بسمه تعالی
آموزش دانشکده اقتصاد و مدیریت دریا
درخواست تصویب موضوع پروژه کارشناسی
1- عنوان پایان نامه
فارسی:
بررسی عوامل جذب سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند
لاتین:
Survey of The Factors of investment Suction in Arvand Free Zones
2- مشخصات دانشجو
نام خانوادگی : محمودی
نام : نیلوفر
شماره دانشجویی : 9032418
دانشکده : اقتصاد و مدیریت دریا
رشته تحصیلی : مدیریت و بازرگانی دریایی
گرایش : گمرک
پست الکترونیک : niloofar.mhd@gmail.com
تلفن : 09350594198
3- مشخصات استاد راهنما
استاد راهنما
نام خانوادگی: رشنودی
نام: اصغر
تخصص اصلی: مدیریت
آخرین مدرک تحصیلی: فوق لیسانس
پست الکترونیک: asghar.rashnoodi@gmail.com
رتبه دانشگاهی: هیات علمی
5- اطلاعات پایان نامه
5-1 واژگان کلیدی
فارسی: مناطق آزاد تجاری، سرمایه گذاری داخلی، سرمایه گذاری خارجی، جذب سرمایه گذاری، مزایای سرمایه گذاری
لاتین: Free Trade Zones, Domestic investment, Foreign investment, Investment , Investment Benefits
5-2 نوع تحقیق
بنیادی
نظری
کاربردی
توسعه ای
بیان مساله
امروزه مهمترین ابزار برای توسعه صادرات صنعتی مناطق آزاد ، جذب سرمایه های خارجی است لذا ایجاد بستر قانونی مناسب ، اولین پیش شرط برای جذب سرمایه به مناطق آزاد است. به همین دلیل در قانون چگونگی اداره مناطق آزاد ، تمهیدات قانونی قابل توجهی در مقایسه با قوانین سرزمین اصلی برای دستیابی به این ابزار مهم فراهم شده است. براساس ماده بیستم قانون مزبور ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از فعالیت های اقتصادی در هر یک از مناطق، آزاد است. توسعه اقتصادی آرمان تمامی کشورهای توسعه است و کشورهای مختلف ابزار متفاوتی را برای دستیابی به این امر برمی گزینند با توجه به اینکه عامل سرمایه یکی از عوامل اصلی در رشد و توسعه کشورها محسوب می شود و متغیرهای دیگر اقتصادی از جمله اشتغال تولید ناخالص ملی عرضه کالا و خدمات و مستقیما از این عامل تاثیر می پذیرند کشورها بدنبال طراحی مکانیزم هایی جهت جذب هرچه بیشتر سرمایه از منابع داخلی و خارجی می باشند از جمله مکانیزم های مورد استفاده برخی کشورها جهت دستیابی به این هدف ایجاد مناطق آزاد تجاری – صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی است که در صورت موفقیت می تواند انتقال تکنولوژی اشتغال توسعه منابع انسانی و صادرات را نیز به دنبال داشته باشد. می برند تاسیس مناطق آزاد به منظور جذب سرمایه گذاری یکی از شیوه هایی است که مد نظر برنامه ریزان و سیاست گذاران اقتصادی کشورهای روبه رشد قرار گرفته است نکته با اهمیت در مورد جذب سرمایه در مناطق آزاد توجه به رقابت شدید بین مناطق آزاد در این رابطه می باشد بالطبع هر منطقه آزاد که بتواند پیش زمینه های مساعدتری از قبیل وجود قانون و مقررات روشن و صریح در ارتباط با مناطق آزاد و سرمایه گذاریها تاسیسات زیربنایی و امکانات زیستی مناسب ثبات سیاسی و غیره را فراهم نماید از موفقیت بیشتری در مورد جذب سرمایه برخوردار است.
ادبیات و پیشینه تحقیق
از آنجایی که استفاده از مناطق آزاد در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان ابزاری موثر در جهت دستیابی به رشد و توسعه بوده است ، اما این مناطق در ایران به دلایل زیادی از جمله عدم سرمایه گذاری های کافی و موثر ، نتوانسته اند بصورت قابل قبولی به رسالتشان که همان توسعه این مناطق بوده اند دست پیدا کنند، لذا ضروری است که تحقیقاتی در این زمینه صورت گیرد.
هدف از گنجاندن بخش پیشینه تحقیق ، عبارت است از :
1. برقراری ارتباط منطقی میان اطلاعات پژوهش های قبلی با مسئله تحقیق.
2. دست یابی به چارچوب نظری و یا تجربی برای مسئله تحقیق.
3. آشنایی با روش های تحقیق مورد استفاده در پژوهش های قبل.
در رابطه با موضوع مستقیم تحقیق ، پژوهشی صورت نگرفته است. اما در موضوعات مرتبط به پژوهش های زیر اشاره نماییم :
1. "مقاله سیر تکاملی مناطق آزاد و جایگاه آنها در توسعه اقتصادی کشورها با تاکید بر منطقه آزاد چابهار / مهرداد نجفی، کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل/ علی ابوطالب پور، کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری و منطقه ای، کارشناس ارشد راه و ترابری" در این مقاله سعی شده تا ضمن بررسی پیشینه، مبانی نظری مناطق آزاد و نیز شناسایی انواع آن ها، نقش این مناطق در توسعه اقتصادی و بازرگانی کشورها مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد . در این راستا نسبت به انتخاب تجارب موفق و ناموفق جهانی در خصوص ایجاد مناطق آزاد اقدام و در ادامه با توجه به اهمیت و پتانسیل منطقه آزاد چابهار در توسعه اقتصادی و بازرگانی کشور، شرایط این منطقه با برخی از مناطق آزاد پیشرفته در جهان مقایسه شده و نقاط ضعف و قوت آن مورد بررسی قرار گرفته است.
2. تقوی مهدی ، رضایی مهدی (1389)1 در مقاله ای تحت عنوان " تاثیر عواملی بجز سیاست آزادسازی بر جذب سرمایه سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی ایران" نتایج حاصل شده از این تحقیق نشان می دهد که نرخ تورم اثر منفی و سرمایه گذاری داخلی اثر مثبت بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در مناطق ازاد ایران دارددیگر نتایج حاصل از این پژوهش این است که یک مجموعه تدابیر ، فراسوی آزاد سازی صرف ، برای ورود سرمایه خارجی به مناطق آزاد لازم است . اگر ایران در ایجاد محیط مناسب اقتصادی برای سرمایه گذاران داخلی ، اعم از کل اقتصاد ملی و مناطق ازاد موفق باشد ،در جهت حذب سرمایه خارجی نیز موفق خواهد بود این پزوهش نشان می دهد که نرخ تورم بالا و جچذب کم سرمایه های داخلی به مناطق آزاد نشان دهنده مخاطره کشوری در جمهوری اسلامی ایران است .که این امر از یک سو باعث کاهش سرمایه های داخلی به مناطق آزاد می گرد و از سوی دیگر به دلیل مکمل بودن سرمایه گذاری های داخلی و خارجی باعث کاهش جذب سرمایه گذاری خارجی می گردد.
3. الهه شهرزاد شیرازی2 (1390) در مقاله تحت عنوان " بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند و اولویت بندی آن با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی " بیان می کند که مهمترین مشکل و مانع اساسی بر سر راه منطقه آزاد اروند در جذب سرمایه گذاری اعم از داخلی و خارجی عدم بر خورداری از مدیریت صحیح و کارا با ضریب 8.5 و همچنین فقدان و کمبود امکانات دزیربنایی اولیه ، زیر ساخت های اساسی و پیشرفته و عدم لایروبی اروند رود با ضریب اهمیت 7.6 ، روابط بین المللی و بحران های سیاسی داخلی در کشور عراق با ضریب اهمیت 7.4 و در نهایت عدم تضمین سرمایه جهت فعالیت و نبود ابزارهای کنترلی با ضریب اهمیت 7.1 رده های بعدی موانع بر سر راه منطقه آزاد اروند در جذب سرمایه های داخلی و خارجی می باشد حمل که شناختی از ایشان ندارند، اجتناب کنند.
فرضیات تحقیق
بین کمبود زیرساخت های پیشرفته در منطقه آزاد اروند با جذب سرمایه گذاری در این منطقه رابطه معناداری وجود دارد.
میان مشارکت سازمان های دولتی و خصوصی برای سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند با جذب سرمایه گذاری در این منطقه رابطه معناداری وجود دارد.
بین نبود قوانین برای جذب سرمایه های خارجی و سرمایه گذاری در این منطقه رابطه مستقیمی وجود دارد.
میان عدم معرفی مناسب مزایای سرمایه گذاری در این منطقه با جذب سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند رابطه با معنی وجود دارد.
اهداف تحقیق
1. بررسی مزایای جذب سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند –
2. بررسی سرمایه گذاری سازمان ها و موسسات سرمایه گذاری وابسته به دولت، در این منطقه –
3. بررسی مشکلات جذب سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند و ارائه راه کارهایی در جهت بهبود آن –
روش انجام تحقیق
در این تحقیق ، روش نمونه برداری و ابزار گردآوری داده ها از طریق مطالعه و روش کتابخانه ای، روش های میدانی، استفاده از سایت های اینترنتی معتبر و همچنین پرسشنامه طراحی شده به دست آمده است. این تحقیق از لحاظ روش در دسته ی تحقیقات علی قرار می گیرد زیرا در آن از پرسشنامه و تکنیک آماری معادلات ساختاری که به بررسی رابطه علی بین متغییرها می پردازد ، استفاده شده است. اما روش انجام تحقیق مذکور بر مبنای هدف تحقیق از نوع کاربردی می باشد.
فهرست منابع و مآخذ
کتاب: نام خانوادگی، نام، عنوان کتاب، مترجم، محل انتشار، ناشر، سال نشر
مقاله: نام خانوادگی، نام، عنوان مقاله، عنوان نشریه، دوره، شماره، صفحه، سال
منابع فارسی
1. نجفی ، مهرداد / ابوطالب پور ، علی "مقاله سیر تکاملی مناطق آزاد و جایگاه آنها در توسعه اقتصادی کشورها با تاکید بر منطقه آزاد چابهار/ تابستان 1388"
2. دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی ایران ) 2911 (. برنامه توسعه مناطق آزاد تجاری – صنعتی ایران.
3. تقوی، مهدی ، رضایی ، مهدی ، تاثیر عواملی بجز سیاست آزاد سازی اقتصادی بر جذب مستقیم سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد ، پژوهش نامه اقتصادی ، شماره اول ، بهار
4. شیرازی، شهرزاد3 (1390) در مقاله تحت عنوان " بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری در منطقه آزاد اروند و اولویت بندی آن با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی
منابع لاتین
1. www.freezones.ir
نام و نام خانوادگی دانشجو : نیلوفر محمودی
امضاء:
تاریخ:
نام و نام خانوادگی استاد راهنما : اصغر رشنودی
امضاء:
تاریخ:
1- دانشجوی دانشگاه تهران
2- دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه تهران
—————
————————————————————
—————
————————————————————
4