محرم غفاری فارغ التحصیل دکتری DBA(Doctor of Business -Administration)-
از دانشگاه خوارزمی تهران
دکتری مدیریت استراتژیک DBAازدانشگاه صنایع ومعادن ایران
مدرس دانشگاه:دانشگاه خوارزمی،دانشگاه آزاد ،دانشگاه پیام نور
مشاوره شغلی و تجاری (مدیران محترم شرکت ها –کارخانجات-شرکت های خدماتی –کسب و کارهای کوچک و بزرگ)…….. مشاور پایان نامه و پژوهش های کاربردی، مدرس کار آفرینی
مشاور اجرایی و مطالعه فنی راه اندازی کارخانجات
مدرس کلا س های آموزش ضمن خدمت و توانمند سازی مدیران
پست الکترونیکی :gaffarim3@yahoo.com
وب سایت :pajoohesh-kara.com
کانال تلگرام:pajhohesh_kasbokar@
همراه 09144067323-09142183819
خلاصه رزومه
خرده فروشی در زنجیره تامین سبز
در سال های اخیر توجه به محیط زیست، خصوصا در مسائل مرتبط با توسعه صنعتی میان مردم و شرکت ها افزایش یافته است. با توجه به افزایش آگاهی در مورد محیط زیست در سراسر جهان، مفهوم مدیریت زنجیره تامین سبز پررنگتر شده است. همچنین توجه خاصی که بر فرآیندهای عملیاتی در زنجیره تامین وجود دارد، سبب ایجاد دورنمای سبزتری از اقدامات و ابتکار عمل ها در مدیریت زنجیره تامین سبز 1شده است. بدین ترتیب می توان نقشه راهی برای یکپارچه سازی اندیشه های زیست محیطی به سوی مدیریت زنجیره تامین متصور شد.
1-GSCM
مدیریت زنجیره تامین سبز )GSCM(
با افزایش آگاهی جامعه در خصوص محیط زیست، چالش های زیست محیطى و تاثیرات آن بر فعالیت های مختلف به مسئله مهمی تبدیل شده است. چنین به نظر می رسد که این امر در نتیجه قانون گذاری و اعمال قوانین و مقررات جدید در کشورها صورت گرفته است. بدین ترتیب تعداد ضوابط مرتبط با مدیریت زنجیره تامین سبز هر سال رو به افزایش است.
با در نظر داشتن جامعیت اثرات آنی و اتفاقی بر محصولات و فرآیندها در محیط زیست، می توان مدیریت زنجیره تامین سبزرا نمونه توسعه یافته مدیریت زنجیره تامین سنتی دانست. این زنجیره تمامی اجزای زنجیره سنتی را در بردارد و علاوه بر آن بازیابی، بسته بندی، استفاده مجدد و یا عملیات باز تولید محصولات را شامل می شود.
حوزه های مدیریت تامین سبز
مدیریت زنجیره تامین سبز، حوزه به کارگیری اندیشه های سبز با تمامی اجزای آن در فعالیت های زنجیره تامین و لجستیک شرکت هاست از جمله منابع سبز، محصولات سبز، لجستیک سبز، حمل و نقل سبز، لجستیک معکوس و انبارداری سبز. همچنین خرید و کسب سود سبز، بازاریابی سبز، توزیع سبز، و جابجایی مواد سبز را می توان از فعالیت های مدیریت زنجیره تامین سبزدانست.
شرکت ها به ابتکار عمل در فعالیت های مدیریت زنجیره تامین سبز مانند کسب سود، تولید، توزیع و بازیابی گرایش پیدا کرده اند. بدین ترتیب، جی اس سی ام می تواند به عنوان یک موضوع مرتبط با مدیریت زنجیره تامین، برای کاهش تاثیرات محیطی بر اقدامات و فرآیندهای صنعتی حاضر در سراسر جهان مطرح شود.
چارچوب نظری فعالیتهای لجستیک سبز در خرده فروشی
به طور سنتی، خرده فروشی به عنوان یک صنعت مهم در حوزه محیط زیست مطرح نبوده است. علاوه بر این، جامعه علمی اثرات زیست محیطی ناشی از خرده فروشی را رد می کند. نکته جالب این است که از سال 1972 تا 1999 تنها یک کار علمی مرتبط با جنبه های زیست محیطی خرده فروشی صورت گرفته است. بنابراین همراه با توسعه اقتصاد جهانی، دامنه فعالیت های اقتصادی خرده فروشان گسترده شده و خرده فروشان (به خصوص خرده فروشان موادغذایی) اقدام به اجرای رفتارهای مسئولانه زیست محیطی کرده اند.
زمانی که بحث در مورد مسئولیت زیست محیطی و آگاهی سبز مطرح می شود، عموما تمرکز بر روی تولیدکنندگان است. علاوه بر مسئولیت اجتماعی، مسئولیت زیست محیطی نیز اغلب در گزارشات پایداری خرده فروشان گنجانیده شده است. ادبیات موضوع مجموعه وسیعی از ابتکار عمل های خرده فروشان در ذخیره سازی و زنجیره تامین را نشان می دهد. حقیقت امر این است که حدود 80% اثرات زیست محیطی محصولات به فروش رفته توسط خرده فروشان، در کارخانه صورت گرفته و تنها 20% آن مربوط به فعالیت های فروشگاهی بوده است.
مفاهیم زنجیره تامین و لجستیک سبز
الف) تدارکات سبز: در فرآیند تدارکات سبز خرده فروشان باید درجه سبز را برای خود محصول و بسته بندی محصول در نظر داشته باشند و با دادن امتیازات بیشتر برای رسیدن به درجه سبز، سازندگان را به حرکت در جهت سبز وادارند. بنابراین ایجاد تعادل میان نظریه ها و به کارگیری آنها در تدارکات سبز با توجه به فرآیند کند به کارگیری آنها جای تردید دارد.
ب) زنجیره تامین سبز: ساختار زنجیره تامین و استفاده از وسیله نقلیه قویا بر عملکرد زیست محیطی بخش حمل بار جاده ای تاثیر می گذارد. ساختار زنجیره تامین با تعداد لینک ها و طول متوسط آنها مشخص می شود. همکاری با تامین کنندگان، اجرای زیست محیطی شرکت ها را بهبود می بخشد. علاوه بر این، مسئولیت زیست محیطی تامین کنندگان یکی از مهم ترین معیارهای انتخاب تامین کنندگان است.
ج) انبارداری سبز: برای مدیریت انبارداری سبز، لازمه های متعددی وجود دارد؛ از جمله ایجاد محیط ذخیره سازی امن، ساخت انبار با توزیع منطقی، توسعه سیستم موجودی الکترونیکی و تنظیم مقدار موجودی معقول. هدف از آن اندازه گیری امنیت ذخیره سازی محصولات متنوع جهت جلوگیری از آلودگی و خطرات محیطی؛ بهینه سازی فضا برای ذخیره سازی محصولات؛ کاهش مصرف انرژی و حفظ سلامت کالا در روند عملیات انبار است. چنانچه در حساب های انبارداری تخمین زده می شود حدود 2-3% هزینه ها، مربوط به تولید گاز سی او 2می باشد.
حمل و نقل سبز
د) حمل و نقل سبز: عملیات شبکه حمل و نقل و توزیع دارای عوامل مهمی است که می تواند بر GSCM در محل توزیع و فروش، حالات حمل و نقل، سیستم های کنترل، و سیاست های تحویل به موقع تاثیرگذار باشد. هدف از این مجموعه شاخص های کارایی، اندازه گیری استراتژی های حمل و نقل و توزیع در لجستیک مستقیم و فعالیت های GSCM است. به منظور اجرای لجستیک سبز خرده فروشان، باید اقداماتی صورت پذیرد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد. ایجاد یک سیستم اطلاعات الکترونیکی که لازمه فعالیت های لجستیک هماهنگ است، استفاده از وسایل نقلیه سبز که گرچه گرانتر از اتومبیل های حمل و نقل عادی هستند ولی به کنترل آلودگی کمک می کنند، انتخاب یک حالت تحویل معقول به منظور افزایش استفاده از منابع فشرده و کاهش دوباره کاری در حمل و نقل خودرویی و تولید گازهای گلخانه ای.
لجستیک معکوس
ه) لجستیک معکوس: تمامی اقدامات مرتبط با یک کالا پس از فروش را شامل می شود. هدف نهایی آن بهینه سازی یا موثرتر کردن اقدامات پس از فروش و در نتیجه حفظ پول و منابع زیست محیطی است. موضوع «سبز سازی» بعد جدیدی را به لجستیک معکوس می افزاید زیرا تولیدکنندگان و خرده فروشان در بازارهای خاص از لحاظ قانونی موظفند که محصولات را در پایان عمر آن پس بگیرند و بازیافت کنند.
بدین صورت، یک چارچوب جامع برای درک مفهوم ابتکار عمل سبز خرده فروشان ارائه می شود. تمامی این اقداماتی که در بالا به آن اشاره شد با معماری سیستم لجستیک سبز درگیر هستند که هدف آنها کاهش هزینه، بهبود کارایی و توسعه پایدار شرکت است.
سبزسازی در بخش خرده فروشی
با هدف عدم آسیب رساندن به محیط زیست، بخش خرده فروشی می تواند در مصرف پایدار و فعالیت های تولید در سه حوزه اصلی زیر سهیم باشد:
تولید پاک تر و سیستم های مدیریت زیست محیطی: بخش خرده فروشی می تواند ابتدا اثرات زیست محیطی و اجتماعی خود را با به کارگیری سیستم های مدیریت زیست محیطی برای حفاظت از انرژی/آب، مدیریت مواد زائد، لجستیک، برنامه های بازیافت و غیره کنترل و مدیریت کند.
مدیریت زنجیره تامین: خرده فروشان با افزایش ویژگی های زیست محیطی یا اجتماعی می توانند با تامین کنندگان در جهت توسعه محصولات خود همکاری کنند. تلاش هایی مانند سبزسازی زنجیره تامین و به کارگیری خرید سبز می تواند تامین کنندگان را به توسعه محصولات سازگار با محیط زیست ترغیب نماید و در مورد جنبه های پایداری محصولات آنها با برچسب های زیست محیطی اطلاعات ارائه کند.
آموزش و اطلاعات مشتریان: خرده فروشان می توانند مشتریان را به خرید محصولات سازگار با محیط زیست ترغیب نمایند و همچنین در مورد استفاده و دفع محصولات مشاوره ارائه دهند و تسهیلات و خدماتی مانند سیستم بازپس گرفتن باتری و کیسه های قابل استفاده مجدد و غیره پیشنهاد کنند.
از یک سو، بخش خرده فروشی برای تولید به شیوه ای پایدارتر (برای مثال، با طرح سوال در مورد استفاده از انرژی و منابع)، می تواند بر تامین کنندگان تاثیر بگذارد. از سوی دیگر، بخش خرده فروشی برای کمک به عموم مردم در پذیرش شیوه های سازگار با محیط زیست و تغییر عادت های خرید با ارائه گزینه های مناسب به مشتریان، در جایگاه ویژه ای قرار دارد.
چالش های زیست محیطی برای حمل و نقل خرده فروشی
ادامه روند رو به رشد یافتن منابع جهانی، ناگزیر محصولات را به سوی سفر به مسافت های دورتر هدایت می کند. افزایش تجارت غذا و همچنین سازماندهی زنجیره های غذایی موجود، دست اندرکاران و تولید کنندگان را بر آن داشته است تا به «فود مایلز[1]» فکر کنند. افزوده شدن ارسال مواد اولیه از راه دور به لیست در حال رشد نگرانی های زیست محیطی، موردی است که باید در نظر گرفته شود. علاوه بر این، توزیع کالاهای مصرفی سریع الانتقال توسط مراکز توزیع محلی و سوپر مارکت ها با استفاده از وسایل نقلیه سنگین بزرگتر حمل کالا صورت می گیرد، که بر ازدحام جاده ها، خسارت به زیرساخت ها و تصادفات جاده ای تاثیرگذار است.
نتیجه نهایی آن بر افزایش توان حمل و نقل در زنجیره تامین است. با بهبود توان حمل و نقل، اعضای زنجیره تامین نه تنها می توانند سود اقتصادی بیشتری کسب کنند بلکه می تواند اثرات زیست محیطی مثبت بالقوه ای داشته باشد. ارتباطات میان حمل و نقل و ملاحظات زیست محیطی الزاما به مسافت طی شده کالا مرتبط نیست و با تعداد مبادلات سر و کار دارند. در پاسخ به چالش های موجود، از جنبه های اقتصادی و زیست محیطی، خرده فروشان به راه حل هایی مانند حمل با چند نوع وسیله نقلیه می پردازند.
با استفاده از موارد زیرشرکت ها می توانند توان حمل و نقل زنجیره تامین را بهبود دهند.
بررسی طراحی محصول و فهرست مواد
طراحی محصول می تواند به واسطه مشخصات فیزیکی محصول، حجم آن، انتخاب مواد (شامل مواد بسته بندی)، آسانی در بازیافت، استفاده مجدد و دفع در پایان عمر استفاده، بر توان حمل و نقل تاثیرگذار باشد.
بررسی استراتژی منابع یابی
بسیاری تصمیمات منابع یابی منجر به نقل مکان به موقعیت ها و کشورهای کم هزینه شده است. این امر اغلب منجر به انتقال محصولات به فواصل دورتر می ش شود. تصمیمات منابع یابی جهانی به طور فزاینده ای نیاز به حذف ردپای کربن از هزینه کل مالکیت دارد.
بررسی حق انتخاب های حمل و نقل
به طور آشکار شیوه های مختلف حمل و نقل ، اثرات متفاوتی بر کربن و سایر گازهای گلخانه ای دارد. طراحی وسایل نقلیه و کشتی ها نیز به طور فزاینده ای تحت تاثیر نیاز به بهبود کارایی سوخت ها است. همچنین بحث هایی بر سر افزایش اندازه وسایل نقلیه و کشتی ها برای دستابی به فشردگی کمتر در هر واحد حمل و نقل وجود دارد.
بهبود استفاده از حمل و نقل
تحقیقات نشان می دهد که از ظرفیت وسایل نقلیه به خوبی استفاده نمی شود. مسئله کارکرد خالی به دلیل بازگشت بدون بار مطرح می شود و بدین معنی است که یک سوم کامیون های در حال حرکت در جاده های اروپا خالی حرکت می کنند. استفاده بیشتر از توزیع مشترک، زمان بندى و مسیریابى بهتر وسایل نقلیه و بارگیری بهتر می تواند توان حمل و نقل را به طور چشمگیری بهبود بخشد.
استفاده از استراتژی های تاخیراندازى
چنانچه محصولات استاندارد و ژنریک در حجم بالا، برای برآوردن احتیاجات محلی نزدیک به محل استفاده، از محل مبدا حمل شود، سپس مونتاژ و سفارشی شود یا به طرز خاصی ساخته شود ، فرصتی برای کاهش توان حمل و نقل ایجاد می کند.
طبق هدف گذاریEU 2009 Renewable Energy and Fuel Quality Directives، 10% انرژی تجدیدشدنی در بخش حمل ونقل و 6% کاهش گازهای گلخانه ای برای سوخت های استفاده شده در بخش حمل و نقل در سال 2020 پیش بینی شده است. در میان مدت، بهبودهایی از طریق استفاده از وسایل نقلیه برقی و هیبریدی به دست خواهد آمد، و گاز طبیعی و بیوگاز در وسایل نقلیه بزرگتر به جای دیزل استفاده می شود. بدین گونه، 15 تا 50% صرفه جویی به دست خواهد آمد.
سبزسازی حمل ونقل در زنجیره تامین خرده فروشی مواد غذایی
بهینه سازی راه های حمل ونقل با احترام به محیط زیست، مدرنیزه کردن ناوگان حمل و نقل برای کاهش گازهای گلخانه ای غیرضروری، استفاده از سوخت های جایگزین، یکپارچه سازی ارسال ها در حمل و نقل، استفاده از حمل و نقل بهتر، استفاده از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات برای بهبود برنامه ریزی حمل و نقل جاده ای، به اشتراک گذاری منابع حمل و نقل با دیگر شرکت ها و نظارت بر گازهای گلخانه ای CO2، روشهایی برای حمل و نقل سبز در زنجیره تامین خرده فروشی است.
مدل سازی عوامل زیست محیطی درزنجیره تامین
تولید روزافزون گازهای گلخانه ای توسط فعالیت های صنعتی، کشاورزی و حمل ونقل که تاثیر مخربی بر محیط زیست و خصوصاً گرمایش زمین دارند، توجه پژوهشگران صنعت و دانشگاه را به این موضوع جلب کرده است. با توجه به گستردگی و تنوع فعالیت هایی که در زنجیره تامین انجام می شود، مدل سازی عوامل زیست محیطی در کنار سایر عوامل اقتصادی در سال های اخیر مورد توجه واقع شده است. به یکپارچه سازی تفکر زیست محیطی در مدیریت زنجیره تامین، مدیریت زنجیره تامین سبز گفته می شود که از طراحی محصول، انتخاب تولیدکننده و منابع مواد، فرآیند تولید، بسته بندی محصول، تحویل محصول به مشتری، و در انتها بازیافت و یا امحاء را شامل می شود. دی اکسید کربن یکی از مهم ترین گازهای گلخانه ای است که در سال های اخیر انتشار آن 50% بیشتر از سطوح سال 1990 میلادی (سال مبنا در پروتکل کیوتو) بوده و به سرعت در حال افزایش است. در صورتی که طبق این پروتکل بایستی تا سال 2050 میلادی کمتر از نصف سطوح سال 1990 شود، تا به احتمال 50% افزایش دمای جهانی در حد C2 حفظ شود. به همین خاطر بسیاری از بنگاه ها حرکت به سمت سبز نمودن زنجیره تامینشان را آغاز نموده اند.
طراحی زنجیره های تامین با توجه به شاخص های اقتصادی
طراحی زنجیره های تامین با توجه به شاخص های اقتصادی از دیرباز مورد توجه محققین قرار داشته و دارد ولی به تازگی لحاظ نمودن موضوعات زیست محیطی در کنار آن ها مورد توجه واقع شده است. اکثر کارهای انجام شده در این حوزه بهینه سازی چندهدفه را مدنظر قرار داده اند.
در کنار طراحی سبز زنجیره تامین، کارهایی در خصوص بهینه سازی تصمیمات عملیاتی با تمرکز بر روی انتشار کربن در زنجیره تامین انجام شده و پژوهشگران کاهش هزینه های مربوط به گازهای گلخانه ای را در سطوح تاکتیکی و عملیاتی زنجیره تامین مدنظر قرار داده اند.
مدیریت موجودی توسط فروشنده، سیاستی جهت بازپرسازی موجودی در زنجیره تامین است که با بهره گیری از تکنولوژی اطلاعات فراهم شده است. این سیاست تامین کنندگان را قادر می سازد تا با آگاهی از تقاضای مشتریان نهایی بتوانند در مورد سطح موجودی، میزان کالای ارسالی و زمان تحویل آن ها به خرده فروشان تصمیم گیری کنند. این کار سبب هماهنگی برنامه ریزی حمل ونقل و مدیریت موجودی در زنجیره تامین شده است.
خرده فروشی در زنجیره تامین سبز به چه معناست؟
خرده فروشی در زنجیره تامین سبز به چه معناست؟ در سال های اخیر توجه به محیط زیست، خصوصا در مسائل مرتبط با توسعه صنعتی میان مردم و شرکت ها افزایش یافته است. با توجه به افزایش آگاهی در مورد محیط زیست در سراسر جهان، مفهوم مدیریت زنجیره تامین سبز پررنگتر شده است. همچنین توجه خاصی که بر فرآیندهای عملیاتی در زنجیره تامین وجود دارد، سبب ایجاد دورنمای سبزتری از اقدامات و ابتکار عمل ها در مدیریت زنجیره تامین سبز (GSCM) شده است. بدین ترتیب می توان نقشه راهی برای یکپارچه سازی اندیشه های زیست محیطی به سوی مدیریت زنجیره تامین متصور شد.
مدیریت زنجیره تامین سبز (GSCM)
با افزایش آگاهی جامعه در خصوص محیط زیست، چالش های زیست محیطى و تاثیرات آن بر فعالیت های مختلف به مسئله مهمی تبدیل شده است. چنین به نظر می رسد که این امر در نتیجه قانون گذاری و اعمال قوانین و مقررات جدید در کشورها صورت گرفته است. بدین ترتیب تعداد ضوابط مرتبط با مدیریت زنجیره تامین سبز هر سال رو به افزایش است.
با در نظر داشتن جامعیت اثرات آنی و اتفاقی بر محصولات و فرآیندها در محیط زیست، می توان GSCM را نمونه توسعه یافته مدیریت زنجیره تامین سنتی دانست. این زنجیره تمامی اجزای زنجیره سنتی را در بردارد و علاوه بر آن بازیابی، بسته بندی، مهندسی مجدد در زنجیره تامین و یا عملیات باز تولید محصولات را شامل می شود.
مدیریت زنجیره تامین سبز، حوزه به کارگیری اندیشه های سبز با تمامی اجزای آن در فعالیت های زنجیره تامین و لجستیک شرکت هاست از جمله منابع سبز، محصولات سبز، لجستیک سبز، حمل و نقل سبز، لجستیک معکوس و انبارداری سبز. همچنین خرید و کسب سود سبز، بازاریابی سبز، توزیع سبز، و جابجایی مواد سبز را می توان از فعالیت های GSCM دانست.
شرکت ها به ابتکار عمل در فعالیت های مدیریت زنجیره تامین سبز مانند کسب سود، تولید، توزیع و بازیابی گرایش پیدا کرده اند. بدین ترتیب، GSCM می تواند به عنوان یک موضوع مرتبط با مدیریت زنجیره تامین، برای کاهش تاثیرات محیطی بر اقدامات و فرآیندهای صنعتی حاضر در سراسر جهان مطرح شود.
مفاهیم زنجیره تامین و لجستیک سبز
در این بخش مفاهیم مرتبط با اقدامات مسئولانه زیست محیطی مانند تدارکات سبز، زنجیره تامین سبز، انبارداری سبز، حمل و نقل سبز، لجستیک معکوس بیان می شود.
الف) تدارکات سبز: در فرآیند تدارکات سبز خرده فروشان باید درجه سبز را برای خود محصول و بسته بندی محصول در نظر داشته باشند و با دادن امتیازات بیشتر برای رسیدن به درجه سبز، سازندگان را به حرکت در جهت سبز وادارند. بنابراین ایجاد تعادل میان نظریه ها و به کارگیری آنها در تدارکات سبز با توجه به فرآیند کند به کارگیری آنها جای تردید دارد.
ب) زنجیره تامین سبز: ساختار زنجیره تامین و استفاده از وسیله نقلیه قویا بر عملکرد زیست محیطی بخش حمل بار جاده ای تاثیر می گذارد. ساختار زنجیره تامین با تعداد لینک ها و طول متوسط آنها مشخص می شود. همکاری با تامین کنندگان، اجرای زیست محیطی شرکت ها را بهبود می بخشد. علاوه بر این، مسئولیت زیست محیطی تامین کنندگان یکی از مهم ترین معیارهای انتخاب تامین کنندگان است.
ج) انبارداری سبز: برای مدیریت انبارداری سبز، لازمه های متعددی وجود دارد؛ از جمله ایجاد محیط ذخیره سازی امن، ساخت انبار با توزیع منطقی، توسعه سیستم موجودی الکترونیکی و تنظیم مقدار موجودی معقول. هدف از آن اندازه گیری امنیت ذخیره سازی محصولات متنوع جهت جلوگیری از آلودگی و خطرات محیطی؛ بهینه سازی فضا برای ذخیره سازی محصولات؛ کاهش مصرف انرژی و حفظ سلامت کالا در روند عملیات انبار است. چنانچه در حساب های انبارداری تخمین زده می شود حدود ۲-۳% هزینه ها، مربوط به تولید گاز CO2 می باشد.
مفاهیم زنجیره تامین و لجستیک سبز-ادامه
د) حمل و نقل سبز: عملیات شبکه حمل و نقل و توزیع دارای عوامل مهمی است که می تواند بر GSCM در محل توزیع و فروش، حالات حمل و نقل، سیستم های کنترل، و سیاست های تحویل به موقع تاثیرگذار باشد. هدف از این مجموعه شاخص های کارایی، اندازه گیری استراتژی های حمل و نقل و توزیع در لجستیک مستقیم و فعالیت های GSCM است. به منظور اجرای لجستیک سبز خرده فروشان، باید اقداماتی صورت پذیرد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد. ایجاد یک سیستم اطلاعات الکترونیکی که لازمه فعالیت های لجستیک هماهنگ است، استفاده از وسایل نقلیه سبز که گرچه گرانتر از اتومبیل های حمل و نقل عادی هستند ولی به کنترل آلودگی کمک می کنند، انتخاب یک حالت تحویل معقول به منظور افزایش استفاده از منابع فشرده و کاهش دوباره کاری در حمل و نقل خودرویی و تولید گازهای گلخانه ای.
ه) لجستیک معکوس: تمامی اقدامات مرتبط با یک کالا پس از فروش را شامل می شود. هدف نهایی آن بهینه سازی یا موثرتر کردن اقدامات پس از فروش و در نتیجه حفظ پول و منابع زیست محیطی است. موضوع «سبز سازی» بعد جدیدی را به لجستیک معکوس می افزاید زیرا تولیدکنندگان و خرده فروشان در بازارهای خاص از لحاظ قانونی موظفند که محصولات را در پایان عمر آن پس بگیرند و بازیافت کنند.
بدین صورت، یک چارچوب جامع برای درک مفهوم ابتکار عمل سبز خرده فروشان ارائه می شود. تمامی این اقداماتی که در بالا به آن اشاره شد با معماری سیستم لجستیک سبز درگیر هستند که هدف آنها کاهش هزینه، بهبود کارایی و توسعه پایدار شرکت است.
سبزسازی در بخش خرده فروشی
با هدف عدم آسیب رساندن به محیط زیست، بخش خرده فروشی می تواند در مصرف پایدار و فعالیت های تولید در سه حوزه اصلی زیر سهیم باشد:
تولید پاک تر و سیستم های مدیریت زیست محیطی: بخش خرده فروشی می تواند ابتدا اثرات زیست محیطی و اجتماعی خود را با به کارگیری سیستم های مدیریت زیست محیطی برای حفاظت از انرژی/آب، مدیریت مواد زائد، لجستیک، برنامه های بازیافت و غیره کنترل و مدیریت کند.
مدیریت زنجیره تامین: خرده فروشان با افزایش ویژگی های زیست محیطی یا اجتماعی می توانند با تامین کنندگان در جهت توسعه محصولات خود همکاری کنند. تلاش هایی مانند سبزسازی زنجیره تامین و به کارگیری خرید سبز می تواند تامین کنندگان را به توسعه محصولات سازگار با محیط زیست ترغیب نماید و در مورد جنبه های پایداری محصولات آنها با برچسب های زیست محیطی اطلاعات ارائه کند.
آموزش و اطلاعات مشتریان: خرده فروشان می توانند مشتریان را به خرید محصولات سازگار با محیط زیست ترغیب نمایند و همچنین در مورد استفاده و دفع محصولات مشاوره ارائه دهند و تسهیلات و خدماتی مانند سیستم بازپس گرفتن باتری و کیسه های قابل استفاده مجدد و غیره پیشنهاد کنند.
از یک سو، بخش خرده فروشی برای تولید به شیوه ای پایدارتر (برای مثال، با طرح سوال در مورد استفاده از انرژی و منابع)، می تواند بر تامین کنندگان تاثیر بگذارد. از سوی دیگر، بخش خرده فروشی برای کمک به عموم مردم در پذیرش شیوه های سازگار با محیط زیست و تغییر عادت های خرید با ارائه گزینه های مناسب به مشتریان، در جایگاه ویژه ای قرار دارد.
۵ ترند اصلی زنجیره تامین صنعت خرده فروشی در سال ۲۰۲۱
زنجیره تامین در خرده فروشی بخش مهمی از این صنعت را تشکیل می دهد. زنجیره تامین در سال ۲۰۲۰ نقش پررنگی را در صنعت خرده فروشی ایفا کرد و پیشرفت قابل توجهی داشت. یک موضوع جالب در بحث زنجیره تامین در صنعت خرده فروشی، نفوذ گسترده تکنولوژی در آن است. موضوعی که در سال ۲۰۲۱ کاملاً محسوس و قابل رویت بود. ترندهای زنجیره تامین در سال ۲۰۲۱ بر مبنای همین موضوع تعیین شدند. ترندهایی چون بیگ دیتا، هوش مصنوعی، اومنی چنل و اینترنت اشیا. نقش فناوری در مدیریت زنجیره تامین نیز بسیار چشمگیر است. فناوری در زمینه سفارش و تحویل و پرداخت هزینه کالا بسیار رشد کرده است. امنیت، مدیریت ریسک و خدمات به مشتری کاملا بر بستر تکنولوژی قرار گرفته اند. در این مقاله از مجله کوروش به معرفی پنج ترند اصلی زنجیره تامین صنعت خرده فروشی در سال ۲۰۲۱ می پردازیم
چابکی زنجیره تامین در صنعت خرده فروشی
یکی از ترندهای اصلی زنجیره تامین در سال ۲۰۲۱ در صنعت خرده فروشی انعطاف پذیری و چابکی است. مدیران در این صنعت باید بتوانند ظرف مدت کوتاهی به تغییرات پاسخ دهند. روش های سنتی باید کنار گذاشته شود و بر روی روش های مدرن تمرکز بیشتری شود. اتفاقات پیش بینی نشده در این صنعت که حتی اخیراً شاهد آن بودیم، زیاد هستند. شرکت ها باید بتوانند با چابکی در مقابل بسیاری از حوادث، از بلایای طبیعی گرفته تا بیماری های همه گیر مثل کرونا یا پاندمی های آینده مقاومت نشان دهند. یک زنجیره تامین چابک می توانند، کمبود و اختلال در سیستم را به سرعت و مدیریت سریع بحران رفع کند. این یعنی طرح و اجرای راه حل های مناسب و سرعت سرعت کافی در تصمیم گیری مناسب و تاثیرگذار.
چابکی زنجیره تامین
پایایی ومانایی زنجیره تامین
یکی از مباحث مهم و ترندهای مهم و اصلی زنجیره تامین در صنعت خرده فروشی بحث پایایی و مانایی است. مفهومی که اشاره به انجام اعمالی کمک کننده در جهت حفظ محیط زیست و اکوسیستم دارد. حرکت به سمت پایایی در زنجیره تامین در وفادار سازی مشتری بسیار تاثیرگذار است. برند شما در ذهن مشتری ارزشمند و دغدغه مند جلوه می کند. علاوه بر این استفاده از مواد مناسب و سازگار با محیط زیست باعث کمتر شدن هزینه ها و اختصاص هزینه کمتر در بخش بازاریابی می شود. در حال حاضر برندهایی که در صنعت خرده فروشی به این موضوع اهمیت داده اند، ۵.۶ برابر سریعتر از برندهای دیگر رشد کرده اند. در حال حاضر در پروسه زنجیره تامین حجم بسته بندی کمتر شده و در بسته بندی های ضروری از مواد ساده و سازگار با محیط زیست بیشتر استفاده می شود.
بلاک چین در زنجیره تامین در صنعت خرده فروشی
مشتریان قطعاً تحویل یک روزه را دوست دارند. اما این موضوع برای بخش تدارکات و لجستیک در صنعت خرده فروشی بسیار دشوار است. استفاده از فناوری بلاک چین در چنین شرایطی برای مدیریت زنجیره تامین بسیار مفید است. بلاک چین شما را مستقیم بدون واسطه در مسیر مشتری قرار می دهد. فناوری بلاک چین به توزیع شفاف داده ها کمک می کند. همه در زنجیره تامین می توانند با استفاده از یک سیستم عامل مشترک راحت تر در روند کار و امور قرار گیرند. در بلاک چین داده ها به صورت بلوک های مشخص در یک مکان واحد ذخیره می شوند. داده ها با استفاده از رمزنگاری اطلاعات جدید به زنجیره متصل می شوند و این اطلاعات در سیستم بلاک چین به صورت ایمن نگهداری می شوند. امنیت در بلاکچین بسیار بالاست. استفاده از تکنولوژی بلاکچین مقرون به صرفه، شفاف و سریع است.
اینترنت اشیا و بیگ دیتا در زنجیره تامین
با پیشرفت ابزارهای مربوط به حوزه اینترنت اشیا، بیزینس ها می توانند به صورت اتومات حرکت سهام خود را رصد کنند و حتی آن را مدیریت کنند. بسیاری از فعالیت ها در زنجیره تامین در صنعت خرده فروشی با کنترل از راه دور امکان پذیر و قابل مدیریت است. جمع آوری داده در یک سیستم مرکزی و تجزیه و تحلیل این داده کاریست که تحت عنوان بیگ دیتا و دیتا آنالیز از آن یاد می شود. زنجیره تامین می تواند با تکیه بر بیگ دیتا و یا داده های بزرگ اطلاعات ارزشمندی به دست آورد. کاربرد بیگ دیتا در زنجیره تامین بسیار زیاد است. تجزیه تحلیل این داده ها یک دستاورد ارزشمند برای تدوین استراتژی بازاریابی مناسب و حتی تغییر روندهای اشتباه است.
اومنی چنل در صنعت خرده فروشی
یکی از ترندهای مهم در زنجیره تامین در صنعت خرده فروشی، بازاریابی اومنی چنل است. به لطف فناوری و تکنولوژی خرید آنلاین بسیار افزایش پیدا کرده است. اومی چنل یک استراتژی بازاریابی همه جانبه است. مصرف کننده یا مشتری باید بتواند از هر کانالی که وارد فاز خرید می شود، پروسه خرید را ادامه دهد. او نباید مجبور به تکرار پروسه از کانال های مختلف یک فروشگاه خرده فروشی شود.
تکیه بر هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در زنجیره تامین
هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی یک
فناوری و فرایند جدید در زنجیره
تامین محسوب می شود. اتوماسیون
در مقیاس بزرگ، دستاورد هوش
مصنوعی و یادگیری ماشینی در
صنعت خرده فروشی است.
هوش مصنوعی از طریق یادگیری
ماشینی می تواند الگوها و رویه های
پیچیده را شناسایی و تکرار کند.
بنابراین کارمندان نیازی به انجام
کارهای تکراری و زمان بر ندارند.
همه این فرایندها با نظارت هوش
مصنوعی بدون کوچک ترین خطایی انجام می شود. در سال ۲۰۱۹ بیش از ۳۷ درصد از شرکت ها تکنولوژی مبتنی بر هوش مصنوعی را در زنجیره تامین پیاده سازی کردند. اما این میزان باید افزایش پیدا کند. نفوذ هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در زنجیره تامین بهره وری را تا حد زیادی بالا خواهد برد. خطای انسانی حذف می شود و اکثر کارها بدون حضور نیروی کار انسانی انجام می شوند.
فروشگاه های زنجیره ای و خرده فروشی
خرده فروشی به معنی فروش کالا به مصرف کننده نهایی در محلی معین مانند مرکز خرید، فروشگاه، بوتیک و غیره نقشی اساسی در زنجیره تامین محصولات دارد. در سال های اخیر، مراکز خرید بزرگ، هایپرمارکت ها، فروشگاههای تخفیفی و فروشگاههای اینترنتی به سرعت در کشور توسعه یافته اند و فضای رقابتی را در محیط صنعت خرده فروشی ایجاد کرده اند. حضور و رشد پایدار در چنین فضای رقبتی فزاینده ای، نیازمند به کارگیری ساز و کارهای موثر در حفظ و ارتقاء رضایت مندی مشتریان و به تبع آن فروش از طریق کیفیت بخشی به خدمات و ارزش آفرینی بیشتر برای مشتریان می باشد.
سیاست گذاری منطف درصنعت خرده فروشی
یکی از مهمترین زیرساخت های مورد نیاز برای بهره گیری از سیاست گذاری های منعطف در حوزه های مختلف از جمله خرید،انیارداری، توزیع، فروش و مدیریت ارتباط با مشتری، زیرساخت فن آوری اطلاعات و ارتباطات است. به طوری که وجود سیستم قابل اعتماد و منعطف که هم بستری برای عملیات سازمان باشد و هم اطلاعات تحلیلی و تجمیعی لازم برای تصمیم گیری سریع مدیریت را فراهم کند، برای موفقیت در این صنعت حیاتی است.
نقش فن آوری در بهبود عملکرد فروشگاه های خرده فروشی
یکی از مهمترین زیرساخت های مورد نیاز برای بهره گیری از سیاست گذاری های
توسعه فن آوری ها در بیش از ۲۰ سال گذشته مسیر مدیران فروشگاه ها را به سوی اجرای مسئولیت های خود همراه با پیشرفت در فن آوری های مختلف تغییر داده است ، انتقال سریعتر نتایج داده ها این توانایی را به مدیران فروشگاه ها می دهد تا فوراً نسبت به موجودی و مسائل مربوط به قیمت گذاری واکنش نشان دهند . با این حال ، با توجه به این که سرمایه گذاری های فن آوری می تواند متجاوز از میلیون ها دلار باشد ، و حاشیه سود و بهره وری موجودی بسیاری از خرده فروشان در طول ده سال گذشته دچار فرسایش شده است ، سهم تصمیم گیری های فن آوری اطلاعات به صورت تصاعدی رشد یافته ، بنابراین باید در ایجاد این تصمیمات دقت لازم در نظر گرفته شود .
مفهوم عملی : این موضوع برای دست اندرکاران خرده فروشی بسیار مهم می باشد زیرا توسط آن ، شناسایی نواحی که در آن عملکرد مدیران فروشگاه ها می تواند بهبود یابد انجام یافته است . این امر همچنین برای اساتید دانشگاه که خرده فروشی و خرید را به دانش جویان خود تدریس می نمایند با ارزش است زیرا توسط آن موضوعاتی را که باید در کلاس های درس گنجانیده شود فراهم می کند.
انتقال فوری داده های فروش
مواردی که از سالها پیش غیر قابل تصور بود ، همچون انتقال فوری داده های فروش ، امروزه امری عادی در صنعت خرده فروشی می باشد . با این که فن آوری شغل فروشگاه را ساده تر نساخته است ، اما فروشگاه را قادر به بهبود عملکرد شغلی خود از طریق دسترسی به اطلاعات و خودکارسازی وظایف معمول نموده است . علاوه بر این ، مدیران فروشگاه ها فن آوری های موجود را در شیوه های کسب و کار فعلی اصلاح کرده و بیشتر در حال توسعه فن آوری های جدید برای مواجهه و پیش بینی نیازهای مشتریان خود می باشند . بنابراین ، اهداف این مقاله توضیح دادن این امر است که چگونه مدیران فروشگاه ها می توانند به صورت موثرتر و کارآمدتر از فن آوری ها به منظور بهبود عملکرد خود استفاده کنند ، و این فن آوری ها چگونه می توانند به منظور بهبود عملکرد کلی فروشگاه های خرده فروشی و برای اطلاع رسانی به مدیران ارشد در شرکت های خرده فروشی مورد استفاده قرار گیرند
مسئولیت های مدیران فروشگاه ها
مدت های مدید است که نقش فروشگاه به مثابه ضرورتی برای دستیابی به اهداف شرکت های خرده فروشی به رسمیت شناخته شده است . در طول تاریخ معاصر ، مدیران فروشگاه ها با وظایف خرید که می تواند به شش حوزه اصلی طبقه بندی گردند درگیر می باشند :
(۱) تجزیه و تحلیل فروش گذشته و ترفیعات فروش : تجزیه و تحلیل الگوهای خرید مشتری و سپس پیش بینی نمودن روند آینده و خواسته ها و تمایلات مشتری .
(۲) برنامه ریزی بودجه بندی مالی : توسعه فروش و برنامه های خرید ، تجزیه و تحلیل حاشیه سود ناخالص ، پیش دستی در قیمت گذاری کمتر و محاسبه قیمت گذاری بالاتر .
(۳) توسعه کالا : انتخاب و قیمت گذاری کالا ، حضور در نمایشگاه های بازار تجاری ، ملاقات با تامین کنندگان و منابع کالا برای برچسب اختصاصی نام های تجاری.
(۴) برنامه ریزی و مذاکره با تامین کننده : انتخاب تامین کنندگان و ایجاد روابط .
(۵) آغاز برنامه های بازاریابی است : مواجهه با اهداف فروش از طریق تبلیغات ؛ ایجاد ترافیک در فروشگاه.
(۶) آموزش و توسعه کارکنان : ارائه اطلاعات مربوط به محصول برای برنامه ریزان ، تنظیم اهداف فروش .
تاثیرات فن آوری بر مدیران فروشگاه های خرده فروشی
تاثیر فن آوری بر عملکرد یک شرکت موضوع ادامه جریان تحقیق بوده است . علاوه بر این ثابت شده است که رابطه بین فروشگاه و تامین کننده از طریق فن آوری اطلاعات پیشرفت یافته است . تمایز مهمی که در رابطه با وظیفه فن آوری است و در یک مطالعه فناوری اطلاعات توسط ساندرز (۲۰۰۸) تهیه شده است برای ارتباط فروشگاه / تامین کننده بکار برده می شود . با توجه به نظریه یادگیری ، ساندرز وظایف فن آوری را به صورت استخراج یا کاوش طبقه بندی کرده است . این بیشتر با ادبیاتی از تحقیق سیستم های اطلاعاتی ترکیب شده است که فن آوری را با هریک از وظایف خودکار سازی یا اطلاعاتی کردن برای یک شرکت نظریه پردازی کرده است . بنابراین ، خودکارسازی در ساخت وظایف درست به طور بسیار موثری کمک می کند ، و اطلاعات سازی در شناسایی عملیات همکاری می نماید . اطلاعات سازی ، که به عنوان توزیع اطلاعات تعریف شده است ، برای اولین بار توسط زوبوف ( ۱۹۸۸ ) از دانشکده بازرگانی هاروارد استفاده شد و امروزه به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد . ساندرز (۲۰۰۸) دریافت که هر وظیفه تاثیر متفاوتی بر روی موفقیت شرکت داشته و اینکه اثربخشی فن آوری به اجرا و استفاده مناسب آن وابسته است. به منظور دستیابی به ارزش نهایی پیشرفت های فن آورانه ، خرده فروشان باید ضرورت مولفه های بشریت را درک کنند . بنابراین ، کارکرد فروشگاه با وجود فن آوری بهبود یافته است اما با آن جایگزین نمی شود.
نمودار مسئولیت های یک مدیر فروشگاه
نمودار زنجیره ی خرید
تغییردرعملیات فن آوری
امروزه با افزایش در مقدار کلی داده های جمع آوری شده و در دسترس ، تغییری در عملیات فن آوری برای مدیران فروشگاه ها به وجود آمده است . در گذشته ، فن آوری عمدتاً در یک ظرفیت خودکارسازی کاربرد داشته است از قبیل بالا بردن سرعت امور روزمره و ارتباطات . با این حال ، با پیشرفت های ایجاد شده از طریق داده کاوی 1، به عنوان مثال ، ظرفیت های اطلاعات سازی فن آوری برای تفوق جستن از ظرفیت های خودکار سازی گسترش یافته است . در حالی که خودکار سازی هنوز هم برای مدیران فروشگاه ها مهم است ، عملیات اطلاعات سازی برای راهبردی نمودن راه های جدید برای استفاده از اطلاعات به منظور افزایش سود و خدمات به مشتریان مورد استفاده قرار می گیرد و تبدیل به یک ضرورت در انجام کسب و کار برای مدیران فروشگاه ها شده است .
1-DM
فن آوری های خرده فروشی
بحث در خصوص تمام فن آوری های ممکن که استفاده شده یا می تواند توسط مدیران فروشگاه های خرده فروشی مورد استفاده قرار گیرد فراتر از محدوده این مقاله است . با این حال ، فن آوری هایی که ارائه شده اند توسط مدیران فروشگاه های خرده فروشی برای پشتیبانی از تمام مسئولیت های عمده از وظایفشان مورد استفاده قرار می گیرد . بحث با و انبار داده آغاز می شود ، که در تجزیه و تحلیل فروش گذشته ضروری می باشند که آنها مولفه های یک برنامه می باشند و امروزه برای صنعت خرده فروشی حیاتی است . در ادامه شرح مختصری می آوریم از سیستم های و که ابزاری بسیار ارزشمند برای فروشگاه در دریافت و ارسال داده ها به سرعت و با دقت می باشد . در دنباله این مبحث دو دستگاه ردیابی ، بارکد و شناسایی فرکانس رادیویی معرفی می گردند ؛ هر دو آنها به عنوان مصالحی برای ساخت مورد استفاده خرده فروشان قرار گرفته است . چهار وجود دارند که در مورد آنها بحث می شود : پاسخدهی سریع ، پاسخ کارآمد به مصرف کننده، تولید به هنگام و پیش بینی های برنامه ریزی مشترک و ذخیره سازی مجدد در انتها نتیجه گیری مبحث فن آوری خرده فروشی با نگاهی به آینده ، به بررسی توامان نمایشگاه های الکترونیکی و شبکه های اجتماعی می پردازد .
مدیریت زنجیره تامین و لجستیک، نمونه های خرده فروشی
زنجیره عرضه شامل تمام شرکت های تجاری و شخصی است که در ایجاد محصول، از مواد خام تا محصولات به پایان رسیده اند.
لجستیک یک زمینه تخصصی متعلق به خود حمل و نقل، انبارداری، خدمات پیک، حمل و نقل جاده ای / راه آهن و حمل و نقل هوایی است.
شرکت های خرده فروشی در مدیریت زنجیره تامین شرکت می کنند تا کیفیت محصول، سطح موجودی، زمان بندی و هزینه را کنترل کنند. در یک اقتصاد جهانی ، مدیریت زنجیره تامین اغلب شامل ارتباط با شرکت ها و همکاران فردی در سایر کشورها است که نیازمند دخالت در سیاست، قوانین تجارت و تعرفه، کنترل کیفیت و روابط بین الملل است.
پیچیدگی زنجیره های عرضه جهانی
نمونه هایی از فعالیت های زنجیره تامین عبارتند از: کشاورزی، پالایش، طراحی، تولید، بسته بندی و حمل و نقل. از آنجایی که زنجیره های عرضه جهانی هر دو به لحاظ لجستیکی و تکنولوژیکی پیچیده هستند، در حال حاضر متخصصان مدیریت زنجیره تامین جهانی و شرکت هایی هستند که روند برای بسیاری از شرکت های خرده فروشی را نظارت می کنند.
به عنوان گرایش مصرف کننده به طور فزاینده ای به سوی خرید دیجیتالی که از یک تاسیسات انبار مرکزی به طور مستقیم به مصرف کننده حمل می شود، بزرگترین شرکت های خرده فروشی در حال فعالیت با مدیریت زنجیره تامین و تدارکات هستند .
نقش تدارکات در مدیریت زنجیره تامین
در سطح جهانی، لجستیک یک بخش کسب و کار 4 تریلیون دلاری است. این به این معنی است که حمل و نگهداری کالاها در اطراف این سیاره 10 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی است.
آغاز زنجیره تامین و تدارکات
"زنجیره تامین" برای اولین بار به عنوان یک اصطلاح نظامی در اوایل دهه 1900 برای توصیف روند دریافت مواد غذایی، سلاح، مهمات و غیره استفاده شد.
به خط مقدم جنگ. این شامل ایجاد "نقاط عرضه" بین پایگاه نظامی و میدان های جنگ بود.
"لجستیک" نیز یک کلمه مرتبط با نظامی بود که برای اولین بار در سال 1838 در کتاب "هنر جنگ" که توسط یک فرانسوی در ارتش ناپلئون نوشته شده بود، استفاده شد.
پنج بخش اصلی مدیریت زنجیره تامین
1. برنامه ریزی (supply chain strategy planning )
این بخش استراتژیک مدیریت زنجیره تامین میباشد . مدیریت منابعی که جهت برآوردن نیاز مشتری برای محصول و یا سرویس شما استفاده میشوند . نیاز به برنامه ریزی استراتژیک میباشد . بخش عمده برنامه ریزی , پیاده سازی مجموعه مقیاسهایی است برای نظارت بر زنجیره تامین بطوریکه , بهینه و مقرون بصرفه بوده , کیفیت و ارزش مورد نظر مشتری را تامین کند .
2. منابع (procurement)
تامین کنندگانی را که محصولات و خدمات مورد مصرف برای ساخت محصولات و خدمات شما را در اختیارتان قرار میدهند انتخاب کنید . روندهای قیمت گذاری , تحویل و پرداخت به این تامین کنندگان را مشخص کرده , مجموعه ای از مقیاسهای نظارت و بهینه سازی ارتباط با آنان را فراهم آورید . سپس روندهای مدیریت انبار شامل دریافت مرسولات , بازبینی وانتقال محصولات و خدمات را به خط تولید خود به علاوه نحوه اختیار دادن پرداخت به تامین کننده را مشخص کنید .
3. تولید (Production & manufacture)
فعالیت های لازم جهت تولید کنترل کیفی , بسته بندی و آماده سازی جهت ارسال مرسوله را برنامه ریزی کنید . سطح کیفیت , خروجی تولید و بهره برداری کارگران و کارمندان را اندازه گیری کنید .
4. ارسال (logistics distribution)
این بخش اکثرا" تدارکات نامیده میشود در این بخش شما باید دریافت سفارشات مشتریان را هماهنگ کنید , شبکه ای از انبارهای کالا آماده کنید و روشهای حمل کالا به مشتری و پرداخت را انتخاب کنید .
5. ارجاع (product life cycle management & integrated forecast )
بخش اشکالات زنجیره تامین شبکه ای را برای مرجوع ساختن کالاهای معیوب و تولید از طرف مشتریان فراهم آورید .
آمار و ارقام سرگرمی زنجیره تامین و تدارکات
برآورد شده است که 37 دلار برای عرضه یک جعبه غلات به میز صبحانه در ایالات متحده (منبع: شورای کارکنان مدیریت زنجیره تامین – CSCMP) هزینه دارد.
بارکد ها برای ردیابی و برچسب گذاری راه آهن استفاده می شوند. اولین محصول با استفاده از بارکد یک بسته آدامس Wrigley در یک سوپر مارکت در سال 1974 اسکن شد.
تقریبا 70 و تمام حمل و نقل ایالات متحده با کامیون حمل می شود هر ساله. (منبع: PLS Logistics).
در سال 2015، حدود 671 میلیارد دلار از کالاهای تولید شده و خرده فروشی در ایالات متحده (منبع: PLS Logistics) حمل می شود.
الکترونیک، مبلمان، غذا و پوشاک، دسته های محصولاتی هستند که اغلب در ایالات متحده حمل می شوند (منبع: PLS Logistics).
آمار فعلی و اطلاعات سرگرم کننده در مورد لجستیک – با شماره
7٪ – درصد افزایش که بخش حمل و نقل لجستیک هر سال از سال 2011 تا 2016 تجربه کرده است.
42 درصد – درصد کل خدمات حمل و نقل جهانی که توسط ایالات متحده استفاده می شود.
1.1 میلیون نفر – مجموع تعداد فرصت های شغلی در لجستیک بین سال های 2013 و 2016 در ایالات متحده است
70 میلیارد دلار – مقدار جهانی سالانه در حمل و نقل هوایی صرف شده است.
72٪ – درصد باربری که از طریق حمل و نقل هوایی بین اروپا و آسیا حمل می شود.
1٪ – درصد کل تجارت جهانی که توسط حمل و نقل هوایی حمل می شود، با اندازه گیری tonnage اندازه گیری می شود.
35٪ – درصد کل تجارت جهانی که توسط حمل و نقل هوایی حمل می شود، با ارزش حمل و نقل اندازه گیری می شود.
9.5 میلیارد تن – کل تونل حمل بار از طریق حمل و نقل دریایی، در مقایسه با 42 میلیون تن حمل و نقل حمل و نقل هوایی.
2 تریلیون دلار – ارزش کل حمل و نقل حمل و نقل عمومی در هر سال توسط حمل و نقل جاده ای.
9 میلیون – تعداد کل افراد شاغل در مشاغل مربوط به حمل و نقل جاده ای در ایالات متحده
8 میلیارد تومان – کل ظرفیت سالانه کالاها از طریق حمل و نقل جاده ای در سطح جهانی حمل می شود.
بهترین روشهای زنجیره تامین و مزایای آنها
براساس فصلنامه عرضه Chain، این 10 بهترین روش است که شرکت های خرده فروشی (و هر صنعت) باید اطمینان حاصل کنند که مدیریت زنجیره تامین آنها تا حد امکان موثر است و تا آنجا که ممکن است به خط پایین شرکت کمک می کند.
شناسایی سهامداران زنجیره تامین و ایجاد کمیته برای مشارکت ذینفعان در موضوعات زنجیره تامین و ایجاد یک گروه کاری شامل بخش ها.
اطمینان حاصل کنید که زنجیره عرضه خود را دارای کارمندان مناسب می داند.
فناوری دوست شماست
ایجاد روابط هم افزایی با تامین کنندگان کلیدی.
مشارکت در منابع استراتژیک مشارکتی.
هنگام تصمیم گیری در مورد زنجیره تامین، فقط قیمت را در نظر نگیرید. "هزینه کل مالکیت" را در نظر بگیرید.
رهبران زنجیره تامین باید برخی از سهم و کنترل با قرارداد.
بهینه سازی موجودی ضروری است.
کنترل های مناسب را در سراسر سیستم زنجیره تامین ایجاد کنید تا خطر را کم کنید.
زنجیره تامین را با مسئولیت اجتماعی و طرح های سبز پایدار نگه دارید.
داده کاوی و انبار داده ها
به طور سنتی ، اطلاعات فروش به صورت روزانه ذخیره شده و در یک سیستم عملیاتی خرده فروشان که ارجاعات متقابل و سازماندهی آسان را تایید نمی کند پردازش می شوند . این نیاز ، توسعه در DW و DM را در دهه ۱۹۸۰ به جلو می راند . DM به عنوان رایانه ای شدن فن آوری مورد استفاده برای یافتن روابط و الگوهای جالبی که در پایگاه داده پنهان بوده و به منظور کمک به فروشگاه در تصمیم گیری آگاهانه تعریف شده است . این امر مدیران فروشگاه ها را قادر می سازد تا DWs بزرگ را برای به حداکثر رساندن ارتباط با مشتری ، استفاده و تجزیه و تحلیل کنند . این داده ها معطوف به بینش نیاز ها و خواسته های مشتری و کمک به مدیران فروشگاه ها در تصمیم گیری های پیچیده می باشد . DM ، بیشتر به مدیران فروشگاه ها در پرداختن به پرسش های کسب و کار خاص کمک می کند . این امر از طریق استفاده فروشگاه از DM با هدف قرار دادن مشتریان بالقوه برای رویدادهای فروشگاه نمایان شده است . فروشگاه می تواند این فناوری را به بخش مصرف کنندگان مبتنی بر رفتار خرید آنها با کالای تامین کننده ، فروشگاه و یا قاعده زمانی مورد استفاده قرار دهد . فروشگاه سپس می تواند با مشتریان که آنها را در رویداد مشاهده نموده تماس بگیرد . دلایل اجرای فن آوری DM در یک کسب و کار فراوان است. تغییرات در محیط کسب و کار ، همچون بازارهای بسیار اشباع شده و مطالبات فزاینده مشتریان شرکت ها را تحریک می کند تا در چالش هایشان بالاتر قرار گیرند .
پیش بینی رفتارهای آینده درزنجیره تامین
هرچند DM نمی تواند جایگزین تحلیلگران و کارشناسان آمار کسب و کار شود ، اما می تواند آنها را در پیدا کردن و تایید الگوهای موجود در داده ها مساعدت نموده و می تواند در پیش بینی رفتارهای آینده و توصیف یک بخش از بازار کمک کند . استفاده های دیگر از فناوری DM ، شامل تجزیه و تحلیل داده های POS برای پیش بینی روندهای مصرف کننده ، شناسایی حرکت موجودی ها در ارتباط با طرح بندی های فروشگاه ، یا فرصت های مقاطع فروش ، و بیشتر مشخص ساختن خصوصیات بخش های بازار می باشد . علاوه بر این ، مدیران فروشگاه های خرده فروشی می توانند اطلاعات DM را برای سفارشی کردن طرح بندی های فروشگاه برای ساخت محصولات با قابلیت دسترسی بیشتر برای مشتریان خود استفاده کنند ، نتیجه افزایش رضایت مشتری و سودآوری است.
بازده داده های ایجادشده
DW شامل ذخیره سازی مقادیر زیادی از داده های جمع آوری شده از عملیات خرده فروشان می باشد . این داده ها در یک محل متمرکز ذخیره می شوند و به عنوان کمک به فرایند تصمیم گیری نگهداری می گردند . با توجه به میزان معمولا عظیم داده های جمع آوری شده ، نسخه های کوچکتر از DW ، به نام بازه داده ایجاد شده اند که به تمرکز بر روی یک منطقه از پایگاه داده مانند داده از نوع تراکنشی می پردازند . اگر چه این بازه های داده ارزانتر از انبارهای داده می باشند ، لیکن آنها جامعیت کمتری داشته و بنابراین ، به آن میزان در ارائه مشخصات جامع از مشتری اثربخش نمی باشند .
یک محدودیت DW محدودیت های آن از لحاظ مقدار داده هایی که می تواند جمع آوری و ذخیره گردد می باشد . در حالی که DW به عنوان عملیات خودکارسازی ، در جمع آوری و ذخیره سازی داده ها با بازده بیشتری نسبت به گذشته خدمت می کند ، امروزه عملیات اطلاعات سازی از این فناوری برای مدیران فروشگاه ها مهم تر شده است . به منظور افزایش پتانسیل DW ، خرده فروشان در جهت کسب بصیرت مشتری و راهنمایی تجارت کردن ، بازاریابی ، سرمایه گذاری و راهبرد های مدیریت برنامه های کاربردی ، DW را با فنون DM ترکیب می کنند .
مدیریت ارتباط با مشتری
در دورانی از گزینه های نامحدود ، مشتریان به سوی سازمان هایی که نیازهای مصرف کنندگان را درک کرده و خدمات قابل اعتماد ارائه می کنند متمایل می شوند . این مدیران فروشگاه های خلاق ، ارتباط با مشتریان خود را از طریق راهبرد CRM و با بهره گیری از فن آوری هایی همچون DM و DW بهبود می دهند . این فن آوری ها به طور کامل انقلابی در خدمات به مشتریان ایجاد کرده و ” بزرگ ترین فن آوری برای ضربه زدن به صنعت خرده فروشی در این دهه ” نام گرفته است . روند در CRM در حال حرکت به سوی صمیمیت مشتری و دانش سفارشی شده برای جذب و حفظ بر پایه مشتری می باشد . بنابراین ، به وضوح عملیات فن آوری به عنوان اطلاعات سازی نشان داده شده است ،
تبدیل “هوشمندی به صمیمیت”
مدیران فروشگاه ها فناوری DM را برای تبدیل “هوشمندی به صمیمیت” استفاده می کنند . با شناسایی با ارزش ترین و سودآور ترین مشتریان ، مدیران فروشگاه ها در حال توسعه راهبرد هایی برای وفادار ساختن آنها به شرکت می باشند .
با رقابت در حال رشد و اشباع در بازار و بعلاوه افزایش سود حاصل از وفاداری مشتری ، خرده فروشان در تلاش هستند تا خود را به وسیله حساس تر شدن به نیازهای مصرف کننده متفاوت کنند . برای این کار ، CRM ارزشمند شده است ، و به عنوان یک فرآیند تعاملی رسیدن به تعادل مطلوب بین سرمایه گذاری های شرکت ها و رضایتمندی از نیازهای مشتری به منظور
تولید حداکثر سود تعریف شده است . مدیران فروشگاه های خرده فروشی شروع به اجرای اصول بازاریابی رابطه با استفاده از برنامه های کاربردی CRM نموده اند .
، شخصی سازی و یا توسعه مدیریت ارتباط
یکی از مهم ترین اجزاء CRM ، شخصی سازی و یا توسعه مدیریت ارتباط در مسیری است که مشتری به صورت اختصاصی شخصی سازی شود . بنابراین ، شخصی سازی یک کلید برای ارائه اطلاعات خاص در مورد هر مشتری فردی است . CRM به خرده فروشان در ، ” هدفشان برای ایجاد یک تصویر از بخاطر سپردن مشتریان از طریق نام و دانستن رفتار خریدشان ” کمک می کند . در هسته اصلی CRM حداکثر سازی رابطه بین خرده فروش و مشتری وجود دارد ، که در شکل ۳ نشان داده شده است. پشتیبانی که DM به این فرایند ارائه می کند بی نظیر است. با استفاده مناسب ، CRM می تواند درک و بینشی را به بخشهایی از الگوهای خرید مشتری معطوف نماید و می تواند درآمد را افزایش داده ، وفاداری مشتری را بهبود داده و راهبردهای بازاریابی را نگهداری و به آن کمک نماید . CRM کمک به خرده فروش در درک مشتری خود بوده و مشتری می تواند تجربه تعامل شخصی تر از طرف خرده فروش داشته باشد . درک مشتری برترین موفقیت برای خرده فروشان و مدیران فروشگاه ها و فن آوریDW ، DM ، و CRM ابزار لازم برای کمک در این فرایند می باشند.
تبادل الکترونیک اطلاعات
فن آوری هایی که در ۲۰ سال گذشته توسعه یافته به طرز چشمگیری مسیر مدیران فروشگاه ها را از ارسال و دریافت ارتباطات تغییر داده است . پیشرفت در این زمینه اجازه داده تا انتقال داده ها سریع تر گشته همچنانکه واکنش فوری به موارد مربوط به موجودی را باعث گردیده است . فن آوری هایی مانند EDI افزایش و بهبود جریان ارتباطات ، افزایش سود و بهره وری را بدنبال داشته است . EDI به عنوان نقل و انتقال اسناد استاندارد الکترونیکی و داده های کنترل شده بین و درون سیستم های رایانه ای در کسب و کارها و سازمان ها بدون دخالت انسان تعریف شده است.
ذخیره زمان و پول درفروشگاه های زنجیره ای
دفاتر شرکت های بزرگ ، فروشگاه ها ، تولید کنندگان و مراکز توزیع ، به طور معمول EDI را به عنوان اجازه جریان سریع تر اطلاعات و با ضریب اطمینان بیشتر نسبت به اسناد کاغذی مورد استفاده قرار می دهد . مدیران فروشگاه ها انواع اطلاعات را از این راه از جمله سفارشات خرید ، فروش ، کاهش قیمت ها ، باز بودن گزارش های خرید ، سطوح بررسی توسعه محصول ، و همچنین تبلیغات و موارد بررسی پیشبرد فروش انتقال می دهند . این امر اثربخشی بیشتری را ایجاد می کند تا زمان و پول توسط فروشگاه ذخیره شود . علاوه بر این ، EDI خطاها را به حداقل می رساند و امنیت را حداکثر می سازد زیرا انتقالات به صورت الکترونیکی و با استفاده از رمز محافظت شده نرم افزار انجام می شود . امروزه ، در بسیاری از EDI ها انتقال با استفاده از اینترنت می باشد با این حال ، شبکه های ارزش افزون (VANs ) هنوز هم فعال است . VANs ارائه دهندگان خدمات شبکه شخص ثالث هستند ، که تبادل الکترونیکی اطلاعات را بین شرکای تجاری برقرار کرده و برای کمک به مدیران فروشگاه ها و تامین کنندگان به منظور خودکار سازی بسیاری از ارتباطات کسب و کار خود ، به ویژه هنگامی که ارسال اطلاعات اختصاصی است و نیاز به برخورداری از بیشترین امنیت دارد مورد استفاده قرار می گیرد
انتقال سریع تری از طیف گسترده
VANs به خرده فروشان برای قطع هزینه ها کمک می کند و اجازه می دهد تا انتقال سریع تری از طیف گسترده ای از وظایف صورت پذیرد . بنابراین ، استفاده از EDI ، تقریبا بوسیله هر فروشگاه خرده فروشی ، برخی از وظایف معمول را خودکار کرده و روش های ارتباطی گذشته را از طریق استفاده از پست الکترونیکی و ذخیره زمان فروشگاه بهبود داده است که در حال حاضر می تواند به صورت موثرتری استفاده شود .
سیستم های موجودی مدیریت دستگاه های ردیابی (BCs و RFID)
IMS ها توسعه یافته اند و مسیر پیگیری فروشگاه خرده فروشی ، سفارشات و سفارشات مجدد کالا را تغییر داده اند . دو فن آوری که برای ردیابی خودکار کالا به کار می روند BCs و RFIDمی باشند . بارکد ( BCs ) پیامی است که توسط رایانه خوانده شده ، که می تواند قیمت ، رنگ ، و تعداد موجود در انبار از یک قلم را نشان بدهد ، کمک در انتقال داده ها هم برای فروشگاه و هم مصرف کننده مفید است . بارکد ( BCs ) در این صنعت جدید نبوده و از حدود دهه۱۹۴۰ وجود داشته است. این فن آوری از داده های کد شده که به طور مداوم توانایی مدیران فروشگاه ها را برای ردیابی کالا و فروش در زمان واقعی بهبود می دهد ، مورد استفاده قرار می گیرد .
کنترل موجودی مدرن
RFID سازوکار دیگری برای مدیران فروشگاه ها و خرده فروشان برای پیگیری کالا است . سیستم های RFID داده ها را از طریق استفاده از امواج رادیویی انتقال می دهد . RFID توسط دولت آمریکا در طول جنگ جهانی دوم استفاده شده است اما در صنعت خرده فروشی بسیار جدیدتر است . در حالی که تراشه RFID با استفاده از امواج رادیویی خوانده میشود ، از طریق این فناوری اطلاعات قابل انتقال به مراتب بیشتری نسبت به بارکد استاندارد ارائه می دهد . اطلاعاتی ، مانند روش پرداخت ، تاریخ ساخت ، زمان حمل و نقل ، و محل مرکز پخش می تواند از طریق فناوری RFID منتقل گردد که به خصوص به مدیران فروشگاه ها کمک می کند ، زیرا آنها را در خودکار سازی ردیابی و مدیریت موجودی مدد می کند . بنابراین ، هم اکنون می توان از مواردی مانند ذخایر انبار دور ریختنی ، که مدیران فروشگاه ها در گذشته با آن روبرو بودند ، اجتناب کرد و یا با داشتن زمان واقعی نظم و ترتیب ، موجودی کاهش یابد .
برای ردیابی محصولات درون محیط های فروشگاه
مدیران فروشگاه ها همچنین از این فن آوری برای ردیابی محصولات درون محیط های فروشگاه استفاده می کنند که به تلاش های پیشگیری از دست دادن آنها ، کمک می نماید . این سود ، به تنهایی ، هزینه های سرقت از خرده فروشان را به میزان میلیون ها دلار در سال کاهش می دهد .
فناوری RFID یک مزیت قابل توجه بیش از کدهای میله ای ارائه می دهد. ابتکار وال مارت و حرکت در استفاده از این فن آوری به عنوان منادی مهم ترین توسعه فن آوری برای خرده فروشان از زمان بارکد بوده است . تگ های RFID به طور پیوسته اطلاعات محصولات را هنگامیکه از قفسه ها به سوی پیشخوان فروش حرکت می کنند ، جمع آوری می کند
ارتقای بهره وری فروشگاه های زنجیره ای
این فن آوری نه تنها به خرده فروش به منظور کاهش هزینه های کارگری و کتابچه راهنما کمک می کند ، همچنین دزدیدن جنس از فروشگاه را محدود نموده و باعث ارتقای بهره وری فروشگاه می شود . تگ ها در حال حاضر به وال مارت در سفارش گذاری مجدد ، انبارکردن و اداره نمودن پیگیری خرید کمک می کند . وال مارت قادر گردیده است که از طریق پیاده سازی RFID به تنهایی ۶٫۷ میلیارد دلار در هزینه های نیروی کار صرفه جویی نماید .
برخی از خرده فروشی های زنجیره ای بزرگ که از RFID استفاده می کنند Metro Group (آلمان) ، Byblos (پرتغال) ، Manor (سوئیس) ، Selexyz (هلند) ، Karstadt (آلمان) و Throtlleman (پرتغال) ، Reliance Industries Ltd (هند) و ۷۷th Street (سنگاپور) می باشند . این خرده فروشان از RFID برای ردیابی در سطح قلم کالا استفاده می کنند . در ایالات متحده آمریکا ، علاوه بر Walmart وال مارت ، Walgreens ، Staples و خرده فروشان برتر محصولات غذایی و دارو RFID را مورد استفاده قرار داده اند ، با این حال برخی از این خرده فروشان هنوز در حالت آزمایشی آن هستند .
سیستم های تدارکات مجدد خودکار (QR ، ECR ، JIT ، و CPFR)
مدیران فروشگاه های خرده فروشی به مدت طولانی با مسائل موجودی کشمکش داشته اند . با استناد به اینکه تنوع محصولات افزایش یافته و چرخه عمر محصولات کاهش یافته ، توازن بین بالا نگهداشتن موجودی و پایین نگهداشتن موجودی به یک مشکل بحرانی تبدیل شده است . هدف اصلی از راهبرد موجودی خرده فروشی ، مدیریت این توازن به منظور افزایش منافع است . فن آوری های IMS که درگیر تدارکات مجدد خودکار کالا هستند هر دو فرآیندهای خودکارسازی و اطلاعات سازی را برای تولید کنندگان و خرده فروشان دارا می باشند . راهبردهای تدارکات مجدد مدیریت موجودی شامل QR ، ECR ، JIT ، و CPFR می باشند و در بخش بعدی مورد بحث این مقاله قرار می گیرد . اگر چه این راهبردها در مفاهیم خود برای مدیران فروشگاه ها متفاوت می باشند ، آنها همگی به یکپارچه سازی مناسب و همکاری بین مدیران فروشگاه ها و تامین کنندگان به منظور اطمینان از موفقیت نیاز دارند .
پاسخ سریع (QR )
روشهای QR در اواسط دهه ۱۹۸۰ برای مقابله با مسائل ایجاد شده توسط افزایش تولید بدلیل دوری از محل ، توسعه یافته است . مسائل مربوط به زمان تامین طولانی تر موقعیت هایی ایجاد کرده است که در آن خرده فروشان هم به تامین برای بالا نگهداشتن موجودی و نیز کاهش قیمت های بیش از اندازه پرداخته و یا با پایین نگهداشتن موجودی که باعث از دست رفتن فروش می شود مواجه می گردند . QR مدیران فروشگاه ها را به دقت بیشتر و پیش بینی سریع و نگه داشتن موجودی در سطوح مناسب قادر ساخته است . دریافتند که ارزش QR برای یک خرده فروش به طور کلی ، بسیار بیشتر از مصرف کنندگانی است که انتخاب های بسیار راهبردی در رفتار خرید آنها وجود دارد.در واقع ، به طور متوسط ، این مصرف کنندگان ۶۷ درصد برای خرده فروش با ارزش تر هستند . به عبارت دیگر ، هر چند به خوبی این ادبیات نهادینه شده است که QR ارزشی را برای تطبیق بهتر با عرضه و تقاضا فراهم می کند ، و ارزش بیشتر ، اغلب ارزش قابل ملاحظه تر ، با تشویق مدیران فروشگاه ها به درک رفتار مشتریان خود به طور کامل ارائه می شود .
پاسخ به مصرف کننده کارآمد (ECR )
نتیجتاً ، راهبردهای ECR برای تعامل با مسائل مشابه در صنعت مواد غذایی توسعه یافته بودند . در حالی که مد و خرده فروشی مواد غذایی در ضرورت محصولات خود برای مصرف کنندگان تفاوت دارند ، مدیران فروشگاه ها در هر دو زمینه با مسائل مشابه در مورد موجودی روبرو هستند . تفاوت اصلی بین این راهبردها این است که گرایش های ECR بیشتر در رابطه داشتن با تمام شدن و تدارک مجدد محصولات مشابه می باشد ، در حالی که QR بیشتر بر پیش بینی موثر و کاهش سطح موجودی و زمان تامین متمرکز می باشد . بنابراین ، مدیران فروشگاه ها می توانند برای جلوگیری از خروج موجودی اقلام مواد خام ، احتمال از دست دادن فروش به رقبا را کاهش دهند . بنابراین ، مسائل موجودی که در گذشته با آن مواجه بودند با پیشرفت در فن آوری بهبود یافته است .
تولید به هنگام (JIT )
JIT راهبرد توسعه یافته دیگری برای تعامل با فرآیندهای مدیریت موجودی است . فن آوری JIT شامل حرکت سریع و خودکار در سراسر زنجیره عرضه ، از مواد خام که برای ساخت محصولات استفاده می شود می گردد . هدف JIT تولید : ” محصولات با کیفیت بالا با سرعت در نیازسنجی مشتری و کمترین اتلاف ” چنانکه QR و JIT به کاهش زمان رسوب کالای قابل توجهی وابسته می باشد . این امر برای مدیران فروشگاه ها مهم است ، زیرا به آنها در انبارنمودن سطوح مناسب کالا با عنایت به نیازهای مشتری کمک می کند . بنابراین ، پیشرفت های فن آوری در حال حاضر به مدیران فروشگاه ها اجازه می دهد عملکرد خود را ، با استفاده از ابزاری که قبلا در دسترس صنعت نبود ارتقاء دهند . اهمیت استفاده از JIT به منظور پاسخگویی هماهنگ بین جریان فیزیکی کالاها و جریان سفارش گذاری کالاها توسط خرده فروشان می باشد در حالیکه این دو تاثیر متقابلی بر یکدیگر می گذارند .
مشارکت برنامه ریزی ، پیش بینی و تدارکات مجدد
CPFR راهبردی است که به منظور بهبود دقت در پیش بینی و تحقق نیازهای مشتری توسعه یافته است . CPFR را به عنوان یک تلاش مبتنی بر وب برای هماهنگی فعالیت های مختلف از جمله تولید و برنامه ریزی خرید ، پیش بینی تقاضا و تدارک مجدد موجودی بین شرکای تجاری زنجیره تامین می توان تعریف نمود . CPFR نیاز به مشارکت بین تولید کنندگان و مدیران فروشگاه ها را در توسعه محصول ، راهبرد فروش و تدارک مجدد دارد . از زمان آغاز به کار آن در سال ۱۹۹۵ ، صدها خرده فروش CPFR را اجرا نموده اند ، و سازمان خود را در مدیریت موجودی و تغییر ساختار روابط در شرکت کمک نموده اند . برخی از نمونه شرکت هایی که CPFR را بکار گرفته اند عبارتند از:
پروکتر و گمبل (G&P) که مزیت استفاده از CPFR را در زنجیره تامین خود بکار گرفت ، و برای شرکت خود ، شرکای تجاری خرده فروشی و مصرف کنندگان ارزش ایجاد کرد .
وال مارت CPFR و DW را برای پیش بینی دقیق تر از فرآیندهای عملیاتی مورد استفاده قرار داد.
سیرز با میشلین در استفاده از CPFR همکاری نمود که منجر به کاهش در سطوح موجودی خود تا ۲۵ درصد گردید .
در نهایت ، چانگ و همکاران. (۲۰۰۷) در مطالعه خود درخصوص CPFR دریافتند که تنظیم به موقع می تواند در داده تدارک مجدد ، این فن آوری را مورد استفاده قرار داده که در کاهش خروجی موجودی و موجودی بالای بی ارزش هم برای تولید کننده و هم خرده فروشان کمک شایانی می نماید . اگر چه یک هدف از این راهبرد تدارک مجدد موجودی کالا است ، که یک نمونه ی کامل از خودکارسازی می باشد ، لیکن این فرآیندی است که بدون به اشتراک گذاشتن اطلاعات با کیفیت در بین مدیران فروشگاه ها و تامین کنندگان موثر نخواهد بود . چنانکه به اشتراک گذاری اطلاعات از اصول کلیدی این راهبرد می باشد ، CPFR قابلیت های اطلاعات سازی قدرتمندی دارد . به طور خلاصه ، این چهار فن آوری IMS (QR ، ECR ، JIT و CPFR) ، با بهبود صحت در مدیریت موجودی انقلابی در صنعت ایجاد کرده ، پلهایی بین فروشنده و روابط فروشگاه ساخته ، و افزایش سرعت زمان واکنش به نیازهای و خواسته های مصرف کننده را بوجود آورده است .
آینده خرید های خرده فروشی
فن آوری های مورد بحث در قسمت بعدی که توسط چندی از مبتکران مورد استفاده واقع شده است ، اما در آینده برای مدیران فروشگاه های خرده فروشی پدیدار خواهدگردید . این فن آوری ها شامل ، نمایشگاه های الکترونیکی و شبکه های اجتماعی است. این ها فن آوری هایی هستند که بسیاری اعتقاد دارند راه آینده برای مدیران فروشگاه های خرده فروشی هستند .
نمایشگاه الکترونیکی
به طور سنتی ، مدیران فروشگاه ها چهار تا شش بار در سال برای مجموعه نمایشگاه های آتی به نیویورک سفر می کنند . مدیران فروشگاه ها طی نمایش های تجاری در طول هفته مد ، بالنفسه با نمایندگان فروش ملاقات می کنند ، و سفارش های آنها را که می خواهند به محل شان حمل گردند دریافت می کنند . با توجه به افزایش هزینه های مرتبط با سفر ، مدیران فروشگاه ها امروز با تکیه بر فناوری راه هایی جدید را انتخاب می کنند و کالاها را برای فصول آینده پیش نمایش می کنند . استفاده از اینترنت به دلیل اهمیت ارتباط با طراحان و تولیدکنندگان در مورد محصولات شان در حال افزایش است . از طریق محل هایی با عنوان نمایشگاه الکترونیک ، مدیران فروشگاه ها قادر خواهند بود پیش نمایش کالا را در هر زمانی از روز ، بدون نیاز به مسافرت به بازار مشاهده نمایند . در حالی که مدیران فروشگاه ها قادر به احساس کاملی نیستند ، اطلاعات کلی مربوط به محصول و ارائه بصری برای کمک در روند انتخاب در دسترس می باشد . هیچ چیز نمی تواند جایگزین دیدن محصول توسط فرد باشد ، اما حرکت به سوی نمایشگاه الکترونیکی در حال گسترش است که هزینه های سفر را کاهش داده و فرایندهای سفارش و تحویل را سرعت می بخشند . نمونه هایی از نمایشگاه الکترونیکی را در وب سایت های زیر می توان یافت :
شبکه های اجتماعی
پیشرفت های فن آوری همانند شبکه های اجتماعی به طور کامل در حال تغییر جریان اطلاعات مربوط به مد ، و ارائه تحقیقات علمی در بازار برای خرده فروشان و مدیران فروشگاه ها می باشند . شبکه های اجتماعی این هدف را دارد که ساختاری به ارمغان بیاورد و نقطه دسترسی متمرکزی را در عمل به اشتراک گذاری اطلاعات شخصی و اجتماعی شدن آنلاین ارائه می کند .
رسانه های اجتماعی رسماً از تصاویر “زودگذر” تغییر ماهیت داده و با ۳۵۰ میلیون کاربران فیس بوک در سراسر جهان و توییتر ، ۱۳۰۰ درصد در طول یک سال رشد نموده است . نمونه هایی از رسانه های شبکه های اجتماعی عبارتند از : توییتر ، یک سیستم پیام رسانی فوری که در آن کاربران می توانند فوراً پیام هایشان را به یک لیست از پیگیری کنندگان ارسال کنند ، و وبلاگ ها ، مجلات شخصی که اغلب به روز رسانی می گردند . پیش از این ، مدیران فروشگاه ها خود کالا را انتخاب می کردند ، که منظری برای فصل را دیکته می کرده است . شبکه های اجتماعی سیر مسیر اطلاعات را ، بوسیله نویسندگان نشریات آنلاین که در ردیف جلو نمایش های مد نشسته اند تغییر داده است ، به نظر می رسد که انتشار اطلاعات ، مسیر خود را به سوی مجاری پایین تر شکل می دهند .
چالش جدی فروشگاه های کوروش
چالش بعدی را نبود مدل کسب و کار ایرانی برای صنایع جدید الورود دانست و گفت: وقتی صنعت جدیدی در کشور وارد می شود، مدل کسب و کار بین المللی برای آن وجود دارد اما الزاما این مدل در ایران جوابگو نیست ضمن آنکه نبود مدل کسب وکار بومی به معنای آن است که نیروی انسانی تربیت شده در حوزه صنعت تازه وارد وجود ندارد.
قائم مقام مدیرعامل شرکت فروشگاه های زنجیره ای افق کوروش نبود زیرساخت آی تی، فقدان نهادهای پشتیبان، کمبود زیرساخت های قانونی به ویژه در زمینه فرانچایز، عدم تناسب در زنجیره تامین و مبحث ساختار سبد محصولات برای مشتریان را از جمله چالش های دیگر عنوان کرد که این شرکت توانست با تدوین راهکارهایی جامع در مسیر رفع چالشها گام بردارد.
وی گفت: در شرایطی که یک شرکت از جهات مختلف تحت هجوم قرار می گیرد، واکنش های مختلفی از خود ساتع می کند که در مواجهه با این موضوع، جهت ایجاد انسجام باید متوسل به استراتژی شد تا همه اجزای سازمان حول آن استراتژی در حرکت باشند.
مدیریت زنجیره تامین خرده فروشی از دیدگاه مدیریت انبار
مدیریت انبار دارای توانایی لازم برای بهره وری از عملیات زیر را دارا می باشد
1. مدیریت موجودی
2. افزایش سرعت در دریافت
3. انبارش کالا در مکان مناسب در انبار با شرایط محیطی مناسب
4. ایجاد اتصال متابل جهت رساندن کالا از محل انبارش تا محل بارگیری
5. کنترل سفارشات
6. جمع آوری کالا از طریق فناوری های RF یا Bar-code
7. بسته بندی محصولات در حال ارسال
8. تحویل بار به وسیله حمل نقل
9. مدیریت نیروی کار
10. مدیریت محیطی انبار جهت کنترل وسایل حمل و نقل ثبت ورود و خروج ادوات
مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی و تدارکات
SCM، یکی از مهم ترین مفاهیم در محیط به شدت رقابتی کسب وکار است زیرا شامل برنامه ریزی و مدیریت تمامی فعالیت های درگیر دریافتن منابع و تدارکات، تبدیل و تمام فعالیت های مدیریت تدارکات است. نکته مهم دیگر این است که همچنین شامل هماهنگی و همکاری با شرکای کانال، است که می تواند تامین کنندگان، واسطه ها، ارائه دهندگان خدمات شخص ثالث (3PL) و مشتریان باشند. در اصل، SCM مدیریت عرضه و تقاضا را در داخل و در سراسر شرکت ادغام می کند. بسیاری از شرکت ها در چالش با این سوال هستند که اینترنت و کسب وکار الکترونیکی چگونه بر فعالیت های زنجیره تامین آن ها تاثیر می گذارد. این می تواند اثر حذف برخی از واسطه ها (ازجمله عمده فروشان یا خرده فروشان) باشد، اما آن همچنین، ظهور بازیکنان جدید مانند آمایشگران را ترویج می دهد که نقش آن ها انطباق زنجیره های لجستیک سنتی با الزامات کسب وکار الکترونیکی است. اینترنت در زنجیره تامین به مدیران، توانایی چالاک بودن در مدیریت شبکه تامین خود را اعطا کرده است.
توانایی چالاک بودن در مدیریت شبکه تامین
اینترنت در زنجیره تامین به مدیران، توانایی چالاک بودن در مدیریت شبکه تامین خود را اعطا کرده است. این شامل توانایی در:
(1) تنظیم سریع سطوح موجودی،
(2) اضافه کردن یا کاهش حامل ها در زمان موردنیاز،
(3) افزایش سرعت در واکنش به مشکلات خدمت رسانی به مشتریان،
(4) مدیریت موثر امکانات راه دور،
(5) کاهش سطح کاغذبازی
(6) تنظیم توان مواد در صورت لزوم،
(7) پیگیری دقیق تر محموله ها،
(8) استراتژی های خرید با هزینه مناسب،
(9) بهبود برنامه ریزی تولید و
(10) کاهش افزونگی عملیاتی در سیستم هاست. به طور خلاصه، سیستم E-SCM شرکت های زنجیره تامین را قادر می سازد، بر موجودی خود نظارت داشته باشند، استفاده از حمل ونقل و دارایی های انبار خود را بهبود ببخشند و از موازی کاری و تلاش های دوباره در انجام فعالیت های لجستیک مختلف برای شرکت های مشتری خود جلوگیری کنند.
حداکثر رساندن ارزش و رضایت مشتری
E-SCM به صورت کنترل جریان مواد و اطلاعات، فرآیندهای ساختاری و زیرساخت های مربوط به تبدیل مواد به ارزش افزوده، محصولات و تحویل محصولات تمام شده از طریق کانال های مناسب به مشتریان و بازار به منظور به حداکثر رساندن ارزش و رضایت مشتری تعریف شده است. E-SCM امکان تبادل بیشتر اطلاعات در طول زنجیره تامین را فراهم می کند و شرکت ها می توانند از سود حاصل از سطوح پایین تر موجودی، پاسخ سریع تر به مشکلات، سطوح کیفیت بالاتر، رضایت بیشتر مشتری و ارائه محصول متنوع تر بهره ببرند. بااین حال، تمام این منافع تا زمانی وجود دارد که همه شرکت ها در زنجیره تامین، حاضر به تبادل آن اطلاعات و استفاده از نرم افزارهای زنجیره تامین الکترونیک باشند به عبارت دیگر، E-SCM زیرساخت های به اشتراک گذاری داده ها را بکار می گیرد که ترکیبی از اینترنت و فعالیت های زنجیره تامین است و تمام فعالیت های زنجیره تامین از تهیه تا تدارکات را مدیریت کرده و پلت فرم زیرساخت های نرم افزاری برای مدیریت تمام فعالیت های زنجیره تامین را فراهم می کند.
نقش زنجیره تامین الکترونیکی و مدیریت تدارکات در صنعت E-Tailing
در دهه 1990، شرکت ها، لزوم نگریستن به فراتر از مرزهای شرکت خود، به تامین کنندگان و تامین کنندگان تامین کنندگان و مشتریان خود به منظور بهبود ارزش کل مشتری را به رسمیت شناختند. تامین کنندگان، تولیدکنندگان، عمده فروشان، توزیع کنندگان، مشتریان و ارائه دهندگان خدمات لجستیک قسمتی از زنجیره تامین هستند E-SCM به ارتباط بین آن ها از منظر روش های بالا بردن ارزش افزوده و یا ارائه خدمات از طریق اینترنت می نگرد؛ بنابراین، اینترنت و E-SCM که مدیریت تمام فعالیت های زنجیره تامین را فراهم می کنند به طور قابل توجهی، شرایط رقابت در بسیاری از صنایع ازجمله صنعت E-Tailing را تغییر داده اند.
مدیریت روابط الکترونیکی مشتریان و توزیع کنندگان
E-tailers ها باید صدها نفر از توزیع کنندگان، عمده فروشان و روابط مشتریان الکترونیکی را مدیریت کنند. عناصر بسیار مهم برای پیاده سازی موفق استراتژی های E-Tailing به نظر می رسد بر اساس مشتری و تدارکات قرارگرفته باشد. علاوه بر این، تدارکات نیروی محرکه برای E-Tailing سودآور است. برای بسیاری از E-tailers ها تحویل محصولات سفارش داده شده، باعث ایجاد دو مشکل عمده می گردد. از یک سو خرده فروشان باید به وظایف لجستیک مانند برداشت، بسته بندی و حمل ونقل بار توسط مشتریان از فروشگاه های فیزیکی را برآورده سازند. از سوی دیگر، مشتریان ممکن است هزینه های را قبول نکنند.
لجستیک با ارضای نیازهای مشتری در ارتباط است
لجستیک با ارضای نیازهای مشتری در ارتباط است و به یک کانال بازاریابی نیاز دارد. به عنوان مثال، دو بخش اساسی فعالیت های ورودی و خروجی لجستیک در یک کانال بازاریابی، تهیه مواد و قطعات از تامین کنندگان و توزیع فیزیکی محصولات نهایی به مشتریان هستند. مدیریت تدارکات بخشی از SCM است که برنامه ریزی، پیاده سازی و کنترل کارآمد، جریان موثر روبه جلو و معکوس و ذخیره سازی محصولات، خدمات و اطلاعاتی که نقطه مبدا و نقطه مصرف را به منظور برآورده کردن نیازهای مشتریان به هم وصل می کند را به عهده دارد.
تحلیل نیروهای پنج گانه پورتر و اثرات اینترنت روی زنجیره تامین e-Tailing
پورتر (2001) به بررسی «چگونه اینترنت ساختار صنعت را تحت تاثیر قرار می دهد» پرداخته است. با توجه به تحلیل او، اینترنت، اثرات مثبت و منفی زیادی روی بسیاری از صنایع دارد. به عنوان مثال، از یک سو، اینترنت می تواند بهره وری و سودآوری یک صنعت را به روش های مختلف افزایش دهد، اندازه کل بازار را با بهبود موقعیت شرکت نسبت به جایگزین های سنتی آن گسترش دهد، از سوی دیگر، تکنولوژی اینترنت برای خریداران دسترسی آسان تر به اطلاعات در مورد محصولات و تامین کنندگان فراهم می کند، درنتیجه قدرت چانه زنی خریدار را تقویت کرده و منجر به به دست آوردن سود کمتر می شود. در این مرحله، مقالات مربوط به تحلیل «چگونه E-SCM بر ساختار صنعت e-Tailing تاثیر می گذارد» با تحلیل «نیروهای پنج گانه پورتر» موردبررسی قرار می گیرد.
تحلیل نیروهای پنج گانه پورتر
مدیریت زنجیره تامین در GS1
مدیریت زنجیره تامین (SCM) به معنای مدیریت حرفه ای تمام فرآیندهای زنجیره تامین از خرده فروشان، از طریق تولید و خرده فروشی به مصرف کننده، و درنهایت به مرحله بازیافت است. کالاها، اطلاعات و جریان های ارزش همه بخشی از SCM هستند. بسته به وضعیت، ممکن است توجه به نیازهای انرژی به صورت جداگانه نیز باشد. برای پیاده سازی SCM برای تمام طرفین درگیر به طور مداوم به عنوان امکان پذیر، اما به طور موثر و با هزینه کم، GS1 سعی می کند بسیاری از فرآیندها، رابط ها، فرمت ها و راه حل ها را استانداردسازی کند. GS1 با استانداردهای ECR و استانداردهای روند فعلی هماهنگی دارد. برای ایجاد یک زنجیره تامین موثر و کارآمد، ضروری است که همه بازیگران آن هم در داخل و هم در مرزهای شرکت درک مشترکی داشته باشند. همچنین مهم است که توجهات در سطح شرکت را در نظر بگیریم.
اهداف مرتبط با سازمان
کارآمد، صرفه جویی در منابع، فرایندهای مقرون به صرفه بر اساس استانداردها
جریان اطلاعات خودکار
برنامه ریزی و تامین نیازهای مبتنی بر نیاز
در دسترس بودن به شکلی بهینه، قابلیت اطمینان در تامین و عرضه
قابلیت ردیابی و ره گیری
شفافیت و کاهش خطر
تعمیر و نگهداری بهینه
راه اندازی شبکه چند ملیتی
بعد از رسیدنِ تویوتا به چنان موفقیت بزرگی، این کمپانی مجبور بود برای حفظ خود در بازار دنیا، کارها و ایده های تازه تری رو کند. راه اندازی شبکه چند ملیتی با هدف ایجاد مکانی برای گردهمایی خریداران تویوتا در نقاط مختلف جهان، یکی از همین اقدامات بود که باعث نفوذ هر چه بیشتر تویوتا بر ذهن و قلب خریداران جوان تر شد. هر چند کارایی و قابلیت محصولات تویوتا دلیل اصلی نفود آن در بازار های آمریکا و آفریقا بوده است، اما سیاست های کلان تبلیغاتیِ تویوتا را در این دو قاره، نباید نادیده گرفت.
برای کنترل بهتر بازار، تویوتا از سال ۲۰۰۲ با هزینه ای بالغ بر ۲۵ میلیون دلار، سالیانه در ۴ تا ۶ کشور دنیا، شبکه مجازِ فروش ایجاد کرده است.
اصول اولیه GS1
استانداردهای GS1
مدل های فرآیند ECR
بهترین روش مدیریت زنجیره تامین
ارزش افزوده برای شما با GS1
استفاده از استانداردها و روش های جی اس وان ی ارزش افزوده ای برای کسب وکارها ایجاد میکند که در زیر به آن اشاره می شود:
سرمایه گذاری مطمئن
بر اساس استانداردها و بهترین شیوه های ممکن انجام شده است
شبکه ای از کارشناس ها و خبرگان
جی اس وان برای بخش های مختلف یک زنجیره تامین باز درون مرزهای یک شرکت ایده آل است، و گستردگی جهانی و حضور محلی خود را برای دهه ها توسعه داده است. ما به عنوان جی اس وان همیشه اطمینان می دهیم که پیشرفت های سیستم استاندارد ما بر برنامه های موجود تاثیری ندارد. این باعث می شود که سرمایه گذاری مطمئن انجام شود. جی اس وان کارایی، بهره وری و پایداری در زنجیره تامین مدرن را ترویج می دهد.
ارزش افزوده برای شما با GS1
اهمیت مدیریت زنجیره تامین
تقویت خدمات مشتری
مشتریان انتظار دارند که محصول و مقادیر مناسب محصول تحویل داده شود.
مشتریان انتظار دارند که محصولات در محل مناسب در دسترس داشته باشند. (به عنوان مثال، اگر یک فروشگاه تعمیر خودرو قطعات لازم را در انبار نداشته باشد رضایت مشتری کاهش می یابد و نمی تواند نیاز مشتری خود را تامین نماید).
زمان تحویل به هنگام – مشتریان انتظار دارند که محصولات در زمان مناسب تحویل بگیرند (به عنوان مثال، رضایت مشتری کاهش می یابد اگر تحویل پیتزا دو ساعت دیر باشد).
پشتیبانی مستقیم پس از فروش – مشتریان انتظار دارند که محصولات به سرعت در حال تعمیر و نگهداری باشند.
کاهش هزینه های عملیاتی
هزینه های خرید کاهش می یابد
خرده فروشان به زنجیره های عرضه وابسته هستند تا سریعا محصولات با قیمت بهتر را ارائه دهند تا از موجودی پر هزینه در فروشگاه ها جلوگیری کنند.
کاهش هزینه تولید
تولیدکنندگان با برنامه در زنجیره تامین به منظور کاهش هزینه های تولید تعامل بسیار پویایی با تامین کنندگان مواد اولیه خود دارند.
هزینه کل زنجیره تامین کاهش می یابد
تولید کنندگان و خرده فروشان به مدیران زنجیره تامین وابستگی دارند تا شبکه هایی را طراحی کنند که اهداف خدمات مشتری را حداقل در کل هزینه ها تامین کنند. زنجیره تامین کارآمد، شرکت را قادر می سازد تا در بازار رقابتی فعال باشند.
به عنوان مثال، رویکرد انقلابی زنجیره تامین کامپیوتر دل شامل ساخت هر کامپیوتر براساس یک سفارش مشتری خاص و سپس ارسال کامپیوتر به طور مستقیم به مشتری است. در نتیجه، دل قادر به اجتناب از داشتن موجودی های رایانه ای بزرگ در انبارها و فروشگاه های خرده فروشی بود که میلیون ها دلار در هزینه صرفه جویی نمود. همچنین، دل 1از داشتن موجودی های رایانه ای که می تواند به لحاظ تکنولوژیکی منسوخ شده، دوری نمود.
Dell 1-
بهبود وضعیت مالی
افزایش اهرم سود
ارزش مدیریت زنجیره تامین شرکت را به دلیل کمک به کنترل و کاهش هزینه های زنجیره تامین یاری می رساند. این می تواند منجر به افزایش چشمگیر سود شرکت شود. به عنوان مثال، مصرف کنندگان ایالات متحده سالانه 2.7 میلیارد بسته غلات مصرف می کنند، بنابراین کاهش زنجیره تامین غلات ایالات متحده به میزان یک سنت در هر جعبه غلات باعث صرفه جویی هزینه ای 13 میلیون دلاری در این صنعت در یک دوره پنچ ساله خواهد شد.
دارایی های ثابت کاهش می یابد
مدیریت زنجیره تامین به دلیل کاهش استفاده از دارایی های ثابت بزرگ مانند گیاهان، انبارها و وسایل نقلیه حمل و نقل در زنجیره تامین باعث افزایش ارزش شرکت می گردند. اگر کارشناسان زنجیره تامین بتوانند شبکه را به درستی برای مشتریان از شش انبار به جای ده انبار مدیریت کنند، قطعا هزینه های دارایی ثابت شرکت به مراتب کمتر خواهد شد.
جریان های نقدی را افزایش می دهد
مدیریت زنجیره تامین به دلیل افزایش سرعت جریان محصول باعث افزایش خرید و جریان مالی شرکت می گردد. به عنوان مثال، اگر یک شرکت بتواند به جای تولید و تحویل 70 روزه محصول به مشتری ، این فعالیت را در 10 روز انجام دهد، مشتری می تواند 60 روز زودتر سفارش بعدی خود را دهد.
ارزش و نقش زنجیره تامین در جامعه کمتر مورد توجه بوده است. دانش و توانایی اس سی ام 1را می توان برای حمایت از ماموریت های پزشکی، عملیات امداد رسانی سوانح، و سایر موارد اضطراری اداره نمود.
کارکنان زنجیره تامین، با مطالعه آگهی های روزانه و یا برخورد با یک فاجعه طبیعی غیرمنتظره، آستین های شان را بالا می زنند و مشغول می شوند. آنها مشکلات را تشخیص می دهند، خلاقانه در برابر اختلال کار می کنند، و چگونگی انتقال محصولات ضروری به افرادی که به طور موثر نیاز دارند، را به خوبی می دانند.
SCM1-
نقش های اجتماعی SCM
اطمینان از بقاء بشر
SCM به حفظ زندگی انسان کمک می کند
انسان ها به زنجیره های عرضه وابسته اند تا نیازهای اساسی مانند غذا و آب را برای ایشان تامین کند. هر گونه فروپاشی این خطوط لوله تحویل سریع زندگی انسان را تهدید می کند. به عنوان مثال، در سال 2005، طوفان کاترینا نیواورلئان را ویران کرد. و ساکنان بدون اینکه بتوانند غذا یا آب بدست آورند، محل زندگی شان را ترک کنند. در نتیجه، یک نجات گسترده نمونه ای جامع از زنجیره تامین طراحی شد. در اولین آخر هفته نجات، 1.9 میلیون وعده غذایی و 6.7 میلیون لیتر آب تحویل داده شد.
SCM سلامت انسان را بهبود می بخشد
انسان ها به زنجیره های عرضه برای عرضه دارو و مراقبت های بهداشتی محتاج هستند. در حین یک اورژانس پزشکی، عملکرد زنجیره تامین می تواند تفاوت بین زندگی و مرگ باشد. به عنوان مثال، هلیکوپتر های نجات پزشکی می توانند با سرعت حمل بالا قربانیان حادثه را به بیمارستان ها برای درمان اورژانسی انتقال دهند. علاوه بر این، داروها و تجهیزات پزشکی لازم برای درمان را در دسترس کادر پزشکی بیمارستان قرار دهند.
SCM محافظت از انسانها از وضعیت های وخیم آب و هوایی
انسانها به یک زنجیره تامین انرژی نیاز دارند تا انرژی الکتریکی را برای خانه ها و کسب و کارها به منظور تامین نور، گرما، تهویه و تهویه مطبوع فراهم کنند. شکست تدارکات (خاموش شدن برق) می تواند به سرعت منجر به تهدیدی برای زندگی انسان شود.
بهبود کیفیت زندگی
ایجاد رشد اقتصادی
جوامع با زیرساخت های زنجیره تامین بسیار پیشرفته (سیستم بزرگراه بین المللی مدرن، شبکه راه آهن گسترده، بنادر و فرودگاه های متعددی مدرن) می توانند به سرعت و با هزینه کم بسیاری از کالاها را بین کسب و کار و مصرف کنندگان توزیع کنند. در نتیجه، اقتصاد رشد می کند. در حقیقت، چیزی که بیشتر کشورهای فقیر مشترک دارند، زیرساخت ناکارآمد زنجیره تامین یا توسعه نیافته است.
استاندارد زندگی را بهبود می بخشد
در جوامع با زیرساخت های زنجیره تامین بسیار پیشرفته مصرف کنندگان می توانند محصولات بیشتری را با درآمد خود خریداری کنند و از این طریق سطح زندگی در جامعه را افزایش دهند. به عنوان مثال، برآورد شده است که هزینه های زنجیره تامین 20 درصد از هزینه محصول در ایالات متحده، اما 40 درصد از هزینه محصول در چین است. اگر آسیب های حمل و نقل افزوده شود، این هزینه ها 60 درصد از هزینه های محصول در چین را تشکیل می دهند. هزینه های بسیار بالای زنجیره تامین چین مانع اصلی بهبود سطح زندگی شهروندان چینی است. در نتیجه، چین تلاش زیادی برای توسعه زیرساخت های خود را آغاز کرده است.
ایجاد شغل
کارکنان زنجیره تامین، طراحی و اجرای تمامی زنجیره های عرضه در یک جامعه و مدیریت حمل و نقل، انبارداری، مدیریت موجودی، بسته بندی و تدارکات اطلاعات را مدیریت می کنند. در نتیجه، مشاغل زیادی در زمینه زنجیره تامین وجود دارد. به عنوان مثال، در ایالات متحده، فعالیت های تدارکات 9،9 درصد از کل هزینه های کالاها و خدمات را در سال 2006 نشان می دهد. این به 10،000،000 شغل تدارکات ایالات متحده منتهی می شود.
فرصت برای کاهش آلودگی واستفاده از انرژی
فرصت برای کاهش آلودگی
فعالیت های زنجیره تامین نیاز به بسته بندی و حمل و نقل محصولات دارد. به عنوان یک محصول جانبی این فعالیت ها، برخی از آلاینده های ناخواسته زیست محیطی مانند زباله های مقوایی و انتشار گازهای دی اکسید کربن تولید می شوند. به عنوان مثال، کاغذ و مقوا در سال 2005، 34٪ از دفاتر زباله در ایالات متحده را تشکیل دادند. تنها 50٪ از 84 میلیون تن ضایعات کاغذ و مقوا بازیافت شد. همچنین میزان انتشار دی اکسید کربن از حمل و نقل 33 درصد از کل انتشار گازهای گلخانه ای ایالات متحده در سال 2005 را به خود اختصاص داده است. به عنوان طراحان شبکه، متخصصان زنجیره تامین در یک موقعیت کلیدی برای توسعه فرآیندهای و روش های پایدارتر هستند.
فرصت برای کاهش استفاده از انرژی
فعالیت های زنجیره تامین شامل حمل و نقل انسان و محصول است. به عنوان یک محصول جانبی از این فعالیت ها، انرژی ناکافی از بین می رود. به عنوان مثال، در حال حاضر حمل و نقل 30 درصد از مصرف انرژی جهان و 95 درصد مصرف جهانی نفت را شامل می شود.
حفاظت از آزادی و توسعه فرهنگی
دفاع از آزادی بشر
شهروندان یک کشور به تدارکات نظامی وابسته هستند که از جانب کسانی که به دنبال پایان دادن به آن هستند از زندگی خود دفاع کنند. مسئولان نظامی به طور استراتژیک هواپیماها ، کشتی ها، تانک ها، موشک ها و سلاح های دیگر را در موقعیت هایی قرار می دهند که حداکثر امنیت را به سربازان و سایر شهروندان ارائه می دهند. همچنین عملکرد تدارکاتی برتر پیروزی نظامی را به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال، بمب افکن B-2 Stealth قادر به حمل بمب برای هدف قرار دادن بدون تشخیص توسط رادار دشمن است.
حفاظت از تحویل ضرورت ها
شهروندان یک کشور به مدیران زنجیره تامین وابسته هستند تا زنجیره های غذا، دارو و زنجیره تامین را طراحی و اجرا کنند. که محصولات را از دستکاری محافظت می کند. تکنیک های بسته بندی پیشرفته، دوربین های نظارت تصویری پیشرفته، سیستم های موقعیت یابی جهانی و ردیابی موجودی RFID بعضی از روش های استفاده شده برای جلوگیری از دسترسی تروریست ها به این سیستم های لجستیکی حیاتی است.
آشنایی با مدیریت زنجیره تامین، مزایا و اهداف آن
مدیریت زنجیره تامین (SCM)، می تواند به عنوان مدیریت جریان محصولات و خدمات تعریف شود. این مدیریت، از ابتدای تهیه محصولات آغاز می شود و تا مصرف محصول پایان می یابد. مدیریت زنجیره تامین، شامل حرکت و نگهداری مواد اولیه برای تولید محصولات، موجودی و کالای نهایی هستند.
هدف اصلی مدیریت زنجیره تامین، نظارت، تولید، توزیع و ارسال محصولات و خدمات است. این کار را می توان توسط شرکت هایی انجام داد که دارای موجودی داخلی، تولید، توزیع، تولیدات داخلی و فروش بسیار خوب و فشرده هستند.
زنجیره تامین
مدیریت زنجیره تامین، ادغام مدیریت عرضه و تقاضا است. با استفاده از استراتژی ها و رویکردهای مختلف می توانیم کل زنجیره و گردش کار را در هر مرحله از زنجیره مشاهده کنیم. هر واحدی که در این فرآیند شرکت می کند، باید با هدف به حداقل رساندن هزینه ها و کمک به شرکت ها برای بهبود عملکرد بلند مدت خود تا زمانیکه باعث ایجاد ارزش برای سهامداران و مشتریان شود، تلاش کند. این فرآیند همچنین می تواند باعث کاهش نرخ ها، با ریشه کن کردن هزینه های غیر ضروری شود.
مزایای مدیریت زنجیره تامین
در عصر جهانی سازی که در آن شرکت ها برای ارائه محصولات با کیفیت به مشتریان و رفع نیازهای آنها به رقابت می پردازند، مدیریت زنجیره تامین نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. همه شرکت ها به شدت به فرآیند موثر زنجیره تامین وابسته هستند.
حال مزایای عمده زنجیره تامین را بیان می کنیم:
توسعه روابط مشتری و خدمات را بهتر می کند.
مکانیزم تحویل بهتر محصولات و خدمات را با توجه به تقاضا و با حداقل تاخیر ایجاد می کند.
باعث بهبود بهره وری و عملکرد کسب و کار می شود.
هزینه انبار و حمل و نقل را کم می کند.
هزینه های مستقیم و غیر مستقیم را کم می کند.
در ارسال محصولات با کیفیت، در زمان و مکان مناسب کمک می کند.
مدیریت موجودی را تقویت می کند، از اجرای موفق مدل های JIT پشتیبانی می کند.
به شرکت ها در تطبیق با چالش های جهانی شدن، تحول اقتصادی، گسترش انتظارات مصرف کننده کمک می کند.
به شرکت ها در به حداقل رساندن اتلاف، مدیریت هزینه ها و دستیابی به کارایی در سراسر فرآیند زنجیره تامین کمک می کند.
اهداف مدیریت زنجیره تامین
هر شرکت تلاش می کند تا به موقع با استفاده از منابع موثر، تقاضای محصول را با عرضه مناسب برآورده کند. برخی از اهداف مهم مدیریت زنجیره تامین عبارتند از:
افراد در سطوح مختلف زنجیره تامین برای به حداکثر رساندن بهره وری منابع، ساختن فرآیندهای استاندارد شده، حذف تلاشهای تکراری و به حداقل رساندن سطوح موجودی با یکدیگر همکاری می کنند.
به حداقل رساندن هزینه های زنجیره تامین بسیار ضروری است، به خصوص زمانی که در شرکت عدم قطعیت اقتصادی در حفظ سرمایه وجود دارد.
هزینه های کارآمد و ارزان قیمت ضروری هستند، اما مدیران زنجیره تامین نیاز به تمرکز در ایجاد ارزش برای مشتریان خود دارند.
بهترین راه برای برآورده شدن انتظارات مشتریان به طور منظم است.
باعث افزایش انتظارات مشتریان با ایجاد تنوعی از محصولات، سفارشی سازی کالا، موجودی کالاهای خارج فصل و تحویل سریع می شود.
برای پاسخگویی به انتظارات مصرف کنندگان، تجار باید از موجودی به عنوان یک منبع مشترک استفاده کنند و از تکنولوژی مدیریت سفارشات برای تامین آن از واحد مرتبط در زنجیره تامین استفاده کنند.
مدیریت موفق زنجیره تامین و لجستیک فروشگاه اینترنتی Walmart
وال مارت یک شرکت خرده فروشی در امریکاست که در مکزیک، اروپا، هند و چین نیز شعبه دارد، موسس این فروشگاه سام والتون است. این شرکت دارای بزرگترین شبکه ی زنجیره ای هایپر مارکت ها و سوپرمارکت هاست. شرکت وال مارت در سال 2013 با درآمدی معادل ۴۶۹ میلیارد دلار، به عنوان بزرگترین شرکت جهان بر اساس میزان درآمد شناخته شد.
فعالیت شرکت وال مارت در پنج بخش انجام می شود:
فروشگاه ها (stores) که بزرگترین بخش را شامل می شود، این بخش در اصل همان فروشگاه های سنتی آمریکاست، که امروزه فروشگاههای online نیز در کنار آن قرار گرفته است. اجناس عرضه شده در این فروشگاهها تقریبا تمام نیازهای مشتریان از پوشاک تا مواد غذایی را در بر می گیرند.
بازارهای محلی (neighborhood) که عرضه کننده مایحتاج روزانه مشتریان مانند کالاهای مصرفی و دارویی است.
بازارهای میوه و سبزی (supercenter)
کلوپ های سام (sam's club) خودشان یک شرکت 31 میلیارد دلاری محسوب می شوند که در حوزه خرده فروشی فعالیت دارد و حدود 13 درصد فروش وال مارت از این طریق است.
فروشگاه های بین المللی (international) در 15 کشور جهان
فروشگاه های جهانی وال مارت
بر اساس Supply Chain Digest این غول جهانی خرده فروشی، بیش از ۱۱۷۰۰ فروشگاه دارد که با ۵۹ نام تجاری و ۲٫۳ میلیون کارمند در ۲۸ کشور جهان فعالیت می کند، در حالی که به طور متوسط ۳۲ میلیارد دلار موجودی را مدیریت می کند.
لجستیک
با توجه به این اعداد مشخص است که داشتن یک استراتژی و سیستم مدیریت زنجیره تامین موثر و کارآمد ضروری است. شرکت متعهد شده است که یک مدل تجاری برای هزینه های حمل و نقل داشته باشد تا مصرف کنندگان سود بیشتری از خرید خود داشته باشند.
طی بیست سال گذشته Walmart به بزرگترین و قدرتمندترین خرده فروشی تبدیل شده است که بیشترین میزان فروش در هر متر مربع، بالاترین گردش موجودی و سود عملیاتی از ویژگی های آن است. اگر نگاهی به آمار تاریخ سهام Walmart بیندازید می توانید موفقیت و تاثیری که در فضای خرده فروشی به وجود آورده است را به خوبی مشاهده نمایید. این شرکت در مسیر انتقال از یک خرده فروشی محلی به پایگاهی قدرتمند، با مفهوم مدیریت موفق زنجیره تامین مترادف شده است.
جیمز کرول، مدیر مرکز تحقیقات زنجیره تامین در کالج تجاری والتون گفت: من فکر نمیکنم دانشگاهی در جهان وجود داشته باشد که در مورد Walmart و زنجیره تامین آن صحبت نکند. آنها به این دلیل که کار خود را به خوبی انجام می دهند، بسیار مورد احترام هستند.”
هدف و استراتژی های وال مارت
Walmart با این هدف شروع به کار کرد که مشتریان قادر باشند به هر آنچه نیاز دارند در هر زمان و مکانی دسترسی پیدا کنند. سپس Walmart به دنبال یافتن استراتژی هایی هزینه ای بود تا بتواند به کمک آن هر روز قیمت های پایینی برای کالاها ارائه دهد. در مرحله بعد Walmart به دنبال توسعه دادن یک استراتژی مدیریت زنجیره تامین بسیار ساختاریافته و پیشرفته بود تا این مزیت رقابتی را تقویت کرده و به کار گیرد و به این ترتیب جایگاه رهبری بازار را برعهده گیرد.
لینک های کمتر در زنجیره تامین
حتی در سال های ابتدایی نیز مدیریت زنجیره تامین Walmart در موفقیتی که در آینده به دست آورد سهیم بود. نوآوری زنجیره تامین Walmart درست از همان شروع کار، با حذف تعدادی از لینک های زنجیره آغاز شد. موسس سام والتون، که صاحب چندین فروشگاه فرانشیز بن فرانکلین بود قبل از افتتاح نخستین Walmart در راجرز، آرکانزاس در سال ۱۹۶۲، به طور انتخابی کالاهای فله ای را خریداری می کرد و به صورت مستقیم به فروشگاه های خود منتقل می کرد.
بعدها در دهه ۱۹۸۰، Walmart شروع کرد به کار کردن مستقیم با کارخانه ها تا علاوه بر کاهش هزینه ها، زنجیره تامین را به صورت موثرتری مدیریت نماید.
بیشتر بدانید: 10 کمپانی موفق در لجستیک
تحت ابتکار عمل زنجیره تامین Walmart – که با نام فروشنده مدیریت اقلام (VMI) نامگذاری شده است – تولیدکنندگان مسئولیت کالاهای خود را در انبار Walmart برعهده گرفتند. به این ترتیب Walmart توانست تکمیل سفارشات تقریبا ۱۰۰ درصدی کالاها را انتظار داشته باشد.
در سال ۱۹۸۹ Walmart با هزینه های پخشی که تنها ۱٫۷ درصد از هزینه فروش را دربر داشت، به نام خرده فروش دهه Retailor of the Decade نامگذاری شد. (این در حالی بود که رقبایش همچون کیمارت Kmart 3.5 درصد و سیرز Sears 5% هزینه پخش را در هزینه فروش در نظر می گرفتند)
از آن زمان به بعد زنجیره تامین شرکت بسیار کارآمدتر شد.
نوآوری موجودی Walmart: مشارکت های استراتژیک فروشندگان
Walmart مدت های مدیدی است که منابع استراتژیکی را تجربه می کند تا محصولات را با بهترین قیمت از تامین کنندگان دریافت کند؛ کسانی با این موقعیت که بتوانند تقاضا را برآورده سازند. سپس این شرکت شراکتی استراتژیک را با بیشتر فروشندگانش پایه گذاری کرد که خریدی طولانی مدت با بیشترین حجم ممکن را در ازای پایین ترین قیمت ممکن به آن ها پیشنهاد داد.
علاوه بر آن Walmart مدیریت زنجیره تامین را توسط ایجاد شبکه های ارتباطی با تامین کنندگان ساده تر کرد تا کیفیت را بهبود بخشد. شبکه تامین کنندگان جهانی، انبارها و فروشگاه های خرده فروشی تقریباً مانند یک شرکت واحد عمل می کنند.
کرول می گوید: “کل بخش های Walmart با هماهنگی هم عمل می کنند و این رمز موفقیت Walmart است.”
سرمایه گذاری در فناوری موجودی پیشرفته:
Walmart در پیگیری بی امانی که داشت تا کمترین قیمت مصرف کننده را به دست آورد، فناوری را پایه گذاری کرد تا تبدیل به نوآوری شود که فروشگاه ها موجودی انبارشان را ردیابی کنند و قفسه هایشان را مجدداً پر کنند، بنابراین به آن ها این امکان را می دهد تا قیمت ها را کاهش دهند. در سال ۲۰۱۵ این شرکت مبلغ ۱۰٫۵ میلیارد دلار برای فناوری اطلاعات هزینه کرد و به صورت چشمگیری در بهبود قابلیت تجارت الکترونیک خود سرمایه گذاری کرد.
فناوری نقشی کلیدی در زنجیره تامین Walmart بازی می کند، که در حقیقت پایه و اساس استراتژی زنجیره تامین آن هاست. Walmart بزرگترین زیرساخت زنجیره تامین را نسبت به هر سازمان خصوصی در جهان در اختیار دارد و این پیشرفته ترین فناوری و طراحی شبکه ای است که به Walmart این امکان را می دهد تا تقاضا، ردیابی و پیش بینی سطح موجودی را دقیقاً پیش بینی کند تا مسیرهای حمل و نقل کارآمد را ایجاد نماید، ارتباطات با مشتریان را مدیریت کرده و واکنشی لجستیک را ارائه نماید.
10 کمپانی موفق در لجستیک
لجستیک مفهومی است که این روزها می توانیم ردپای آن را در زندگی روزمره افراد به وضوح مشاهده کنیم.
این اصطلاح در یک تعریف ساده این گونه بیان می شود: مدیریت فرآیند جمع آوری، ذخیره و انتقال منابع (یا کالا) از نقطه مبدا به مقصد.» در حقیقت لجستیک بخشی از زنجیره تامین است که وظیفه جابجایی یک مرسوله و رساندن آن به دست گیرنده نهایی (last mile delivery) را برعهده دارد.
در این مطلب از انبارآنلاین قصد داریم تا مطرح ترین شرکت های لجستیک دنیا را به شما معرفی نماییم. کمپانی هایی که توانسته اند اعتماد کسب و کارها و شهروندان را جلب و در دنیای لجستیک برای خود اعتباری به دست بیاورند.
1- دی اچ ال اکسپرس (DHL Express)
دی اچ ال (DHL) در سال
1969 میلادی توسط
سه هم بنیانگذار آلمانی
پایه ریزی گردید و
هم اکنون مقر اصلی آن
در شهر بن در آلمان واقع
شده است. نام دی اچ ال
نیز از حرف نخست اسامی موسسان
آن برگرفته شده است. دی اچ ال
با سال ها تجربه در جابجایی مرسولات به ویژه از مسیرهای هوایی و دریایی، به عنوان یک ابرقدرت در زمینه لجستیک شناخته می شود. کمپانی دی اچ ال بعد از نزدیک به سی سال فعالیت در سال 2002 توسط دویچه پست (بزرگ ترین شرکت پستی آلمان) خریداری شد. از آن پس این برند با نام دی اچ ال اکسپرس فعالیت کرده و سرویس هایی مانند حمل و نقل دریایی، زمینی، ریلی و هوایی را به مشتریان خود عرضه می کند. در ضمن دی اچ ال خدماتی مثل انبارداری و توزیع، ترخیص از گمرک و بیمه مرسولات را نیز به مشتریانش ارائه می کند.
2- گوجک (Go-Jek)
استارتاپ آسیایی
موفق گوجک توسط
ندیم مکارم، یکی
از فارغ التحصیلان
مدرسه کسب و کار
هاروارد راه اندازی
شد. وی در سال
2010 از شغل خود در موسسه مک کنزی استعفا داد تا استارتاپ شخصی خود را در اندونزی بنا کند. با ناوگان 1 میلیون نفری و ارزشی بالغ بر 5 میلیارد دلار، گوجک (Go-Jek) اولین استارتاپ یونیکورن اندونزی به شمار می رود. گوجک پس از تنها 8 سال از شروع فعالیتش توانست 18 سرویس مختلف را در اختیار کاربران خود بگذارد. پرطرفدارترین سرویس این اپلیکیشن، درخواست آنلاین تاکسی موتوری است. در گوجک جابجایی مسافر، حمل و نقل مرسوله در ابعاد مختلف برای اشخاص و کسب و کارها به شیوه ای مدرن ارائه می شود. بنابر گزارش ها این شرکت لجستیک قصد دارد 500 میلیون دلار برای توسعه بازارش در قاره آسیا هزینه کند.
3- پست میتس (Postmates)
با حضور در 385 شهر آمریکا و سرویس دهی به نیمی از جمعیت آن، پست میتس (Postmates) سهم بزرگی از بازار حمل و نقل درون شهری این کشور را در اختیار دارد. این استارتاپ موفق لجستیک که در سال 2011 تاسیس شده، به کسب و کارهای محلی کمک می کند تا کالا و خدماتشان را با کیفیت بالا به مشتریان خود عرضه کنند. مدیر عامل پست میتس، باستین لمان، تفاوت این استارتاپ با رقیبی مانند آمازون را این گونه شرح می دهد: « شرکت هایی مانند آمازون دوست دارند در خارج از شهرها انبارهای بزرگ بسازند. در حالی که ما معتقدیم با راه حل های هوشمندانه لجستیک کل شهر می تواند انبار کالاهای شما باشد.»
یو پی اس (UPS)
جیمز ای. کیسی با تاسیس کمپانی UPS در سال 1907 میلادی یکی از بزرگترین شرکت های لجستیکی دنیا را بنا نهاد. یو پی اس به کمک ناوگان حمل و نقل زمینی و هوایی خود در سال 2017 درآمدی بالغ بر 65 میلیارد دلار را به ثبت رسانده است. مقر اصلی این کمپانی لجستیک در شمال ایالت جرجیای آمریکا و شهر سندی اسپرینگز واقع شده است. این شرکت جابجایی مرسوله در اقصی نقاط جهان را به کمک 434 هزار نیروی انسانی و بیش از صد هزار وسیله نقلیه زمینی به انجام می رساند. ناوگان هوایی UPS نیز از 246 فروند هواپیمای باری تشکیل شده که وظیفه انتقال هرچه سریع تر مرسولات در جهان را برعهده دارند.
5- فچر (Fetchr)
ایجاد یک بستر مدرن حمل و نقل درون شهری کالا در خاورمیانه، ماموریت اصلی کمپانی فچر (Fetchr) است. این کمپانی در سال 2012 در شهر دبی تاسیس شده و در امارات، عربستان، اردن، عمان و مصر فعالیت می کند. اپلیکیشن تلفن همراه فچر به کاربران این امکان را می دهد که با سرعت و امنیت بالا بسته های خود را ارسال کنند. استفاده از موقعیت مکانی افراد روند ثبت سفارش در اپلیکیشن فچر را به تجربه ای شیرین تبدیل کرده است. کسب و کارهای کوچک و بزرگ نیز قادر هستند تا سفارشات خود را به صورت فوری و یا زمانبندی شده برای مشتریان ارسال نمایند. فچر هم اکنون 700 کارمند دارد و 52 میلیون دلار سرمایه جذب کرده است.
6- فدکس (FedEx)
FedEx در سال 1971 در شهر ممفیس آمریکا توسط فردریک اسمیت تاسیس گردید. این شرکت مطرح لجستیک تا به امروز یکی از غول های صنعت لجستیک به شمار می رود. فدکس با ایجاد یک سرویس مدرن و کم نقص برای جابجایی بسته و مرسوله، به بیش از 220 کشور دنیا خدمت رسانی می کند. سیستم موقعیت یابی فدکس برای مرسولات ارسالی به افراد این امکان را می دهد تا بارهای خود را تا رسیدن به مقصد نهایی دنبال کنند. فدکس در جهت بهبود سرویس دهی خود در قاره های اروپا و آسیا، در سال 2016 کمپانی لجستیکی TNT را خریداری نمود. این شرکت معتبر حمل و نقل بیش از 425 هزار کارمند دارد و توانسته در سال 2017 درآمد قابل توجهی بالغ بر 65 میلیارد دلار به دست بیاورد.
7- گلوو ( Glovo)
داستان کمپانی حمل و نقل گلوو (Glovo) در سال 2015 و از شهر بارسلون اسپانیا آغاز شد. این استارتاپ که موسس آن اسکار پیر نام دارد، با تمرکز بر روی دلیوری آنی یا On-Demand فعالیت می کند. گلوو اکنون در 17 کشور اروپایی، آمریکای جنوبی و آفریقایی حاضر بوده و به شهروندان خدمات دلیوری لحظه ای ارائه می دهد. کاربران گلوو قادراند از طریق اپلیکیشن موبایل و یا وبسایت گلوو بسته های خود را ارسال و آن را به صورت آنلاین بر روی نقشه رصد نمایند. گلوو تاکنون از چندین شرکت معتبر سرمایه گذاری مانند راکوتن (Rakuten) و کیوب (Cube) مجموعاً 177 میلیون دلار سرمایه جذب کرده تا بتواند فعالیت خود را در دیگر کشورها توسعه دهد.
8- گرب (Grab)
2میلیون راننده، 68 میلیون بار دانلود اپلیکیشن و 3.5 میلیون سفر روزانه. این ها آمار و ارقام حیرت انگیز کمپانی لجستیکی گرب (Grab) واقع در جنوب شرقی قاره آسیا است. آنتونی تان (Anthony Tan) بنیانگذار این شرکت (فارغ التحصیل مدرسه کسب و کار هاروارد) در سال 2012 و در مالزی گرب را تاسیس کرد. گرب در ابتدا خود را یک سرویس درخواست آنلاین تاکسی و حمل و نقل مسافر معرفی کرد اما به مرور زمان سرویس های بیشتری از جمله جابجایی بسته، تحویل غذا و پرداخت آنلاین را نیز به کاربران خود عرضه کرد. گرب در 8 کشور آسیایی مالزی، اندونزی، سنگاپور، ویتنام، تایلند، فیلیپین، میانمار و کامبوج فعال بوده و یکی از موفق ترین شرکت های لجستیک آسیایی به شمار می آید.
9- دلیو (Deliv)
دلیو (Deliv) با تمرکز بر روی سرویس تحویل در همان روز یا Same Day Delivery توانسته است از سال 2012 تا به امروز سهم قابل توجهی از بازار لجستیک به دست آورد. این کمپانی که دفتر مرکزی آن در کالیفرنیا قرار دارد، به چندین فروشگاه زنجیره ای در سراسر این کشور در ارسال محصولات مشتریان یاری می رساند. دلیو در استخدام پیک موتوری های خود حساسیت زیادی به خرج می دهد و برنامه های آموزشی متعددی را در حین خدمت برای آن ها در نظر می گیرد. همین امر موجب شده تا مشتریان فروشگاه هایی که با دلیو همکاری دارند از نحوه ارائه خدمات توسط آن ها رضایت داشته باشند. با جذب سرمایه ای بالغ بر 80 میلیون دلار، دلیو قصد دارد حوزه فعالیتش را به کشورهای دیگر توسعه دهد.
10- دلیوری هیرو (Delivery Hero)
دلیوری هیرو (Delivery Hero) یک سرویس آنلاین سفارش غذا است که با بیش از 150 هزار رستوران در سراسر دنیا از جمله آمریکا، اروپا و آسیا فعالیت می کند. این کمپانی در سال 2011 و در کشور آلمان تاسیس گردید. دلیوری هیرو صاحب امتیاز برندهای دیگری ازجمله فودورا (Foodora) و آنلاین پیتزا (Online Pizza) است. این شرکت در شش ماهه نخست سال 2017 میلادی در مجموع توانسته 130 میلیون سفارش را به انجام برساند. مزیت رقابتی دلیوری هیرو در مقایسه با دیگر کمپانی های لجستیکی دارا بودن یک ناوگان حمل و نقل اختصاصی است که تجربه ای دلچسب از خرید را برای مشتریان رقم می زند.
کاربرد فناوری در صنعت خرده فروشی
صنعت خرده فروشی در حال انتقال از دنیای سنتی به عصر دیجیتال همراه با جمع آوری، ذخیره ، بازیابی و تحلیل داده ها است. نخستین سامانه داده های الکترونیکی در دهه های ۱۹۵۰ و۱۹۶۰ بصورت کارت پانچ به خرده فروشی معرفی شد. در این زمان موجودی انبار با با استفاده از کارت پانچ و رایانه الکترونیکی بزرگ مدیریت می شد.نمونه های اولیه این سیستمها گزارش سفارشی از قبیل پرفروشها و کم فروشها در خصوص محصولات مختلف تولید می کرد.
در قرن حاضر فناوری جزء جدایی ناپذیر صنایع به حساب می آید به نحوی که امروزه پیشبرد اهداف و فعالیتهای جاری در تمامی سطوح صنعت بدون به کارگیری خرده فروشی بسیار دشوار و گاها غیرممکن خواهد بود.
حضور فناوری در صنعت خرده فروشی بسته به زمینه و محل مورد استفاده اهداف متفاوتی را دنبال می نماید. به عنوان مثال در حوزه انبار و انبارداری فناوریRFID که بدون نیاز به اسکن نمودن تک تک محصولات از امواج رادیویی برای انتقال داده ها استفاده میکند، یا فناوری LTE که بر پایه انتقال اطلاعات از شبکه های هوایی استفاده می کند، از جمله ابزارهایی است که کاربرد گسترده ای در این بخش از زنجیره تامین صنعت دارد.
در حال حاضر بسیاری از انبارهای مدرن کمپانی های برتر خرده فروشی از ربات های هوشمند برای اجرای فرآیندهای انبار استفاده می کنند و یا عینک ها و هدست های هوشمند به کارمندان انبار کمک می کنند سفارشات مورد نظر را سریعتر و با دقت بیشتری جمع آوری کنند.
فواید به کارگیری فناوری در انبار و زنجیره تامین
کاهش ضایعات تولید
بهبود کنترل موجودی
افزایش دقت در جمعآوری سفارشات
کاهش زمان آموزش کارکنان جدید
افزایش بهره وری کارکنان
کاهش هزینههای مربوط به چاپ و تکثیر دستورات کاغذی
سرعت بخشیدن به فرآیند خرید
از سوی دیگر در بخش دیگر از زنجیره تامین به کاربرد گسترده فناوری و ابزارهای آن در بخش فروش می توان اشاره نمود که از این جمله موارد زیر قابل ذکر است:
فناوری QR و Barcode که فرآیند خرید را سرعت بخشیده و کنترل موجودی را نیز تسهیل مینماید.
مشتریان یک فروشگاه با استفاده از چرخهای دستی هوشمند می توانند با طی مسافت کمتر به قفسه محصولات مورد نظر خود برسند.
فروشندگان نیز میتوانند تبلیغات خود را بر روی صفحه نمایش این چرخ دستی ها ارائه دهند.
برچسبهای کالای الکترونیک روی قفسه فروشگاهها نمونههای نسبتا جدید از فناوری به کار رفته در سطح فروشگاههای خواروبارفروشی هستند.
آینه های هوشمند در اتاقهای پرو به مشتری این امکان را میدهد بدون زحمت زیاد رنگ ها و طرحهای مختلف یک لباس را بر تن خود امتحان نماید. مزایای استفاده از این برچسبها عبارتند از:
جامعیت اطلاعات کالاها و انطباق آن با پایگاه داده
جلوگیری از سربار عملیات تغییر برچسب ها به صورت دستی
کاهش هزینه های وابسته
فناوری AR و VR درصنعت خرده فروشی
فناوری AR و VR که استفاده از آن مدام در حال گسترش است از دیگر مباجث جدید در صنعت خرده فروشی است.
فناوری App که شامل انواع برنامه های کاربردی است که مشتری می تواند محصولات مورد نظر خود را بصورت غیرحضوری خرید نماید. مزایای به کارگیری این نرم افزارها عبارتند از:
کاهش رفت و آمد شهری
صرفه جویی در زمان و هزینه
افزایش لذت خرید برای مشتری
اطلاع رسانی تخفیفات
مدیریت ارتباط با مشتری درزنجیره تامین
مدیریت ارتباط با مشتری از مهمترین بخش هایی است که برای مواردی همچون:
استخراج بسیاری از اطلاعات مربوط به مشتریان از طرق گوناگون با استفاده از قابلیت های ویژه ای مانند شبکه های مجازی
تجزیه و تحلیل و دادهکاوی به منظور درک رفتار مشتری
راه اندازی مراکز تلفن و سامانههای گویا و همچنین پشتیبانی آنلاین به منظور افزایش رضایت مشتری
تبلیغات گسترده و متفاوت با ظهور فناوری و امکانات آن از قبیل شبکههای مجازی
ابزارهای ویژه و نرم افزارهای مالی برای پیشبینی و مدلسازی بازار
کاربرد دارد.
کسب وکار خرده فروشی وبازاریابی چند کاناله
صنعت خرده فروشی به طور مداوم در حال تغییر است. عمده خرده فروشان معتقدند که این صنعت بسیار رقابتی بوده و بخشی از آن ناشی از تغییرات فنّاورانه، تقاضای مشتریان و تغییر رفتار مصرف کننده است. خرده فروشان که قادر به انطباق و پاسخ دادن به این چالش ها نیستند، در حال حاضر دچار چالش در رشد و خطر از دست دادن این صنعت هستند.
کسانی که در صنعت قادر به رشد هستند که به لحاظ استراتژیک پاسخگو و سازگار با محیط دیجیتالی و ایجاد یک تجربه خرده فروشی موفق برای مشتریان مانند ساختن زنجیره تامین خرده فروشی مدرن و مهم تر از همه، استفاده از استراتژی های خرده فروشی Omni channel باشند.
بازاریابی Omni-channel درواقع یک نوع بازاریابی استراتژیک با اقدامات هماهنگ و یکپارچه کانالی است که در آن تمرکز اصلی روی مشتری است. همه کانال ها باید باهم کار کنند و به وسیله یک استراتژی همه جانبه مدیریت شوند تا تجربه ای موفق برای مشتری فراهم شود
استراتژی خرده فروشی omnichannel
استراتژی خرده فروشی omnichannel تجربه مشتری را بهبود می بخشد و کانال های بیشتری برای خرید مشتری فراهم می کند – چه بر روی تلفن همراه، و چه در فروشگاه ها. در دسترس بودن کانال های خرید چندگانه منجر به افزایش فروش و ترافیک خرید می شود. درواقع، مشتریان omnichannel 15 تا 30 درصد بیشتر از مشتریان تک یا چندکاناله خرج می کنند.
علاوه بر این، خرده فروشی omnichannel به مصرف کنندگان اجازه می دهد تا خرید در کانال های مختلف را کامل کنند. اکنون مشتری می تواند ببیند که چه کالای در فروشگاه موجود است آن را آنلاین رزرو کند تا آن را از نزدیک ترین محل فروشگاه خرید کند. این اطلاعات ثابت باعث ایجاد یک فرآیند خرده فروشی بهتر برای مشتریان می شود، زیرا خرده فروشان می توانند با مشتری خود ارتباط برقرار کنند و بتوانند از طریق انواع کانال های خرید با آن ها در سطح شخصی و فوری تعامل برقرار کنند.
طراحی استراتژی های خرده فروشی Omnichannel
مطالعه دیگری که توسط هاروارد انجام شد، نشان داد که مشتریان omnichannel بیشتر با کانال های خرده فروشی، به ویژه پایانه های دیجیتالی ارتباط برقرار کنند. این شامل استفاده از برنامه های تلفن همراه، دانلود کوپن ها و کیوسک های خرید و سایر موارد در ابزارهای اتصال دیجیتالی است. به همین ترتیب، این مطالعه که 46،000 خریداران را موردبررسی قرارداد، نتیجه گرفت که مشتریان Omnichannel ارزش بیشتری نسبت به مشتریان تک کاناله دارند.
برای رشد در صنعت رقابتی خرده فروشی ، خرده فروشان باید استراتژی های خرده فروشی Omnichannel را طراحی کنند که فراتر از حضور آنلاین و فروشگاهی باشد. در عوض، آن ها باید یک تجربه خرید یکپارچه را برای مشتریان خود با حفظ یک فروشگاه قوی فیزیکی و همچنین استفاده از چندین کانال آنلاین (به عنوان مثال رسانه های اجتماعی یا پیام رسان های متنی)، دستگاه ها (مانند تلفن همراه یا رایانه را فراهم کنند
خرده فروشی omnichannel می تواند یک راه حل موثر باشد.
انواع مختلفی از پایانه های ارتباطی دیجیتال وارد صنایع خرده فروشی می شوند. این موضوع شامل کیوسک های تعاملی، فن آوری های قفسه هوشمند و تبلت های خودکار است. بر اساس یک بررسی توسط Forrester، پایانه های ارتباطی دیجیتال تقریباً 49 درصد کل خرده فروشی های ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد. .یک استراتژی خرده فروشی omnichannel موفق با ایجاد فروشگاه و حضور آنلاین شروع نمی شود؛ بلکه زمانی شروع می شود که خرده فروشان استراتژی های خود را با آخرین فناوری های ارتباطی دیجیتال مکمل و کالا موردنظر مشتریان در زمان و مکان مناسب هدایت کنند..
به طورکلی، صنعت خرده فروشی یک فضای رقابتی است که دائماً در حال تغییر است و تحت جنبه های مختلف رقابتی، فنّاورانه و غیره قرار دارد. رقابت قوی تر از همیشه است، امکانات دیجیتال در حال تغییر چگونگی خرید ما هستند و عادت های خرید مصرف کننده بیشتر در حال تغییر است. صاحبان کسب وکار باید روش های نوآورانه برای پاسخگویی به نیروهای دیجیتالی، الگوهای رفتار مصرف کننده و چالش های دیگر را بیابند. و، همان طور که نشان داده شده است، خرده فروشی omnichannel می تواند یک راه حل موثر باشد.
Supply Chain Management
برنامه ریزی و مدیریت زنجیره تامین
SCM PLANNING
معماری زنجیره تامین و توزیع
حمل و نقل
واردات
کارخانجات
واسط ها
کشاورزی و دامپرری
2/1
حمل و نقل
حمل و نقل
کوتاه کردن طول زنجیره تامین و کاهش عمق یعنی ساده سازی زنجیره
Single model
Integrated model
معماری زنجیره تامین و توزیع
بالادست ها
Upstream
مصرف کننده
End user
2/2
مراکز توزیع
Distributions
انبارها
کارخانجات
فروشگاهها
میادین
Cross – docking
یا مراکز لجستیک
جایابی – تخصیص
Location – allocation
حمل و نقل
حمل و نقل
مدل تامین، تولید، توزیع و فروش
معماری زنجیره تامین و توزیع
سیستم توزیع
مدیریت تقاضا
برنامه ریزی مواد
برنامه ریزی توسعه
حمل و نقل
CARS = Computer Aided Routing and Scheduling
معماری زنجیره تامین و توزیع
تصمیمات زنجیره تامین
عملیاتی
راهبردی
راهبرد و چشم انداز سازمان
سیاهه کالا
LOM , BOM
تامین
تولید
حمل و نقل
تخصیص
محصولات ؟
محل ؟
LOM : List Of Material
BOM : Bill Of Material
معماری زنجیره تامین و توزیع
مشتریان
تامین کنندگان
تولید
انبارها
فروشگاهها
مشتریان
(Strategic Plan)برنامه ریزی استراتژیک شبکه
بلند مدت
میان مدت
برنامه ریزی اصلی
Business Plan
Advanced planning system (APS)
تقاضای بازار
Market Demand
برنامه ریزی احتیاجات مواد
LOM
LOS
MRP
Material Resource Planning
برنامه ریزی تولید
MRP2
Manufacturing resource planning
زمانبندی
Scheduling
برنامه ریزی توزیع
Distribution planning
زمانبندی حمل و نقل
Transport scheduling
تکمیل تقاضا
ATP
Available-to-promise
موجود برای تعهد و
AATP
Allocated ATP
ERP2
کوتاه مدت
فروض عمده فروشگاه های زنجیره ای
برنامه ریزی استراتژیک در مورد فروشگاه های زنجیره ای به صورت شبکه ای است.
هرگونه تجارت مشروع در شبکه زنجیره تامین، فروشگاه های زنجیره ای مجاز و ممکن است.
مدل برنامه ریزی فروشگاه های زنجیره ای SCMو CRM و با نرم افزار ERP2 است.
SCM : Supply Chain Management
CRM : Custom Relationship Management
ERP : Enterprise Resource Planning
معماری مدل زنجیره تامین
چند کالایی
چند گروه مشتری
چند گروه تامین کننده
چند دوره ای
کانل های توزیع (چند کانالی)
چند حجمی (ظرفیتی)
تقاضای متنوع
چند مکان گسسته
چند انباری
حمل و نقل مختلط
پیکربندی (معماری)
شبکه فروشگاه زنجیره ای
ERPⅡ
SCOR
مدل سازی
APS
برنامه ریزی
استراتژیک
APS : Advanced Planning System
SCOR : Supply Chain Operations Reference
ERP : Enterprise Resource Planning
ERPⅡ
شاخص های کلیدی فروشگاه های زنجیره ای
سهم بازار
فروش به دارایی
بازده دارایی ها
سرانه فروش
بازده فروش
بازگشت سرمایه
بهره وری
Market Share
Sales
Total assets
Profits
Total assets
Sales
Personnel
Profits
Sales
ROI : Return on Investment
Productivity
چارچوب کارت امتیازی متوازن
مالی
برای کامیابی در امور مالی باید کدام انتظارات برآورده شود؟
فرآیندهای داخلی
برای راضی کردن سهامداران و … در کدام فرآیندها باید کارآمد شد؟
رشد و یادگیری
کدامیک از امکانات و منابع باید تقویت گردند؟
مشتریان
برای رسیدن به آرمانها کدام انتظارات باید برآورده شوند؟
مثال برای شاخص هایی که به وسیله یک کارت امتیاز موزون استفاده شده اند
دیدگاه مالی
برگشت سرمایه بکار گرفته شده
جریان نقدی
سودآوری پروژه
قابلیت اطمینان پیش بینی سود
برگشت فروش
دیدگاه مشتری
شاخص قیمت گذاری
بررسی رتبه بندی مشتری
شاخص رضایت مشتری
مشارکت بازار
دیدگاه کسب و کار داخلی
ساعات با مشتریان روی کار جدید
نرخ موفقیت در مناقصه
دوباره کاری
شاخص ایمنی
شاخص عملکرد پروزه
چرخه عمر پروژه
دیدگاه نوآوری و یادگیری
درامد حاصل از خدمات جدید
نرخ شاخص پیشرفت
بررسی طرز تفکر کارکنان
تعداد پیشنهادت کارکنان
درامد به ازای کارمند
(فرموله کردن زنجیره تامین جهانی) GSCF مدل
هدف: بیشینه کردن مجموع سودهای سالیانه جهانی پس از تنزیل مالیات بر حسب پول رایج شرکت
محدودیت ها : با توجه به : برای هر دوره برنامه ریزی:
عباراتی برای بیان درآمد خالص قبل از مالیات فعالیت های شرکت
عباراتی برای بیان سود بعد از مالیات در هر کشور
ظرفیت تامین کنندگان
ظرفیت تولید در کارخانجات سازنده و مراکز توزیع
ظرفیت حمل و نقل مربوط به کانال ها و مد های حمل و نقل
محدودیت های تقاضای مشتری
Global Supply Chain Formulation
(فرموله کردن زنجیره تامین جهانی) CSCF مدل
محدودیت های فهرست مواد و توازن جریان در تسهیلات برای خطوط ساخت و کانل های حمل و نقل
حداقل سود برای سوبسیدها در یک کشور مبنا
محدودیت های ارتباطی بین خطوط ساخت و تسهیلات و بین جریان های مواد و تسهیلات و کانال های حمل و نقل
محدودیت هایی در مورد قیمت انتقال و محدودیت های عمومی در مورد متغیرهای تصمیم
توجه به تعرفه های گمرکی، اینکوترمز ، بیمه ، قوانین محلی و … .
( ادامه)
ICC (International Chamber of Commerce) official rules for the Interpretation of trade terms
1
-1
شبکه کلی زنجیره تامین
ساخت محصولات نیمه ساخته
مونتاژ نهایی
انبار کارخانه
تامین کنندگان
کارخانه سازنده
توزیع (لجستیک) طرف سوم
مشتریان
(نهایی)
جریان مواد جریان اطلاعات
SCM خانه
فونداسیون
لجستیک، بازاریابی، تحقیق در عملیات، تئوری سازمانی، خرید، عرضه و ….
برنامه ریزی پیشرفته
رهبری
هماهنگی بین سازمانی
و درون سازمانی شبکه
فرآیند گرایی
بکارگیری تکنولوژی
اطلاعات و ارتباطات
انتخاب شرکا
یکپارچه سازی:
هماهنگ سازی:
خدمات مشتری
رقابت پذیری
برنامه تحویل سفارش و نقطه جداسازی
مونتاژ
انبار کارخانه
4
5/0
1
2
5/0
1
9 روز
0
1
5/0
0
5/0
2 روز
جریان مواد
جریان اطلاعات
(Forrester زنجیره تامین (مدل
کارخانه
انبار کارخانه
مرکز توزیع
خرده فروش
1
1
2
2
3
0.5
0.5
0
0
1
1
2
1
0
6
زمان سپری شده برای جریان اطلاعات
زمان
زمان سپری شده برای جریان مواد
زمان
فروش خرده فروش (واحدها/ هفته ها)
10000
7500
5000
2500
0
10 20 30 40 50 60 70
2000
1500
1000
500
واحدهای سطوح
سفارشات کارخانه از طرف توزیع کننده(واحدها/هفته)
10000
7500
5000
2500
0
10 20 30 40 50 60 70
2000
1500
1000
500
واحدهای سطوح
سفارشات توزیع کننده از طرف خرده فروش (واحدها/ هفته ها)
10000
7500
5000
2500
0
10 20 30 40 50 60 70
2000
1500
1000
500
واحدهای سطوح
خروجی تولید کارخانه ( واحدها /هفته)
10000
7500
5000
2500
0
10 20 30 40 50 60 70
2000
1500
1000
500
واحدهای سطوح
موجودی انبار کارخانه (واحدها )
10000
7500
5000
2500
0
10 20 30 40 50 60 70
2000
1500
1000
500
واحدهای سطوح
نرخ واحدها/ هفته
نرخ واحدها/ هفته
نرخ واحدها/ هفته
نرخ واحدها/ هفته
نرخ واحدها/ هفته
موجودی توزیع کننده (واحدها)
موجودی خرده فروش (واحدها)
سفارشات سازنده از طرف کارخانه ( واحدها/ هفته)
45% +
3% –
12% +
15% –
51% +
32% +
4% +
10% –
34% +
18% +
4% –
10% +
مشتری
مرکز توزیع
خرده فروش
انبار کارخانه
کارخانه
اثر
شلاق گاوی
اثر پایداری مشتری
ساختار پایه یک سیستم برنامه ریزی سلسله مراتبی
واحد تصمیم بالایی
n واحد تصمیم
2 واحد تصمیم
1 واحد تصمیم
1 سیستم هدف
n سیستم هدف
2سیستم هدف
…..
…..
دستورات
بازخور
SCOR سطوح 1و2 مدل
تامین کنندگان
مشتریان
برنامه ریزی زنجیره تامین
P4 برنامه ریزی تحویل:
P3 برنامه ریزی ساخت:
P2 برنامه ریزی منبع یابی:
BPبرنامه ریزی قادرسازی:
منبع یابی
ساخت
تحویل
–
ES قادر سازی منبع یابی:
S3 : منبع یابی محصول
مهندسی -برای -سفارش
S2 : منبع یابی محصول
ساخت -برای -سفارش
S1 : منبع یابی
محصول خریداری شده
EM قادر سازی ساخت:
ED قادر سازی تحویل:
M3:
مهندسی -برای -سفارش
M2:
ساخت -برای -سفارش
M1:
ساخت -برای -انبار
D3 : تحویل محصول
مهندسی -برای -سفارش
D2 : تحویل محصول
ساخت -برای -سفارش
D1 : تحویل محصول
محصول انبار شده
مرجع عملیات زنجیره تامین Supply Chain Operations Reference
SCORمثال سطح 3 مدل
(D) پس افت فروش
(D) پیش بینی فروش
(Customer) احتیاجات مشتری
(EP..9) پیش بینی های تجمعی تجدیدنظر شده و پروزه ها
( (EP..9) فرضیات کسب و کار تجدیدنظر شده
(P) برنامه های تحویل
(P) برنامه های تولید
(EP..3) داده های برنامه ریزی
( (EP.1) برنامه ریزی خط مشی های تصمیم
(EP.2) برنامه بهبود عملکرد زنجیره تامین
(EP..3) استراتژی موجود
شناسایی، اولویت بندی و تلفیق نیازمندیهای زنجیره تامین
شناسایی، ارزیابی و تلفیق منابع زنجیره تامین
توازن بین منابع زنجیره تامین و احتیاجات زنجیره تامین
ایجاد برنامه های زنجیره تآمین
P1.1
P1.2
P1.3
P1.4
برنامه های زنجیره تامین یکپارچه (D)(M)(S)(P)
برنامه های منبع یابی (Supplier) (Customer) (D)(M)(S)(P)
برنامه های تولید (Supplier) (Customer) (D)(M)(S)(P)
برنامه های تحویل (Supplier) (Customer) (D)(M)(S)(P)
(D) تحویل زمان بندی شده
(EP..5), (EP..6) برنامه سرمایه ای تجدید نظر شده
(EP..5), (EP..6) برنامه برون منبع یابی
(EP.8) نیازمندیهای تنظیمی
(EP.3) داده های برنامه ریزی
(Supplier) در دسترس بودن مواد
(S),(D), (M) موجودی
(M) خروجی زمان بندی شده
(EP..5), (EP..6) ظرفیت تولید داخلی و خارجی پیش بینی شده
(P) برنامه های منبع یابی
(P) برنامه های تولید
(P) برنامه های تحویل
SCOR مقیاس های سطح 1
خارجی ، برخورد با مشتری برخورد داخلی
قابلیت اطمینان
انعطاف پذیری و واکنش پذیری
هزینه دارایی ها
عملکرد تحویل
کل هزینه مدیریت لجستیک
واکنش پذیری زنجیره تامین
زمان چرخه نقد – به – نقد
عملکرد تکمیل سفارش
تکمیل کامل سفارش
انعطاف پذیری تولید
بهره وری ارزش افزوده کارکنان
هزینه ضمانت
روزهای تامین موجودی
گردش های دارایی
SCOR مقیاس های سطح 2
معیارهای عملکرد مقیاس
قابلیت اطمینان
انعطاف پذیری و واکنش پذیری
دقت پیش بینی
تحویل در تاریخ مورد درخواست مشتری
نرخ پرسازی
،مسیرها) BOM دقت داده های فرایند و محصول(
هزینه
دارایی ها
زمان تحویل منبع یابی/ ساخت تجمعی
زمان چرخه برنامه ریزی مجدد
زمان چرخه نقد- به- نقد
کل هزینه مدیریت سفارش
هزینه برنامه تحویل/ منبع یابی
هزینه حمل موجودی
بهره وری ارزش افزوده
موجودی متروک
بازگشت دارایی ها
بکارگیری ظرفیت
کل روزهای تامین موجودی
معیارهای گونه شناسی یک زنجیره تامین
معیارهای وظیفه ای
نوع تدارکات
نوع تولید
محصولات خریداری شده
نوع منبع یابی
انعطاف پذیری تامین کنندگان
نوع توزیع
سازمان فرایند تولید
تکرار عملیات ها
ساختار توزیع
الگوی تحویل
آرایش روش های حمل و نقل
محدودیت های بارگذاری
ارتباط با مشتریان
دسترسی به تقاضاهای آینده
چرخه عمر محصولات
محصولات فروخته شده
قسمت عملیات های خدماتی
نوع فروش
معیارهای ساختاری
طبقات معیارها
توپوگرافی یک زنجیره تامین
یکپارچه سازی و هماهنگ سازی
ساختار شبکه
درجه جهانی بودن
مکان نقطه (های )جداسازی
موقعیت قانونی
توازن قدرت
جهت هماهنگ سازی
نوع اطلاعات مبادله شده
ماتریس برنامه ریزی زنجیره تامین
برنامه ریزی کارکنان
برنامه ریزی احتیاجات
مواد
فرایندها
زمان بندی اصلی تولید
برنامه ریزی ظرفیت
برنامه ریزی توزیع
برنامه ریزی
میان مدت فروش
باز پرسازی انبار
برنامه ریزی
حمل و نقل
برنامه ریزی
کوتاه مدت فروش
برنامه ریزی کارکنان
سفارش دهی مواد
تعیین اندازه سفارش
زمان بندی ماشین
کنترل سطح کارگاه
تدارکات
تولید
توزیع
فروش
برنامه محصول
برنامه استراتژیک فروش
ساختار توزیع فیزیکی
زمان بندی اصلی تولید
برنامه ریزی ظرفیت
برنامه مواد
انتخاب تامین کننده
هماهنگی ها
بلند مدت
میان مدت
کوتاه مدت
جریان اطلاعات
جریان کالاها
157
Planning & logistics & Zero Working Capital
Strategic Forecast
Sales Order Demand
Supplier
owned &
managed
strategic
inventory
Pull
Pull
Min/Max Replenishment Common Inventory
Supplier
Optimize
Capacity
Daily Through-put
J.I.T. for Common Parts
Point of Use MTO
ContractTO
MTS
Point of Use
Point of Use
JIT
JIT
BANK
Distributor/Customer
Distributor/Customer
Distributor/Customer
Flow Manufacturing
158
Network/Virtual Organisation
Parts
Supplier
Virtual
Corporation
Manufacturer
Buyer
Service
Supplier
Suppliers as Buyers, as Partners; Manufacturers as Suppliers… various combinations in network/virtual companies
Suppliers as Buyers
Suppliers as Partners
159
Information sharing, dataflows & feedback
Continuous flow manufacturing
Rules configuration
Real time available to promise
Supplier Management
At Point of
Use
Delivery on
Demand
J.I.T.
First Promised Deliver Date
Correct Configuration
Inventory
Supplier
WIP
Distributor
Interprise
Visibility
Purchasing
Production
Optimization
Advanced
Planning
Order
Management
Export / Import & Freight
Management
Forecasting
and Demand
Planning
Warehousing
& Distribution
Available to
Promise
ERP
Engines
– Oracle
– SAP
Integrating SCM Applications
Integration of Process and Technology
functional areas:
accounts payable
inventory
procurement
Performance indicators for SCM
Optimise
material sources: track/measure supplier performance, scorecard them
spending patterns/supplier
materials handling – available when/where needed
inventory levels – reduce out-of-stock or overstock
Flows of products, services & information
2nd-tier
suppliers
1st-tier
suppliers
1st-tier
customers
2nd-tier
customers
For Company A
Internal supply network
Immediate supply network
Total supply network
Company B
Company C
X
X
X
X
X
Supply side
Demand side
Up stream
Down stream
Company A
Analysis of supply relationships
Resource scope
Market relationship
Character of internal operations activity
Do nothing
Do everything
Type of inter- firm contact
Transactional – many suppliers
Close – few suppliers
Traditional
market supply
Virtual
spot trading
Vertical
integration
Long term
virtual
operation
Partnership
supply relationship
Forecast
random
orders
Master
production
schedule
(MPS)
MRP1
Design
changes
Bill of
materials
Stock
movements
Inventory
data
Control
Reports
163
Aggregate
Plan (product groups)
Firm
orders
Aggregate MPS MRP1
Plan how many + when + where we will build each finished product.
MRP2
Brunei
Other Detachments: Thailand, Indonesia, Bangladesh, N. Zealand
Logistics & Air Force Operations
جایگاه بحث در ادبیات زنجیره عرضه
PDI
سیستم موجودی دوسطحی
EOQ
چند واحد
یک واحد
چند عامل
یک عامل
بهینه سازی
مروری اجمالی بر ادبیات بحث
(1988) Ishii et al.:
سیستم سه سطحی
حدقل نمودن محصولات بلا استفاده در طول زنجیره
محصولات با عمر کوتاه
تقاضای ثابت
:(1988) Lee & Cohn
روشی هیوریستیک بمنظور حل چهار زیر مدل تولید، توزیع و تامین مواد
سیستم تولید پیوسته
تقاضای احتمالی و چند محصول
تعیین نحوه تخصیص محصولات به کارخانجات و تعیین حجم جابجایی محصول و قطعات بین واحدهای تولیدی و مراکز توزیع
:(2001) Petrovic
تعیین جواب نزدیک به بهینه برای بخشهای توزیع و تامین مواد به کمک روش فازی
تعیین جواب نزدیک به بهینه برای بخش تولید بکمک شبیه سازی
تقاضای احتمالی و تک محصول
ساختار زنجیره عرضه در مساله مورد بررسی
کارخانه
تامین کنندگان درجه 1
خرده فروشان
مشتری
مشتری
مشتری
تامین موجودی
تولید
توزیع
عمده فروش
.
.
.
.
.
.
رویکرد بررسی مسئله
زیرمدل تامین
مواد
زیرمدل تامین
تولید
زیرمدل تامین
توزیع
LT مواد اولیه
تقاضای مواد اولیه
LT محصول نهایی
تقاضای محصول نهایی
COST
DEMAND
BOM
COST
SUPPLIER LEAD TIME
زیر مدل توزیع
زیر مدل توزیع
فرضیات:
تک محصول
مراجعه مشتریان با تقاضای پواسون
یک تقاضا برای هر مشتری
تقاضا بصورت احتمالی با تابع توزیع پواسون
خرده فروشان متفاوت (Li,λi,Si)
سیستم موجودی پایه (Si-1,Si) با فروش از دست رفته در خرده فروشان
سیستم موجودی پایه (S-1,S) در حالت پس افت در انبار مرکزی
مصرف از انبار بصورت FIFO
LT ثابت برای انبار و زمان حمل ثابت از انبار به خرده فروش
هزینه سفارش دهی صفر(در مقایسه با هزینه های کمبود و نگهداری قابل صرفه نظر کردن)
متغیر تصمیم گیری:
سطح موجودی در خرده فروشان و انبار: S0,S1,S2,…,Sn
زیر مدل توزیع
زیرمدل تامین
توزیع
1
2
n
0
S1
X1 = Poisson(λ1)
S0
سیستم موجودی دو سطحی
.
.
.
X2 = Poisson(λ2)
Xn = Poisson(λn)
S2
Sn
LT0
LTn + Zn
LT1 + Z1
Metric Approximation
Backorder
Lost Sales
β = 0
زیر مدل تولید
زیر مدل تولید
t
y
Tp
T1
T2
T3
T4
Im
b
قدمهای حل :
شناسایی توابع توزیع T1,T2,T3,T4,T,Im,b
تعیین هزینه کمبود و نگهداری موجودی در هر یک از مقاطع چهارگانه
محاسبه هزینه کل برای هر دوره TC = C1 + C2 + C3 + C4
زیر مدل تولید
زیر مدل تولید
کارخانه
LT1 + W1
Q = Batch Size
D = Poisson(λ)
P = Production Rate
LTn + Wn
1
2
m
.
.
.
.
.
LTi + Wi)) Maxi = LT
: تنوع قطعات بکار رفته در محصول
װ
تعداد تامین کنندگان
زیر مدل تامین مواد
زیر مدل تامین
مواد
1
2
m
LT1
LT2
LTm
.
.
.
Q1
Q2
Qm
D1
D2
Dm
فرضیات :
تقاضای احتمالی (فاصله زمانی بین هر دو سفارش احتمالی)
هر قطعه توسط یک تامین کننده تهیه میشود
LT ثابت برای هر تامین کننده
معلوم بودن BOM محصول
کمبود بصورت پس افت
مرور دائم
.Q Vi = Di
ضریب مصرف قطعه i
زیر مدل تامین مواد
زیر مدل تامین
مواد
Di
Di
Q
t
y
T
Variable
m مساله مستقل
تعامل بین زیرمدلها
سیاست بهینه
خرده فروشان(ها)
اندازه تولید نزدیک
به بهینه (Q)
LT از زیر مدلتامین مواد
به زیر مدل تولید
سیاست بهینه
خرده فروشان(ها)
LT ارسالی از زیر مدل
تولید به توزیع
هزینه کمبود زیر مدل
تولید
میزان کمبود تولید
تقاضا از خرده فروشان
به انبار مرکزی
تقاضا از زیر مدل توابع
به تولید
سیاست بهینه
خرده فروشان(ها)
اندازه و نقطه سفارش
بهینه هر قطعه
ارتباط زیر مدل تولید و تامین مواد
ارتباط زیر مدل تولید و توزیع
تعامل بین زیر مدلها
سیکل 1(تاثیر زیر مدل توزیع به تولید):
تغییر S های بهینه در خرده فروشان ← تغییر λi های تقریب زده شده به انبار مرکزی ←
تغییر تقاضای توزیع به تولید ← تغییر هزینه ها ← تغییر Q بهینه تولید
─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
سیکل 2(تاثیر زیر مدل تولید به توزیع):
تغییر Q بهینه تولید ← تغییر LT ارسالی از تولید به توزیع ← تغییر LT از انبار مرکزی
به خرده فروشان ← تغییر سیاستهای بهینه خرده فروشان
─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
سیکل 3(تاثیر زیر مدل تولید به تامین مواد):
تغییر Q بهینه تولید ← تغییر تقاضا برای هر قطعه ← تغییر هزینه ها ← تغییر میزان
بهینه برای هر قطعه
─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
سیکل 4(تاثیر زیر مدل تامین مواد به تولید):
تغییر میزان سفارش بهینه برای هر قطعه ← تغییر LT از تامین مواد به تولید ← تغییر در
میزان کمبود ← تغییر در Q بهینه تولید
الگوریتم حل
قدم 1: تعیین سطح بهینه نگهداری موجودی برای خرده فروشان و عمده فروشان (حل زیر مدل توزیع)
قدم 2: تعیین اندازه تولید بهینه در هر دوره (Batch Size)
قدم 3: تعیین سفارش دهی و سطح موجودی عر یک از قطعات (حل زیر مدل تامین مواد)
قدم 4: تعیین اندازه تولید بهینه در هر دوره (Batch Size) با توجه به تغییرات ایجاد شده
قدم 5: i=i+1، محاسبه هزینه کل زنجیره (Zi)
قدم 6:
Zi – Zi-1
Zi-1
< a
: توقف
در غیر این صورت : مراجعه به قدم 1
قدم 4
قدم 1
قدم 2
قدم 3
تامین مواد
تولید
بررسی اعتبار الگوریتم
حل هر یک از زیر مدلها بکمک نرم افزارهای مربوطه
تهیه برنامه کامپیوتری مدل ترکیبی
مقایسه نتایج بدست آمده با نتایج شبیه سازی
– بررسی اثرات تخمینهای بکار رفته در محاسبه هزینه کل
– مقایسه جوابهای بدست آمده برای متغیرهای تصمیم با مقادیر بدست آمده از شبیه سازی
بررسی میزان تاثیر پذیری نتایج از پارامترهای مسئله بکمک تکنیکهای طراحی آزمایشها
نقش مدیریت زنجیره تامین در سناریوی خرده فروشی امروز
مدیریت زنجیره تامین خرده فروشی چیست؟تمام فرایندهایی که شما برای اطمینان از دسترسی محصولاتتان به مشتریان استفاده می کنید ، از شروع تهیه مواد اولیه ، مدیریت مواد ورودی و فرآیندهای تولید تا آخرین مایل تحویل آن محصولات در آستان مشتری ، با هم به عنوان زنجیره تامین خرده فروشی شناخته می شوند.وقتی همه این فرایندها را برای افزایش سرعت و کارایی بهینه کنید ، این امر به مدیریت زنجیره تامین خرده فروشی تبدیل می شود.تنها کاری که باید انجام شود این است که فرایندها را بهینه کنید تا بتوانید محصولات را در سریعترین زمان ممکن در دست مشتری خود قرار دهید اما در عین حال نمی خواهید مبلغ گزافی را به این کار را بکناز این رو ، مدیریت زنجیره تامین خرده فروشی خواستار این است که فرآیندهای شما هم کارآمد و هم مقرون به صرفه باشند. اکنون که دانستید مدیریت زنجیره تامین خرده فروشی چیست ، اجازه دهید اهمیت آن را به شما بگوییم.
5مرحله زنجیره تامین اثربخش
.1 بهینه سازی فضای ذخیره سازی
اگر نحوه استفاده از فضای ذخیره سازی خود را بررسی کنید ، ممکن است متوجه شوید که برای فضای بیش از حد هزینه می کنید. حتی ممکن است پول خود را در پرداخت کارمندان خود برای جستجوی موارد ذخیره شده هدر دهید.احتمال دیگر این است که چون انبارهای شما از نظر ذخیره سازی کالا به طور کارآمد طراحی نشده اند ، زمان انجام فرآیندهای ورودی و خروجی بیشتر و مدیریت آن دشوار است.یک استراتژی ذخیره سازی موثر می تواند به شما در کاهش فضای ذخیره سازی و هزینه پرسنل کمک کند. اتوماسیون و مشاوره فرآیند می تواند به بهبود بهره وری و سودآوری کمک کند. هرچه لمس انسان در فرآیندهای ورودی و خروجی کمتر باشد ، از نظر کاهش خطاها و از بین بردن گلوگاه ها بهتر است.انبارهای خودکار جمع آوری آسان داده ها را در سراسر زنجیره تامین امکان پذیر می کند که همچنین به تصمیم گیری بهتر از طریق همکاری در زمان واقعی بین بخش ها کمک می کند. چیدمان هایی که کارآمد هستند همچنین در انتقال نرم به عملیات پیچیده و پیشرفته مانند اتصال متقابل ، شکستن فله و غیره به کاهش بارهای اضافی و خطاهای دستی کمک می کنند.
2. استفاده از چندین تامین کننده
قرار دادن همه تخمهای خود در یک سبد هرگز راهکار خوبی نیست. اگر فقط از یک تامین کننده استفاده می کنید ، رقابت برای سفارشات خود را حذف می کنید.چندین تامین کننده پیدا کنید که بتوانند از نظر قیمت با یکدیگر رقابت کنند و همیشه از چندین منبع آنها استفاده کنید تا بتوانید از تاخیرهای پرهزینه در دریافت محصولات جلوگیری کنید. استفاده از چندین تامین کننده شما را از هزینه کردن در خدماتی با رضایتمندی کمتر محافظت می کند.برخورد همزمان با چندین تامین کننده یک قدرت چانه زنی ایجاد می کند که نه تنها به سود مالی محدود می شود ، بلکه از نظر کیفیت محصول و زمان تحویل نیز محدود می شود. در حالی که تامین کنندگان برای تبدیل شدن به گزینه مورد نظر رقابت می کنند ، در صورت وجود مقیاس مناسب برای دستیابی ، کیفیت بهتری از محصولات را با نرخ رقابتی عرضه می کنند. این به نوبه خود باعث کاهش هزینه های بازگشت شما ، اطمینان از درآمد بیشتر و سود بیشتر می شود.
3. حرکت سریعتر لوازم
اگر می توانید راه های تسریع در حمل و نقل از تامین کنندگان را پیدا کنید ، می توانید نزدیک به زمان مورد نیاز خود سفارش دهید. سفارش خیلی زودتر می تواند هزینه انبار را متحمل شود زیرا مجبورید آن را ذخیره کنید تا در دسترس باشد و محصولات از بین می روند یا آسیب می بینند.علاوه بر این ، بررسی کنید که آیا می توانید مدت زمان حمل و نقل وسایل را از جایی که تحویل می گیرید به جایی که نیاز دارید ، کوتاه کنید.ساده ترین راه برای دستیابی به این هدف ، استفاده از یک برنامه بهینه سازی برای ایجاد مسیرهای کارآمد و بارگیری است. این می تواند توسط یک تابع سیمپلکس در صفحه گسترده شما انجام شود و یا با نرم افزارهای تخصصی در صورت مقیاس بزرگتر کسب و کار شما قابل دستیابی است. بهینه سازی این فرآیند هزینه های جایگزینی پس از سفارش را کاهش می دهد ، از این رو هزینه های سربار را کاهش می دهد و در نهایت خط اصلی شما را افزایش می دهد
4. ارزیابی الگوهای تقاضای مشتری
الگوهای تقاضای مشتری را مرتباً ارزیابی کنید تا ببینید آیا فرضیه های فصلی و حتی ماهیانه خود را حفظ می کنید یا خیر.سفارش عرضه خود را بر اساس ارزیابی اخیر خود تنظیم کنید و سفارش شما به شکلی بیشتر خواهد بود که با آنچه واقعاً باید در دست داشته باشید مرتبط باشد. بر اساس نحوه مدیریت موجودی خود ، می توانید تقاضا را عقب بگذارید (موجودی انبار را تا حدی کمتر از انبار خود نگه دارید) یا آن را هدایت کنید (بیشتر از تقاضا را نگه دارید).کارآمدترین راه برای مدیریت الگوهای تقاضا دسترسی به داده های تمیز و شفاف در کل زنجیره تامین شما و قابل مشاهده بودن موجودی موجود در مکان های مختلف در زمان واقعی است. هنگامی که داده های تاریخی را بدست آوردید ، تنها آنچه را که نیاز دارید این است که تجزیه و تحلیل کنید و نتیجه گیری کنید که می توانید موجودی های خود را به دست بیاورید. شما می توانید یک انبار ایمنی با خود داشته باشید ، که بسته به دسته ای از محصولاتی که با آنها سر و کار دارید.فصلی بودن تقاضا متغیر دیگری است که باید در نظر بگیرید. درصورتی که با محصولی روبرو هستید که فروش آن بسیار فصلی است ، باید از قبل برای یک فصل خاص آماده باشید. با این حال ، در فصول دیگر ، می توانید میزان نیروی انسانی یا موجودی را کاهش دهید تا اطمینان حاصل کنید که از بودجه سالانه خود بیش از حد تقاضا نخواهید کرد و همچنین به مقدار زیادی موجودی انبار نشده فروخته نخواهید شد. بنابراین برای مدیریت این امر ، تعداد و سهام کارمندان خود را به طور کارآمد برنامه ریزی کنید.
5. بهینه سازی روند سفارش
بخشی از هزینه های زنجیره تامین شما از طریق سیستم سفارش شما تامین می شود. اگر چندین نفر دارید که موارد مورد نیاز خود را پر می کنند ، با استفاده از چندین نرم افزار یا حتی چک لیست کاغذی ، می توانید بیش از حد سفارش دهید.علاوه بر این ، اگر فرآیند تایید وجود نداشته باشد و افراد توانایی سفارش دادن لوازم را هر زمان که بخواهند داشته باشند ، شما می توانید چیزهایی را که نیازی ندارید سفارش دهید. روند سفارش خود را بررسی کنید تا ببینید آیا باعث اتلاف شده است.اتوماسیون سفارشات با کمک یک نرم افزار مدیریت انبار یا سیستم های کنترل انبار بهترین انتخاب برای این سناریو است. الگوریتم های خود را برای محاسبه موجودی کالا و انجام سفارشات تحویل یا بازپرداخت در اسرع وقت ایجاد کنید ، اگر از سطح خاصی عبور کند ، باعث کاهش زمان چرخش و خطاهای دستی می شود. می توانید از صفحه گسترده نیز استفاده کنید ، اما اطمینان حاصل کنید که به روزرسانی های بی درنگ را از چندین منبع انجام می دهید تا هیچ مورد را از دست ندهید.برای برنامه های منظم تحویل می توانید از اطلاعیه حمل و نقل پیشرفته )) نیز استفاده کنید. این موارد تضمین می کند که شما مجبور 1نیستید موجودی بیشتری با خود داشته باشید و می توانید از تامین کنندگان خود به طور منظم تحویل بگیرید. با ایجاد چرخه بهینه شده ، برای تولیدکنندگان نیز برنامه ریزی تولید و حمل و نقل آسان تر خواهد بود.
1-ASN
برخورد خرده فروشان با زنجیره تامین خود چگونه است؟
برخورد خرده فروشان با زنجیره تامین خود چگونه است؟خرده فروشان باید تمام جنبه های زنجیره تامین خود را دقیق بررسی کنند ، اما مهمتر از همه ، خرده فروشان باید اطمینان حاصل کنند که داده های آنها یکپارچه و به طور دقیق هدایت می شود. این شامل اطمینان از انعکاس معیارهای مشتق شده از نیازهای واقعی ، نیاز به رسیدگی به فرایندها و روشهای فعلی کسب و کار و آگاهی کارکنان در مورد منابع و ابزارهای موجود است. اقداماتی که می توان برای مدیریت بهتر زنجیره تامین انجام داد به شرح زیر است:تلاش های مشترک ، از جمله برنامه ریزی ، پیش بینی و دوباره پر کردناین شامل کار با شرکت ها / فروشندگان مستقل برای برنامه ریزی و اجرای مشترک زنجیره تامین است. در حالت ایده آل ، این امر باید منجر به ذخیره کمتر موجودی در سراسر زنجیره ، پیش بینی بهتر تقاضای مشتری و برآورده شدن مطلق تقاضای مشتری شود.کار با یک شرکت مستقل می تواند با کاهش زمان سربازی ، دوباره پر کردن خودکار نقاط زنجیره تامین یا کاهش موجودی در سراسر زنجیره ، زنجیره تامین را بهتر کند.خرید بهینه سازیاین شامل به حداکثر رساندن خریدهای عمده ، کاهش هزینه های اداری و مدیریت بهتر گروه های فروشندگان استفعالیت ها ، سیاست ها و روش های خرید باید ساده شودتلفیق فناوریچندین ابزار و فن آوری برای معرفی بهتر خرده فروش با قابلیت مشاهده به تمام نقاط مهم زنجیره تامین در حال معرفی است.همگام سازی داده هاهمگام سازی به شما امکان می دهد داده ها دقیق و به روز باشند و مهمتر از همه ، این اطلاعاتی هستند که می توانند در میان کارمندان و فروشندگان بالقوه به اشتراک گذاشته شوندهمگام سازی امکان سازگاری سفارشات خرید و صورتحساب را فراهم می کند. اگر تلاش ها مشترک باشد ، می تواند امکان خرید مجدد را نیز فراهم کندافزایش دید در تمام نقاط زنجیره تامینافزایش دید به خرده فروش بینش بهتری نسبت به زنجیره تامین به منظور شناسایی گلوگاه ها و سایر ناکارآمدی ها می دهد. ابزارها و فناوری ها معرفی شده اند تا تمام زنجیره تامین به طور کلی دیده شودنتیجههمزمان با جهانی شدن خرده فروشان ، مدیریت زنجیره های تامین نیاز به بررسی و بررسی دقیق دارد. توازن خوبی بین تمام نقاط مهم درگیر در یک زنجیره تامین وجود دارد. این تعادل با دقت اطلاعات ، جریان اطلاعات در داخل زنجیره تامین و پاسخگویی به اطلاعات اداره می شود. سو Mis مدیریت زنجیره های تامین می تواند اشتباهات پرهزینه ای باشد ، در نتیجه پیش بینی نادرست ، فرصت های فروش از دست رفته ، گلوگاه های موجود در عملیات و برآورده نشدن خواسته های مشتری منجر شود.
صنعت خرده روشی
زنجیره تامین کارآمد
زنجیره تامین خرده فروشی شامل فرآیندهای مختلفی است که یک کسب و کار برای رساندن محصولات خود به مشتریان خود استفاده می کند. این فرآیندها شامل تهیه مواد اولیه برای ساخت محصولات ، بسته بندی آن برای تحویل و حمل و نقل آن به مشتری است. مدیریت زنجیره تامین این روندها را بهینه می کند تا جریان محصولات را سریعتر و کارآمدتر کند. هدف از هر تجارت خرده فروشی این است که محصولات خود را در اسرع وقت به مشتریان خود برسانید ، در حالی که هزینه های آن را کاهش می دهید. بسیاری از مشاغل به یک شریک تدارکاتی شخص ثالث متوسل می شوند که دارای فناوری ، نرم افزار ، فرایندها و نیروی انسانی است تا زنجیره تامین خود را برای آنها بهینه کند.
بخش خرده فروشی مدرن چگونه از مدیریت زنجیره تامین سود می برد