تارا فایل

پروپوزال مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقا



فرم پیشنهاد تحقیق
پایان‏نامه ی کارشناسی ارشد

عنوان تحقیق به فارسی: مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی

– اطلاعات مربوط به پایان‏نامه:

– عنوان تحقیق
1- عنوان به زبان فارسی:
مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی
……………………………………………………………………………………………………………………………………
2- عنوان به زبان انگلیسی/(آلمانی، فرانسه، عربی):
تذکر: صرفاً دانشجویان رشته‏های زبان آلمانی، فرانسه و عربی مجازند عنوان پایان‏نامه خود را به زبان مربوطه در این بخش درج نمایند و برای بقیه دانشجویان، عنوان بایستی به زبان انگلیسی ذکر شود.
Compare personality traits, body image and quality of life in cosmetic surgery applicants and non-applicants

– بیان مساله اساسی تحقیق به طور کلی (شامل تشریح مساله و معرفی آن، بیان جنبه‏های مجهول و مبهم، بیان متغیرهای مربوطه و منظور از تحقیق) :
در جامعه به شدت پویا و پرشتاب کنونی که اولین برداشت ها و تاثیرات مهم هستند، ظاهر افراد، نمادها و نشانه های خارجی، منزلت و اهمیت بسزایی می یابند (کیوان آرای و همکاران، 1389). زیبایی بر این اساس به عنوان یکی از مولفه های جایگاه اجتماعی در ارزیابی موقعیت های اجتماعی افراد جامعه مهم قلمداد می گردد. شکل گیری پدیده ای به نام جراحی پلاستیک، شاید بزرگترین کمک ممکن را به کسانی کرد که از قیافه و ظاهر خود ناراضی بودند (جوراب چی، 1380). در طی 20 سال اخیر تحولاتی در روشها و جزئیات جراحی زیبایی بدست آمده (گلدر1، 2003) که باعث فواید چشمگیر برای جراح و بیمار شده است. امروزه جراحی زیبایی به عنوان یکی از شایعترین اعمال جراحی در سطح جهان مطرح است که میزان بهره گیری از آن، رو به فزونی است (هاوانگ2، 2004). از زمانیکه پیشرفت های علم پزشکی، توانایی بشر را در دستکاری و تغییر ظاهر افراد ممکن ساخته طالبینی بسیار زیاد از مردم برای جراحی زیبایی به وجود آمد. از سوی دیگر وضعیت روانی و شخصیتی متقاضیان نیز در انجام این اقدام تاثیر گذار بوده است (عزیزی و همکاران، 1387).
ویژگی های شخصیتی به مجموع ویژگی هایی که در وجود یک فرد، تقریباً به طور دایم وجود دارد و موجب تمایز وی از سایرین می شود، اطلاق می گردد. ساختار شخصیت بر اساس الگوهای مختلف تبیین شده است (شکری و همکاران، 1384). در گستره ی علوم روان شناختی، نظریه های زیادی در زمینه ویژگی های شخصیتی و تاثیر آن ها بر هیجان، تفکر و رفتار تبیین شده است که در این بین مدل پنج عامل بزرگ کاستا و مک کری یکی از پرکاربردترین نظریه های شخصیت در سال های اخیر است که مطرح می کند، ویژگی های شخصیتی؛ ژنتیکی، ثابت و الگوهایی از افکار، احساسات و رفتار هستند. در این مدل؛ شخصیت یک مفهوم چندبعدی است و هر بعد شامل مجموعه ای از صفات می باشد، این ابعاد (عامل ها) عبارت اند از؛ روان رنجوری3، برون گرایی4، گشودگی5، خوشایندی6 و وظیفه شناسی7 (فراهانی، 1388).
در یک نگاه کلی می توان گفت که پایه و اساس عامل روان رنجوری را تجارب و هیجانات منفی و نامطلوب تشکیل می دهد. اضطراب، افسردگی، کم رویی، آسیب پذیری، پرخاشگری و خشونت، بی ثباتی هیجانی و حساسیت و زودرنجی از جمله ویژگی های این عامل است. برون گرایی عاملی است که تجربه ی هیجانات مثبت، قاطعیت و جرات ورزی، هیجان خواهی، اجتماعی بودن و صمیمیت، پرحرف و پر انرژی بودن از مشخصه های آن می باشد (کوک8، کاسیلاس9، روبینس10 و دو قرتی11، 2005). عامل گشودگی؛ انعطاف پذیری در برابر تجارب، خلاقیت، کنجکاوی، تخیل، ابتکار، درک احساسات و پذیرش ارزش ها و ایده های جدید را در بر می گیرد. عامل خوشایندی با صفاتی چون نوع دوستی، همدردی، خویشتن داری، بخشندگی و سخاوت و وفاداری همراه است و ویژگی هایی چون احساس وظیفه شناسی و و مسئولیت پذیری، خویشتن داری، نظم و ترتیب، کفایت، تمایل به پیشرفت و محتاط بودن مشخصه های عامل وظیفه شناسی هستند (هیرش12 و پترسون13، 2008).
ایسهی گوکا14 و همکاران (1998) در پژوهشی 415 بیمار متفاضی جراحی زیبایی به منظور مشخص نمودن ویژگی های روانپزشکی، دریافتند که وجود اختلالات نوروتیک، افسردگی، فوبیا و ناسازگاریهای اجتماعی در بین آنها چشمگیرتر از سایر اختلالات است. در این ارتباط موس و هاریس15 در سال 2009 دریافتند که پیش از انجام عمل زیبایی، سطح اضطراب و افسردگی متقاضیان جراحی زیبایی نسبت به گروه کنترل، به ترتیب 4/7 و 6/7 درصد بیشتر بوده است؛ همچنین این افراد در سایر جنبه های اجتماعی و روابط نیز دچار ناسازگاری و اختلال بودند (موس و هاریس، 2009). مارش در سال 2000 در پژوهشی به ارتباط نارضایتی از بدن در متقاضیان جراحی زیبایی با اضطراب و افسردگی، انزوای اجتماعی، اختلال روان پریشی، وسواس، تضعیف خود پنداره و اعتماد به نفس پرداخت (مارش16، 2000).
همچنین پریت چارد و گرین17 در سال 2003 در مطالعه خود بیان کردند که نارضایتی و نگرانی نسبت به بدن و اشتغال ذهنی به تغییر دادن آن در بین جوانان داوطلب جراحی زیبایی بیشتر مشاهده می شود (پریت چارد و گرین، 2003).
تصویر ذهنی در برگیرنده عقاید، احساسات آگاهانه و غیر آگاهانه در مورد بدن است (عمیدی، 1385). تصویر ذهنی، تصویری روانی است که فرد از ظاهر فیزیکی خود دارد، به عبارت دیگر، احساسات منفی و مثبتی است که فرد درباره شکل و اندازه بدن خود دارد (گرومل18 و همکاران، 2000). تصویر ذهنی منفی از خود می تواند به نارضایتی از بدن و احساس جذاب نبودن و در نهایت مشغولیت فکری نسبت به وضعیت ظاهری قسمتی از بدن در حد اختلال منجر به عملکرد می شود (ریچاردسون19 و همکاران، 2000). اگر چه تصویر ذهنی از بدن ساختاری چندبعدی است، ولی غالباً به صورت درجاتی از ظاهر فیزیکی (اندازه، شکل و ظاهر عمومی) تعریف می شود (بوید20، 2002). درک اشتباه از تصویر ذهنی می تواند به مشکلات جسمی و روحی منجر شود (لوین21 و پیران22، 2004).
از نظر تامپسون23 (1996) تصویر ذهنی ازبدن دارای سه بعد است: بعد ادراکی که مربوط به ادراک فرد از ظاهر فیزیکی خود است و شامل ارزیابی از وزن بدن، اندازه و شکل بدن است. بعد ذهنی (شناختی، عاطفی) که مربوط به جنبه هایی مانند رضایت و یا نگرانی و اضطراب نسبت به ظاهر است و بعد رفتاری که اشاره به اجتناب از برخی از شرایط است که باعث قرار گرفتن در معرض دید است که باعث اضطراب و ناراحتی می شود.
فریدریک 24و همکاران (2007) در پژوهشی مربوط به جراحی زیبایی و تصویر بدنی و نگرش های مردان و زنان در طول عمر به این نتیجه رسیدند، افرادی که به جراحی زیبایی علاقمند بودند تصویر بدنی ضعیف تری نسبت به کسانی داشتند که علاقه ای به جراحی زیبایی نداشتند و بخصوص افراد سنگین وزن علاقمندی بیشتری به جراحی زیبایی لیپوساکشن نشان می دادند و تصویر بدنی ضعیف تری نسبت به افراد دیگر داشتند.
سارور25 (2005) در پژوهش خود به این نتیجه رسید که افراد بعد از انجام جراحی زیبایی تصویر بدنی بهتری از خود گزارش می دهند(سارور، 2005). در این ارتباط در مطالعه ای دیگر افراد متقاضی جراحی زیبایی پس از عمل بهبودی بیشتری در حساسیت بین فردی، وسواس و نگرانی نسبت به ظاهر، جرات ورزی، اعتماد به نفس و سازگاری اجتماعی از خود نشان دادند (کاش و لبرگی26، 1996).
یکی از عواملی که با اقدام به جراحی زیبایی در ارتباط می باشد، کیفیت زندگی است (بهرام آبادی و دهقانی، 1393). کیفیت زندگی ارتباط گسترده ای با موارد احساسی فرد و بهداشت روانی دارد که به بیان حالات درون افراد و بیان تغییرات و توانایی ها و حالات رضایتمندی آنها از عملکردهای چندگانه تاثیرات زندگی می پردازد(رفیعی، 1382). پایین آمدن کیفیت زندگی افراد می تواند توجه آنها را به تصویر بدنی خود جلب و حتی مخدوش ساختن این تصویر موثر واقع شود(بهرام آبادی و دهقانی، 1393).
کیفیت زندگی مفهومی چند بعدی، ذهنی و پویا است(لینگر27، 1994؛ به نقل از برزو و همکاران، 1389). که در برگیرنده های حیطه های سلامت و عملکرد فیزیکی، سلامت ذهنی، عملکرد اجتماعی، رضایت از درمان، نگرانی درباره آینده و حس خوب بودن است (اکهوب28، نیجاری29، چیکری30 و لویسی31، 2008).
سینگی32 و همکاران (2012) پژوهشی ترکیه با هدف مقایسه سطح کیفیت زندگی متقاضیان رینوپلاستی که برای بار اول اقدام به جراحی می کردند و متقاضیان بار دوم چنین نتیجه گرفتند که کیفیت زندگی هم در متقاضیان رینوپلاستی بار اول و هم بار دوم بطور مشابه بهبود پیدا کرد.
بنابراین با توجه به آنچه که گفته شد پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چه تفاوتی بین ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی وجود دارد؟
د – اهمیت و ضرورت انجام تحقیق (شامل اختلاف نظرها و خلاءهای تحقیقاتی موجود، میزان نیاز به موضوع، فواید احتمالی نظری و عملی آن و همچنین مواد، روش و یا فرآیند تحقیقی احتمالاً جدیدی که در این تحقیق مورد استفاده قرار می‏گیرد:
در اهمیت پژوهش حاضر باید گفت که امروزه تقاضای جراحی زیبایی بیشتر از هر زمان دیگری است. براساس گزارش انجمن پلاستیک و زیبایی آمریکا جراحی های زیبایی33 از سال 1997 با 119 درصد افزایش به بیش از6/4 میلیون جراحی در سال 1999 رسیده است(مسعود زاده و همکاران، 1388) و براساس گزارش انجمن جراحی زیبایی آمریکا در سال 2010، جراحی زیبایی از سال 1997 تا 2009، 147% افزایش یافته است. این آمار ها نشان می دهد که هر ساله تعداد افراد متقاضی برای جراحی زیبایی افزایش پیدا می کند.
از طرف دیگر، عوامل شخصیتی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در ایجاد و تداوم انواع گوناگون ناسازگاری ها دخالت دارند. به این منظور گروه کثیری از مطالعات درصدد روشن کردن نقش مولفه های شخصیتی در جمعیت های بالینی و سالم بوده اند (وان برکی34 ، 2009). برخی از ویژگی های خاص شخصیتی باعث می شود تا افراد در موقعیت های گوناگون زندگی، رفتارهای سازگارانه و متعادل از خود نشان دهند. داشتن آگاهی و دانش لازم درباره شخصیت، در پیشگیری یا اقدامات احتمالی در مورد بروز برخی اختلالات و نابسامانی های شخصیتی می تواند به فرد کمک کند.
از طرف دیگر، آزمون NEO که در این مطالعه استفاده شده، بر پایه آسیب شناسی روانی طراحی نشده است و به خوبی می تواند در مشاوره و روان درمانی و همچنین در ارائه تشخیص در محور دوم ارزیابی روان پزشکی با ملاک های DSM-IV سازگار بوده و با سنجش الگوهای شخصیتی، مزیتی برای مطالعه به شمار آید. وجود الگوهای شخصیتی خاص در جامعه بیش از اختلالات شخصیتی تمام عیار است و با تعداد نمونه کمتر نیز قابل ارزیابی است. ودر تحقیقات کمی تاکنون این آزمون را برای متقاضیان جراحی زیبایی به کار برده است.
همچنین مواردی که در ذیل به آن اشاره شده دلیل بر اهمیت وضرورت انجام این پژوهش بوده است:
-نیاز به مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی؛
– درک روابط این سازه ها، می تواند نقش مهمی در طرح های آموزشی و مداخلات مرتبط با کیفیت زندگی متقاضیان جراحی زیبایی داشته باشد.
-عدم وجود پژوهشی جامع در این حوزه؛
-ایجاد زمینه برای انجام پژوهش های بیشتر وهمه جانبه در این حوزه.
با توجه به اهمیت و لزوم انجام مطالعات بیشتر برای فهم عوامل روان شناختی موثر بر گرایش به جراحی زیبایی و با توجه به آمار بالای جراحی زیبایی در کشور ما؛ و از آنجایی که تحقیقات اندکی مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی نشان داده است. لذا مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی ضرورت پیدا کرد.
نتایج حاصل از این پژوهش، می تواند چشم اندازی روشن و عملی برای مشاوران و روان درمانگران فراهم نماید. به علاوه، نتایج پژوهش می تواند مبنای نظری و عملی مناسبی برای کاهش مشکلات روان شناختی در موسسات مختلف آموزشی و درمانی از قبیل مراکز مشاوره در دانشگاهها، کلنیک ها و غیره قرار گیرد. لذا مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی ضرورت پیدا نمود.

ه- مرور ادبیات و سوابق مربوطه (بیان مختصر پیشینه تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور پیرامون موضوع تحقیق و نتایج آنها و مرور ادبیات و چارچوب نظری تحقیق):
بهرام آبادی و دهقانی (1393) پژوهشی با هدف مقایسه هوش هیجانی، تصویر بدن و کیفیت زندگی متقاضیان رینوپلاستی و گروه گواه انجام دادند. نمونه تحقیق از دو مرکز درمانی غیر دولتی مرتبط با جراحی های زیبایی در شهرستان اراک و در طی دوره زمانی شش ماهه (از آبان ماه 1389 تا فروردین 1390) انتخاب شدند. 80 نفر از متقاضیان رینوپلاستی مراجعه کننده به مراکز مذکور به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با 80 نفر از همراهان این متقاضیان مورد مقایسه قرار گرفتند. 40 نفر از هر گروه را خانم ها و 40 نفر دیگر را در هر گروه آقایان تشکیل دادند. افراد دو گروه از نظر جنس، سن و وضعیت تاهل همتا شدند. همچنین از ابزارهای هوش هیجانی شرینگ، کیفیت زندگی (36-SF) و تصویربدن، برای سنجش متغیرهای پژوهش استفاده شد. تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون tبرای دو گروه مستقل انجام گرفت. نتایج نشان داد که نمره مهارت اجتماعی و ارزیابی ظاهری متقاضیان رینوپلاستی به طور معنادار پایین تر از گروه گواه بود. همچنین نمره سرمایه گذاری ظاهری این متقاضیان به طور معناداری بالاتر از گروه گواه بود و بین این دو گروه تفاوتی از نظر کیفیت زندگی دیده نشد.
خانجانی، باباپور و صبا، (1391) پژوهشی با هدف بررسی و مقایسه وضعیت روانی و تصویر بدنی متقاضیان جراحی زیبایی با افراد غیرمتقاضی انجام دادند. این پژوهش یک بررسی علی مقایسه ای است. متقاضیان جراحی زیبایی 62 نفربودند که با روش نمونه گیری در دسترس و غیرمتقاضیان با همتاسازی سن، جنسیت وسطح تحصیلات از میان بستگان داوطلبین جراحی زیبایی انتخاب شدند، بنابراین آزمودنی های پژوهش حاضر 124نفر بودند. همچنین متقاضیان جراحی زیبایی مراجعانی بودند که درطی سه ماه به مراکز تخصصی جراحی زیبایی شهر ارومیه مراجعه کرده بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه SCL-90-R و پرسشنامه خود توصیف گری بدنی مارش (PSDQ)و پرسشنامه سنجش اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیری M‏ (ANOVA) و آزمونt-test مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین افراد متقاضی و غیرمتقاضی جراحی زیبایی از لحاظ اختلالات اضطرابی، افسردگی و تصویر بدنی تفاوت معنی داری وجود دارد
صبا ، گزیزه ، خانجانی و زینب (1391) پژوهشی با هدف مقایسه اختلالات شخصیت خوشه Cو B در متقاضیان جراحی زیبایی با افراد غیرمتقاضی انجام دادند. متقاضیان جراحی زیبایی 62 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس و غیر متقاضیان با همتا سازی سن، جنسیت، شغل و سطح تحصیلات از میان بستگان داوطلبین جراحی زیبایی انتخاب شدند، بنابراین آزمودنی های پژوهش حاضر 124نفر بودند. همچنین متقاضیان جراحی زیبایی مراجعانی بودند که در طی سه ماه به مراکز تخصصی جراحی زیبایی شهر ارومیه مراجعه کرده بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه MCMI-III جمع آوری گردید و یافته ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون MANOVA مورد تحلیل قرار گرفت .نتایج نشان داد که از بین اختلالات شخصیت خوشه C و B بین دو گروه فوق الذکر فقط در دو اختلال شخصیت مرزی و اجتنابی تفاوت معنی داری بدست نیامد، اما در سایر اختلالات شخصیت این دو خوشه تفاوت معنی دار بود.
مسعودزاده، کارخانه یوسفی، تیرگری سراج (1388) پژوهشی با هدف مقایسه الگوهای شخصیتی و وضعیت سلامت عمومی متقاضیان جراحی زیبایی بینی و گروه شاهد انجام دادند. پژوهش یک مطالعه پژوهشی- توصیفی است که در بیمارستان زارع ساری در سال 1386 صورت گرفت. پنجاه فرد متقاضی جراحی زیبایی بینی با پنجاه فرد گروه کنترل که اقوام درجه اول متقاضیان با همسان سازی سن، جنس و سطح تحصیلات است و خواستار جراحی زیبایی بینی نبودند، مقایسه شدند. الگوهای شخصیتی این افراد با آزمون NEO-FFI، سلامت عمومی آنان با پرسشنامه GHQ-28 سنجیده شد. تحلیل یافته ها با مدل آماری کای دو و آزمون t- test انجام گرفت.نتایج نشان داد محدوده سنی افراد شرکت کننده 7/24 سال بود. تعداد زن و مرد برابر و بیشتر آن ها مجرد بودند. در افراد متقاضی الگوهای شخصیتی باز بودن و برون گرایی بیشتر و الگوهای شخصیتی عصبیت و توافق، کمتر از افراد گروه شاهد بود. صفت وجدانی بودن در افراد متقاضی نسبت به گروه شاهد در حد تعادل نبود. این تفاوت از لحاظ آماری معنادار بود (P=0.011). درصد بیشتری از افراد گروه متقاضی وضعیت سلامت عمومی در حد مشکوک داشتند.
قلعه بندی و ابراهیمی (1383) پژوهشی با هدف الگوهای شخصیتی متقاضیان جراحی زیبایی بینی انجام دادند. پژوهش حاضر یک بررسی توصیفی – مقطعی است. آزمودنی های پژوهش 30 نفر (24 زن، 6 مرد) درخواست کننده ی جراحی بینی بودند که به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) مراجعه و برای ارزیابی روان شناختی پیش از عمل به بخش روانپزشکی این بیمارستان ارجاع شده بودند. این افراد به کمک مصاحبه ی بالینی مبتنی بر DSM و آزمون MCMI-II ارزیابی شدند. تحلیل داده‏ها به کمک روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو انجام شد. نتایج نشان داد فراوانی الگوهای شخصیتی وسواسی- خودشیفته در درخواست کنندگان جراحی بینی به طور معنی‏داری بیشتر از سایر الگوهای شخصیتی است.
پژوهش های خارجی
دی ماتی35 و همکاران (2015) در پژوهشی به بررس تصویر بدن و ویژگی های شخصیتی در افراد متقاضی جراحی زیبایی انجام دادند. برای این منظور 111 افراد متقاضی جراحی زیبایی و 149 نفر افراد غیر متقاضی را به عننوان نمونه پژوهش انتخاب کردند. نتایج پژوهش انها نشان داد که افراد متقاضی جراحی زیبایی از اختلال تصویر بدنی بیشتری نسبت به افراد غیر متقاضی برخوردارند و همچنین افراد متقاضی از اختلالات شخصیت بیشتری نسبت ه گروه شاهد برخوردارند.
داولینگ36 و همکاران (2013) در مطالعه ای به بررسی علائم روانی در افراد متقاضی جراحی زیبایی پرداختند. برای این منظور 142 نفر از افراد متقاضی جراحی زیبایی انتخاب شدند و تصویر بدن، عزت نفس و سلامت روان آنها را 6 ماه قبل از عمل و بعد عمل مورد ارزیابی قرار دادند نتایج پژوهش آنها نشان داد تصویر بدن و سلامت روان آنها بهبود پیدا کرد اما در نمرات عزت نفس آنها تغییری ایجاد نشد.
سارور و همکاران (2005) میزان افسردگی، اضطراب و تصویر بدنی را در افراد متقاضی جراحی زیبایی بررسی کرد. نتایج حاکی از آن بود که میزان افسردگی و اضطراب در زنان متقاضی جراحی زیابیی نسبت به زنان غیر متقاضی تفاوت معناداری با هم ندارند. در بررسی میزان افسردگی، اضطراب و تصویر بدنی در افرادی که جراحی زیبایی انجام داده بودند نسبت به افراد عادی زن دانشگاه پنسیلونیا نشان داد، میزان اضطراب و افسردگی گروهی که جراحی زیبایی انجام داده اند افراد عادی تفاوت معناداری با هم ندارند ولی گروهی که جراحی زیبایی انجام داده اند نارضایتی از تصویر بدنی کمتری را نسبت به گروه عادی گزارش می دهند.
فریدریک 37و همکاران (2007) در پژوهشی مربوط به جراحی زیبایی و تصویر بدنی و نگرش های مردان و زنان در طول عمر به این نتیجه رسیدند، افرادی که به جراحی زیبایی علاقمند بودند تصویر بدنی ضعیف تری نسبت به کسانی داشتندکه علاقه ای به جراحی زیبایی نداشتند و بخصوص افراد سنگین وزن علاقمندی بیشتری به جراحی زیبایی لیپوساکشن نشان می دادند و تصویر بدنی ضعیف تری نسبت به افراد دیگر داشتند.
سارور38 (2005) در پژوهش خود به این نتیجه رسید که افراد بعد از انجام جراحی زیبایی تصویر بدنی بهتری از خود گزارش می دهند. در این ارتباط در مطالعه ای دیگر افراد متقاضی جراحی زیبایی پس از عمل بهبودی بیشتری در حساسیت بین فردی، وسواس و نگرانی نسبت به ظاهر، جرات ورزی، اعتماد به نفس و سازگاری اجتماعی از خود نشان دادند (کاش و لبرگی39، 1996).

و – جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق:

با توجه به جدید بودن نسبی موضوع پژوهش و عدم پژوهش در جامعه مورد نظر نتایج حاصل از پژوهش می تواند مورد استفاده مسئولین امر قرار گیرد.
ز- اهداف مشخص تحقیق (شامل اهداف آرمانی، کلی، اهداف ویژه و کاربردی):

هدف کلی
– مقایسه ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی.
اهداف جزیی
1. مقایسه ویژگی های شخصیتی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی.
2. مقایسه تصویر بدنی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی.
3. مقایسه کیفیت زندگی در متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی.

ح – در صورت داشتن هدف کاربردی، نام بهره‏وران (سازمان‏ها، صنایع و یا گروه ذینفعان) ذکر شود (به عبارت دیگر محل اجرای مطالعه موردی):

-کلنیک ها
-مراکز جراحی زیبایی
-مراکز مشاوره
ط- سوالات تحقیق:
1. آیا بین ویژگی های شخصیتی متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد؟
2. آیا بین تصویر بدنی متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد؟
3. آیا بین کیفیت زندگی متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد؟

ی- فرضیه‏های تحقیق:

1. بین ویژگی های شخصیتی متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد.
2. بین تصویر بدنی متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد.
3. بین کیفیت زندگی متقاضیان جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد.

ک- تعریف واژه‏ها و اصطلاحات فنی و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
ویژگی های شخصیتی
تعریف مفهومی: شخصیت، بیانگر آن دسته از ویژگی های فرد یا افراد است که شامل الگوهای ثابت فکری، عاطفی و رفتاری آنهاست (پروین و جان،2001؛ ترجمه کدیور و جوادی،1386).
تعریف عملیاتی: در این پژوهش ویژگیهای شخصیتی نمره ایی است که فرد از پرسشنامه پنچ عاملی شخصیت کاستا و مک کری(NEO-FFI) بدست آورده است.
تصویر بدنی
تعریف مفهومی: تصویر ذهنی، تصویری روانی است که فرد از ظاهر فیزیکی خود دارد، به عبارت دیگر، احساسات منفی و مثبتی است که فرد درباره شکل و اندازه بدن خود دارد (گرومل40 و همکاران، 2000).
تعریف عملیاتی: در پژوهش حاضر منظور از تصویر بدن نمره ای است که آزمودنی از مقیاس تصویر بدنی لیتلتون41 و همکاران (2005) کسب می کند. این مقیاس شامل 19 سوال با دو زیر مقیاس فرعی با عناوین نارضایتی ظاهر و تداخل نارضایتی ظاهر در عملکرد اجتماعی است.
کیفیت زندگی
تعریف مفهومی : براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی42 (WHO) (2011) کیفیت زندگی، درک افراد از موقعیت خود در زندگی از نظر فرهنگ، سیستم ارزشی که در آن زندگی می کنند، اهداف انتظارات، استانداردها و اولویت هایشان است، پس موضوعی کاملا ذهنی بوده و توسط دیگران قابل مشاهده نیست و بر درک افراد از جنبه های مختلف زندگی استوار است (ایزدی، سپهوند، نادری فر و محمدی پور، 1393).
تعریف عملیاتی: در این پژوهش کیفیت زندگی نمره ای است که آزمودنی از پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 بدست آورده است.

4-روش شناسی تحقیق:

الف- شرح کامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهیزات و استانداردهای مورد استفاده در قالب مراحل اجرایی تحقیق به تفکیک):
تذکر: درخصوص تفکیک مراحل اجرایی تحقیق و توضیح آن، از به کار بردن عناوین کلی نظیر، "گردآوری اطلاعات اولیه"، "تهیه نمونه‏های آزمون"، "انجام آزمایش‏ها" و غیره خودداری شده و لازم است در هر مورد توضیحات کامل در رابطه با منابع و مراکز تهیه داده‏ها و ملزومات، نوع فعالیت، مواد، روش‏ها، استانداردها، تجهیزات و مشخصات هر یک ارائه گردد.
با توجه به ماهیت موضوع و هدف پژوهش، روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای است
ب- متغیرهای مورد بررسی در قالب یک مدل مفهومی و شرح چگونگی بررسی و اندازه گیری متغیرها:

ج – شرح کامل روش (میدانی، کتابخانه‏ای) و ابزار (مشاهده و آزمون، پرسشنامه، مصاحبه، فیش‏برداری و غیره) گردآوری داده‏ها :
پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36: پرسشنامه SF-36 ، پرسشنامه استانداردی است که توسط وار و همکاران (1992) در امریکا برای اندازه گیری کیفیت زندگی افراد سالم و بیمار طراحی شده است. این پرسشنامه دارای 8 حیطه سوال شامل: عملکرد فیزیکی (10سوال)، محدودیت نقش مربوط به سلامت جسمی (4 سوال)، محدودیت نقش مربوط به سلامت هیجانی (3 سوال)ف انرژی / خستگی (9 سوال)، سلامت هیجانی(4 سوال)، عملکرد اجتماعی (2 سوال)، درد (2 سوال) و سلامت عمومی (2 سوال) می باشد. هر سوال حداقل 2 و حداکثر 6 گزینه دارد و گزینه های هر سوال براساس مقیاس صفر تا صد درجه بندی شده است و نمره صفر و صد، کمترین و بیشترین سطح عملکرد فرد را نشان می دهد. نمره هر حیطه از جمع نمرات سوالات آن حیطه تقسیم بر تعداد سوالات محاسبه می شود؛ بنابراین نمره کیفیت زندگی در هر حیطه از صفر (کمترین نمره کیفیت زندگی) تا صد (بهترین نمره کیفیت زندگی) می باشد. پایایی آن در ابعاد مختلف در مطالعه منتظری و همکاران(1384) در ایران و سایر مطالعات خارج از کشور حداقل 73/0در بعد کارکرد اجتماعی و حداکثر 96/0 در بعد محدودیت نقش گزارش شده است (نقل از سعادت جو و همکاران، 1391).
پرسشنامه پنچ عاملی شخصیت(NEO-FFI):این پرسشنامه، پنج عامل بزرگ شخصیت را اندازه گیری می کند. این آزمون در سال 1985 توسط کاستا و مک کری ارایه شد. این ابزار دارای 5 شاخص اصلی است که عبارتند از: روان رنجورخویی، برون گرایی، بازبودن به تجربه، و جدانی بودن و توافق(بربنز،2001). این آزمون از چند مجموعه ی 12 جمله ای مربوط به هریک از شاخص ها تشکیل شده است. شیوه نمره گذاری سوالات به صورت لیکرت پنج گزینه ای شامل کاملا مخالفم (1)، مخالفم (2)، نظری ندارم (3)، موافقم (4) و کاملا موافقم (5) است. برخی پرسشها(27،3،8،9،12،14،15،18،23،24،1)به صورت معکوس نمره گذاری می شوند. پس از مشخص شدن نمره هر سوال، سوالات مربوط به هر عامل، نمره افراد در هر پنج عامل مشخص می شود. ضریب همبستگی حاصل از روایی همزمان بین فرم کوتاه و فرم بلند پرسشنامه بین 41/0 تا 75/0 گزارش شده است. اعتبار فرم کوتاه پرسشنامه با استفاده از روش بازآزمایی بین 65/0 تا 86/0 و ضریب حاصل از همسانی درونی این پرسشنامه (آلفای کرونباخ) بین 54/0 تا 79/0 گزارش شده است ( کیانمهر،1381).
پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی. این پرسشنامه توسط لیتلتون و همکاران در سال 2005 ساخته شد و حاوی 19 آیتم که به بررسی نارضایتی و نگرانی فرد درباره ی ظاهرش می پردازد. لیتلتون و همکاران (2005) ساختار عاملی پرسش نامه را نیز بررسی کرده اند. نتایج، نشانگر دو عامل مهم و معنی دار بود که عامل اول از یازده ماده(ماده های 1، 5، 3، 8، 9، 14، 15، 16، 17، 18، 19) تشکیل شده و نارضایتی فرد از ظاهر خود، وارسی کردن و مخفی کردن نقایص ادراک شده را در بر می گرد و عامل دوم با هشت ماده (ماده های2، 4، 6، 7، 10، 11، 12، 13) میزان تداخل نگرانی درباره ی ظاهر را در عملکرد اجتماعی فرد نشان می دهددر این ابزار از آزمودنی خواسته می شود در مورد هر یک از ماده ها، میزانی که آن ماده احساسات یا رفتارش را نشان می دهد، روی مقیاسی از 1 (کاملاً مخالف) تا 5 (کاملاً موافقم) درجه بندی کند نمره کل پرسشنامه، بین 19 تا 95 متغیر بوده که کسب نمره ی بیشتر، نشانگر بالا بودن میزان نارضایتی از تصویر بدنی یا ظاهر فرد است (لیتلتون و همکاران، 2005). لیتلتون و همکاران (2005) پایایی این پرسشنامه را به روش همسانی درونی، بررسی کرده و ضریب آلفای کرنباخ 93/0 را به دست آورد. ضریب همبستگی هر یک از سوالات با نمره کل پرسشنامه، از 32/0 تا 72/0 با میانگین 62/0 بوده است. همچنین ضریب آلفای کرونباخ عامل اول و دوم به ترتیب 92/0 و 76/0 و ضریب همبستگی بین دو عامل 69/0 گزارش نمود. روایی همگرایی این مقیاس از طریق محاسبه ی ضریب همبستگی آن با پرسش نامه ی وسواس اجباری پادوآ و پرسش نامه ی اختلالات خوردن بررسی شده و ضرایب همبستگی آن با این ابزار ها به ترتیب 62/0 و 4/0 بدست آمده است (01/0> p). محمدی و سجادی نژاد (1384) میزان آلفای کرونباخ کلی 84/0 از این پرسشنامه بدست آمد. و در مجموع از 19 سوال دو عامل نارضایتی از بدن و تداخل درباره عملکرد اجتماعی شناسایی شد. میزان آلفای کرونباخ برای عامل اول 84/0 و برای عامل دوم 74/0 محاسبه گردید.

د – جامعه آماری، روش نمونه‏گیری و حجم نمونه (در صورت وجود و امکان):
جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد متقاضی جراحی زیبایی شهر کرج را شامل می شوند.
روش نمونه گیری به صورت در دسترس می باشد. نمونه پژوهش شامل 160 نفر می باشند که تعداد 80 نفر از افراد متقاضی جراحی زیبایی که به مراکز جراحی زیبایی …. شهر کرج مراجعه می کنند و تعداد 80 نفر از افراد سالم که به لحاظ جنس، سن، و وضعیت تاهل با افراد متقاضی جراحی همتا سازی خواهند شد.

هـ – روش ها و ابزار تجزیه و تحلیل داده‏ها:
جهت تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده توسط پرسشنامه های فوق، از شاخص های و روش های آمارتوصیفی برای بدست آوردن فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، و خطای استاندارد داده ها و سپس از آمار استنباطی برای بدست آوردن تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA ) به کمک نرم افزار-22 spssاستفاده خواهد شد.

5- منابع:
منابع فارسی
ایزدی، ا.، سپهوند، ف.،نادری فر، م.،و محمدی پور، ف. (1393). بررسی تاثیر مداخله آموزشی برمیزان کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه تامین اجتماعی خرم آباد در تابستان1392. فصلنامه پرستاری دیابت دانشکده پرستاری و مامایی زابل، دوره 2، شماره 2: ص28-18.
برزو، س. ر.، صلواتی، م.، صفری، م.،حدادی نژاد، ش.، زندیه، م.،و ترکمان، ب. (1389). کیفیت زندگی بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان سینای همدان. مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان. دوره 13، شماره 4: ص 46-43.
بهرام آبادی، م و دهقانی، ا. (1393). مقایسه هوش هیجانی، تصویر بدن و کیفیت زندگی متقاضیان رینوپلاستی و گروه گواه. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دوره نوزدهم: 92-84.
پروین، ل. ا.، و جان، ا.ر پ. (2001). شخصیت(نظریه و پژوهش). مترجمان: دکتر محمد جوادی و پروین کدیور (1386).چاپ هشتم، انتشارات آییژ.
جوراب چی، ک. (1380). رینوپلاستی خوبه یا بد؟. تهران: پور سینا
خانجانی، ز.،باباپور، ج.،صبا، گ. (1391). بررسی و مقایسه وضعیت روانی و تصویر بدنی متقاضیان جراحی زیبایی با افراد غیرمتقاضی. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دوره 20، شماره 2: 248-237.
رفیعی، م. (1382). بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و رضایت شغلی در دانشجویان دانشگاه. فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، 48: 80-72.
سعادت جو، ع.،رضوانی، م. ر.، طبیعی، ش.،و عودی، د. (1390). مقایسه کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع 2 با افرد غیر دیابتی. مراقبت های نوین، فصلنامه علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره9، شماره 1: ص 31-24.
شکری، ا.،مرادی، ع.، فرزاد، و.، سنگری، ع. ا غنایی، ز.، و رضایی، ا. (1384). نقش صفات شخصیت و سبک های مقابله ، در سلامت روانی دانشجویان: ارائه مدل های علی. فصلنامه تازه های علوم شناختی، سال هفتم، شماره 1(25): 28-38.
صبا ، گ .، خانجانی، ز . (1391). مقایسه اختلالات شخصیت خوشه Cو B در متقاضیان جراحی زیبایی با افراد غیرمتقاضی. مجله پزشکی ارومیه، دوره 23، شماره 5: 498-492.
عزیزی، م.، ماهروزاده س.، نیک روان فرد، ن. (1387). ملاحظات اخلاقی در جراحی های زیبایی. مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی، دوره 1، شماره 3 : 33-25.
عمیدی، م.، غفرانی پور، رضوان حسینی، ف. (1385). رابطه نارضایتی از تصویر ذهنی بدنی و نمایه توده بدنی در دختران نوجوان. مجله تحقیقات علوم رفتاری ، سال چهارم، شماره 1-2(4): 59-65.
فراهانی، م. ن و اعلمی، م. (1384). مقایسه پنج عامل بزرگ شخصیت و منبع کنترل در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و افراد سالم. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره 12، شماره 1: 47-41.
قلعه بندی، م.،و ابراهیمی، ع. ا. (1383). الگوهای شخصیتی متقاضیان جراحی زیبایی بینی. مجله روانپزشکی و روان شناسی بالینی، دوره 9، شماره 4: 10-4.
کیوان آرا، م.، ربانی، ژیانپور، ر. م. (1389). قشر بندی اجتماعی و اصلاح بدن/ جراحی زیبایی به مثابه نماد پایگاه اجتماعی .فصلنامه شوارای فرهنگی اجتماعی زنان، 47: 92-37.
کیامهر، ج. ( 1381 ). هنجاریابی فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی نئو و بررسی ساختار عاملی آن در بین دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علامه طباطبائی.
محمدی، ن.،سجادی نژاد، م. ا. (1384). ارزیابی شاخصهای روانسنجی پرسشنامه نگرانی درباره تصویر بدنی و آزمون مدل ارتباطی شاخص توده بدنی، نارضایتی از تصویر بدنی و عزت نفس در دختران نوجوان. مطالعات روانشناختی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه الزهرا، دوره 3 شماره 1، بهار 85-101.
مسعودزاده، ع.، کارخانه یوسفی، م.، تیرگری سراج، ع. (1388). مقایسه الگوهای شخصیتی و وضعیت سلامت عمومی متقاضیان جراحی زیبایی بینی و گروه شاهد. دانشور، دوره 16، شماره 82 : 58-53.

منابع لاتین
Achhab, W. E., Nejjari, C., Chikri, M., & Lyoussi, B. (2008). Disease-specific health-related quality of life instruments among adults diabetic: a systematic review. Diabetes research and clinical practice; 80:171-84.
American Society for Aestetic Plastic Surgery. (2010). Cosmetic Surgery National Databank;Statistics 2009. Liposuction no longer the most popular surgical procedure according to new statistics.Available at: http://www.surjery.org/sites/default/files/2009stats. Accessedtime: 11March 2010.
Boyd, M. A. (2002). Psychiatric nursing. New York: Lippincott.
Brebner, J. (2001). Personality and stress coping. Personality and Individual Differences, 31(3), 317-327
Cash TF, Labarge AS. (1996). Development of the appreance schema inventory: a new cognitive body image assessment. Cogn Therap Res; 20(1): 37-50.
Cingi C, Eskiizmir G, Cakli H. (2003). Comparative analysis of primary and secondary Golar R. Functional and esthetic rhinoplasty. Aesthetic Plast Surg;27(5):390-6.
Cook, D. B., Casillas, A., Robbins, S. B., & Dougherty, M. (2005)Goal continuity and the big five as predictors of older adult marital adjustment. J Pers Individ Dif.; 38(3): 519-531.
Di Mattei, V.E., Bagliacca, E.P., Lavezzari, L., Di Pierro, R., Carnelli, L., Zucchi, P., Preis, F.B. and Sarno, L. (2015) Body Image and Personality in Aesthetic Plastic Surgery: A Case-Control Study. Open Journal of Medical Psychology, 4, 35-44. http://dx.doi.org/10.4236/ojmp.42004
Dowling, N, A., Jackson, A., Honigman, R. (2013). A Comparison of the Psychological Outcomes of Cosmetic Surgical Procedures. Plastic Surgery: An International Journal, 9: 1-10.
Fredrick DA, Lever J, Peplau J, Letita A.(2007). Intrest in cosmetic Surgery and body image: view of men and woman across the lifespan. Plastic Reconstr Surg; 120(5): 1047-415.
Green P, Pritchard ME. (2003). Predictors of body image dissatisfaction in adult men and women. Soc Behav Personal;31(31):215-22.
Gromel, K. Sargent, R. Wakins, J. Shoob, H. Digioacchino, R. Malian, A. (2000) Measurements of body image in clinical weight loss participants with and without binge-eating traits. Eating Behaviors; 1, 191.
Hirsh, J., & Peterson, J. (2008).Predicting creativity and academic success with a "fake-proof" mesure of the big five. J Res Pers; 42: 1323-1333.
Hwang PH. (2004). Surgical Rhinoplasty: recent advances and future direction. Otolaryngol Clin North Am;37(2):489-99.
Ishigooka J, Iwao M, Suzuki M, Fukuyama Y, Murasaki M, Miura S. (1998). Demographic features of patients seeking cosmetic surgery. Psychiatry Clin Neurosci;52(3):283-7.
Levine M, Piran N. (2004) The role of body image in the prevention of eating disorders, Body Image. 1(1):57-70
Littleton, H. L., Axsom, D. S., & Pury, C. L. (2005). Development of the body image concern inventor. Behavior Research and Therapy, 43, 229 -241.
Marsh HW. (1998). Age and gender effects in physical self-concepts for adolescent elite-athletes and nonathletes: A multi-cohort-multi-occasion design. J Sport Exerc Psychol;20(3):237-59.
Moss TP, Harris DL. (2009). Psychological change after aesthetic plastic surgery: a prospective controlled outcome study. Psychol Health Med;14(5):567-72.
Richardson E, King T, Forsyth H, Clark M. (2000) Body image evaluations in obese females with eating disorder. Eating Behaviors; 1(2)161-171.
Sarwer DB, Cash TF, Magee L, Wiliams EF, Thompson JK, Roehrig M.(2005). Female college students and cosmetic surgery: an investigation of experiences, attitudes and body image. Plast Reconstr surg; 115(3): 931-8.
Sarwer DB.(2005). Female college student and cosmetic surgery: an investigation of experiences. aptitudes and body image. Plastic Reconstr Surg; 115(10): 931-5.
Thompson JK. (1996).Assessing body image disturbance: Measures, methodology, and implementation. In: Thompson JK, editor. Body image, eating disorders and obesity: An integrative guide for assessment and treatment. Washington, DC: American Psychological Association; 49-81.
Van Berke, H.(2009). The relationship between personality, coping styles and stress, anxiety and depression, unpublished dissertation Master of Science in psychology, University of Canterbury.

1- Golar R
2- Hwang PH
3- neuroticism
4- extraversion
5- openness
6- agreeableness
7- conscientiousness
8- Cook, D. B
9 -Casillas , A
10 – Robbins, S. B
11 -Dougherty, M
12- Hirsh J
13-Peterson J
14- Ishigooka J
15 -Moss TP, Harris DL
16 -Marsh HW
17- Green P, Pritchard ME
18- Gromel, K
19 -Richardson E
20- Boyd, M. A
21- Levine M
22-Piran N
23- Thompson, J.K
24- Fredrick DA
25- Sarwer DB
26- Cash TF, Labarge AS.
27- Leininger, M.
28 -Achhab, W. E
29- Nejjari, C
30- Chikri, M
31-Lyoussi, B
32- Cingi C
33 -American Society for Aestetic Plastic Surgery
34- Van Berke, H
35- Di Mattei, V.E
36- Dowling, N, A
37- Fredrick DA
38- Sarwer DB
39- Cash TF, Labarge AS.
40- Gromel, K
41- Littleton, H. L
42-world health organizatio
—————

————————————————————

—————

————————————————————

21


تعداد صفحات : 29 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود