بدن ما ( 1 )
ساختمان بدن همه ی موجودات زنده از واحد های کوچکی تشکیل شده که به آن ها سلول می گویند .
سلول ها زنده اند. وقتی سلول های پوست آسیب می بینند، سلول های جدید جای آن ها را می گیرند و زخم بهبود پیدا می کند. لایه ی رویی پوست از سلول های مرده ای تشکیل شده است که به تدریج می ریزند.
سلول ها به قدری کوچک اند که به آسانی و با چشم غیرمسلح قابل دیدن و شمارش نیستند ، بنابراین برای دیدن سلول ها باید از میکروسکوپ استفاده کنیم تا بتوانیم سلول ها را به راحتی ببینیم .
میکروسکوپ ، وسیله ای است که برای مشاهده ی اشیای بسیار به کار می رود و می تواند اجسام خیلی ریز را بسیار بزرگ نشان دهد
ذره بین فقط می تواند چیز ها را تا 10 برابر بزرگ کنند و برای مشاهده ی سلول مناسب نیستند .
ساختمان اصلی سلول
در بدن ما میلیون ها میلیون سلول وجود دارد و این سلول ها شکل های مختلفی دارند .
هر سلول معمولا از سه قسمت تشکیل شده است :
پرده ی دور سلول یا غشاء
سیتوپلاسم
هسته
پرده ی دور سلول یا غشاء
وظیفه ی کنترل ورود و خروج مواد و هم تعیین نوع آن را بر عده دارد.
سیتوپلاسم
بخش مایع مانند سلول است که درون آن را پر کرده و قسمتهای مختلف سلول ، در آن قرار دارد و وظیفه ی آن انجام اعمال حیاتی سلول است
هسته
مرکز فرماندهی سلول است و وظیفه ی کنترل اعمال حیاتی را برعهده دارد.
وقتی بدن رشد می کند ، تعداد سلول ها افزایش می یابد .
وقتی که قسمتی از بدن آسیب می بیند ، سلول های آن بخش تقسیم می شوند و سلول های جدیدی را تولید می کنند این سلول ها محل آسیب دیدگی را ترمیم می کنند.
تقسیم سلولی
بعضی از سلولها مانند سلولهای عصبی از زمان تولد تا پایان عمر ، تولید و تقسیم نمی شوند و برای همین اگر به هر دلیل اعصاب بخشی از بدن را قطع کنیم ، دیگر آن اعصاب ترمیم نخواهند شد و آن ناحیه بی حس می شود.
خوردن غذا و نوشیدن آب و تنفس هوا ، نیازهای سلول های بدن انسان را برطرف می کنند. سلول ها به این مواد نیاز دارند تا زنده بمانند، رشد کنند و تقسیم شوند.
گوارش غذا
گوارش غذا از وقتی که آن را وارد دهان می کنیم آغاز می شود . گوارش سبب می شود تا غذا آن قدر ریز شود که ذره های آن بتوانند وارد سلول های بدن شوند .
هضم غذا
در اولین مرحله ، غذا باید در دهان به خوبی جویده شود و تا حد ممکن به ذره های ریز تبدیل و بعد با بزاق دهان آمیخته شده و سپس از راه حلق به سمت مری رفته و پس از عبور از مری وارد معده میشود.
مری با حرکات ماهیچه ای خود ، غذا را به سمت معده می فرستد. غذا در معده به مدت زیادی مانده و به صورت مایع غلیظی در می آید. و شیره ی معده به آن اضافه شده و سپس وارد روده ی باریک می شود. در ابتدای روده ی باریک ، غذا کاملا هضم می شود.
جذب غذا
در ادامه ی روده ی باریک موادی که هضم نشده اند ، وارد روده ی بزرگ می شوند تا پس از جذب آب اضافی از آن، از راه مخرج از بدن خارج شوند.
من برای حفظ سلامت بدن خودم:
غذا را به خوبی می جوم.
نوشابه زیاد نمی نوشم.
شیر زیاد می نوشم.
نوشیدنی و غذای خیلی داغ و خیلی سرد نمی خورم.
با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان