گزارش کار اموزی ساخت پل
فهرست مطالب
فصل دوم
ارزیابی مرتبط با رشته کارآموزی………………………………………………………. 9
فصل سوم
آموخته ها و پیشنهادات ………………………………………………. 11
* موقعیت رشته کارآموز در واحد صنعتی
* بررسی شرح و وظایف رشته کارآموز
وظایف رشته کارآموز بستگی به موقعیت شخص در کار دارد اگر در قسمت پیمانکار باشد باید سعی کند که کار را به نحو احسن انجام دهد تا بعداً کار دچار مشکل نشود و اگر در قسمت نظارت باشد باید شخص بر تمام کارهای انجام شده در کارگاه ، اجناس وارد شده به کارگاه و مصالح مصرفی در کارگاه نظارت کامل داشته باشد .
* کارهائی که در حال حاضر در شرکت در دست تولید است
1) آرماتوربندی و بتن ریزی قطعات کنار و پیاده روها
2) آرماتوربندی و بتن ریزی تیر پیش ساخته
3) درست کردن قالب برای قرار دادن در پیاده روها برای اینکه کابلهای برق از داخل آن عبور داده شود .
4) آرماتوربندی و بتن ریزی دال
5) آرماتوربندی و بتن ریزی شناور
6) آرماتوربندی و بتن ریزی تیر عرضی
7) قرار دادن درز انبساط
8) حفاری شمع
9) بتن ریزی شمع
10) قرار دادن تیرهای پیش ساخت بر روی سرستونها .
* کارهائی که در آینده اجرا می شود
1) خاک ریزی در قسمت وسط رودخانه برای منحرف کردن آب
2) اجرای پایه های باکس
3) ساختن بقیه تیرهای پیش ساخته مورد نیاز
" فصل سوم "
آموخته ها
پل چهارم دزفول مربوط به کنارگذر دزفول – شوشتر می باشد که از جاده خرم آباد بعد از پل زال یک جاده ساخته اند که دیگر به طرف اندیمشک نمی رود بلکه از پل زال به دزفول و بعد به شوشتر و بعد به سمت ماهشهر می رود . یکی از پلهائی که در مسیر این راه وجود دارد پل چهارم دزفول می باشد که طول پل 669 متر و عرض پل 2 تا 80/11 می باشد که 2 متر وسط آن جزیره است تقریباً عرض کل پل از پیاده روی سمت راست تـا پیاده رو سمت چپ 60/25 می بـاشد و عرض باند سواره رو 30/9 میباشد .
وضعیت شالوده ها :
در این پل از 2 نوع پی استفاده شده است : 1) پی های گسترده 2) پی شمعی
در قسمت اول که در بستر عمق آب قرار ندارد تقریباً تماماً پی گسترده است ( بدون شمع ) که برای این پی ها از پی های 6×25 متر و 8×25 متر استفاده شده است و با توجه به اینکه طول پی 25 متر بوده ولی طول آرماتورها 12 متری می باشد این شمع ها در دو مرحله اجرا شده است بطوریکه یک قسمت ( 12 متری ) آرماتور بندی و بتن ریزی شده و بعد قسمت دیگر انجام گرفته . ولی در قسمت وسط به علت اینکه زمین لجن بوده از پی های شمعی استفاده شده است به طوریکه به وسیله دستگاه حفار زمین را تا عمق لازم ( عمقی که به زمین سخت برسیم ) حفاری کرده و بعد داخل چاه را آرماتور قرار داده و سپس بتن ریزی را انجام می دهیم .
طریقه قرار دادن سبدی آرماتور به داخل محل حفاری به این صورت است که این قفسه در کارگاه قالب بندی ساخته می شود و بعد بوسیله لودر و یا جرثقیل به کنار شمع انتقال داده می شود و سپس بوسیله جرثقیل به داخل شمع فرستاده می شود . برای بتن ریزی شمع حتماً باید از لوله ترمی استفاده کرده چون اگر از لوله ترمی استفاده نشود و از بالا به پائین بدون لوله ترمی بتن ریزی انجام شود باع می شود که مواد ریزدانه و درشت دانه بتن از هم جدا شوند . گاهی به علت ریزشی بودن خاک چاه از لوله کیسینگ استفاده می شود باید توجه کرد که اگر لوله کیسینگ در داخل بتن قرار نمی گیرد باید همزمان با بتن ریزی لوله کیسینگ را به بیرون انتقال داد . باید توجه کرد که وقتی از لوله ترمی استفاده می کنیم همیشه باید لوله ترمی 2 متر داخل بتن قرار گیرد .
وضعیت پایه ها
دو نوع پایه در این پل استفاده شده است:
1) پایه های استوانه ای
2) پایه های باکسی
علت استفاده از پایه های باکسی به خاطر طول دهانه می باشد چون طول تیر تا 40 متر به صورت پیش تنیده اجرا می شود و طول دهانه بیش از 40 و یا 50 متر به صورت باکسی و دهانه های بیشتر به صورت پلهای معلق و کابلی اجرا می شود .
نحوه اجرای پایه های استوانه ای به این صورت است که بعد از حفاری و بتن ریزی شمع و قرار دادن سرشمع آرماتورهای پایه را به صورت انتظار از داخل سرشمع بیرون می آورند و بعد ادامه آرماتورهای پایه را قرار می دهند بر روی آرماتورهای انتظار و سپس قالب بندی می کنند و بعد بتن ریزی را انجام می دهند و سپس سرستون را اجرا می کنند تا بعد از اتمام بتن ریزی سوراخ هائی برای عبور دادن بُلت و میله برای قرار دادن شاسی سرستون برای قالب بندی سرستون تعبیه شود .
تیر پیش ساخته وضعیت دال
تیرهای پیش ساخته در داخل کارگاه ساخته می شوند . طول این تیرها 22 متر که روی دهانه 20 متری قرار می گیرند . ارتفاع این تیرها 180 سانتی متر عرض بالا 163 سانتی متر و عرض پائین 60 سانتی متر می باشد و وزن تیر 35 تن می باشد که 15 متر مکعب بتن و 3 تن فولاد ( آرماتور ) در این تیر به کار می رود . روش ساختن تیرهای پیش ساخته به این صورت است که ابتدا آرماتورهائی که برای تیر لازم است به شکل های مورد نیاز در آیند در کارگاه آرماتوربندی خم شده و به وسیله ماشین به محل ساختن تیر حمل می شوند و سپس در محلی که تیر درست می شود با قرار دادن آرماتورها در محل خودشان و بستن آرماتورها به وسیله مفتول تیر را درست می کنند و بعد به وسیله دستگاه پوت لانسمان داخل قالب قرار داده می شود باید توجه کرد که قبل از اینکه قفسه آرماتور داخل قالب قرار داده شود قالب را خوب تمیز کرده و چرب کنیم تا بتن به قالب نچسبیده سپس به وسیله تراک میکسر بتن به داخل قالب می فرستیم و ویبره می کنیم و این کار را تا پر شدن قالب ادامه می دهیم . برای اینکه روی تیر حالت خشنی داشته باشد 10 دقیقه پس از بتن ریزی به وسیله میله گرد روی تیر را خط می اندازیم تا بتن دال با تیر درگیر شود و پس از 24 ساعت به وسیله دستگاه پوت لانسمان از داخل قالب بیرون کشیده می شود و سپس به وسیله 2 تا تریلر و 2 تا جرثقیل به محلی که باید قرار داده شود منتقل می شود و به وسیله جرثقیل روی پایه ها نصب می شود و پس از قرار دادن تیرهای پیش ساخته بر روی سر ستون به وسیله آرماتور از بالا به همدیگر جوش داده می شوند تا از روی تیر به پائین پرت نشوند و پس از اینکه یک قسمت را تیرگذاری کردند روی تیرها را آرماتوربندی می کنند ( آرماتوربندی دال ) و آرماتوربندی دال به این صورت است که آرماتورها را به روی دال منتقل می کنند و سپس با فاصله هائی که در نقشه مشخص شده قرار می دهند و بعد از قالب بندی کناره ها بتن ریزی را انجام می دهند و سپس قفسه های آرماتور به شکل مکعب مستطیل در کنار پل برای عبور دادن لوله پلیکا که داخل آن کابل برق دارد و همچنین قرار دادن صفحه های بیس پلیت . باید توجه کرد که از طرف دزفول 4 دهنه که گذشت یک دهنه وجود دارد ولی از طرف اندیمشک 3 دهنه یعنی از طرف دزفول بعد از هر 92 متر یک درز انبساط و از طرف اندیمشک هر 62 متر یک درز انبساط وجود دارد . روی سرستون پس از قرار دادن تیرها یک فاصله خالی وجود دارد در صورتی که قرار باشد درز انبساط قرار داده شود در آن محل از دو طرف آرماتوربندی می کنند و سپس بتن ریزی می کنند و حدود 20 سانتی متر وسط آن خالی می ماند که در این 20 سانتی متر آهن قرار می دهند و این 20 سانتی متر در فصلهای مختلف تا 5 سانتی متر نیز رسیده می شود و در جاهائی که نیاز به ساختن تیر فرعی باشد پس از آرماتوربندی بتن ریزی انجام می گیرد به خاطر خمش منفی روی تیر عرضی از آرماتورها با مقطع 32 استفاده می شد . پس از بتن ریزی دال نوبت به درست کردن پیاده روها بود . در هنگام آرماتوربندی دال آرماتورهای انتظاری برای اینکه قطعات بتنی پیش ساخته کناره ی پیاده روها را به آنها وصل کنند قرار داده می شد و پس از درست کردن قطعات کناره پیاده رو این قطعات را به آرماتورهای انتظار وصل می کردند و کنار این قطعات قرار می دادند تا کابلهای برق را از داخل آن عبور دهند و سپس قالب بندی می کردند و بتن ریزی روی این قالبها انجام می دادند .
طریقه بتن ریزی روی دال
برای بتن ریزی دال به این صورت عمل می شود که پس از اینکه بتن در بچینگ ساخته شد به وسیله تراک میکسر به محل کار منتقل می شود و سپس از داخل تراک میکسر به داخل باگت بتن می ریزند و باگت را به وسیله جرثقیل به بالای پل منتقل می کنند و سپس به وسیله فردی که داخل باگت قرار دارد باگت تخلیه می شود و سپس باگت به وسیله جرثقیل برای پر کردن مجدد به پائین منتقل می شود . و بتنی که روی دال ریخته می شود به وسیله بیل به دیگر قسمتهای دال منتقل می شود و پس از ویبره شدن به وسیله ماله بنائی سطح بتن صاف می شود .
پیشنهادات :
با توجه به اینکه تعداد زیادی پرژه در استان خوزستان اجرا می شود و با توجه به گرمای بالای این استان در بعضی از شرکت های اجرا کننده پروژه ها مشاهده می شود که بتن ریزی را از ساعت 4 صبح شروع می کنند و تا 10 صبح ادامه می دهند باید توجه کرد که پایان کار بتن ریزی مواجه است با شروع گرمای بالای 50 درجه خوزستان در صورتی که بتن ریزی از ساعت 6 بعد از ظهر شروع شود پایان کار بتن ریزی در اوایل و یا اواسط شب می باشد و تا چندین ساعت بعد از بتن ریزی هوا مناسب می باشد تا بتن خودش را بگیرد .
29