بسمه تعالی
آموزش دانشکده اقتصاد و مدیریت دریا
درخواست تصویب موضوع پروژه کارشناسی
1- عنوان پایان نامه
فارسی:
بررسی HSE و اجرای آن در بندر خرمشهر
لاتین:
2- مشخصات دانشجو
نام خانوادگی :
نام :
شماره دانشجویی :
دانشکده : اقتصاد و مدیریت دریا
رشته تحصیلی : مدیریت وبازرگانی دریایی
گرایش : گمرک
پست الکترونیک :
تلفن :
3- مشخصات استاد راهنما
استاد راهنما
نام خانوادگی:
نام:
تخصص اصلی: مدیریت
آخرین مدرک تحصیلی: فوق لیسانس
پست الکترونیک:
رتبه دانشگاهی: هیات علمی
5- اطلاعات پایان نامه
5-1 واژگان کلیدی
فارسی: ایمنی، بهداشت، محیط زیست، بندر، مدیریت ایمنی، کنترل و نظارت، سیتم مدیریت ایمنی(SMS)
لاتین:
5-2 نوع تحقیق
بنیادی
نظری
کاربردی
توسعه ای
بیان مساله
یکی از مهمترین راه های جلوگیری از وقوع حوادث بکارگیری HSE به عنوان محافظت کننده در مقابل خطرات احتمالی، ایجاد آلودگی ها و عوامل محیطی است.
به همین جهت بررسی HSE و اهمیت اجرای آن در پی ریزی سیستم ساختاری بنادر از لحظه ورود شناور به ابراه و دهانه بندر تا تخلیه و بار گیری و انبار داری کالا حائز اهمیت است و در کنار توسعه زیرساخت ها و تجهیزات بندری و توسعه فرهنگ ایمنی و بهداشت در بکارگیری پرسنل متخصص از شاخص های تضمین کننده موفقیت بنادر از ابعاد رقابتی و خدماتی می باشد.بندر خرمشهر یک بندر استراتژیک بوده که به عنوان یکی از بزرگترین در وازه های تجاری کشور ایران کارهای اساسی از جمله تخلیه و بارگیری ، ساخت اسکله و…. صورت می گیرد که اهمیت رعایت نکات ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی را باعث جلوگیری از حوادث پیش رو و یا برون رفت از مشکلات پیش آمده می شود.
بکار گیری ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در زیر ساخت، تاسیسات و تجهیزات بندری در بندر خرمشهر باعث عدم بروز حادثه و اقزایش کیفیت عملیات های بندری را به ارمغان می آورد. از این رو آموزش کارکنان و تبیین فرهنگ HSE در بندر خرمشهر تضمین کننده موفقیت عملیات های بندری می باشد.
تشکیل کمیته های ایمنی و بهداشت در بندر بر اساس تعداد کارکنان و کارگران موجود در یک ساختار نظام یافته باعث ارتقاء و بهینه سازی روش های کاری در ارتباط با ایمنی می شود.
اهمیت و ضرورت تحقیق
با توجه به اهمیت بنادر به عنوان دروازه های ورود و خروج کالا در کشور و عجین شدن مباحث اقتصادی با بنادر، لزوم بازنگری در روش های حفظ و بقای بنادر و نیز ارتقا سطح امنیت آنها بیش از پیش محرز می گردد. همچنین با توجه به اینکه بنادر با تهدیدات و چالش های امنیتی بسیار بالایی مواجه اند می بایست از بنادر به عنوان شریان و زیر ساخت های حیاتی کشور به صورت ویژه محافظت گردد.
بنادر حلقه ارتباطی مهمی در زنجیره حمل و نقل دریایی و زمینی یک کشور به شمار می آیند به همین دلیل یک بندر می تواند در برابر انواع مختلف تهدیدات و نیز مخاطرات تهدید کننده دریایی و خشکی آسیب پذیر باشد.
بهداشت و ایمنی از سال 1885 میلادی با هم مطرح شده اند مطرح شدن مباحث ایمنی توانست با کاهش مرگ و میر و افزایش سطح سلامت در محیط کار موفقیت روز افزونی بدست آورد.شرکت ملی نفت بخاطر بالا بودن تعداد عملیات ها به وسیله نیروی جوان و نوپا برای اولین بار در ایران HSE را بکار گرفت و تاثیرات قابل توجهی بر جا گذاشت.
شرکت ها و ارگان های دیگر نظیر جهاد کشاورزی، شرکت سن ایچ، داروگر و شرکت های تابع وزارت نفت با اجرای HSE به صورت موفقیت آمیز توانستند کاهش سطح خطا، آلودگی محیط زیست، افزایش ایمنی سطح کارکنان و محیط و کاهش خسارات و به طور کلی افزایش ایمنی و بهداشت برای را خود به ارمغان بیاورند.از طرفی ایجاد خسارت به تجهیزات بندری و کالا ها ،افزایش زمان مورد نیاز جهت ارائه خدمات بندری ، افزایش نیروهای عملیات بندر، کاهش ضریب ایمنی وخدشه به اعتبار بندر به دلیل بروز حوادث متعدد ناشی از غیر ایمنی بودن تجهیزات یا اعمال غیر ایمن کارکنان، مطلوب نبودن شاخص های تخلیه وبارگیری به دلایل رعایت نشده واز دست دادن فرصت های جذب مشتری وسرمایه از جمله عواقب عدم رعایت اصول و مقررات ایمنی وبهداشت در بنادر می باشد.از این رو ضرورت واهمیت تحقیق HSE، و روش اجرای آن در بندر خرمشهر محرز می گردد
ادبیات و پیشینه تحقیق
پیشینه HSE در شرکت نفت: به خاطر عملیاتی بودن و عجین شدن آنها با مسائل ایمنی و بهداشت و مسائل محیط زیست برای اولین بار در شرکت ملی نفت در یک دوره کوتاه مدت HSE به کار گرفته شدو تحقیقات و مقالاتی در این باره قبل از اجرا و بعد از اجرای آن نگاشته شد و به بررسی کاهش آلودگی محیط زیست و سطح خطا در عملیات ها و در مقابل افزایش ایمنی برای کارکنان در محیط کاری و عملیات ها با به کارگیری HSE از مرحله آموزش تا پیاده سازی آن پرداخته شد.(کریمی ، 1390)
HSE در صنعت برق: بهدلیل وجود جریانمتناوبو انتقال آن بین سطحولتاژ در قسمت های مختلف وارتباط با صنایع نو ظهور و گذر از استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر و استفاده از برق در صنایع مختلف و از جمله خودروسازی، کارخانه جات و عمده فضاهای صنعتی و عملیاتی به دلیل ارتباط مستقیم و غیر مستقیم نیروی انسانی با این صنعت به کارگیری ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در صنعت برق از جنبه های مختلف ایمنی و کاهش تلفات انسانی و مضرات امواج الکترومغناطیسی در فضاهای عمومی و کاری ضروری می باشد. البته منفعت هایی که در صورت استفاده صحیح و ایمن از برق حاصل می شود باعث توجه محققان و صاحب نظران صنعت برق و HSE شده است و تحقیقاتی از قبیل: فرهنگ HSE در کاهش تلفات برق گرفتگی، ایمنی در صنایع مولد انرژی، تاثیرات امواج فشار قوی برق و شیوه کاهش مضرات انسانی آن.
HSE در صنعت سیمان ایران: در ابتدای تاسیس و گسترش صنعت سیمان ایران پس از انقلاب به دلیل مسائل مالکیتی تمرکز دقیقی بر مسائل ایمنی، بهداشت و محیط زیست نبوده و آسیب های جدی در بهره برداری از معادن به تجهیزات مربوطه وارد می شد همچنین در بسته بندی سیمان آسیب جدی به سیستم تنفسی کارگران می رساند در بهره برداری، جابجایی، فرآوری به تخریب محیط زیست و آلودگی هوای اطراف کارخانه دامن زده می شد. پس از ظهور شرکت های هلدینگ کم کم در صنعت سیمان ایران آماده گی برای مدیریت برنامه های HSE به صورت مستمر و یکپارچه ایجاد گردید.از آنجایی که صنعت سیمان یک صنعت صادر کننده می باشد باید استانداردهای معتبر جهانی را کسب نماید و با به کارگیری HSE مسائل ایمنی از ابتدای برداشت از معادن تا مرحله بسته بندی و بارگیری و نیز مسائل توسعه پایدار را دنبال نماید.
HSE در صنایع لاستیک سازی: استفاده از تایر بادی نیروی لازم جهت به حرکت در آوردن وسیله نقلیه را تا حدودی کاهش می دهد و سرنشینان از لرزش های حاصل از تماس تایر با سطح ناهمواری های جاده در امان می مانند و از آسیب های ستون فقرات سرنشینان تا حد زیادی جلوگیری می کند زیرا جاده ها دارای ناهمواری هایی می باشند که به وسیله تایر بادی انتقال آن به کابین سرنشین وسیله نقلیه کاهش می یابد.
به همین جهت لاستیک سازی و استانداردهای آن تا حد بالایی با ایمنی عجین شده است. همچنین خوردگی های لاستیک در تماس با جاده باعث آلودگی های در محیط می شود که همه این مسائل با ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) عجین شده است.
سوالات تحقیق
1- HSE در انبارها و انبارداری بندر خرمشهر از چه جایگاهی برخوردار است و چه مسائلی در این باره مطرح می باشد؟
2- ایمنی پایانه کانتینری در بندر خرمشهر به چه صورت می باشد؟
3- شیوه های انجام عملیات اطفاء حریق در بندر خرمشهر به چه صورت می باشد؟
4- چه راهکارهایی را می توان در رابطه با افزایش ایمنی در بندر خرمشهر پیشنهاد داد؟
اهداف تحقیق
تعیین جایگاه HSEدر بندر خرمشهر
ارائه اصول مهم برای بکارگیری سیستم HSE
بررسی آسیب ناشی از عدم رعایت نکات HSE
ارائه راهکارهای لازم برای افزایش فرهنگ HSE
روش انجام تحقیق
اطلاعات مورد نیاز این پروژه تحقیقاتی از کتب و مقالات مرتبط باعنوان پروژه و بصورت کتابخانه ای جمع اوری گردیده است. انتخاب روش تحقیق به عواملی مانند ماهیت موضوع تحقیق ، اهداف، سوالات، دامنه موضوع تحقیق وامکانات اجرایی بستگی دارد. روش انجام این تحقیق توصیفی است. در این تحقیق که به روش توصیفی صورت گرفته است. محقق وضعیت موجود را بدون هیچ دخل و تصرف مورد بررسی قرار میدهد. نتیجه تحقیق به دست امده از بندر خرمشهر از نوع کاربردی میباشد.
فهرست منابع و مآخذ
کتاب: نام خانوادگی، نام، عنوان کتاب، مترجم، محل انتشار، ناشر، سال نشر
مقاله: نام خانوادگی، نام، عنوان مقاله، عنوان نشریه، دوره، شماره، صفحه، سال
منابع فارسی:
1- سرایی ، خسرو ، 1377 ، ایمنی و حفاظت کار در بنادر، مجله بندر و دریا ، شماره 56 و 55 ، ص 54 116
2- منصوریان ، ماندانا ، 1382 ، اجرای ، ISPS کد ص 74 – مجله بندر ودریا ، شماره 117 ،
3- مشهدی ،مریم 1381 ، امنیت بنادرودریانوردی ، مجله پیام دریا ، شماره 111 ،ص 85
4- مشیری ، جلیل ، 1381 ، توسعه فرهنگ ایمنی ، مجله پیام دریا ، شماره 108 ، ص 14
5- یوسفی ، محمد 1383 ، مصاحبه با مدیرکل حراست سازمان بنادر وکشتیرانی ،مجله بندر ودریا ،شماره 117 و 116 ، ص
منابع لاتین:
1. IMO Document , Nav 50/INF. 2 , 2004
2. IMO Document , Nav 50/INF. 3, 2004
3. Port and Waterway safety assesment work shop guide , Published by USA
Coast gourd ,
4. The work of the Harbour Master , published by Nautical Institude 1998.
5. Forum, the corporate Magazine of DET NORSKE VERITAS No. 2 / 2004
6. American Practical Navigator vol I & II , 1981
7. www. ilo. com
8. www. Leibher.com
نام و نام خانوادگی دانشجو:
امضاء:
تاریخ:
نام و نام خانوادگی استاد راهنما: اصغر رشنودی
امضاء:
تاریخ:
6