1
عنوان:
سلول گرایی، زیر بنای تحولات در صنعت رایانه
راهبرد سلول گرایی
“سلول گرایی” بیش از پردازش سریع اطلاعات و ارتباطات یا هر فناوری دیگر، موجب شتاب بیشتر تغییراتی می وشد که اکنون مدیران در صنعت رایانه با آن مواجهند و راهبردهای که مبتنی بر “سلول گرایی” می باشند، بهترین شیوه برای برخورد با تغییرات یاد شده به شمار می آیند.
نخستین رایانه سلولی
شرکت آی.بی.ام در سال 1964، نخستین رایانه سلولی ـ یعنی مستقیم 360ـ را به بازار ارائه کرد و اثر بخشی رهیافت سلولی را نشان داد طراحان سیستم 360، با این مساله به طور مستقیم برخورد کردند و خانواده ای از رایانه ها را تجسم بخشیدند و طراحی کردند که دستگاههایی در اندازه های گوناگون و برای کابرداهی مختلف را شامل می شد که همگی آنها مجموعه دستورالعملهای یکسانی بودند.
فراگرد “سلول گرایی” و قواعد آشکار و پنهان آن
سلول گرایی، راهبردی برای سازماندهی فراگردهای پیچیده ارائه خدمت و تولید محصول کارآمد است. یک سیستم سلولی، از واحدها یا سلولهایی تشکیل شده است که به طور مستقل طراحی گردیده اند ولی به عنوان یک کل منسجم عمل می کنند.
اطلاعات آشکار
قواعد آشکار طراحی (که “اطلاعات آشکار” نیز خوانده می شود) تصمیمهای هستند که بر تصمیمهای بعدی طراحی اثر دارند. در فراگرد طراحی، مطلوب است که نخست “قواعد آشکار طراحی” مشخص و تدوین گردند و آنگاه به طور گسترده به افراد دست اندرکار منتقل شوند. “قواعد آشار طراحی” در سه دسته قرار می گیرند.
قواعد آشار طراحی
آرایش درونی، که به طور دقیق مشخص می کند چه سلول هایی جزو سیستم خواهند بود و کارکرد هر یک چیست؟
قواعد آشار طراحی
تعاملها، که تفصیل چگونگی تعامل سلولها را، از جمله این که چگونه با هم هماهنگ یا به هم وصل خواهند شد و ارتباط برقرار خواهند کرد، شرح می دهند.
قواعد آشار طراحی
شاخصها، برای آزمایش انطباق هر سلول با قواعد طراحی “آیا سلول X می توان در سیستم کار کند” وبرای سنجش عملکرد یک سلول در برابر سلولهای دیگر (سلول X در مقایسه با سلول y چقدر خوب عمل می کند) به کار می روند.
مدیران اجرایی، گاهی هر سه دسته عامل اطلاعات آشکار را با هم جمع می کنند و مجموع آنها را “آرایش درونی”، “تعاملها” یا “شاخصها” می نامند.
اطلاعات پنهان
عوامل پنهان طراحی (که “اطلاعات پنهان” نیز خوانده می شود) تصمیمهای هستند که بر طراحی فراتر از “سلول محلی” اثر ندارند. عوامل پنهان را می توان بعدها انتخاب کرد و با بارها آن را تغییر داد، و نباید اطلاعات مربوط به آن را به کسی، بجز گروه طراح سلول داد (نوینز و وینتی،1989،ص90).
سلول گرایی در خارج از صنعت رایانه
سلول گرایی به عنوان یک اصل در تولید، سابقه ای طولانی دارد. تولید کنندگان بیش از یک قرن از آن استفاده می کردند؛ زیرا همواره ساخت محصولات پیچیده با تقسیم فراگرد ساخت با سلولها، آسانتر شده است؛
اگر سلول گرایی مزایای بسیاری دارد، پس چرا تمام محصولات و فراگردها، به طور کامل، سلولی طراحی نشده اند؟ پاسخ این پرسش آن است که طراحی سیستمهای سلولی به مراتب دشوارتر از طراحی سیستمهای یکپارچه مشابه است. طراحان سیستمهای سلولی باید درباره عملکرد درونی هر فراگرد یا کل محصول، دانش زیادی داشته باشند تا بتوانند قواعد آشکار طراحی مورد نیاز را برای ساختن یک محصول تدوین کنند. قواعد طراحی باید از پیش معین باشد، در حالی که در سطح هر سلول، طراحی به طور مستقل پیش می رود.
تداوم حیات در محیط پویا
این نوآوری به شرکتهای شبکه اجازه می دهد تا خواسته های بسرعت در حال تغییر مشتری را با فناوریهای در حال تکامل تلفیق کرده، تا آخرین لحظه ممکن پیش از عرضه محصول به بازار، در طراحی خود تجدید نظر و آن را تکمیل کنند (ایانسیتی و مک کومارک، 1977، ص 108ـ110).
رهبری در عصر معرفت
مدیران برای تداوم حیات سازمان خود در یک محیط آکنده از “سلول گرایی” باید به طراحی مجدد درون سازمانی خود بپردازند. مدیران برای ایجاد سلولهای برتر، به انعطاف برای ورود سریع به بازار و استفاده از فناوریهای بسرعت در حال تغییر نیاز دارند.
این چهارچوب سازماندهی، مانند “اطلاعات آشکار” دریک رهیافت تولید محصول به روش سلولی، ساختار کلی چگونگی کار گروهها با یکدیگر، روشهایی برای تعامل آنها با همدیگر و گروههای پشتیبانی را فراهم می آورد و شاخصهایی را برای تعیین مزیت کار هر گروه نسبت به گروههای دیگر ارائه می دهد.