دوره مدیریت کسب و کار
دکتر رضا برومند
Reza.brmminab@yahoo.com
چهار عصر عمده در تاریخ جهان:
عصر شکار (تا حدود سال 900 میلادی)
عصر کشاورزی (تا حدود سال 1750 میلادی)
عصر صنعتی (تا حدود سال 1950 میلادی)
عصر اطلاعات (از 1950 میلادی به بعد)
دگرگونیهای اساسی در عصراطلاعات
دنیای مدرن امروز در حال تجربه دگرگونیهای اساسی از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و دانایی محور، از اقتصاد تولید محور به اقتصاد دانائی محور و از سازمانهای سنتی به سازمانهای یادگیرنده و دانایی محور می باشد که این گذار بااستفاده از قابلیتهای فناوری و مخصوصاً فناوری اطلاعات صورت می پذیرد
عامل سنتی جدید .
چرخه حیات چرخه های حیات طولانی چرخه های حیات کوتاه
نوآوری نوآوری به تعداد محدود نوآوری پیوسته و مستمر
رقابت رقابت مورد انتظار رقایت شدیدتر است
رقبا دشمن هستند همکاری با رقبا
همکاری با رقبا مجاز نیست
بازار بازار مورد انتظار بازار نامعلوم
بازار محلی بازار جهانی
کیفیت مطلوب است اجباری و ضروری است
تولید انبوه طبق سفارش
سازمان بزرگ و بوروکراتیک کوچک و پویا
روندهای درحال تغییر در صنعت
مفاهیم
سازمان: هماهنگی معقول تعدادی از افراد که از طریق تقسیم وظایف و برقراری روابط منظم و منطقی برای تحقق هدف یا منظور مشترکی به طور مستمر فعالیت می کنند
مدیریت
فرایند محقق سازی موثر و کارآمد اهداف سازمان به همراه و از طریق افراد
5
سازماندهی: ترکیب و تخصیص افراد و منابع دیگر برای انجام دادن کار
برنامه ریزی: پیش بینی و تدارک وسایل برای آینده عملیات
کارکردهای مدیریت
کنترل: رسیدگی به اینکه آیا امور طبق مقررات صورت می گیرد
هماهنگی: وحدت دادن همه فعالیت ها و کوششها
فرماندهی ( رهبری): هدایت و جهت دهی افراد برای انجام کار
6
سطوح مدیریت مهارتها
7
مفهوم و تعریف کسب و کار
نویسندگان مختلف تعاریف متفاوتی از کسب و کار دارند . در واژه نامه آکسفورد ، کسب و کار به معنی خرید و فروش و تجارت آمده است و در واژه نامه لانگ من ، کسب و کار به فعالیت پول در آوردن و تجارتی که از آن پول در آوردن و تجارتی که از آن پول حاصل شود گفته می شود .
کسب و کار به زبان ساده حالتی از مشغولیت است و به طور عام فعالیت هایی از قبیل تولید و خرید کالاها و خدمات با هدف فروش را به منظور کسب سود در بر می گیرد .
فعالیت توام با ریسک : کسب و کار همیشه برآینده متمرکز است و عدم اطمینان ویژگی آینده است از این رو همواره کسب و کار توام با ریسک است .
چگونگی تبدیل ایده عالی و جدید خود به واقعیت کار بسیار مشکلی است همه ما می دانیم که تبدیل یک ایده به کسب و کار موفق با برنده شدن در قرعه کشی بانکها خیلی فرق می کند . در اینجا برخلاف قرعه کشی که تنها کار لازم برای آن افتتاح حساب است باید کارهای زیادی انجام دهید که اگر به درستی انجام شود
برنده شدن یا باختن دست خود شماست . مفهوم کسب و کار زمانی درک خواهد شد که فرد از انجام دادن کار در آن کسب و کار لذت ببرد زیرا موفقیت در یک کسب و کار زمانی درک خواهد شد که فرد از انجام دادن کاری در آن کسب و کار لذت ببرد زیرا موفقیت در یک کسب و کار نیازمند صرف وقت و انرژی بسیار است و در واقع مدیران وقت بیشتری را برای راه اندازی و اجرای کسب و کارها در مقایسه با سایر کارها در زندگی شان صرف می کنند و این همان مفهوم کسب و کار است .
کسب و کار ابزاری است برای رشد مالی ، اجتماعی و حتی شخصیتی افراد، داشتن این نگاه به کسب و کار و درک واقعی مفهوم کسب و کار می تواند موفقیت آن را تضمین نماید. چرا که با این نگرش نسبت به کسب و کار آفت اصلی آن که عدم دلبستگی به آن است از بین می رود و فرد با تعصب و علاقه بسیار مراحل ایده تا تبدیل آن به یک کسب و کار موفق را دنبال می کند .
اهداف کسب و کار
باور عمومی این است که تنها هدف کسب و کار یا به عبارتی مهمترین انگیزه افرادی که کسب و کار را راه اندازی می کنند ، به دست آوردن سود اقتصادی است در حالی که این امر واقعیت ندارد . آرویک معتقد است همان طور که انسان تنها با هدف خوردن زندگی نمی کند تنها هدف کسب و کار سود نیست بنابراین کسب و کار ها هم دارای اهداف اقتصادی و هم اهداف اجتماعی هستند
طبقه بندی کسب و کار ها
از انواع کسب و کارها می توان به کسب و کار خانگی ، کسب و کار الکترونیکی و کسب و کار روستایی اشاره نمود همچنین از لحاظ نوع محصول می توان کسب و کار تولید و خدماتی را نیز از انواع کسب و کار در یک ویژگی خاص از یکدیگر متمایز شده اند که به توضیح مختصری در مورد برخی از انواع آن پرداخته می شود .
اندازه کسب و کار
کسب و کارها را می توان به لحاظ اندازه آنها نیز طبقه بندی نمود که از این حیث کسب و کارها به کسب و کارهای بزرگ ، متوسط و کوچک طبقه بندی می شوند به عنوان نمونه شرکت های بزرگی مثل ایران خودرو ، سایپا و بانک ها از کسب و کارهای بزرگ به حساب می آیند .
در این میان کسب و کارهای کوچک و متوسط از اهمیت خاصی در توسعه کشورها برخوردارند .
کسب و کارهای کوچک و متوسط کسب و کارهایی هستند که تعداد 50 تا 500 نفر در آن کار می کنند .
بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط در برگیرنده کلیه بنگاه های اقتصادی اعم از بنگاه های صنعتی ، خدماتی ، بازرگانی و کشاورزی می باشند . بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط معمولاً با توجه به عواملی چون تعداد نیروی انسانی شاغل یا میزان سرمایه در گردش آنها دسته بندی می شوند براساس تعریف اتحادیه اروپا ، صنایع کوچک و متوسط کسب و کارهای تولیدی و خدماتی هستند که کارکنان آنها کمتر از250 نفر باشند .
مرکز آمار ایران مطابق کتاب آمار سال 1378(1999) کسب و کارها را به 4 گروه طبقه بندی کرده است : کسب و کارهای 9-1 کارگر ، 49-1 کارگر و بیش از 100 نفر کارگر. هرچند این طبقه بندی ظاهراً شباهتی با تعاریف اتحادیه اروپا از بنگاه های کوچک و متوسط دارد
ولی مرکز آمار ایران فقط کسب و کارهای کمتر از 10 نفر نیروی کار را بنگاه های کوچک و متوسط محسوب می کند و سایر کسب و کارها را کارخانجات صنعتی بزرگ قلمداد می کند بانک مرکزی ایران نیز کسب و کارهای زیر 100 نفر نیروی کار را به عنوان بنگاه های کوچک و متوسط تلقی می کند .
چرا کسب و کارهای کوچک ؟
ویژگی های خاص بنگاه های کوچک از جمله هزینه های بسیار پایین راه اندازی و راه بری آنها چه از بعد مادی نظیر سرمایه اولیه ، هزینه نیروی انسانی و …. و چه از بعد مادی نظیر هزینه های مدیریتی ، باعث توجه ویژه ای به توسعه آنها در مقابل بنگاه های بزرگ شده است .
در ایران بیش از 7/94 درصد از کل بخش صنعت تولیدی در کشور را شرکت های کوچک و متوسط تشکیل می دهند که بالغ بر 7/69 درصد از کل اشتغال در بخش صنعت ، 27 درصد ارزش افزوده ، 24 درصد صادرات مستقیم و 16 درصد از صادرات غیر مستقیم کالای صنعتی کشور را به خود اختصاص داده است.
در حال حاضر این بخش از صنعت کشور بنا به دلایلی چون برخورداری از مدیریت کارآفرینی ،انعطاف پذیری در مقابل تغییرات و به هنگام شدن ساختار داخلی با محیط خارجی و تغییرات مربوط به آن برخورداری از پتانسیل بالا برای توسعه و کاربردی کردن نوآوری های گوناگون و برخورداری از قدرت لازم برای تغییر ساختار کسب و کار و به منتظور دستیابی به تولید و ارزش ناب و در آخر اشتغالزایی بیشتر نسبت به صنایع بزرگ سهم بالایی از اشتغال کشور را در خود جای داده است .
و البته ذکر این نکته حائز اهمیت می باشد که در 17 کشور اروپا ، کانادا و آمریکا عمده شرکت های صنعتی را نیز شرکت های کوچک و متوسط تشکیل می دهند . به عنوان مثال در اتحادیه اروپا 99 درصد از صنایع در این دسته قرار می گیرند و رقم اشتغالی معادل 65 میلیون نفر را به خود اختصاص داده اند
کسب و کارهای کوچک در اتحادیه اروپا حدود 99 درصد شرکت ها و حدود دو سوم اشتغال در بخش خصوصی را تشکیل می دهند و ایجاد کننده 80 درصد مشاغل جدید در اروپا هستند و اهمیت آنها دائماً در حال افزایش است .
با وجود امکان ورشکستگی در کسب و کارهای کوچک افراد تمایل دارند برای خود کار کنند و شرکت های کوچک در حال رشدند .
اهداف و ضرورت وجود مدیریت کسب و کار
مدیریت کسب و کار مجموعه ای است از ابزارها ، تکنیک ها و دانش است که وقتی به کار برده می شود ، کسب و کار را در بهتر نمودن نتایج آموزش یاری می کند . مدیر کسب و کار همه فعالیت های لازم برای رسیدن به هدف های واحد کاری را هماهنگ و کامل می کند .
به ویژه شکل سازمانی کسب و کار به مدیر اجازه می دهد در مقابل مشتری ها و سازمان های جانبی مسئول باشد به موقع مسائل را تشخیص دهد و اصلاح کند .
تجربیات مدیریت نشان می دهد که اکثر سازمان هایی که از مدیریت کسب و کار استفاده کرده اند کنترل و مناسبات بهتری را با خریدار تجربه کرده ، زمان های کوتاهتر تکمیل ، هزینه های کمتر کیفیت ، قابلیت اطمینان بیشتر ومیزان سود آوری بیشتری را داشته اند .
فقدان مدیریت در کسب و کار ، موجب ناهماهنگی ، انحراف از هدف ، اتلاف وقت و انرژی و شکست سازمان می شود و هیچ عاملی به اندازه مدیریت صحیح ، منطقی و عقلایی موجب رشد و شکوفایی استعدادها نشده است.
اساساً مدیریت در کسب و کار از طریق انجام کارهای زیر حاصل می شود :
تعریف مشخصات کاری که شامل مدت زمان ، هزینه ها و پارامترهای مختلف کیفی ، فنی و اجرایی می باشد .
تهیه یک برنامه برای دستیابی به موارد ذکر شده و سپس اجرای آن و همچنین اطمینان از اینکه پیشرفت در جهت رسیدن به اهداف می باشد .
استفاده مناسب از ابزارها و تکنیک های مدیریتی به منظور برنامه ریزی کردن ( کنترل همراه با گزارش دهی لحظه به لحظه ) و نگهداری پیشرفت واحد کاری در مسیر رسیدن به اهداف آن .
به کارگیری افرادی که در مدیریت مهارت دارند .
یک مدیر خوب و موفق و آشنا قادر خواهد بود از بروز بسیاری از مشکلات و گرفتاری های ناشی از کار و عوامل دیگر جلوگیری نماید و با برخورد صحیح در جهت رفع مشکلات راه حل های منطقی ارائه دهد .
تفاوت مدیریت در کسب و کارهای کوچک نسبت به کسب و کارهای بزرگ
در موسسات کوچک نقش و کار مدیریت با آنچه که مدیر یک کسب و کار بزرگ انجام می دهد اندکی متفادت است . مهمترین نقش مدیران موسسات کوچک ، سخنگویی است . مدیر موسسه کوچک بیشتر وقت خود را صرف این امور می کند: ملاقات با مشتریان ، رسیدگی به مسائل مالی ، جستجو برای فرصت های جدید و تغییرات موثر در مقابل مهمترین توجه مدیران سازمان های بزرگ به مسائل داخلی معطوف است .
فعالیت او ترکیبی از فعالیت های مدیران ارشد شرکت های بزرگ با بسیاری از فعالیت های روزانه سرپرستان عملیاتی است . علاوه بر این ساختار و رسمی بودن که از ویژگی های شغل مدیر در یک سازمان بزرگ است ظاهراً در موسسات کوچک تجاری جای خود را به غیر رسمی بودن می دهد . برنامه ریزی خیلی با دقت تنظیم نمی شود طرح سازمان از پیچیدگی کم و ساختاری ساده برخوردار است .
کنترل بیشتر بر مشاهدات مستقیم تکیه دارد تا بر لیست های ارزیابی و …
در واقع مدیران در سازمان کوچک و بزرگ ، فعالیت های مشابهی دارند . فقط اینکه چگونه به این فعالیت ها می پردازند و مدت زمانی که صرف هر کدام از این فعالیت ها می شود متفاوت است .
فرآیند نوآوری فناوری
خلق ایده
تعریف مفهوم
تجزیه و تحلیل بازار
بررسی و تجزیه و
تحلیل فنی
طرح
تجاری
تایید مدیریت
دفع ضایعات
تولید کامل و
تجاری کردن
سنجش
بازار
طراحی
امکان سنجی ایده ها
کارآفرینی
کارآفرینان، نقشی کلیدی در خلق و توسعه فناوری و زدن جرقه رشد اقتصادی و خلق شغل ایفا می کنند.
چرخه احیای مدیریت
تحلیل کسب و کار
ارزیابی محیط کسب و کار، استراتژی ها و عملکرد بنگاهها
هدف
کمک به مدیران برای اتخاذ تصمیمات بجا و اگاهانه
محیط
همه عوامل خارج از سازمان که عملیات سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد و یا تحت تاثیر سازمان است.
مشتریان
رقبا
سهامداران
عرضه کنندگان
صنعت و …
محیط کسب و کار:
محیط اجتماعی، تکنولوژی ، اقتصادی و سیاسی است که یک کسب و کار درآن فعالیت می کند.
محیط در علوم سازمان
بهره گیری از نظریه سیستمها
هر کسب و کار یک سازمان و هر سازمان نیازمند برقراری ارتباط با سیستمهای بزرگتر (محیط)
عالم را در نظر بگیرید زیرمجموعه سازمان را از آن جدا کنید آنچه می ماند محیط است.
محیط در علوم سازمان
ابعاد محیط:
ظرفیت محیط: غنی یا فقیر بودن محیط (مزایا و معایب)
همگونی و ناهمگونی: تشابه و تفاوتهایی که در محیط قرار دارد
محیط پایدار و ناپایدار: میزان تغییر و جابجایی عوامل تشکیل دهنده سازمان و محیط
پراکندگی عوامل در محیط سازمان: تمرکز و عدم تمرکز
محیط متشنج: ارتباط علی قوی بین عوامل محیطی
بطو خلاصه
فشارهای محیطی = رسمی تر شدن امور و کارهای سازمان و درنتیجه اعمال کنترل بیشتر و شدیدتر.
سازمان آسیب پذیر = واکنش در برابر محیط. اگر نوآوری موفقیت آمیز نباشد زوال سازمان
سازمان وابسته به محیط است بنابراین استراتژی خود را طوری طراحی می کند که بتواند فشارها را تحمل کند.
دیدگاه ها در مورد محیط
سازمان بوسیله محیط کنترل می شود
سازمان بر عوامل محیطی اعمال کنترل می کند
احتمالا با گذشت زمان سازمان تغییر موضع دهد.
محیط بر مبنای نگاههای متعدد
محیط کسب و کار در مدیریت استراتژیک
محیط داخلی
محیط خارجی( نزدیک – دور)
محیط کسب و کار از نگاه اقتصادی
محیط کسب و کار از نگاه سیستمی
محیط بین المللی و جهانی کسب و کار
توسعه کارآفرینی و محیط کسب و کار
توسعه کارافرینی = احتمال وقوع رفتار کارآفرینانه
نتیجه و پیامد توسعه کارآفرینی:
ایجاد کسب و کارهای جدید
استفاده از ظرفیت های بدون استفاده
توسعه ظرفیتهای موجود
حل مشکلات اجتماعی و ….
بیانگر های توسعه کارآفرینی
افزایش فرصت های کارآفرینی
توانمندسازی افراد برای ایجاد و اجرای موفق کارآفرینی
ایجاد مکانیزمهای حمایت و هدایت کارآفرینان
ارتباط بین محیط کسب و کار و توسعه کارافرینی؟
نظریه پتی گرو
رفتار تابعی است از زمینه و ساختار
اگر هدف سیاستگذاران و نخبگان بهبود کارآفرینی باشد باید زمینه ها و ساختارها شناسایی شوند
تاثیر محیط و کسب و کار
بعد ساختاری
قوانین و رویه های کسب و کار
مهارتهای حمایتی مالی و معنوی
اطلاع رسانی کسب و کار
وجود شبکه های ارتباطی میان کسب و کارها
رابطه مناسب دانشگاه- صنعت – جامعه
بعد زمینه ای
فرهنگ ملی
ساختار رقابت
مسائل سیاسی- اقتصادی و دولت
زیرساخت های کسب و کار
بطور کلی محیط از سه طریق بر کسب و کار اثر دارد
ایجاد تقاضا برای خروجی های یک کسب و کار
حمایت از موجودیت و فرایندهای کسب و کار
تامین منابع مورد نیاز کسب و کارها
جهت تاثیر گذاری؟
محیط در مدیریت استراتژیک
نقطه آغاز فرایند مدیریت استراتژیک؟
تاثیرگذاری سازمانها بر محیط خارجی ؟
محیط در مدیریت استراتژیک
محیط داخلی( ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی،منابع،سیستمهای سازمانی، واحدهای سازمانی، تکنولوژی ، هدفها، برنامه، استرانژی ها)
محیط خارجی(نزدیک ، دور)
بطور کلی بحث از محیط از دیدگاه مدیریت استراتژیک شامل دو زیر شاخه است:
عناصر محیط:
( محیط قانونی،سیاسی، حقوقی، اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی، صنعت، محیط تکنولوژیکی و محیط جهانی)
مدلهای مورد استفاده برای تحلیل
محیط نزدیک(خرد یا عملیاتی)
تاثیرگذاری محسوستر بر سازمان دارد و در اصطلاح تنفس سازمان در ان محیط است.
مایکل پورتر : بیشترین اهمیت در محیط صنعت برای کسب و کار ها افزایش دامنه رقابت است.
مدل پنج نیرویی پورتر در تحلیل محیط
تازه واردها و رقبای بالقوه
عرضه کنندگان
کالاها و خدمات جایگزین
خریداران
وضعیت رقبا در صنعت
محیط کلان (محیط دور، محیط اجتماعی)
در بررسی های انجام شده 4 طبقه اصلی شناخته شده اند:(pest)
1- سیاسی – حقوقی
قوانین اکولوژیکی و زیست محیطی
قانونگذاری معاصر بر بازار داخلی
قانونگذاری در آینده
قانونگذاری در عرصه خارجی و بین المللی
سیاست های دولت
تغییرات سیاسی
سیاست های تجاری
گروههای فشار و اعمال نفوذ در بازار داخلی
گروه های فشار یین المللی
جنگ ها
محیط کلان (محیط دور، محیط اجتماعی)
2- اقتصادی
وضعیت اقتصاد داخلی
روندهای اقتصاد داخلی
اقتصادها و روندهای خارجی
موضوعات عمومی وضع مالیات
شرایط فصلی و آب و هوایی
بازار و چرخه های کسب و کار
عوامل ویژه صنعتی
روندهای بازار و کانال های توزیع
محرک های مصرف کننده
نرخ بهره و ارز
موضوعات تجاری و مالی بین المللی
محیط کلان (محیط دور، محیط اجتماعی)
3- اجتماعی
روندهای شیوه زندگی
مشخصات جمعیت شناختی
گرایشات و نظرات مصرف کنندگان
قضاوت های رسانه
تغییرات قانونی اثرگذار بر عوامل اجتماعی
الگوهای خرید مصرف کننده
مد و مدل های رایج
اتفاقات و تاثیرات عمده
دسترسی خرید و روندها
عوامل قومی و مذهبی
تبلیغ و شهرت
موضوعات اخلاقی
4- تکنولوژیک توسعه تکنولوژی های رقیب تامین مالی تحقیق و پژوهش تکنولوژی های مشارکتی جایگزینی تکنولوژی بلوغ تکنولوژی بلوغ و ظرفیت تولید اطلاعات و ارتباطات قانونگذاری در ارتباط با تکنولوژی ظرفیت های نوآوری دسترسی به تکنولوژی، واگذاری حق لیسانس، حق انحصاری اختراع موضوعات مالکیت معنوی
محیط کلان (محیط دور، محیط اجتماعی)
فرهنگ و محیط کسب و کار
فرهنگ
اکتسابی یا ذاتی؟
صفت مشخصه؟
ویژگی های فرهنگ:
در محیط اجتماعی ساخته می شود
کلیتی بهم پیوسته است
مشترک است
پایداری
پویایی
قابلیت انتقال
دارای کارکرد
کارکردهای فرهنگ:
تامین نیازهای اعضای خود
هویت سازی
مشخص کردن فرد جامعه
شکل دهی به رفتار
ایجاد تعهد گروهی
معنا دادن به کار افراد
فرهنگ و محیط کسب و کار
موفقیت سازمانها به مهارت آنان در تطبیق با بافت ارزشی و فرهنگی اجتماع وابسته است
واقعیت غیر قابل انکار در جهان امروز پدیده تغییر است.
محیط فرهنگی نهادها و نیروهایی است که ارزشهای اساسی و رجحانهای یک جامعه را تحت تاثیر قار می دهند. این نیروها و ترجیحات از ثبات بالایی برخوردارند.
وظیفه مدیران کسب و کار در برخورد با این عوامل و نیروها؟
نمونه هایی از مباحث فرهنگ در دنیای کسب و کار
عربها در مذاکرات تجاری پذیرایی را سر میز مذاکره می پسندند اما انگلیسی ها نه.
رنگ مردانه در آمریکا آبی در صورتیکه در فرانسه قرمز
در ژاپن رنگ سبز رنگ تکنولوژی برتر
در غرب خانواده زن و شوهر و فرزندان مجرد اما در بعضی کشورها سایر اقوام نیز جزء خانواده هستند
فرهنگ کارآفرینی و توسعه کسب و کار
ارتباط بین فرهنگ و کارآفرینی از دو جهت قابل بحث است :
1- نتایج کارآفرینی که بر جامعه اثر می گذارد
2- فرایند کارآفرینی و فرهنگ حاکم برآن که هم متاثر از مبانی فرهنگ جامعه است و هم می تواند تحولات اساسی در آن ایجاد کند
فرهنگ کارآفرینی و توسعه کسب و کار
کارآفرینی فرهنگ درک تغییر و کشف فرصت
ارآفرینی فرهنگ مشارکت
کارآفرینی فرهنگ خلاقیت
کارآفرینی فرهنگ استقلال طلبی و قبول مسئولیت
کارآفرینی فرهنگ مخاطره پذیری
جهانی شدن و دنیای کسب و کار
جهانی شدن ؟
چالش ها ؟
تحلیل بردن استانداردهای کار و محیط زیست
افزایش شکاف میان فقیر و غنی
سه دیدگاه در مورد جهانی شدن
جهانی شدن مخاطره ای هولناک برای آینده بشریت: نتیجه جهانی شدن نشر شکاف های اجتماعی، فقر در کشورهای حاشیه ای و غنی شدن و افزایش امکانات کشورهای مرکزی
جهانی شدن= رابطه مرکز پیرامون (ظالم و مظلوم)
2. جهانی شدن معادل پیش رفتن به سمت مدینه فاضله
همگرایی، بهره مندی اقتصادی، خلاصی از نظامهای غیر دموکراتیک و ایجاد دموکراسی جهانی نتیجه آن
3. کسانی که هم امکانات و آسیب های جهانی شدن را می بینند.
اهمیت در حوزه کسب و کارو اقتصاد
جهانی شدن = افزایش آزادی تجارت و سرمایه گذاری بین المللی و ادغام اقتصادهای ملی در این فرایند
در سطوح بالای اقتصادی و سیاسی، خصوصی سازی بازارها، سیاستها و شسیستم های حقوقی و بعبارتی جهش در اقتصاد جهانی است. پیامدهای این تغییر ساختار اقتصادی و سیاسی بر اقتصاد داخلی ، رفاه و آسایش بشر و محیط زیست می باشد
اثر سازمانهای بین المللی و پدیده جهانی شدن بر کسب و کارها
فرصتی برای تامین مالی برای کسب و کارها
توسعه و رشد کسب و کارها از طریق مشاوره و آموزش
بازی شرکتها در زمین بزرگتر( توسعه بازارهای فروش و تامین منابع)
روبرو کردن کسب و کارها با قوانینی که گاهی محدود کننده آنهاست
ایجاد استانداردهایی برای خدمات و محصولات که هم محدود کننده کسب و کارها و هم دروازه آنان برای ورود به بازارهای جهانی است.
چالش های ایران در ورود به شرایط جهانی کسب و کار
تحول در نقش دولت
رقابتی نبودن برخی از تولیدات داخلی و دولتی بودن اقتصاد
مدیریت دوره گذر
انتقال سریعتر شوکهای جهان و اهمیت متغیرهای جهانی در سیاستگذاری اقتصادی
اصلاحات ساختاری مورد نیاز در قوانین،مقرراتریال سازماندهی و تشکیلات دولت
مشکلات سیاسی ناشی از آزادسازی اقتصادی با حذف تعرفه های گمرکی و یارانه ها و سایر مداخلات دولت(بالا رفتن تورم)
فرصت های موجود برای ایران در بازارهای جهانی و جهانی شدن
جذب سرمایه خارجی
امکان بهره برداری از مزیت های رقابتی
رقابتی شدن اقتصاد و افزایش رفاه مصرف کنندگان
دسترسی به بازارهای جهانی با توانمندسازی کسب و کارهای داخلی
ثبات در قوانین و مقررات
چالش های کارآفرینی