تارا فایل

پاورپویت مروری بر نظریه مکتب انگلیسی در روابط بین الملل


مروری بر نظریه مکتب انگلیسی در روابط بین الملل

تهیه شده توسط نیما شکوری وش

فهرست مطالب
2
مقدمه ……………………………………………………………………………………………………………………. 3
مارتین وایت و نظریه مکتب انگلیسی……………………………………………………………………….. 6
مبنای نظری مکتب انگلیسی …………………………………………………………………………………… 7
دیدگاه نظریه …………………………………………………………………………………………………………. 8
روش شناسی ………………………………………………………………………………………………………… 12
دیدگاه نظریه به جامعه بین الملل……………………………………………………………………………. 14
نهاد ها و نظم حاکم ……………………………………………………………………………………………….. 16
انواع نظم از دیدگاه نظریه ……………………………………………………………………………………… 26
نقد مکتب انگلیسی ……………………………………………………………………………………………… 29
ارزیابی مکتب انگلیسی ……………………………………………………………………………………….. 39

این نظریه در واقع یک راه میانه است، بین نظریه ی واقع گرایی و لیبرالیسم. این نظریه بر مبنای یک رهیافت کلاسیک شکل گرفته است و یک رویکرد سنتی و تاریخی بر مبنای توجه به سنت خردگرایانه، توجه به جامعه بین المللی، فلسفه تاریخ و حقوق را دارد.
مهم ترین نظریه پردازان مکتب انگلیسی، مارتین وایت، پرورد باتلفیلد، هگلی بولی، آدام واتسون و جان وینسن در کنار رابرت جکسون و آرمسترانگ هستند. مکتب انگلیسی نظریه ای هست که توجه به رویکرد سنت تاریخی و سنت خردگرایانه را مد نظر قرار میدهد.
3
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
مقدمه

4
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
مارتین وایت (1972-1917) از نظریه پردازان برجسته مکتبی بود که در بررسی روابط بین الملل به «مکتب انگلیس» معروف شده است. خود وایت در زمان حیاتش نوشته های بسیار اندکی منتشر ساخت. همان گونه که هدلی بول خاطر نشان می سازد «نوشته های او… مشتمل بر یک جزوه ی شصت و هشت صفحه ای که انتشارات چاتام هاوس آن را به قیمت یک شیلینگ در 1946 منتشر ساخت و تا مدت ها تجدید چاپ نشد.» (Bull1976:101)
مارتین وایت و نظریه مکتب انگلیسی

بیش تر آثار او را همسرش گابریئله پس از مرگ او با کمک هدلی بول فقید و پس از مرگِ همسرش نیز برایان پورتر منتشر ساختند. این آثار شامل سه کتاب اصلی با نام های نظام های دولت (1977)، سیاست قدرت (1978) و نظریه ی روابط بین الملل: سنت های سه گانه (1991) می شوند. کتاب سوم در این مجموعه، درس های مشهوری است که وایت در دهه ی1960 در مدرسه اقتصاد لندن برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارائه کرده است.
5
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
مارتین وایت و نظریه مکتب انگلیسی

بخش اعظم حیات علمی مارتین وایت در همین مدرسه سپری شد. وایت در اواخر دهه ی 1950، به همراه هربرت باترفیلد مورخ سرشناس انگلیسی نقش برجسته ای در تشکیل کمیته ی انگلیسی نظریه ی سیاست بین الملل داشت. این کمیته در 1966 کتاب تحقیقات دیپلماتیک را منتشر ساخت که یکی از پرنفوذترین مقالات آن را وایت با عنوان «چرا نظریه ی روابط بین الملل نداریم؟» نوشته بود.
6
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
مارتین وایت و نظریه مکتب انگلیسی

مارتین وایت توجه به سه سنت را مطرح می کند.
سنت واقع گرایی ماکیاولی؛
سنت انقلابی گری کانتی؛
سنت خردگرایی گروسیوسی؛
و عنوان میکند که روابط بین الملل بر مبنای تاثیرگذاری این سه سنت واقع گرایانه انقلابی گری و خردگرایی یک جامعه اجتماع بین المللی را بوجود آورده است. یعنی اگر اجتماع بین المللی مورد آنالیز قرار بگیرد، در تجزیه و تحلیل اجتماع بین المللی ما رگه هایی از واقع گرایی، انقلابی گری و خردگرایی رو میتوانیم مطرح کنیم.
7
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
مبنای نظری مکتب انگلیسی

آنچه در مورد مکتب انگلیسی جلب توجه می کند تاکید بر جامعه بین المللی به جای نظم بین المللی است.در مقابل جامعه بین المللی با جامعه ای مرکب از دولتها در شرایطی وجود دارد که گروهی از دولتها با آگاهی از برخی منافع مشترک و ارزشهای مشترک،به یک جامعه شکل دهند،به این معنا که در روابطشان با یکدیگر خود را مقید به مجموعه ای مشترک از قواعد تصور کنند و در کارکرد نهادهای مشترک سهیم باشند.این برداشت اجتماعی از روابط میان دولتها به وضوح با برداشت واقع گرایان که کم و بیش قائل به نوعی وضعیت شبیه به وضعیت طبیعی در روابط بین الملل اند،تفاوت دارد و همراه با تاکید بر وجود ارزشها،هنجارها،قواعد،و نهادهای مشترک می باشد.
8
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دیدگاه مکتب انگلیسی

از منظر نظریه ی مکتب انگلیسی یا جامعه بین الملل، اجتماع بین المللی در چهارچوب یک فرایند شکل گرفته است، این فرایند یکباره به وجود نیامده است، این فرایند از طریق یک روند تکوینی بطنی آرام تدریجی بر مبنای تاثیرگذاری مسائل در چهارچوب زمان و مکان در یک غالب تاریخی شکل گرفته است که این تاریخ مبتنی بر شکل گیری یک فرهنگ است و این فرهنگ بر مبنای آموزه هایی از واقع گرایی انقلابی گری و خردگرایی شکل گرفته است.
9
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دیدگاه مکتب انگلیسی

در حقیقت، از منظر مکتب انگلیسی جامعه بین المللی ترکیبی فرایندی از قوائد و هنجار هایی است که در شکل گیری این اجتماع هم قواعد واقع گرایی ماکیاولی و هم قواعد انقلابی گری کانتی و هم قواعد خردگرایی گروسیوسی را شاهد هستیم. مکتب انگلیسی عنوان می کند که ما در عرصه ی اجتماع بین المللی هم شاهد حاکمیت ساختار هستیم و هم شاهد نقش آفرینی کارگزار، اما با وجود اینکه این مکتب، ساختار ثابت را مورد پذیرش انجام میدهد، توجه به نقش آفرینی کارگزار هم دارد.
10
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دیدگاه مکتب انگلیسی

این بحث مکررا مطرح می شود که مکتب انگلیسی یا نظریه اجتماع بین المللی، مبتنی بر رویکرد صرف اثبات گرایی یا رویکرد صرف فرا اثبات گرایی نیست. مکتب انگلیسی که تلفیقی از واقع گرایی و لیبرالیسم از منظر ساختاری است، از منظر شکل گیری هم بر ساختار تکیه دارد، هم بر کارگزار. اما در تقسیم بندی این نظریه، بر اساس اینکه قائل به قواعد ثابتی است و این قواعد ثابت را البته امکان تغییرشان به تدریج از منظر نظریه مکتب انگلیسی محیا است، امکان تغییر را نیز می پذیرد.
11
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دیدگاه مکتب انگلیسی

منتقدان می گویند این نظریه نه شیوه اثبات گرایانه را پذیرفته است و نه شیوه فرا اثبات گرایانه، اما درکل ما وقتی صحبت از رویکرد و روش شناسی این مکتب می کنیم، از نظر علمی، آن را در دسته نظریه های اثبات گرا قرار می دهند، به واسطه اینکه این نظریه قائل به این است که یک سری قواعد و هنجار های حاکم در روابط بین الملل وجود دارد که واقعیتی را به وجود آورده است تحت عنوان جامعه بین الملل که مبتنی بر واقع گرایی، انقلابی گری و خردگرایی.
12
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
روش شناسی مکتب انگلیسی

در مباحث معرفت شناسی، موضوعی که مطرح می شود این است که از منظر روش شناسی، مکتب انگلیسی در کنار علم گرا ها، سنت گرا ها، تفسیر گرا ها، تاریخ نگر ها و تاریخ محوری، تفسیر رو مد نظر قرار میدهد. بر این اساس در معرفت شناسی عنوان می شود نظریه ی مکتب انگلیسی هم نگاه تاریخی و واقع گرایانه دارد و هم نگاه تفصیلی و هنجاری را دارد.
13
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
روش شناسی مکتب انگلیسی

از منظر این مکتب، جامعه بین المللی مبتنی بر سنت واقع گرایی ماکیاولی است. یعنی در جامعه بین المللی بی نظمی وجود دارد. در این جامعه بر اساس تاکید بر سنت واقع گرایی ماکیاولی، زور و استفاده از قدرت معنا دارد. یعنی در جامعه بین المللی، بر مبنای تلاش برای کسب منافع بیشتر حذف دیگران و بازی با حاصل جمع جبری صفر معنا دارد. در جامعه بین المللی یک توازن قدرتی هست که مبتنی بر اصول واقع گرایانه شکل می گیرد. درکنار این آنارشی و هرج و مرج، یک نظم وجود دارد. نظمی که مبتنی بر خردگرایی گرسیوسی شکل گرفته است. نظمی که بر پایه عقلانیت اصولی را به عنوان اصول ثابت که همه مکلف به رعایت آن هستند را باید مورد توجه قرار بدهد.
14
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دیدگاه مکتب انگلیسی به جامعه بین الملل

در کنار این آنارشی و نظم، در کنار این بی نظمی و نظم، جامعه ی بین المللی یک نگاه هنجاری است. که این نگاه مبتنی بر نگاه انقلابی گری کانتی است، انقلابی گریی که تلاش میکند جامعه را از سطح موجود به سمت سطح مطلوب حرکت بدهد. تلاش میکند وضعیت کنونی را سامان بدهد، سامانی که در آن عدالت، برابری، دوستی و منافع مشترک معنا پیدا میکند. از منظر مکتب انگلیسی ما دقیقا درکنار بازیگری دولت ها شاهد شکل گیری همکاری از طریق نهاد های بین المللی هستیم. نهاد های بین المللی که تلاش میکنند هنجار ها را برای حفظ نظم به واسطه ی منافع ملی و منافع جهانی مد نظر قرار بدهند. بر این اساس مکتب انگلیسی تلفیقی از تناقض هاست.
15
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دیدگاه مکتب انگلیسی به جامعه بین الملل

مکتب انگلیسی عنوان می کند در کنار دولت، نهادهای بین المللی وجود دارد، منظور از این نهاد ها سازمان ها نیستند، این نهاد ها ممکن است که تبلور عینی آن در قالب سازمان ها به وجود آمده باشد، بلکه نهاد های بین المللی ساختاری هستند که این ساختار بر مبنای شکل گیری و استقرار قواعدی تکوین پیدا کرده اند که نظمی را حاکم می کنند.
16
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد ها و نظم حاکم مکتب انگلیسی

مهم ترین نهاد های بین المللی که از منظر مکتب انگلیسی وجود دارند:

مهم ترین آن، نهاد موازنه ی قوا می باشد؛
نهادی که مبتنی بر خرد گرایی و مبتنی بر انقلابی گری به وجود آمده است؛
نهاد دیپلماسی؛
نهاد جنگ؛
نظام مدیریت قدرت های بزرگ؛

17
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد ها و نظم حاکم از دیدگاه مکتب انگلیسی

اولین و مهم ترین نهاد، نهاد موازنه ی قوا می باشد. از منظر مکتب انگلیسی نهاد موازنه ی قوا بر مبنای رویکرد سنتی واقع گرایی ماکیاولی به وجود آمده است. این نهاد مبتنی بر قدرت شکل گرفته است. بر پایه ی قواعد ثابت حاکم بر ساختار که همه تلاش می کنند منافع خود را ایجاد کنند، در این رابطه بر مبنای عقلانیت گروسیوسی نوعی رفتاری را انجام می دهند که وقتی می بینند به تنهایی نمی توانند، و قدرت آن را ندارند که یک سیستم کسب منافع مطلق را برای خود ایجاد کنند، مجبور به اتحاد و اعتلاف می شوند.
18
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد موازنه ی قوا

نهاد موازنه ی قوا یکی از نهاد های بین المللی است که اجتماع بین الملل کنونی را به وجود آورده است و آن مبتنی بر سنت واقع گرایی ماکیاولی به وجود آمده است. مکتب انگلیسی که مبتنی بر عقلانیت است، حتی اگر لازم باشد، فقط با دوستانش ائتلاف نمی کند بلکه با دشمنانش هم ائتلاف می کند چون عقلانیت حکم می کند که رفتاری را انجام بدهیم که بر پایه آن بتوانیم مباحث خود را به درستی پیش ببریم. در این باره مکتب انگلیسی می گوید که هم نظم داریم، و هم بی نظمی، نهاد موزانه ی قوا هم زمینه ایجاد استقرار نظم و هم زمینه بی نظمی و هرج و مرج را به وجود می آورد. هر نهادی برای این مسئله سعی می کند که نظم حاکم را به نفع خود و بی نظمی را برای ایجاد ضرر به دشمنان به وجود آورد.
19
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد موازنه ی قوا

نهاد دومی که مکتب انگلیسی به آن تاکید دارد، نهادی که مبتنی بر خرد گرایی و مبتنی بر انقلابی گری به وجود آمده است. حقوق بین الملل، نهاد دومی است که زمینه ی استقرار نظم را فراهم می کند. هدف از حقوق دقیقا استقرار عدالت که در چهارچوب انقلابی گری کانتی معنا دارد و برقراری نظم است که بر مبنای هم تفکر انقلابی گری و هم تفکر خردگرایی گروسیوسی مفهوم پیدا می کند.
20
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد مبتنی بر خرد گرایی و انقلابی گری

نهاد بین المللی حقوق بین الملل عنوان می کند که همه ی ما قواعد حاکم بر روابط بین الملل را باید به کار بگیریم. هدف از حقوق بین الملل در عرصه ی بین المللی دو موضوع است. یکی استقرار عدالت و دیگری استقرار نظم. اما توجه کنید در صورتی که بین عدالت و نظم تناقضی صورت بگیرد از منظر مکتب انگلیسی برتری نظم بر عدالت مورد توجه قرار می گیرد و این به حاشیه رفتن انقلابی گری کانتی و گسترش خرد گرایی گروسیوسی را مطرح می کند.
21
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد مبتنی بر خرد گرایی و انقلابی گری

نهاد سوم، دیپلماسی است. اجتماع بین المللی که در این وضعیت کنونی قرار گرفته است بر پایه روابط، مناسبات داد و ستد، تنظیم مراودات به این وضعیت در آمده است. و چیزی که این وضعیت را ایجاد کرده است، دیپلماسی است. ما در تعریف دیپلماسی مطرح میکنیم .مفهوم دیپلماسی به ما نشان میدهد که دیپلماسی بیشتر بر خردگرایی گروسیوسی و تا حدودی بر مبنای انقلابی گری کانتی و واقع گرایی ماکیاولی شکل گرفته است. یعنی نهاد بین المللی سوم نظریه ی جامعه بین المللی، قسمت اعظم آن بر مبنای خرد گرایی گروسیوسی انقلابی گری کانتی و واقع گرایی به وجود آمده است.
22
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد دیپلماسی

نهاد چهارم، جنگ است. جنگ از منظر مکتب انگلیسی به عنوان نهادی بین المللی تلقی می شود که تعادل نظم و تغییر و مباحث دیگری را در دل خود دارد. جنگ یکی از موضوعاتی است که مبتنی بر واقع گرایی ماکیاولی شکل گرفته است. حذف رقیب به منظور کسب منافع. اما حتی نگرش خردگرایی گروسیوسی را در جنگ می بینیم. باید تلاش کنیم به نوعی حرکت کنیم که جنگ زمینه حفظ وضع موجود یا تغییر وضع موجود را به وجود آورد. جنگ در این حالت ممکن است زمینه استقرار یک جامعه جدید بین الملل را به وجود آورد. بنابراین، از نظر مکتب انگلیسی خود جنگ نهادی بین المللی مبتنی بر واقعیت گرایی خرد گرایی و در بعضی از موارد مبتنی بر انقلابی گری می باشد.
23
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد جنگ

نهاد پنجم، نظام مدیریت قدرت های بزرگ؛ آخرین نهادی که از نظر مکتب انگلیسی به وجود می آید، نظام مدیریت قدرت های بزرگ است. نظام بین الملل و جامعه بین الملل و اجتماع بین المللی که مکتب انگلیسی روی شکل گیری آن در یک فرایند تکوینی تاکید داشته است عنوان می کند که نقش قدرت های بزرگ در مدیریت نظام بین الملل را ما نمیتوانیم منکر بشویم.
مدیریت این نظام توسط قدرت های بزرگ در خیلی از موارد صورت می گیرد. البته مکتب انگلیسی این بحث را به منزله حاکمیت تام قدرت های بزرگ در ایجاد این نظام مطرح نمی کند.
24
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نهاد نظام مدیریت قدرت های بزرگ

انواع نظم از دیدگاه مکتب انگلیسی عبارتند از:
نظم اجتماعی؛
نظم و اجتماع بین المللی؛
نظم جهانی؛
25
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
انواع نظم از دیدگاه نظریه

نظم اول، نظم اجتماعی؛ روند تکوین نظم بر مبنای استقرار در نقطه ی آغاز، گذر از هرج و مرج و رسیدن به نظم است. این نظم نظم اجتماعی یا نظم اولیه را به وجود می آورد. ما از این نظم گذر کرده ایم. از چه طریق؟ از طریق خلق دولت ها و نهاد های بین المللی.
26
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نظم اجتماعی

نظم دوم نظم و اجتماع بین المللی؛ نظمی است که ما الان درآن قرار داریم. این نظم توسط نهاد ها و دولت ها شکل گرفته است. در این اجتماع چه کسی نقش آفرینی می کند؟ اصلی ترین کنش گران جامعه ی بین الملل از نظر مکتب انگلیسی چه کسانی هستند؟ دولت ها و درکنار دولت ها نهاد های بین المللی. مبنای شکل گیری این اجتماع بین المللی چیست؟ منافع. ولی منافع را در قالب تقسیم به منافع ملی و جهانی و منافع عمومی. منتها در ترجیح منافع همه بدون استثناء منافع ملی را بر منافع جهانی از نظر مکتب انگلیسی ترجیح میدهند. نظریه ی مکتب انگلیسی عنوان می کند که ما میتوانیم از این وضعیت گذر کنیم. به کدام نظم برسیم. به اجتماع جهانی برسیم.
27
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نظم و اجتماع بین المللی

سومین نظم، نظم جهانی؛ در نظم جهانی انقلابی گری کانتی و خردگرایی گروسیوسی غلبه بر واقع گرایی ماکیاولی دارد. همه ما پاره ای از هنجار های نهاد حقوق بین الملل را مثل رعایت حقوق بشر منع تجاوز برابری و عدالت را مد نظر قرار می دهیم اما نهاد هایی که در اینجا هستند هنوز آن میزان بالندگی و رشد را پیدا نکرده اند که بین منافع ملی و منافع جهانی اولویت را به منافع جهانی بدهند. نظام کنونی یعنی اجتماع بین المللی، اجازه ی این تغییر را بما نمی دهد. همه دولت ها از منظر هنجاری، انقلابی گری کانتی را می پذیرند. اما تن به این تغییر نمی دهند.
28
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نظم جهانی

نقدهایی که برمکتب انگلیسی وارد است عبارتند از:

کل گرایانه بودن نظریه مکتب انگلیسی؛
بی توجهی به ابعاد اقتصادی و واقعیت های مستقل؛
نفی راه حل های علم گرایانه و اثبات گرایانه؛
دولت محور بودن و بی توجهی به سایر بازیگران؛
تاکید بیش از حد بر نقش قدرت های بزرگ؛
29
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نقد مکتب انگلیسی

بر این اساس این نظریه بر مبنای یک تفسیر و تقویم انگلیسی شکل گرفته است و آن وضعیتی که در عرصه بین المللی امپراتوری بریتانیا و بعد دولت انگلستان داشته، تعمیم به کل جامعه بین المللی داده شده و همان رویکرد تاریخی که در عرصه جامعه بریتانیا به وجود آمده را به کل جهان تعمیم داده و تمامی نهادهایی که در ابتدا در اروپا شکل گرفته را دقیقاً عنوان می کند که در عرصه بین المللی وجود داشته اند و جنبه عام دارند. نهادهایی مثل موازنه قوا، حقوق دیپلماسی، حقوق بین المللی، جنگ و نظام مدیریت قدرت.
30
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
کل گرایانه بودن نظریه مکتب انگلیسی

در مکتب انگلیسی توجه بیش از حد مطالعاتی به عقاید، ارزش ها و هنجارهای مشترکی که در جامعه اروپا وجود داشته به دنیا تعمیم داده شده و به نفی واقعیت های مستقل و هنجارها و ارزش های سایر مناطق می پردازد و در حقیقت تاکید بر ابعاد و هنجارها و ارزشهای سیاسی یک منطقه، عدم پذیرش الگوهای رفتاری قابل مشاهده عینی با توجه به واقعیت های عینی مستقل در عرصه مسائل اقتصادی و واقعیت هایی که در دنیا وجود دارد. یکی دیگر از نقدهایی است که به این نظریه وارد است.
31
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
بی توجهی به ابعاد اقتصادی و واقعیت های مستقل

اگر به نهادهای مورد توجه در این نظریه دقت کنیم اکثر این نهادها به مبنای خود نظریه مبتنی بر منافع شکل گرفتند اما اصلاً توجهی به دیدگاه ها و نهاد اقتصاد در این نظریه صورت نگرفته است علاوه بر این در این نظریه ما نهاد ها را صرفاً نهادهای می بینیم که بر اساس رویکرد حاکم بر انگلستان و تقویم بریتانیا شکل گرفته است.
32
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
بی توجهی به ابعاد اقتصادی و واقعیت های مستقل

تاکید بر رهیافت های تاریخی و بیش از حد کلاسیسم و تکیه بر سنت، یکی دیگر از نقدهایی است که به این نظریه وارد است. باور به سنت خردگرایانه به عنوان تنها رهیافت و تاکید بر سنت اندیشه سیاسی در مقابل جنبه های علمی و رفتاری مطرح می شود.
این نظریه بیشتر تبیین خود را در چارچوب تفسیرگرایی مبتنی بر فلسفه، تاریخ و حقوق قرار داده است و در این چارچوب نگرش علمی در نظریه دیده نمی شود.
33
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نفی راه حل های علم گرایانه و اثبات گرایانه

بر این اساس نگرش های علمی در قالب علم گرایی و رفتارگرایی منتقد این مسئله و نظریه اندکه نظریه غیر علمی است. نظریه انگلیسی رویکرد سنتی تاریخی دارد بنابراین صرفاً بر اساس آن چه صورت پذیرفته است و بر مبنای استفاده از تجربیات گذشته به تبیین مباحث می پردازد در صورتی که ما مولفه هایی داریم که این مولفه ها در عرصه زمانی تاریخی و در بستر سنت ممکن است وجود نداشته باشد.
34
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
نفی راه حل های علم گرایانه و اثبات گرایانه

جامعه بین المللی از نظر این نظریه توسط دولت ها به وجود می آیند و به رغم توانایی شکستن قواعد و هنجارها به دلیل حفظ نظم و منافع جامعه بین المللی که مبتنی بر عناصر اصلی دولت است نهادها را بر مبنای منافع مشترک در این چارچوب نگه می دارد. بنابراین طبق این نظریه جامعه بین المللی صرفاً توسط دولت ها شکل می گیرد در صورتی که با وجود اینکه نظریه یک رهیافت کلاسیک است که بر مبنای سنت تاریخی مبتنی بر واقعگرایی و لیبرالیسم است در دورانی صحبت از نهادهای غیر دولتی مثل سازمانهای بین المللی می شود که از آن دسته از نهاد های پنجگانه مکتب انگلیسی به آن توجه نشده است.
35
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دولت محور بودن و بی توجهی به سایر بازیگران

مکتب انگلیسی صرفاً دولت محور بودن را بر مبنای ارجحیت منافع بر سایر بازیگران ترجیح داده است که اگر از نظریات لیبرالیسم و واقع گرایانه گذر کنیم و وارد نئولیبرالیسم یا نئوواقع گرایی شویم به هیچ عنوان قابل توجیه نیست. حتی اگر امروزه جغرافیای بریتانیا بررسی کنیم اصول این نظریه با جغرافیای بریتانیا بر مبنای تحولاتی که در عرصه بین المللی افتاده قابل تبیین نیست.
36
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
دولت محور بودن و بی توجهی به سایر بازیگران

37
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
تاکید بیش از حد بر نقش قدرت های بزرگ
لیبرالیسم صحبت از امنیت دسته جمعی می کند صحبت از منافع بین المللی می کند؛ واقع گرائی صحبت از اخلاق بین المللی می کند؛ در نتیجه تاکید بیش از حد نقش قدرت های بزرگ نمی تواند به تنهایی نظم بین المللی را مورد توجه قرار دهد. نقدهایی که مطرح می شود بر مبنای اصول است که در دل خود نظریه مطرح شده است.

نقاط قوت نظریه مکتب انگلیسی عبارتند از:

توجه به راه میانه؛
توجه به اخلاق جهان شمول است؛
تاثیر گذاری مباحث امور داخلی بر امور خارجی و بلعکس؛
تداوم نظم مبتنی بر عدالت ؛
توصیه به دولت های متعهد؛
تعریف آنارشی منطبق با واقعیات؛
توجه به نهادهای بین المللی هنجارها حقوق و نهادها؛
38
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
ارزیابی نقاط قوت مکتب انگلیسی

39
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
توجه به راه میانه
یکی از مهمترین نقاط قدرت این نظریه توجه به راه میانه است. راه میانه ای که الان حاکم است. روابط بین الملل در عالم واقعیت نه مبتنی بر صرف واقع گرایی که مبتنی بر جنگ و درگیری و خشونت باشه و نه مبتنی بر صرف لیبرالیسم بر مبنای همکاری و حفظ صلح پایدار است. این قالب تعامل دو نظریه ی قالب لیبرالیسم و واقع گرایی که هر دو واحد واجد بینش هایی در سیاست و روابط بین الملل هستند یکی از نقاط قدرت این نظریه است.

40
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
توجه به اخلاق جهان شمول است
یکی از نکاتی که از دل نظریه به عنوان قدرت نظریه بر میاد توجه به اخلاق جهان شمول است. همین سه گانگی نظم حاکم، نظم اجتماعی، نظم بین المللی، نظم انسانی. در نظم انسانی عنوان میکند که ما بر مبنای توجه به اصول برابری و عدالت و اخلاق انسانی شاهد کاهش شکاف میان انسان ها در شمال و جنوب و شرق و غرب هستیم. و این بر اساس تکیه بر ارزش های مشترک اخلاقی و انسانی و دقیقا بر مبنای تاکید بر اخلاق منتهی به خیر عمومی به وجود میاد. این نکته از زاویه ی نگرش هنجاری به عنوان یک نقطه قدرت نظریه به شمار می آید.

41
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
تاثیر گذاری مباحث امور داخلی بر امور خارجی و بلعکس
نقطه قدرت بعدی تاکید بر تاثیر گذاری مباحث امور داخلی بر امور خارجی و بلعکس. نظریه واقع گرایی که بین مباحث عرصه سیاست داخلی و سیاست خارجی دو مقوله جدا بدون ارتباط هستند. نظریه لیبرالیسم عنوان می کند سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است. مکتب انگلیسی به عنوان یکی از نظریه های اثبات گرایانه این بحث رو به شکل متعامل مطرح می کند که هم امور داخلی بر امور خارجی تاثیر میگذارند و هم امور خارجی بر مباحث داخلی. و تضمین امنیت احترام و اعتماد و تاثیر متقابل داخل و خارج بر یک دیگر و تاکید بر یک سلوک درست و رفتار متقابل در چهارچوب یک تعامل پایدار در هم تنیده است.

42
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
تداوم نظم مبتنی بر عدالت
یکی دیگه از نقاط قوت نظریه تاکید بر تداوم نظم مبتنی بر عدالت است. با توجه به اینکه سه سنت در این نظریه مطرح است. واقع گرایی که به عدالت توجه نمی کند، خرد گرایی که بین عدالت و نظم ،نظم رو می پذیرد و انقلابی گری کانتی که توجه به عدالت دارد، این نظریه سعی در کاهش فاصله بین نظم و عدالت در عین پذیرش برتری نظم نسبت به عدالت است. به موضوعی در قالب انقلابی گری کانتی توجه دارد و آن لزوم بالندگی عدالت برای حفظ نظم موجود است.

43
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
توصیه به دولت های متعهد
توصیه به دولت های متعهد؛ این نظریه بیان دارد که دولت ها به عنوان بازیگران اصلی عرصه روابط بین الملل به دنبال هم نظم و هم عدالت هستند. اما اگر بین این دو تعارض وجود داشته باشد نظم را به عدالت ترجیح می دهند. در هر صورت دولت باید دولت قانون و دولت مشروع و دولتی باشد که توجه به حقوق بین الملل را باید مد نظر داشته باشد به گونه ای که شکاف میان سیاست داخلی و خارجی و مبارزه برای قدرت بلا استفاده از هر ابزار را کنار بگذارد.

44
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
تعریف آنارشی منطبق با واقعیات
تعریف آنارشی منطبق با واقعیات، این نظریه واقع گرایی ماکیاولی را یکی از سنت های خود می داند. صحبت از فقدان قدرت مرکزی می کند و حکومتی که نه فقدان نظم و برنامه های پذیرش همکاری در عین هرج و مرج است. اما این آنارشی به این معنا نیست که هر کس هرکاری دلش خواست به تواند انجام بدهد، بلکه یک آنارشیست سازمان یافته است منطبق با واقعیات. در اینجا شاید یک جامعه بدون نظام داشته باشیم اما یک جامعه بدون نظم را نداریم.

45
نیما شکوری دانشجوی دکترا روابط بین الملل
توجه به نهادهای بین المللی هنجارها حقوق و نهادها
از مباحثی که در این نظریه بسیار مهم است توجه به نهادهای بین المللی هنجارها، حقوق و نهادها بر خلاف واقع گرایی در مکتب انگلیسی وجود دارد. بنابراین نظریه مکتب انگلیسی یکی از نظریات اثبات گرایانه است که قدرت تبیین گسترده ای مثل لیبرالیسم و رئالیسم ندارد. اما همراهی با نظریه لیبرال است و نظریه رئالیسم و تلفیق این دو در قالب جریان مسلط در بسیاری از موارد را دارد.


تعداد صفحات : 45 | فرمت فایل : .pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود