تارا فایل

پاورپوینت معرفی مدیریت ریسک فصل 4 کتاب جورج ای رجدا


بسم الله الرحمن الرحیم
1

معرفی مدیریت ریسک(فصل 4)
مدیریت بیمه و ریسک
جورج ری رجدا
ترجمه:کرامت الله افخمی
2

تعریف مدیریت ریسک
فرآیندی است که موارد در معرض خسارت یک سازمان را شناسایی و بهترین شیوه رفتار با آنها را انتخاب می کند و به اجرا می گذارد.

3

اهداف مدیریت ریسک
الف) اهداف قبل از وقوع خسارت: اهداف مهم قبل از وقوع خسارت شامل صرفه جویی، کاهش نگرانی و انجام تعهدهای قانونی است.
ب)اهداف بعد از وقوع خسارت: این اهداف شامل ادامه حیات، تداوم عملیات، ثبات سودآوری، رشد پیوسته و مسئولیت پذیری اجتماعی است.

4

مراحل فرآیند مدیریت ریسک
۱)شناسایی موارد در معرض خسارت
۲)تجزیه و تحلیل موارد در معرض خسارت
۳)انتخاب شیوه های مناسب برای اداره موارد در معرض خسارت
۴)اجرا و پایش برنامه های مدیریت ریسک

5

کنترل ریسک
یک اصطلاح عمومی برای توضیح تکنیک هایی برای کاهش تواتر و دامنه خسارت ها می باشد.عمده ترین روش های کنترل ریسک شامل موارد زیر است: اجتناب از ریسک ؛ جلوگیری از وقوع خسارت ؛ کاهش میزان خسارت.
6

کنترل اجتناب
به معنی آن است که یک مورد در معرض خسارت خاص ، اصلا خریداری نشود یا مورد در معرض خسارت موجود واگذار گردد.

7

پیشگیری از خسارت
پیشگیری از وقوع خسارت مربوط به تدابیری است که تواتر یک خسارت خاص را کاهش می دهد.

8

کاهش خسارت
به معنی تدابیری است که شدت یا دامنه خسارت را پس از وقوع آن کاهش می دهد.
9

تامین مالی ریسک
تامین مالی ریسک به تکنیک هایی گفته می شود که برای بعد از وقوع خسارت، پشتوانه مالی فراهم می کند. شیوه های عمده تامین مالی ریسک عبارت اند:
نگهداری ریسک؛
انتقال به روش بیمه ای ؛
بیمه بازرگانی

10

نگهداری ریسک
: شیوه ای است که یک موسسه ، بخشی و یا همه خسارت های ناشی از یک مورد در معرض خسارت را به عهده می گیرد. این شیوه می تواند در صورتی که ابزار دیگری در دسترس نباشد و خسارت ها به طور قابل ملاحظه ای قابل پیش بینی باشد، مورد استفاده قرار گیرد.خسارت ها از درآمد خالص موسسه پرداخت می گردد و از محل وجوه ذخیره سرمایه گذاری شده و یا نشده می توان برای پرداخت خسارت ها استفاده کرد یا اینکه موسسه یک بیمه گر وابسته را تشکیل دهد.

11

مزایای نگهداری ریسک
شامل پس انداز حق بیمه هایی که باید پرداخت شود، هزینه های پایین تر و تمایل و اگیزه های بیشتر برای جلوگیری از وقوع خسارت است.
12

معایب نگهداری ریسک
احتمال وقوع خسارت بیشتر از وجوه پس انداز شده از محل عدم پرداخت حق بیمه ها، احتمال تحمیل هزینه های کنترل خسارت و شرایطی که بایستی کارشناس ایمنی از خارج سازمان اجاره نمود و همچنین امکان پرداخت مالیات بیشتر است.
13

بیمه گر وابسته(کپتیو):
بیمه گری است که در اختیار شرکت مادر بوده و برای بیمه موارد در معرض خسارت آن به وجود آمده است. بیمه گران وابسته اغلب به علت دشواری تهیه بیمه نامه مورد نظر به وجود می آیند. آن ها می توانند با هزینه پایین تری خدمات را ارائه نمایند، به راحتی به بیمه گر اتکائی دست پیدا کنند و منبعی برای سود آوری شرکت باشند.

14

خود بیمه گری
خود بیمه گری به عنوان یک شکل خاصی از نگهداری برنامه ریزی شده است که از طریق آن بخشی یا همه موارد در معرض خسارت، توسط یک موسسه نگهداری می شود.

15

انتقالات غیر بیمه ای
شیوه هایی غیر از بیمه اند که به کمک آن ها، ریسک خالص و پیامدهای ناشی از آن شخص دیگری غیر از بیمه گر منتقل می گردد.
انتقالات غیر بیمه ای دارای مزایایی است: مدیریت ریسک ممکن است قادر باشد بعضی از موارد در معرض خسارت غیر قابل بیمه را منتقل کند. ممکن است هزینه انتقالات غیر بیمه ای کمتر از بیمه باشد و خسارت بالقوه به شخصی که دارای موقعیت بهتری برای کنترل خسارت، منتقل می گردد.
انتقالات غیر بیمه ای دارای معایبی نیز است: ممکن است خسارت های بالقوه با شکست روبه رو شود، زیرا زبان قرارداد بسیار پیچیده است. در حالی که موسسه در مقابل خسارتی که طبق قرارداد بایستی به شخص دیگری منتقل می گردید، مسئول است.

16

بیمه بازرگانی
: بیمه برای مواردی که احتمال وقوع خسارت پایینی دارند اما شدت خسارت بالا است، کاربرد دارد.اگر مدیر ریسک از روش بیمه برای اداره موارد در معرض خسارت خاصی استفاده کند، باید ۵ حوزه کلیدی مورد توجه قرار گیرد:
انتخاب پوشش های بیمه ای
انتخاب یک بیمه گر
مذاکره در مورد شرایط بیمه
اعلام اطلاعات مربوط به پوشش های بیمه ای
مرور دوره ای برنامه ها.
بیمه بازرگانی می تواند در برنامه مدیریت ریسک استفاده شود. انتخاب بیمه شامل انتخاب پوشش بیمه ای مورد نظر، انتخاب بیمه گر، مذاکره در مورد شرایط انتشار اطلاعات مربوط به پوشش ها و بررسی دوره ای برنامه های مدیریت ریسک است.

17

مزایای عمده بیمه
پرداخت غرامت پس از وقوع خسارت،
کاهش عدم اطمینان،
ارائه خدمات مدیریت ریسک ارزشمند
هزینه های قابل قبول مالیاتی حق بیمه های پرداختی.
18

معایب عمده بیمه
شامل هزینه های بیمه ،
صرف زمان و تلاش برای انتخاب بیمه گر،
مذاکره در مورد شرایط بیمه و امکان سهل انگاری در مورد مراقبت از مورد بیمه است.

19

یک برنامه مدیریت ریسک بایستی به نحو مناسبی اجرا و نظارت گردد. این تلاش شامل تهیه یک بیانیه ایمنی مناسب در مورد مدیریت ریسک، همکاری نزدیک با سایر افراد و بخش ها و مرور دوره ای برنامه مدیریت ریسک است.
اصول مدیریت ریسک شرکتی را همچنین می توان در برنامه مدیریت ریسک فردی اعمال نمود.

20

پایان
21


تعداد صفحات : 21 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود