مشخصات طرح
طراحی و تدوین سند استراتژیک شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
شرح طرح
بیان مسئله
نحوه ورود و رقابت در عرصه یک صنعت خاص تابع شرایط و مقتضیات ویژه آن صنعت است. بدون شک تنها بنگاههایی که با در نظر گرفتن ساختار رقابتی صنعت مورد نظر خود، استراتژی مناسبی را برای تبدیل مزیت های نسبی به مزیت های رقابتی اتخاذ و اجرا می کنند، می توانند در صحنه رقابت های فزاینده بین المللی در بلند مدت دوام آورده و بسته به مزیت های ایجاد شده ، سودی برابر یا بیشتر از میانگین سود صنعت تحصیل نمایند.
بدون تردید موفقیت در عرصه رقابت های بین المللی در هیچ صنعتی به خوش اقبالی یا بداقبالی بنگاههای فعال در آن صنعت مربوط نمی شود، بلکه ریشه در ساختار اقتصادی (رقابتی) آن صنعت دارد، که به مراتب تعیین کننده تر از نحوه مدیریت داخلی هر یک از بنگاهها (بدون در نظر گرفتن ساختار اقتصادی صنعت) می باشد. به عبارت دیگر، علت موفقیت یا عدم موفقیت یک بنگاه اقتصادی را در هر زمان خاص باید اساساً در نحوه تشکیل، استقرار و بازنگری مداوم فعالیتهای زنجیره ارزش ساز آن بنگاه با توجه به محیط رقابتی پیرامون آن جستجو نمود.
مضمون اصلی این مطالعه، رقابت و کسب موفقیت از طریق رقابت در عرصه های داخلی و بین المللی است. بطور کلی، امروزه موفقیت یک بنگاه اقتصادی در محیط های رقابتی در گرو تحقق شرط های سه گانه زیر است:
شرط اول موفقیت به چگونگی تشکیل زنجیره ارزش ساز بنگاه مربوط می شود. عملکرد بنگاه (ارزش ایجاد شده و هزینه آن) برآیند عملکرد مجموعه ای از فعالیتها و زیرفعالیتها (مانند تهیه، تولید، بازاریابی، توزیع، فروش، نیروی انسانی، تبلیغات، مالی و اداری، تحقیقات، برنامه ریزی، روابط عمومی و غیره) است، که هر یک از آنها دارای ساختار اقتصادی و تکنولوژیکی خاص خود می باشند. این فعالیتها به عنوان منابع ایجاد ارزش و مزیت های رقابتی بطور مستقیم یا غیرمستقیم، مشهود یا نامشهود با یکدیگر مرتبط هستند. یعنی عملکرد (میزان هزینه و ارزش ایجاد شده) هر یک از این فعالیتها متاثر از نقش و عملکرد فعالیتهای دیگر نیز می باشد.
بنابراین، استراتژی بنگاه برای تحقق شرط اول از یک طرف تابع میزان کارایی و اثربخشی هر یک از فعالیتها و از طرف دیگر تابع میزان هماهنگی بین فعالیتها و یا بهینه سازی همزمان برخی دیگر از آنهاست.
شرط دوم موفقیت به چگونگی استقرار زنجیره ارزش ساز بنگاه (یا به عبارت بهتر، مجموعه ای از نقاط قوت و ضعف محیط داخلی) در محیطی مملو از فرصتها و تهدیدها (محیط بیرونی بنگاه) مربوط می شود.
محیط بیرونی (که از جمله شامل رقبای داخلی و خارجی، تامین کنندگان مواد اولیه، کانالهای توزیع و خریداران می شود) غالباً متشکل از عواملی است خارج از حیطه کنترل بنگاه، که ارتباط شان با بنگاه به صورت غیرمستقیم بوده و مهمتر اینکه، برآیند اثرات این عوامل بر عملکرد بنگاه (زنجیره ارزش ساز آن) بسیار پیچیده و غیرمشهود است. به همین دلیل است که طراحی استراتژی بنگاه برای تحقق شرط دوم بسیار پیچیده می باشد.
بدین ترتیب، واضح است که تحقق شرط اول موفقیت بدون در نظر گرفتن عوامل موثر در تحقق شرط دوم در محیط های رقابتی مدون ناپایدار بوده و برای موفقیت بنگاه به هیچوجه کافی نخواهد بود.
شرط سوم موفقیت به بقاء یا به عبارت دیگر، تداوم موفقیت بنگاه در بلندمدت مربوط می شود. شرط سوم موفقیت در واقع متضمن قدرت پیش بینی مدیران بنگاه نسبت به نوع و جهت این تغییرات از یک سو، و توانایی آنها در ایجاد شرایط لازم برای ادامه فعالیت در محیط های جدید (یا به عبارت بهتر، تحقق مجدد شرط های اول و دوم موفقیت) از سوی دیگر است.
این مطالعه به دنبال تببین شرط های اول و دوم موفقیت است. از این رو سوال های پژوهشی تحقیق به شرح ذیل می باشد:
1- چشم انداز مطلوب شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو در راستای نیل به سازمانی در کلاس جهانی چیست؟
2- ماموریت های مبتنی بر چشم انداز طراحی شده شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو کدامند؟
3- بر اساس چشم انداز مطلوب و ماموریت های نوین اهداف شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو کدامند؟
4- نقاط قوت و ضعف شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو و فرصتها و تهدیدهای محیطی حاکم آن کدامند؟
5- برای دستیابی به چشم انداز مطلوب و انجام بهینه ماموریتهای نوین و تحقق اهداف بلندمدت سازمان مذکور استراتژی سازمانی اثربخش آن کدامند؟
روش های انجام کار
اصولا تحقیق فرآیندی است سیستماتیک که همواره با طرح موضوع یا پرسش آغاز شده و هدف آن پاسخ به موضوع عنوان شده به روش علمی است. این تحقیق از نوع تحقیق توصیفی است. "تحقیق توصیفی" شامل مجموعه روش هایی است که هدف آنها توصیف کردن شرایط یا پدیده های مورد بررسی است.تحقیق توصیفی را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:
تحقیق پیمایشی، همبستگی، اقدام پژوهشی، بررسی موردی و تحقیق پس رویدادی.
تحقیق حاضر از نوع مطالعه موردی است. در مطالعه موردی، پژوهشگر به جای انتخاب نمونه ای با حجم وسیع و معرف از جامعه، یک مورد را انتخاب کرده و آن را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. هدف کلی در هر مطالعه موردی مشاهده تفصیلی ابعاد "مورد" تحت مطالعه و تفسیر مشاهده ها از دیدگاه "کل گرا" است.
ابزار پژوهش در این تحقیق، پرسشنامه ، چک لیست، برگزاری جلسات کارشناسی و کارگاههای تحلیلی است.
نحوه طراحی دقیق پرسشنامه های تحقیق بدین صورت خواهد بود که برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق، با استفاده از منابع علمی موجود و سوابق تدوین استراتژی در سایر طرحهای تحقیقاتی و جرح و تعدیل و اصلاح عوامل و متغیرها توسط گروه پژوهش و نیز با توجه به تحقیقات انجام شده در مرحله بررسی وضع موجود کاربرگهای متناسب طراحی و طی جلسات متعددی در اختیار مدیرعامل، اعضای هیات مدیره و معاونین شرکت قرار خواهد گرفت.
در طراحی پرسشنامه ها، تلاش گروه پژوهشی برآن است تا بر مبنای مکتب ترکیبی در طراحی استراتژی – که تلاش می نمود تا تجزیه و تحلیل کمی را با تجزیه و تحلیل کیفی و استفاده از بینش و درک شهودی پیوند داده و با دید سیستمی و استراتژیک نسبت به موضوع تحقیق، تمام متغیرهای مهم و کلیدی را شناسایی کند و سپس با استفاده از نظرات خبرگان نسبت به جرح و تعدیل و اصلاح آن اقدامات مقتضی را انجام دهد.
با عنایت به مراتب فوق، با الگوگیری از پرسشنامه ها و چک لیستهای استاندارد کتاب مدیریت استراتژیک دیوید و بومی کردن آن با توجه به ویژگیهای خاص شرکت، گروه پژوهشی پرسشنامه های تحقیق را که شامل چک لیستهای نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها، تهدیدها می باشند به شرح ذیل طراحی خواهد نمود.
پرسشنامه بررسی عوامل داخلی شرکت (IEF)
پرسشنامه بررسی عوامل خارجی (بیرونی) شرکت (EFE)
پرسشنامه ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک (SPACE)
پرسشنامه ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)
روایی و اعتبار پرسشنامه های تحقیق:
روایی1 یعنی میزان سنجش آنچه که مورد نظر است. بعبارت دیگر اینکه وسیله اندازه گیری بتواند خصیصه و ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد. اهمیت روایی از آن جهت است که اندازه گیریهای نامناسب و ناکافی می تواند هر پژوهش علمی را بی ارزش و ناروا سازد. از آنجائیکه پرسشنامه های طراحی شده می بایستی از روایی معنی داری برخوردار باشد، لذا در طراحی پرسشنامه های این تحقیق از چک لیستها و متغیرهای استاندارد صاحب نظران و علمای مدیریت استراتژیک نظیر فرد.آر.دیوید2 و نیز پیرس و رابینسون3 اقتباس شده و با توجه به وضعیت شرکت مورد اصلاح و بهبود قرار گرفته و بومی خواهند شد.
در اعتبار4 بحث ثبات نتایج حاصل از ابزار سنجش مطرح است یعنی اگر ابزار سنجش را تحت شرایط مشابه دوباره بکار بگیریم، نتایج حاصل تا چه حد مشابه، دقیق و قابل اعتماد خواهد بود. میزان اعتبــار پرسشنــامه های تحقیق با استفاده از نرم افزارSPSSWIN 11 و به کمک روش آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار خواهد گرفت .
از مصاحبه نیز بعنوان یکی دیگر از ابزار جمع آوری داده ها که در آن امکان گردآوری داده هاو برقراری تماس مستقیم با مصاحبه شونده را فراهم می آورد و با کمک آن می توان به ارزیابی عمیق تر ادراک ها، نگرشها، علایق و آرزوهای آزمودنی ها پرداخت استفاده خواهد شد. از سوی دیگر بدلیل پیچیده و مهم بودن موضوع تحقیق مصاحبه ابزاری است که امکان بررسی موضوعات پیچیده، پیگیری پاسخ ها یا پیدا کردن علل آن و اطمینان یافتن از درک سوال ها از سوی آزمودنی را فراهم می سازدازاین تکنیک استفاده خواهد شد
روش تحلیل اطلاعات
چون در این تحقیق هدف تعمیم نتایج نبوده است، از آمار استنباطی و آزمونهای مربوط به آن استفاده نخواهد شد و فقط با گرفتن میانگین نظرات خبرگان و تحلیل آنها از طریق روشهایی چون تحلیل محتوا، مقایسه با تجارب سایر سازمانهای موفق، مقایسه با استاندارد صنعت، مقایسه با فرآیند علمی و نیز با استفاده و استناد از آمارهای موجود و پیشرفته ترین روشهای بکارگرفته شده در تحقیق های تدوین استراتژی توسط محققین خارجی و داخلی به استخراج نتایج پرداخته خواهد شد . دراین راستا از نرم افزارهای کمکی مانند SPSSWIN 11وEXCELL XP استفاده می شود
جامعه آماری تحقیق
مورد مطالعه در این تحقیق شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو است . محققین تلاش می کنند تا با مطالعه شرکت از جوانب مختلف و استفاده از رویکردهای تحلیلی و ریاضی پس از تشخیص چگونگی وضع موجود و تعیین چشم انداز، ماموریت و اهداف بلند مدت آن، استراتژیهای مناسب برای رسیدن به چشم انداز، ماموریت و اهداف بلندمدت را تدوین نمایند.
علمای مدیریت مسئولیت تدوین استراتژی را ماهیتاً بر عهده سطوح عالی مدیریت سازمان می دانند و در این خصوص دو دلیل را ارائه می نمایند؛ اول اینکه کسی می تواند تدوین استراتژی کند که یک دید سیستمی در مورد سازمان داشته باشد و اجزاء مختلف آن را در کنار هم و در کنار محیط با هم ببیند و دوم اینکه برای تدوین استراتژی باید دیدگاههای ذینفعان و مقامات و نهادهای موثر بالاتر از سیستم هم لحاظ شود که این صرفاً در توان مدیران عالی سازمان است.
از طرف دیگر در دیدگاه جدید مدیریت اعتقاد بر آن است که اگر مدیریت عالی سازمان به تنهایی به تدوین استراتژی بپردازد چون بسیاری از اطلاعات این مدیران باید از بدنه سازمان بدست آید و این احتمال وجود دارد که مدیران عالی اطلاعات دقیق و درستی در مورد کلیه امور نداشته باشند، این باعث دوگانگی و جدایی سیاست از اداره5 بشود، بنابراین اعتقاد بر آن است که بدنه سازمان بخصوص مدیران میانی صفی و ستادی و نیز کارشناسان سازمان می توانند با ارائه اطلاعات دقیق و درست در تدوین استراتژی سازمان و استراتژیهای وظیفه ای نقش به سزایی داشته باشند.
در این تحقیق نیز سعی شده است با توجه به موضوعات و مراحل مختلف و اطلاعات مورد نیاز به معاونین و مدیران شرکت و حتی کارشناسان در رده های مختلف مراجعه و از نظرات آنها استفاده شود.
قلمرو تحقیق
منظور از مرزبندی و محدود کردن مساله رسیدن و نایل شدن به چهار هدف اساسی در پژوهش است:
1- قابل کاربردی کردن پژوهش مساله
2- ژرفانگری و رسیدن به راه حلهای قطعی و دقیق تر
3- تشخیص درست تر و بهتر مساله
4- اشتقاق فرضیه های آزمون پذیر از قلمرو مساله
با توجه به مطالب فوق، اولین و مهمترین کار، تعین بخشیدن و محدود کردن پژوهش از سه بعد زمانی، مکانی و موضوعی است. موضوع مورد پژوهش در این تحقیق تدوین استراتژی سازمانی و وظیفه ای و قلمرو مکانی آن شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو و شرکت های مرتبط با آن است و حوزه زمانی پژوهش نیز مدت زمان 9 ماه می باشد.
شرح خدمات پروژه و مراحل اصلی آن طرح
فاز اول : طراحی
مرحله اول : شناخت کلی سازمان در حد کلان شامل:
چشم انداز و ماموریت کنونی
اهداف و استراتژیهای کنونی
بررسی و مطالعه ساختار سازمانی شرکت
بررسی و مطالعه سیر تغییرات شرکت
بررسی فرآیندهای کلی کاری شرکت از ابعاد مختلف
نحوه اجرا : بررسی اسناد و مدارک شرکت شامل نمودار سازمانی و تشکیلات شرکت، وضعیت واحدهای سیستم سند استراتژی برنامه ها و نیز ارزیابی های شرکت در سالهای گذشته
خروجی این مرحله گزارش شناخت شرکت می باشد.
مرحله دوم: بررسی شرایط و عوامل خارجی موثر بر عملکرد شرکت(تعیین فرصتها و تهدیدها):
الف – محیط دور (Remote Environment)
بررسی تحولات سیاسی و قانونی تاثیر گذار (وضعیت فعلی و روند آن)
بررسی تحولات فرهنگی – اجتماعی تاثیر گذار (وضعیت فعلی و روند آن)
بررسی تحولات اقتصادی تاثیر گذار(وضعیت فعلی و روند آن)
بررسی تحولات تکنولوژیکی تاثیر گذار(وضعیت فعلی و روند آن)
بررسی تحولات فراملی تاثیر گذار(وضعیت فعلی و روند آن)
ب- محیط صنعت و عملیاتی (Industry & Operational Environment)
بررسی سیاستها و انتظارات ذینفعان (سهامداران و ….)
بررسی ساختار صنعت
ساختار صنعت شامل شدت رقابت بین بنگاههای موجود داخلی و خارجی، تامین کننندگان صنعت، خریداران صنعت، تازه واردان بالقوه و جایگزین های صنعت می باشد.
بررسی رقبای داخلی و خارجی
شناسایی و مطالعه مشتریان هدف
نحوه اجرا: بررسی اسناد و مدارک بررسی قوانین و مقررات و تئوری های دولت در زمینه های مختلف
برگزاری کارگاههای تحلیلی با حضور آگاهان و کارشناسان مختلف صنعت
مرحله سوم: بررسی شرایط و عوامل داخلی (محیط داخلی) شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو (تعیین نقاط قوت و ضعف):
بررسی عوامل مربوط به مدیریت مجموعه شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو شامل بررسی عناصر و مولفه های مربوط به برنامه ریزی، رهبری و مدیریت، سازماندهی و کنترل به صورت کلان
بررسی سیستم منابع انسانی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
شرکتهای پیشرو ، منابع انسانی را اصلی ترین سرمایه خود قلمداد می کنند و لازمه پیشی گرفتن از رقبا را منابع انسانی کارآمد می دانند. در این بخش وضعیت نیروی انسانی اعم از کارکنان و مدیران از بعد وضعیت آموزشی، سیستم های انگیزشی، ترکیب نیروی انسانی و وضعیت نظام برنامه ریزی نیروی انسانی مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت. ارائه سازوکارهای اصلی و اساسی در حوزه برنامه ریزی نیروی انسانی، بهسازی و توسعه نیروی انسانی، نگهداری نیروی انسانی در نتیجه بررسی تحلیلی سیستم منابع انسانی صورت می گیرد.
بررسی سیستم مالی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
برای تدوین استراتژی های شرکت به شیوه ای اثربخش، لازم است تا نقاط قوت و ضعف سازمان از نظر مالی تعیین گردد. قدرت نقدینگی، میزان وام، سرمایه در گردش، سودآوری، استفاده بهینه از دارایی ها، جریانهای نقدی و حقوق صاحبان سهام می تواند به گونه ای باشد که برخی از استراتژی ها منتفی گردند و برخی استراتژی ها نیز به پشتوانه این عامل قابل اجرا باشد. برای تعیین نقاط قوت و ضعف سازمان جهت سرمایه گذاری، تامین مالی و تقسیم سود متداول ترین راه این است که نسبت های مالی را تجزیه و تحلیل نمود لذا در این مرحله نسبتهای مختلف مالی سازمان استخراج و تجزیه و تحلیل خواهد شد. در بررسی تحلیلی نظام مالی شرکت، سرمایه گذاری انجام شده، روشهای تامین مالی ، کارایی نظام مالی و نقاط قوت و ضعف سیستم تحلیل می شود. راهها و نحوه توسعه سرمایه گذاری مورد بررسی تحلیلی قرار می گیرد.
بررسی سیستم ساختار و تشکیلات سازمان
نحوه سازمان دهی واحدها و افراد در شرکتها در راستای وصول به اهداف شرکتها بسیار مهم و حیاتی است و جلوه بیرونی سازمان دهی ، در ساختار شرکتها متجلی می گردد. لازم است تا با تحولات محیط حاکم بر شرکتها ساختار و تشکیلات شرکتها نیز تغییر یابند. در این بخش ساختار و تشکیلات سازمان با توجه به اهداف و ماموریتهای شرکت، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
بررسی سیستم فناوری اطلاعات سازمان
اطلاعات، همه واحدهای وظیفه ای سازمان را به یکدیگر مرتبط می سازد در پایه و اساس همه تصمیمات مدیریتی را به وجود می آورد. اطلاعات یکی از منابع عمده مزیت رقابتی می باشد لذا به هنگام تجزیه وتحلیل عوامل درونی شرکت، ارزیابی و تعیین نقاط قوت و ضعف سیستم اطلاعاتی سازمان از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین منظور، جایگاه سیستم های اطلاعاتی در تصمیم گیری مدیران شرکت، بروز بودن داده های موجود در سیستم ، وضعیت آموزشی استفاده کنندگان از سیستم، نوع همکاری واحدها در ارائه داده های مورد نیاز و مواردی از این قبیل در این قسمت مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
نحوه اجرا: بررسی اسناد و مدارک سازمان و جلسات تخصصی و کارگاههای تحلیلی با خبرگان سازمان
خروجی: گزارش فرصت ها و تهدید ها و نقاط قوت و ضعف
مرحله چهارم: تدوین چشم انداز، ماموریت و اهداف بلندمدت شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
در این مرحله هدف آن است که با توجه به چشم انداز، ماموریت و اهداف فعلی سازمان و همچنین با در نظر گرفتن فرصتها و تهدیدات پیش رو در محیط بیرونی سازمان و نقاط قوت و ضعف سازمان، چشم انداز، ماموریت و اهداف بلندمدت شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو مورد بازنگری قرار گرفته و تعریف مجددی از آنها ارائه گردد. که شامل اقدمات ذیل است :
طراحی چشم انداز مطلوب شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
بررسی، تعیین و تدوین عناصر تشکیل دهنده ماموریت شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
تدوین بیانیه ماموریت شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
تدوین اهداف بلندمدت شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
نحوه اجرا : برگزاری جلسات تخصصی با خبرگان سازمان
خروجی: گزارش چشم انداز ماموریت و اهداف سازمان
مرحله پنجم : طراحی و تدوین استراتژیها
5-1) تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف محیط داخلی و فرصتها و تهدید های محیط بیرونی سازمان(SWOT Analysis) و تشکیل ماتریس داخلی و خارجی (IE Matrix)
با تعیین چشم انداز و ماموریت سازمان و تکمیل ماتریس های EFE و IFE نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدهای محیط(SWOT) باید تجزیه و تحلیل گردد تا بدین وسیله استراتژیهای مختلف در راستای نظام ارزشی و ماموریت نوین سازمان تدوین گردد. همچنین به منظور انجام موفقیت آمیز ماموریت و تحقق چشم انداز سازمان ماتریس داخلی و خارجی(IE) ترسیم و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
5-2) ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک (SPACE Matrix)
در این مرحله موقعیت سازمانی شرکت مورد ارزیابی قرار می گیرد و اقدام استراتژیک مناسب برای جهت گیری سازمان تعیین می گردد. این بخش شامل مراحل ذیل است:
تعیین متغیرهای مربوط به توان مالی، مزیت رقابتی، ثبات محیطی و توان صنعت
مشخص کردن امتیاز هر یک از متغیرها و ثبت و نمایش آنها بر روی نمودار
تعیین نقاط X و Y بر روی محورهای ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک
تعیین نوع استراتژی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو اعم از تهاجمی، رقابتی، محافظه کارانه و تدافعی
5-3) ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)
در این مرحله با توجه به جهت گیری استراتژیک شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو استراتژیهای انتخاب شده بر طبق معیارهایی نظیر جذابیت نسبی استراتژیها اولویت بندی می شود.
5-4) تدوین استراتژی سازمان و استراتژیهای وظیفه ای
در این مرحله استراتژیهای سازمانی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو و استراتژیهای وظیفه ای آن در سطح حوزه های وظیفه ای تعیین می گردد.
نحوه اجرا: استفاده از ماتریس ها و ابزارهای استاندارد با برگزاری جلسات تخصصی
خروجی: گزارش استراتژی های سازمان
فاز دوم) اجرا
مرحله اول) تعیین اهداف سالیانه شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
در این مرحله با توجه به چشم انداز، ماموریت، اهداف بلندمدت و استراتژیهای انتخاب شده در مرحله تدوین استراتژی، اهداف سالیانه شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو برای پنج سال تعیین می شوند. اهداف سالیانه سازمان برای پنج سال آتی با مشارکت اعضای محترم هیات مدیره شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو تعیین و تصویب می شوند.
مرحله دوم) تدوین برنامه عملیاتی و بودجه و الزامات لازم
در این قسمت با توجه به استراتژیها و اهداف سالیانه، برنامه های عملیاتی هر یک از حوزه های وظیفه ای سازمان تعیین می شوند. در تعیین برنامه های عملیاتی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو تلاش می گردد تا از طریق برگزاری جلسات با مدیران و کارشناسان سازمان و شرکتهای تحت پوشش نوع فعالیت یا اقدام (در قالب برنامه اجرایی و یا پروژه)، مسئول اصلی(اقدام کننده). همکار (مشارکت کننده). چارچوب زمانی انجام برنامه، شاخص های عملکردی کلیدی و منابع مالی تخصیص یافته در قالب بودجه ارائه گردد.
سپس برنامه های عملیاتی تدوین شده از طریق جلسات با مدیر عامل محترم و در صورت لزوم با سایر اعضای محترم هیات مدیره به تصویب نهایی خواهند رسید. کاربرگ عناصر برنامه عملیاتی برای هر یک از استراتژیهای وظیفه ای و اهداف سالیانه سازمان به شرح زیر است :
هدف سالیانه مرتبط:
فعالیتها یا اقدامات
مسئول اصلی و مجری
(اقدام کننده)
واحدمشارکت کننده
چهارچوب زمانی
بودجه تخصیص یافته
شاخصهای عملکردی کلیدی
مرحله سوم) طراحی CPM برنامه ها و اقدامات تدوین شده
تعیین فعالیتها و ارتباط آنها با هم
پس از مشخص کردن فعالیتها، تقدم و تاخر آنها و وابستگی و ارتباطشان با یکدیگر معین می شود.
برآورد طول زمان انجام فعالیتها
برای برآورد زمان انجام فعالیت ها می توان از اطلاعات و آمار موجود و تجربیات مدیران و دست اندرکاران سازمان استفاده کرد.
تعیین زمان بندی انجام فعالیتها
مرحله چهارم) تغییرات استراتژیک
با توجه به استراتژی کلان انتخاب شده شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو و برنامه عملیاتی تدوین شده تغییرات استراتژیک در موارد ذیل اعمال و به اجرا در می آید:
ساماندهی نظام تولیدی با استناد به سازوکارها و تحلیل های انجام شده
ساماندهی نظام بازاریابی
سازماندهی نظام مالی
سازماندهی نظام فناوری اطلاعات
سازماندهی نظام ساختار و تشکیلات
موارد تحلیلی فوق و ساماندهی امور فوق با استناد به نظام تحلیل بهره وری جامع بخشهای مختلف صورت می گیرد.
فاز سوم" هدایت و بهبود مستمر
جهت اقدام موفقیت شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو در بلند مدت و توانایی سازمان جهت انطباق پویا با محیط، سازمان پژوهشی آمادگی دارد تا در اجرای هر چه بهتر برنامه های عملیاتی به نقش راهبری خود ادامه دهد.
شکل شماره 1: مدل مفهومی تحقیق
شرح خدمات
1- فاز صفر : آموزش مدیران و کارکنان سازمان
2- فاز اول : طراحی
2-1- مرحله اول : شناخت کلی شرکت
* مطالعه اسناد و مدارک شرکت
* گزارش عملکرد شرکت در سالهای گذشته
* مصاحبه با افراد کلیدی شرکت
* پرسشنامه شناخت شرکت گزارش شناخت شامل:
2-2- مرحله دوم : مطالعه عوامل خارجی
* مطالعه تئوریهای دولت در زمینه های مختلف
* بررسی اسناد و مدارک ملی و سند چشم انداز
* بررسی جهت گیری های دولت
* پرسشنامه بررسی ذینفعان رقبا و …
* مصاحبه با خبر گان شرکت و برگزاری جلسات تخصصی
2-3- مرحله سوم : مطالعه عوامل داخلی
* بررسی اسناد و مدارک شرکت
* مصاحبه با خبرگان و افراد کلیدی شرکت
* برگزاری جلسات کارگاهی تحلیلی و آسیب شناسی
* پرسشنامه بررسی عوامل داخلی
2-4- مرحله چهارم: تدوین چشم انداز ماموریت و اهداف بلند مدت
* تهیه پیشنویس بر اساس مطالعات انجام شده
* برگزاری جلسات تخصصی و نهایی کردن آنها
2-5- مرحله پنجم: طراحی و تدوین استراتژی ها
* برگزاری جلسات تخصصی
* استفاده از ابزار های استاندارد:
IE MATRIX
SWOT
SPACE
QSPM
3- فاز دوم : اجرا
3-1- مرحله اول : تعیین اهداف سالیانه
* تهیه پیشنویس اهداف سالیانه
* برگزاری جلسات تخصصی و کارگاهی جهت نهایی کردن اهداف
3-2- مرحله دوم : تدوین برنامه های عملیاتی بودجه و الزامات
* تهیه پیشنویس برنامه ها
* برگزاری جلسات تخصصی و کارگاهی جهت نهایی کردن برنامه ها
* تصویب برنامه ها
* تعیین مسئول همکار زمانبندی منابع مالی و شاخص های عملکردی برنامه ها
3-3- مرحله سوم : طراحی CPM برنامه ها و اقدامات پیش بینی شده
* تحلیلهای کارشناسی
* جلسات کارگاهی
3-4- مرحله چهارم: تغییرات استراتژیک
* تحلیل های کارشناسی
* جلسات کارگاهی
سازماندهی جهت اجرای پروژه
به منظور انجام خدمات پیشنهادی ، دو سازمان اصلی از کارشناسان زیر نظر مدیر پروژه، و مدیران تیم های مطالعات محیط داخلی و خارجی هسته اصلی انجام مطالعات حاضر را با همکاری و مشارکت مستقیم مدیر عامل و مدیران و کارشناسان محترم شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو بر عهده دارند. هدایت و تایید تمام فعالیتهای پروژه زیر نظر هیات راهبری صورت می گیرد.
گروههایی که انجام مطالعات را در هر یک از فعالیتهای مندرج در بند 2 انجام خواهند داد عبارتند از :
مدیر پروژه و یک نفر هماهنگ کننده
تیم های مطالعات محیط داخلی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
تیم های مطالعات محیط خارجی شرکت تعاونی اعتبار گروه صنعتی ایران خودرو
تیم بررسی محیط دور اثرگذار بر فعالیتهای سازمان
تیم بررسی محیط صنعت و محیط عملیاتی سازمان
9) زمانبندی ارائه گزارش های مربوط:
ردیف
مراحل اجرا
1
2
3
4
5
6
7
8
9
فاز صفر
آموزش مدیران و کارکنان
فاز اول
مرحله اول : شناخت کلی سازمان
مرحله دوم : مطالعه عوامل خارجی
مرحله سوم : مطالعه عوامل داخلی
مرحله چهارم: تدوین چشم انداز ماموریت و اهداف بلند مدت
مرحله پنجم: طراحی و تدوین استراتژی ها
فاز دوم
مرحله اول : تعیین اهداف سالیانه
مرحله دوم : تدوین برنامه های عملیاتی، بودجه و الزامات
مرحله سوم : طراحی CPM برنامه ها و اقدامات پیشبینی شده
مرحله چهارم: تغییرات استراتژیک
فاز سوم: هدایت و بهبود مستمر
10) مجری و همکاران اصلی
ردیف
نام ونام خانوادگی
میزان تحصیلات
رشته تحصیلی
سازمان متبوع
1
2
3
4
12) هزینه ها:
نوع مسئولیت
تعداد افراد
کل ساعات کار برای طرح (هر نفر)
جمع حق الزحمه به ریال
مدیر پروژه
1
720
144000000
مدیر تیم
2
720
144000000
مشاور
1
540
135000000
تیم کارشناسی
4
800
160000000
هزینه های تکثیر اوراق و پرسشنامه ها و غیره
000/000/10
جمع کل هزینه ها
593000000
1 – Validity
2 – Fred. R. David
3 – Pearce & Robinson
4 – Reliability
5 – Dichotomy in Policy VS. Administration
—————
————————————————————
—————
————————————————————
17