فناوری اطلاعات و مدیریت کمی (ITQM 2016)
منابع تامین مالی، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر احتمالی سرمایه گذاری
هونگ ونگ، پن لیانگ*، هوییولی، روییلی یانگ
جمهوری خلق چین، چنگجو 610064، مسیر جنوبی شماره 24 کمربندی، دانشگاه سیشوآن، دانشکده تجارت
مجله دانشگاه سیشوآن (فلسفه و ویرایش علوم اجتماعی)، چنگجو 610064، جمهوری خلق چین
چکیده
سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی (D وR) تشکیلات اقتصادی پیشرفته، سرمایه گذاری را با خطر احتمالی مواجه میسازد و بر روی آن تاثیر میگذارد، اما بسته به تغییر منابع مالی این تاثیرات نیز متفاوت هستند. این مقاله در نظر دارد تا ارتباط بین منابع تامین مالی ، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر احتمالی سرمایه گذاری را مورد مطالعه قرار دهد. شواهد تجربی دلالت بر این دارد که ارتباط بین میزان تامین سرمایه داخلی و سرمایه گذاری تحقیق و توسعه به طور قابل توجهی مثبت و نسبت بدهکاری- بستانکاری به طرز چشمگیری دارای تاثیر منفی بر روی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه می باشد. بنابراین، این مطالعه نشان می دهد که ارتباط بین خطر سرمایه گذاری و سرمایه گذاری تحقیق و توسعه می تواند با یک سهمی چهارگانه توضیح داده شود.
کپی رایت نویسندگان سال 2016، چاپ شده توسط وب سایت الزویر. این یک مقاله ی با دسترسی آزاد تحت لیسانس
(http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/) میباشد.
بررسی دقیق تحت مسئولیت کمیته سامان دهی ITQM سال 2016
کلمات کلیدی: منابع تامین مالی، سرمایه گذاری، خطر سرمایه گذاری،فناوری اطلاعات
*شماره تماس نویسنده مسئول: +86-15828062456
پست الکترونیکی: 547228242@qq.com
کپی رایت 1877-0509 نویسندگان سال 2016. چاپ شده توسط وب سایت الزویر. این یک مقاله ی با دسترسی آزاد تحت لیسانس CCBY-NC-ND می باشد.
(http://creative commons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).
بررسی دقیق تحت مسئولیت کمیته ی سامان دهی ITQM سال 2016
نشانگر دیجیتالی شئ ((doi: : 10.1016/j.procs.2016.07.049
1. مقدمه
با رقابت شدید و روز افزون خرید و فروش، تشکیلات اقتصادی خلاق نیازمند این هستند تا ساختار اصلی خود را طراحی کرده و به آن بهبود بخشند و همچنین امکان نوآوری فنی فعالی را به وجود آورند تا با تغییرات محیطی تطبیق داده شوند و از مزیت پیشرفت مداوم برخوردار شوند. نوآوری تحقیق و توسعه، کلید مدیریت تشکیلات اقتصادی نوآورگرا (خلاق) است. هرچند، بسیاری از عوامل ناپایدار فعالیت های تحقیق و توسعه، موجب به وجود آمدن خطر پیچیده ای در نوآوری تحقیق و توسعه خواهند شد. همانند فعالیت های مهم نوآوری، فعالیت تحقیق و توسعه نیز به طور روز افزون، بیشتر مورد توجه تشکیلات اقتصادی مخصوصا تشکیلات اقتصادی پیشرفته قرار گرفته اند. و این شرایط مهمی را برای تشکیلات اقتصادی پیشرفته فراهم می کند تا عملکرد نوآوری خود را ارتقا دهند. با این وجود، فعالیت های تحقیق و توسعه معمولا نیازمند بودجه ی بسیار و دوره ای طولانی هستند که منجر به خطر سرمایه گذاری موجود در فرآیند سرمایه گذاری تحقیق و توسعه می شود. این بدین معنی است که عملکرد نوآوری فعالیت های تحقیق و توسعه در آینده متغیر خواهد بود. بنابراین زمانیکه شرکت ها در زمینه ی تحقیق و توسعه سرمایه گذاری می کنند، با درجات مختلفی از مباحث خطر مالی مواجه خواهند شد. سرمایه گذاری تحقیق و توسعه دارای مشخصه های از قبیل تناوب و احتمال خطر بالا می باشد و این ویژگی ها نشان می دهد که سرمایه گذاری تحقیق و توسعه نیازمند سرمایه گذاری های طولانی مدت است. این سرمایه گذاری ها اساسًا از تامین سرمایه ی داخلی و خارجی شرکت نشات می گیرند. با افزایش سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، ترتیب الویت راههای تامین مالی از تامین مالی داخلی آغاز و به تامین بودجه ی بدهی ختم می شود و خطر سرمایه گذاری در وهله ی اول کاهش و در نهایت افزایش می یابد. بنابراین مطالعه ارتباط بین منابع تامین مالی، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر سرمایه گذاری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از مشخصه ی اصلی شرکت های مربوط به بازار رو به رشد سرمایه گذاری ((GEM، نوآوری مستمر آنها است، بنابراین ممکن است این رابطه در این شرکت ها مورد توجه بیشتر قرار گیرد. در فرآیند تحقیق و توسعه ی شرکت های مربوط به بازار رو به رشد سرمایه گذاری، ترکیب نامناسب و استفاده نامعقول از سرمایه منجر به خطرات مالی و در نتیجه از بین رفتن اعتبار سرمایه گذاری، از دست دادن سهام بازار و حتی بحران به مانده از آن خواهد شد. در این مقاله، تحقیق بر روی تامین سرمایه و خطر سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق و توسعه به تشکیلات اقتصادی کمک خواهد کرد تا مانع از پیامدهای خطر مالی شوند که در حقیقت از عدم هماهنگی منابع تامین مالی تحقیق و توسعه و هزینه بیش از حد نشات میگیرند، به طوریکه تشکیلات اقتصادی می توانند امتیاز نوآوری مستمر را از آن خود کنند.
اساسًا تمرکز مقاله های موجود در زمینه ی تاثیر منابع تامین مالی مختلف، بر روی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی تشکیلات اقتصادی است. مقاله های نوشته شده در زمینه ی بررسی تجربی منابع تامین مالی، هزینه ی تحقیق و توسعه و خطر سرمایه گذاری متحمل کمبود شدید بودجه خواهند شد. تحقیق در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است. ما بر این اساس لیست شرکت های بازار رو به رشد سرمایه گذاری را به عنوان نمونه ی تحقیق در نظر گرفتیم تا تاثیر منابع تامین مالی (تامین مالی داخلی و تامین بودجه ی بدهی) بر روی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و تاثیرات شدت سرمایه گذاری تحقیق و توسعه بر روی خطر سرمایه گذاری را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
2. تجزیه و تحلیل نظریه و فرضیات
فعالیت تحقیق و توسعه فرآیندی از انتقال آگاهی به مزایای اجتماعی و اقتصادی است. تمامی این فرآیندها مستلزم زمان و حجم عمده ای از سرمایه به منظور سرمایه گذاری هستند. شرکت ها به طور کلی زمانیکه در فعالیت های تحقیق و توسعه سرمایه گذاری می کنند، تامین مالی داخلی را به عنوان الویت منابع سرمایه انتخاب میکنند. تامین مالی داخلی، تجمع داخلی تشکیلات اقتصادی است که انتخاب ارجح شرکت ها در فعالیت های تحقیق و توسعه می باشد. آن همچنین دارای امتیازاتی چون هزینه ی کمتر، محدودیت کمتر و خطرات کمتر است، بنابراین می تواند فشار بدهکاری شرکت ها را کاهش دهد. بر اساس نظریه ی سلسله مراتب، میزر به این نکته پی برد که منابع تامین مالی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه در شرکت ها از طریق تامین مالی داخلی به تامین مالی خارجی طبقه بندی شده اند. نتایج تحقیق هیملبرگ و پترسن نشان داد که هزینه تحقیق و توسعه ارتباط مثبت و چشمگیری با تامین مالی داخلی دارد. تحقیقات کامین و شوآرتز تکیه بر این داشت که تاثیر نوآوری تکنولوژیکی اساسًا وابسته به میزان تامین مالی داخلی و سپس تامین مالی خارجی است. لیو با استفاده از اطلاعات تجربی لیست شرکت های پیشرفته در چین، تاثیر منابع تامین مالی بر روی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی شرکت ها را، مورد تجزیه وتحلیل قرار داد. نتایج تحقیق حاکی بر این بود که سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی تشکیلات اقتصادی اساسًا متکی به تامین مالی داخلی و افزایش سرمایه با فروش سهام است. فعالیت های سرمایه گذاری تحقیق و توسعه دارای مشخصه هایی همچون احتمال خطر بیشتر، سرمایه گذاری بیشتر و دوره ی سرمایه گذاری طولانی تری می باشند، بنابراین تامین مالی داخلی در مقایسه با تامین مالی خارجی دوره ی ثابتی برای پرداخت بدهی ندارد که این مسئله می تواند فشار اجرایی و عملی تشکیلات اقتصادی را کاهش دهد. بنابراین تامین مالی داخلی برای سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی تشکیلات اقتصادی مناسب تر است. بر اساس تجزیه و تحلیل ذکر شده در بالا، فرضیه ی شماره (1) تحت این عنوان مطرح می شود:
فرضیه ی شماره (1):
شدت تحقیق و توسعه به طور چشمگیر و مثبتی وابسته به نسبت تامین مالی داخلی است.
سرمایه ی بدهی باید اصل سرمایه و بهره را به موقع پرداخت کند و بازپرداخت بهره ی بدهی نیازمند جریان نقدی ثابت به عنوان یک پشتیبان می باشد. فعالیت های تحقیق و توسعه دارای دوره ی بازپرداخت طولانی مدتی هستند، بنابراین اگر شرکت ها از سرمایه ی بدهی در فعالیت های تحقیق و توسعه استفاده کنند، تضمین بازگشت بودجه می تواند دشوار باشد. زمانیکه فعالیت های تحقیق و توسعه با شکست مواجه شوند، شرکت با مشکلات مالی رو به رو خواهد شد. علاوه بر آن، همانطور که تحقیق و توسعه یک فعالیت سرمایه گذاری پر خطر است، بستانکاران نیازمند بازده خطر در سرمایه گذاری تحقیق و توسعه هستند که آن نیز منجر به هزینه ی بالای نرخ بهره می شود. بنابراین بازده سرمایه گذاری به دلیل هزینه ی بیش از حد سرمایه گذاری کاهش پیدا خواهد کرد. آیوازیان در زمینه تاثیر تامین مالی خارجی بر روی هزینه ی تحقیق و توسعه ی مربوط به شرکت ها، از طریق بررسی تجربی اطلاعات لیست شرکت های کانادایی، تاثیر اهرم مالی بر روی تصمیمات سرمایه گذاری مرتبط با شرکت ها را مورد مطالعه قرار داد و این مطالعه نشان داد که نسبت بدهی و هزینه ی سرمایه گذاری شرکت ها دارای یک رابطه ی مثبت و با اهمیت است. بر اساس بررسی تجربی ون، فشارهای بدهی و منابع بدهی بر روی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی شرکت ها تاثیرگذار بودند، و تامین بودجه بدهی با شدت سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی شرکت ها به طور چشمگیر و نامطلوبی در ارتباط بودند. اما به دلیل آنکه برای صنایع پیشرفته جدید دشوار است تا نیازهای مالی خود را از طریق ابزارهای تامین مالی داخلی برآورده کنند، آنها باید روش های تامین مالی مرتبط با نیاز خود را از قبل پیش بینی کنند. بر اساس تجزیه و تحلیل بالا، فرضیه شماره (2) تحت این عنوان مطرح می شود:
فرضیه ی شماره (2): سطح بالاتر تامین بودجه بدهی، منجر به سرمایه گذاری کمتر تحقیق و توسعه ی تشکیلات اقتصادی خواهد شد. فعالیت های تحقیق و توسعه از طریق یک دوره ی طولانی شناخته می شوند و نیازمند سرمایه گذاری بزرگ هستند. به طور کلی، برای تامین مالی داخلی دشوار است تا نیازهای مالی فعالیت های تحقیق و توسعه را برآورده کند و تشکیلات اقتصادی اغلب نیازمند این هستند تا از تامین مالی خارجی به منظور تامین سرمایه ی فعالیت های تحقیق و توسعه استفاده کنند. منابع مختلف تامین مالی فعالیت های تحقیق و توسعه به درجات مختلفی از خطر سرمایه گذاری می انجامند. کویی با مطالعه خود به این نکته پی برد که هزینه ی تحقیق و توسعه ی شرکت ها و منابع سرمایه بر یکدیگر اثر متقابل دارند. زمانیکه منابع سرمایه مناسب باشد، خطر سرمایه گذاری پایین است و سرمایه گذاری می تواند به وسیله ی آن از امتیاز و بهره برخوردار شود؛ اما اگر تامین منابع سرمایه نامناسب باشد، خطر سرمایه گذاری را افزایش می دهد. ابین متوجه شد، سرمایه هایی که در خلال بدهی صرف سرمایه گذاری تحقیق و توسعه می شوند، در برآورده کردن مطالبات مرتبط با سررسید بدهی ناکام ماندند، در نتیجه بستانکارانی که الویت اظهار نظر را داشتند، می توانستند ورشکستگی شرکت را خواستار شوند و این موضوع خطر ورشکستگی شرکت را افزایش می داد. جنسن و مکلینگ مطرح داشتند که در این صورت مشکل جایگزینی دارایی بین سهامداران و بستانکاران به وجود خواهد آمد و موجب می شود سرمایه گذاران آن شرکت یا تشکیل اقتصادی در دارایی های پرخطر که با بدهی همراه است سرمایهه گذاری کنند و این فرصت را به دست می آورند تا یک سری خطرات را متوجه بستانکاران سازند. هوآنگ و دیگر محققان مدلی را تحت عنوان مدل انفرادی تاثیر تصادفی اتخاذ کردند تا ارتباط بین سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر احتمالی را مورد بازبینی قرار دهند و نتایج این تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر ورشکستگی به طور مثبت و چشمگیری با هم مرتبط هستند. بررسی تاثیر منابع تامین مالی بر روی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه نشان می دهد که تامین مالی داخلی انتخاب اول و تامین بودجه ی بدهی انتخاب بعدی فعالیت های تحقیق و توسعه می باشد. زمانیکه بودجه ی مورد نیاز سرمایه گذاری تحقیق و توسعه از میزان تامین مالی داخلی فراتر میرود، لازم است تا تشکیلات اقتصادی از طریق تامین بودجه ی بدهی به درخواست بودجه بپردازند که این منجر به آن می شود تا سرمایه ی بدهی با افزایش سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، افزایش یابد. از مشخصه های سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، احتمال خطر بالاست. اگر زمانیکه فعالیت های تحقیق و توسعه با شکست مواجه می شوند، تشکیلات اقتصادی حجم زیادی از سرمایه ی مربوط به بدهی را در فرآیند سرمایه گذاری تحقیق و توسعه صرف کنند، منابع مصرف شده در تحقیق و توسعه ممکن است موجب بحران مالی در شرکت شده و خطر سرمایه گذاری را افزایش دهد. بنابراین، هزینه ی تحقیق و توسعه باید دارای یک "میزان" باشد. در راس سهمی (احتمال خطر در کمترین میزان قرار دارد)، سطح سرمایه گذاری تحقیق و توسعه در بهترین جایگاه قرار دارد. بر اساس آنالیز بالا، فرضیه شماره (3) تحت این عنوان مطرح می شود:
فرضیه شماره (3):بالا رفتن راس سهمی نشان دهنده ی ارتباط بین شدت تحقیق و توسعه و عدد z (شاخص اندازه گیری خطر احتمالی سرمایه گذاری) است.
3. روش تحقیق
1. 3. نمونه و جمع آوری اطلاعات
شرکت های فهرست شده بازار رو به رشد سرمایه گذاری اساسًا نوآوری پیشرفته و مستقل اختصاص یافته ی تشکیلات اقتصادی هستند، و این شرکت ها مشخصه های واضحی از نوآوری تکنولوژیکی (فنی) را دارا هستند. از آنجاییکه این شرکت های فهرست شده ویژگی هایی از قبیل تناسب بالای دارایی های نامشهود، پتانسیل رشد بالا، عملیات بی ثبات و مقیاس های کوچک را دارا می باشند، هدف اصلی شکل گیری بازار رو به رشد سرمایه گذاری، حمایت توسعه ی تشکیلات اقتصادی پیشرفته و در حال رشد است. بهترین گزینه آن است تا فهرست شرکت های بازار رو به رشد سرمایه گذاری را به عنوان نمونه ی تحقیق در نظر بگیریم تا ارتباط میان منابع تامین مالی، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر سرمایه گذاری را نشان دهیم. بنابراین ما شرکت های فهرست شده بازار رو به رشد سرمایه گذاری (سال 2014- 2010) را به عنوان نمونه ی تحقیق در نظر گرفتیم و نمونه را با ظوابط زیر می سنجیم: نمونه های ST یا اطلاعاتی با ارزش های کلیدی از دست رفته از این مطالعه حذف شدند؛ ما ماهیت خاص برخی از صنایع را در اولین و سومین رده بندی قرار دادیم (مانند صنعت کشاورزی، جنگل داری، دام پروری، پرورش ماهی، خدمات رسانی، مشاور املاک و مالی) و تشکیلات اقتصادی متعلق به این رده بندی ها از این مطالعه حذف شدند. ما پس از بررسی و تفکیک روش های بالا، در مجموع به 553 مورد از مشاهدات خود دست یافتیم. اطلاعات از میان پایگاه داده CSMAR (بازار سهام چین و تحقیقات حسابداری) انتخاب شده بودند، به جز هزینه های تحقیق و توسعه که به طور دستی از گزارشات سالیانه شرکت جمع آوری شدند.
2. 3. الگوی رگرسیون
جهت اثبات فرضیه ی شماره (1) و (2)، از تحقیق جی و فنگ، چن و یانگ نتایجی را به دست آوردیم و الگو های زیر تاثیر منابع تامین مالی بر روی شدت تحقیق و توسعه را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهند. الگو های رگرسیون ما در مطالعه ی شماره ی (1) و شماره (2) نشان داده شده است.
RD= α0 + α1 END + α2 EQU + α3 ROA + α4 SIZE + α5 Ʃ INDUST + α6 ƩYEAR + ɛ (1)
RD= β0 + β1 LEV + β2 ROA + β3 SIZE + β4 Ʃ INDUST + β5 ƩYEAR + µ (2)
i α وi β به ترتیب دلالت بر پارامترهای رگرسیون این الگو دارند، ɛ و µ به ترتیب نشان دهنده ی جمله خطای این الگوست.
با پیروی از روش اندازه گیری خطای سرمایه گذاری آلتمان و هم چنین تحقیق هوآنگ و دیگر محققان در زمینه ی تاثیر سرمایه گذاری تحقیق و توسعه بر روی خطر سرمایه گذاری که هدف آن اثبات فرضیه شماره (3) است، ما الگوی زیر را طراحی کردیم تا تاثیر شدت تحقیق و توسعه بر روی خطر سرمایه گذاری را مورد بررسی قرار دهیم. الگوی رگرسیون ما در معادله ی شماره (3) نشان داده شده است.
Z= γ0 + γ1 RD²+ γ2 RD+ γ3 OPE+ γ4 FAT+ γ5 LEV+ γ6 SIZE+ γ7 ƩINDUST+ γ8 YEAR+ υ (3)
γi دلالت بر پارامترهای رگرسیون این الگو دارند و υ نشان دهنده ی جمله خطای این الگوست.
1. 2 . 3. متغیرهای وابسته
شدت تحقیق و توسعه شاخص مهمی است که فعالیت های تحقیق و توسعه را مورد سنجش قرار می دهد. بنابراین متغیر وابسته ی الگوی شماره (1) و (2)، شدت تحقیق و توسعه را نشان می دهد. در این مقاله، ما با استفاده از شدت تحقیق و توسعه (سرمایه گذاری تحقیق و توسعه/ درآمد عملیاتی) سرمایه گذاری تحقیق و توسعه را مورد ارزیابی قرار می دهیم که این مسئله به طور معمول سطح هزینه ی تحقیق و توسعه را انعکاس می دهد.
متغی وابسته ی الگوی شماره (3)، خطر سرمایه گذاری را نشان می دهد. خطر سرمایه گذاری تحت عنوان خطر عملیاتی شناخته شده است، که این بدین معنی است که عوامل نامطمئن و غیر قابل پیش بینی بر روی سرمایه گذاری تاثیر می گذارند تا به اهداف آن در آینده دست پیدا کنند. خطر عملیاتی از بخش های اصلی فعالیت های تجاری است و سنجش دقیق آن دشوار است چرا که اساسًا از عوامل نامطمئن محیط اقتصادی مورد نظر نشات می گیرد. بنابراین ما خطر مالی را برمی گزینیم که بتوان آن را به آسانی کنترل کرد و به منظور جایگزینی خطر سرمایه گذاری، آن را مورد بررسی قرار داد. ما به دنبال اقدامات دای و یو، خطر مالی تشکیلات اقتصادی را با الگوی عدد z که توسط آلتمان و محقق مشهور آمریکایی ابداع شده است، اندازه گیری می کنیم. الگوی عدد z آلتمان در اصل به منظور پیش بینی احتمال شکست مالی یا ورشکستگی تشکیلات اقتصادی و موقعیت بحران مالی مورد استفاده قرار می گیرد. عملکرد آن بدین گونه می باشد:
Z= 1.2* X1+1.4* X2+ 3.3* X3+ 0.6* X4+ 0.999* X5
X1= سرمایه ی در حال کار/ کل دارایی ها
X2= سود انباشته/ کل دارایی ها
X3= درآمدهای قبل از هزینه و مالیات/ کل دارایی ها
X4= حقوق صاحبان سهام ارزش بازار/ ارزش دفتری بدهی کل
X5= فروش ها/ کل دارایی ها
Z= شاخص کل
پیش بینی الگوی عدد Z : اگر Z>3 باشد، شرایط مالی شرکت اطمینان بخش می باشد؛ اگر 1.8<Z<͇3 باشد، شرایط مالی شرکت در موقعیت خطرناکی قرار دارد و شرکت باید به آن توجه کند؛ و اگر Z<͇1.8 باشدف تشخیص اطلاعات مالی این است که شرکت در حال ورشکست شدن می باشد.
2. 2. 3 متغیر های تشریحی
منابع تامین مالی به عنوان متغیرهای تشریحی الگوی (1) و (2) انتخاب شده اند. نسبت بستانکاری- بدهکاری (LEV)، متغیر جایگزین تامین بودجه ی مالی است، و متغیر جایگزین تامین مالی انباشته داخلی، میزان تامین مالی داخلی (NET) است. تامین مالی داخلی سرمایه ای است که از فعالیت های تجاری حاصل می شود. این سرمایه همان تامین مالی داخلی شرکت است. ما در پیروی از جینگ و دیگر محققان این زمینه، مجموعی از ذخایر مازاد و سودهای تقسیم نشده را به عنوان میزان تامین مالی داخلی در نظر گرفتیم. میزان تامین مالی داخلی ، نسبت میزان تامین مالی داخلی به دارایی های کل است. شدت تحقیق و توسعه به عنوان متغیر تشریحی الگوی شماره (3) انتخاب شده است تا سطح فعالیت های سرمایه گذاری تحقیق و توسعه را مورد ارزیابی قرار دهد.
جدول شماره (1): معرفی متغیرها
متغیرها نمادها تعریف
سختی تحقیق و توسعه RD سرمایه گذاری تحقیق و توسعه/ درآمد عملیاتی
عدد Z Z همانطور که در فرمول شماره (1) نشان داده شده است
نسبت بستانکاری- بدهکاری LEV کل بدهکاری/ کل بستانکاری
میزان تامین مالی داخلی END (ذخایر مازاد+ سودهای تقسیم نشده) کل دارایی
میزان سود سهام ناخالص OPE سود عملیاتی/ درآمد عملیاتی
میزان افزایش سرمایه با فروش سهام EQU (دارایی خالص+ ذخایر سرمایی) کل دارایی
عملکرد دارایی ثابت FAT درآمد عملیاتی/ میانگین دارایی های خالص ثابت
بازگشت دارایی ROA (سود خالص+ افزایش بهره+ مالیات بر درآمد) میانگین کل دارایی
وسعت شرکت SIZE لگاریتم طبیعی کل دارایی
متغیر ساختگی سالیانه YEAR از سال 2010 تا 2014، در مجموع 4 سال متغیرهای
مجازی به وجود آمدند. بر اساس کمیسیون صنعتی، نمونه
مقاله ی پس از بررسی
متغیر ساختگی صنعتی INDUST در بردارنده ی مجموع پنج متغیر مجازی صنعتی
3. 2. 3. متغیر های کنترلی
بر اساس نتایج تجربی تحقیق ون، لیو، ونگ و دیگر محققان، الگوی (مدل) شماره (1) متغیر ساختگی سالیانه (YEAR)، متغیر ساختگی صنعتی (INDUST)، وسعت شرکت (SIZE) و بازگشت دارایی (ROA) را به عنوان متغیرهای کنترلی انتخاب می کند، و الگوی شماره (2) افزایش سرمایه با فروش سهام (EQU) را بر اساس مدل شماره (1) معرفی می کند. به دنبال تحقیقات دای، هوآنگ و دیگر محققان، الگوی شماره (3) میزان سود سهام ناخالص (OPE)، عملکرد دارایی ثابت (FAT)، نسبت بدهکاری- بستانکاری (LEV) و وسعت شرکت (SIZE) را به عنوان متغیرهای کنترلی انتخاب می کند. تعریف دقیق متغیرها در جدول شماره (1) نشان داده شده است.
4. نتایج تجزیه و تحلیل تجربی
1 .4 . تجزیه و تحلیل آماری توصیفی
آمار توصیفی متغیرهای اصلی در جدول شماره (2) نشان داده شده است. حداکثر شدت تحقیق و توسعه 032/1 و حداقل شدت آن صفر و انحراف معیار آن 092/0 می باشد، و این نشان می دهد که تفاوت کمی در سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی نمونه های عینی وجود دارد. مقدار میانگین Z 511/1 می باشد که نشان دهنده ی حوزه ی "ورشکستگی" است و انحراف معیار آن بزرگ است. این آمار نشان می دهد که خطر شرکت های لیست شده در نمونه مطالعاتی به طور کلی زیاد است، اما تفاوت های قابل توجهی میان متغیرها وجود دارد. مقدار میانگین میزان تامین مالی داخلی (END) 182/0، مقدار میانگین میزان افزایش سرمایه با فروش سهام (EQU) 591/0 و مقدار میانگین نسبت بستانکاری- بدهکاری (LEV) 211/0 می باشد. کوچکترین یکی از سه مقدار میانگین، میزان تامین مالی داخلی (END) است که نشان می دهد توانایی تامین مالی داخلی شرکت های فهرست شده ی بازار رو به رشد سرمایه گذاری، محدود است. حداکثر نسبت بستانکاری- بدهکاری (LEV) 211/0 می باشد که این دلالت بر این دارد که میانگین سطح بدهی شرکت ها به طور کلی بالاتر از سطح تامین مالی داخلی است. دلیل آن این است که بدهی از طریق اعتبار بانکی محدود شده و باید اصل سرمایه و بهره به موقع پرداخت شود که این منجر به بالا رفتن خطر کلی تشکیلات اقتصادی می شود. انحراف معبار گردش دارایی ثابت (FAT) بزرگ است و این بدین معنی است که تفاوت زیادی در قابلیت عملکردی تشکیلات اقتصادی وجود دارد.
جدول شماره (2). آمار توصیفی (2014- 2010)
متغیرها
حداقل
حداکثر
میانگین
انحراف معیار
Z
0993/0
977/3
511/1
459/0
DوR
0
032/1
06/0
092/0
END
269/0-
632/0
182/0
09/0
LEV
011/0
687/0
211/0
147/0
ROA
082/0-
396/0
062/0
05/0
SIZE
679/18
904/22
901/20
609/0
FAT
393/0
656/67
855/6
188/9
OPR
428/0-
713/0
153/0
143/0
EQU
111/0
9/0
591/0
152/0
2. 4. آنالیز رگرسیون
الگوی شماره (1) ارتباط بین سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و تامین مالی داخلی را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج تجربی در جدول شماره (3) نشان داده شده است. نتیجه ی رگرسیون نشان می دهد که میزان تامین مالی داخلی (END) و شدت تحقیق و توسعه (D و R) دارای یک ارتباط چشمگیر و مثبت هستند و این حاکی از این است که سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی تشکیلات اقتصادی با افزایش میزان تامین مالی داخلی، افزایش پیدا خواهد کرد. سرمایه گذاری تحقیق و توسعه وابسته به تامین مالی داخلی است. بر این اساس فرضیه ی شماره یک ثابت می شود. بنابراین مدیران تشکیلات اقتصادی استفاده از سرمایه داخلی را برای پروژه های سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی پرخطر ترجیح می دهند و دلیل آن هم هزینه ی پایین تر و خطر کمتر سرمایه ی داخلی است.
بر اساس نتایج رگرسیون الگوی شماره ی (2) در جدول شماره (3)، شدت تحقیق و توسعه و نسبت بستانکاری- بدهکاری به طور معکوس با میزان محسوس یک درصد (1٪) در ارتباط هستند. این بدین معنی است که سرمایه گذاری تحقیق و توسعه مشخصه هایی چون احتمال خطر بالا، عدم برگشت پذیری و دوره ی بازپرداخت طولانی را دارا می باشد، به طوریکه زمانیکه بستانکاران پروژه ی تحقیق و توسعه را به امانت می گیرند، معمولًا نیازمند هزینه ای برای جبران خطر احتمالی هستند. این مسئله باعث هزینه ی بالای تامین بودجه ی بدهی جهت سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی شرکت ها می شود و تشکیلات اقتصادی باید فشار پرداخت بدهی را به عهده گیرند. منابع تامین بودجه ی بدهی، محدودیت قابل توجهی نسبت به پروژه ی تحقیق و توسعه ی تشکیلات اقتصادی دارند. تنها زمانیکه سرمایه داخلی کافی نیست، تشکیلات اقتصادی به منظور تکمیل نیازهای سرمایه ای خود، تامین بودجه ی بدهی را بر می گزینند.
الگوی شماره (3) ارتباط بین شدت تحقیق و توسعه و خطر سرمایه گذاری را تایید می کند. نتیجه نشان می دهد که ارتباط بین خطر سرمایه گذاری و سرمایه گذاری تحقیق و توسعه می تواند با یک سهمی نشان داده شود. فرضیه شماره ی (3) به طور کامل به اثبات رسیده است. در مرحله اول سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، تشکیلات اقتصادی لازم به این هستند تا حجم زیادی از سرمایه را صرف شروع پروژه ی تحقیق و توسعه و خرید منابع مربوط به آن کنند و این موجب کمبود نسبی بودجه که با افزایش خطر مالی شرکت همراه شده است، می شود. هرچند با توسعه ی مداوم پروژه های تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه به نسبت ثابت می ماند و در نتیجه خطر احتمالی شرکت کاهش پیدا خواهد کرد.
جدول شماره ی (3): نتایج رگرسیون منابع تامین مالی، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر سرمایه گذاری
متغیرها
RD
Z
الگوی (1)
الگوی (2)
الگوی (3)
عدد ثابت
121/0-
022/0-
***2300/4
(784/0-)
(156/0-)
(934/6)
RD2
**860/0
(032/2-)
RD
***379/1-
(869/3-)
LEV
***117/0-
***862/0-
(074/4-)
(814/6-)
END
*101/0
(722/1)
***108/0
EQU
(517/3)
*191/0-
*196/0-
(795/1-)
(513/2-)
007/0
008/0
***128/0-
SIZE
(048/1)
(128/1)
(660/4-)
OPE
***273/1
(513/10)
FAT
***013/0
(119/7)
YEAR
control
control
control
INDUST
control
control
control
Adj.R2
6/8%
2/9%
2/43%
F
***009/5
***645/5
***020/31
تو ضیخات: مقدار تی (T) درون پرانتز (.). ***، **، * به ترتیب اهمیت سطوح 010/0، 05/0 و 01/0 را نشان می دهد.
5. نتیجه گیری
در این مقاله، لیست شرکت های بازار رو به رشد سرمایه گذاری از سال 2010 تا 2014 را به عنوان نمونه ی تحقیقاتی انتخاب کردیم تا ارتباط بین منابع تامین مالی، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه و خطر سرمایه گذاری تشکیلات اقتصادی پیشرفته و شرکت های نوآوری غیر وابسته (مستقل) را مورد مطالعه قرار دهیم. بر اساس آنالیز تجربی، اکثر فرضیات تایید شده اند. و نتایج به دست آمده نشان می دهد که شدت تحقیق و توسعه (D وR) کاملًا به تامین مالی داخلی وابسته است، در حالیکه شدت تحقیق و توسعه به طور منفی با نسبت بستانکاری- بدهکاری در ارتباط است. علاوه بر آن بررسی های تجربی یک ارتباط سهمی شکلی را بین عدد Z (شاخص اندازه گیری خطر احتمالی سرمایه گذاری) و شدت تحقیق و توسعه نشان می دهد، که این بدین معنی است که خطر سرمایه گذاری در وهله ی اول کاهش و سپس با افزایش سرمایه گذاری تحقیق و توسعه افزایش می یابد. این مطالعه هم چنین نشان می دهد که انتخاب نخست تشکیلات اقتصادی نوآورگرا و پیشرفته تامین مالی داخلی است و این زمانی صورت می گیرد که این تشکیلات بر روی تحقیق و توسعه که به عنوان منابع تامین مالی کم هزینه و کم خطر در نظر گرفته شده اند، سرمایه گذاری کنند. اگر این منابع نتوانند به ملزومات تشکیلات اقتصادی دست پیدا کنند، تامین بودجه ی بدهی خارجی را مورد بررسی قرار خواهند داد. روش تامین مالی با نظریه ی سلسله مراتب سازگار است. افزون بر آن تجزیه و تحلیل ذکر شده نشان می دهد که در مرحله ی اولیه ی فعالیت های تحقیق و توسعه، تشکیلات اقتصادی، سرمایه ی زیادی را صرف سرمایه گذاری تحقیق و توسعه خواهند کرد، که این موجب کاهش عدد Z و افزایش خطر مالی شرکت ها خواهد شد. اما با توسعه ی فعالیت های تحقیق و توسعه ی مرتبط با شرکت ها، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه در یک سطح ثابت حفظ شده و منجر به افزایش عدد Z و کنترل خطر احتمالی شرکت خواهد شد.
بر اساس تجزیه و تحلیل بالا ما می توانیم متوجه شویم که منابع تامین مالی بر روی شدت سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ی شرکت های بازار رو به رشد سرمایه گذاری تاثیر خواهند داشت، در حالیکه شدت سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ، خطر تشکیلات اقتصادی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بدین ترتیب، شرکت های مربوط به بازار رو به رشد سرمایه گذاری باید با به وجود آمدن فعالیت های تحقیق و توسعه مانع از ایجاد خطرات احتمالی شوند. بنابراین تشکیلات اقتصادی باید در دو حوزه ی زیر تلاش کنند: از یک طرف، تشکیلات اقتصادی باید به منظور افزایش سطح فعالیت های تحقیق و توسعه، یک استراتژی علمی از تامین مالی تحقیق و توسعه به وجود آورند و یک چیدمان مناسب برای تامین سرمایه ایجاد کنند. تامین بودجه ی بدهی با میزان و ساختار مناسب، عملکرد شرکت را بهبود می بخشد و ساختار سرمایه را بهینه می سازد؛ به عبارتی دیگر، تشکیلات اقتصادی باید اهمیت را به خطر سرمایه گذاری تحقیق و توسعه ضمیمه کنند و برآورد موثری را جهت کاهش خطر این تشکیلات در نظر گیرند. بر اساس درک و آنالیز کامل منابع تامین مالی و توانایی ریسک پذیری، تشکیلات اقتصادی نوآورگرا و تکنولوژیکی می توانند با دوری از خطر و توسعه مستمر به اهداف خود موفقیت آمیز دست یابند.
1