تارا فایل

سند راهبردی توسعه محله علم و صنعت




منطقه4- ناحیه4

سند توسعه مطالعات و پژوهش های محلّی
(محله علم وصنعت )

تهیه کننده گزارش : زهره اسکندری ( مسئول خانه پژوهش )
مجری طرح : اداره کل مطالعات اجتماعی وفرهنگی شهرداری تهران
تاریخ تهیه گزارش25/10/1391

چکیده :
سند توسعه مطالعات و پژوهش های محلّی، سندی است آینده نگر، توسعه گرا و محلّه محور درباره شناخت زمینه های شکل گیری و ارتقای مطالعات و پژوهش های محلّی و نقش آن ها در تصمیم سازی فعالیّت ها و برنامه های مدیریّت محلّی در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی محلّه که برای مدّت پنج سال و با مشارکت داوطلبانه صاحب نظران، متخصّصان و آگاهان و برخی مدیران اثرگذار محلّی تنظیم می شود. این سند، توصیف روشن و فشردهای از اهداف، اولویّت ها و برنامه های پژوهشی است که اجرایی شدن آن مدیریّت محلّه را در جهت شناخت وضعیت اجتماعی ـ فرهنگی محلّه، وضعیت بازخورد و اثربخشی فعالیت ها و میزان رضایت مندی از فعالیّت ها و عملکرد مدیریّت محلّی یاری می رساند
هدف این سند نیز مانند تمامی سند های مطالعاتی محلات، شناسایی نیازهای پژوهشی محله علم وصنعت می باشد. به منظور دستیابی به هدف فوق کارگروهی تخصصی توسط خانه پژوهش تشکیل شد وبامشارکت اعضای کارگروه ودرجلسات متوالی سند مطالعاتی محله علم وصنعت تدوین شد.
دراین سند مطالعاتی که با استفاده از روش سوات تهیه شده است ، ابتدا نقاط ضعف وقوت وتهدید وفرصت محله شناسایی واولویت بندی شد وسپس با توجه به این مسائل نیازهای پژوهشی ومطالعاتی محله مشخص گردید.

فهرست مطالب
عنوان ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. صفحه

بخش اول…………………………………………………………………………………………………………………………………………….5- 16
مقدمه …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….5
اهداف تدوین سند…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..6
معرفی کارگروه………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..6
وظایف کارگروه …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….7
معرفی محله ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 8
مراحل تدوین سند توسعه مطالعات ……………………………………………………………………………………………………………………………………………11
روش مورد استفاده برای تدوین سند…………………………………………………………………………………………………………………………………………..12
استخراج اطلاعات ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..13
بخش دوم ………………………………………………………………………………………………………………………………………….16- 17
راهبردهای توسعه مطالعات و پژوهش ها …………………………………………………………………………………………………………………………………….16
محورها و موضوع های پژوهشی …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..17
فهرست جداول
عنوان ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. صفحه
جدول(1)- اولویت بندی نقاط قوت محله ……………………………………………………………………………………………………………………………………..12
جدول(2)- اولویت بندی نقاط ضعف محله ………………………………………………………………………………………………………………………………..13
جدول(3)- اولویت بندی نقاط فرصت محله ………………………………………………………………………………………………………………………………14
جدول(4)- اولویت بندی نقاط تهدید محله ……………………………………………………………………………………………………………………………….14
جدول5- جدول سوات ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..15

مقدمه:
شهرتهران از 357محله تشکیل شده است، محله هایی که از نظر امکانات ،ویژگی های جمعیتی، جفرافیایی، فرهنگی وحتی نیازهای مردم باهم متفاوت هستند . برنامه وفعالیتهایی که درهرمحله صورت می گیرد باید متناسب با فرهنگ وخواست ونیاز ساکنان آن محله باشد وگرنه یامردم از آن برنامه یا طرح استقبال نمی کنند ویا با آن برخورد کرده وخواستار لغو آن برنامه می شوند.
شناسایی ساکنان محله، فرهنگ، نیازها وخواستهای آنها نیازمند طرحهای تحقیقاتی است. برنامه ها وطرحهایی که از سوی شهرداری دریک محله اجرا می شود مربوط به ساکنان همان محله است ، به همین منظور باید به نظرات آنها نیز توجه شود.
علاوه برشناخت ساکنان محله واستفاده از نظرات آنها درطرحهای پژوهشی لازم است که محله ، مشکلات آن و نقاط ضعف وقوت وتهدید وفرصت محله شناسایی شود تاطرحهای پژوهشی وعمرانی درجهت رفع این مشکلات باشند. دستیابی به تمامی موارد فوق، نیازمند اجرای طرح ها وپروژه های تحقیقاتی درسطح محلات است.
درحال حاضر باتشکیل خانه پژوهش در تمامی سراهای محلات ، این وظیفه به عهده پژوهشگران محلات نهاده شده است. با تشکیل خانه پژوهش در سرای محلّه، پژوهشگر محلّه، از یک سو دارای پشتوانه ای قانونی شد و از سوی دیگر، فضا و امکانی مناسب تر برای پژوهش محور شدن مدیریّت محلّه های شهر تهران فراهم آمد. تحقق و دست یابی کامل تر به این چشم انداز( پژوهش محورکردن محلات )، نیازمند تعیین نظام دقیق و برنامه ریزی شده برای مطالعات و پژوهش در سطح محلّه است. نظامی که بخشی از آن در قالب تدوین سند مطالعه و پژوهش برای محلّه محقق می شود؛ سندی که با زمان بندی معیّن، متناسب با نیازها و ضرورت های حاکم در محلّه، تصویر دقیق تری از جایگاه پژوهش در سطح محلّه نشان می دهد.
در "سند توسعه راهبردی محلّه" و "سند چشم انداز منطقه" عمدتاً به نیازهای توسعه زیرساختی محلّه توجّه شده است اما رویکرد مطالعاتی و پژوهشی و برنامه ریزی برای انجام مطالعات به روز و کارآمد در جهت تقویّت مدیریّت محلّی، مغفول مانده است. این اسناد می توانند پشتوانه و مبنایی برای برنامه ریزی های مطالعاتی و پژوهشی باشند؛ چرا که اجرایی کردن پیشنهادهای سند توسعه تنها نیازمند تامین اعتبارات مالی نیست، بلکه نیازمند شناخت دقیق فضای اجتماعی ـ فرهنگی محلّه و ذی نفعان از طرح های توسعه و آثار و نتایج آن در محلّه است؛ امری که تنها از طریق مطالعه و پژوهش به دست می آید و سند توسعه مطالعات و پژوهش های محلّی می تواند این خلا را پر کند.
اهداف تدوین سند
1. دست یابی به نقاط قوت و ضعف وضعیّت مطالعاتی و پژوهشی محلّه،
2. تعریف فرصت ها و تهدیدهای وضعیّت مطالعاتی و پژوهشی محلّه،
3. تلاش در جهت نهادمند کردن پژوهش در سطح محلّه و برنامه ریزی های محلّی،
4. هدف مند کردن فعّالیّت های مطالعاتی و پژوهشی محلّه برای زمانی مشخّص،
با جلب مشارکت های اجتماعی فرهیختگان، نهادها و صاحب نظران محلّی در شناخت وضع موجود و تدوین وضع مطلوب و ابعاد و مولّفه های مطالعات و پژوهش های اجتماعی و فرهنگی در سطح محلّه.

معرفی کارگروه :
تدوین سند مطالعاتی محله نیاز به همفکری و راهنمایی های افرادی دارد که محله را به خوبی می شناسند ودرجریان طرح ها واقدامات اجرا شده درسطح محله باشند. این افراد باید درقالب یک کارگروه دور هم جمع شوند ودرجلسات متوالی که برگزار می کنند به بررسی نقاط ضعف وقوت وتهدید وفرصت محله بپردازند وپس از رسیدن به یک اجماع نظر دراین موارد ، طرحهایی پژوهشی برای کاهش نقاط ضعف محله وتقویت نقاط قوت محله ارائه دهند.
به منظور رسیدن به اهداف فوق درمحله علم وصنعت یک کارگروه تخصصی متشکل از مدیر محله( به عنوان مدیر کارگروه)، پژوهشگرمحله به عنوان ( دبیر کارگروه) . رییس هیات امنای محلّه و مدیران کارگروه های تخصصی محلّه، مدیر مطالعات منطقه ، مدیر اجتماعی ناحیه (به عنوان اعضای کارگروه) ، تشکیل شد.
* وظایف کارگروه

* استماع موضوع نشست، مرور و مطالعه گزارش های تنظیمی توسط دبیر کارگروه، بحث و بررسی برای شناسایی نقاط قوت و ضعف، و تهدید و فرصت پژوهش های محلّی در محلّه خود،

* تدوین راهبردها و سیاست های کلان پژوهش های محلّی برای محلّه خود،

* تدوین موضوع های اصلی و فرعی پژوهشی در جهت راهبردهای ارائه شده،

* تصویب سند تنظیمی بر اساس نقاط قوت و ضعف، تهدید و فرصت، راهبردها و سیاست های کلان، موضوع های اصلی و فرعی پژوهشی و ارسال آن به هیات امنای محلّه.
فهرست اعضای کارگروه تدوین سند مطالعات و پژوهش های محلّه علم وصنعت
ردیف
نام ونام خانوادگی
سمت
نوع مرجعیت
مدرک تحصیلی
1
جواد رئوفی
مدیر محله
معتمد محلی
کارشناسی
2
زهره اسکندری
مسئول خانه پژوهش

کارشناسی ارشد
3
رضامحمد زاده
کارشناس اجتماعی ناحیه
مدیران
کارشناسی ارشد
4
بهزاد مزینانی
مسئول کارگروه بحران وایمنی
معتمد محلی
دیپلم
5
محمد بحیرایی
مسئول کارگروه اجتماعی وآموزش
معتمد محلی
دیپلم
6
حسین گودرزوند
جانشین دبیر شورایاری
معتمد محلی
دیپلم
7
بهبود خرسندی
دبیر شورایاری
معتمد محلی
کارشناسی
8
آمنه حسینی
مسئول خانه کارآفرینی

کارشناسی
9
افسانه جنانی
مسئول کارگروه سلامت
معتمد محلی
کارشناسی
10
محسن امینی
مسول کارگروه ورزش
معتمد محلی
کارشناسی
11
تیمور امین ناصری
مسئول کارگروه فرهنگی
معتمد محلی
کارشناسی ارشد
12
شقایق بیداری
مدیر مطالعات منطقه
مدیران
کارشناسی
13
مهدیه قیاس خانی
سرپژوهشگر منطقه
مدیران
کارشناسی
14
مجید محمد سمنانی
رئیس اجتماعی ناحیه
مدیران
کارشناسی ارشد

معرفی محله :
محله علم وصنعت بعد از تقسیمات شهرداری وشورای شهردرسال 1387شکل گرفت وتا قبل ازاین سال ، محدوده ی این محله جزئی از محله اوقاف بود.محله نام خود را ازدانشگاهی که در این محل قرار دارد برگرفته است.محله علم وصنعت از شمال به بلوار دلاوران ومحله اوقاف ،از جنوب به خیابان فرجام ومحله نارمک شمالی،ازشرق به بزرگراه شهیدباقری ومحله تهرانپارس غربی و از غرب به خیابان هنگام ختم می شود وبا محله ی کالاد وشمیران نو همسایه است.
محله ی علم وصنعت بامساحت 20/2کیلومتر مربع در ضلع جنوبی منطقه4 قراردارد .تعداد جمعیت ساکن درمحله 38925نفراست که ازاین تعداد19659 نفرمرد و19269 نفر زن هستند.
تعدادخانوارهای ساکن درمحله11478 خانوار است و علاوه برآن 97خانوارگروهی نیز درمحله ساکن هستند اما هیچ خانوار موسسه ای وتک نفره ای در محله وجودندارد.
درمحله علم وصنعت ، تراکم جمعیت 17693نفر در کیلومتر مربع است یعنی در هر یک کیلومتر مربع 17هزارنفر ساکن هستند.نسبت جنسی محله 102است یعنی به ازای هر100زن، 102مرد درمحله ساکن هستند.محله ی علم وصنعت یکی از محله های مهاجر پذیر است درصد مهاجران وارد شده دراین محله در 10سال گذشته 12درصد بوده است ونسبت مجردان هرگز ازدواج نکرده به جمعیت 10ساله وبیشتر 34درصد است . این مطلب ازاین نکته حکایت دارد که میزان ازدواج در محله نسبتاً پایین است وحدود 30درصد ازجوانان محله به سن ازدواج رسیده اند ولی ازدواج نکرده اند .
بیشترین جمعیت مربوط به دوگروه سنی 24-20و 29-25سال است که حدود9770نفر، یعنی 25درصد از جمعیت محله راتشکیل می دهد،این امر نشان می دهد که محله ی علم وصنعت دارای جمعیتی جوان است
در جلد دوم جغرافیای تاریخی شمیران،حد جنوبی روستاهای قاسم آباد ونارمک به تهران نو معروف شده است با این حساب اراضی قبلی این محله در گذشته حومه ی روستاهای مذکور بوده است.در گذشته درشمال محله علم وصنعت فعلی، ده نارمک قرار داشته است وجنوب آن درحوالی چهارراه دردشت،خرابه بوده وزمین های محله علم وصنعت فعلی به صورت بیابان بوده است وتنها تعدادی خانه به صورت پراکنده درآن به چشم می خورده است.
طی روزهای پرآشوب سال1350،ساخت وساز درمناطق خارج ازمحدوده شهرتهران به مدت 40روزآزاد اعلام شدودرهمان مدت کوتاه، بسیاری ازاهالی،زمینهایشان راساختند.درآن دوران حسین فرزین، سر کرده گروهی ازاوباش ،زمین های خیابان دلاوران تافرجام را تصرف وتفکیک کرد وبه نوچه های خود وعده ای ازمردم فروخت . زمین های مابین خیابان ملک لوتاخیابان فرجام به نام بی بی کوچک خانم وقف خاص شده بود.ابتدا آقای علوی نیا، متولی این زمین های وقفی بودولی ازسالهای بعداز انقلاب وبا فوت آقای علوی نیا زمینها به دست دیگران افتاد.وقوع انقلاب در کنار اوقافی بودن زمینها مخصوصاًاطراف بلوار دلاوران وارزان بودن زمینها موجب جذب مهاجر به این محله شد.درسالهای57-58 عده ای از مهاجران درضلع جنوب شرقی خیابان سراج با قوطی های خالی رب گوجه فرنگی ،روغن وکنسرو و.. خانه هایی از حلبی ساخته بودند که تعداد مهاجران به 200خانوار می رسید.آن محدوده به حلبی آباد شهرت گرفت، تااینکه درسالهای65-67دولت،خانه های حلبی راویران کرد.
از افراد موثر محله در گذشته شخصی به نام مشهدی اکبربوده است که درفاصله ی سالهای 56-57مسئول آب رسانی به محله بوده است. عمده ی ساکنین اولیه ی محله،مردان مجرد بین 20-40 سال بوده اند . در بدوتاسیس محله،قومیت های لر،ترک وگلپایگانی قومیتهای غالب محله بوده اندوازلحاظ شغلی عمدتاً کارگر واز نظر اقتصادی متعلق به طبقه متوسط بوده اند.
سالها پیش درکوچه ی اردیبهشت یک چشمه می جوشیده است ودر کنار بزرگراه باقری امروز،یک گاو داری وجود داشته است .یکی از باغهای قدیمی این محله باغ شکوفه بوده که امروزبه مرکز معاینه فنی خودرو و پمپ گاز تبدیل شده است. باغ انگور از دیگر باغهای این محله بوده که دیگر نام ونشانی ازآن نیست .
در سالهای 1359-1360مسجدآل محمد در ضلع جنوبی دانشگاه علم و صنعت ساخته شد.
اولین مرکز درمانی محله،درمانگاه شفا،روبروی خیابان دلاوران بودکه به نام دکتر زارع شهرت یافته وامروز بانک تجارت جایگزین آن شده است.آب مصرفی مردم محله از آب فشاری تامین می شد ودر مجموع بیشتر بناهای عمومی محل بعداز انقلاب ساخته شده اند.
دانشگاه علم وصنعت در کنار بیمارستان الغدیرو بازارچه ی کوثروکارخانه ی زمزم ازویژگی هایی هستند که محله ی علم و صنعت رااز سایرمحلات متمایز می کند.درزیر مختصری در مورد این اماکن توضیح داده می شود.

مسجد شهدای دانشگاه علم وصنعت میدان صدم

مراحل تدوین سند توسعه مطالعات :
* برگزاری جلسه با مدیر محله
در اولین مرحله ، یک جلسه با مدیر محله برگزار شد وضمن معرفی طرح به مدیر محله ، نظر ایشان درمورد اعضای کارگروه وزمان اجرای اولین جلسه پرسیده شد.
* برگزاری جلسه با رئیس اجتماعی ناحیه
دراین جلسه توضیحاتی درمورد سند توسعه مطالعات وروند اجرای آن ارائه شد.
* تشکیل کارگروه تخصصی
برای تشکیل کارگروه تخصصی ، درابتدا با همکاری مدیر محله ،لیستی از افرادی که می توانستند در تدوین سند همکاری داشته باشند ،تهیه شد. ودرمرحله بعد تمامی این افراد تماس گرفته شد ، وبعد از ارائه توضیحاتی درمورد طرح ، از آنها دعوت به همکاری شد.
* مطالعه اسناد بالادستی
دراین مرحله برخی از اسناد مانند، هم اندیشی های محلی ، سند راهبردی محله، نیمرخ محله، گزارش بازدیدهای میدانی شهردار، گزارشات سامانه 137، گزارشات همشهری محله، مصوبات شورایاری و…. مورد مطالعه قرار گرفت .
* تهیه پاورپوینت وچکیده ای از دستور العمل سند مطالعاتی برای ارائه درجلسه
* تماس با اعضای کارگروه تخصصی وبرگزاری جلسات
* تهیه ی جداول نقاط قوت وضعف وتهدید وفرصت محله با همکاری اعضای کارگروه
* تهیه ی لیست برنامه ها ومحورهای پژوهشی مورد نیاز محله با همکاری کارگروه
* جمع بندی وتهیه ی گزارش سند توسعه محله وتحویل آن به هیئت امنای محله برای تصویب
* ارسال گزارش نهایی به شهرداری منطقه، شهرداری ناحیه و مدیریت محله

روش مورد استفاده برای تدوین سند :
برای تدوین محورها و موضوع های مربوط به نیازهای مطالعاتی محلّه، ابتدا باید نقاط قوت و ضعف و تهدید و فرصت زمینه های مشارکت اجتماعی در نهادینه کردن پژوهش و بهره گیری از نتایج پژوهش ها در تصمیم سازی و برنامه ریزی در سطح محلّه بررسی و فهرست شود.
بهترین روشی که برای دستیابی به این اهداف می توان ازآن استفاده کرد، تحلیل سوات (SWOT) است. این عبارت مخفف چهار واژه است: Strength یعنی نقاط قوت، Weakness یعنی نقاط ضعف، Opportunity به معنای فرصت ها و Threats یعنی تهدیدها.
نقاط قوّت: پدیده های بالفعلی هستند که از نظر ماهیتی مثبت قلمداد می شوند؛ یعنی توانمندی های داخل محلّه که ما را در رسیدن به اهداف کمک می کنند
نقاط ضعف: پدیده های بالفعل و موجود ولی منفی هستند؛ یعنی اموری که در محلّه وجود دارد و ما را از رسیدن به اهدافمان منع می کند..
نقاط فرصت : پدیده های بالقوه مثبت که بیرون از محله وحوزه مدیریت محله ای هستند ولی می توانند براهداف مورد نظر ما درمحله اثر بگذارند.
نقاط تهدید : پدیده های بالقوه منفی که بیرون از محله وحوزه مدیریت محله ای هستند ولی می توانند مانعی در جهت تحقق اهداف ما ایجاد کنند.

استخراج اطلاعات :
جدول(1)- اولویت بندی نقاط قوت محله
نقاط قوت
میزان اهمیت وحساسیت
اثر بر عملکرد مجموعه
اولویت
S1- فعال شدن کارگروهها و اکثر خانه های 13گانه سرای محله
زیاد
زیاد
1
S2- وجود بافت مذهبی وسنتی درمحله
زیاد
متوسط
2
S3- وجود 6مسجد وبیش از 10حسینیه به عنوان پایگاه مذهبی محله
زیاد
متوسط
3
S4- دسترسی پذیری نسبی به وسیله خیابان های اصلی
زیاد
کم
4
S5- وجود بیمارستان الغدیر وچندین مرکز درمانی درسطح محله
متوسط
متوسط
5
S6- وجود کلانتری 136فرجام درمحله
متوسط
متوسط
6
S7- وجود دانشگاه علم وصنعت به عنوان کاربری آموزش عالی فراشهری
متوسط
کم
7
S8- وجود بازار مبل دلاوران وتبدیل محله به قطب اقتصادی
کم
کم
8

جدول(2)- اولویت بندی نقاط ضعف محله
نقاط ضعف
میزان اهمیت وحساسیت
اثر بر عملکرد مجموعه
اولویت
w1- کمبود سرانه فضای سبز
زیاد
زیاد
1
w2- کمبود اماکن ورزشی وتفریحی ، کتابخانه و فضاهای فرهنگی
زیاد
زیاد
1
w3- اطلاع رسانی نامناسب سرای محله وناآگاهی اکثر ساکنان محله از فعالیتهای سرا
زیاد
زیاد
1
w4- نامناسب بودن مکان سرای محله وقرار نگرفتن دردل محله
متوسط
زیاد
2
w5- کمبود پارکینگ باتوجه به تجاری بودن محله ووجود دانشگاه
زیاد
متوسط
2
w6- وجود چندین زمین بایر وساختمان مخروبه وبلا استفاده درسطح محله وتبدیل شدن آنها به مکانهای ناامن وخطرزا ( ازجمله زمین مخروبه کوچه جعفری، انبار مخابرات، حمام مخروبه 4راه خاور)
متوسط
متوسط
3
w7- شیوع اعتیاد دربین جوانان محله
زیاد
کم
4
W8- کم بودن میزان مشارکت مردمی
متوسط
متوسط
5
W9- کمبود مراکز خرید و بازار میوه وتره بار درمحله
متوسط
متوسط
6
W10- وجود فعالیت ناسازگار باسکونت و سد معبر دربرخی از پیاده روها
متوسط
متوسط
7
W11- عبوردو رودخانه از سطح محله وایجاد آلودگیهای زیست محیطی
متوسط
کم
8
W12- وجود چند کارخانه وکارگاه درمحله وایجاد آلودگی زیست محیطی
متوسط
کم
9
W13- چندگانگی فرهنگی درمحله
کم
کم
10

جدول(3)- اولویت بندی نقاط فرصت محله
نقاط ضعف
احتمال وقوع
اثر احتمالی بر مجموعه
اولویت
o1- وجود مترو وپایانه BRT درمحله نارمک
زیاد
زیاد
1
o2- وجود فرهنگسرای سلامت درمحله اوقاف وامکان استفاده برخی از ساکنان محله از این فرهنگسرا
متوسط
زیاد
2
o3- وجودبازار میوه وتره بار آزادگان وترنج درمحله های هم جوار
متوسط
متوسط
3

جدول(4)- اولویت بندی نقاط تهدید محله
نقاط ضعف
احتمال وقوع
اثر احتمالی بر مجموعه
اولویت
T1- قرار گرفتن سرای محله علم وصنعت ونارمک دریک ساختمان
زیاد
زیاد
1
T2- وجود برخی از مکانهای آسیب زا درمجاورت محله ( از جمله بوستان اقاقیا)
متوسط
زیاد
2
T3- کشیده شدن ترافیک خیابان سراج ومحله اوقاف به محدوده ی محله علم وصنعت
کم
متوسط
3

قوت (s)
ضعف(w)
فرصت(o)
تهدید(T)

محله
1_ وجود بافت مذهبی وسنتی درمحله
2-وجود 6مسجد وبیش از 10حسینیه به عنوان پایگاه مذهبی محله
3-دسترسی پذیری نسبی به وسیله خیابان های اصلی
4- وجود بیمارستان الغدیر وچندین مرکز درمانی درسطح محله
5- وجود کلانتری 136فرجام درمحله
6- وجود دانشگاه علم وصنعت به عنوان کاربری آموزش عالی 7- فراشهری وجود بازار مبل دلاوران وتبدیل محله به قطب اقتصادی
1- کمبود مراکز خرید و بازار میوه وتره بار درمحله
2 – شیوع اعتیاد دربین جوانان محله
3- وجود چندین زمین بایر وساختمان مخروبه وبلا استفاده درسطح محله وتبدیل شدن آنها به مکانهای ناامن وخطرزا ( ازجمله زمین مخروبه کوچه جعفری، انبار مخابرات، حمام مخروبه 4راه خاور)
4- کمبود پارکینگ باتوجه به تجاری بودن محله ووجود دانشگاه
5- کمبود اماکن ورزشی وتفریحی ، کتابخانه و فضاهای فرهنگی
6- کمبود سرانه فضای سبز
7- وجود فعالیت ناسازگار باسکونت و سد معبر دربرخی از پیاده روها
8- وجود چند کارخانه وکارگاه درمحله وایجاد آلودگی زیست محیطی
9- عبوردو رودخانه از سطح محله وایجاد آلودگیهای زیست محیطی

1_ وجود مترو وپایانه BRT درمحله نارمک
2- وجودبازار میوه وتره بار آزادگان وترنج درمحله های هم جوار
1- کشیده شدن ترافیک خیابان سراج ومحله اوقاف به محدوده ی محله علم وصنعت
2- وجود برخی از مکانهای آسیب زا درمجاورت محله ( از جمله بوستان اقاقیا)

سرای محله
1_ فعال بودن کارگروههای 6گانه
2- فعال شدن خانه های 13گانه سرای محله
3- وجود کارکنان جوان وباانگیزه
4- تعامل وهمکاری خوب وموثر بین کارکنان سرا
5- برگزاری کلاسهای متنوع وبا قیمتهای مناسب برای ساکنان محله

1- نامناسب بودن مکان سرای محله وقرار نگرفتن دردل محله
2- اطلاع رسانی نامناسب سرای محله وناآگاهی اکثر ساکنان محله از فعالیتهای سرا
3- کمبود فضای فیزیکی سرا

1_ وجود سراهای محله های مجاور
2- وجود فرهنگسرای سلامت درمحله اوقاف و امکان استفاده برخی از ساکنان محله از این فرهنگسرا

1- قرار گرفتن سرای محله علم وصنعت ونارمک دریک ساختمان
خانه پژوهش
1_ تهیه بانک اطلاعاتی از محله ( طرح نیمرخ90)
2- شناسایی نقاط ضعف وقوت وتهدید وفرصت محله
3- شناسایی آسیبها ومسائل اجتماعی وشهری محله
4- شناسایی افراد اثرگذار محله
5- برگزاری جلسات هم اندیشی باحضور ساکنان محله
6- برقراری ارتباط با ساکنان محله وانتقال نظرات آنها به مدیران شهری
7- مجهز بودن خانه پژوهش به امکانات مورد نیاز
1_ همکاری ضعیف سایر ارگانها با خانه پژوهش به منظور اجرای طرحهای پژوهشی (کلانتری، مدارس وبرخی مساجد محله)
2- مشارکت ضعیف ساکنان محله درفعالیتهای پژوهشی

1_ ارتباط خوب وموثربا خانه های پژوهش محله های مجاور
2- امکان استفاده از تجارب خانه های پژوهش محله های دیگر
3- وجود همکاری وهماهنگی بین برنامه های تمامی خانه های پژوهش منطقه 4
4- همکاری بسیار خوب وصمیمانه اداره مطالعات منطقه با خانه پژوهش
1_ عدم وجود ارتباط بین خانه های پژوهش مناطق مجاور
جدول (5) – جدول سوات( قوت،ضعف، فرصت وتهدیدات) محله علم وصنعت
راهبردهای توسعه مطالعات و پژوهش ها :
* علم وصنعت محله ای پیشرو درارائه انواع خدمات فرهنگی، اجتماعی، ورزشی ورفاهی به ساکنان محله
* علم وصنعت محله ای با بالاترین میزان مشارکت مردمی
* علم وصنعت محله ای سبز با تکیه بر تبدیل اماکن بی دفاع محله به بوستان و فضای سبز
* علم وصنعت محله ای با محوریت کانونی مساجد ونیز محله احیا شده برپایه ی فضاهای عمومی دارای عملکردهای متنوع فرهنگی، اجتماعی واقتصادی
* علم وصنعت محله ای پیشرو درساماندهی به مشاغل وکارگاههای آلاینده
* علم وصنعت محله ای امن باکمترین میزان معضلات اجتماعی

محورها و موضوع های پژوهشی :
جدول (6)- برنامه ها واقدام های اجرایی محله علم وصنعت
ردیف
عنوان اقدام یا پژوهش
راهبرد معطوف به اقدام
مدت زمان اجرا
اعتبار مورد نیاز
محل تامین اعتبار
پیش بینی سال اجرا
نوع طرح
توضیحات
1
سنجش میزان رضایت مراجعه کنندگان به سرای محله از کلاسها و کارگاههای آموزشی سرا
هدفمند کردن فعالیتهای سرای محله
2ماه
250هزارتومان
شهرداری منطقه
پایان 92
پژوهشی-مطالعاتی

2
نظرسنجی از امامان جماعت و نماز گزاران مساجد درمورد نحوه تعامل با سرای محله
جلب مشارکت مردمی در تصمیم گیریها
2ماه
250هزار تومان
شهرداری منطقه
پایان 92
پژوهشی-مطالعاتی

3
بررسی علل وعوامل کم بودن میزان مشارکت شهروندان
جلب مشارکت مردمی در تصمیم گیریها
2ماه
200هزارتومان
شهرداری منطقه
پایان 92
توسعه ای

4
علت یابی همکاری ضعیف مدارس با سرای محله وارائه راهکار برای کاهش این مشکل
افزایش همکاری اجتماعی درسطح محله
2ماه
250هزار تومان
شهرداری منطقه
پایان 92
پژوهشی-مطالعاتی

5
نظرسنجی از ساکنان محله درمورد کلاسهایی که لازم است درسرای محله برگزار شود
توجه به مشکلات ونیازهای مردمی
2ماه
250هزارتومان
شهرداری منطقه
پایان 92
پژوهشی-مطالعاتی

6
مکان یابی برای سرای محله علم وصنعت
محله ای فرهنگی با محوریت سرای محله
2ماه
200هزارتومان
شهرداری منطقه
پایان 92
پژوهشی-مطالعاتی

محل امضا اعضا هیات امنا:
سند توسعه مطالعات وپژوهش های محلی

17


تعداد صفحات : حجم فایل:1,032 کیلوبایت | فرمت فایل : .rar

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود