"بسمه تعالی"
دانشگاه …………..
تحصیلات تکمیلی
تاریخ: ……………………..
شماره: ……………………..
پیوست:…………………….
تعریف پایان نامه دوره کارشناسی ارشد
مدیر محترم کمیته تحصیلات تکمیلی گروه
سلام علیکم
اینجانب …………….. به شماره دانشجویی ………….. دانشجوی رشته ………………. 'گرایش …………….. دانشکده …………….. کارشناسی ارشد ورودی نیمسال ………سال تحصیلی …………… که در حال حاضر (……. ) واحد درسی را با موفقیت گذرانده ام ضمن پیوست فرم تعریف پایان نامه که به تایید استاد راهنما رسیده است درخواست تصویب تعریف پایان نامه
تحت عنوان: ………………………………..
را دارم.
امضاء و تاریخ دانشجو
مشخصات استاد راهنما و مشاور
ردیف
نام نام خانوادگی
سمت در پایان نامه
محل خدمت
مرتبه علمی
امضاء
1
استاد راهنما
دانشگاه ………
2
استاد مشاور
دانشگاه ……..
کد رهگیری :
بسمه تعالی
دانشگاه ……….
تحصیلات تکمیلی
(تعریف پایان نامه)
نام ونام خانوادگی دانشجو:
شماره دانشجویی:
رشته تحصیلی: گرایش :
مقطع: کارشناسی ارشد
دانشکده گروه آموزشی :
1- عنوان
فارسی : بررسی رابطه اقلام تعهدی و فعالیتهای تامین مالی خارجی با بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
لاتین:
The relationship between external financing activities and accruals with stock returns of accept companies in Tehran Stock Exchange
نوع پایان نامه :
الف – عملی تئوری(
ب – کاربردی بنیادی( توسعه ای(
2- تعریف مساله (بیان مسئله):
الف – ضرورت و اهمیت موضوع به لحاظ نظری و کاربردی:
اهمیت پژوهش حاضر این است که اگر وجود رابطه بین اقلام تعهدی و فعالیتهای تامین مالی خارجی با بازده سهام دربازار سرمایه ایران اثبات شود، آنگاه می تواند در پیش بینی بازده در ایران دخالت داشته باشند؛ بنابراین، عملا در رفتار سرمایه گذاران تاثیر خواهد گذاشت. همچنین اگر بتوان نشان داد که تاثیر اقلام تعهدی سرمایه در گردش و اقلام تعهدی بلندمدت، بر بازده سهام شرکتها اثرات متفاوتی دارد،آنگاه این اطلاعات مخصوصا برای مدیران در بازار بورس مهم خواهد بود و همچنین وجود رابطه بین فعالیتهای تامین مالی و بازده سهام می تواند در تصمیم گیریهای مربوط به تامین مالی شرکت نیز تاثیرگذار باشد.
ب – مقدمه و تشریح مسله
در زمان حاضر محیطی که شرکت ها در آن فعالیت می کنند، محیط در حال رشد و رقابتی می باشد و
شرکتها نیز جهت پیشرفت نیاز به توسعه فعالیت های خود از طریق سرمایه گذاریهای جدید دارند . انجام پروژه های صنعتی نیازمند تهیه منابع مالی و وجوه نقد مورد نیاز است و در این راستا شرکت ها ناگزیر به استفاده از مکانیزمهای تامین مالی می باشند. در این بین، بازار مالی متشکل از بازار پول و بازار سرمایه نقش واسطه ای را بازی می کند که در سمت تقاضای آن فرآیندی بنام تامین مالی قرار می گیرد و طرف عرضه آن فرآیندی بنام سرمایه گذاری را تکمیل می کند. با وجود چنین بازار ی شرکت ها اطمینان دارند که قادرند با مراجعه به آن و در قالب اشکال مختلف تامین مالی وجوه مورد نیاز خود را تامین کنند . بازار پول از طریق بانک ها و موسسات مالی وجوه را از عرض ه کنندگان به متقاضیان منتقل می کند.
در این بازار که شرکت ها متقاضی دریافت وام هستند باید اعتباردهندگان را نسبت به توانایی ایفای تعهدات خود مطمئن سازند . در بازار سرمایه از طریق بورس اوراق بهادار شرکت ها قادرند تا سرمایه مورد نیاز را جذب و پروژه های بزرگ و بلندمدت خود را تامین مالی نمایند که لازمه آن مشارکت سرمایه گذاران در این امر می باشد و سرمایه گذاران نیز با اطمینان نسبت به کسب بازده معقول و مناسب از سرمایه گذاری خود اقدام به مشارکت می کنند. انتشار سهام عادی و دریافت وام های بانکی به خصوص وام های بلندمدت، به دلیل توانایی جذب مبالغ بالاو نیز به خاطر بلندمدت بودن سررسید مالی و باز پرداخت تعهدات وامها و نامحدود بودن سررسید سهام عادی مورد استقبال شرکتها واقع شده است . بازار سهام نسبت به این رویدادها از طریق بازده سهام واکنش نشان می دهد. لذا تعیین آثار انجام فعالیتهای تامین مالی بر بازده سهام شرکت ها می تواند سرمایه گذاران، مدیران و دیگر استفاده کنندگان را جهت اخذ تصمیمات مناسب یاری رساند(رهنمای رودپشتی و همکاران،1389) . ایده اصلی بسیاری از تحقیقات انجام شده در این راستا آن است که آیا بازدهی سهام شرکت ها ازروش های تامین مالی آنها تاثیر می پذیرد یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ ، این ارتباط به چه شکلی است که در این زمینه بسیاری از مطالعات انجام شده بیانگر رابطه منفی بین فعالیتهای تامین مالی شرکتها و بازده سهام در آینده است که اصطلاحا تامین مالی نابهنجار نامیده می شود.به این ترتیب که فعالیتهای افزایش (توزیع)سرمایه با کم(زیاد)شدن بازده در آینده همراه است (گرگیوس و همکاران،2011).
یکی از کارکرد هایی که برای حسابداری تعریف شده است، ارائه اطلاعات مفید و سودمند برای سر مایه گذاران جهت تعیین ارزش اوراق بهادار و کمک به تصمیمات آگاهانه سرمایه گذاری می باشد . از بین اطلاعات حسابداری ، سود حسابداری به عنوان مهمترین منبع اطلاعاتی در باره ارزیابی توان سود آوری و جریان های نقدی آتی محسوب می شود . با در نظر گرفتن اهمیت سود حسابداری و نقش وجوه نقد به عنوان یکی از منابع مهم و حیاتی هر واحد اقتصادی و استفاده از آن در بسیاری از تصمیمات مالی از قبیل مدل های ارزشیابی اوراق بهادار ، سود حسابداری به دو جزء نقدی و تعهدی تفکیک شده است. سود حسابداری بر اساس مبنای تعهدی اندازه گیری می شود و از این رو بین سود حسابداری و جریانات نقدی عملیاتی گزارش شده در صورت جریان وجوه نقد ، تفاوت بوجود می آید :
جزء تعهدی + جزء نقدی = سود حسابداری
اقلام تعهدی + جریانات نقدی عملیاتی = سود حسابداری
یکی از روشهای دستکاری سود شرکت، استفاده از اقلام تعهدی است، زیرا حسابداری تعهدی حق انتخاب قابل توجهی به مدیران در تعیین سود در دوره های زمانی متفاوت اعطا میکند. در واقع، مدیران در سیستم حسابداری تعهدی، با گزینه های متفاوتی در مورد زمان تشخیص درآمدها و هزینه ها روبه رو هستند، از جمله تشخیص سریعتر درآمد از طریق انجام فروش نسیه (تئو و دیگران،1998) . مستندات پژوهشی زیادی نیزدر این زمینه وجود دارد که بیانگر رابطه منفی میان سطح اقلام تعهدی حسابداری و بازده سهام در آینده است که اصطلاحااقلام تعهدی نابهنجار نامیده می شودبه این معنی که شرکتها همراه افزایش(کاهش) اقلام تعهدی ،بازده کمتری(بیشتری)را تجربه می کنند. این ارتباط شامل اقلام تعهدی سرمایه در گردش و اقلام بلندمدت و کل اقلام تعهدی می باشد (گرگیوس و همکاران،2011).
اقلام تعهدی و فعالیتهای تامین مالی ممکن است به اشکال گوناگونی با هم مرتبط باشند. برای مثال، اگر مدیران انتظار دارند تقاضای آتی بالا باشد، آنها ظرفیت تولید و موجودی کالا را افزایش خواهند داد. افزایش در ظرفیت تولید احتمالا افزایش در تامین مالی را ایجاب می کند. افزایش موجودی کالا قطعا با افزایش هایی در اقلام تعهدی مربوط می شود، زیرا موجودی کالا یک جزء از اقلام تعهدی جاری است بنابراین، اقلام تعهدی و فعالیتهای تامین مالی ممکن است از طریق انتظار مشابه تقاضای آتی بالا مربوط باشند . اگر تقاضای آتی کمتر از انتظارات مدیران باشد، بازار به طور منفی پاسخ خواهد داد و بازده سهام احتمالا به خاطر ظرفیت اضافه بیش از اندازه نزول می کند .بنابراین، هر دو نابهنجاری ممکن است با انتظارات شدیداً خوش بینانه مدیران درباره تقاضای تولید آتی مربوط باشند.(مشایخی،1389).
بر همین اساس ما در این پژوهش به دنبال این هستیم تا رابطه بین اقلام تعهدی و فعالیتهای تامین مالی خارجی با بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران راکشف کنیم.لازم به توضیح است که اقلام تعهدی کل به اقلام تعهدی سرمایه درگردش و اقلام تعهدی بلندمدت تقسیم می شوند که اقلام تعهدی سرمایه در گردش نشان دهنده رشد در دارائی های عملیاتی خالص جاری و اقلام تعهدی بلندمدت نشان دهنده رشد در دارائی های عملیاتی خالص بلند مدت می باشد، در حالی که هردو نشان دهنده افزایش(کاهش) سود جاری است.
3- پژوهشهای علمی انجام شده قبلی در ارتباط با پایان نامه (بطور مختصر):
الف): تحقیقات خارجی
اقلام تعهدی نابهنجار اولین بار توسط اسلوان (1996)به کار برده شد که به رابطه منفی بین سطح اقلام تعهدی حسابداری و بازده سهام آینده اشاره دارد: شرکتها با اقلام تعهدی بالا (پایین) بازده آتی پایین (بالا) را تجربه می کنند. بعد از اینکه هیلی (1985)و اسلوان (1996) صرفا بر اقلام تعهدی سرمایه در گردش تمرکز کردند.ریچاردسون و همکاران(2005) یک رابطه منفی بین اقلام تعهدی بلندمدت و تحرکات آتی در قیمت سهام را نشان دادند.
برادشوو همکاران (2006) از معیار جریان نقدی خالص ایجادشده از طریق حقوق صاحبان سهام و فعالیتهای تامین مالی ازطریق بدهی استفاده کرده و نتیجه گرفتند که آنها رابطه منفی با بازده سهام دارند.
اندرسون وگارسیا- فیجو (2006)نتایج تجربی از ارتباط منفی بین سرمایه گذاری (نرخ رشد در مخارج سرمایه ای) و ریسک حقوق صاحبان سهام ارائه کردند.
کای (2001) و چان، لیگادیش ولیکونیشک (2006) استدلال کردند که اساسا نابهنجاری قابل انتساب به درک نادرست مدیریت سود سرمایه گذاران است.
چان و لیز(2006) نشان دادند که بعد از کنترل اقلام تعهدی کل، رابطه منفی بین تامین مالی خارجی و بازده آتی سهام کاهش پیدا کرده و از لحاظ آماری معنی دار نبوده است.
هاردولزو همکاران(2010)نشان دادند که مشروط به معیارهای عملکردی گذشته ، شرکتها با تامین مالی خارجی خالص بالا(پایین)، دارای اقلام تعهدی بالا(پایین) هستند که قابل انتساب به اختیار مدیریتی و نشان دهنده عملکرد ضعیف (قوی) قیمتی سهام آتی است. آنها استدلال کردند که مدیریت عایدی فرصت طلبانه به منزله نیروی محرک مهم نابهنجاری تامین مالی خارجی است.
فرفیلد و همکاران (2003) نشان دادند که تاثیر کاهش حاشیه سود برای سرمایه گذاری نمی تواند موجب تفاوت در بین رشد دارائی های خالص عملیاتی جاری و بلند مدت شودبه این معنی که اقلام تعهدی سرمایه در گردش و بلندمدت در تاثیرشان بر عملکرد آتی شرکتها تفاوتی ندارند.آنهاهمچنین نتیجه گیری کردند که سرمایه گذارانی که برای اقلام تعهدی سرمایه درگردش ارزش بیشتری قائلند عملکرد مشابهی با اقلام تعهدی بلندمدت دارند.
کان(2008)نشان داد که اقلام تعهدی سرمایه در گردش با مشخصه های ریسک مالی همبستگی دارند.(فروش پایین،درآمد پایین،هزینه سرمایه گذاری بالا، مقیاس z آلتمن پایین).
دکو و همکاران (1995) نشان دادند که اقلام تعهدی غیر اختیاری، ثابت هستند و ازآن ها نمی توان برای هموارسازی سود استفاده کر د. هر چقدر اقلام تعهدی اختیاری درداخل اقلام تعهدی بیشتر باشد احتمال مدیریت سود نیز متعاقب آن افزایش می یابد. درنتیجه باعث می شود که اوضاع مالی این شرکت ها بهتر نشان داده شود، که به نوبه خود باعث کاهش هزینه سرمایه خواهد شد.
فرانسیس و همکاران(2005)نشان دادند شرکتهایی که از کیفیت اقلام تعهدی مناسبی برخوردارند ، هزینه سرمایه کمتری دارند. به عبارت دیگر، بین هزینه سرمایه شرکت هایی که اقلام تعهدی آنها از کیفیت پایینی برخوردار است و شرکت هایی که اقلام تعهدی آنها از کیفیت بالایی برخوردار است اختلاف معنی داری وجود دارد.
مایکل سولوین و همکاران(2011)نتیجه گیری کردند که بین سرمایه گذاری و تامین مالی همبستگی ضعیفی وجود دارد و این که سودآوری به واسطه این دو فعالیت متفاوت است، به این ترتیب که پس از کنترل ارزش دفتری به ارزش بازار،شرکتهای با سرمایه گذاری بالا بسیار سودآورتراز شرکتهای با سرمایه گذاری پایین بودند.در حالیکه شرکتهای با تامین مالی بالا سودآوری کمتری نسبت به شرکتهای با تامین مالی پایین داشتند. به علاوه رابطه بازده سرمایه گذاری پس از کنترل تامین مالی کاهش می یابد در حالی که رابطه بازده مالی پس از کنترل سرمایه گذاری،معنی دار باقی می ماند.به طور کلی یافته های آنها نشان می دهد که رابطه بازده سرمایه گذاری نمی تواند نابهنجاری در تامین مالی را توضیح دهد.
گرگیوس و همکاران(2011) به بررسی ارتباط بین تامین مالی نابهنجار خارجی و اقلام تعهدی نابهنجار به وسیله تمرکز جداگانه بر روی اقلام تعهدی سرمایه در گردش و اقلام تعهدی بلند مدت پرداختند،آنها نتیجه گیری کردند که نابهنجاری در تامین مالی خارجی و نابهنجاری در اقلام تعهدی کل بیشتر به وسیله اقلام تعهدی بلندمدت ایجاد می شود.
ب): تحقیقات داخلی که نوع مدل (الگو)، روش تحقیق و نتایج مشخص باشد.
مشایخی و همکاران(1389)، در تحقیقی نابهنجاری اقلام تعهدی،نابهنجاری مخارج سرمایه ای وبهبود عملکرد سهام با به کارگیری همزمان هر دو نابهنجاری در بازار سرمایه ایران را بررسی کردند. آنها این موضوع را از طریق بررسی عملکرد پرتفوهای تشکیل شده روی مخارج سرمایه ای و اقلام تعهدی، با استفاده از سه مقیاس مختلف از بازده، آزمون کردند نتایج انها نشان می دهد که نابهنجاری مخارج سرمایه ای و نابهنجاری اقلام تعهدی در بازار سرمایه ایران وجود دارد و از هم مجزا هستند،اگرچه این دو نابهنجاری ممکن است به طرق مختلف با هم مربوط باشند، همچنین بعد از کنترل کردن برای سه عامل ریسک فاما- فرنچ، سرمایه گذاران با به کارگیری همزمان دو نابهنجاری به جای فقط استفاده از یک نابهنجاری، بازده های بالاتری کسب می کنند.
مشایخی و همکاران(1388) نتیجه گیری کردند که نابهنجاری اقلام تعهدی،جزئی از نابهنجاری ارزشی – رشدی نیست.به عبارت دیگربازده های غیرعادی که به وسیله استراتژی های اقلام تعهدی ایجاد می شوند، موقتی است، برخلاف ریسک شرکتها که می تواند به طور ثابتی بازده های غیرعادی ایجادکند.
مشایخی و همکاران(1384) نشان دادند که شرکت ها به هنگام کاهش وجوه نقد حاصل از عملیات که بیانگر عملکرد ضعیف واحد تجاری بوده است، به منظورجبران این موضوع اقدام به افزایش سود از طریق افزایش اقلام تعهدی اختیاری کرده اند.
رحمانی و فلاح نژاد(1389) به بررسی رابطه کیفیت اقلام تعهدی با هزینه سرمایه سهام عادی پرداختند،آنها نتیجه گیری کردند که کیفیت اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه سهام عادی تاثیر دارد وهمچنین با تفکیک اقلام تعهدی به اجزای اختیاری وغیر اختیاری(ذاتی) نشان دادند که تاثیر جزءذاتی اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه سهام از تاثیر جزءاختیاری آن بیشتر است.
رسائیان و حسینی (1387) رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و هزینه سرمایه و بدهی را بررسی نموده و نشان دادند که هزینه سرمایه شرکت ها تحت تاثیرکیفیت اقلام تعهدی و اجزای آن قرار نمی گیرد.
ابراهیمی کردلر و حسنی آذرداریانی(1385) نشان دادند که بین اقلام تعهدی جاری اختیاری سال اول شرکت ها و عملکرد بلندمدت قیمت سهام در سه سال آتی رابطه مثبت وجود دارد.
کردستانی و رودنشین(1385) نشان دادند که اجزای نقدی سود حسابداری قدرت توضیح دهندگی ارزش بازار شرکت را دارد، در حالی که اجزای تعهدی سود توان پیش بینی و توضیح تغییرات در ارزش بازار شرکت را ندارد.
خواجوی و ناظمی )1384) به بررسی تاثیر ارقام تعهدی (که تفاوت میان سود حسابداری و جریان های نقدی تعریف شده اند) بر کیفیت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار پرداختند. رویکرد انتخابی برای آزمون فرضیات، مقطعی و به صورت دوره به دوره بود. انها از روش مقایسه میانگین نمونه های آماری مستقل در این تحقیق استفاده کردند. ارقام تعهدی به اجزای آن (مانند تغییرات در موجودی کالا، حساب های دریافتنی، سایر دارایی های جاری، حساب های پرداختنی و سایر بدهی های جاری) و نیز اجزای اختیاری و غیر اختیاری تفکیک شد. آنها نشان دادند که میانگین بازده سهام شرکت ها، تحت تاثیر میزان ارقام تعهدی و اجزای مربوط به آن قرار نمی گیرد. به عبارت دیگر نمی توان پذیرفت که بین میانگین بازده شرکت هایی که ارقام تعهدی آن ها به کم ترین و بیش ترین میزان گزارش می شود، اختلاف معنی داری وجود دارد.
بهرامفر و شمس عالم(1383) نشان دادند که اطلاعات مربوط به درجه اهرم مالی،اقلام تهدی،نرخ بازده سرمایه گذاری،رشد دارائی ثابت، تغییر در وجه نقد عملیاتی،ارزش بازار شرکت، نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام،هزینه استقراض و توزیع سودنقدی بر بازده غیرعادی آتی سهام تاثیرگذار است.
کردستانی و مجدی(1386) نشان دادند که بین ویژگیهای کیفی سود شامل پایداری سود، قابلیت پیش بینی سود، مربوط بودن سودبه ارزش سهام،به موقع بودن سود با هزینه سرمایه سهام عادی رابطه معکوس وجود دارد،آنها همچنین نتیجه گرفتند که بین محافظه کارانه بودن سود و هزینه سرمایه سهام عادی رابطه معنی داری وجود ندارد.
احمدپور و حسینی (1385)نشان دادند که هزینه سرمایه شرکتها تحت تاثیر کیفیت اقلام تعهدی قرارنمی گیرند،همچنین آنها نشان دادند که اجزای تشکیل دهنده کیفیت اقلام تعهدی اعم از اقلام تعهدی غیراختیاری یا اختیاری نیز تاثیرمعنی داری بر هزینه سرمایه شرکت های موردبررسی ندارند.
4- حدود پژوهش :
دامنه زمانی و مکانی اجرای پژوهش :
محیط جغرافیایی اجرای پژوهش: محیط خاصی است ( یا ……………………
جمع آوری داده ها میدانی ( کتابخانه ای ( غیره …………………………….
کلید واژه های فارسی و انگلیسی (حداکثر 5 کلید واژه):
فعالیتهای تامین مالی خارجی
اقلام تعهدی
بازده سهام
external financing activities
Accruals
stock returns
5- فرضیات پژوهش : ( هر فرضیه بصورت یک جمله خبری نوشته شود)
1- بین اقلام تعهدی کل و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
1-1- بین اقلام تعهدی سرمایه در گردش و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
1-2- بین اقلام تعهدی بلندمدت و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
2- بین فعالیتهای تامین مالی خارجی کل و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
2-1- بین فعالیتهای تامین مالی از طریق انتشارسهام و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
2-2- بین فعالیتهای تامین مالی از طریق کل بدهی و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
2-3- بین فعالیتهای تامین مالی از طریق بدهیهای کوتاه مدت و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
2-4- بین فعالیتهای تامین مالی از طریق بدهیهای بلندمدت وبازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
6- اهداف پژوهش : (اهداف و مهمترین سوالات پژوهش و فرضیه در زمینه موضوع تحقیق چیست این تحقیق به کدام ابهام و سوال به لحاظ بنیادی، توسعه ای، کاربردی پاسخ می دهد)
هدف این پژوهش بررسی رابطه اقلام تعهدی و فعالیتهای تامین مالی خارجی با بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است، از آنجا که اقلام تعهدی به عنوان جزئی از سود حسابداری است که در کنترل مدیریت قرار داشته و مدیریت می تواند آن را دستکاری کند، به همین خاطر در این تحقیق، یکی ازسوالات اصلی این است که مدیریت اقلام تعهدی چه رابطه ای با بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد.همچنین یکی از مهمترین تصمیمات مالی،تامین مالی شرکت می باشد. تامین مالی برای اجرای پروژه های سودآور در صحنه رشد شرکت نقش بسیار مهمی ایفا می نماید. توانائی شرکت در مشخص ساختن منابع مالی اعم از داخلی و خارجی برای تهیه سرمایه به منظورسرمایه گذاری و تهیه برنامه های مالی مناسب از عوامل اصلی رشد و پیشرفت شرکت به حساب می آید. مدیریت بایستی با توجه به بازار سرمایه،ساختارسرمایه شرکت و مقدار وجوه موردنیاز جهت اجرای پروزه های در دسترس،مشخص نماید که آیا شرکت برای تامین سرمایه مورد نیاز باید دست به انتشار سهام جدید بزند و یا اینکه آن را از طریق وامهای بانکی تامین نماید(میرالماسی،1374). بنابراین سوال اصلی بعدی آن است که آیا بازدهی سهام شرکت ها ازروش های تامین مالی آنها تاثیر می پذیرد یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ ، این ارتباط به چه شکلی است؟
7- خلاصه و مراحل روش پژوهش :
متغیرهای وابسته:در این تحقیق متغیروابسته، بازده سهام می باشد.
متغیرهای مستقل: فعالیتهای تامین مالی خارجی واقلام تعهدی است
الف: فعالیتهای تامین مالی خارجی
∆XFINt = EQUITYt+ DEBTt
XFINt: تغییر درمقدار خالص نقدینگی ایجادشده به وسیله فعالیتهای تامین مالی شرکتها
EQUITYt: تغییر میان جریان نقدی دریافتی به واسطه انتشار سهام جدید و جریان نقدی مورد استفاده برای بازخرید سهام و پرداخت سود تقسیمی هرسهم
DEBTt: تغییر میان جریان نقدی دریافتی به وسیله بدهی های جدید و جریان نقدی مورد استفاده برای بازپرداخت بدهی ها. DEBTt به دو دسته تغییر در بدهیهای کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم می شود:
DEBTt= SDEBTt+ LDEBTt
: SDEBT عبارت است از تغییر میان جریان نقدی دریافتی ازطریق بدهی های کوتاه مدت و جریان نقدی توزیع شده برای بازپرداخت بدهیهای کوتاه مدت.
LDEBT: عبارت است از تغییر میان جریان نقدی دریافتی ازطریق بدهی های بلندمدت و جریان نقدی توزیع شده برای بازپرداخت بدهیهای بلندمدت.
که این متغیرها به صورت زیرمحاسبه می شوند:
〖TA〗_t-〖TL〗_t)-〖NI〗_t) ∆= ∆ EQUITYt
که در آن:
:〖NI〗_t درآمد خالص
:〖TA〗_t کل دارائی ها
:〖TL〗_t کل بدهی ها
〖∆ (STD〗_t) = ∆〖SDEBT〗_t
که در آن:
〖STD〗_t: بدهیهای کوتاه مدت
∆(〖LTD〗_t) =LDEBTt
که در آن:
〖LTD〗_t: بدهی های بلندمدت
DEBTt =∆SDEBTt + LDEBTt
= EQUITYt +DEBTt XFINt
ب-اقلام تعهدی
TACCt = CACCt + NCACCt
اقلام تعهدی بلندمدت + اقلام تعهدی سرمایه درگردش= اقلام تعهدی کل
CACCt (اقلام تعهدی سرمایه در گردش): عبارت است از رشد سرمایه درگردش غیرنقدی
NCACCt (اقلام تعهدی بلندمدت): عبارت است از رشد دردارائیهای مالی بلندمدت خالص. تفاوت اصلی میان اقلام سرمایه در گردش و اقلام بلندمدت در سود آتی و تعهدات مربوطه می باشد. بنابر این TACCt (اقلام تعهدی کل) برابر مجموع اقلام سرمایه در گردش و اقلام بلندمدت می باشد.
〖TACC〗_t=〖CACC〗_t +〖NCACC〗_t
که این متغیرها به صورت زیرمحاسبه می شوند:
〖CACC〗_t= (〖CA〗_t- C_t ) -∆( 〖CL〗_t 〖-STD〗_t) (اقلام تعهدی سرمایه در گردش)
( بدهی کوتاه مدت – بدهی جاری) ∆- (وجه نقد- دارائی جاری) ∆=اقلام تعهدی سرمایه در گردش
که در آن:
:〖CA〗_t دارائی های جاری
C_t: وجه نقد و معادل پول نقد
〖CL〗_t:بدهی های جاری
〖NCACC〗_t= (〖TA〗_t -〖CA〗_t) – (〖TL〗_t – 〖CL〗_t-〖LTD〗_t) (اقلام تعهدی بلندمدت)
(بدهیهای بلندمدت- بدهیهای جاری- کل بدهیها)- (دارائی جاری – کل دارائی ها ∆(=اقلام تعهدی بلندمدت
در این پژوهش برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون ارائه شده توسط فاما و مکبث (1973)که در ارتباط با بازده تعدیل شده سالانه بر اساس معیارهای تامین مالی بعد از کنترل اقلام تعهدی است،به شرح زیر استفاده می کنیم.
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖XFIN〗_(t )+ γ_4 〖TACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆EQUITY〗_(t )+ γ_4 〖∆DEBT〗_t+γ_5 〖TACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆EQUITY〗_(t )+ γ_4 〖∆DEBT〗_t+γ_5 〖∆LDEBT〗_t+
γ_6 〖TACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆XFIN〗_(t )+ γ_4 〖CACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆EQUITY〗_(t )+ γ_4 〖∆DEBT〗_t+γ_5 〖CACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆EQUITY〗_(t )+ γ_4 〖∆DEBT〗_t+γ_5 〖∆LDEBT〗_t+
γ_6 〖CACC〗_t v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆XFIN〗_(t )+ γ_4 〖NCACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆EQUITY〗_(t )+ γ_4 〖∆DEBT〗_t+γ_5 〖NCACC〗_t+ v_(t+1)
SRET_(t+1)=γ_0 +γ_1 SIZE_t + γ_2 BVMV_t+ γ_3 〖∆EQUITY〗_(t )+γ_4 〖∆SDEBT〗_t+γ_5 〖∆LDEBT〗_t +
γ_6 〖NCACC〗_t+ v_(t+1)
: SRETاندازه تعدیل شده سالانه بازده سهام است.
8- منابع :
منابع و مآخذفارسی
1.ابراهیمی کردلر، علی، حسنی آذر داریانی، الهام (1385)، "بررسی مدیریت سود در زمان عرضه اولیه سهام به عموم در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران" ، بررسی های حسابداری و حسابرسی ،شماره 45،صص:23-3
2.احمدپور،احمد و حسینی وحید(1385)"تاثیر کیفیت اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه شرکتها"،پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشکده علوم اقتصادی و اداری،دانشگاه مازندران
3. کردستانی، غلامرضا و رود نشین، حمید (1385)،"بررسی میزان مربوط یودن اجزای نقدی و تعهدی سود حسابداری به ارزش بازار شرکت ها" ، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 45صص:68-45
4.رسائیان،امیر وحسینی،وحید(1387)،"رابطه کیفیت اقلام تعهدی و هزینه سرمایه در ایران" بررسیهای حسابداری و حسابرسی،دوره 15،شماره 53، ص82-67
5. مشایخی و همکاران(1384)"نقش اقلام تعهدی اختیاری در مدیریت سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران"بررسی های حسابداری و حسابرسی،شماره 42،ص ص:74-61
6. مشایخی و همکاران(1389)،" مخارج سرمایه ای، اقلام تعهدی و بازده سهام"پزوهشهای حسابداری مالی،سال دوم، شماره اول،صص92-77
7. مشایخی و همکاران(1388)"قدرت توضیح دهندگی اقلام تعهدی(غیرعادی)در رابطه با رفتار بازده سهام:بررسی تاثیر سود و ریسک سیستماتیک شرکتها()،تحقیقات حسابداری،شماره چهارم.
8. خواجوی، شکرالله، ناظمی، امین(1384) "بررسی ارتباط بین کیفیت سود و بازده سهام با تاکید بر نقش ارقام تعهدی در بورس اوراق بهادار تهران"، بررسی های حسابداری و حسابرسی، سال دوازدهم،شماره 40،ص ص: 60-37
9. بهرامفر،نقی و شمس عالم،سیدحسام(1383)"بررسی تاثیر متغیرهای حسابداری بر بازده غیرعادی آتی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران"بررسی های حسابداری و حسابرسی،سال یازدهم،شماره 37، ص ص: 50-23
10. کردستانی،غلامرضاو مجدی،ضیاءالدین(1386) ، "بررسی رابطه بین ویژگیهای کیفی سود و هزینه سرمایه سهام عادی"بررسی های حسابداری و حسابرسی،سال 14، شماره 48،ص 104-85
11. نوروش،ایرج و میر الماسی ، قاسم (1374) " بررسی نقش افزایش سرمایه در تامین مالی بلند مدت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران"، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اداری و مدیریت بازرگانی،دانشگاه تهران
12. رهنمای رودپشتی،فریدون و همکاران(1389)"بررسی رابطه بین وجه نقدناشی از فعالیتهای تامین مالی و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران"فصلنامه بورس اوراق بهادار،سال دوم،شماره 8،ص ص 89-65
منابع و مآخذ لاتین:
13. Anderson, C., & Garcia-Feijoo, L. (2006). Empirical evidence on capital investment, growth options, and security returns. Journal of Finance, NO 61, P P.171 -194.
14. Bradshaw, M., Richardson, S., & Sloan, R. (2006). The relation between corporate financing activities, analysts' forecasts and stock returns. Journal of
Accounting and Economics, NO 42, P P. 53-85.
15. Chan, K., Chan, L., Jegadeesh, N., & Lakonishok, J. (2006). Earnings quality and stock returns. Journal of Business, NO 79, P P. 1082-1041
16. Cohen, D., & Lys, T. (2006). Weighing the evidence on the relation between external corporate financing activities, accruals and stock returns. Journal of
Accounting and Economics, NO 42, 87-105.
17. Dechow, P., Sloan. , Sweeney, A., (1995)"Detecting earning management"
The Account Review, NO 70, PP.225-193
18. Fairfield, P., Whisenant, J., and Yohn, T. (2003). "Accrued Earnings and Growth: Implications for Future Profitability and Market Mispricing." Accounting Review, vol. 78, No.1, P P. 371-353
19. Francis, J., Lafond, R., Olsson, P., Schipper, k., (2005)."The market pricing of Accural Quality"Journal of Accounting and Economics, NO. 39, PP.327-295
20. Georgios P, Dimities T, Tao W (2011) .Accruals and the performance of stock returns following external financing activities. The British Accounting Review, NO.43, PP.229-214
21. Hardouvelis, G., Papanastasopoulos, G., Thomakos, D., & Wang, T. (2010). External financing, growth and stock returns. European Financial Management,
Forthcoming
22. Healy, P. (1985).The effect of bonus schemes on accounting decisions. Journal of Accounting and Economics, NO. 7,P P107-85
23. Khan, M. (2008). Are accruals really mispriced? Evidence from tests of an intertemporal capital asset pricing model. Journal of Accounting and Economics, NO. 45, PP.55 -77
24. Michael Sullivan, Andrew (Jianzhong) Zhang (2011). Are investment and financing anomalies two sides of the same coin? Journal of Empirical Finance N.18, PP. 633-616
25. Richardson, S., Sloan, R., Soliman, M., & Tuna, I. (2005). Accrual reliability, earnings persistence and stock prices. Journal of Accounting and Economics, NO 39, P P. 485-437
26. Sloan, R. (1996). Do stock prices fully reflect information in accruals and cash flows about future earnings? The Accounting Review, NO. 71, PP. 315-289
27. Xie, H. (2001). The mispricing of abnormal accruals. The Accounting Review, NO. 76 , PP. 373 – 357
9 – آیا برای این طرح از سازمانهای دیگر درخواست اعتبار شده است؟ بلی خیر
در صورت مثبت بودن جواب لطفا نام سازمان و نتیجه حاصل را ذکر فرمائید.
10 – هزینه پرسنلی با ذکر مشخصات کامل و میزان اشتغال هر یک و حق الزحمه آنها
نوع مسئولیت
تعداد افراد
کل ساعات کار برای طرح
حق الزحمه در ساعات
جمع
جمع هزینه های تخمینی
11 – فهرست وسایل و موادی که باید از اعتبار این طرح از داخل یا خارج کشور خریداری شود.
نام دستگاه و یا مواد
شرکت سازنده یا فروشنده
کشور
مصرفی
غیرمصرفی
ایا در ایران موجود است
تعداد واحد
قیمت
قیمت کل
جمع هزینه های وسایل مواد
12 – هزینه مسافرت و شرکت در سمینار علمی (در صورت لزوم) :
مقصد
هدف مسافرت در مدت اجرای طرح
نوع وسیله نقلیه
تعداد
هزینه به ریال
جمع هزینه های مسافرت و شرکت در سمینار
13 – هزینه های تهیه نشریات و اماده سازی پایان نامه :
الف – هزینه های تکثیر اوراق و پرسشناهها و غیره ……………………………………………………..ریال
ب – هزینه تهیه نشریات و کتب مورد لزوم ………………………………………………………………ریال
پ – هزینه تایپ و تکثیر پایان نامه ………………………………………………………………………… ریال
ت – سایر هزینه ها ……………………………………………………………………………………………. ریال
جمع هزینه های دیگر (ردیف 14) ریال
14 – جمع هزینه های طرح :
الف – هزینه های پرسنلی (ماده 11)
ب – – فهرست وسایل و موادی (ماده 12)
پ – هزینه مسافرت و شرکت در سمینار علمی (در صورت لزوم (ماده 13)
ت – هزینه های تهیه نشریات و اماده سازی پایان نامه (ماده 14)
جمع کل هزینه
15 – مبلغی که از منابع دیگر کمک خواهد شد و نحوه مصرف آن :
16 – باقیمانده هزینه های طرح که تامین آن درخواست می شود :
امضاء دانشجو امضاء استاد راهنما
نام و نام خانوادگی با قید تاریخ : نام و نام خانوادگی با قید تاریخ :
صورت جلسه شورای کمیته تحصیلات تکمیلی گروه، دانشکده و دانشگاه
17 – در تاریخ تعریف پایان نامه در کمیته تحصیلات تکمیلی گروه مطرح و مورد تصویب قرار گرفت.
امضاء
18 – در تاریخ تعریف پایان نامه در شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده مطرح و مورد تصویب قرار گرفت.
امضاء
19 – در تاریخ تعریف پایان نامه در شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه مطرح و مورد تصویب قرار گرفت.
امضاء