آموزش کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی
درس یازدهم : کشورهای همسایه (1)
پیشتر آموختید که در هر شهر یا روستا، افرادی در همسایگی یکدیگر زندگی می کنند. کشورها نیز همسایه هایی
دارند. در همسایگی کشور پهناور ما ایران، مردم کشورهای دیگر زندگی می کنند.
به نقشه توجه کنید. این نقشه، ایران را در میان کشورهای همسایه نشان می دهد. همان طور که مشاهده می کنید، ایران با هفت کشور همسایه است و از همه ی کشورهای همسایه اش پهناورتر است. در این فصل، شما باویژگی های چند کشور همسایه آشنا می شوید. سال آینده نیز درباره ی تعدادی دیگر از این کشورها مطالبی می آموزید.
کشورهای همسایه ی ایران
کشور جمهوری آذربایجان در شمال غربی ایران قرار دارد. همان طور که می بینید، این کشور از دو قسمت تشکیل شده و کشور ارمنستان در میان این دو قسمت قرار گرفته است. بخش بزرگ تر جمهوری آذربایجان در کنار دریا قرار دارد. بخش کوچک تر آن نخجوان است.
جمهوری آذربایجان
بیشتر مساحت جمهوری آذربایجان را سرزمین های کوهستانی تشکیل می دهد. در نواحی داخلی و شرقی آن، جلگه های پست آبرفتی قرار گرفته اند. آب و هوای جمهوری آذربایجان در مناطق کوهستانی، سرد و در سواحل دریا، معتدل و مرطوب است.
کوه های قفقاز
بچّه های آذربایجان
کشاورزی در کشور آذربایجان رونق فراوان دارد. باغ های انگور این کشور معروف اند و مزارع پنبه و توتون دربخش های داخلی و کوهپایه ای آن توسعه یافته اند.
جمهوری آذربایجان با دارا بودن منابع معدنی مانند نفت و گاز، کشور ثروتمندی است. در این کشور، ماهیگیری نیز رونق فراوان دارد.
بندر باکو
کاخ شیروان شاهی باکو
از دیرباز سفالگری، فلزکاری و کنده کاری روی اشیا در آذربایجان رونق و رواج داشته است. همچنین، فرش های زیبایی در این کشور بافته می شود.
موزه فرش باکو
بیشتر مردم جمهوری آذربایجان مسلمان اند و به زبان ترکی صحبت می کنند. در این کشور، همه ساله جشن نوروز با شکوه فراوان برگزار می شود.
آذربایجان مکان های دیدنی زیادی دارد. کوه ها و دامنه های سرسبز آن و سواحل دریای خزر هم گردشگران زیادی را به خود جذب می کنند.
ورزشکاران جمهوری آذربایجان در ورزش های کشتی و شطرنج مقام های ممتازی در جهان کسب کرده اند.
ورزش کشتی در آذربایجان
نوشیدنی مورد علاقه ی مردم این کشور چای سیاه است و مردم در چایخانه ها برای نوشیدن آن، دور هم جمع می شوند.
از غذاهای معروف آذربایجان، پیتی (نوعی آبگوشت) و انواع دلمه و از خوراکی های آن، باقلوا و انواع شکلات را می توان نام برد.
غذای محلّی آذربایجان
جمهوری ارمنستان در شمال غربی ایران قرار دارد. ارمنستان کشوری کوهستانی است و بعضی از قلّه های آن بیش از 4000 متر ارتفاع دارد.
دریاچه ی آب شیرین سوان، بزرگترین دریاچه ی این کشور است. ارمنستان زمستان های بسیار سرد با برف فراوان و تابستان های معتدل امّا خشک دارد.
جمهوری ارمنستان
دریاچه ی سِوان
بچّه های ارمنستان
کشور ارمنستان، کم وسعت و از نظر منابع معدنی، فقیر است. این کشور، صنایع الکتریکی و شیمیایی و لاستیک سازی دارد امّا مواد ّ اولیّه ی این صنایع را از خارج وارد می کند.
منبّت کاری روی چوب ، عروسک های چوبی، فرش و گلیم پشمی قفقازی و جواهرسازی با سنگ های تزیینی از صنایع دستی این کشور است.
98درصد مردم کشور ارمنستان، پیرو دین مسیح (ع) و ارمنی اند و به همین دلیل، این کشور ارمنستان نامیده
می شود. مردم ارمنستان به زبان ارمنی صحبت می کنند.
کلیسای جامع زوار تئوس
بازار ایروان
ارمنستان دیدنی های زیادی دارد. گردشگران می توانند از کلیساهای متعدّد و پیست های اسکی و کوه نوردی در ارتفاعات این کشور لذّت ببرند. ورزشکاران ارمنستان در رشته ی شطرنج مقام های بالایی در جهان کسب کرده اند.
ورزش شطرنج در ارمنستان
معروف ترین غذاهای ارمنستان، انواع کباب، دلمه و آش است و مردم این کشور از ادویه های تند (فلفل) در غذاهایشان بسیار استفاده می کنند. ماهی ایشخان از غذاهای لذیذ این کشور است.
غذاهای محلّی ارمنستان
صنایع دستی ارمنستان ، وسایل چوبی