تارا فایل

سیاست فرهنگی سوئد


سیاست فرهنگی سوئد
مقدمه
عبارت "سیاست فرهنگی "به ساختارهای گروهی فعال جامعه درحمایت وارتقاء فرهنگ اشاره دارد.اعمال موفق سیاست فرهنگی مستلزم ارائه تعریف روشنی است از: اهداف ، روش های عملی ،روندهای ارتقاء وتکامل ، ارگان های سیاسی و اداری مسئول
میدان سیاست فرهنگی دربردارنده اقداماتی است که با بیان نوشتاری و گفتاری ، موسیقی ، تصاویر وصحنه ها و رسانه های گروهی ؛ مطبوعات ، رادیو و تلویزیون مرتبط است . فعالیت های معینی درچهارچوب آموزش عمومی و سازمان های غیردولتی درزمینه های یادشده و اقدامات لازم جهت حفظ و احیاء میراث فرهنگی در قلمرو سیاست فرهنگی قرار می گیرند.
اهداف سیاست فرهنگی
سیاست فرهنگی دهه 1970
پارلمان [سوئد]درسال 1974 به تصویب یک سلسله اهداف سیاست فرهنگی دولتی مبادرت نمود.مجلس نیزتصمیماتی درخصوص ساختار فرهنگ ملی و اصول بنیادین مشخص جهت تخصیص وجوه دولتی اتخاذنمود.اهداف سیاست فرهنگی کشورسوئد در8 ماده تنظیم گردید.
بین سال های 1970 و 1984 تلاش های به عمل آمده در این زمینه تراکم یافته و در نتیجه مشارکت دولت در زمینه فعالیت های فرهنگی به دو برابر ارتقاء یافت. به این ترتیب فرهنگ از سهم بیشتری در کل بودجه دولت برخوردار گردید.این درحالیست که با وجود اقتصاد ملی ضعیف دهه 1990 زمینه انجام اصلاحات سیاست فرهنگی کشورکاهش یافت.
گفتنی است با وجودیکه اصلاحات اعمال شده در این برهه زمانی در درجه اول برتعیین اولویت ها مبتنی بود؛امّاحوزه فرهنگ درسطح دولت موقعیت خودرا به خوبی حفظ نموده و ازمحدوده صرفه جویی ها مصون ماند.
سیاست فرهنگی دهه 1990
در پاییز سال 1996 پارلمان سوئد بر آن شد که 7 ماده جدید را جایگزین اهداف سیاست فرهنگی سال 1974 نماید.به علاوه ، نظام جدیدی درخصوص تخصیص کمکهای دولتی به نهادهای فرهنگی منطقه ای کشور اتخاذ گردید.
ازجمله مهمترین اهداف سیاست فرهنگی پارلمان سوئد در دهه1990 میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
1.دفاع از آزادی بیان و ایجاد شرایط لازم جهت دسترسی همگان به این نوع از آزادی
2. فراهم نمودن فرصت مشارکت درحیات فرهنگی ،تجربه رویدادهای فرهنگی و رشد خلاقیت فردی
3.ارتقاء تنوع فرهنگی ، توسعه هنری و مقابله با تاثیر منفی گرایش تجاری در حوزه فرهنگ
4. تبدیل فرهنگ به نیرویی پویا، برانگیزاننده و مستقل درجامعه
5.حفاظت و احیاء میراث فرهنگی
6.ارتقاء آموزش فرهنگی
7.ارتقاء تبادل فرهنگی بین المللی و ارتباطات میان فرهنگ های گوناگون در درون کشور
کشور سوئد از حکومت پادشاهی برخودار بوده و در زمره کشورهای اسکاندیناوی قرار دارد. این کشور از وسعتی بالغ بر 000/450 کیلومتر مربع و جمعیتی حدود 89/8 میلیون نفر برخوردار میباشد. 83 درصد مردم کشور سوئد در خارج از شهرهای بزرگ زندگی میکنند. به لحاظ دینی 94 درصد مردم کشور تابع آیین پروتستان میباشند. زبان اکثریت مردم سوئد زبان سوئدی است که فارغ از اقلیتهای جامعه، 89 درصد از جمعیت کشور به این زبان تکلم میکنند. حدود 2 درصد از جمعیت کشور سوئد را شهروندان فنلاندی تشکیل میدهند.
کشور سوئد فعالانه با سایر کشورهای اسکاندیناوی همکاری نموده و در اتخاذ سیاستهای فرهنگی از قواعد اتحادیه اروپا تبعیت می نماید. این کشور از سال 1995 به عضویت اتحادیه اروپا درآمده است. کشور سوئد در میان سایر کشورهای اروپایی از استانداردهای اقتصادی و اجتماعی بالایی برخوردار میباشد. شاخصهای اقتصادی و رفاه عمومی در زمره برترین نمونه های مقولات اجتماعی کشور قرار دارند. امکاناتی نظیر بهداشت و سلامت عمومی جامعه، آموزش و پرورش و اجرای فعالیتهای فرهنگی بالاترین درصد بودجه دولت را به خود اختصاص دادهاند.
تا دهه 1940 کشور سوئد به لحاظ حضور اقلیتهای نژادی، جامعهای یکدست محسوب میشد و تقریباً هیچ گونه مهاجرتی به آن کشور صورت نمیگرفت. پس از جنگ جهانی دوم مهاجرت به کشور سوئد آغاز گردید تا جایی که در حال حاضر حدود یک میلیون نفر مهاجر در کشور به حیات خود ادامه میدهند. تا اوایل سال 1985، حدود 47 درصد از مهاجرین به کشورهای اسکاندیناوی، 32 درصد به سایر کشورهای اروپایی و تنها 21 درصد به کشورهای غیر اروپایی تعلق داشت. بدین لحاظ تغییرات زیادی در قوانین مهاجرین اعمال گردیده و همگونسازی فرهنگهای خارجی با فرهنگ قالب کشور سوئد هدف اولیه و اصلی مسئولین و مقامات کشور سوئد بوده است. با گسترش جامعه اقلیت، مقامات سوئدی این اجازه را به مهاجرین دادند تا جایی که قوانین کشور اجازه میدهد، آنها نیز در جهت حفاظت از فرهنگ خود تلاش نموده و به اشاعه آن بپردازند.
ریشه سیاست فرهنگی کشور سوئد را باید در قرن 17 جستجو نمود یعنی زمانی که دایره دولتی حفاظت از آرشیوها و ابنیه تاریخی کشور تاسیس گردید. در آن زمان اولین لایحه ویژه حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی کشور به تصویب رسید که انگیزه اصلی آن حفاظت از هویت ملی بود. در خلال قرن 18 سازمانهای فرهنگی متعددی تحت نظارت دولت تاسیس گردید. در خلال قرن 19 سنتهای اشرافی با سیاستهای جامعه مدنی در آمیخته و سیاست فرهنگی امروزی کشور سوئد شکل گرفت. برخی از این شاخصهای تاریخی که اثر خود را در فرهنگ امروزی بر جای گذاردهاند به سرعت در طی 25 سال اخیر تغییر شکل داده و متحول گردیده اند.

دستورالعمل های کلی سیاست فرهنگی
لازم به ذکر است که اهداف و روشهای سیاستهای فرهنگی امروزی کشور سوئد به طور عمده متاثر از تغییراتی است که در سالهای 1970 رخ داد. طی دهه 1930 و 1960 تغییراتی در اصول ساختاری کشور اعمال گردید. تا دهه 1930 بخش رفاه عمومی کشور سوئد در خدمت انواع هنرها قرار داشت و حتی در سال 1950 صنعت تلویزیون را نیز در بر گرفت. در اواخر دهه 1950 و اوایل 1960 حوزه فرهنگ کشور تحت نظارت سازمانها و نهادهای دولتی قرار گرفته و متعاقب آن بسیاری از اصلاحات در حوزه فرهنگ صورت گرفت.
در خلال دهه 1960 سیاست فرهنگی کشور تحت انتقاد شدید قرار گرفت. لازم به ذکر است که درصد بالایی از این انتقادات متوجه سیاست فرهنگی فعلی کشور میباشد. پیامد این انتقادات اتخاذ نوع دیگری از سیاست فرهنگی بود که در سال 1974 تدوین گردید.
طبق قانون مصوب 1974، اهداف سیاست فرهنگی ملّی تبیین گردیده و مسوولیت اداره و نظارت بر امور فرهنگی کشور میان دولت ملی، شهرداریها، شوراهای محلی و ارگانهای داوطلب توزیع گردید.
در این دستورالعمل 8 هدف اصلی سیاست فرهنگی ملی به شرح ذیل تبیین گردیده است:
1- حمایت از آزادی افکار، آزادی عقاید و فراهم آوردن فضایی مناسب جهت خلق این گونه آزادیها
2- حضور سطوح مختلف جامعه در فعالیتهای فرهنگی
3- کاهش هرگونه تاثیر منفی فعالیتهای تجاری در بخش فرهنگ
4- اجرای اصل تمرکز زدایی در حوزه فرهنگ
5- فراهم آوردن امکانات بیشتر فرهنگی جهت برطرف نمودن احتیاجات طبقه محروم جامعه
6- فراهم آوردن تسهیلات جهت ارتقاء و حفاظت از هنر و فرهنگ معاصر
7- رعایت اصول مبادله تجارب و ایدهها میان نهادها و سازمانهای فرهنگی دیگر کشورها در حیطه زبانشناسی و فرهنگ و هنر
اصل اولیه سیاست فرهنگی کشور بر اصل تمرکز زدایی استوار گردیده است. دولت مرکزی مسوولیت تقسیم اداره امور فرهنگی مابین 24 شورای منطقه ای و 288 شهرداری را برعهده دارد.
در اواخر دهه 1980 اصول سیاست فرهنگی کشور مجدداً تغییر یافت. در سال 1996 7 هدف اساسی ذیل جایگزین 8 هدف پیشین سیاست فرهنگی کشور گردید:
1- حمایت از آزادی افکار و بیان و برخورداری عامه مردم از چنین حقوقی
2- افزایش تشریک مساعی سطوح مختلف جامعه در فعالیتهای ملی و بین المللی فرهنگی
3- رعایت اصول تنوع فرهنگی، فعالیتهای هنری معاصر و کاهش تاثیر منفی تجارت بر حوزه هنر
4 – ارائه وجههای انعطاف پذیر، سیّال، مستقل و قانونمند از فرهنگ
5- حفاظت و بهره گیری از میراث فرهنگی ملّی
6- فراهم آوردن موقعیتهای تحصیلی در رشته های مختلف فرهنگی
7- پیروی از اصول بین المللی مبادلات فرهنگی
گفتنی است که اهداف مذکور مورد تشویق دولت واقع گردیده و قویاً از سوی دولت حمایت میگردد.

ساختارهای سازمانی و اداری
نهادهای دولتی و غیردولتی
مهمترین فاکتور در رویه دولت سوئد برقراری توازن میان اتخاذ سیاست فرهنگی و اجرای آن است. مسوولیت ارائه سیاست فرهنگی و اختصاص بودجه مالی بر عهده وزارت فرهنگ کشور و اجرای آن برعهده آژانسهای مختلف فرهنگی با سیاق خاص خود آنها است. شورای ملی امور فرهنگی مهمترین مقام اجرایی ناظر بر رعایت اصول سیاستهای فرهنگی کشور محسوب میگردد.
تصمیمات دولتی از گزارشاتی اتخاذ میگردد که وزیر فرهنگ تدارک و ارسال می نماید. در این خصوص دفتر نخستوزیری بیشتر به عنوان هماهنگ کننده امور ایفای نقش می نماید.
میزان و نحوه پرداخت بودجه نهادهای فرهنگی دولتی و سایر نهادها و سازمانهای فرهنگی کشور توسط دولت و پارلمان کشور تعیین میگردد. دولت در زمینه اتخاذ تصمیمات و اجرای چنین سیاستهایی از هیچ حق قانونی برخوردار نمیباشد. اداره و نظارت بر امور سیاست فرهنگی کشور به 2 بخش رسانه های ملّی (عهدهدار مسئولیت انتقال خبر، فیلم، کتب و مطبوعات) و بخش امور فرهنگی (عهدهدار مسوولیت اداره و حفاظت از موزه ها، تئاترها، رقص، موسیقی، هنرهای تجسمی، کتابخانه های عمومی، اعطای کمک مالی به هنرمندان و حفاظت از میراث فرهنگی کشور) تفویض گردیده است.
اجرای سیاست فرهنگی در سطح ملّی عمدتاً بر عهده شورای ملی امور فرهنگی است که هیات مرکزی آثار باستانی ملی و هیات حفظ آثار ملی نیز در این امر سهیم میباشند.
مسوولیت مهم دولت مرکزی اجرای سیاستهای فرهنگی درازمدت اتخاذ شده از سوی وزارتخانه ها و ادارات تابعه میباشد. ضمن اینکه دولت مرکزی در جهت حمایت از فعالیتهای فرهنگی تسهیلاتی را در نظر گرفته و به این امر اختصاص میدهد.
اتخاذ تصمیمات حوزه فرهنگی کشور عموماً بر عهده سازمانهای ملی و مرکزی قرار دارد. مقامات محلی دولت سوئد از اختیارات زیادی در زمینه اخذ مالیات و تبیین آرا و نظرات خود برخوردار میباشند چرا که هیچ لایحهای مبنی بر دخالت دولت در فعالیتهای هنری و فرهنگی وجود ندارد. لذا در حوزه های فرهنگی و هنری کلیه نتایج به اخذ سیاستهای فرهنگی محلی منتهی میگردد. شهرداریها نیز مسوولیت اداره و نظارت بر کتابخانه های عمومی و فعالیتهای فرهنگی منطقه ای را بر عهده دارند. کتابخانه های عمومی عموماً به عنوان مرجع اصلی فرهنگ عامه مردم عمل کرده و وظیفه سازماندهی نمایشگاهها و رویدادهای فرهنگی را بر عهده دارند. اجرای دیگر فعالیتهای فرهنگی از قبیل اداره مدارس موسیقی، تئاترها، گالریها و موزه ها و سازمانهای آموزشی بزرگسالان نیز به شهرداریها محوّل گردیده است.
شوراهای محلی عموماً در 3 حوزه موسیقی، تئاتر و موزه ها فعالیت داشته و شبکههای محلی از ارکسترها، تئاترها و موزه ها نیز در سطوح منطقه ای به فعالیت میپردازند.
بودجه اختصاص یافته به شهرداریها در زمینه های فرهنگی از 58 درصد در سال 1990 به 47 درصد در سال 1996 تقلیل یافت. طبق مناظرات سیاسی متعددی که در حوزه فرهنگ صورت گرفته است، قرار بر این شده که سیاست فیلمسازی دولت مورد تحقیق و تفحص قرار گیرد ضمن آن که فرمهای جدیدی برای متقاضیان استخدام در تئاترها تهیه شده که از سال 1999 در میان عموم مردم توزیع میگردد.
موسسات فرهنگی تحت نظارت آژانس ملی به استخدام و اعطای تخصصهای حرفه ای به هنرمندان سوئدی مبادرت می نمایند. موسسات مذکور حتی از هنرمندانی که به طور انفرادی فعالیت میکنند حمایت نموده تا بتوانند حق کمیسیون هنری خود را دریافت نموده، اثر هنری خود را به فروش رسانده و تحت آموزشهای تخصصی قرار گیرند.
موسسات فرهنگی
شورای ملی امور فرهنگی با عنوان (NCCA) در سال 1974 تاسیس گردید. حیطه کاری NCCA در زمینه تخصیص بودجه و اعطای اختیارات و پیشنهادات به وزارتخانه فرهنگ میباشد. چرا که فعالیتهای NCCA تقریباً منطبق با فعالیتهای بخش امور فرهنگی وزارت فرهنگ است. با وجود اینکه صنایع مطبوعات، سینما، رادیو و تلویزیون خارج از نظارت مستقیم NCCA قرار دارند اما با این حال به علت دریافت بودجه از سوی شورای مذکور مشمول نظارت از سوی این شورا میباشند. علاوه بر این، این شورا بودجه امور تحقیقاتی و پژوهشی حوزه فرهنگ را تامین نموده و تسهیلاتی نیز به فعالیتهای فرهنگی خاص اعطا می نماید. شورای مذکور عموماً وظیفه تدارک و تخصیص بودجه به موسسات فرهنگی کشور را بر عهده داشته اما به افراد هنرمند حقوق شخصی پرداخت نمی نماید. این شورا همچنین وظیفه اطلاع رسانی فعالیتهای فرهنگی و ارائه گزارشی از پیشرفتهای آن به دولت را بر عهده دارد. شورای مذکور اطلاعات مورد نیاز را تدوین، گردآوری و منتشر نموده و در ضمن آماری را در این زمینه ارائه می نماید. این شورا همچنین با همکاری دولت سوئد به برقراری ارتباطات فرهنگی با سایر کشورهای دنیا مبادرت می نماید.
هیات مرکزی آثار باستانی ملی و اداره ملی موزه های تاریخی به عنوان مسئولین مرکزی به حفاظت و نگهداری از ابنیه و آثار تاریخی کشور مبادرت می نمایند. گفتنی است که در مقطع منطقه ای این وظیفه به عهده شوراهای محلی است.
انجمن حفظ و نگهداری آثار صوتی و تصاویر متحرک مسئولیت حقوقی و قانونی جمع آوری و نگهداری نسخههای کپی از کلیه فیلمهایی که هیات سانسور فیلم اجازه پخش عمومی را به آنها داده را برعهده دارد.اعم از این که چنین آثاری در برنامه های رادیویی و تلویزیونی از طریق رادیوی دولتی سوئد و یا مرکز تلویزیون سوئد به نمایش در آمده یا نمایشی داده نشده باشد. اگر چنانچه از اثر هنری تنها 50 نسخه در میان مردم توزیع گردیده باشد، یک نسخه از آن در آرشیو نگهداری میگردد.
انجمن ملی کنسرت سوئد با عنوان (NCI) در اوایل دهه 1960 تاسیس گردید و هدف آن ایجاد یک آژانس ملی جهت سازماندهی و هماهنگی کنسرتهای موسیقی نواحی مختلف کشور بود. اولین هدف اصلی انجمن مذکور اجرای برنامه های موسیقی مختلف در تمامی نقاط کشور بود اما بعدها این هدف به برقراری همکاریهای نزدیک در سطح منطقه ای به جهت پیشبرد اهداف دولتی – فرهنگی ارتقا یافت .
مرکز ملی تئاتر سوئد نیز در سال 1933 تاسیس یافت. مرکز فوق تحت حمایت سوبسید دولت قرار داشته و حدود 200 تئاتر محلی کشور را تحت پوشش قرار داده است.
انجمن نمایشگاههای سیار سوئد نیز در سال 1966 تاسیس یافت. وظیفه انجمن مذکور برپایی نمایشگاههای فرهنگی و هنری در اقصی نقاط کشور میباشد. انجمن مذکور همچنین وظیفه ارائه کمکهایی در جهت برپایی نمایشگاههای فرهنگی و هنری را بر عهده دارد.
کتابخانه سلطنتی سوئد در دهه 1700 تاسیس یافته و به تدریج به یک مرکز ملی مبدل گردید. وظیفه اصلی کتابخانه فوق جمع آوری نسخهای از کتب مختلف منتشر شده در مناطق مختلف کشور سوئد میباشد.
صندوق حمایت از نویسندگان سوئدی مسوولیت رسیدگی به امور و حمایت از کلیه نویسندگان، نمایشنامه نویسان، مترجمین و تصویرگران کشور را بر عهده دارد. صندوق حمایت از هنرمندان هنرهای تجسمی سوئد نیز حمایت از کلیه نقاشان، مجسمه سازان و سایر خلاقان هنری کشور را بر عهده دارد.
انجمن فعالیتهای فرهنگی برون مرزی سوئد تحت حمایت دولت و بودجه دولتی تامین شده و تحت نظارت وزارت امور خارجه اداره میگردد. انجمن مذکور با برقراری ارتباط با دست اندرکاران فرهنگی کشور و مقامات دیگر کشورها مقدمات سفرهای فرهنگی و هنری را فراهم آورده، از انجام چنین سفرهایی حمایت مالی نموده و کلیه خدمات عمومی در زمینه تبادل فرهنگها را ارائه میدهد. این انجمن همچنین عهدهدار اجرا و حمایت از کلیه تبادلات بین المللی فرهنگی و تدوین برنامه های بین المللی فرهنگی میباشد، چرا که دولت سوئد از هیچ مجوزی در خصوص موافقتنامههای بین المللی فرهنگی در سطوح دولتی برخوردار نمیباشد.
مسئولیت بخش دولتی
دولت ، شوراهای استانی و شهرداری ها مسئولیت حمایت ملی از حیات فرهنگی کشور سوئد را عهده دار می باشند. به نهادهای مرکزی فرهنگی و فعالیت های ملی فرهنگی بودجه دولتی تعلق میگیرد.نهاد تصمیم گیرنده میزان کمک ها و به طور کلی بودجه های فرهنگی که توسط وزارت فرهنگ و مراکزدولتی توزیع میگردد پارلمان سوئد است.
"شورای ملی امور فرهنگی " نهادی دولتی است که مسئولیت اصلی سیاست فرهنگی کشور رابر عهده دارد.این شورا درسال1974آغاز به فعالیت نموده و ازنظرحقوقی تحت نظارت وزارت فرهنگ فعالیت مینماید.از جمله مهمترین وظایف شورای ملی امور فرهنگی کشور سوئد میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
ـرسیدگی ونظارت بر امورصنایع تئاتر، رقص و موسیقی
ـرسیدگی بر امور صنایع ادبیات ، کتابخانه های عمومی و نشریات فرهنگی
ـ رسیدگی بر امورهنرهای تصویری ؛ طراحی ، موزه ها و نمایشگاه ها
ـنظارت بر فعالیت های فرهنگی در چهارچوب آموزش عمومی
موسسه ملی سوئد مرکز فرهنگی دولتی است که سهم قابل توجهی درتبادل فرهنگی بین المللی برعهده داشته و نقش عمده ای درچهارچوب ارائه اطلاعات جامع درخصوص کشور سوئد ایفا می نماید.ازجمله دیگر سازمان های مرکزی فرهنگی کشور سوئد میتوان به دایره ملی آثار باستانی (حفاظت از میراث فرهنگی ملی )،آرشیوهای ملی (اداره خدمات عمومی آرشیوی درکشور)وکانون فیلم سوئد،که یک بنیاد نیمه دولتی است و مسئولیت تعیین سیاست فیلم مطابق با موافقتنامه میان دولت و صنایع فیلم و ویدئو را برعهده دارد.

ابزارهای سیاست فرهنگی
تامین بودجه فعالیتهای فرهنگی
بودجه فعالیتهای فرهنگی کشور سوئد در واقع تلفیقی از درآمد ملی به طور اعم و درصد ناچیزی از نظام بوروکراتیک به طور اخص میباشد.
اگر چنانچه پارلمان کشور پرداخت سوبسیدهای فرهنگی را تصویب نموده و ملزومات آن از سوی شورای ملی سوئد در امور فرهنگی فراهم گردد، دولت مجاز به تخصیص سوبسید میباشد.
سیستم تخصیص بودجه به انجمنها و سازمانهای فرهنگی در کشور سوئد به یکی از 3 صورت ذیل میباشد:
1- پرداخت سوبسید به صنایع فرهنگی
2- پرداخت حقوق و تسهیلات به هنرمندان کشور
3- اعطای کمکهای مالی به هنرمندانی که شاغل نمیباشند. (هنرمندان بازنشسته یا از کار افتاده)
طی سالهای 1995 تا 1996، 46 درصد از هزینه های عمومی فرهنگی توسط دولت مرکزی، 47 درصد توسط شهرداریها و 7 درصد توسط شوراهای محلی تامین گردیده است.
آمار تخصیص بودجه دولت مرکزی به حوزه های مختلف فرهنگ
(در فاصله سالهای 1995 – 1996)
درصد
بودجه
فعالیتهای فرهنگی
1/3
4/216
فعالیتهای فرهنگی ملّی
1/3
3/212
حمایت از هنرمندان
7/13
4/969
تئاتر و رقص
1/6
2/434
موسیقی
5/0
6/38
هنرهای تصویری
0/11
2/779
موزه ها و نمایشگاههای هنری و فرهنگی
7/4
5/333
حفاظت از میراث فرهنگی
9/2
7/208
آرشیوها
7/0
1/52
ادبیات
3/0
9/16
هنرهای مقطعی
4/1
8/102
کتابخانه ها
4/0
1/28
رادیو و تلویزیون
8/1
7/130
فیلم و سینما
9/16
19905/1
روزنامه ها
4/33
37403/2
تحصیلات دانشگاهی
00/100
09904/79
جمع کل
منبع: اسناد 47 کشور اروپایی، کنسول اروپا (استراسبورگ)
هر چند که بودجه دولتی بخش فرهنگ از طریق اعطای سوبسیدهای فرهنگی میان موسسات فرهنگی کشور توزیع میگردد امّا کماکان مناظرات سیاسی بر سر کمک مالی به برخی از نهادهای فرهنگی وجود دارد. در برخی موارد مثلاً در مورد ارکستر سمفونی گوتنبرگ شرکت ماشینسازی ولوو حمایت مالی آن را بر عهده گرفته است. در چنین مقاطعی سعی می شود تا در حمایت از برخی نهادهای فرهنگی از سیستم تجاری استفاده گردد امّا تا حدی که حوزه فرهنگ کشور وابسته به بخش تجاری نگردد.
قوانین فرهنگی
لوایح قانونی در خصوص برنامه های تلویزیونی، خدمات آرشیوی و حفاظت از میراث فرهنگی کشور به تصویب رسیده است. البته در برخی موارد این لوایح شامل حوزه های دیگر نیز میگردد. اولین لایحه حقوقی که به نویسندگان، مترجمان و تصویرگران کشور این امکان را میدهد که قبل از شروع فعالیت بودجه دریافت نمایند در سال 1954 تصویب گردید. در سال 1982 این لایحه شمول بیشتری یافته و آهنگسازان کشور را نیز در بر گرفت. بر این اساس در حال حاضر بیش از 4 هزار نویسنده سوئدی در لوای قانون حمایتی فوق قرار دارند. از ژانویه سال 1997 تاکنون شهرداریها لایحهای را تصویب نموده و به اجرا گذاشتهاند که بر اساس آن کتابخانه های کشور می توانند در قبال عضویت اعضای کتابخانه ها از آنها مبالغی را دریافت دارند. قوانین حق چاپ و نشر در سوئد تقریباً مشابه سایر کشورهای اروپایی است به طوری که انتشار مجدد کتب باید با اجازه مستقیم نویسنده صورت گیرد.

سیاستهای ناحیه ای
میراث فرهنگی
موزه ها در سوئد شبکه وسیع و پیچیده ای را تشکیل می دهند.
به رغم این واقعیت که کلیه شهرداری ها از موزه برخوردار نمی باشند، اما درهر یک ازمناطق کشور یک یا چند انجمن میراث روستایی فعالیت دارد که هریک ازکلکسیون ها یا اماکن حفاظت شده برخوردارمی باشند که اغلب به عصر پیش ازصنعت بازمی گردند.
اما تعدادفزاینده ای از موزه های جدید در دوران اخیر ظهور کرده اند که از آن جمله میتوان به موزه های مدرسه ای ، موزه های کارگری وموزه های مدرن شهری اشاره نمود.
کل کمک دولت به موزه ها دراختیار مراکز موسسات عمومی قرار می گیرد. یک گروه خاص از میان موزه های ملی که به موزه های مسئول موسوم اند وظیفه هماهنگی فعالیت ها میان موزه های موجود کشور را برعهده دارند. این گروه از موزه ها شامل موزه تاریخ ملی (دربردارنده تاریخ باستان) ،موزه نوردیک ( عهده دار تاریخ فرهنگ ملی پس از 1520 ) و موزه ملی قوم شناسی ،که درراستای ارتقاء توجه به سایر فرهنگ هابه ویژه فرهنگ غیراروپایی ، عمل می نماید. موزه ملی در سال 1997 بودجه ای معادل 675 میلیون کرون از دولت دریافت نمود.
مرکزنمایشگاهی ملی موسسه ای دولتی است که هدف آن ارتقاء و توسعه زمینه نمایشگاهی است .این مرکز نمایشگاه ها را برنامه ریزی و برگزار می نماید و بنابراین با موزه ها، مدارس ، انجمن های آموزشی ،انجمن ها و کلوپ های هنری ، کمیته های فرهنگی دولت محلی و دیگران همکاری می نمایند. مرکزمذکور در سال 1997 بالغ بر 34 میلیون کرون بودجه از دولت دریافت نمود.دولت در راستای تثبیت موقعیت و ساختار موزه های منطقه ای بودجه موردنیاز آنها، به ویژه موزه های استانی ، را تامین مینماید. در سال 1997 کل 26 موزه منطقه ای مشمول کمک دولت واقع شدند.معنای آن این است که در هر استان یک موزه وجود دارد که به عنوان مرکز فعالیت های موزه ای در آن منطقه خاص عمل می نماید.
یک بخش از فعالیت های موزه های استانی شامل مسئولیت ثبت اسنادو مدارک و دانش افزایی و ارائه خدمات به موزه های کوچکتر استانی می باشد.این موزه ها همچنین در رابطه با حفظ محیط فرهنگی وظایف مهمی برعهده دارند. غالب موزه های منطقه ای دارای کلکسیون هنری خاص خود می باشند.در سال 1997، موزه های منطقه ای مجموعاً 105 میلیون کرون از طریق برنامه های مختلف دولتی ،دریافت نمودند
در خلال 20 سال اخیر، موزه های کشور سوئد از رشد قابل توجهی برخوردار گردیده. اگرچه اکثر موزه های بزرگ کشور در استکهلم واقع گردیده، امّا کلیه 288 شهرداری کشور از یک موزه اختصاص برخوردار میباشند. البته موزه های منطقه ای نیز وجود دارند که بودجه آنها مستقیماً از سوی دولت مرکزی تامین میگردد.
بودجه دولتی موزه ها اکثراً به موزه های بزرگ اختصاص یافته و موزهای کوچکتر عموماً با کمک مالی علاقمندان، حامیان، اعانات و سازمانهای خصوصی اداره میگردند. اداره میراث فرهنگی سوئد موظف است در جهت گسترش تفکر حفظ میراث ملی در جامعه تلاش نماید تا تمامی اقشار جامعه نسبت به ابنیه و آثار تاریخی کشور احساس مسوولیت نمایند.
هنرهای نمایشی
در حدود 30 موسسه تئاتر که از محل اعانات مردمی تامین بودجه میگردند در کشور سوئد به فعالیت میپردازند. از این میان می توان به اپرای رویال و تئاتر درامای رویال اشاره نمود. این دو مرکز نمایشی موظف به تبیین سیاستهای کلی حوزه هنرهای نمایشی میباشند. انستیتوهای تئاتر کشور تحت نظارت شهرداریها اداره میگردند. گفتنی است که حدود 100 گروه نمایشی حرفه ای به طور مستقل و خصوصی در سوئد فعالیت دارند و این در حالی است که سالنهای تئاتر کودکان از سابقه و سنت تاریخی طولانی برخوردار میباشند. در کشور سوئد، سالانه حدود 20 هزار نمایش اجرا گردیده و حدود 3 میلیون نفر از این نمایشها دیدن میکنند.
بخش عمده حمایت دولت در زمینه تئاتر صرف موسسات دولتی میگردد که از جمله این موسسات میتوان به اپرای سلطنتی ، تئاتر دراماتیک سلطنتی و تئاتر ـ تور ملی سوئد اشاره نمود که بودجه خود را ازوزارت فرهنگ و براساس تصمیمات پارلمان اخذ می نمایند.
علاوه براین ،تعداد28استان وتئاترهای شهرداری و شماری ازگروه های مستقل هنری ازطریق شورای ملی امور فرهنگی حمایت میگردند.
اپرای سلطنتی ، مشهور به اُپرای ، سِن ملی سوئد مرکز ملی موسیقی درام کشور است . این مجموعه هنری ازبخش های سولیست ها،ارکستراپرای سلطنتی ،اپرای باله و اپرای کُر متشکل گردیده است.کمک های دولتی اعطایی به اپرا طی سال 1997 بر بیش از 269 میلیون کرون بالغ گردید.تئاتر دراماتیک سلطنتی به تئاتر دراماتن سِن دراماتیک ملی کشورمشهور است . اگرچه مقراصلی این تئاتر دراستکهلم قراردارد اما در خارج کشور نیز برنامه اجرا می نماید. بودجه اختصاص یافته به فعالیت های این تئاتر طی سال 1997 بر بیش از 269 میلیون کرون بالغ گردید.هردو مرکز اُپران و دراماتن مسئولیت ابقاء مجموعه آثار کلاسیک و ارتقاء فعالانه نوآوری های هنری را در سطح ملی بر عهده دارند تا بتوانند توسعه بیشتر کلیه اَشکال رشد تئاتر حرفه ای را ممکن سازند.تئاتر ـ تور ملی سوئد مشهور به ریکس تئاترن سازمانی است که براساس همکاری انجمن های تئاتر محلی تاسیس شده است . نقش آن اجرای تئاتر در سراسر کشور است . این تئاتر گاهی با استفاده از تولیدات خود و گاهی با محصولات سایر تئاترها، مانند گروه های مستقل ، در سراسر سال در محل های مختلف برنامه برگزار می نماید. تئاتر ـ توردر سال 1997 بالغ بر 210 میلیون کرون سوئد بودجه دولت ی دریافت نمود.برای ارائه تئاتر با کیفیت عالی در سطوح منطقه ای و محلی 28 تئاتر استانی و شهری فعالیت دارندکه به طورعمده توسط شهرداری ها یاشوراهای استان حمایت می گردند.تئاترهای مذکور درسال 1997حدود320 میلیون کرون کمک دولتی دریافت نمودند که این مبلغ علاوه بر کمک هایی بود که از شهرداری ها و شوراهای استان دریافت کردند.گروه های تئاتر مستقل جلوه ای خاص از دنیای تئاتر سوئد می باشند.حدود 200 گروه مستقل تئاتردر کشور وجود دارد که در سال 1997 مبلغی معادل 35 میلیون کرون از دولت دریافت کردند. به علاوه اکثر این گروه ها از شهرداری ها و شوراهای استان ی نیز کمک مالی دریافت می دارند.
رقص بالـــه
مساعدت دولت به هنر باله در طول سال 1997 به حدود 200 میلیون کرون بالغ گردید.گفتنی است که حمایت مذکور نقش حیاتی در بخش اعظم فعالیت باله کشور سوئد ایفا نموده است.درحال حاضرتعداد5 مجتمع ثابت باله وجود دارد که به طریقی با شرکت های رسمی درام درارتباط می باشند که از جمله آنها میتوان به اپرا باله استکهلم ، مجتمع باله اپرای گوتنبرگ ، باله کولبرگ ازشاخه های تئاتر ـ تور ملی سوئد، تئاتر باله اسکین و نوردانس از شاخه های تئاتر باله و موسیقی نورلند.کانون باله استکهلم اشاره نمود.
هنرهای تجسمی
طراحی و صنایع دستی از جمله هنرهایی است که از اهمیت خاصی در نزد هنرمندان سوئدی برخوردار بوده و با اقبال عمومی مناسبی نیز مواجه گردیده است. موسسات مختلف صنایع دستی در زمینه کار با طلا، نقره، چوب و شیشه فعالیت دارند.
ادبیات و کتابخانه ها
سازمانهای متعددی در کشور سوئد وجود دارند که در حوزه ادبیات به فعالیت میپردازند. از سال 1901 که جایزه نوبل در سوئد اعطا میگردد، بنگاههای چاپ کتاب هر ساله به ترجمه کلیه آثار ادبی به زبان سوئدی اقدام می نمایند و از این لحاظ کشور سوئد گنجینهای غنی از آثار ادبی جهان را در خود ثبت نموده است. انستیتو آثار ادبی کودکان در سوئد حائز اهمیت ویژهای است چرا که ادبیات کودکان از جمله حوزه هایی است که از سوی عامه مردم به طور مشتاقانه استقبال میگردد. کلیه کتابخانه های متعلق به شهرداریها تحت نظارت شوراهای محلی فعالیت داشته و از دولت مرکزی بودجه دریافت می نمایند. حدود 88 درصد بودجه مورد نیاز کتابخانه های کشور توسط شهرداریها تامین میگردد. سرانه کتاب در کشور سوئد 8 کتاب در سال میباشد و این در حالی است که حدود 60 درصد از شهروندان سوئدی از کتابخانه های عمومی بهره گیری می نمایند.
در پاییز 1997 تعدادی طرح در کتاب ِ دولت و کمیسیون نشریات ادواری انتشار یافت . این طرح هامشتمل برمعیارهایی جهت افزایش توزیع عناوین کتب یارانه ای دولتی و فعالیت هایی درخصوص ارتقاء فرهنگ مطالعه در میان کودکان و نوجوانان بود.
اختصاص یارانه های دولتی به حوزه ادبیات از سال 1975 متداول گردیده و انتشار ادبیات با کیفیت بالا برای مطالعه کنندگان کتاب فراهم آمد. در سال 1997 این شکل از کمک تقریباً به 30 میلیون کرون بالغ گردید.داستان های جدید سوئدی ،ترجمه سوئدی داستان های خارجی ، آثارکلاسیک ، غیرداستانی ، ادبیات و داستان های کمدی برای کودکان و نوجوانان ، ادبیات به زبان های اقلیت و مهاجر و کتب مصور مشمول این گونه کمک ها می شوند. طبق تخمین 750 عنوان کتاب در سال 1997 مشمول این کمک شدند.کتابخانه های عمومی به طور سنتی ازجمله معیارهای سنجش حیات فرهنگی سوئد محسوب می گردند. آنها ازمراکز فرهنگی پربازدید کشور به شمار می آیند.کانون کتابخانه ها که درمورخه1 ژانویه 1997 به اجرا گذارده شد موقعیت کتابخانه های عمومی کشورسوئد را تحکیم بخشید.از جمله مفاد اصلی قانون مذکور میتوان به2 اصل ذیل اشاره نمود:
1.هر منطقه شهرداری باید کتابخانه عمومی داشته باشد.
2.کتابخانه های عمومی باید کتب را به طور رایگان دراختیار عموم قرار دهند.
نقش کتابخانه های عمومی ارتقاء توجه و علاقمندی شهروندان سوئدی به مطالعه و ادبیات ، اطلاعات و آموزش و حمایت از فعالیت های فرهنگی است .کلیه مناطق شهرداری سوئد حداقل از1 کتابخانه مرکزی برخوردار بوده وشعب مختلفی از آن تحت عنوان کتابخانه های مدرسه ای و خدمات کتاب ـ اتوبوس به ارائه خدمات مبادرت می نمایند. درکل تعداد 1600 کتابخانه درکشور سوئد فعالیت دارد.مسئولیت نظارت ورسیدگی برامور کتابخانه های عمومی بر عهده شهرداری ها است . دولت نیز مسئولیت حمایت و انگیزش نظام کتابخانه را از طرقی چون اعطای کمک های مالی و یارانه ها برعهده دارد.
درادامه این روند شکل جدیدی از حمایت با خرید کتاب برای کتابخانه های عمومی و مدارس درسال 1997 ارائه گردید. تحت طرح مذکور مبلغی بالغ بر44 میلیون کرون به خرید کتب ویژه کودکان و نوجوانان اختصاص یافت .
موسیقی
کشور سوئد از تعداد زیادی تئاتر و ارکستر برخوردار میباشد. حدود 11 ارکستر سمفونی در شهرهای بزرگ کشور فعالیت داشته و بالغ بر 1200 موسیقیدان حرفه ای به طور مستقل به فعالیت میپردازند. تحصیل در رشته های موسیقی به کلیه جوانان کشور توصیه شده و آنها به این امر تشویق میشوند. این سیاست طی 25 سال اخیر بطور جدی از سوی مسوولین و مقامات سوئدی دنبال شده تا موسیقی به عنوان بخشی از زندگی افراد مطرح باشد. تحصیل در رشته های مختلف موسیقی امکانپذیر بوده و در زمینه اجرای موسیقی بودجه دولتی به این امر تخصیص داده شده است.
حدود چند صد گروه موسیقی راک، جاز و غیره در کشور به فعالیت میپردازند. این گروهها بودجه ناچیزی از دولت دریافت میدارند چرا که از محّل فروش آثار و بلیطهای کنسرت خود درآمد کافی را کسب می نمایند. گروه های مستقل موسیقی هر ساله به اجرای 8000 تا 000/10 کنسرت موسیقی مبادرت می نمایند.
تلاش های دولت سوئد درزمینه صنعت موسیقی برارتقاء توسعه و حضورقوی و متنوع موسیقی در سراسرکشور استوار گردیده است.موسسه ملی کنسرت سوئد باعنوان(Rikskonsertr) تشکیلاتی مرکزی است که وظیفه ترویج وتولیدموسیقی منطقه ای ومحلی سوئدی رابرعهده دارد.موسسه کنسرت با سازمانهای موسیقی استانی همکاری نزدیک داشته ونوارهایی با نشان تجاری خود تحت عنوان نوارهای کاپریس تولید می نماید. موسسه ملی کنسرت سوئد درخلال سال 1997 قریب به 55 میلیون کرون ازدولت کمک مالی دریافت نمود.
فعالیت کانون موسیقی استانی ازسال 1988اغاز گردیده و سازمانی است که براساس انعقاد موافقتنامه میان دولت و اتحادیه شوراهای استانی تاسیس یافته است . مطابق قانون اساسی؛ مسئولیت رسیدگی برامور موسیقی استانی برعهده شوراهای استانی می باشد.به استثنای چندمورد، شوراها خود درقالب بنیادها، به تاسیس موسسات موسیقی مبادرت می نمایند. کانون موسیقی استانی در سال 1997 بیش از 253 میلیون کرون دریافت نمود که نمایانگر میزان بودجه موردنیاز بنیادها می باشد.
علاوه برموارد فوق ،تعداد11 ارکستر سمفونی حرفه ای درکشور سوئد فعالیت دارند که در سطح منطقه ای می نوازند. این ارکسترها بیش از 83 میلیون کرون بودجه در سال 1997از دولت دریافت نمودند.با وجودیکه گروه های مستقل موسیقی در کلیه شاخه های موسیقی فعالیت دارند، اما غالب آنها ازگروه های جاز، پاپ و محلی متشکل می باشند. در سال 1997 حدود 8میلیون کرون بودجه از جانب دولت به گروه های مستقل موسیقی اختصاص
یافت .کمک های دولتی شامل تولید نوارهای صوتی نیز می گردد. این تولید هم از نظر هنری و هم از نظرسیاست فرهنگی حائز اهمیت می باشد و عمده مساعدت های مالی در میان
شرکت های ضبط و پخش نوارهای صوتی فعال توزیع می گردد. بودجه دولتی اختصاص یافته به این امر در سال 1997 بر 8 میلیون کرون بالغ گردید که طرح های اسناد و مدارک و بازاریابی را نیز شامل می گردید.
هنر تصویری و هنرمندان
از دهه 1930 یکی از وجوه مهم سیاست هنری دولت سوئد مبتنی بر این اصل بوده است که بخشی از هزینه بناهای عمومی را به تزیینات و آثار هنری اختصاص دهد تا از این مجرا علاوه بر حمایت از هنرمندان دسترسی عموم به هنر نیز تسهیل گردد. پارلمان سوئد در سال 1934 تصمیم گرفت که 1 درصد از هزینه ساخت بناهای عمومی به خرید آثار هنری برای این بناها اختصاص یابد.شورای هنر سوئد در سال مالی 86ـ1985مبلغ 23 میلیون کرون دریافت نمود.دراین راستادرسال 1997مبلغ 31 میلیون کرون دراختیار شورای هنر قرار گرفت .شورای هنر درتلاش است تا هنر را به عنوان یک وجه طبیعی و باثبات وارد حیات عمومی شهروندان سوئدی نموده ودر این جهت به دنبال دستیابی به آثار هنری معاصر برای بناهای دولتی می باشد.سازمان غیرانتفاعی کپی رایت هنرهای تصویری سوئد درجهت تامین هزینه نمایشگاه های انفرادی هنرمندان مبلغ 10 میلیون کرون دراختیار دارد.برای تامین هزینه نمایشگاه های آثار هنری بخش دولتی ، موافقتنامه ای میان دولت ،سازمان ملی هنرمندان سوئدی و چندین سازمان هنرمندان منعقد گردیده است.همچنین صندوقی دولتی تاسیس یافته است ، تا آثار نمایشگاهی هنرمندان شرکت کننده درنمایشگاه های فرهنگی برگزارشده توسط سازمان های ارتقاءدهنده مشارکت هنری را خریداری نماید. در سال 1997 مبلغ 6/5 میلیون کرون جهت چنین خریدهایی درنظرگرفته شد.علاوه براین نظام خرید نمایشگاهی توسط تعداد زیادی از شهرداری ها نیز اعمال میگردد. هرمنطقه شهرداری خود در مورد زمان و روش خرید آثار هنری تصمیم می گیرد.
صندوق نویسندگان سوئدی
صندوق نویسندگان سوئدی مسوولیت پرداخت های دولتی نویسندگان ،مترجمان و تصویرگران کتاب را برعهده دارد.درسال 1997نرخ حق التالیف آثار اصلی بر96/0کرون بالغ گردید.گفتنی است که مبالغ مذکور به آن دسته از آثاری تعلق می گیرد که به صورت امانی دراختیار عموم قرار میگیرند.در این اثنا مبلغ کل8/3کرون به بخش های مرجع کتابخانه ها اختصاص یافت. از مبلغ فوق 58/0 کرون برای هر کتاب امانتی و 32/2کرون برای کتب مرجع به نویسندگان آثار اصلی پرداخت میگردد. محدودیت های معینی برای پدیدآورندگان آثاری که به طور مکرر امانت گرفته می شوندنظر گرفته میشود.
حفاظت از اماکن فرهنگی
هدف از محافظت فرهنگی حفظ و تقویت میراث فرهنگی کشوراست.برطبق قانون اساسی کشور سوئدمسئولیت این امر بر عهده همگان است ، به نحویکه کلیه افراد جامعه مشمول این قانون می باشند. در ابتدا این مسئولیت هاشامل حفظ آثار باستانی و به ویژه بناهای تاریخی ارزشمند می گردید.براساس تغییر سیاست سریع وروزافزون پیوستگی تاریخی کل جامعه مشمول تلاش های حفظ محیط فرهنگی گردید. کارخانه ها، دهکده های ماهیگیری یا مناظر برجسته فرهنگی مانند دهکده ها، چمنزارها و چراگاه ها در این حیطه قرار گیرند.
آموزش عمومی
بخش قابل توجهی ازفعالیت فرهنگی کشور سوئد در چارچوب مردمی و سازمان های تئاتر آماتوری انجام می گیرد.دولت ، شوراهای استان و شهرداری ها مشارکت های وسیعی درفعالیت های فرهنگی انجام شده توسط سازمان های مختلف داشته اند.به عنوان مثال ،درسال گذشته یک سوم شهروندان سوئدی ک حلقه مطالعاتی یا دیگر رشته های آموزشی شرکت نموده و حدود چهار صدهزار نفر به طور منظم درگروه های کُر شرکت داشته اند. درسراسر کشورحدود 1700 کلوپ هنری وجود دارد که 1400 مورد آنها با کارگاه های مختلف در ارتباط می باشند.اکثر فعالیت های مردمی و تعداد زیادی از سازمان های دیگر به یک انجمن آموزشی وابسته می باشند.در سوئد تعداد11 انجمن آموزشی وجود دارد و هر یک طرح ایدئولوژیک خاص خود را دارد. این انجمن هاعموماً دارای شاخه های محلی در غالب مناطق شهرداری ها می باشند و بنابراین شبکه اجرایی قوی ومنحصر به فردی دارند که کل کشوررادربرمی گیرد.دولت علاوه برتامین بودجه فعالیت های فرهنگی انجمن های آموزشی بودجه هایی را نیز به رویدادهای فرهنگی سازماندهی شده توسط دیگر سازمان ها اختصاص می دهد.

صنایع فرهنگی
دولت سوئد به چندین طریق ابزارهای مختلف فعالیتهای فرهنگی را فراهم میآورد. پرداخت سوبسید به نویسندگان، ناشران و کتابفروشان، پرداخت کمکهای مالی به صنعت سینما و پرداخت سوبسید برای ضبط آثار صوتی از جمله این ابزارها میباشد. از سوی دیگر رادیو و تلویزیون تحت ایدهآلهای سنتی جامعه به فعالیت میپردازند. البته شبکه تبلیغاتی تلویزیونی در سال 1991 و شبکه خصوصی تبلیغاتی رادیو نیز در سال 1993 آغاز به کار کردند.
صنعت نشر و چاپ
حقوق مولفین
موسسات انتشارات کتاب کشور از سال 1970 فعالیت گستردهای را آغاز نموده و به تامین 25 درصد کتابهای موجود در کتابفروشیهای کشور مبادرت می نمایند. دولت سوئد از سال 1968 پرداخت سوبسید به صنعت نشر را آغاز نموده است. پرداخت سوبسید متساوی به کتابخانه های کشور این امکان را برای ناشران کشور فراهم آورده تا حتی به چاپ کتابهای خاص و کم مخاطب نیز مبادرت نمایند. انتشار کتابهایی نظیر اثر جدید یک نویسنده، ترجمه آثار ادبی به زبان سوئدی (آثار کلاسیک و آثار ادبی عامیانه) و کتابهای تصویری ویژه کودکان تحت حمایت دولتی قرار گرفته و تسهیلاتی به آنها تعلق میگیرد. این گونه تسهیلات به ادبیات مهاجرین و اقلیتهای کشور نیز اعطا میگردد. در سال 1998 انتشار حدود 750 عنوان کتاب از حمایت دولت برخوردار گردید.
حدود 13 از مراکز فعال در حوزه صنعت نشر کتاب از سوبسید دولتی برخوردار میباشند. این نسبت در کتاب کودک یک به پنج و در ترجمه کتاب یک به ده میباشد.
سالانه بالغ بر 000/11 عنوان کتاب در کشور سوئد به چاپ میرسد که حدود 3300 عنوان به آثار جدید تعلق داشته و حدود 5400 میلیون جلد کتاب به فروش میرسد.

مطبوعات و رسانه ها
روزنامه ها و نشریات ادواری
مطبوعات کشور سوئد بر حدود 10 هزار نشریه چاپی بالغ میگردد. حدود 170 روزنامه و 5 هزار فصلنامه در سوئد به چاپ میرسد که در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی آماری قابل توجه میباشد. دولت حتیالامکان از فعالیتهای مطبوعاتی حمایت به عمل میآورد خصوصاً اگر این فعالیتها به تمرکززدایی در صنعت نشر و چاپ کشور بیانجامد. طی سالهای 1994 تا 1995 دولت سوئد حدود 480 میلیون کرون را به حمایت از مطبوعات کشور اختصاص داد. می توان گفت که کلیه مراکز فعال صنعت مطبوعات کشور از سوبسید دولتی برخوردار گردند. انجمن مرکزی تخصیص سوبسید بر فعالیت مطبوعات کشور نظارت داشته و از انتشار روزنامه هایی به خط بریل و مطبوعات هنری دیگر شوراها از جمله شورای محلی و شورای هنرمندان حمایت می نماید.
با توجه به معیارهای بین المللی ، سوئد از جمله کشورهایی است که از وفور روزنامه ها و نشریات ادواری برخوردار است . تقریباً 170 روزنامه و همین طور حدود 5000 انواع نشریات و مجلات در سوئدمنتشر می شوند و مردم مشتاقانه آنها را مطالعه می نمایند. میانگین آنها روزانه 30 دقیقه صرف مطالعه روزنامه ها و 20 دقیقه صرف مطالعه هفته نامه ها و مجلات می کنند.سوئد یارانه های وسیعی نیز به روزنامه ها اختصاص می دهد. یارانه مطبوعات بخش قابل توجهی ازهزینه های فرهنگی دولت را تشکیل می دهد.
یارانه های مالی صنعت مطبوعات
شورای یارانه های مطبوعات مبالغی را برای حمایت از مطبوعات روزانه اختصاص می دهد. هدف دولت تضمین وجود روزنامه های متنوع است که بتوانند سطح وسیعی از افکار و اندیشه ها را انتشاردهند.روی هم رفته ، یارانه های ویژه هزینه اجرایی در سال 1997 به 445 میلیون کرون و یارانه های توزیعی به 75 میلیون کرون بالغ شدند.
نشریات ادواری فرهنگی
نشریات ادواری فرهنگی نقش مهمی در حیات فرهنگی ایفا می کنند، به ویژه در رابطه با مباحث مربوط به مسائل فرهنگی و اجتماعی . به این دلیل نشریات فرهنگی یارانه های دولتی را درراستای ارتقاءکیفیت و گزینش متنوع اندیشه ها و موضوعات موردبحث دریافت می کنند. در سال 1997 تقریباً 200نشریه مشمول طرح یارانه ها به مبلغ 5/19 میلیون کرون شدند.درپاییز1997 کمیسیون کتاب و نشریات پیشنهاد کرد که در رابطه با بروشور نشریات فرهنگی تلاش بیشتری شود و از طریق نظام کتابخانه توزیع نشریات افزایش یابد.
صنعت ضبط صدا (موسیقی) و رادیو و تلویزیون
رادیو و تلویزیون بخش قابل توجهی از اوقات فراغت را اشغال می کند و اطلاعات ، سرگرمی وفرهنگ را ارائه می نماید.بیش از 80 درصد مردم سوئد در طول روز به رادیو گوش می کنند و 75 درصد تلویزیون می بینند.به طور میانگین سوئدی ها در طول روز دو ساعت تلویزیون می بینند و کمی بیش از آن به رادیو گوش می کنند.تعداد ایستگاه های رادیو و تلویزیون از دهه 1980 افزایش داشته است و این روند ادامه دارد. این روند می تواند برای فرهنگ زنده تهدیدی به شمارآید.توسعه رسانه های رادیو و و تلویزیون بر محورتوسعه سیاسی ـ فرهنگی صورت می گیرد. اعطای امتیاز پخش برنامه های تلویزیونی و رادیویی درسراسر کشور دراختیار دولت است .4 شرکت پخش ذیل از چنین امتیازی برخوردار می باشند: تلویزیون سوئد، رادیو سوئد، شرکت پخش آموزشی سوئد و تلویزیون 4.
موسسات و مراکز رادیویی و تلویزیونی
SR یک شرکت خدمات عمومی است که از طریق 4 کانال ملی و 25 کانال محلی برنامه رادیویی پخش می کند. SR شامل رادیو سوئد نیز می شود که به شش زبان انگلیسی ، استونی ، آلمانی ، لیتوانی ،روسی و سوئدی دارای پخش رادیویی در سطح بین المللی می باشد.
SVT نیز یک شرکت خدمات عمومی است و دو کانال تلویزیونی آن در سراسر کشور پخش می شود.تقریباً در هفته 150 ساعت در سطح کشور و 25 ساعت در سطح منطقه ای برنامه پخش می کند. مجموع این برنامه ها در سال به 9000 ساعت بالغ می شود.
UR یک شرکت خدمات عمومی است که به طور تخصصی برنامه های آموزشی و آموزش از راه دور راپخش می کند. به عنوان مثال ، دایره عمل UR برنامه های رادیو و تلویزیون و همین طور انتشارات رادربرمی گیرد.از سال 1994 4TV یکی از بزرگ ترین شرکت های تلویزیونی بخش خصوصی درسوئد به شمارمی رفته است . این تلویزیون پخش خود رادر پاییز 1990 از طریق ماهواره آغاز کرد و در مارس 1992 به یک شبکه زمینی متصل شد. 4TV،که ازمنبع تجاری تامین مالی می شود، دارای حقوق استثنایی درپخش از طریق شبکه زمینی است و به این دلیل بابت این مجوز حق امتیاز انحصاری قابل توجهی به دولت می پردازد.
رادیو های محلی
در پی یک دوره آزمایشی شش ساله نظام دایمی رادیو جوامع در سال 1986 به اجرا گذاشته شد.رادیو جوامع به انجمن ها و سازمان ها این فرصت را می دهد تا برنامه های خودرا در ناحیه معینی ، که معمولاً در سطح مناطق شهرداری محدود می شود، پخش نمایند.
در سال 1993 تاسیس رادیو خصوصی ـ تجاری ممکن شد و هم زمان تبلیغات و کمک مالی دربرنامه های رادیو جوامع مجاز شد.تا اول ژانویه 1997 تعداد 1077 کلوپ ، انجمن و… مجوز پخش برنامه دررادیو جوامع را اخذ نموده بودندو در147مکان درسراسر سوئد فعالیت رادیویی داشتند.درطول سال 1996 کل برنامه های پخش شده دراین راستا بر 435000 ساعت بالغ گردید.تا 1 ژانویه 1997 تعداد 85 ایستگاه رادیو محلی خصوصی در39 مکان وجود داشت .
تلویزیون کابلی و ماهواره
توسعه شبکه کابلی برای پخش برنامه های تلویزیونی با استفاده از ماهواره در پایان دهه 1980 به شدت بازار رسانه ای سوئد را به خطر انداخت .درسال 1995 حدوداً 40درصد ازمردم سوئد ازطریق شبکه کابلی به تلویزیون ماهواره ای دسترسی داشتند. حدود 20 درصد دیگر با دارا بودن گیرنده های ماهواره ای فردی یا گروهی و یا ازطریق شبکه های کابلی کوچکتر به برنامه های تلویزیون ماهواره ای دسترسی داشتند. در مجموع 5میلیون نفر (60درصد از جمعیت ) قادر به تماشای برنامه های پخش شده از ماهواره بودند.شبکه های کابلی برنامه های خود را در دو نوع توزیع می کردند: یا از طریق ایستگاه های تلویزیون محلی که عمدتاً غیرانتفاعی می باشند یا شرکت های پخش تجاری . در ژانویه 1997 تعداد 26 شرکت پخش کابل محلی در کشور وجود داشت .
اکثر شبکههای رادیو و تلویزیونی کشور سوئد از امتیاز پخش آگهیهای تجاری بهره میبرند بدون این که شبکههای مذکور به تامین درآمد خود از این طریق اقدام نمایند. چرا که قرار بر این نیست که این شبکهها به پخش آگهیهای تجاری وابستگی پیدا کنند.
هرگونه انتقال شبکه و خطوط رادیو و تلویزیون متعاقب توافق میان دولت و مراکز خدمات عمومی حاصل میگردد. شرکتهای خدمات عمومی در سوئد که مسوولیت اداره و نظارت بر رادیو و تلویزیون کشور را بر عهده دارند به 3 شرکت عمده تلویزیون سوئد، شرکت رادیویی سوئد و شرکت ارتباطات سوئد تقسیم میگردند. کلیه این شرکتها موظف به تهیه و پخش برنامه های خود بوده و هر شرکت از ارگان مدیریتی مخصوص به خود برخوردار میباشد. گفتنی است که این شرکتها به دولت تعلق نداشته بلکه بیشتر آن (در حدود 60 درصد) خصوصی میباشند. حدود 20 درصد از مالکیت شرکتهای مذکور به صنایع تبلیغات تجاری و 20 درصد دیگر به مطبوعات کشور تعلق دارد. قوانین شرکتهای مذکور تحت قوانین ارتباطات دولتی تدوین میگردد. اولین شبکه خصوصی به عنوان شبکه 4 تلویزیون سوئد در سال 1991 آغاز به کار نمود. مرکز مدیریت تلویزیون و رادیوی سوئد در سال 1994 تاسیس گردید. این مرکز عهدهدار برقراری کلیه ارتباطات کابلی و ماهوارهای است.
سرانه تلویزیون تعداد 476 دستگاه تلویزیون و سرانه رادیو تعداد 844 دستگاه رادیو برای هر یک هزار نفر شهروند سوئدی میباشد.
در دهه 1980 شبکههای تلویزیون کابلی در کشور آغاز بکار نمودند. امروزه این شبکهها حدود 2/2 میلیون خانوار سوئدی را تحت پوشش قرار میدهند. اکثریت شبکههای کابلی به نمایش برنامه های ماهوارهای مبادرت می نمایند.
در اوایل دهه 1980 ویدیو کلوپها در سوئد فعال شده و طی سال 1995 به 70 درصد از شهروندان سوئیسی ارائه خدمات نمودند. این در حالی است که هیچگونه سوبسیدی به بازار ویدئو کلوپ کشور تخصیص نیافته است و اکثر هزینه های آن از سوی انستیتو فیلم سوئد تامین میگردد.
دولت سوئد سالانه حدود 25 میلیون نوار صوتی ابتیاع میکند که حدود 10 بیلیون آن سریعاً به فروش میرسد.
صنعت فیلم و سینما
صنعت فیلم از جمله هنرهای پرطرفدار در جامعه سوئدی محسوب میگردد. انجمن حمایت از تولیدات سینمایی در سال 1963 تشکیل گردید. انجمن مذکور بودجه خود را از محل شبکههای تلویزیونی ملّی، شبکههای تلویزیونی خصوصی، شبکههای رادیویی و ویدئوکلوپها تامین می نماید. این انجمن از تهیه فیلم در دیگر انستیتوها حمایت کرده و خود نیز به تولیدات فیلم مبادرت می نماید.
درسال 1993 انجمن حمایت از تولیدات سینمایی به انعقاد قرارداد 6 ساله با دولت سوئد مبادرت نمود. طبق این قرارداد سالانه 190 میلیون کرون سوئدی به تولید فیلم داخلی اختصاص مییابد که حدود 60 میلیون آن به صورت مستقیم از سوی دولت و حدود 86 میلیون آن نیز از طریق اجاره آرشیوها و استودیوهای فیلمسازی دولتی تامین میگردد. این انجمن از فیلمسازان کشور حمایت می نماید. تا سال 1995 تعداد 30 موسسه فیلمسازی در کشور سوئد به رسمیت شناخته شده اند.
بخش اعظم فیلم های نمایش داده شده درکشور سوئد خارجی می باشند.از این روی یکی از اهداف مورد تاکید سیاست ملی فیلم ، حمایت از تولید فیلم های سوئدی می باشد.درسال 1963دولت وصاحبان صنعت فیلم موافقتنامه ای رابه امضارساندند که اساس سیاست های فیلم را تشکیل داد و از آن زمان تاکنون مفاد آن به کار گرفته شده است . درمرحله بعدی (1982) صنعت ویدئو، خدمات عمومی تلویزیون سوئد و شبکه 4 تجاری قراردادهایی منعقد نمودند. بند اساسی موافقتنامه مذکور مقرر می داشت که 10 درصد از بهای بلیط سینماهایی که درهفته بیش از5 نمایش داشتند به موسسات فیلم سوئدی تعلق گیرد. دررابطه با موافقتنامه بازبینی شده سال 1982برنوارهای تصویری عوارض تعلق گرفت که پرداخت کننده نهایی آن شهروندان سوئدی بودند. درآمدهای حاصله در زمینه تجهیز موسسه فیلم و ارتقاء سطح سینماها هزینه میگردید.درسال 1989برفروش کاست های صوتی عوارض وضع گردید.تحت مفاد موافقتنامه اخیر تلویزیون سوئد و شبکه 4 متعهد شدند که مبالغ 15و 5 میلیون کرون ، علاوه بر مبالغ سالیانه ،تدارک نمایند.همچنین مقرر گردید که این مبالغ در جهت تولید مشترک ، تامین مالی مشترک و خرید حق پخش فیلم هایی که از طریق موافقتنامه مذکور کمک دریافت می کنند، هزینه گردد.کمک دولت برحسب موافقتنامه بیش از 60 میلیون کرون در سال می باشد.موسسه فیلم سوئد محصول موافقتنامه سال 1963 میان دولت و صنعت فیلم است . هیئت مدیره توسط دولت تعیین میگردد و این هیئت انتصاب مدیرعامل را بر عهده دارد. بودجه تامین شده برای موسسه براساس موافقتنامه برای موارد ذیل صرف می گردد:
1.یارانه های تولید فیلم های سوئدی شامل فیلم های بلند و کوتاه .
2. طرح های ویدیویی و سینمایی در مراکز جمعیتی با ابعاد کوچک و متوسط
3.حمایت از همکاری میان صنایع فیلم و ویدیو و انعقادهمکاریهای پیمانی تلویزیونی .
هنرمندان
دولت سوئد تلاش می نماید تا ازطریق توسعه موسسات فرهنگی ، حمایت از گروه های مستقل و مراکز فرهنگی و همچنین خرید آثار هنری برای بناهای عمومی فرصتهای شغلی مناسبی برای هنرمندان سوئدی فراهم آورد.
ازجمله روش های دیگرحمایت ازهنرمندان سوئدی میتوان به خریدآثارهنری هنرمندان جهت بهره برداری عمومی اشاره نمود .پاداش کتابخانه ای با بهره برداری از کتاب در چهارچوب نظام کتابخانه ای مرتبط است و ازطریق صندوق نویسندگان سوئد میان نویسندگان ، مترجمان و تصویرگران کتاب توزیع می گردد. در سال 1982 شکل مشابهی از این پاداش به هنرمندان هنرهای تصویری و نمایشگاه ها تعلق گرفت که مواردی چون تسهیل دستیابی عموم به آثار هنری هنرمندان ملی در اماکن عمومی را شامل می گردید.
توسعه فرهنگی
کشور سوئد در زمره اولین کشورهای اروپایی قرار دارد که طرح توسعه سیاستهای فرهنگی ملی را در سال 1970 تدوین کرده و به مورد اجرا درآورد. امروزه دفاتر محلی و منطقه ای کشور نیز در این پیشبرد فرهنگی سهیم میباشند. اولین پیامد مثبت طرح فرهنگی مذکور اجرای اصل تمرکززدایی بود که با کمک انجمنهای مختلف با موفقیت به اجرا درآمد. کلیه کتابخانه ها، موزه ها و تئاترهای کشور با برخورداری از امکانات متناسب و یکسان در تمامی مناطق کشور فعالیت می نمایند.
این پیشرفت در حوزه فرهنگ مهاجرین و اقلیتهای کشور نیز به چشم می خورد. کتابخانه ها و نهادهای فرهنگی مهاجرین نیز از کمکهای مالی دولت برخوردار میگردند تا بتوانند در حفظ و اشاعه فرهنگ و زبان خود کوشا باشند.
فعالیتهای فرهنگی کشور توسط موسسات مطالعاتی مورد بررسی قرار میگیرد. گروهها و برنامه های فرهنگی که از اجزء مختلفی تشکیل یافته اند از سوی دولت و شهرداریها مورد حمایت واقع میگردند. برنامه های تحقیقات مذکور از سوی 000/865 نفر از مردم تعقیب میگردد که این خود تاثیر مهمی در تدوین برنامه های فرهنگی کشور خواهد داشت.
کشور سوئد از هیچ گونه سازمان شخصی جهت تحقیق در حوزه فرهنگ و سیاستهای فرهنگی برخوردار نمیباشد. انجمن ملی امور فرهنگی با کمک دانشگاههای کشور نظیر دانشکدههای علوم ارتباطات و جامعهشناسی به اجرای چنین تحقیقاتی مبادرت می نمایند. در یکی از این تحقیقات که در سال 1991 و با کمک هیاتهایی از سوی دانشجویان انجام گرفت، نتایج ذیل بدست آمد:
– تعداد بینندگان کنسرتهای موسیقی طی سالهای 1985 تا 1991 به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
– تعداد بینندگان تئاتر افزایش یافته که در حوزه تئاترهای آماتور این افزایش چشمگیر بوده است.
– تعداد بازدید کنندگان موزه های کشور از سال 1987 افزایش پیدا کرده است.
با چنین تحقیقاتی که گهگاه و در صورت نیاز انجام میگیرد، دولت به تبیین سیاستهای فرهنگی خود مبادرت می نماید.

روابط بین المللی فرهنگی
کشور سوئد از هیچ گونه سیاست مشخصی در خصوص برقراری همکاریهای فرهنگی با دیگر دولتها برخوردار نمیباشد. رویه غالب این است که ارگانها و سازمانهای فرهنگی خود راساً به برقراری چنین تبادلاتی اقدام می نمایند. انستیتو ملی سوئد عهدهدار تعقیب چنین ارتباطاتی است و وزارت امور خارجه ملزم به همکاری با این موسسات میباشد. شورای ارتباط دول اسکاندیناوی در زمینه برقراری تبادل اطلاعات فرهنگی میان کشورهای اسکاندیناوی به فعالیت میپردازد. کشور سوئد عضو اتحادیه اروپا و سازمان یونسکو نیز میباشد.

فهرست مطالب
سیاست فرهنگی سوئد 1
مقدمه 1
اهداف سیاست فرهنگی 1
سیاست فرهنگی دهه 1970 1
سیاست فرهنگی دهه 1990 1
دستورالعمل های کلی سیاست فرهنگی 3
ساختارهای سازمانی و اداری 5
نهادهای دولتی و غیردولتی 5
موسسات فرهنگی 6
مسئولیت بخش دولتی 8
ابزارهای سیاست فرهنگی 8
تامین بودجه فعالیتهای فرهنگی 8
قوانین فرهنگی 10
سیاستهای ناحیه ای 10
میراث فرهنگی 10
هنرهای نمایشی 12
رقص بالـــه 13
هنرهای تجسمی 13
ادبیات و کتابخانه ها 13
موسیقی 14
هنر تصویری و هنرمندان 15
صندوق نویسندگان سوئدی 16
حفاظت از اماکن فرهنگی 16
آموزش عمومی 17
صنایع فرهنگی 17
صنعت نشر و چاپ 17
حقوق مولفین 17
مطبوعات و رسانه ها 18
روزنامه ها و نشریات ادواری 18
یارانه های مالی صنعت مطبوعات 18
نشریات ادواری فرهنگی 19
صنعت ضبط صدا (موسیقی) و رادیو و تلویزیون 19
موسسات و مراکز رادیویی و تلویزیونی 19
رادیو های محلی 20
تلویزیون کابلی و ماهواره 20
صنعت فیلم و سینما 21
هنرمندان 22
توسعه فرهنگی 23
روابط بین المللی فرهنگی 24


تعداد صفحات : 26 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود