1
فرصت های سرمایه گذاری
در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
2
فهرست:
وضعیت بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور از منظر زمینههای سرمایه گذاری
فرصت های سرمایه گذاری در بخش زیرساخت ارتباطات ایران
فرصت های سرمایه گذاری در صنعت تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
فرصت های سرمایه گذاری در بخش کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
فرصت های سرمایه گذاری در بخش نرمافزار ایران
فرصت های سرمایه گذاری در بخش تولید و تحویل محتوای دیجیتالی ایران
3
وضعیت کشور:
موقعیت راهبردی ایران در منطقه آسیا که به عنوان یک مرکز اتصال بازارهای نوظهور منطقه است.
وجود منابع عظیم طبیعی در کشور که پشتوانه های توسعه در کشور هستند.
وجود سند چشم انداز 1404 که آینده کشور را ترسیم کرده است.
سیاستهای کلان و برنامه های توسعه ای کشور که راهبردها و اقدامات دولت و ایجاد زمینه های رشد و شکوفایی در بخش خصوصی را فراهم می کنند.
فرصت های مهمی که دوران پسا تحریم برای برای رشد و شکوفایی اقتصاد کشور فراهم کرده همگی نشان از وجود و شکل گیری زمینه مختلف سرمایه گذاری های اطمینان بخش در اقتصاد ایران است. بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از بخشهای مهمی است که اهداف بلند مدت و برنامه های مهمی برای توسعه آن ترسیم شده است.
4
شاخص های کلیدی کل کشور:
5
وضعیت بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات(فاوا) ایران در سال های اخیر همپای کشورهای صاحب فناوری، رشد روزافزونی داشته است.
اما صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایران بیشتر وارداتی بوده و یک صنعت بومی روزآمد و متناسب با نیاز کشور شکل نگرفته است.
ضریب نفوذ 94/39 درصدی تلفن همراه، وجود 21 میلیون مشترک اینترنت، استفاده بالا از گوشی های هوشمند(27/5 میلیون گوشی تلفن هوشمند در کشور فعال است) و … همگی نشان از سطح مناسب استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران در کشور است.
از طرف دیگر تعداد دانش آموختگان رشته های مرتبط با بخش فاوا نشان می دهد که سرمایه انسانی بخش فاوا در کشورمان رشد بسیار خوبی داشته است. آمارها نشان می دهد سالانه با 200 هزار نفر دانش آموخته در حوزه های مختلف ICT مواجه هستیم.
چندین طرح کلان ملی مانند ایجاد شبکه ملی اطلاعات و توسعه دولت الکترونیکی در قالب برنامه های توسعه ای در بخش فاوا در حال اجرا است. اجرای این طرح ها نیازمند مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی است. علاوه براین اتمام این پروژه ها زیرساخت لازم را برای توسعه بخشهای دیگر فاوای کشور را فراهم می کند که سرمایه گذاری های همه جانبه ای را طلب می کند.
این شرایط همگی نشانگر وجود زمینه های مناسب برای سرمایه گذاری در بخش فاوای ایران است.
6
شاخص های بخش فاوا:
شبکه اصلی فیبرنوری 56616 کیلومتر
شبکه انتقال 2670 گیگابیت بر ثانیه
پهنای باند IP داخلی 2400 گیگابیت بر ثانیه
پهنای باند اینترنت بین الملل276/3 گیگابیت بر ثانیه
تعداد مشترکین پرسرعت 20/7 میلیون مشترک
ظرفیت ذخیره سازی محتوای بومی در داخل کشور 70 درصد
ارایه خدمات بصورت الکترونیکی 15 درصد
دسترسی پرسرعت در روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته 8000 روستا و آبادی
7
سرمایه گذاری در بخش فاوا در دوسال اخیر101,000 میلیارد ریال(بخش دولتی36,000 میلیارد ریال و بخش خصوصی65,000 میلیارد ریال)
عقد قرارداد جهت دستیابی به ارتباط پرسرعت برای 25000 روستا
سرمایه گذاری در طراحی و تولید ابزارهای زبان فارسی و بهره برداری بیشتر و بهتر از فضای مجازی
احداث مراکز هم مکانی، راه اندازی مرکز تبادل ترافیک اینترنتی کشور و کاهش تعرفه خدمات اینترنتی ارایه شده از سمت شبکه ارتباطات زیرساخت
آزادسازی و رفع انحصار در استفاده از فناوی های نوین برای ارایه خدمات جدید و افزایش خدمات مبادله ارتباطات پرسرعت و پرظرفیت بر بستر تلفن همراه در سراسر کشور به میزان 15/4 میلیون مشترک
یکپارچه سازی پروانه ها برای ارایه خدمات باند پهن بر روی شبکه ارتباطات و صدور پروانه های ایجاد و بهره برداری از شبکه ارتباطات ثابت(FCP)
8
بخشهای اقتصادی کشور بجز بخش ساختمان و خدمات اجتماعی و خانگی بقیه بخشهای اقتصادی کشور از رشد مثبت برخوردار هستند و پیشبینی شده این رشد حداقل به 5 درصد ارتقا یابد.
نرخ رشد سرمایه گذاری به 3/5 درصد افزایش یافته و انتظار میرود با توجه به رویکرد دولت برای مشارکت بیشتر بخش خصوصی داخلی و خارجی این نرخ افزایش یابد.
رتبه جهانی فضای کسب و کار کشور از رتبه 152 در سال 1392 به رتبه 118 در سال 1394 بهبود یافته و این شاخص میتواند در هدایت منابع مالی خارجی به کشور کمک کند.
9
ارزش بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات در دنیا ۳۵۰۰ میلیارد یورو برآورد می شود که سهم ایران از این بازار ۳۵ میلیارد یورو معادل ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است.
گردش مالی حوزه فناوری اطلاعات 3800 میلیارد دلار در جهان است و سهم این بخش برای ایران حدود شش تا هفت میلیارد دلار برآورد می شود.
سهم فاوا از اقتصاد ایران حدود 2/7 درصد است.
55 هزار اپلیکیشن داخلی در کشور فعال است که توسط 22 هزار متخصص داخلی ایجاد شده است.
تا پایان سال 1393 حدود 71 میلیون نفر در ایران از تلفن همراه استفاده می کنند و 27/5 میلیون گوشی تلفن هوشمند در کشور فعال است.
10
این شاخصها بیانگر وجود ظرفیتهای گسترده برای توسعه در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران است. صنعت نرم افزار، زیرساخت ارتباطات، صنعت تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات، بخش تولید و تحویل محتوای دیجیتال و بخش کاربردهای فناوری اطلاعات از محورهای مهم بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند که نیازمند سرمایه گذاری است و توان جذب سرمایه مالی و انسانی را بخوبی دارند. فرصت های سرمایه گذاری در هر یک از پنج مقوله مذکور در گزارشهای جداگانهای مورد بررسی قرار گرفته است.
11
فرصت های سرمایه گذاری در زیرساخت ارتباطات ایران:
زیرساخت ارتباطات کشور یکی از محورهای مهم توسعه بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات است. توسعه بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات یک کشور از طریق آماده سازی زیرساخت مناسب قابل تحقق است. دولت برای توسعه زیرساخت ارتباطات کشور برنامههای متعددی را به کمک بخش خصوصی اجرا کرده و مجوزهای مختلفی برای قانونمند کردن حیطه فعالیت بخش خصوصی به آنها اعطاء کرده است.
تعداد 7,648 شرکت از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پروانه فعالیت دریافت کرده اند. جدول2 نشان می دهد 17 نوع پروانه فعالیت به شرکت ها اعطاء شده که تعداد 748 شرکت پروانه فعالیت در حوزه زیرساخت ارتباطات کشور را دارند.
12
13
تلفن ثابت:
شش شرکت، پروانه ارایه خدمات عمومی تلفن ثابت را دریافت کردهاند که تنها شرکت مخابرات ایران اجازه فعالیت در کل کشور را دارد و بقیه شرکتها در محدوده جغرافیایی محدودی اجازه فعالیت دارند. جدول 3 نام و مشخصات کلی پروانه فعالیت شرکتهای مذکور را نشان میدهد.
14
دارندگان پروانه ایجاد و بهره برداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP):
از قابلیت های پروانه FCP ، مستقل بودن و گستردگی خدمات است. شرکت های دارای پروانه می توانند براساس آن همه خدمات ثابت از جمله امور مربوط به تلفن ثابت و همچنین اینترنت ثابت (خدمات ADSL) را در اختیار کاربران قرار دهند و به این ترتیب دیگر فناوری، محدودیت چندانی ایجاد نمی کند و همه خدمات به صورت سراسری و کشوری ارائه می شود.
شرکت های دارنده پروانه ایجاد و بهره برداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP):
15
دارندگان پروانه خدمات ارتباطی ثابت(Servco)
تعداد 3 شرکت تاکنون پروانه ارایه خدمات ارتباطی ثابت(Servco) را دریافت کرده اند. خدمات موضوع این پروانه، ارایه هرگونه خدمت ارتباطی، انتقال داده و انواع خدمات محتوایی و ارزش افزوده به مشترک بر بستر شبکه موضوع پروانه اپراتور میزبان در چارچوب قوانین و مقررات جاری کشور است.
16
تلفن همراه
شبکه تلفن همراه کشور از 5 طریق شرکت در کشور توسعه پیدا کرده است. جدول 6 نشان می دهد که قلمرو فعالیت 3 شرکت بصورت کشوری است و 2 شرکت دیگر در یک محوده جغرافیایی محدود و مشخص فعالیت می کنند. همانطور قبلا ذکر شد، ضریب نفوذ تلفن همراه در کشور بیش از 94/39 درصد است.
17
شرکت مخابرات ایران
شرکت مخابرات ایران (سهامی عام) در سال ۱۳۵۰ خورشیدی تاسیس شد. این شرکت اکنون دارای ۳۰ شرکت فرعی استانی، و مالک شرکت ارتباطات ثابت(آشنای اول) و شرکت ارتباطات سیار(همراه اول) است. طبق مصوبه اسفند ۱۳۸۵ هیات وزیران، شرکت مخابرات ایران مشمول واگذاری به بخش خصوصی از طریق عرضه سهام آن در بورس اوراق بهادار تهران گردید. در آذر ۱۳۸۸، در بزرگترین معامله تاریخ بورس ایران، بلوک سهام پنجاه به علاوه یک درصدی شرکت مخابرات ایران توسط کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین به ارزش حدود هشت هزار میلیارد تومان خریداری شد.
شرکت ارتباطات سیار ایران، نخستین و بزرگترین اپراتور شبکه تلفن همراه در ایران است. این شرکت از 19 مرداد ماه 1373 با واگذاری سیم کارت های دائمی، آغاز به کار کرده و از سال 1386 عرضه سیم کارت های اعتباری را نیز به سبد محصولات خود افزوده است. همراه اول در سال 1389 سهام خود را در بازار بورس کشور عرضه کرد.
این شرکت از نظر تعداد مشترکان، رتبه 1 را در کشور، خاورمیانه و آسیای جنوبی و در دنیا نیز رتبه 15 را در بین 1003 اپراتور دارد. این شرکت، اینترنت نسل سوم و چهارم تلفن همراه را نیز به مشترکان خود عرضه می کند.
18
وضعیت شبکه مخابراتی شرکت مخابرات ایران در دیماه 94
19
شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل:
شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل، دومین اپراتور تلفن همراه کشور است که در۶ آذر ۱۳۸۴ موفق به دریافت پروانه شبکه خدمات ارتباطات سیار (جی اس ام) از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات شد. این مجوز در سطح ملی و برای پوشش جغرافیایی کل کشور اعطا گردیده است.
شرکت ایرانسل در مدت زمان کوتاهی پس از دریافت مجوز مذکور، مراحل راه اندازی و توسعه شبکه را به انجام رساند و در۶ شهریور ۱۳۸۵ (نه ماه پس از دریافت مجوز) بهره برداری آزمایشی از شبکه را آغاز کرد. در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ شرکت ایرانسل مجوز آزمایشی ارائه اینترنت نسل سوم و چهارم تلفن همراه را کسب کرد و در ۴ شهریور ۱۳۹۳ این طرح به صورت رسمی در کشور پی گرفته شد. این شرکت موفق شد در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۹۴، «پروانه سراسری انتقال داده مبتنی بر فناوری بی سیم ثابت(TDD-LTE) بدون محدودیت در فناوری» را نیز برای نخستین بار در ایران کسب کند که در پی آن محدودیت جغرافیایی و فناوریک پروانه وایمکس برطرف شد.
شرکت ایرانسل بالغ بر یک هزار میلیارد ریال روی پروژه M2M سرمایه گذاری می کند. در این پروژه دو یا چند شیء در فضای اینترنت یا شبکه اختصاصی امن همراه بر بستر ارتباطات بیسیم یا باسیم به یکدیگر متصل می شوند. ارتباطات M2M نوعی ارتباط راه دور و نظارتی بر مبنای مفهوم شناخته شده با نام اینترنت اشیاء است. خدمات M2M در دنیا رشد پر شتابی داشته و پیش بینی شده است که تا سال ۲۰۲۰ حدود ۵۰ میلیارد دستگاه متصل خواهند شد و بیش از ۵۰۰ اپراتور تلفن همراه در ۱۹۰ کشور جهان تا سال ۲۰۲۰ وارد بازار M2M خواهند شد و بیش از ۲۵۰ میلیون ارتباط خودروهای هوشمند تا پایان سال ۲۰۲۰ در سراسر دنیا برقرار می شود.
20
وضعیت فعلی شبکه ایرانسل:
بیش از ۴۲۷ شهر و دهستان و ۵۶ مسیر جاده ای اصلی در تمامی ۳۱ استان کشور تحت پوشش G3 هستند و پوشش سرویس 4G نیز در بیش از ۸۲ شهر تکمیل شده است.
19 هزار وبگاه BTS نسل دو در شبکه ایرانسل وجود دارد.
تعداد کل مشترکان نسل های دو، سه و چهار به ۴۵ میلیون مشترک رسیده است/
شبکه نسل سه ایرانسل دارای 4,250 وبگاه است و ترافیک دیتای روزانه آن ۱۸۰ ترابایت است.
شبکه نسل چهار ایرانسل نیز دارای 1,750 وبگاه است و ترافیک دیتای روزانه آن ۲۰ ترابایت است.
شبکه پهن باند ایرانسل دارای 7,000 وبگاه پهن باند همراه و ثابت، ۱۳ میلیون مشترک پهن باند، ۴۲۷ شهر و دهستان تحت پوشش با ۲۳ میلیون گوشی هوشمند و ۳۰۰ ترابایت ترافیک دیتای روزانه است.
۱۳ میلیون نفر کاربر خدمات پهن باند ایرانسل هستند و 22/5 میلیون نفر کل کاربران دیتای همراه ایرانسل را تشکیل می دهند.
بیش از ۲۶۰ هزار سیم کارت M2M فعال در شبکه ایرانسل وجود دارد و به بیش از ۲۰۰ سازمان مختلف خدمات ارائه شده است.
21
شرکت رایتل:
شرکت رایتل، سومین اپراتور تلفن همراه کشور است که در سال 1386تاسیس شد و خدماتی را در زمینه های مختلف همچون فناوری کارت های هوشمند، درگاه های سازمانی، خدمات انتقال داده ها و تامین و تهیه سخت افزار ارائه کرد. شرکت رایتل در راستای گسترش دامنه فعالیت های خود، در سال 1389به اخذ پروانه اپراتورسوم تلفن همراه کشور با انحصار دوساله جهت ارائه خدمات نسل سوم تلفن همراه علاوه بر خدمات نسل دوم نائل آمد. رایتل پروانه ارائه خدمات نسل چهارم شبکه تلفن همراه 4G را نیز دریافت کرده است.
اپراتور رایتل از مهرماه سال ۱۳۹۲ با 300 هزار مشترک آغاز به کار کرد و تاکنون تعداد مشترکین آن به عدد 4/3 میلیون مشترک رسیده است.
تعداد شهر های تحت پوشش رایتل به بیش از ۳۳۰ شهر است.
تعداد وبگاه های اپراتور رایتل به2,750 وبگاه فعال رسیده است.
22
شرکت مشارکتی مخابرات سیار اصفهان(اسپادان):
در سال 1373 و براساس قوانین جذب و حمایت از سرمایه گذاری خارجی، مجوز راه اندازی اولین شبکه تلفنی همراه اعتباری کشور با ظرفیت اولیه 20 هزار شماره و قابلیت افزایش بیشتر در تاریخ 29 اردیبهشت 1380 و برای 15 سال قابل تمدید به شرکت سلکام مالزی اعطا شد و شرکت صنایع منابع فن آوری کشور مالزی مجوز استفاده از پهنای باند 12/24 مگاهرتز شبکه تلفنی GSM در محدوده استان اصفهان را دریافت کرد. در سال 1377، شرکت مشارکتی مخابرات سیار اصفهان تاسیس شد و در سال 1381 نخستین مرحله فروش سیم کارتهای اعتباری خود را با پیش شماره 0931 آغاز کرد. شایان ذکر است که در سال 1384 سهام طرف مالزیایی از شرکت صنایع منابع فناوری کشور مالزی به شرکت TM International انتقال یافت.
شرکت مشارکتی مخابرات سیار اصفهان در سال 1387 موفق به اخذ پروانه ارائه خدمات ارتباطات بی سیم مبتنی بر فناوری IEEE 16e WiMAX از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی شد پس از اخذ پروانه مذکور در سال 88 اقدام به توسعه Access برای پوشش کامل شهر اصفهان و دیگر شهرهای قید شده در پروانه کرد. در حال حاضر کل استان اصفهان تحت پوشش سرویس تلفن همراه اعتباری اسپادان می باشد و پوشش شبکه WiMAX اسپادان در سطح شهر اصفهان کامل است.
23
شبکه تلفن همراه کیش:
شبکه مستقل تلفن همراه کیش متعلق به شرکت TKC (Telecommunication Kish Company) است. این شرکت در دسامبر سال 2000 در کیش ثبت شده و پیرو قرارداد BOT عقد شده میان این شرکت و سازمان منطقه آزاد کیش مسئولیت راه اندازی شبکه تلفن همراه جزیره کیش را با مشارکت اپراتور لبنانی Libancell برعهده گرفت.
شبکه مستقل تلفن همراه جزیره کیش از بهمن 81 فعالیت تجاری خود را آغاز کرده است. این شبکه بر فناوری GSM 900 مگاهرتزی زیمنس بنا نهاده شده است. پروانه فعالیت شبکه تلفن همراه کیش در تاریخ 84/1/1 توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به مدت 10 سال تمدید شد. پیش شماره سیم کارت های شبکه مستقل تلفن همراه کیش 0934 است.
24
عرضه کنندگان خدمات اینترنت: (ISP (Internet Service Provider
این شرکتها وظیفه ایجاد دسترسی بهره برداران نهایی اعم از افراد حقیقی و حقوقی به اینترنت را بر عهده دارند. در حال حاضر 459 شرکت دارای پروانه ISP در کشور بوده و اسامی آنها در وبگاه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قابل مشاهده می باشد. روشهای متداول ارائه خدمات در این حوزه هم اکنون 1- اتصال از طریق شماره گیری 2- اتصال از طریق ارتباط بیسیم 3- اتصال از طریق بسترهای انتقال پرسرعت می باشد.
25
توزیع کنندگان اینترنت: (ISDP (Internet Service Distribution Provider
این شرکتها علاوه بر ارائه خدمات دسترسی شبیه شرکتهای ISP، مجاز به توزیع عمده پهنای باند بین شرکتهای ISP و ISDP در محدوده جغرافیایی فعالیت خود می باشد. اسامی و مشخصات 147 شرکت دارای این پروانه در وبگاه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قابل مشاهده می باشد.
ارائه دهنده گان خدمات عمومی انتقال داده ها از طریق ارتباطات ماهواره ای: (SAP (Satellite Access Provider
دارندگان پروانه SAP وظیفه تامین بسترهای انتقال داده از طریق ماهواره در سطح کشور را بعهده دارند. تنها این شرکتها مجاز به ورود تجهیزات ماهواره ای به کشور بوده و مالکیت تجهیزات شبکه های ایجاد شده توسط آنها در اختیار خود آنها است مگر در موارد خاص که بنا به درخواست مشترک و تشخیص سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی این مالکیت به مشترک منتقل می گردد.
این شرکتها می باید برای هریک از ایستگاههای ماهواره ای قبل از فعال شدن، پروانه بهره برداری دریافت کرده و حق فرکانس مربوطه را به سازمان پرداخت کنند. این شرکت ها برای ارائه خدمات نهایی تلفنی(صدا) و یا تلویزیونی (تصویر) و شبکه های داده ای رایانه ای مانند اینترنت، ارائه خدمات نقطه تماس بین المللی (ICP)، خدمات رسا (ISP)، صدا بر اینترنت (VOIP) و نظایر آن به صورت پخش عمومی و یا اختصاصی در محدوده شرح خدمات پروانه نبوده و موضوع فعالیت های دیگری است که می باید مجوزهای لازم را از سازمان دریافت کنند. فهرست شرکتهای SAP به همراه مشخصات آنها به شرح جدول 8 است.
26
فهرست شرکتهای SAP به همراه مشخصات آنها
27
ارائه خدمات عمومی انتقال داده ها: (PAP (Private Access Provider
این اپراتورها وظیفه ارائه خدمات عمومی انتقال داده ها از طریق شبکه کابلی در سطح کشور را به عهده دارند. در واقع این شرکت ها متولی ایجاد بسترهای انتقال پرسرعت کابلی در سطح کشور هستند و بواسطه مجوزهای ISDP و ISP که دریافت کرده اند اقدام به ارائه گسترده اینترنت پرسرعت می کنند. اسامی شرکت های دارای پروانه PAP به همراه مشخصات آنها به شرح جدول 9 است.
28
فهرست شرکت های دارای پروانه PAP
پروانه خدمات فیبر نوری FTTx
شرکت خدمات ارتباطی و الکترونیکی ایرانیــاننت، اولین و تنها دارنده مجوز ایجاد شبکه دسترسی پهنباند کشور مبتنی بر فیبر نوری درسال ۱۳۹۰ و با هدف ایجاد شبکه دسترسی فیبر نوری در سطح کشور و همچنین ارائه خدمات ارزش افزوده تشکیل شده است. این شرکت به عنوان چهارمین اپراتور ملی مخابراتی کشور بر مبنای پروانه صادر شده از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است. شیوه انتقال اطلاعات در اپراتور چهارم (شرکت ایرانیــاننت) براساس استفاده از فیبر نوری بوده و توان انتقال انبوهی از اطلاعات به شیوهای امنتر و با شکلی کارآمدتری در مقایسه با شیوههای سنتی خواهد داشت. جدول 10 موضوع خدمات دارنده پروانه FTTx را نشان میدهد.
29
ارائه خدمات مخابراتی ارتباطات همراه بین المللی ماهواره ای( (GMPCS
خدمات موضوع پروانه ارائه خدمات مخابراتی ارتباطات همراه بین المللی ماهواره ای (GMPCS)، عبارت است از ارائه خدمات تلفنی، دورنگار و داده ها با سرعت پائین (باند باریک) و خدمات ارزش افزوده مانند پیام کوتاه، توسط ماهواره از طریق پایانه های سیار و یا ثابت به مشترکین به صورت فرا کشوری. شرکت های دریافت پروانه باید دارای نمایندگی از یکی از شرکت های اصلی بین المللی ارائه کننده خدمات موضوع فوق بوده و از طرف شرکت مزبور اجازه فعالیت و انجام تعهدات مربوط به شرکت اصلی مندرج در پروانه را اخذ کرده باشند.
30
مهمترین فرصت های سرمایه گذاری در زیرساخت ارتباطات ایران
ارتقای ظرفیت در حوزه های تلفن ثابت، تلفن سیار و دیتا
حرکت به سمت بازارهای جدید و ایجاد مراکز داده ابرپایه جهت سرویس دهی متمرکز به شرکت ها و سایرین
توسعه خدمات پهن باند برای سازمان ها و مشترکین خانگی و تجاری
حرکت به سمت هم افزایی در شبکه های سیار و ثابت به منظور کاهش هزینه های جاری و افزایش بهره وری
به روز رسانی و نوسازی شبکه IP مخابرات کشور
ارتقای زیرساخت های ارتباطی و کمک به توسعه کسب و کارها و رشد اقتصادی و اجتماعی
روزآمدی و استفاده از فناوری های نو
توسعه کاربرد ارتباطات و فناوری اطلاعات در جامعه
سرمایه گذاری در بخش های جدید مخابراتی
راه اندازی و تقویت بخش های تحقیق و توسعه(R&D)
31
فرصت های سرمایه گذاری در صنعت تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران:
صنعت تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات یک بخش فناوری محور به شمار می رود و رشد ابداعات باعث ایجاد تغییرات پر شتاب در این حوزه شده است. وجود برخی ویژگی های خاص این صنعت را از صنایع دیگر متمایز کرده است. مهمترین ویژگی های این بخش عبارتند است از: رقابت پذیری بالا، ارتقاء مداوم سطح فناوری، رشد پر شتاب ابتکارات و سرعت در استفاده از تجهیزات مخابراتی جدید است.
در گذشته تمایل بخش خصوصی ایران به فعالیت در این حوزه زیاد بوده و در سالیان متمادی شرکت های زیادی تشکیل شده اند.
اما در سال های اخیر به علت عدم به روزرسانی محصولات شرکت های مذکور با نیاز کشور و عدم همکاری آنها با شرکت های معتبر خارجی در تولید محصولات جدیدتر، اکثر این شرکت ها نیمه تعطیل هستند. سرمایه گذاری مجدد در صنعت تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران و همکاری با شرکت های معتبر خارجی این حوزه، برای تولید تجهیزات مورد نیاز کشورمان و کشورهای همسایه می تواند به شکوفایی این صنعت مهم منجر شود.
32
تعداد اقلام تجهیزات بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات بسیار زیاد است. در جدول زیر یک دسته بندی از اقلام این بخش ارایه می شود.
نیاز بازار داخلی به کالاها و تجهیزات حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بیشتر از طریق واردات تامین می شود. این کالاها و تجهیزات هم از طریق رسمی و هم از طریق غیررسمی وارد کشور می شوند. آمار واردات رسمی اقلام کالایی مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات در سال های 1387 تا 1393 در نمودار 1 خلاصه شده است. همانطور که ملاحظه می شود، روند واردات از سال 1387 تا 1393 بطور میانگین رو به افزایش بوده است. رقم واردات رسمی در سال 1392 به 3/069 میلیارد دلار رسید که بیشترین مقدار در شش سال گذشته است.
33
بسیاری از اقلام وارداتی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، با توجه به فناوری به کار رفته در آنها قابل تولید در کشور هستند. سرمایه گذاری مناسب و استفاده از نیروی انسانی توانمند داخلی در تولید محصولات مذکور می تواند نیاز کشور را نسبت به بسیاری از تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات برطرف کرده و زمینه لازم برای صادرات به کشورهای همسایه را فراهم کند.
34
توان صنعت تولید تجهیزات مخابرات داخل کشور
در این گزارش، فهرستی از محصولات بیش از 80 شرکت ایرانی عضو سندیکای مخابرات شناسایی شده است. جدول 2، اقلام تولیدی شرکت های عضو سندیکای مخابرات ایران را نشان می دهد. این اقلام در 12 گروه به شرح جدول تقسیم بندی شده است.
35
3. تجهیزات انتقال:
36
37
38
39
10. تجهیزات شبکه سازی
40
41
تولید کننده داخلی از فناوری های جدید مخابراتی عقب ماندهاند و محصولات تولیدی آنها خریدار چندانی در داخل کشور ندارد. ایجاد صنعت توانمند بومی در حوزه تجهیزات مخابرات مستلزم راه اندازی واحدهای قوی تحقیق و توسعه در حوزه صنایع مخابرات است. در حقیقت داشتن تحقیق و توسعه بومی یک دارایی ذیقیمت و راهبردی برای هر کشوری است که در کشور ما تاکنون به طور جدی به آن توجه نشده است. بعضی از عوامل برانگیزاننده برای داشتن این چنین صنعتی عبارتند از: • ایجاد گروه های کاری قوی و توانمند در دو بخش تولید و تحقیق و توسعه. • فروش و خدمات پس از فروش نیز محرک ایجاد صنعت بومی و گسترش تحقیق و توسعه به صنایع وابسته مانند تولید قطعات الکترونیکی، مکانیکی و تراشه های نیم رسانا خواهد بود. • توجه به توان های بالای صادراتی بنابراین بخش مخابرات به شکل مستقیم یا غیر مستقیم میلیون ها شغل ایجاد می کند.
42
مهمترین فرصت های سرمایه گذاری در صنعت تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
راه اندازی و تقویت بخش های تحقیق و توسعه(R&D)
ارتقای ظرفیت شرکتهای تولید کننده تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات
توجه به توان های بالای صادراتی
حرکت به سمت بازارهای جدید
حرکت به سمت هم افزایی در شرکتهای تولید کننده تجهیزات فاوا
کمک به توسعه کسب و کارها
روزآمدی و نوسازی صنعت فاوا و استفاده از فناوری های نو
سرمایه گذاری در بخش های جدید صنعت فاوا
43
فرصت های سرمایه گذاری در بخش نرم افزار ایران:
صنعت نرم افزار یکی از محورهای مهم توسعه در صنعت فناوری اطلاعات به شمار می رود، نقش این صنعت در کسب درآمدهای صادراتی، افزایش کارآیی دولت و بالا بردن مزیت رقابتی سایر صنایع، نشان دهنده اهمیت صنعت نرم افزار است. این صنعت یکی از سودآورترین صنایع کنونی جهان است که به دلیل تکیه بر مغزافزار و نیروی فکر و عدم تمرکز بر دارایی ها و منابع فیزیکی، ارزش افزوده بالایی برای تولیدکننده و سرمایه گذار آن به ارمغان می آورد.
سرمایه گذاری و گردش پول در هر صنعت، چرخ آن را به حرکت درآورده و عامل انگیزش و رغبت ورود به آن صنعت است؛ عاملی که در صنعت نرم افزار کشور، بسیار کم به آن توجه شده، عدم آورده نقدی و سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم در بخش دولتی و بخش خصوصی و شبه دولتی است. محدود کردن بازار فروش محصولات نرم افزار به حوزه داخلی و فقدان توجه کافی به پتانسیل های موجود در صادرات نرم افزار به دیگر کشور ها و از همه مهمتر کشور های منطقه خاورمیانه با وجود مشترکات قابل توجه، از مشکلات صنعت نرم افزار در سمت تقاضا می باشد.
44
حیطه فعالیت شرکت های نرم افزاری در ایران:
45
46
47
48
49
همانطور که جدول 1 نیز نشان می دهد فرصت های سرمایه گذاری در همه بخش های صنعت نرم افزار ایران وجود دارد. یکی از حوزه های مهمی که حمایت های ویژه دولت را نیز به دنبال دارد حوزه بازی های رایانه ای است. در این حوزه سرمایه گذاری های قابل توجه ای انجام شده اما نیاز کشور همچنان بالاتر از سرمایه گذاری های فعلی است.
سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور تعداد 207 شرکت نرمافزاری عضو آن سازمان را بصورت زیر دسته بندی کرده است.
50
51
برنامه ریزی و سیاستگذاری صنعت نرم افزار در ایران توسط سازمان های مختلفی صورت می پذیرد که هریک به نوعی به بررسی مشکلات و چاره اندیشی درخصوص مسائل این صنعت می پردازند که در نتیجه نمی توان ارگانی مشخص به عنوان متولی واحد صنعت نرم افزار در ایران مشخص کرد و به راستی یکی از مهمترین آسیب های این صنعت را می توان فقدان متولی مشخص ذکر کرد. در نمودار 3 نهادهای مرتبط با صنعت نرم افزار ازجمله شوراهای عالی، شرکت ها و مراکز دولتی و پژوهشی نشان داده شده است.
52
نهادهای مرتبط با صنعت نرم افزار:
53
سازمان فناوری اطلاعات ایران (وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات)
مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزارت صنعت، معدن و تجارت
سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
اداره کل مالکیت صنعتی سازمان ثبت اسناد و املاک
شوراهای عالی:
نهادهای دولتی:
شورای عالی فضای مجازی
شورای اجرایی فناوری اطلاعات
54
سازمان نظام صنفی رایانه کشور
اتحادیه صادرکنندگان نرم افزار ایران
مراکز تحقیقاتی و پژوهشی:
تشکل های صنفی و خصوصی:
مرکز ملی فضای مجازی
مرکز تحقیقات مخابرات
دانشکده های علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات
انجمن انفورماتیک ایران
مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک
55
سازمان توسعه تجارت ایران:
56
میزان صادرات نرم افزار ایران(عدد به میلیون دلار):
57
در ایران دهها شرکت ثبت شده بازی سازی و هم چنین بیش از صد تیم بازی سازی مستقل وجود دارد. شرکت های بازی سازی وارد دوران رشد و به کار بردن تجربیات خود شده اند. در حال حاضر شاهد کار علمی و تخصصی بیش تری در تولید بازی های رایانه ای هستیم. با وجود تمام مشکلات بازی سازی در ایران، فعالیت در این حوزه سودآور است و حضور مجموعه های بزرگ سرمایه گذاری در این حوزه، می تواند علاوه بر ایجاد اشتغال در کشور، برای شرکتهای سرمایه گذار سودآوری خوبی داشته باشد.
میزان کاربران بازی های رایانه ای در ایران:
بازی های رایانه ای در ایران:
براساس پیمایش سال 1392 و مطابق با سرشماری ملی سال 1390 برآورد میزان بازیکنان بین سنین 3 تا 40 سال در ایران جمعیتی معادل 18 میلیون و 500 هزار نفر می باشد. میانگین سن بازیکنان ایرانی نیز حدود 16 سال است.
58
جنسیت مخاطبین بازی های رایانه ای در ایران در سال 1392 :
نوع دستگاه های الکترونیکی مرتبط با بازی های رایانه ای در میان بازیکنان ایرانی:
نمودار2 نوع دستگاه های الکترونیکی مورد استفاده در بین بازیکنان ایرانی را در سال 1392نشان میدهد. بیشتر بازیکنان ایرانی از رایانه خانگی برای بازی استفاده میکنند. رتبه دوم دستگاههای مورد استفاده بازیکنان ایرانی، گوشی های هوشمند هستند.
59
درآمد بازی های رایانه ای ایران و چند کشور منطقه خاورمیانه و آفریقا در سال 2014 (دلار):
درآمد بازی های رایانه ای در ایران بیش از 123 میلیون دلار در سال است.
60
نسبت درآمد بازی های رایانه ای به ازای هر نفر در سال 2014 (دلار):
بطور متوسط هر نفر ایرانی 1/6 دلار در سال برای بازی رایانه پرداخت میکند. این رقم به مراتب از کشورهایی نظیر قطر، امارات و عربستان کمتر است.
61
مهمترین فرصت های سرمایه گذاری در بخش نرم افزار ایران:
ارتقای ظرفیت شرکتهای تولید کننده نرمافزار و بازی های رایانه ای
حرکت به سمت بازارهای جدید
حرکت به سمت هم افزایی در شرکتهای تولید کننده نرمافزار و بازی های رایانه ای
ارتقای موتورهای تولید نرمافزار و بازی های رایانه ای و کمک به توسعه کسب و کارها
روزآمدی و استفاده از فناوری های نو
توسعه برنامههای نرمافزاری کاربردی در جامعه
سرمایه گذاری در بخش های جدید نرمافزاری
راه اندازی و تقویت بخش های تحقیق و توسعهR&D))
62
فرصت های سرمایه گذاری در بخش تولید و تحویل محتوای دیجیتالی ایران:
تولید، انتقال و تحویل محتوا بر بستر اینترنت و شبکههای تلفن همراه یکی از مهمترین بخشهای زنجیره عرضه محتوا در کشور است. بخش های مذکور از فرصتهای سرمایهگذاری متنوع و جذابی برخوردار است. در ادامه فرصتهای سرمایهگذاری در دو بخش تولید محتوا و شبکه های توزیع محتوا (CDN ) تبیین میشود.
63
1. تولید محتوا:
سالانه بیش از 100 میلیارد برنامه کاربردی در دنیا دانلود میشود.
در سال 2013، نزدیک به 1/8 میلیون شغل تنها در بخش تولید محتوا و برنامه های کاربردی در جهان ایجاد شده است.
اقتصاد برنامه های کاربردی بیش از 10 میلیارد یورو در سال فقط در اروپا درآمد ایجاد می کند.
هر یک از برنامه های کاربردی به ایجاد خدمات ارزش افزودهای بر بستر تلفن همراه منجر می شود. با تولید روزافزون برنامه های کاربردی، خدمات ارزش افزوده تلفن همراه نیز افزایش روزافزونی داشته است. خدمات ارزش افزوده بسیار متنوع و پرکاربرد هستند. هر کدام از اپراتورهای تلفن همراه و شرکت های مختلف تولید و عرضه محتوای دیجیتالی با ارائه خدمات ارزش افزوده رنگارنگ، سعی در ربودن گوی رقابت از یکدیگر دارند. ارائه خدمات ارزش افزوده هم به نفع کاربران و هم به نفع بازار کار ایران تمام شده است. چرا که به مدد این خدمات، اینک شاهد تشکیل و رشد شرکت هایی هستیم که اقدام به ارائه خدمات ارزش افزوده و تولید محتوا به اپراتورهای تلفن همراه کشور می کنند.
تعدادی از شرکت های فناوری اطلاعات که به طور تخصصی در حوزه ارزش افزوده در بستر تلفن همراه فعالیت می کنند شرکت های نوپا هستند. زیست بوم های خدمات ارزش افزوده تلفن همراه باعث به وجود آمدن و شکوفایی شرکت هایی نوپا و خلاق در این حوزه شده است. این شرکت ها سرویس های تخصصی قابل ملاحظه ای در بستر تلفن همراه طراحی و پیاده سازی می کنند و تولید محتوای اپراتور های تلفن همراه کشور را انجام می دهند.
64
کتابخوان دیجیتالی
کتابخوان دیجیتالی، به عنوان یکی از خدمات نوین یکی از اپراتور های کشور است که در حوزه ارزش افزوده ارائه شده است و محتوای آن، از مالکین مختلف محتوا تامین می شود. محتوای کتابخوان دیجیتالی و کتابخوان فراکتاب از طریق عقد قرارداد با ناشرین و مالکین محتوا تامین می شود و محتوا در بازارهای دیجیتال عرضه می شود.
فروشگاه فراکتاب:
فراکتاب یک فروشگاه محتوای دیجیتالی شامل کتاب، کتاب صوتی، سخنرانی و … است. کتابخوان دیجیتالی آوابوک در 2 دی ماه 1391 در شورای عالی انفورماتیک ثبت شد و شروع به کار کرد. این فروشگاه بر بسترهای اندروید، ویندوز و وب در دسترس بوده و محتوای ده ها ناشر، موسسه فرهنگی، هنری و دیجیتالی را عرضه می کند.
تامین خدمات ارزش افزوده محتوای مذهبی:
چندین شرکت در عرضه محتوای فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و… روی بستر تلفن همراه فعالیت می کنند. این شرکت ها با تبلیغات مناسب خود و با روش های نوین و هوشمند تبلیغاتی سعی می کنند، بسته های فرهنگی را به مشترکان تلفن همراه معرفی کنند. برگزاری مسابقات پیامکی، ارائه محصولات الکترونیکی و آهنگ های پیشواز به کاربران از دیگر خدمات این شرکت ها است.
65
محصولات ورزشی، سلامت و آموزشی:
چندین شرکت در عرضه محتوای ورزشی، سلامت و آموزشی روی بستر تلفن همراه فعالیت می کنند. این شرکت ها، پل ارتباطی مناسبی با شرکت ها و سازمان ها برای بازتعریف محتوا و خدمات ارزش افزوده در بستر سازمان ایجاد کرده اند.
عرضه بازی های رایانه ای:
چندین شرکت به عرضه بازی های رایانه ای معطوف شده اند. پیچیدگی های تولید بازی و روند بازی توسط کاربر، با قرار گرفتن در شیوه های جدیدی که این شرکت ها در خدمات خود به کار می گیرند تجربه جدیدی از بازی را برای علاقمندان به ارمغان آورده است. بازی های برخط، پازل های ماجراجویانه، بازی های کلاسیک، بازی های راهبردی و… از جمله تولیدات این شرکت ها است.
66
خدمات مبتنی بر مکان
ابتدا موقعیت مشترک تلفن همراه با استفاده از ایستگاههای شبکه مخابراتی سیار یا سامانه موقعیت یاب جهانی GPS یا روشهای ترکیبی تعیین می شود. اگر موقعیت مشترک به طور خودکار تعیین نشود امکان اعلام دستی موقعیت مشترک نیز وجود خواهد داشت. سپس خدمات مختلف مکان محور به مشترک ارایه می شود. خدمات مبتنی بر مکان عبارتند از: پیدا کردن مسیر، جستجو در بانکهای اطلاعاتی شهر و کشور باتوجه به موقعیت مکانی کاربر، خدمات امنیت عمومی( شامل: پیدا کردن مصدومین، هشدار به ساکنین پیش از وقوع حوادث، راهنمایی برای ساکنین پس از وقوع حوادث و …)، مدیریت ترافیک(شامل: از آنجا که تلفن همراه ها بطور مداوم با آنتن در ارتباط است حجم قابل توجهی از اطلاعات موقعیت مکانی و سرعت حرکت این گوشیها که همراه افراد و یا داخل خودرو است بطور لحظه ای روی شبکه موجود است)، خدمات اطلاع رسانی مبتنی بر موقعیت مکانی(مثل نزدیکترین رستوران، اطلاعات توریستی، وضعیت آب و هوا، اوقات شرعی)، سرگرمی و خدمات اجتماعی( شامل: انجام بازیهایی که مبتنی بر موقعیت مکانی افراد).
خدمات مبتنی بر مکان تلفن همراه تنوع زیادی دارد. بعضی از خدمات هم اکنون به مشترکین اپراتورهای کشور ارایه می شود اما بسیاری از خدمات تاکنون ایجاد و عرضه نشده است که در این زمینه ها فرصت های سرمایه گذاری خوبی نیز وجود دارد.
67
OTT و شبکههای اجتماعی:
اصطلاح OTT یا " over-the-top " به تحویل محتوا یا خدمات روی بستر زیرساختی گفته میشود که آن زیرساخت تحت کنترل و اداره تولید کننده محتوا و یا ارائه دهنده خدمات نیست. پیشتر OTT به تحویل محتوای صوتی و تصویری روی بستر اینترنت تعریف میشد، اما به تازگی این تعریف بسط داده شده است.
در OTT از برنامه های کاربردی استفاده می شود که محتوای صوتی و تصویری را از بستر اینترنت IP) ) عبور دهد. خدمات OTT معمولا هزینه کمتری برای ارتباط دوسویه ایجاد می کنند و با سرعت بالایی بین کاربران گسترش پیدا می کنند. از جمله مهمترین خدمات و شرکت های ارتباطی مبتنی بر OTT می توان به واتس آپ و تلگرام اشاره کرد. گرچه ورود OTT ها به عرصه فاوا چالش هایی را در کشورمان به دنبال داشته است اما سرمایه گذاری و حمایت از ایجاد و توسعه OTT های بومی در کشور می تواند از تبعات فرهنگی استفاده از OTT بکاهد و زمینه فرصت های جدید کسب و کار و اشتغالزایی و کارآفرینی را فراهم آورد.
یکی از کاربردهای OTT، تلویزیون همراه است. امکان دسترسی کاربران تلفن های همراه هوشمند در سراسر دنیا به شبکه های تلویزیونی و رادیویی تنها با اتصال به اینترنت فراهم می شود. پروژه تلویزیون همراه کشور با بهره گیری از OTT راه اندازی شده و امکان انتقال محتوای تلویزیون زنده، رادیو، آرشیو تلویزیون و ویدئوهای درخواستی به کاربران تلفن های همراه هوشمند از طریق نصب برنامه کاربری و از طریق اینترنت فراهم شده است.
به دلیل ویژگیهای خاص فرهنگی در ایران اسلامی، فرصتهای سرمایهگذاری خوبی در زمینهOTT و شبکههای اجتماعی بومی وجود دارد. دولت نیز مصمم است که حمایتهای لازم را از بخش خصوصی برای راهاندازیOTT های بومی بعمل آورد.
68
محدودیت ها:
تولید و عرضه محتوا در کشورمان با محدودیتهای نیز همراه است. بیشتر محدویتها مربوط به محتواهای خلاف عفت و اخلاق اسلامی و و محتواهای علیه مقدسات اسلامی و علیه امنیت ملی است.«کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه ای» در اجرای حکم ماده ۲۱ قانون جرائم رایانه ای و بر اساس قوانین موضوعه از جمله قانون مجازات اسلامی، قانون مطبوعات و قانون جرائم رایانه ای و نیز مصوبات شورای عالی امنیت ملی مجموعه ای از محتواها را مجرمانه اعلام نموده است. محورهای محتواهای مجرمانه عبارت هستند از:
محتوا علیه عفت و اخلاق عمومی
محتوا علیه مقدسات اسلامی
محتوا علیه امنیت و آسایش عمومی
محتوا علیه مقامات و نهادهای دولتی و عمومی
محتوایی که برای ارتکاب جرایم رایانه ای به کار می رود (محتوا مرتبط با جرایم رایانه ای)
محتوایی که تحریک، ترغیب، یا دعوت به ارتکاب جرم می کند (محتوای مرتبط با سایر جرایم)
محتوا مجرمانه مربوط به امور سمعی و بصری و مالکیت معنوی
محتوای مجرمانه مرتبط با انتخابات مجلس شورای اسلامی
محتوای مجرمانه مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری
69
2. شبکه توزیع محتوا
ترافیک اینترنتی دنیا در پنج سال گذشته پنج برابر شده و پیش بینی شده در سال 2016 از یک زتابایت خواهد گذشت. اما پیش بینی می شود که ترافیک اینترنتی دنیا در پنج سال آینده سه برابر شود. چراکه رشد ترافیک محلی( local ) نسبت به ترافیک راه دور (long-haul ) دو برابر شده است و نشان می دهد در آینده تجمع ترافیکی به صورت محلی خواهد بود. زیرا کاربران علاقمند به دریافت خدمات مبتنی بر موقعیت جغرافیایی هستند. لذا پیش بینی می شود که شبکه های توزیع محتوا (CDN)که دارای قابلیت تحویل محلی محتوا هستند به زودی رشد فزاینده ای داشته باشند.
طبق پیش بینی ها برای سال 2019 :
تعداد دستگاههای متصل به اینترنت سه برابر جمعیت دنیا می شود.
پهنای باند ثابت تا سال 2019 دو و نیم برابر افزایش می یابد.
بیش از % 80 ترافیک از نوع ویدئویی خواهد بود
در زمینه هایM2M و IOT ترافیک تا % 70 رشد خواهد داشت.
72 درصد ترافیک ویدئو از طریق شبکه های توزیع محتوا( CDN ) توزیع خواهد شد (اکنون 57 درصد ترافیک ویدئویی از طریق CDN توزیع می شود).
70
درآمد ناشی از محتوای ویدیویی در مقایسه با محتواهای غیر آن
آمارهای جهانی نشان می دهد که محتوای ویدیویی سهم عمده ای از محتوا بر بستر اینترنت را دارد. و عرضه ویدیو در اینترنت، درآمد مناسبی به ارمغان آورده است.
71
ترافیک ویدئو تا سال 2019 رشد تقریبا 20 درصدی خواهد داشت. که نیازمند برنامه سرمایه گذاری مشخص برای مواجهه با شرایط آینده هستیم. همچنین تا سال 2017 بازار محتوای تلفن همراه دنیا حدود 5/28 میلیارد دلار خواهد شد. با در نظر گرفتن نسبت جمعیتی، سهم ایران 2000 میلیارد تومان خواهد بود. یعنی باید به این میزان محتوای تلفن همراه در ایران تولید و عرضه شود. لذا CDN می تواند بسیار مهم باشد.
72
تعداد 758,375 دامنه فعال با پسوند ir و ایران وجود دارند که به ارایه محتوا و خدمت مشغول هستند. جدول 1 تعداد دامنه های فعال با پسوند های مختلفir و ایران را نشان می دهد.
73
تعداد دامنه های فعال ir و ایران در اسفند 1394
در مجموع بازار مناسبی برای CDN در ایران وجود دارد. با توجه به محتوای برخط کشور و زیرساخت محدود نیاز به CDN در ایران حتی بیش از کشورهای پیشرفته دنیا است. چراکه افزایش محتوا در کشور و گسترش ارائه خدماتی مانند خدمات چند رسانه ای و محتوایی ایجاب می کند از پهنای باند و ظرفیت شبکه بصورت بهینه استفاده شود. با کمک CDN و محلی کردن ترافیک، هزینه های مربوط به زیرساخت بطور چشمگیری کاهش می یابد و زیست بوم پهن باند کشور تقویت می شود.
74
شکل 3 رشد سریع ترافیک داخلی در مقایسه با ترافیک long-haul را نشان می دهد در سال 2019 حدود 62 درصد از ترافیک را CDN ها حمل خواهند کرد.
75
ترافیک اینترنت شبکه های توزیع محتوا( CDN ) جهان در سال های 2014 تا 2019:
بازیگران کلیدی توسعه CDN عبارتند از:
تولید کننده محتوا
تجمیع کننده محتوا
شبکه توزیع محتوای اپراتورهای مخابراتی ( Telco-CDN )
شبکه توزیع محتوای Pure-Play
ارائه دهنده خدمت
کاربر نهایی
فروشندگان سخت افزار و نرم افزار(CDN Appliance Vendors )
رگولاتورها
مراکز داده
ارائه دهنده خدمات اینترنت ( ISP )
اپراتور شبکه ( Network Operator )
76
بازیگران حوزه توزیع محتوا:
77
مراجع مختلفی در کشور به تولید و ارائه محتوا میپردازند. نحوه ارتباط و تعامل تولیدکنندگان محتوا با ارائه کنندگان خدمات محتوا نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. کارایی یک یا چند CDN بومی زمانی به اوج خود میرسد که محتوا به نحو مناسب تولید شده و تعامل خوبی با ارایه دهندگان خدمات محتوا و کاربران نهایی وجود داشته باشد. از سوی دیگرکاهش هزینههای تبادل محتوا بین اجزای زنجیره ارزش محتوا، بسیار مهم است. دولت سعی دارد خدمات مراکز دادهای خود را در اختیار شرکتهای خصوصی قرار دهد و با فراهم کردن پهنای باند مناسب از آنها برای راه اندازی شبکه های توزیع محتوا (CDN)حمایت کند.
سرمایه گذاری برای ایجاد CDN در کشور ضروی به نظر می رسد. بخش خصوصی می تواند با همکاری مشترک خارجی و با بهره گیری از متخصصین داخلی و مشاورین خارجی، در این حوزه سرمایه گذاری کند. حمایت های لازم در تامین زیرساختهای ارتباطی و پهنای باند می تواند به تسهیل و تسریع در راه اندازی CDN در کشور کمک کند. شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان متولی ارتباطات کشور می تواند نقش بسزایی در فراهم سازی زمینه های ایجاد CDN در کشور داشته باشد. یکی از راه های مناسب برای این کار، ایجاد کنسرسیومهای قوی بین شرکتهای ایرانی و خارجی است. البته ضروری است که ارایه خدمت CDN به کشورهای منطقه نیز مد نظر قرار گیرد. دارندگان محتوا نیز به دلیل ارزش آفرینی و کاربرد شبکه های CDN و ایجاد چنین خدماتی در کشور استقبال خواهند کرد.
78
مهمترین فرصت های سرمایه گذاری در بخش تولید و تحویل محتوای دیجیتالی ایران
تولید و عرضه محتوای مناسب در حوزهها و موضوعات مختلف
راهاندازی OTT و شبکههای اجتماعی بومی
سرمایه گذاری و راه اندازی شبکه های توزیع محتوا (CDN) ایرانی
79