مدیریت استراتژیک (دکتر لطف الله فروزنده) فصل پنجم
گردآورنده:
]نام و نام خانوادگی[
اهداف درس
آشنایی دانشجویان با:
تعاریف و مفاهیم فرایند مدیریت استراتژیک
مدلهای تدوین استراتژی
تدوین اهداف بلند مدت و انواع استراتژیهای اصلی
مفاهیم متغیرهای اساسی استراتژیک سازمانی
اجرای استراتژی
ارزیابی استراتژی ها
ارتباط مدیریت بهره وری و فرایند مدیریت استراتژیک
مقدمه
درس مدیریت استراتژیک یکی از دروس پایه ای رشته مدیریت بازرگانی است. شناخت دقیق تغییرات محیطی و افزایش توانمندی برای استفاده از فرصتها مهمترین وظیفه یک مدیر است.
مدیریت استراتژیک افق دید موسسه و نحوه رسیدن به آن را تعیین می کند، اصولا مدیران بازرگانی و موسسات بزرگ با داشتن دید استراتژیک توانسته اند پله های رشد و ترقی را به سرعت طی نمایند.
*فصل پنجم – اجرای استراتژی
مقدمه
به طور کلی اجرای استراتژی نیاز به دو ابزار دارد.
اولین ابزار، استراتژی در سطح وظیفه می باشد. مزایای رقابتی و قابلیتها متمایز و برجسته ای را که شرکتها در جستجوی آنها هستند، در مهارتها به منابع و توانمندیهای سطح وظیفه ای خلاصه میشنود.
ابزار دوم ساختار سازمانی میباشد که هر کدام را مورد بررسی قرار خواهد داد.
مدیریت استراتژی های وظیفه ای
برای درک بهتر نقش استراتژی های وظیفه ای در فرایند مدیریت استراتژی، باید آنها را از استراتژیهای اصلی متمایز ساخت. استراتژیهای وظیفه ای سه تفاوت عمده با استراتژی اصلی دارند:
افق زمانی
مشخص بودن
مشارکت و توسعه
افق زمانی
افق زمانی استراتژی وظیفه ای معمولا نسبتا کوتاه است. استراتژیهای وظیفه ای فعالیتهای کوتاه مدت را که معمولا در طی یک سال یا کمتر انجام میشوند تعیین و هماهنگ میکنند.
مشخص بودن
استراتژی وظیفه ای از استراتژی اصلی دقیق تر و مشخص تر است. استراتژی های وظیفه ای راهنمایی اقدامات وظیفه ای لازم در بخشهای کلیدی موسسه برای اجرای استراتژی اصلی می باشند. استراتژی اصلی راهنمایی کلی ارائه میکند. استراتژیهای وظیفه ای به مدیران مسئول برای رسیدن به هدف های سالیانه راهنمایی های مشخص می دهد.
مشارکت کنندگان
افراد مختلفی در تدوین استراتژی در سطح وظیفه ای و در سطح کسب و کار مشارکت دارند. استراتژی کسب وکار مسئولیت مدیریت واحد کسب و کار است. تدوین استراتژی وظیفه ای توسط مدیران سطح کسب و کار به فرودستان اصلی که حوزه های عملیاتی کسب و کار را اداره میکنند واگذار میشود.
استراتژیهای وظیفه ای در مدیریت تولید و عملیات باید تصمیاتی مربوط به موارد زیر را راهنمایی نمایند:
نظام اصلی تولید و عملیات موسسه، یعنی یافتن توازن بهینه میان سرمایه درونداد و برونداد تولید و عملیات.
تعیین محل، طراحی تجهیزات و برنامه ریزی کوتاه مدت برای فرایند.
مدیریت استراتژی های وظیفه ای
استراتژی منابع انسانی
الگوی تصمیمات درباره انتخاب، آموزش و پرداخت پاداش و مزایا به کارکنان، استراتژی منابع انسانی را به وجود می آورد. مدیران منابع انسانی بین مدیریت و کارکنان سازمان و میان سازمان وگروههای ذینفع خارجی مثل اتحادیه های کارگری و قانونگذاری دولتی و… نقش هماهنگ کننده را ایفا می کند.
استراتژی تحقیق و توسعه
با افزایش آهنگ تغییر تکنولوژی در بیشتر صنایع رفاقتی، تحقیق وتوسعه در بیشتر سازمانها نقش عمده ای یافته است.
تحقیق و توسعه یک وظیفه حیاتی یا ابزار کلیدی استراتژی کسب و کار است، اگر در کسب و کارهای ثابت و با نوآوری کمتر، تحقیق و توسعه به عنوان یک استراتژی وظیفه ای اهمیتی کمتر از بازاریابی و مدیریت مالی دارد.
منبع
کتاب «مدیریت اسراتژیک» نوشته ی دکتر لطف الله فروزنده دهکردی
سپاس از توجهتان