تارا فایل

پاورپوینت تحلیل کتابخانه ملی ایران


تحلیل کتابخانه ملی ایران

تاریخچه
" تدارک برگزاری مسابقه کتابخانه ملی پهلوی از سال 1352 با مطالعات و بررسی های مقدماتی آغاز شد. گروه های اعزامی کتابخانه از 125 کتابخانه ی مهم دنیا بازدید کردند و تبادل نظرهای لازم با سازمان جهانی یونسکو و فدراسیون بین المللی انجمن های کتابداران و بیش از یکصد انجمن و سازمان کتابداری کشورهای مختلف جهان صورت گرفت.
سال 1354 برنامه ریزی 3 هزار صفحه ای کتابخانه ملی پهلوی توسط گروه یکصد نفری از کارشناسان برجسته ی ایرانی و بین المللی تهیه شد و در سال 1355 تدارک برگزاری مسابقه بین المللی برای آن کتابخانه آغاز شد و به سرپرستی کتابخانه پهلوی و اتحادیه بین المللی آرشیتکت ها، هیات داوران بین المللی انتخاب شدند و خبر مسابقه در مقیاس جهانی اعلام شد.

در سال 1356 با نام نویسی 3 هزار و 56 معمار از 87 کشور، کار مسابقه ادامه یافت و تا اول بهمن ماه 1356 تعداد 618 طرح از معمارانی که نام نویسی کرده بودند به دفترکتابخانه پهلوی تحویل داده شد.
سپس هیات بین المللی داوری مسابقه که مرکب از 9 معمار (نادر اردلان،ایران-چارلزکوره آ، هند- فومیهیکوماکی، ژاپن- ایومینگ پی، چین- جیانکارلو دکارلو، ایتالیا- تدوردانت، انگلستان- پدرو رامیدز، مکزیک و …) و 5 کارشناس کتابداری بودند، از تاریخ یکم تا یازدهم سال 1356 به بررسی پروژه ها پرداختند و طی چند مرحله داوری، طرح برتر مسابقه مشخص شد.

 برنده اول مسابقه، گروه معماری و مهندسی فن گرکان، مارک و شرکا5 از جمهوری فدرال آلمان بودند که مبلغ 50 هزاردلاری  جایزه اول را دریافت کردند. طرح آنها از یک «ساختمان بسیار متراکم به فرم “U” که به طرف جنوب باز می شد، تشکیل شده بود و با ادامه فیزیکی میدان شده و ملت به داخل زمین، کتابخانه حالتی دعوت کننده به خود می گرفت و مراجعه کننده را وارد محدوده کتابخانه می کرد.
فضاهای مطالعه به طور پله ای در دو ضلع “U” و در دو طرف میدان مرکزی با استفاده از فرم خرپایی سقف، نور می گرفتند. همچنین مطالعات وسیعی پیرامون هماهنگی طرح با وضعیت آب و هوای ایران انجام شده بود.

مهمترین نقدی که در همان زمان بر این مسابقه و طرح برگزیده وارد شد، این بود که در برنامه ی طرح به مسایل فنی و عملکردی بسیار اهمیت داده شده است و حتی جیانکارلو دکارلو (یکی از داوران مسابقه) در همان زمان به "خطرهای ناشی از عمده شدن نظریات تخصصی مربوط به عملکرد بنا و سنگین شدن وزن کمیته فنی در داوری اشاره کرده بود.
کفپوش کتابخانه؛ موکت است که در اثر حرکت مراجعه کنندگان مانع از انعکاس صدا رفت و آ؛مد می شود

پس از انقلا ب1357 ایران، تا مدت ها این طرح به فراموشی سپرده شد تا بالاخره در سال 1373 سازمان مجری ساختمان ها و تاسیسات دولتی و عمومی وزارت مسکن و شهرسازی، طرح کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران را مجدداً به مسابقه ی محدود و داخلی گذاشت و از پنج مشاور مورد نظر خود دعوت کرد تا در این مسابقه شرکت کنند.
هیات داوران متشکل از:"محمد بهشتی، مهدی چمران، باقر آیت اله زاده شیرازی، سراج الدین کازرونی، محمد حسن مومنی، هادی ندیمی و سیدرضا هاشمی» از تاریخ 21 دی 1373 کار خود را آغاز کردند و سرانجام پس از یک زمان طولانی در تاریخ 7 مرداد 1374 برنده اول مسابقه را اعلام کرده و در مورد رتبه بندی چهار طرح دیگر نظری اعلام نکردند. طرح منتخب هیات داوران، طرح مهندسان مشاور پیرراز به سرپرستی روانشاد یوسف شریعت زاده بود.

شرکت مهندسان مشاور پیرراز در معرفی پروژه کتابخانه ملی نوشته است:
"در طرح ساختمان کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مهمترین ضابطه آن است که طرح، مناسب کتابخانه ملی با تمامی عملکردهای متنوع و پیچیده و تغییر یابنده ی آن باشد… و اقتصادی بودن طرح، هم در مرحله ساخت و هم در مرحله بهره برداری، انسانی و جذاب بودن محیط و آرامش بخشی آن در بنایی بسیار بزرگ، رفاقت با محیط و استفاده از عوامل محیطی برای حصول به عملکرد مطلوب مورد نظر است.«

"در طرح کتابخانه ملی تمهید اصلی برخورد ارگانیک با بنا و طبقات آن بود. هر طبقه از طبقه فوقانی در جستجوی نور مناسب برای خود و راه دادن به طبقات دیگر برای نورگیری شکل گرفت. به این ترتیب شکل خارجی بنا به شکل زیگوراتی نه چندان منظم در آمده که هم سابقه درمعماری پیشینیان ما دارد و هم با شیب نامتوازن و غیرقرینه ی تپه های اطراف زمین هماهنگ است.
در داخل هم ارتفاع سقف در طبقات، ضمن راه دادن به نورو تامین نور مناسب و یکنواخت برای میزهای کار و مطالعه، سایه روشن های متنوع و بدیع بر روی سقف ها و ستون ها و دیوارها پدید می آورد که به فضاها حالتی روحانی می بخشد."

مشخصات عمومی پروژه ساختمان کتابخانه ملی ایران کارفرما: سازمان مجری ساختمان ها و تاسیسات دولتی و عمومی وزارت مسکن و شهرسازی برنامه ریزی، طراحی و نظارت بر اجرا: مهندسان مشاور پیرراز اجراکننده: شرکت آرمه دشت

کار ساختمان در منطقه عباس آباد تهران آغاز و فاز اول در 11 اسفند 1383 افتتـاح شـد و کلیـه واحدها و نیروهای انسانی کتابخانه ملّی ایـران در یک مکـان جمع شدند.
موقعیت کتابخانه
فاز دوم ساختمان (احداث مخازن کتاب ها و منابع) با فاصله زمانی پس از آن به اتمام رسید.

بررسی سایت
زمین محل احداث با وسعتی در حدود 62,000 متر مربع در اراضی عباس آباد قرار دارد که در ضلع شمالی و مقابل کتابخانه، میدان وسیعی طراحی شده و رو به روی آن، مجموعه ی فرهنگستان های جمهوری اسلامی احداث شده است.
میدان تنها به گردشگاه و عبور عابرین پیاده اختصاص یافته و فضاهایی مرتبط با فعالیت های هنری و فرهنگی و نیز پارکینگ در زیر آن در نظر گرفته شده است. طرح ساختمان توسط شریعت زاده و با همکاری محسن میرحیدر و یدالله رزاقی تکمیل شد. طراحان در کار خود، معماری ایرانی را مدنظر و معیار کار خود قرار دادند و طرح پیشنهادیشان کلیتی به هم پیوسته داشت و تاحدودی یادآور سبک معماری مدرن بود.

سایت کتابخانه ی ملی ایران بر روی لایه های قدیمی آبرفتی قرار گرفته و پیوستگی شدید دانه بندی خاک در لایه هایش باعث می شود که آب به آنها نفوذ نکند.
این لایه ها از لحاظ مکانیکی، مقاوم اما در برابر جریان آب، سست هستند و دچار آب بُردگی می شوند. به این جهت زه کشی مناسب به صورت کمربندی و اجرای تمهیدات لازم برای عدم نفوذ رطوبت از کف های داخلی به زیرِ پی الزامی بود. سازه بر پایه ی ستون بندی های منظم و دهانه های مساوی در دو جهت طراحی شد.

کانسپت طرح
ترکیب هرمی بنا را سطوح بلند اطراف که یادآور باغ های کوهپایه ای این سرزمین هستند تا کناره های زمین ادامه می دهند و همه محوطه و ساختمان را به صورت اندامی یکپارچه و یادواره گونه درمی آورند
طرح اولیه طراحی ایده گرفته از زیگورات چغازنبیل است که به صورت مخروطی می باشد.

ریز فضاها
این ساختمان از فضاهای زیر تشکیل شده است:
واحد مدیریت
واحدهای پشتیبانی
پارکینگ
هشت مـرکـز مهم و تخصصـی کتابداری
مجمـوعـه هـای کتاب های مرجع
مرجع چاپی
نسخـه هـای خطـی
کتاب های نادر، منابع غیرکتابی را در خود جا بدهد و قابلیت آن را داشته باشدکه بتواند با تغییراتی که در حوزه فناوری – به خصوص فناوری اطلاعات- روی می دهد هماهنگ شود.

ویژگی معماری کتابخانه
از ویژگی معماری کتابخانه ملی می توان به موارد زیر اشاره کرد، کتابخانه ملی بنایی است بزرگ، یکپارچه، فشرده و در عین حال گسترده، انعطاف پذیر، انطباق پذیر و دارای الزامات تاسیساتی خاص. تامین حداکثر نور طبیعی در همه طبقات شکل خارجی بنا را به زیگوراتی نه چندان منظم تبدیل کرده است.
در طراحی طبقات زیرین حداکثر استفاده از شکل طبیعی زمین برای کاهش عملیات خاکی و استقرار بی واسطه پیها روی زمین شده است.

دهنه های یکسان 10/8 متری پاسخ مناسب به کارکردهای خاص معماری؛ تاسیساتی و مسائل سازه ای بوده است. این ساختمان در مقابل زلزله ۹ ریشتری و حوادث غیرمترقبه دیگری از قبیل آتش سوزی کاملاً مقاوم است.
سازه کتابخانه
سازه کتابخانه ملی مشابه ساختمانی صنعتی است و بار زنده فضاها بین 600 تا 1500 کیلوگرم بر متر مربع در نوسان است. زلزله خیزی منطقه و نزدیکی زمین به گسل بر حساسیت سازه می افزاید.

اصله ی محور تا محور ستون ها 1/8 متر است که بر اساس مضربی از مدول معماری به دست آمده و معادل 35/1 متر می باشد.
این اندازه، فاصه ی استاندارد محور تا محور قفسه های کتاب است و به این ترتیب در دهانه ی انتخابی، شش مدول یا شش ردیف قفسه ی کتاب امکان استقرار یافته اند

مشاور طرح در مورد سازه پروژه گفته است:"کتابخانه ملی از لحاظ سازه، مشابه ساختمان های صنعتی است و بار زنده ی فضاها از 600 تا 1500 کیلوگرم بر متر مربع (4 تا 10 برابر ساختمان های عادی اداری) نوسان دارد.
این بار ثابت نیست و باید امکان جابه جا شدن و تمرکز آن در نقاط مختلف بنا فراهم آید. زلزله خیزی منطقه و نزدیکی زمین به گسل هم بر پیچیدگی و حساسیت امر می افزاید.

محاسبات نشان می دهد که از نظر اقتصادی، مناسب ترین دهانه برای چنین باری، دهانه های بین 6 تا 8 متری و از جنبه ی نیازهای خاص کتابخانه، دهانه های 10/8 متری نزدیک ترین دهانه به دامنه ذکر شده است. از این رو، برای تامین انعطاف در سطح کل بنا، نگاره ی منظمی از ستون هایی با دهانه ی 10/8 متری مناسب تشخیص داده شد.  
بکارگیری آبنما و فواره یکی از المان های معماری سنتی است
استفاده کردن از مصالح آجر سازگار با اقلیم ایران

ضرباهنگ منظم ستون ها در معماری غرب سابقه ندارد، اما دارای سابقه های بسیاری در معماری این سرزمین است (از تالار  صد ستون گرفته تا مسجد جامع اصفهان)… سرستون های قارچی عریض، هم پاسخگوی مساله ی بار هستند و هم در ارتفاع خود امکان عبور کانال های هوا و کابل و کتاب برها را می دهند
همچنین دهانه ها که به سبب سرستون های قارچی به صورت طاقی در می آیند،منظر آشنا و مانوس این سرزمین را به وجود می آورند." 
ضرباهنگ منظم ستون ها

این بنا به صورت درونگرا ساخته شده است و دارای 3 حیاط می باشد

سیرکولاسیون
همچنین ساختمان، ایـن امـکان را فراهم می آورد که مراکز تخصصی کتابداری بتوانند با هم در ارتباط مستقیم و تعاملی باشند.
مجمـوعـه اصلـی کتابخانه ملـی در مخزن های بسته و در زیر زمین نگاهداری می شود ولی مجموعه ها و منـابـع مرجع (عمومی و تخصصی) در سالن های قرائت و به صورت نظام قفسه باز در دسترس مراجعه کنندگان هستند.
منـابـع مرجع عمومی

بـخش نسخـه هـای خطـی و کتاب های نادر از امکانات و تجهیزات ویژه ای ـ به منظور حفظ و نگهداری این میراث فـرهنگـیکشـور ـ برخوردار است. با استفاده از تجهیزات مدرن امکان انتقال کتاب از مخازن به بخش های امانت امکان پذیر است. این ساختمان گنجایش حداکثر هفت میلیون نسخه را دارد. 
ساختمان کتابخانه ملی حدود 97000 مترمربع بنا دارد و هشت واحد در آن پیش بینی شده است. این ساختمان در شرایط عادی 4 میلیون جلد و در صورت استفاده از قفسه بندی فشرده تا 7 میلیون جلد کتاب و نشریه ادواری را در خود جای می دهد.

زیر بنای هر طبقه کتابخانه
فضاهای لازم برای فعالیت کتابخانه ملی دسته بندی شده اند و هشت واحد در برنامه کالبدی طرح شکل گرفته است. این واحدها تقسیم بندی فضاییکتابخانه به شمار می روند که بر مبنای نوع فعالیت در یک گروه آمده اند و باید از لحاظ ساختمانی به یکدیگر مرتبط شوند :
          واحد 1، برای فعالیتهای همگانی با 7410 متر مربع زیربنا.
          واحد 2، کتابخانه پژوهشی با 16000 مترمربع زیربنا.
          واحد 3، خدمات پشتیبانی اجرایی با 4560 مترمربع زیربنا.
          واحد 4، مدیریت خدمات ماشینی اداری و تسهیلات خاص کارمندان با 7960 مترمربع زیربنا.
          واحد 5، خدمات نگهداری، با 7130 مترمربع زیربنا.
          واحد 6، مخزنهای بسته، با 20000 مترمربع زیربنا.
          واحد 7، مرکز تحقیقات اسلام شناسی – ایران شناسی، برای 1150 استفاده کننده با 2080 مترمربع زیربنا.
          واحد 8، تسهیلات پارکینگ با 7000 مترمربع زیربنا.

دسترسی بین طبقات از طریق آسانسور و پله صورت می گیرد

تالارهای مطالعه کتابخانه
جمع زیربنای واحدها با احتساب ضریب 25% برای آمد و شد افقی و عمودی 90000 مترمربع است. در ساختمان جدید کتابخانه ملی پنج تالارمطالعه تخصصی وجود دارد:
    تالار مطالعه منابع علوم و فنون
  تالار مطالعه منابع و مراجع
  تالار مطالعه منابع علوم اجتماعی
   تالار مطالعه منابع علوم انسانی و هنر
   تالار مطالعه نسخه های خطی
گنجایش این تالارها بالغ بر 1500 نفر است.

معماری ساختمان جدید کتابخانه ملی شامل پنج تالار مطالعه تخصصی منابع علوم و فنون، منابع و مراجع، منابع علوم اجتماعی، منابع علوم انسانی و هنر، مطالعه نسخه های خطی و تالاری به گنجایش بالغ بر ۱۵۰۰ نفر است
تالار و مطالعات مراجع عمومی
تالار مطالعه
منابع علوم اجتماعی
تالار مطالعه تخصصی منابع علوم و فنون، منابع
منابع علوم انسانی و هنر

ویژگی فرم ساختمان
براساس خواص ذاتی و ماندگار طرح و دیگر شرایط پیرامونی و معیارهای طراحی اندام بنا به صورت گسترده، فشرده و با ترکیبی از نظم و آزادی در نور و هوای این سرزمین شکل می گیرد و عناصر آن جای خود را در این اندام می یابند.
فضاهایی که مورد مراجعه مردم است به طور طبیعی در طبقه همتراز میدان و یک طبقه زیر و یک طبقه روی آن قرار می گیرند و چون شاخه های درخت یا درختانی در زیر نور در هم بافته می شوند.

نور افق از روزنه های حاشیه فضاها و نور خط الراسی از نورگیرهای سقفی و نور پیشانی از پنجره های اسپری همه این فضاها را غرق در نور می کند.
نورگیری ساختمان
جستجوی نور، سقف بعضی از فضاهای داخلی را که در جوار فضاهای پیرامونی با سقف کوتاه قرار دارند تا ارتفاع سه طبقه می رساند که یادآور تالارهای مرتفع معماری گذشته در ترکیب با شاه نشین های اطراف آن است. بنا دور می شوند.
نور پیشانی از پنجره های اسپری

مخازن همجوار تالارهای مطالعه که به روشنایی نیاز ندارند به طرف جبهه غرب که پنجره های گسترده را برنمی تابد کشیده می شوند.
مخازن همجوار تالارهای مطالعه
سالن همایش

سبک ترین عنصر طرح یعنی دفاتر ریاست و دفاتر خدمات اداری تا بالاترین تراز ساختمان صعود می کنند و بر فراز این دفاتر فضای محصور آنتن ها و بشقاب های مخابراتی قرار می گیرند.
دفاتر ریاست و دفاتر خدمات اداری

طراحی سازه ی ساختمان کتابخانه ملی به گونه ای است که در مقابل زلزله ۹ ریشتری مقاوم است. این ساختمان در مقابله با حوادث غیرمترقبه از قبیل آتش سوزی و … نیز استانداردهای لازم را دارد.

ساختمان جدید ایـن امـکان را فراهم می کند که مراکز تخصصی کتابداری بتوانند با هم در تعامل و ارتباط مستقیم باشند.

واحد یک، ۷۴۱۰ متر مربع زیربنا دارد و برای فعالیت های همگانی است.
واحد دو، ۱۶۰۰۰ متر مربع زیربنا دارد و برای کتابخانه پژوهشی است.
واحد سه، ۴۵۶۰ متر مربع زیربنا دارد و برای خدمات پشتیبانی اجرایی ساخته شده است.
واحد چهار، ۷۹۶۰ متر مربع زیربنا دارد و برای مدیریت خدمات ماشینی اداری و تسهیلات خاص کارمندان است.

واحد پنج، ۷۱۳۰ متر مربع زیربنا دارد و برای خدمات نگهداری است.
واحد شش، ۲۰۰۰۰ متر مربع زیربنا دارد و برای مخزن های بسته است.
واحد هفت، ۲۰۸۰ متر مربع زیربنا دارد و برای مرکز تحقیقات اسلام شناسی–ایران شناسی، با گنجایش ۱۱۵۰ استفاده کننده، ساخته شده است.
واحد هشت، ۷۰۰۰ متر مربع زیربنا دارد و برای تسهیلات پارکینگ ساخته شده است.

براساس معیارهای طراحی و شرایط پیرامون پروژه، طراحی اندام و معماری ساختمان کتابخانه ملی به صورت گسترده و در بعضی از قسمت ها فشرده و با ترکیبی مناسب و منظم در نور و هوای این منطقه شکل می گیرد.

نورگیرهای سقفی و پیشانی ها ایجاد شده ، مشابه بازارها، تیمچه ها و مساجد گذشته و روزن هایی که در نما به چشم می آیند محدود و کوچک اند و بناهای مالوف و تک افتاده ای چون کاروانسراها، قلعه ها و ارگ ها را که شمارشان به خاطر بافت فشرده شهرها زیاد نیست تداعی می کند.

طراحی ساختمان جدید با ارجاع به معماری قبل و بعد از اسلام انجام شده و کشیدگی بنا، دید را به سمت بالا و آسمان هدایت می کند. قوس ها و نقش ها با الهام از معماری اسلامی شکل گرفته اند و اسکلت انعطاف پذیر بنا در مقابل زلزله مقاوم است.
تیم طراحان عقیده داشتند که پس از مطالعه و درک دستاوردهای نظری و تجارب فنی سایر معماران، باید طرحی شخصی ارائه داد که بر پایه ی سلایق و نیازهای ایرانی، شرایط اقلیمی و فرهنگی و اصول فکری ایرانی طراحی شده باشد. بهره وری از آخرین دستاوردهای فنی، توجه به عوامل اقلیمی، فرهنگ و سابقه ی تاریخی کشور و پرهیز از تقلید جزو معیارهای اصلی و مهم برای طراحان بود.

به علاوه، 10/8 مضربی از 90 سانتیمتر است که همان طول استاندارد قفسه های کتاب است. زیاد بودن بار زنده در قسمت مخازن بسته ی مرکزی ایجاب می کرد تا این مخازن در طبقات تحتانی قرار بگیرند و در نتیجه، توزیع جرم و سختی در ارتفاع ساختمان یکنواخت انجام و سازه در برابر نیروی زلزله مقاوم شد.
مخازن بسته ی مرکزی که هر کدام به
صورت مستقل طراحی شده اند.
حجم معماری ساختمان با هدف تامین مقیاس مطلوب انسانی و تامین نور دارای عقب نشینی در طبقات است. سطوح طبقات، سطحی یکنواخت و مساوی ندارند و به صورت پلکانی عقب نشینی کرده اند.

ارتفاع تیرها در محل ستون ها به نسبت زیاد است که به میزان قابل ملاحظه ای در انتقال لنگرهای ناشی از بارهای افقی و قائم موثر است. تیرهای اصلی با ماهیچه هایی به ستون ها متصل شده اند.
به دلیل تنوع احجام فضایی داخلی، فرم های آزاد، شکستگی احجام، حفره های کف طبقات و ستون های بلند با فرم های متنوع و سرستون ها به صورت دو، سه، چهار پَر یا بیشتر طراحی شدند.

پی ساختمان نیز با توجه به ویژگی های خاک محل و نیازهای سازه ای، به شکل گسترده طراحی شد و دارای پایه ستون هایی در حدفاصل روی پی گسترده تا کف سازی هاست.
لزوم انعطاف پذیری فضاها ایجاب کرد تا عناصر ثابت مانند دیوارهای برشی از طرح حذف شوند و قاب های صلب بتنی هماهنگ با طرح معماری به عنوان سیستم باربر ساختمان در نظر گرفته شود.

فضاهای داخلی
در میان بناهای فرهنگی، کتابخانه های ملی به علت گستردگی دامنه ی فعالیت هایشان و سرعت تحولات فن آوری تحت بیشترین و مهم ترین تحولات قرار می گیرند و میزان، نوع و ابعاد این تغییرات اصلاً قابل پیش بینی نیست. مثلاً نمی توان حدس زد که در چند سال آینده، بخش منبع یا خدمات رسانی چگونه خواهد بود.
تکنولوژی از یک سو، حجم منابع شهری را می کاهد و از سوی دیگر، حجم تازه ای بدان می افزاید پس طراحی یک چنین مرکز مطالعاتی و فرهنگی وسیعی، یک چالش بزرگ ا ست. چیدمان داخلی بر اساس نیازهای عملکردی سامان یافته است.

برنامه فیزیکی
تقسیم بندی فضایی در برنامه ی فیزیکی طرح کتابخانه شامل فضاهایی مختص فعالیت های همگانی (با زیربنای خالص حدود 7,400 متر مربع)، کتابخانه ی پژوهشی (با زیربنای خالص حدود 16,000 متر مربع)، خدمات پشتیبانی اجرایی (با زیربنای خالص حدود 4,500 متر مربع)، خدمات پشتیبانی اداری، فنی و تسهیلات (با زیربنای خالص حدود 7,900 متر مربع)، خدمات نگهداری و نگهبانی (با زیربنای خالص حدود 7000 متر مربع)، مخازن بسته ی مرکزی (با زیربنای خالص حدود 20,000 متر مربع)، مرکز تحقیقات ایران شناسی و اسلام شناسی (با زیربنای حدود 2000 متر مربع) و تسهیلات پارکینگ (با زیربنایی حدود 7000 متر مربع) می باشد.

ویژگی طراحی
از ویژگی طراحی کتابخانه مواردی از قبیل دسترسی آسان، قابلیت جذب شهروندان، ابعاد و شیب مناسب، مقاومت بالا و دسترسی به امکانات تاسیساتی در انتخاب سایت کتابخانه لحاظ شده بود. طرح و معماری ساختمان کتابخانه، با توجه کامل به منعطف بودن طرح با تغییرات احتمالی فضا در آینده، تسهیل نقشه ی تردد، سهولت در سرویس دهی، کاربرد آسان از امکانات داخلی، تعامل بین کاربران با کارمندان و با یکدیگر، نورگیری، توسعه های آتی، صرفه جویی در انرژی، امنیت فضا، حفاظت کامل و بی نقص از محتوای ارزشمند آن و محدودیت های اقتصادی صورت گرفت.

طراحی دقیق جزئیات درها و پنجره ها، تقلیل سطوح پنجره های جانبی، تعبیه ی نورگیرهای سقفی، حفاظت پنجره های جبهه ی غربی با شاخ و برگ درختان، امکان دسترسی با حداقل استفاده از تسهیلات مکانیکی، استقرار مخازن اصلی با شرایط تاسیساتی ویژه در زیرزمین و عدم تماس آن با جداره ی خارجی ساختمان، تامین نور و تهویه ی طبیعی برای پارکینگ، انتخاب مصالح و پوشش ها از متریال عایق و غیره به جلوگیری از اتلاف و صرفه جویی در انرژی ساختمان بسیار مفید واقع شد.
تاسیسات با لحاظ کردن ویژگی های الزامی کتابخانه و محتویات ارزشمند داخل آن طراحی و تنظیم شد تا درصورت تغییر مضر شرایط هوا، رطوبت، آلودگی های محیط، آتش سوزی های احتمالی و مانند اینها کمترین آسیب متوجه کتاب ها و اسناد شود. به عنوان مثال هیچ یک از لوله های انتقال آب باران نباید از فضای اصلی مخازن عبور کند،

سیستم های کنترل خودکار به صورت دائمی، شرایط گرما و رطوبت را چک می کنند و سیستم هوارسان از نوع تمام هوا انتخاب شده که با سرعت کم و حجم ثابت، تهویه ی ایده آل فضا را تضمین می کنند. دستگاه های هوارسان در مجاور شفت ها قرار دارند.

منبع
http://fa.behpoor.com/?p=1425
https://www.arel.ir/gallery/%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%B4%D8%B1%DB%8C%D8%B9%D8%AA-%D8%B2%D8%A7%D8%AF/
https://deltapayam.com/40279/%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF/
https://www.chidaneh.com/blog/post/37760
https://www.asriran.com/fa/news/77758/%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86
https://onsa.persianblog.ir/e7qMqxA0jotXXQX8QjZb-%D9%86%D9%82%D8%AF-%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86
http://www.caoi.ir/fa/projects/item/480-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%87%D9%86%D8%AF%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1-%D9%BE%DB%8C%D8%B1%D8%B1%D8%A7%D8%B2
http://aoapedia.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%C2%AD%DB%8C-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7/


تعداد صفحات : 60 | فرمت فایل : ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود