1
عنوان:
کلیات بازاریابی بین المللی
2
مقدمه
اداره امور بازار/ بازاریابی
تعریف بازاریابی بین المللی
اهمیت تجارت جهانی
تفاوت های بازارهای داخلی و بین المللی
بازاریابی تطبیقی
بازاریابی بین المللی و سطوح آن
محیط بازاریابی بین المللی
3
فهرست مطالب ارائه شده
4
مقدمه
در دنیای امروزی وابستگی های متقابل بین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از مرزهای کشورها فراتر رفته است؛ برای برقراری پیوندهای موثر بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان جهانی؛ نیاز به بازاریابی بین المللی روز به روز افزون تر می شود.
شرکت ها به منظور راه یافتن به بازارهای بین المللی، خود را برای رقابت های فشرده تر آماده می کنند؛ همین مسئله باعث افزایش کیفیت کالاها و خدمات صادراتی و به طور کلی افزایش رقابت داخلی می شود. دیگر اینکه با روی آوردن شرکت ها به بازاریابی بین المللی امکان استفاده از فرصت های سرمایه گذاری بین المللی برای آن ها فراهم می شود.
می توان نتیجه گرفت که بازاریابی بین المللی ابزار پیوند ارتباط بین تولیدکننده و مصرف کننده در سطح جهان است.
5
اداره امور بازار/ بازاریابی(1)
بازاریابی به عنوان یک فعالیت بازرگانی، یک قالب، یک هدف تجاری، یک فرایند انحصاری، فرایند مبادله، فرایند تعدیل عرضه و تقاضا و نظایر آن مطرح شده است.
نظر پیتر دراکر در رابطه با بازاریابی:
هدف بازاریابی، فروش فراوان است. هدف، شناختن و درک مشتری به نحوی است که کالا یا خدمات ارائه شده دقیقا مناسب باشد، به طریقی که کالا یا خدمت با نیازهای او منطبق گردد و کالاهای خود را به فروش برساند.
آمیخته بازار عبارت است از مجموعه ای از ابزارهای مداخله در بازار که به صورت وابسته به هم عمل می کنند؛ به طوری که تاثیر لازم یا موردنظر را در بازار می گذارند.
6
اداره امور بازار/ بازاریابی(2)
تعاریف متعددی از بازاریابی ارائه شده است:
بازاریابی یافتن جایگاه مناسب در بازار.
بازاریابی یعنی شناخت آنچه مردم یا بازار می خواهند و می جویند، تامین و تهیه کالاها و خدمات موردنیاز آن ها و برآوردن نیازها و دستیابی به اهداف سازمان.
بازاریابی عبارت است از مجموعه ای از فعالیت های انسانی و اقتصادی هدایت شده در جهت ارضای نیازها و خواسته های افراد جامعه ازطریق فراگردهای مبادله.
بازاریابی فرایندی است که به وسیله آن ساختار تقاضای محصولات و خدمات، پیش بینی و برآورده می گردد و یا گسترش می یابد.
بازاریابی بین المللی عبارت است بازاریابی کالا و خدمات در بیش از یک کشور که شامل صدور کالا از کشوری به کشور دیگر می باشد و ممکن است موسسه ای را شامل شود که هم تولید و هم بازاریابی آن در بیش از یک کشور انجام می گیرد بدون اینکه کالایی از مرزها عبور کند و در بعضی موارد نیز با توجه به ماهیت شرکت یا موسسه ممکن است شامل تولید و بازاریابی و عرضه کالا در یک کشور شود.
در پیچیده ترین شکل، بازاریابی بین المللی عبارت است از برنامه ریزی و ایجاد ارتباط در طول مرزهای بین المللی به منظور تحقق افراد فردی و سازمانی.
بازاریابی بین المللی در شکل های مختلف به فعالیت هایی ازقبیل تجارت در زمینه های واردات و صادرات، قراردادها مدیریتی و … اطلاق می گردد.
وجود تغییرات در مرزهای بین المللی تنها وجه تمایز بازاریابی بین المللی از بازاریابی داخلی نیست؛ بازاریاب بین المللی با سری جدیدی از عوامل مانند محیط کلان و محدودیت های مختلف مواجه است.
7
تعریف بازاریابی بین المللی
تجارت جهانی، امروزه یک مجموعه به هم پیوسته جهانی از بازارها، تکنولوژی و شرایط زندگی استاندارد که در گذشته ناشناخته بوده اند، می باشد.
گاهی سازندگان خط مشی به دنبال جستجوی راه حل هایی هستند که اثر تجارت جهانی بر گردش مالی را ازطریق ایجاد سد مانند افزایش تعرفه های گمرکی و پیاده نمودن مقررات واردات کاهش دهند.
بالطبع ارتباط نزدیک بین اقتصاد داخلی و جهانی اثر مثبتی بر هم دارند.
8
اهمیت تجارت جهانی
بازاریابی بین المللی هم در ماهیت و هم در روش انجام بازاریابی با بازاریابی داخلی تفاوت دارد که عبارتند از:
1- تکنیک های بازاریابی؛
2- تفاوت های محیطی؛
3- محدودیت ها و مقررات دولتی؛
4- میزان درآمدهای جوامع؛
5- تفاوت های فرهنگی.
بسیاری از تفاوت های موجود بین بازاریابی بین المللی و بازاریابی داخلی ماهیتا مربوط به محیط می شوند. این عوامل قابل تغییر هستند.
9
تفاوت های بازارهای داخلی و بین المللی
در بازاریابی تطبیقی، تلاش بر آن است که تشابهات و تفاوت های موجود در کشورهای مختلف درخصوص تقاضای مردم و بازار محصولات شناسایی، مطالعه، تجزیه و تحلیل شده، مورد تفسیر قرار گیرد و سپس طبقه بندی شوند.
بازاریابی تطبیقی چارچوب مقایسه رابطه بازاریابی با محیط آن در دو یا چند کشور است، این مقایسه باعث می شود تا تشابهات و اختلافات موجود در روابط، الگوها یا علت و معلول شناخته شود و بالاخره به بازاریاب کمک می کند تا استراتژی مناسب هر بازار انتخاب کند.
مدیران و مقامات اجرایی می توانند ازطریق بازاریابی تطبیقی و با شناخت تشابهات موجود بین کشورهای مختلف؛ امکانات بازاریابی خود را تعیین کنند و با دسته بندی کشورها در گروه های مشخص؛ از معیارهای و شیوه های مشابهی برای نفوذ در بازارهای هریک از آن ها استفاده کند تا از امکانات خویش بهره بیشتری ببرند و با افزایش تلاش های بازاریابی به تصاحب بازارهای بیشتری نائل شوند.
10
بازاریابی تطبیقی
بازاریابی بین المللی با سطح رقابت ارتباط نزدیک دارد؛ هرچه در سطوح رقابت به رقابت بین شرکت ها و سازمان های بین المللی نزدیک تر می شویم؛ اهمیت بازاریابی بین المللی بیشتر می شود.
رقابت تجاری را می توان در سطوح زیر طبقه بندی کرد:
1- رقابت در سطح شرکت؛
2- رقابت در سطح صنعت؛
3- رقابت در سطح ناحیه؛
4- رقابت در سطح کشور؛
5- سطوح کلی تجارت در سطح بین الملل؛
6- رقابت در سطح بخش های استراتژیک شرکت(SBU)؛
7- رقابت در سطح مهارت های انسانی.
بازاریابی بین المللی خود به عنوان یک مزیت استراتژیک در شرکت های بین المللی مطرح است؛ شرکت هایی که با دارا بودن سیستم بازاریابی بین المللی به رقابت می پردازند از امکانات سودآوری و موفقیت بیشتری بهره مند هستند.
11
بازاریابی بین المللی و سطوح آن(1)
از عناصر مزیت استراتژیک بازاریابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- سیستم کارآمد تحقیقات بازاریابی؛
2- روش های موثر بسته بندی؛
3- تبلیغات موثر؛
4- استراتژی قیمت گذاری مناسب؛
5- کانال های توزیع.
بازاریابی بین المللی با بهره گیری از امکانات بالفعل و بالقوه و مزایای رقابتی شرکت ها، آن ها را در رسیدن به هدف های خود یاری می نماید.
12
بازاریابی بین المللی و سطوح آن(2)
تفاوت عمده بازاریابی بین المللی و داخلی در محیط بازاریابی است، بنابراین بازاریاب بین المللی وظیفه مهمی را در شناسایی عوامل محیطی جهت اتخاذ استراتژی مناسب برعهده دارند. برخی از تغییرات محیطی بازاریابی از قرار زیر است:
1- امروزه جهانی شدن بازاریابی بین المللی نسبت به بازاریابی داخلی از بعد تجارت و سرمایه گذاری رشد از رشد بیشتری برخوردار است؛
2- ورود قدرت های جدیدی ازجمله ژاپن و کره جنوبی در تجارت بین الملل تاثیرات بسیاری به جای نهاده است؛
3- نظام های پولی بین المللی تغییر کرده و شرکت ها باید متناسب با این تغییرات فعالیت کنند، ازجمله می توان به واحد پولی جدید اروپا ”یورو“ اشاره کرد؛
4- از سال 1973 به بعد کشورهایی که دارای مواد خام به ویژه نفت بودند، از درآمد بیشتری برخوردار شدند ولی این وضعیت نیز باثبات نبوده است؛
5- در روش های بین المللی، روش های اعتباری بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
13
محیط بازاریابی بین المللی(1)
از عوامل گوناگون محیطی در بازاریابی بین المللی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- عوامل اقتصادی: عوامل اقتصادی را می توان در ساختار صنعت و درآمد ملی جستجو کرد، اهم این عوامل به طور خلاصه عبارتند از:
الف- عوامل اقتصادی براساس ساختار صنعت:
– اقتصاد جایگزین(گسترش روزافزون سیستم های اقتصادی باز نسبت به سیستم های بسته)؛
– اقتصاد صادرات مواد خام و اولیه؛
– توسعه صنعتی.
ب- عوامل اقتصاد براساس درآمد ملی:
– درآمد بسیار بالای خانوارها؛
– درآمد بسیار پائین خانوارها؛
– خانوارها با درآمد بالای متوسط و پائین.
14
محیط بازاریابی بین المللی(2)
2- عوامل سیاسی:
الف- نگرش کلی نسبت به خریدهای بین المللی؛
ب- ثبات سیاسی؛
ج- مقررات پولی و مالی؛
د- بوروکراسی دولتی.
3- عوامل فرهنگی:
الف- آداب و رسوم؛
ب- زبان؛
ج- قومیت؛
د- اعتقادات یا باورهای عمومی و … .
15
محیط بازاریابی بین المللی(3)
با تشکر از توجه شما