8- عنوان پروپوزال:
الف- عنوان به فارسی: "بررسی تنظیم هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل)"
ب- عنوان به انگلیسی: "The emotional adjustment in patients with somatoform disorders (physical form)"
9- مقدمه و معرفی طرح (شامل بیان مساله، اهمیت و ضرورت اجرای طرح):
اختلال های جسمانی شکل1، گروه وسیعی از بیماری هاست که علایم و نشانه های جسمی جز اساسی آنهاست. این اختلال ها، دربر گیرنده ی کنش متقابلی است که در آنها مغز، به طرقی که هنوز مشخص نیست، هشدارهای مختلف صادر می کند و اثر این هشدارها بر هشیاری فرد، القای وجود مسایل جسمی جدی است. به علاوه، تغییرات جزیی یا هنوز شناخته نشده در نورو شیمی و نوروفیزیولوژی ممکن است از مکانیزم های ناشناخته ی روانی یا مغزی حاصل شود که بوجود آورنده ی بیماری است. پزشکان، در تلاش برای تایید کردن تشخیص جسمانی، به معاینات یا آزمایش های پر هزینه ی پزشکی و حتی جراحی متوسل می شوند و وقتی این احتمال را مطرح می کنند که علت مشکل، می تواند جنبه ی روانی داشته باشد، با عصبانیت بیماران مواجه می شوند (هالجین2 و ویتبورن3، 2003؛ ترجمه سید محمدی، 1392). در متن بازنگری شده ی چهارمین چاپ راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی4، پنج اختلال شبه جسمی تحت عنوان اختلال جسمان کردن، اختلال تبدیلی، خودبیمار انگاری، اختلال بدریختی بدن و اختلال درد معرفی شده است (سادوک و سادوک، 2003؛ ترجمه پو افکاری، 1390).
این اختلال معمولا با سایر اختلال های روانی نظیر افسردگی اساسی، اختلالات شخصیتی، اختلال اضطراب و فوبی ها همراه است. داده های حاصل از پژوهش تالی5 و همکاران (2009) نشان داد این افراد سطوح بالاتری از اختلالات روانپزشکی، به ویژه افسردگی (6/35%) و اختلال های اضطرابی (7/29%) را نشان می دهند. پایولی6 و آلپرس7 (2002) نشان دادند که بیماران مبتلا به این اختلال، کلمه های دارای بار مثبت را کمتر به یاد می آورند.
طی سالهای گذشته تلاش های زیادی به منظور توضیح مکانیسم های آسیب زایی و علت شناختی اختلالات جسمانی سازی صورت پذیرفته است. پیشنهاد های موجود در ادبیات پژوهش دامنه گسترده ای از نابهنجاری های زیستی (ریف8 و اکسنر9، 2002) تا حساسیت فیزیولوژیکی (اریکسن10 و یورسین11، 2004) و اختلال در ادراک و شناخت (لیم12 و کیم13، 2005) را پوشش می دهند. به هر صورت، ماهیت رابطه بین تعارضات روان شناختی و جلوه های جسمانی آنها، هنوز مشخص نشده است و این مساله با در نظر گرفتن ناهمگونی اختلال شبه جسمانی پیچیده تر می شود.
مشاهدات بالینی طی دو قرن اخیر نشان داده اند که اختلال شبه جسمانی با هیجان های شدید یا موقعیت هایی که یکپارچگی جسمانی یا روان شناختی فرد را تهدید می کنند، رابطه دارند (کازلاسکا14، 2005). همزمان با این مشاهدات، بسیاری از نظریه های جدید در زمینه اختلالات شبه جسمانی، این اختلال را به عنوان جزیی از پاسخ هیجانی فرد به تهدید پیش آمده در نظر می گیرند (کازلاسکا و ویلیامز15، 2009). به عبارت دیگر، می توان گفت که از لحاظ سبب شناسی روانی، بیمارانی که مبتلا به اختلالات شبه جسمانی هستند از نارسایی تنظیم عاطفه و ناپایداری هیجانی مزمن رنج می برند (برتون16، 2003؛ والر17 و شیدت18، 2006) و اغلب هیچ بینشی در مورد جنبه های روان شناختی اختلال خود ندارند و این مساله مانع از درمان های مناسب روانی-جسمی و دارویی می شود (برتون، 2003).
یکی از عواملی که می تواند در زمینه اختلالات جسمانی شکل موثر باشد تنظیم هیجان است که تا به حال توجه اندکی به آن شده است (هیوس19 و گالون20، 2011) از سوی دیگر، همچنین فرض شده که مکانیزم زیربنایی بسیاری از اختلالات اضطرابی نارسایی در تنظیم هیجان است. تنظیم هیجانی21 شامل راهبردهایی است که یک فرد برای دستکاری وقوع، تجربه، مدت، شدت و ابراز هیجان به کار می برد. این راهبردها ممکن است درونی (مثل تلاش برای فکر کردن درباره یک احساس ناخوشایند) یا بیرونی (لبخند زدن ضمن احساس غمگینی) باشد (کمپل -سیلس22 و برالو23، 2007).
هیجان ها می توانند به وسیله فرایندهای شناختی ناهشیار مانند توجه انتخابی، تحریف های حافظه، انکار یا فرافکنی؛ یا به وسیله فرایندهای شناختی هشیارتر مثل خود سرزنش گری، نشخوار گری یا فاجعه نمایی مدیریت و تنظیم شوند (گارنفسکی24، کرایج25 و اسپینهاون26، 2001). راهبردهای تنظیم هیجان ممکن است انطباقی یا غیر انطباقی باشند. راهبردهای غیر انطباقی تنظیم هیجان نقش اساسی در شکل گیری و یا تداوم اختلال های روان شناختی دارند (آلدائو27، نولن-هوکسما28، شوییزر29، 2010؛ کیسلر30، الاتونجی31، فلدنر32 و فورسیت33، 2010). گروس34 و لونسون35(1997) گزارش کرده اند که بیش از 50 درصد اختلالات محور یک و 100 درصد اختلالات محور دو با نقایص مربوط به تنظیم هیجان همراهند.
با توجه به آنچه که گفته شد پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که تنظیم هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمانی به چه صورت می باشد؟
اهمیت و ضرورت پژوهش
مواردی که در ذیل به آن اشاره شده دلیل بر اهمیت وضرورت انجام این تحقیق بوده است:
-نیاز به بررسی تنظیم هیجانی در نمونه های بالینی؛
– درک روابط بین تنظیم هیجانی و اختلال شبه جسمانی، می تواند نقش مهمی در طرح های آموزشی و مداخلات مرتبط با این بیماران داشته باشد.
-عدم وجود پژوهشی جامع در این حوزه؛
-ایجاد زمینه برای انجام پژوهش های بیشتر وهمه جانبه در این حوزه.
مهارت های تنظیم هیجان به چند دلیل حایز اهمیت هستند: اول، هیجان های منفی که لزوما در ملاک های تشخیصی اختلالات ذکر نشده اند، اغلب علائم الگوهای رفتاری مرتبط با اختلال هستند. دوم، هیجان های منفی که لزوما در ملاک های تشخیصی اختلالات ذکر نشده اند، اغلب به شدت با مقابله موثر و اجرای مهارت های آموخته شده در درمان تداخل می کنند و در پایان، بسیاری از بیماران از بیش از یک بیماری رنج می برند که می توان حداقل تا حدودی آنها را به وسیله نقص های موجود در تنظیم هیجان توضیح داد (برکینگ36 و همکاران، 2008).
تنظیم هیجانی با توجه به تازگی آن و علی رغم اهمیت فراوان آن، در کشور در رابطه با این موضوع تحقیقات بسیار اندکی صورت گرفته است و همچنین با توجه به فراگیر شدن رویکرد شناختی و استفاده از تکنیک های برخاسته از رویکرد شناختی برای مراجعان توسط روان شناسان، تلاش در جهت دستیابی به منابع جدید اطلاعاتی در این زمینه که بتواند یاری رسان در جهت کمک به افراد نیازمند باشد امری ضروری است.
نتایج حاصل از این پژوهش، می تواند چشم اندازی روشن و عملی برای مشاوران و روان درمانگران فراهم نماید. به علاوه، نتایج پژوهش می تواند مبنای نظری و عملی مناسبی برای کاهش اختلالات روانی و تشخیص بهتر اختلال شبه جسمانی در موسسات مختلف آموزشی و درمانی از قبیل مراکز مشاوره در دانشگاهها، کلنیک ها و غیره قرار گیرد. لذا بررسی تنظیم هیجانی در افراد مبتلا به اختلال شبه جسمانی ضرورت پیدا نمود.
10- اهداف و فرضیات (OBJECTIVES & HYPOTHESES)
الف- اهداف کلی طرح (GENERAL OBJECTIVES):
– بررسی تنظیم هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل).
a. ب- اهداف ویژه (SPECIFIC OBJECTIVES):
– تعیین رابطه بین تنظیم هیجانی و متغیرجنسیت در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل).
– تعیین رابطه بین تنظیم هیجانی و سطح تحصیلات در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل) .
– تعیین رابطه تنظیم هیجانی و سن در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل)
ج- فرضیات یا سئوالات پژوهش (HYPOTHESES/RESEARCH QUESTIONS):
1. تنظیم هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل) در سطح پایین قرار دارد.
2. بین تنظیم هیجانی و متغیرجنسیت در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل) رابطه وجود دارد.
3. بین تنظیم هیجانی و سطح تحصیلات در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل) رابطه وجود دارد.
4. بین تنظیم هیجانی و سن در بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمی (جسمانی شکل) رابطه وجود دارد.
11- روش ها و مواد
الف- نوع مطالعه:
محل
علامت
نوع مطالعه
مواردی که باید الزاماً در روش اجرای طرح توضیح داده شود
بررسی بیماران (Case series)
تعریف بیماری – جمعیت مورد مطالعه – محلهای مورد مطالعه
*
بررسی مقطعی (Cross Sectional)
جمعیت مورد مطالعه – نام متغیرها – روشهای نمونه گیری
مطالعه مورد / شاهد (Case/ Control)
تعریف گروه مورد (مثلاً بیماران) و چگونگی انتخاب آنان – تعریف گروه کنترل و چگونگی انتخاب آنان – نسبت شاهد به مورد – نام متغیر مستقل اصلی که مورد بررسی قرار می گیرد
مطالعه هم گروهی (Cohort)
به صورت آینده نگر (Prospective) یا گذشته نگر (Retrospective) تعریف جمعیت مورد مطالعه – تعریف دقیق مواجهه – تعریف دقیق Outcome – نحوه مقابله با Loss
مطالعه مداخله ای (interventional) و یا کارآزمایی بالینی (clinical trial)
نوع مطالعه – نوع نمونه انسانی یا حیوانی – تعریف نحوه مداخله و میزان دقیق آن (طول مدت دوز مورد مصرف و…) – وجود گروه کنترل – نحوه تقسیم در گروه های مختلف (Allocation) – نحوه کور کردن مطالعه – نحوه مقابله با خروج نمونه ها از مطالعه (Withdraeal, Loss) – تعریف دقیق پیامد (Outcome)
مطالعه علوم پایه (Experimental)
تعریف دقیق سیر اجرا – تعریف دقیق بررسی نتایج
منظور پژوهشهایی است که در جهت گسترش مرزهای دانش بدون در نظر گرفتن استفاده علمی خاص برای کاربرد آن انجام می گیرد.
مطالعه برای ساخت دارو و یا وسائل
تعریف دقیق دارو یا لوازم – آیا مشابه خارجی دارد در صورت وجود کاتولوگ آن پیوست باشد – موارد مصرف – نحوه تایید دستگاه یا دارو
راه اندازی یک روش یا سیستم علمی / اجرایی
بررسی تستها
تعریف دقیق انجام تست – تعریف دقیق تست Gold standard- نحوه پذیرش بیماران و افراد سالم
بررسی روشها
مشخصات دقیق روش مورد نظر – مشخصات دقیق روش مرسوم (routine) – تعریف دقیق تفاوتها – نحوه پذیرش بیماران و افراد سالم
مطالعات کیفی
تعریف دقیق گروههای مورد نظر – نحوه اجرای جلسات و هدایت بحثها – معرفی گردانندگان جلسات و تخصص آنها – نحوه نتیجه گیری
مطالعات مدیریت سیستم بهداشتی
مبتنی بر اطلاعات بیمارستانی یا درمانگاهی
پژوهشی است که معمولا توصیفی است و صرفاٌ از اطلاعات موجود در پرونده بیماران استفاده می شود.
مداخله ای
هر گونه مطالعه ای که به منظور تغییر در شیوه های مدیریت ارائه خدمات و یا تغییر در رفتار جامعه و یا تغییر در مدیریت آموزش و پژوهش انجام می شود
تولیدی
پژوهشی است که با بهره گیری از دانش موجود در جهت تولید مواد و وسایل جدید و یا ارتقاء کیفیت آنچه قبلا تولید شده است می باشد.
تعریف مفهومی و عملیاتی متغیر ها
تنظیم هیجان
تعریف مفهومی:تنظیم هیجان را می توان به صورت فرآیندهایی تعریف کرد که از طریق آن، افراد می توانند بر اینکه چه هیجانی داشته باشند و چه وقت آنها را تجربه و ابراز کنند تاثیر بگذارند (گروس، 2002).
تعریف عملیاتی: تنظیم هیجان در پژوهش حاضر نمره ای است که فرد از پرسشنامه تنظیم هیجان گروس (2004) کسب می کند.
اختلال شبه جسمی
تعریف مفهومی: در نسخه بازنگری شده چهارمین راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV-IR) اختلالات جسمانی شکل به مجموعه ای از اختلالات اشاره دارند که شامل علایم جسمانی ای هستند که به صورت کامل به وسیله یک وضعیت طبی عمومی، اثرات مستقیم یک ماده یا اختلال روانی دیگر قابل توضیح نیستند. این علایم ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه ای در کارکرد روانی-اجتماعی فرد ایجاد می کنند (بشارت و همکاران، 1392).
تعریف عملیاتی: در این پژوهش به منظور تشخیص اختلال شبه جسمی، بر اساس معیارهای DSM- 5 مصاحبه تشخیصی ساخت یافته توسط پژوهشگر انجام خواهد شد.
ب- متغیرها:
ردیف
عنوان متغیر
متغیر از نظر نقش آنها در تحقیق
متغیرها از نظر نوع
متغیرها از نظر مقیاس سنجش
تعریف علمی- عملی
مقیاس
نحوه اندازه گیری
مستقل
وابسته
مداخله گر
زمینه ای
کمی
کیفی
اسمی
رتبه ای
فاصله ای
نسبتی
پیوسته
گسسته
1
تنظیم هیجانی
*
*
*
پرسشنامه
پرسشنامه تنظیم هیجانی گروس (2004)
2
اختلال شبه جسمانی
*
*
*
مصاحبه
مصاحبه تشخیصی براسا معیار های DSM-5
3
4
5
6
ج- محیط پژوهش:
محیط پژوهش مکانی است که تحقیق باید در آن انجام شود. محیط پژوهش این مطالعه شامل کلنیک های خصوصی و عمومی شهر …می باشد که در آن بیماران اختلال جسمانی شکل جهت درمان مراجعه می نمایند.
د- جامعه و نمونه پژوهش:
جامعه پژوهش حاضر کلیه بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمانی مراجعه کننده به کلنیک های دولتی و خصوصی شهر …. می باشد.
ﻫ – روش نمونه گیری و حجم نمونه:
تعداد 80 فرد مبتلا به اختلال شبه جسمی با روش نمونه گیری به صورت هدفمند براساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب می شوند. ملاک های ورود به پژوهش عبارتند از: 1-مبتلا بودن به اختلال شبه جسمی، 2- دامنه سنی 65-18 سال، 3- مبتلا نبودن به بیماری جسمانی شدید (مانند سرطان و MS) ،4- مبتلا نبودن به سایر اختلالات روانی همزمان با اختلال شبه جسمانی؛ 5- عدم مصرف طولانی مدت داروهای روانپزشکی.
و- روش گردآوری اطلاعات و مشخصات ابزار گردآوری اطلاعات:
در خصوص گردآوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش از روش های کتابخانه ای و جهت جمع آوری اطلاعات برای تایید یا رد فرضیه های پژوهش از روش میدانی (پرسشنامه ها) استفاده می شود.
پرسشنامه تنظیم هیجانی. این پرسشنامه که در سال 2004 توسط درس گراتز37 ساخته شده است یک پرسشنامه ی 36 آیتمی چند بعدی خودگزارشی است که الگوهای تنظیم هیجانی افرد را مورد ارزیابی قرار می دهد و از شش خرده مقیاس تشکیل شده است. این خرده مقیاس ها عبارتند از: عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، اشکال در مشارکت رفتارهای منتهی به هدف، مشکلات کنترل تکانه، کمبود آگاهی هیجانی، محدودیت در دستیابی به راهکارهای تنظیم هیجانی و کمبود وضوح هیجانی. این پرسشنامه از همسانی درونی بسیار خوبی برخوردار است(93/0) و پایایی خرده مقیاس های آن با آلفای کرونباخ بیش از 80% برای هر خرده مقیاس بسیار مناسب است (گراتز و رومبر38، 2004). در پژوهش عسگری، پاشا و امینیان (1388) پایایی پرسشنامه تنظیم هیجانی با دو روش آلفای کرونباخ و تصنیف محاسبه گردیده که برای کل پرسشنامه به ترتیب برابر 86/0 و 80/0 و بیانگر ضرایب قابل قبول پرسشنامه یاد شده می باشد. پایایی پرسشنامه تنظیم هیجانی بین 54/0 تا 86/0 نوسان دارد. برای تعیین اعتبار پرسشنامه ی یاد شده، نمره ی آن را با نمره پرسشنامه هیجان خواهی زاکرمن همبسته نمودیم که مشخص شد همبستگی مثبت معنی داری بین آنها وجود دارد. این امر بیانگر برخورداری پرسشنامه ی تنظیم هیجانی از اعتبار لازم است
مصاحبه بالینی: نوعی مصاحبه تشخیصی که در آن درمانگر سئوالاتی را طراحی کردند تا او را به هدف درمانی نزدیک کند. در این پژوهش به منظور تشخیص اختلال شبه جسمانی، بر اساس معیارهای DSM- 5 مصاحبه تشخیصی ساخت یافته توسط پژوهشگر انجام شد.
پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک: به منظور اخذ اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنس، میزان تحصیلات، شغل، مدت زمان بیماری پرسشنامه ای تدوین شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
ز- نحوه انجام کار:
این پژوهش در کلنیک های دولتی و خصوصی شهر .. انجام خواهد گرفت. جهت گردآوری داده ها در این پژوهش از پرسش نامه استفاده می گردد، که مشتمل بر دو بخش است. بخش اول آن پژوهشگر ساخته بوده و شامل اطلاعات دموگرافیک (سن، جنس، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و شغل) و بخش دوم پرسش نامه تنظیم هیجانی گروس (2004) می باشد که توسط بیماران مبتلا به اختلال شبه جسمانی که شرایط ورود به پژوهش را دارا می باشند تکمیل می گردد. بعد از تکمیل پرسشنامه ها داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
روش اجرا :
روش تجزیه و تحلیل اطلاعات:
داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهدگرفت. ابتدا با استفاده از روش های آماری توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار، داده ها توصیف و سپس با استفاده از روش های آمار استنباطی فرضیه ها مورد سنجش قرار خواهندگرفت.
ط- نحوه رعایت نکات اخلاقی:
تحقیقات علمی همچنان که ثمرات اجتماعی زیادی به بار می آورد، مسائل اخلاقی زیادی را نیز مطرح می سازد. رعایت موازین اخلاقی در تمام مراحل پژوهش الزامی است و می بایست مدنظر پژوهشگران قرار گیرد. رعایت موازین اخلاقی نه تنها در حرفه پزشکی بلکه در تمامی پژوهش هائی که به نوعی با سلامت جسم و روان افراد در ارتباط است الزامی است (حجازی، 1386).
1. تصویب پروپوزال پس از تائید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام خواهد پذیرفت.
2. در صورت تشخیص دانشگاه نسبت به ارائه مدارک به شورای اخلاق، مدارک فوق به این شورا تحویل می گردد.
3. پژوهشگر توسط نامه ای که به وسیله ریاست محترم دانشکده تایید خواهد شد به مراکز مربوط معرفی می شود.
4. پژوهشگر خود را به واحدهای مورد پژوهش معرفی و رضایت آن ها را جهت شرکت در پژوهش جلب می نماید.
5. هدف از انجام پژوهش ،کیفیت و ماهیت آن برای کلیه واحدهای مورد پژوهش ومسئولان توضیح داده می شود.
6. به واحدهای مورد پژوهش اطمینان داده خواهد شد که کلیه اطلاعات محرمانه تلقی شده و نام و نام خانوادگی آنان ذکر نمی گردد.
7. پژوهشگر هیچگونه اعمال نظر شخصی در جمع آوری اطلاعات و یافته های به دست آمده انجام نخواهد داد.
8. نتایج حاصله از این پژوهش در صورت تمایل مسئولان در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.
9. امانت داری و صداقت در ارائه منابع رعایت شده است.
10. به واحدهای مورد پژوهش توضیح داده خواهد شد که در هر یک از مراحل پژوهش می توانند از آن خارج شوند.
12- پیش بینی زمان لازم برای اجرای کامل طرح
"جدول زمانی مراحل اجراء و پیشرفت کار"
ردیف
شرح هر یک از فعالیتهای اجرائی طرح به تفکیک
طول مدت
زمان اجرا
ماه1
ماه2
ماه3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1- مشکلات اجرائی احتمالی در انجام طرح و روش حل آن:
1-طول مدت درمان فرد بر تنظیم هیجانی تاثیر متفاوت دارد که در اینجا بیمارانی که به تازگی تشخیص اختلال شبه جسمانی در آن ها داده شده مورد نظر بوده و به این ترتیب محدودیت فوق کنترل می شود.
2. عدم داشتن زمان کافی در پاسخ گوئی به سوالات توسط بیماران. پژوهشگر با تنظیم دقیق وقت و دادن فرصت کافی به واحدهای پژوهش سعی میکند تا حدی این محدودیت را کنترل کند.
14- سابقه علمی پژوهشهای انجام شده و فهرست منابع (LITERATURE REVIEW & REFERENCES)
منابع فارسی
ابوالقاسمی، عباس و میثمی بناب، سهیلا. (1391). رابطه بین الکسی تیمیا و راهبردهای مقابله شناختی/ رفتاری با آسیب پذیری روانی زنان مبتلا به اختلال شبه جسمانی. مجله علوم پزشکی زاهدان، 14 (10): 22-17.
آریاناکیا، المیرا و حسنی، جعفر. (1393). تکانش گری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به اختلالات دو قطبی و افسردگی اساسی. تازه های علوم شناختی، دوره 16، شماره 2 (62): 10-1.
باقری، فریبرز؛ الودری، مریم؛ ابوطالبی، شهرام؛ اصغرنژاد فرید، علی اصغر. (1391). مقایسه رویدادهای استرس زا و راهبردهای مقابله ای در افراد مبتلا به اختلال جسمانی شکل با افراد غیرمبتلا. روانشناسی کاربردی، دوره 6 ، شماره 24: 48-39.
بشارت، محمد علی؛ زاهدی تجریشی، کمیل؛ نوربالا، احمد علی. (1392). مقایسه ناگویی هیجانی و راهبردهای تنظیم هیجان در بیماران جسمانی سازی، بیماران اضطرابی و افراد عادی. روان شناسی معاصر، 8 (2): 16-3.
سادوک، بنیامین جیمز و سادوک، ویرجینیا الکوت. (2003). خلاصه روانپزشکی: علوم رفتاری/روانپزشکی بالینی. ترجمه نصرت اله پور افکاری (1390).جلد اول، ویرایش دهم، تهران: شهر آب.
عسگری، پرویز؛ پاشا، غلامرضا؛ و امینیان، مریم. (1388). رابطه ی تنظیم هیجانی، فشترهای روانی زندگی و تصویر از بدن با اختلالات خوردن در زنان. اندیشه و رفتار، دوره چهارم، شماره 13: 78-65.
هالجین، ریچارد و ویتبورن، سوزان کراس. (2003). آسیب شناسی روانی: دیدگاههای بالینی درباره اختلال های روانی براساس DSM-IV-IR، جلددوم. ترجمه یحیی سید محمدی (1392). تهران: روان.
منابع لاتین
Aldao, A., Nolen-Hoeksema, S., & Schweizer, S.(2010). Emotion-regulation strategies acrosspsychopathology: A meta-analytic review.Clinical Psychology Review, 30, 217-237.
Berking, M., Wupperman, P., Reichardt, A., Pejic, T., Dippel, A., & Znoj, H. (2008). Emotion-regulation skills as a treatment target in psychotherapy. Behavior Research and Therapy, 46, 1230-1237.
Burton, C. (2003). Beyond somatisation: Areview of the understanding and treatment of medically unexplained physical symptoms (MUPS). British Journal of General Practice, 53, 231-239.
Campbell-Sills, L., Barlow, D. H. (2007). Incorporating emotion regulation into conceptualizations and treatments of anxiety and mood disorders. In: Gross JJ, editor. Handbook of emotion regulation. New York: Guilford Press.
Cisler, J. M., Olatunji, B. O., Feldner, M. T., &Forsyth, J. P. (2010). Emotion regulation andthe anxiety disorders: an integrative review.Journal of Psychopathology and BehavioralAssessment, 32, 68-82.
Eriksen, H. R., & Ursin, U. (2004). Subjective health complaints, sensitization, and sustainedcognitive activation (stress). Journal of Psychosomatic Research, 56, 445-448.
Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001).Negative life events, cognitive emotionregulation and depression. Personality and Individual Differences, 30, 1311-1327.
Gratz, K. L., & Roemer, L. (2004). Multidimensional assessment of emotion regulation and dysregulation: Development, factor structure, and initial validation of the difficulties in emotion regulation scale. Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment, 26, 41-54.
Gross, J. J. )(2002). Emotion regulation: affective, cognitive, and social consequences. Psychophysiology; 39(3): 281-91.
Gross, J. J., & Levenson, R. W. (1997). Hiding feelings: The acute effects of inhibiting negative and positive and positive emotion. Journal of Abnormal Psychology; 106:95-103.
Hughes, E. K., & Gullone, E. (2011). Emotion regulation moderates relationships between body image concerns andpsychological symptomatology. Body Image, 8, 224-231.
Kozlowska, K. (2005). Healing the disembodied mind: contemporary models of conversion disorder. Harvard Review of Psychiatry, 13, 1-13.
Kozlowska, K., & Williams, L. M. (2009). Self-protective organization in children with conversion and somatoform disorders. Journal of Psychosomatic Research, 67, 223-233.
Lim, S. L., & Kim, J. H. (2005). Cognitive processing of emotional information in depression, panic, and somatoform disorder. Journal of Abnormal Psychology, 114, 50-61.
Pauli, P. Alpers, G.W. (2002). Memory bias in patients with hypochondriasis and somatoform Pain disorder, Journal of Psychosomatic Research, 52, 45-53.
Rief, W., & Exner, C. (2002). Psychobiology of somatoform disorders. In J. D. D'haenen, J. A. den Boer & P. Willner (Eds.), Biological psychiatry. New York: Wiley.
Ta Li, C., Chou, Y., Yang, K., Yang, C., Lee, Y., & Su, T. (2009). Medically Unexplained Symptoms and Somatoform Disorders: Diagnostic challenges to Psychiatrists. Journal of the Chinese Medical Association, 72(5), 251-256.
Waller, E., & Scheidt, C. E. (2006). Somatoform disorders as disorders of affect regulation: A development perspective. International Review of Psychiatry, 18, 13-24.
1 Somatoform disorders
2 Halgin, R
3Whitbourne, S
4 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision (DSM-IV-TR)
5 Ta Li, C
6 Alpers, G.W
7 Pauli, P
8 Rief, W
9Exner, C
10 Eriksen, H. R
11Ursin, U
12 Lim, S. L
13Kim, J. H
14 Kozlowska, K
15 Williams, L. M
16 Burton, C
17 Waller, E
18Scheidt, C. E
19 Hughes, E. K
20Gullone, E
21 emotion regulation
22 Campbell-Sills, L
23Barlow, D. H
24 Spinhoven, P
25 Kraaij, V
26 Garnefski, N
27 Aldao, A
28 Nolen-Hoeksema, S
29Schweizer, S
30 Cisler, J. M
31 Olatunji, B. O
32 Feldner, M. T
33Forsyth, J. P
34 Gross, J. J
35Levenson, R. W
36 Berking, M
37 Gratz, K. L
38Roemer, L
—————
————————————————————
—————
————————————————————
1