پروپوزال مدیریت بازرگانی مالی
تدوین ماتریس SWOT با تکیه بر مدل های FMEA و SMEA در بانک ها
مطالعه موردی بانک مهر اقتصاد استان گیلان
مقدمه
معرفی مدیریت عملکرد و کاربرد آن نقش با اهمیتی در سیستم بانکداری دارد،از این رو شناخت روش های نوین تدوین استراتژی بسیار موثر است(زهنر، علی،2009)1 در این راستا فرموله کردن استراتژیک و اجرای آن ، مسئولیت کلیدی مدیران اجرایی در هر سازمان تجاری است. توسعه استراتژی شامل آنالیز وضعیت موجود و وضعیت آرمانی است و سپس تصمیمگیری در خصوص تعیین اثربخش ترین راه برای نائل آمدن بهاهداف.نسبی.است.(کواتال،.2011)2باوجوداهمیتبرنامهریزیاستراتژیکهنوزدربسیاری ازسازمانهاتاثیرحیاتی آن دررسیدن به اهداف سازمان به خوبی درک نشده وحتی دربعضی از مواقع مدیران آن را یک کار تجملی وپرهزینه میدانند.(انصاری وهمکاران،1388)یکیازروشهای موثر تدوین استراتژی سازمانها فرایند ارزیابی محیط داخلی وخارجی سازمان میباشد، فرایند ارزیابی محیط داخلی وخارجی سازمان،تحلیل درونی و بیرونی نامیده میشود،که نوعی مقیاس واقعبینانه و قابل اعتماد برای ارزیابی سازمان فراهم می آورد،زیرا شامل شناسایی زمینههای ضعف، قوت،تهدید ، و فرصت میباشد. (رولی دجی و اتال، 1997)3لذا در این پژوهش قصد براین است که به تدوین استراتژی SWOT برای شعب بانکمهراقتصاد استان گیلان برآییم.دراین فصل ضمن ارائهی بیانمساله،موضوعات مربوط به اهداف تحقیق،چهارچوب نظری تحقیق،سوالهای تحقیق،روش شناسی تحقیق،قلمروتحقیق و تعاریف اصطلاحات و واژگان به کار رفته در تحقیق نیز شرح داده می شود.
بیان مساله
بانک ها، نقش مهمی در تحقق اهداف کلان اقتصادی و کمک به اجرای پروژه های استراتژیک کشور دارند،از طرفی هدف اساسی هر موسسه مالی به ویژه بانک ها جذب مشتری و به تبع آن جذب منابع در سطح جامعه و سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصاد می باشد.با توجه به اهمیت منابع انسانی و مالی در بانک ها و نیز استفاده بهینه از این منابع در مقابل فرصت ها و تهدیدات پیش رو، باید به برنامه ریزی استراتژیک در این بخش روی آورده شود.(سرآبادانی،1390)مدیریت استراتژیک فرآیند اتّخاذ تصمیماتی است که منجربه موفّقیّت و ادامه حیات سازمان می شود.یک مدیریت استراتژیک پویا و حساب شده جریان هدف گذاری،تصمیم گیری، و پیش بینی انجام فعّالیّت هایی است که موجب تدوین استراتژی اثربخش برای دستیابی به اهداف سازمان می باشد.(ویتک کراب، 2012) 4تدوین استراتژی اغلب یک فرایند پیچیده بوده، که مستلزم اتخاذ یک رویکرد سیستماتیک جهت تشخیص عوامل خارجی،و تطبیق این عوامل با قابلیت های داخلی سازمان می باشد.(وایریچ، 1982و 1999)5شکست و موفقیت یک سازمان در گرو این است که با چه روش موثری استراتژی ها را توسعه داده و اجرا و نظارت نماید. (کو اتال، 2009)6رویکردها و تکنیک های بسیاری را می توان برای تحلیل محیط های درونی و برونی سازمان و موارد استراتژیک و در نتیجه تدوین استراتژیها به کار برد،که از جمله تکنیکهای تدوین استراتژی، ماتریس BCG،نیروهای پنجگانه پورتر،مدل هفت s مکنزی، توسعه تابع کیفیت، کارت امتیاز متوازن،….. وSWOT،می باشند.(بیسایدی، 2014)7SWOT8متداول ترین و مشهورترین تکنیک،و یک ابزار حمایت مدیریت برای تصمیم گیری است و عموماً برای تحلیل نظام مند ارزیابی نقاط قوت وضعف درونیو فرصت و تهدید های محیطی سازمان به منظور رسیدن به رویکردی نظام مند و نیز حمایت از موقعیت های تصمیم به کار برده میشود.(مهلی و دومی، 2012)9 و کارت امتیاز متوازن برای مدیران چارچوب مفهومی را ایجاد میکند، این چارچوب در برگیرنده سنجههای هر دو بعد مالی و غیر مالی است که این سنجه ها باعث جاری شدن اهداف استراتژیک در سراسر سازمان میشوند، لذا عملکرد افراد سازمان را با اهداف استراتژیک پیوند میدهد(کاپلن، 1994)10منظرهای تعریف شده در کارت امتیاز متوازن،میتوانند چهار چوب مناسبی برای تدوین مدل SWOT باشند. پژوهشهای متعددی در زمینه تخمین، و کمی کردن اندازه فرصتها و تهدیدها صورت گرفته است، که دو تکنیک محاسبه FMEA11(حالات شکست و تجزیه و تحلیل اثرات آن) برای پیش بینی و مدیریت ریسک ها و12SMEA (حالات موفقیت و تجزیه و تحلیل اثرات آن) برای پیش بینی و مدیریت فرصت ها اولین بار در پژوهش کو13و همکاران در سال 2008 در یک کارخانه بزرگ تولید کننده محصولات مصرفی در چین جهت تخمین اندازه کمی فرصت ها و تهدیدها اجرا شد.(کو اتال، 2011)14 که در این پژوهش به تدوین ماتریس SWOT ،با تکیه بر منظرهای کارت امتیاز متوازن و مدلهای FMEA&SMEA برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان، خواهیم پرداخت،
حال سوال اساسی که در این پژوهش مطرح می شود این است که:
مناسب ترین استراتژیها با توجه به نتایج حاصل از تحلیل محیط بیرونی شامل فرصتها و تهدیدها و همچنین تحلیل محیط درونی شامل قوت ها و ضعف ها ی داخلی برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان کدام است ؟
اهداف تحقیق
با توجه به اینکه بانک ها در معرض رقابت شدید بازارهای داخلی می باشند، لذا اتخاذ و تدوین برنامه های استراتژیک درجهت تقویت بانکداری میتواند موثر باشد،حال این برنامهریزی باید مبتنی بر تفکر استراتژیک صورتگیرد.زیرا رویکرد مدیریت استراتژیک برتعامل مدیران همه سطوح وسلسله مراتب سازمانی در برنامه ریزی و اجرا تاکید دارد، در حال حاضر در شعب بانک مهر اقتصادااستان گیلان جهت برنامه ریزی استراتژیک از روش های علمی و سیستماتیک استفاده نمی شود.
لذا اهدف علمی این تحقیق :
* کمک به سازمان مذکور جهت فرموله کردن استراتژی های کلان سازمانی است تا بدین وسیله بقای سازمان در بازار رقابتی تضمین شود.
* مناسب ترین استراتژی ها برای این سازمان معرفی شود.
* با استناد بر یک مکانیزم علمی،نقاط قوت و ضعف، همچنین فرصت و تهدید این سازمان کمی گشته تا پیشبینی و مدیریت ریسک موفق تری داشته باشد.
و اهداف کاربردی این تحقیق بدین شرح می باشد:
* شناسایی نقاط قوت شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان
* شناسایی نقاط ضعف شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان
* شناسایی فرصت های پبش روی شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان
* شناسایی تهدیدهای پیش روی شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان
سوالهای تحقیق
این پژوهش برای پاسخ به سئوالهای زیر می باشد:
سوال های اصلی:
* مناسبترین استراتژی هابا توجه به نتایج حاصل از تحلیل محیط بیرونی شامل فرصت ها و تهدیدها و همچنین تحلیل محیط درونی شامل قوت ها و ضعف ها ی داخلی برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان کدام است ؟
* باتوجه به عوامل داخلی و خارجی اثرگذار ، چه استراتژی هایی در افزایش توان شعب (در راستای استفاده از فرصت ها و قوت ها و مقابله با تهدیدها و ضعف ها ) مناسب می باشند ؟
* با چه مکانیزم علمی می توان وزن یا درجه اهمیت فرصتها ، تهدیدها ، نقاط ضعف و قوت را تعیین نمود؟
سوال های فرعی:
* فرصت های محیطی موجود برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان کدام است ؟
* اولویت بندی هر کدام از فرصتهای محیطی موجود برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان چگونه است؟
* تهدیدهای محیطی موجود برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان کدام است ؟
* اولویت بندی هر کدام از تهدیدهای محیطی موجود برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان چگونه است؟
* نقاط قوت شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان کدام است؟
* اولویت بندی هرکدام از نقاط قوت شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان چگونه است؟
* نقاط ضعف شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان کدام است؟
* اولویت بندی هرکدام از نقاط ضعف شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان چگونه است؟
مبانی نظری تحقیق
چهارچوب نظری این تحقیق متکی بر مدل های برنامه ریزی استراتژیک و آمار توصیفی می باشد. بدین نحو که در ابتدا با استفاده از تجزیه وتحلیلSWOT ، محیط داخلی و خارجی شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان مورد بررسی قرار خواهد گرفت. تا از این طریق نقاط قوت، ضعف و فرصت، تهدید پیش روی این شعب مشخص شود. با استناد به مقاله کو15 و همکاران در سال 2011، و کو16 و همکاران در سال 2009 ، سیاون کو و لی17از دو پرسشنامه برای مدل swot استفاده شد. که پرسشنامه اول برای تعیین نقاط قوت و ضعفمیباشد،سازههای پرسشنامه ازمفهوم کارت امتیاز متوازن استخراج شده است،کارت امتیازی متوازن،کارتی است که درآن استراتژی به یک مجموعهی یکپارچه ازشاخصهای مالی وغیرمالی ارتباط داده میشود. در رویکرد کارت امتیاز متوازن، سازمان به چهار وجه مختلف تقسیم میشوند،این چهار وجه عبارتنداز:
* وجه مالی18
* وجه مشتری19
* وجه فرآیندهای داخلی کسب وکار20
* وجه رشد ویادگیری21(کاپلن،1994)22
که هر یک از سازه های پرسشنامه اول در این چهار وجه دسته بندی شده است،پس از جمع آوری اطلاعات برای این پرسشنامه، جهت ارائه پیشنهادات استراتژیک، منظر مالی را متغیر وابسته و تاثیر سه وجه بعدی را روی این منظر،از طریق رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار خواهیم داد،سازه های پرسشنامه دوم جهت تعیین نقاط فرصت و تهدید شعب بانک مذکور تدوین شده است، که از طریق جلسات طوفان مغزی ، فاکتورهای خارجی مرتبط با جامعه ، تکنولوژی ، اقتصاد ، محیط و چشم انداز سیاسی شناسایی شد.جهت تعیین و اولویت بندی نقاط فرصت و تهدید از دو تکنیک FMEA و SMEAاستفاده گردید، FMEA یک ابزار مدیریتی در بخش تولید برای پیش بینی و مدیریت ریسک ها است ، به منظور تخمین اندازه تهدیدها استفاده شده است و از طریق شاخصی تحت عنوان RPN23 می تواند محاسبه شود .
احتمال کشف یا شناسایی * احتمال وقوع * شدت = RPN
(از 1 الی 10 ) (از 1 الی 10 ) (از 1 الی 1000 )
همچنین برای تخمین اندازه فرصت ها ، یک مفهومی به طور موازی نوآوری گردید که SMEA نامیده شد . که برای محاسبه آن از شاخصی تحت عنوان OPN24 استفاده می شود.
ظرفیت و شناسایی * احتمال وقوع * میزان جذابیت = OPN
(از 1 الی 10 ) (از 1 الی 10 ) (از 1 الی 1000 )
(کو اتال، 2014)25
روش تحقیق
1دسته بندی تحقیقات بر اساس هدف :
تحقیقات براساس هدف به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از (بنیادی ،کاربردی،تحقیق و توسعه) از آنجایی که این تحقیق در جستجوی تدوین یک برنامه استراتژیک با مدل SWOT می باشد و نتایج حاصل از آن برای حل مشکلات خاص مربوط به شعب بانک مهر اقتصاد قابل اجراست ،بنابراین ،این تحقیق از نوع کاربردی است.
* دسته بندی تحقیقات براساس نحوه ی گردآوری اطلاعات:
تحقیقات علمی براساس نحوه ی گردآوری اطلاعات به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتند از (توصیفی،آزمایشی) که تحقیق توصیفی شامل روش های پیمایشی ،تحقیق همبستگی،اقدام پژوهی،بررسی موردی و تحقیق علی-مقایسه ای است واین تحقیق یک تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است، زیرا به بررسی ویژگی های یک جامعه ی آماری می پردازد. (سرمد و همکاران،1385،54-63)
جامعه و نمونه ی آماری:
این پژوهش در شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان صورت گرفته است و تعداد افراد جامعه محدود می باشد، جامعه آماری پژوهش را رئیس شعب ،مدیران کل / ستادی و کارشناسان این شعب که در مجموع 50 نفر می باشند، تشکیل می دهد، بنابراین نمونه گیری انجام نشده و همه افراد جامعه به عنوان نمونه در نظر گرفته شده اند.
روش گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها/اطلاعات
در این تحقیق، از روش های کتابخانه ای و میدانی،برای جمع آوری داده ها و اطلاعات،به این صورت استفاده می گردد که در ابتدا ،برای گردآوری اطلاعات ، جهت ادبیات تحقیق از روش های کتابخانه ای استفاده شده، وسرانجام برای جمع آوری داده های مربوط به تدوین استراتژی SWOT ،به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف شعب بانک مهر اقتصاد در زمینه صنعت بانکداری، و تعیین اهمیت هر یک از عوامل، علاوه بر الگوبرداری از پرسشنامه مقالات کو و همکاران در سال 2011، و کو و همکاران در سال 2009 ، سیاون کو و لی،که سوالات برمبنای 4 منظر کارت امتیاز متوازن تنظیم شده بودند،با تعدادی از کارشناسان و مدیران سطوح عالی شعب بانک مهر اقتصاد مصاحبه صورت خواهد گرفت.و پس از تایید نهایی استاد محترم راهنما پرسشنامه ی اول تنظیم خواهد شد. همچنین به منظور شناسایی فرصت و تهدیدهای پیش روی شعب بانک مهر اقتصاد در زمینه صنعت بانکداری، و تعیین اهمیت هر یک از عوامل نیز علاوه بر الگوبرداری از پرسشنامه مقالات مذکور، از طریق جلسات طوفان مغزی ، فاکتورهای خارجی مرتبط با جامعه،تکنولوژی ، اقتصاد،محیط و چشم انداز سیاسی شعب شناسایی گشته و پس از تایید نهایی استاد محترم راهنما پرسشنامه ی دوم نیز تنظیم خواهد شد، و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات پرسشنامه از تکنیک های آمار توصیفی، میانگین و فراوانی، و جهت تعیین و اولویت بندی نقاط قوت و ضعف هر یک از سازه های پرسشنامه اول، از امتیاز محاسبه میزان شکاف ستون اهمیت درک شده و ستون عملکرد شعب استفاده خواهد شد، ،قابل ذکر است تمام مراحل آماری با استفاده از نرم افزار spss و exel انجام می شود.
قلمروی تحقیق
قلمرو تحقیق در سه بعد موضوعی، مکانی و زمانی مشخص می گردد:
* قلمرو موضوعی:این تحقیق در زمینه ی تدوین استراتژی و شناسایی نقاط قوت و ضعف،فرصت و تهدید با استفاده از تکنیک SWOT برای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان می باشد.
* قلمروی مکانی: پژوهش حاضر به منظور تدوین استراتژی با استفاده از تکنیک SWOT برای شعب بانک مهر اقتصاد، در استان گیلان می باشد.
* قلمروی زمانی:تحقیق حاضر از مهر 1392 به منظور شناسایی مساله ی اصلی تحقیق وبا مطالعه ی مقالات مرتبط با موضوع آغاز شد، و اطلاعات به کار گرفته شده جهت تدوین استراتژی از طریق پرسشنامه، در تیر 1393 ،جمع آوری گردید.
تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها :
در ذیل به تعریف مفهومی و عملیاتی اصطلاحات و واژگان می پردازیم:
* SWOT:یک از ابزارهای برنامه ریزی استراتژیک محسوب می شود، که برای ارزیابی قوت وضعف درونی یک سازمان ، و فرصت و تهدید های محیطی که یک سازمان با آن مواجه است به کار برده می شود. (ال- بیسایدی، 2014)26
* نقطه قوت: عبارت است از شایستگی ممتازی که بوسیله آن سازمان می تواند در زمینه هایی مانند نوع منابع مالی، تصویر مثبت ذهنی میان خریداران، روابط مثبت با تامین کنندگان و مواردی از این دست نسبت به رقبا برتر باشد. نقطه ضعف: نوع محدودیت یا کمبود در منابع، مهارتها و امکانات و توانایی هایی است که بطور محسوس مانع عملکرد اثر بخش سازمان بشود. عملکرد مدیریت نیز در تشدید نقاط ضعف موثر است.( پیرس و رابینسون،1389)
* فرصت: عبارت است از یک موفقیت مطلوب عمده در محیط خارجی سازمان مانند شناخت بخشی از بازار که پیش از این فراموش شده بود. تغییر در وضعیت رقابت یا قوانین و بهبود در روابط با خریداران و فروشندگان( پیرس و رابینسون،1389).در این تحقیق فرصتهای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان در پرسشنامه دوم بر اساس مولفه های باز شدن بازارهای خارجی،امکان تعامل مالی با شرکت های بزرگ داخلی و خارجی و مشارکت با ایشان،تکنولوژی جدید، امکان گسترش شعب در سطح استان ،وجود پتانسیل های بالا در بازار مالی داخل کشور و مشتریان بالقوه. اندازه گیری می شود.(کو اتال، 2011)27
* تهدید: یک تهدید موفقیت نامطلوبی در محیط خارجی سازمان است مانند قدرت چانه زنی خریداران یا تامین کنندگان کلیدی،تغییرات عمده و ناگهانی تکنولوژی و مواردی از این است که می توانند تهدید عمده ای در راه موفقیت سازمان باشند( پیرس و رابینسون،1389) در این تحقیق تهدیدهای شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان بر اساس مولفه های؛ ارایه خدمات جدید توسط رقبا،استراتژی های جدید بانک رقیب، رو به کاهش بودن اعتماد مشتری، وجود موانع تجاری خارجی،رکود اقتصادی،وجود تحریم های اقتصادی،وجود نیروهای متخصص در محیط خارج از شرکت،تغییرات نرخ ارز، نرخ تورم اندازه گیری می شود. (کو اتال، 2011)28
* FMEA:یک ابزار نظام یافته برپایه کارگروهی است که درتعریف،شناسایی، پیشگیری،حذف یاکنترل حالات،علل واثرات خطاهای بالقوه در یک سیستم خدماتی به کارگرفته می شود،پیش ازآنکه خدمات نهائی،به دست مشتری برسند . که با استفاده از فرمول زیر محاسبه می گردد. (کو اتال، 2011)29
1. محاسبه : RPN مقدار RPN از رابطه زیر حاصل می شود:
احتمال کشف یا شناسایی * احتمال وقوع * شدت =RPN
(از 1 الی 10 ) (از 1 الی 10 ) (از 1 الی 1000 )
* SMEA : یک ابزار مدیریتی در بخش تولید برای پیش بینی و مدیریت فرصت ها است ، به منظور تخمین میزان فرصت ها استفاده شده است ،در واقع این تکنیک فرصت های خارجی را به صورت سیستماتیکی کمی می کند. (ملکی و همکاران،1389)که با استفاده از فرمول زیر محاسبه می گردد. (کو اتال، 2007)30
ظرفیت و شناسایی * احتمال وقوع * میزان جذابیت = OPN
(از 1 الی 10 ) (از 1 الی 10 ) (از 1 الی 1000 )
* کارت امتیازی متوازن، کارتی است که درآن استراتژی به یک مجموعه یکپارچه از شاخص های مالی وغیرمالی ارتباط داده میشود. دررویکردکارت امتیازی متوازن،سازمان به چهاروجه مختلف؛ وجه مالی، وجه مشتری، وجه فرآیندهای داخلی کسب وکار، وجه رشدویادگیری تقسیم می شوند.(خاکی اتال، 2)31
* وجه مالی: شاخصهای مالی،یکی از اجزاء مهم روش ارزیابی متوازن اند،این شاخصها به ما می گویندچگونه اجرای استراتژی سازمان که جزئیات آن درشاخصهای انتخابی درسایر منظرها آمده است،به نتایج مطلوب وموردنظرمان در ارقام نهایی مالی منجرخواهدشد. )والمحمدی،1389 ) در این تحقیق، وجه مالی شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان بر اساس مولفههای؛ وجود بودجه بندی صحیح و اصولی در شعب که موجب تقویت کنترلهای داخلی و در نتیجه تخصیص بهینه منبع مالی شرکت شود، وجود مدیریت استراتژیک مالی به منظور سیاست گذاری برای سرمایه گذاری های جدید و نیز ارائه به موقع و سریع گزارش ها و تحلیل مورد نیاز مدیران، وضعیت جذب منابع مالی شرکت(4 سپرده اصلی) ،اندازه گیری می شود.(کو اتال، 2011)32
* وجه مشتری: براساس این دیدگاه مدیران بایدبیانیهعمومی رسالت خود درخصوص مشتری رابه شاخصهای ویژهای ترجمه کنندکه واقعاًمربوط به مشتریان است. برای مثال شاخص میزان رضایت مشتریان ویاتعدادشکایات مطرح شده از سوی مشتریان )والمحمدی،1389) در این تحقیق وجه مشتری شعب بانکمهر اقتصاداستان گیلان بر اساس مولفه های؛( ارائه خدمات مشتری پسند، موقعیت جغرافیایی مناسب و دسترسی سریع به بازارهای داخلی، درک نیاز مشتریان ، مقبولیت بالای شعب در میان مشتریان، خوشنامی و اعتبار شعب، بواسطه صداقت نسبت به مشتریان و پاسخگویی به سلایق مختلف مشتریان،درصد مشتریان جدید،سهم بازار) اندازه گیری می شود. (کو اتال، 2011)33
* وجه فرآیندهای داخلی کسب وکار: براساس این دیدگاه سازمانهابایدمشخص کنندکه در خصوص چه فرآیندهاوشایستگی هایی سرآمدهستند، تابه ارزش آفرینی برای مشتریان وپیروی سهامداران خود ادامه دهندوشاخصهای هریک ازآنان براندازه گیری به نحوی تعیین شودکه براساس آن مدیریت قادرباشد به آسانی قضاوت کندکه بین فرآیندهای داخلی و شایستگی هاومیزان واهمیت عملیاتی که کارکنان برای تامین اهداف کلی سازمان صورت میدهندارتباط وجوددارد.)والمحمدی، 1389)در این تحقیق وجه فرآیندهای داخلی کسب وکار شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان بر اساس مولفه های؛ وضعیت کارایی واحد درون سازمانی شرکت، خدمات آنلاین،خدمات حاصل از POS &ATM ،خدمات پیشرفته اندازه گیری می شود.(کو اتال، 2011)34
* وجه رشدویادگیری:براساس این دیدگاه و با توجه به رقابت شدیدموجوددر محیطهای کسب وکار،سازمانها علاوه براعمال بهبود مستمردرخصوص محصولات وفرآیندهای حالحاضر خود،بایدتوانایی معرفی فرآیندهایی باقابلیت گسترده راداشته باشند. این دیدگاه همچنین به اهمیت تغییرات بنیانی درسازمانهااشاره می کند)والمحمدی،1389)در این تحقیق وجه رشد و یادگیری شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان بر اساس مولفه های ا اعتقاد مدیریت ارشد به ایجاد تغییر و افزایش بهره وری نیروی انسانی و تعهد شعب برای بهبود مستمر، رضایت کارکنان از شعب، وجود نیروی کار کافی در شعب، وجود نظام پیشنهادات در سطح شعب، دوره های آموزشی کارکنان،تعداد اسناد دریافتنی توسط کارکنان،اندازه گیری می شود. (کو اتال، 2011)35
* بانک مهر اقتصاد: موسسه مالی و اعتباری مهر (موسسه قرض الحسنه بسیجیان سابق) با ایجاد زمینه های مساعد جهت رشد اقتصادی جامعه و ارتقاء سطح رفاه اجتماعی آحاد ملت به ویژه بسیجیان و رفع نیاز این عزیزان در تاریخ 23/9/1372 با سرمایه ای به ارزش 10 میلیون ریال آغاز به کار کرد و از شروع فعالیت با توجه به نیاز مبرم کشور به تحول در زمینه سیستم بانکداری سنتی، ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی را سرلوحه فعالیت بانکی و پولی خود قرار داده است. موسسه مالی و اعتباری مهر اولین موسسه مالی و پولی در کشور در زمینه ارایه سرویس های بانکداری مدرن، چون اینترنت بانک، موبایل بانک، ATM، تلفن بانک، خدمات POS، کارت هوشمند و ارایه سیستم های ONLINE بانکی و پولی می باشد.
موسسه مالی و اعتباری مهر با عنایت به مسوولیت اجتماعی خود و حضور موثر در عرصه های اقتصادی (پولی و بانکی) ضمن توسعه شعب خود در اقصی نقاط کشور (بیش از 800 شعبه) خدمات گوناگونی در حمایت از پروژه های مولد و اشتغال زا، ازدواج، درمان، تحصیل و … ارایه نموده و همچنین در توسعه خدمات الکترونیک گام های اساسی برداشته است. همچنین خدمات دیگری شامل افتتاح انواع سپرده های سرمایه گذاری و سود مناسب، اعطای تسهیلات در بخش های صنعتی و تولیدی، مسکن، خرید خودرو و لوازم خانگی و خدمات اعتباری به مشتریان خود ارایه می نماید. موسسه مالی و اعتباری مهر در راستای توسعه IT اقداماتی از قبیل راه اندازی سایت مرکزی، ایجاد بستر IT بیش از 800 شعبه تحت پوشش، ایجاد COREBANKING با ظرفیت بالا و ایمن، راه اندازی سایت اطلاع رسانی و تجهیز 850 دستگاه خودپرداز (ATM) درشعب را انجام داده است. سیستم جامع اتوماسیون بانکی موسسه در حال حاضر بزرگترین شعبه اتوماسیون در بین بانک های خصوصی محسوب شده و قابلیت های فراوانی از قبیل: اینترنت بانک، موبایل بانک، SMS بانک، تلفن بانک، ایمیل بانک و پایانه های فروش (POS) را دارا می باشد.از دیگر قابلیت های موسسه رویکرد بانکداری اسلامی است و تمامی معاملات بانکی موسسه به منظور تطابق با قوانین شرع مقدس اسلام مورد نظارت بوده و تاییدیه های شرعی مربوطه به صورت دوره ای اخذ می گردد.36
جمع بندی
در این فصل در قالب بیان مساله به معرفی مساله اصلی تحقیق پرداخته شد. پس از تدوین سوالات اصلی پژوهش به معرفی گام های محاسباتی پژوهش،و تعاریف مفهومی و عملیاتی هر یک از متغیرهای تحقیق پرداختیم.در فصل بعدی با بررسی انواع مدل های برنامه ریزی استراتژی با تاکید بر مدل SOWT و BSC همچنین مرور مطالعات پیشین در این زمینه به تشریح مبسوط تری از چهارچوب نظری پژوهش خواهیم پرداخت.
روش تحقیق
همان طور که در فصل اول بیان شده است این تحقیق،از حیث هدف یک تحقیق کاربردی است.
تحقیق کاربردی،تحقیقاتی اند که نظریه ها،قانون مندی ها،اصول و فنونی که در تحقیقات بنیادی37 تدوین می شوند را برای حل مسائل اجرایی و واقعی به کار می گیرند.این نوع تحقیقات بیشتر بر موثرترین اقدام تکیه دارند و علت ها را کمتر مورد توجه قرار می دهند،این تاکید بیشتر به واسطه ی آن است که تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت می شوند.(خاکی،1386،202)
براساس اجرا یک تحقیق میدانی است.این نوع تحقیق بررسی های علمی غیر آزمایشی هستند که هدفشان،کشف روابط و تعامل بین متغیر های گوناگون در ساختار های اجتماعی و سازمانی واقعی است.به طور کلی هر مطالعه علمی بزرگ یا کوچکی که روابط را به طور نظام یافته دنبال می کند. فرضیه ها را بیازمایند و غیر آزمایشی باشد و در شرایط زندگی واقعی مانند جوامع محلی،کارخانه ها،سازمان ها،وموسسات اجرا گردد مطالعه ی میدانی تلقی می شود.(خاکی،1386،ص216)
از حیث روش و گردآوری اطلاعات یک تحقیق توصیفی است. تحقیق توصیفی شامل جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه یا پاسخ به سوالات مربوط به وضعیت فعلی موضوع مورد مطالعه می شود و لازم بذکر است که یک تحقیق توصیفی آنچه را هست،توصیف و تفسیر می کند و به شرایط یا روابط موجود فرایند های جاری یا روند های در حال گسترش توجه دارد.(خاکی،1386،ص210)
جامعه و نمونه آماری
جامعه: عبارت است از تعدادی از عناصر مطلوب مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخص باشند،صفت مشخصه، صفتی است که بین همه عناصر جامعه آماری مشترک و متمایز کننده جامعه آماری از سایر جوامع باشد.
نمونه: عبارت است از تعداد محدودی از آحاد جامعه ی آماری که بیان کننده ی ویژگی های اصل جامعه باشد.(عادل آذر ،1382)
این پژوهش در شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان صورت گرفته است و تعداد افراد جامعه محدود می باشد، جامعه آماری پژوهش را رئیس شعب ،مدیران کل / ستادی و کارشناسان این شعب که در مجموع 50 نفر می باشند، تشکیل می دهد،جدول شماره 3-1 به تفکیک تعداد جامعه مذکور را نشان می دهد،
نام
تعداد
رئیس شعبه
17
مدیر کل
1
مدیران ستاد
11
تعداد کارشناسان
21
کل
50
بنابراین نمونه گیری انجام نشده و همه افراد جامعه به عنوان نمونه در نظر گرفته شده اند.لازم به توضیح است تعداد کل شعب بانک مهر اقتصاد در سطح استان گیلان 17 شعبه می باشد.
جدول 3-2 نام و تعداد شعب موجود در سطح استان گیلان را نشان می دهد.
تعداد
نام
آدرس
1
مهر – شعبه آستانه اشرفیه – کد 7421
ایران – گیلان – آستانه اشرفیه – امام خمینی
2
مهر – شعبه لاهیجان – کد 7419
ایران – گیلان – لاهیجان – شهدا
3
مهر – شعبه آستارا – کد 7429
ایران – گیلان – آستارا – امام خمینی
4
مهر – شعبه رودسر – کد 7415
ایران – گیلان – رودسر – امام خمینی
5
مهر – شعبه تختی – کد 7430
ایران – گیلان – رشت – تختی
6
مهر – شعبه رودبار – کد 7414
ایران – گیلان – رودبار – خلیل آباد
7
مهر – شعبه طالقانی – کد 7410
ایران – گیلان – رشت – سبزه میدان
8
مهر – شعبه مرکزی رشت – کد 7413
ایران – گیلان – رشت – امام خمینی
9
مهر – شعبه بندر انزلی – کد 7423
ایران – گیلان – بندرانزلی – سپه
10
مهر – شعبه شهدا – کد 7412
ایران – گیلان – رشت – شهدا
11
مهر – شعبه فومن – کد 7420
ایران – گیلان – فومن – م. امام خمینی
12
مهر – شعبه صومعه سرا – کد 7422
ایران – گیلان – صومعه سرا – م. شهر
13
مهر – شعبه گلسار – کد 7408
ایران – گیلان – رشت – گلسار
14
مهر – شعبه انصاری – کد 7407
ایران – گیلان – رشت – بلوار انصاری
15
مهر – شعبه لنگرود – کد 7428
ایران – گیلان – لنگرود – شریعتی
16
مهر – شعبه تالش – کد 7416
ایران – گیلان – تالش – امام خمینی
17
مهر – شعبه رستم اباد – کد 7409
ایران – گیلان -رستم اباد – امام خمینی
منبع: بانک اطلاعاتی شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان
ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات:
هر پدیده از نظر کمی و کیفی ویژگی هایی دارد که آگاهی در مورد این ویژگی ها به ماهیت و نحوه دستیابی به آنها وابسته است.این پدیده ها به عنوان متغیر در طول زمان دچار تحول و دگرگونی میگردند،یافتن پاسخ و راه حل برای مساله انتخاب شده در هر تحقیق،مستلزم دست یافتن به داده های است که از طریق آنها بتوان فرضیه هایی که به عنوان پاسخهای احتمالی و موقتی برای مساله تحقیق مطرح شده اند را آزمون کرد. ابزارهای گوناگونی برای بدست آوردن داده ها مانند مشاهده،مصاحبه،پرسشنامه، و مدارک و اسناد وجود دارد. هر یک از این ابزار ها مزایا و معایبی دارند که هنگام استفاده از آنها باید مورد توجه قرارگیرند.تا اعتبار پژوهش دچار خدشه نشودو از طرفی نقاط قوت ابزار تقویت گردد.هر پژوهشگری با توجه به ماهیت مساله و فرضیه های طراحی شده یک یا چند ابزار راطراحی می کندو پس از کسب شرایط لازم در مورد اعتبار این ابزارها،از آنها در جهت جمع آوری داده ها بهره جویدتا در نهایت از طریق پردازش و تحلیل این داده ها بتواند در مورد فرضیه ها قضاوت نماید. انتخاب ابزارها باید بگونه ای باشد که پژوهشگر بتواند از نحوه انتخاب ابزار خود دفاع کند و از این دستآوردها پژوهش خود را معتبر سازد.(خاکی،1386،ص159)
در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از ابزار بررسی و مراجعه به اسناد و مدارک، با مراجعه به بانک اطلاعاتی بانک مهر اقتصاد در استان گیلان، و از ابزار پرسشنامه برای تعیین هر یک از عوامل مربوط به نقاط قوت،ضعف،فرصت وتهدید توسط مدیران شعب مدل SWOT برای این شرکت استفاده شد.
پرسشنامه:
پرسشنامه عبارت است از مجموعه پرسش هایی که به وسیله آنها محقق از آزمودنی ، اطلاعات اولیه را بدست می آورد. سوالات پرسشنامه باید به نحوی تدوین و تنظیم شود که از محدوده موضوع خارج نباشد. و صحیح ترین اطلاعات ممکن حاصل شود.( صالحی و همکاران،1389)در این پژوهش برای مشخص کردن اهمیت هر یک از عوامل مربوط به نقاط قوت، ضعف،فرصت و تهدیدهای پیش روی شعب بانک مهر اقتصاد در صنعت بانکداری پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای طیف لیکرت،با نظر استاد راهنمای محترم و با استناد برپژوهش کو و همکاران تدوین گردیده است،که به شرح ذیل می باشد:
پرسشنامه اول میزان اهمیت فاکتورهای درونی(قوت و ضعف) را مورد بررسی قرار می دهد بدین صورت که از دو بخش میزان اهمیت و عملکرد تحقق یافته تشکیل شده و بر اساس مقیاس 10 گزینه ای لیکرت ("1" کم اهمیت ترین …. "10" مهمترین ) برای فاکتور اهمیت ادراک شده و امتیاز ("1" عملکرد ضعیف …"10" عملکرد قوی برای فاکتور عملکرد) امتیازدهی می شود. و در نهایت در ستون سوم میزان تفاضل ستون های اهمیت و عملکرد تعیین می گردد، لازم به توضیح است سازه های انتخاب شده در پرسشنامه اول از مفهوم کارت امتیاز متوازن استخراج شده است،کارت امتیازمتوازن ابزاری نوین جهت تکمیل شاخصهای سنتی اندازه گیری عملکردسازمان است.کارت امتیازی متوازن میان اهداف استراتژیک ومعیارها،ارتباط برقرارکرده وبرنامه ریزی،تعیین اهدف وهمسوئی عوامل استراتژیک رابرعهده دارد ،همچنین ترکیبى ازمعیارهاى ارزیابى عملکرداست که شاخصهاى عملکردجارى،گذشته ونیزآتى راشامل شده ومعیارهاى غیرمالى رادرکنارمعیارهاى مالى قرارمى دهد. و از چهار منظر مالی،رشد و یادگیری،فرایند داخلی، ومشتری، تشکیل شده است.(آهان، 2001 و کاپلن و نرتن، 2000)38
در واقع از پاسخ دهندگان خواسته شد تا اهمیت ادراکی خود را از هر یک از فاکتورهای موثر بر موفقیت این شرکت، در این چهار منظر، بر اساس مقیاس لیکرت امتیازدهی نمایند.
در پرسشنامه دوم که شامل سه بخش میزان شدت تاثیر، احتمال وقوع و سهولت شناسایی می باشد میزان اهمیت فاکتورهای بیرونی(فرصت ها و تهدیدات) که بر شرکت مزبور موثرند بر اساس مقیاس لیکرت ("10-" موثرترین فاکتور منفی… "0" عدم تاثیر …"10" موثرترین فاکتور مثبت) مورد بررسی قرار خواهدگرفت، و با ضرب سه امتیاز نوع فرصت وتهدید بودن سازه و اولویت سازه ها نسبت به هم مشخص می شود که در ذیل نحوه محاسبه و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه تشریح می شود.
روایی و پایایی ابزار گردآوری اطلاعات:
دو ویژگی عمده ابزار گردآوری اطلاعات و اندازه گیری، روایی و پایایی ابزار است.
روایی: برای افزایش روایی و اعتبار پرسشنامه ابتدا 25 نمونه پرسشنامه بین جمعی از کارشناسان، مدیران و اساتید دانشگاهی توزیع و تمامی ابهامات آنها در رابطه با سوال ها مشخص گردید. بدین ترتیب تعدادی از سوال ها حذف و تعدادی دیگر جایگزین شد و در نهایت پس از شفاف شدن و رفع ابهامات پرسشنامه، پرسشنامه نهایی تهیه و توزیع گردید.
پایایی: برای برآورد پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است،ابتدا 25 نمونه پرسشنامه بین جمعی از مدیران پخش شد،در واقع در مورد پرسشنامه هایی که پاسخ های چند گزینه ای دارد. استفاده از فرمول ضریب آلفای کرونباخ توصیه شده است.ضریب پایایی آلفای کرونباخ محاسبه شده از طریق نرم افزار SPSS ، برای پرسشنامه اول و دوم به ترتیب0.84 و 0.86می باشداست. از آنجایی که ضریب آلفای متغیرها بزرگتر از 0.7 بود.بنابراین پرسشنامه از پایایی مطلوب برخوردار است.
متغیر ها به شرح زیر می باشد:
جدول 3-3 ضریب پایایی متغیرها
پرسشنامه ها
درصد آلفا
پرسشنامه اول
0.84
پرسشنامه دوم
0.86
حال در ذیل نحوه محاسبه و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه تشریح می گردد.
معرفی ساختار و روش تجزیه و تحلیل داده ها:
برای تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به ماهیت آنها روش های مختلفی وجود دارد که پژوهشگر باید به کاربرد و سنخیت این روش ها توجه کند تا در نهایت بتواند استنتاجها و نتیجه گیری ها ی معتبر و دقیقی را به عمل آورد.پس به طور کلی می توان گفت که در تجزیه و تحلیل داده ها یک بعد کمی وجود دارد که آن محاسبات آماری خاص است ویک بعد کیفی،که آن تحلیل ها و استنتاجهایی است که بر نتایج محاسبات آماری صورت می پذیردتا بتوان در نهایت به آن جامعه آماری تعمیم داد. ( خاکی،1387، 160)
در این تحقیق همانطور که در فصل دوم بیان شد، برای تعیین وتشخیص عوامل قوت، ضعف،فرصت و تهدید شعب بانک مهر اقتصاد استان گیلان از مدل SWOT استفاده می شود. بدین منظور از دوپرسشنامه مجزای محقق ساخته استفاده خواهد شد، که در پرسشنامه اول میزان اهمیت فاکتورهای درونی(قوت و ضعف) مورد بررسی قرار می گیرد، و در پرسشنامه دوم، میزان اهمیت فاکتورهای بیرونی(فرصت ها و تهدیدات) با روش FMEA (تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خطا)، و SMEA(تجزیه و تحلیل اثرات و حالات موفقیت) تعیین خواهد شد. سرانجام پس از تدوین مدل SWOTبرای شعب مذکور ، با استفاده از رگرسیون گام به گام به تحلیل داده ها پرداخته می شود.به همین منظور در ذیل به تفکیک،هر یک از روش های به کار گرفته شده در این تحقیق را مورد بررسی قرار داده که در ابتدا مدل SWOT،سپس روش FMEA وSMEA ، و رگرسیون چندگانه را تشریح می نماییم.
روش تجزیه و تحلیل SWOT :
SWOT یکی از ابزارهای برنامه ریزی استراتژیک محسوب می شود، که برای ارزیابی قوت وضعف درونی یک سازمان و فرصت و تهدید های محیطی که یک سازمان با آن مواجه است به کار برده می شود.(هامفری، 2005)39این ماتریس یکی از ابزارهای مهمی است که مدیران بدان وسیله اطلاعات را مقایسه می کنند و می توانند با استفاده از آن چهار نوع استراتژی را ارائه نمایندکه عبارتند از :
استراتژی های SO ، استراتژی های WO ، استراتژی های ST ، استراتژی های WT .
مقایسه کردن عوامل اصلی داخلی و خارجی از مشکل ترین بخش های تهیه ماتریس SWOT است .در اجرای استراتژی های SO ، سازمان با استفاده از نقاط قوت داخلی می کوشد از فرصتهای خارجی بهره برداری نماید . همه مدیران ترجیح می دهند سازمانشان در موقعیتی قرار گیرد که بتوانند با استفاده از نقاط قوت داخلی از رویدادها و روندهای خارجی بهرهبرداری نمایند. معمولاً سازمان ها برای رسیدن به چنین موقعیتی از استراتژی های WO ، ST یا WT استفاده می کنند تا به آن نقطه ای برسند که بتوانند از استراتژی های SO استفاده نمایند.(گرنر،2012)40
حالات شکست و تجزیه و تحلیل اثرات آن (FMEA) :
این رویکرد یک ابزار مدیریتی در بخش تولید برای پیش بینی و مدیریت ریسک ها است که به منظور تخمین اندازه تهدیدها استفاده شده است .در واقع این تکنیک تهدیدهای خارجی را به صورت سیستماتیکی کمی
می کند.(کو اتال، 2011)41 گام های این روش در جدول ذیل آمده است:
جدول شماره (3-4) گام های روش FMEA
1
طرح ریزی FMEA
2
خطاها- علل بروز خطا-آثار ناشی از خطا
3
شدت-وقوع-احتمال کشف
4
تعبیر و تفسیر
5
پیگیری
و مراحل کار در این تکنیک بدین شرح است:
1. تعیین مهمترین فعالیت ها و مشخصه های صنعتی و تولیدی
2. تعیین خطاهای بالقوه ناشی از هر یک از فعالیت های طراحی
3. تعیین اثرات خطاهای بالقوه
4. تعیین درجه وخامت هر یک از خطاهای بالقوه(S)
5. تعیین علل وقوع خطاهای بالقوه
6. تعیین احتمال وقوع علل خطاهای بالقوه (O)
7. روش های کشف و کنترل خطا
8. احتمال کشف خطاها(D) (ملکی وهمکاران،1389)
9. محاسبه :RPNمقدار RPN از رابطه زیر حاصل می شود:
احتمال کشف یا شناسایی * احتمال وقوع * شدت =RPN
(از 1 الی 10 ) (از 1 الی 10 ) (از 1 الی 1000 )(Koo etal,2011)
حالات موفقیت و تجزیه و تحلیل اثرات آن:(SMEA
این رویکرد یک ابزار مدیریتی در بخش تولید برای پیش بینی و مدیریت فرصت ها است که به منظور تخمین میزان فرصت ها استفاده شده است .در واقع این تکنیک فرصت های خارجی را به صورت سیستماتیک کمی می کندکه بدین منظور شاخصی تحت عنوان OPN تعریف می شود:
ظرفیت و شناسایی * احتمال وقوع * میزان جذابیت = OPN
از 1 الی 10 ) (از 1 الی 10 ) (از 1 الی 1000 ) (Koo etal,2007
مراحل انجام پژوهش:
در شکل شماره (3-1) مراحل انجام کار نشان داده شده است:
منابع
.آذر ،عادل و مومنی، منصور " آمار و کاربرد آن در مدیریت" 1385، تهران، انتشارات سمت
2.انصاری، مریم و رحیمی، علیرضا و یارمحمدیان، محمدحسین، یعقوبی، مریم "تحلیل استراتژیک درونی و بیرونی (SWOT Analysis)دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکیدانشگاه علوم پزشکی اصفهان" خرداد 1388، مدیریت سلامت،شماره36، ص 33-38
3.ایرانی نژاد پاریزی،مهدی، "روش های تحقیق در علوم اجتماعی"،1387، تهران،مدیران
4.پیرس و رابینسون. برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک. ترجمه خلیلی شورینی،دکتر سهراب. انتشارات یادواره کتب. چاپ پنجم صفحات 307-309
5.حبیب پور، کرم و صفری، رضا " راهنمای جامع کاربرد SPSS در تحقیقات پیمایشی" 1390، موسسه راهبرد پژوهش
6. خاتمی،بهزاد، " مطالعه تطبیقی مدل های برنامه ریزی استراتژیک" سومین کنفرانس بین المللی مدیریت استراتژیک،تهران، 1387
7.خاکی،غلامرضا "روش تحقیق با رویکرد مروری در پایان نامه نویسی"1388،تهران،انتشارات بازتاب،
8. دری،هاشم و معزز،بهروز و سلامی، هادی"رویکردی تلفیقی درتحلیل ریسکبااستفاده از روشهای و فرایندتحلیل (FMEA) تجزیه وتحلیل شکست و آثارآن (ANP)شبکهای" زمستان 89 ، مدرسعلومانسانی- پژوهشهای مدیریت درایران دوره 14 ،شماره 4،
9.دیود، فرد آر، 1388، "مدیریت استراتژیک" ترجمه علی پارسائیان، و محمد اعرابی، چاپ پانزدهم، تهران،دفتر فرهنگی پژوهش های فرهنگی
10. روستا، احمد و ونوس،داور و ابراهیمی، عبدالحمید 1389" بازاریابی و مدیریت بازار" تهران، انتشارات سمت
11.سرمد، زهره و بازرگان، عباس و حجازی، الهه"روش های تحقیق در علوم رفتاری"1389،تهران،موسسه ی انتشارات آگاه
12.سرآبادانی،ابوالقاسم و زندی،رسول و جانفزا،فاطمه "راهبرد بهبود خدمات بانکداری خرد در دفاترخدمات بانکی پستبانک (ICT) روستایی ایران" فرایند مدیریت و توسعه/ شماره75 / بهار1390
13. سید جوادین,سید رضا، و تاب، محمد، 1388، "الگوی پیشنهادی تجزیه و تحلیل محیطی (swot) مراکز آموزش عالی ایران در راستای برنامه ریزی استراتژیک" چهارمین کنفرانس بین المللی استراتژیک،تهران
14. شاهرودی،کامبیز و قلی زاده توچایی،محمد رضا، " AWOT رویکردی متفاوت در برنامه ریزی استراتژیک" اولین همایش ملی مدیریت،1389
15. صحت سعید، پریزادی عیسی،(1388)" به کارگیری تکنیک فرایند تحلیل شبکهای در تحلیل نقاط قوت،ضعف،فرصت وتهدید (مطالعه موردی شرکت سهامی بیمه ایران)" نشریه مدیریت صنعتی،دوره1،شماره2،،ازص ص105-120
16.صادق عمل نیک،محسن و کشه فراهانی،سمیه (1388) "تدوین استراتژی های بانکداری الکترونیک در ایران با استفاده از ماتریس SWOT " پنجمین کنفرانس بین المللی مدیریت
17.علیزاده،طاهر،" بررسی پیوستن ایران به سازمان جهانی تجارت (WTO) بروی محصولات صنعت لوازم خانگی کشور با استفاده از مدل "swot " ،1383، موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی
18.قزا آنی قمصری ایمان،قدرتی حسن،رضایی حسین،(1389)" عوامل موثر بر صادرات فرش دستباف در قالب ماتریس سوات (swot)مطالعه موردی تعاونیهای فرش دراستان اصفهان" تعاون،سال21،دوره جدید،شماره2،ص ص 49-61.
19.کاپلان،ر. نورتون،1384،ترجمهی حسین اکبری،مسعودسلطانی،امیرملکی،نفشه ی استراتژی،تبدیل داراییهای نامشهود به پیامدهای مشهود،تهران،انتشاراتآسیا،چاپاول.
20.گودرزی، علی " طراحی و استراتژی مدیریت پسماند رشت" پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت اجرایی (MBA) دانشگاه پیام نور،تهران،1388
21.ملکی علیرضا ، ظهور علیرضا ،عبادی فرد فربد، کامران رضائی آذر، عبادیان محمود،" طراحی ومدلسازی یک ساختار یک پارچهQFDFMEAدرمراکزخدمات درمانی"(1389)،فصل نامه پایش،سالن هم شماره دوم،صص١٣٠-117
22.ملکی ، محمدحسن ، محقر ، فاطمه ، کریمی دستجردی ، داوود ،" تدوین و ارزیابی استراتژی های سازمانی با به کارگیری مدل های SWOT و فرایند تحلیل شبکه ای ANP" بهار و تابستان (1389)، مدیریت فرهنگ سازمانی ، 21 ، 159-176
23.منصوری فر کریم " روش های پیشرفته آماری همراه با برنامه های کامپیوتری" 1385،تهران، انتشارات دانشگاه تهران
24.نور النساء، رسول و محمد جواد،اصغرپور و نصیری،ژیلا " اولویت بندی خواسته های مشتریان در روش QFD " مجله بین المللی علوم مهندسی،شماره 2، جلد 16، تابستان 1384، ص 21-27
25.والمحمدیچنگیز وفیروزه نگین ،(1389)،"ارزیابی عملکردسازمان با استفاده ازتکنیک BSC"،(پژوهشگر)فصلنامه مدیریت،سال هفتم،شماره18،ص ص 87-72.
26.Ahn, H., 2001, Applying the Balanced Scorecard Concept: An Experience Report. Journal of Long Range Planning.
27.AndrewSai On Ko and S.F. Lee "Implementing the strategic formulation framework for the banking industry of Hong Kong Managerial Auditing Journal, 15/9 ,2000,469±47
28. Chan, Xia , A SWOT Study of the Development Strategy of Haier Group as One of the Most Successful Chinese Enterprises ,2011, International Journal of Business and Social Science Vol. 2 No. 11 [Special Issue – June 2011] 147 ,pp1-7
29. Feurer, R. and Chaharbaghi, K, "Strategy development: past, present and future", (1997) Training for Quality, Vol. 5 No. 2, pp. 58-70.
30.Humphrey, A.S. (2005), "SWOT analysis", available at: www.businessballs.com/Swot analysis free template.htm
31.Gorener ,ali and kerem,toker and korkmaz,ulucay ( 2012 ) "Application of Combined SWOT and AHP: A Case Study for Manufacturing Firm" Procedia – Social and Behavioral Sciences 58 pp.1525 – 1534
32. İncekaraAhmet and Ustaoğlu Murat (2012)" European Union's Multilateralism on Trade Policies, Custom Unions and Free Trade Agreements; Comparative SWOT Analyses of Turkey and South Korea's Automotive Industries / Procedia – Social and Behavioral Sciences 58 ,p p 464 – 473.
33.Ip Y.K and Koo L.C. (2004)BSQ strategic formulation framework: A hybrid of balanced scorecard, SWOT analysis and quality function deployment Managerial Auditing Journal Vol. 19 No. 4, 2004 pp. 533-543
34. Jang, HyeonAe and Sutrisno, Agung and Kwon, Hyuck Moo " Corrective Action Selection Methodology in FMEAInitial Survey and New Research Challenges" 2012, Proceedings of the Asia Pacific Industrial Engineering & Management Systems Conference,V. Kachitvichyanukul, H.T. Luong, and R. PitakasoEds
35.Kamla Ali Al-Busaidi, (2014) "SWOT of social networking sites for group work in government organizations: An exploratory Delphi study from IT managers' perspective", VINE, Vol. 44 Iss: 1, pp.121 – 139
36.Kaplan, R. S, '' Devising Balanced Scorecard Matched To Business Strege'', 1994, Planning Review,
37. Kaplan, R.S & Norton, D.P., 2000, The Strategy-Focused Organization: How Balanced Scorecard Companies Thrive in The New Business Environment, First Edition, Harvard Business School Press, Massachusetts
38.Kim, W.C. and Mauborgne, R, Blue Ocean Strategy: How to Create Uncontested MarketSpace and Make the Competition Irrelevant,(2005), Harvard Business School Press, Boston, MA.
39. K.L. Jeyaraj1, C. Muralidharan, T. Senthilvelan, S.G. Deshmukh(2012)" Application of Swot and Principal Component Analysis in a Textile Company – A Case Study" International Journal of Engineering Research and Development, Volume 1, Issue 9, PP.46-54
40.Koo Hannah ,Ka-Yin Chau,Koo Leung-Chi ,Liu SongbaiShu-ChuenTsui(2011)"A structured SWOT approach to develop strategies for the government of Macau, SAR"Journal of Strategy and Management Vol. 4 No. 1, pp. 62-81
41.Koo, L.C., Koo, H. and Liu, S.B, (2009), "Strategies for Macau's development", Proceedings ofRising Macao: Review and Prospects on the 10th Anniversary of Macao SAR, InternationalConference, Macao Polytechnic Institute, pp.21-22 April.
42.Koo, L.C. and Koo, H. (2008), "Developing strategies for the government of Macau, SAR withSWOT analysis", Electronic Proceedings of the 3rd International Conference on the PublicManagement in 21st Century: Opportunities and Challenges, 14-15 October, Macau SAFP
43. Lee, S.F. and Ko, A.S.O. (2000), "Building Balanced Scorecard with SWOT analysis, andimplementing 'Sun Tzu's The Art of Business ManagementStrategies' on QFD methodology", Managerial Auditing Journal, Vol. 15 Nos 1/2, pp. 68-76.
44. Liu T.T,.ConkeyB.GMc, Z.Y Ma,.Liu Z.G, X Li.Cheng, L.L(2011)"strengths, weaknesses, opportunities and threats Analysis ofbio-energycropsonmarginal land" Energy Procedia, 5, PP 2378-2386.
45.Mehilli, Terida and Dumi, Alba," LO EVALUATION AND EFECTS OF SWOT ANALYSE IN ALBANIA",2012, International Conference on Leadership, Technology and Innovation Management, Procedia – Social and Behavioral Sciences, 41,pp.108 – 115
46. Rowley DJ, Lugan HD, DolenceMG. ,(1997) "Strategic changein collages and universities",San Francisco: Jossey-Bass, publishers,
47.TeridaMehilli, Alba Dumi,(2012)," EVALUATION AND EFECTS OF SWOTANALYSEIN ALBANIA Procedia – Social and Behavioral Sciences , International Conference on Leadership, Technology and Innovation Management41, PP 108 – 115.
48.Weihrich, H. "The TOWS matrix: a tool for situational analysis", (1982), Journal of Long RangePlanning, Vol. 15 No. 2, pp. 54-66.
49.Weihrich, H. "Analyzing the competitive advantages and disadvantages of Germany withthe TOWS matrix: an alternative to Porter's model", (1999), European Business Review, Vol. 99No. 1, pp. 9-22.
50.Zhang, Yansheng& ,Li, Longyi" Study on Balanced Scorecard of Commercial Bank in Performance Management System" 2009 ,International Symposium on Web Information Systems and Applications, Nanchang, P. R. China, May 22-24, 2009, pp. 206-209
51.www.mebank.ir
1(Zhanr&li,2009)
2(Koo etal,2011)
3(Rowley DJ,etal ,1997)
4(Witek-Crabb,2012)
5(Weihrich, 1982, 1999)
6(Koo et al,2009)
7(Al-Busaidi,2014)
8Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats
9)Mehilli ,Dumi,2012)
10(Kaplan,1994)
11failure mode and effects analysis
12success mode and effects analysis
4 Koo
5(koo etal,2011)
15( Koo etal,2011)
16 Koo etal,2009
17Sai On Ko&Lee
18 Financial Perspective
19 Customer Perspective
20 Internal Processes Perspective
21 Learning & Growth Perspective
22(Kaplan, 1994)
23Risk Priority Numbers
24Opportunity Priority Number
25(koo etal,2011)
26(Al-Busaidi,2014)
27(Koo etal,2011)
28(Koo etal,2011)
29(Koo etal,2011)
30(Koo etal,2007)
31(khaki etal, 2012)
32(Koo etal,2011)
33(Koo etal,2011)
34(Koo etal,2011)
35(Koo etal,2011)
36)www.mebank.ir, data1392/12/20,time 11:AM)
37تحقیقات بنیادی در انتزاعی ترین شکل خود به منظور ایجاد و پالایش نظریه ها صورت می گیرد وبه کشف قوانین و اصول علمی می پردازد.
38(Ahn., 2001&Kaplan & Norton 2000)
39(Humphrey, 2005)
40( Gorener,2012)
41(Koo etal,2011)
—————
————————————————————
—————
————————————————————