تارا فایل

پیشینه تحقیق ومبانی نظری کیفیت اقلام تعهدی


کیفیت اقلام تعهدی
2-5- تعریف اقلام تعهدی
اقلام تعهدی تفاوت بین سود حسابداری و جریان وجوه نقد حاصل از عملیات را بیان می کند. بدین معنی که اقلام تعهدی بزرگ نشان دهنده فزونی سود گزارش شده نسبت به جریان وجوه نقد تولید شده توسط شرکت میباشد. این تفاوت، نتیجه قیود حسابداری میباشد که چه زمانی درآمد و هزینه باید شناسایی شوند (اصل تحقق درآمد و اصل تطابق). اقلام تعهدی را میتوان به اجزای اختیاری و غیراختیاری تفکیک کرد. اجزای اختیاری اقلام تعهدی عبارت از اقلامی است که مدیریت میتواند کنترلهایی بر روی آنها اعمال کند. اجزای غیراختیاری اقلام تعهدی عبارت از اقلام تعهدی است که مدیریت نمیتواند بر روی آنها کنترلی اعمال نماید.
جونز (1991) تفاوت بین سود و جریان وجه نقد حاصل از عملیات را به عنوان اقلام تعهدی شناسایی کرده است . اسلوان (1996) اقلام تعهدی را به عنوان تغییر در سرمایه در گردش غیر نقدی منهای هزینههای استهلاک تعریف نمود. تعریف اسلوان از تعریف هلی (1985) نشات گرفته است که دقیقاً با تعریف اقلام تعهدی عملیاتی استفاده شده در بیانیه استانداردهای مالی شماره 95 (FASB 95)، صورت جریانات نقدی مطابقت دارد. برای دستیابی به یک اندازهگیری جامع از اقلام تعهدی، عنوان میشود که در صورت عدم استفاده از حسابداری تعهدی (استفاده از حسابداری نقدی)، تنها حسابهای نقدی در ترازنامه منعکس میشوند، لذا گزارش سایر حسابهای دارایی و بدهی در ترازنامه نتیجه به کارگیری حسابداری تعهدی است (ریچاردسون و دیگران، 2005). بنابراین، اقلام تعهدی بیانگر تغییر در تمام داراییهای غیر نقدی منهای تغییر در تمام بدهیهای غیر نقدی میباشد (ریچاردسون و دیگران، 2005).
2-5- 2-12- کیفیت اقلام تعهدی
در این تحقیق به پیروی از مطالعات پیشین (فرانسیس و دیگران،2005)کیفیت گزارشگری مالی رابه عنوان توان صورتهای مالی در انتقال اطلاعات عملیات شرکت وبه طور خاص پیش بینی جریان های نقدی مورد انتظار به سرمایه گذاران تعریف مینماییم. تحقیق حاضر بر کیفیت اقلام تعهدی به عنوان شاخص تعیین کننده کیفیت گزارشگری مالی تاکید می کند.
تحقیقات تجربی به صورت فزاینده در حال بررسی نقش کیفیت حسابداری به عنوان معیاری از تقارن اطلاعاتی می باشند. برخی از مطالعات یاد شده نشان داده اند که کیفیت اطلاعات حسابداری بر هزینه سرمایه، مدت سررسید بدهی، انتخاب نامطلوب در هنگام اعلام سود و سطح انباشت وجوه نقد اثرگذار میباشد. تاکید بر اقلام تعهدی در این تحقیقات ناشی از آن دسته از شواهد تجربی (دیچاو، 1994، سوبرامائیان، 1996، امسی نیکلز، 2002، باتاچاریا، 2007، ظریف فرد و ناظمی، 1383، ثقفی و فدایی، 1386، و عرب مازار یزدی و صفرزاده، 1386) است که نشان می دهد اقلام تعهدی سبب افزایش جریان های نقدی آتی میگردد. به عنوان مثال از نظر اعتباردهندگان، کیفیت پایینتر اقلام تعهدی منجر به کاهش توانایی آنان در ارزیابی و برآورد جریان های نقدی میشود. در نتیجه کیفیت پایین اقلام تعهدی منجر به افزایش هزینه بدهی میگردد. البته چون اقلام تعهدی مبتنی بر فرضیات و برآوردهای حسابداری می باشد، ممکن است در ارقام تعهدی خطاهایی وجود داشته باشد. این خطاها موجب اخلال در اقلام تعهدی و سبب کاهش سودمندی اقلام تعهدی می گردد. بنابراین، هر چه اندازه مقادیر خطاها کمتر گردد، کیفیت اقلام تعهدی افزایش می یابد(جنت رستمی ،1387).
2-6- 2-13 مدل های موجود برای بررسی کیفیت اقلام تعهدی
مطالعات اولیه برای اندازه گیری کیفیت اقلام تعهدی، از معیار های ساده ای مانند اقلام تعهدی هلی (1985) و تغییرات در مجموع ارقام تعهدی دی آنجلو (1986) استفاده می کردند (هر چه معیار مذکور بزرگتر باشد، کیفیت اقلام تعهدی کمتر است).
معیار های جدیدتر برای برآورد سطح غیر اختیاری اقلام تعهدی از رگرسیون اقلام تعهدی و متغیر های مالی خاصی که مربوط به اقلام تعهدی غیر اختیاری هستند، مانند تغییرات درآمد، سود عملیاتی و یا جریان نقد عملیاتی استفاده می کنند به طوری که باقیمانده آن رگرسیون نشان دهنده اقلام تعهدی اختیاری است. به طور کلی اقلام تعهدی اختیاری، به عنوان شاخصی برای برآورد کیفیت اقلام تعهدی است. محققانی مانند دیچو از باقیمانده رگرسیون برای برآورد اقلام تعهدی استفاده می کنند(دیچو وهمکاران،1995).
2-13-1- -مدل اسلوان
اسلوان (1996) اقلام تعهدی را این چنین تعریف و اندازه گیری نمود:
Accruals= ΔCA – ΔCL – DEP

: تغییر در دارایی های جاری غیر نقدی
: تغییر در بدهی های جاری به جزء بدهی های کوتاه مدت و مالیات پرداختنی
: استهلاک دارایی های مشهود و نامشهود
: تغییر در حساب های دریافتنی
: تغییر در موجودی های کالا
: تغییر در سایر دارایی های جاری
: تغییر در سایر بدهی های پرداختنی
: تغییر در حساب های پرداختنی.
2-13-2مدل دی آنجلو
دی آنجلو (1986) مدل خود را به قرار زیر بیان کرد:

TAt : کل اقلام تعهدی
NDAt : بخش غیر اختیاری اقلام تعهدی
DAt : بخش اختیاری اقلام تعهدی
TAt-1 : اقلام تعهدی دوره قبل
At-2 : کل دارایی های دو دوره قبل.
2-13-3-مدل جونز
مدل اقلام تعهدی جونز در سال 1991 ایجاد شد. هدف از طراحی مدل جونز بررسی خطای برآورد عمدی مدیریت است و امروزه از آن برای برآورد کیفیت اقلام تعهدی استفاده می شود. این مدل به شرح زیر می باشد:

t: اقلام تعهدی سرمایه در گردش در سال
t: تغییرات درآمد فروش بین دو دوره و
t: دارایی های ثابت پایان دوره
t : تغییرجمع دارایی های جاری پایان دوره
t : تغییرموجودی نقد پایان دوره
t : تغییر درجمع بدهی های جاری پایان دوره
: تغییرتسهیلات مالی دریافتی کوتاه مدت پایان دوره
t : هزینه استهلاک دوره
t : بخش غیر اختیاری اقلام تعهدی
جونز بر این باور است که اقلام تعهدی با تغییر درآمد رابطه مثبت و با دارایی های ثابت رابطه منفی دارد. مدل جونز مجموع اقلام تعهدی را به اجزای اختیاری و غیر اختیاری تقسیم می کند. این مدل برای ارزیابی مدیریت سود استفاده می شود به این ترتیب که رفتار اقلام تعهدی اختیاری را در یک حیطه بررسی می کند. در این مدل هر چه میزان اجزای اختیاری مشخص نشده اقلام تعهدی بیشتر باشد، کیفیت تعهدی کمتر است.
2-13-4- مدل تعدیل شده جونز

: تغییر در حساب های دریافتنی در سال
تعریف بقیه متغیرها مشابه مدل جونز میباشد.
2-13-5- مدل دیچاو و دیچو
در این مدل بر رابطه بین اقلام تعهدی و گردش وجوه نقد گذشته، حال و آینده تاکید شده است که به صورت زیر می باشد:

اقلام تعهدی به دو دسته اختیاری (غیرمنتظره یا غیرعادی)1 و غیر اختیاری (منتظره یا عادی)2 تفکیک میشوند. اقلام تعهدی اختیاری اقلامی هستند که مدیریت میتواند آنها را کنترل نماید. به عبارت دیگر، اقلام تعهدی اختیاری آنهایی هستند که مدیریت بر آنها کنترل داشته و می تواند آنها را به تاخیر بیندازد، حذف کند و یا ثبت و شناسایی آنها را تسریع نماید. اقلام تعهدی غیراختیاری اقلامی هستند که مدیریت نمیتواند آنها را کنترل نماید. از آنجا که اقلام تعهدی اختیاری، در اختیار مدیریت و قابل اعمال نظر توسط مدیریت است، از این اقلام بعنوان شاخصی در کشف مدیریت سود استفاده میشود. یکی از ابزارهای مدیریت برای انجام مدیریت سود، استفاده از اقلام تعهدی اختیاری است. در حقیقت، اقلام تعهدی غیر اختیاری، بواسطه مقررات، سازمانها و دیگر عوامل خارجی دچار محدودیت هستند و اقلام تعهدی اختیاری، قابل اعمال نظر توسط مدیریت میباشند که همین توانایی اعمال نظر، باعث میشود که اقلام تعهدی اختیاری، بعنوان شاخصی جهت کشف مدیریت سود در واحدهای تجاری در نظر گرفته شوند. از این رو، در اغلب تحقیقات مدیریت سود، بر استفاده مدیریت از اقلام تعهدیاختیاری تمرکز میشود. لذا مدلی برای تخمین اجزاء اختیاری اقلام تعهدی اختیاری لازم است.
دچو و همکاران (1995) نشان دادند که اقلام تعهدی غیر اختیاری، ثابت هستند و از آنها نمی توان برای هموارسازی سود استفاده کرد .هر قدر اقلام تعهدی اختیاری در داخل اقلام تعهدی بیشتر باشد، متعاقب آن احتمال مدیریت سود نیز افزایش مییابد. در نتیجه باعث میشود که اوضاع مالی این شرکتها بهتر نشان داده شود، که به نوبه خود، باعث کاهش هزینه سرمایه خواهد شد. نکتهای که در تحقیقات مربوط به اقلام تعهدی وجود دارد، این است که تفکیک اقلام تعهدی اختیاری از اقلام تعهدی غیراختیاری مشکل میباشد، اما مدلهای مختلفی وجود دارد که به تفکیک این اقلام از یکدیگر کمک میکنند.
2-14- کیفیت اقلام تعهدی به عنوان معیاری برای اندازه گیری کیفیت سود
بطور کلی معیارهای ارزیابی کیفیت سود و اجزای مربوط به آن را که در سال 2003 توسط شیپر و وینسنت 3 ارائه شده به صورت جدول زیرمی توان طبقه بندی کرد :
الف)مفهوم کیفیت سود مبتنی بر سری زمانی:
– پایداری
– قابلیت پیش بینی
– نوسان پذیری
ب) مفهوم کیفیت سود بر اساس رابطه بین سود و اقلام تعهدی و وجه نقد:
– نسبت وجه نقد حاصل از فعالیت های عملیاتی سود
– تغییر در کل اقلام تعهدی
– پیش بینی اجزا اختیاری اقلام تعهدی به کمک متغیرهای حسابداری
– پیش بینی روابط بین اقلام تعهدی و جریان نقدی
ج) مفهوم کیفیت سود بر اساس ویژگی های کیفی چارچوب نظری هیات استاندارد های حسابداری مالی:
– مربوط بودن
– قابل اتکا بودن
د ) مفهوم کیفیت سود بر اساس تاثیر گذاری در تصمیم
– قضاوتها و برآوردها ، معیاری معکوس از کیفیت سود
رابطه معکوس بین کیفیت سود و تغییر استاندارد های حسابداری در اﯾﻦ زﯾﺮﮔﺮوه، در ﻣﻮرد ﺳﺎزه ﻫﺎی ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد و ارﺗﺒﺎط ﻣﯿﺎن اﻧﺪازه ﻫﺎی ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ ﮐﻪ از ارﺗﺒـﺎط ﻣﯿـﺎن اﻗـﻼم‬‬‬‬‬‬ ﺗﻌﻬﺪی و اﺟﺰای ﻧﻘﺪی ﺳﻮد ﻣﺸﺘﻖ ﺷﺪه اﻧﺪ، و ارﺗﺒﺎط ﻣﯿﺎن آﻧﻬﺎ ﺑﺎ ﻣﻔﯿﺪ ﺑﻮدن در ﺗﺼﻤﯿﻢ ﮔﯿﺮی و اراﺋﻪ ﺻﺎدﻗﺎﻧﻪ‬‬‬‬‬‬ ﺑﺤﺚ ﻣﯽ ﺷﻮد. ﻗﺎﺑﻞ ذﮐﺮ اﺳﺖ ﺗﻤﺎم ﺳﺎزه ﻫﺎ ﺑﺮ اﯾﻦ اﺳﺎس ﻗﺮار دارﻧﺪ ﮐﻪ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی و ﺑﺮﺧـﯽ از زﯾـﺮ ﮔـﺮوه‬‬‬‬‬‬ ﻫﺎی آن از ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﻣﯽ ﮐﺎﻫﻨﺪ.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
2-15- ﻧﺴﺒﺖ ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی ﺑﻪ ﺳﻮد‬‬‬
اﯾﻦ اﻧﺪازه از ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد، ﺑﺮ اﯾﻦ ﻣﺒﻨﺎ ﻗﺮار دارد ﮐﻪ ﻧﺰدﯾﮑﯽ ﺳﻮد ﺑﻪ وﺟﻪ ﻧﻘﺪ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎی ﮐﯿﻔﯿـﺖ ﺳـﻮد ﺑﺎﻻﺳـﺖ.‬‬‬‬‬‬ ﺗﺤﻠﯿﻠﮕﺮان در ﮔﺰارش ﻫﺎی ﺧﻮد ﺗﺎ ﺣﺪ زﯾﺎدی از اﯾﻦ روش اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮده اﻧﺪ. در ﺳﺎده ﺗﺮﯾﻦ ﺷﮑﻞ اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی، ‬‬‬‬‬‬ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی ﻧﺴﺒﺖ ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی ﻋﻤﻠﯿﺎﺗﯽ ﺑﻪ ﺳﻮد ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد. اﯾﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﻋـﻼوه ﺑـﺮ ﻧﺸـﺎن‬‬‬‬‬‬ دادن ﻣﯿﺰان ارﺗﺒﺎط ﺳﻮد ﺑﺎ وﺟﻪ ﻧﻘﺪ، ﺑﻪ دﺳﺘﮑﺎری ﻣﺤﺘﻤﻞ ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی ﻋﻤﻠﯿﺎﺗﯽ ﻧﯿﺰ ﺣﺴﺎس اﺳﺖ.‬‬‬‬‬‬دﯾﮕﺮ ﺳﺎزه ﻫﺎی ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد از اﯾﻦ ﻧﻈﺮ ﺑﺎ ﻣﯿﺰان ارﺗﺒﺎط ﺳﻮد و وﺟﻪ ﻧﻘﺪ ﻣﺘﻔﺎوت ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﻓﻘﻂ زﯾﺮ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ‬‬‬‬‬‬ﺧﺎﺻﯽ از اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی را ﺑﻌﻨﻮان ﮐﺎﻫﻨﺪه ﮐﯿﻔﯿﺖ سود در بر می گیرند ﻧﻪ ﮐﻞ آﻧﻬﺎ را (ﯾﻌﻨﯽ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺨﺸﯽ از اﻗـﻼم‬‬‬‬‬‬ﺗﻌﻬﺪی ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد را ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽ دﻫﻨﺪ). ﺳﻪ اﻧﺪازه از ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﮐﻪ ﭘﯿﺸﺘﺮ ﻣﻮرد ﺑﺤﺚ ﻗـﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨـﺪ اﻗـﻼم‬‬‬‬‬‬ ﺗﻌﻬﺪی ﮐﻪ ﮐﺎﻫﻨﺪه ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﻣﺤﺴﻮب ﻧﻤﯽ ﺷﻮﻧﺪ را از ﺳﺎﯾﺮ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﻣﺘﻤﺎﯾﺰ ﻧﻤﯽ ﮐﺮدﻧﺪ.‬‬‬‬‬‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
2-16- ﺗﻐﯿﯿﺮات در ﮐﻞ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
روﯾﮑﺮد دﯾﮕﺮ در اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﺑﺮ اﺳﺎس اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﺗﻐﯿﯿﺮات در ﮐﻞ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی اﺳﺖ. از آﻧﺠﺎﯾﯽ‬‬‬‬‬‬ﮐﻪ ﺑﺨﺸﯽ از اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﻏﯿﺮﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﮑﺎری و در ﻃﻮل زﻣﺎن ﻧﺴﺒﺘﺎ ﺛﺎﺑﺖ ﺑﻮده، ﺗﻐﯿﯿﺮات در ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد اﻗﻼم‬‬‬‬‬‬ﺗﻌﻬﺪی، ﻣﯿﺰان دﺳﺘﮑﺎری ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ را اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﻣﯽ ﮐﻨﺪ و ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه ﮐﯿﻔﯿﺖ ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺳﻮد اﺳﺖ.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ ﺑﺮآورد ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی اﺧﺘﯿﺎری (ﻏﯿﺮﻋﺎدی) ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اﻗﻼم ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ در اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﺗﻐﯿﯿﺮات در ﮐﻞ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﻓﺮض ﺑﺮ اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮐﻨﻨﺪه ﻫﺎی ﻏﯿﺮﻣﻌﯿﻦ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی‬‬‬‬‬‬دﺳﺘﮑﺎری ﻧﺸﺪه، در ﻃﻮل زﻣﺎن ﺛﺎﺑﺖ اﺳﺖ. و ﺑﺮآورد ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ اﻗﻼم ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری را ﺑﻌﻨﻮان ﺷﺎﺧﺼﯽ ﺑﺮای‬‬‬‬‬‬ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی دﺳﺘﮑﺎری ﻧﺸﺪه ﺗﻌﺮﯾﻒ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ. در ﯾﮏ ﻣﻮرداز ﭼﻨﯿﻦ روﯾﮑﺮدیﮐﻪ ﺟﻮﻧﺰ (1991) آﻧـﺮا ﺑﯿـﺎن و‬‬‬‬‬‬ﺗﻮﺳﻂ دﭼﻮ (1995) ﺗﻌﺪﯾﻞ ﺷﺪه، اﺻﻮل ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری (درآﻣﺪﻫﺎی ﺗﻌﺪﯾﻞ ﺷﺪه ﺑﺮای ﺣﺴﺎﺑﻬﺎی درﯾﺎﻓﺘﻨﯽ و‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ اﻣﻮال، ﻣﺎﺷﯿﻦ آﻻت و ﺗﺠﻬﯿﺰات) ﺑﺮای ﺟﺪا ﮐﺮدن اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﻋﺎدی از اﻗـﻼم ﺗﻌﻬـﺪی ﻏﯿﺮاﺧﺘﯿـﺎری ﻣﺒﻨـﺎی‬‬‬‬‬‬ اﺳﺘﺪﻻل ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﻧﺪ. در اﯾﻦ روﯾﮑﺮد، ﻋﺪد ﺑﺎﻗﯿﻤﺎﻧﺪه ﺣﺎﺻﻞ از رﮔﺮﺳﯿﻮن ﮐﻞ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﺑﺮ اﻗﻼم ﺑﻨﯿـﺎدﯾﻦ‬‬‬‬‬‬ ﺣﺴﺎﺑﺪاری ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮐﻨﻨﺪه ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﻮد اﺳﺖ و اﻧﺪازه ﻣﻌﮑﻮﺳﯽ از ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﺑﺸﻤﺎر ﻣﯽ رود. اﯾﻦ روﯾﮑـﺮد ﮐـﻪ‬‬‬‬‬ ﺗﻐﯿﯿﺮات ﮐﻞ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﺑﺎ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ارﺗﺒـﺎط ﻣﻌﮑـﻮس دارد (ﮐـﻪ ﻣﺴـﺘﻠﺰم ﺛﺎﺑـﺖ ﺑـﻮدن اﺻـﻮل ﺑﻨﯿـﺎدﯾﻦ‬‬‬‬‬‬ﺣﺴﺎﺑﺪاری در ﻃﻮل زﻣﺎن اﺳﺖ) را ﻣﯽ ﺗﻮان ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ روﯾﮑﺮد ﻓﻮق داﻧﺴﺖ. اﯾﻦ دﯾﺪ رﮔﺮﺳﯿﻮﻧﯽ ﺗﻐﯿﯿـﺮات اﻗـﻼم‬‬‬‬‬‬ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری را در ﻫﺮ دوره ﻣﻨﻈﻮر ﮐﺮده اﺳﺖ. از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ اﯾﻦ روﯾﮑﺮد ﻣﺴﺘﻠﺰم ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻤﻮدن اﻗﻼم‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری و ﺑﺎ اﯾﻦ ﻓﺮض اﺳﺖ ﮐﻪ ﺧﻮد اﯾﻦ اﻗﻼم دﺳﺘﮑﺎری ﻧﺸﺪه اﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ، داده ﻫﺎی ﻣـﻮرد ﻧﯿـﺎز‬‬‬‬‬‬ﺑﺮای ﺑﺮآورد رﮔﺮﺳﯿﻮن ﻣﻘﻄﻌﯽ ﯾﺎ ﺳﺮی زﻣﺎﻧﯽ ﺑﺎﯾﺪ ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﻮد.‬‬‬‬‬‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
2-17- ﺑﺮآورد ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ارﺗﺒﺎط اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﺑﺎ ﻧﻘﺪ‬‬‬
ارﺗﺒﺎط ﺗﺌﻮرﯾﮑﯽ ﭘﯿﺮاﻣﻮن ارﺗﺒﺎط اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی و ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی ﮐﻪ ﺟﻨﺒﻪ ﻫﺎی ارﺗﺒﺎط وﺟﻪ ﻧﻘـﺪ-ﺳـﻮد را در ﺑـﺮ‬‬‬‬‬‬دارد و ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﺸﮑﻼت روﯾﮑﺮد اﻗﻼم ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری را ﺑﺮﻃﺮف ﻧﻤﻮده، ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﺑﺎر ﺗﻮﺳﻂ دﭼﻮ و دﯾﭽﻮ‬‬‬‬‬‬ (2002) ﻣﻄﺮح ﺷﺪ. از ﻧﻈﺮ آﻧﺎن اﻗﻼم ﺑﺎﻗﯿﻤﺎﻧﺪه ﺑﺮآورد ﺷﺪه از رﮔﺮﺳﯿﻮن ﺗﻐﯿﯿﺮات در ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ در ﮔﺮدش ﺧـﺎﻟﺺ‬‬‬ﺑﺮ ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی دوره ﻗﺒﻞ، دوره ﺟﺎری و دوره ﺑﻌﺪ ﺑﻄﻮر ﺟﺪاﮔﺎﻧﻪ ﺑﺮای ﻫﺮ ﺷﺮﮐﺖ ﺧﻄﺎﻫﺎی ﺑﺮآورد ﺗﻤﺎم اﻗﻼم‬‬‬‬‬‬ ﺗﻌﻬﺪی را ﻧﺸﺎن ﻣﯽ دﻫﺪ و ﺑﻌﻨﻮان اﻧﺪازه ﻣﻌﮑﻮﺳﯽ از ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﺑﺸﻤﺎر ﻣـﯽ آﯾـﺪ. ﻣـﺪل اﻧـﺪازه ﮔﯿـﺮی آﻧﻬـﺎ‬‬‬‬‬‬ ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻣﻔﺮوﺿﺎﺗﯽ درﺑﺎره اﻗﻼم ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ ﺣﺴﺎﺑﺪاری(ﮐﻪ ﻣـﺪﯾﺮﯾﺖ ﻧﺸـﺪه اﻧـﺪ) ﻧﯿﺴـﺖ و ارﺗﺒـﺎط‬‬‬‬‬‬ﻣﺴﺘﻘﯿﻤﯽ ﻣﯿﺎن ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی و اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی دوره ﺟﺎری اﯾﺠﺎد ﻣﯽ ﮐﻨﺪ. اﻣﺎ ﻣﯿﺎن ﺧﻄﺎﻫﺎی ﺑﺮآورد دﺳﺘﮑﺎری‬‬‬‬‬‬ﻧﺸﺪه و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﻮد ﻋﻤﺪی ﺗﻔﺎوﺗﯽ ﻗﺎﺋﻞ ﻧﻤﯽ ﺷﻮد. از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ در ﻣﺪل ﻓﻮق ﭼﻨﯿﻦ ﻓﺮض ﻣـﯽ ﺷـﻮد ﮐـﻪ‬‬‬‬‬‬اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ در ﮔﺮدش، وﺟﻪ ﻧﻘﺪ درﯾﺎﻓﺘﯽ و ﭘﺮداﺧﺘﯽ را ﺻﺮﻓﺎً ﯾﮏ دوره ﻗﺒﻞ ﯾﺎ دوره ﺑﻌﺪ ﺑﻪ ﺗﻌﻮﯾﻖ ﻣﯽ‬‬‬‬‬‬اﻧﺪازد.‬‬‬‬‬‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
2-18- ارﺗﺒﺎط ﻣﻔﯿﺪ ﺑﻮدن در ﺗﺼﻤﯿﻢ ﮔﯿﺮی و اراﺋﻪ ﺻﺎدﻗﺎﻧﻪ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
ﺳﺎزه ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﺑﺮ اﺳﺎس اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی اﺧﺘﯿﺎری و ﻏﯿﺮاﺧﺘﯿﺎری ﺑﺎ ﺳﺎزه ﻫﺎی ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﺑﺮ اﺳﺎس ﭘﺎﯾـﺪاری،‬‬‬‬‬‬ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ و ﻧﻮﺳﺎن ﭘﺬﯾﺮی ﺳﻮد ﻣﻄﺎﺑﻘﺖ ﻧﺪارد. اﻣﺎ، اﻧﺪازه ﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﻣﯿﺎن ﻧﻘﺪ و ﮐﻞ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﺗﻤﺎﯾﺰ‬‬‬‬‬‬ﻗﺎﺋﻞ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ ﺑﺎ ﭘﺎﯾﺪاری و ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ ﺳﻮد ﺑﻌﻨﻮان ﺳﺎزه ﻫﺎی ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد ﻣﺮﺗﺒﻂ اﻧﺪ، ﺑﺸﺮﻃﯽ ﮐﻪ ﻣﯿﺎن‬‬‬‬‬‬اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی و وﺟﻪ ﻧﻘﺪ در ﭘﺎﯾﺪاری و ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ ﺷﺎن ﺗﻔﺎوت وﺟﻮد داﺷـﺘﻪ ﺑﺎﺷـﺪ. ‬‬‬در ﺑﺮﺧﯽ از ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﺷﻮاﻫﺪ ﻏﯿﺮﻣﺴﺘﻘﯿﻤﯽ وﺟﻮد دارد ﻣﺒﻨﯽ ﺑﺮ اﯾﻨﮑﻪ ﺳﻮدﻫﺎی ﮔﺰارش ﺷﺪه ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ‬‬‬‬‬‬ﻧﻘﺪی دوره ﺟﺎری، ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ ﮐﻨﻨﺪه ﺑﻬﺘﺮی از ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی آﺗﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت دﯾﮕﺮ ﺑﻪ اﯾﻦ ﻧﺘﯿﺠﻪ رﺳﯿﺪه‬‬‬‬‬‬اﻧﺪ ﮐﻪ ﺳﻮدﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﺑﻪ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی و ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت نقدی ﺗﻔﮑﯿـﮏ ﺷـﺪه اﻧـﺪ ﺟﺮﯾﺎﻧـﺎت ﻧﻘـﺪی آﺗـﯽ را ﺑﻬﺘـﺮ از‬‬‬‬‬‬ﺳﻮدﻫﺎی ﮔﺰارش ﺷﺪه ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ ﮐﺮده اﻧﺪ.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
ﻫﺮ اﻧﺪازه ﮐﻪ ﺗﻐﯿﯿﺮات در اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی و اﻧﺪازه ﻫﺎی ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه از روﯾﮑﺮد ﺑﺮآورد ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ، دﺳﺘﮑﺎری ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ‬‬‬‬‬‬و ﺧﻄﺎی اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﮐﻪ ﺳﺒﺐ ﻣﯽ ﺷﻮد ﺳﻮدﻫﺎی ﮔﺰارش ﺷﺪه از ﺳﻮد ﻫﯿﮑﺴﯿﺎن ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺑﮕﯿﺮد، را در ﺑـﺮ دارد،‬‬‬‬‬‬ﺑﻪ ﻫﻤﺎن ﻣﯿﺰان ﻫﻢ ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ اراﺋﻪ ﺻﺎدﻗﺎﻧﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻟﯿﮑﻦ، وﻇﯿﻔﻪ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﻓـﺮاﻫﻢ آوردن ﺷـﻨﺎﺧﺖ ﺗﻐﯿﯿـﺮات‬‬‬‬‬‬ارزش ﺣﺴﺎﺑﺪاری در ﻣﻌﺎﻣﻼﺗﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﮑﻤﯿﻞ ﻧﺸﺪه اﻧﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﭼﻨﯿﻦ ﻓﺮض ﻣﯽ ﺷﻮد ﮐﻪ ﺑﺨﺶ دﺳـﺘﮑﺎری‬‬‬‬‬‬ﻧﺸﺪه و ﺑﺪون اﺷﺘﺒﺎه اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی، ﻣﯿﺰان اراﺋﻪ ﺻﺎدﻗﺎﻧﻪ ﺳﻮد ﺣﺴﺎﺑﺪاری ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﺳﻮد ﻫﯿﮑﺴﯿﺎن را ﻧﺸﺎن ﻣـﯽ‬‬‬‬‬‬دﻫﺪ. ﺑﺮ اﯾﻦ ﻣﺒﻨﺎ، اﻧﺪازه دﭼﻮ و دﯾﭽﻮ (ﮐﻪ ﺧﻄﺎی اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی در اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی در ﺑﺮاﺑﺮ ﺟﺮﯾﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی ﻋﻤﻠﯿﺎﺗﯽ‬‬‬‬‬‬ را اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﻣﯽ ﮐﻨﺪ) ﺑﺎ اراﺋﻪ ﺻﺎدﻗﺎﻧﻪ ﻣﻄﺎﺑﻘﺖ دارد.‬‬‬‬‬‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

2-19- مدیریت سود و مدیریت اقلام تعهدی
براساس تعریف مدیریت سود، مدیران سودهای گزارش شده را با هدف هماهنگ کردن با اهدافشان دستکاری می کنند. با توجه به تحقیقاتی که تاکنون انجام شده، یکی از بهترین معیارها برای نشان دادن مدیریت سود بررسی اقلام تعهدی اختیاری است. در واقع سه روش برای مدیریت سود وجود دارد. (کامیاب تیموری،1389)
■ مدیریت اقلام تعهدی
■ زمان بندی برای اتخاذ سیاست های اجباری حسابداری
■ تغییرات حسابداری اختیاری
مدیریت اقلام تعهدی به تغییر برآوردها مانند برآورد عمر مفید، احتمال بازیافت طلب از بدهکاران و دیگر اقلام تعهدی پایان سال، به منظور دستکاری سود گزارش شده در جهت یک هدف مطلوب برمی گردد.
زمانبندی برای پذیرش سیاست های اجباری حسابداری، شکل دوم مدیریت سود خصوصاً در مورد احتمال پذیرش یک سیاست جدید است.
روش سوم مدیریت سود، تغییر حسابداری از روشی به روش دیگر است.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که روش اول یعنی مدیریت اقلام تعهدی کاربرد بیشتری داشته است البته به دلایلی نظیر وجود برخی محدودیت ها برای استفاده از روش های دیگر. برای مثال در کشورهایی که استانداردهای حسابداری تغییرات حسابداری زیادی توسط مدیران انجام می شود استفاده از روش بررسی تغییرات حسابداری اختیاری نتایج چندان درستی به بار نمی آورد. از طرف دیگر انگیزه های بسیاری برای مدیریت سود در مقالات عنوان شده است که بیشتر آنها روی انگیزه پاداش مدیران متمرکز شده است، این می تواند برای مدیران انگیزه ای برای دستکاری سود ایجاد کند. اگرچه تا حد زیادی رویه های مناسب گزارشگری توسط هیات استانداردهای حسابداری تجویز شده اند، اما هنوز زمینه هایی وجود دارند که به تشخیص مدیریت می توان رویه های دیگری به کار برد. این رویه های گزارشگری بستگی به قراردادهای آشکار و پنهان بین سرمایه گذاران، مشتریان، مدیریت، کارکنان، اعتبار دهندگان و سایرین دارد (کامیاب تیموری،1389):
الف) قرارداد بین مدیریت و مالکان
ب) قرارداد بین مدیریت و اعتبار دهندگان
ج) قرارداد بین مدیریت و جامعه
مطالعات موجود درباره مدیریت سود عموماً متوجه اقلام تعهدی بوده است. اقلام تعهدی از تفاوت بین سود و وجوه نقد حاصل از عملیات بدست می آید که شامل تغییرات در هزینه استهلاک، حساب های دریافتنی، موجودی کالا، حساب های پرداختنی و… می باشد. در نتیجه، با این فرض که جریان وجه نقد دستکاری نمی شود، تنها راه باقیمانده برای دستکاری سود، افزایش یا کاهش اقلام تعهدی است.
امّا سوال این است که: "افزایش یا کاهش از چه سطحی؟ سطح نرمال اقلام تعهدی چیست؟"
بسیاری از مطالعات دهه 90 به بعد، از نظر متدولوژی به مطالعه جونز (1991) برمی گردد. اولین مشکل این است که کدام قسمت از اقلام تعهدی مربوط به سطح فعالیت است (غیر اختیاری) و کدام قسمت می تواند دستکاری گردد (اختیاری).
مطالعات پیشین بر روی اقلام تعهدی خاصی که بیشتر از بقیه در معرض استفاده برای اهداف مدیریت سود بودند، متمرکز شده اند. جزء اساسی هر تحقیق مدیریت سود، اندازه گیری اختیار مدیریت در مورد سود است. در ابتدا، مطالعات زیادی تلاش کردند اقلام تعهدی اختیاری را براساس ارتباط بین کل اقلام تعهدی و متغیرهای توضیحی، اندازه گیری کنند. در این مطالعات که اولین بار توسط هیلی (1985) و دی آنجلو (1986) انجام شدند، کل اقلام تعهدی و تغییرات در آن را به عنوان مقیاس اختیار مدیریت در مورد سود به کار بردند.
جونز (1991) یک روش رگرسیون برای کنترل عامل های غیراختیاری موثر بر اقلام تعهدی معرفی کرد که در آن یک ارتباط خطی بین کل اقلام تعهدی و تغییر در فروش و اموال و ماشین آلات و تجهیزات، تخمین زده می شد.
در جدول 2-1، سه گروه از مدل هایی که در تحقیقات اخیر در زمینه مدیریت سود به عنوان نماینده اقلام تعهدی اختیاری در نظر گرفته شده اند، به نمایش گذارده می شود. در اولین گروه کل اقلام تعهدی در نظر گرفته می شود. در گره دوم، مدل اقلام تعهدی خاص بکار گرفته شده و این مطالعات اغلب روی صنایع مشخصی که اقلام تعهدی آنها قابل اندازه گیری است و به قضاوت نیاز دارد، متمرکز است. در گروه سوم، ویژگی های آماری سود به منظور شناسائی رفتار اثرات سود، مورد آزمون قرار می گیرد(کردستانی،1385).

جدول 2-1): نمایندگان اقلام تعهدی اختیاری
1. مدل های مبتنی بر کل اقلام تعهدی
محقق
نماینده اقلام تعهدی اختیاری
هیلی (1985)
دی آنجلو(1986)

جونز (1991)
دچو (1995) – "مدل تعدیل شده جونز"
کانگ و سیوارا ماکریشنان (1985)
کل اقلام تعهدی
تغییر در کل اقلام تعهدی

مانده رگرسیون کل اقلام تعهدی روی تغییر در فروش و اموال، ماشین آلات و تجهیزات.
مانده رگرسیون کل اقلام تعهدی روی تغییر در فروش و اموال، ماشین آلات و تجهیزات به گونه ای که درآمد از طریق تغییر در حساب های دریافتنی در دوره رویداد تعدیل می شود.
مانده رگرسیون دارایی های جاری غیر نقدی منهای بدهی های تعدیل شده با توجه به افزایش درآمدها، هزینه ها، اموال و تجهیزات
2. مدل های مبتنی بر اقلام تعهدی خاص
مک نیکولس و ویلسون (1988)
بیوروانگل(1996)

بنیش (1997)

بیور و مک نیکولس (1998)
مانده ذخیره مطالبات مشکوک الوصول، برآورده شده به عنوان مانده رگرسیون ذخیره مطالبات مشکوک الوصول روی مانده ذخیره اول دوره و مطالبات سوخت شده جاری و آتی
مانده ذخیره زیان وام

شاخص روزهای پوشش حساب های دریافتنی، شاخص حاشیه فروش، شاخص کیفیت دارایی، شاخص استهلاک، شاخص هزینه اداری، کل اقلام تعهدی به شاخص کل دارایی ها.

همبستگی سریالی رشد یک سال ذخیره زیان بیمه گران اموال.
3. مدل های مبتنی بر روش توزیع فراوانی
بورگ استالر و دچو (1997)
دی جورج و همکاران (1997)

میرز و اسکیز (1999)
آزمون اینکه فراوانی تحقق سود سالانه بالا (پایین) سطح سود صفر است یا نه و سود سالهای گذشته بیشتر (کمتر) از انتظار است یا نه.
آزمون اینکه آیا فراوانی تحقق سودهای فصلی سالانه بالا (پایین) سطح سود صفر است یا نه، سود فصل قبل و پیش بینی های تحلیل گران بیشتر (کمتر) از انتظار است یا نه.

آزمون اینکه آیا تعداد افزایش سودهای متوالی بیشتر (کمتر) از شرایط فقدان مدیریت سود مورد انتظار است.

پیشینه تحقیق‬‬‬
2-20- تحقیقات انجام شده در خارج از کشور

خلاصه تحقیقات انجام شده درخارج ازکشوردرجدول2-2-ارائه شده است.

جدول 2-2- خلاصه تحقیقات انجام شده در خارج از کشور
نام محقق
سال
عنوان تحقیق
نتیجه
هولداسن و ورشیا
1988
واکنش قیمت
دریافتند که واکنش قیمت با میزان دقت افشای اطلاعات جدید افزایش می یابد. بر این مبنا، چنانچه اطلاعات مرتبط با سودهای گزارش شده قبلی سودهای با کیفیت اطلاعات دقیقی درباره جریان نقدی آتی شرکت افشا کرده باشد، واکنش بازار به تغییر سود نقدی شرکت هائی که کیفیت سود بالایی دارند، کمتر خواهد بود. بنابراین، رابطه بین کیفیت سود و واکنش بازار به افزایش (کاهش) سود نقدی، منفی (مثبت) پیش بینی می شود.
دیچو همکاران
1995
اقلام تعهدی غیر اختیاری
نشان دادند که اقلام تعهدی غیر اختیاری، ثابت هستند و از آن ها نمی توان برای هموارسازی سود استفاده کرد . هر چقدر اقلام تعهدی اختیاری در داخل اقلام تعهدی بیشتر باشد احتمال مدیریت سود نیز متعاقب آن افزایش می یابد . در نتیجه باعث می شود که اوضاع مالی این شرکت ها بهتر نشان داده شود، که به نوبه خود باعث کاهش هزینه سرمایه خواهد شد
هاو و همکاران
2001
رابطه جریان های نقدی و تعهدی با متغیر بازده سهام
1. نتایج مربوط به رگرسیون ساده زمانی که بازده سهام با سود بررسی می شود دارای قدرت توضیح دهندگی بیشتری نسبت به جریان های نقدی عملیاتی را نشان می دهد، سودها به تنهایی 5 درصد از تغییرات بازده سالانه را توجیه‏گر هستند. در حالی که جریان‏های نقدی به تنهایی فقط 3 درصد از تغییرات بازده سالانه را توجیه‏گر هستند. این یافته ها حاکی از آن است که سود به خاطر داشتن تعهدات دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری نسبت به جریان های نقدی عملیاتی می باشد.
بارث و همکاران
2001
نقش اقلام تعهدی در پیش بینی جریان های نقدی آتی
2. آنها نتیجه گیری کردند که اقلام بلندمدت در پیش بینی جریان نقدی آتی نقش دارد. اقلام تعهدی و جریان نقدی بیشترین توانایی برای پیش بینی جریان نقدی آتی دارد. اقلام تعهدی و جریان نقدی بیشترین توانایی برای پیش بینی جریان نقدی تا چهار سال آتی را دارند و توانایی پیشگویانه جریان نقد از همه موارد قوی تر است
پنمن و ژانگ
2004
عوامل موثر بر کاهش کیفیت سود
3. نتایج نشان داد افزایش معنیدار دامنهی اقلام تعهدی اختیاری و کاهش معنی دار ضریب واکنش سود، نشان دهندهی کاهش کیفیت سود در طول دورهی مورد بررسی است.
دسای و همکاران
2004
اقلام تعهدی
4. نشان می دهند که سرمایه گذاران به پایداری اجزای نقدی وزن کمتر، و به پایداری اجزای تعهدی در معادله سود جاری وزن بیشتری میدهند و در نتیجه سهام با اقلام تعهدی بیشتر، قیمت بالاتری در بازار خواهد داشت.
دوپاک و همکاران
2005
ویژگیهای اجزای تعهدی و نقدی سود
5. نشان دادند که سرمایه گذاران دیدگاه ثابتی نسبت به سود دارند و تفاوت بین ویژگیهای اجزای تعهدی و نقدی سود را کاملاً تشخیص نمیدهند. در نتیجه، شرکت های با سطوح نسبتا بالای اقلام تعهدی، بازده سهام غیر نرمالی را به دست می آورند.
فرانسیس و همکاران
2005
کیفیت اقلام تعهدی معیار تشخیص ابهام موجود در مورد گردش وجه نقد آتی شرکت
6. در این مطالعه نشان داده شده است که شرکتها یی که از کیفیت اقلام تعهدی مناسبی برخور دارند ، هزینه سرمایه کمتری دارند. به عبارت دیگر، بین هزینه سرمایه شرکت هایی که اقلام تعهد ی آنها از کیفیت پایینی برخوردار است و شرکت هایی که اقلام تعهدی آنها از کیفیت بالایی برخوردار است اختلاف معنی داری وجود دارد.
چان و همکاران
2004
رابطه اقلام تعهدی ( تفاوت بین سود و جریان های نقدی ) با بازده آینده سهام
7. یک تفسیر از این نتایج این است که شرکتها با کیفیت سود پایین (یعنی شرکتهایی که ارقام تعهدی بالایی دارند ) در دورهی پس ازگزارشگری سود، دچار افت بازدهی میشوند، زیرا سرمایهگذاران به مساله کیفیت سود پایین شرکتها پی میبرند و قیمت سهام را متناسب با آن تعدیل میکنند.
حبیب
2008
نقش اقلام تعهدی و جریان های نقدی در توضیح بازده سهام
8. نتایج این پژوهش نشان داد سود قدرت توضیحی بالاتری نسبت به جریان های نقدی دارد، اگر چه این تفاوت از نظر آماری ناچیز است و هم سود و هم جریان های نقدی محتوای اطلاعاتی برای بازده سهام دارند.

چن و هالی
2008
تاثیر شیوه ی ارائه ی صورت جریان وجوه نقد در پیش بینی جریان های نقدی آینده
9. نتایج تحقیق نشان می دهد که ارائه ی صورت جریان وجوه نقد به روش مستقیم از توانایی بیشتری در پیش بینی جریان های نقدی در آینده برخوردار است.

اگنوا

2008

رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی با بازده سهام

نشان داد که بین کیفیت اقلام تعهدی با بازده آتی سهام ارتباط منفی و معناداری وجود دارد.

هیرشلیفر و همکاران
2009
بررسی رابطه بین اقلام تعهدی و جریان های نقدی با اندازه بازده سهام
براساس یافته های آنها ارتباط مثبت زیادی بین اندازه اقلام تعهدی با بازده سهام وجود دارد؛ ضمن اینکه بین اندازه جریان های نقدی با بازده سهام ارتباط منفی وجود دارد.
ﮐﯿﻢ و کی
2011
ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮد و ﺑﺎزده ﺳﻬﺎم ﺑﺎ ﻣﺘﻐﯿﺮﻫﺎی ﮐﻼن اﻗﺘﺼﺎدی
1. ﺑﻪ‬‬ اﯾﻦ ﻧﺘﯿﺠﻪ رﺳﯿﺪﻧﺪ ﮐﻪ، ﮐﯿﻔﯿﺖ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﺑﺎ ﻣﺘﻐﯿﺮ ﻫﺎی ﮐﻼن اﻗﺘﺼﺎدی ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ. درواﻗﻊ‬‬ ﺷﺮﮐﺖﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﮐﯿﻔﯿﺖ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﭘﺎﯾﯿﻨﯽ دارﻧﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﻮکﻫﺎ و ﺗﺤﻮﻻت اﻗﺘﺼﺎد ﮐﻼن‬‬ ﺑﺴﯿﺎر آﺳﯿﺐ ﭘﺬﯾﺮﺗﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ.‬‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
مک اینز و کالینز
2012

تاثیر پیش بینی جریان های نقدی بر کیفیت اقلام تعهدی
2. به این نتیجه رسیدند که در صورت ارائه توامان سودآوری و جریان های نقدی عملیاتی آتی توسط تحلیل گران مالی، به طور ضمنی برآوردی در خصوص اقلام تعهدی عملیاتی نیز ارائه می گردد
فرانسیس
2013
پیش بینی جریان های نقدی خارج از محدوده پیش بینی
3. به این نتیجه دست یافتند که اطلاعات ارائه شده در خصوص پش بینی جریان های نقدی خارج از محدوده پیش بینی، ارزش اطلاعاتی زیادی برای استفاده کنندگان داشته است. پژوهش وی این موضوع را آزمون نمود، شرکتی که وجه نقد بیشتری بین سهامداران خود توزیع می کند، معمولاً پیش بینی جریان های نقدی آن ها از دامنه مورد پیش بینی خارج می شود.
بارث وهمکاران
2013
بررسی نقش اقلام تعهدی درپیش بینی جریان های نقدی وارزیابی قیمت سهام
4. به این نتیجه دست یافتند که ازاقلام تعهدی برای پیش بینی جریان های نقدی وقیمت گذاری سهام میتوان استفاده نمود.
2-21- تحقیقات انجام شده در داخل کشور
‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬خلاصه تحقیقات انجام شده درداخل کشوردرجدول2-3- ارائه شده است.

جدول 2-3-خلاصه تحقیقات انجام شده درداخل کشور
نام محقق
سال
عنوان تحقیق
نتیجه
ثقفی و کردستانی
1383
رابطه بین کیفیت سود و بازده غیرعادی انباشته سهام
5. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بر مبنای کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود ، واکنش بازار به افزایش سود نقدی شرکت ها برخلاف پیش بینی، مثبت است و بازده سهام تحت تاثیر اقلام تعهدی سود قرار نمی گیرد.
خواجوی و ناظمی
1384
ارتباط بین کیفیت سود و بازده سهام با تاکید بر نقش اقلام تعهدی در بورس اوراق بهادار تهران
6. نتایج تحقیق آن ها نشان می دهد که بازده شرکت ها تحت تاثیر میزان اقلام تعهدی قرار نمی گیرد.

مشایخی و همکاران
1384
رابطه اقلام تعهدی اختیاری و وجوه نقد حاصل از عملیات در بورس اوراق بهادار تهران
7. نتایج تحقیق بیانگر وجود رابطه منفی و معنی دار بین این دو متغیر می باشد.

عرب مازار یزدی و همکاران
1385
محتوای فزاینده و نسبی اطلاعاتی سود، جریان های نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی در بازار سرمایه ایران
نتایج حاکی از آن است که سود نسبت به جریانات نقدی عملیاتی دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری است . بررسی های انجام گرفته در این مطالعه، حاکی از محتوای افزاینده اطلاعاتی اقلام تعهدی نسبت به جریانات نقدی عملیاتی است . همچنین بار اطلاعاتی اقلام تعهدی اختیاری نسبت به اقلام تعهدی غیر اختیاری بیشتر است.
کردستانی و رودنشین
1385
میزان مربوط بودن اجزای نقدی و تعهدی سود حسابدار ی به ارزش بازار شرکت
نتایج این تحقیق نشان می دهد که اجزای نقدی سود حسابداری قدرت توضیح دهندگی ارزش بازار شرکت را دارند در حالی که اجزاء تعهدی سود توان پیش بینی و توضیح تغییرات در ارزش بازار شرکت را ندارند.
ابراهیمی کردلر و حسنی آذرداریانی
1385
اقلام تعهدی جاری اختیاری شاخصی بر ای ارزیابی مدیریت سود
8. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین اقلام تعهدی جاری اختیاری سال اول شرکت ها و عملکرد بلندمدت قیمت سهام در سه سال آتی رابطه مثبت وجود دارد.

قائمی و همکاران
1387
رابطه بین کیفیت سود از طریق اقلام تعهدی و اجزای تشکیل دهنده آن با بازده عادی و غیر عادی سهام در بورس اوراق بهادار تهران
نتایج نشان می دهد بازده سهام شرکت ها، تحت تاثیر میزان اقلام تعهدی و اجزای مربوط به آن قرار می گیرد.

احمدپور و همکاران
1390
تاثیر مدیران غیرموظف و سرمایه گذاران نهادی در کیفیت اقلام تعهدی
نتایج بررسی رفتار فرصت طلبانه مدیریت سود نشان می دهد که اقلام تعهدی غیرعادی نمی تواند تغییرات سودآوری را توجیه کند و به عنوان علامتی برای سودآوری در سالهای آینده باشد. هم چنین نتایج آزمون نقش ابزارهای نظارتی حاکمیت شرکتی در رفتار مدیریت سود، بیانگر این است که وقتی انگیزه برای دستکاری سود زیاد است، مدیریت غیرموظف و سرمایه گذاران نهادی عمده، نقش ضعیفی در کاهش ناهنجاری اقلام تعهدی غیرعادی دارند.
ﻣﺸﺎﯾﺨﯽ و ﻣﺤﻤﺪآﺑﺎدی
1391
راﺑﻄﻪ ﻣﮑﺎﻧﯿﺰمﻫﺎی ﺣﺎﮐﻤﯿﺖ ﺷﺮﮐﺘﯽ ﺑﺎ ﮐﯿﻔﯿﺖ‬‬ ﺳﻮد ﺣﺴﺎﺑﺪاری‬‬‬‬‬‬‬‬‬
9. ﯾﺎﻓﺘﻪﻫﺎی ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺣﺎﮐﯽ از آن اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺷﺪن ﺗﻌﺪاد ﺟﻠﺴﺎت ﻫﯿﺎت ﻣﺪﯾﺮه و اﻓﺰاﯾﺶ‬‬ ﺣﻀﻮر ﻣﺪﯾﺮان ﻏﯿﺮ ﻣﻮﻇﻒ در آن، ﮐﯿﻔﯿﺖ (ﭘﺎﯾﺪاری و ﺗﻮان ﭘﯿﺶﺑﯿﻨﯽ) ﺳﻮد ﺣﺴﺎﺑﺪاری اﻓﺰاﯾﺶ‬‬ﯾﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. اﯾﻦ در ﺣﺎﻟﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﯿﻦ ﺗﻔﮑﯿﮏ ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ ﻫﺎی ﻣﺪﯾﺮ ﻋﺎﻣﻞ و رﺋﯿﺲ ﻫﯿﺎت ﻣﺪﯾﺮه از‬‬ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ و ﮐﯿﻔﯿﺖ (ﭘﺎﯾﺪاری و ﺗﻮان ﭘﯿﺶﺑﯿﻨﯽ)ﺳﻮدراﺑﻄﻪ ﻣﻌﻨﯽ داری وﺟﻮد ﻧﺪارد. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦﯾﺎﻓﺘﻪ ﻫﺎی ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺣﺎﮐﯽ از ﻧﺒﻮد راﺑﻄﻪ ﻣﻌﻨﯽدار ﺑﯿﻦ ﮐﯿﻔﯿﺖ اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﯾﮑﯽ از ﺳﻨﺠﻪﻫﺎیﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻮدﺑﺎﻣﮑﺎﻧﯿﺰمﻫﺎیﺣﺎﮐﻤﯿﺖ ﺷﺮﮐﺘﯽ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ اﺳﺖ.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
جبارزاده وهمکاران
1392
نقش اقلام تعهدی درپیش بینی جریان های نقدی درشرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران
10. باافزودن اقلام تعهدی حسابداری به مدل جریان های نقدی جاری ،قدرت پیش بینی جریان های نقدی آتی افزایش می یابد.

منابع و مآخذ
منابع فارسی
1. ابراهیمی کردلر، علی ،حسنی آذر داریانی،الهام، 1385، بررسی مدیریت سود در زمان عرضه او لیه سهام به عموم در شرکت های پذ یرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 45 ، صص. 23.
2. ابراهیمی،م، حسنی ، سعید،1385، اقلام تعهدی جاری اختیاری ، مجله تحقیقات حسابداری ، شماره 9،صص23-40.
3. احمدپور،احمد،ملکیان،اسفندیار،1390،بررسی تاثیرمدیران غیرموظف و سرمایه گذاران نهادی در رفتار مدیریت سود، مجموعه مقالات همایش ملی حسابداری و حسابرسی.
4. آذر،عادل،مومنی،منصور،1389 ، آماروکاربردآن در مدیریت ، انتشارات سمت.
5. بنی مهد، بهمن ،1385، تبیین و ارائه الگو برای اندازه گیری محافظه کاری حسابداری ، رساله دکتری، دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات.
6. تهرانی، رضا ، حصار زاده، رضا (1388). تاثیر جریان های نقدی آزاد و محدودیت در تامین مالی بر بیش سرمایه گذاری و کم سرمایه گذاری. تحقیقات حسابداری 3: 50-67.
7. ثقفی، علی ،هاشمی، سید عباس ،1383، بررسی تحلیلی رابطه بین جریان های نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی و ارائه مدل برای پیش بینی جریان های نقدی عملیاتی ، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 38 ،
8. جبارزاده،سعید،دهقان خاقانی،بیتا،1392،نقش اقلام تعهدی در پیش بینی جریان های نقدی درشرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران،مطالعات حسابداری وحسابرسی،تابستان 1392،شماره6.
9. ثقفی، علی ، کردستانی،غلامرضا، 1383 ،بررسی و تبیین رابطه بین کیفیت سود و ، واکنش بازار به تغییرات سود نقدی ، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره. 37
10. جنت رستمی، محمدتقی،1387، بررسی نقش و قابلیت سود در پیش بینی سود و جریانهای نقدی آتی سرمایه گذاری در سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پایا ن نامه کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی.
11. حافظ نیا،محمدرضا،1385،مقدمه ای برروش تحقیق درعلوم انسانی،انتشارات سمت.
12. حسینی،م.،1385،تاثیر کیفیت اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،مجله تحقیقات حسابداری،شماره 8،صص32-49.
13. حمیدرضا فدائی، ثقفی،علی،1389، گزینش مدلی کارآمد برای پیش بینی جریان های نقدی بر اساس مقایسه مدل های مربوط در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران 1384- 1378 -، بررسی های حسابداری و حسابرسی،50.
14. خاکی،غلامرضا،1388، روش تحقیق (بارویکردپایان نامه نویسی)،ناشرموسسه تحقیقات وآموزش مدیریت.
15. خواجوی، شکرالله،ناظمی ،امین،1384،بررسی ارتباط بین کیفیت سودوبازده سهام باتاکیدبرنقش اقلام تعهدی دربورس اوراق بهادارتهران ،بررسی های حسابداری و حسابرسی ،دوره12،شماره 2.
16. دلاور،علی،1386،روشهای تحقیق درروانشناسی وعلوم اجتماعی،انتشارات پیام نور
17. زمانی قورتولیش ،محمدرضا،1388،بررسی اثرشمول جریان های نقدی عملیاتی واقلام تعهدی برقدرت پیش بینی وتوجیه کنندگی مدل جونز ومدل جونز تعدیل شده،دانشگاه تهران.
18. داوری نژادمقدم،اعظم ،1389،رابطه بین مدیریت سود واقعی وسودحسابداری به منظور هموارسازی سود،دانشگاه تهران
19. سازمان حسابرسی، کمیته فنی (1381). استاندارد های حسابداری ایران. نشریه 160 .
20. سعیدی، علی ، قادری، احسان، (1386). بررسی مربوط بودن سود حسابداری، ارزش دفتری و گردش وجوه نقد عملیاتی و سرمایه گذاری در مدل ارزشیابی مبتنی بر قیمت، بررسی های حسابداری و حسابرسی، 50، 47-64.
21. سیفی، شهناز (1383)، بررسی ارتباط تعهدی و بازده سهام با تاکید بر طول مدت سرمایه گذاری، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده امور اداری دانشگاه شهید بهشتی.
22. شهریاری، علیرضا (1387)، بررسی رابطه بین هزینه های سیاسی و محافظه کاری (فرضیه سیاسی) در بورس اوراق بهادار تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران.
23. عرب مازار یزدی، محمد، بیتا، مشایخی ، رفیعی،افسانه، (1385)، محتوای اطلاعاتی جریانهای نقدی و تعهدی در بازار سرمایه ایران، بررسی های حسابداری و حسابرسی، سال سیزدهم، شماره43، ص 118-99.
24. عرب مازار یزدی، محمد، صفرزاده، محمد حسین ،1385، تفکیک سود و پیش بینی جریانهای نقدی عملیاتی آتی ،بررسیهای حسابداری و حسابرسی، سال 14 ، شماره 9 صص 111 تا 138.
25. قائمی و همکاران،1387،رابطه بین کیفیت سود از طریق اقلام تعهدی و اجزای تشکیل دهنده آن با بازده عادی و غیر عادی سهام،مجله تحقیقات حسابداری،شماره 28،صص23-40.
26. کامیاب تیموری،رضا،1389،تطابق توانمندی سیستمهای اطلاعاتی حسابداری با نیازهای اطلاعاتی شرکتهاوتاثیرآن بر عملکرد شرکتهای تولیدی بورس اوراق بهادارتهران،دانشگاه تهران
27. کردستانی ،غلامرضا،مدافعی،پویا،1391،بررسی توانایی مدل مبتنی بردرآمد اختیاری درمقایسه بامدل مبتنی براقلام تعهدی برای ارزیابی مدیریت سود،مجموعه مقالات همایش ملی حسابداری وحسابرسی.
28. کردستانی،غلامرضا،رودنشین،حمید،1385بررسی میزان مربوط بودن اجزای نقدی وتعهدی سودحسابداری به ارزش بازارشرکت،بررسی های حسابداری وحسابرسی،دوره 13شماره 45.
29. کردستانی، غلامرضا (1374). توانایی سود برای پیش بینی جریان نقدی و سودهای آتی. پایان نامه کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس .
30. کردستانی، غلامرضا و حبیب امیر بیگی لنگرودی (1387)، محافظه کاری در گزارشگری مالی: بررسی رابطه عدم تقارن زمانی سود و MTB به عنوان دو معیار ارزیابی محافظه کاری، بررسی های حسابداری و حسابرسی،52، ص 89.
31. کاشانی پور، محمد، نقی نژاد، بیژن،1388،بررسی اثر محدودیت های مالی بر حساسیت جریان نقدی وجه نقد، تحقیقات حسابداری، ش 2، صص 72-93.
32. مدرس، احمد،1380، بررسی کاربرد مدل سری زمانی چند متغیره در پیش بینی جریانهای نقدی عملیاتی. رساله دکتری حسابداری، دانشکده حسابداری و مدیریت، دانشگاه علامه طباطبایی.
33. مدرس، احمد و دیلمی، زهرا. ،1382، بررسی کاربرد مدل سری زمانی چند متغیری در پیش بینی جریان های نقدی عملیاتی: مقایسه تئوری با شواهد، بررسی های حسابداری و حسابرسی، ش 34، صص 77-110.
34. مشایخ، شهناز؛ اسماعیلی، مریم،1385، بررسی بین کیفیت سود و برخی جنبه های اصول راهبری در شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 45 ، ص ص 25-44.
35. مشایخی، بیتا، فدایی نژاد ،محمداسماعیل،رحمانی، راحله، 1389،مخارج سرمایه ای، اقلام تعهدی و بازده سهام، مجله پژوهش های حسابداری مالی دانشگاه اصفهان، شماره اول.
36. مشایخی، بیتا،مهرانی،ساسان،مهرانی،کاوه،کرمی،غلامرضا ،1384،نقش اقلام تعهدی در مدیریت سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسیهای حسابداری وحسابرسی، شماره42،صص61-74.
37. مشایخی،بیتا، صفری، مریم،وجه نقد ناشی از عملیات و مدیریت سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 44، تابستان 1385،صص 54-35.
38. مشایخی،بیتا،محمدآبادی،مهدی،1391،رابطه مکانیزم های حاکمیت شرکتی باکیفیت سود،مجله پژوهش های حسابداری مالی ،شماره 8.
39. میرفخرالدینی سیدحیدر، معین الدین ،محمود، ابراهیم پور علیرضا،1388، مقایسه توانایی جریان های نقدی و اقلام تعهدی در پیش بینی جریان های نقدی آتی ، بررسی های حسابداری و حسابرسی،55.
40. نوروش،ایرج،ابراهیمی کردلر،علی،1384، بررسی وتعیین رابطه ترکیب سهامداران باتقارن اطلاعات وسودمندی معیارهای حسابداری عملکرد،فصلنامه بررسیهای حسابداری وحسابرسی دوره13 شماره 3.
41. Agrawal, A., Chadha, S., 2005. Corporate governance and accounting scandals. J. Law Econ. 48, 371-406.
42. Agrawal, A., Knoeber, C., 1996. Firm performance and mechanisms to control agency problems between managers and shareholders. J. Financ. Quant. Anal. 31 (3), 377-397.
43. Ahmed, K., Hossain, M., Adams, M., 2006. The effects of board composition and board size on the informativeness of annual accounting earnings. Corp. Gover. 14 (5), 418-431.
44. Alhadab, Mohammad , Clacher, Iain and Keasey, Kevin, (2012). Effects of Audit Quality on Real and Accrual Earnings Management and Subsequent Return Performance: Evidence from IPOs. Electronic copy available at: http://ssrn.com/abstract=2225409.
45. Al- Attar, A. and Hussein, S. (2004). "Corporate Data and Future Cash Flows", Journal of Business, Finance & Accounting, Vol. 31, No. 7 & 8, pp: 861- 903.
46. Balsta,S and Mika,G,(2007)," Methodology for testing the relationship between ownership structure and discretionary accruals and earnings produced aware ",Accounting Research 52,pg-32-68.
47. Baltagi, B.H. (2005), Econometric Analysis of Panel Data, Wiley, New York,. 3rd edition.
48. Barth,,M.Clinch,G.,2013,The Role Of Accruals In Valuation And Cash Flow Prediction ,The accounting review,74
49. Barth, M. (2006). Including estimates of the future in today's financial statements. Accounting Horizons, 20(3), 271-285.
50. Barth, M.E., Cram, D.P., and Nelson, K.K. (2001). Accruals and the Prediction of Future Cash flows. The Accounting Review 76, 27-58.
51. Basu, S., (2001). Discussion of on the asymmetric recognition of good and bad news in France, Germany and the United Kingdom. Journal of Business Finance & Accounting 28: 1333-1349.
52. Bathala, C.T., Rao, R.P., 1995. The determinants of board composition: an agency theory perspective. Manag. Dec. Econ. 16,59-69.
53. Beasley, M.S., 1996. An empirical analysis of the relation between board of director composition and financial statement fraud. Account. Rev. 71, 443-465.
54. Beaver, W., and S. Ryan. (2000). "Biases and lags in book value and their effects on the ability of the book-to-market ratio to predict book return on equity. " Journal of Accounting Research 38 (1): 127-148.
55. Becker, C.L., Defond, M.L., Jiambalvo, J., Subramanyam, K., 1998. The effect of audit quality on earnings management. Contemporary Accounting Researches,15(1).
56. Bhojraj, S., Libby, R., 2005. Capital market pressure, disclosure frequency-induced earnings/cash flow conflict, and managerial myopia. The Accounting Review 80, 1-20.
57. Board, J. and J. Day, " The Information Content of Cash Flow Figures," Accounting and business Research,. 20,. 77, Winter 1989, 3-11.
58. Bowen,(1987)," Increased information content of accruals and cash", The Accounting Review8,pg-37-49.
59. Bowen, R.M., Rajgopal, S., Venkatachalam, M., 2003. Accounting Discretion, Corporate Governance and Firm Performance.
60. Brochet, F., Nam, S., and Ronen, J. (2008). The Role of Accruals in Predicting Future Cash Flows and Stock Returns. Unpublished PhD. Dissertation, Harvard University.
61. Bushman, R., Chen, Q., Engle, E., Smith, A., 2004b. Financial accounting information, organizational complexity and corporate governance systems. J. Account. Econ. 37 (2), 167-201
62. Bushman, R., Piotroski, J.D., Smith, A., 2004a. What determines corporate transparency? J. Account. Res. 42 (2), 207-252.
63. Chan, K., Jegadeesh, N. and Lakonishok, J. (2004). " Earning Quality and Stock Returns". On Line Avaluable at: www.gradientanalytics.com.
64. Cheng, C.S.A., & Hollie, D.(2008). Do coreand non-corecash flows from operations persist differentially in predicting future cash flows? Review of Quantitative Finance and Accounting, 31, 29-53.
65. Chung, H, Kallapur, S., 2003. Client importance, non-audit services and abnormal accruals. Account. Rev. 78, 931-955.
66. Cohen, D.A., Zarowin, P., 2010. Accrual-based and real earnings management activities around seasoned equity offerings. Journal of Accounting and Economics 50, 2-19.k
67. Cravens, K., Wallace, W., 2001. A framework for determining the influence of corporate board of directors in accounting studies. Corp. Gover. 9 (1), 2-24.
68. DeAngelo, L., 1986. Accounting numbers as market valuation substitutes: A study of management buyouts of public stockholders. The Accounting Review, 61. 400-420.
69. Dechow, P. M., Kothari, S. P., and Watts, R. L. (1998). The relation between earnings and cash flow. Journal of Accounting and Economics25, 133-168.
70. Dechow, P., Dichev, I., 2002. The quality of accruals and earnings: the role of accrual estimation errors. Account. Rev. 77, 35-59.
71. Dechow, P., Sloan, R., Sweeney, A., 1996. Causes and consequences of earnings manipulation: an analysis of firms subject to enforcement actions by the SEC. Contemporary Account. Res. 13 (1), 1-36.
72. Dechow, P.M., (1994), "Accounting earnings and cash flows as measures of firm performance: The role of accounting accruals", Journal of Accounting and Economics 18: 3-42.
73. Dechow , P.M., Sloan and, R.C. A.P. Sweeney (1995), 'Detecting Earnings Management', Accounting Review, Vol. 70 (April), pp. 193-225.
74. DeFond, M., Jimbalvo, J., 1994. Debt covenant violation and manipulation of accruals: accounting choice in troubled companies. J. Account. Econ. 17 (145), 176.
75. Desai,m.,and Dhormapala,D.,2009,Corporate Tax Avoidance and Firm Value ,Review Of Economics and statistics 91(30.
76. Desai, H., Rajgopal, S., Venkatachalam, M., 2004. Value-Glamour and Accruals Mispricing: One Anomaly or Two? The Accounting Review 79, pp. 355-385.
77. Dichev, I. and D. Skinner, (2002). Large-sample evidence on the debt covenant hypothesis. Journal of Accounting Research 40: 1091-1123.
78. Dirks, K.T., Ferrin, D.L., 2002. Trust in leadership: Meta-analytic findings and implications for organizational research. Journal of Applied Psychology 87, 611-628.
79. Dopuch, N., R. Mashruwala, C. Seethamraju, and T. Zach. 2005. Accrual determinants, sales changes and their impact on empirical accrual models. Working paper, Washington University in St.Louis
80. Desai, H., Rajgopal, S., Venkatachalam, M., 2004. Value-Glamour and Accruals Mispricing: One Anomaly or Two? The Accounting Review 79, pp. 355-385.
81. Erickson, Timothy, and Toni M. Whited, 2010, Treating measurement error in Tobin's q, Working Paper, University of Rochester.
82. FASB. (1978). "Objectives of Financial Reporting by Business Enterprises". Statement of Financial Accounting Concepts No.1. Stamford, CT: FASB
83. Flor, Christian Riis and Hirth, Stefan (2013). Asset liquidity, corporate investment, and endogenous financing costs. Journal of Banking & Finance 37 (2013) 474-489.
84. Francis,F,(2005)," Accruals quality measure of uncertainty in future cash flows the company is", Accounting Research46,pg -231-258.
85. Francis, R. N., Harrast, S., Mattingly, J. and Olsen, L. (2013), The Relation between Accounting Conservatism and Corporate Social Performance: An Empirical Investigation. Business and Society Review, 118: 193-222. doi: 10.1111/basr.12008
86. Finger, C., 1994, "The Ability of Earnings to Predict Future Earnings and Cash Flow," Journal of Accounting Research (Autumn), 223
87. Givoly, D., Hayn, C., (2000). "The changing time-series properties of earnings, cash flows and accruals: has financial reporting become more conservative? " Journal of Accounting and Economics 29 (3), 287-320..
88. Grant Thornton, 2005, Application of corporate governance principles on the Greek business setting. Unpublished Working Paper, Athens University of Economics and Business.
89. Greenberg, R.R., G.L. Johnson, and K. Ramesh, 1986. Earnings versus cash flow as a predictor of future cash flow Measures. Journal of Accounting, Auditing anKd Finance, 1(4): 266-277
90. Habib, A. (2008). The Role of Accruals and Cash Flows in Explaining Security Returns:Evidence from New Zealand. Journal of International Accounting, Auditing and Taxation, 17,51-6
91. Healy,P.M.,Wahlen,J.M.,1999, A Reviw Of The Earnings Management Literature And Its Implications For Standard Setting,Accounting Horizones vol.13,No.4.
92. Healy, P.,1985,The Effect of Bonus Schemes on Accounting Decisions, Journal of Accounting and Economics 7,85107
93. Hirshleifer, D., Kewei H. & Siew Hong Teoh (2009)."Accruals, cash flows, and aggregate stock returns".Journal of Financial Economics, 91,Pp.389-406
94. Hirst, D.E., Koonce, L., Venkataraman, S., 2007. How disaggregation enhances the
95. credibility of management earnings forecasts. Journal of Accounting Research 45, 811-837.
96. Holthausen, R.W., Verrecchia, R.E., 1990. The effect of informedness and consensus on price and
97. volume behavior.The Accounting Review 65, 191-20
98. Hollister J, Shoaf V, Tully G. The Effect Of Accounting Regime Characteristics On The Prediction Of Future Cash Flows: An International Comparison, International Business & Economics Research Journal 2008;Vol. 7, 5: 15-30.
99. Holthausen, R. W., and R. E. Verrecchia. 1988. The effect of sequential information releases on the variance of price changes in an intertemporal multi-asset market. Journal of Accounting Research. (Spring): 82-106.
100. Hossain, M., Cahan, S.F., Adams, M.B., 2000. The investment opportunity set and the voluntary use of outside directors: New Zealand evidence. Account. Business Res. 30, 263-273.
101. Hou,k.,Van Dijk,M. A.,2009,The Implied Cost of Capital:A New Approach,Working Paper,Ohio State University.
102. Hou, K., Zhang, Y., Zhuang, Z., 2011. Understanding the Variation in the Value Relevance of Earnings: A Return Decomposition Analysis. Working Paper. Ohio State University.
103. Hsu, G., Koh, P., 2005. Does the presence of institutional investors influence accruals management? Evidence from Australia. Corp. Govern. 13 (6), 809-823.
104. .IASC, Statement of Cash Flow, Int .Accounting Standards1993; 7
105. Jackson, S.B., 2008. The effect of firms' depreciation method choice on managers' capital investment decisions. The Accounting Review 83, 351-376.
106. Jensen, M., 1993. AFA presidential address: the modern industrial revolution exit and the failure of internal control systems. J. Finan. 48 (3), 830-881.
107. Jones, Jennifer J., 1991. Earnings management during import relief Investigations. J. Account. Res. 29, 193-228.
108. Johnston,j.,Dinardo,j.,1997,Economics Methods,4 Edition,Singapore,McGraw-Hill Intrnational Editions.
109. Kadous, K., Koonce, L., Towry, K.L., 2005. Quantification and persuasion in managerial judgment. Contemporary Accounting Research 22, 643-686.
110. Kim, D. & Qi, Y. (2010). Accruals Quality, Stock Returns, and Macroeconomic Conditions. The Accounting Review, 85 (3): 937-978.
111. Klein, A., 2002. Audit committee, board of director characteristics, and earnings management. J. Account. Econ. 33, 375-400.
112. Krishnan, G.V.,(2003)."Did Houston Clients of Arthur Andersen Recognize Publicly Available Bad News in a Timely Fashion?" On line, http://www.ssrn.com.
113. Lev, B., Li, S., & Sougiannis, T. (2010). The usefulness of accounting estimates for predicting cash flows and earnings. Review of Accounting Studies, 15(4), 799-807.
114. Li,S.., Lev,B., & Sougiannis, T. (2009). The usefulness of accounting estimates for predicting cash flows and earnings. Review of Accounting Studies, 15(4), 799-807.
115. Lipton, M., Lorsch, J., 1992. A modest proposal for improved corporate governance. Business Lawyer 48, 59-77.
116. Lorek, K., & Willinger, G. (2008). Time-series properties and the predictive ability of quarterly cash-flows. Advances in Accounting, 24, 65-70.
117. Lorek, K., & Willinger, G. (2011). Multi-step ahead quarterly cash-flow prediction models. Accounting Horizons, 25, 71-86.
118. Ministry of Economics, 2002, Law 3016/2002 on Principles of Corporate Governance (in Greek).
119. McInnis, J. and D. Collins. 2011. The effect of cash flow forecasts on accrual quality and Benchmark beating .Journal of Accounting and Economics51: 29-239
120. Mishra, C., Randoy, T., Jenssen, J., 2001. The effect of founding family influence on firm value and corporate governance. J. Int. Financ. Manag. Account. 12 (3), 235-259.
121. Ogneva, M. 2008. Accruals quality and expected returns: the importance of controlling for cash flow shocks. Working paper. Stanford University
122. Myring, M., 2006. The relationship between returns and unexpected earnings: a global analysis by accounting regimes. J. Int. Account. Audit. Tax. 15, 92-108.
123. Ohlson,J.A.,2005,on Accounting-Based Valuation Formulae,Review of Accounting studies ,10.
124. Orpurt, S., & Zang, Y. (2009). Do direct cash flow disclosures help predict future cash flows and earnings? The Accounting Review, 84(3), 893-935.
125. Peasnell, K.V., Pope, P.E., Young, S., 2000. Accrual management to meet earnings targets: UK evidence pre- and post-cadbury. Brit. Account. Rev. 32, 415.
126. Penman, S., and Zhang, X., 2004, Modeling sustainable earnings and P/E ratios using financial statement information, Columbia University working paper.
127. Poon, S., & Granger, C. (2003). Forecasting volatility in financial markets. Journal of Economic literature,41(2)
128. Richardson, S. A., R. G. Sloan, M. T. Soliman, and I. Tuna, 2005. Accrual reliability, earnings persistence, and stock prices. Journal of Accounting and Economics,39 (3), 437-485.
129. Rick N. Francis, Patricia Eason, (2012). Accruals and the naïve out-of-sample prediction of operating cash flow. Advances in Accounting, incorporating Advances in International Accounting 28 – 226-234.
130. Riddick, L.A., and T.M. Whited, 2009. The corporate propensity to save, Journal of Finance 64:1729- 1766.
131. Scott, R.(2003),"Earning Qualityand ShortSellers",The Accounting Horizons ,pp. 49-61.
132. Schipper, K., and L. Vincent, 2003. Earnings quality. Accounting Horizons 17 (Supplement), 97-110.
133. Sloan, R. G. 1993. Accounting Earnings and Top Executive Compensation. Journal of Accounting and Economics16(1): 55-100.
134. Sloan, R.G., 1996. "Do Stock Prices Fully Reflect Information in Accruals and Cash Flows about Future Earnings?" The Accounting Review 71: 289-315.
135. Tomlinson, E.C., Mayer, R.C., 2009. The role of causal attribution dimensions in trust repair. Academy of Management Review 34, 85-104.
136. Watts, R.L. & Zimmerman, J.L. (1978)Towards a positive theory of the determination of accounting standards, The Accounting Review, 53,112-134
137. Xu, Z.R., Taylor, G.K., Dugan, M.T., 2012. Review of real earnings management literature. Journal of Accounting Literature 26, 195-228.
138. Yaffee,Robert,2003,A Primer for Panel Data Analisis,Pubished by NYU.
139. Yoder, T. (2007). The incremental predictive ability of accrual models with respect to future cash flows. Working Paper. Nebraska: University of Omaha.
140. Yong S., 1999, Systematic measurement error in the estimation of discretionary accruals: An evaluation of alternative modeling procedures, Journal of Business Finance & Accounting, 26(7)&(8).
141. Yoon, S. S. and Miller, G.A., (2002),"Cash From operations and Earnings Management in Korea" the International Journal of Accounting, 37(40(, 395-412.

1-Unexpected or Abnormal
2-Expected or Normal
3-Schipper and Vincent
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 28 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود