درخواست تصویب موضوع پایان نامه
کارشناسی ارشد و دکترای حرفه ای
عنوان تحقیق به فارسی
"نقش واسطه ای نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود"
عنوان تحقیق به انگلیسی
The mediating role of Eating attitude in the relationship between attachment style and Self-Concept
4- اطلاعات مربوط به پایان نامه
عنوان پایان نامه به فارسی: "نقش واسطه ای نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود"
عنوان پایان نامه به انگلیسی:
The mediating role of Eating attitude in the relationship between attachment style and Self-Concept
زبان پایان نامه: فارسی غیر فارسی
نوع تحقیق: بنیادی1 نظری2 کاربردی3 علمی4
تعداد واحد پایان نامه:
پرسش اصلی تحقیق (مساله تحقیق):
آیا نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود نقش واسطه ای دارد؟
5- بیان مسئله
(تشریح ابعاد، حدود مساله، معرفی دقیق مساله، بیان جنبه های مجهول و مبهم و متغیرهای مربوط به پرسش های تحقیق، منظور تحقیق)
به اعتقاد صاحبنظران قسمت عمده ویژگی های شخصیتی، منش و خصوصیات رفتاری هر فر به تصویری که از خود در ذهن دارد بستگی دارد. در پژوهش های جدید روان شناختی، تصور از خود5 از جمله موضوعات است که توجه زیادی را به خود معطوف ساخته و به عنوان موضوع مهم در روانشناسی مطرح است (کاظمی و همکاران، 1382). تصور از خود به عنوان ادراکات کلی که هر فرد از خود دارد تعریف می شود، یعنی یک تلقی عینی از مهارت ها، خصوصیات و توانایی هایی که فرد از خود دارد (پاپ6 و مک هال7، 1988؛ به نقل از نجات، شهابی زاده، غباری بناب، 1390). بیرن8 (1984) با ارائه تعریفی دقیق تر معتقد است، تصور از خود به مجموعه احساسات و برداشت های فرد از خویشتن اطلاق می شود که این خویشتن ادراک شده به نوبه خود به ادراک فرد از جهان و هم بر رفتار او تاثیر می گذارد. بنابراین به طور کلی می توان گفت منظور از تصور خود، مجموعه افکار، احساسات و نگرش هایی است که هر کس درباره خود پرورش می دهد.
از آنجایی که تصور فرد از خود و یا به عبارت دیگر مفهوم "خود" افراد از همان سال های نخستین زندگی و در ارتباط با والدین به ویژه مادر شکل می گیرد می توان به اهمیت روابط دلبستگی در شکل گیری تصور از خود اشاره کرد (خانجانی، 1384؛ به نقل از رمضانی، 1391). دلبستگی9 پیوند عاطفی نسبتاً پایداری است که میان کودک و یک یا تعداد بیشتری از افراد ایجاد می شود. در ایجاد و تعیین کیفیت این پیوند عاطفی سه مفهوم "قابل دسترس بودن"، "پاسخ دهنده بودن" و "تصویر مادرانه" نقش یگانه و منحصری ایفا می کند (فیض آبادی و خسروی، 1388). در واقع دلبستگی یک پیوند عاطفی با فرد دیگر در جهت دریافت حس امنیت است که این حس امنیت در طول زندگی افراد باقی می ماند (رمضانی، 1391).
روان شناسان بر این باورند که رابطه والد-فرزندی بیش از هر چیزی دیگر رشد مفهوم "خود" را تحت تاثیر قرار می دهد (کلین، 1949 و کوهر، 1987؛ به نقل از ولی زاده و همکاران، 1389). یکی از چهارچوب های مهم ارزیابی مولفه های روابط والد-فرزندی، نظریه دلبستگی است. نظریه دلبستگی ریشه در کارهای بالبی (1969) و اینسورث (1989) دارد فرض می کند که تجارب ارتباطی اولیه به ویژه با مراقبان اولیه منجر به تشکیل مدل های شناختی درونی از خود و دیگران، در زمینه ارتباطی می شود (رمضانی، 1391). پیرو نظریه بالبی و همکاران (1987) سه سبک دلبستگی ایمن10، اجتنابی11 و دو سوگرا12 را در کودکی توصیف کردند. این سبک ها، بعد ها در مورد بزرگسالان نیز تایید شدند (هازن13 و شیور14، 1987).
در پژوهش های متعددی اشاره شده است که کیفیت ارتباط والد- فرزند به طور اساسی با تحول فرایند خود در فرزندان مرتبط است ( صادقی و همکاران، 1388؛ نجات و همکاران، 1390، 1393). به گفته دیکی و همکاران (2006) کودکان تصورشان از والدین را به دیدگاه خودشان و تصور از خودشان را که شبیه والدین شان است، درونی می کنند. به باور آنها، کیفیت رابطه والد-فرزند که در فرزندان درونی شده، به عنوان یکی از مولفه های نظام موثر روانی است که تصور از خود را شکل می دهد. وقتی بزرگسالان جوان والدینشان را حامی، قدرتمند و یا تنبیه کننده و سخت گیز تصور می کنند گویا تصور آنها از خودشان نیز به همین گونه است(نجات و همکاران، 1390 و 1393).
پژوهش ها حاکی از این است که دلبستگی ایمن به پدر و مادر با اعتماد به نفس در سراسر نوجوانی مرتبط است (کامکار15 و همکاران، 2012) به طوری که افراد دلبسته ایمن نسبت به افراد دلبسته ناایمن دارای عزت نفس بالاتر و رفتارهای سلامت زای بهتری هستند (هاستینگر16 و لوکن17، 2004). دویل و مارکیویس18 (2005) نیز در یک مطالعه طولی دو ساله دریافتند ناایمنی به پدر و مادر با افزایش مشکلات درونی و کاهش اعتماد به نفس در طی زمان همراه است(به نقل از کامکار و همکاران، 2012).
با توجه به پژوهش های فوق به نظر می رسد سبک های دلبستگی از جمله عوامل پیش بینی کننده تصور از خود باشد. به هر حال علی رغم بررسی های فراوان ذکر شده راجع به رابطه دلبستگی و تصور از خود، نقش عوامل واسطه ای دخیل در این رابطه اغلب مورد غفلت واقع شده است که پژوهش حاضر نقش نگرش های تغذیه ای را به عنوان میانجی گر این ارتباط مورد بررسی قرار می دهد.
در همین چارچوب نتایج پژوهش دشت بزرگی و امیری(1392) نشان داده است دلبستگی ناایمن در رشد و تداوم اختلالات تغذیه نقش مهمی دارد و افراد دارای اختلالات تغذیه ای دارای تجارب نامطلوبی با چهره دلبستگی اولیه خود هستند و شیوع بالایی از دلبستگی ناایمن را گزارش می دهند. از طرف دیگر، نتایج پژوهش کین کوا19 (2007) نشان داد که بین آزمون نگرش های خوردن و پرسشنامه شکل بدنی همبستگی بالایی وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش عالی پور و همکاران (2009) نیز نشان داد بین نگرش های خوردن و تصویر بدن در دانشجویان دختر رابطه مثبت معنادار وجود دارد.
بر طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) اختلالات خوردن20 با آشفتگی و به هم خوردن رفتارهای متعادل مرتبط با تغذیه گفته می شود که در آنها اختلالات بارزی در افکار و تصورات فرد نسبت به غذا ها و خویشتن-بخصوص وزن بدن- به وجود می آید. این اختلالات مشتمل بر سه بخش ، پر خوری عصبی21 و بی اشتهایی عصبی22 و اختلال های خوردن به شکل تصریح نشده است (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013؛ ترجمه سید محمدی، 1393). همچنانکه در DSM-5 آمده است پرخوری عصبی سه ویژگی اصلی دارد: دوره های مکرر پرخوری، رفارهای جبرانی نامناسب مکرر برای پیشگیری از افزایش وزن بدن، و ارزیابی خود بی جهت تحت تاثیر شکل و وزن بدن قرار دارد. بی اشتهایی عصبی نیز سه ویژگی اصلی دارد: محدودیت مصرف انرژی مداوم؛ ترس شدید از افزایش وزن یا چاق شدن، یا رفتار مداومی که در افزایش وزن اختلال ایجاد می کند؛ و اختلال وزن یا شکل بدن خود پنداشته (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013؛ ترجمه سید محمدی، 1393).
بررسی ها نشان می دهد تحقیقاتی در زمینه نقش واسطه ای نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود در داخل کشور انجام نشده است، بنابراین با توجه به ضرورت مسئله، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که آیا نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود نقش واسطه ای دارد؟
اهمیت و ضرورت:
اختلالات خوردن در سراسر تاریخ، ما را به ستوه آورده و تا امروز نیز ادامه دارد. اگر چه اختلالات خوردن، هم زنان و هم مردان را در بر می گیرد اما زنان تقریبا 10 برابر بیشتر از مردان، تشخیص این اختلال را دریافت می کنند. به طور اخص، به ازادی هر یک میلیون مردی که تشخیص اختلال خوردن را دریافت می کنند به 10 میلیون زن، برچسب این اختلال زده می شود (انجمن ملی اختلال خوردن23، 2005). براساس این آمار ها، چنین استنباط می شود که زنان در قیاس با مردان، شانس بیشتری برای ابتلا به اختلال خوردن دارند (موسسه ملی سلامت روانی24، 2001). حدود 5/0 تا 7/3 درصد از زنان از بی اشتهایی عصبی و 1/1 تا 2/4 درصد از پر اشتهایی (پرخوری) عصبی در طول زندگیشان رنج می برند (موسسه ملی سلامت روانی، 2001). کارشناسان، تخمین می زنند که علاوه بر اختلالات خوردن، تقریبا 25 میلیون نفر با یک اختلال پرخوری یا رفتار تغذیه ای خفیف، دست به گریبانند(انجمن ملی اختلال خوردن، 2005). باید اضافه کرد که اختلالات تغذیه ای، امروز خطر مهمی برای سلامت جسمی و روحی دختران تازه بالغ بوده و تقریبا 8 درصد از کل ناراحتی ها یا اختلالات تغذیه ای کلنیکی را به خود اختصاص داده است (کولینس25، 2005).
از طرفی نتایج مطالعات نشان داده است که عملکردهای تغذیه ای بیش از آنچه که تحت تاثیر آگاهی تغذیه ای باشد، تحت تاثیر فرهنگ، باورها، نگرش های تغذیه ای ، رسانه های جمعی و مد قرار دارند. بنابراین توجه به سطح نگرش تغدیه ای به عنوان اساس اطلاح رفتارها و عملکردهای تغذیه ای ضروری به نظر می رسد(استنگ26، 2002؛ دووادا27 و همکاران، 2001).
در طی سالهای اخیر، پژوهش ها به نقش احتمالی که نگرش به خوردن می توانند در تصور از خود داشته باشند توجه اندکی داشته اند. با توجه به درصد بالای جمعیت دختران و زنان در ایران، آسیب پذیری زیاد آنان و تاثیر غیر قابل انکار سلامت آنان در سلامت جامعه و نسل های آینده و مطالعه حاضر درصدد بررسی نقش واسطه ای نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود می باشد.
نتایج حاصل از این پژوهش، می تواند چشم اندازی روشن و عملی برای مشاوران و روان درمانگران فراهم نماید. به علاوه، نتایج پژوهش می تواند مبنای نظری و عملی مناسبی برای بهبود اختلنگرش های تغذیه ای در موسسات مختلف آموزشی و درمانی از قبیل مراکز مشاوره در دانشگاهها، کلنیک ها و غیره قرار گیرد. بنابراین با توجه به پیشینه پژوهش و اهمیت اختلالات مربوط به تغذیه، بررسی نقش واسطه ای نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود ضرورت پیدا نمود.
6- سوابق تحقیق
(بیان مختصر سابقه تحقیقات انجام شده درباره موضوع و نتایج به دست آمده در داخل و خارج از کشور نظرهای علمی موجود درباره موضوع تحقیق)
نجات، شهابی زاده، غباری بناب (1393) پژوهشی با هدف بررسی نقش تصور از خود در رابطه ی میان دلبستگی ادراک شده با سلامت روانی در دانشجویان صورت دادند. روش پژوهش همبستگی بود که 432 دانشجو با روش چند مرحله ای از دانشگاه های بیرجند مقیاس های تصور از خود (بک، 1987)، دلبستگی به والد (هازان و شیور، 1986) و سلامت روانی (گلدبرگ، 1972) را تکمیل کردند، برای تحلیل نتایج از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج مدل برازش یافته نشان داد تصور از خود به طور کامل ارتباط بین دلبستگی ایمنی به پدر و سلامت روان را میانجی گری می کند و تنها ایمنی به مادر به طور مستقیم ارتقاء سلامت روان را موجب می شود. لذا نه تنها نقش دلبستگی ادراک شده به هر یک از والدین در فهم سلامت روان متفاوت است، بلکه تصور پر تلاش و سخت کوش بودن خود که ناشی از اکتشاف شناختی پایه ایمنی دلبستگی به پدر است، به عنوان میانجی گر، نقش مهمی بر سلامت روان ایفا می کند.
دشت بزرگی و امیری (1392) پژوهشی با هدف بررسی رابطه اختلال خوردن (بی اشتهایی عصبی-پرخوری عصبی) با اختلال دلبستگی در دختران 14-18 ساله انجام دادند. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دختران دبیرستانی شهر اهواز بودندکه نمونه این پژوهش شامل 123 نفر دختر 14-18 ساله بودندکه به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرشسنامه های اختلال خوردن گارنر واختلال دلبستگی راندولف استفاده شد، که هر دو از اعتبار و پایایایی قابل قبولی برخوردارند. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و نتایج تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین اختلال دلبستگی با اختلال خوردن (بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی ) رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که اختلال دلبستگی بهترین پیش بینی کننده برای بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی در میان دختران نوجوان می باشد. به نظر می رسد که افراد مبتلا به اختلال خوردن هر دو جنبه سبک های دلبستگی ناایمن را به صورت نادیده گرفتن نیازها (اجتنابی) یا به صورت افراطی بیان نمودن نیازهای خود (آشفته) نشان می دهند. گرسنگی تهدید کننده زندگی و یا چاقی و پرخوری نمادهایی از این نادیده گرفتن یا افراطی بیان نمودن نیازهای خود در این افراد می باشد.
صفایی، بیگدلی و طالع پسند (1390) پژوهشی با هدف بررسی رابطه خودپنداره مادر با سبک دلبستگی و خودپنداره فرزند انجام دادند. نمونه آماری پژوهش، 180 دانش آموز دختر بودند که در سال تحصیلی 89-88 در دبیرستان های شهر سمنان تحصیل می کردند و به روش نمونه گیری تصادفی گزینش شده بودند. خودپنداره مادر و فرزند توسط پرسشنامه خودپنداره تنسی سنجیده شد و مقیاس دلبستگی بزرگسال برای ارزیابی سبک دلبستگی فرزندان به کار رفت. یافته ها نشان داد که همبستگی مثبتی میان خودپنداره مادر و فرزند و همبستگی منفی میان سبک های دلبستگی ناایمن و خودپنداره فرزند وجود دارد. در حالی که رابطه معناداری میان خودپنداره مادر و سبک دلبستگی و خودپنداره فرزند دیده شد. نتایج نشان داد که خودپنداره مادر و سبک های ناایمن دلبستگی فرزند برخلاف دلبستگی ایمن فرزند می توانند خودپنداره فرزند را پیش بینی کنند.
نجات و همکاران (1390) پژوهشی با هدف بررسی دلبستگی ادراک شده دوران کودکی و فرایند انطباق تصور از خدا در تدوین مدل تصور از خود انجام دادند. 433 دانشجو با روش خوشه ای چند مرحله ای از دانشگاه های بیرجند مقیاس های تصور از خدا و دلبستگی به والد را تکمیل کردند، جهت تحلیل نتایج از روش مدل یابی معادلات ساختاری بهه گرفته شد. نتایج نشان داد تصور از خدا به طور کامل ارتباط بین ایمنی به مادر را برخلاف پدر و تصور از خود را میانجی گری می کند، و تنها ایمنی به پدر به طور مستقیم و غیر مستقیم (از طریق تصور از خدا) تصور مثبت از توانایی اکتشاف خود (توانمندی ذهنی و تلاش و سخت کوشی) را موجب می شود که حاکی از قدرت پایه ایمنی دلبستگی به پدر است لذا نه تنها بررسی نقش دلبستگی ادراک شده به هر یک از والدین در فرایند انطباق یا تصور از خدا مهم می باشد، بلکه فرایند انطباق شکل گیری تصور از خدا تبیین کننده نقش پایه ایمنی دلبستگی به والدی در تلاش و سخت کوشی (تصور از خود) و به عنوان میانجی گر این ارتباط است.
بهزادی پور، پاکدامن و بشارت (1389) پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و نگرانی های مربوط به وزن در دختران نوجوان انجام دادند. این مطالعه توصیفی- همبستگی روی نمونه 322نفری از دانش آموزان ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی مقاطع اول، دوم و سوم دبیرستانهای شیراز که با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. پس از بررسی مقدماتی و تعیین قابلیت اعتماد و اعتبار ابزارها، اجرای اصلی بهترتیب با استفاده از پرسشنامههای ویژگی های فردی آزمودنی، دلبستگی بزرگسالان هازان و شیور؛ نسخه جدید (1993)، پرسشنامه نگرانی های مربوط به وزن کیلن، پرسشنامه افسردگی بک و نیز اندازه گیری قد و وزن برای بهدست آوردن شاخص توده بدنی صورت گرفت. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد. نتایج نشان داد که دختران داری سبک دلبستگی ناایمن (اجتنابی و اضطرابی/دوسوگرا) در مقایسه با دختران داری سبک دلبستگی ایمن، نگرانی مربوط به وزن بیشتری داشتند. بین میانگین نمرات نگرانی مربوط به وزن افراد داری سبک دلبستگی اضطرابی/دوسوگرا و اجتنابی تفاوت معنیدار وجود نداشت. تعامل سبک دلبستگی و شاخص توده بدنی بر میزان نگرانی مربوط به وزن اثر معنیداری نداشت.
عسگری، پاشا، امینیان (1388) پژوهشی با هدف بررسی رابطه ی تنظیم هیجانی، فشارزاهای روانی زندگی و تصویر از بدن با اختلالات خوردن در زنان انجام دادند. جامعه ی مورد نظر 145 نفر از زنان شهر اهواز بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و با پرسشنامه های تنظیم هیجانی، پرسشنامه ی فشار روانی، پرسشنامه ی تصویر بدنی و پرسشنامه ی اختلالات تغذیه مورد آزمون قرار گرفتند. تحلیل رگرسیون چند گانه نشان داد که بین فشار روانی و اختلالات تغذیه و مولفه های آن در زمینه ی بی اشتهایی روانی وپراشتهایی روانی، رابطه ی مثبت معنی دار و همچنین بین تصویر بدنی و اختلالات تغذیه، رابطه ی منفی معنی داری وجود دارد.
صادقی و همکاران (1388) پژوهشی با هدف نقش سبک های تربیتی والدین در شکل گیری انواع خودها و فاصله بین آنها در فرزندان انجام دادند. بدین منظور تعداد 263 نفر دانشجو (136 پسر و 127 دختر) به عنوان نمونه غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های روش تربیتی و مقیاس خود گسستگی (مقیاس اندازه گیری فاصله خودها) را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل های همبستگی نشان داد که بین نمرات انواع خودها و ابعاد محبت – طرد و کنترل – آزادی همبستگی معناداری وجود دارد. با استفاده از تحلیل رگرسیون نشان داده شد که سبک های تربیتی استبدادی و طردکننده در مقایسه با سایر سبک ها معتبرترین پیش بینی کننده ها برای انواع خودها و فاصله خودها می باشند، به نحوی که این پیش بینی با شکل گیری خودهای واقعی و ایده آل رابطه، منفی دارد. البته در پیش بینی شکل گیری خود بایدی با سبک تربیتی استبدادی جهت رابطه، مثبت و با سبک تربیتی طرد کننده منفی می باشد. هم چنین سبک تربیتی استبدادی نقش پیش بینی کننده منفی در پیش بینی فاصله بین خودهای واقعی و ایده آل و نقش پیش بینی کننده مثبت برای پیش بینی فاصله خودهای واقعی و بایدی دارد. در تبیین نتایج بدست آمده به نقش کیفیت ارتباطات به خصوص ارتباطات نزدیک والد – فرزند و نیز نقش سبک های تربیتی والدین از طریق جامعه پذیری بر شکل گیری نظام خود و فاصله های مطلوب و نامطلوب بین انواع خودها اشاره شده است.
عسگری و همکاران (1388 ) پژوهشی با هدف بررسی رابطه تنظیم هیجانی، فشارزاهای روانی زندگی و تصویر از بدن با اختلالات تغذیه در زنان شهر اهواز بود. جامعه مورد نظر 145 نفر از زنان شهر اهواز بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و با پرسشنامه های تنظیم هیجانی، پرسشنامه فشار روانی، پرسشنامه تصویر بدنی و پرسشنامه اختلالات تغذیه مورد آزمون قرار گرفتند. تحلیل رگرسیون چند گانه نشان داد که بین فشار روانی و اختلالات تغذیه و مولفه های آن در زمینه بی اشتهایی روانی و پراشتهایی روانی، رابطه مثبت معنی دار و همچنین بین تصویر بدنی و اختلالات تغذیه، رابطه منفی معنی داری وجود دارد.
پژوهش های خارجی
بکس28 (2014) در پژوهشی به بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور بدن پرداخت. برای این منظور تعدادی از دختران را با میانگین سنی 11 سال انتخاب نمود. نتایج تجزیه و تحلیل داده ه ای وی نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با تصویر بدنی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. و سبک دلبستگی 25% از واریانس تصویر بدنی را تبیین می کند.
اسپیرد29 (2012) در پژوهشی به بررسی رابطه بین اختلال خوردن و عزت نفس در نوجوانان پرداخت. برای این منظور 237 نوجوان 18-12 سال را به عنوان نمونه پژوهش انتخاب کردند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین اختلالات خوردن و عزت نفس رابطه منفی وجود دارد.
کرامل30 (2009) به بررسی نارضایتی بدن، عزت نفس و نگرش تغذیه ای و ارتباط آنها با سبک های دلبستگی پرداختند. بدین منظور نمونه پژوهش شامل 50 زن و 40 مرد دانشجو با میانگین سنی 21 در پژوهش شرکت داشتند. نتایج نشان داد بین عزت نفس و جذابیت جنسی و نگرانی از وزن رابطه وجود داشت. برای مردان بین وضعیت جسمی و جذابیت فیزیکی رابطه ای وجود نداشت. برای زنان نگرش خوردن با جذابیت فیزیکی و نگرانی مربوط به بدن رابطه منفی وجود داشت. برای مران هیچ رابطه ای بین نگرش به خوردن و عزت نفس وجود نداشت. همچنین هیچ رابطه ای بین سبک های دلبستی و عزت نفس در دو جنس مشاهده نشد.
ویو31 (2009) پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی با تصور از خود با توجه به نقش واسطه ای عزت نفس انجام دادند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با تصور از خود رابطه منفی دارند. و عزت نفس در رابطه سبک دلبستگی و تصور از خود نقش واسطه ای دارد. به این صورت که هر چه سبک دلبستگی ایمن بالاتر باشد عزت نفس بالا تر و تصور از خود نیز به صورت مثبت تر خواهد بود.
7- فرضیه ها تحقیق
(هر فرضیه به صورت یک جمله خبری نوشته شود.)
1. بین دلبستگی ایمن با تصور از خود رابطه مثبت وجود دارد.
2. بین دلبستگی ناایمن اجتنابی با تصور از خود رابطه منفی وجود دارد.
3. بین دلبستگی ناایمن دوسوگرا با تصور از خود رابطه منفی وجود دارد.
4. نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود نقش متغیر واسطه ای دارد
8- اهداف تحقیق
(شامل اهداف علمی، کاربردی و ضرورت های خاص انجام تحقیق)
هدف کلی
بررسی نقش واسطه ای نگرش های تغذیه ای در رابطه بین سبک های دلبستگی و تصور از خود.
اهداف جزیی:
5. بررسی رابطه بین دلبستگی ایمن با تصور از خود ؛
6. بررسی رابطه بین دلبستگی ناایمن اجتنابی با تصور از خود ؛
7. بررسی رابطه بین دلبستگی ناایمن دوسوگرا با تصور از خود.
تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
سبک دلبستگی
تعریف مفهومی: سبک های دلبستگی به مدل های درونکاری معینی از دلبستگی گفته می شود که شکل پاسخ های رفتاری افراد به جدایی از نگاره های دلبستگی و پیوند مجدد با این نگاره ها را تعیین می کند. این سبک ها عمدتاً براساس تجارب کودک-مادر (مراقب) شکل می گیرند، در مراحل مختلف زندگی نسبتاً پایدار می مانند، و تعامل های اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهند (مورلی و موران32، 2011).
تعریف عملیاتی: در پژوهش حاضر منظور از سبک دلبستگی نمره ای است که فرد از پرسشنامه دلبستگی هازان و شیور(1987) کسب می کند.
نگرش های تغذیه ای
تعریف مفهومی: اختلالات خوردن با آشفتگی و به هم خوردن رفتارهای متعادل مرتبط با تغذیه گفته می شود که در آنها اختلالات بارزی در افکار و تصورات فرد نسبت به غذا ها و خویشتن-بخصوص وزن بدن- به وجود می آید. این اختلالات مشتمل بر سه بخش ، پر خوری عصبی و بی اشتهایی عصبی و اختلال های خوردن به شکل تصریح نشده است (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013؛ ترجمه سید محمدی، 1393).
تعریف عملیاتی: در پژوهش حاضر منظور از نگرش های تغذیه ای نمره ای است که فرد از پرسشنامه نگرش به خوردن گارنر و گرفینکل (1979) کسب می کند.
تصور از خود
تعریف مفهومی: تصور از خود به مجموعه احساسات و برداشت های فرد از خویشتن اطلاق می شود که این خویشتن ادراک شده به نوبه خود به ادراک فرد از جهان و هم بر رفتار او تاثیر می گذارد(بیرن، 1984).
تعریف عملیاتی: در پژوهش حاضر منظور از تصور خود نمره ای است که فرد از پرسشنامه تصور از خود بک (1978) کسب می کند.
9- نام بهره وران
(در صورت داشتن هدف کاربردی نام بهره وران اعم از موسسات آموزشی و اجرایی و غیره بیان شود)
1- نهاد های تدوین کننده کتب اختلالات خوردن
2- مراکز مشاره و کلنیک ها
10- جنبه نوآوری و جدید بودن تحقیق
جنبه نوآوری و جدید بودن تحقیق چیست؟ (این قسمت توسط استاد راهنما تکمیل شود.)
با عنایت به جدید بودن نسبی موضوع و عدم پژوهش در جامعه مورد نظر نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده مسئولین امر قرار گیرد.
امضا استاد راهنما
11- روش کار
الف: نوع روش تحقیق:
(پیمایشی، کتابخانه ای)
روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است.
جامعه و نمونه و روش نمونه گیری:
جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد سپیدان در سال تحصیلی95- 1394 را تشکیل خواهند داد.
روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چند مرحله ای می باشد و تعداد نمونه 300 نفر در نظر گرفته شده است.
ب: روش گردآوری اطلاعات
(میدانی، کتابخانه ای و غیره):
در خصوص گردآوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش از روش های کتابخانه ای و جهت جمع آوری اطلاعات برای تایید یا رد فرضیه های پژوهش از روش میدانی (پرسشنامه ها) استفاده می شود.
ج: ابزار گردآوری اطلاعات
(پرسشنامه، مصاحبه، آزمون، فیش، جدول، نمونه برداری، تجهیزات آزمایشگاهی و بانک های اطلاعاتی و شبکه های کامپیوتری و ماهواره ای و غیره):
مقیاس دلبستگی هازان و شیور(AAQ)33: این مقیاس توسط هازان و شیور(1987)ساخته شده است؛ ودارای 15 گویه است که به هریک از سه سـبک دلبـستگی ایمن، دوری جو و دوسوگرا پنج گویه تعلق می گیرد. نمره گذاری در مـقیاس لیـکرت از هرگز(نمره صفر)تا تقریبا همیشه(نمره 4) صورت می گیرد. تحلیل عامل مقیاس هزن و شیور(1987)توسط کولینز و رید به استخراج سه عامل عمده دلبستگی ایمن، دوری جو و اضطرابی منجر شد که توسط پژوهشگران به عـنوان ظـرفیّت پیوستن به روابط صمیمی و نـزدیک تـفسیر می شود. هازان و شیور اعتبار بازآزمایی کلّ این مقیاس را 81/0 و با آلفای کرونباخ 78/0 بدست آوردند(صفایی و همکاران، 1390). اعتبار آلفای کرونباخ این ابزار در پژوهش رحیمیان بوگر و همکاران(1386) برای کلّ آزمون، سبک اضطرابی، دوری جو و ایمن به ترتیب ، 75/0، 83/0،81/0 و 0/77 بدست آمد، که اعتبار مـطلوبی را نـشان می دهد.
پرسشنامه تصور از خود بک (BSCT)34: این آزمون در سال 1978 توسط بک و استیر و براساس نظریه شناختی بک تهیه گردیده است، دارای 25 ماده است، که هر یک از مواد براساس روش درجه بندی شامل 5 اظهار نظر است که این اظهار نظرها از کاملاً مثبت تا کاملاً منفی درجه بندی شده اند. بک و همکاران (1985) اعتبار این پرسشنامه را با استفاده از روش آزمون-آزمون مجدد به ترتیب پس از یک هفته و سه ماه ضریب ثبات 88/0 و 65/0 گزارش نمودند. همچنین همسانی درونی برای این مقیاس 80/0 گزارش شده است(نجات و همکاران، 1390). در پژوهش نجات و همکاران (1390) در بررسی روایی، شاخص کفایت نمونه برداری 82/0 بود و آزمون بارتلت نیز معنادار به دست آمد، لذا از تحلیل مولفه های اصلی با چرخش ابلیمیم استفاده شد که نتایج ساختار سه عاملی گویه های جذابیت و تصور مثبت از قیافه، توانمندی ذهنی و تصور پرتلاش و سخت کوش بودن را نشان داد.
پرسشنامه نگرش های خوردن (EAT-26)35. پرسشنامه نگرش های خوردن یا EAT (گارنر و گرفینکل، 1979) در سطح وسیعی به عنوان یک ابزار غربالگری خودسنجی برای نگرش ها و رفتارهای بیمارگون خوردن به کار می رود و کارآمدی آن در شناسایی بی اشتهایی روانی و پراشتهایی روانی تایید شده است. EAT می تواند به عنوان مناسب ترین ابزار برای ارزیابی میزان نتیجه در گوههای بالینی یا ابزار غربالگری در گروه های غیربالینی به کار برده شود (گارنر36 و همکاران، 1982). نوبخت در سال 1377 نشان داد که این ابزار خودسنجی، طیف وسیعی از نشانه های مربوط به نگرش ها و رفتارهای خوردن را ارزیابی می کند و به نظر می رسد بهترین پرسشنامه موجود برای ارزیابی رفتارها و نگرش های بیمارگون خوردن می باشد. سه مولفه: 1-رژیم لاغری؛ به اجتناب از غذاهای چاق کننده و اشتغال ذهنی با لاغرتر بودن مربوط می شود 2-پرخوری و اشتغال ذهنی با غذا؛ افکار مربوط به غذا و به همان نسبت پراشتهایی را بررسی می کند. 3-کنترل دهانی؛ کنترل خوردن و فشاری را که فرد از سوی دیگران برای افزایش وزن ادراک می کند، را بررسی می کند. این ابزار شامل عبارت هایی در مورد نگرش های خوردن و رفتارهای خوردن است که در سطح وسیعی برای هر دو مورد "روایی و پایایی" ارزیابی شده و فرم 26 آیتمی (EAT-26) یا 40 آیتمی (EAT-40) هر دو می تواند اجرا شود (گارنر و همکاران، 1982). هر یک از آیتم های EAT براساس مقیاس "لیکرت" درجه بندی می شود. آزمودنی برای هر پاسخ "همیشه" 3 نمره، "بیشتر اوقات" 2 نمره، "خیلی اوقات" 1 نمره می گیرد و سه گزینه باقیمانده شامل "گاهی اوقات"، "بندرت" و "هرگز" دارای نمره صفر هستند. بنابراین نمره های EAT-26 می تواند از صفر تا 78 باشد(عظیم زاده و همکاران، 1388).
روایی همزمان و روایی پیش بین EAT و به همان نسبت پایایی آن تایید شده است (گارنر و همکاران، 1982). در مطالعه نوبخت (1377) با استناد را تحقیقات گراس و روزن (1988) و روزن و سربنیک (1990) روایی ملاکی EAT در رابطه با شناسایی موردهای اختلال های خوردن کاملا مطلوب گزارش شده است(عظیم زاده و همکاران، 1388). در پژوهش عظیم زاده و همکاران (138) پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ 72/0 گزارش شده است.
د: روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
جهت تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده توسط ابزار های فوق، از شاخص های و روش های آمارتوصیفی برای بدست آوردن فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، و خطای استاندارد داده ها استفاده خواهد شد؛ و سپس از آمار استنباطی برای بدست آوردن ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون، روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به کمک نرم افزار spssو Amous استفاده خواهد شد.
12- جدول زمان بندی
(جدول زمان بندی مراحل انجام دادن تحقیق از زمان تصویب تا دفاع نهایی)
از تاریخ
تا تاریخ
مطالعات کتابخانه ای
جمع آوری اطلاعات
تجزیه و تحلیل داده ها
نتیجه گیری و نگارش پایان نامه
تاریخ دفاع نهایی
طول مدت اجرای تحقیق:
13- فهرست منابع و مآخذ
کتاب: نام و نام خانوادگی، نام، سال نشر، عنوان کتاب، مترجم، محل انتشار، جلد
مقاله: نام خانوادگی، نام، عنوان مقاله، عنوان نشریه، سال، دوره، شماره، صفحه
منابع فارسی
انجمن روانپزشکی آمریکا .(2013). راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی(DSM-5). ترجمه یحیی سید محمدی (1393). تهران: نشر روان.
بهزادی پور، س؛ پاکدامن، ش؛ بشارت، م.ع. (1389). رابطه بین سبک های دلبستگی و نگرانی های مربوط به وزن در دختران نوجوان. مجله علوم رفتاری، دوره 4، شماره 1: 76-69.
دشت بزرگی، ز و امیری، ش. (1392). رابطه اختلال خوردن (بی اشتهایی عصبی-پرخوری عصبی) با اختلال دلبستگی در دختران 14-18 ساله. دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز.
رحیمیان بوگر، ا؛ نوری، ا؛ عریضی، ح. ر؛ مولوی، ح و فروغی مبارکه، ع. (1386). رابطه سـبک های دلبـستگی بزرگسالی با رضایت و استرس شغلی در پرستاران. فصلنامه روان پزشکی و روان شناسی بالینی ایران، 49: 157-148.
صادقی، م؛ انصاری نژاد، ف؛ فدایی، ز؛ روبن زاده، ش؛ و ابراهیمی، س. م. (1388). نقش سبک های تربیتی والدین در شکل گیری انواع خودها و فاصله بین آنها در فرزندان. فصلنامه خانواده پژوهی، 5 (18): 158-139.
صفایی، ص؛ بیگدلی، ا ؛ طالع پسند، س. (1390). رابطه خودپنداره مادر با سبک دلبستگی و خودپنداره فرزند. پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره، شماره 2: 52-39.
عسگری ،پ. پاشا، غ. امینیان، م .(1388)رابطه تنظیم هیجانی ، فشارزاهای روانی زندگی و تصور از بدن با اختلالات خوردن در زنان. مجله اندیشه و رفتار.دوره چهارم ،شماره 13 : 78-65.
عسگری، پ؛ پاشا، غ؛ امینیان، م. (1388). رابطه ی تنظیم هیجانی، فشارزاهای روانی زندگی و تصویر از بدن با اختلالات خوردن در زنان. اندیشه و رفتار، دوره چهارم، شماره ی 13: 78-65.
عظیم زاده، ب؛ رضویه؛ ا؛ و محرری، م.ر. (1388).بررسی رابطه خوردن های آشفته با رفتارهای وارسی بدن در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان. دانش و پژوهش در روان شناسی کاربردی، شماره 42: 148-124.
فیض آبادی، س؛ و خسروی، ز. (1388). سبک دلبستگی و تصور از خدا در میان زنان خواهان طلاق و غیر خواهان طلاق شهرستان کاشان. اندیشه های نوین تربیتی، دوره ، شماره 3: 54-37.
کاظمی، ا؛ نوری، ا؛ و قلی زاده، آ. (1382). بررسی رابطه بین خودپنداره و سازگاری اجتماعی کارکنان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی. فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، 5 (17) 118-101.
نجات، آ؛ شهابی زاده، ف؛ غباری بناب، ب. (1390). دلبستگی ادراک شده دوران کودکی و فرایند انطباق تصور از خدا در تدوین مدل تصور از خود. زن و مطالعات خانواده، سال سوم، شماره 12: 172-153.
نجات، آ؛ شهابی زاده، ف؛ غباری بناب، ب. (1393). بررسی نقش تصور از خود در رابطه ی میان دلبستگی ادراک شده با سلامت روانی در دانشجویان. مطالعات روانشناختی، شماره 41: 100-73.
ولی زاده، ش؛ صادقی افجه، ش؛ اعلایی، ز؛ و بردی اوزنی دوجی، ر. (1389). رابطه سبک های دلبستگی والدین با سازگاری هیجانی، رفتاری و اجتماعی دانشجویان. مجموعه مقالات پنجمین سیمینار سراسری بهداشت روانی دانشجویان، تهران دانشگاه شاهد.
منابع لاتین
Alipoor ,S., Moazami-Goodarzi, A., Zarra-Nezjad, M., and Zaheri, L. (2009). Analysis of the relationship between eating attitudes and body shape in female student. Journal of Applied Sciences, 9, (10), 1994-1997
Bex, J. (2014). An Examination of the relationship between attachment style anf Body image inadolescent girls: A focus on the mother-daughter relationship. Dissertations – ALL, 135.
Byrne, B.M. (1984), the General Academic Self Concept Nomological Network: A Review of Construct Validation Research. Review of Educational Research. 54, 427-456.
Carmel, Q . (2009). An investigation into body dissatisfaction, self-esteem, eating attitudes, and the link if any to attachment style among female and male college students. http://esource.dbs.ie/handle/10788/2383#sthash.uxw6Zz6x.dpuf.
Collins, A. (2005). Statistics on eating disorders. Retrieved October 26, 2005, from http: www. Annecollins. Com/ eating- disorders/statistics. html.
Dowda M, Ainsworth BE, Addy CL,Saunders R, Riner W. (2001).Enviromentalinfluences, physical activity and weightstatus in 8 to16 years old. Arch Pediatr Adoles; 155: 711-717.
Garner, D.M., Olmsted, M.P., Bohr, Y., Garfikel, P.A.(1982). The Eating Attitudes Test:Psychometric features and clinical correlates .psychological Medicine,12, 871-878.
Golden, N., H. (2003). Eating disorders in adolescence and their sequelae. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol, 17 (1): 57- 73.
Hazan, C., & Shaver, P. R. (1987). Romantic love conceptualized as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 511-524.
Hustinger, T., luechen, J. (2004). Attachment relationships and health behaviour: mediational role of self esteem. Psychology and Health. 19, 4, 515-526.
Kamkar, K., Doyle, A,B., & Markiewicz, D. (2012). Insecure Attachment to Parents and Depressive Symptoms in Early Adolescence: Mediating Roles of Attributions and Self-esteem. International Journal of Psychological Studies,4(2), 3- 18.
Kane koa, M. (2007). Acorrelation between the eating attitudes test and body shape questionnaire. For degree of educational specialist. Depatment of counseling psychology and special Eduction , Brigham Yound University.
Morley, T. E., & Moran, G. (2011). The origins of cognitive vulnerability in early childhood: Mechanisms linking early attachment to later depression Review Article. Clinical Psychology Review, 31, 1071-1082.
National Eating Disorders Association. (2005). Statistics: Eating disorders and their precursors. Retrieved November 30, , from http://www.nationaleatingdisorders.org/p.asp.
National Institute of Mental Health. (2001). Eating disorders: Facts about eating disorders and the search for solutions. Retrieved November 30, from http://www. nimh. nih.gov/publicat/ eatingdisorders. cfm.
Seepersad, R. (2012). THE RELATION BETWEEN EATING DISORDERS AND SELF ESTEEM IN ADOLESCENTS IN TRINIDAD . Journal of the Department of Behavioural Sciences, 102, 2, (1): 126-102.
Stang J. (2002).Assessment of nutritional statusand motivation to make behavior changesamong adolescents. JADA; 102:13.
Wu, C-h. (2009). The relationship between attachment style and self-concept clarity: The mediation effect of self-esteem. Personality and Individual Differences, 47, 1: 42-46.
14- هزینه های تحقیق پایان نامه
الف- منابع تامین بودجه پایان نامه و میزان هر یک
(ریالی، ارزی، تجهیزاتی و غیره)
ردیف
نام موسسه
بودجه ریالی
بودجه ارزی
تجهیزات و تسهیلات
جمع
ب- هزینه های پایان نامه
ب-1- هزینه های پرسنلی (برای مواردی که در حوزه تخصص و مهارت و رشته دانشجو قرار ندارد)
نوع مسئولیت
تعداد افراد
کل ساعات کار برای طرح
حق الزحمه در ساعت
جمع
جمع هزینه های تخمینی به ریال
ب-2- هزینه های مواد و وسایل (وسایلی که صرفاً از محل اعتبار طرح تحقیق باید خریداری شوند)
نام ماده یا وسیله
مقدار مورد نیاز
مصرفی
غیر مصرفی
ساخت داخل یاخارج
شرکت سازنده
قیمت واحد
قیمت کل
ریالی
ارزی
ریالی
ارزی
جمع هزینه های مواد و وسایل به ریال
ب-3- هزینه های متفرقه
ردیف
شرح هزینه ها
ریالی
ارزی
معادل ریالی بودجه ارزی
کل هزینه به ریال
1
هزینه تایپ
2
هزینهتکثیر
3
هزینه صحافی
4
هزینه عکس واسلاید
5
هزینهطراحی ،خطاطی نقاشی ، کارتو گرافی
6
هزینهه خدمات کامپیوتری
7
هزینه های دیگر
جمع
جمع کل هزینه ها
ردیف
نوع هزینه
ریالی
ارزی
هزینه کل به ریال
1
2
3
4
جمع کل
15- تایید طرح تحقیق توسط اساتید راهنما و مشاور
نام و نام خانوادگی استاد راهنما:
تاریخ
امضا
نام و نام خانوادگی استاد مشاور:
تاریخ
امضا
نام و نام خانوادگی استاد مشاور:
تاریخ
امضا
1 تحقیق بنیادی پژوهشی است که به کشف ماهیت اشیاء پدیده ها و روابط بین متغیرها، اصول، قوانین و ساخت یا آزمایش تئوری ها و نظریه ها می پردازد و به توسعه مرزهای دانش رشته علمی کمک می نماید.
2 تحقیق نظری نوعی پژوهش بنیادی است و از روش های استدلال و تحلیل عقلانی استفاده می کند و بر پایه مطالعات کتابخانه ای انجام می شود.
3 تحقیق کاربردی پژوهشی است که با استفاده از نتایج تحقیقات بنیادی به منظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روش ها، ابزارها، وسایل.
4 تحقیق علمی پژوهشی است که با استفاده از نتایج تحقیقات بنیادی و با هدف رفع مسائل و مشکلات جوامع انسانی انجام می شود.
5 Self-Concept
6 Pap, S
7 Mak Hal
8 Byrne, B.M
9 attachment
10 secure
11 avoidant
12 ambivalence
13 Hazan, C
14Shaver, P. R
15 Kamkar, K
16 Hustinger, T
17 luechen, J
18 Markiewicz, A
19 Kane koa, M
20- Eating disorder
21- Bulimia nervosa
22- Anorexia nervosa
23- National Eating Disorders Association
24- National Institute of Mental Health
25 Collins, A
26 Stang J
27 Dowda M
28 Bex, J
29 Seepersad, R
30 Carmel, Q
31 Wu, C-h
32 Morley, T. E., & Moran, G
33 Adult Attachment Questionnaire
34 Beck Self-Concept Test
35 Eating Attitudes Test
36 Garner, D.M
—————
————————————————————
—————
————————————————————
4