آموزش کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی
درس سوّم : همدلی با دیگران
در درس گذشته با احساس شادی، غم و ترس آشنا شدید. همان طور که در سال سوم خواندید، همه ی ما انسان ها آفریده ی خداوندیم و خدا در وجود همه ی ما شباهت هایی قرار داده است. پس همان طور که من از بعضی چیزها شاد و از بعضی چیزها غمگین می شوم، دیگران نیز در مواقع گوناگون دچار احساسات مختلفی می شوند.
به هرحال، وقتی کسی غمگین یا ناامید است، ما می توانیم کاری کنیم که او احساس بهتری پیدا کند.
وقتی کسی غمگین است، می توانیم:
دوستانه کنار او بنشینیم.
از او در مورد احساسی که دارد سوال کنیم.
به حرفهای او خوب گوش دهیم و به او نشان دهیم که احساسش برای ما مهم است و ما آن را می فهمیم.
از او بپرسیم: آیا من می توانم کاری برای تو انجام دهم؟
گاهی ممکن است برای اعضای خانواده یا اطرافیان ما مشکلی پیش بیاید که آنها را اندوهگین کند.
وقتی کسی غمگین است، ما می توانیم کاری کنیم که اندوه او کمتر شود.
همدلی یعنی اینکه فرد بتواند احساسات، رفتار و شرایط دیگری را درک کند و خودش را به جای او بگذارد.
همه ی افراد ممکن است در زندگی با حوادث ناخوشایندی روبه رو شوند. وقتی شرایط و احساسات افراد را در موقعیت های مختلف درک می کنیم، با آنها همدلی کرده ایم.
در یکی از کلاس های مدرسه، دانش آموزی به نام فرشته، در انجام دادن تکالیف درس هنر به کمک نیاز دارد. دوستانش روش کار را برای او توضیح می دهند.
برادر کوچک پریسا ناشنواست. به همین دلیل، برقراری ارتباط با دیگران برایش سخت است. او پسر حسّاس و زودرنجی است امّا پریسا به او خیلی توجّه و محبّت می کند. با او بازی می کند، در انجام دادن تکالیف درسی به او کمک می کند و هر وقت که مهمان دارند یا به مهمانی می روند، مراقب است که به او خوش بگذرد.
در همسایگی ایلیا، خانم پیری زندگی می کند که به دلیل بیماری نمی تواند برای خرید از خانه بیرون برود. ایلیا گاهی با اجازه ی مادرش به آن خانم سر می زند و برای او نان، روزنامه و سبزی می خرد.
در جامعه، موسّسه هایی وجود دارند که به افراد نیازمند یا کسانی که با مشکلات و حوادثی روبه رو شده اند، کمک می کنند تا گرفتاری و رنج آنها کمتر شود.
« سازمان انتقال خون » و « جمعیت هلال احمر » دو نمونه از این موسّسه ها هستند.
جمعیت هلال احمر در حوادثی مانند سیل، زلزله و تصادف های رانندگی به مردمی که خانه و وسایل خود را از دست داده اند یا مجروح شده اند، کمک می کند و به آنها غذا، لباس و دارو می رساند.
سازمان انتقال خون ایران وظیفه ی گرفتن خون از داوطلبان و انتقال آن به درمانگاه ها و بیمارستا ن ها را به عهده دارد.
گاهی بعضی از بیماران در بیمارستان ها به خون نیاز پیدا می کنند و افرادی داوطلب می شوند که برای کمک به آنها خون خود را اهدا کنند.
شما هم می توانید پس از رسیدن به سنّ 18 سالگی با اهدای خون به کسانی که به خون نیاز دارند، کمک کنید.