مراقبتهای تغذیه ای بیماران مبتلا به ریفلاکس والتهاب معده
1-جلوگیری از درد وتحریک پذیری التهاب مخاط معده 2- جلوگیری از ریفلاکس معده 3-کاهش ضایعات یا اسیدیته شیره معده
اهداف :
1 -از مصرف غذای زیاد وباچربی وپروتئین فراوان دریک وعده غذایی پرهیز شود (خصوصا 2-3ساعت قبل ازخواب).
2-از مصرف غذاهای اسیدی وباادویه فراوان اجتناب شود.
3-ازمصرف شکلات ونوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه پرهیز شود. 4-از مصرف نعنا وروغنهای گرفته شده از نعنا خودداری شود.
راهنمای مراقبتهای تغذیه ای دررریفلاکس معده
5-سیگارموجب شل شدن دریچه تحتانی مری میشود،ازمصرف آن بشدت پرهیزکنید. 6-بلافاصله پس ازغذاخوردن درازنکشندوبه هنگام خواب نیزشانه هاوسربالاترازبدن قراربگیرد. 7-3ساعت قبل ازاستراحت مصرف غذا کم یا حذف شود(مخصوصا گوشت یا پنیر که حاوی پروتئین وچربی است). 8- وقتی که نشسته اید،ازخم شدن به جلوحتی المقدورخودداری کنید 9- قبل ازسیرشدن دست ازغذاخوردن بکشید.
ادامه
10- مایعات راباحجم کم وبه دفعات مصرف کنید. 11- ازخوردن غذای داغ نیزامتناع کنید.
12- مصرف فست فودها خصوصا پنیر پیتزارابه حداقل برسانید.
13- غذاهای پرچرب،پرادویه،ترش،خیارشور،نوشابه گازدار،پیتزا راکناربگذارید.
14- انجام ورزش وتحرک توصیه میشود.
ادامه
15- ازپوشیدن شلواریا دامن تنگ خودداری کنید. کمربندلباس خودراخیلی سفت نبندید.
16-هنگام خوابیدن،سربایدکمی بالاترازبدن قرارگیرد. همچنین خوابیدن به پهلوی چپ،مانع ازبازگشت اسیدمعده میشود.
17- سعی کنید بهمراه غذا ودرمیان آن؛آب وسایرمایعات مصرف ننمایید.
ادامه
برخی داروهاموجب شل شدن دریچه تحتانی مری ودرنتیجه تشدیدرفلاکس معده به مری میشوندمانند: آسپرین،ایبوپروفن،ناپروکسن،مفنامیک اسید،بتاآدرنرژیکها وقرصهای آهن و…
بطورکلی درصورت نیازبه مصرف هرگونه داروقبلاًباپزشک خودمشورت کنید.
ادامه
درمورد مدتِ درمان بیماری خود،تابع دستورات پزشک خودباشید وخودسرانه طول درمان راکم یازیاد نکنید.
دانشمندان معتقدند که استرس بطورغیرمستقیم ( ازطریق بی نظم کردن زمان ومیزان تغذیه وتغییرعادات تغذیه ای،کاستن زمان خواب،افزایش مصرف دخانیات ومشروبات الکلی) وشایدازطریق افزودن ترشح اسیدمعده،می تواند موجب بروزوتشدید رفلاکس گردد. افرادمبتلابه این بیماری بایدازمشاغل وموقعیتهای استرس زا پرهیزکنند.
ادامه
خطراین بیماری آن است که علاوه برایجاد درد وناراحتی ومختل کردن زندگی روزمره،دردرازمدت موجب تغییرشکل سلولهای مری وآسیب دائمی به آنهامیگردد که پزشکان به آن "مریِ بارِت" (Barrett's Esophagus) میگویند. "مریِ بارِت" زمینه سـازنوعـی ازسرطان مــری است وبهمین دلیل مبتلایان به رفلاکس،بایدقبل ازبوجـودآمدن "مریِ بارِت"،درمان شوند.
خطراین بیماری:
زمانی که اسید از معده به مری خارج میشودگاهی علائمی به نام "سوزش سر دل ،" بازگشت اسید به مری اتفاق می افتد. یکی از عواملی که می تواند باعث بازگشت اسید به مری شود، عادات غذا خوردن و اضافه وزن می باشد. در حالی که روش های درمان دارویی برای بازگشت اسید به مری وجود دارد ، بسیاری از مردم ترجیح می دهند برای درمان ازراه های طبیعی استفاده کنند. خبر خوب برای این مردم آن است که تعدادی درمان های گیاهی دراین خصوص وجود دارد.
رفلکس اسید می تواند یکی از خسته کننده ترین شرایطی باشد که فرد می تواند تجربه کند.
درمان های گیاهی ریفلاکس والتهاب معده
بابونه : بابونه دارای اثر تسکین دهنده درد ناشی از بازگشت اسید به مری میباشد و به کم کردن سرعت تولیداسید معده کمک میکند.
بابونه
شنبلیله:مقداری بذر رازیانه وشنبلیله ونیم فنجان آبجوش رامخلوط نمایید3-5دقیقه بگذارید بماند سپس مقداری عسل برای شیرین کردن اضافه نمایید 8 اونس ازاین مخلوط را صبح وشب مصرف نمایید تا زمانیکه علائم بهبود یابد.
شنبلیله
زنجبیل: زنجبیل گیاهی است که برای قرن ها در درمان بعضی از بیماری های مرتبط با دستگاه گوارش مورد استفاده بوده است. زنجبیل برای درمان تهوع و بازگشت اسید به مری یا سوزش سر دل استفاده می شود. زنجبیل ممکن است هم ازطریق کاهش تولید اسید معده وهم از طریق شل کردن عضلات معده موثر باشد. بدلیل خاصیت ضد التهابی نوشیدن آن بصورت چای یا پودر زنجفیل مفید است.
زنجبیل
رازیانه: بدلیل توانایی در کاهش مقدار اسید معده درکاهش علائم ناشی از برگشت اسید معده مفید است.
رازیانه
برخی از زردچوبه استفاده کرده اند ،
زرشک یکی دیگر از گیاهان مورد استفاده برای درمان بازگشت اسید به مری است. برخی از افراد حتی موفق به درمان با گل میخک شده اند.
جلبک سیاه وسفید: شکلی از جلبک ها در سواحل جزایر بریتانیا است که به عنوان تسکین دهنده رفلکس اسید و مواد مغذی برای سوزش سر دل استفاده می شود.
جلبک سیاه وسفید
این گیاهان بشکل کپسول یا قطره دردسترس هستند که هدف اصلی انها تسکین معده ودستگاه گوارش است. اما ازهمه مهمتر تغییردرعادات غذایی میباشد.
مواد لازم چای خرمالو برای رفلکس اسید :
اصول اولیه ساخت چای خرمالو ساده است. خرمالو خشک ، آب ، اضافه کردن ادویه و شکر .
چرا باید چنین ترکیب ساده به درمان یک اختلال پیچیده مانند بیماری رفلکس اسید؟ کمک نماید
چای ساده ساخته شده از خرمالو خشک هم یک روش طبیعی درمان رفلکس اسید می باشد.
پاسخ نهفته درنوع ادویه استفاده شده میباشد چای : زنجبیل و دارچین. زنجبیل دارای سابقه طولانی استفاده در طب گیاهی به عنوان کمک های گوارشی میباشد از جمله برای رفع سوء هاضمه ، رفع حالت تهوع ، مشکلات معده.. دارچین ، که به چای با طعم خرمالو اضافه می شود ، مزایای بسیاری از جمله کاهش تهوع و خواص ضد میکروبی دارد.
ترکیب 2 لیتر آب ، نصف فنجان ورقه نازک زنجبیل تازه وچوب دارچین را برای یک ساعت و نیم بجوشانید. سپس انرا به هم بزنید و یک و نیم پیمانه شکر و 1 پیمانه ورقه خرمالو خشک بریزید. سپس در یخچال نگهداری شود.
دستور تهیه چای خرمالو :
موادغذایی مثل پنیرپیتزاکه به صورت خمیردرمیآید،میتوانداین عارضه رادرافرادی که مستعدهستند،تشدیدکند. به همین دلیل به کسانی که رفلاکس دارندتوصیه میشود مصرف فست فودهارابه حداقل برسانند،حجم غذای خودراکم کنندودر۵وعده غذابخورند. غذاهای پرچرب،پرادویه،ترش،خیارشور،نوشابه گازدار،پیتزاوسیگارراکناربگذارندوسعی کنندبلافاصله پس ازغذاخوردن درازنکشندوبه هنگام خواب نیزشانه هاوسربالاترازبدن قراربگیرد. انجام ورزش وتحرک هم توصیه دیگرماست.
این عارضه رابایدجدی گرفت،زیرامیتواندزمینه بیماریهای دیگردستگاه گوارش رافراهم کند.
پایان