اثرات ویروسی شبکه اجتماعی و رسانه بر تمایل خرید مصرف کنندگان
عباس شاکری دانشجوی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه آزاد اردکان
حسین علی امینی خواه- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردکان
چکیده
با گسترش روز افزون محبوبیت رسانههای اجتماعی، میلیونها کاربر از خدمات رسانههای اجتماعی در فضاهایی چون فیسبوک، تویتر، مای اسپیس و … استفاده میکنند. پیرو آن بسیاری از سازمانها این پدیده را به عنوان فرصتیجدید برای ایجاد کسب و کار میدانند و این مهم با عنوان تجارت اجتماعی شناخته میشود. این پدیده نه تنها به دلیل گسترش رسانههای اجتماعی بوده است بلکه به سبب مشارکت و همکاری کاربران در سرنوشت بازاریابی و فروشمحصولات نیز میباشد. بنابراین تجارت الکترونیک دستخوش انقلابی است که تحت تاثیر اتخاذ قابلیتهای webجهت افزایش مشارکت مشتری و دستیابی به ارزش اقتصادی بیشتر میباشد . لذا بررسی در خصوص رفتار خریدار,میتواند موجب ایجاد ارزش بیشتر برای صاحبان تجارت الکترونیک در بستر تجارت اجتماعی گردد. این مطالعه، مدلسازی معادلات ساختاری(SEM) و روش تحلیل مقایسه کیفی مجموعه فازی(fsQCA) را در مورد دادههای حاصل از بررسیهای کاربران شبکههای اجتماعی و رسانه (SNM) به کار گرفته تا اثرات ویروسی ممکن SNM را بر تمایل خرید مصرف کنندگان، شناسایی کند. SEM رابطه بین معیارها را ارزیابی میکند؛ fsQCA، فرآیند علت و معلولی را ارزیابی مینماید. دادهها از 36 متغیر معتبر، مدل تحقیق را اعتبار میبخشد. این تحقیق، آن دسته از کاربران SNM را بررسی میکند که حداقل سه بستر اصلی در SNM را استفاده میکنند( که شامل فیسبوک، اینستاگرام و یوتیوب است). ترکیب تئوری کنش عقلایی(TRA)، مدل پذیرش اطلاعاتی(IAM)، ریسک ادراک شده و تعامل اجتماعی، به عنوان مولفههای افزوده بیرونی نشان میدهد که اعتبار منبع و نفوذ اجتماعی، تاثیری شدید بر روی نگرش و هنجارهای ذهنی دارد که منجر به تمایل خرید میشود. نتایجSEM، نشان میدهد که یکپارچگی اجتماعی تاثیری مستقیم بر روی هنجارهای ذهنی ندارد. اما نتایج fsQCA، حاکی از این است که نفوذ اجتماعی به همراه ریسک ادراک شده در سایتهای SNM بر تمایل خرید مصرف کنندگان تاثیر دارد.
کلید واژهها: بازاریابی ویروسی، eWOM، SEM، fsQCA
1. مقدمه
از دهه گذشته، سایتهای شبکههای اجتماعی و رسانه به سرعت رشد میکنند. سایتهای SNM، برای بازاریابها و مصرف کنندگان مزایایی به همراه دارند. سایتهای آنلاین SNM، مانند توییتر، فیسبورک و اینستاگرام، با ایجاد ارتباط میان افرادی که به سایتهای SNM اعتماد دارند، بر زندگیهای فردی به شدت تاثیر گذاشته است.
طالعات بسیاری نشان میدهند که در دنیای رقابتی کنونی، موفقیت شرکتها در حفظ، نگهداری و ارتباط با مشتری است و کسب وکار الکترونیکی میتواند نیازهای صریح و ضمنی مشتریان را برآورده کند تجارت الکترونیک بنا به دلایل مختلفی میتواند مفید باشد. برای مثال، دسترسی آسان به محصولاتی را فراهم میآورد که ممکن است دسترسی به آنها بدون اینترنت امکان پذیر نباشد. افزون بر این، تجارت الکترونیکی، راه ساده ای برای انجام مبادلات است و اگرچه گاهی اوقات آسیب پذیرتر از شکل سنتی آن است اما تا اندازه زیادی میتواند نیازها و احتیاجات مصرف کنندگان را برآورده کند. تجارت الکترونیک، راه و روش جدید کسب وکار، به صورت الکترونیکی و با استفاده از شبکهها و اینترنت است . در این روش، فرآیند خرید و فروش یا تبادل محصولات، خدمات و اطلاعات از طریق شبکههای کامپیوتری و مخابراتی از جمله اینترنت صورت میگیرد (ابراهیمی و باقری، 1395).
پژوهشگران، SNM را به عنوان نموداری از روابط و تعاملات، میان گروهی از افراد تعریف میکنند که اغلب واسطه ای برای گسترش اطلاعات، ایدهها و تاثیر میان اعضاست. بیشتر سرویسهای تحت وب SNM، ابزارهایی برای تعامل آنلاین فراهم میکند که به اشتراک گذاری ایدهها، فعالیتها، وقایع و علایق را درون شبکههای فردی امکان پذیر میسازد. این سرویسها، به شکل دهان به دهان عمل میکند زیرا اعضاء، اطلاعات را بر روی SNM تکرار میکنند.
بازاریابی ویروسی SNM، شکلی خاص از بازاریابی دهان به دهان الکترونیکی(eWOM) است که تبادل باورهای مطلوب مصرف کنندگان را در مورد محصولات/سرویسها، شرکتها و یا برندها را تشویق و امکان پذیر میسازد. همچنین این بازاریابی دهان به دهان الکترونیکی موجب انتقال پیغامهای تشویقی به اقوام و دوستان بر روی سایتهای SNM میشود. شرکتها استراتژی بازاریابی ویروسی را به دلیل مدیریت کم هزینه آن، به کار میگیرند.
این مطالعه، خلاء پژوهشی را با در نظرگرفتن اهمیت درک تاثیر بازاریابی ویروسی SNM بر روی تمایل خرید مصرف کنندگان مورد خطاب قرار میدهد. هدف اندازه گیری اثر ویروسی سایتهای SNM بر روی تمایل خرید محصول/خدمت بر اساس تئوری کنش عقلایی، مدل پذیرش اطلاعاتی و ریسک ادارک شده است. این رویکرد به پژوهشگران و کارورزان این امکان را میدهد که برای سود بردن از بازاریابی ویروسی SNM، دانش خود را تعمیق دهند.
2. مرور ادبیات
این مطالعه، سه تئوری رایج برای پیش بینی تمایل خرید و به کارگیری اطلاعات مصرف کنندگان را ترکیب میکند:TRA، IAM و ریسک ادراک شده.
1.1. بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی عمل بیان دهان به دهان الکترونیکی(eWOM) مصرف کننده بر روی سایتهای SNM است؛ بازاریابی ویروسی، مانند یک ویروس پخش شده و از تکثیر برای انتقال پیغام به هزاران و حتی میلیونها نفر بهره میبرد. بر اساس نظر اودن و لارسون(2011)، بازاریابهای ویروسی از تکیه کلامها، عکسها، ویدئوها و مقالات/نقد و بررسی وبلاگ استفاده میکنند. بازاریابی ویروسی هزینه کمی داشته، نرخ پاسخدهی بالا و سریعی فراهم کرده و فرصتی بی نظیر برای ارتباط داخلی و بین المللی فراهم میکند. بنابراین، شرکتها به صورت آنلاین، با ایجاد مخدری دیجیتال برای ترویج محصول/خدمات، این استراتژی را به کار میگیرند تا مصرف کنندگان را پخش کنند. نگرشهای افراد به سمت پیغامهای ویروسی در SNM، مشارکت آن افراد را در فرآیندی که منجر به تمایل خرید میشود، تعیین میکند. همچنین بازاریابی ویروسی، نیازمند تعامل اجتماعی، اغلب با توجه به محصولات، است تا کاربرانی را به اجتماعات مجازی جذب کند که بر تصمیم به خرید آنها تاثیر دارد. از آنجایی که بازاریابی ویروسی، نقد و بررسیهای آنلاین محصول/خدمات را پیشنهاد میدهد، پذیرش ریسک کاربر در خرید یک محصول اصولاً مرهون اطلاعات و تعامل در آن سایتهاست.
1.2. تئوری کنش عقلایی(TRA)
TRA، مدلی برای پیش بینی رفتار است. اجزن(2005) این طور گزارش میکند که نگرش و هنجارهای ذهنی بر تمایل به اجرای رفتاری خاص موثر است. TRA این طور فرض میکند که تمایلات، عوامل انگیزشی که بر رفتار موثر است را تسخیر میکند که گرایش به سوی رفتار( درجه ای که یک فرد ارزیابی مطلوب یا غیرمطلوب از رفتار دارد) و هنجارهای ذهنی با توجه به رفتار( فشار اجتماعی ادراک شده برای اجرا یا عدم اجرای رفتار) است. ارتباط جفتی بین مصرف کنندگان، به عنوان اطلاعات دهنده، تاثیری قوی بر روی تصمیم گیری مصرف کننده دارد. در محیطهای SNM، مصرف کنندگان نگرشها و تمایلات خرید را از طریق پیغامهای نوشته شده ای میآموزند که همتایان آنها میفرستند. بعلاوه، هنجار ذهنی در پذیرش فناوری به هنجارهای اجتماعی در قالب نفوذ بیرونی اشاره دارد.
همراستا با این مطالعات، این پژوهش فرضیات زیر را پیشنهاد میدهد:
P1. نگرش مصرف کننده به سودمندی اطلاعات تاثیری مثبت بر تمایل خرید محصول/خدمتی دارد که به شکل ویروسی بازاریابی شده اند.
P2. هنجار ذهنی مصرف کنندگان، تاثیری مثبت بر تمایل خرید محصول/خدمتی دارد که به شکل ویروسی بازاریابی شده اند.
1.3. مدل پذیرش اطلاعاتی(IAM)
IAM(ساسمن و سیگال) ترکیب یکپارچه مدل پذیرش فناوری(TAM) و مدل احتمال بسط یافته با مدلهای دو فرآیندی نفوذ اطلاعاتی است. بر اساس نظر ساسمن و سیگال، مدلهای TAM و TRA برای پذیرش اطلاعاتی مناسب نیستند. اعضای اجتماعات مجازی( مانند سایتهای SNM) به دنبال اطلاعات و دانش هستند. در محیطهای آنلاین، افراد برای انتشار و بیان احساسات خود، آزادی کامل دارند. بنابراین، کاربران پیش از قبول یا رد اطلاعات، تخصص و قابلیت اعتماد مشارکت کنندگان را در نظر میگیرند. درپستهای نظرات، کاربران پیش از تصمیمات خرید، اطلاعات را بررسی میکنند.
کیفیت استدلال مصرف کنندگان و اعتبار منبع، بر نگرش مصرف کننده به سودمندی اطلاعات موثر است. کیفیت استدلال به قدرت مجاب کنندگی استدلالها اشاره دارد. اعتبار منبع اشاره دارد به اینکه مصرف کنندگان به چه میزان منبع اطلاعاتی را قابل باور، دارای صلاحیت و قابل اعتماد درک میکنند. کیفیت استدلالها، نگرش مصرف کننده به سودمندی اطلاعات را تعیین میکند. بعلاوه، اعتبار منبع، اثری زیاد بر باور دارد: منبع با اعتبار بالا، نقشی بزرگ تر بر روی تغییر باور دارد تا منبعی با اعتبار پایین.
P3. کیفیت استدلال در سایتهای SNM، تاثیری مثبت بر نگرش مصرف کننده به سودمندی اطلاعات محصول/خدمت دارد.
P4. اعتبار منبع در سایتهای SNM، تاثیری مثبت بر نگرش مصرف کننده به سودمندی اطلاعات محصول/خدمت دارد.
1.4. تعامل اجتماعی
کیو و بنباسات(2005) این طور گزارش میدهند که بهترین استراتژی بازاریابی آن است که در محصول/خدمت، اطلاعات و تعامل را پیشنهاد میدهد. استرومرگالی(2004) تعامل را به عنوان ارتباطات میان فردی تعریف میکند که از طریق واسطه SNM رخ میدهد.فرآیندهای ارتباطات در این سایتها تعامل اجتماعی را ایجاد میکند. در زمینههای SNM، تعامل اجتماعی، هنجاری ذهنی است که به فشار اجتماعی برای اجرا یا عدم اجرای رفتار اشاره دارد. فشار اجتماعی آنلاین، شکلی از تعامل اجتماعی است. این تحقیق تعامل اجتماعی را به دو برآوردکننده مستقل تقسیم میکند: یکپارچگی اجتماعی و نفوذ اجتماعی. بر اساس نظر رابین، وات و راملی(2012)، یکپارچگی اجتماعی، در دنیای ترکیبی برنامههای SNM، به شفافیت اعضاء با توجه به مسائل شخصی، اعتقاد و تعاملات جمعی اشاره دارد. شفافیت در سایتهای SNM، میتواند بر هنجارهای ذهنی مصرف کنندگان برای تصمیم در مورد محصول/خدمت موثر باشد.
وبر(1947) نفوذ اجتماعی را به عنوان عمل دو و یا تعداد بیشتری از افراد تعریف میکند که سعی دارند بر تعاملات یکدیگر تاثیر بگذارند که چنین فشار اجتماعی را به رفتار آنها وارد کنند. هنجار ذهنی منعکس کننده این است که چگونه درک معرفها و نفوذهای میان فردی(مانند خانواده، دوستان و اقوام)، رفتار مصرف کنندگان را تحت تاثیر قرار داده و آن را شکل میدهد.
P5. یکپارچگی اجتماعی تاثیری مثبت بر هنجار ذهنی دارد.
P6. نفوذ اجتماعی تاثیری مثبت بر هنجار ذهنی دارد.
1.5. ریسک ادراک شده
ریسک ادراک شده، به ماهیت و میزان ریسکی اشاره دارد که یک مصرف کننده در خریدی خاص درک میکند. این مطالعه ریسک ادراک شده را بدین شکل تعریف میکند که مصرف کنندگان چه چیزی از دست میدهند و اگر نتایج یک رفتار منفی باشد، افرادچه احساسی خواهند داشت. در سایتهای SNM، عدم قطعیت در ریسک ادراک شده از سه عامل نشات میگیرد:1) توانایی مصرف کنندگان برای قضاوت درست در مورد تجربه بدست آمده، 2) مشکلات مصرف کنندگان در ارزیابی کلی سایتها و 3) تفاوت بین انتظارات و تجارب درمورد محصول/خدمت.
این مطالعه، انواع موجود ریسک را گروه بندی و اصلاح میکند تا با انتظارات( ناملموس) و زمینه بازاریابی ویروسی روی سایتهای SNM منطبق شود. انواع ریسک اینها هستند:1) ریسک عملکرد، 2) ریسک مالی، 3) ریسک اجتماعی و 4) ریسک روانی. با توجه به تاثیراتی که اغلب مصرف کنندگان را ترغیب میکند تا از اشتباهات اجتناب کنند به جای اینکه مطلوبیت را در خرید بالا ببرند و انتظار زیان داشته باشند، ریسک ادراک شده در توضیح رفتار مصرف کنندگان قدرتمند است.
P7. ریسک ادراک شده مصرف کننده تاثیری منفی بر روی تمایل خرید محصول/ خدمتی دارد که به صورت ویروسی بازاریابی شده است.
پیشینه پژوهش
رضاییان و همکاران (۱۳۹۵) در پژوهش خود تحت عنوان "بررسی رفتار خریداران تجارت الکترونیک در شبکههای اجتماعی با در نظر گرفتن تاثیر تعدیل کننده فرهنگ بر آن خریداران برخط در ایران"، بدنبال یافتههایی دقیق تر از رفتار خریداران تجارت الکترونیک در شبکههای اجتماعی با در نظر گرفتن تاثیر تعدیل کننده فرهنگ بر آن (خریداران برخط در ایران) بودند. این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی است و با توجه به نحوه گردآوری اطاعات، از نوع توصیفی-پیمایشی وبه روش مقطعی میباشد. تجزیه و تحلیل دادههای جمع آوری شده از 184 نفر متخصصین فعال در صنعت فناوری اطلاعات و کاربر شبکههای اجتماعی نشان میدهد از اثر تعدیل فرهنگ و نقش واسطه اعتماد در یک جامعه شبکهاجتماعی در رابطه با هویت اجتماعی، انتقال اعتماد )آشنایی( ، نفوذ اجتماعی )صمیمیت و دوستی(، سبک شناختی و بر قصد خرید در محیط تجارت اجتماعی دارد. علاوه بر این این یافتهها همچنین نشان میدهد که انتقال اعتماد به سبب آشنایی، هویت اجتماعی و سبک شناختی بر قصد خرید در شبکه اجتماعی تاثیر دارد. اما اثر مستقیم نفوذ اجتماعی )احساس صمیمیت و نزدیکی( بر قصد خرید رد گردیده است.
ابراهیمی و باقری (۱۳۹۵) در پژوهش خود تحت عنوان "بررسی عوامل موثر بر خرید اینترنتی شبکههای اجتماعی ( اینترنت، فیس بوک، تلگرام، یوتیوب و…)"، به بررسی عوامل موثر بر خرید اینترنتی از طریق شبکههای اجتماعی پرداختند. پژوهش حاضر از نظر هدف کمی کاربردی و از نظر روش پژوهش در دسته روش مورد استفاده توصیفی میباشد. نتایج حاصل از ادبیات و تحقیقات انجام شده در ارتباط با موضوغ تحقیق تایید کننده این بود که عواملی مانند محیط بازار اینترنتی، ویژگیهای محصول، آشنایان و تبلیغات اینترنتی بر خرید اینترنتی شبکههای اجتماعی بر خرید اینترنتی موثر هستند.
علیائی و امینیان (۱۳۹۴) در پژوهش خود تحت عنوان "نگرش برند و قصد خرید مشتری در شبکه اجتماعی مورد مطالعه: شرکت سایپا در مازندران"، به بررسی تاثیر محیط اجتماعی بر روی نگرش مشتری به سوی برند و قصد خرید پرداختند. جمعیت مطالعه شامل مشتریان شرکت سایپا در استان مازندران میباشد. نتایج مدلسازی معادله ساختاری نشان داد که آگهیهای قدیمی و محیط اجتماعی تاثیر چشمگیری بر روی نگرش برند دارند. البته تاثیر آگهی و تبلیغات متداول و قدیمی کمتر از محیط اجتماعی بود. البته نگرش برند تاثیر چشمگیری بر روی قصد خرید دارد.
قاسمی و مهدیزاده (۱۳۹۴) در پژوهش خود تحت عنوان "بررسی تاثیر شبکه سازی اجتماعی بر رفتار خرید مصرف کننده در شبکههای اجتماعی مجازی"، به بررسی تاثیر پدیده شبکه سازی اجتماعی در شبکههای اجتماعی مجازی بر رفتار خرید مصرف کنندگان پرداختند. پرسشنامه پژوهشگر ساخته، با پایایی 0/91در اختیار 2000نفر از کاربران ایلامی شبکه اجتماعی فیسبوک و عضو در تاپیک بر و بچههای ایلام به روش تصادفی ساده قرارگرفته است. تحلیل دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که شبکه سازی اجتماعی( )r=0/58اثر مثبت و معناداری بررفتار خرید مصرف کننده آنلاین دارد. به پژوهشگران پیشنهاد میگردد تاثیر متغیرهایی همچون تبلیغات دهان به دهان بررفتار مصرف کننده را در شبکههای اجتماعی مجازی بررسی نمایند.
تاج نسائی و همکاران (۱۳۹۳) در پژوهش خود تحت عنوان "بررسی رابطه میان بازاریابی شبکههای اجتماعی و ارزشهای ویژه برتمایل به خرید مشتریان"، به بررسی ویژگیهای فعالیت SMM و رابطه میان عوامل ارزش کسب شده ارزش ویژه ارتباطات ارزش ویژه برند ارزش ویژه مشتری و تمایل به خرید دریک مدل معادله ساختاری پرداختند. پنج عامل ساختاری SMM دربرندها عبارتنداز: تبلیغات تعامل تمایل سفارشی سازی و تبلیغات افواهی باتوجه به محدودیت دسترسی کاربران ایرانی به شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک دراین پژوهش ازنظریات مشتریان یک شرکت خدماتی درحوزه وب و فعال درزمینه مشاوره تبلیغات و بازاریابی استفاده شد که صفحه پرطرفداری درفیس بوک نیز دارد یافتههای این مطالعه نشان داد که میان بازاریابی شبکههای اجتماعی و ارزش ویژه ارتباطا ارزش ویژه برند و ارزش کسب شده رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد ازطرف دیگرمیان ارزش ویژه مشتری و ارزش کسب شده ارزش ویژه ارتباطات و ارزش ویژه برند نیزرابطه معناداری برقرار است اما رابطه میان ارزش کسب شده و قصد خرید مشتریان تایید نشد.
ولوی و همکاران (۱۳۹۳) در پژوهش خود تحت عنوان "بررسی اثربخشی تبلیغات محصول و افزایش قصد خرید مصرف کنندگان در شبکههای اجتماعی اینترنتی دانشجویان دانشگاههای آزاد شهر تهران"، به بررسی اثربخشی تبلیغات و افزایش قصد خرید مصرف کنندگان در شبکههای اجتماعی اینترنتی در سال1393 پرداختند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی میباشد.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع لیسانس دانشگاههای آزاد شهر تهران است. برای مقایسه و تحلیل اثربخشی تبلیغات ازپرسشنامه ی محقق ساخته با 16 گویه استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار 17 SPSS و روش آماری پارامتریکآزمون تی و آزمون ناپارامتریک فریدمن انجام گرفت.نتایج این پژوهش نشان داد : تصاویر تبلیغاتی و ارزش ویژه برند به طور قابلتوجهی بر روی قصد خرید مصرف کنندگان تاثیر دارد.
گوناوان و هوارنگ (2015) در پژوهش خود تحت عنوان "بررسی تاثیر ویروس شبکه و رسانه های اجتماعی بر تمایل خرید مصرف کنندگان"، با بکارگیری معادلات ساختاری به بررسی تاثیر ویروش شبکههای اجتماعی بر قصد خرید مصرف کنندگان پرداختند. این تحقیق بر روی مصرف کنندگانی اجرا شد که حداقل سه بار خرید الکتروینک از طریق شبکههای اجتماعی انجام داده بودند. نتایج تحقیق نشان داد که شبکههای اجتماعی تاثیر معناداری بر قصد خرید و ریسک ادراک شده مصرف کنندگان دارد.
3. روش
1.6. جمع آوری داده
این مطالعه دادههای مطالعات الکترونیکی را استفاده میکند که کاربران از طریق سایتهای SNM، ایمیلها و تالارهای گفتگوی اینترنتی دریافت میکنند. روش نمونه گیری غیرتصادفی گلوله برفی به دلیل اثربخشی هزینه ای و توزیع پرسشنامهها توسط پاسخ دهندگان به دوستانی با مشخصات مشابه، نرخ پاسخدهی را بالا میبرد. هو و دمپسی(2010) جوانهای بالغ را به عنوان گروه آماری با بالاترین نرخ پذیرش اینترنت و استفاده از سایتهای SNM گزارش میدهند. بنابراین، این مطالعه دادهها را از دانشجویان دانشکده از رشتههای مختلف در ایران جمع آوری مینماید. نمونه مشارکت کنندگان حداقل سه مورد از سایتهای SNM زیر را تجربه کرده اند: فیسبوک، توئیتر، اینستاگرام، پینترست و یا یوتیوب و به ارتباطی با محتواهای ویروسی آن سایتها از طریق تکیه کلامها، وبلاگها، عکسها و یا ویدئوها، به مدت 4 تا 6 سال، معترف هستند. کاربرانی که حداقل به سه نوع مختلف سایتهای SNM اشنا هستند، بیش از همه عبارت ویروسی را درک میکنند. بنابراین، نتایج با پیش بینی پذیری و جامعیت تناسب دارد.
1.7. رویه کار
این تحقیق، نسخه ترجمه شده از پرسشنامه ای از مطالعات قبلی را برای توزیع در اندونزی استفاده میکند. نسخه اندونزیایی، اصلاحات کمتر و توالی موردی متفاوتی دارد. این نسخه بازاریابی دهان به دهان الکترونیکی و ویروسی را روی سایتهایی SNM معرفی کرده تا بیان را تصحیح کند و درک پذیری نمونه را افزایش دهد. ابتدا، 10 پاسخ دهنده با تجربه بالا در SNM، وضوح بیان را ارزیابی کردند. سپس، پیش آزمون دومی از 20 پاسخ دهنده که به شدت با SNM آشنا بودند نیز آزمونی آزمایشی را تکمیل کرد تا از پایایی و روایی محتوا درون زمینه مورد هدف، اطمینان یابیم. تحقیق نهایی شامل 200 پاسخ دهنده بود که از این میان 118 مورد پاسخهای معتبر دادند.
1.8. معیارها
مطالعات قبلی، متغیرهای اندازه گیری برای این مطالعه فراهم میکنند. برخی تغییرات و تنظیمات، تناسب بهتری از زمینه بازاریابی ویروسی فراهم کرد. بیشتر آیتمهای اندازه گیری، انطباقهایی از معیارهای تجدید اعتبار شده در TRA، IAM و ریسک ادراک شده هستند. این مطالعه با استفاده از مقیاس 5 امتیازی لیکرت با طیفی از " به شدت مخالف" تا " به شدت موافق"، با آیتمهای چندگانه برای هر مولفه، 36 متغیر را اندازه گیری میکند.
آلفای کرونباخ و تحلیل عامل تاییدی بر روی نرم افزار SmartPLS، روایی و پایایی مولفهها را آزمون میکند. در مرحله بعدی، مدل سازی معادلات ساختاری(SEM) قدرت و جهت ارتباط بین مولفهها را تحلیل مینماید. همچنین، در مورد اینکه چگونه شکلهای چندگانه گرایشات استراتژیک به سمت قابلیتهای مختلف و عملکرد تجاری بهتر میرود، این مطالعه از تحلیل مقایسه کیفی مجموعه فازی(fsQCA) استفاده میکند تا بینشهای عمیقی ترسیم نماید.
4. تحلیل تجربی
1.9. نتایج
این تحقیق، از طریق سازگاری داخلی و معیار روایی همگرا، روایی پرسشنامه را آشکار میسازد. بر اساس سازگاری داخلی، آیتمهای معتبر میبایست مقادیری بالای 0.7 را نتیجه دهند. جدول 1 نشان میدهد که تمامی آیتمها ارزشی بزرگتر از0.86 را ارائه میدهند. فورنل و لارکر(1981) سه معیار روایی همگرا را ارائه میدهند. 1) بیشتر مولفهها، بار عاملی بزرگتر از0.72 را نشان دهند که از آستانه 0.5 فراتر است. بنابراین آیتمهای مولفه یکسان، میزان زیادی از واریانس را به صورت مشترک تسهیم میکنند.2) میزان حد وسط واریانس استخراج شده میانگین(AVE) مربوط به هر مولفه به دلیل خطای اندازه گیری مولفه میبایست بزرگتر از واریانس بوده و از 0.5 بیشتر باشد(جدول1). در پایان، 3) روایی تفکیکی، همبستگی بین ابعاد انفرادی است: نتایج میبایست زیر میزان میانگین تغییر در ابعاد ریشه دوم AVE باشد. جدول 2 نشان میدهد همبستگی بین مولفهها زیر 0.9 است، در عین حال، هنجارهای ذهنی که همبستگی 0.9را نشان میدهند، چون به سطح پذیرش دست مییابند، قابل اطمینان هستند.
رویکرد SEM، ارتباط در مدل تحقیق را آزمون میکند(شکل 1). جدول 3، ضرایب همبستگی ( ) و تاثیرات معنی داری مدل را نشان میدهد. شش راه کیفیت استدلال( )، اعتبار منبع( )، نگرش( )، نفوذ اجتماعی( )، هنجارهای ذهنی( ) و ریسک ادراک شده( )، معنی دار بوده و به شدت بر تمایل رفتاری تاثیر دارد.
جدول1 بارهای عاملی، واریانس استخراج شده میانگین و سازگاری داخلی آیتمها
مولفهها AQ SC AT SINT SINF SN PR BI
بارهای عاملی 1 0.71 0.81 0.89 0.86 0.79 0.92 0.68 0.80
2 0.80 0.81 0.87 0.88 0.82 0.91 0.74 0.79
3 0.78 0.84 0.85 – 0.83 0.87 0.77 0.87
4 0.84 0.76 0.78 – 0.87 – 0.76 0.80
5 – – 0.75 – 0.84 – 0.78 –
6 – – 0.79 – – – 0.78 –
7 0.73
8 0.70
AVE 0.68 0.65 0.68 0.75 0.69 0.81 0.55 0.67
آلفای کرونباخ 0.86 0.88 0.93 0.86 0.92 0.93 0.91 0.89
یکپارچگی اجتماعی( ) نشان دهنده اثر بسیار ضعیف آن روی هنجارهای ذهنی است و برای تمایل رفتاری معنادار نیست. بنابراین نتایج از فرضیات 1، 2، 3، 4، 6 و 7 پشتیبانی میکند در عین حال که نتایج پشتیبانی از H5 را رد میکنند.
جدول 2 تحلیل روایی تفیکیکی
AQ AT BI PR SC SN SINF SINT
AQ 0.78
AT 0.69 0.82
BI 0.50 0.59 0.82
PR 0.11- 0.12- 0.36- 0.74
SC 0.77 0.76 0.52 0.09- 0.80
SN 0.40 0.51 0.61 0.39- 0.51 0.90
SINF 0.61 0.63 0.66 0.38- 0.65 0.72 0.83
SINT 0.53 0.59 0.56 0.27- 0.53 0.72 0.68 0.87
کیفیت استدلال(AQ)، نگرش(AT)، تمایل رفتاری(BI)، ریسک ادارک شده(PR)، نفوذ اجتماعی(SINF)، یکپارچگی اجتماعی(SINT)، اعتبار منبع(SC)، هنجار ذهنی(SN). برای روایی تفکیکی، ریشه دوم AVE میبایست بزرگتر از همبستگیها باشد.
1.1.1. بحث
یافتهها به سوال این تحقیق پاسخ میدهد. این تحقیق نشان میدهد که نفوذ اجتماعی به عنوان اولین اثر غالب روی هنجارهای ذهنی بکار میرود درحالی که یکی از مولفههای بیرونی IAM، اعتبار منبع، دومین اثر غالب روی نگرش مصرف کنندگان است. همانطور که TRA در مطالعات قبلی نظریه پردازی میکند، این نتایج این طور گزارش میکنند که نگرش و هنجارهای ذهنی، هر دو تعیین کننده کلیدی سازگاری در تمایل خرید مشتریان در محصول/خدمتی هستند که به صورت ویروسی از طریق SNM بازاریابی شده است. کیفیت استدلال و ریسک ادارک شده هر دو، اگر چه تاثیری ضعیف روی تمایل خرید نشان میدهند، برآورد کنندههایی برای تمایل رفتاری مصرف کننده هستند. یکی از مشارکتهای دانشی این مطالعه، ترکیب TRA و IAM میباشد که زمینه ای جدید برای درک تغییرات مختلف در تمایل رفتاری به بازارایابی ویروسی از طریق تحقیق بر رویSNM است.
1.10. FsQCA
راگین(1987) استفاده از fsQCA در جبر بولی را برای رویکرد مجموعههای فازی توضیح میدهد، بنابراین جایگزینی برای تحلیل رگرسیون در شناسایی فرآیندهای علت و معلولی فراهم میشود.FsQCA، با شناسایی ترکیبهایی از شرایط علی که منجر به خروجی میشود، یکپارچگی موردهای اختصاصی را در تحلیل داده، حفظ میکند.
1.1.2. درجه بندی
بر اساس نظر راگین(2008)، fsQCA، نیازمند درجه بندی داده است تا متغیرها را به مجموعههای فازی ساختار یافته انتقال دهد که محدوده از صفر( عدم عضویت کامل) تا یک( عضویت کامل) با استفاده از سه آستانه- 0.05( عدم عضویت کامل)، 0.5( نقطه همگذری) و 0.95(عضویت کامل)- دارد تا مقادیر را به واحدهایی در همان منطق تبدیل کند.
1.1.3. تحلیل
FsQCA، ترکیبی از شرایط علی و خروجیها ایجاد میکند که در آن جبر بولی و الگوریتمها، شکلهایی را شناسایی میکنند که با کاهش شرایط علی متعدد و پیچیده برای ساده سازی ترکیبات، منجر به عملکرد بالا میشود. بنابراین، fsQCA، چهار دسته از شرایط را در نظر میگیرد: وجود/نبود کفایت و وجود/نبود ضرورت. تحلیل جدول درستی، سه راه حل مختلف را بدست میدهد:1) مختلط ( بدون استفاده از باقیماندههای منطقی)، 2) صرفه جو( به کارگیری تمامی باقیماندههای منطقی) و 3) میانی(صرفاً استفاده از باقیماندههایی که اهمیت دارد).
برای تفسیر راه حل، فیس(2011) شرایط هسته ای و پیرامونی را پیشنهاد میدهد. شرایط هسته ای راه حلهایی هستند که به صرفه جو و میانی تعلق دارند و رابطه علی قوی با خروجی نشان میدهند، در حالی که شرایط پیرامونی، راه حلهایی هستند که تنها در راه حل میانی ظاهر میشود و رابطه ای ضعیف تر با خروجی ارائه میدهد.
شکل 1: تحلیل SEM از مدل تحقیق. سطح معناداری: P<0.01
1.1.4. نتایج
با تبعیت از راگین، نتایج تحلیل fsQCA، شامل سه راهکار در جدول 4 میشود که سازگاری قابل قبول بیش از 0.85 را نشان میدهد. تمامی این سه دستورالعمل شامل اعتبار منبع و شکلهایی از این پنج مقدمه هستند: کیفیت استدلال، یکپارچگی اجتماعی، نفوذ اجتماعی، هنجارهای ذهنی و ریسک ادارک شده. منبع معتبر و یکپارچگی اجتماعی، در قالب شفافیت بررسی محصول/خدمات جدید، با تاثیر از دوستان و اقوام به عنوان شکلی افزوده، بر تمایل خرید کاربر روی سایتهای SNM تاثیر گذار است. اما، منبع معتبر در ترکیب با کیفیت استدلال و شفافیت بررسی کنندهها منجر به هنجارهای ذهنی کاربران میشود که در اثرگذاری بر تمایل کاربران روی سایتهای SNM برای دستیابی به عملکرد خوب، کافی هستند. پست گذاشتن کاربران در مورد محصولات/خدمات جدید، بررسیهای خوب و استدلالهایی را به عنوان پاسخ، دریافت میکند. تعامل روی سایتهای SNM، موجب شفافیت میشود. از طرفی راه حلهای 1 و 2 هر دو استراتژیهایی هستند که درون بازاریابی ویروسی SNM، بر شفافیت منابع معتبر به عنوان اطلاعاتی مهم در مورد محصولات/خدمت تاکید دارند که بر تمایل خرید کاربر موثر است. بنابراین هر چه تعداد منابع معتبر و شفافیت اطلاعاتی آنها بیشتر باشد، تمایل خرید کاربران روی سایتهای SNM بالاتر است.
جدول 3 ضریب همبستگی و میزان p
ضریب همبستگی( )
AQ>AT 0.24
SC>AT 0.57
SINT>SN 0.04
SINF>SN 0.69
AT>BI 0.40
SN>BI 0.32
PR>BI 0.19-
از طرفی دیگر، راه حل 3 با پیشنهاد شکلهایی از کیفیت استدلال، اعتبار منبع و موضع تکمیلی نفوذ اجتماعی، هنجارهای ذهنی و ریسک ادارک شده که برای پیش بینی تمایل کاربر روی سایتهای SNM ضروری هستند، بالاترین سازگاری را نشان میدهد. هر چه ریسک ادارک شده در راهکار 3 کمتر باشد بدین معناست که کاربران ریسک SNM را نادیده میگیرند و تنها بررسیهای معتبر را دریافت کرده و از دوستان و اقوام با توجه به محصولات/خدمات روی SNM، تاثیر میگیرند. هر چند ریسک ادراک شده در زمینه تجارت اینترنتی مهم است، در بازاریابی ویروسی SNM، در مورد محصول/خدمت جدید و ساخت ریسک ادراک شده کاربران ضروری نیستند.
جدول 4 ترتیباتی برای دست یابی به تمایل خرید کاربران روی SNM
1 2 3
کیفیت استدلال O O
اعتبار منبع O O O
نگرش
یکپارچگی اجتماعی O O
نفوذ اجتماعی o
هنجارهای ذهنی O Ø
ریسک ادراک شده Ø
سازگاری 0.88 0.88 0.90
پوشش دهی اولیه 0.61 0.62 0.38
پوشش دهی منحصر به فرد 0.02 0.02 0.04
سازگاری کامل 0.85
پوشش دهی کامل 0.67
نکته: o/O نشان از وجود یک موقعیت است؛ Ø/øنشان دهنده نبود موقعیت است؛ ØO/نشان دهنده شرایط هسته ای وøo/نشان از شرایط پیرامونی است. مطالعه به دلیل پوشش دهی منحصر به فرد خیلی پایین، راه حل A2، B2 و 3 را از تفسیر بعدی حذف میکند.
5. نتیجه گیری و تحقیق آینده
برای مطالعه عوامل انگیزشی در تمایل مصرف کنندگان به خرید محصول/خدمتی که به صورت ویروسی از طریق SNM بازاریابی شده است، این تحقیق، اهمیت IAM و یکپارچگی اجتماعی را با استفاده اولیه از TRA، اثبات کرد. SEM روی ارتباط متغیر و اثر آن تمرکز میکند، در حالیکه fsQCA، محققان و کارورزان را ترغیب میکند تا بیشتر در مورد موقعیتها بیاموزند و بحث کنند.
نتایج SEM، نشان میدهد که در ایجاد نگرشهایی به سودمندی اطلاعات و هنجارهایی ذهنی که منجر به تمایل خرید مصرف کننده میشود، اعتبار منبع و نفوذ اجتماعی ضروری هستند. مصرف کنندگان میخواهند که اعتبار منبع را بیش از کیفیت استدلال ارزیابی کنند زیرا بررسی کنندگان معتبر، نگرشهای مثبتی به تمایل خرید ایجاد میکنند. به همین شکل، تاثیر از دوستان و اقوام با ایجاد هنجارهای ذهنی که تمایل مصرف کنندگان را ترغیب میکند، موجب ایجاد فشار میشود. ظاهراً، نفوذ اجتماعی به نسبت درک کاربران از شفافیت بررسیهای آنلاین، اثر بیشتری روی هنجارهای ذهنی دارد.
در بالاترین سازگاری در نتایج fsQCA، برخلاف نتایج SEM، با توجه به تاثیر روی تمایل خرید کاربران در زمینه بازاریابی ویروسی SNM، ریسک ادارک شده، شکل استراتژی معناداری که منجر به بهترین عملکرد شود، نیست. برای کارورزانی که استراتژی بازاریابی کم هزینه SNM را برمی گزینند، استخدام یک منبع معتبر برای نوشتن بررسیها و پذیرفتن کیفیت استدلال بررسی کنندگان برای پخش کردن بیاناتی در مورد محصولات/خدمات جدید، حرکتهای استراتژیک ضروری هستند تا در عین حال که پذیرش ریسک خود را کاهش داده و بهترین عمل را با بیشترین خروجی بدست میآورند، تمایل خرید کاربران را روی سایتهای SNM، هدف بگیرند.
در پایان، این تحقیق، تنها بر روی گروهی از پاسخ دهندگان در اندونزی متکی است؛ اما، پژوهش آتی بر روی بازاریابی ویروسی SNM میبایست دادههایی از چندین کشور جمع آوری کند. ارزیابی محققان هم میبایست مقایساتی سراسری را لحاظ کند تا خروجیهای بالقوه را از هم تمییز داده و برای دستیابی به بهترین عملکرد، بهترین شکل استراتژیک را آشکار سازد که چگونگی مشارکت ابعاد اختصاصی را مشخص کرده و از عملکرد تجاری پشتیبانی نماید. بعلاوه، کارورزان میبایست در تمامی مراحل تحلیل موردهای تحت مطالعه خود را با بیشترین جزئیات بشناسند. کارورزان میبایست هم از نظر تئوری و هم از نظر تجربی مشخص کنند از نظر منطقی کدام مسیرها در فرمول راه حل، کدام موارد را پوشش میدهد.
منابع
رضاییان, علی؛ سجاد شکوهیار و شهاب الدین یوسفی، ۱۳۹۵، بررسی رفتار خریداران تجارت الکترونیک در شبکههای اجتماعی با در نظر گرفتن تاثیر تعدیل کننده فرهنگ بر آن خریداران برخط در ایران، نخستین کنفرانس بین المللی پارادیمهای نوین مدیریت هوشمندی تجاری و سازمانی، تهران، دانشگاه شهید بهشتی، http://www.civilica.com/Paper-OICONFERENCE01-OICONFERENCE01_067.html
ابراهیمی, حسن و سید محمد باقری، ۱۳۹۵، بررسی عوامل موثر بر خرید اینترنتی شبکههای اجتماعی ( اینترنت، فیس بوک، تلگرام، یوتیوب و … )، کنفرانس جهانی مدیریت، اقتصاد حسابداری و علوم انسانی در آغاز هزاره سوم، شیراز، پژوهش شرکت ایده بازار صنعت سبز، http://www.civilica.com/Paper-MEAHBTM01-MEAHBTM01_117.html
علیائی, امید و مقداد امینیان، ۱۳۹۴، نگرش برند و قصد خرید مشتری در شبکه اجتماعی مورد مطالعه: شرکت سایپا در مازندران، کنفرانس بین المللی پژوهشهای نوین در مدیریت، اقتصاد وحسابداری، استانبول، موسسه مدیران ایده پرداز پایتخت ایلیا، http://www.civilica.com/Paper-MRMEA01-MRMEA01_492.html
قاسمی, سهیلا و حسین مهدیزاده، ۱۳۹۴، بررسی تاثیر شبکه سازی اجتماعی بر رفتار خرید مصرف کننده در شبکههای اجتماعی مجازی، اولین کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد، حسابداری و علوم تربیتی، ساری، شرکت علمی پژوهشی و مشاوره ای آینده ساز ، دانشگاه پیام نور نکا، http://www.civilica.com/Paper-MEAE01-MEAE01_0257.html
تاج نسائی, حمیدرضا؛ مهرداد صالحی و احسان نایه، ۱۳۹۳، بررسی رابطه میان بازاریابی شبکههای اجتماعی و ارزشهای ویژه برتمایل به خرید مشتریان، اولین کنفرانس بین المللی استراتژی برند، تهران، گروه بین المللی راهبران، http://www.civilica.com/Paper-BRAND01-BRAND01_029.html
ولوی, کوروش؛ علی صباغیان و آذر بهرامی، ۱۳۹۳، بررسی اثربخشی تبلیغات محصول و افزایش قصد خرید مصرف کنندگان در شبکههای اجتماعی اینترنتی دانشجویان دانشگاههای آزاد شهر تهران، اولین کنفرانس ملی تحقیقات بازاریابی، تهران، موسسه اطلاع رسانی نارکیش، http://www.civilica.com/Paper-MKTRCONF01-MKTRCONF01_058.html
Ajzen, I. (2005). Attitudes, personality, and behavior (2nd ed.). Milton-Keynes, England: Open University Press / McGraw-Hill.
Ajzen, I., & Fishbein, M. (1980). Understanding attitudes and predicting social behavior. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
Bauer, R.A. (1960). Consumer behavior as risk taking. In D.F. Cox (Ed.), Risk taking and information handling in consumer behavior (pp. 23-33). Boston: Harvard University Press.
Beldad, A., Jong, M.D., & Steehouder, M. (2010). How shall I trust the faceless and the intangible? A literature review on the antecedents of online trust. Computers in Human Behavior, 26, 857-869.
Bhattacherjee, A., & Sanford, C. (2006). Influence processes for information technology acceptance: An elaboration likelihood model. MIS Quarterly, 30(4), 805-825.
Camarero, C., & San José, R. (2011). Social and attitudinal determinants of viral marketing dynamics. Computers in Human Behavior, 27, 2292-2300.
Cheung, C.M.K., Lee, M.K.O., & Rabjohn, N. (2008). The impact of electronic word-ofmouth. Internet Research, 18(3), 229.
Davis, F.D. (1989). Perceived usefulness, perceived ease of use, and user acceptance of information
technology. MIS Quarterly, 13(3), 319-340.
Farooq, F., & Jan, Z. (2012). The impact of social networking to influence marketing through product reviews. International Journal of Information and Communication Technology Research, 2(8), 627-637.
Fiss, P.C. (2011). Building better causal theories: A fuzzy set approach to typologies in organization research. Academy of Management Journal, 54(2), 393-420.
Fornell, C., & Larcker, D.F. (1981). Evaluating structural equation models with unobservables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18(1), 39-50.
Hair, Jr, Anderson, J.F., Tatham, R.L., & Black,W.C. (1998). Multivariate data analysis (Fifthed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall.
Hennig-Thurau, T., Gwinner, K.P., Walsh, G., & Gremler, D.D. (2004). Electronic word-ofmouth via consumer opinion platforms: What motivates consumers to articulate themselves on the internet? Journal of Interactive Marketing, 18, 38-52.
Ho, J.Y.C., & Dempsey, M. (2010). Viral marketing:Motivations to forward online content. Journal of Business Research, 63(9), 1000-1006.
Hsu, C. -L., & Lin, J.C.-. C. (2008). Acceptance of blog usage: The roles of technology acceptance, social influence, and knowledge sharing motivation. Information & Management, 45, 65-74.
Huarng, K. -H. (2014). Configural theory for ICT development. Journal of Business Research, 68, 748-756.
Kempe, D., Kleinberg, J., & Tardos, E. (2003). Maximizing the spread of influence through a social network. Proceedings of the Ninth ACM SIGKDD International Conference on Knowledge Discovery and Data Mining (SIGKDD'03) (pp. 137-146).
Lin, H. -F. (2007). Predicting consumer intentions to shop online: An empirical test of competing theories. Electronic Commerce Research and Applications, 6(4), 433-442.
Nunally, J. (1967). Psychometric theory. New York: Mc-Graw Hill.
Oden, N., & Larsson, R.S. (2011). What makes a marketing campaign a viral success? A descriptive model exploring the mechanisms of viral marketing. Universitat UMEA.
Petty, R.E., & Cacioppo, J.T. (1986). Communication and persuasion: Central and peripheral routes to attitude change. New York, NY: Springer-Verlag.
Petty, R.E., Cacioppo, J.T., & Goldman, R. (1981). Personal involvement as a determinant of argument-based persuasion. Journal of Personality and Social Psychology, 41, 847-855.
Pitta, D.A., & Fowler, D. (2005). Online consumer communities and their value to new product developers. Journal of Product & Brand Management, 14(15), 283-291.
Qiu, L., & Benbasat, I. (2005). An investigation into the effects of text-to-speech voice and 3d avatars on the perception of presence and flow of live help in electronic commerce. ACM Transactions on Computer-Human Interaction, 12(4), 329-355.
Ragin, C.C. (1987). The comparative method: Moving beyond qualitative and quantitative strategies. Berkeley: University of California Press.
Ragin, C.C. (2008). Redesigning social inquiry: Fuzzy sets and beyond. Chicago: University of Chicago Press.
Rihoux, B., & Ragin, C.C. (2009). Configurational comparative methods: Qualitative Comparative
Analysis (QCA) and related techniques. Thousand Oaks, CA: Sage. Rubin, M.,Watt, S.E., & Ramelli, M. (2012). Immigrants' social integration as a function of approach-avoidance orientation and problem-solving style. International Journal of Intercultural Relations, 36, 498-505.
Smith, D.,Menon, S., & Sivakumar, K. (2005). Online peer and editorial recommendations, trust, and choice in virtual markets. Journal of Interactive Marketing, 19(3), 15-37.
Stromer-Galley, J. (2004). Interactivity-as-product and interactivity-as-process. The Information Society, 20(5), 391-394.
Sussman, S.W., & Siegal, W.S. (2003). Informational influence in organizations: An integrated approach to knowledge adoption. Informational SystemResearch, 14(1), 47-65.
Vilpponen, A., Winter, S., & Sundqvist, S. (2006). Electronic word-of-mouth in online environments:
Exploring referral network structure and adoption behavior. Journal of
Interactive Advertising, 6(2) (http://www.jiad.org/article82).
Wang, X., Yu, C.L., & Wei, Y.J. (2012). Social media peer communication and impacts on
purchase intentions: A consumer socialization framework. Journal of Interactive
Marketing, 26, 198-208.
Weber, M. (1947). The theory of social and economic organization. NY: The Free Press.
Woodside, A.G., Eunju, K., & Tzung, C.H. (2012). The new logic in building isomorphic theory
of management decision realities. Management Decision, 50(5), 765-777.
Wu, C. -W., Huarng, K.-. H., Fiegantara, S., & Pai, C.W. (2012). The impact of online customer
satisfaction on the yahoo auction in Taiwan. Service Business, 6, 473-487.
Yang, H., Liu, H., & Zhou, L. (2011). Predicting young Chinese consumers' mobile viral attitudes,
intents, and behavior. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, 24(1), 59-77.
Zhang, Y., & Hiltz, S.R. (2003). Factors that influence online relationship development in a knowledge sharing community. Proceedings of the Ninth American Conference on Information Systems (pp. 410-417).
Zhaveri, H. (2013). Social networking site for marketing. Proceedings of National Conference on New Horizons in IT (pp. 215-218).