عنوان:
انواع روش های تامین مالی پروژه
بسم الله الرحمن الرحیم
مقدمه:
نحوه تامین مالی و تهیه بودجه اجرایی لازم برای انجام پروژه های زیر بنایی و بهره برداری از محصولات و خدمات حاصل از آنها در حال حاضر به عنوان یکی از مهمترین چالش های پیشروی کشور های در حال توسعه مطرح میباشد. با توجه به وضعیت خاص کشور های در حال توسعه و بحران های مالی در این کشور ها امکان تامین سرمایه مورد نیاز برای اجرای پروژه های بزرگ به راحتی فراهم نمیشود،بنابراین انتخاب روش تامین مالی مناسب در مورد پروژه ها مساله مهمی است. در بسیاری از پروژه ها به دلیل مسائلی مانند حجم بالای سرمایه مورد نیاز حساسیت بالای پروژه از نظر مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی ، عدم تمایل حضور خارجیان و سرمایه گذاری آنها مساله تامین مالی مورد توجه مسئولان حکومتی قرار می گیرد.در تعدادی از پروژه ها با حمایت و اعتبارات دولتی می توان وجه مورد نیاز را تامین کرد،اما در پروژه های مهم و زیر ساختی مورد نیاز کشور که امکان تامین وجوه کامل آن توسط دولت فراهم نیست مانند پروژه های نفتی، گازی ،پتروشیمی و بسیاری از صنایع دیگر برای توسعه زیر ساخت ها نیاز اساسی برای حضور سرمایه گذاری خارجی و استفاده از تسهیلات بانک ها و موسسات خارجی وجود دارد.
اندیشیدن راه کاری برای تامین منابع مالی مورد نیاز پروژه از مراحل اولیه برای اطمینان از به انجام رسیدن پروژه است در انتخاب روش مناسب تامین مالی در مرحله امکان سنجی پروژه باید به تمام موارد خواسته های بخش های مختلف درگیر در پروژه از کشور میزبان پروژه، صنعت مرتبط با پروژه، پیمانکاران،،خریداران،تهیه کنندگان،بانک های قرض دهنده، مسئله ریسک ها و به طور کلی تمام بخش های درگیر پروژه توجه کرد و سپس با توجه به ارجحیت و اهمیت هر کدام از آنها به انتخاب روش مناسب پرداخت.
در ضمن باید توجه کرد که ساختار استفاده شده برای تامین مالی پروژه در یک کشور ممکن است به دلیل وجود تفاوت ها در قوانین و شرایط آن موثر نباشد در حالی که به طور موثری در کشور دیگری استفاده شود،نکته مهم انتخاب شکل صحیح روش تامین مالی با توجه به شرایط هر پروژه و کشور میزبان پروژه است.
مشکلات مبتلا به تامین تک منبعی پروژه ها
اقتصادی نبودن
پروژه ها
1- کــــمبود منابع مالی
2- عدم تخصیص به موقع منابع مندرج در بودجه سنواتی
3- افـــزایش هزینه ها
طولانی تر شدن
پروژه ها
سیر تکامل تامین منابع مالی پروژه ها
تاریخچه تجهیز منابع مالی پروژه ها
تک منبعی (دولت)
چند منبع مشارکت
در قالب مشارکت دولتی- خصوصی
Public Private Partnership (PPP)
طبقه بندی کلی روش های تامین مالی
روشهای
تامین مالی
قرضــی
غیر قرضی
روش هایی که برگشت اصــل و سود منابع دریافتی از سوی سیستم بانکـــی و یا دولت (وزارت امور اقتصادی و دارایی) تضمین می شود.
روش هایی که برگشت اصل و سود سرمایه گذاری از طریق برداشت محصول صورت می پذیرد
6
تجــهیز منابــع
توسعه مشارکت
منابع مالی دولتی
خارجی
داخلی
جاری
منابع مالی غیردولتی
تامین مالی طرح ها از منابع دولتی
بهره گیری از تسهیلات مالی ( وام )
بانک جهانی بانک توسعه اسلامی بانک توسعه وتجارت اکو
بانک های توسعه ای
بهره گیری از تسهیلات مالی ( وام )
الویت دولت
مطابق با دستورکار استراتژیک بانک توسعه اسلامی
تاثیر توسعه ای
توجیه پذیری فنی و مالی
پایداری
شرایط ضمانت
معیار انتخاب پروژه در بانک های توسعه ای
چرخه پروژه بانک
شناسایی
ارزیابی(گزارش ارزیابی پروژه ؛ برنامه تدارکات)
مذاکره و تصویب هیئت مدیره
مرحله 1- برنامه ریزی:
مطالعات امکان سنجی؛
اسناد طراحی تفصیلی؛
اسناد پیش صلاحیت؛
اسناد مناقصه؛
مرحله 2- اجرا:
ساخت
تامین و تحویل
نصب
ارزیابی پس از اجرا
تکمیل فیزیکی
فاز شروع
فاز تکمیل پروژه
فاز اجرائی
چرخه پروژه در بانک های توسعه ای
وام (Loan)
اجاره به شرط تملیک (leasing)
فروش اقساطی (Installment Sale)
مشارکت در سرمایه (Equity participation)
مشارکت حقوقی (Profit Sharing)
خطوط اعتباری (Line of Financing)
استصناع (Istisna'a)
کمک فنی (Technical Assistance)
انواع تسهیلات بانک توسعه ای
وام:(loan)
این نوع از تسهیلات برای طرح هایی با آثار اجتماعی و اقتصادی قابل توجه که زمان اجرای طولانی دارند و ممکن است درآمدزا هم نباشند به کار می رود . وام ها به دولت ها یا موسسات عمومی و غالبا به کشور های کمتر توسعه یافته عضو برای اجرای طرح های زیر بنایی و صنعتی اعطا میشود.
اجاره به شرط تملیک:(leasing)
یک نوع اعتبار میان مدت برای اجرای طرح های صنعتی است که بر اساس آن تجهیزات سرمایه ای و سایر سرمایه های ثابت مثل کارخانه ،ماشین آلات و تجهیزات برای صنایع ،صنایع تبدیلی کشاورزی ،زیربنایی ،حمل و نقل و غیره برای استفاده هر دو بخش خصوصی و عمومی ارائه می شود این نوع از تسهیلات برای کشتی ،تانکر های نفت ،کشتی های ماهیگیری و غیره هم اعطا می گردد. بعد از پایان مدت اجاره ،بانک مالکیت تجهیزات را به مستاجر به صورت هبه منتقل می کند.
فروش اقساطی:(Instalment Sale)
فروش اقساطی شبیه اجرا به شرط تملیک است. با این تفاوت عمده که در فروش اقساطی مالکیت و سرمایه در زمان تحویل به ذینفع منتقل می شود. بر اساس این شیوه، بانک تجهیزات و ماشین الات را خریداری می کندو با اعمال درصدی سود به ذینفع می فروشد.
مشارکت در سرمایه:(Equity participation)
در این روش تامین مالی بانک در سرمایه شرکت های در حال فعالیت یا جدید در بخش خصوصی یا عمومی مشارکت می کند. مشارکت بانک حداکثر معادل 1/3سرمایه ثبت شده است
مشارکت حقوقی: (profit sharing)
نوعی از مشارکت است که طبق آن دو یا چند شریک برای تامین مالی یک شرکت ،سرمایه ای را فراهم می کنند . مشارکت کنندگان به نسبت سهمی که فراهم کرده اند در سود یا زیان شرکت ،شریک هستند.
خطوط اعتباری:(line of financing)
طبق این شیوه،بانک از طریق اعطای تسهیلات، اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی به منظور کمک به رشد و توسعه صنایع کوچک و متوسط کشور های عضو (عموما در بخش خصوصی) اعتبار می دهد.
استصناع:(Istisnas)
این شیوه تامین مالی یک نوع جدید از تامین اعتبار برای اجرای طرح های صنعتی و تجارت کالاهای سرمایه ای و افزایش تولید صادراتی کشور های عضو است. استصناع قراردادی برای تولید کالاهای تولیدی یا دیگر دارایی هاست که بر اساس آن تولید کننده تعهد میکند،کالاهای مشخص را مطابق با ویژگی معین ،با نرخ مشخص و در یک زمان خاص تولید کند .
کمک فنی:(technical asistance)
علاوه بر موارد مزبور،بانک برخی کمک های فنی را نیز به صورت بلاعوض یا وام برای فراهم آوردن مهارت های فنی جهت کمک به طرح ها مانند تهیه مطالعات امکان سنجی ،طراحی و مهندسی ،نصب و ارائه خدمات مشاوره ای از قبیل سیاست ها.مطالعات بخش ها .تحقیقات و غیره به کشور های عضو کمتر توسعه یافته اعطا می کند.
روند اخذ تسهیلات از بانک توسعه اسلامی
تامین مالی طرح ها از منابع دولتی
بهره گیری از فاینانس
فاینانس:فاینانس در لغت به معنی «مالیه»یا تامین مالی می باشد و در بحث سرمایه گذاری به تامین مالی از طریق استفاده از منابع داخلی و یا دریافت و استفاده از وام ارزی اطلاق می شود.
به طور خلاصه قراردادهای فاینانس بدین مفهوم هستند که یک بانک یا موسسه تجاری داخلی یا خارجی وامی را به منظور عملیات معینی به کشور و یا شرکت مشخصی پرداخت کرده و در واقع کنترلی روی هزینه کردن آن ندارد و بنابراین تعهدی نیز برای به ثمر نشستن طرح نداشته و در سررسیدهای تعیین شده ای اصل و فرع آن را از طرف قرارداد و یا بانک تضمین کننده قرار داد دریافت می کند. در هر صورت روش فاینانس یک روش کوتاه مدت تامین مالی است زیرا پس از فرا رسیدن موعد باز پرداخت وام، می بایست اصل سرمایه به همراه سود آن برگشت داده شود. بنابراین مهمترین شرط در دریافت وام، تخصیص آن به طرح هایی است که دارای توجیه اقتصادی بوده و نرخ بازگشت سرمایه ی معقولی را داشته باشند.
یوزانس: یوزانس در لغت به معنی « فرجه» ، «مهلت» و «وعده پرداخت» آمده است و در اصطلاح سرمایه گذاری به معنی توافق بر پرداخت قیمت فناوری و تجهیزات دریافت شده در قبال ارائه برات مدت دار می باشد.
یکی از روش های استقراض کوتاه مدت، یوزانس( ورود کالا و خدمات به شکل نسیه) می باشد که معمولا بازار های پولی و مالی کشور های صنعتی برای حمایت از فروش تولیدات کشور خود آن را تامین یا تضمین می کنند و از بدترین نوع استقراض بویژه برای استقراض در حجم زیاد به حساب می آید . زیرا زمان باز پرداخت این نوع از استقراض ها بسیار کوتاه مدت بوده و معمولا حتی در صورت تبدیل آنها به سرمایه تولیدی فرصت کافی برای به گردش درآمدن چرخه ی تولید همان سرمایه وجود ندارد و بنابراین کشور متعهد ، مکلف است از سایر منابع مالی خود برای تامین باز پرداخت وام اقدام کند، بنابراین در کوتاه مدت منابع مالی کشور به شدت تحت فشار قرار می گیرد.
معمولا هزینه های مالی از این نوع استقراض ها سنگین بوده و تامین کننده این منابع، نگران به ثمر نشستن نتایج هزینه نبوده و صرفا تضمین های کافی برای برگشت اصل و فرع را از طریق دولتها مطالبه می کنند. هدف اصلی کشور یا منبع واگذارنده ، فروش هر چه بیشتر و صادرات تولیدات داخلی است. در حقیقت این شیوه برای حمایت از صادرات است که کشور های صادر کننده از آن استفاده می کنند.
تفاوت روش فاینانس با روش یوزانس: در روش فاینانس تنها بحث تامین مالی و دریافت وجه به صورت وام مطرح است، در حالی که در روش یوزانس بحث کالا ، خدمات و یا دانش فنی نیز وارد شده و در واقع این فناوری ها از کشور یا موسسه خارجی خریداری می گردد. با توجه به نرخ بهره و تنظیم نرخ محصول توسط وام دهنده این روش بسیار پر هزینه است.
فاینانس جاری فاینانس خارجی فاینانس داخلی
انواع فاینانس
انواع فــاینانس
کارفرما / سرمایه پذیر:
ایجاد شرایط و انجام مقدمات مورد نیاز جهت اجرای طرح
تسویه حساب مالی با پیمانکار با در نظر گرفتن سود متعلق به دوره
مشاور:
نظارت فنی بر اجرای طرح
نظارت مالی طرح در انطباق با مدل مالی
کنترل پیشرفت فنی و مالی
فاینانس جاری- اهم تعهدات کارفرما، مشاور و پیمانکار(در آب و فاضلاب)
پیمانکار/تامین کننده مالی:
تامین منابع مالی مورد نیاز جهت اجرای طرح متناسب با برنامه زمان بندی
جمع آوری مبالغ اخذ شده از مشترکین بابت حق انشعاب و لوازم مورد نیاز در نصب انشعابات با توجه به رویه های موجود کارفرما
فاینانس جاری- اهم تعهدات کارفرما، مشاور و پیمانکار
فاینانس خارجی
بهره مندی از تسهیلات بین المللی به روش فاینانس اعم از کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با رعایت قوانین و مقررات مربوطه.
فاینانس خارجی- تعریف
فاینانس خارجی- فلوچارت(در آب وفاضلاب)
وب سایت: http://invest.nww.ir
فاینانس داخلی
(ماده 56)
قانون اصلاح ماده (56) قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت:
به منظور تسریع در عملیات اجرائی طرحهای تملک داراییهای سرمایه ای ملی و طرحهای ملی استانی شده شروع شده با اولویت پیشرفت فیزیکی بیشتر، به دستگاههای اجرائی طرحهای مندرج در پیوست شماره(1) قوانین بودجه سنواتی و طرحهای ملی استانی شده، اجازه داده می شود پس ازتایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نسبت به انعقاد قرارداد تسهیلات مالی با تامین کنندگان منابع مالی مشتمل بر پیمانکار یا سازنده طرح، اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی، بانکها و سایر موسسات اعتباری مالی و پولی در قالب عقود اسلامی مندرج در قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب 1362/6/8اقدام نمایند.
فاینانس داخلی- تعریف
آئین نامه اجرائی این ماده مشتمل بر نحوه تضمین بازپرداخت اصل و سود این تسهیلات بنابه پیشنهاد مشترک وزارت اموراقتصادی و دارایی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به تصویب هیات وزیران خواهد رسید. سقف قراردادهای موضوع این ماده حداکثر تا ده درصد(10%) سقف اعتبارات طرحهای تملک داراییهای سرمایه ای مصوب در بودجه سنواتی خواهد بود. بازپرداخت تسهیلات مورد استفاده هردستگاه از محل اعتبارات مصوب همان دستگاه درسالهای بعد صورت می پذیرد. (1387/8/22)
فاینانس داخلی- تعریف
دریافت اسامی طرحهای منتخب و ارسال به وزارت خانه مربوطه طی مراحل مختلف
ارسال طرحها به معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور
دریافت مجوز استفاده از این تسهیلات برای تعدادی از طرحها
ابلاغ مجوز به استان برای انجام فرایند آگهی، جذب سرمایه گذار و برگزاری مناقصه
ارسال پیش نویس قرارداد اجرایی و تفاهم نامه مالی به شرکت مادر تخصصی یاوزارتخانه مربوطه جهت بررسی و اخذ امضا
فاینانس داخلی- روند استفاده
اخذ قرارداد اجرایی و تفاهم نامه مالی امضا شده و ارسال به وزارت خانه مربوطه
بررسی و ارسال مستندات به معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی
صدور تضمین نامه بازپرداخت
ابلاغ تضمین نامه به شرکت زیر مجموعه
ابلاغ قرارداد به پیمانکار و تامین کننده مالی قرارداد
فاینانس داخلی- روند استفاده
تامین مالی طرح ها از منابع غیردولتی
اجرای طرح ها به روش BOO و BOT
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعریف BOT
قراردادهایBOT،Built operate and Teransfer( ساخت، بهره برداری و انتقال) به قراردادهایی گفته میشود که در آن پروژه ای با مجوز دولت توسط یک شرکت خصوصی ساخته میشود و پس از ساخت برای مدتی مورد بهره برداری آن شرکت قرار گرفته و در زمان انقضای قرارداد نیز تجهیزات ساخته شده به دولت بازگردانده میشود.
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعریف BOO
قراردادهای BOO،Built own and operate( ساخت، بهره برداری و مالکیت) به قراردادهایی گفته میشود که در آن پروژه ای با مجوز دولت توسط یک شرکت خصوصی ساخته میشود و پس از ساخت برای مدتی مورد بهره برداری آن شرکت قرار گرفته و در زمان انقضای قرارداد، تجهیزات ساخته شده در تملک سرمایه گذار خواهد بود.
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- مزایا
از جمله مزایای اجرای طرح ها به روش BOO و BOT میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتقال ریسک به بخش خصوصی
افزایش سرعت در اجرای طرح ها
بهبود اثربخشی و کارایی در اجرای طرح ها
تامین منابع مالی اجرای پروژه ها و بازپرداخت آن به طور سنواتی
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های فنی دوران توسعه
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های دوران ساخت
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های دوران بهره برداری
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های اقتصادی
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های مالی
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های زیست محیطی
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های کشور پذیرنده سرمایه
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT- تعدادی از ریسک های کشور پذیرنده سرمایه (ادامه)
فرآیند انتخاب سرمایه گذار:
1- تهیه گزارش توجیهی فنی- مالی سرمایه گذاری بخش خصوصی
2- فراخوان شناسایی سرمایه گذار
3- تهیه لیست بلند سرمایه گذاران متقاضی
4- پیش ارزیابی فنی و مالی سرمایه گذاران
5- تهیه لیست کوتاه مناقصه گران
6- ارایه قیمت جهت فروش محصول یا خدمات
7- مذاکرات قراردادی
8- ابلاغ و مبادله قرارداد.
تامین مالی طرح به روش BOO و BOT – روال کلی یک پروژه
تامین مالی طرح به روش BOO و – BOT یک قرارداد مشارکتی از شروع تا پایان
پایان قرارداد
دوره پیشبرد
دوره احداث
دوره
بهره برداری تجاری
تاریخ نفوذ
تاریخ قطعیت
شروع احداث
شروع بهره برداری
پایان احداث
دوره مجاز
تامین مالی طرح ها از منابع غیردولتی
بهره گیری از اوراق مشارکت
«مشارکت» عبارت است از شریک شدن چند شخصیت حقیقی یا حقوقی با یکدیگر برای انجام کار خاص . «اوراق مشارکت» نیز به هر گونه برگه ای گفته می شود که نشان دهنده مقدار سهام معینی برای انجام کارهای مشارکتی اقتصادی خاص می باشد.بر اساس قرارداد بین طرفین،مبلغ معینی برای این اوراق در نظر گرفته می شود و افراد به هر اندازه که بتواند در آن شرکت می کنند . برای آنکه این اوراق رسمیت قانونی پیدا کند،یک بانک یا یک مرکز اقتصادی این اوراق را از طرف موسسان شرکت مورد نظر چاپ می کند و به خریداران تضمین می دهد که اصل پول آنان و سود سرمایه شان پرداخت خواهد شد. اوراق مشارکت جزء اوراق بهادار است ودر بازار سهام قابل خرید و فروش می باشد ، البته به شرط آنکه در بازار سهام پذیرفته شود.
اوراق مشارکت – تعریف
اوراق مشارکت – روند استفاده از اوراق مشارکت
تامین مالی طرح ها از منابع غیردولتی
اجرای طرح ها به روش بیع متقابل
تامین مالی طرح به روش بیع متقابل
تامین مالی طرح به روش بیع متقابل-تعریف
قراردادهای بیع متقابل(buy back)
این قراردادها عموما در طبقه قراردادهای خرید خدمت دسته بندی می شوند و شرکت سرمایه گذار کلیه وجوه سرمایه گذاری همچون خرید ،نصب تجهیزات ،راه اندازی و انتقال تکنولوژی را بر عهده گرفته و پس از راه اندازی واگذار می کند. بازگشت سرمایه و همچنین سود سرمایه شرکت سرمایه گذار از طریق دریافت محصولات تولیدی وپس از راه اندازی طرح صورت می گیرد.
پرداخت ها بصورت نقدی و غیر نقدی امکان پذیر می باشد و سرمایه گذارعلاوه بر تامین مالی طرح در بیشتر موارد مسئولیت اجرایی و مهندسی ،سفارشات ،ساخت و نصب ،انتقال تکنولوژی ،آموزش و راه اندازی را نیز متعهد می گردد. در حقیقت در این نوع قرارداد ها با یک پیمانکار عمومی(GC) روبرو هستیم و سرمایه پذیرنظارت فنی و مالی پروژه را بر عهده خواهد داشت.
برخی ویژگی های قرارداد بیع متقابل
1- ملاحضات حقوقی بصورت ویژه می بایست لحاظ گردیده و شامل مواردی از قبیل حاکمیت قوانین طرف داخلی بر قرارداد ،حکمیت و روابط ارزی فیمابین ،اعمال حق کنترل و و نظارت فنی و مالی ،باز پرداخت صرفا از محل تولید و کنترل کامل طرف داخلی پس از رسیدن به تولید گردد. همچنین به حداکثر رسانیدن مشارکت امکانات تولیدی ،مهندسی و اجرایی داخلی می بایست مد نظر قرار گیرد.
2- پس از پایان دوره عملیات اجرایی پروژه ،راه اندازی تولید و شروع تولید ،کشور (و یا شرکت ) میزبان کنترل عملیات را بر عهده گرفته و مسئول تامین هزینه عملیات جاری خواهد بود . همچنین پس از پایان دوره و پرداخت اصل ،بهره و سود سرمایه گذاری ها،سرمایه گذار دارای هیچ گونه حقی در پروژه نخواهد بود.
3- نرخ بازده سرمایه گذاری نسبت به روش فاینانس بالاتر بوده و معمولا حدود 20درصد می باشد.
4-ریسک در این نوع قرارداد متوجه هر دو طرف می باشد و به طور عمده سرمایه گذار باریسک بیشتری روبرو است به عنوان یک اصل بدیهی می بایست اظهار نمود که هیچ قراردادی به خودی خود خوب یا بد نیست و اصولا قرارداد تنها چهارچوب و قالبی برای تقسیم منافع (ودر برخی موارد ضرر های احتمالی ) ناشی از یک همکاری مشترک می باشد.کلیه قراردادها دارای نقاط قوت متفاوتی بوده و از جهاتی منافع یک طرف را بیشتر و یا کمتر تامین خواهد کرد.
تامین مالی طرح ها از منابع غیردولتی
اوراق بهادار اسلامی (صکوک)
صکوک – تعریف براساس استاندارد شرعی شماره 17
گواهی هایی با ارزش اسمی یکسان که پس از اتمام عملیات پذیره نویسی، بیانگر پرداخت مبلغ اسمی مندرج در آن توسط خریدار به ناشر است و دارنده آن مالک یک یا مجموعه ای از دارایی ها، منافع حاصل از دارایی و یا ذینفع یک پروژه یا یک فعالیت سرمایه گذاری خاص میشود.
صکوک – تقسیم بندی کلی
غیر انتفاعی
وقف
قرض الحسنه
اوراق انتفاعی
ابزارهای انتفاعی با بازدهی معین
ابزارهای مالی با بازدهی انتظاری
صکوک – تقسیم بندی براساس استاندارد 17 سازمان حسابرسی
صکوک اجاره
صکوک سلم
صکوک مالکیت دارایی هایی که در آینده ساخته میشوند
صکوک استصناع
صکوک مالکیت منافع دارایی های موجود
صکوک مرابحه
صکوک مالکیت منافع دارایی هایی که در آینده ساخته میشوند
صکوک مشارکت
صکوک – تقسیم بندی براساس استاندارد 17 سازمان حسابرسی
صکوک مضاربه
صکوک نماینده سرمایه گذاری
صکوک مزارعه
صکوک مساقات
صکوک ارائه خدمات
صکوک حق امتیاز
صکوک – قوانین مرتبط با انتشار در ایران
ایجاد زمینه با تصویب « قانون بازار اوراق بهادار»
رفع مشکلات انتشار اوراق با تصویب « قانون توسعه بازارها و نهادهای مالی جدید»
تاکید بر استفاده از ابزارهای تامین مالی و صکوک در برنامه پنج ساله پنجم
صکوک – مراحل انتشار اوراق
تهیه مستندات لازم جهت اخذ موافقت اصولی
دریافت موافقت اصولی
تعیین ناشر
دریافت مجوز انتشار
انتشار اوراق
ارسال قراردادهای فروش و اجاره دارایی و صدور مجوز برداشت وجوه