طرح کار افرینی و توجیهی احداث شرکت فروش و تعمیرات قطعات سخت افزاری
فهـرست مطـالب
فصل اول(مقدمه)…………………………………………………………………………………………………5
فصل دوم(تحلیل صنعت)………………………………………………………………………………………9
فصل سوم(شرح فعالیت کار آفرینانه)…………………………………………………………………….16
فصل چهارم(بخش تولید)……………………………………………………………………………………19
فصل پنجم(بازاریابی)…………………………………………………………………………………………21
فصل ششم(سازماندهی)………………………………………………………………………………………26
فصل هفتم(ارزیابی ریسک)…………………………………………………………………………………33
فصل هشتم(امور مالی)………………………………………………………………………………………..37
منابع وماخذ………………………………………………………………………………………………………48
فصـل دوم
(تحلیل صنعت)
اوضاع بازار رایانه(سخت افزار)در ایران
اطلاق اوضاع خراب برای توصیف شرایط بازار کامپیوتر به معنی رکود کامل خرید و فروش نیست، چرا که خرید و فروش هیچ گاه در این بازارها ساکن نخواهد شد. دستگاه های شخصی قدیمی نیاز به خاک روبی و ارتقا دارند و سیستم های دولتی نیز محتاج توسعه هستند. همین دو علت باعث تبادل پول و کالا و تضمین کننده یک وضعیت حداقلی در بازار خواهند بود، اما علت این امر چیست که در بازارهای جهانی درخواست برای خرید قطعات رو به بالا و این جا رو به پایین است؟سری به زیرزمین بازارهای پایتخت بزنید و تعداد بالای فروشگاه هایی را که از خرید و فروش قطعات مستعمل ارتزاق می کنند شاهد باشید. اینکه در طبقه همکف بازار پایتخت به عنوان یکی از مراکز عرضه کالای لوکس کامپیوتر، چند فروشگاه کسب وکار خود را بر محور قطعات دست دوم قرارنشان دهنده چیست؟
به عنوان دم دستی ترین پاسخ می توان بالا بودن قیمت کامپیوتر و عدم تناسب آن را با درآمدهای عموم مطرح کرد. می توان درآمد ناخالص ملی سرانه و قدرت خرید هر نفر در ایران را با بسیاری از کشورهای دیگر جهان مقایسه کرد و استدلال کرد که قیمت کامپیوتر برای عموم شهروندان ایرانی واقعا بالاست. دلیل دیگری نیز می توان عنوان کرد که به شکل غیرمستقیم به این موضوع مربوط می شود و آن اینکه عموم مردم نقش کارکردی برای این دستگاه تعریف نکرده اند. برای مثال نقش کارکردی یخچال، نگهداری از مواد غذایی است که نیاز به برودت دارند و یا نقش کارکردی لباس شویی، دریافت لباس های کثیف با مقداری آب و مواد شوینده برای شستن است. اما اگر طی یک نظرسنجی از مردم بخواهیم برای کامپیوتر نقش کارکردی تعریف کنند، باور کنید پاسخ قاطع به ایشان به انجام بازی، شنیدن موسیقی، دیدن فیلم و حداکثر اتصال به اینترنت و چت کردن منحصر خواهد بود. به نظر شما نقش کارکردی کامپیوتر منحصر به این موارد است؟
ورود کامپیوتر به داخل خانه ها و البته ارتقای همان فرهنگ کلیشه ای نخ نما شده، نه سوسول بازی محسوب شده و نه اسراف خواهد بود. در تعاریف فضای اطلاعات، کامپیوتر را نه فقط یک وسیله سرگرمی ساز که یکی از ارکان توسعه جامعه اطلاعات و بسط فضاهای مجازی و بسترساز تجارت های نوین مبتنی بر اینترنت و صنعت دیجیتال می دانند که خود موضوع نیست بلکه ایجادکننده فضایی برای ورود شما به این حوزه و درگیر شدن با این قبیل موضوعات خواهد بود.
گزیده ای از مصاحبه مهندس احمد علیپور
مدیرعامل شرکت فراسو و عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای
(در رابطه با اوضاع سخت افزار ایران و جهان)
برخی سیاست های نادرست حمایت از تولید عملا مسیر بهره برداری و انتفاع هر چه بیشتر از بازار سخت افزار ایران را برای چند مارک معدود آسیایی مهیا نموده،به نحوی که به دست خود بخش بزرگی از ارزش افزوده صنعت را تقدیم صاحبان این چند برند خارجی نموده ایم.
مهندس احمد علیپور،مدیرعامل شرکت فراسو و عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای،در گفت و گو با خبرنگار ایلنا،با تاکید بر قابلیت های فراوان دست اندرکاران صنعت سخت افزار ایران،اظهار داشت: در فرآیند تولید یک کالای سخت افزاری از مرحله طراحی صنعتی تا فروش آن به مصرف کننده ، فعالیت های این حرفه هر یک دارای ارزش افزوده ویژه ای هستند.
وی، افزود: متاسفانه سیاست های دولت در 20 سال گذشته تنها حمایت بی قید و شرط از ساخت فیزیکی محصول بوده که از کمترین ارزش افزوده برخوردار است،ضمن این که با وجود کشورهایی چون چین که از وجود نیروی کار فراوان و ارزان برخوردارند،توجیه کافی برای سرمایه گذاری و حمایت از این بخش وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت فراسو،ادامه داد: این در حالی است که در برندینگ (تولید مارک تجاری و ایجاد بازار بین المللی برای آن) ارزش افزوده بسیار بالایی نهفته که از حمایت ها و توجه دولت محروم مانده است.
علیپور،گفت: کشورهای پیشرفته در سال های اخیر با انتقال صنایع خود به کشورهای دارای نیروی کار ارزان و حفظ رقابتی نمودن کالاهای مربوط به مارک های تجاری ملی خود،به این بخش توجه خاصی نموده اند.
عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای،تصریح کرد: این که بخش عظیمی از ساخت فیزیکی محصولات در کشور چین انجام می شود به هیچ وجه به معنی محروم ماندن سایر کشورها از سهم ارزش افزوده تولید نیست. بسیارند محصولاتی که سود ساخت فیزیکی آنها از چند سنت تجاوز نمی کند،ولی صاحبان مارک تجاری آن محصول ده ها و گاه صدها برابر بیشتر از عرضه آن محصولات در بازار جهانی انتفاع می برند.
وی معتقد است ؛ برندینگ می تواند در بحث اشتغال به خصوص در گروه متخصصین و فارغ التحصیلان دانشگاهی به شکلی بسیار وسیع تر و جامع تر از بخش ساخت فیزیکی محصول موثر باشد.
علیپور،با اشاره به برخورداری شرکت های سخت افزاری ایرانی از امتیاز ویژه فعالیت در بزرگ ترین بازار منطقه خاورمیانه اظهار امیدواری کرد؛ این مهم موجبات حضور شرکت های بیشتری از کشورمان در بازارهای جهانی را فراهم آورد.
وی گفت: توجه منطقی دولت به این حوزه و محدود نماندن نگاه حمایتی تنها به بخش مونتاژ صرفا، می تواند اثرات بسیار مثبتی در بر داشته باشد. با داشتن چند برند معتبر ملی در عرصه جهانی قطعا خروجی بسیاری از کارخانه های تولیدی کشور نیز تضمین گشته و بازار مناسبی برای محصولات آن ها به وجود می آید.
علیپور،خاطرنشان کرد: شرکت فراسو با عرضه سالانه بیش از 2 میلیون قطعات و تجهیزات سخت افزاری نظیر مانیتور LCD ، درایوهای نوری، کیبرد، ماوس،وبکم،کیس،منبع تغذیه و فلاش درایو با برند ایرانی فراسو در بازار خاورمیانه و شمال آفریقا سهم بسزایی در بازار سخت افزار ایران دارد.
عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای،گفت: در سال جاری و با ایجاد بازار مناسب برای اولین بار موفق شدیم در قسمت طراحی صنعتی کیبورد و ماوس و نیز بدنه مانیتور LCD فعال شویم. اگر چه از 2 سال گذشته با توجه به هزینه های بالای ساخت فیزیکی محصول در داخل کشور، فراسو خط تولید صفحه کلید و ماوس را در داخل کشور تعطیل کرده بود و تنها به تولید مانیتور و کیس مبادرت می کرد، اما در سال جاری با توجه به ابلاغیه دولت در الزام سازمان های دولتی به خرید کالای ساخت داخل و تقاضای بسیار زیاد این سازمان ها، دوباره خط تولید کیبرد در داخل فعال گشته است.
وی ادامه داد: متاسفانه این تولید به علت بالا رفتن دستمزدها و هزینه های تولید در کشور توجیه نداشته و سبب افزایش قیمت نهایی محصول شده است.در واقع این بخشنامه دست سازمان های دولتی را برای تهیه محصولات سخت افزاری با قیمت مناسب بسته است.
مدیر عامل شرکت سخت افزاری فراسو، با بیان این که اولین محصولات 100 درصد طراحی شده توسط این شرکت از تیرماه وارد بازار منطقه خواهد شد،تصریح کرد: هنوز اعتقاد داریم اجبار به ساخت فیزیکی محصول در داخل کشور تنها باعث سلب توان رقابتی شرکت های داخلی در بازار جهانی شده و فعالیت آن ها را محدود به بازار مصرف داخلی خواهد نمود.
علیپور، افزود: متاسفانه این دستور نیز هم چون گذشته موجب افزایش قیمت محصول برای مصرف کنندگان داخلی می شود، بنابراین امیدواریم این بخشنامه حداقل شامل ممنوعیت خرید کالاهای با مارک خارجی نیز شود که قطعا اثرات بسیار مثبتی در توجه شرکت ها به فعالیت با نام ایرانی و موجب تقویت آنان برای حضور در عرصه بازارهای بین المللی خواهد بود.
عموما افراد و شرکتهای داخلی برای دریافت خدمات ثبت دامنه و میزبانی وب به شرکتهای ایرانی مراجعه می کنند. در این مقاله هاستینگ در ایران، بازار و ارایه دهندگان خدمات آن مورد بررسی قرار گرفته است.
نتیجه گیری
بازار سخت افزار ایران هنوز گروه پیشتاز ارائه دهندگان خدمات را نیافته است و حداقل 10 شرکت به طور جدی در کورس رقابت برای کسب سهم بیشتر از بازار قرار دارند. قیمتها کاهش می یابد و شرکتهای کوچکتر رفته رفته حذف می شوند. این بازار آینده روشنی دارد و 10 شرکت برتر دو سال آینده سود زیادی را نصیب سهامداران خود خواهند کرد.
از نیاز های مهم اطلاعاتی در یک جامعه مصرف کننده اخبار تجهیزات و قطعات مصرفی است که خریداران را به خرید و ارتقا و همراهی با تکنولوژی های روز تشویق می کند.در صورتی که این موضوع فراموش شود یا به دست فروشندگان سپرده شود مردم در انتخاب های خود دچار سردرگمی می شوند و فضا برای سودجویانی باز خواهد شد که از بی اطلاعی سواستفاده می کنند و کالاهای ریمارک و تقلبی و حتی نامرغوب را با قیمتی گزاف به مردم می فروشند . به نظر من یکی از دلایل مهم اشباع شدن بازار ایران از همچین قطعاتی عدم وجود اطلاع رسانی و اخبار صحیح و صادقانه است .
فصـل سوم
(شرح فعالیت کارآفرینانه)
راه اندازی این طرح در ابتدا به صورت شهرستانی می باشد که پس از به دست آوردن آمار و نمودارهایی که رشد و موفقیت شرکت را مشخص می کند این طرح تبدیل به طرحی موفق در سطح کشوری خواهد شد و علاوه بر اجرای یک طرح کارآفرینانه موفق و سهیم بودن در کاهش بیکاری در سطح کشور،می توان از حداقل امکانات،حداکثر استفاده را برد.بهترین دلیل شروع به کار تامین بودن امکانات و سرمایه و تا حدی پشتیبانی های لازم می باشد که می توان به راحتی با برنامه ریزی دقیق فعالیت خود را آغاز نمود.این کار به دلیل نبودن یا کم بودن چنین شرکت هایی در سطح شهرستان و حتی کشور براحتی می تواند در برنامه ریزی کوتاه مدت شرکت موفقیت خود را به دست آورد،و علت دوم نیز به دلیل وجود سرمایه و امکانات لازم که از طرف جمعیت هلال احمر شهرستان بافق تامین خواهد شد از پشتیبانی قوی برخوردار است و تنها باید بروی نحوه اجرا و کار،برنامه ریزی لازم داشت تا به موفقیت دست یافت.
این شرکت تولیدات جدید یا نو به بازار ارائه نمی دهد و تنها کلیات خدمات را بروی قطعات خراب اعمال می کند،و پس از تعمیر قطعات آن را به صاحبان خود تحویل می دهد.محل انجام این فعالیت در شهرستان بافق می باشد،البته به صورت کار آفرینی داخل سازمانی و با پشتیبانی جمعیت هلال احمر شهرستان بافق.
برای راه اندازی شرکت کلیه ملزومات اداری مورد نیاز می باشد،علاوه بر آن مکان مناسب و انتخاب متخصصینی در زمینه نرم افزار و سخت افزار نیز در موفقیت انجام کار نقش بسزایی دارد.
برای اجرای این طرح نیاز به متخصصینی با داشتن آگاهی کامل از نحوه عملکرد قطعات سخت افزاری یک سیستم می باشیم و حتی الامکان در استخدام نیروی انسانی از متخصصینی با تحصیلات دانشگاهی استفاده خواهد شد.
فصـل چهارم
(بخش تولید)
کار این شرکت ارائه محصول جدیدی به بازار نمی باشد در حقیقت تعمیر قطعات سخت افزاری می باشد در اجرای این طرح نیروی انسانی مورد نیاز حداقل باید دارای مدرک فوق دیپلم یا بالاتر در زمینه سخت افزار یا نرم افزار کامپیوتر باشند.مواد اولیه این شرکت با هزینه و پشتیبانی جمعیت هلال احمر تامین می شود.
هر چند کلاس کاری یک شرکت و کیفیت خدماتی که ارائه می دهد و حتی کلاس کاری مشتریان آن در قیمت گذاری ها تاثیر می گذارد اما در عین حال این موضوع نمی تواند دلیل قانع کننده ای برای ارائه خدمات به میزان 100± درصد از متوسط بازار باشد.
در اجرای این طرح ترتیب قرار گرفتن کامپیوترها به راحتی و نحوه کار پرسنل بستگی دارد.
نحوه چیدمان دستگاهها به مکان و موقعیت فضا بستگی دارد ولی حتی الامکان سعی می شود فضای مناسب با امکانات لازم برای تعمیر قطعات،برای متخصصین گرد آوری شود تا کارکنان براحتی بتوانند کار خود را به نحو احسنت انجام دهند.
فصـل پنجم
(بازاریابی)
محصولات این شرکت با بالاترین کیفیت به مشتریان ارائه خواهد شد،برای بالا بردن کیفیت و کمیت کار خدمات پس از فروش نیز بعد از تحویل قطعات ارائه خواهد شد.
قیمت تعمیر قطعات در حد عادلانه ای صورت خواهد گرفت و برای شرکت هایی که مشتری دائم این شرکت باشند تخفیف های ویژه ای صورت خواهد گرفت،مثلا اقساطی کار کردن و یا حتی در مواردی تحویل قطعات نو به جای قطعات فرسوده به شرکت ها.
در مرحله ترفیع شرکت در امر تبلیغات در ابتدای شروع کار با زدن بروشورهای تبلیغاتی شرکت کار خود را آغاز می نماید.در دوره های بعدی با سود به دست آمده ازکارکرد شرکت،تبلیغات خود را تا حد بالایی گسترش می دهد و از طریق تبلیغات در شبکه اینترنت آمادگی خود را جهت پذیرش سفارش اعلام می کند.قابل به ذکر است در این مرحله از تبلیغات سرمایه گذاری بالایی صورت خواهد گرفت.
یکی از تفاوت های ارائه خدمات شرکت با سایر شرکت ها رقیب،سیستم توزیع اجناس می باشد که قطعات پس از تعمیر به صورت رایگان در اختیار مشتریان قرار داده می شود حتی در مسافت های زیاد.
روش قیمت گذاری تعمیر قطعات،بسته به کار انجام شده بروی قطعات اعلام می شود.مشتریان این شرکت را تقریبا عموم مردم می توان ذکر کرد و بیشترین بازار مورد نظر،شرکت های کامپیوتری سطح شهر می باشند که به نوعی این شرکت، دیگر شرکت ها را تحت پوشش قرار می دهد.رشد بازار تعمیرات سخت افزار همان طور که در فصل دوم شرح داده شد تا حد زیادی رو به رشد است که برای کسب اطلاع بیشتر می توانید به فصل دوم مراجعه نمایید.
به طور کلی می توان گفت مشتریان بر دو اساس خرید می کنند:
1- بر اساس نیاز واقعیشان: در این صورت مشتری بر اساس برآورد های مختلف و بر اساس اطلاعاتی که از کالای مورد نیاز خود و نیز اطلاعات فروشندگان آن که ممکن است از تبلیغات قبلی آنها در ذهنش مانده باشد اقدام به خرید می کنند.
2- بر اساس نیاز کاذب: در این صورت مشتری صرفا بر اثر بمباران تبلیغاتی که می شود فکر می کند که اگر آن کالا و یا خدمات را خریداری کند خوب است. هر روز شاهد تبلیغات زیادی برای کالاهای مصرفی و اغلب خوراکی مثل پفک و شکلات و …. هستیم که فقط مردم را تشویق به خرید می کنند.
واقعیت این است که سخت افزار هم به عنوان یک کالا نیاز به تبلیغات و فروش دارد. اما آیا می شود همانگونه که برای فروش پفک اقدام می شود برای سخت افزار هم عمل کرد!؟ جواب مسلما نه است. اما در کل فرآیند همانگونه است.
از نیاز سنجی بازار (کالا به درد مشتری می خورد)، تا پیدا کردن مشتریان بالقوه و سپس تلاش برای تبدیل آنان به یک خریدار محصول و سپس ارائه خدمات پس از فروش برای جلب رضایت مشتری و ….
کلیات فرآیند همیشه ثابت است. اما به دلیل آن که هنوز جامعه ما به آن سطح از آگاهی نرسیده است که سخت افزار به عنوان یک کالای مصرفی به درد می خورد و نه یک کالای تشریفاتی ، در این مورد فرآیند بسیار سخت و پیچیده تر از کالاهای دیگر است. (حداقل نظر من این است.)
شرکت های سخت افزاری هم آنقدر سرمایه ندارند که با تبلیغات مداوم و همیشگی (مثلا از طریق تیزر های تلویزیونی) سخت افزار خود را تبلیغ کنند و اگر شرکتی بوده است، یا به پشتوانه نهادی دولتی بوده است و یا نهادی مذهبی (اغلب سخت افزارهایی که در تلویزیون تبلیغ می شوند در این دسته اند)، وگر نه شرکتهای حتی بزرگ نیز توانایی انجام این کار را به صورت طولانی مدت ندارند.
از سوی دیگر خریداران سخت افزار همچنان در کشور مشتریان خاص هستند (دولت ، شرکتهای بزرگ، کارخانجات و شرکتهای تولیدی، خدماتی و فروش کالا، موسسات آموزشی و …) و هنوز مشتری عام (عامه مردم) خریداران آن نیستند. چون اصلا برای آنها خرید سخت افزار و تعمیرات معنی ندارد! کپی رایت نیز که رعایت نمی شود و هر نرم افزاری را به صورت قفل شکسته از دستفروش ها می شود خرید!
اغلب شرکتهای نرم افزاری روشهایی مانند شرکت در نمایشگاه ها، ارسال کاتالوگ از طریق پست و یا فاکس برای مشتریان بالقوه و یا تبلیغات اندک در نشریات (نگاه کنید به حجم تبلیغات سخت افزار نسبت به نرم افزار در نشریات تخصصی) اقدام به فروش می کنند. که آنچنان که باید موثر نمی باشند. اما به نظر می رسد یک چیز کم است و آن نقش همان "دادزن" است. شخصی که بدون در نظر گرفتن نوع مشتری، صرفا تبلیغات را با صدای بلند داد می زند و همه را آگاه می سازد. حال هر کس مشتری واقعی بود خبر دار می شود، در افراد دیگر هم به مرور نیاز کاذب ایجاد می شود.
این دادزن می تواند تیزرهای تلویزیونی باشد، بیلبوردهای تبلیغاتی باشد، تبلیغات گسترده باشد در روزنامه ها و جراید کثیر الانتشار (و نه صرفا مجله های تخصصی کامپیوتری)، وب سایت و تبلیغات اینترنتی باشد، بازاریابی از طریق ایمیل (email Marketing) باشد، ارسال پیام کوتاه در حجم گسترده باشد یا هر چیز دیگری که مخاطب عام دارد.
بهتر است اول مخاطب شناسایی شود و در محل های احتمالی حضور وی یک دادزن بگذاریم!
این کار شاید پرهزینه باشد، اما اگر شرکت سخت افزاری بتوانند در دراز مدت ضمن ارتقاء سطح کیفی نرم افزارها وسخت افزارها و به روز نگهداشتن آنها، زیر بار مخارج تبلیغات هم کمر خم نکند! می تواند موفق باشد. اما به هر حال نباید از یک سو تبلیغات را بی جهت و بدون در نظر گرفتن یک روند کلی منطقی انجام داد و حضور افراد متخصص و مشاوران مطمئن در این زمینه در کنار شرکتها لازم است، اشخاصی که در بازار فعلی سخت افزار ایران کمتر پیدا می شوند و از سوی دیگر فرهنگ سازی و تغییر دیدگاه افراد را نسبت به سخت افزار ها را نیز از نظر دور داشت.
فصـل ششم
(سازماندهی)
مالکیت این شرکت به صورت دولتی-مشارکتی می باشد که حدود و اختیارات به صورت سرمایه گذاری بلند مدت به عهده جمعیت هلال احمر و کار و برنامه ریزی کوتاه مدت به عهده کار آفرین می باشد.تعداد پرسنل این شرکت در برنامه ریزی کوتاه مدت در ابتدای شروع کار 4 نفر می باشد که پس مطمئن شدن از موفقیت شرکت و مطرح کردن خود پرسنل را تا 9 نفر افزایش می دهیم.تمام پرسنل شرکت دارای تجربه کاری می باشند و دارای مدارک دانشگاهی می باشند.این طرح دولتی-مشارکتی می باشد که شریک مورد نظر جمعیت هلال احمر می باشد و توافق سود به صورت 60 به 40 بین کار آفرین و جمعیت هلال احمر تقسیم می شود.حقوق و مزایا در برنامه ریزی شرکت نقش مهم و اساسی دارد که پس از اجرای طرح و تخمین سود شرکت صندوقی به عنوان صندوق قرض الحسنه با نام شرکت ایجاد می شود و هر سال یک بار یک نفر بر حسب فعالیت کاری به عنوان کارمند نمونه شناخته خواهد شد و وام 4 درصدی صندوق به آن فرد تعلق می گیرد.
برنامه های مورد نظر برای استخدام و سازماندهی پرسنل به شکل زیر می باشد :
در یک سازمان کاری می توان با اهداف مختلفی و در سطوح مختلفی بسته به جایگاه سازمانی معیار تعریف و با اندازه گیری پیوسته آنها، اهداف را محقق ساخت.
-سطح عملیاتی:در این سطح،معیارها و اندازه گیری ها مرتبط می شود با سنجش عملکرد پرسنل،تعریف معیارهای کیفی برای فرآیند کاری و محصول، سنجش رضایت مندی مشتری معیار های فعالیت های شخصی و فرم های ارزشیابی تکریم ارباب رجوع و ….
-سطح مدیران میانی:در این سطح که به برنامه های کوتاه مدت سازمان بر می گردد،تدوین معیارهایی که روند حرکت جاری سازمان را مشخص سازد اهمیت ویژه ای دارد.علاوه بر معیارهای فوق، معیارهایی برای کنترل پروژه، سنجش بهره وری، معیارهای مبتنی بر رعایت استانداردهای ISO و سایر استانداردهای مشابه در کنترل کیفی، معیارها و شاخص های مالی ، تدوین نیازسنجی آموزشی و تعریف معیار های مرتبط با آن در پرسنل و …. از جمله معیارهای این گروه می باشد.
– سطح مدیران ارشد: طبیعتا معیارهای این بخش بر خلاف معیارهای قبل که نقش تاکتیکی دارد، نقش استراتژیک و راهبردی پیدا می کند. معیارهایی برای سنجش کارایی عمومی سازمان،معیارهای مقایسه ای برای سازمانها باهم ، دوره های مختلف باهم و یا … ، معیارهای اندازه گیری حرکت سازمان به سمت آرمانها و اهداف کلی سازمان، شاخص های استراتژیک ، سود و زیان و …. معیارهایی است که در این بخش تعریف می شوند.
یکی از مباحث دیگر در برنامه ریزی عملکرد در شرکتهای کامپیوتری، بحث کنترل هزینه هاست. این هزینه ها شامل هزینه نیروی انسانی، تجهیزات، تبلیغات، هزینه های جاری محل کار و ….. می باشد. شرکتی موفق است که بتواند نرخ رشد درآمد هایش بیش از نرخ رشد هزینه ها باشد. چرا ؟ چون تجربه نشان داده است نمی توان هزینه ها را کاهش داد و یا ثابت نگه داشت و در عین حال توقع رشد درآمد ها را داشت، به عبارت دیگر در شرکتهای سخت افزاری به دلیل ماهیت تولیدی بودن آنها، تولید بیشتر نیاز به هزینه بیشتر دارد، ولی مهم آن است که میزان افزایش هزینه ها از درآمد ها پایین تر بوده تا تفاضل به عنوان سود ناخالص افزایش یابد.
در مورد هزینه های رایج ، بدون شک می توان هزینه های حقوق و مزایای نیروی انسانی و هزینه های جاری دفتر کار را به عنوان جدی ترین (و شاید بهتر بگویم، اجباری ترین) هزینه های شرکتهای تولید سخت افزار دانست. در سوی دیگر هزینه تبلیغات نیز اگر اهمیت داده شود (لزوم انجام تبلیغات مناسب برای فروش بیشتر بر هیچکسی پوشیده نیست) نیز بایستی سهم نسبتا زیادی از هزینه های یک شرکت را به خود اختصاص دهد. به دلیل اینکه برخی هزینه ها مانند حقوق افراد و یا هزینه های محل کار، غیر قابل اجتناب است، اشتباهی که معمولا رخ می دهد آن است که شرکتها در زمانی که تصمیم به کاهش و یا کنترل هزینه می نمایند، اغلب از بودجه بخش های فروش و تبلیغات کاهش می دهند که این تصمیم گیری ناصوابی است.
و اما کنترل هزینه:
چون نمی توان هزینه را بدون روش منطقی کاهش داد و انتظار داشت که سود شرکت کاهش نیابد باید به روش مناسبی نرخ رشد هزینه و محل هزینه کرد آنها را کنترل نمود و با ایجاد مکانیسم های نظارتی، در دوره های زمانی مشخص و یا تصادفی، عملکرد شرکت را در این بخش مورد ارزیابی قرارداد.
برخی روشهای کنترل هزینه (که به صورت تجربی به آن رسیده ام) را در اینجا ذکر می کنم ، اما ورود جدی به این بخش بایستی با تخصص های مالی و اقتصادی باشد.
نیروی انسانی: در بخش نیروی انسانی برای جلوگیری از افزایش بی رویه هزینه ها بایستی موارد زیر را مد نظر قرار داشت.
– جلوگیری از رشد قارچی شرکتها: اغلب شرکتهای سخت افزاری در ابتدا با گرفتن یک یا چند پروژه شروع می کنند و بنابراین شروع به جذب نیرو می کنند. اگر نتوانند با همین سرعت پروژه های جدید نیز تعریف کنند، در پایان این پروژه ها یک گروه بزرگ از افراد را دارند بدون اینکه برایشان کار داشته باشند.
– آموزش: بدون شک یکی از سرمایه گذاری های مهم در بخش نیروی انسانی، آموزش است. اگر نیروهای کاری موجود، بدون افزایش در تعداد از نظر سطح مهارت های عمومی و اختصاصی تقویت شوند، می توانند کارایی خود را در پروژه های مختلف نشان دهند. بنابراین سرمایه گذاری مناسب در بخش آموزش می تواند باعث جلوگیری از افزایش تعداد افراد شود.
– گروه بندی مناسب نیروهای کاری: شرکتهای سخت افزاری به دلیل ماهیت تولیدی بودن، درگیر پروژه های مختلف می باشند. تشکیل گروه های کاری هماهنگ، آزمایش کارایی افراد در کنار یکدیگر و نیز اجرای کار گروهی در پروژه های کوچک برای کسب مهارت در انجام پروژه های بزرگ، باعث می شود در هنگام تولید سخت افزارهای هزینه بر، گروه کارایی مناسبی داشته و هزینه تولید پروژه را کاهش دهند.
-جذب و حفظ نیروی انسانی مناسب: امروزه شاهدیم دانشگاه های متعددی در سطح کشور اقدام به تربیت دانشجویان نرم افزار و سخت افزار می نمایند، از دانشگاه های دولتی گرفته تا آزاد و غیر انتفاعی و پیام نور و مجازی و علمی کاربردی و … با این وجود درصد کمی از این افراد را می توان به صورت واقعی شایسته همکاری دانست (به قول دوستی در کشور بیکار زیاد داریم، اما کار کن خیلی کم داریم!) پیدا کردن افرادی که بتوانند در ساختار کارگروهی شرکت فعالیت نمایند و از دانش فنی خوبی هم برخوردار باشند معمولا از دغدغه های مهم مدیران این شرکتها است. از سوی دیگر به دلیل تنوع بازار کار کامپیوتر در کشور و خارج از آن، اغلب نیروهای سخت افزاری به صورت طولانی مدت در یک شرکت مشغول نمی شوند و با کوچکترین اتفاقی تصمیم به تغییر شرکت می دهند. بنابراین سطح تعهد افراد به شرکت نیز از پارامتر های تاثیر گذار است و می توان از طریق برخی اقدامات نظیر آموزش، تنوع دهی به کار، جلب رضایت مالی افراد، ساختن محیطی مناسب برای کار و جلوگیری از بروز تنش در محیط ها، پاداش ها و تنبیه های به موقع و …. افراد خوب را به ماندن ترغیب نمود.
– نیروی انسانی متعهد: مجرد یا متاهل!؟ مرد یا زن؟ : تجربه نشان داده است که افراد متاهل، تعهد بیشتری به محل کار دارند تا افراد مجرد، هر چند نمی توان به آن قید کلی نسبت داد. در مورد جنسیت هم هر چند برای همه افراد عمومیت ندارد، نیروهای خانم معمولا تعهد بیشتری نسبت به محل کار خود دارند و ماندگار ترند (این امر در مورد خانم های متاهل صادق تر است.)
– انتخاب مشتری: به عقیده من نباید در فروش و تعمیر سخت افزار، فروش به هر قیمت و شرایطی را پذیرفت، اصولا به نظر من در مورد بعضی از مشتری ها نباید کار را قبول کرد. مشتریانی که خود نمی دانند چه می خواهند، مشتریان به قول معروف بدقلق(!)، مشتریان با خواسته های نا معقول، مشتریان بدحساب و یا با تاخیر در پرداخت ها، همه و همه از مشتریانی هستند که باعث افزایش هزینه های پروژه و طبیعتا افزایش هزینه های هر شرکت می گردند. هر چند برخی ممکن است خود هزینه این "بد" بودن خود را بپردازند اما به دلیل اینکه به مدت طولانی و یا با شرایط سخت، وقت و انرژی نیروهای کاری شرکت را می گیرند، در دراز مدت باعث فرسودگی نیروهای کاری، عدم توانایی قبول پروژه های جدید و از دست رفتن فرصت های جدید می گردند که به شرکت ضرر می رساند.
فصـل هفتم
(ارزیابی ریسک)
در اجرای این طرح ارزیابی ریسک ها نقش بسیار مهم و سازنده ای در پیشبرد اهداف شرکت دارد در صورت عدم دست یابی به پیش بینی فروش می توان از طریق اجرای یک سری طرح های نو این خسارت را جبران نمود برای نمونه می توان از حساب پس انداز شرکت از صندوق قرض الحسنه استفاده نمود و یا از تعداد پرسنل موجود کم کرد و برای جبران خسارت یک سری مزایا که برای کارمندان در نظر گرفته شده بود از لیست برنامه حذف شوند.
مساحت لازم برای راه اندازی این شرکت 120 متر زمین می باشد.تعداد دستگاههای مورد نیاز حداقل 4 سیستم برای پرسنل می باشد.
کلیه لوزام اداری-تجهیزات مورد نیاز برای تعمیرات قطعات سخت افزاری از جمله امکانات مورد نیاز برای شرکت می باشند.
به طور کلی اجرای هر طرح نو و جدید خود نوعی ریسک محسوب می شود و لی با برنامه ریزی دقیق و جامع می توان ریسکی موفق و هدفدار را اجرا نمود.
-هزینه های جاری: یکی از دم دست ترین هزینه ها و ناگزیرترین ها، هزینه های جاری مانند هزینه های محل کار و تجهیزات است. اغلب مدیران برای کاهش هزینه ها سراغ این موارد می روند که به دلیل کمی آنها نسبت به سایر هزینه ها (مخصوصا نیروی انسانی) صرفه جویی در آنها هر چند خوب است اما موثر نیست. (مدیر کارخانه چند میلیاردی را می شناسم که برای کنترل هزینه ها دستور داد روی میز ها دستمال کاغذی نگذارند!!)
-تبلیغات : یکی از مهمترین هزینه هایی که نباید در آن صرفه جویی (به معنی کم خرج کردن) کرد، بلکه باید آن را درست مصرف کرد. اصولا بایستی به هزینه تبلیغات به شکل یک سرمایه گذاری نگاه کرد. استفاده از نیروی متبحر که بتواند به بهترین شکل در این مورد هزینه کند، تصمیم گیری عاقلانه ای است.
-هزینه های تولید و پروژه: یکی از بهترین روشهای کنترل هزینه های شرکت ها، بکارگیری روشهایی است که قیمت تمام شده محصول را کاهش دهند. این روشها به جز روشهای فوق می تواند بکارگیری فرآیند توسعه سخت افزار مناسب برای یک پروژه باشد به نحوی که هم تعداد نیروی انسانی و هم زمان پروژه را کاهش دهد (به عبارت دیگر نفر-ساعت پروژه کاهش یابد) برای مثال استفاده از روشهای CBSD ( مبتنی بر مولفه ها Componet) یکی از این روشها است که در دراز مدت باعث می شود زمان تولید کاهش یابد. انجام پروژه های مشابه در یک فیلد کاری و اجتناب از تنوع بخشیدن بیش از حد به محصولات، گروه بندی مناسب نیروی انسانی (در گروههای باز یا بسته ) و …. از دیگر روشهایی است که هزینه تولید را کاهش می دهد. یکی دیگر از موارد مهم نیز بهره گیری از متدولوژی های تحلیل و طراحی سیستمها به شکلی است که از مرحله طراحی تا نصب بر مبنی گام های متدولوژی صورت گیرد تا دوباره کاری ها کمتر شود. دیگر اینکه به نظر من یکی از مشکلات مهم گروههای سخت افزاری عدم توجه کافی آنها نسبت به فاز تحلیل و طراحی در پروژه هاست و اغلب به صورت سریع (RAD) نسبت به توسعه پروژه ها اقدام می کنند. این کار اگر با تجربه کافی همراه نباشد باعث می شود که نیازهای مشتریان به خوبی درک نشده، در هنگام پیاده سازی و تحویل، با تغییر نیازهای زیادی ناشی از عدم شناخت کافی و سرسری گرفتن مرحله جمع آوری اطلاعات مواجه شوند. در حالیکه با صرف زمان مناسب در این فاز، هزینه های تغییرات و پشتیبانی بعدی کاهش می یابد.
فصـل هشتم
(امور مالی)
1- عنوان طرح :
2- محل اجرای طرح :
استان :
شهرستان:
بخش :
روستا:
– مشخصات متقاضیان
الف : حقیقی
ردیف
نام ونام خانوادگی
نام پدر
شماره شناسنامه
تحصیلات
تجربه
ب : حقوقی
نام شرکت
نوع شرکتی
شماره ثبت
محل ثبت
تاریخ ثبت
تبصره : در مورد اشخاص حقیقی تصویر مدارک تحصیلی، نظام وظیفه و شناسنامه، در مورد شرکت ها تصویر مدارک مربوط به شرکت (اساسنامه، شرکتنامه و روزنامه رسمی) ضمیمه شود.
3- محصول :
ردیف
نام محصول
میزان تولید سالانه
واحد
قیمت تمام شده (ریال)
قیمت فروش (ریال)
4- سرمایه گذاری :
سرمایه ثابت
(هزار ریال)
سرمایه در گردش
(هزار ریال)
کل سرمایه گذاری
(هزار ریال)
5- زمین :
مساحت (متر مربع)
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
توضیحات
6- محوطه سازی :
شرح کار
مقدار کار
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
خاکبرداری و تسطیح
حصارکشی
آسفالت و پیاده روسازی (20 درصد مقدار زمین )
ایجاد فضای سبز و روشنایی و غیره (15 درصد مقدار زمین)
جمع
7- ساختمان سازی :
شرح
نوع ساختمان
مساحت (مترمربع)
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه
(هزار ریال)
سالن تولید
انبار مواد اولیه
انبار محصول
ساختمان اداری و سرویس ها
ساختمان نگهبانی
سایر
جمع کل زیربنا :
جمع کل هزینه :
8- ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی :
الف : در مورد ماشین آلات خارجی کاتالوگ و آفر (پیشنهاد قیمت مربوط) لازم است و قیمتها بر اساس تحویل در درب کارخانه می باشد. در مورد ماشین آلات داخلی در صورت لزوم پیش فاکتور گرفته می شود و قیمت ها بر اساس تحویل در درب کارخانه می باشد.
ب : تجهیزات از قبیل قالبها، ابزار کار و غیره درج گردد.
ج : هزینه نصب و راه اندازی ماشین آلات در جدول مشخص شود.
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات وسایل آزمایشگاهی
مشخصات فنی
کشور سازنده
تعداد
قیمت واحد
قیمت کل (هزار ریال)
برق مصرفی
ظرفیت
ریالی
ارزی
جمع
ــــ
9- شرح مختصر فرآیند و رسم نموادار تولید :
10- تاسیسات :
عنوان
شرح
مشخصات فنی
هزینه (هزار ریال)
برق رسانی
آب رسانی
سوخت رسانی
وسایل سرمایش وگرمایش
وسایل حفاظتی و ایمنی
سایر :
جمع کل
11- وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه :
(منظور کلیه وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه از قبیل لیفتراک، جراثقال، ماشین سواری و … است.)
ردیف
شرح وسایل
کشور سازنده
مشخصات فنی
تعداد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
جمع کل
12- مواد اولیه و بسته بندی :
(در محاسبه مواد اولیه خارجی، هزینه های گمرکی، سود بازرگانی و کرایه حمل و در مورد اقلام داخلی کرایه حمل در نظر گرفته شود.)
ردیف
نام مواد اولیه و مشخصات فنی
محل تامین
مصرف سالانه
واحد
قیمت واحد
هزینه کل (هزار ریال)
داخل کشور
خارج کشور
ریالی
ارزی
13- آب، برق و سوخت مصرفی :
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
هزینه واحد (ریال)
هزینه کل (هزار ریال)
آب مصرفی
برق مصرفی
سوخت مصرفی
گازوئیل
نفت
بنزین
جمع کل
14- برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری :
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه تعمیرات سالانه (هزار ریال)
محوطه سازی
2
ساختمان
2
ماشین الات و تجهیزات ووسایل آزمایشگاهی
5
تاسیسات
10
وسایل حمل و نقل
10
جمع کل
15- برآورد حقوق و دستمزد و نیروی انسانی :
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص ومیزان تحصیلات
تعداد
متوسط حقوق ماهانه
حقوق سالانه (ریال)
جمع حقوق
(هزار ریال)
جمع کل
تبصره : حقوق سالانه برابر با 4/16 ماه محاسبه می گردد (12 ماه حقوق، یک ماه مرخصی، یک ماه پاداش و 20 درصد حق بیمه سهم کارفرما).
ماه 4/16=20%× 12 + (2+12)
حقوق هر ماه ×4/16 = حقوق سالیانه
جمع نیروی انسانی مورد نیاز …………… نفر در ………… شیف و با …………. .روزکاری در سال می باشد.
16- برآورد سرمایه ثابت :
– هزینه های سرمایه ای :
شرح
مبلغ (هزار ریال )
زمین
محوطه سازی
ساختمان سازی
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
تاسیسات
وسایل حمل و نقل
وسایل دفتر (20 تا 30 درصد هزینه ساختمان اداری)
پیش بینی نشده (10 درصد اقلام بالا)
جمع کل
– هزینه های قبل از بهره برداری
شرح
مبلغ (هزار ریال )
هزینه های تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوز، حق ثبت قراردادهای بانکی (4% هزینه های سرمایه ای)
هزینه های راه اندازی وتولید آزمایشی
(15 روز هزینه آب و برق و سوخت، مواد اولیه، حقوق و دستمزد )
هزینه آموزشی نیروی انسانی (2 درصد کل حقوق سالانه)
جمع کل
هزینه های قبل از بهره داری + هزینه های سرمایه ای = سرمایه ثابت
17- برآورد سرمایه در گردش :
عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
2 ماه مواد اولیه و بسته بندی
حقوق و دستمزد
2 ماه هزینه های حقوق و دستمزد
تنخواه گردان
15 روز هزینه های آب، برق، سوخت و تعمیرات
جمع کل
18- نحوه سرمایه گذاری :
(مبالغ به هزار ریال)
شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع
مبلغ
درصد
مبلغ
درصد
سرمایه ثابت
سرمایه در گردش
جمع کل سرمایه گذاری
19- برآورد هزینه استهلاک :
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه استهلاک سالانه
(هزار ریال)
محوطه سازی
5
ساختمان
5
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
10
تاسیسات
10
وسایل حمل ونقل
10
وسایل دفتری
20
پیش بینی نشده
10
جمع کل
20- هزینه های تولید سالانه :
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
هزینه حقوق و دستمزد
هزینه انرژی (آب،برق، سوخت)
هزینه تعمیرات و نگهداری
هزینه پیش بینی نشده تولید ( 5 درصد اقلام بالا)
هزینه اداری و فروش (یک درصد اقلام بالا)
هزینه تسهیلات مالی (5 درصد مقدار وام )
هزینه بیمه کارخانه (دو در هزار سرمایه ثابت)
هزینه استهلاک
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری (20 درصد هزینه های قبل از بهره برداری)
جمع کل
21- قیمت تمام شده محصول :
= = = قیمت تمام شده واحد محصول
22- قیمت فروش محصول :
قیمت فروش محصول بر اساس متوسط قیمت کالای مشابه در بازار در نظر گرفته شود.
23- محاسبه نقطه سر به سر (در 100% راندمان) :
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل
مواد اولیه و بسته بندی
100
ـــ
حقوق و دستمزد
35
65
هزینه انرژی (آب، برق، سوخت)
80
20
تعمیرات و نگهداری
80
20
استهلاک
ـــ
100
اداری و فروش
100
ـــ
استهلاک قبل از بهره برداری
ـــ
100
هزینه تسهیلات مالی
ـــ
100
بیمه کارخانه
ـــ
100
پیش بینی نشده
85
15
جمع هزینه های تولیدی
– فروش کل معادل هزار ریال می باشد.
– درصد فروش در نقطه سر به سر
= 100× = درصد در نقطه سر به سر
24- سود و.زیان ویژه : (سود)
(جمع هزینه های تولید) – (فروش کل) = سود و زیان ویژه
25- ارزش افزوده خالص و ناخالص و نسبت های آن :
[(تعمیرات و نگهداری) + (انرژی)+ (مواد اولیه و بسته بندی)]- (فروش کل ) = ارزش افزوده ناخالص
[(استهلاک قبل از بهره برداری)+ (استهلاک)]- (ارزش افزوده ناخالص ) = ارزش افزوده خالص
= = نسبت افزوده ناخالص به فروش
= = نسبت افزوده خالص به فروش
= = نسبت افزوده خالص به سرمایه گذاری کل
26- سرمایه ثابت سرانه :
= = = سرمایه ثابت سرانه
27- کل سرمایه گذاری سرانه :
= = = کل سرمایه گذاری سرانه
28- نرخ بازدهی سرمایه :
= = = نرخ بازدهی سرمایه
29- دوره برگشت سرمایه :
= دوه برگشت سرمایه
توضیحات :
3- محصول :
ردیف
نام محصول
میزان تولید سالانه
واحد
قیمت تمام شده (ریال)
قیمت فروش (ریال)
1-
تعمیرات انواع قطعات سخت افزاری
600
قطعه
20000
50000
4- سرمایه گذاری :
سرمایه ثابت
(هزار ریال)
سرمایه در گردش
(هزار ریال)
کل سرمایه گذاری
(هزار ریال)
200000000
50000000
250000000
5- زمین :
مساحت (متر مربع)
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
توضیحات
100
…..
…..
…..
6- محوطه سازی :
شرح کار
مقدار کار
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
خاکبرداری و تسطیح
…..
…..
…..
حصارکشی
…..
…..
…..
آسفالت و پیاده روسازی (20 درصد مقدار زمین )
…..
…..
…..
ایجاد فضای سبز و روشنایی و غیره (15 درصد مقدار زمین)
…..
…..
…..
جمع
…..
7- ساختمان سازی :
شرح
نوع ساختمان
مساحت (مترمربع)
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه
(هزار ریال)
سالن تولید
…..
…..
…..
…..
انبار مواد اولیه
…..
…..
…..
…..
انبار محصول
…..
…..
…..
…..
ساختمان اداری و سرویس ها
…..
…..
…..
…..
ساختمان نگهبانی
…..
…..
…..
…..
سایر
…..
…..
…..
…..
جمع کل زیربنا :
جمع کل هزینه :
8- ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی :
الف : در مورد ماشین آلات خارجی کاتالوگ و آفر (پیشنهاد قیمت مربوط) لازم است و قیمتها بر اساس تحویل در درب کارخانه می باشد. در مورد ماشین آلات داخلی در صورت لزوم پیش فاکتور گرفته می شود و قیمت ها بر اساس تحویل در درب کارخانه می باشد.
ب : تجهیزات از قبیل قالبها، ابزار کار و غیره درج گردد.
ج : هزینه نصب و راه اندازی ماشین آلات در جدول مشخص شود.
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات وسایل آزمایشگاهی
مشخصات فنی
کشور سازنده
تعداد
قیمت واحد
قیمت کل (هزار ریال)
برق مصرفی
ظرفیت
ریالی
ارزی
1-
کامپیوتر کامل
10A
10A
ایران
3
7000000
…
210000000
2-
پرینتر
2A
2A
ایران
1
2000000
…
2000000
3-
اسکنر
1A
1A
ایران
1
1500000
…
1500000
4-
آب سردکن
5A
5A
کره
1
3000000
…
3000000
5-
خط تلفن
…
…
ایران
3
800000
…
800000
6-
جعبه ابزار کامل
…
…
ایران
1
8000000
…
8000000
7-
میز کامپیوتر
…
…
ایران
5
700000
…
3500000
8-
میز مدیریت
…
…
ایران
1
2500000
…
2500000
9-
یک دست میز و صندلی
…
…
ایران
1
5000000
…
5000000
10-
سه دستگاه تلفن
…
…
ایران
3
200000
…
600000
11-
یخچال
2A
2A
ایران
1
2500000
…
2500000
12-
لوازم اداری
…
…
ایران
1
2000000
…
2000000
13-
تجهیزات تعمیر
3A
3A
ایران
1
6000000
…
6000000
14-
UPS
2A
2A
ایران
1
10000000
…
10000000
15-
جمع
25A
25A
ــــ
24
70000000
10- تاسیسات :
عنوان
شرح
مشخصات فنی
هزینه (هزار ریال)
برق رسانی
…..
تک فاز25A
2500000
آب رسانی
…..
انشعاب یک/دوم
4000000
سوخت رسانی
…..
نفت سفید
200000
وسایل سرمایش وگرمایش
…..
بخاری
1000000
وسایل حفاظتی و ایمنی
…..
کبسول آتشنشانی
350000
سایر :
جمع کل
9850000
11- وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه :
(منظور کلیه وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه از قبیل لیفتراک، جراثقال، ماشین سواری و … است.)
ردیف
شرح وسایل
کشور سازنده
مشخصات فنی
تعداد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
…
…
…
…
…
…
…
جمع کل
12- مواد اولیه و بسته بندی :
(در محاسبه مواد اولیه خارجی، هزینه های گمرکی، سود بازرگانی و کرایه حمل و در مورد اقلام داخلی کرایه حمل در نظر گرفته شود.)
ردیف
نام مواد اولیه و مشخصات فنی
محل تامین
مصرف سالانه
واحد
قیمت واحد
هزینه کل (هزار ریال)
داخل کشور
خارج کشور
ریالی
ارزی
…
…
…
…
…
…
…
…
…
13- آب، برق و سوخت مصرفی :
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
هزینه واحد (ریال)
هزینه کل (هزار ریال)
آب مصرفی
لیتر
54
20000لیتر
250000
5000000
برق مصرفی
کیلو وات
5
2000
500
1000000
سوخت مصرفی
گازوئیل
لیتر
20
2400
…
600000
نفت
بنزین
جمع کل
6600000
14- برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری :
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه تعمیرات سالانه (هزار ریال)
محوطه سازی
….
2
….
ساختمان
….
2
….
ماشین الات و تجهیزات ووسایل آزمایشگاهی
70000000
5
3500000
تاسیسات
9850000
10
985000
وسایل حمل و نقل
….
10
….
جمع کل
4485000
15- برآورد حقوق و دستمزد و نیروی انسانی :
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص ومیزان تحصیلات
تعداد
متوسط حقوق ماهانه
حقوق سالانه (ریال)
جمع حقوق
(هزار ریال)
5 نفر
فوق دیپلم
لیسانس
2
3
1500000
2500000
3000000
7500000
49200000
1230000000
جمع کل
172200000
تبصره : حقوق سالانه برابر با 4/16 ماه محاسبه می گردد (12 ماه حقوق، یک ماه مرخصی، یک ماه پاداش و 20 درصد حق بیمه سهم کارفرما).
16- برآورد سرمایه ثابت :
– هزینه های سرمایه ای :
شرح
مبلغ (هزار ریال )
زمین
…..
محوطه سازی
…..
ساختمان سازی
…..
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
61000000
تاسیسات
9850000
وسایل حمل و نقل
…..
وسایل دفتر (20 تا 30 درصد هزینه ساختمان اداری)
9500000
پیش بینی نشده (10 درصد اقلام بالا)
7985000
جمع کل
97335000
– هزینه های قبل از بهره برداری
شرح
مبلغ (هزار ریال )
هزینه های تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوز، حق ثبت قراردادهای بانکی (4% هزینه های سرمایه ای)
8000000
هزینه های راه اندازی وتولید آزمایشی
(15 روز هزینه آب و برق و سوخت، مواد اولیه، حقوق و دستمزد )
7450000
هزینه آموزشی نیروی انسانی (2 درصد کل حقوق سالانه)
3444000
جمع کل
18894000
هزینه های قبل از بهره داری + هزینه های سرمایه ای = سرمایه ثابت
17- برآورد سرمایه در گردش :
عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
2 ماه مواد اولیه و بسته بندی
…..
حقوق و دستمزد
2 ماه هزینه های حقوق و دستمزد
28700000
تنخواه گردان
15 روز هزینه های آب، برق، سوخت و تعمیرات
461875
جمع کل
29161875
18- نحوه سرمایه گذاری :
(مبالغ به هزار ریال)
شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع
مبلغ
درصد
مبلغ
درصد
سرمایه ثابت
200000000
%100
…
…
200000000
سرمایه در گردش
50000000
%100
…
…
50000000
جمع کل سرمایه گذاری
250000000
%100
…
…
250000000
19- برآورد هزینه استهلاک :
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه استهلاک سالانه
(هزار ریال)
محوطه سازی
……
5
…..
ساختمان
…..
5
…..
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
60500000
10
6050000
تاسیسات
9850000
10
985000
وسایل حمل ونقل
…..
10
…..
وسایل دفتری
9500000
20
1900000
پیش بینی نشده
7985000
10
798500
جمع کل:87835000
9733500
20- هزینه های تولید سالانه :
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
…..
هزینه حقوق و دستمزد
172200000
هزینه انرژی (آب،برق، سوخت)
6600000
هزینه تعمیرات و نگهداری
4485000
هزینه پیش بینی نشده تولید ( 5 درصد اقلام بالا)
9164250
هزینه اداری و فروش (یک درصد اقلام بالا)
1832850
هزینه تسهیلات مالی (5 درصد مقدار وام )
…..
هزینه بیمه کارخانه (دو در هزار سرمایه ثابت)
…..
هزینه استهلاک
9733500
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری (20 درصد هزینه های قبل از بهره برداری)
…..
جمع کل
204015600
21- قیمت تمام شده محصول :
58290 = قیمت تمام شده واحد محصول
22- قیمت فروش محصول :
قیمت فروش محصول بر اساس متوسط قیمت کالای مشابه در بازار در نظر گرفته شود.
23- محاسبه نقطه سر به سر (در 100% راندمان) :
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل
مواد اولیه و بسته بندی
…..
100
…..
ـــ
…..
حقوق و دستمزد
60270000
35
111930000
65
172200000
هزینه انرژی (آب، برق، سوخت)
5280000
80
1320000
20
6600000
تعمیرات و نگهداری
3588000
80
897000
20
4485000
استهلاک
….
ـــ
9733500
100
9733500
اداری و فروش
1832850
100
….
ـــ
1832850
استهلاک قبل از بهره برداری
…..
ـــ
…..
100
…..
هزینه تسهیلات مالی
…..
ـــ
…..
100
…..
بیمه کارخانه
…..
ـــ
…..
100
…..
پیش بینی نشده
7789612
85
1374637
15
9164250
جمع هزینه های تولیدی
78760462
125255137
204015600
– فروش کل معادل هزار ریال می باشد.
– درصد فروش در نقطه سر به سر
125255137*100/350000000-78760462=46/18 = 100× = درصد در نقطه سر به سر
24- سود و.زیان ویژه : (سود)
=350000000-204015600=145/984400سود و زیان ویژه
25- ارزش افزوده خالص و ناخالص و نسبت های آن :
=250000000-(…+6/600000+4/485000)=338/915000 ارزش افزوده ناخالص
338/915000-(9/733500+…)=329/181500 = ارزش افزوده خالص
%97 = نسبت افزوده ناخالص به فروش
%94 = نسبت افزوده خالص به فروش
1/32 = نسبت افزوده خالص به سرمایه گذاری کل
26- سرمایه ثابت سرانه :
5 نفر = سرمایه ثابت سرانه
27- کل سرمایه گذاری سرانه :
50000000 = کل سرمایه گذاری سرانه
28- نرخ بازدهی سرمایه :
58% = نرخ بازدهی سرمایه
29- دوره برگشت سرمایه :
61/1 = دوه برگشت سرمایه
توضیحات :
منـابـع
www.ARH.persianblog.com
www.hardnews.persianblog.com
www.zendehrod.com
www.niksalehi.com
www.jackmwilson.com
www.systemgroup.net
www.karafarini.com
www. Radman.com
9