تارا فایل

پروپوزال اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نگرشهای ناکارآمد و افکار خودآیند بیماران مبتلا




باسمه تعالی
عنوان تحقیق به فارسی: اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نگرشهای ناکارآمد و افکار خودآیند بیماران مبتلا به پرفشاری خون در شهرگرمسار

عنوان تحقیق به انگلیسی: The Effect ofMindfulness Training on the Dysfunctional Attitude and
Automatic Thinking in Patient With Hypertension in bushehr

4- اطلاعات مربوط به پایان نامه :
الف: عنوان پایان نامه:
فارسی: اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نگرشهای ناکارآمد و افکار خودآیند بیماران مبتلا به پرفشاری خون در شهرگرمسار
انگلیسی:
The Effect ofMindfulness Training on the Dysfunctional Attitude and Automatic Thinking in Patient With Hypertension in bushehr

ب: نوع کار تحقیقاتی: بنیادی نظری۲ کاربردی۳  عملی۴ 
پ: تعداد واحد پایان نامه: 6 واحد
ت: پرسش اصلی تحقیق(مساله تحقیق)5 : آیا آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نگرشهای ناکارآمد و افکار خودآیند بیماران مبتلا به پر فشاری خون و در پیگیری درمان و همچنین در کنترل بیماری آنها موثر است؟

ث: پرسش ( پرسش های فرعی )6 :
تاثیر درمان ذهن آگاهی به چه مقدار بر کاهش نگرشهای ناکارآمد موثر است؟
آیا درمان ذهن آگاهی بر کنترل افکار خودآیند موثر است؟
اثربخش درمان ذهن آگاهی بر میزان استرس ادراک شده بیماران مبتلا به فشار خون بالا به چه میزان است؟
آیا رویکرد ذهن آگاهی بر کنترل بیماری فشار خون تاثیرگذار است؟
آیا رویکرد ذهن آگاهی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران پرفشاری خون موثر است؟
درمان مبتنی بر ذهن آگاهی به چه میزان می تواند بیمار را نسبت به افکار، احساسات و رفتارش آگاه سازد؟
آیا تاثیر درمان ذهن آگاهی در دوره پیگیری درمان نیز ماندگار است؟
آیا درمان با رویکرد ذهن آگاهی در کاهش افسردگی فرد اثربخش است؟
آیا تاثیر ذهن آگاهی در کنترل افکار خودآیند و نگرشهای ناکارآمد در مردان و زنان یکسان است؟

5- بیان مساله(تشریح ابعاد٬ حدود مساله٬ معرفی دقیق مساله٬ بیان جنبه های مجهول و مبهم و متغیرهای مربوط به پرسش های تحقیق٬ منظور تحقیق)
بیماری های جسمی یکی از عوامل بروز افسردگی است. شوک فهمیدن این که انسان به یک بیماری سخت مبتلا شده است می تواند منجر به از دست دادن اعتماد به نفس و در نتیجه افسردگی بشود. آمارهای همه گیرشناختی در کشورهای مختلف حاکی از شیوع متفاوت افسردگی در جوامع مختلف است. مطالعات، میزان شیوع افسردگی بالینی را در ایران بیشترازکشورهای دیگر نشان می دهد احتمال ابتلای زنان به افسردگی (۵/۳۰ ٪) بیشتر از مردان (۷/۱۶ ٪) است .
نگرش های ناکارآمد به عنوان یک عامل زمینه ساز در شروع دوره های افسردگی به صورت مستقیم ویا به عنوان یک عامل آسیب پذیر تحت شرایط فشارزای محیطی تلقی شده است. مطالعات قبلی با روش مقطعی نشان داده اند که نگرش های ناکارآمد با شیوع افسردگی ارتباط دارد. سطح بالای نگرش های ناکارآمد با دوره های طولانی تر حملات افسردگی وبا زمان های کوتاه تر بین دوره های عود همبستگی دارد.
نگرش های ناکارآمد به عنوان یک عامل زمینه ساز در شروع بسیاری از بیماری ها می باشد . نگرش های ناکارآمد مفهومی شناختی است که در مطالعات بالینی در مورد افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد . بر اساس تحقیقات بک، شو و امری نگرش های ناکارآمد از مجموعه ای از طرحواره های کلی شناختی پایدار که در نتیجه رویدادهای اولیه زندگی شکل می گیرد، به وجود می آید . این طرحواره ها اغلب شامل باورهای بسیار قوی و نامناسب درباره خود و جهان است. کار آنها از لحاظ شناختی در حکم فیلتری است که به فرد این امکان را می دهد تا مقدار عظیمی از اطلاعات جع آوری شده در تعاملات روزانه اش با جهان را تجزیه تحلیل کند. نگرش ناکارآمد به عنوان متغیر مداخله گر در افسردگی به اثبات رسیده است. بر اساس تعریف نگرش ناکارآمد فرض ها و باورهای سودار منفی درباره خود، جهان و آینده است. سطوح متوسطی از نگرش های ناکارآمد در افراد سالم وجود دارد .داشتن نگرش ناکارآمد یا باورهای ناکارآمد درباره خود یا جهان بدین معنی است که روش های ارزیابی اولیه افراد از موقعیت های استرس زا توسط این نگرش ها تحت تاثیر قرار می گیرند.در واقع، عود خلق منفی، به هر دلیل، میتواند نشانه های افسردگی را در پی داشته باشد. بدان معنا که با ایجاد خلق منفی، عادات قدیمی فکر منفی دوباره شروع می شود و ممکن است ما شاهد یک دوره کامل افسردگی باشیم،بنابراین، با کشف ارتباط بین خلق منفی و افکار منفی میتوان از بروز افسردگی پیشگیری کرد.
ذهن آگاهی به معنی توجه کردن ویژه، هدفمند، در زمان کنونی، و خالی از پیشداوری و قضاوت است. در ذهن آگاهی، فرد در هر لحظه از شیوه ذهنی آگاه میشود و مهارتهای شناسایی شیوه های مفیدتر را فرا میگیرد. برای ذهن، دو شیوه اصلی در نظر گرفته میشود: یکی" بودن " و دیگری " انجام دادن" . در ذهن آگاهی فرا میگیریم که ذهن را از یک شیوه به سوی شیوه دیگر حرکت دهیم.
ذهن آگاهی مستلزم راهبردهای رفتاری، شناختی و فراشناختی ویژه برای متمرکز کردن فرآیند توجه است که به نوبه خود به جلوگیری از مارپیچ فروکاهنده خلق منفی ، فکر منفی، گرایش به پاسخهای نگران کننده و رشد دیدگاه جدید و پدیدآیی افکار هیجانهای خوشایند منجر میشود.شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، از روی مدل کاهش استرس مبتنی بر روش ذهن آگاهی کابات-زین ساخته شده و اصول درمان شناختی به آن اضافه شده است. این نوع شناخت درمانی شامل مدیتیشنهای مختلف، یوگای کشیدگی، آموزش مقدماتی درباره افسردگی، تمرین مرور بدن و چند تمرین شناختدرمانی است که ارتباط بین خلق، افکار، احساس و حسهای بدنی را نشان میدهد. تمامی این تمرینها، به نوعی توجه به موقعیتهای بدنی و پیرامون میسر میسازد و پردازشهای خودکار " لحظه حاضر " را در افسردگی زا را کاهش میدهد.
در حالتهای توجه آگاهانه پخش اطلاعات از چرخه های دوطرفه معیوب، به طرف تجربه فوری و کنونی چرخش پیدا میکند. در اصل، آموزش ذهن آگاهی به افراد یاد میدهد که چگونه مهارتهای عادتی واقع در موتور مرکزی را از حالت تصلب خارج و با جهت دادن منابع پردازش اطلاعات به طرف اهداف خنثای توجه، مانند تنفس یا حس لحظه، شرایط را برای تغییر آماده کنند. بنابراین، به کار گرفتن مجدد توجه به این شیوه، از افزایش یا ماندگاری افسردگی جلوگیری میکند و باعث میشود چرخه های پردازش معیوب کمتر در دسترس قرار گیرند. از این دیدگاه، شانس گسترش یا سماجت افسردگی کاهش می یابد. در این شیوه منابع حسی، مانند الگوهای معنایی است.
تمرینهای بدنی، باعث تغییر شکل مدل طرحواره میشود(سگال و همکاران، 2002) در حالت ایستاده، متین، بدون تحرک و با تنفس منظم و آهسته بودن، در واقع الگوهای حسی داخلی گیرنده های عضلانی و الگوی کلی رمزها در مدل ذهنی طرحوارهایی که مربوط به موقعیت سخت است را تغییر میدهند.هنگامی که در ذهن آگاهی، توجه را متمرکز میکنیم، تغییر مدل طرحواره مشکلدار به اوج میرسد و تصلب به وجود آمده نرمش پیدا میکند.
این تکنیک ها در بخش وسیعی از مشکلات پزشکی از قبیل سردرد تا بیماری قلبی، سرطان وایذر موثر بوده است. افراد در سنین مختلف از این تکنیک ها به عنوان روش هایی جهت کمک به معالجه شان استفاده می کنند.
افزایش فشارخون مهم ترین مساله بهداشت عمومی در کشورهای مختلف جهان است که شایع، بدون علامت و اغلب غیر قابل تشخیص بوده و در صورت عدم درمان منجر به عوارض کشنده می شود. در درمان فشارخون، علاوه بر درمان هایی دارویی، از روش های غیر دارویی استفاده می شود. یکی از مهم ترین درمان های غیر دارویی تکنیک آرام سازی است. متخصصین آرام سازی بر این عقیده اند که تحریکات استرس زا در محیط زندگی بیماران ممکن است عاملی در جهت رشد نگهداری فشارخون بالا باشد. روش دیگر درمان -های غیر دارویی، درمان های شناختی هستند. درمانگران شناختی اعتقاد دارند که از طریق فرایندهای شناختی می توان عملکرد نابهنجار را بهتر درک کنیم. بر طبق این نظریه افرادی که از مشکلات هیجانی و اختلالات روانی رنج می برند، می توانند به وسیله ایجاد شیوه های جدید تفکر بر مشکلاتشان چیره شوند،به طور کلی، فشار روانی وقتی ایجاد می شود که افراد با وقایعی روبرو می شوند که آن ها تهدید کننده سلامت روانی یا جسمی خودشان می یابند. به نظر می رسد سبک زندگی، سبک تنش و راه های مقابله با آن، از عوامل ایجاد وتسریع فشارخون است.
با توجه به مباحث فوق سوال اصلی تحقیق حاظر این است که آیا درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر بر کاهش نگرشهای ناکارآمد و افکار خودآیند بیماران مبتلا به پرفشاری خون در شهرگرمسار تاثیر دارد؟

6- سوابق مربوط(بیان مختصر سابقه تحقیقات انجام شده درباره موضوع ونتایج به دست آمده در داخل و خارج از کشور، نظرهای علمی موجود درباره موضوع تحقیق)
ندا نجفی(1393) میزان اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی بر کاهش نگرش های ناکارآمد و میزان استرس نوجوانان مبتلا به بیماری کرونری قلبیرا مورد بررسی قرارداده است.
مهرابی زاده و همکاران (1392) در تحقیقی با عنوان تاثیر درمان شناختی ذهن آگاهی بر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بیماران مرد مبتلا به فشارخون نشان دادند که درمان شناختی ذهن آگاهی از چند جنبه باعث کاهش فشارخون در آزمودنی های گروه آزمایش شده است.
حسن آذرگون و همکاران (1389)در پژوهشی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر کاهش نگرش ناکارآمد و افکار خودآیند دانشجویان افسرده دانشگاه اصفهان را مورد بررسی قرار دادند.
شیدا جبل عاملی و همکاران (1389) اثربخشی مداخله مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر کیفیت زندگی و فشار خون بیماران زن مبتلا به فشار خون را بررسی نموده اند.
یافته های پژوهش ستوده اصل و همکاران (1389) نشان دادند که درمان شناختی رفتاری نسبت به درمان دارویی، تغییرات بیشتری را در ابعاد روان شناختی و اجتماعی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون اولیه ایجاد می کند و تغییرات به دست آمده، تا 3 ماه پس از مداخله نیز در تمام ابعاد کیفیت زندگی بیماران همچنان پایدار است .
عبدالله امیدی و همکاران (1387)تاثیر آموزش حضور ذهن به عنوان یک مداخله بالینی را به صورت گسترده مورد بررسی قرار دادند.
فلوگل و همکاران (2010) نشان دادند که آموزش آن به بیماران مبتلا به فشارخون که از مشکلات جسمانی و روانی رنج می برند، باعث می شود که آنان احساسات و نشانه های فیزیکی خود را بپذیرند و قبول و پذیرش این احساسات باعث کاهش توجه و حساسیت بیش از حد نسبت به مشکلاتشان می شود. این نتیجه در راستای آن جنبه از یافته هایی قرار دارد که نشان دادند بازداری هیجانی به عنوان یک راهبرد منفی در تنظیم هیجان منجر به بیماری های قلبی-عروقی می شود و باز ارزیابی شناختی هیجانات به عنوان یک راهبرد مثبت تنظیم هیجان، کاهش فشارخون را به دنبال دارد .
نیکلیک و همکاران (2008) در پژوهشی نشان داد که ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر کاهش نگرش ناکارآمد و افکار خودآیند در بیماران مبتلا به پرفشاری خون موثر می باشد. بنابراین ذهن آگاهی بر بهبود بهزیستی جسمانی و کاهش نشانه های فیزیکی موثر بوده است.
استیجنن و همکاران (2008) در تحقیق خود بیان نمودند که چون ذهن آگاهی، احساس بدون قضاوت و متعادلی از آگاهی است که به واضح دیدن و پذیرش هیجانات و پدیده های فیزیکی، همان طور که اتفاق می افتند، کمک می کند.
نیکلیچک و کوجپرز (2008) سازوکار اثربخشی را ذهن آگاهی می دانند، به نحوی که ذهن آگاهی را واسطه گری می کند. اساس این ادعا که صرف درمان های دارویی نمی تواند کافی باشد این است که، بسیاری از بیماران مبتلا به فشارخون اولیه، دارای نشانه های واضح بیماری نیستند و مصرف بلند مدت و حتی مادام العمر داروهای فشارخون، مانند پراپرانول، وراپامیل و … نگرش بیمار را نسبت به خودش منفی میکند. بنا بر این درمانهای دارویی با وجود این که در کاهش فشارخون این بیماران اثر مثبت دارند، اما قادر نیستند احساس منفی بیمار را نسبت به بیماری خود تغییر دهند و نقش بیمارگونه بیمار را از او باز ستانند .
نجمی و همکاران (2008) نشان دادند که اقدامات روان شناختی، نه تنها پیامدهای عاطفی منفی بیماری های مزمن را تخفیف می بخشد، بلکه باعث کاهش فشارخون اولیه نیز می شود.
دلیزونا (2003) در تحقیقی اثرات توجه ذهن آگاهی را در کنترل ضربان قلب نشان داده است، به نحوی که توجه روزانه به یکنواختی و نوسانات الگوی ضربان قلب روی توانایی کنترل ضربان قلب اثر می گذارد.

7- فرضیه ها ( هر فرضیه به صورت یک جمله ی خبری نوشته شود.) دقیقاً به پرسش مربوط باشندو کلی و بدیهی نباشند.
درمان ذهن آگاهی موجب کاهش نگرشهای ناکارآمد بیماران دارای پرفشاری خون می شود.
درمان ذهن آگاهی بر کنترل افکار خودآیند بیماران دارای پرفشاری خون موثر است.
درمان ذهن آگاهی بر بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به فشار خون موثر است.
رویکرد ذهن آگاهی موجب کنترل میزان استرس و اضطراب بیماران مبتلا به فشار خون می شود.
رویکرد ذهن آگاهی بر کنترل بیماری فشار خون تاثیرگذار است.
درمان مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند بیمار را نسبت به افکار، احساسات و رفتارش آگاه سازد.
تاثیر درمان ذهن آگاهی در دوره پیگیری درمان نیز ماندگار است.
درمان با رویکرد ذهن آگاهی موجب کاهش افسردگی افراد مبتلا به پرفشار ی خون می شود.
مقایسه اثر بخشی درمان ذهن آگاهی در مردان و زنان یکسان است.

8- اهداف تحقیق (شامل اهداف علمی، کاربردی وضرورت های خاص انجام تحقیق)
1. اهداف علمی:( با شناسایی، تعیین، تبیین و غیره همراه است ) :
تعیین تاثیردرمان ذهن آگاهی در کاهش نگرشهای ناکارآمد بیماران دارای پرفشاری خون .
تعیین تاثیردرمان ذهن آگاهی بر کنترل افکار خودآیند بیماران دارای پرفشاری خون .
تعیین تاثیردرمان ذهن آگاهی بر بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به فشار خون .
تعیین تاثیر رویکرد ذهن آگاهی بر کنترل میزان استرس و اضطراب بیماران مبتلا به فشار خون .
تعیین تاثیر رویکرد ذهن آگاهی بر کنترل بیماری فشار خون تاثیرگذار..
تعیین تاثیردرمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر آگاهی بیمار نسبت به افکار، احساسات و رفتارش خود.
تعیین تاثیردرمان ذهن آگاهی بر ماندگاری درمان در دوره پیگیری.
تعیین تاثیر درمان با رویکرد ذهن آگاهی بر کاهش افسردگی افراد مبتلا به پرفشار ی خون .
تعیین تاثیردرمان ذهن آگاهی در مردان و زنان .
2.اهداف کاربردی :(اهدافی هستند که منجر به ارائه راه کار ،ساخت نمونه و… میشوند):
از جمله مشکلات روانشناختی که بیماران دارای فشار خون بالا با آن مواجه هستند افسردگی می باشد، لذا رویکرد درمانی ذهن آگاهی با کمک به پذیرش بیماری توسط بیمار و همکاری وی در کنترل بیماری خود، باعث افزایش انگیزه بیمار برای ادامه درمان خود می شود.
استفاده از برنامه های مداخله ای شناختی ذهن آگاهی و به تبع از آن کاهش فشارخون که گستره وسیعی از مداخلات روان شناختی، فعالیت های بدنی و تکنیک های روان شناختی را شامل می شود، می تواند جهت کاهش، تعدیل و کنترل پیامدهای روان شناختی بیماران مفید واقع شود.
این درمان با کنترل بیماری مبتلایان به پرفشاری خون می تواند تاثیر شگرفی در بهبود بیماران و صرفه جویی و کاهش هزینه های آنان شود.
رویکرد ذهن آگاهی باعث توسعه و اصلاح کیفیت زندگی و برگرداندن هر چه سریعتر بیمار به روش زندگی طبیعی می شود.
3.ضرورت خاص انجام تحقیق(ضرورت خاص یعنی اهمیت ویژه ای که این تحقیق در این دوره از زمان در کشور دارد، یک تحقیق ممکن است ضرورت داشته باشد یا نداشته باشد، یا ضرورت ویژه ای داشته باشد،در حالت سوم توضیح داده شود).

افزایش فشارخون مهم ترین مساله بهداشت عمومی در کشورهای مختلف جهان است که شایع، بدون علامت و اغلب غیر قابل تشخیص بوده و در صورت عدم درمان منجر به عوارض کشنده می شود. همچنین با توجه به گسترش روز افزون بیماری و تاثیرات روانی که این بیماری به صورت ناخودآگاه بر افراد وارد می کند ؛ به گونه ای که در برخی افراد به دلیل افکارناخودآگاه منفی و نادرستی که به ذهن آنها خطور می کند باعث شده تا اکثر افراد مبتلا به این بیماری در روند طبیعی زندگی خود دچار مشکل شوند. لذا آگاهی این بیماران از اینکه کنترل بیماری آنها می تواند در دست خودشان باشد باعث بهبود روند کیفیت طندگی آنها وبه دنبال آن کنترل بیماری آنها شود.

9- درصورت داشتن هدف کاربردی بیان نام بهره وران (اعم از موسسات آموزشی و اجرایی وغیره):

از این پژوهش می توان در مراکز توانبخشی قلبی-عروقی و فشارخون استفاده کرد، که مطمئناً موجب تغییر شگرفی در بهبود این بیماران و صرفه جویی و کاهش هزینه ها می شود.
مراکز توانبخشی قلبی و عروقی
دانشگاههای علوم پزشکی
مراکز مشاور خانواده
مراکز درمان بیماریهای قلبی و عروقی
10- جنبه نوآوری وجدید بودن تحقیق درچیست؟(این قسمت توسط استاد راهنما تکمیل و تایپ شود.)
صرفاً نوآوری تحقیق ذکر شود وبایست با ( اهمیت وضرورت تحقیق) متفاوت باشد.
درمان صورت گرفته برای افراد مبتلا به پرفشاری خون به صورت دارویی می باشد، این در حالی است که داروهای استفاده شده برای این بیماران در بلند مدت باعث ایجاد مشکلات روانشناختی در این افراد می شود که خطور افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد ازاین جمله است و تا کنون به بیماری از این جنبه نگریسته نشده است. لذا در این تحقیق سعی شده است روند بهبود بیماری با کنترل افکار ناخودآگاه منفی این بیماران و همزمان با درمان دارویی آنها صورت پذیرد که به عنوان اینکه بیمار خود نیز در بهبود بیماری خود به صورت یک عضو فعال و تاثیر گذار دارای نقش می باشد رویکردی نوینی در درمان بیماری فشار خون بالا می باشد.
امضا :

11- .روش کار :
الف.نوع روش تحقیق(توصیفی،توصیفی پیمایشی،تحلیل محتوا و….) :
این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه می باشد. نمونه ها با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار خواهند گرفت. دیاگرام طرح پژوهشی به شرح زیر است:
پیگیری
پس آزمون
متغیر مستقل
پیش آزمون
گروه
T3
T2
X
T1
آزمایش
T3
T2

T1
کنترل

ب.روش گردآوری اطلاعات (میدانی، کتابخانه ای وغیره):
در تحقیق حاظر بخشی از اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای،منابع و سایتهای معتبر علمی و بخشی از اطلاعات از طریق اجرای برنامه آموزشی و پرسشنامه های تحقیق جمع آوری می شوند.

پ.ابزار گرد آوری اطلاعات (پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده، آزمون، فیش، جدول، نمونه برداری، تجهیزات آزمایشگاهی وبانک های اطلاعاتی و شبکه های کامپیوتری و ماهواره ای و غیره):
1- پرسشنامه افسردگی بک: این پرسشنامه در سال 1961 از سوی بک و همکارانش معرفی شد. نسخه اولیه دارای 26 ماده بود ولی برای سهولت کار نسخه 13 ماده ای آن نیز تهیه شد. در این پرسشنامه هر سوال دارای 4 گزینه است که آزمودنی باید یکی از آنها را انتخاب نماید و بر اساس نمرات به دست آمده هر فرد در یک گروه افسردگی قرار می گیرد.
2- پرسشنامه نگرش ناکارآمد: مقیاس نگرشهای ناکارآمد وایزمن و بک در سال 1978 طراحی شد. آنها دو فرم موازی را فرم موازی را برای سنجش این سازه طراحی کردند که فرم الف آن 40 سوال و فرم ب آن 100 سوال داشت. فرم ایرانی این مقیاس که یکی از شناخته شده ترین ابزارها در حیطه پژوهشهای شناختی است، 26 عبارت را شامل میشود که چهار عامل کمال طلبی، نیاز به تایید دیگران، نیاز به راضی کردن دیگران و آسیب پذیری را اندازه گیری می کند.
3- پرسشنامه افکار خودآیند: این پرسشنامه توسط کندال و هالون در سال 1980 برای سنجش افسردگی از دیدگاه خود فرد تهیه شد و یک ابزار 30 گویه ای است که میزان خود گویه ای درونی فرد را مورد سنجش قرار می دهد.
4- پرسشنامه استرس هری: این پرسشنامه توسط چاندران هری در سال 2005 برای سنجش فشار روانی در موقعیتهای مختلف زندگی ساخته شد. این آزمون شامل 66 عبارت است که در یک طیف پنج درجه ای نمره گذاری می شود.
5- پرسشنامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) : پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی ۲۶ سوالی (WHOQOL-BREF) یک پرسشنامه ۲۶ سوالی است که کیفیت زندگی کلی و عمومی فرد را می سنجد. این مقیاس در سال ۱۹۹۶ توسط گروهی از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و با تعدیل گویه های فرم ۱۰۰ سوالی این پرسشنامه ساخته شد. این پرسشنامه دارای ۴ زیرمقیاس و یک نمره کلی است. این زیر مقیاس ها عبارتند از: سلامت جسمی، سلامت روان، روابط اجتماعی، سلامت محیط اطراف و یک نمره کلی.
6- پرسشنامه جمعیت شناختی : اطلاعات مربوط به سن، جنس، تحصیلات و … را شامل می شود.
7-مصاحبه : به منظور آگاهی افراد جهت فرایندها و برنامه و اهداف گروه قبل از شروع جلسات درمانی یک مصاحبه اولیه صورت می پذیرد.
8- برگزاری دوره های آموزشی با استفاده از پروتکل ذهن آگاهی : این پروتکل یک دوره درمانی هشت جلسه را شامل می شود که هر جلسه به مدت 2 ساعت می باشد و در هر جلسه دستورالعمل مشخصی وجود دارد.

ت.روش تجزیه و تحلیل اطلاعات :
اطلاعات به صورت آماری و توسط نرم افزارSPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهند گرفت. به منظور دستیابی به نتایج از آزمونهای تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر،تحلیل کوواریانس و آزمون t برای گروههای مستقل استفاده خواهد شد.

13-فهرست منابع ومآخذ (فارسی و غیره فارسی)مورد استفاده در پایان نامه به شرح زیر:
(بر اساس سامانه فهرست نویسی APA قابل دسترسی در سایت www.apa.org (
-آذرگون،حسن؛ کجباف،محمدباقر،(1389)،اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر کاهش نگرش ناکارآمد و افکار خودآیند دانشجویان افسرده دانشگاه اصفهان،مجله روانشناسی،شماره 53،سال چهاردهم،صفحه94-79.
-امیدی،عبدالله؛محمدخانی،پروانه،(1387)،آموزش حضور ذهن به عنوان یک مداخله بالینی،فصلنامه سلامت روان ،بهار1387،سال اول،شماره اول، صفحه 38-29.
-جبل عاملی،شیدا؛نشاط دوست،حمید؛ مولوی،حسین،(1389)، اثربخشی مداخله مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر کیفیت زندگی و فشار خون بیماران طن مبتلا به فشار خون، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دوره 15، صفحه 97-88.
-مهرابی زاده،مهناز،احمدیان،علی؛زرگر،یدالله؛شهبازیان،حشمت الله؛خدیوی،میثم،(1392)،تاثیر درمان شناختی ذهن آگاهی بر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران مرد مبتلا به فشار خون، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره بیست و یکم، صفحه 254-244.
-نجفی،ندا،(1393)؛ تعیین میزان اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی بر کاهش نگرش های ناکارآمد و میزان استرس نوجوانان مبتلا به بیماری کرونری قلبی، مجله علوم پزشکی رازی- دوره 21 شماره 128، صفحه 17-8.
-Beck, A. T., Epstein, N., & Harrison, R. (1983). Cognitions,attitudes and personality dimessions in depression. British Journal of Cognitive Psychotherapy, 1 (1), 1-16.
-Carver, C. S., & Scheier, M. F. (1981). Attention and self regulation: A controltheory approach to human behavior. New York: Springer-Verlag.
-Delizonna, L. L. (2003). Attention to heart rate fluctuations: Mindfulness and heart rate control. Poster to be presented at annual conference of Association for the Advancement of Behavioral Therapy, Boston, MA.
-Flugel CK, Vincent SS, Loehrer LL, Bauer BA, Wahner-Roedler DL. Measurement of quality oflife and participant experience with the mindfulness-based stress reducetion program. Compl Ther Clin Pract 2010;16:36-40.
-Kabat-Zin, J. (1990). Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain and Illness. New York: Dell Publishing.
-Kieviet-Stijnen A, Visser A, Garssen B, Hudig H. Mindfulness-based stress reduction training for oncology patients: Patients' appraisal and changes in well-being.Patient Educ and Couns 2008;72:436-42.
-Nyklíček I, Vingerhoets A. Adaptive psychosocial factors in relation to home blood pressure: A study in the general population of southern Netherlands. Int J Behavl Med 2009;16:212-8.
-Pickering TG. The effect of environmental and lifestyle factors on blood pressure and the intermediary role of the sympathetic nervous system. Nat Health J 1997;11:9-18.
Saenz, Z. S. (2003). Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT).
-Sharif F. [Coping strategies with stress and its relationship to health]. National Seminar disease from stress: Shiraz University of Medical Sciences Publications; 2008.P.5.(Persian)
-Segal, Z. V., Williams, J. M. G., & Teasdale, J. D. (2002). Mindfulness-based cognitive therapy for depression. New York: Guilford.
-Teasdale, J. D., Segal, Z. V., & Williams, J. M. G. (1995). How does cognitive therapy prevent depressive relapse and why shuld attentional control (mindfulness) training help? Behaviour Research and Therapy, 33, 25-39.


تعداد صفحات : 22 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود