استاد محترم
دانشجویان :
فصل سیزدهم : بررسی ، تحلیل و طراحی سیستم
در این فصل، در خصوص روشهای مورد استفاده به وسیله سازمان ها، برای ایجاد سیستم های ویژه، بحث و بررسی خواهد شد.
بررسی سیستم ها:
بررسی سیستم، گام نخست توسعه سیستم های اطلاعاتی تجاری اصلاح شده یا جدید است. هدف کلی از بررسی سیستم این است که بدانیم که آیا با سیستم موجود، سازمان به اهداف خود خواهد رسید یا خیر؟ در این مرحله، مشکلات یا موقعیت های بالقوه در بررسی سیستم شناسایی می شود. *کدام سیستم پیشرفته یا جدید می تواند مشکلات اصلی سازمان را حل کند؟ * سیستم جدید چه مشکلات اساسی را باید حل کند؟ * کدام سیستم پیشرفته یا جدید می تواند فرصت هایی را فراهم کند؟ *چه موقعیت هایی را سیستم جدید باید ایجاد کند؟ * چه نوع سخت افزار، نرم افزار، پایگاه داده، ارتباطات راه دور و کارکنان یا روندهای جدید، سیستم موجود را بهبود خواهد داد؟ *هزینه های بالقوه( ثابت یا متغیر) چه مقدار هستند؟ * خطر و ریسک های وابسته چه میزان هستند؟
آغاز بررسی سیستم ها:
فرم تقاضای سیستم، سندی است که به وسیله افرادی تکمیل می شود که می خواهند در بخش سیستم اطلاعاتی، بررسی سیستم ها راه اندازی شود.
این فرم معمولاً شامل اطلاعات زیر است:
مشکلات یا فرصت های موجود در سیستم
اهداف بررسی سیستم ها
خلاصه ای از سیستم درخواستی
هزینه و سود های مورد انتظار از سیستم پیشنهادی
اطلاعات موجود در فرم تقاضای سیستم به تفسیر کردن و رده بندی فعالیت های بخش سیستم اطلاعاتی کمک می کند.
مشارکت در بررسی سیستم ها:
گام نخست، چه کسانی از تیم توسعه باید در مرحله بررسی پروژه شرکت کنند. اعضای تیم توسعه که در مرحله خاص توسعه شرکت می کنند در طول زمان، مختلف هستند. برخی از اعضای تیم توسعه در یک مرحله، مشارکت با ارزش تری نسبت به دیگران خواهند داشت.
اعضای تیم توسعه که در بررسی توسعه سیستم شرکت می کنند، در نهایت یک گزارش در توجیه توسعه سیستم به مدیران ارشد ارائه می دهند.
تحلیل امکان سنجی: feasibility analysis این مرحله، حل کردن مشکل یا مواجه شدن با موفقیت را بررسی میکند.
امکان سنجی فنی: آیا سخت افزار، نرم افزار و دیگر اجزای سیستم می توانند برای حل مشکل توسعه یابند.
امکان سنجی اقتصادی: آیا از لحاظ مالی و اقتصادی، سیستم ارزش افزوده ای ایجاد می کند یا خیر؟
امکان سنجی عملیاتی: آیا پروژه می تواند اجرا شود یا خیر؟
در نهایت جدول امکان سنجی نشان می دهد که آیا پروژه می تواند در یک بازه زمانی قابل قبول کامل شود یا خیر؟
انتخاب روش شناسی توسعه سیستم:
انتخاب روش شناسی سیستم ها در طی مرحله بررسی سیستم ها رخ می دهد
گزارش بررسی سیستم ها: The system investion report
نخستین برداشت از بررسی سیستم ها «گزارش بررسی سیستم» است. نتایج بررسی سیستم ها و فرایند تحلیل امکان سنجی را خلاصه کرده و یک یا چند سیستم را برای تکمیل توسعه سیستم پیشنهاد می دهند. این گزارش ها در واقع اثربخشی و کارایی را افزایش می دهند.
گزارشات بررسی سیستم به وسیله مدیر ارشد یا یک مشاور یا کمیته راهبردی که شامل مدیر ارشد و کاربرانی از اداره سیستم اطلاعاتی و نواحی اصلی دیگر است، بررسی می شود.
کمیته راهبردی پیشنهاد می کند که فرآیند توسعه سیستم در مرحله تحلیل سیستم ها ادامه یابد.
تحلیل سیستم:
گام بعدی، انجام تحلیل مفصل از برنامه موجود است. تحلیل سیستم برای درک اینکه چگونه سیستم موجود در حل مشکل شناسایی شده در بررسی سیستم، کمک می کند. این تلاش شامل درک ابعاد وسیع تری از میزان محدودیت سیستم موجود است . نخستین خروجی لیستی از اولویت ها و نیازمندی های سیستم است.
تحلیل کلی:
تحلیل سیستم ها با تعیین اهداف کلی سازمان و مشخص کردن اینکه چگونه سیستم اطلاعاتی پیشنهادی یا موجود در رسیدن به اهداف کمک میکند، شروع می شود.
تحلیل اطلاعاتی یک شرکت کوچک می تواند نسبتاً آسان باشد. ارزیابی سیستم اطلاعاتی موجود برای شرکت های بزرگ می تواند یک فرایند خسته کننده و طولانی باشد.
ارزیابی سیستم اطلاعاتی سازمان های بزرگ از طریق یک دستورالعمل تحلیل رسمی بیان می شود.
1. گردآوری مشارکت کنندگان در تعیین سیستم (گردآوری مشارکت کنندگان در تحلیل)
2. جمع آوری داده های مناسب و نیازها
3. تحلیل داده ها و نیازمندیها
4. تهیه یک گزارش از سیستم موجود، نیازمندی های سیستم جدید و اولویت های پروژه (گزارش تحلیلی سیستم)
مشارکت کنندگان در تحلیل سیستم ها:
گام نخست، گردآوری یک گروه از افراد برای بررسی سیستم های موجود است.
این گروه شامل ؛ کاربران و ذی نفعان، کارکنان سیستم اطلاعاتی و مدیران هستند. این گروه یک لیست از اهداف و فعالیت های ویژه را ایجاد می کنند .
یک بیانیه از منابع مورد نیاز در هر مرحله از قبیل کارکنان، ملزومات و نظایر آن ارائه می گردد.
معمولاً یک ارزیاب اصلی برای بازبینی پیشرفت کارگروه انتخاب می شود.
جمع آوری داده:
به دست آوردن اطلاعات اضافی درباره مشکلات و نیازهای تشخیص داده شده در گزارش بررسی سیستم است. نقاط قوت و ضعف سیستم موجود مشخص میشود.
تشخیص منابع داده:
جمع آوری داده از تشخیص و اختصاص منابع داده شروع می شود. به طور کلی دو منبع خارجی و داخلی وجود دارند.
منابع داخلی:
* کاربران، ذینفعان و مدیران
* نمودار های سازمانی
* رویه های دستی و سیاست های مکتوب
* گزارش های مالی
* اسناد اجرایی سیستم اطلاعاتی
* سایر مقیاس های مربوط به فرایندهای موجود کسب و کار.
بیشتر تهیه کنندگان منابع خارجی ذی نفعان هستند
منابع خارجی:
* مشتریان
* فروشندگان
* ذی نفعان
* سازمان های دولتی و منطقه ای
* رقیبان * سازمان های حمایت کننده از محیط زیست * مجلات ، کتاب ها و نشریه های بازرگانی مرتبط با سازمان
* مشاوران خارجی و گروه های تبلیغاتی دیگر
اجرایی کردن مرحله جمع آوری داده:
زمانی که منابع جمع آوری داده شناسایی و مشخص شدند، مرحله جمع آوری داده ها آغاز می شود
جمع آوری داده به ابزار و روشهای متعددی از قبیل مصاحبه، مشاهده مستقیم و پرسشنامه نیاز دارد.
به وسیله مشاهده یک یا چند عضو گروه تحلیل مستقیماً سیستم موجود را در عمل مشاهده می کنند. یکی از بهترین روش ها برای درک چگونگی فعالیت های سیستم موجود ،مشاهده کار کاربران با هدف کشف چگونگی گردش داده در کارهای تجاری است. مشاهده مستقیم کار کاربران، گزارش های آنان و مواردی از این دست، کمک به یافتن مشکلات موجود می کند.
اعضای گروه تحلیل، تشخیص خواهند داد که کدام فرم ها و روندهای مناسب و کدام نامناسب بوده و به اصلاح و تغییر نیاز دارد.
برای جمع آوری داده ها در برخی موارد تماس های تلفنی یک روش بسیار خوب است. دیگر شبیه سازی از یک سیستم شبیه سازی فروش، موجودی های کالا، شکایت مشتریان و نظایر آن می توان برای درک چگونگی سیستم موجود استفاده کرد.
تحلیل داده :
پس از جمع آوری داده ها باید به گونه ای تغییر داد تا برای اعضای مشارکت کننده تیم توسعه که در تحلیل سیستم شرکت دارند قابل استفاده باشد. به این تغییر، تحلیل داده گفته می شود. ابزارها و تکنیک های رایج برای تحلیل داده شامل برنامه های روندنمای شبکه ای هستند.
برنامه روندنما: Application Flowcharts
برنامه روندنما رابطه بین برنامه ها و سیستم را نشان می دهد. بهتر است بررسی ها به وسیله تحلیل داده با برنامه روندنما انجام شود. استفاده از این ابزار برای تحلیل داده ، رابطه بین انجام سفارش، کنترل موجودی، ایجاد صورت حساب و برنامه تحلیل بازار را آشکار خواهد کرد. در نمودار شما می بینید که برنامه سفارش فروش ، داده مهم برای کنترل موجودی و برنامه تحلیل بازار را فراهم می کند. برنامه کنترل موجودی نیز داده را برای برنامه تهیه صورت حساب فراهم میکند.
روندنمای شبکه ای: Grid charts
جدولی است که روابط بین دو جنبه از تلاش های توسعه سیستم را نشان می دهد . به عنوان مثال از یک پایگاه داده چگونه برنامه های گوناگون استفاده می کنند
روش دیگر جمع آوری داده، نمونه گیری آماری است. در این روش نمونه های تصادفی از داده در نظر گرفته می شوند.
تحلیل نیازمندی ها( درخواست ها) :
هدف ، مشخص کردن نیازهای کاربران، ذی نفعان و سازمان است.
یکی از دشوارترین روندها در تحلیل سیستم، استخراج درخواست های سیستم یا کاربر است. مشکلات ارتباطی می تواند با تعیین نیازها تداخل داشته باشد. مدیر فروش خواستار روش بهتر برای ردیابی مشتریان است.
مدیر فروش مایل است فروشندگان شرکت را بر اساس میزان فروش رتبه بندی کند. مدیر مالی خواستار روش های مختلف کاهش قیمت تمام شده را محاسبه کند.
مدیر تولید ممکن است خواستار یک گزارش روزانه از تمامی اقلام موجودی باشد. هدف از تحلیل درخواست ها به دست آوردن این تقاضاها به طور گسترده است .
1.پرسش مستقیم:
اصلی ترین روش های مورد استفاده در تحلیل درخواست ها، پرسش مستقیم است. این نوع پرسش، رویکردی است که از کاربران، ذی نفعان و سایر مدیران سوال خواهد شد که از یک سیستم جدید یا سیستم اصلاح شده ، چه خواسته ای دارند. پرسش بیانه ها برای درک و هدایت درخواست ها با هدف پاسخ گویی بهتر به درخواست ها است.
2. عوامل حیاتی موفقیت:
در این رویکرد از مدیران و تصمیم گیرندگان خواسته می شود عوامل و اقلامی که برای موفقیت ناحیه آنها یا سازمان مهم است را لیست کند.
3.طرح سیستم های اطلاعاتی:
ترجمه از اهداف راهبردی و سازمانی در توسعه سیستم های ابتدایی است. فرایند طرح ریزی سیستم های اطلاعاتی اغلب ناشی از ایجاد اسناد برنامه ریزی راهبردی است که برای مشخص کردن درخواست های سیستم استفاده می شود.
طرح سیستمهای اطلاعاتی ، یک رویکرد بلندمدت از فناوری اطلاعات در سازمان ها اتخاذ می کند
4.برنامه های مشترک توسعه:
در جمع آوری سنتی داده و روند تحلیل درخواست استفاده میشود. به طور خلاصه به آن JADگفته می شود و قدیمی می باشد و به وسیله شرکت IBM کانادا در سال 1970 توسعه یافته است. در آن هر یک از کاربران، ذی نفعان و متخصصین سیستم اطلاعاتی برای تحلیل سیستم موجود، پیشنهاد راه های ممکن و شناسایی درخواست های یک سیستم اصلاح شده یا جدید با یکدیگر کار میکند. JAD شامل دارندگان مشکل و فراهم کنندگان راه حل است.
Criticol success factars
Joint application develop ment
5.برنامه سریع توسعه:
روش موثر دیگری برای شناسایی و مشخص کردن درخواست های سیستم یک گروه را، برنامه سریع توسعه می گویند. (RAD)
نمونه سازی و دیگر روش های ساختار یافته می تواند به گونه ای سریع و دقیق، درخواست ها را برای توسعه سیستم تعیین کند. RAD شامل فرایندی است که در آن، یک نمونه ساخته می شود تا کاربران، ذی نفعان و مدیران مشاهده و بررسی کنند که آیا سیستم جدید به درخواست ها پاسخ می دهد یا خیر؟
این روش به میزان قابل توجهی، زمان توسعه را کاهش می دهد.
گزارش تحلیل سیستم:
این گزارش خروجی اولیه تحلیل سیستم هاست.
1. نقاط ضعف و قدرت سیستم موجود را از نظر ذی نفعان نشان دهد
2. درخواست های ذینفعان و کاربران برای سیستم جدید که به آن تقاضای اصولی گفته می شود.
3. درخواست های سازمانی برای سیستم جدید معین شوند
4. تشریح این مسئله در کدام سیستم اطلاعاتی جدید باید برای حل مشکل اقدام کند.
ویژیگی
Rapid application develop ment
گزارش تحلیل سیستم به مدیران درک خوبی از مشکلات و توانایی سیستم موجود می دهد. اگر گزارش نشان دهد که تغییرات دیگر بخش های سیستم می تواند بهترین راه حل مشکل باشد، فرایند توسعه می تواند دوباره با بررسی سیستم ها آغاز شود. اگر گزارش تحلیل سیستم نشان دهد که توسعه یک یا چند سیستم جدید، سودمند خواهند بود ؛ طراحی سیستم آغاز می شود.
طراحی سیستم ها:
انتخاب و طرح ریزی یک سیستم است که به نیازهای مد نظر برای اجرای راه حل مشکلات ، پاسخ دهد. نتیجه طراحی سیستم، یک سیستم اصلاح شده یا جدید خواهد بود. مشکلات جزئی به اصلاحات جزئی نیاز داریم. تغییرات اساسی ممکن است به وسیله مرحله تحلیل سیستم پیشنهاد شود.
طراحی فیزیکی و منطقی:
سیستم های اطلاعاتی با توجه به دو بعد منطقی و فیزیکی طراحی می شوند. بُعد طراحی منطقی سیستم، اجزای مختلف سیستم اطلاعاتی با یکدیگر کار خواهند کرد. در طراحی منطقی یک دستگاه ورودی چه امکانات و ویژگی های مشخصی باید داشته باشد و در طراحی فیزیکی ، نوع و تولید کننده دستگاه ورودی مشخص می شود.
* طراحی منطقی:
نیازها و اهداف عملیاتی سیستم را شرح می دهد. که کدام سیستم برای حل مشکلات شناسایی شده و می تواند اجرایی شود. بدون این مرحله، جنبه های تکنیکی سیستم راه حل مشکلات را مبهم می سازد.
طراحی خروجی : تمامی خروجی های سیستم را تشریح می کند و شامل گونه ها، قالب بندی ها، محتوا و تناوب خروجی ها است.
طراحی ورودی: زمانی که طراحی خروجی کامل شود، طراحی ورودی آغاز می شود. طراحی ورودی نوع، قالب بندی، محتوا و تناوب داده ورودی را تعیین میکند. مثال_ تقاضایی که به وسیله ورود اطلاعات حساب مشتری به سیستم داده میشود، به وسیله نماینده خدمات فروش قابل دسترسی است.
طراحی پردازش: انواع محاسبات، مقایسه ها و تغییرات کلی در داده هایی که مورد نیاز سیستم است طراحی پردازش مشخص می شوند. مثال_ یک برنامه پرداخت حقوق. از روندنما ها و جداول تصمیم ، جهت محاسبات و مقایسه ها در طراحی پردازش استفاده می شود.
طراحی پرونده و پایگاه داده: سیستم های اطلاعاتی، نیاز مبرمی به استفاده از سیستم پایگاه داده و پرونده ها دارند. توانایی های سیستم در طی مرحله طراحی منطقی مشخص میشود. مثلاً به روز رسانی آنی پیشینه مشتریان.
طراحی ارتباطات از راه دور: درطی طراحی منطقی ، سیستم های ارتباطی و شبکه باید مشخص و تعیین شود. مثال_ مسئول هتل می توانند یک سیستم مشتری/ خدمات را به تعداد مشخصی از ایستگاه های کاری که به یک سیستم خدمت گذار متصل می شوند مشخص کند.
طراحی دستورالعمل ها ( رویه ها) : تمام سیستم های اطلاعاتی نیازمند دستورالعمل هایی برای اجرای برنامه ها و کنترل مشکلاتی که رخ می دهند هستند. این رویه های مهم در طی طراحی دستورالعمل ها ایجاد می شوند. پس از طراحی، دستورالعمل ها با استفاده از برنامه های نوشتاری شرح داده می شود.
طراحی شغل و کارکنان: برخی از سیستم ها به کارکنان اضافی نیاز دارند و سیستم های دیگر ممکن است به تغییر یا اصلاح وظایف وابسته به یک یا چند موقعیت کاری سیستم اطلاعاتی موجود ، نیاز داشته باشند. موقعیت های کاری جدید یا اصلاح شده در طول طراحی شغل و کارکنان تعیین می شوند.
طراحی کنترل و امنیت: یک بخش مهم دیگر از طراحی منطقی مشخص کردن تناوب ها و ویژگی های سیستم پشتیبانی مورد نیاز است. به طور کلی، تمام ابزارهای مورد استفاده باید یک پشتیبان و جایگزین داشته باشند.
*طراحی فیزیکی :
ویژگی های ضروری اجزای سیستم را برای اجرای طراحی منطقی، تعیین می کند.
طراحی سخت افزار: تمام تجهیزات رایانه ای شامل دستگاه های ورودی، پردازشگرها، و خروجی ها باید با توجه به ویژگی های اجرایی تعیین شوند .
طراحی نرم افزار: تمامی نرم افزار ها باید با توجه به امکانات مورد نیاز تعیین شود .
طراحی پایگاه داده: ساختار و فعالیت های یک یا چند پایگاه داده باید مشخص شوند. روابط بین اجزای داده موجود در طراحی منطقی باید به خوبی در طراحی فیزیکی نمایش داده شود .
طراحی ارتباط از راه دور: اگر طراحی منطقی مشخص کند که تمامی اعضای یک بخش باید به ارتباط از طریق پست الکترونیک دسترسی داشته باشند، پیکربندی شبکه محلی و نرم افزارهای ارتباطی باید دارای این امکان باشد .
طراحی کارکنان: شامل تعیین مشخصات و تجربه افراد برای پاسخ گویی به نیازهای تعریف مشاغل معین شده در طراحی منطقی است .
طراحی کنترل و رویه ها: تعیین خواهد شد که چگونه هر برنامه اجرا می شود.
ملاحظات ویژه طراحی:
تعدادی ملاحظات در طی دو مرحله طراحی منطقی و فیزیکی سیستم مد نظر قرار گیرند.
* اهمیت رویه های ورود: کنترل مشکلاتی از قبیل جلوگیری از ورود هکر های مجرم به سیستم یا دستیابی اشتباهی یک کاربر به داده های محرمانه سبب ایجاد امنیت در سیستم خواهد شد. رویه های ورود ( برقراری ارتباط) نخستین خط دفاعی در مقابل این مشکلات است.
از شماره های شناسایی، کلمه عبور و و دیگر محافظ های امنیتی برای ورود افراد به منابع اطلاعاتی رایانه ای استفاده می شود ، که فقط افرادی که اجازه دسترسی به سیستم یا برنامه ویژه را دارند، با آنها کار کنند. این برقراری ارتباط که به آن ورود به سیستم گفته می شود.
شناسایی به این معناست که رایانه کاربر را به عنوان یک کاربر معتبر شناسایی می کنند. برای استفاده از برنامه هایی که بسیار حساس و امنیتی هستند باید از مرحله رسیدگی عبور کنید. باید یک کد اضافه نیز قبل از دسترسی، در سیستم وارد کنید. پس از تصویب، به کاربر اجازه داده می شود که به برنامه ها و بخش های ممنوعه دسترسی داشته باشد.
*پردازش متقابل: افراد مستقیماً با اجزای پردازش سیستم از طریق پایانه ها یا رایانه های شخصی در شبکه ای تعامل دارند. پاسخ سیستم به کاربر و برعکس در یک روش بلادرنگ رخ می دهد که این به معنای انجام کار در کسری از ثانیه است. این نوع پردازش موجب موقعیت های جدیدی می شود.
1. سیستم های گزینشی
2. دستورهای کمکی
3. امکانات جدول مراجعه
4. روش شروع دوباره
شیوه های طراحی
سیستم گزینشی، کاربر به آسانی آنچه که از یک لیست میخواهد، انتخاب می کند. هر زمانی که یک فرد در کار با سیستم دچار سردرگمی یا مشکل شود، با مراجعه به بخش دستورات کمکی، ابزارهای کمکی را فعال می کنند. صفحه نمایش کمکی فعال شده است. جداول مراجعه با برنامه های رایانه ای برای ساده و کوتاه کردن ورودی داده، توسعه یافته و استفاده می شود. از این جداول می تواند از هدر رفتن زمان برای وارد کردن داده مشابه در سیستم جلوگیری کند.
روش شروع دوباره _ به وسیله روش شروع دوباره راه اندازی دوباره یک برنامه از هر جا که قطع شده باشد، برای هر فردی آسان است.
*اجزای گفتگوی متقابل : گفتگو به مجموعه ای از پیامها و ارتباطات فوری بین سیستم و کاربر گفته می شود.
این اجزا باید در طول طراحی سیستم در نظر گرفته شود:
وضوح
زمان پاسخگویی
هماهنگی
قالب بندی ( فرمت )
احترام
*چگونگی کشف و تصحیح اشتباهات: بهترین و ارزانترین زمان برای رسیدگی به مشکلات بالقوه، مراحل اولیه طراحی است.
* امنیت، کلاهبرداری و تجاوز به حریم شخصی:
1.مشخص کردن مشکلات بالقوه
2. مشخص کردن اهمیت این مشکلات
3. مشخص کردن بهترین شیوه برای حل مشکلاتی که رخ می دهند
4. مشخص کردن بهترین شیوه یا روش برای جلوگیری از مشکلات بالقوه
برای جلوگیری از این خطرات :
*اهمیت پشتیبانی فروشنده: هنگامی که فردی یک رایانه شخصی یا شرکتی یک رایانه اصلی بزرگ را خریداری می کند ، باید به برخی از امکانات فروشنده توجه خاص شود
که شامل :
1. فروشندگان قابل اعتماد و از نظر مالی با ثبات باشد
2. نوع خدمات پس از فروش
3. محصولات و خدماتی که فروشنده ارائه می کند
4. تمایل فروشنده به نشان دادن اجناس
5. توانایی فروشنده در تعمیر سخت افزار
6. توانایی فروشنده در ایجاد تغییر یا اصلاح نرم افزار
7. پیشنهاد آموزش به وسیله فروشنده به کاربران سیستم های اطلاعاتی یا کاربران سیستم
8. ارزیابی فروشنده به وسیله سازمان های مستقل
*جایگزین برای مرحله طراحی سیستم:
اگر نرم افزار و سخت افزار اضافی مورد نیاز نباشد، جایگزین طراحی سیستم، بدون خرید از فروشندگان صورت خواهد گرفت. اگر سیستم جدید پیچیده باشد، گروه اصلی توسعه ممکن است تمایل داشته باشد که دیگر کارکنان نیز در انجام کارهای جایگزین شرکت داشته باشند.
*بررسی مالی:
تعیین آنکه کدام انتخاب برای یک شرکت خاص در یک شرایط معلومی بهتر است، تصمیم سختی است.
*ارزیابی و انتخاب یک طراحی سیستم:
بررسی و جایگزینی طرح های مختلف و انتخاب طرحی که بهترین راه حل و پشتیبانی از اهداف را ارائه می دهد، آخرین مرحله طراحی سیستم است. در هنگام بررسی هر طرح باید به کارایی، هزینه ها، کنترل و پیچیدگی های آن توجه کرد.
* بررسی مقدماتی: بررسی مقدماتی جهت حذف بعضی از پیشنهاد ها است. از فروشندگان درخواست می شود که با ارائه نهایی پیشنهاد خود، طرز کار با سیستم را نشان دهند. طرز کار با سیستم باید به وضعیت واقعی عملیات نزدیک باشد.
*شیوه های ارزیابی :
چهار روش عمومیت دارد :
1. گروه توافق
2. تحلیل هزینه/ سود
3. آزمون مقایسه ای
4. ارزیابی امتیاز ها
_ گروه توافق: معمولاً این گروه از نفرات گروه توسعه که در طراحی و تحلیل سیستم شرکت داشته اند تشکیل می شود.
_ تحلیل هزینه/ سود: تمامی هزینه های طرح بر اساس قوانین و مقررات مالی با سود های مرتبط مقایسه می شوند.
_ آزمون مقایسه ای: آزمونی است که تحت شرایط یکسان سیستم عامل ها را مقایسه می کند. سرعت، ظرفیت ذخیره و قابلیت پردازش
*انجماد ویژگی های طراحی سیستم:
به معنای این است که تغییر دیگری در سیستم نمی توان ایجاد کرد.
*قرارداد:
مهمترین مراحل در نصب و اجرای سیستم، انعقاد صحیح قرارداد است. قراردادها در جهت حمایت از فروشندگان می کند.
قراردادها مد نظر خریداران است عبارتند از:
در آزمون قبولی، از داده واقعی استفاده می شود
بازرسی اجباری
توافق برای پشتیبانی
قرارداد مشروط
شرط جمع آوری
وضعیت و شرایط مالی
درخواست پیشنهاد
*گزارش طراحی: آخرین خروجی سیستم، طراحی مشخصات سیستم است. این مرحله شامل یک گزارش فنی است که جزئیات خروجی، ورودی، رابط کاربر سیستم، سخت افزار، نرم افزار، پایگاه داده، ابزار ارتباط از راه دور، کارکنان و رویه کار و چگونگی اتصال اجزا را توضیح می دهد.
پایان فصل 13
فصل چهاردهم : اجرا ، تعمیرات و بازنگری سیستم
اجرای سیستم:
پس از این که سیستم اطلاعاتی طراحی شد، قدم بعدی نصب و آماده کردن سیستم برای شروع به کار است. این مرحله از چرخه عمر توسعه سیستم، اجرای سیستم نامیده می شود. مرحله اجرا شامل توسعه نرم افزار، سخت افزار، آماده سازی کاربران، استخدام و تعلیم کارکنان، آماده سازی محل و اطلاعات ، نصب ، آزمون، شروع کار و پذیرش کاربران است.
*خرید سخت افزارها از طریق فروشنده سیستم اطلاعاتی:
اجرای سیستم ها نیازمند خریداری، کرایه یا اجرا کردن منابع رایانه ای هستند.
دستیابی به نرم افزار: ساخت یا خرید:
نرم افزارها از تولیدکنندگان برون سازمانی خریداری شده یا در سازمان تولید می شوند. تصمیم در مورد تهیه نرم افزار مورد نیاز از منابع داخلی یا خارجی را « تصمیم ساخت یا خرید» می گویند.
نرم افزار توسعه یافته به عنوان سازمانی :
برخی از دلایل یک شرکت ممکن است نرم افزار توسعه یافته برون سازمانی را خریداری یا اجاره کند. شامل:
هزینه های کمتر ، ریسک کمتر در مورد ویژگی ها و عملکرد آن و سهولت در نصب و راه اندازی.
تهیه نرم افزار های توسعه یافته برون سازمانی :
بازبینی نیازها و الزامات
تهیه نرم افزار
تغییر یا بومی سازی نرم افزار
تهیه رابطه نرم افزار
آزمودن و پذیرفتن برنامه
پشتیبانی از نرم افزار و ایجاد تغییرات لازم
مراحل
نرم افزار توسعه یافته داخلی:
به صورت درون سازمانی است. مستلزم توسعه داخلی نرم افزار می باشد که در طی آن، اعضای سیستم اطلاعاتی شرکت مسئول تمام جنبه های توسعه برنامه های مورد نیاز هستند .
این برنامه های نرم افزاری به آسانی و در زمانی کوتاه به وسیله رقبا، تکثیر و کپی برداری نمی شود.
*تیم برنامه نویس ارشد:
تیم برنامه نویس ارشد، گروهی از متخصصان ماهر سیستم اطلاعاتی با وظیفه طراحی و اجرای مجموعه ای از برنامه ها است. این تیم مسئولیت کلی برای ساخت بهترین نرم افزار ممکن را بر عهده خواهد داشت. هر گروه باید دارای یک برنامه نویس ارشد، برنامه نویسی پشتیبان، یک یا چند برنامه ریز دیگر، یک بایگان و یک یا چند منشی یا کارمند باشد .
*چرخه عمر برنامه نویس: مجموعه ای از مراحل و فعالیتهای برنامه ریزی برای افزایش توسعه نرم افزارهای خوب ایجاد شده اند. این مراحل چرخه عمر برنامه نویسی هستند.
مراحل چرخه عمر برنامه نویسی:
1. تعریف مسئله نیازمند تعیین ورودی و خروجی مورد نیاز است. کاربران آینده نگر
2. مرحله تحلیل و طراحی تاکید اصلی تحلیل بر رسیدگی به موقعیت ها و مشکلات موجود است؛ تاکید اصلی طراحی ایجاد روش های جدید لازم برای حل مشکلات می باشد.
3. انتخاب زبان شامل تعیین بهترین زبان برنامه نویسی برای نرم افزارهای کاربردی است.
4. کد گذاری برنامه، فرایندی در نوشتن دستورالعمل های مورد نیاز زبانی است.
5. آزمون و مشکل زدایی، فرایند حصول اطمینان از اجرای برنامه به همان صورتی که تعیین شده است، می باشد. مشکل زدایی، فرایند تعیین و حذف خطاهاست.
6. مستند سازی برنامه
7. اجرای تغییر، فرایند قرار دادن برنامه در عمل است. یک روش برای تغییر یک برنامه جدید که پردازش موازی نامیده می شود.
ابزار و روش های توسعه نرم افزار:
1. طراحی با ساختار :
یک روش شناخته شده برای طراحی و توسعه برنامه های نرم افزاری است. هدف کلی ایجاد روش ها و رویکردهای قابل استفاده؛ نرم افزاری بهترین توسعه داده شوند .
هر ماژول دارای یک نقطه ورودی و یک نقطه خروجی است. واحد هایی که در راس نمودار ساختار هستند، تصمیماتی را اتخاذ می کنند که واحدهای زیرین یا واحد هایی که در پایین نمودار قرار دارند را کنترل و هدایت می کنند.
اگر تصمیمی به وسیله یک واحد اتخاذ شود، تمام واحد هایی که تحت تاثیر این تصمیم هستند باید در زیر آن قرار گیرند. درجه ای که یک واحد وظیفه ای کلی را انجام می دهد، پیوستگی نامیده می شود.
درجه ای که واحدها به یکدیگر مرتبط یا وابسته هستند، اتصال نامیده می شود. واحدها باید پیوستگی زیاد و اتصال کم داشته باشند.
2. برنامه نویسی ساختاری:
برنامه نویسی ساختاری، نگهداری برنامه را آسان تر و سریع تر کرده است. هدف ، کاهش یا حل پیچیدگی برنامه های رایانه ای است.
1-2 برنامه نویسی ساختاری: رویکرد بالا_ پایین:
یک روش خوب برای نوشتن یک برنامه بزرگ، شروع با واحد اصلی و کار بر روی سایر واحدها است. این رویکرد، روش بالا_ پایین برنامه نویسی نامیده می شود. می تواند جلوگیری از مشکلات کدگذاری و مشکل زدایی کمک کند.
_ شبه کد: PSEUDOCODE
شبه کد یک برنامه واقعی نیست، ولی مجموعه ای از دستورالعمل هایی است که شبیه زبان انگلیسی نوشته می شوند. نشان می دهند برنامه چه کاری را انجام می دهد و چه مراحلی از برنامه را باید پیگیری کند.
دستیابی به سیستم های ارتباط از راه دور و پایگاه داده:
یکی از انواع تجهیزات کاربردی است که سریع ترین رشد را در تجارت امروزه داشته است. این سیستم دارای مصارف خاص و مشخص است. ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار نیاز دارد. برای سیستم های مشتری/ خدمات و پردازنده های مرکزی، سخت افزار مورد نیاز شامل تجهیزات و دستگاه های مختلف از قبیل اتصال دهنده ها، پردازنده های ارتباطی و تجهیزات مختلف شبکه است.
برای تهیه سخت افزار و نرم افزار سیستم ارتباط از راه دور به بحث های گذشته توجه کنید.
آماده سازی کاربران:
فرایند آماده کردن مدیران، تصمیم گیرندگان، کارکنان و سایر کاربران و ذی نفعان برای استفاده از سیستم جدید است. آماده سازی معمولی کاربران با استفاده از سمینارها، خبرنامه ها است. پشتیبانی مستمر ، هدف ، آگاهی کامل کاربران و رسیدن به مزیت های سیستم جدید است.
اماده سازی و دسته بندی کاربران نیز از دیگر جنبه های پشتیبانی است.
کارکنان سیستم اطلاعاتی: استخدام آموزش:
موفقیت هر سیستم به چگونگی استفاده کاربران و کارکنان سیستم اطلاعاتی از آن بستگی دارد.
آماده سازی فضای فیزیکی: SITE
محل استقراری که برای سیستم جدید مورد نیاز است ، این فرآیند با جا به جا کردن وسایل و ایجاد فضای خالی صورت می گیرد. سیستم های بزرگتر نیازمند سیم کشی خاص و سیستم تهویه مخصوص هستند.
آماده سازی داده:
اگر سازمانی بخواهد روند کاری خود را کاملاً رایانه ای کند، باید تمام پوشه های دستی را به پوشه های رایانه ای تبدیل کند. این کار را آماده سازی داده یا تبدیل داده می نامند.
نصب:
فرایند قرار دادن فیزیکی تجهیزات رایانه ای در محل مناسب و به کار انداختن آن است. این مسئولیت بر عهده تولید کننده تجهیزات رایانه ای است.
آزمایش سیستم:
این کار نیازمند آزمودن هر یک از برنامه ها( آزمون دستگاه)، آزمودن سیستم کلی برنامه ها، آزمودن برنامه ها با حجم بالای داده و آزمودن تمامی برنامه های مرتبط با یکدیگر است. آزمون سیستم نیازمند آزمودن تمام برنامه ها با یکدیگر است.
آزمون سیستم تضمین می کند که خروجی یک برنامه می تواند به عنوان ورودی یک برنامه دیگر در سیستم استفاده شود.
آزمون حجم برای تضمین این موضوع که سیستم می تواند حجم بالایی از داده ها را تحت شرایط عملیاتی اداره کند، اجرا می شود.
آزمون یکپارچگی تضمین می کند که برنامه های جدید می توانند با سایر برنامه های اصلی تعامل داشته باشند. همچنین اطمینان حاصل میکند داده ها به صورت موثر و بدون خطا به سایر برنامه ها جریان دارد.
آزمون پذیرش، اطمینان حاصل می کند این اهداف اجرایی و همه اهداف دیگر که برای سیستم یا برنامه تعیین شده اند، رضایت بخش هستند .
راه اندازی: راه اندازی با آخرین سیستم اطلاعاتی آزمون شده شروع می شود.
1.تبدیل مستقیم: تبدیل مستقیم شامل متوقف کردن سیستم قدیمی و راه انداختن سیستم جدید
2.تبدیل مرحله ای: در این روش که گاهی اوقات روش موازی نامیده می شود ، سیستم جدید به آهستگی مورد بهره برداری قرار می گیرد، در حالی که سیستم قدیمی به آهستگی از مدار خارج می شود.
3.تبدیل آزمایشی: راه اندازی استفاده از روش تبدیل آزمایشی یا راهنما، شامل اجرای یک نمونه یا نسخه کوچکی از سیستم جدید در کنار سیستم قدیمی است. پس از اینکه نمونه آزمایشی بدون خطا یا اشکال اجرا شد، سیستم قدیمی متوقف شده و سیستم جدید کاملاً عملیاتی می شود.
پذیرش کاربر: یک توافق رسمی امضا شده به وسیله کاربر که در آن مراحل نصب سیستم کامل تایید شده است.
نگهداری سیستم: نگهداری سیستم شامل بررسی، تغییر و ارتقا بخشیدن سیستم به منظور مفیدتر ساختن آن برای دستیابی به اهداف سازمان کاربران است .
علل تغییرات و نگهداری: یک برنامه در حالت ایده آل، نیازمند نگهداری اندکی است.
علت های اصلی نگهداری و تعمیر برنامه شامل:
1.درخواست های جدید ذی نفعان، کاربران و مدیران
2. اشکال و خطا در برنامه
3. مشکلات فنی و سخت افزاری
4. ادغام شرکت های بزرگ و کسب سود
5. قوانین دولتی که نیازمند تغییر در برنامه ها هستند
انواع تعمیرات و نگهداری:
1. تعمیر موضوعی برنامه
2. انتشار جدید
3. در نهایت نسخه جدید
درخواست برای فرم تعمیرات و نگهداری:
مدرکی است که به طور رسمی اصلاح یک یا چند برنامه را مجاز می کند. این فرم به وسیله مدیر سیستم اطلاعاتی امضا میشود.
انجام تعمیرات و نگهداری:
گروهی که سیستم را ساخته و طراحی می کند نگهداری آن نیز انجام می دهد.
رابطه میان تعمیرات، نگهداری و طراحی:
صرف زمان بیشتری برای طراحی می تواند به معنای صرف زمان کمتر برای نگهداری باشد.
بازبینی سیستم:
آخرین مرحله توسعه سیستم است. برای اطمینان یافتن از عملکرد مورد انتظار، سیستم ها تحلیل می شوند.
شامل مقایسه عملکرد و مزایای سیستم با مزایا و عملکرد های واقعی سیستم عملیاتی طراحی شده است.
*انواع روش های باز بینی:
الف) بازبینی بر اساس رخدادها: شرکت ها تا زمانی که با یک مشکل بزرگ و مهم رو به رو شوند، صبر کرده و هیچ تغییری را ایجاد نمی کنند.
ب) بازبینی بر اساس زمان: پس از گذشت زمان مشخصی، عملیات بازبینی آغاز می شود.
بسیاری از شرکت ها از هر دو نوع رویکرد استفاده می کنند.
عواملی که در طی بازبینی سیستم مد نظر قرار می گیرند:
ماموریت
اهداف سازمانی
سخت افزار و نرم افزار
پایگاه داده
ارتباطات از راه دور
کارکنان سیستم های اطلاعاتی
کنترل
آموزش
هزینه
پیچیدگی
اعتبار
کارایی
زمان پاسخ دهی
مستندات
بازبینی سخت افزار:
ارزیابی تمام تجهیزات محاسباتی را شامل می شود. این دستگاه ها بر اساس قابلیت های فعلی و آتی ارزیابی می شوند.
بازبینی نرم افزار:
تعیین عملکرد و کارایی سیستم و نرم افزار کاربردی است. دو نوع خطا در برنامه وجود دارد:
خطای دستوری: باعث عدم اجرای برنامه می شود.
خطاهای منطقی: اجازه می دهند که برنامه اجرا شود، ولی خروجی ها ناصحیح خواهند بود.
بازبینی پایگاه داده:
کارایی و حجم سیستم مدیریت پایگاه داده را تعیین میکند و سرعتی که داده میتواند بازیابی و ذخیره شود را اندازه گیری می کند.
بازبینی ارتباطات از راه دور:
امروزه ارتباطات از راه دور و شبکه ها به هسته مرکزی تجارت تبدیل شده اند. داده و اطلاعات، سریع تر و کارآمدتر از همیشه میان مردم داخل و خارج از سازمان به اشتراک گذاشته می شوند. هدف کلی بازبینی ارتباطات از راه دور، نظارت بر عملکرد سیستم ارتباطات از راه دور از قبیل تمامی سخت افزارها، نرم افزارها و حاملان ارتباطات راه دور است.
بازبینی کارکنان:
1. آیا این کارکنان قادر خواهند بود که پاسخگوی تقاضا و نیاز های آتی کاربران باشند؟
2. آیا تعداد تحلیلگران سیستم، کافی و تعداد برنامه نویسان، بسیار اندک است؟
3. چگونه باید کارکنان سیستم های اطلاعاتی را چیدمان کنیم تا مناسب نیازهای کنونی ما باشند؟
4. آیا کارکنان، آموزش مناسبی برای رسیدگی به انواع جدیدتر سیستم ها دارند؟
بازبینی رویه ها:
هدف تعیین این موضوع است که آیا روش های موجود برای پاسخگویی به عملیات کنونی و مورد انتظار رایانه ای کافی است یا خیر ؟
پشتیبانی و پیشگیری از حوادث، دو جنبه مهم بازبینی رویه ها هستند.
به عنوان مثال، پرسش هایی از این قبیل مطرح می شوند:
آیا رویه های کنونی مناسب هستند؟
آیا رویه ها برای تجهیزات و نرم افزار های جدید توسعه یافته اند؟
آیا رویه ها برای منعکس کردن یک سیستم در حال تغییر اصلاح شده اند؟
آیا رویه ها برای منعکس کردن فرایند تجاری در حال تغییر اصلاح شده اند؟
اندازه گیری عملکرد سیستم:
بازبینی سیستم معمولا شامل نظارت بر سیستم است. این عمل، اندازه گیری عملکرد سیستم نامیده می شود. در این اندازه گیری، تعداد خطاهای ایجاد شده، میزان حافظه مورد نیاز، میزان زمانی که برای پردازش یا پردازشگر مرکزی مورد نیاز است.
پایان فصل 14
فصل پانزدهم : امنیت ، حریم خصوصی و مسائل اخلاقی در سیستم های اطلاعاتی
مسائل اجتماعی در سیستم اطلاعاتی:
هیچ شرکت تجاری و هیچ سیستم اطلاعاتی به تنهایی و بدون ارتباط با دیگران نمی تواند کار کند. این مسئولیت بر عهده مدیران و کاربران است تا تمامی پیامد های مورد نظر IS که از قبل در نظر گرفته شده اند، به طور کامل تحقق یابد. مدیران و کاربران به طور مناسب و پیوسته ، آموزشهای لازم را دیده باشد.
اتلاف منابع و اشتباه های رایانه ای:
از علت های مهم مشکل های رایانه ای هستند که سبب افزایش هزینه غیر ضروری و از دست رفتن منافع می شوند.اشتباهات رایانه ای شامل عدم انجام کامل فرآیند، به وجود آمدن خطا هستند.
هزینه اتلاف منابع:
ایالات متحده یکی از بزرگترین استفاده کننده ها از سیستم اطلاعاتی در جهان است. تعداد رایانه های بدون استفاده یا ساعات عدم استفاده از آنها در سازمان های دولتی، رقم بسیار بالایی است. عدم وجود یک سیستم انبارداری رایانه ای دقیق باعث می شود قطعات و مواد زیادی سالها در انبار باقی مانده و غیر قابل استفاده شوند.
اشتباهات مربوط به رایانه:
برنامه ریزی و راه اندازی نادرست آنها باعث خواهد شد که خروجی معناداری تولید نشود. اینکه رایانه ها به ندرت اشتباه می کنند، این از مسئولیت های برنامه نویس و دیگر افراد است که مراقب فعالیت صحیح سیستم های اطلاعاتی باشند. سرعت بزرگ شدن اشتباه در یک رایانه، بستگی به بزرگی آن دارد. اشتباهات مهمی که به وسیله رایانه ها و سیستم های اطلاعاتی به وجود می آیند شامل، برنامه نویسی نامناسب و ضعف سیستم های اطلاعاتی می شود.
جلوگیری از اتلاف منابع و مشکلات مربوط به رایانه:
یک راه برای جلوگیری از اتلاف منابع مربوط به رایانه، از رده خارج کردن سیستم ها و دستگاه هایی است که فرسوده شده اند. اقداماتی این چنینی برای جلوگیری از اتلاف منابع ضروری به نظر می رسد. سند نوشتاری مبتنی بر دستورالعملی که مشخص کند چگونه از سیستم باید استفاده شود و اینکه اجرای سیستم چه هزینه و منافعی را ایجاد می کند. سیاست هایی جهت جلوگیری از اتلاف منابع و اشتباهات شامل :
1.برنامه های آموزشی برای کاربران و کارگروه ها
2.دستورالعمل و مدارکی بر چگونگی استفاده از سیستم های رایانه ای
3.مجوزهایی برای استفاده یا اجرای سیستم ها و برنامه های مشخص، قبل از دسترسی افراد
4.الزام به ذخیره سازی و فایل بندی مدارک و برگه ها در دفتر مرکزی
جرایم رایانه ای:
یک مشکل که حتی سیاست های خوب سیستم های اطلاعاتی نمی توانند آن را پیش بینی و از آن جلوگیری کنند ، جرایم رایانه ای است. در کسری از ثانیه یک رایانه می تواند میلیون داده را پردازش کند. از این رایانه ها برای سرقت پول و اطلاعات استفاده شود.
پدیده جرم رایانه ای بسیار گسترده است و هر روز انواع جدیدی از آن دیده می شود. در ایران ، پلیس فتا و دادسرای فتا به این نوع از جرایم رسیدگی می کنند.
رایانه و جرایم رایانه ای:
رایانه ها به عنوان هدف و نه به عنوان یک وسیله برای ارتکاب جرم در نظر گرفته می شوند.
*دسترسی و استفاده غیر قانونی: رایانه های سازمان های دولتی و رایانه های دانشگاه ها اهداف مناسبی برای هکر های مجرم هستند. از شروع فناوری اطلاعات، بسیاری از رایانه ها مورد حمله هکرها قرار گرفته اند. هکر، فردی است که به فناوری رایانه علاقه مند و خبره در برنامه نویسی است.
مشکلاتی که هکرها ایجاد میکنند، دسترسی غیرمجاز به سیستم های رایانه و شبکه ها، نفوذ و از کار انداختن سیستم های ارتباطی است.
*تغییر و تخریب داده: داده ها و اطلاعات، دارایی های شرکت هستند.
استفاده آگاهانه از برنامه های غیر قانونی یا مخرب برای تغییر یا تخریب داده ها، جرمی مشخص و قابل پیگیری است.
از جمله برنامه های مخرب، ویروس ها و کرم ها (بدافزارها) هستند. یک ویروس، برنامه ای است که خودش را به سایر برنامه ها الصاق کرده و همراه آنها اجرا می شود. یک کرم رایانه ای خودش را به سایر برنامه ها الصاق نمی کند و به عنوان یک عامل مستقل عمل کرده و چندین نسخه از خود را درون سایر سیستم ها قرار داده، برنامه ها را خراب کرده و عملیات شبکه ها و سیستم های رایانه ای را مختل می کند.
برنامه ها جهت منفجر کردن یا اجرا در زمان یا روز خاصی طراحی شده اند. بمب های منطقی اغلب به وسیله اسب های تروجان پنهان می شوند.
*سرقت داده ها و اطلاعات: داده ها و اطلاعات، سرمایه و دارایی شرکت ها هستند. این دارایی ها قابلیت به سرقت رفتن را دارند.
*سرقت تجهیزات: رایانه های قابل حمل هدف راحتی برای سارقان است. رایانه های شخصی مدیران شرکت، هدف مناسبی برای سرقت شده اند.
*سرقت نرم افزاری: سرمایه های فکری نیز از دارایی های سازمان به شمار می روند. یک خریدار نرم افزار فقط حق استفاده از نرم افزار را تحت شرایط خاص دارد. آن ها حقیقتا صاحب نرم افزار نیستند.
پیشگیری از جرایم رایانه ای :
به دلیل افزایش استفاده از رایانه، تاکید زیادی روی جلوگیری و شناخت جرایم رایانه ای وجود دارد.
1.شرکت ها همیشه به صورت فعال در پی کشف جرایم رایانه ای نیستند.
2. امنیت کافی نیست.
3.مجرمان زندانی به شدت مجازات نمی شوند. ولی، تلاش برای جلوگیری از جرایم مربوط به رایانه در تمام سطوح بازار و دولت تا حدی موفق بوده است.
یکی از بهترین روش ها، طراحی سیستم های امنیتی برای سیستم های اطلاعاتی قبل از بهره برداری و شروع فعالیت آنها است. جداسازی وظایف و مسئولیت ها به جلوگیری از جرایم رایانه کمک شایانی می کند. جلوگیری از جرایم رایانه ای نیاز به نظارت های بیشتر بر سیستم های اطلاعاتی دارد .
حریم خصوصی و امنیت آن:
حریم خصوصی و امنیت آن مربوط به جمع آوری و استفاده یا سوء استفاده از داده است. داده های شرکت و افراد به طور روزانه جمع آوری و ذخیره می شوند.
حق داشتن حریم خصوصی:
حق داشتن حریم خصوصی و امنیت آن، یک مسئله خاص و چالش برانگیز است. هیچ شرکت و سازمانی چه خصوصی و چه دولتی، بدون اجازه شما نمی تواند از این اطلاعات استفاده کند.
مسائل حریم خصوصی :
داده های مربوط به افراد جمع آوری، ذخیره و بدون اطلاع و رضایت فرد، مورد استفاده قرار می گیرند. دولت ها بزرگ ترین جمع کننده و مصرف کننده اطلاعات هستند. سایر جمع کنندگان اطلاعات به غیر از دولت ها شامل ، ارگانها و سازمانهای ذی نفع و خصوصی در همه انواع و اندازه هستند.
انصاف در استفاده از اطلاعات:
بازار خرید و فروش داده ها بسیار پر منفعت است. آیا افراد حق دارند که درباره داده های ذخیره شده خود به وسیله دیگران، تصمیم بگیرند؟
آگاهی و دانش
کنترل
توجه
توافق
قوانین و آیین نامه ها در مورد حریم خصوصی:
هدف این قوانین، فراهم آوردن مجموعه ای حفاظ امنیتی برای حفاظت افراد در برابر حمله به حریم خصوصی آنهاست.
سیاست های حریم خصوصی در شرکت ها:
اکثر سازمانها به مسائل حریم خصوصی و انصاف حساس هستند. تهاجم به حریم خصوصی می تواند به بازار صدمه زده، مشتریان را کاهش دهد و به طرز چشم گیری، سود و منافع از دست خواهد رفت. محدودیت و کنترل ها می تواند بر روی سیستم مدیریت نرم افزار یا پایگاه داده ایجاد شود. فرآیندهای کاری می تواند استفاده و دسترسی به داده ها و محدودیت ها را مشخص کند. این سیاست ها تعیین کننده عوامل آگاهی، کنترل، توجه و رضایت هستند.
محیط کار:
سیاست های شرکت از جمله باز مهندسی و پیشرفت مداوم، این نگرانی را به همراه خواهد داشت. با پیشرفت فرایندهای تجاری، سخت افزارها، نرم افزارها، سیستم های اطلاعاتی و خودکار شدن سیستم ها، افراد بیشتری در این فرایندها حذف خواهند شد.
استفاده از سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، ترکیب نیروی کار را تغییر داده است .
ملاحظاتی در مورد سلامتی افراد:
برخی از افراد، کار کردن با رایانه ها سبب استرس شغلی می شود. تقریبا یک چهارم نیروی کار در کشورهای پیشرفته، مشکلات روانی در رابطه با استفاده از رایانه دارند. اگر مدیری متوجه شود که کارمندان این نوع ترس را با خود دارند، باید با تمرین و مشاوره به آنان کمک کرده تا از مشکلات بالقوه دوری کنند.
مسائل اخلاقی در سیستم های اطلاعاتی:
متخصصان سیستم های اطلاعاتی بر این باورند که موفقیت های فراوانی برای رفتار غیر اخلاقی در زمینه های کاری آنان وجود دارد. رفتار غیر اخلاقی می تواند به وسیله مدیران بلند پایه از طریق ایجاد مباحث و ایجاد قوانین اخلاقی کاهش یابد.
حتی با تاکید بر رفتارهای اخلاقی، امروزه ما شاهد موقعیت های غیر اخلاقی ، غیر قانونی یا هر دو با هم هستیم. به طور معمول، دو دیدگاه اخلاقی در تجارت وجود دارد که عبارتند از:
1.قرارداد سنتی تجارت
2. قرارداد اجتماعی تجاری
چهار مسئله اخلاقی در سیستم های اطلاعاتی:
انجمن های حرفه ای و قوانین مربوط به اخلاق حرفه ای:
استفاده اخلاقی از سیستم های اطلاعاتی را توسعه داده و قوانین و مقررات اخلاقی راه پیشنهاد می کنند. انجمن های حرفه ای نیز وظیفه اخلاقی هر عضو را در زمینه های زیر مشخص میکنند:
پایان فصل 15