نکات آموزشی، روش تدریس و طرح درس
کتاب: ریاضی
پایـه: پنجم دبستان
فصل3: نسبت، تناسب و درصد
درس3: تناسب
مباحث و عناوین این فصل: نسبت و مفهوم آن، نسبت های مساوی و کاربردهای آن، تناسب، درصد و کاربرد آن
مقدمه فصل3
این فصل شامل چهار درس(نسبت، نسبت های مساوی، تناسب، درصد) می باشد. در ادامه توضیحات مختصری در مورد هر یک از این درس ها بیان شده است. قابل ذکر است: در تمام دروس این فصل، از عددهای اعشاری و همچنین از عددهای مخلوط استفاده نشده است. زیرا دانش آموزان تقسیم کردن این عددها را تاکنون نیاموخته اند.
درس1(نسبت): در این درس پس از ارائه یک پیش سازمان دهنده کلی در قالب تصویر و متن، مفهوم نسبت بین دو مقدار، با استفاده از پیش سازمان دهنده تطبیقی کسر ارائه گردیده، سپس فعالیت هایی برای آموزش و کار در کلاس هایی برای تثبیت، تعمیق و تعمیم نسبت ارائه گردیده است.
درس2(نسبت های مساوی): در این درس مفهوم نسبت های مساوی و نسبت هایی که مساوی نیستند، ارائه گردیده، سپس تعیین یک یا چند نسبت با ویژگی های خاص که مساوی یک نسبت داده شده باشند، با روش های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و همچنین به کاربردهایی از نسبت های مساوی در درون ریاضی و برون ریاضی پرداخته شده است.
درس3(تناسب): در این درس پس از ارائه یک پیش سازمانده برای ایجاد انگیزه، کمیت های متناسب و سپس تناسب معرفی گردیده است. همچنین به کمیت های متناسب و کمیت هایی که متناسب نیستند در کنار هم و در قالب فعالیت ها و کار در کلاس هایی پرداخته شده است. در این درس تعیین جزء چهارم تناسب به کمک نسبت های مساوی نیز آمده است. ویژگی های مهم تناسب در سال ششم ابتدایی خواهد آمد.
درس4(درصد): در این درس پس از ارائه یک پیش سازمان دهنده کلی، با ارائه فعالیت هایی درصد معرفی گردیده، سپس با ارائه کار در کلاس هایی به تثبیت، تعمیق و کاربردهای درصد پرداخته شده است.
در ادامه نکات آموزشی، روش تدریس و طرح درس برای تدریس درس تناسب آورده شده است.
نکات آموزشی و روش تدریس
در ابتدای این درس یک پیش سازمان دهنده ارائه گردیده است. (یک تصویر و یک متن) شما می توانید با طرح این پرسش که لبنیات چیست؟ و چه فایده هایی برای ما دارد؟ پس از ارائه مطالبی درباره لبنیات توسط دانش آموزان نام تعدادی از آنها را روی تخته کلاس و در یک جدول بنویسید و درباره فواید هرکدام بحث کلاسی انجام دهید.
آنگاه توجه دانش آموزان را به شیر و انواع آن (شیر گاو و شیر گوسفند و…) جلب کنید و موادّی را که در آنها وجود دارد مطرح کنید. این ترکیبات می تواند در شیرهای مختلف، با هم تفاوت داشته باشد، آنگاه توجه دانش آموزان را به کلسیم موجود در شیر و نقش آن در سلامت انسان و استخوان بندی و … جلب کنید و در این باره بحث کلاسی کنید.
از دانش آموزان بخواهید که متن بالای صفحه را بخوانند و پس از آن برای آنها روشن سازید که ما می خواهیم بدانیم آیا بین یک مقدار شیر و مقدار کلسیم موجود در آن رابطه ای وجود دارد؟
اکنون از دانش آموزان بخواهید که پس از خواندن صورت فعالیت١ بندهای آن را به ترتیب انجام دهند.
فعالیت2 صفحه 56: در این فعالیت کمیت هایی که متناسب هستند و همچنین کمیت هایی که متناسب نیستند، در کنار هم آمده اند تا دانش آموزان به درک بهتری از کمیت های متناسب و کمیت های نامتناسب برسند. از دانش آموزان بخواهید که نخست جدول سمت چپ؛ یعنی جدول مربوط به محیط ها را کامل کنند. با بحث کلاسی کار انجام شده را بررسی و بدفهمی های احتمالی را رفع کنید. سپس از آنها بخواهید که جدول سمت راست، یعنی جدول مربوط به مساحت ها را کامل کنند. کار انجام شده را کنترل کنید و بحث کلاسی لازم را انجام دهید.
اکنون از دانش آموزان بخواهید که بند (ب) فعالیت را انجام دهند و با بحث کلاسی جدول های کتاب را کامل کنند. پس از بررسی و کنترل کار انجام شده، توسط دانش آموزان و رفع اشتباه های احتمالی.
اکنون از دانش آموزان بخواهید که مرحله (پ) فعالیت را انجام دهند، یعنی نسبت اندازه محیط به ضلع برای هر مربّع را در جدول محیط ها به دست آورند. این نسبت ها را تا حد امکان ساده نمایند و سپس با هم مقایسه کنند. نتیجه به دست آمده را با بحث کلاسی روشن سازید.
کار انجام شده توسط دانش آموزان را کنترل و بدفهمی ها را برطرف سازید. در پایان این فعالیت، دانش آموزان مطلب پایین صفحه را بخوانند و بار دیگر بحث متناسب بودن کمیت ها و یا متناسب نبودن کمیت ها تبیین گردد. در ضمن می توانید از دانش آموزان بخواهید که چند تناسب را با استفاده از جدول محیط ها بنویسند.
کار در کلاس١ صفحه 57: این کار در کلاس و همچنین کار در کلاس٢ با هدف به کارگیری الگوها برای آموزش مفاهیم ریاضی و در اینجا مفهوم کمیت های متناسب و مفهوم کمیت های غیرمتناسب اند.
از دانش آموزان بخواهید که با توجه به الگوی داده شده، جدول را کامل کنند. با بحث کلاسی از هر دو پاسخ، به این نتیجه گیری برسید که تعداد مثلث ها با تعداد چوب کبریت ها متناسبند.
کار در کلاس2 صفحه 57: روش انجام این کار در کلاس مانند کار در کلاس١ است. از دانش آموزان بخواهید مانند کار در کلاس ١ نخست جدول داده شده را کامل کنند. کار انجام شده توسط دانش آموزان را کنترل و با بحث کلاسی بررسی کنید و اشتباه های احتمالی را رفع و در صورت وجود راه حل های جدید آنها را مطرح کنید. توسط کلاس می توانید یک جمع بندی هم انجام دهید.
فعالیت١ صفحه ٥٧: این فعالیت یکی از کاربردهای مهم تناسب است، زیرا در آن، نسبت جزء به کل یک مقدار و اندازه کل آن مقدار را داریم و می خواهیم اندازه جزیی از آن مقدار را به دست آوریم. البته باید توجه داشته باشیم که مقدارهای داده شده در جدول متناسبند.
توجه:
* داشته باشید که از ویژگی مهم تناسب، یعنی اینکه حاصل ضرب طرفین با حاصل ضرب وسطین در هر تناسب برابر است، در این سال استفاده نمی کنیم.
* باید توجه داشته باشیم که به راه حل هایی غیر از راه حل های ارائه شده در کتاب درسی توجه کنیم و خلاقیت دانش آموزان را مورد توجه قرار دهیم.
فعالیت ٢ صفحه ٥٨: این فعالیت شبیه فعالیت قبلی است با این تفاوت که به جای مجموع دو نسبت یا دو مقدار تفاضل آن دو مقدار داده شده است. در این جدول نیز کمیت های داده شده متناسبند. از دانش آموزان بخواهید که فعالیت را انجام دهند؛ یعنی نخست جدول را کامل کنند و به کمک جدول در جاهای خالی دو تناسب داده شده عددهای مناسب بنویسند و آنگاه اندازه دو زاویه خواسته شده را به کمک ویژگی نسبت های مساوی به دست آورند.
کار در کلاس١ صفحه ٥٨: این کار در کلاس ها همگی کاربرد مفهوم تناسب در درون ریاضی است. در کار در کلاس١ باید در هر قسمت در جاهای خالی عدد مناسب بنویسیم تا یک تناسب به دست آید. روشن است که چون خاصیت طرفین وسطین در تناسب گفته نشده است، برای یافتن پاسخ باید از ویژگی نسبت های مساوی استفاده کنیم.
از دانش آموزان بخواهید که فعالیت١ را با توجه به نمونه، انجام دهند. کار انجام شده توسط آنها را با بحث کلاسی بررسی کنید و موارد اشتباه های احتمالی را برطرف سازید.
کار در کلاس 2 صفحه ٥٨: از دانش آموزان بخواهید کار در کلاس٢ را انجام دهند. سپس کار انجام شده توسط آنها را با بحث کلاسی بررسی و اشتباه های پیش آمده را رفع کنید.
کار در کلاس٣ صفحه ٥٨: در این کار در کلاس نسبت دو مقدار (طول و عرض مستطیل) داده شده است. و همچنین مجموع این دو مقدار نیز قابل محاسبه است. نخست درباره چگونگی محاسبه محیط مستطیل از دانش آموزان سوال کنید تا برای آنها روشن گردد که محیط مستطیل مساوی دو برابر مجموع اندازه های یک طول و یک عرض آن است. پس نصف محیط مستطیل، مساوی مجموع اندازه های یک طول و یک عرض آن است.
از دانش آموزان بخواهید کار در کلاس را انجام دهند. کار آنها را با بحث کلاسی کنترل کنید و اشتباه های احتمالی را رفع کنید.
توصیه های آموزشی
1- در این مقطع، از عددهای اعشاری و عددهای مخلوط برای نمایش کمیت های متناسب و نامتناسب و تناسب استفاده نکنید.
2- اجزای تناسب را نامگذاری نکنید (طرفین و وسطین) و این ویژگی اصلی تناسب را که در هر تناسب حاصل ضرب طرفین مساوی حاصل ضرب وسطین است، مطرح نکنید.
3- در حل مسئله های مرتبط با تناسب از طرفین وسطین کردن استفاده نکنید. بلکه از ویژگی نسبت های مساوی استفاده کنید.
4- در این مقطع تنها کمیت هایی را مطرح کنید که به طور مستقیم متناسب اند؛ یعنی با زیاد شدن یک کمیت، کمیت دیگر هم زیاد می شود و با کم شدن یک کمیت، کمیت دیگر هم کم می شود. کمیت هایی که به طور معکوس متناسب اند، در سال های بعد خواهند آمد مانند مدت انجام یک کار و تعداد کارگر که با هم معکوساً متناسب اند. در این کمیت ها با زیاد شدن یک کمیت، کمیت دیگر کم می شود و با کم شدن یک کمیت، کمیت دیگر زیاد می شود. مثلاً اگر ٢ کارگر کاری را در مدت ٦ روز انجام دهند، ٦ کارگر همان کار را در مدت ٢ روز انجام می دهند.
اهداف درس
* فهمیدن مفهوم تناسب
* فهم ارتباط تناسب با مفاهیم مرتبط با آن، مانند نسبت های مساوی
* توانایی به کارگیری تناسب در حل مسئله ها در درون ریاضی و ریاضی و علوم دیگر
* پی بردن به اهمیت و ارزش محیط زیست، تغذیه، سلامت، آب، کشاورزی، کار و …
ابزارهای مورد نیاز
* ابزار اندازه گیری مانند متر، ترازو، دماسنج، فشارسنج، ساعت و …
* لبنیات، میوه جات، غلات و … که در آنها کمیت های متناسب، وجود دارند مانند شیر و مواد موجود در آن، پرتقال یا میوه جات دیگر و میزان ویتامین های موجود در آنها، گندم و میزان سبوس موجود در آن، اسفناج و میزان آهن موجود در آن و موارد مشابه.
* تصویرها، جدول ها و نمودارهایی از کمیت هایی متناسب، مانند جدول های میزان مواد تشکیل دهنده گندم و … همچنین کمیت هایی که متناسب نیستند.
نکات قابل توجه در فصل3
* صفحه عنوانی: در متن این صفحه مسجد نصیرالملک شیراز و در بالای صفحه، تصویر گنبد سلطانیه زنجان و در پایین صفحه یک متن درباره اثرهای تاریخی، همگی به عنوان پیش سازمان دهنده کلی ارائه گردیده اند تا در دانش آموزان برای یادگیری مفاهیم مطرح شده در این فصل ایجاد انگیزه کنند. در این تصاویر، مفاهیم ریاضی زیادی وجود دارد که همگی اهمیت و نقش دانش ریاضی و از جمله مفاهیم نسبت، تناسب و درصد را در ساختن اثرهای باستانی نشان می دهد.
* برای انجام فعالیت ها و کار در کلاس هایی که در کتاب درسی آمده است، لازم است که دانش آموزان هر کلاس به گروه های کوچک تقسیم شوند در صورتی که کلاسی برای آموزش گروهی در مدرسه وجود دارد دانش آموزان را به دسته های 5، 4 یا 6 نفره تقسیم کنید به طوری که در هر گروه دانش آموزان قوی، ضعیف و متوسط با هم باشند. اگر شناختی از دانش آموزان ندارید می توانید با انجام یک پیش آزمون در ارتباط با مفهومی که می خواهید آموزش دهید، به این آگاهی دست یابید.
* اگر در مدرسه کلاس کار گروهی وجود ندارد؛ می توانید دانش آموزانی را که روی یک نیمکت نشسته اند (2 یا 3 نفر) یک گروه در نظر بگیرید. در این صورت نیز سعی کنید دانش آموزان قوی و متوسط و ضعیف در یک گروه باشند. گروه ها را هر ماه تغییر دهید تا همه، با هم کار کردن، همفکری، تعاون و… را بیاموزند.
* در شروع انجام فعالیت، اهداف آموزش را بگویید و همواره آن را در نظر داشته باشید. برای شروع یک درس جدید پیشنهاد ما آن است که ابتدا پیش سازمان دهنده را شما خودتان ارائه دهید تا انگیزه لازم برای یادگیری مفهوم در دانش آموزان ایجاد شود.
* برای انجام فعالیت نخست از دانش آموزان بخواهید که تمام بندهای فعالیت را یک بار بخوانند؛ مانند خواندن صورت یک مسئله که می خواهیم آن را حل کنیم، برای آنکه بدانیم داده ها چیست و خواسته ها با مجهول ها کدام است؟ آن گاه از گروه های دانش آموزان بخواهید که بندهای فعالیت را به ترتیب و با توجه به مدت زمانی که شما تعیین می کنید انجام دهند.
* معمولاً مدت زمان لازم برای انجام یک فعالیت که چهار بند دارد، حدود 10 دقیقه است. البته این زمان با توجه به شرایط فعالیت می تواند تغییر کند. مدیریت وقت برای انجام بندهای فعالیت را به عهده خود دانش آموزان بگذارید.
* با شروع انجام فعالیت توسط دانش آموزان شما چند دقیقه (حدود 3 تا 4 دقیقه) روی صندلی خودتان بنشینید و بدون آنکه صحبتی بکنید گروه های دانش آموزان را زیر نظر بگیرید. پس از آن بلند شوید و به آهستگی در کلاس قدم بزنید به طوری که تمرکز دانش آموزان به هم نخورد. کارهای انجام شده و در حال انجام توسط گروه ها را در نظر بگیرید. بدفهمی ها و اشتباه های احتمالی را که می بینید یادداشت کنید راه حل های خلاقانه را یادداشت کنید. اگر گروهی سوالی داشتند پاسخ دهید. اگر گروهی فعالیت نمی کنند با طرح این سوال که مشکل شما چیست؟ آنها را راه بیندازید. امّا توجه داشته باشید که کمک شما در حدی نباشد که پاسخ فعالیت را بدهد.
* پس از پایان زمان انجام فعالیت، نماینده گروه هایی را پای تخته بیاورید که بدفهمی داشته اند. از آنها بخواهید که روش خود را ارائه دهند و آن گاه با بحث کلاسی توسط دانش آموزان بدفهمی ها را برطرف سازید. با رفع تمام بدفهمی ها در واقع پاسخ درست توسط دانش آموزان ارائه می گردد. پس از رفع بدفهمی ها و اشتباه ها کسانی را که روش های خلاقانه ای برای انجام فعالیت داشته اند پای تخته بیاورید تا با طرح آن روش ها توسط خودشان، اولاً، دانش آموزان دیگر، روش ها و راهبردهای دیگری برای انجام فعالیت را یاد بگیرند و ثانیاً، دانش آموزان خلاق مورد تشویق قرار بگیرند تا در بین دیگر دانش آموزان انگیزه ای برای کشف راه حل های جدید و بدیع ایجاد گردد.
* در پایان از دانش آموزان سوال شود که آیا کسی سوال دیگری دارد؟ در صورت وجود، آن را با بحث کلاسی پاسخ دهید. پس از انجام کارهای بالا، آموزش مفهوم در واقع انجام شده است. با این وجود می توانید به یک جمع بندی درباره پاسخ های درست فعالیت بپردازید.
* برای انجام کار در کلاس همانند انجام فعالیت عمل کنید با این تفاوت که در جریان انجام فعالیت حضور معلم در انجام فعالیت پررنگ تر است و این حضور و کنترل در کار در کلاس کمتر می باشد. البته معلم همواره در انجام فعالیت ها یا کار در کلاس ها حضور دارد ولو آنکه آشکار نباشد. هدف اصلی فعالیت یا کار در کلاس و مدیریت زمان همواره مدنظر معلم باید باشد.
* کار مهمی که در جریان انجام یک فعالیت و یا کار در کلاس لازم است انجام شود ارزشیابی گروهی و فردی از دانش آموزان است. این ارزشیابی را در دفتری ثبت کنید. مجموعه این ارزشیابی ها می تواند معیار مناسب و منصفانه ای برای ارزشیابی پایانی باشد.
چگونگی تدریس(طرح درس)
* هدف کلی
آشنایی با تناسب و کاربرد آن
* اهداف جزئی
فهم ارتباط تناسب با مفاهیم مرتبط با آن، مانند نسبت های مساوی
توانایی به کارگیری تناسب در حل مسئله ها
پی بردن به اهمیت و ارزش محیط زیست، تغذیه، سلامت، آب، کشاورزی، کار و …
بر اساس تناسب، جزء چهارم را بدست آورند.
* اهداف رفتاری
درک مفهوم تناسب و اینکه تناسب یعنی تولید نسبت های مساوی
مهارت ساختن تناسب با داشتن نسبت ها
* وسایل کمک آموزشی
ابزار اندازه گیری مانند متر، ترازو، دماسنج، فشارسنج، ساعت و …
لبنیات، میوه جات، غلات و … که در آنها کمیت های متناسب، وجود دارند مانند شیر و مواد موجود در آن، پرتقال یا میوه جات دیگر و میزان ویتامین های موجود در آنها، گندم و میزان سبوس موجود در آن، اسفناج و میزان آهن موجود در آن و موارد مشابه.
تصویرها، جدول ها و نمودارهایی از کمیت هایی متناسب، مانند جدول های میزان مواد تشکیل دهنده گندم و … همچنین کمیت هایی که متناسب نیستند.
پاورپوینت یا کلیپ های مرتبط با درس
* روش تدریس
پرسش و پاسخ، گروهی
* مدل کلاس
دانش آموزان گروه بندی شده و با توجه به شرایط کلاس، گروه ها در جای مناسب قرار می گیرند.
* برقراری ارتباط
سلام و احوالپرسی و خوش و بش کردن با دانش آموزان، حضور و غیاب و بررسی وضعیت جسمی و روحی دانش آموزان، دیدن تکالیف جلسه قبل و بیان تذکرات لازم، ذکر یا حدیث یا یک روایت کوتاه
* ارزشیابی تشخیصی
از درس قبل چند سوال از دانش آموزان می پرسیم. سوالات از مبحث نسبت های مساوی پرسیده شود. می توان چند نفر را پای تابلو آورد تا تمرین های که به عنوان تکلیف خانه به بچه ها محول شده بود را حل کنند.
* ایجاد انگیزه
با پخش کلیپ یا پاورپوینت مرتبط با درس می توان در بچه ها ایجاد انگیزه کرد. همچنین می توان یک معمای ساده و جالب که مرتبط با درس باشد را پای تخته نوشت و به بچه ها فرصت داد تا پاسخ آن را بگویند.
* ارائه تدریس
این درس از سه بخش فعالیت، کار در کلاس و تمرین تشکیل شده است. توجه داشته باشید که انجام فعالیت به عهده دانش آموزان بوده و هدایت آنها وظیفه معلم می باشد. (بهتر است فعالیت ها به صورت گروهی انجام شده و در آن ایده ها و تبادل نظر وجود داشته باشد. )
بهتر است کار در کلاس ها در زنگ ریاضی و به صورت انفرادی انجام شود. تمرین ها را نیز به عنوان تکلیف خانه، به دانش آموزان ارائه می دهیم.
فعالیت صفحه 56
در ابتدای این درس یک پیش سازمان دهنده ارائه گردیده است (یک تصویر و یک متن ) شما می توانید با طرح این پرسش که لبنیات چیست؟ و چه فایده هایی برای ما دارد؟ پس از ارائه مطالبی درباره لبنیات توسط دانش آموزان نام تعدادی از آنها را روی تخته کلاس و در یک جدول بنویسید و درباره فواید هرکدام بحث کلاسی انجام دهید.
آنگاه توجه دانش آموزان را به شیر و انواع آن (شیر گاو و شیر گوسفند و… ) جلب کنید و موادّی را که در آنها وجود دارد مطرح کنید. این ترکیبات می تواند در شیرهای مختلف، با هم تفاوت داشته باشد، آنگاه توجه دانش آموزان را به کلسیم موجود در شیر و نقش آن در سلامت انسان و استخوان بندی و … جلب کنید و در این باره بحث کلاسی کنید.
از دانش آموزان بخواهید که متن بالای صفحه را بخوانند و پس از آن برای آنها روشن سازید که ما می خواهیم بدانیم آیا بین یک مقدار شیر و مقدار کلسیم موجود در آن رابطه ای وجود دارد؟
اکنون از دانش آموزان بخواهید که پس از خواندن صورت فعالیت ١ بندهای آن را به ترتیب انجام دهند.
در این فعالیت کمیت هایی که متناسب هستند و همچنین کمیت هایی که متناسب نیستند، در کنار هم آمده اند تا دانش آموزان به درک بهتری از کمیت های متناسب و کمیت های نامتناسب برسند. از دانش آموزان بخواهید که نخست جدول سمت چپ؛ یعنی جدول مربوط به محیط ها را کامل کنند. با بحث کلاسی کار انجام شده را بررسی و بدفهمی های احتمالی را رفع کنید. سپس از آنها بخواهید که جدول سمت راست، یعنی جدول مربوط به مساحت ها را کامل کنند. کار انجام شده را کنترل کنید و بحث کلاسی لازم را انجام دهید.
کار در کلاس صفحه ٥٧
از دانش آموزان بخواهید به صورت انفرادی این صفحه را پاسخ دهند. در صورت نیاز می توانند از اعضای گروه خود کمک بگیرند.
فعالیت صفحه ٥٧
این فعالیت یکی از کاربردهای مهم تناسب است، زیرا در آن، نسبت جزء به کل یک مقدار و اندازه کل آن مقدار را داریم و می خواهیم اندازه جزیی از آن مقدار را به دست آوریم. البته باید توجه داشته باشیم که مقدارهای داده شده در جدول متناسبند. یعنی اگر جدول را کامل کنیم، تناسب های روبه رو را می توانیم بنویسیم.
فعالیت صفحه ٥٨
این فعالیت شبیه فعالیت قبلی است با این تفاوت که به جای مجموع دو نسبت یا دو مقدار تفاضل آن دو مقدار داده شده است. در این جدول نیز کمیت های داده شده متناسبند. از دانش آموزان بخواهید که فعالیت را انجام دهند؛ یعنی نخست جدول را کامل کنند و به کمک جدول در جاهای خالی دو تناسب داده شده عددهای مناسب بنویسند و آنگاه اندازه دو زاویه خواسته شده را به کمک ویژگی نسبت های مساوی به دست آورند. خواهیم داشت:
کار در کلاس صفحه ٥٨
این کار در کلاس ها همگی کاربرد مفهوم تناسب در درون ریاضی است. در کار در کلاس ١ باید در هر قسمت در جاهای خالی عدد مناسب بنویسیم تا یک تناسب به دست آید.
روشن است که چون خاصیت طرفین وسطین در تناسب گفته نشده است، برای یافتن پاسخ باید از ویژگی نسبت های مساوی استفاده کنیم.
از دانش آموزان بخواهید که فعالیت ١ را با توجه به نمونه، انجام دهند. کار انجام شده توسط آنها را با بحث کلاسی بررسی کنید و موارد اشتباه های احتمالی را برطرف سازید.
کار در کلاس صفحه ٥٨
از دانش آموزان بخواهید کار در کلاس ٢ را انجام دهند. سپس کار انجام شده توسط آنها را با بحث کلاسی بررسی و اشتباه های پیش آمده را رفع کنید. با توجه به داده ها روش حل زیر را ببینید.
کار در کلاس صفحه ٥٨
در این کار در کلاس نسبت دو مقدار ( طول و عرض مستطیل ) داده شده است. و همچنین مجموع این دو مقدار نیز قابل محاسبه است. نخست درباره چگونگی محاسبه محیط مستطیل از دانش آموزان سوال کنید تا برای آنها روشن گردد که محیط مستطیل مساوی دو برابر مجموع اندازه های یک طول و یک عرض آن است.
* ارزشیابی
وقتی دانش آموزان مشغول پاسخگویی به سوالات کار در کلاس هستند، معلم نحوه پاسخگویی آنها را مورد ارزیابی قرار داده و به نوعی ارزشیابی تکوینی انجام می دهد.
پس از اینکه دانش آموزان کار در کلاس ها را انجام دادند معلم تعدادی از آنها را پای تخته صدا زده تا پاسخ سوالات کار در کلاس را روی تخته سیاه بنویسند. با این کار ارزشیابی پایانی انجام می شود.
* جمع بندی
پس از انجام ارزشیابی پایانی، معلم نقاط ضعف دانش آموزان را شناسایی کرده و در صورت نیاز مواردی که دانش آموزان در آن ضعف دارند را دوباره تکرار می کند.
* ارائه تکلیف
تمرین های کتاب را می توان به عنوان تکلیف خانه ارائه داد.