تارا فایل

ملاقات با مشتری قبل از طراحی پروژه مسکونی




ملاقات با مشتری قبل از طراحی

مقدمه
قبل از طراحی یک پروژه مسکونی طراح باید چند کار مقدماتی را انجام دهد که هر کدام شامل جمع آوری سازماندهی و ارزیابی اطلاعاتی است که اساس مراحل بعدی طراحی را تشکیل می دهند. ملاقات و گفتگو با مشتریان معمولا اولین کار در مرحله تحقیق و آماده سازی بوده که در این فصل به تفصیل پیرامون آن بحث می نماییم.
دیگر اعمال مقدماتی بیشتر مربوط به خود محل بوده و عبارتند از :
1. بدست آوردن ابعاد و اندازه های مکان مورد نظر
2. ؟؟؟؟؟ bare sheet و نقشه پایه با مقیاس مشخص
3. ارزیابی و تحلیل مکان و بالاخره
4. نوشتن برنامه طرح که جملگی در فصول 6 و 7 ارائه خواهد شد.
ملاقات و گفتگو با مشتریان گام مهمی است چون زمینه تضمین مراحل طراحی را فراهم می کند. در این جاست که طراح با اطلاعات لازم در مورد خواسته ها و نیازهای مشتریان در مورد مکان طراحی آشنا می شود. چنانچه این ملاقاتها به درستی انجام شود نحوه تعامل بین طراح و مشتریان را در اداه مراحل طراحی مشخص خواهد شد. برخورد صادقانه و شفاف هر یک از دوطرف جهت اعتماد سازی و احترام متقابل بین آنها بسیار مهم است. در این فصل راهکارهای شروع مثبت و سازنده پروژه که شامل آگاهی در مورد طراح اولین تماس با مشتری ملاقات با مشتریها و تنظیم یک پیش طرح حاوی خدمات طراحی است، ارائه می گردد. تمام این موضوعات و اعمال اساس تعامل حرفه ای و لذت بخش بین طراح و مشتریان می باشد.
آشنایی با طراح
راههای احتمالی زیادی برای آشنایی ابتدایی مشتریان با طراح وجود دارند که معمولا با کسب آگاهی اولیه پیرامون طراحی و اطلاعات شغلی اساسی در مورد طراحی (حقیقی) و یا شرکت طراحی (حقوقی) مربوطه شروع می شود. این فرآیند آشنایی باید آنقدر برای مشتری بالقوه آسان و جالب توجه باشد تا وی را وادار به پیگیری از طریق تلفن یا حضور در دفتر کار طراح بنماید. مشتریان از راههای مختلفی می توانند با شرکت طراحی آشنا شوند که اهم آنها عبارتند از: تبلیغات، بروشور، وب سایت، تابلوی محل کار و بالاخره تبلیغ کلامی. از این رو طراحی باید از راههای مختلف جهت ارتباط با مشتریان استفاده نماید به گونه ای که نگاه و فکر آنها را جهت پیگیری خدمات طراحی جلب نماید. تبلیغات مالکین منازل می توانند از طریق تبلیغات موجود در روزنامه ها، مجلات محلی یا برنامه های رویدادهای ورزشی یا موسیقی یا از طرق تلویزیون و رادیوی محلی بایک شرکت طراحی آشنا شوند.
اندازه و محتوای این گونه تبلیغات کوتاه و مختصر بوده به طوری که با چند کلمه و تصویر جذاب توجه مشتری را به خود جلب می نمایند. باید این تصاویر تبلیغاتی خیلی جالب باشند چون اولین چیزی هست که نگاه مشتری به آن افتاده و دیگر اینکه آنها می توانند تا حد زیادی بیانگر احساس و سبک کار طراح باشند. در هر موقع ممکن؛ بهتر است یک طراح گرافیک حرفه ای یا شرکت تولیدی را برای تولید یک آگهی مناسب برای این منظور استخدام نمود. آگهی و تبلیغات علیرغم پر هزینه بودن آن در بعضی موارد توانایی جلب نگاه مشتریان زیادی را دارد.
بروشور: دفترچه یا جزوه ای است که حاوی اطلاعات مهم یا تبلیغاتی در مورد چیزی است و ؟؟؟؟ مفیدی برای شرکتهای طراحی است که می تواند از طریق پست یا تحویل مستقیم به مشتریان در اختیار آنها قرار گیرد. در این دفترچه علاوه بر درج اطلاعات مهم تبلیغاتی فلسفه طراحی، فرآیندی و تعرفه هزینه های مربوطه نیز درج می گردد تصویر 1-5 البته ظاهر و طرح بندی بروشور در برقراری ارتباطی موثر و ایجاد انگیزه در مشتری بسیار مهم می باشد.
وب سایت: در عصر الکترونیک شبکه اطلاعاتی اینترنتی لازم شغلی بدل شده است هر وب سایتی در اصل یک نسخه دیجیتالی از یک بروشور است.
با:
– از مزایای اضافی وب سایت به روز بودن و پیوند های متعدد هر سایت و در نتیجه امکان دسترسی به اطلاعات بیشتر را نام برد.
تصویر 1-5 نمونه ای از بروشور یک شرکت
تابلوی محل کار: روش موثر جهت جلب مشتریان نصب تابلوهای کوچک و در عین حال جذاب در محل کار است.
تبلیغ کلامی: در نهایت یکی از بهترین راههای اطلاع رسانی و آشنایی مشتریان با حرفه طراحی و یا هر حرفه دیگر شنیدن تجربیات مشتریان قبلی و کسانی است که با طراح به نوعی برخورد داشته یا کار کرده اند. شاید بهترین شکل آگهی رسانی داشتن مشتریان قبلی باشد که ؟؟؟؟؟ مثبت کارتان را به دوستان یا آشنایان خود بازگو می نمایند. بنابرانی کامل کردن کیفیت کار و حفظ روابط مستمر با مشتریان سابق برای یک طراح بسیار مهم است. ملاقات طی تعطیلات سالانه یا ارسال جدید ترین کارها برای مشتریان سابق می تواند آنها را در جریان وضعیت شغل حرفه ای قرار داده و احساس نمایند که هنوز برای شما ارزش دارند.
تصویر 2-5 شبکه اینترنت بهترین مکان برای ارتباط با عامه مردم است.
اطلاعات بدست آمده
روشهای قبلی ارتباطی با مردم از جمله راههای انتخابی آگاهی رسانی مشتریان در مورد طراح یا شرکت طراحی است. با این اشکال متنوع ارتباطی و نیز با تهیه اطلاعات اساسی در مورد طرح یا شرک طراحی همچون خدمات قابل دسترس علت و فلسفه طراحی فرآیند طراحی و تعرفه هزینه های می تون علاقه و انگیزه مشتریان بالقوه را بر انگیخت میزان معرفی و ارائه این اطلاعات تا حد زیادی بسته به وسایل ارتباطی مورد استفاده مخاطب مورد نظر زمان و مکان قابل استفاده و در نهایت مقدار بودجه تخصیص یافته تغیر می نماید. آگهی و تابلوی محل کار کمترین و بروشور و وب سایت ها بیشترین فرصت را جهت اطلاع رسانی در اختیار طراح یا شخصی که می خواهد کارش را به بازار معرفی نماید قرار می دهند.
خدمات قابل دسترس: آگهی، بروشور، وب سایت، تماماً بایستی نوع و نحوهخ دمات ارائه شده توسط شرکت طراحی یا طراح را به اطلاع مشتریان بلقوه برساند. اهم این اطلاعات عبارتند از: طراحی، ساخت که در ارتباط با سازه هایی چون تارس، دک و حفاظهاست. کاشت (درمورد گیاهان) و مراقبت و نگهداری (درمورد مراقبت مستمر منظره و محوطه بعد از ساخت و کاشت گیاهان در آن) می باشد. مشتریان بالقوه بایستی بدانند که شرکت طراح تا چه اندازه قادر به پوشش این خدمات گسترده ومتنوع است چون از این دیدگاه قوت و ضعف بسیاری از شرکتها شناخته می شود.
یک شرکت طراح منازل مسکونی را که کلیه خدمات طراحی، ساخت، کاشت گیاهان و مراقبت و نگهداری را با هم انجام می دهد شرکت طراح و سازنده یا تمام خدماتی می نامند. مزیتی که چنین شرکتی دارد اینست که می تواند یک بسته هماهنگ خدماتی را به مشتریان خود عرضه نماید و از این رهگذر جریان ملایمتر و خالی از کشمکش و افت و خیزی را از هر مرحله به مرحله بعدی ایجاد نماید. شرکتهای دیگر تنها خدمات طراحی را به عهده گرفته و سپس با پیمانکاران منظره دیگر برای اجرای مراحل دیگر وارد عمل می شوند. کیفیت کار چنین شرکتهایی معمولا عالی است چون از پرداختن به مسائل دیگر همچون ارزیابی گیاهان یا دیگر مصالح ساختمانی ؟؟؟ بوده و وقت خود را روی پیدا کردن طرحهای تازه و تزریق خلاقیت روی کارهای خدو می نمایند. بنابراین هر شرکت باید سابقه و قابلیتهای حرفه ای خود را به مشتری مطرح نماید تا آنها خود انتخاب کننده نوع شرکت تخصصی یا تمام خدماتی باشند.
فلسفه طراحی: مشتریان همچنین بایستی با فلسفه طراحی طراح یا اصول و ارزشهای اساسی که طراحی در پروژه های طراحی خود بکار می برد آشنا شوند. فلسفه های طراحی مفاهیم و احساساتی هستند که همچون زیبا شناسی یا آنچه که باعثص می شود تا طراح خوب شناخته شود درک و شناخت مزایای طرح اهمیت به فضای بیرون ساختمان مباشرت و نظارت زیست محیطی سبک یا سبکهای انتخابی مواد و مصالح انتخابی( گیاهی و ساختمانی) و بالاخره روش برخورد و کار با مشتریان طراح بایستی فلسفه طراحی طراحانی را پیدا نمایند که فلسفه های طراحی آنها با طرز فکر و باورها و ارزشهای شخصی آنها در مورد طراحی منظره هماهنگی داشته باشد.
فرآیند طراحی: مشتریان بایستی از نوع فرآیند طراحی که قرار است روی محل سکونت آنها اعمال شود آگاهی یابند. بسیاری از مالکین کاملا نمی دانند که برای تهیه نقشه اصلی محل مسکونی به چه چیز نیاز است و یا مراح مختلف آن کدامند. تهیه طرحی حاوی مراحل ضروری از فرآیند طراحی و مدت زمانی که هر مرحله طول می کشد برای هر طراحی مفید خواهد بود. مراحل زیر از فرآیند طراحی باید به عرض مشتریان برسد:
1. آنالیز محل
2. برنامه طراحی
3. دیاگرامهای کارکردی
4. طرح مقدماتی و بالاخره نقشه اصلی.
هر مرحله را بایستی به طور مختصر با زبان شفاف و عام الفهم تشریح نمود تا همه آنرا بفهمند. بعضاً از مثالهای گرافیکی نیز می توان جهت تکمیل توضیحات مکتوب استفاده نمود.
بایستی به مشتری فهماند که طراحی و رای انتخاب و آرایش گیاهان است. هر طرحی آمیزه ای زیبا شناختی و کارکردی خاصی از نیازهای منحصر به فرد مشتریان با مسائل و پتانسیل محل است که تماماً با حرفه طراحی گره خورده اند. بنابراین مشتریان باید اعمال و مرحل مربوط به فرآیند طراحی را بدانند.
قیمتها و تعرفه هزینه ها: اکثر مشتریان مایلند تا از هزینه تمام شده نقشه اصلی و اجرای آن اطلاع یابند. این امر را می توان با تهیه یک تعرفه کلی بر اساس نرخ ساعتی و یا به طور یکجا برای تهیه یک نقشه اصلی تنظیم شده به انجام رساند. این اطلاعات هر چند می تواند برای مشتریان بسیار سودمند باشد بعضی از طراحان به خاطر اینکه مبادا مشتریان از مبالغ مندرج بترسند یا اینکه رقبای آنها به خاطر تقویت جایگاه یا بهتر جلوه دادن خود در بازار قیمتهای پایین تر ارائه دهند به دیده شک به این موضوع می نگرند که هر دوی این نگرانی ها طبیعی و بر حق است. در هر صورت طراحی باید در مقطعی از فرآیند طراحی تعرفه قیمتی را به مشتری اعلام نماید. معمولا بهتر است تا به مشتری این اجازه را بدهیم تا هر چه زودتر قیمت پیشنهادی را به دلیل عمدم صرفه اقتصادی رد کند.
مساله دیگر پرداخت یا عدم پرداخت بهای طرح است. بعضی از طراحان از مشتریان خود در صورت امضای قرار داد اجرای طرح پولی بابت خود طرح نمی گیرند که این عمل معمولا " طرح مجانی" می گویند. بعضی از طرحهای مجانی بایستی رایگان باشند چون آنها تنها نقشه ساده ای از محل قرار گیری گیاهان خاص در محل می باشند. غالبا این طرحها را به همراه فهرستی از گیاهان و قیمت آنها روی نوشت افزار شرکت ترسیم می نمایند.
درهر صورت طرحهای رایگان دیگری نیز وجود دارند که قیمت آنها بایستی به اطلاع مشتریان برسد. اینها در واقع طرحهایی اند که زمان زیادی برای طراحی و تهیه آنها صرف شده و برای کشیدن مشتریان پای میز قرار داد بکار می روند. ولو اینکه به مالک گفته شود که طرح رایگان است با این وجود زمان صرف شده جهت تهیه طرح مطمئنا در کل هزینه پروژه منظور خواهد شد.
احتمالا یک طرح مجانی درک مشتری از ارزش مشاوره ی حرفه ای طراح را تحت تاثیر خود قرار دهد طراحان حرفه ای بهایی بابت مشاوره و خدمات خود پول دریافت می دارند. چنانچه طراحی طرح ارزشمند و تخصصی را مفت در اختیار دیگران بگذارد چه چیزی به جای ذوق و استعدادی که بابت تهیه طرح صرف شده را می گیرد؟ مطمئنا ارزش زمان صرف شده برای طراحی با هیچ چیز برابری نمی کند و مشتریان باید آن را درک کرده و هزینه فرصت آن را بپردازند. 1
ارتباط اولیه با مشتری
چنانچه مشتری به طور مثبت تحت تاثیر آگهی قرار گرفته یا به طور مناسبی از طریق بروشور یا وب سایت اطلاع رسانی شود، در آن صورت شرکت یا خود طراح باید مستقیماً از طریق تلفن یا پست الکترونیکی و یا قرار ملاقات گذاشتن در دفتر شرکت یا محل کار، پیگیری لازم را صورت دهند تصویر3-5 . مشتریان برای کسب اطلاعات بیشتر و یافتن پاسخ سوالات اولیه خوى و گذاشتن قرار ملاقات برای تشریح دقیقتر نحوه ومیزان حق الزحمه طراح یا شرکت مربوطه برای نوشتن نقشه اصلی محل مسکونی خود از طرف مقابل در خواست اطلاعات می نماید.
از آن طرف طراح نیز هر موقع که لازم باشد جهت پاسخگویی به سوالات مشتری پاسخ خواهند داد. اطلاعاتی که قبلا به مشتری از هر طریق دیگر داده شده اگر شده شخصا دوباره تکرار و اینکه می توان با آنها کار کرد یا نه بایستی یکسری سوالاتی از آنها بپرسد. در صورت ثمر بخش بودن مذاکرات اولیه طراحی می تواند قرار ملاقات بعدی را در منزل مشتری بگذارد.
اولین تماس با طراح معمولا تلفنی می باشد.
ملاقات مشتریان
گام بعدی ملاقات رو در روی مشتریان با طراح به منظور بررسی مشخصات دقیق تر مشتری و محل آنها می باشد. جهت بازدید محل و ساختمان از نزدیک بهتر است این ملاقات در منزل مشتری برگزار شود تصویر 4-5 . ملاقات در ساختمان مشتری بهترین فرصت را جهت شناخت کامل نظرات و علایق مشتریان از مکان خود که در آن بیشترین احساس راحتی را می نمایند در اختیار طراح قرار می دهد از این طریق همچنین بهترین فرصت را برای کسب اطلاعات لازم جهت امکان پیشرفت مناسب فرآیند طراحی به طراح می دهد. در بعضی موارد بهتر است یا حتی ضروری است که این ملاقات در دفتر طراح انجام شود که در این صورت بازدید طراحی از محل مشتری به بعد موکول میشود.
تصویر 4-5 ملاقات اولیه باعث دیدن شخص طراح از محل و ساختمان مورد نظر می شود
اطلاعات مشتری:
هدف عمده طراح از اینگونه ملاقاتها کسب اطلاعات اولیه ضروری از مشتریان است که اساس طراحی مناسب و اصولی را تشکیل می دهند. این اطلاعات بایستی شامل :
اطلاعات خانوادگی2 خواسته ها و نیازهای مشتری (برنامه اولیه) نکات مورد علاقه و نفرت مشتری از منظره خود، سبک زندگی و ویژگی های مشتری و بالاخره مشاهدات و نظرات مشتری در مورد ساختمان و محل خود . بعلاوه با این ملاقات فرصتی به هر دو طرف دست می دهد تا در مورد فرآیند طراحی و تعرفه قدیمی و هزینه های مربوط به پروژه بررسی نموده ضمن پرسش و پاسخ کلیه جوانب مربوط به فرآیند روشن شود. بارها اتفاق افتاده که طراح مجبور شده جهت مطالعه و بررسی دقیقتر و عمیق تر محل بعداً به آن جا مراجعه نماید (به فصل هفتم رجوع شود) هدف نهایی این ملاقات هم برای مشتری و هم رسیدن به توافق کاری روی طراحی محل مورد نظر مشتری می باشد.
اطلاعات خانوادگی: این اطلاعات شامل تعداد اعضاء خانواده و سن هر یک اشتغال جوانان علایق اعضاء خانواده به ویژه آنهائیکه با فضاهای باز سروکار دارند. نوع و تعداد حیوانات خانگی و غیره می باشد.
خواسته ها و نیازهای مشتریان: طراح باید از تفکر و تخیل مشتریان در مورد مکان زندگی خود برای تبدیل آن به صورت برنامه طرح آگاهی داشته باشد. برای این منظور طراح بایستی با کمک تعاریف کلی آنچه پیش بینی می نماید. و فضاهای خاص یا موارد استفاده مورد نظر آنها به خواسته های مشتریان پی ببرد. منظور از تعاریف کلی یا اهداف تشریح احساس یا جوی است که خواست مشتری بوده و معمولا در غالب عبارات زیر بیان می گردند:
می خواهیم که حیاط جلویی مکانی آرام بوده و فضایی جالب برای مهمانان ما باشد.
تصور ما از یک باغ پناهگاه و مامنی جهت فراغت از مشغله دنیوی و در آن پرندگان و دیگر جانوران وحشی را می بینیم.
پیش بینی و باور من از محیط زیست جایی است که در آن اعضای خانواده و دوستان می توانند در فضای آرام دور هم جمع شوند.
طراح با استفاده از این اطلاعات می تواند سبک و مشخصه طرح را پایه ریزی نماید. بعلاوه طراح می بایست از مشتریان جهت شناخت فضاهای خاص یا زمینه های استفاده از فضاهای بیرون ساختمان که می خواهد در طرح پیاده شوند سوال نماید. ممکن است این خواسته ها به صورت زیر بیان شود: ما برای چهار نفر در مکانی نسبتا خصوصی به …………….. نیاز داریم.
می خواهیم تقریبا 12 درخت سیب نزدیک پشت ملک خود بکارم.
یک سکوی چند طبقه بجای یک دک یک طبقه بزرگ را ترجیح می دهم .
به یک فضای پارک اضافی چسبیده به گاراژ نیاز دارم.
به یک فضای جدید برای بازی یک چنین کاری بزرگ برای بازی بچه ها و یک محل نشین کنار درخت در حیاط پشتی ساختمان نیاز داریم.
طراح از این نوع اطلاعات برای برنامه ریزی طرح استفاده خواهد کرد (فصل 7 را ببینید.)
علایق و تنفر های مشتری: طراح بایستی بفهمد که مشتری چه چیز از طرح منظره برایش خوشایند است و چه چیز نا خوشایند هدف از بیان این مطلب عموما تعریف و تعیین امتیاز مربوطه به سبک طرح زیبا شناسی مواد و مصالح گیاهی و ساختمانی و عناصر یا ویژگیهایی از طرح است که مورد توجه خاص مشتریان است. هدف تعریف و تعیین زیبا شناسی و مواد طراحی منظوره است. طراح می تواند در مورد هر یک از این مقوله ها از مشتریان سوال کند طرح همچنین باید به چیزهایی که مورد علاقه مشتریان نمی باشد اشراف داشته باشد. در بعضی موارد مشتریان تنها شناخت مبهمی از آنچه می خواهند دارند، لیکن آنچه را که دوست ندارند می توانند بوضوح بیان کنند. در ذیل نمونه اهم جملاتی که تنفر و دوست داشتن را بیان می کنند می بینید.
من چیزی را دوست دارم که مختص خودم است.
ما از چیزی برجسته و قابل توجه باشد بدمان می آید. چون خانواده ای نسبتا محفظه کاریم.
من در بسیاری از خانه های متفاوت حفاظهای یک جور می بینم از چیزی خوشم می آید که با ساختمان هماهنگ باشد.
اگر می توانستیم چیزی نسبتا ساده ولی متفاوت از بقیه داشته باشیم خیلی راضی خواهیم شد.
بعضی نظریات مربوط به تنفرات و علایق افراد منحصر به فرد بوده و تلفیق آنها با برنامه طراحی نسبتا آسان می باشد حال آنکه تغییر نظریات افراد دیگر در این مورد ممکن است کلی و عمومی است تصویر 5-5 . نظریاتی که حاوی کلیاتی چون ویژه ، مختص، متفاوت، یا ملایم و نرم و یا محافظه کارانه می باشند ذهنی بوده و بیانگر اندیشه ها و تفکرات مشتریان در مورد پروژه پیشنهادی آنهاست که در ذهن خود آنرا ساخته اند.
یک طراح چگونه می تواند این جملات ذهنی را تفسیر کند؟
یک طراح چگونه می تواند نظراتی شبیه آنچه که در بالا ذکر شد ر به اطلاعات سودمند و با معنی طراحی تبدیل نماید.
چگونه یک فرد این تفسیرها را با راه حل طراحی پیشنهاد شده تلفیق می نماید؟
دقت کنید کلمه خاص برای یک فرد عامی یک معنی دارد و برای طراح مجرب و حرفه ای معنی کاملا متفاوت دیگری دارد و به همین ترتیب کلمات مختص بی نظیر و متفاوت باید برای تبیین اظهارنظر های ذهنی بدنبال اطلاعات دیگری بود. سوالات زیر مثالهایی اند که با پاسخ به آنها می توان به اطلاعات عینی تری دست یافت.
جمله ی اول:
من چیزی را دوست دارم که فقط مال خودم باشد.
سوالات شفاف کننده:
آیا می توانید به طور ؟؟؟؟ و مشخص تر واژ] مختص را معنی کنید ؟
آیا می خواهید که طرح چیزهای خاصی همچون مواد الگوها یا رنگهایی را که شما ترجیح می دهید منعکس سازد؟
جمله اولیه
چیزی که برجسته و قابل توجه باشد را دوست نداریم ما نسبتا انعطاف پذیر و محافظه کاریم.
سوالات شفاف کننده :
آیا می تواند چند مثال دیگر ازچیزهایی که به نظرتان قابل توجه اند را ارائه دهید؟
آیا می توانید منظور خود را از کلمه محافظه کار یا انعطاف پذیری که می فرمایید دقیق تر بیان کنید؟
جمله اولیه
من در بسیاری از خانه های مختلف حفاظهایی مثل هم می بینیم از چیزی خوشم می آید که با ساختمان هماهنگ باشد.
سوالات شفاف کننده
آیا می توانید معنی مثل هم یک جور را که در این مکانهای دیگر که فرمودید توضیح دهید؟
معنی هماهنگ از نظر شما چیست؟
جمله اولیه:
اگر می توانستیم چیزی نسبتا ساده ولی متفاوت از بقیه داشته باشیم خیلی راضی خواهیم شد
سوالات شفاف کننده
می توانید در مورد آنچه که از نظر شما ساده است صحبت کنید یا مثالهایی ارائه دهید؟
معنی شما از کلمه متفاوت چیست؟ متفاوت ازچه ؟ آیا چیزهایی هستند که شما واقعا دوست ندارید ؟ بنابراین بخواهید متفاوت با آنچه که دارید باشید؟
اینها صرفا چند مثال هستند. شناخت کامل ترو بهتر از سخنان و اندیشه های مشتری بسیار حائز اهمیت است. همیشه سوالات تنها کافی نخواهند بود. برای اینکه یک طرح تصویری بهتری از چیزی که مشتری به آن فکر می کند به دست آورد؛
در یافته ایم که بسیاری از نظریات ذهنی مشتریان مرتبط با گرایش آنها به مشخصه طرح یا ظاهر عناصر موجود در طرح پیشنهادی است.
علایق و سبک زندگی مشتریان: مضافا بر موارد بالا طراح می بایست سعی کند تا به سبک زندگی مشتریان پی ببرد و بدین معنی که در حال حاضر مشتریان از ساختمان و محل زندگی خود چگونه استفاده می نمایند و در صورت اصلاح منظره آن این امر چگونه تغییر می کند؟ طراح باید سوالهای زیر را از مالک بپرسد:
1. از محیط اطراف ساختمان خود چگونه استفاده می کنید؟
2. چه قدر به محیط پذیرایی و برای چه اشخاصی نیاز دارید؟
3. مهمانی های دسته جمعی شما چه اندازه است؟
4. آیا در محوطه خارج از ساختمان غذا خواهید پخت و خورد؟ در این صورت هر چند وقت به چند وقت؟
5. آیا سرگرمی و امور دیگری نیز دارید که در خارج ساختمان انجام دهید؟
6. آیا به باغ و باغچه علاقه دارید؟
7. از چه نوع اعمال تفریحی که در محوطه خانه انجام شود لذت می برید؟
اطلاعات مربوط به محل زندگی مشتریان: طراح بایستی با پرسش سوالاتی از مشتریان در مورد دارایی و مسائل مربوط به محل زندگی شان وضعیت آنرا مشخص سازند. هر چند یک طراح بایستی یک بررسی خاصی از محل به عمل آورد (فصل هفتم) اطلاع رسانی به مشتریان نیز برای وی بسیار مفید خواهد بود در حقیقت این مشتریان هستند که بیش از هر کس دیگری راغب به دانستن بیشتر در مورد محل زندگی خود هستند. چون در شرایط مختلف برای سالها در آن زندگی کرده و مدام چشمشان به آن می افتد پس این حق آنهاست که به منظره ای دل نواز چشم بگشایند!
مشخصات و اطلاعات معماری محل زندگی مشتری: در نهایت پرسیدن نظر مشتری در مورد ساختمان و سبک معماری آن برای یک طراح می تواند خیلی مفید باشد و همچنین محل زندگی اندیشه ها و اطلاعات مشتر در مورد ساختمان خود می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار طراح قرار داده و طرح با کمک آنها می تواند به خلق ایده های تازه و بهتری جهت تهیه نقشه اصلی محل زندگی مشتری خود بپردازد.
برای این منظور ابتدئاً طراح بایستی از مشتری بپرسد که :
بعنوان مثال:
تصویر 6-5 بخشی را از میان چندین اطاق یک ساختمان نشان می دهد در چنین ساختمانی به مشتریان معمولا سه چیز خاص را دوست دارند. یکی اینکه ؟؟؟؟ قوسی و آرایش زیبای دور تا دور آن را در اطاق طرف چپ تصویر دوم ؟؟؟؟ و الگوی خاص زاویه دار اطاق بزرگ وسطی بالاخره کچ کاری سفید رنگ بسیاری از دیوارهای ساختمان را این اطلاعات را باید به طور کامل ثبت کرده تا از آنها بعدا موقع بررسی مواد الگوها و آرایش ساختمان بتوان استفاده نمود.
تصویر 6-5
علاوه بر کسب نظریات مشتریان در رابطه با مشخصات معماری داخلی نظریات ایشان را در رابطه با خارج ساختمان را نیز بایستی جویا شد از این رهگذر شاید به جنبه های خاصی از ساختمانشان که باعث شده آن را انتخاب نمایند اشاره نمایند. همانطور که از تصویر 7-5 بر می آید افراد مختلف جنبه های خاصی از معماری را می پسندند بعضی سقفها و پنجره ها بعضی رنگ و مواد بکار رفته را و بعضی ها هم به مواد خاصی همچون ایوانها و شومینه ها علاقه دارند در هر صورت همچون مشخصات داخلی ساختمان باید مشخصات معماری خارجی ساختمان را نیز مو به مو مکتوب نمود.
تصویر 7-5 افراد مختلف به دلایل خاص خود ساختمان های مختلفی را می پسندند.
بهتر است ضمن اینکه اطراف ساختمان قدم می زنید در مورد مشخصه معماری آن نیز صحبت کنید تصویر 8-5 اینکه بتوانید در برخورد با جنبه های خاص معماری در مورد آنها بحث و تحلیل نمائید بسیار سودمند و ارزشمند خواهد بود مضاف بر این در مدتی که در محوطه بیرونی ساختمان قدم می زنید خوب است که مقداری هم در مورد امکانات طراحی منظره آن صحبت کنید. بعنوان مثال: درک جمله زیر که توسط یک طراح در رابطه با ساختمانی شکل 8-5 عنوان شده خیلی راحت است. از آن جا که هر دوی شما پنجره قوس دار که شکل مورد دلخواهتان است را انتخاب کرده اید، راحت می توان از آن در پاسیوی اصلی استخر شنا یا ورودی قوسی باغ از سمت حیاط کناری استفاده نمود الگوهای بکاررفته در پنجره فوقانی فرصتی برای استفاده از سنگهای بریده نا منظم در طراحی جهت ایجاد کنتراست بوجود می آورند.
تصویر 8-5 طراحان مشتریان خود را ترغیب به درک و احساس جنبه های مطلوب معماری خارجی ساختمان می نمایند.
بحث پیرامون ایده های معماری که در ساختمان مشاهده می کنید بسیار مفید فایده می باشد. مجددا خاطر نشان می گردد که هر گونه نظر و پیشنهاد مربوط به هر جنبه خاص از مشخصات معماری بنا چه داخلی و چه خارجی را باید تمام و کمال ثبت نمود.
روشهای استعلام
ظاهراً چنین می نماید که هر طراح چیزهای زیادی باید در مورد مشتریان محل زندگی آنها و ساختمان شان بداند. بنابراین طراح می بایست از قبل برای اولین ملاقات با مشتریان کاملا آماده باشد برای این منظور بایستی فهرستی شفاف و مشخص از مواردی که در این جلسه باید راجع به آنها پرداخته شود را با خود به جلسه ببرد و در صورت لزوم قبل از جلسه طراح برای فراموش نکردن مطالب کلیدی و مهم که در جلسه باید به آنها پرداخته شود می تواند یکسری نکات را یادداشت نموده با خود به جلسه ببرد.
طراح همچنین باید بتواند اطلاعات و نقطه نظراتی که طی جلسه با مشتریان بدست آورده بدقت ثبت نماید که این امر با یادداشت برداری دقیق یا با کمک یک ضبط صوت انجام می شود که گزینه دوم به مراتب بهتر و کاراتر از یادداشت برداری است. برای کسب اطلاعات از مشتری روشهای بسیاری وجود دارد که اهم آنها عبارتنداز: مذاکره شفاهی، پرسشنامه، بررسی تصاویر، بررسی روزمه ی کاری یا کارنامه طراح، که اینک یک یک آنها را توضیح می دهیم.
مذاکره شفاهی احتمالا متداول ترین راه برای کسب اطلاعات مشتری می باشد. این یک روش فردی است که دوطرف را در گیر می کند و امکان بیان کامل و صریح را به مشتریان می دهد. طراح می تواند به مشتریان اجازه دهد تا راحت و آزاد صحبت کنند یا اینکه می تواند با طرح سوالاتی به این مکالمه جهت دهد. بایستی به مشتریان جهت پاسخ به سوالات زمان کافی داده شود در پایان طراح باید مطمئن شود که مشتری در مورد تمام جوانب مربوط به منظره خود صحبت کرده و اماده است تا با هم وارد مراحل دیگر طراحی گردند.
پرسشنامه:
طرح پرسشنامه مکتوب روش دیگر استعلام از مشتری است. هر پرسشنامه شامل مجموعه ای از سوالات از قبل آماده شده است که در یک یا دو صفحه کاغذ تنظیم شده اند. تصویر 9-5 با این روش می توان خاطر جمع شد که به طور شفاف و منظم تمام اطلاعات لازم و مهم از مشتریان پرسیده می شود. با تکمیل آن مجموعه ای مکتوب از اطلاعات مربوط به مشتریان در اختیار طراح قرار می گیرد که از آن می توان در طول زمان تکمیل طرح استفاده نمود.
تصیر 9-5 نمونه ای از یک پرسشنامه
بعضی از طراحان مایلند تا قبل از جلسه برای اینکه مشتری را به تفکر در این مسیر وا دارند اقدام به ارسال پرسشنامه به آنها می نمایند که در این صورت به مشتریان فرصت کافی جهت تحلیل پاسخهایشان داده می شود سپس طرح با استفاده از جلسه اقدام به بررسی پاسخهای مشتری نسبت به سوالات پرسشنامه و رفع ابهام و شفاف سازی پرسشهای احتمالی هر یک از طرفین می نماید. دسته دیگر طراحان مایلند تا ضمن جلسه و به روش مکالمه مستقیم پرسش و پاسخ صورت پذیرد.
بررسی تصاویر:
روشی دیگر از کسب اطلاعات مهم مشتری بوده که شامل بررسی و مرور عکسها و تصاویر از منظره های آماده مورد نظر می باشد. در این روش طراح قبل از جلسه احتمالا از مشتریان می خواهد تا تصاویر و عکسهایی را که معرف سبکها فضاهای خارجی ، مواد، مواد خاص، نور پردازی و دیگر موارد دلخواه آنان است از مکانهایی که تا کنون دیده اند یا از کتابها و مجلات جمع آوری نمایند.
همانند پرسشنامه با استفاده از این روش نیز می توان مشتریان را وادار نمود تا قبل از حضور در جلسه و ملاقات با طراح در مورد پروژه کمی فکر کنند. از نظر بعضی مشتریان این روش بسیار آموزنده است چرا که ایده های مختلفی را که احتمالا هرگز قبلا در نظر نگرفته اند را بر ملا می سازد.
این روش همچنین از آن بابت که باعث ارتباط مشتریان با آروزها و ایده های ذهنی خود در مورد منظره دلخواه خود میگردد می تواند بسیار مثمر باشد. ضرب المثلی که می گوید ارزش یک تصویر برابر با هزار کلمه است. نیز درواقع موید قدرت بالای این روش در رسیدن سریعتر مشتری به مناظر دلخواه خویش است. بعضی اوقات طراح می تواند چند عدد از عکس های مزبور را امانت گرفته تا بتواند در طی مراحل اولیه طراحی آنها را دقیق تر مورد بررسی قرار دهد.
بررسی کارنامه طراح:
ثبت سوابق اجرایی طراح در یک دفتر می توان علاوه بر نشان دادن هر کارنامه علاوه بر اینکه می تواند حاوی نمونه کارهای متنوعی باشد توصیه می شود در آن مطالب و موارد زیر نیز لحاظ گردد:
1. تعداد زیادی از انواع مختلف پروژه از نظر اندازه، قیمت و سبک.
2. مستند سازی پروژه های انتخابی با ارائه تصاویر فرآیند طراحی قبل از شروع و بعد از پایان کار.
3. نقشه های اصلی و دیگر انواع ترسیمات همچون دیاگرام های عملکردی3 بزرگ کردن جزئیات4 نقشه های کشت گیاهان، جزئیات ساختمان5، قسمتهای مختلف و …
بررسی و مرور کارنامه طراح در حضور مشتری طی جلسه اول چندین هدف را دنبال می کند نخست اینکه با این کار به مشتری فرصتی داده می شود تا کارهای کامل شده طراح را ببیند. هر چند ممکن است مشتریان تا حدی در این مقطع با طراح وکار او آشنا شده باشند. با این وجود طراح می تواند با ارائه تعداد کارهای بیشتر به مشتری درک و شناخت مشتری را نسبت به توانایی های خویش بالا برد.
دوم اینکه: با مرور این کارنامه این امکان به مشتری داده می شود تا در مورد کار طراح نظر داده و در باره خوشایندها و نا خوشایندهای خود اظهار نظر نماید. در مقایسه با دیگر روشهای گفته شده در این قسمت این روش نیز طراح را از نکات مورد دلخواه و احیانا نا خوشایند مشتری آگاه می سازد. بالاخره با مرور کارنامه طراح می تواند نحوه انجام پروژه و چگونگی استفاده از آراء و نظرات مشتری به انجام رساندن آن را توضیح دهد.
خاتمه جلسه
با نزدیک شدن به پایان جلسه چند مورد دیگر را باید خاطر نشان ساخت مطلب اول جمع بندی و خلاصه نمودن گفته های مشتری توسط طراح می باشد که با تکرار و خواسته های مهم مشتری انجام می گردد. این امر باعث می شود تا مشتری مطمئن شود که نظرات و عقاید وی را طراح به نحوی و با دقت شنیده است و به علاوه این فرصت را به مشتری می دهد تا چنانچه طراح موردی را بدرستی متوجه نشده یا چنانچه سهواً از قلم انداخته اصلاح نماید.
در این مقطع از جلسه طراح شاید لازم باشد تا مجددا اطلاعات اجرائی شرکت را تکرار نماید. که این عمل بخصوص برای آندسته از مشتریانی که بروشوری یا تبلیغات یا اعلامیه ای از طراح نخوانده و یا قبل ازجلسه صحبتهای اولیه را با وی نداشته و یا به طور کلی اطلاعات اندکی از طراح و نحوه کار وی دارد می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. ممکن است طراح مجبور شود تا فلسفه طراحی و … را برای مشتری باز گو نماید تا مطمئن شود که مشتری از نیات طراح مبنی بر ادامه کار و اصول بکار رفته در آن کاملا آگاهی یافته است.
در پایان، طراح بایستی در مورد میزان بودجه مشتری و هزینه های طراحی پروژه با وی صحبت کند طراح باید از توانایی مالی مشتری در خصوص کلیه مراحل طراحی و اجرا مطلع شود.
طراح باید در مورد هزینه تمام شده نقشه اصلی به مشتری توضیحات کافی بدهد. مجددا باید یاد آور شد که طراح بایستی نحوه پرداخت بهای طراحی را واضح گفته و هزینه های مربوط به تهیه مواد یا نصب و کاشت گیاهان را شفاف سازد و چیزی را از قلم نیندازد که بعدها موجب دلخوری طرفین گردد. بهای خدمات فنی طرح که توسط طراح محلی ارائه می شود می بایستی جدا از قرار دادهای مربوط به مساحت احداث و مراقبت و نگهداری در نظر گرفته شود. ملاقات و طراحی نقشه اصلی جملگی زمان و هزینه بالایی را می طلبند. مبلغ مشخصی را نمی توان برای این منظور قائل شده اما هزینه تهیه یک نقشه اصلی به طور معمول بین 500 تا 1000 دلار می باشد. از نظر بعضی طراحان هزینه بسیار نا چیزی است و در نظر عده ای دیگر بسته به هزینه های خدماتی سنگینی که می گیرند حتی شاید مضحک به نظر رسد . در تصویر 11-5 مدت زمانی را که یک طراح حرفه ای برای یک پروژه مسکونی صرف کرده را می بینید. تصویر 11-5 مدت زمان مصرفی توسط یک طراح حرفه ای منازل مسکونی
در صورتی که برای تکمیل نقشه اصلی یک منطقه مسکونی 20 ساعت زمان بر آورد گردد باید آن را به دلار تبدیل نمائیم. احتمالاً شرکتها برای پوشش هزینه های سر بار و افزایش حاشیه امنیت خود تا 3 برابر حقوقی که ساعتی به طراح می دهند از مشتریان پول در یافت می کنند. معمولا هر شرکت به ازای هر ساعت خدمات طراحی 50 تا 100 دلار از مشتراین خود دریافت می کنند.
تکمیل یک طرح پیشنهادی جهت خدمات طراحی
بعد از خاتمه بحث بین مشتری و طراح بر سر موضوعاتی که تا کنون دیدید طراح از مشتری می پرسد که آیا مایل به عقد قرار داد خدمات طراحی هست یا خیر. البته مشتری معمولا در پایان جلسه اول قادر به گرفتن چنین تصمیمی نیست. چنانچه در همانجا پاسخ مثبت دهد طراح بلافاصله با تهیه و ارسال یک طرح پیشنهادی بابت خدمات طراحی ظرف چند روز آینده مفاد مورد بحث را مکتوب و رسمی می نماید تا مشتری بتواند سر فرصت آنرا با دقت مطالعه نماید. معمولا چنانچه همه چیز قرارداد واضح و شفاف نوشته شود مشتری احساس اطمینان بیشتری نسبت به آن می نماید. در صورت توافق مشتری با مفاد و طرح پیشنهادی می توانند آن را امضاء کرده و یک کپی از آن را به طراح مسترد نماید. بعضی از شرکت ها دارای فرمهای استاندارد در این زمینه بوده و مابقی ترجیح می دهند تا با لحاظ کردن نکاتی که طی ملاقات اولیه بین آنها ردوبدل شده طرحهای شخصی تری تهیه نمایند. در هر حالت توصیه می شود تا در یک چنین طرحهایی موارد زیر لحاظ گردد:
1. نام. نام خانوادگی و نشانی
2. حدود و حوزه کاری
3. ترسیمات / کالاها
4. ملاقات و جلسات به عمل آمده با مشتری
5. جدول زمانبندی
6. هزینه کل و جدول پرداخت آن
7. توافق و پذیرش قرار داد
نام ونشانی:
همچون هر نامه رسمی این گونه طرحها نیز حاوی نام و نشانی دقیق مشتری و طراح می باشد همچنین در آن جهت تماس ساده مشتری ها طراح در صورت
حوزه کاری:
در این طرحها باید شرح وظایف دقیقی را که طراح تعهد نموده مشخص شود. برای تهیه یک نقشه اصلی این وظایف عموما شامل کامل کردن اندازه گیری های محل، نقشه و پایه ، آنالیز محل، برنامه طرح، جایگزین های طرح مقدماتی و بالاخره تنظیم و ارائه نقشه اصلی می باشد. چنانچه کار یا وظیفه دیگری نیز در خواست گردد آنرا نیز بایستی مشخص نمود.
همچنین توصیه می گردد که طراح چیزهایی را هم که جزو قرار داد نمی باشند مشخص نماید. بعضی از مالکین بر این باورند که نقشه اصلی ساخت پله، دیوار، سکو، حفاظ، سرطاقها، سایبان ها و غیره قید می شود. ساخت چنین سازه هایی مستلزم نقشه کشی های اضافی جهت ارائه اطلاعات ضروری برای ساخت آنها به پیمانکار می باشد. نقشه های مفصل ساخت معمولا جزو این طرح پیشنهادی نمی آورند مگر اینکه طرح و مشتری از قبل جائی برای آن در طرح پیش بینی کرده باشند.
ترسیمات:
در طرح پیشنهادی خدمات طراحی، همچنین بایستی از ترسیمات خاص اولیه که قرار است در آینده به مشتری داده شود ذکری به میان رود. در یک پروژه معمولی نسخه هایی از طرحهای اولیه و نقشه ی اصلی به مشتری داده می شود. بعلاوه طراح ممکن است بخواهد انواع دیگر ترسیمات همچون ترسیم قسمتها و یا پرسپکتیو را برای تکمیل نقشه ها و پلانها تهیه کند در مورد هر کدام از این ترسیمات در طرح پیشنهادی نیز باید مقیاس آن نوع پرینت یا کپی آن رنگی یا سیاه و سفید بودن و بالاخره آن چیزی که این ترسیم نشان می دهد.
همچنین طرح پیشنهادی می بایستی تعداد کپی های هر ترسیم که به مشتری تسلیم می شود ذکر شود.
ملاقات با مشتری:
ذکر تعداد جلساتی که به منظور معرفی مراحل مختلف پروژه بین مشتری و طراح منعقد می گردد در این طرح پیشنهادی حائز اهمیت است. بر حسب مورد سه نوبت جلسه با مشتری برگزار می گردد. اولین جلسه همانی است که در اوایل این فصل گفته شد. جلسه دوم معمولا زمانی برگزار می گردد که طراح نقشه های مقدماتی را کامل کرده است. در این موقع طراح بایستی باز خورد و عکس العمل مشتریان در مورد ایده های مختلف مربوط به طرح و طراحی را جویا شود. در جلسه سوم طراح نقشه اصلی را به مشتراین تقدیم می کند. البته بسته به وسعت محل پروژه و حوزه کاری بویژه در صورت پیچیده بودن پروژه ممکن است به جلسات بیشتری نیاز باشد.
جدول زمانبندی:
در این طرح ممکن است زمان شروع کار طراحی به تکمیل نقشههای مقدماتی و زمان تکمیل نقشه اصلی مشخص گردد. در رابطه با تعیین تاریخ تکمیل مراحل مختلف پروژه طراحی طراح ممکمن است ترجیح دهد که تاریخ دقیق پایان کار را به مشتری اعلام دارد. در هر صورت چنین کاری همیشه خوب نیست چرا که ممکن است مواقعی بوجود آید که شرایط و حوادث غیر مترقبه باعث تاخیر انجام کار گردد. از آنجا که چنین اوضاعی را نمی توان پیش بینی کرد تعیین تاریخ دقیق توصیه نمی شود و بهتر است ذکر تاریخ های تقریبی بسنده کرد. در صورت اتمام هر مرحله از کار طراح می تواند با تلفن به مشتری تاریخ و زمان دقیقی برای ملاقات حضوری وضع نماید.
هزینه ها و جدول پرداخت آنها:
در طرح پیشنهادی مذکور مبالغ مربوط به خدمات طراحی نیز بایستی درج شود. توصیه می شود که هزینه کل چنین خدماتی به سه بخش حقوقی استخدامی، حق الزحمه، تکمیل بخشی از کار و حق الزحمه تکمیل نهایی کار تقسیم گردد. حق استخدام مبلغ پولی است که مشتری قبل از شروع هر گونه کاری توسط طراح پرداخت می کند و شبیه پیش پرداخت یا بیعانه است که فرد بابت رزرو کردن چیزی می پرداخت. چنین هزینه ای در حرفه ی طراحی رایج است و مبلغ آن در هر پروژه متفاوت است اما می تواند معادل 10 تا 20 درصد کل حقوق حق الزحمه طراحی تعیین شود.
حق الزحمه تکمیل جزعی مبلغ پولی است که هنگام ارائه نقشه های مقدماتی به طراح پرداخت شده و معادل 40 تا 60 درصد کل حق الزحمه طراحی تعیین می شود. معمولا بیشتر وقت طرحی در این مرحله صرف شده لذا مبلغ آن نیز شاید گزاف باشد. هزینه نهایی نیز دز موقع ارائه نقشه اصلی به طراح تقدیم می شود که مبلغ آن 20 تا 50 درصد می باشد. بعضی شرکتها کل هزینه طراحی را بعد از اتمام کل کار و دریافت می کنند. مهم نیست که از کدام روش پردخت هزینه طراحی استفاده می کنید بلکه مهم آنست که مبلغ و تاریخ پرداخت آن مبلغ را دقیقاً تعیین کنید.
پذیرش قرار دادا:
تاکنون بحث متوجه طرح پیشنهادی خدات طراحی بوده است. سند مربوط به این پیش طرح قرار داد می باشد. که اختلافی جزئی بین آن دوست پیش طرح سندی است که صرفا بیان کننده خدماتی ویژه است که قرار است به ازای مبلغ مشخصی پول بانجام رسند. چنین طرح مکتوبی وجهه قانونی ندارد بلکه صرفا یک پیشنهاد است که می تواند از طرف مشتری قبول و یا رد گردد. در هر صورت با امضای طرح پیشنهادی توسط طرفین یک قرار داد قانونی به شمار می رود . بنابراین در صورت تسلیم و تحویل طرح پیشنهادی به مشتری طراح بایستی برای اینکه آن را به صورت یک پیشنهاد از سوی خود به مشتری مطرح کند می بایست آن را امضا کند. در این صورت چنین سند امضا شده ای را می تاون یک قرار داد حقوقی بین طراح و مشتری و کاملا منطبق با شرایط و مشخصات موجود در طرح پیشنهادی در نظر گرفت. بنابراین در طرح بایستی محلی را برای تاریخ و امضا های مشتری و طراح خالی گذاشت. بهتر است که پیشنهاد مطرح شده در طرح پیشنهادی جهت قبولی آن در یک بازه ی زمانی محدود مثلا 30 روزه باز بگذارند.
به محض دریافت قرار داد امضا شده طراح می تواند کار خود را شروع کند و قبل از دریافت آن نباید هیچ اقدامی صورت پذیرد طراح هیچ اختیار قانونی برای انجام آن ندارد. بعلاوه چنانچه مشتری وارد قرار داد نشود این طراح است که وقت را تلف کرده متضرر می شود.
خانه مسکونی دانکن6
به منظور توضیح بیشتر پیرامون هر یک از مراحل طراحی که در این قسمت معرفی گردید در ادامه نحوه ی کاربرد هر مرحله پروژه طراحی ساده تشریح می گردد. این پروژه ساده به نام خانه مسکونی دانکن در این قسمت شروع شده و ادامه آن را در گامهای بعدی فرآیند طراحی در فصول بعدی پی خواهید گرفت. پروژه واقعی بوده و شامل مشتریان عادی است که در یک خانه تک خانواری حومه شهر زندگی می نمایند.
ساختمان دانکن یک خانه دو طبقه 4 خابه بوده که اطراف آن به رنگ خاکستری مایل به آبی بوده دارای آجرهای سفید زهوارهای چوبی سفید (تصاویر 12-5 و 13-5) که در زمینی به وسعت بیشتر از 1000 متر که از طرف غرب، شمال و شرق به دیگر املاک مسکونی مشرف است زمین ساختان تقریباً هموار بوده که در محوطه جلویی و پشتی آن چند درخت دیده می شود که در فصل هفتم پیرامون این ساختمان مسکونی توضیحات مفصل تری ارائه می گردد.
برای شروع فرآیند آقای برایان و خانم پاملا دانکن به طراح منظری به نام جیمز ای کنت تلفن زده و در رابطه با توسعه و تکامل آینده منزل خود با وی سخن گفتند. طی اولین مکالمه تلفنی خواسته خود را مبنی بر بهتر کردن بنا و کارآیی منزل خود ابراز داشتند. برای این منظور از طراح خواسته تا یک محوطه خصوصی یک فضای پذیرایی خانوادگی در فضای باز، سایه یک ورودی در جلوی ساختمان و مقداری گیاه دور تا دور زمین برای آن ها ایجاد نماید. بنابراین آقای کنت از آنها خواست تادر محل ساختمانشان جلسه ای ترتیب دهند وی به آن ها گفت که این جلسه اول رایگان بوده و دعوت آنها را پذیرفت.
آقای دانکن با ورود به منزل دانکن با برایان ، پاملا و سه فرزند آنها آشنا شد. در ابتدا در اطاق نشیمن نشسته و در آنجا آقای کنت خانواده دانکن بر آن داشت تا پیرامون نیازها خواسته ها وا نتظاراتی که از محل مسکونی خودشان دارند صحبت کنند. در مواقع لزوم آقای کنت از خانواده دانکن سوالاتی نمود تا به اندیشه های آنها یا اطلاعات مشخص تری در مورد خواسته های آنها پی ببرد. در ادامه ملاقات به ضمن قدم زدن از میان ساختمان و اطراف محل آقای کنت به نقطه نظرات و خواسته های مخصوص خانواده به دقت گوش می داد و ایده ها و اندیشه های آنها را می نوشت بعد از آن آقای کنت در مورد توانایی های شرکتش و بهترین فرآیند جهت کار با مشتری صحبت کرد و در مورد نیاز برای نوشتن یک نقشه اصلی کامل برای محل به عنوان بهترین روش انجام تمام نظرات خانواده دانکن توضیح داد. باوجود نگرانی خانواده دانکن در ابتدای امر در نهایت به ارزش نقشه اصلی به عنوان روشی جامع و کامل برای تکمیل محل زندگی خود پی بردند. برای جلوگیری از تصمیم گیری شتابزده آقای کنت به آن پیشنهاد داد تا یک طرح پیشنهادی خدمات طراحی برایشان تنظیم ننماید و در صورت رضایت با مفاد آن می توانند آنرا امضاء و جهت آغاز فرآیند طراحی به وی مسترد دارند.
آقای کنت در برگشت به دفتر خود یک طرح پیشنهادی خدماتی تنظیم و دو نسخه از آن را برای خانواده دانکن ارسال نمود که هر دو را امضا و یکی را نزد خود نگهداشته و دیگری را مجددا برای او ارسال نمایند. در تصویر 14-5 و 15-5 به ترتیب طرح پیشنهادی و پیوست توضیحی آنرا می بینید.
تصویر 14-5 نامه پیوست
تصویر 15-5 طرح پیشنهادی خدمات طراحی خانه دانکن
خلاصه:
اولین جلسه ملاقات با مشتری برای طراح مهم است چون بدین وسیله با اطلاعات مهمی در مورد مشتری آشنا می شود که بعدها می تواند از آن بعنوان شالوده و اساس طراحی استفاده نماید. طراح در جستجوی فهم نیازهای مشتری خواسته های آن ها از محل زندگی خود اطلاعات آنها پیرامون محل و ساختمان زندگی خود می باشد. به علت حجم بالای اطلاعاتی که بیان می شود طراح باید به دقت ایدههای مشتری را ثبت کرده و بتواند براحتی آنها را در مراحل بعدی طراحی و به وی برگرداند. نتیجه ای که از این جلسه انتظار می رود این است که بین طراح و مشتری یک توافق مشترک برسر همکاری در مورد طراحی منزل مشتری دست یابند این امر با نوشتن و امضای طرح پیشنهادی خدمات طراحی بین طرفین رسمیت پیدا می کند.

اندازه گیری محل و تهیه نقشه پایه
مقدمه
در فصل قبلی مطالبی پیرامون ملاقات با مشتری عنوان شد. همانطور که عنوان شد، این عمل یکی از اعمال متعددی است که در مرحله تحقیق و آماده سازی طرح بعد از ملاقات با مشتری و عقد قرارداد رسمی با وی صورت می گیرد. در این مقطع، طراح آماده انجام اندازه گیری محل و ترسیم baletheet و نقشه پایه می باشد. کار دیگر همچون ممیزی محل، آنالیز محل و تکمیل ایده های طراحی مستلزم انجام کامل این مرحله است. اندازه گیری محل و ترسیم نقشه پایه بعلت تاثیرات دقیقشان بر تمام کارهای بعدی، بسیار حائز اهمیت است.
بمنظور کمک به طراح جهت انجام حرفه ای و موفق این اعمال، در این وصل با مطالبی همچون اصطلاحات مربوط به این مرحله از کار، راهنمایی ها و روشهای ثبت اندازه گیری انجام شده و بالاخره روشهای ترسیم یک basesheet و نقشه پایه آشنا می شوید.
اصطلاحات فنی
پاره ای از اصطلاحات فنی مربوط به اندازه گیری محل و ترسیم نقشه پایه وجود دارند که در تمام حرفه های مربوط به امر طراحی مورد استفاده قرار می گیرند و این عبارات علیرغم تعاریف متفاوتی که دارند، غالباً به جای هم بکار می روند. اهم این اصطلاحات عبارتند از : قطعه زمین 7 ، طرح پلات 8 ، طرح محل9 ، نقشه پایه 10، و بالاخره base sheet 11 . هریک از این اصطلاحات در واقع یک تعبیر مشترک بوده که برای توضیح نقشه پایه اولیه آماده شده برای یک پروژه طراحی مورد استفاده قرار می گیرند. علیرغم تشابه موجود، هریک از اصطلاحات مذکور به لحاظ اطلاعات خاصی که داشته و هدفی که دنبال می کند با دیگری فرق می کند.
قطعه زمین
هر محل مسکونی تک خانواری در یک قطعه ملک بنام "قطعه زمین" قرار دارد که غالباً آنرا با پارچه زمین نیز می نامند. برای دوری از ابهام با نقشه (غالباً موسوم به plat است) یا طرح یا طرح مخفی (غالباً pbt ) تنها یک قطعه محل مسکونی را بایستی قطعه (lot) بنامیم که شکل و اندازه این قطعات بسیار متغیر است. (تصویر 1-6) . علیرغم عدم وجود هیچ گونه استاندارد خاصی برای اینگونه قطعات، در عمل طراح با اندازه های نسبتاً متعارف و معمولی مواجه می شود که در زیر فهرست شده و در تصویر 2-6 خواهید دید.
قطعه کوچک 506 متر مربع
قطعه متوسط 1012 متر مربع
قطعه متوسط تا بزرگ 2025 متر مربع
قطعه بزرگ 4050 متر به بالا
تصویر 1-6 اشکال مختلف قطعه زمین تصویر 2-6 اندازه های متداول قطعات زمین ملکی
حدود مرز قطعات با خطوط اربعه 12 (شمال، شرق، غرب (جنوب) از چهار طرف مشخص می شود. هر یک از خطوط اربعه ملک با فاصله 13 و نسبت 14 مشخص می شود، برحسب تعریف نسبت عبارتست از مسیر افقی هریک از خطوط اربعه ملک برحسب درجه شرقی یا غربی شمالی یا جنوبی و "فاصله" عبارتست از اندازه خطی افقی خط و مرز ملک . (تصویر 3-6) . گوشه های قطعه زمین را معمولاً با میخ های آهنی که دور تا دور زمین فرم می کنند مشخص می کنند.
تصویر 3-6 فاصله و نسبت جغرافیائی خطوط اربعه ملک
کروکی قطعه زمین 15 (پلات)
بنا به تعریف، کروکی قطعه زمین عبارتست از ترسیم نقشه مقیاس بندی شده ای که محل دقیق هریک از خطوط ملک مسکونی را نشان می دهد. برحسب مورد هر کروکی حاوی اطلاعات زیر می باشد.
1- شکل قطعه زمین که توسط خطوط اربعه ملک تعریف می شود.
2- جهت جغرافیایی ملک نسبت به شمال حقیقی
3- نسبت و فاصله هریک از حدود اربعه
4- حق راه مشخص (راه قانونی) 16
5- راههای اصلی و فرعی
6- محدودیتهای قانونی همچون میزان عقب نشینی و easements
حق راه، عبارتست از منطقه عمومی زمین که در آن خیابان یا راه زده می شود که عرض آن بطور متوسط 180 سانت و حداقل 90 و حداکثر 360 سانت می باشد. (تصویر 4-6). حاشیه راه قانونی منطبق با خطوط جلوئی قطعه ملک شروع می شود. راههای قانونی توسط ادارات دولتی منطقه واقع در روستا، شهرستان، شهر یا حتی کشور تعیین و تنظیم می شود. بنابراین، برای تعیین قوانین و مشخصات مربوط به حق راه، باید با دفاتر دولتی مربوطه تماس گرفت.
تصویر 4-6 راه قانونی معمولی
راههای فرعی17، صرفاً داخل راه قانونی تعبیه می شوند (تصویر 5-6) . در نتیجه، بسیاری از حدود اربعه و گوشه ها را در نزدیکی حاشیه این راه فرعی می توان یافت. اگر چه این راهها خارج از حدود و شعور واقعی ملک وجود دارند، رسیدگی و نگهداری اکثرشان به عهده مالک می باشد.
راه اصلی 18 ، که غالباً آنرا berm 19 یا tree lawn 20 نیز می نامند، به نواری از زمین واقع بین کنار گذر و جدول خیابان گفته می شود (تصویر 6-6) . هرچند قسمت از زمین نیز تحت اختیار قانونی شهری یا کشوری است، مسئولیت نگهداری آن به عهده مالک زمین است.
مقدار عقب نشینی21، عبارتست از حداقل فاصله هر سازه همچون دیوار ساختمان یا گاراژ، نسبت به حد و مرز ملک بعبارت دیگر مقدار مسافتی که سازه ها باید عقب تر از خط ملک ساخته شوند که به آن حریم قانونی نیز می گویند (تصویر 7-6) . در این اساس برای سه محوطه جلویی، عقبی و کناره های ساختمانی باید حریم را رعایت نمود. در بعضی از زیر تقسیمها22، قسمت جلویی ساختمانها را در روی خط عقب نشینی قرار می دهند. طراح منظر بایستی از میزان عقب نشینی ها وقوف داشته باشد چون بر موقعیت مکانی سازه هایی چون استخر، دیوارها، حفاظها و gazebos23 تاثیر می گذارد.
تصویر 5-6 موقعیت مکانی کنار گذر و داخل حق راه.

تصویر 6-6 نوع راه اصلی

تصویر 7-6 نمونه ای از عقب نشینی ها
Easement به باریکه ای از زمین واقع در داخل قطعه زمین گویند که دیگران (معمولاً شرکتها utility) حق استفاده از آن را دارند (تصویر 8-6) . شرکتهای ، حق تعبیه utilities را در بالا یا زیرزمین داخل این easement را دارند.
در تصویر 9-6، نمونه ای از یک کروکی ثبتی که نشاندهنده هریک از عناصر سابق الذکر می باشد ارائه می شود معمولاً مشتری باید یک کپی از این کروکی را در اختیار طراح قرار دهد.
تصویر 9-6 نمونه ای از یک کروکی ثبتی
نقشه محل
نقشه محل معانی مختلفی دارد. منتها تعریفی که سازندگان یا پیمانکاران ساختمانی از آن استفاده می نمایند، عبارت است از ترسیم طرحی که موقعیت خانه را داخل قطعه زمین مشخص می کند. و در این نقشه، ابعاد و اندازه ها و مقدار عقب نشینی لازم از خطوط مرزی ملک و زوایای محل مسکونی مشخص شده است (تصویر 10-6) . پیمانکار ساختمانی با کمک این ترسیم به محل ایجاد ساختمان جدید پی می برد. این نوع نقشه همچنین می تواند نشاندهنده موقعیت سازه های دیگر همچون گاراژهای ضمیمه، gazebos و متعلقات و معلقات ساختمانی باشد.
معماران منظر، معماران و مهندسان از عبارت نقشه محل برای تشریح ترسیمی که نشاندهنده طرح پیشنهادی یا آرایش عناصر یک محل مسکونی استفاده می نمایند. در این صورت می توان آنرا طرح مقدماتی یا نقشه اصلی نیز در نظر گرفت.
نقشه پایه
نقشه پایه از نظر طراحان یا ساختمان سازان هم معنی نقشه محل است، منتهی با کمی اطلاعات اضافی. نقشه پایه، طرح ترسیم شده ای است که در آن تمامی عناصر فیزیکی محل همچون ماشین روها، پیاده روها، پاسیوها، سکوها، تراسها، دیوارها، حفاظها، پلکانها، litilies ، انواع گیاهان و دیگر عناصر مشهود درج می شود. (تصویر 11-6) . با وجودیکه تمام اندازه گیریهای موجود در این نقشه از دیگر نقشه ها اقتباس شده یا عملاً از عرصه گرفته شده، برای یک طراح منظر ارجحیت دارد.
نقشه پایه به دلایل متعددی مفید می باشد. نخست اینکه، قبل از طراحی جدید و شروع ساخت و ساز شرایط موجود در محل را در آن می توان مکتوب نمود. با کمک آن همچنین می توان فهمید که چه عناصر خاصی را باید حذف کرد، جانشین نمود، واکاری نمود و یا بعداً با شروع ساخت و ساز جدی دوباره پیاده نمود. دوم اینکه : همانطور که در فصل هفتم خواهید دید از این نقشه می توان برای ممیزی و تجزیه و تحلیل محل استفاده نمود. از نقشه محل و آنالیز محل در مباحثاتی که با مشتریان در مورد نقاط ضعف و قوت طراحی محل سکونت آنها می گردد می توان استفاده نمود، بدون ثبت دقیق اطلاعات مربوط به عناصر فیزیکی موجود در محل سکونت
تصویر 11-6 نمونه ای از یک نقشه پایه (با تمام شرایط و جزئیات)
Base sheet
شرایط و اوضاع هر پروژه جدید فرق می کند. در بعضی پروژه ها می طلبد که سازه ها و گیاهان موجود ثابت مانده و تغییری نکنند. این عناصر شامل بعضی از عناصر فیزیکی در ایجاد یک طرح را تشکیل می دهند.
دیگر پروژه های طراحی در صورت
در چنین وضعیتی، طراح از آزادی بیشتر جهت تغییر شرایط محل موجود برخوردار است. Base sheet ترسیمی است که چنین وضعیتی در آن منظور می گردد.
در واقع با نقشه پایه تفاوت دارد. همانطور که گفته شد، نقشه پایه طرح ترسیمی است که تنها آندسته از عناصر موجود در یک محل را نشان می دهد که دست نخورده و در آینده در طرح پیشنهادی درج خواهند شد (تصویر 12-6). عناصری از محل که حذف می شوند ابداً ترسیم نمی شوند تا بدینوسیله طراح از آزادی عمل و انعطاف پذیری بیشتری و در نهایت خلاقیت موثرتری برخوردار گردد. این نقشه در واقع زمینه شروع مطالعات طراحی توسط طراح را فراهم می سازد.
تصویر 12-6 نمونه ای از یک base sheet (شرایط موجود که باقی خواهند ماند).
به منظور ایجاد طرح برای هر محلی به نقشه پایه و هم به Base sheet نیاز مبرم می باشد. معمولاً طراح منظر یا دستیار وی آنها را تهیه کرده و مستلزم 4 مرحله زیر می باشند.
1- جمع آوری اطلاعات منطقه موجود از مشتری
2- اندازه گیری در محل
3- سازماندهی اندازه های بدست آمده، یادداشتها و عکسها
4- ترسیم نقشه پایه و base sheet
جمع آوری اطلاعات در محل موجود
مالکین محل سکونت وظیفه دارند تا تمامی اطلاعات فیزیکی مربوط به محل سکونت خود را در اختیار طراح قرار دهند. چنانچه مالکین نتوانند اول کروکی ثبتی ملک خود را تهیه نمایند، می توانند یک کپی از آن را از منابع مختلف بدست آورده در اختیار طراح قرار دهند. بعنوان مثال : یک نمونه از این کروکی را می توان در دفاتر معماری یا پیمانکاران ساختمان یافت. بعلاوه، بنگاههای املاک که وظیفه رهن و اجاره منازل را به عهده دارند نیز ممکن است یک نسخه از آن را در اختیار داشته باشند. کلیات مربوط به اکثر قطعات مسکونی در نقشه های مالیاتی و کاربری شهر یا استان موجود بوده و غالباً می توان از طریق اینترنت به طور پیوسته به آنها دسترسی داشت. چنانچه به چنین اطلاعاتی به آسانی دسترسی نداشتید، اکیداً توصیه می شود تا از خدمات یک سرممیز یا نقشه بردار صلاحیت دار استفاده نمایید .
معمولاً با کمک چنین اشخاصی، نقشه ای که نشاندهنده محل دقیق تمام حدود و شعور و گوشه های ملک، فاصله ها و زوایای هریک از این حدود و در نهایت موقعیت مکانی سازه های مهم چون ساختمان و گاراژ می باشد، در اختیار فرد قرار می گیرد.
هرگز نباید با حدس وگمان، حدود اربعه و خطوط مرزی ملک را مشخص نمود چون مرزهای قانونی ملاک بشمار رفته و هرگونه دخل و تصرف در آن ممنوع است. آثار و کلیه های مشهود که از آنها جهت تعیین حدود و مرزهای ملک استفاده می شود، غالباً انسان را به اشتباه می اندازند. بعنوان مثال، حفاظهای موجود، همیشه روی این حدود ساخته نمی شوند. اینگونه اکثر اینگونه حفاظها توسط یکی از مالکین روی ملک خودش ساخته می شود. نه اینکه روی پا با فاصله بسیار نزدیک به مرز ملک. به همین صورت : پرچین های گیاهی نیز معمولاً توسط یک مالک و نه لزوماً روی یکی از دو خط مرزی بین دو ملک احداث می شود. در جاهائیکه دو ملک مجاور هم از کناره با محوطه چمن کاری شده با هم برخورد می کنند، در صورت استفاده از چمن زن ها، خط و مرز حایل 2 ملک غالباً از بین خواهد رفت همچنین، ساختمانهای مجاور هم از نظر اندازه و موقعیت مکانی واقع در قطعه زمین مربوط به خود همیشه شبیه همدیگر نمی باشند. بنابراین، خط مرکزی فضای بین پهلوی دو ساختمان را نمی توان به عنوان مرز آندو در نظر گرفت. بهمین نحوه حاشیه های ماشین رو نیز جزو خطوط مرزی ملک بشمار نمی روند. هر طراح می بایست دقت کند تا آنچه بنظر می رسد که یک خط مرزی مشخص ملک است را بد تفسیر و تعبیر نکند بلکه مکان واقعی خطوط مرزی باید کاملاً مشخص شود.
روشهای اندازه گیری در محل
بعد از اخذ تمامی اطلاعات لازم و مربوط به محل سکونت از مشتری، طراح هنوز باید مکان بعضی از عناصر موجود در محل را شناسایی کند. در پاره ای از موارد، مشتریان خود، با کمک نقشه پایه اقدام به تهیه یک ترسیم مقیاس بندی شده می نمایند. در صورت تکمیل این کار توسط مالکین در وقت طراح و در نتیجه در هزینه مشتری صرفه جویی بعمل می آید. در هر صورت ، طراح بایبستی مهلت تشخیص دقت نقشه ای که مشتری آن را ترسیم کرده مجدداً آنرا چک نماید.
اندازه گیری فواصل با کمک یک متر اندازه گیری
برای اندازه گیری دقیق، به یک متر یا پارچه ای و ترجیحاً 30 متری نیاز است که موقع اندازه گیری باید دو سر آنرا بگیرند (تصویر 13-6)
برای اندازه گیری در محل، سه روش وجود دارد که باید آنها را فرا گرفت.
اندازه گیری مستقیم ، روشی ساده و از لبه یک عنصر تا لبه عنصر دیگر، اندازه گیری می شود و متداول ترین روش اندازه گیری بشمار رفته و بین 2 لبه یا حاشیه ای که موازی یکدیگرند مورد استفاده قرار می گیرد.
در تصویر 14-6 ، نحوه استفاده از اندازه گیری مستقیم جهت تعیین محل لبه و مرز پیاده روی کناری تا کنار دیوار، تعیین محل لبه تراس بتونی تا دیوار پشتی ساختمان و بالاخر تعیین حاشیه پیاده روی کناری از نمای ساختمان را نمایش می دهد.
تصویر 13-6استفاده از یک پیچ گوشتی دستی برای محکم کردن انتهای متر در هنگام اندازه گیری نهایی
تصویر 14-6ْآنآآن
اندازه گیری مستقیم
اندازه گیری خط24 مبنی با استفاده از این روش، متر را در راستای یک خط مشخص موسوم به خط مبنی قرار داده و محل نقاط یا لبه های دیگر در امتداد آن خط را مشخص می کنند. در صورتیکه موقعیت نقاط متعددی را باید در طول یک خط یا لبه مستقیم مشخص نماییم، از این روش به نحو احسن می توان بهره برد.
در تصویر 15-6 یک متر اندازه گیری را می بینید که در امتداد خط مرزی ملک که از لبه جلویی پیاده روی کناری کشیده شده. فاصله حفاظ تا پیاده روی کناری 14 متر بوده که تا 23 متر نیز افزایش می یابد. فاصله درخت تا پیاده روی کناری 5/26 متر می باشد و فاصله گوشه پشتی ملک تا پیاده روی کناری نیز 30 متر است.
تصویر 15-6 اندازه گیری با کمک خط مبنا
روش اندازه گیری در امتداد یک خط مبنا و از یک انتهای متر در مقایسه با حرکت دادن متر و اندازه گیری هر نقطه نسبه به نقطه قبل و بعد از آن، دقیقتر بوده و وقت کمتری نیز صرف می کنند. همانطور که می بینید (تصویر 16-6) در طول خط مرزی ملک چهار مرتبه اندازه گیری صورت گرفته است، اما با این کار زمان را هدر داده و احتمال خطا نیز افزایش می یابد. توصیه می شود که جهت کم کردن اشتباهات و اتلاف زمان، حتی الامکان خیلی کم جابجا شود.
برای اندازه گیری دربها و پنجره های ساختمان، قویاً روش اندازه گیری خط مبنا توصیه می شود در تصویر 17-6 متری را می بینید که در طول پهلوی ساختمان باز شده است. هریک از دو طرف (کم های) درب یا پنجره به فاصله مشخصی نسبت به یک انتهای ساختمان که در آنجا سر متر قرار دارد قرار گرفته است. هر دفعه که یک طرف یا یک دیوار ساختمان اندازه گرفته می شود، یک خط مبنا مورد استفاده قرار می گیرد. در تصویر 18-6 ، نمونه ای دیگر از این روش اندازه گیری را نشان می دهد که برای تغیین فاصله حاشیه های ماشین رو بین دو خط مرزی ملک بکار می رود.
تصویر 16-6 این روش اندازه گیری به سودمندی روش خط مبنا نیست
تصویر 17-6 استفاده از روش خط مبنا برای تعیین مکان دربها و پنجره ها
تصویر 18-6 مثالی از تعیین محل ماشین رو در روی خط مرزی ملک
روش سه نقطه ای برای تعیین محل یک نقطه نسبت به دو نقطه مشخص دیگر بکار می رود. مثلاً فرض کنید که یک درخت در یک طرفی است که باید به دقت محل آن مشخص شود (تصویر 19-6) . این امر را می توان با استفاده از دو زاویه ساختمان بعنوان نقاط مبدا (نقطه A و E ) انجام داد. براحتی فاصله مرکز درخت تا هریک از این دو زاویه ساختمان را اندازه گرفته و آنرا ثبت کنید. بعداً موقع ترسیم نقشه پایه از هریک از ایندو زاویه ساختمان می توان بعنوان مرکز دایره که شعاع آن فاصله آن زاویه تا درخت می باشد استفاده نمود. با ترسیم دوایر روی نقشه پایه، همدیگر را در نقطه مرکزی درخت قطع می نمایند. این روش تعیین نقاط مشخص در تعیین محل و فاصله عناصر دیگر همچون ستونها، پایه های چراغ برق و جعبه های ابزار به درد خواهند خورد.
این روش همچنین در صورتیکه با خطوط یا عناصر غیر موازی هم سرو کار دارید، مفید می باشد. تصویر 20-6 ، ردیفی از درختان غیر موازی با ساختمان را می بینید که باید محل آنها دقیقاً مشخص شود. برای این منظور ابتدائاً فاصله آخرین درخت در منتهی الیه جنوبی و شمالی را بطور مستقل از هم با استفاده از این روش اندازه می گیریم. سپس با استفاده از روش خط مبنا و با باز کردن متر از جنوبی ترین درخت تا شمالی ترین درخت، فاصله پنج درخت دیگر را بدست می آوریم.
تصویر 19-6 اندازه گیری سه نقطه ای
تصویر 20-6 تلقین دو روش اندازه گیری سه نقطه ای و خط مبنا
ثبت اندازه گیری های محل :
علاوه بر فرآیند اندازه گیری، فرد باید بصورت خوانا و منظم اندازه های گرفته شده را در جائی ثبت کند برای اینکه بدانید به چه علت باید بطور منظم بایستی اندازه های گرفته شده از محل را ثبت نمود، سه دلیل عمده وجود دارد. دلیل نخست اینست که فردی که اندازه های زمین را ثبت می کند، شاید با کسی به نقشه پایه را ترسیم می کند فرق داشته باشد. دلیل دوم نقشه پایه یا sose sheet را ممکن است چند روز حتی تا چند هفته بعد از اندازه گیری محل نتوان ترسیم نمود. برای این منظور، چنانچه بخواهیم اندازه های یاد شده را بعداً سر فرصت بررسی نماییم، بایستی به راحتی قابل خواندن و درک باشند و بالاخره چنانچه اندازه گیریهای یادداشت شده کاملاً خوانان بوده و چیزی از قلم نیافتاده باشد، در آنصورت دیگر نیازی به مراجعه به محل جهت دوباره کاری نخواهد بود.
برای ثبت اندازه گیریهای به عمل آمده، توصیه می شود تا از یک کلیب بورد محکم بهمراه یک کاغذ گراف استفاده نمایید. اندازه گیریها نباید را باید با مداد ثبت نمود، چون در صورت اشتباه بتوان آنها را اصلاح نمود، لذا نباید از خودکار یا ماژیک برای این منظور استفاده نمود.
تعیین محل ساختمان روی قطعه زمین
یکی از مهمترین اطلاعات مورد نیاز، تعیین مکان ساختمان روی قطعه زمین است. همانطور که در انتهای فصل پنجم دیدید، از خانه دانکسن می توان برای نمایش نحوه انجام این عمل استفاده نمود. در ابتدا، پیش طرح قطعه زمین را در یک قطعه کاغذ گراف 20× 28 سانتی که روی یک صفحه چوبی کشیده شده ترسیم کنید. خواه شکل دقیق محل مشخص باشد خواه نباشد، شکلی را که حداقل شباهتی به آنچه دیده اید را باضافه تعداد درست گوشه ها و زوایای ملک ترسیم نمایید. در مرحله بعدی، هریک از گوشه های ملک را با عددی مثلاً اعداد رومی مشخص کنید (تصویر 21-6) . سپس هریک از خطوط مرزی ملک را از تمام گوشه های آن اندازه بگیرید و ضمناً آنها را روی همان کاغذی که پیش طرح را روی آن می کشید یادداشت کنید. ملاک خانواده دانکن، زمینی مستطیل شکل به ابعاد 24× 46 متر می باشد. با فرو کردن لوله های آهنی داخل زمین، گوشه های ملک مشخص می گردد.
تصویر 21-6 استفاده از اعداد رومی برای علامت گذاری زوایای ملک
روش دیگر برای تعیین محل ساختمان، اندازه گیری ابعاد خود ساختمان به تنهایی است. برای این منظور، قدم اول، کشیدن پیش طرح ساختمان داخل قطعه زمینی است که از قبل روی کاغذ گراف ترسیم شده است. همانطور که در تصاویر موجود در شکل های 12- 5 و 13-5 فصل قبل می توان دید، شکل ساختمان را به راحتی می توان تخمین زد. در این قدم، نیازی به کشیدن دربها و پنجره ها نیست، بلکه صرفاً می باید دیوارها را ترسیم نمایید. مطمئن شوید که تمام دیوارهای ساختمان را در جای درست خود بکشید. در مرحله بعدی، هریک از زوایای اصلی ساختمان را با یک حرف بزرگ الفبائی مشخص کنید (تصویر 22-6)
اجاق موجود در دیوار شرقی بین زوایای D و E را علامت نزنید چون زوایای اجاق جزو زوایای اصلی ساختمان محسوب نمی شوند.
تصویر 22-6 استفاده از حروف بزرگ برای نشان دادن زوایای ساختمان
برای تعیین محل دقیق ساختمان نسبت به زوایای ملک، می توان از اندازه گیری سه نقطه ای استفاده نمود. بعد از انتخاب یک ضلع ساختمان، فاصله یکی از آخرین زوایای آن تا دو زاویه نزدیک دیگر ملک را اندازه بگیرید. بعنوان مثال، فاصله نقطه G روی ساختمان تا نقاط III و IV (زوایای ملک) مندرج در پیش طرح، را اندازه گیری نمایید. این اندازه ها، محل دو زاویه جلوئی ساختمان را نسبت به خط مرزی جلویی ملک را نشان می دهد که به کمک آنها، محل کل ساختمان را به دقت می توان روی قطعه زمین مشخص نمود.
به طرز مشابه می توان با اندازه گیری فاصله زوایای ساختمان (نقاط A و D ) تا زوایای ملک (نقاط I و II ) ، می توان محل ضلع پشتی ساختمان را نسبت به خط مرزی عقبی ملک را مشخص نمود. هر دو نقطه زاویه ای ساختمان را می توان با هریک از دو زاویه نزدیک و راحت اندازه گیری شده ملک مورد استفاده قرار داد. اندازه گیری فاصله هریک از گوشه های ساختمان تا هریک از گوشه های ملک لازم نیست.
تعیین محل دیوارها، دربها و پنجره های ساختمان
اکنون که موقعیت مکانی ساختمان نسبت به زوایای ملک به درستی مشخص شد، نوبت به اندازه گیری دیوارهای ساختمان و تعیین محل دربها و پنجره های ساختمان می رسد. روی یک کاغذ گراف دیگر به اندازه 20×30 سانت، مجدداً پیش طرح ساختمان را ترسیم نمایید. این پیش طرح بایستی بزرگتر از پیش طرح قبلی باشد. چون نیازی به نشان دادن خطوط مرزی ملک نیست.
در این قسمت چند راهکار برای ترسیم یک پیش طرح تقریباً متناسب با ساختمان ارائه می گردد.
گام اول : یک شمای کلی از دیوارهای بیرونی ساختمان ترسیم نمایید. این عمل را می توان با پیاده روی دور تا دور ساختمان و یادداشت کردن تعداد زوایا و ترکیب طرح چیدمان 25 آن انجام داد (تصویر 24-6).
گام دوم : در این مرحله، محل دربها و پنجره های ساختمان روی پیش طرح گام اول را تخمین بزنید. این مورد را می توان با حذف قسمتهایی از دیوارهای ترسیم شده در گام قبلی و با مداد کشیدن دربها و پنجره ها انجام داد. در مراحل بعدی فرآیند طراحی، پیدا کردن نقاط، عمده دسترسی داخل ساختمان، جهت چرخش (گشتاور) دربها و نیز محل قرار گیری مناظر اصلی و فرعی خارج ساختمان حائز اهمیت خواهند بود. علامت گذاری دربها، یک علامت و پنجره ها با علامت دیگر برای آینده کمک کننده است. بدینترتیب، دربها را می توان با D1 و D2 و غیره و پنجره ها را با W1 و W2 و … علامت گذاری نمود. (تصویر 25-6).
گام سوم ممکن است برای هر درب و پنجره ای که پیش طرح آن در پایان ترسیم شده، و کوم (زامب) در نظر گرفته شود که در اینصورت به منظور اندازه گیری بایستی هر کوم را با یک علامت مشخص کرد. نقطه A و نقطه بعدی را B و هر کوم پنجره یا درب را بترتیب با شماره های 1، 2 و … شماره زمینه (تصویر 26-6) . از آنجا که در دیوار AB سه درگاه وجد دارد، پس تعداد کوم های آنها را از 6-1 باید شماره بزنید. سپس با شروع از نقطه B و ادامه مسیر تا رسیدن به نقطه C تعداد کومها را به همین نحو که درباره دیوار AB گفته شد، مجدداً از شماره گذاری کنید و این روش برای دورتا دور ساختمان ادامه دهید تا تمام کومها مشخص شوند. همانطور که می بینید، حتی در صورت تکرار بعضی شماره ها در هر ضلع ساختمان، هر کوم درگاه دارای یک علامت خاص خود می باشد. بعنوان مثال علامت AB اشاره به یک کوم دارد در حالیکه C و B و D معرف کومهای دیگر در اضلاع دیگر ساختمان می باشند.
گام چهارم با استفاده از روش اندازه گیری خط مبنی در طول هریک از دیوارها، محل کومهای درب و پنجره ها را مشخص کنید. نوار متر را در راستای دیوار AB باز کنید تا محل کومها را نسبت به نقطه A مشخص کنید. مجدداً به همان ترتیبی که در تصویر 27-6 می بینید، تمامی اندازه ها را ثبت کنید.

1 . opportanity cost
2 . family facts
3 . functional diagram
4 . detail enlargements
5 . construction details
6 . duncan residence
7 . Lot
8 . Plot Plan
9 . site plan
10 . base plan
11 . base sheet
12 . Property lines (حدود و شعور اربعه)
13 . distance
14 . bearing
15 . plot plan ( کروکی ثبتی ملک)
16 . right – of – way راه قانونی – حق راه
17 . side wallc (کنار گذر)
18 . bouleward
19 . berm
20 . tree lawn
21 . set back
22 . sub division
23 . gazebas
24 . Base line Meanuring
25 . layout configuration
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 50 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود