دور هم جمع شدن یک آغاز،دور هم باقی ماندن یک پیشرفت و با هم کارکردن یک موفقیت است.
کارآفرینی در بستر IT
اخلاقیات در کسب و کار اینترنتی
مفاهیمی که به آنها خواهیم پرداخت:
گستره اخلاق مجازی در اینترنت
رعایت اخلاق در کسب و کار اینترنتی ضرورت یا اجبار؟
مسائل عمده اخلاقی در کسب و کار اینترنتی
بررسی معیارهایی برای تخمین کیفیت اخلاقی بودن انواع کسب و کار اینترنتی
پیشنهاداتی برای اخلاقی بودن
پیامدهای رعایت اخلاق در کسب و کار اینترنتی
گستره اخلاق مجازی
در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و به ویژه اینترنت، گستره اخلاق درست از لحظه ای آغاز می شود که یک کاربر پشت رایانه شخصی خودش می نشیند و روی دگمه مرورگر اینترنتی کلیک می کند تا به درون جامعه جهانی اطلاعات گام بگذارد (کولمن 2001).
در چنین فضایی تدوین هر گونه قانون و مقررات نه تنها غیرممکن به نظر می رسد، بلکه مضحک هم جلوه می کند. چیزی که ممکن است از نظر یک کاربر مطلوب و خواستنی باشد، می تواند از دیدگاه کاربر دیگری نامطلوب و ناپسند باشد.پس تعریف یک سری اصول اخلاقی برای پابرجا ماندن در این آشفته بازار ضروری به نظر میرسد.
اخلاق اجباری یا جبر اخلاقی؟!!
اخلاق شاخه ای از فلسفه است که در مورد اینکه چه چیزی درست و چه چیزی نادرست است به بحث میپردازد.
برای اخلاق تعریف واحد و مشخصی وجود ندارد. اخلاق مجموعه مقرراتی نیستند که مدوّن نوشته شده باشند؛ در هر جامعه ای مطابق با هنجارها و ارزش های رایج آن جامعه، تعاریفی از اخلاق ارائه می شوند.
لذا تدوین و تعریف اصول کلی اخلاق در اینترنت به سادگی تدوین اصول و قواعد کلی حقوق نیست. نه حقوق می تواند جای اخلاق را بگیرد و نه اخلاق قادر است جای حقوق بنشیند لیکن حقوق و اخلاق، مکمل هم هستند.
اخلاقی بودن یا قانون مندی؟
اعمال غیرقانونی قانون را میشکنند در حالی که اعمال غیر اخلاقی ممکن است غیر قانونی نباشند.
درستی یا نادرستی همیشه قابل تشخیص از هم و شفاف نیستند.
شما قضاوت کنید:
روزانه در ایمیل خود با چه تعداد ایمیل تبلیغاتی و حاوی مسائل سرگرم کننده و فریبنده مواجه میشوید؟آیا از شما کسب اجازه شده است؟
آیا میدانید اطلاعات جستجو شده توسط شما به قصد تبلیغات از سایت های مرجع خریداری میشود؟
آیا خریدهای اینترنتی که تابحال داشته اید رضایت خاطر شما را جلب کرده اند؟ا اکنون با اطمینان بیشتر دست به خرید آنلاین میزنید یا خیر؟
ذره را تا نبود همت عالی حافظ طالب چشمه خورشید درخشان نشود
سیاست های غیر اخلاقی مورد استفاده توسط برخی شرکت های اینترنتی:
Spam:نوعی از ایمیل که به هزاران آدرس الکترونیکی تصادفی به منظور بدست آوردن مشتریان جدید یا فروش بیشتر فرستاده میشود.
به نامه های الکترونیکی ناخواسته و اغواکننده ، Spam گفته می شود.
یک نمونه Spam
فرض کنید که ما به شما بگوئیم که می توانید هشتاد و دو درصد ار وزن خود را صرفا" در چندین ماه ، کاهش دهید ، آیا این موضوع برای شما جالب است ؟ ما نیز امیدواریم که چنین اتفاقی بیافتد . برای آگاهی از اطلاعات بیشتر سایت ما را دیدن نمائید. پیام فوق قطعا" یک Spam می باشد
سیاست های غیر اخلاقی مورد استفاده توسط برخی شرکت های اینترنتی:
قلاب و طعمه:زمانی که مشتری با تبلیغی خوشایند برای بازدید از سایت مواجه میشود و پس از مشاهده متوجه میشود که تبلیغ مذکور کاملا درست نبوده ویا گمراه کننده بوده است.
مثلا عنوان لپ تاپ 10 دلاری!!
که پس از مراجعه متوجه میشوی که 10 سال پیش چنین موجودی وجود داشته است
آگهی دروغی نگفته اما باعث سوء تفاهمی شده که فقط باعث جلب توجه باشد.
سیاست های غیر اخلاقی مورد استفاده توسط برخی شرکت های اینترنتی:
کلاه برداری ایمیلی:فرستادن ایمیل های جعلی با تیتر هایی گمراه کننده و اسم اشخاص سرشناس برای اخاذی از افراد ساده لوح
عکس تبلیغ گرین کارد
سیاست های غیر اخلاقی مورد استفاده توسط برخی شرکت های اینترنتی:
Adware:شکلی از نرم افزارهای جاسوسی که اطلاعات را بر پایه مسائل شخصی و الگوی جستجوی کاربران را به منظور استفاده ابزاری جمع آوری میکند.
Typosquatting:خرید و ایجاد سایت هایی با آدرس هایی شبیه به سایت های عامه پسند و محبوب با قصد به اینکه تعداد بازدیدکنندگان زیادی به سبب تایپ اشتباه نصیب سایت شود.مثل www.yahooo.com
نسخه تقلبی موتور جست و جوی گوگل در چین راه اندازی شد
نکته قابل توجه آن است که چینی ها،نامی شبیه گوگل نیز برای وبسایت خود انتخاب کرده اند.
”این موتور جست و جوی جدید Goojje.com نام دارد .
این موتور جست و جوی چینی، قابلیت های دیگری نظیر خدمات شبکه های اجتماعی را نیز ارائه می دهد. صفحه اول Goojje نیز تا حد بسیار زیادی شبیه به گوگل طراحی شده است.
جالبه خواستم از سایت goojje دیدن کنم با یه عالم پیشنهادای بهتر و اخلاقی تر مواجه شدم!!!
مزایای رعایت اخلاق در کسب و کار اینترنتی
وفاداری مشتریان
سودآوری
بقا
رشد میزان دست یابی به اهداف و قابلیت های رقابتی
رضایت مشتریان
کاهش هزینه های تبلیغات
مسائل عمده اخلاقی در کسب و کار اینترنتی
تفاوت های فرهنگی
حریم خصوصی
مالکیت فکری و معنوی:کپی رایت،حق ثبت اختراع،علامت تجاری
جرایم رایانه ای
حمایت از حقوق کاربران اینترنتی
آزادی بیان
مالیات
مالکیت فکری و معنوی
کپی رایت نوعی حفاظت قانونی از آثارعلمی و ادبی و هنری است که شامل هر نوع عرضه ای از اثر می شود و به صاحب اثر اجازه می دهد از حقوق انحصاری که شامل تکثیر و اقتباس در شیوهٔ بیان نو است،استفاده کند.
این اثر می تواند یک مقاله، نمایشنامه، ترانه، یک حرکت جدید در رقص، کد HTML یا گرافیک کامپیوتری باشد که قابل ثبت بر کاغذ، نوار کاست، CD یا هارد درایو کامپیوتر است.
مالکیت فکری و معنوی
موافقتنامه جنبه های تجاری حقوق مالکیت فکری (Trips) به عنوان یکی از مهم ترین اسناد بین کشورهای پدید آورنده " گات "(WTO سازمان تجارت جهانی فعلی) در دور اروگوئه پس از مذاکرات فراوان در تاریخ 15 آوریل 1994 مورد توافق نهایی قرار گرفت.
در زمینه کپی رایت و حقوق مربوط به آن، در موافقتنامه تصریح شده است که اعضاء باید مقررات اساسی کنوانسیون برن را ( تجدید نظر شده در سال 1971) در زمینه حمایت از آثار ادبی و هنری بپذیرند. در این موافقتنامه، کپی رایت به برنامه های کامپیوتری نیز تعمیم داده شده و مقرر شده که این برنامه ها همچون آثار ادبی و هنری مورد حمایت قرار می گیرند.
مالکیت فکری و معنوی
اما به دلیل عدم عضویت ایران در WTO و WIPO، نقض کپی رایت انواع آثار هنری، ادبی و نرم افزاری نه تنها محکومیت و مجازاتی در پی ندارد، بلکه از سوی همه افراد به سادگی انجام می شود و به عنوان مثال تمام کامپیوترهای قوای سه گانه کشور با " ویندوز"هایی بالا می آید که نسخه اصلی آن یک سی دی قفل شکسته است به قیمت1000 تومان.
تعریف حریم خصوصی
عده ای این مفهوم را با حق افراد در بهره بردن از استقلال، تنهایی و تعیین اینکه آیا و چگونه اطلاعات مربوط به خود را برای دیگران آشکار کنند پیوند می دهند.
«وستین» تعریف مفیدی برای حریم خصوصی عرضه می کند: «حریم خصوصی عبارت است از حق افراد، گروه ها و موسسات برای تعیین این موضوع برای خود که چه وقت و تا چه حد اطلاعات مربوط به آنها به دیگران منتقل شود
حریم خصوصی
به طور خاص اطلاعاتی که می تواند محرمانه یا شخصی تلقی شود و امکان افشای آن از طریق اینترنت هست عبارتند از : علائم تجاری، روابط جنسی، امور مذهبی و سیاسی، اطلاعات پزشکی و مالی یا امنیتی
این اطلاعات که به دلایل مختلف و برای سهولت دسترسی به آنها و یا انتقال به دیگران از سوی شبکه های رایانه ای حفظ می شود به راحتی می تواند در اختیار افراد غیرصالح قرار بگیرد و با افشای آن ضررهای هنگفتی به مال یا آبروی افراد وارد آید
راه کارهای پیشنهادی
جلب اعتماد مشتریان
ایجاد محیطی امن و محافظت شده
تعریف استاندارد برای شرکت های اینترنتی
تشکیل اتحادیه فروشگاه های مجازی
شفاف سازی امور مربوط به پرداخت
انجام تبلیغات موثر با هدف فرهنگ سازی خرید اینترنتی
جلب اعتماد مشتریان
همان طور که می دانید، سایت های اینترنتی خیلی مورد اعتماد مردم قرار نمی گیرند، زیرا در مورد شخصیت حقیقی یا حقوقی شان ابهام وجود دارد.
پس اولین کاری که باید بکنید این است که این ابهام را با دادن یک نشانی کامل و شماره تلفن موثق، برطرف کنید. اگر دفتر و یا فروشگاهی دارید، عکسی از آن را در سایت خود بگذارید و بهتر آن است که عکس هایی از خودتان یا کارکنانتان را نیز در سایت قرار دهید .
جلب اعتماد مشتریان
در این صورت مشتریان، شما را به جای موجودی ناشناخته که کسی نمی داند کجاست، به دید فردی واقعی می بینند .
شما می توانید اعتماد مشتریانتان را از طرق مختلف به دست آورید; با فروش محصولات با مارک های شناخته شده، با نشان دادن سیاست های تحویل و پس گرفتن محصولاتتان، با پیوستن به سازمان های شناخته شده ملی و یا با دادن برگه پشتیبانی برای محصول خود . شما اعتماد مشتریانتان را با نصب یک سیستم راهنمای مشتری پسند و بی واسطه و یک سرور امن برای معاملات توسط کارت های اعتباری به دست می آورید، همچنین می توانید اعتماد را با برقراری تماس های مجدد به دست آورید.هر گاه این اعتماد حاصل شد، فروش نتیجه می دهد
جلب اعتماد مشتریان
شما اعتماد مشتریانتان را با نصب یک سیستم راهنمای مشتری پسند و بی واسطه و یک سرور امن برای معاملات توسط کارت های اعتباری به دست می آورید، همچنین می توانید اعتماد را با برقراری تماس های مجدد به دست آورید.هر گاه این اعتماد حاصل شد، فروش نتیجه می دهد.
با تشکر از توجه و همکاری شما
انواع کسب و کارهای اینترنتی
امروزه، کسب و کارهای اینترنتی بسیار متنوعند. اما به طور کلی آنها را می توان آنها به 10 گروه عمده تقسیم بندی کرد: 1- ایجاد اجتماعات آنلاین؛ 2- خرید، فروش و حراج کالاهای مختلف؛ 3- تبلیغات اینترنتی؛ 4- ارائه خدمات تخصصی به دیگران؛ 5- ایجاد امپراطوری اطلاعات، اخبار و آموزش؛ 6- تهیه و ارائه نرم افزارهای مختلف؛ 7- چند رسانه ای یا مالتی مدیا؛ 8- پیوستن به شبکه های واسطه گری؛ 9- خدمات مربوط به ایمیل؛ 10- سرمایه گذاری مشترک.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
کسب و کار اینترنتی به فروش محصولات یا خدمات در اینترنت گفته می شود.خرید و فروش اینترنتی به کوچکترین کسب و کارها نیز این امکان و فرصت را می دهد که به مخاطبان خود در سطح جهانی با حداقل هزینه دسترسی پیدا کنند. اگر محصول خاص و منحصر به فردی دارید که در دیگر نقاط دنیا وجود ندارد، می توانید با معرفی آن محصول در سایت خود، دیگران را از وجود آن مطلع کنید و از این طریق به اهداف خود دست یابید. زیبایی اینترنت در این است که مخاطبان آن در سرتاسر دنیا پراکنده اند و این امر می تواند به معنای وجود مشتریان بالقوه برای شما باشد. این نوع بازار، هیچ موقع بسته نمی شود. مشتریان شما می توانند به صورت 24 ساعته به اطلاعات کسب و کارتان دسترسی پیدا کنند. شما نیز می توانید هر چند بار و با هر فاصله ای که بخواهید ، اطلاعات مورد نظرتان را درباره ی فعالیتها و فروشگاهتان در صفحات اینترنت جای دهید. مهمتر از این، شما می توانید کاتالوگی از محصولات و خدماتتان را همراه تصویر و حتی فیلم در صفحات اینترنت قرار دهید. در این صورت، مشتریان بالقوه ی شما می توانند آنها را مشاهده کنند و حتی در هر ساعت از شبانه روز، سفارش خرید دهند.