طرح توجیهی و کار افرینی تولید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی و الومینیومی
توجه:با توجه به نوسانات بازار قیمت ها همواره متغییر بوده و می بایست با توجه به نرخ روز به روز شوند
مقدمه
پلاستیک
زندگی امروزه بدون پلاستیک که در اکثر احتیاجات عامه و صنعتی سهم مهمی را دارد بسیار مشکل است. هر یک از پلاستیک ها دارای مشخصاتی هستند که ممکن است با مشخصات پلاستیک دیگر کاملاً فرق داشته باشد. به طور کلی پلاستیک ها موادی هستند جامد و در حالت تجاری پایدار، ملی در هنگام شکل دادن به آنها که توام با حرارت و یا بدون فشار انجام می گیرد خمیری شکلند. پلاستیک ها را بصورت زیر نامگذاری می کنند:
ترموپلاست ها ( گرما نرم ) ترموست ها (گرما سخت )
شکل پذیری آن چندین بار و با شکل پذیری آنها تنها یکبار و
حرارت دادن متناوب انجام می گیرد با بار اولی که حرارت داده می شود
انجام پذیر است.
پلاستیک ها در گروه ماکرومولکولها یا مولکول های بزرگ قرار می گیرند و اغلب با مواد افزودنی مصرفی یا گیاهی که به آن پر کننده می گویند مخلوط می شوند. مولکول های بزرگ شامل صمغ های زیر می باشد:
صمغ های طبیعی
ـ صمغ لاک
ـ صمغ کلوفان
ـ صمغ کهربا صدف عاج
ویژگی های کلی
ـ انواع حالات مختلف، سخت، محکم، نرم با قابلیت ارتجاعی (الاستومرما ) مایع.
ـ با وزن مخصوص کم: 1.8-1.3
ـ مات یا شفاف
ـ در رنگ های مختلف
ـ عایق بسیار خوب ( حرارتی، الکتریکی، صوتی )
ـ مقوم در برابر اسید ها، بازها و حلال ها
ـ خواص مکانیکی ( اغلب خوب )
ـ معمولاً فاسد نشدنی و غیر حساس به قارچ ها
صمغ های مصنوعی
– ترموست ها
– تر مو پلاست ها ( با انواع و تعداد روز افزون )
مواد پایه
این مواداساساً دارای منشاء معدنی و گیاهی هستند.منشاءهای اصلی:
ـ آهکی ( اکسید کلسیم که از اثر C در کوره الکتریکی بر استیلن بوجود می آید ).
ـ ماسه استیلنی
ـ کلرور ( که از آن اسید کلریدریک HCI به دست می آید )
ـ سولفور ( تهیه H2SO4)
ـ آب (که از آن H مشق می شود )
ـ هوا ( که از آن N و O مشتق می شود )
ـ کربن،قیر،نفت،گاز،سوخت ها،سلولزبین کلرورهابه خصوص ازنمک طعام استفاده می شود.
در هر صورت خواص متفاوت پلاستیک ها در کاربرد آنها نیز تاثیر عمده ای دارد. مثلاًً سیلیکون ها غیر قابل فوذ بوده و آب در آنها تاثیری ندارد. یا پلی بوتادی ین در درجه حرارت های پائین خاصیت انعطاف پذیری دارد در حالی که پلی آمید حتی در درجه حرارت های بالا داری مقاومت زیادی بوده و سخت است. قسمت اعظم یک قایق پلاستیکی از پلی استرهای مسلح تشکیل می شود. در هواپیماهای مافوق صوت بیش از 2.5 تن پلیمرهای مصنوعی مصرف می شود. لوله و شیشه های پلاستیکی با خاصیت ضد خوردگی ای که دارا می باشند به مقدار زیادی جایگزین فولاد شده اند. پلاسیک ها همچنین در تهیه لوازم ساختمانی، کفپوش، کیسه و بسته بندی، قطعات الکتریکی و عایق بندی، بطری لوازم طبی و جراحی و غیره به کار می روند. امروزه 75% محصول پلاستیک دنیا مصنوعی است که تقریباً تمام آن از محصولات پتروشمی از قبیل استارین، بوتادی ان، ایزوپرین و غیره تهیه می شود الیاف مصنوعی به علت دارا بودن خواص فیزیکی و شیمیایی مختلف موارد استعمال گواگون دارند. گسترش و کاربرد پلاستیک های مصنوعی یکی از مهمترین پیشرفت های علم شیمی و پتروشیمی در طی چند دهه گذشته بوده است. اطلاق واژه پلاستیک به دلیل خاصیت تغییر شکل این جنس تحت فشار و حرارت م باشد. اگرچه شکل ظاهری نهایی قطعه به صورت یکپارچه و صاف باشد. بیشتر پلاستیک ها دارای اجزاء ساختمانی زیر هستند:
1ـرزین و عنصر چسباننده
2ـ نرم کننده که این ماده آلی برای بهبود سختی و مقاومت و قابلیت ارتجاعی و سهولت در قالب ریزی به پلاستیک اضافه می شود.
3ـ عنصر فلز بار کننده که جنس آن می تواند گرد چوب، پارچه، سفال و غیره باشد.
4ـ عنصررنگ که برای بهبودشکل ظاهری محصولات پلاستیکی به آنها اضافه می شود.
چنانچه گفتیم پلاستیک ها به دو گروه ترموست ها (گرما سخت ) و تر مو پلاستیک ها ( گرما نرم ها ) تقسیم می شوند. ترموست ها از پلی کند اسیون ( تراکم پلیمیری ) بدست می آیند. همچنین می توان این مواد را از طریق شبکه بندی پلیمرهای خطی بدست آورد. در هر حال پلیمر بدست آمده بی شکل ( آمورف ) است. ترموپلاست ها غیر منظم یا بی شکل ( = آمروف ) (P.V.C ) بوده یا منظم و کریستالی ( PE ) می باشد. پلیمر های کریستالی دارای یک وضعیت منظم در شکل ساختمانی منومری در زنجیره خطی هستند. بعضی از پلیمرهای بی شکل، شفاف بوده و نقطه ذوب پلیمرهای کریستالی چند درجه بیشتر اختلاف ندارند. ترموپلاست ها هنگام گرم شدن فرم پذیر شده و این خاصیت خود را نیز در سیکلهای مختلف تبدیل، حفظ می نمایند به عبارت دیگر یک ترموپلاستیک چند بار می تواند قالب گیری شود ( برگشت پذیر است ). ترموپلاست ها از پلیمریزاسیون با روش اضافه کردن و یا تراکم بدست می آیند و مهمترین انواع آنها عبارتند از:
ـ سلولزی ها ( نیترات سلولز، سلولوئید، استات سلولز، رودوئید ).
ـ ویلینی ها ( پلی کلروروینیل ( P.V.C )، آکریلیک، پلی متاکلیلات، متیل، پلکسی گلاس یا آلتولیت ).
ـ پلی آمیدها PA66 ، نایلن PA11 : ریلسان
ـ پلی اتیلن ها یا پلی تن، پلاستین، و . . .
ـ پلی تترا فلوئوراتیلن ها: در آمریکا، تفلون در فرانسه تحت امتیاز گافلون
ـ لاستیک ها
آلو مینیوم
آلومینیوم در سال 1825 ایزوله شد اما روش های عملی برای استخراج فراوان آلومینیوم از سنگ آن تا دهه 1880 پیشرفت چندانی نداشت . آلومینیوم خالص فلزی شکل می باشد که جهت قوطی های نازک می توان از آن استفاده کرد .
این فلز از وزن سبک و شکل پذیری مناسبی برخوردار است و از معایب آن استحکام کم این ماده می باشد . به منظور تولید آلومینیوم با قدرت و استحکام بیشتر که برای تولید ظروف سخت مناسب باشد ، در عمل آلومینیوم خالص ذوب شده را با مواد دیگر فلز در شرایط کاملاً کنترل شده به صورت آلیاژ در می آورند . دو عنصر مورد استفاده برای این منظور منیزیم و منگنز است . افزودن این دو فلز به خصوص فلز منیزیم استحکام ماده را افزایش داده و مقاومت به خوردگی در برابر اسید و قلیا را کاهش می دهد .
امروزه بسته بندی های آلومینیومی در انواع مختلفی موجودند و یک نوع آن ظروف بدون پوشش است که بیشتر به عنوان ظروف یکبار مصرف و در ابعاد و اندازه و ضخامت های مختلف و به اشکال گوناگون تولید و استفاده می شوند . نوع دیگر ظروف پوشش دار است که این نوع نیز خود انواع مختلفی دارد مانند قوطی های مقاوم کنسرو و ظروف و قوطی های نیمه مقاوم و ظروف و قوطی های قابل انعطاف یا بسته های پاکتی که بیشتر جهت بسته بندی آبمیوه جات بکار می رود و فویل های آلومینیومی که برای بسته بندی کره یا به عنوان درب ظروف پلاستیکی مصرف می شود . آلومینیوم در این نوع ظروف با کاغذ ، PE,PP و با مواد پلاستیکی دیگری امتزاج شده و هر کدام از آلومینیوم های مصرفی نیز دارای آلیاژهای خاصی است زیرا هر یک از آنها برای بسته بندی به خصوصی قابل استفاده اند . به منظور امتزاج بهتراین لایه ها از مواد چسبنده خاصی بدین منظور استفاده می گردد . لایه دیگری که در خارج بسته بندی ممکن است بکار رود رنگ ، لاک و یا پلی استر است که جهت جلا دادن و نیز جلوگیری از اثر هوا و رطوبت به آلومینیوم و در نتیجه بالا بردن عمر بسته بندی و زیبایی بسته بندی بکار می رود .
جدول زیر ترکیبات انواع آلیاژهای آلومینیوم را که در حال حاضر جهت بسته بندی مواد غذایی استفاده می شود نشان می دهد . عموماً این آلیاژها در مقابل بیشتر مواد غذایی مقاومت خوردگی خوبی دارد .
آلومینیوم در دو آلیاژ 3004-H-79 با درجه سختی بالا و 5082-H-251 با ویژگی درجه نرمی بیشتر در ساخت ظروف مواد غذایی استفاده می شود .بیشترین کاربرد آلومینیوم در بسته بندی نوشابه های گازدار ، انواع کنسروهای گوشت و ماهی می باشد .
تعریف، ویژگی های مشخصات فنی محصول از نظر شکل ظاهری ، طبقه بندی ، فرمول ، چگونگی بسته بندی اجزاء و قطعات متشکله ، حد استاندارد ملی و جهانی ، شماره تعرفه گمرکی ، شرایط ورود .
ظروف یکبار مصرف پلاستیکی و آلومینیومی
توجه به بهداشت عمومی و جلوگیری از انتقال انواع بیماریها ، گسترش مراکز فروش و ارائه انواع اغذیه و خوراکیهای مختلف و لزوم صرفه جویی هر چه بیشتر در وقت ( شستشو و ارائه مجدد ظروف ) استفاده از ظروف یکبار مصرف را اجتناب ناپذیر ساخته است . ظروف مذکور که عمدتاً جهت بسته بندی های مختلف مثل مربا ، عسل و ماست ، خامه ، بستنی ، نوشابه ، و شیرینی ، غذا و…… مورد استفاده قرار می گیرند (ظروف یکبار مصرف پلاستیکی ) و یا جهت ارائه غذا در ظروف بدون درپوش ( ظروف یکبار مصرف آلومینیومی ) وظیفه مهمی را در افزایش سطح بهداشت عمومی بازی می کنند .
ویژگیها و مشخصات فنی محصول از نظر شکل ظاهری
محصولات م.رد نظر در این طرح در دو بخش ظروف یکبار مصرف آلومینیومی و پلاستیکی از موادی چون پلی اتلین (PE )، پلی پروپیلن (PP ) و پلی استایرن ها ایمپکت ( HIPS ) عمدتاً قابلیت تولید دارند . شکل ظاهری می تواند تا اندازه ای بنا به سلیقه تولید کننده و امکانات فنی قالبساز تغییر یابد ولی عمدتاً اندازه ها و ابعاد موجود در بازار مبنای کار تولید کننده قرار دارند .
جدول زیر شرح مختصری در رابطه با جنس و اندازه های مورد نظر را به ما می دهد که بنا به سلیقه و نیاز بازار ، تولیدکننده می تواند مواردی را حذف و یا اضافه کند .
چگونگی بسته بندی
برای بسته بندی هر دو نوع این ظروف ، بسته بندی اولیه و ثانویه لازم است . بسته بندی اولیه بدین ترتیب می باشد که تعداد ظروف مورد نظر در کیسه های پلی اتیلنی مخصوص گذارده می شوند . بدین ترتیب از نظر نفوذ ذرات و گرد و غبار و آلوده کننده های موجود در هوا و نشت آنها بر روی ظروف جلوگیری می شود . آنگاه نظر به شکنندگی و عدم مقاومت در مقابل ضربه ظروف یکبار مصرف و تغییر شکل ظاهری آنها از کارتن های مقوائی جهت چیدن کیسه های پلی اتیلنی حاوی ظروف استفاده می شود و سپس به بازار مصرف ارائه می گردد .
حد استاندارد ملی و جهانی
برای محصولات یکبار مصرف تا کنون استاندارد ملی تدوین نشده است و تولیدکنندگان تنها بنا به ضرورت و نیاز بازار انواع مختلف این ظروف را از نظر وزن و شکل و ابعاد ظاهری ارائه می دهند .
چگونگی و میزان بکارگیری بعنوان کالای نهایی با واسطه ای و مصرفی ومقایسه کالاهای قابل جانشینی با محصول اصلی
ظروف یکبار مصرف بنا به مورد استفاده می توانند به عنوان یک محصول واسطه ای تلقی گردند و یا محصول مصرفی ، در مواردی که این ظروف برای بسته بنید مربا ، خامه ، سرشیر، عسل ،ماست و ……. مصرف می شوند . جنبه یک محصول واسطه ای را دارند که در حمل بهداشتی و توزین اینگونه مواد غذایی دخیل می باشند و چنانچه از این ظروف در سر میز غذا و یا اغذیه فروشی ها و رستوران ها بهعنوان وسیله سرو غذا ، بستنی و نوشابه استفاده شود جنبه کالای مصرفی را پیدا می کند . در رابطه با سرو اغذیه میتوان کالاهای قابل جانشنی را همچون گذشته ظروف فلزی ، چینی شیشه ای و……. غیره دانست که لزوماً رعایت مسائل بهداشتیبرای اینگونه وسائل که استفاده مجدد از آنها به دنبال شسته شدن و خشک کردن آنها انجام می گیرد ، سخت تر از وسایل یکبار مصرفی است که پس از استفاده دور ریخته می شوند . البته رعایت ظواهر و اصولی که در یکسری اماکن عمومی نظیر رستورانها ، هتل ها و ……… وجود دارد استفاده از این ظروف را موجه جلوه نمی دهد و کماکان ظروف چینی و شیشه ای در اولویت قرار دارند که لیکن گسترش صنعت ماشینسلزی و پتروشیمی امید آن را ایجاد می کند که در دراز مدت با یافتن مواد اولیه ارزان قیمت تر و با استحکام بیشتر و نیز هزینه کمتر و ایجاد ظروف شکیل تر ، فرهنگاستفاده از ظروف یکبار مصرف جایگاه واقعی خود را در میان مردم پیدا نماید. ظروف یکبار مصرف مورد استفاده در بسته بندی و حمل کالا نظیر ظروف ماست یا شیر و ……… ( غیر پاستوریزه غیر استرلیزه ) به تدرج جایگزین بسته بندی هایی نظیر ظروف پلاستیکی سخت نظیر سطلها و کیسه های پلاستیکی می شوند چرا که در مورد اول عدم رعایت مسائل بهداشتی و شستشوی دقیق و کامل ظروف و در مورد دوم عدم استحکام کیسه و نبود اطمینان از حمل کالا استفاده از اینگونه ظروف را غیر موجه جلوه می دهد . هر چند قیمت تمام شده ظروف یکبار مصرف باعث بالا رفتن قیمت کالای مظروف شده و نتیجتاً در ومراحل اولیه با عدم استقبال خریدار ( عمدتاً نا آگاه به مسائل بهداشتی مواجه خواهد شد ، لیکن وظیفه دولت در ارتقاء سطح فرهنگ و بینش عمومی به رعایت اینگونه مسائل و اجباری ساختن استفاده از ظروف یکبار مصرف در محل کالاهای مشابه در دراز مدت الگوی مصرف عامه را در این رابطه تغییر خواهد داد .
3-2 ارائه دیدگاههای کلی در مورد قیمت و امکان فروش
اهمیت تولید محصولات پلاستیکی که منتج از محصولات پتروشیمی هستند و مصرف روزافزون اینگونه محصولات سبب شده است که تقریباً تمام ممالک دنیا به نحوی در صنایع پتروشیمی فعالیت داشته باشند . جدول زیر میزان تولید و مصرف این محصولات را در کشورهای در حال توسعه و آسیا نشان می دهد . ( سال 1985 ):
تهیه و کمپرسور
یک دستگاه هوای فشرده که قادر به تولید m33 هوای فشرده با فشار atm5 باشد با توان برق kw30 جهت شیرهای پنوماتیک وتجهیزات ماشین الات خط تولید لازم است . در ضمن احتیاج به :
دستگاه تهویه نیز می باشد . مجموع توان مصرفی کمپرسور وتهویه برج خنک کن kw35 است .
برای تعمیرگاه ، پمپاژ آب و … جمعا kw20 برق در نظر گرفته می شود .
برای روشنایی ساختمان بطور متوسط به ازای هر متر مربع w15 وانبار و محوطه w10 در نظر می گیریم که جمعا با توجه به مساحت های برآورد شده بخش بعد kw2/32 می باشد . برق اضطراری پمپهای آتش نشانی نیز برابر kw10 در نظر گرفته شده است .
ردیف
بخش های مصرف کننده
مقدار مصرف ( kw )
1
تاسیسات
55
2
روشنایی ساختمان و محوطه و انبار
2/32
3
برق اظطراری
10
4
برق مورد نیاز خط تولید
5/88
5
برق اضافی هنگام راه اندازی
30
6
جمع کل :
7/215
تجهیزات مورد نیاز برق رسانی
ردیف
عنوان
1
انشعاب
2
نصب تابلوی برق و کنتور
تاسیسات آب
آب مصرفی واحد شامل آب شستشوی خطوط تولید ، آب مصرفی برج خنک کن ، فضای سبز ، اب مصرفی کارگران می باشد. آب مصرفی برج خنک کن سیر کوله شده و نهایتا به مصرف فضای سبز می رسد . بنابر این تنها اب مصرفی فضای سبز وکارگران باید محاسبه گردد که با توجه به جداول ، 68/5 متر مکعب برآورد میشود .
M36/4 = 100 * 46 : آب مصرفی کارکنان
Day . 3m68/5 = 08/1 + 6/4
3m08/1 = 1080 = 3 * 360 : آب مصرفی فضای سبز
از طرفی در خط ظروف آلومینیومی خط شستشو وجود دارد با مصرف آب m3 hr2 که چون در دو شیفت کار می کند :
M3/day 30=2*2*5/7
اثاثیه و لوازم اداری
انجام فعالیت های اداری مستلزم وجود این اثاثیه است :
– یک خط تلفن
– یک خط فاکس
– میز وصندلی و کمد وفایل
– لوازم مربوط به سرویس دهی به پرسنل که هزینه ای معادل با 15 میلیون ریال در بر خواهد داشت .
سیستم دفع آلودگی محیط زیست
نظر به این که این واحد هیچگونه آلودگی زیست محیطی ندارد سیستمی برای این مسئله در نظر گرفته نمی شود .
باسکول
جهت توزین مواد اولیه و محصول به یک باسکول kg500 و kg20 نیاز است .
تاسیسات سوخت رسانی
سرمایه گذاری سوخت شامل مخازن سوخت می باشد .
گرمایش ، سرمایش
برای سرمایش از کولر آبی 6000 و 4000 استفاده می شود .
برای گرمایش وتاسیسات از بخاری صنعتی به تعداد 1 دستگاه وبخاری کوچک 3 دستگاه استفاده می شود .
دیزل ژنراتور :
جهت رفع نیاز های اظطراری خط تولید معمولا از یک دستگاه دیزل ژنراتور استفاده می شود تا در صورت قطع برق از امکان تخریب محصولات در حال تولید و صدمه به تجخیزات تولید جلوکیری شود . استفاده از دیزل ژنراتور به ظرفیت kw10 ضروری است که معادل
1میلیون ریال هزینه برآورد شده است .
ردیف
نام تجهیزات
مشخصات فنی
منبع تامین
1
تعمیرگاه
لوازم اولیه تعمیر گاه
داخلی
2
آزمایشگاه
داخلی
3
تاسیسات برق
حق انشعاب ، تابلو
داخلی
4
دیزل ژنراتور
ژنراتور برق اظطراری
داخلی
5
سیستم ترابری
داخلی
6
تاسیسات آب
پمپ شناور لوله کشی
داخلی
7
تاسیسات سوخت رسانی
داخلی
8
گرمایش
بخاری
داخلی
9
سرمایش
کولر
داخلی
10
اطفاء حریق
کپسول آتش نشانی
داخلی
11
باسکول
Kg500 و kg20
داخلی
12
لوازم اداری
یکسری
داخلی
13
کمپرسور وتهویه
داخلی
14
برج خنک کن
داخلی
تجزیه وتحلیل و محاسبه نعداد نیروی انسانی هر یک از سطوح مختلف ( مدیریت ، تکنسین ها ، مهندسین ، کارگران ماهر ،کارگران ساده ، پرسنل تاسیسات وتعمیرگاه ، پرسنل اداری رفاهی وخدماتی )
هزینه ی نیروی انسانی مورد نیاز
برآورد نیروی انسانی مورد نیاز و تعیین پست سازمانی هر یک از اصول اساسی هر تشکیلات می باشد و کارایی و اثر بخشی آن نیز به کاربرد صحیح و موثر از منابع نیروی انسانی و مدیریت بستگی دارد . نیری انسانی مورد نیاز این واحد تولیدی را می توان به بخشهای مدیریت ، مهندس خط تولید و آزمایشگاه ، تعمیرات و نگهدتری تاسیسات و کارکنان اداری وخدمات تقسیم نمود .
باید یاد آوری نمود که کارکنان اداری و خدماتی در یک شیفت مشغول به کار خواهند بود . نیروی انسانی مورد نیاز به شرح زیر تقسیم می شوند :
1_ مدیریت
2_ کارکنان خط تولید – برنامه ریزی وطراحی
3_ کارکنان آزمایشگاه و کنترل کیفیت
4_کارکنان تاسیسات و تعمیرات و نگهداری
5_ کارکنان اداری – مالی وانبارها
6_ کارکنان خدمات عمومی
نیروی انسانی مورد نیاز واحد
ردیف
عنوان شغل
تعداد درشیفت
تعداد شیفت
تعداد کل
1
مدیر کارخانه
1
1
1
2
مسئول شیفت
1
3
3
3
کارگر دستگاه اکسترودر
1
3
3
4
کارگر دستگاه فرم دهی
1
3
3
5
کارگر دستگاه های پرس
5
2
10
6
کارگر دستگاه شستشو
1
2
2
7
کارگر آسیاب
1
1
1
8
کارگر حمل و نقل
1
3
3
9
کارگر بسته بندی
3
3
9
10
انبار دار
1
2
2
11
مسئول اداری و حسابداری
1
1
1
12
مسئول تعمیرات و تاسیسات
1
1
1
13
مسئول خرید و فروش
1
1
1
14
راننده
1
1
1
15
نظافت چی
1
2
2
16
آبدار چی
1
2
2
17
نگهبان
1
3
3
جمع
48
چارت سازمانی
محاسبه کلیه سطح زیر بنای لازم برای سالن تولید ، انبارها ، تاسیسات، آزمایشگاه ها ، تعمیرگاه ، ساختمانهای اداری ، رفاهی و خدماتی به تفکیک و تعیین مساحت زمین و محوطه سازی و خاک برداری و تسطیح ( برای کل زمین )دیوارکشی ، خیابان کشی ، فضای سبز ، و….
سالن تولید
باتوجه به ابعاد ماشین الات خط ظروف یکبار مصرف پلاستیکی
8=L
M24/14=D
8/1=W
وخطوط پرسکاری که 5 دستگاه پرس می باشد با در نظر گرفتن m22 فضا برای هر کدام :
m210=5*2
خط شستشو و خشک کن ، فضای نگهداری قالب ها ، فضای لازم برای حمل و نقل کالا ، مواد اولیه و رفت و آمد کارکنان فضایی حدود m2300 در نظر گرفته می شود . با توجه به ارتفاع دستگاه اکسترودر ( m5/2 ) وفضای احتیاطی سقف سالن باید حدود m5 باشد .
انباره ها
برای محاسبه مساحت لازم برای انباره ها دور سفارش مواد اولیه جهت ذخیره ونگهداری سه ماه در نظر گرفته شده است وبرای نگهداری محصول نیز مدت یکماه :
1_ پلی استایرن مورد نیاز برای یکماه :
– تعداد کیسه kg25 مواد :
– عداد پاکت با 30 کیسه بر روی آن :
– تعداد ستون پالت ( هر ستون 3 پالت ) :
– سطح زیر هر ستون پالت :
2_ فویل آلومینیم مصرفی جهت 3 ماه :
– فویل مصرفی بر حسب تعداد پالت در صورتی که
هر پالت m8/0*1 و ton 2/1 وزن محصول داشنه باشد : 25/31= 2/1 : 5/37
– تعداد ستون پالت در صورتی که 3 پالت روی هم قرار داده شود :
– سطح زیر هر ستون پالت ) متر مربع (
– کل سطح مورد نیاز :
3 _ کارتن مصرفی جهت سه ماه :
11 تعداد ستون کارتن با فرض اینکه 250 کارتن ( بصورت باز ) روی هم قرار گیرند :
12 سطح زیر ستون کارتن :
13 سطح مورد نیاز کل کارتن ها :
4_ محصول تولیدی در یک ماه
ظروف پلاستیکی :
سطح مورد نیاز در صورتی که در هر متر مربع بطور متوسط kg300 ظروف پلاستیکی و
Kg800 ظروف آلومینیومی ( حداکثر تا ارتفاع m3 ) انبار شود :
کل سطح مورد نیاز محصول :
به این ترتیب جمع سطح مورد نیاز مواد اولیه و محصول :
می گردد که با احتساب 40 درصد این مقدار برای راهرو ها و حریم بین مواد اولیه و محصولات مختلف مقدار سطح مورد نیاز می شود .
برای سایر قسمتها نیز مساحت های زیر پیشنهاد می شود :
مساحت آزمایشگاه و بخش کنترل کیفی طراحی و مهندسی و برنامه ریزی تولید
آزمایشگاه شامل دفتر کنترل کیفی می باشد و مساحت 20 متر مربع برای آن کافی خواهد بود .
مساحت تعمیر گاه و تاسیسات
در رابطه با تاسیسات مساحت مورد نیاز برای تجهیزات برق رسانی و ژنراتور های برق اضطراری وسایر تاسیسات شامل کمپرسور هوای فشرده و تعمیر گاه جهت تعمیرات مکانیکی در واحد جمعا 20 متر مربع در نظر گرفته شده است .
مساحت ساختمان های اداری – رفاهی – خدماتی
برای تامین مساحت ساختمان اداری برای هر نفر کارمند بطور کلی 10 متر مربع منظور گردیده است وبا توجه به آنکه مدیر در بخش اداری فعالیت می نماید مجموعا 40 متر مربع ساختمان اداری در نظر گرفته شده است .
مساحت نمازخانه و غذاخوری و سرویس بهداشتی با توجه به حداکثر تعداد 16 پرسنل در یک شیفت کاری 40 متر مربع منظور شده است .
جهت نگهبانی و سرایداری کارخانه نیز 20 متر مربع منظور گردیده است .
مساحت ساختمان های واحد
ردیف
واحد ساختمانی
مساحت کل ( متر مربع )
1
سالن تولید
300
2
انبار مواد اولیه و انبار محصول
757.6
3
تعمیرگاه ، تجهیزات ، تاسیسات
20
4
ساختمان اداری وسرپرست شیفت وکنترل کیفی
60
5
نمازخانه و سرویس بهداشتی و نهارخوری
40
6
نگهبانی و سرایداری
20
جمع :
1197.6
مساحت زمین وعملیات ساختمانی
مساحت کل زمین 5-2 برابر مساحت ساختمان ها می باشد ، با فرض 5/2 برابر :
فضای سبز 20 درصد کل فضای آزاد منهای ساختمان ها می باشد :
خیابان کشی و پارکینگ 35 درصد این مقدار فضا باشد :
کل ابعاد زمین را می توان 2m3000=m60*m50 در نظر گرفت .
بررسی های مالی و اقتصادی
الف _ جدول ارزش مواد اولیه به ازای هر یک از محصولات با احتساب هزینه ی حمل :
ردیف
نام
نقش وکاربرد
منبع تامین
مقدار مصرف سالیانه
قیمت
واحد
قیمت کل
(هزار ریال )
1
پلی استایرن های
ایمپکت و کریستال
ماده اصلی
کره جنوبی
780 تن
(usd 11 )
2975400
2
فویل آلومینیوم
ماده اصلی
داخلی
150 تن
13930000
0093)(0059802)*19
3
پودر دترجنت
ماده کمکی چربی گیر
آلومینیوم
داخلی
1 تن
1500000
1500
4
کیسه پلاستیکی
بسته بندی
داخلی
2400 کیلو گرم
5
کارتن
بسته بندی
داخلی
15730 کیلوگرم
1100
173030
6
جمع کل :
5099030
نظر به حدود 20 درصد ضایعات آلومینیم بوجود آمده که در بازار قابل فروش است به میزان تقریبی حدود 500 تومان بنابراین با توجه به میزان ضایعات حدود ton30 در سال بنابراین این مقدار از میزان هزینه مواد اولیه کم می شود .
ب _ جدول تامین انرژی
آب
میزان آب مصرفی روزانه محاسبه شده در بخش قبل حدود 3m25.7 در روز برآورد می شود . بنابراین میزان نیازسالیانه :
برق
میزان مصرف برق سالانه : از جمع برق در سه شیفت میزان برق مصرفی روزانه را بدست می آوریم . در شیفت اول تنها دستگاهها و ماشین آلات خط تولید و تاسیسات از برق استفاده می کنند :
انرژی مصرفی در شیفت دوم جمع دو مورد بالا به اضافه توان مصرفی ساختمان ها می باشد . البته چون آسیاب تنها در یک شیفت کار می کند توان آن کم می شود :
انرژی مصرفی در شیفت سوم جمع کلی منهای مصارف مربوط به پرس ها و کلا خط ظروف آلومینیومی است :
بنابراین کل انرژی مصرفی روزانه :
بنزین
جهت مصرف روزانه خودرو سواری و وانت بطور متوسط هر کدام 3 لیتر در روز :
گازوئیل
جهت مصرف حرارتی لیفت تراک آب گرم مورد نیاز خط شستشو و پرسنل گازوئیل مصرفی روزانه lit 250 محاسبه می شود :
مقدار و هزینه انواع انرژی مصرفی
ردیف
شرح
واحد
مصرف سالانه
بهای واحد (ریال )
هزینه کل (هزار ریال)
1
آب
متر مکعب
9639
حفر چاه
_
2
برق
کیلووات ساعت
671760
50
33558
3
بنزین
لیتر
16200
130
2106
4
گازوئیل
لیتر
67500
35
5/2362
جمع کل
5 /38056
با توجه به مصوبات وزرات کار و امور اجتماعی و سازمان استخدامی کشور و به منظور برآورد نسبتا دقیق از پاداش ، عیدی و اضافه کاری احتمالی محاسبه حقوق سالانه بر مبنای 14 ماه در سال تعیین می شود . حق ایاب ذهاب برای هر نفر 250000 ریال محاسبه می گردد .
جدول خدمات نیروی انسانی
ردیف
مسئولیت
تعداد دریک شیفت
تعداد کل
حقوق روزانه (ریال)
حقوق سالانه(ریال)
1
مدیر کارخانه
1
1
800000
11200
2
مسئول شیفت
1
3
600000
25200
3
کارگر اکسترودر
1
3
300000
12600
4
کارگر فرم دهی
1
3
300000
12600
5
کارگر پرس
5
10
300000
42000
6
کارگر شستشو
1
2
300000
8400
7
کارگر آسیاب
1
1
300000
4200
8
کارگر حمل و نقل
1
3
300000
12600
9
کارگر بسته بندی
3
9
300000
37800
10
انبار دار
1
2
350000
9800
11
مسئول اداری و حسابداری
1
1
350000
4900
12
مسئول تعمیرات و
تاسیسات
1
1
500000
7000
4900
13
مسئول خرید
1
1
350000
4200
14
راننده
1
13
300000
8400
15
نظافت چی
1
2
200000
8400
16
آبدار چی
1
2
300000
8400
17
نگهبان
1
3
300000
12600
جمع : 48
226800
23% سهم بیمه کار فرما
52164
حق ایاب ذهاب
12000
جمع کل حقوق و مزایای پرداختی
290964
تدوین ، تشریح و جداول هزینه های سرمایه ای واحد از جمله محاسبه ارزش دستگاه ها وتجهیزات خط نولید ، وسائط نقلیه ، تاسیسات عمومی ،
ساختمان ها :
الف
نام ماشین
مشخصات
سازنده
مقدار
قیمت واحد
( ریال )
قیمت کل
( ریال )
1
اکسترودر
گیربکس 15 اسب ، الکتروموتور
15اسب سیلندر ماردون 2 متر
داخلی
1
100000
100000
2
فرم دهی
ازنوع خلاء با قدرت hp5
داخلی
1
3
پمپ خلاء
Hp 4
داخلی
1
4
آسیاب
Hp 10
داخلی
1
5
قالب های ظروف یکبار
مصرف پلاستیکی
5
8000000
40000
6
پرس
15 تنی هیدرولیکی
داخلی
5
17000000
85000
7
خط شستسو و خشک کن
دستی با ظرفیت 300 ظرف
در ساعت
داخلی
1
25000000
25000
8
قالب ظروف یکبار مصرف
داخلی
3
18000000
21000000
24000000
63000
9
میز بسته بندی
داخلی
4
200000
800
جمع
313800
با احتساب هزینه ی نسب 5%
15690
جمع کل :
329490
وسائط نقلیه ی عمومی و حمل و نقل
ردیف
نوع وسیله
ظرفیت
واحد
تعداد
بهاء واحد
بهاء کل
1
خودرو سواری
4
نفر
1
30000000
30000
2
وانت
2
تن
1
40000000
40000
3
لیفتراک
1
تن
1
40000000
40000
جمع
110000
تاسیسات عمومی
تاسیسات برق : به ازاء هر کیلووات انشعاب بطور متوسط ( با در نظر گرفتن تابلو و سیم کشی های داخلی و ترانس و ….) 400 هزارریال هزینه برآورد می شود :
هزار ریال 86280=400000*7/215
ژنراتور برق اضطراری : به ازاء هر کیلووات400 هزارریال برآورد می گردد :
هزار ریال 4000=400*10
تاسیسات آب رسانی : نظر به میزان مصرف آب روزانه ( m 7/35 ) احتیاج به حفر چاهی به عمق m 50 می باشد که هزینه لوله گذاری و …. به ازاء هر متر عمق چاه 280 هزارریال می باشد :
هزارریال 14000=280*50
نصب یک مخزن هوایی به ازاء هر متر مکعب حجم ذخیره سازی 1500 هزارریال هزینه برآورد می شود و با احتساب m60 میزان ذخیره سازی :
90000=60*1500
هزینه تصفیه فیزیکی به ازاء هر متر مکعب آب روزانه 200 ریال می باشد :
7140=200*7/35
111140=14000+90000+7140 کل هزینه آبرسانی
تاسیسات سوخت رسانی : به ازاء هر متر مکعب حجم ذخیره سازی و پمپاژ 150هزارریال هزینه جهت خرید و نصب برآورد می شود . با توجه به نیاز سالیانه حدود m167 ، مخزن ذخیره ای با حجم حدود m10 کافی می باشد .
هزارریال 1500=150*10
گرمایش و سرمایش ساختمان ها
3 عدد کولر آبی 6000 با هزینه نصب جهت سالن تولید هر دستگاه 1000 هزارریال معادل 3000 هزارریال ، 1 عدد کولر آبی 4000 با هزینه نصب جهت ساختمان اداری هر دستگاه 600 هزارریال ، 4 دستگاه هواکش برای سالن تولید هر دستگاه :
400 هزارریال 1600
1 عدد بخاری صنعتی جهت سالن تولید هر دستگاه : 2000 هزارریال
3 عدد بخاری جهت ساختمان اداری : 200 هزارریا ل 600
هزارریال 7800 جمع
برج خنک کن : جهت خنک کردن قالب ها احتیاج به یک برج خنک کن می باشد که همراه با سیستم چرخش آب در آن در مصرف آب صرفه جویی می شود . برای هر متر مکعب در هر ساعت آب چرخشی معادل 150 هزارریال سرمایه گذاری جهت احداث برج ، پمپاژ و لوله کشی و نصب در نظر گرفته می شود . با توجه به میزان چرخشی آب در ساعت
( حدود m3 8 ) :
هزارریال 1200=8*150
اطفاء حریق و وسایل ایمنی : با در نظر گرفتن 6 کپسول آتش نشانی وقیمت متوسط هر کپسول 200 هزارریال :
هزارریال 1200=200*6
هوای فشرده : با توجه به نیاز هوای فشرده جهت سیستم ابزار ودقیق دستگاه کمپرسور ، خشک کن ، ضربه گیر و نیز دستگاه های تهویه ، با توجه به یک واحد کوچک صنعتی 4000 هزارریال برآورد می گردد .
باسکول : یک باسکول kg 20 برای توزین محصولات و یک باسکول kg 500 برای توزین مواد اولیه در نظر گرفته می شود که جمعا معادل 5550 هزارریال برآورد می شود .
تعمیرگاه : تعمیرگاه این واحد تولیدی که مربوط به سرویس فنی و نگهداری ورفع نقائص غیر اساسی انجام است نیاز به رمکانات محدودی دارد و جهت تعمیرات اولیه دستگاه ها و تجهیزات موجود در خط تولید و تعویض قطعات احتیاج به ابزار آلاتی در حد یک تعمیرگاه مکانیکی دارد مگر آنکه این واحد تولیدی بخش ماشین سازی و کپی سازی ماشی آلات و قطعات داشته باشد . در این طرح فقط قسمت تعمیرگاه منظور شده است چرا که نیاز ضروری به واحد ماشین سازی ندارد .
آبزارآلات مربوط به تعمیرگاه شامل گبره ها ، ابزار یراق ، انواع انبر و و….. می باشد وتجهیزات ویژه ای نیز جهت سیستم های الکترونیکی مثل آمپرمتر و ولت متر و ….. می باشد که مبلغ 5000 ریال برآورد می گردد .
سیستم ارتباطی ( تلفن ) : به ازاء هر خط تلفن 1500 هزارریال هزینه پیش بینی می گردد . در ضمن برای این واحد که در یک شیفت کمتر از 25 نفر می باشند ، 2 خط تلفن در نظر گرفته می شود .
هزارریال 3000=1500*2
وسایل اداری و رفاهی : حداقل 1000 هزارریال در طرح در نظر گرفته می شود .
آزمایشگاه : با در نظر گرفتن یک میکرومتر به مبلغ 3000 تومان و یک ترازوی دیجیتال به مبلغ 70000 ریال ، 730000 هزینه برآورد می گردد .
لیست تاسیسات و تجهیزات واحد
ردیف
شرح
مشخصات فنی
منبع تامین
بهاء واحد
(ریال )
بهاءکل
(ریال )
1
تاسیسات برق
حق انشعاب تابلو و ..
داخلی
400000
86280
2
ژنراتور برق
Kva 10
داخلی
400000
4000
3
تاسیسات آبرسانی
حفر چاه 50 متری ، مخزن هوایی تصفیه ی فیزیکی
داخلی
280000
111140
4
تاسیسات سوخت رسانی
مخزن ذخیره m3 10
داخلی
150000
1500
5
گرمایش و سرمایش
3 عدد کولر آبی600
3 عدد کولر آبی4000
4 عدد هوا کش
1 عدد بخاری صنعتی
3 عدد بخاری معمولی
داخلی
7800
6
برج خنک کن
M38
داخلی
150000
1200
7
اطفاء حریق
6 کپسول آتش نشانی
داخلی
200000
1200
8
هوای فشرده
داخلی
4000000
4000
9
باسکول
1 عدد باسکول kg500
1عدد باسکول kg20
داخلی
5000000
550000
5550
10
تعمیر گاه
وسایل مرتبط
داخلی
5000000
5000
11
سیستم ارتباطی
2 دستگاه تلفن
داخلی
1500000
3000
12
وسایل اداری
در حد معمول
داخلی
1000000
1000
13
آزمایشگاه
میکرومتر ، ترازوی دیجیتالی
داخلی
30000+700000
730
جمع
232400
هزینه های ساختمان سازی :
ردیف
شرح
مساحت (مترمربع)
قیمت واحد
( ریال )
هزینه کل
(هزارریال )
1
سالن تولید
300
200000
60000
2
انبار مواد اولیه و انبارمحصول
6/757
200000
151520
3
ساختمان اداری ،کنترل کیفی و سرپرست شیفت
60
300000
18000
4
تاسیسات
20
180000
3600
5
نگهبانی
20
300000
6000
6
سرویس بهداشتی و غذا خوری
28
300000
8400
7
نماز خانه
12
300000
3600
جمع
6/1197
251120
هزینه محوطه سازی :
ردیف
شرح
مساحت
( متر مربع )
هزینه واحد
( ریال )
هزینه کل
( هزارریال )
1
فضای سبز
360
4000
1440
2
خیابان کشی و پرکینگ
621
10000
6210
3
دیوار کشی
2*( 2* (60+50 ) )
50000
22000
4
خاکبرداری و تسطیح
3000
1000
3000
5
روشنایی محوطه
80 :(6/1197-3000 )
200000
4600
جمع کل :
37250
برآوردهزینه های قبل از بهره برداری
الف- هزینه های مطالعات اولیه
بابت هزینه مطالعات مقدماتی و تهیه طرح توجیهی و جواز تاسیسس واحد و … معادل 5/0 % و دریافت مجوز های لازم جهت تاسیس و ثبت شرکت معادل 5/. % سزمایه گذاری ثابت منظور می گردد .
2/10354=1% * 8/1035417
ب- هزینه ثبت قراردادها و سایر هزینه های تسهیلات مالی
1% میزان وام بانکی ( 8% سرمایه در گردش )
76890=8% *961126
ج- هزینه های مربوط به آموزش مقدماتی پرسنل
هزینه های مربوط به آموزش مقدماتی پرسنل ، راه اندازی و بهره برداری آزمایشی معادل حقوق و مزایای پرداختی طی 50 روز و هزینه مواد اولیه و انرژی مصرفی برای 5 روز کاری در نظر گرفته می شود .
انرژی برای 5 روز ، مواد اولیه برای 5 روز ، حقوق و مزایای پرداختی 50 روز
270 : 5 *5/38056+270 : 5*5099030+365 : 50*290964
25/134989=75/74+5/94426+39858
د- هزینه های جاری در دوره اجرای طرح
ماهانه برابر 1000 هزارریال به مدت 20 ( مدت دوره اجرای طرح )
20000=20*1000
ه- سایر هزینه های قبل از بهره برداری
سایر هزینه های قبل از بهره برداری معادل 5/3 % اقلام فوق الذکر هزینه های قبل از بهره برداری منظور می گردد.
هزینه های قبل از بهره برداری :
ردیف
شرح
هزارریال
1
هزینه مطالعاتی مقدماتی تهیه طرح اجرایی و هزینه های تاسیس
شرکت ودریافت مجوزهای مختلف
2/10354
2
هزینه های مربوط به دریافت تسهیلات بانکی
76890
3
هزینه های مربوط به آوزش مقدماتی پرسنل
25/134989
4
هزینه های مربوط به دوره بهره برداری آموزشی
5
سایر هزینه های قبل از بهره برداری
2/8478
6
هزینه های جاری دوره اجرایی طرح
20000
جمع
3/157326
هزینه های پیش بینی نشده
با توجه به وجود افزایش قیمت در بازار ملی و جهانی به احتمال تغییر نرخ ارز و عوامل
دیگر 3 درصد هزینه های سرمایه گذاری به عنوان هزینه های پیش بینی نشده در نظر گرفته می شود .
_ برآورد داراییهای ثابت ، سرمایه در گردش ، کل سرمایه گذاری ، میزان و سرایط اخذ و باز پرداخت وام بانکی وهزینه های مربوطه
ردیف
شرح
هزارریال
1
هزینه تهیه زمین و محوطه سازی
82250
2
هزینه سرمایه گذاری در ساختمان
251120
3
هزینه سرمایه گذاری در تاسیسات و تجهیزات واحد
232400
4
هزینه سرمایه گذاری در وسایل نقلیه
110000
5
هزینه سرمایه گذاری در ماشین آلات و نصب
329490
6
هزینه های پیش بینی نشده
8/30157
7
هزینه های قبل از بهره برداری
6/250711
جمع
4/1286129
هزینه سرمایه گذاری ثابت :
سرمایه در گردش
برآورد هزینه های سالانه تولید
این هزینه ها به تفکیک هزینه مواد اولیه – هزینه دستمزد – بیمه – مزایا – و…
هزینه مصارف آب – برق – سوخت – و …
هزینه تعمیر ونگهداری سرمایه ثابت هزینه ذخیره استهلاک – سایر هزینه های تولید ونیز هزینه های اداری مالی و بازرگانی می باشد .
میزان سرمایه در گردش طرح با مفروضات زیر محاسبه می گردد :
– تعداد کارکرد سالانه 270 روز است .
– ذخیره مواد اولیه برای 45 روز در نظر گرفته شده است .
– هزینه حقوق کارکنان 68 روزه و انرژی 65 روزه در نظر گرفته شده است .
– سایر هزینه ها از جمله کالای ساخته شده و در دست ساخت نیز 5% کل هزینه در نظر گرفته شده است .
هزینه سرمایه در گردش طرح :
ردیف
شرح
مدت
هزینه ( هزارریال )
1
مواد اولیه
45 روزه
3/849838
2
انرژی مصرفی
65 روزه
7/9161
3
حقوق و مزایا
68 روزه
54207
4
سایر هزینه ها
_
45768
5
هزینه های فروش
20 روزه
2151
جمع
961126
هزینه های فروش برای مدت 20 روز کاری در نظر گرفته می شود و 5/0% ارزش سالیانه محصولات تولیدی در نظر گرفته می شود .
ردیف
شرح
قیمت واحد
( ریال )
ظرفیت kg
قیمت کل
( هزارریال )
1
یک بار مصرف پلاستیکی
6000
Kg 852930
5117580
2
ظروف آلومینیومی
300
9112500 عدد
2733750
جمع کل
7851330
5/0% ارزش سالیانه محصولات تولیدی هزینه های فروش منظور می گردد . بنابراین 7/39256 هزینه فروش یکسال می باشد ( که برای 20 روز کاری در سرمایه در گردش محاسبه می گردد ) .
هزارریال 2151=365 : 20*7/3926
کل سرمایه گذاری :
سرمایه گذاری طرح معادل حاصل جمع سرمایه ثابت ، سرمایه در گردش می باشد .
با توجه به تعداد کارکنان که 48 نفر می باشند ، سرمایه گذاری سرانه طرح هزارریال می باشد .
ردیف
شرح
هزینه ( هزارریال )
1
سرمایه ثابت
4/1286129
2
سرمایه در گردش
961126
3
کل سرمایه گذاری
4/2247255
4
سرمایه گذاری سرانه
8/46817
شرایط اخذ وام و کارمزد تسهیلات دریافتی :
برای هزینه کارمزد سالانه وام های دریافتی نرخ کارمزد سرمایه ثابت 19% و سرمایه در گردش 22% در نظر گرفته شده است . مدت باز پرداخت وامهای تامین هزینه ثابت 5 ساله و وامهای دریافتی برای تامین هزینه سرمایه در گردش دو ساله در نظر گرفته شده است .
مبلغ در هزینه کارمزد سرمایه ثابت 60% سرمایه گذاری ثابت در نظر گرفته می شود .
مبلغ در هزینه کارمزد سرمایه در گردش 80% سرمایه در گردش منظور می گردد .
_ هزینه های استهلاک ، تعمیر و نگهداری عملیاتی و غیر عملیاتی و سایر موارد
– تعمیر ونگهداری سرمایه ثابت
کل هزینه و نگهداری سالانه سرمایه ثابت طرح با توجه به نرخ سالانه بر اساس نظرات کارشناسی و تجربیات عملی در جدول زیر برآورد شده است :
ردیف
شرح
ارزش سرمایه
( هزارریال )
نرخ
( درصد )
هزینه تعمیر و نگهداری
( هزارریال )
1
ساختمان ومحوطه سازی
288270
2
4/5765
2
تاسیسات
232400
10
23240
3
ماشین آلات و تجهیزات
329490
5
5/16474
4
وسایل اداری
1000
10
100
5
وسایل نقلیه
110000
10
11000
6
هزینه های پیش بینی نشده
8/28834
5
7/1441
جمع کل :
6/58021
_ هزینه استهلاک سرمایه ثابت
استهلاک سرمایه طرح براساس نرخ های ماده 126 127 قانون مالیات های سرمایه گذاری طرح در جدول زیر برآورد شده است :
ردیف
شرح
ارزش ( هزارریال )
نرخ استهلاک
هزینه استهلاک
1
ماشین آلات و تجهیزات
329490
10
32949
2
ساختمان و محوطه سازی
288270
5
5/14413
3
وسائل اداری و تجهیزات
1000
20
400
4
وسائل نقلیه
110000
10
11000
5
تاسیسات
232400
10
23240
6
هزینه های قبل از بهره برداری
6/250711
20
3/50142
7
هزینه های پیش بینی نشده
1/36356
10
6/3635
جمع کل :
4/135780
_ هزینه بیمه سرمایه ثابت طرح
2/0% سرمایه گذاری بابت هزینه بیمه است که در این طرح معادل 2/2267 هزارریال برآورد می گردد .
2/2572=002/0*4/1286129
_ هزینه های پیش بینی نشده
2% کل هزینه های تولید به عنوان نرخ هزینه های پیش بینی نشده در نظر می گیریم که سالانه 2/115741 هزارریال برآورد می گردد .
_ برآورد کل هزینه های ثابت تولید وهزینه های متغیر تولید و تعیین قیمت تمام شده محصولات
با توجه به درصد هزینه های ثابت و متغیر در هر یک از هزینه های سالانه هزینه های متغیر و ثابت طرح به شرح زیر می باشد :
_ برآورد هزینه های ثابت و متغیر طرح :
ردیف
شرح
درصد هزینه ثابت
هزینه ثابت
( هزارریال )
درصد
هزینه متغیر
هزینه متغیر
( هزارریال )
1
مواد اولیه
_
_
10
5099030
2
تعمیر و نگهداری
10
1/5802
90
4/52219
3
انرژی
20
3/7611
80
2/30445
4
هزینه پیش بینی نشده سرمایه ثابت
_
8/30157
_
_
5
مزد ، حقوق ، مزایا
85
4/247319
15
6/43644
6
استهلاک سرمایه ثابت
100
4/135780
_
_
7
بهره و کارمزد
100
4/162634
_
_
8
بیمه
100
2/2572
_
_
9
هزینه پیش بینی نشده سرمایه در گردش
_
_
_
45768
جمع
6/591877
2/5271107
_ تعیین قیمت تمام شده محصولات :
قیمت تمام شده محصولات تولید شده د کارخانه در سال با توجه به جدول زیر محاسبه می گردد :
قیمت تمام شده محصولات
ردیف
شرح
هزینه ( هزارریال )
1
هزینه مواد اصلی
5099030
2
هزینه حقوق و مزایا
290964
3
هزینه انرژی مصرفی
5/38056
4
هزینه تعمیر و نگهداری
6/58021
5
هزینه استهلاک
4/135780
6
هزینه بیمه
2/2572
7
هزینه کارمزد و تسهیلات
4/162634
8
هزینه های پیش بینی نشده
2/115741
جمع کل :
3/5902800
جمع ظرفیت سالانه ton 962 محصول بطور متوسط .
به این ترتیب متوسط قیمت هر تن از محصولات تولی شده با توجه به ظرفیت سالانه 6136 هزارریال می باشد .
_ محاسبه قیمت فروش براساس سود منطقی و قابل انتظار و تعیین میزان سود آوری طرح براساس قیمت فروش مستند در ظرفیت نهایی و تجزیه و تحلیل مقایسه نتایج حاصله با کالای مشابه داخلی و قیمت سیف کالای خارجی
قیمت فروش محصول نیز در جدول مربوط به آن در قسمت محاسبه هزینه های فروش محاسبه شده است .
ردیف
شرح
قیمت واحد
( ریال )
ظرفیت
kg
قیمت کل
( هزارریال )
1
ظروف یکبار مصرف پلاستیکی
6000
852930
5117580
2
ظروف آلومینیومی
300
9113500 عدد
2733750
جمع کل :
7851330
ریال 5/ 8161= ریال 962 : 7851330= قیمت متوسط
_ تعیین شاخص های اقتصادی از جمله ارزش افزوده ، سهم منابع داخلی ، نقطه سر به سر ، نرخ و سالهای برگشت سرمایه ، سرمایه گذاری سرانه ، صرفه جویی ارزی .
_ ارزش افزوده
ارزش افزوده طبق تعریف عبارت است از حاصل تفریق ارزش داده ها از ارزش ستانده ها و اگر ارزش داده ها عبارت باشد از ارزش جاری تولیدات اصلی و فرعی فعالیت طی یک دوره یکساله حسابداری و ارزش ستانده ها هزینه های جاری فعالیت می باشد . قیمت واحد محصول در ظرفیت آن محاسبه شده است .
ردیف
شرح
هزینه ( هزارریال )
1
ارزش داده ها ( ارزش فروش محصول )
7851330
2
ارزش ستانده ها :
مواد اولیه
تعمیر ونگهداری
انرژی
هزینه های پیش بینی نشده
5099030
6/58021
5/38056
8/30157
3
ارزش افزوده :
مزد و حقوق و مزایا
استهلاک سرمایه ثابت
بهره و کارمزد
بیمه
سود
290964
4/135780
4/162634
2/2572
1/2134113
_ با توجه به جدولی که توضیح داده شد :
( هزینه های پیش بینی نشده + تعمیرات + مواد اولیه + انرژی ) – قیمت فروش = ارزش افزوده
( 8/30157 + 6/58021 + 5099030 + 5/38056 ) – 7851330 = ارزش افزوده
1/2626064 = ارزش افزوده
4/33% =
( مزد و حقوق + استهلاک + کارمزد + بیمه ) – ارزش افزوده = سود
( 290964 + 4/135780 + 4/162634 + 2/2572 ) – 1/2626064 = سود
1/2134113 = سود
_ نقطه سر به سر
میزان تولیدی که حداقل هزینه های سالانه تولید جبران می شود را نقطه سر به سر می گویند . یعنی درآمد حاصل از فروش جبران هزینه تولید را بکند .
_ برگشت سرمایه
هزینه های تولید – فروش = درآمد سالیانه
2/1988345 = ( 6/591877 + 2/5271107 ) – 7851330
یعنی در ماه هفتم سال اول برگشت سرمایه وجود دارد .
سهم منابع داخلی
1- مواد اولیه داخلی 2123630 ( هزارریال )
2- حقوق کارگران و کارمندان 290964
3- بیمه و مالیات کارمندان
4- هزینه های دفتر مرکزی
5- هزینه های فروش 7/39256
6- سود سالیانه در ظرفیت مبنا 1/2134113
7- بخش ریالی استهلاک 4/135780
8- سایر 5% 2/236187
4/4959931
_ تجزیه و تحلیل طرح :
با توجه به استفاده روز افزون از مواد پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف که از تبعات تغییر فرهنگ مصرفی مردم و گسترش سطح بهداشت عمومی می باشد ، ایجاد واحدهای تولیدی محصولات فوق علی الخصوص که همراه با بکارگیری قدرت ابتکار و خلاقیت و نوآوری در طرح و ایده های جدید باشد . مسلما توجیه مالی و اقتصادی خواهد داشت . نقطه سر به سر پایین ( 23% ) و مدت برگشت سرمایه کوتاه ( 6 ماه ) مزید مطلب فوق می باشد .
21