تامین منابع مالی برای کسب و کار
Financial Support
آغاز کسب و کار
تهیه طرح توجیهی اقتصادی و فنی
جمع آوری اطلاعات پایه و اولیه
تعیین عنوان کسب و کار
تعیین محل کسب و کار
شناسائی انواع سرمایه گذاری مورد نیاز(ثابت و در گردش)
منابع مالی موجود جهت راه اندازی طرح (درونی و بیرونی)
انواع تسهیلات مالی (دولتی – خصوصی)
محاسبات مربوط به تسهیلات مالی
طرح توجیهی فنی و اقتصادی
معرفی موقعیت طرح (جغرافیایی- بازار-منابع انسانی)
توجیه فنی
توجیه مالی
توجیه اقتصادی
مراحل سرمایه گذاری (ثابت و در گردش)
سرمایه گذاری انجام شده توسط متقاضی.
سرمایه گذاری انجام شده توسط بانک.
سرمایه گذاری باقی مانده سهم متقاضی.
سرمایه گذاری باقی مانده سهم بانک.
سرمایه گذاری ثابت
زمین
ساختمان
تجهیزات
تاسیسات
ملزومات اداری و تولید
وسایط نقلیه
سرمایه گذاری در گردش
مواد مصرفی
حقوق و دستمزد
کالای در جریان تولید
کالای تولید شده
مطالبات نقدی
هزینه های جاری (آب و برق و گاز و تلفن و..
انواع منابع مالی
درونی (آورده شخصی نقدی و غیر نقدی : سپرده، طلا، اوراق بهادار، چکهای وصول شدنی و …)
بیرونی (سهم الشرکه – تسهیلات بانکی)
انواع تسهیلات مالی
دولتی یا خصوصی
منابع داخلی یا منابع بخش دولتی
منابع دولتی: وجوه اداره شده یا تسهیلات تکلیفی
منابع مالی دولتی
منابع موجود در قانون برنامه توسعه:
ماده 108 برنامه سوم که در ماده 20 برنامه چهارم تنفیذ شده است: در این ماده تسهیلات ویژه ای برای کارآفرینان عرصه آب و کشاورزی در قالب اعطای اراضی بزرگ طبیعی جهت احیا و بهره برداری آن در نظر گرفته شده است که از طریق وزارتخانه های جهاد کشاورزی و نیرودر قالب طرحهای توسعه در حال اجرا می باشد.
ماده 50 برنامه سوم: در این بند معافیتهای مالیاتی و عوارض دولتی برای ایجاد اشتغال در مناطق کمتر توسعه یافته توسط کارآفرینان در نظر گرفته شده است. دولت مکلف شده است تا بخشی از سود تسهیلات بانکی را بصورت یارانه به کارآفرینان پرداخت نماید.(ماده 27 برنامه چهارم)
ماده 95: حمایت مالی از جوانان و نیازمندان دهکهای پائین با پشتیبانی از صندوق توسعه اشتغال روستائی، صندوق اشتغال نیازمندان و…
بند ی ماده 97: تهیه و تدوین طرح جامع توانمندسازی زنان خودسرپرست و سرپرست خانوار با همکاری سایر سازمانها و نهادهای ذی ربط و تشکلهای غیردولتی و تصویب آن در هیئت وزیران در شش ماهه نخست سال اول برنامه.
ماده 99 : اعطای تسهیلات به خانواده ایثارگران.
ماده 102: حمایت مالی از تعاونی ها به استناد بند 2 اصل 44 قانون اساسی.
منابع مالی دولتی
منابع موجود در قانون بودجه سنواتی
صندوق مهر امام رضا(ع): تسهیلات خانگی،خویش فرمائی(خدماتی، توزیعی و تولیدی)، کارفرمایی، طرحهای کارآفرینی – قرض الحسنه 5 ساله، کارمزد 4 درصد
کمیته امداد امام (ره): صندوق اشتغال نیازمندان ( وام خود اشتغالی) -تفاهم نامه با وزارت کار و امور اجتماعی در خصوص اعطای تسهیلات خود اشتغالی تا سقف 100 میلیون ریال به یکصد هزار نفر در سال
سازمان بهزیستی :تسهیلات پیش بینی شده در تبصره 2 قانون بودجه سالانه.تسهیلات کارفرمائی به ازای بکار گیری هر مددجو 140 میلیون ریال
اداره کل آموزش فنی و حرفه ای :بند ژ تبصره 2 قانون بودجه سنواتی به آموزشگاههای فنی و حرفه ای و دارندگان مدرک مهارت
اداره کل کار و امور اجتماعی :تسهیلات بنگاههای زودبازده و کارآفرین (12 درصد 5 تا 10 ساله). بندهای (ژ) و (ذ) قانون بودجه سنواتی تسهیلات قرض الحسنه بانک رفاه مربوط به اشتغال مجدد مقرری بگیران بیمه بیکاری توسط کارفرمایان
منابع مالی دولتی
بنیاد شهید و امور ایثارگران : تسهیلات اشتغالزائی تبصره 2 قانون بودجه.ده درصد از اعتبارات صندوق مهر امام رضا(ع)
دفتر همکاری های فناوری ریاست جمهوری : تسهیلات بانکی 14 درصد بند 9 تبصره 2 قانون بودجه سالانه به طرحهای دارای نوآوری و ابتکار شامل فارغ التحصیلان؛ ایثارگران؛ نخبگان؛ شرکتهای دارای 70 درصد فارغ التحصیلان.
انجمن حمایت از زندانیان : تسهیلات از محل منابع داخلی اداره کل اقدامات تامینی و زندانها – جز 2 بند ط تبصره 2 قانون بودجه کشور
سازمان تربیت بدنی : اعتبارات تبصره 2 قانون بودجه سنواتی.
سازمان جهاد کشاورزی : اعتبارات بند (ژ) تبصره 2 قانون بودجه سنواتی.اعتبارات طرحهای توسعه کشاورزی از قبیل طوبی.
سازمان صنایع و معادن: طرح آمایش صنعتی و معدنی به کارخانجات و تولید کنندگان صنایع مادر و برتر استان – بنگاههای زود بازده
صندوق تعاون کشور: اعطای تسهیلات به تعاونیها با سود 7 الی 12 درصد
منابع مالی دولتی
صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه الکترونیک www.ESFRD.ir : خرید، انتقال و جذب و توسعه فناوری ، آموزش و تحقیق در علوم بنیادی، کاربردی ، طرحهای نیمه آماده تولیدی و خدماتی ، جذب سرمایه خارجی و داخلی
صندوق مالی توسعه تکنولوژی : در سال 1368 به ثبت رسید وزیر نظر سازمان گسترش و نوسازی صنایع صندوق تحقیق و توسعه صنایع و معادن www.RDFUND.ir سرمایه گذاری در طرحهای پژوهشی، هنری و کاربردی، اعتبار جهت تدوین دانش فنی و برنامه تولید ،صدور ضمانت نامه طرحهای بخش غیردولتی
موسسه توسعه فناوری نخبگان(Venture Capital)همراهی و مشارکت در ریسک پروژه ها ، حمایت از مرحله دانش فنی تا تولید برای شرکتهای نوپا ،حمایت از پروژه های با حداقل 60% ترکیب جوان
انواع عقود بانکی
مضاربه: یکی از عقود معین قانون مدنی است که بموجب آن تسهیلات لازم در اختیار اشخاصی که در امر تجارت و بازرگانی اشتغال دارند قرار می گیرد. عقد مضاربه در تعریف به قراردادی اطلاق می شود که به موجب آن یکی از طرفین (مالک) عهده دار تامین سرمایه (نقدی) می گردد، با قید اینکه طرف دیگر (عامل) با آن تجارت کرده و در سود حاصله، هردو طرف شریک باشند.
جعاله: عقدی است که به موجب آن جاعل یا کارفرما در مقابل انجام عمل معین (طبق قرارداد) ملزم به ادای مبلغ یا اجرت معلوم می گردد. طرفی که عمل یا کار را انجام می دهد «عامل» یا پیمانکار نامیده می شود. بدین معنی که بانک عامل بوده و انجام کار مشخصی را قبول نموده و بعنوان پیش دریافت 20 درصد را دریافت می نماید. حداکثر مدت جعاله 2 سال است که بسته به نوع طرح (تولیدی، تعمیرمسکن، خدماتی) مدت تعیین می شود. درصد سود نیز بسته به نوع فعالیت است.
مشارکت مدنی: عبارتست از درآمیختن سهم الشرکه نقدی و یا غیر نقدی متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی متعدد، به نحو مشاع، بمنظور انتفاع و طبق قرارداد که شامل موارد زیر می شود:
تولید و فروش محصول، واردات ماشین الات مواد اولیه و ابزار کار، واردات کالا به قصد فروش، صادرات کالا، بازرگانی داخلی، احداث مسکن انفرادی و انبوه سازی، بخش خدمات.
فروش اقساطی: عبارتست از واگذاری عین بهای معلوم به غیر، به ترتیبی که تمام یا قسمتی از بهای مزبور به اقساط مساوی و یا غیر مساوی در سررسیدهای معین دریافت گردد. موارد استفاده از عقد فروش اقساطی شامل :
فروش اقساطی مسکن، مواد اولیه و لوازم یدکی و ابزار(سرمایه در گردش)، وسایل حمل و نقل، کالاهای مصرفی با دوام، وسایل تولید، ماشین آلات و تاسیسات.
مدت قرارداد حداکثر به مدت طول عمر مورد قرارداد بوده و میزان سود را در شبکه بانکی تعیین می نمایند.
قرض الحسنه: عقدی است که به موجب آن بانک (بعنوان قرض دهنده) مبلغ معینی را طبق ضوابط مقرر به اشخاص حقیقی و یا حقوقی (بعنوان قرض گیرنده) به قرض واگذار می نماید. تعهد بازپرداخت قرض گیرنده صرفاً معادل مبلغ دریافتی بعلاوه کارمزد آن (4 درصد) خواهد بود. مدت قرض الحسنه اعطائی حداکثر سه سال می باشد.
اجاره به شرط تملیک: منظور عقد اجاره ای است که در آن شرط می شود مستاجر در پایان مدت اجاره در صورت عمل به شرایط قرارداد، عین مستاجره را مالک گردد. بانک بنا به درخواست متقاضی اموالی را خریداری نموده و در اختیار متقاضی قرار می دهد. مدت قرارداد با توجه به عمر مفید اموال متغیر است. نرخ سود با توجه به موضوع فعالیت تعیین می گردد.
انواع عقود بانکی
سلف: پیش خرید محصولات تولیدی به قیمت معین را سلف گویند؛ با این شرط که فروش محصولات تولیدی پیش خرید شده قبل از تحویل ممنوع است. کالا ها نباید سریع الفساد باشند و نیز آسان به فروش برسد. مدت قرارداد حداکثر به مدت یک دوره تولید بوده مشروط به اینکه از یکسال تجاوز ننماید. نرخ سود با توجه به موضوع فعالیت تعیین می گردد.
مساقات: معامله ای است که بین صاحب درخت و امثال آن با عامل در مقابل حصه مشاع معین از ثمره واقع می شود. ثمره شامل میوه و برگ و گل و غیره است. در این عقد بانک مالک عین و یا منفعت باغات و درختان مثمر است که به هر عنوان مجاز به تصرف و بهره برداری از آنها باشد. البته برای تامین مالی عوامل دیگر نظیر آب، کود، سم و وسیله نقلیه نیز قابل استفاده است. حداکثر مدت مساقات یکسال است.
مزارعه: قراردادی است که بموجب آن یکی از طرفین زمینی را برای مدت معینی بطرف دیگر واگذار می کند تا در آن زراعت کرده و محصول را بین یکدیگر تقسیم می نمایند. طرف اول مُزارع و طرف دوم عامل نامیده می شود. به عبارت دیگر صاحب زمین را مُزارع و زارع را عامل می نامند. حداکثر مدت مزارعه یکسال یا یک دوره زراعی است. در این قرارداد بانک همواره مزارع خواهد بود.
انواع عقود بانکی
نحوه اخذ تسهیلات از بانکها:
تهیه طرح کسب و کار (Business Plan)
مراجعه به سازمان مربوطه جهت صدور مجوز تاسیس.(برای مشاغل خاص)
تکمیل پرسشنامه درخواست کتبی تقاضای تسهیلات
تهیه طرح توجیهی برای اخذ تسهیلات به انضمام مدارک و مجوزات لازم .
معرفی طرح به کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان
معرفی طرح به بانک عامل
تشکیل پرونده و اخذ وثیقه در شعبه بانک عامل
پرداخت مرحله ای تسهیلات
محاسبه هزینه تسهیلات مالی(سود وام):
(نرخ بهره معادل 12 درصد و دوره بازپرداخت 60 ماهه )
سود کل وام= (مبلغ وام*نرخ بهره*(مدت + 1))÷24
محاسبات تسهیلات مالی
خسته نباشید