تارا فایل

پروپوزال بررسی عوامل تاثیر گذار بر انتقال دانش سازمانی مطالعه موردی گروه صنعتی بازرگانی سینا


مدیریت بازرگانی
بررسی عوامل تاثیر گذار بر انتقال دانش سازمانی (مطالعه موردی گروه صنعتی بازرگانی سینا)

مقدمه
قصد کلی مدیریت تقویت خرد سازمانی برای اتخاذ تصمیمات بهینه و افزایش نوآوری و تقویت عملکرد و پیامد های رقابتی پایدار می باشد. (داوانپورت و پروسکا ،1988 صفحه 84) 1 ایجاد چنین خردی نیازمند خلق پیوسته دانش جدید و انتقال و تفسیر این دانش جدید در بدنه دانش فعلی سایر بخش های سازمان می باشد. (کوسونوکی و دیگران ،1988 ، ص 84) 2 خلق دانش ، بویژه دانش صریح که توسط سیستم های اطلاعات و فن آوری 3 در سازمان بدست می آید(استیوارت، 1988 ص 84) 4 نقش مهمی را در فرایند تدوین استراتژی های سازمان ایفا می کند. اما ایجاد و انتقال دانش ضمنی یا تلویحی هنوز به عنوان یک جعبه سیاه 5 تلقی می شود. انتقال و کاربرد دانش ضمنی و تاثیر آن بر نوآوری و عملکرد سازمانی هنوز نامشخص است. دانش چیز جدیدی نیست اما پذیرش آشکار آن بعنوان سرمایه درکی جدید است. امروزه نیاز به بهربرداری از دانش در سازمان های برای میل به ارزش های راهبردی اهمیت بیشتری یافته است. اثر بخشی انتقال دانش تحت تاثیر عوامل مهم سازمانی همچون ساختار ، فرهنگ، فرایند ها و استراتژی فناوری اطلاعات قرار می گیرد(لاویز و دیگران 2003 ص 84) 6 علیرغم مطالعات متعدد انجام گرفته در جهت تثبیت رابطه میان مدیرت دانش و نوآوری (کلنتونی و دیگران 2002)7 و نیز مدیریت دانش و عملکرد بهتر سازمانی رابطه میان انتقال دانش و عملکرد سازمانی و میان نوآوری و عملکرد سازمانی هنوز تصریح نشده است. در این تحقیق از طریق بررسی تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم عوامل سازمانی بر انتقال دانش در سازمانهای می کوشد تا خلاء مذکور را پر کند و نیز روابط میان انتقال دانش و قابلیت های نوآوری در خدمات و محصول و همچنین نوآوری در فرایند و تکنیک را مورد بررسی قرار دهد (جورودز و دیگران ،2008 ، ص84)8

بیان مسئله
دانش در یک سازمان عبارتند از واقعیت یا موقعیت دانستن چیزی، به هر حال آگاهی و فهم که از طریق تجربه، مطالعه، اکتشاف و ارتباط ذهنی بدست آمده و به شکل های مختلف به ثبت رسیده باشند ،و هدف مدیریت دانش شناسایی، کسب و سازماندهی و ذخیره سازی وانتقال دانش مناسب به منظور بهبود و تغییر ادراکات و عملکرد کارکنان سطوح مختلف سازمان در زمان مناسب می باشد که از خروج دارایی های فکری و ذهنی از سازمان به هنگام ترک عاملان دانش جلوگیری می کند .
در محیطی پویا، سازمانها با یک سلسله مسائل ناخواسته و موقعیت های پیش بینی نشده روبرو هستند که کنترل آنها توسط فرد در سازمان دشوار است. با گذشت زمان دانش سازمانی پیچیده تر می شود. ولی با به کار گیری الگوهای تقابل میان افراد و فن آوری و با ارتقای فرهنگ سازمانی میتوان با شرایط دشوار مقابله نمود این تعامل را می توان نوعی اجماع نامید به این معنا که کارهای پیچیده سازمان توسط یک فرد انجام نمی شود بلکه فناوری ها، افراد و تعامل هایی لازم است تا این کارهای دشوار به نتیجه برسد. با اذعان به اینکه همه محتوای ذهنی به راحتی قابل شناسایی، ذخیره سازی و انتقال نیستند و هر چه از دانش تصریحی به طرف دانش ضمنی_مفهومی(تلویحی)حرکت می کنیم به همان اندازه مدیریت آنها برای به تبادل گذاری مشکل تر می شود. مدیریت دانش از عناصر مختلفی همچون تولید دانش، کسب دانش، ذخیره سازی دانش و انتقال و به اشتراک گذاری تشکیل شده است بنابراین هنگامی که بحث انتقال دانش مطرح است تصور بر این است که دانش مورد نظر قبلا تولید و کسب شده است و آماده انتقال به دیگران یا به پایگاه های خاص خود جهت بهره برداری توسط افراد در آینده است که این انتقال دانش به شیوه های مختلفی می تواند اتفاق بیافتد از جمله فرستادن یا قرار دادن اطلاعات و دانش در محلی با استفاده از شبکه الکترونیکی برای مصرف کنندگان احتمالی و بالقوه و به تبادل گذاری دانش با افراد نیازمند احتمالی به صورت غیر الکترونیکی انتقال دانش بصورت رو در رو. به هر صورت می توان گفت انتقال دانش عبارتند از حرکت، توزیع و پخش دانش بین افراد و پایگاه های دانش مکانیزه و غیر مکانیره بصورت دوسویه، که دو نوع راهبرد برای آن قابل تصور است، راهبرد انتقال فرد به اسناد و راهبرد انتقال فرد به فرد.
نقش متخصصین و دستاندرکاران آموزش و توسعه منابع انسانی در فرایند مدیریت و انتقال دانش بسیار حیاتی است. این نقشه ها می تواند از طریق فعالیت های مختلف ایجاد شود. در واقع مدیریت آموزش و توسعه منابع انسانی می تواند با توسل به سیستم مدیریت دانش در کنار دیگر منابع تامین نیاز های آموزشی، کمبود های اطلاعاتی و دانشی را به موقع بر طرف نماید و منجر به رشد افقی افراد در مشاغل گردد. با توجه به مباحت گفته شده در فوق مسائل اصلی این تحقیق عبارتند از : عوامل تاثیر گذار بر انتقال دانش سازمانی در گروه صنعتی بازرگانی سینا کدامند؟
3-1- اهمیت و کاربرد تحقیق
1-3-1- اهمیت و کاربرد تحقیق از نظر تئوریک
با توجه به وجود دو نوع دانش در سازمان یعنی دانش ضمنی و دانش تلویحی و اهمیت و کاربرد این دو نوع دانش در نحوه اداره و کنترل و همچنین اساس ساختار و عملکرد سازمان و عوامل تاثیر گذار بر انتقال دانش در جهت استفاده بهتر و مطلوب تر خصوصا در سازمانهای که دانش آنها بیشتر بصورت ضمنی می باشد و احتمال خروج کارمندان در سازمان به نحوی وجود دارد و با خروج این افراد از سازمان خطر جدی در کمبود دانش و اطلاعات، سازمان را تهدید می کند.
2-3-1- اهمیت و کاربرد تحقیق از نظر کاربران
با توجه به اینکه ما در زمان انفجار دانش و اطلاعات بسر می بریم و ضرورت مدیریت دانش و انتقال دانش در سازمان جهت کاربران سازمانی و ضرورت نحوه مدیریت و انتقال دانش و یافتن موثرترین عوامل تاثیر گذار بر این فرایند و تاثیر انتقال دانش سازمانی در تدوین انتقال دانش و شخصی کردن انتقال دانش در سازمانها در جهت تحقق کاربران سازمانی در نحوه دسترسی و استفاده بهینه از دانش موجود در سازمان می باشد.

4-1- اهداف تحقیق
1-4-1- اهداف اصلی (کلی) تحقیق
اهداف تحقیق را می توان در چند عنوان بشرح ذیل تقسیم بندی نمود:
1)بررسی تاثیر عوامل انتقال دانش سازمانی در گروه صنعتی سینا
2)شناسایی مهمترین عوامل انتقال دانش سازمانی در گروه صنعتی سینا
3)رتبه بندی مهمترین عوامل انتقال دانش سازمانی در گروه صنعتی سینا
2-4-1- اهداف فرعی (ویژه)تحقیق
این تحقیق با تامین اهداف اصلی با توجه به اینکه بیشتر دانش کاربردی موجود در سازمان به صورت تلویحی می باشد و با پایین آمدن شرایط بازنشستگی و همچنین بازنشسته شدن کارمندان با تجربه و بیرون رفتن افراد در سازمان چه حرکت بصورت افقی و یا عمودی در سازمان و امکان بیرون رفتن اطلاعات با تغییرات در سازمان، بطور غیر مستقیم به اهداف فرعی شامل موارد زیر توجه دارد:
1)کاهش فقر دانشی‏، هنگام خروج عناصر دانشی در صورت خروج از سازمان.
2)کاهش هزینه های بازسازی نیروی انسانی در خصوص ایجاد نیرو های دانشی.
5-1- چهارچوب نظری تحقیق
دو دیدگاه در مدیریت دانش وجود دارد:دیدگاه اول اطلاعات و دانش را یک شیئ یا چیزی می داند که می تواند کسب و ذخیره شده یا انتقال یابد(دانش تلویحی)دیدگاه دوم را یک فرایند در نظر می گیرد که برای هر یک از افراد منحصر به فرد است(دانش تصریحی)که چگونگی عمل سازمانها در مدیریت بر انتقال دانش به دلایلی چون فرهنگ سازمانی، ساختار ها، حوزه های فعالیت و … از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است اما اصولی وجود دارد که در هر سازمانی باید مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق عوامل تاثیر گذار بر انتقال دانش سازمانی عبارتند از :سبک استراتژی یادگیری ، فرهنگ اعتماد، ساختار منعطف و فنآوری اطلاعات که در ادامه مدلی به این منظور آورده است.
6-1- مدل تحلیلی
در این تحقیق ابتدا با استفاده از مدل ارائه شده تاثیر چهار عامل فنآوری اطلاعات ، سبک استراتژی یادگیری ، فرهنگ اعتماد و ساختار منعطف سازمان در انتقال دانش که باعث تدوین انتقال دانش و شخصی کردن انتقال دانش می شود و سپس تاثیر انتقال دانش در قابلیت های نوآوری که خود شامل نوآوری در خدمات و محصول و نوآوری فرایند و تکنیک می شود مورد بررسی قرار می گیرد و در خصوص شیوه اندازه گیری از آنجایی که روش این تحقیق عملی است، این تحقیق بر اساس ماهیت و اهداف ، کاربری می باشد.

1-1(جو رودر و دیگران،2008 ص 86)9

7-1- قلمرو و مکانی و زمانی تحقیق
قلمرو مکانی تحقیق حاضر در گروه صنعتی سینا می باشدکه مشتمل بر شانزده شرکت تابعه و 1016پرسنل که هسته مرکزی آن در شهرستان دلیجان و قلمرو زمانی آن فصل پاییز و زمستان 90 به مدت شش ماه می باشد.
8-1- تعریف مفهومی واژه و اصطلاحات
الف-یادگیری تیمی:
یادگیری تیمی یعنی قدرت همفکری کردن با هم که از طریق کسب مهارت در گفتگو و مباحثه با یکدیگر بدست می آید.
ب-دانش ضمنی:
دانش ضمنی یا دانش تلویحی 10 به دانشی اشاره دارد که در پی تجربه ها، مهارت ها، و دانایی های شخصی، در اذهان مردم جوامع پدید می آید ، و به آسانی تن به نمایش و بیان صریح نمی دهد این دانش با تعامل افراد ظهور می یابد و به مهارت و عمل نیاز دارد.
ج-دانش تلویحی:
دانشی است رسمی و هدفمند که دارای اطلاعاتی محسوس با توانایی کد پذیری و دستیابی مداوم است.
د- سازمان یادگیرنده:
سازمانی است که به توسعه یادگیری در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی می پردازد (. واتکینز 2003)11 ، فینگر و بارنا 1999)12
ه- ساختار سازمانی:
بیانگر شیوه و روشی است که افراد و مشاغل در یک سازمان ترتیب داده شده اند به طوری که انجام امور سازمانی فراهم گردد.
و-محیط یادگیری:
محیطی که یادگیری افراد را تسهیل می سازد و ساختاری در سازمان که یادگیری آسان و طبیعی را در محیطی آسان سازنه کنترل شده میسر می سازد.
ز-مدیریت دانش:
فرایند مدیریت دانش تعاملات پویای بین دانش ضمنی و دانش آشکار که در ضمن دانش آفرینی را تسهیم ، تودیع و انبارش می کند .(نوناکا و تاکه یوچی ،1995 ،ص 13)13
روش تحقیق
روش تحقیق مجموعه ای از قوائد ،ابزار و راه های معتبر و نظام یافته برای بررسی واقعیت ها، کشف تحولات و دستیابی به راه حل مشکلات است . بنابراین یکی از مسائل مهم در پژوهشهای علوم انسانی و علوم رفتاری انتخاب روش تحقیق مناسب می باشد که می تواند بطور کلی تحقیقات علمی را بر اساس چگونگی بدست آوردن داده های مورد نیاز (طرح تحقیق) به دو دسته :
الف :تحقیق توصیفی (غیر آزمایشی) 14
ب:تحقیق آزمایشی تقسیم کرد (مقیمی ، 1380، ص 38) 15
با توجه به ماهیت تحقیق حاضر، روش تحقیق توصیفی – پیمایشی است زیرا به توصیف هر آنچه که اکنون در سازمان موجود است پرداخته و بر اساس دیدگاه های افراد مورد بررسی مسئله تحقیق را مورد نقد و بررسی قرار داده است.
تحقیق توصیفی آنچه را هست توصیف می کند . شامل توصیف، ثبت و تجزیه و تحلیل و تغییر شرایط موجود است این کار مستلزم گونه ای از مقایسه و مقابله است و در آن کوشش می شود تا روابط میان متغیر های دستکاری نشده کشف شود. در تحقیق پیمایشی نیز پژوهشگر برای کشف عقاید، افکار، ادراکات و تجربیات افراد مورد نظر از پرسشنامه و مصاحبه استفاده می کند (جان بست ،1376 ،ص 120) 16.
در این تحقیق فن تحقیق پرشسنامه ای ، به عنوان مناسبترین روش توصیه و مبنای کار قرار داده شده است. و برای مستند سازی نتایج تجزیه و تحلیل آماری و ارائه راه حل های نهایی، محقق از شیوه آماری با استفاده از نرم افزار Spss اقدام به تجزیه و تحلیل سوالات و فرضیات نموده است.
3-3- جامعه آماری
جامعه آماری به کل افراد ،وقایع یا چیز های اشاره دارد که محقق می خواهد به تحقیق درباره آنها بپردازد (سکاران ،1386،ص 294) . جامعه آماری این تحقیق کارشناسان و کارکنان و مدیران گروه صنعتی سینا می باشد .تعداد افراد مذکور برابر 162 نفر می باشد.
4-3- نمونه و روش نمونه گیری
در انجام یک کار تحقیق ،همواره اندازه یک نمونه که از جامعه آماری انتخاب می گردد، حائز اهمیت است. چنانچه محقق برای کسب نتایج مورد نظر نسبت به انتخاب نمونه های بزرگتر از حد نیاز اقدام نمایند منجر به اتلاف منابع خواهد بود.این در حالی است که نمونه های خیلی کوچک تر نیز اغلب پژوهشگر را به سمتی سوق می دهد که فاقد کاربرد های علمی است . لذا بهره گیری از تکنیک های آماری همواره به محقق توصیه می گردد.
تکنیک نمونه گیری تصادفی خوشه ای، ،متد نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق می باشد. در این تحقیق حجم نمونه آماری تحقیق برابر با 162 نفر محاسبه گردید به منظور محاسبه از روش برآورد نسبی برای تعیین حجم نمونه بهره گرفته شده است تعداد نمونه به روش تصادفی شده برای برآورد نسبت P به صورت زیر بدست می آید:
اگر هیچ برآورد اولیه از P نباشد آن را برابر 5. اختیار می کنیم که در این حالت نمونه ماکزیمم برآورد می شود.
فرمول برآورد حجم نمونه عبارت است از :

که در این فرمول :
N: حجم جامعه مورد مطالعه
n: حجم نمونه
P: نسبتی از جامعه که دارای صفت مورد مطالعه تحقیق می باشد و q=1-p
d: حاشیه خطا
: عدد متناظر با صدک از توزیع نرمال استاندارد می باشد.
Q در سطح اطمینان قابل قبول 1-α همواره به گونه ای تعیین می شود که:

در برآوردن حجم نمونه مقدار p=Q=0.5 اختیار شده است تا مقدار حجم نمونه به طور محافظه کارانه به بیشترین مقدار خود میل کند و امکان اینکه نمونه کوچک غیر قابل استنباط، استحصال شود از بین برود.
d=0.06 N=162 α=.05 p=.5,q=.5
N ≈ 162
حجم نمونه تحقیق نیز برابر 162 نفر می باشد که با توجه به ترکیب جامعه از نظر رده سازمانی به سه گروه که کارشناسان 32درصد ، کارکنان 50 درصد و مدیران 18 درصد از کل جامعه انتخابی ما را تشکیل می دهد پس نسبت نمونه انتخابی ما از سه گروه مورد بررسی به تفکیک شامل 52 نفر کارشناسان 81 نفر کارکنان و 29 نفر مدیران برآورد گردیده است.
5-3- محدوده زمانی تحقیق
برای جمع آوری داده ها به روش های مختلف گردآوری اطلاعات و ابزارهای گوناگونی نیاز هست تا پژوهشگر با این ابزارها داده های لازم را از جامعه (نمونه) آماری جمع آوری نماید و با تحلیل ، پردازش و تبدیل آنها به اطلاعات به آزمون فرضیه ها بپردازد . نوع این ابزارها تابع عوامل گوناگونی از جمله ماهیت وروش تحقیق است(خاکی،1387،ص 239) 17 .
ابزارهای گوناگونی مانند مشاهده، پرسشنامه، مطالعات کتابخانه ای و اسناد و مدارک و … برای بدست آوردن داده ها وجود دارد. ابزارهای استفاده شده در این تحقیق ، برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات تحقیق و مباحث نظری مرتبط با موضوع، روش مطالعات کتابخانه ای (کتب و مقالات فارسی و انگلیسی ، پایان نامه ها، سایت های اینترنتی و…) بوده است. همچنین برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز برای برسی رابطه ی بین متغیر های تحقیق ، از طریق توزیع پرسشنامه در بین جامعه آماری استفاده گردیده است.
در این تحقیق برای تهیه پرسشنامه پس از شناسایی متغیر ها، ابتدا پرسش ها با استفاده از مقاله آقای (جورودرز و همکاران ، 2008، ص 91-92) تهیه و پس از تایید اساتید محترم راهنما و مشاور و انجام تست خبرگان ، پرسشنامه نهایی تهیه گردیده است که پرسشنامه پژوهش متشکل از دو بخش می باشد:
بخش اول : تعداد سوالات پرسشنامه این بخش 23 سوال می باشد که شامل
5 سوال در خصوص فناوری اطلاعات از سوال 1 الی 5
3 سوال در خصوص سبک استراتژی یادگیری از سوال 6 الی 8
5 سوال در خصوص فرهنگ اعتماد از سوال 9 الی 13
3 سوال در خصوص ساختار منعطف از سوال 14 الی 16
7 سوال در خصوص انتقال دانش از سوال 17 الی 23 می باشد.
بخش دوم : شامل سوالاتی در مورد مشخصات دموگرافی یا جمعیت شناختی پاسخ دهندگان می باشد.
7-3- مقیاس انداره گیری
برای اندازه گیری نگرشها می توان از مقیاسهای مختلفی استفاده نموده، که مهمترین آنها عبارتند از :
الف) مقیاس لیکرت 18:یکی از رایج ترین مقیاسهای اندازه گیری است. این مقیاس از مجموعه ای منظم از گویه ها (عبارات) که به ترتیب خاصی تدوین شده ساخته می شود. پاسخ دهنده میزان موافقت خود را با هر یک از این عبارات در یک مقیاس درجه بندی شده است که معمولا از یک تا پنج یا هفت درجه است نشان می دهد. سپس پاسخ آزمودنی به هر یک از عبارات از نظر عددی ارزشگذاری می شود. حاصل جمع عددی این ارزشها نمره آزمودنی را در این مقیاس بدست می دهد.
ب)مقیاس افتراق معنایی 19: در این مقیاس از پاسخ دهنده خواسته می شود تا مفهومی را روی مقیاس دو قطبی هفت درجه ای علامت گذاری کند.
ج) مقیاس ثرسون 20: در این مقیاس از پاسخ دهنده خواسته می شود تا تمام مواردی را که با آنها موافق است علامت بزند .
در این تحقیق برای پاسخگویی به سوالات از طیف لیکرت استفاده شده است به این صورت که پس از جمع آوری پرسشنامه ها طیف مزبور با اعداد درجه بندی یا نمره گذری شده اند نحوه کار به صورت زیر می باشد:
پاسخ ها = خیلی کم کم متوسط زیاد خیلی زیاد
امتیازات= 1 2 3 4 5
پس از تخصیص نمرات به عبارات پرسشنامه مجموع نمراتی که پاسخگو کسب کرده است بیانگر گرایش و یا واکنش او به موضوع طرح شده می باشد. به همین دلیل است که به این طیف، طیف مجموع نمرات نیز نام نهاده اند.
8-3- بررسی معیار های نکونی پرسشنامه
اهمیت و ضرورت اندازه گیری در پژوهشها به این دلیل است که بدون داده مناسب و مطلوب نمی توان به نتایج معتبر دست یافت مفاهیمی همچون روایی و اعتبار تلاشی در جهت نیل به این مقصود می باشد. به طور کلی شرایط بدست آوردن داده خوب آن است که شیوه اندازه گیری و ابزار آن دارای اعتبار و روایی باشد. و پژوهشگر بعد از استفاده از هر وسیله اندازه گیری (پرسشنامه، تست و…) باید مساله روایی و اعتبار را مورد بحث و بررسی قرار دهد ، اگر پژوهشگر اعتبار و روایی داده هایش را نداند نمی تواند به داده هایش اطمینان کند. اعتبار آزمون به دقت اندازه گیری ثبات و پایانی آن اطلاق می گردد و دارای دو معنای متفاوت می باشد یک معنای اعتبار ،ثبات و پایانی نمرات آزمون در طول زمان است. بدین معنا که اگر یک آزمون چند بار درباره یک آزمودنی اجرا شود، نمره وی در همه موارد یکسان باشد. معانی دوم اعتبار به همسانی درونی آن اشاره دارد و مفهوم آن این است که سوال های آزمون تا چه اندازه با هم همبستگی متقابل دارند. اگر ضریب اعتبار درونی آزمون کم باشد بدین معناست که سوالهای مختلف آزمون ، متغیر واحدی را اندازه گیری نمی کنند. برای بررسی اعتبار (اعتماد پذیری) از تکنیکهای متفاوتی استفاده می شود یکی از این تکنیک ها آلفای کرونباخ می باشد که بر اساس سنجش سازگاری درونی پرسشنامه شکل گرفته است. اگر انحراف معیارسوالات یک باشد، این روش بر مبنای متوسط همبستگی میان سوالات مقایسه را انجام می دهد در این صورت بر مبنای متوسط کواریانس بین سوالات تصمیم گیری می شود. اگر سوالات موجود ، با یکدیگر همبستگی مثبتی نداشته باشد انتظار نداریم در صورت تکرار این پرسشنامه بر روی افراد نمونه دیگر، نتایج مشابهی بدست آید و در واقع اعتبار پرسشنامه کاهش می یابد. اگر تغییر پذیری بین افراد تقریبا نزدیک به هم باشد ، فرمول معیار آلفا به صورت زیر پیشنهاد می شود:

که در آن:
=k تعداد سوالات پرشسنامه
Si²= واریانس پاسخ های سوال i ام
S² = واریانس پاسخ ها به مجموعه سوالات
اگر امتیاز واقعی به سوالات داده نشود و پاسخ های افراد کاملا به هم بی ارتباط باشند ، α به سمت صفر میل می کند اگر تمام سوال قابل اعتماد باشند و یک نتیجه را نشان دهند ضریب α یک خواهد شد.
اگر سوالات به گونه ای استاندارد شود که هم واریانس باشند ،ضریب α به شکل زیر ساده می شود:

که در آن r ، متوسط ضریب همبستگی بین سوالات است و برابر است با:

ضریب همبستگی بین سوالات iام و jام است. بنابراین α به تعداد سوالات و میزان همبستگی بین آنها بستگی دارد یعنی با افزایش تعداد سوالات می توان اعتماد پذیری را افزایش داد (احمدی ،1387، ص 276-274) .
در این تحقیق به منظور سنجش و اندازه گیری اعتبار در مراحل اولیه تحقیق نسبت به جمع آوری اطلاعات از حدود 30 پرسشنامه اقدام گردید پس از ورود اطلاعات به کامپیوتر با نرم افزار spss آلفای کرونباخ هر یک از فرضیات را بصورت جداگانه محاسبه گردید سپس آلفای کرونباخ کلی محاسبه گردید.
آلفای کرونباخ بر اساس مقادیر استاندارد شده
آلفای کرونباخ
89.9%
83.7%
جدول 1-3- آلفای کرونباخ
همانطور که در جدول فوق مشهود است میزان آلفای کرونباخ در وضعیت قابل قبولی به سر می برد به عبارت سادتر پرسشها دارای همبستگی متقابل نسبتا مناسبی می باشند و می توان اظهار داشت که پرسشهای طرح شده دارای همبستگی متقابل در خور توجهی می باشند به عبارت دیگر همگی یک مفهوم را مورد سنجش قرار می دهند.
محاسبه آلفای کرونباخ به تفکیک متغیر های کلیدی مورد سنجش:

آلفای کرونباخ بر اساس مقادیر
استاندارد شده
الفای کرونباخ
فرضیات
83.1
81.5
انتقال دانش سازمانی
80.01
79.8
فناوری اطلاعات
91
92.5
سبک استراتژی یادگیری
92.1
93.6
فرهنگ اعتماد
76.9
87.6
ساختار منعطف
91.5
91.4
قابلیت نوآوری
جدول 2-3- آلفای کرونباخ به تفکیک متغیر های کلیدی
9-3- بررسی روایی پرسشنامه تحقیق
مقصود از روایی یا اعتبار آن است که وسیله اندازه گیری به مواقع بتواند خصیصه ویژگی مورد نظر را بسنجد، به عبارت دیگر مفهوم روایی به این سوال پاسخ می دهد که ابزار اندازه گیری تا چه حدی می تواند خصیصه مورد نظر را بسنجد . در ذیل چند تعریف در خصوص روایی ارائه شده است:
" روایی از واژه "روا" به معنی جایز و درست گرفته شده است و روایی به معنای صحیح و درست بودن است"
"روایی اصطلاحی است که به هدفی که آزمون برای تحقیق بخشیدن به آن درست شده است اشاره دارد (علی اکبر سیف ، 1374) "
"روایی را توافق بین نمره آزمون با صفت یا خصیصه ای که آزمون برای اندازه گیری آن ساخته شده است " (کاپلان و ساکوز ، 1998) 21.
روایی مهمترین ویژگی یک آزمون محسوب می شود . مقصود از مناسب بودن ،با معنا بودن و مفید بودن استنباط هایی است که از روی نمره های آزمون بعمل می آید (هومن ،1374 ،ص 90) .به منظور بررسی روایی پرسشنامه تحقیق با بکارگیری نظرات اساتید دانشگاهی و کارشناسان شانزده شرکت گروه بازرگانی سینا، روایی پرسشهای تحقیق مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نقطه نظرات پس از مباحثه، با هدف تعالی سطح روایی ابزار سنجش مورد استفاده قرار گرفت.
10-3- روش تجریه و تحلیل داده ها
1-10-3- آزمون در بررسی ارتباط بین متغیر ها
آزمون از جمله آزمونهایی است که در علوم انسانی به طور بسیار گسترده مورد استفاده قرار می گیرد بررسی ارتباط بین متغیر ها از جمله کاربرد های اساسی این آزمون محسوب می شود و استفاده از این آزمون با جداول توافقی همراه است. کاربرد این آزمون در بررسی فرض استقلال میان متغیرها می باشد. فرض این آزمون عبارت است با:

آمار آزمون بصورت زیر محاسبه می شود:

مقادیر ها با استفاده از تکنیک های آماری برآورد می شود این مقادیر را مقادیر مورد انتظار22 می نامیم. ها همان مقادیر مشاهده شده در نمونه مورد مطالعه است که از آنها در برخی از متون با نام 23یاد شده است.
در این آزمون فرض مورد بررسی () ،فرض استقلال متغیر ها می باشد چنانچه را رد کنیم وابستگی متغیر های مورد مطالعه پذیرفته می شود نحوه استنباط در مورد این آزمون به صورت زیر می باشد:
– فرض را رد می کنیم اگر Sin<.05 باشد.
– فرض را می پذیریم اگر Sin>.05 باشد.
در استفاده از این آزمون شرط حداقل فراوانی خانه ها ضرورت دارد بر اساس این شرط نباید بیش از 20% از فراوانی های مشاهده شده در خانه هایی با فراوانی های کمتر از 5 مشاهده شود.
2-10-3- ضرایب همبستگی (اسپیرمن)
هدف از همبستگی (اسپیرمن) بررسی رابطه میان دو یا چند متغیر است. در مبحث همبستگی فقط وجود رابطه و شدت آن بررسی می شود یعنی اینکه جهت تغییرات و میزان تغییرات یک متغیر به متغیر دیگر چقدر بستگی دارد. ضریب همبستگی معیاری از جهت و شدت تغییرات دو متغیر نسبت به یکدیگر را در اختیار قرار می دهد و آن را با r نمایش می دهیم همواره 1r1- است معمولا در آزمون ضریب همبستگی فروش زیر است:

آماره آزمون این آزمون عبارتست از:

روش نتیجه گیری:
H رد می شود اگر یا (or sig05 sig<.01)
منابع فارسی:
1- آذر ، ع و منصور مومنی ، 1377 ، " آمار و کاربرد آن در مدیریت " ، تهران ، انتشارات سمت.
2- آذرنگ ، ع ، 1370، "اطلاعات و ارتباطات"، تهران ، سازمان و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، ص 110.
3- امانتی ، ف ، 1381، "مدیریت دانش (1) در فن آوری اطلاعات " ، پیام ارتباطات ، ص 40-41.
4- برنج فروش آذر، ب، 1384، " ارائه چهارچوب طرح جامع فناوری اطلاعات در یک سازمان دولتی" ، پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی صنایع ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
5- خاکی ، غ، 1378، "روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه نویسی "، تهران ، انتشارات مرکز تحقیقات کشور.
6- خیر اندیش ، م، و علیرضا افشار زاده، 2004،"استراتژیهای مدیریت برای دانش شخصی و سازمانی"، ترجمع، مجله مدیریت داتش.
7- حسینی ، ی، 1386، "بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و استقرار مدیریت دانایی در دانشگاه تربیت مدرس"،پایانامه کارشناسی ارشد مدیریت دولتی،دانشگاه تربیت مدرس.
8- حیدری، ص، 1387، "ارائه چهارچوبی برای سیستم مدیریت ارتباط با مشتری مبتنی بر مدیریت دانش (مورد کاوی : ایران خودرو)"، پایان نامه کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
9- داودی، ه، 1386، "بررسی عوامل موثر در موفقیت مدیریت دانش در سازمانهای پروژه ای "، پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته فناوری اطلاعات.
10- دانپورت و همکاران ، ترجمه حسین رحمان سرشت، 1378، "مدیریت دانش"، تهران، نشر ساپکو.
11- دانپورت ، تامس، ترجمه حسین رحمان سرشت،1379، "مدیریت دانش"،تهران ،انتشارات ساپکو.
12- شاهقلیان،ک،1385،"طراحی الگوی ارزیابی سطح مدیریت دانش در سازمانهای صنعتی ایران (مورد صنعت خودرو)"،رساله دکترا مدیریت صنعتی گرایش سیستم ها، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
13- عاصمی،د،1385،"مجله الکترونیکی پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران"،شماره اول دوره ششم.
14- عسگری،ن،1384،"بررسی روابط عوامل سازمانی(ساختار،فرهنگ،تکنولوژی) وزارت کار و امور جتماعی با استراتژی مدیریت دانش "،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت دولتی،دانشگاه مدیریت تهران.
15- کریمی علاقه مند،ف،1385،"توانایی مدیریت دانش به عنوان عامل کلیدی برای کسب رقابت پذیری در سازمانها با تاکید بر مدیریت ارتباط با مشتریان"،پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت فن آوری اطلاعات، دانشگاه مدیریت تهران.
16- لاهیجانیان،الف،1384،"مطالعه مدیریت دانش در نظم آموزش عالی و ارائه مدل مناسب"،رساله دکترا مدیریت آموزشی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
17- لمتر قلی پور،م،1386،"ارزیابی مدیریت فرآیند اشتغال تکنولوژی شرکت نوش مازندران"،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت تکنولوژی،دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات.
18- نادی،م،1386،"ارتباط بین مدیریت دانش – مدیریت کیفیت و مولفه های آن با ابعاد سازمانهای یادگیرنده به منظور ارائه معادلات پیش بین ریاضی در واحد های دانشگاهی آزاد اسلامی منطقه 4"،رساله دکترا ارشد مدیریت آموزشی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
19- نوناکا و همکاران، ترجمه علی عطافر و دیگران،1385،"شرکت های دانش آفرین"،قم،انتشارات سماء قلم.

References
Davenport, Thomas H., Robert G. Eccles, and Laurence Prusak. 1992. "Information Politics." Sloan Management Review 34, no. 1: 53-63.

Davenport, Thomas H., and Lawrence Prusak. 1998. Working Knowledge: How Organizations Manage What They Know. Cambridge, MA: Harvard Business School Press.

Kusunoki, K., Nonaka, I., and Nagata, A. "Organizational capabilities in product
development of Japanese firms: A conceptual framework and empirical findings,"
Organization Science (9:6), Nov/Dec, 1998, pp. 699-718.

Calantone, R.J., Cavusgil, T.S., Zhao, Y., 2002. Learning Orientation, Firm innovation, and
Firm Performance. Industrial Marketing Management 31(6), 515-524.

Nonaka, Ikujiro and Hirotaka Takeuchi (1995), "The Knowledge Creating Company", Oxford
University Press.

Brauner, E. and Becker, A. (2006). Beyond Knowledge Sharing: The anagement of
Transactive Knowledge Systems. Knowledge and Process Management, 13(1),
62-71.

TUCKER, Robert B. (1999) Agregando valor ao seu negócio. São Paulo: Makron Books.

Asscher, M., & Zeiri, Y. 2003. J. Phys. Chem. B, 107, 6903.

Abdullah, R.,Selamat, M. H., Sahibudin, S., & Alias, R. A. (2005). A Framework For
Knowledge Management System Implementation In Collaborative Environment For
Higher Learning Institution. Journal of Knowledge Management Practice, 6

Polanyi, Michael (1966), "The Tacit Dimension". Anchor Books, Doubleday & Company, inc,
Garden City, New York

SWEDO SE, LEONARD HL, MITTLEMAN BB, ALLEN AJ, RAPOPORT
JL, DOW SP, KANTER ME, CHAPMAN F and ZABRISKIE J.
Identification of children with pediatric autoimmune
neuropsychiatric disorders associated with streptococcal
infections by a marker associated with rheumatic fever.
American Journal of Psychiatry, 154: 110-112, 1997.

1 ِDavenport and Prusak,1994,84
2 Kusunoki et al,1998,84
3 IT
4 Stewart,1998,84
5 Black Box
6 Ives et al,2003,84
7 Calantone et al,2002,84
8 Jo Rhodes et al,2008,84
9 Jo Rhodes، et al,2008,86
10 Tacit Knowledge
11 Watinkz & Morisik,2003
12 Finger & Barna,1999
13 Nonaka and Takeuchi,1995,13
14 Descriptive Research
15 Experimental Research
16 Jhon Best,1376,120
17 Joderz er all,2008,91-92
18 Likert Scale
19 Semantic Differential Scale
20 Thurston Scale
21 Kaplan & Sakozo,1998
22 Expeted count
23 Obseverd value
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 27 | فرمت فایل : ورد وقابل ویرایش می باشد

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود