تحلیل سایت طرح
استاد:
گردآورنده:
اسفند99
دانشگاه
فهرست
موقعیت جغرافیایی استان قزوین
پیشینه تاریخی استان قزوین
شرایط اقلیمی
عوامل طبیعی شهر
خصوصیات معماری بومی استان قزوین
خصوصیات اقلیمی ساختمان در قزوین
آثار میراث فرهنگی و گردشگری
تحلیل فضاهای اطراف سایت
تحلیل سایت پروژه
نمونه موردی
موقعیت جغرافیایی استان قزوین
از نظر موقعیت جغرافیایی این استان در محدوده 48 درجه و 45 دقیقه طول شرقی و 35 درجه و 25 دقیقه تا 36 درجه و45 دقیقه عرض شمالی واقع بوده و از شمال با استانهای گیلان ومازندران از غرب با استان زنجان از جنوب با استان همدان از شرق با استان تهران و از جنوب شرقی با استان مرکزی هم مرز است.
استان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود مانند پلی، پایتخت کشور را به مناطق شمالی و غربی و کشورهای قفقاز و اروپا متصل می کند و به دلیل موقعیت مناسب به یکی از قطب های مهم توسعه کشور تبدیل شده است.
شکل گیری وپیشینه تاریخی شهر قزوین
قزوین از شهرهای دوره سامانی است و بنای آن را بعضی به شاپور ذوالا کتاف نسبت می دهند.این شهر برای جلوگیری از حملات دیلمیان که در کوهستان های شمالی زندگی می کردند ساخته شده و مردم در آن سکونت یافتند. بعدها در دوره صفویه قزوین مدتی پایتخت بود و آثار مهمی از آن دوران به یاد گار مانده است.حوادث دوره قرن پنجم و ماجراهای نهضت اسماعیلیه و حسن صباح را به قلاع برجها و آثار به جا مانده و در اطراف دریاچه زیبای اوان نسبت داده اند.
منبع: سازمان مسکن وشهرسازی قزوین
دمای هوا
متوسط بارندگی سالیانه استان 337/5میلی متر و میانگین درجه حرارت آن 13/5 درجه سانتیگراد می باشد.
نوع اقلیم
قزوین تحت تآثیر آب هوای مدیترانه ای است که خصوصیات آن به شرح زیر می باشد.بیشترین بارندگی فصلی مربوط به فصل زمستان است که 13/2درصد از مجموع بارندگی سالیانه را شامل می شود. فصل زمستان، فصل سرد سال نیز می باشد و همچنین فصل گرم سال تابستان منطبق است بر فصل خشک سال (رطوبت وبارندگی کم ) تعیین وضعیت اقلیمی محل به روش آمیرژه (برای آب هوای مدیترانه ای ) با در دست داشتن میانگین بارندگی سالیانه و میانگین دمای حداکثر روزانه در گرمترین ماه سال و میانگین دمای حداقل روزانه در سردترین ماه سال ضریب آمیرژه محاسبه می شود این ضریب برای قزوین 24/9 محاسبه شده است که با توجه به میانگین در فصل زمستان ، قزوین در اقلیم سردوخشک قرار می گیرد.
باد
قزوین دارای دو نوع باد معروف است که نام های محلی آن راز و مه می باشد.
باد مه : از شمال و شمال غربی ومغرب می وزد. وزش این باد باعث افزایش رطوبت و کاهش دمای هوا می شود.
باد راز : از جهات شرق، جنوب شرق و جنوب می وزد.فراوانی وزش آن از باد مه بیشتر بوده ولی سرعت متوسط آن از باد مه کمتر است.
شرایط اقلیمی
عوامل طبیعی شهر
توپوگرافی شهر
ارتفاع شهر قزوین از سطح دریا در مرکز شهر 1298متر و در شمالی ترین نقطه محدوده طرح تفضیلی 1320 متر و در جنوب (خیابان کمر بندی) 1290 متر است. با توجه به اینکه طول شهر حدود 5 کیلومتر می باشد .
شیب های اصلی و موثر در شهر
با توجه به موقیعت توپوگرافی شهر در محدوده بافت پر ونیمه پر شیب عمومی زمین از شمال به جنوب و کمتر از یک درصد می باشد.شهر فاقد شیب شرقی –غربی بوده و هدایت آب های سطحی در آن از طریق دو کانال اصلی شمالی – جنوبی در شرق و غرب شهر صورت می گیرد.
زلزله
فلات ایران یکی از نقاط زلزله خیز جهان است.علت عمده این امر جوان بودن کوههای منطقه که تکامل تکنونیکی خود را طی نموده و دائما در حال تغییر وتحول اند و این تغییرات و چین خوردگی ها ی جدید باعث شکستگی های لایه شده و باعث بروز زلزله می شود. آنچه که از نوشته های تاریخی و مطالعات انجام شده بر می آید این است که منطقه قزوین جزء مناطق زلزله خیز ایران است و همین مطلب جدی را در رابطه با طراحی در این منطقه به خود جلب می کند.
عوامل طبیعی شهر
– عملکرد گرایی
در معماری این بناها فضاهای درجه 3 بیهوده و بدون استفاده طراحی نشده و تمامی آن فضاها دارای عملکرد بوده و نمی توان یک فضا را از سایر فضاها جدا نمود.
صداق و صلابت در حجم
داشتن حجم قوی و زیبا در عین سادگی بیانگر عملکرد بنا می باشد. این معماری بدون هیچ پیچش با قریب با سادگی و زیبایی کامل با بیرون ارتباط برقرار می نماید و از سبک های امروزی که پنجره هایی بدون عملکرد و فقط جنبه نمادین دارند دور می باشد. ( هنر در معماری) در این معماری یکی از اصول استفاده از هندسه قوی و محکم می باشد. این هندسه در عین سادگی از قدرت بالایی برخوردار بوده و علاوه بر پاسخ گویی به عملکرد سبب ارتباط روحی و روانی راحت تر استفاده کننده و با مجموعه می باشد.
– اقلیم در معماری
از اصول مهم معماری این شهر می توان توجه به اقلیم و ساخت بناها را بر اساس جهت گیری مناسب بیوکلیماتیک اشاره کرد. علاوه بر این مسئله می توان با نوع مصالح و تکنیک ساختمان این بناها را بر این توجه معماران آن عصر به مسئله اقلیم محلی رسد.
خصوصیات معماری شهر قزوین
فرهنگ و معماری
از عوامل تاثیرگذار بر معماری بومی قزوین نقش فرهنگ و نوع نگرش فکری آن هاست. به عنوان مثال رعایت اصل محرمیت و با درون گرایی را می توان تاثیر فرهنگ در معماری دانست.
مذهب و معماری
این عامل در نوع عملکرد و حجم و شکل گیری معماری در این شهر نقش به سزایی داشته است و وجود بناهایی مانند سقاخانه ها، آب انبارها، تکیه گاه ها را می توان برگرفته از مذهب این مردم دانست.
– سلسله مراتب و دسترسی
– نه درون گرایی و نه برون گرایی بلکه هر دو
خصوصیات اقلیمی ساختمان در قزوین
شکل گیری ساختمان
فاصله گذاری بین ساختمان ها
جریان هوا
اندازه بازشوها
بازشوی کوچک به ابعاد 25% تا 15% مناسب است
موقعیت بازشوها
دیوارها و بام
دیوارهای داخلی و خارجی و همچنین بام ها باید از مصالح سنگین با زمان تاخیر بیشتر از 8 ساعت استفاده شود.
جزئیات فضای خارجی
چون در چهار ماه از سال در شب هوا مناسب است پیش بینی مکانی برای خوابیدن در شب بشود.
آثار میراث فرهنگی و گردشگری
تحلیل فضاهای اطراف سایت
تحلیل تعداد طبقات
معابر اصلی وجهت حرکت در آن
کاربریهای اطراف سایت از نظر تاریخی،تجاری و فرهنگی
اطراف سایت تعداد طبقات اراضی وضع موجود
منبع : سازمان مسکن وشهر سازی استان قزوین
خیابان دو طرفه
خیابان یک طرفه
جهت حرکت در معابر اصلی
شبکه معابر وضع موجود
کاربریهای اطراف سایت
منبع: سازمان مسکن و شهرسازی
تحلیل سایت پروژه
خیابان شهید انصاری
خیابان مولوی
عنوان: عکس هوایی
منبع: Google earth
منبع: عکاسی توسط گرد آورنده
دسترسی سواره
دسترسی پیاده
آلودگی صوتی
باد مطلوب
دید مطلوب به بیرون
دسترسی ها و کاربری های اطراف سایت
فضاهای موجود وتاثیر گذار اطراف سایت
سرای سعدالسلطنه
نمونه موردی
1- موزه هنر هی معاصر
2-فرهنگ سرای نگارستان
3-مجموع فرهنگی پال گتی
موزه هنرهای معاصر
تحلیل پلان
نام دیگر این فرهنگ سرا موزه قرآن است و طراحی آن توسط بهروز احمدی در دو مرحله زمانی شکل گرفته است.
محوطه باز فرهنگسرا نگارستان باغی سرسبز درمجاورت دو بنای تاریخی کاخ مرمر و کاخ نگارستان است.ساختمان اصلی فرهنگسرا کاملا در دل زمین ساخته شده است،و به جز دو حیاط ورودی پلکان دسترسی و نورگیر وسیع سراسری میانی نمود خارجی دیگری ندارد.
سایت مرکز گتی قرار گرفته در 14 مایلی غرب سرزمین لس آنجلس در منطقه جنوبی کوه های سانتا مونیکا در همسایگی مسکونی برنت وود، مجموعه گتی در یک مکان گرد وباریک واقع شده است. و بیشتر ساختمان های آن در امتداد دو محور شکل گرفته اند. همچنین اکس های آن دارای زاویه 25 درجه میباشندبیشتر مکان های گتی از موزه ها و بازدید کنندگان از آن که بیشتر از یک روز به آنجا می آیند پر شده است. این مجموعه به عنوان یک مرکز تاریخ هنر و ادبیات و تحقیقات می باشد که از هم می توان به عنوان یک مرکز پژوهش و آموزش یاد کرد.
همچنین این مکان دارای تعداد زیادی کتابخانه و اتاق های مطالعه و سالن نمایش کوچک برای نمایش آثار دانشجویان و آدیتوریم با 450 صندلی که مکانی برای سخنرانی و کنسرت می باشدنیز در آن موجود است.
غرب مجموعه نیز دارای تعدادی اتاق های اداری می باشد که هم برای کار کنان مجموعه و هم برای دانشجویان کاربرد دارد ازدیگر فضاهای مجموعه می توان به رستوران و کافه تریا اشاره کرد.
مرکز فرهنگی گتی