طرح درس روزانه مربی
1 – موضوع : بهداشت دهان و دندان
2 – گروه هدف : دانش آموزان چهارم دبستان
3 – هدف کلی : آموزش بهداشت دهان و دندان به دانش آموزان
4 – هدف رفتاری : از دانش آموزان انتظار می رود پس از آموزش :
1 – انواع دندان را نام ببرند .
2 – تعداد دندان های شیری و دائمی رانام ببرد .
3 – نقش دندان ها را تعریف کند .
4 – راههای جلوگیری از پوسیدگی دندان را توضیح دهند .
5 – حداقل 5 مورد از مواد غذایی که برای دندان ها مضر است را نام ببرند .
6 – حداقل 4 مورد از نشانه های پوسیدگی دندان ها را نام ببرند .
7 – علل ایجاد بوی بد دهان را توضیح دهند .
8 – شیوه استفاده از دهان شویه فلوراید را توضیح دهند .
9 – زمان های استفاده از دهان شویه را توضیح دهند .
5 – حیطه های یادگیری : حیطه شناختی
6 – رئوس مطالب و محتوی آموزش :
بچه ها شما میدانید :
انسان دو نوع دندان دارد : 1- شیری 2- دائمی
دندانهای شیری بلافاصله بعد از به دنیا آمدن شروع به رویش می کنند و تا 5/2 سالگی کامل می شوند . این دندانها در فک بالا10 و در فک پایین 10تا ، کلا 20 عدد هستند. دندانهای شیری باید مراقبت زیادی کرد زیرا این دندانها در رشد و تلفظ کلمات ، حفظ فضا برای رویش دندانهای دائمی و عمل تغذیه نقش مهمی دارند . بعد از6 سالگی دندانهای دائمی جانشین دندانهای شیری می شوند . تعداد این دندانها 28 تا 32 عدد است .
دندانها ماده سفید رنگی هستند که در فکهای بالا و پایین وجود دارند . دندانها در جوییدن ، زیبایی و حرف زدن نقش اساسی دارند .برای انجام دادن این سه وظیفه لازم است که دندانها شکل و نظم خاصی از نظر ترتیب داشته باشند .
پوسیدگی دندان :
دهان مانند هوای تابستان حرارت زیادی دارد اگر در هوای تابستان یک تکه گوشت را در آشپزخانه رها کنید ، گوشت بوی بدی می گیرد و فاسد می شود دهان هم همین طور است . اگر دندانها را مسواک نزنید دهان هم بوی بسیار بدی می گیرد ، زیرا خرده های غذائی لابه لای دندانها گیر کرده همانجا باقی می ماند و به تدریج فاسد می شود و در نتیجه دندانها فاسد می شود و پوسیدگی آغاز می گردد . نوع غذاهائی که ما مصرف می کنیم نیز تاثیر دارد (مصرف شیرینی ، غذاهای ترش و چسبناک ، آبنبات بیسکوئیت ، کیک ، نوشابه های گازدار ، خوردن غذا و نوشیدنیهای بسیار گرم یا سرد ، سلامت دندانها را به خاطر می اندازد . و همچنین شکستن پسته ، بادام و فندق به مینای دندان آسیب می رساند ، پس هرگز چیزی را با دندان نشکنیم .
نشانه های پوسیدگی :
1 – سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی به طوری که شخص فکر کند دندان او شکسته است .
2- حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد و گرم ، ترش وشیرین و یا وقتی که دندانها روی هم فشار می اورند .
3 – بوی بد دهان می تواند به علل مختلف ایجاد شود که یکی از علت های آن پوسیدگی است .
4 – پوسیدگی بین دندانی می تواند باعث گیر کردن مواد غذائی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان هنگام استفاده شود .
فلوراید :
ماده ای است که باعث استحکام بیشتر مینای دندان شده و برای از بین پوسیدگی جزئی موثر است .استفاده مناسب از فلوراید در پیشگیری و توقف کردن پوسیدگی دندانی در نوجوانی اهمیت دارد .
شیوه استفاده از دهان شویه سدیم فلوراید :
شما حتما با دهان شویه آشنا هستید ، دهان شویه دارای عناصری به نام فلوراید است.
فلوراید، در استحکام مینای دندان و افزایش مقاومت دندان در مقابل پوسیدگی بسیار موثر است .
1 – هر بار مقداری از مایع دهان شویه را داخل بطری بریزید .
2 – سرتان را به جلو خم کنید و دهان شویه را داخل دهان بریزید .
3 – دهان شویه را به مدت یک دقیقه در داخل دهان بگردانید به طوری که تمام سطح دندان ها با آان تماس پیدا کند سپس مایع ر ا در داخل دستشوئی خالی کنید .
4 – تا نیم ساعت پس از استفاده از دهان شوئه از خوردن و آشامیدن دندانها خوداری کنید .
نکته :
هر هفته یک بار دهان خود را با سدیم فلوراید بشورید. برای جذب بهتر فلوراید قبل از استفاده از دهان شویه دندان ها را مسواک بزنید .
اگر دهان شویه را خوردید حتما مقداری شیر بخورید و اگر دچار مشکل شدید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید .
نحوه ارائه : بحث گروهی
7 – وسایل کمک آموزشی : ، پوستر ، مولاژ دندان
8 – زمان : 20 دقیقه
9 – ارزشیابی : پرسش و پاسخ
10 – فهرست منابع :
آ رین ، فرامرز ، مراقبتهای بهداشت دهان و دندان ، ، انتشارات نور دانش ، تهران ، 1384
1