بسمه تعالی
آموزش دانشکده اقتصاد و مدیریت دریا
درخواست تصویب موضوع پروژه کارشناسی
1- عنوان پایان نامه
فارسی:
تدوین مدل راهبردی مدیریت بحران در بندر خرمشهر
لاتین:
2- مشخصات دانشجو
نام خانوادگی :
نام :
شماره دانشجویی :
دانشکده : اقتصاد و مدیریت دریا
رشته تحصیلی : مدیریت وبازرگانی دریایی
گرایش : گمرک
پست الکترونیک :
تلفن :
3- مشخصات استاد راهنما
استاد راهنما
نام خانوادگی:
نام:
تخصص اصلی: مدیریت
آخرین مدرک تحصیلی: فوق لیسانس
پست الکترونیک:
رتبه دانشگاهی: هیات علمی
5- اطلاعات پایان نامه
5-1 واژگان کلیدی
فارسی: ایمنی، بهداشت، محیط زیست، بندر، مدیریت ایمنی، کنترل و نظارت، سیتم مدیریت ایمنی(SMS)
لاتین:
5-2 نوع تحقیق
بنیادی
نظری
کاربردی
توسعه ای
بیان مساله
به طور خلاصه باید گفت که بحران به صورت بخش جدایی ناپذیر جوامع وسازمان های امروزی است .از دیگر ویژگی بحران ها می توان به غیر عادی بودن آن ها ،کمیاب بودن آنها در تار وپود جوامع امروز رخنه کرده اند.وسازمان هاهر لحظه تحت تاثیر بحران های کوچک وبزرگ اند.بنابرین مدیران سازمان ها باید پیوسته آماده ی رویارویی با بحران ها باشدوبرای جلوگیری از کاهش خسارات به سازمان باید اندیشه ی خاص وویژه ای برای خود در نظر بگیرند.
هدف از مدیریت کردن بحران ، کاهش پتانسیل خطر، اعمال کمک فوری ودرخور به هنگام ضرورت، دستیابی سریع به وضع موجود، جبران وضع خطر وبازگشت به وضع مطلوب. همانطور که گفتم وقوع بحران امری اجتناب ناپذیر است اگر چنانچه به ان توجه نشود افول سازمان رابه همراه می اورد.وبه طور کلی سازمان رابر هم میزند وخسارات جبران ناپذیری بر جای می گذارد. باتوجه به اینکه جوامع پیوسته در حال گسترش هستند وزمانی که حادثه ای اتفاق می افتد به مدت اندکی همه خبر دار می شوند،نحوه ی مدیریت اینحوادث به عهده ی کسانی است که عملیات اثر بخش مدیریت بحران را برنامه ریزی واجرا کنند.در هنگام بررسی یک حادثه در بندر به دنبال آن هستیم که درکنار جمع اوری وبیان حقایق به علل واقعی حوادث، ماهیت، نوع و وسعت ودامنه ضرر وزیان اشار ه کنیم.در این پژوهش به بررسی علل وعوامل وقوع بحران در بندر خرمشهر واینکه چه عواملی احتمال وقوع بیشتری نسبت به سایر عوامل دارند، می پردازیم وسپس در نهایت به طرحی پیشنهادی برای کاهش خسارات و کاهش اثرات مخرب بحران در این بندر اشاره خواهیم کرد. در حقیقت باید به دنبال روشی باشیم که نه تنها به سازمان ضرری وارد نشود بلکه بتوان بحران را که تهدیدی برا ما به حساب می آید به یک فرصت تبدیل نمود.
بنادر نقش اساسی ومهمی در پیشرفت وتجارت واقتصاد جهانی است آنچه که بر ایجاد بحران در بنادر بیشتر تاثیر گذار است می توانند عوامل طبیعی وبه ویژه عوامل غیر طبیعی بسیاری باشند که در پژوهش مربوطه به ان اشاره خواهیم کرد.در واقع بحران باید به واسطه ی درک ، کفایت و ذکاوت مورد توجه قرار گیردکه موفقیت در حل بحران حاصل گردد.
اهمیت و ضرورت تحقیق
جهان به طرف تشکیل دهکده جهانی در حرکت است. ما در یک جامعه جهانی به سر می بریم که اجزای آن به وسیله یک سیستم بسیار پیچیده به هم مرتبط شده اند. هنگامی که یک نفت کش غول پیکر در آلاسکا دچار سانحه می شود، یا زمانی که در یک کارخانه در هند گاز سمی نشت می کند و یا آنگاه که یک فروند هواپیما در "لانگ ای لند" سقوط می کند، در همان لحظه مردم دنیا از این خبرهای ناگوار آگاه می شوند و خبرها با سرعت نور به همه جا می رسند.. پس از چند دقیقه مردم در سراسر دنیا از این رویدادها آگاه می شوند. رسانه ها و مردم بی صبرانه در انتظار شنیدن واقعیتها و خبرهای دقیق و توضیحات لازم هستند. مسئولیت این اقدام برعهده کسانی است که عملیاتی اثربخش مدیریت بحران را برنامه ریزی و اجرا می کنند..
برای جلوگیری از شدید شدن بحرانها، از بین نرفتن روابط و مصون ماندن سازمانها در مقابل تهدیدات و وقایع ناگوار وجود مدیریت بحران ضروری است. ممکن است با وقوع بحران در بخش خصوصی، شرکتها مشتریان خود را و سازمانهای غیرانتفاعی اعتبار و اعضای خود را از دست بدهند. همچنین دولتها متحمل دردسرهای فراوان شوند.
وضعیت بحرانی قبل از هر چیز به عنوان یک وضعیت غیر قابل بیش بینی ظهور می کند.درسطح وسیع می تواند برجامعه اثرات زیان باری بگذارد ، ازاین جهت مدیریت کردن آن می تواند برای جامعه مفید باشد وعلاوه بر آن امکان دارد که یک بحران رابه یک فرصت مبدل سازد.
مدیریت بحران در بنادر از آن جهت اهمیت دارد که، امروزه صنعت دریا ودریانوردی به عنوان موتور محرکه ی تجارت جهانی است ، و همه از این واقعیت مطلع هستند؛ به عبارتی دیگردرودریانوردی،به عنوان حلقه ی ارتباطی کشورهایی است که از لحاظ جغرافیایی دور از هم اند ودرواقع از طریق دریا وبنادر ساده ترین راه است که بتوانند به یکدیگر مرتبط شوند.زیرا که تجارت دریایی ودریانوردی بین المللی است.ودرواقع کشتی های خارجی نیز می توانند بااخذ ملیت یک کشوروارد بندر مرزی کشور موردنظر شوند وبه تجارت مشغول شوند.بیش از ۸۵تا۹۰درصد از کالاهاازطریق بنادر صادر ووارد می گردند،این ویژگی ها اهمیت بنادر ودریانوردی را آشکار می سازد.لذا ازاین جهت ما باید به دنبال آن باشیم که مانع از وقوع بحران در این گونه مناطق باشیم، ویااینکه بتوانیم حداقل میزان خسارات ناشی از آن را به حداقل برسانیم. بنابراین مدیریت بحران در بنادر ودریانوردی باتوجه به اهمیت انها ،بسیار مهم وضروری است .
درواقع اگر بحران برنامه ریزی ومدیریت نشود، باعث ایجادبحران های دیگری می شود و بحران راتشدید می کند.برنامه ریزی برای مدیریت، موقعیت های بحرانی ، یک بخش مهم روند برنامه ریزی استراتژیک هر سازمان است واهمیت ارتباطات هدایت شده درمواجه بابحران هابرای حفظ اعتبار به کار می گیرند.
بنادر نقاط حساس تجارت اند ودر صورتی که وقوع بحران در آنها مانع از انجام تجارت دراین اماکن شود ؛به اقتصادیک کشور صدمات زیادی واردمی شود.بنابراین باید راهکارهایی دراین رابطه ارایه دهیم که درصورت وقوع ان ها ،بتوانیم انها را مدیریت کرده وازاین جهت مانع از ازاین شویم که عملیات ان به هم بخورد؛زیرا که درصورتی که بحران به وجود بیاید ومدیریت نشود،باعث می شود که یک بندر یا هرسازمان دیگری ،دیگر نتواندبه عملیات خود ادامه دهد ودر نهایت باعث ویرانی یک سازمان وافول ان شود.برای مدیریت بحران در بنادر باید مطالعات گسترده انجام گیردوبرنامه ای راهبردی تنظیم گیرد.
ادبیات و پیشینه تحقیق
در رابطه با موضوع مستقیم تحقیق ، پژوهشی صورت نگرفته است. اما در موضوعات مرتبط به پژوهش های زیر اشاره نماییم:
2-3-1 دهقانیان و علیزاده فر به بررسی نقش های ارتباطات درون سازمان ها و تاثیر آن بر مدیریت بحران پرداخته نشده است، در این مقاله ماتریس مدیریت بحران و سبک های ارتباطی مدیریت را ارائه می نمایند. طبق این ماتریس مدیران باید به روش زیر عمل کنند.
1. در مرحله ی قبل از بحران از سبک برابری استفاده شود.
2. در حین بحران از دو سبک برابری و کنترلی استفاده شود.
3. پس از بحران از سبک پویا استفاده شود. (دهقانیان و علیرضافر ، 1388)
تصمیم گیری صحیح مهمترین وظیفه و مسئولیت اصلی یک مدیر در هر سازمانی است و تصمیم گیری های مالی در این میان از اهمیت بسیاری برخوردارند. از طرفی تصمیم گیری در مورد پیاده سازی طرح مدیریت بحران به دلیل وقوع پیشبینی نشده حوادث، تصمیمی تحت شرایط عدم اطمینان محسوب می شود و مبلغی که در این راه می بایست هزینه شود به عنوان بزرگترین ابهام مدیران سازمان در حین تصمیم گیری است. در مستند حاضر به رویکردی اشاره شده است که به بررسی اقتصادی پیاده سازی سیستم مدیریت بحران می پردازد و به مدیران هر سازمانی امکان می دهد که در ابتدای تعریف چنین طرحی به برآوردی قابل استناد از خسارات وارده به سازمان دست یابد تا بر مبنای آن حداکثر هزینه ای که پیاده سازی سیستم را از نظر اقتصادی توجیه پذیر نگاه میدارد را تخمین بزنند. همچنین در پایان این مستند به نمونه ای در حین اجرای طرح مدیریت بحران بندر امام خمینی پرداخته شده است " طرح نواندیشان " از کاربرد این رویکرد توسط کارشناسان شرکت و نتایج حاصله نشان از سودمندی پیاده سازی چنین سیستمی در بنادر دارد. (اسماعیلی وآیتی ،1387)
بحران، شرایطی غیر عادی است که مدیریت در آن به سه نوع اساسی پیش بینی، پیش گیری (برنامه ریزی برای بحران) و تصمیم گیری می پردازد. شناخت هر یک از این موضوعات و درک ارتباط انها با یکدیگر، امادگی وتوانمندی رابرای سازمان و مدیران ایجادمی نماید تا بتوانند بحران را به موفقیت تبدیل کنند.
بحران:
1:بحران وضعیتی تنشی است که ارزش ها، اهداف و فرضیه های موجود را تهدید می کند
2:ازقبل قابل حدس و موردانتظار نمی باشد.
3:پاسخ صحیح وفوری لازم دارد.
4:روش های پیشگیری و سازگار موجود، توان پاسخ گویی به ان را ندارند. (نوروزی، 1378)
درحوزه (های) تخصصی: رفتار سازمانی با توجه به استقرار نظام مدیریت یکپارچه (IMS) در بنادر کشور و وجود شیوه های مناسب تعیین فعالیت های کنترلی جهت پیشگیری از بروز حوادث ، به نظر می رسد وزن نیروی انسانی در تعیین این فعالیت ها (برنامه های کنترل عملیات) بسیار کمرنگ است. لذا با توجه به نقش بسیار مهم نیروی انسانی در ایجاد حوادث لازم است با بهبود روش فوق اقدامات اساسی کنترلی را نیز بر پایه میزان تاثیر انسان ، پایه ریزی کرد. بر همین اساس مدل پشنهادی نحوه ایجاد تاثیرات نیروی انسانی را در روش جاری روشن کرده و با استفاده از بستر موجود بنادر و توجه به استقرار نظام مدیریت یکپارچه در بنادر ، اجرای این مدل مدیریت اثربخش تری بر سوانح بنادر حاکم نموده و میزان حوادث را به مقدار چشمگیری کاهش خواهد داد. (جوادی آفتابدری ،1388)
از دیرباز سوانح و بحرانها بخشی از نظام زندگی بشری محسوب می شد هاند و به هیچ عنوان با پیشرفت های علمی و تکنولوژیک نمی توان از وقوع آنها جلوگیری نمود و تلاش در راستای متعادل ساختن اثرات و پی آمدهای نامطلوب آنها به عنوان یک الزام در راستای دستیابی به توسعه پایدار مطرح است. از طرفی نقش انکارناپذیر حمل ونقل در دنیای مدرن امروزی بر هیچ کس پوشیده نیست، به گونه ای که از آن به عنوان یکی از ارکان مهم جهانی شدن یاد میشود و در این میان بنادر به دلیل حوزه عملکرد وسیع خود به عنوان اصلی ترین گلوگاه حمل و نقل دریایی، پتانسیل وقوع بحران های متنوعی را دارا میباشند. آنچه که در این میان حائز اهمیت است امکان کاهش اثرات منفی بحران ها از طریق شناخت فرآیند مدیریت بحران و تهیه و اجرای برنامه های متناسب با شرایط خاص هر کدام از موقعیت های بحرانی میباشد. در سال های گذشته با توجه به مد نظر قرار گرفتن این موضوع توسط دست اندرکاران عملیات بندری و دریایی و الزاماتی که بسیاری از کنوانسیون های بین المللی بر بنادر تحمیل نمود ه اند، تدوین طرح های مختلف پیشگیری و واکنش در مقابل بحران در دستورکار ادارات مختلف بندری قرار گرفته است . نمونه هایی از کنوانسیون های IMO که بنادر کشور ایران ملزم به رعایت آنها در حین مدیریت بحران ها می باشند. (اسماعیلی وطالبی سال1387)
انچه به کشتی رانی مربوط می شودایمنی محیط است.ایمنی رامی توان اززوایاودیدگاه های مختلف کاربران تقسیمات خاص نمود:
1:ایمنی در اب های داخلی و ساحلی، جستجو و نجات، ورودی کشتی ها
2:ایستگاه های راهنما، یدک کش ها،ایمنی ورودوخروج به بنادر،کانال ها و ابراه های ورودی، تردد راهنمایان، تردد افراد، کارگران تخلیه و بارگیری
3:حفاظت محیط زیست ، جلوگیری از الودگی دریایی، بازرسی کشتی ها، ردیابی کانتینر، چیدمان کانتینر، وزن دقیق ، تخلیه ی محموله ی فله، شفافی کالای فله، بارشماری، تجهیزات تخلیه و بارگیری (گل پرور، 1388)
روند رو به رشد حمل و نقل دریایی و استفاده از چارچوب های مختلف درحمل و نقل، تخلیه و بارگیری و انبارداری کالا نشان دهنده این مطلب است که روش های کهن و سنتی جوابگوی مدیریت و کنترل حجم بالا و متنوع فعالیت های بندری و دریایی فعلی نبوده و اعمال تغییرات بنیادین در صنعت حمل و نقل دریایی و بنادر را اجتناب ناپذیر می نماید. ایمنی یکی از اصلی ترین پایه های عملیات بندری است، چرا که ضمن حفظ سلامت و صحت کالا و تجهیزات و جلب رضایت مشتریان، سبب ایجاد اعتماد نیروی کار به عنوان سرمایه های اصلی این کسب و کار و بنیان نهادن محیطی امن در برقراری آرامش روانی در پرسنل می شود. فعالیت های بندری دارای ماهیتی است، که کوچکترین سهل انگاری در اجرای صحیح عملیات و عدم آمادگی، سبب ایجاد خسارات مادی و معنوی فراوانی به طرفهای ذینفع می شود که بسیاری از آنها جبران ناپذیر است. اگرچه عوامل بسیاری مانند عدم آمادگی اپراتور بندری، عدم آمادگی خن کار و جرثقیل کشتی ،(Ship Crane)، شرایط جوی و محیطی (نظیر دما، رطوبت، مه و …) خطاهای انسانی و … در وقوع حوادث و رخ دادها در بنادر نقش دارند؛ لکن هرگز نمی توان مسئولیت کارگزاران بندری را در پیشبینی و مدیریت شرایط بحرانی نادیده گرفت. بازبینی در شیوه انجام عملیات از مهمترین اقداماتی است که می تواند درصد آمادگی متصدیان امر را بالا برده و آنها در مقابله با شرایط اضطراری تجهیز سازد. مهندسی مجدد فرآیند ها (Business Process Reengineering) مفهومی اساسی در کمک به بازنگری و باز طراحی فرآیندهای کاری و تطبیق آنها با شرایط محیطی است. در این مقاله سعی شده تا با معرفی کوتاهی از این ابزار تخصصی/ مدیریتی نمونه ایی از اجرای موفق آن در بازنگری فرآیند عملیات تخلیه از کشتی در بنادر کشور ارائه گردد. (فیروزی،1387)
بنادر به عنوان بخش مهمی از صنعت حمل و نقل دریایی، یکی از محل های پر مخاطره شغلی محسوب میگردند که کار در آنها از پتانسیل بالایی در خصوص بروز حادثه برخوردار است. در سال های اخیر با توجه به سیاست دولت مبنی بر تقلیل پرسنل بخش های دولتی به حداقل ممکن، شاهد روند سریع و گسترده واگذاری خدمات به پیمانکاران میباشیم که این امر ضمن واگذاری بخش عمدهای از مسئولیتها، در مقابل؛ ریسکهای شغلی مرتبط را نیز به پیمانکاران منتقل می نماید. شتاب فزاینده واگذاری خدمات به بخش پیمانکاری، منجر گردیده تا بسیاری از جنبه های حاصل از این کار مورد توجه قرار نگیرد که از آن جمله می توان به عدم تعریف تعامل HSE مناسب بین بنادر به عنوان کارفرمای اصلی و پیمانکاران اشاره نمود. این مسئله موجب گردیده پیمانکاران بدون توجه به ریسکهای حاصل از فعالیتهایشان که به بندر تحمیل میکنند سهم بسزایی در افزایش ضریب وقوع حوادث در بنادر داشته باشند. ایجاد یک الگوی سیستماتیک مناسب جهت مدیریت HSE پیمانکاران یکی از راهکارهای اصولی کنترل عملکرد آنان از سوی بنادر میباشد. در این مقاله سعی گردیده با ارائه الگوی ""مدیریت سیستماتیک عملکرد HSE پیمانکاران"" در بنادر، ابزاری فراروی مدیران بندر قرار گیرد تا از طریق آن بتوانند با حداقل نیرو، کنترل های محسوسی را بر روی عملکرد پیمانکاران بنادر فراهم اورند. (اعلایی وشاکر،1388)
سازمان جهانی کار که متولی رعایت استانداردهای کاری کارگران میباشد، طی گزارشی اعلام نموده است که بطور متوسط سالانه یک میلیون و یکصد هزار نفر بر اثر خطرات ذاتی مشاغل و بیماری های منتج از آن جان خود را از دست میدهند . نیروی انسانی همواره مهمترین سرمایه هر سازمان و بنگاه اقتصادی محسوب می گردد . امروزه کارگران بندری ، همچون اپراتورهای تجهیزات ، بارشماران ، ناظران، کارگران لاشینگ کار ( مسئول بستن کانتینر و کالا به کشتی جهت جلوگیری از تکان خوردن آنها در دریا ) و غیره با عوامل آسیب رسان مختلفی مانند: عوامل تهدید کننده بهداشت :همچون دود کامیونها ، گرد و غبار، آزبست ، آلودگی صوتی، گرما عوامل تهدید کننده ایمنی : مانند سقوط درون آب ، کار بر بالای کانتینر ، کار در خن کشتی، تصادف با کامیون ها، تماس با کالاهای خطرناک عوامل آرگونومی : مانند روشنایی، طراحی کابین اپراتور، صندلی اپراتور و… رو به رو می شوند که این عوامل به سرعت و یا در دراز مدت بر سلامت جسمی و روانی کارگران تاثیر سوء خواهد داشت .هدف این مقاله آسیب شناسی و ارائه راهکارهای مناسب در خصوص مشاغل سخت و زیان آور بندری استشغل (JOB SAFETY ANALYSIS) و سعی ما بر این است که از طریق کارآمد ترین و جدیدترین متدهای مدیریت ایمنی و بهداشت خطرات ذاتی اینگونه مشاغل را شناسایی و راهکارهایی جهت حذف و یا کنترل آن اتخاذ نمایید. (چراغی ، سلمانی، تهرانی ،1387)
بنادر تجاری جنوب و شمال کشور به دلیل مشارکت در امر صادرات و واردات، نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا می کنند. ایجاد بحران و حوادث غیر مترقبه در چنین نقاط حساس و پراهمیتی میتواند خسارات جبران ناپذیر به بخش های مختلف وارد سازد. هدف از ارایه این مقاله پرداختن به مشکلات و معضلات عملیاتی در حین بحران است. یکی از مشکلات اساسی هنگام بروز بحران، عدم هماهنگی بین سازمان های درگیر و بخصوص تعاملات بین بخشی است. در حقیقت نیروهای عمل کننده با دستور العمل های اجرایی یا آشنایی ندارند و یا به دلیل ناکافی بودن و بازدهی کم تمرینات صورت گرفته، فاقد مهارت های لازم جهت انجام وظایف خود می باشند و در نتیجه هنگام وقوع بحران کارآیی لازم را ندارد. (رضایی ،1388)
همه روزه حوادث وتصادفات فراوانی در بخش های حمل و نقل اتفاق می افتدکه هزینه های گزافی برجای می گذارد.صنعت دریایی نیز ازاین قاعده مستثنی نبوده وهمه ساله ،حوادث فراوانی که توسط عوامل مختلف (که خطای انسانی علت اصلی ان هاست)، رخ می دهد و هزینه های زیادی در بردارد. لذا با کنترل این حوادث ورفع یا حداقل کردن هزینه های ناشی از ان ، می توان در توسعه ی این صنعت نقش بسزایی داشت. هدف از بررسی هر سانحه ی دریایی ،کشف دلایل و عوامل وقوع ان ها و بهره برداری از تجارب حاصله و سعی در جلوگیری از بروز سوانح مشابه در اینده با توزیع و انتشاریافته ها از بررسی سانحه ی دریایی است. همچنین بکارگیری توصیه های ارایه شده برای اهداف اموزشی و اصلاح ساختارها و قوانینی جهت ارتقای ایمنی دریانوردی ضروری می باشد.
به طور کلی هدف اصلی این مقاله ، ارایه ی مدلی است که میزان تصادفات وسوانح دریایی رابیش بینی کند،ازدیدگاهی دیگر،هدف از مقاله،شناسایی عوامل اصلی بروز تصادفات دریایی می باشد.برای این منظور ازداده های میدانی بندر امام خمینی استفاده شده است. مدل سازی با استفاده از مدل های رگرسیونی صورت می گیرد. نتایج مربوطه باهم مقایسه می شوند و مدل بهینه مشخص شده و عوامل موثر در بروز حوادث براساس اولویت تعیین می گردند.
در انتها هم برای عوامل اصلی بروز حوادث ، که مهم ترین ان ها، کمبود تعداد یدک کش ها و افزایش تعداد ترمینال های عمومی و اختصاصی می باشد، راهکارهایی بیشنهاد می گردد تا بتوان با محدود کردن این عوامل، نقش ان ها را در بروز حوادث دریایی (زنگویی، علیرضایی ، 1388)
باتوجه به این که این مقاله نزدیکی فراوانی به موضوع تحقیق دارد به توضیح بیشتر در ارتباط با ان می بردازیم.
باتوجه به بررسی های به عمل امده در مقاله ی فوق، عوامل زیر به عنوان مهمترین عوامل دخیل دربروز حوادث شناسایی شده است:
1. تعداد یدک کش ها
2. تعداد اسکله ها
3. تعداد کارکنان
4. عمرمفید کشتی ها
5. تعداد علایم کمک ناوبری
6. دمای هوا
7. ساعات کار مفید کارکنان
8. تعداد کل تجهیزات
9. تعداد رفت وامد کشتی هادرروز
10. ظرفیت ترمینال های کانتینریا
11. مساحت باراندازها
12. مساحت انبارهای مسقف
13. ظرفیت بذیرش سالیانه کالا
14. تعداد ترمینال های عمومی واختصاصی
در مقاله ی فوق برای هر کدام از عواملی که در بالا ذکر شده است ضریب نسبی در نظر گرفته شده که در اینجا به اختصار به ان ها اشاره خواهیم کرد.
۱:کمبود تعداد یدک کش ها
باتوجه به مدلی که دراین مقاله ازان استفاده شده برای کمبود تعداد یدک کش ها ،ضریب این متغیر، مقدار منفی دارد، به این معنی که کمبود تعداد یدک کش ها ،به عنوان عاملی در بروز سوانح خواهد بود.این عامل به عنوان مهم ترین عامل، شناسایی شده است که علت ان هم فراهم نبودن تعداد کافی یدککش ودر نتیجه شناورها بدون راهنمایی کافی وارد بندری ناشناخته شده وموجب بروزحادثه می گردند. دراین راستا برای این منظور همراهکاری ارایه شده است:
1. افزایش تعداد یدک کش ها در صورت اقتضا نمودن مسایل اقتصادی
2. ایجاد یک برنامه ی زمانی دقیق برای یدک کش های موجود تابتوان میزان کم انها راجبران نمود.
3. الزام در رعایت این برنامه ی زمانی وکنترل و نظارت دقیق بران
4. طراحی و بهینه سازی تجهیزات یدککش ها
۲:افزایش تعداد ترمینال های عمومی و اختصاصی:
دراین مقاله برای این متغیر ضریب مثبت در نظر گرفته شده استبه این معنا که باافزایش تعداد ترمینال های عمومی واختصاصی ، میزان حوادث نیز افزایش می یابد. در اینجا به بدهی بودن افزایش میزان تصادفات وحوادث در هنگام افزایش ترمینال ها و شلوغی و تراکم زیاد درمحوطه ی بنادر، اشاره شده است.دراین رابطه هم راه کاری ارایه داده اند:
1. افزایش محوطه وظرفیت کل بندر تا باسخگوی افزایش تعداد ترمینال ها باشد.
2. نظارت کامل برعملیات صورت گرفته در ترمینال ها.
3. استفاده از نرم افزارهای مدیریتی کنترل ترافیک بندر به منظور نظارت بر عملیات در ترمینال ها (علی رضایی، محمودی ایوق، زارع دوست ، 1390)
امروزه وجود صدها سانحه ی دریایی در اقصی نقاط جهان، صنعت دریانوردی را به عنوان خطرناکترین صنایع جهان مطرح نموده است که این حوادث خسارت جانی، مالی، زیست محیطی بسیاری رابه دنبال دارد. بررسی شاخص های اصلی سوانح رخ داده، نشان دهنده ی وجود خلا قانونی و بی توجهی به بحث مدیریت ایمنی شناورها ست. بنابراین سازمان جهانی دریانوردی با تصویب ایین نامه های بین المللی مدیریت ایمنی ان را برای کشورهای عضوکنوانسیون مربوطه لازم الاجرا دانست. جمهوری اسلامی ایران از طریق سازمان بنادر ودریانوردی دراین راستا موظف به اطمینان از رعایت الزامات ایین نامه های فوق گردید. ولی بررسی های این تحقیق نشان دهنده ی کاهش نزول رتبه واقتدار دریایی ایران درجوامع بین المللی به لحاظ عدم اجرا وبیاده سازی صحیح ایین نامه مدیریت ایمنی شناورهای تحت دولت توسط سازمان بنادر ودریانوردی بوده است. در این مقاله بعد از بررسی مشکلات شناورها وسازمان بنادر و دریانوردی، راهکارهای علمی مناسبی در راستای ایجاد یک سیستم صحیح در راستای اقتدار دریایی ایران ارائه شده است. ( فکری، عباسی زاده ،1388)
سوالات تحقیق
1. احتمال وقوع چه حوادثی در بندر وجود دارد؟
2. علل وعوامل وقوع بحرانها کدام اند؟
اهداف تحقیق
1. آشنایی باطرح های پیشنهادی مدیریت بحران
2. آشنایی باروش های تجزیه وتحلیل حادث
3. معرفی شاخص های مدیریت بحران
روش انجام تحقیق
اطلاعات مورد نیاز این پروژه تحقیقاتی از کتب ومقالات مرتبط با عنوان پروژه و به صورت کتابخانه ای جمع آوری گردیده است.
فهرست منابع و مآخذ
کتاب: نام خانوادگی، نام، عنوان کتاب، مترجم، محل انتشار، ناشر، سال نشر
مقاله: نام خانوادگی، نام، عنوان مقاله، عنوان نشریه، دوره، شماره، صفحه، سال
منابع فارسی:
1. پروکوپنکو، جوزف (1385)، مدیریت بهره وری (ترجمه : ابراهیمی مهر) ، موسسه کار و تامین اجتماعی ، تهران، صفحه 92
2. جان دیوئی (1372) ، مدیریت و سازمان (ترجمه : حسین مهریان) ، موسسه کار و تامین اجتماعی ، تهران، صفحه 125
3. دادور ، عبدلله "نقش فن آوری اطلاعات درمدیریت بحران" پایگاه مقالات مدیریت،1385
4. دیوید، فرد ( 1387)؛ مدریت استراتژیک ؛ ترجمه دکتر علی رضائیان و دکتر سید محمد اعرابی ؛ انتشارات دفتر پژوهش های فرهنگی، صفحات 34 و 396
5. رضوانی ، حمیدرضا" تلفیق مدیریت بحران درراهبردهای سازمان"، ماهنامه ی تدبیر، سال هجدهم، شماره177، تهران، انتشارات سازمان مدیریت صنعتی 1386.
منابع لاتین:
.1http: www.iten.persianblog.com
.2www.ensani.irfa.15735magazine.aspx
.3www.civiliea.compaper.ncspo3
نام و نام خانوادگی دانشجو:
امضاء:
تاریخ:
نام و نام خانوادگی استاد راهنما: اصغر رشنودی
امضاء:
تاریخ:
14