شرکتـهای دانـش بنیـان
فهرست
1- تعریف
2- ارتباط شرکتهای دانش بنیان با کارآفرینی، خلاقیت، نوآوری و اختراع
3- اهداف
4- جایگاه قانونی شرکتهای دانش بنیان در اسناد توسعه
5- زمینه های فعالیت
6- انواع شرکتهای دانش بنیان
7- وظیفه اصلی شرکتهای دانش بنیان (ایده تا تجاری سازی)
8- صندوق نوآوری و شکوفایی
9-تسهیلات پیش بینی شده درقانون (مصوب مورخ 5/8/89 مجلس شورای اسلامی) جهت حمایت از شرکت های دانش بنیان
10- مجازاتهای پیش بینی شده در قانون جهت سوء استفاده از تسهیلات
1-تعریف
تعریف بر اساس قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات:
شرکت ها و موسسات دانش بنیان شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود.
تعریف مستند از مراکز مهم علمی چون OECD:
آن دسته از گروههای انسانی تحصیلکرده در مراکز علمی، پژوهشی و تحقیقاتی که توانسته باشند در این مراکز علاوه بر فراگیری علوم نظری و تئوریهای علمی روشهای تبدیل علوم فراگرفته به فعالیتهای درآمدزا و تولید کننده ارزش را به همراه داشته باشد.
2-ارتباط شرکتهای دانش بنیان با کارآفرینی، خلاقیت، نوآوری و اختراع
تعریف کارآفرین
– فردی است که یک تفکر و ایده نو را با استفاده از ابزارهای خلاقیت و نوآوری تبدیل به محصول می کند.(سی)
– فردی است که چنان قدرتی دارد که فرصت های کسب و کار را شناسایی کرده ، پس از ارزیابی منابع لازم را جمع آوری و از آنها بهره برداری می کند و عملیات مناسبی را برای رسیدن به موفقیت پی ریزی می کند. (تعریف دانشگاهی)
رابطه کارآفرینی با شرکت دانش بنیان
-کارآفرینی فرآیندی که منجر به خلق محصول جدید و با ارزش میشود.(کالا،خدمت، فرمولاسیون، روش انجام کار و….)
– علم بکارگیری دانایی، کارآفرینی است. انسان توانا قدرتمند است.
– شرکت دانش بنیان شرکتی است که نتایج طرحهای پژوهشی و تحقیقاتی را تجاری سازی میکند .
تعریف خلاقیت و نوآوری
– خلاقیت عبارت است از بکارگیری تواناییهای ذهنی برای ایجاد یک فکر یا مفهوم جدید.(فکر یا ایده جدید و با ارزش)
– نوآوری عبارت است ازفراگرد ایجاد فکرهای جدید و تبدیل آن به عمل و کاربردهای سودمند
– نوآوری و اختراع دو بال خلاقیت هستند.
– نوآوری ، تولید محصول جدیدی که قبلاً وجود داشته.
-اختراع ، تولید محصول جدیدی که قبلاً وجود نداشته.
رابطه شرکت دانش بنیان با نوآوری و اختراع
– شرکت دانش بنیان برای گسترش و کاربرد نوآوری و اختراع تشکیل میشود.
– مواد اولیه تولید ایده، علم و دانش(شرکت دانش بنیان) ،خلاقیت تولید و پردازش ایده های ناب و با ارزش(دانش بنیان)، نوآوری فرآیند تجاری سازی ایده(شرکت دانش بنیان)
– نوآوری،کاربردی ساختن ایده های نو است، بعبارتی دیگر لازمه نوآوری یا شرط نوآوری خلاقیت است.
به معنای دیگر ظهور نوآوری در تجلی خلاقیت و شرط لازم برای تولید ایده های جدید تفکر خلاق است.
– شرکت دانش بنیان علم را به ثروت تبدیل می کند.
3-اهداف
1- جذب و تبدیل ایده ها به محصول و مشاغل پایدار
2- هم افزایی علم وثروت.(تجاری سازی علم و دانش)
3- تجاری سازی یا فته های پژوهشی وتحقیقاتی.
4- توانمند سازی دانش آموختگان به منظور ورود به فضای کسب وکار.
5- حمایت، هدایت و سمت دهی در جهت نوآوری ها و تولید فن آوری های برتر.
6- ایجاد زمینه برای بکارگیری هرچه بیشتر توانمندیهای های دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی در جامعه (منابع دانشگاهی)
7- ترغیب متخصصین، نوآوران، مخترعان ،اعضاء هیئت علمی دانشگاهها و واحدهای پژوهشی برای فعالیتهای بیشتر در رفع نیازهای جامعه برای ترویج فرهنگ تجاری سازی در دانشگاهها و مراکز پژوهشی
8-تشویق بنگاههای اقتصادی و دستگاههای اجرائی به بهره گیری از یافته های پژوهشی و فناوریهای شکل یافته در مراکزپژوهشی
9- ارتقاء فرهنگ عمومی کارآفرینی
1-3-پارکهای علم و فناوری
پارک های علمی را در اصل می توان پاسخی به نیاز دانشگاهیان کارآفرین به حساب آورد.
این افراد از یک سو مایل به تجاری سازی ایده های تکنولوژیک خود بودند و از سوی دیگر تمایل داشتند که ارتباط خود را با نهادهای آکادمیک به عنوان منبع نیروی کار آموزش دیده و منشا اختراعات جدید حفظ نمایند
2-3-نخستین پارک علم و فناوری
نخستین پارکی که از سوی همگان به عنوان پارک علمی شناخته شد، پارک تحقیقاتی استانفورد واقع در ایالت کالیفرنیا است که اندیشه ی آن در سال ١٩٥١ مطرح گردید. این پارک، زائیده ی اندیشه ی فردریک ترمن است که بعدا به "پدر بزرگ دره ی سیلیکون" ملقب شد. ترمن، استاد مهندسی الکترونیک در دانشگاه استانفورد بود و برای افزایش درآمد دانشگاه و بهبود وجه ی بین المللی آن، اقدام به تاسیس پارک استانفورد نمود
3-3-توسعه پارک ها در دهه 70 میلادی
پارک مثلث تحقیقاتی در کارولینای شمالی، شهرک علمی تسوکوبا در ژاپن، سوفیا آنتی پلیس در فرانسه، و پار کهای علمی هریوت وات و کمبریج در انگستان از قدیمی ترین مکان های علمی و تکنولوژیک در سراسر جهان هستند که همگی قبل از نیمه ی ده ی ١٩٧٠ تاسیس شده اند
مرکز صنعتی باتاویا در نیویورک که در سال ١٩٥٩ تاسیس شد، اولین "انکوباتور" جهان به حساب می آید مرکز علمی شهر دانشگاه در فیلادلفیا نیز که در سال ١٩٦3 تاسیس شد، اولین پارک علمی شهری محسوب می شود. این موارد، قدیمی ترین انکوباتورها و مراکز نوآوری هستند که در ادبیات موضوع به آ نها اشاره شده است
4-3-اولین شهر علمی جهان
اولین شهر علمی جهان یعنی آکادم گودورک در سال ١٩٥٧ در سیبری تاسیس شد. این شهر علمی دو هدف را تعقیب می کرد؛ اول جلوگیری از تجمع بیش از حد پژوهشگران در مسکو، و دوم ترویج "تحقیق و توسعه" در سیبری. هر چند این شهرک به منظور انجام تحقیقات آکادمیک تاسیس شد ولی بیشتر فعالیت های آن به حل مسائل مربوط به توسعه ی سیبری معطوف بوده است
تا سال ١٩٦٠ ، فقط شش پروژ ه ی ایجاد پارک در جهان آغاز شده بود که پنج مورد آن به آمریکا و یک مورد آن به شوروی سابق مربوط بود. دانمارک و استرالیا اولین پار کهای علمی خود را به ترتیب در سالهای ١٩٦٢ و ١٩٦٥ آغاز کردند. کانادا، فرانسه و اسرائیل نیز در اواخر دهه ی١٩٦٠ به این حرکت پیوستند. در دهه ی ١٩٧٠، ١٦ پروژه از این نوع در هفت کشور جهان وجود، داشته است. در دهه ی بعد، کشورهای بلژیک، ژاپن، کره، سوئد، تایوان و انگلیس نیز به دیگران پیوستند
دهه ی ١٩٨٠ ، دهه ی انفجار پار کهای علمی بود. در این دهه، تصویر جهانی پارک های علمی در سطح جهان تغییر کرد. آمریکا از نظر تعداد پارک های علمی کماکان جایگاه خود را به عنوان اولین کشور حفظ ، نمود. در سال ١٩٨٣ فرانسه، و انگلستان از کانادا پیشی گرفتند و به مقام دوم رسیدند. در سال ١٩٨٤ انگلستان توانست فرانسه را پشت سر گذارد. سر انجام در سال ١٩٨٥ آلمان به مقام دوم در جهان رسید. این واقعیات نشان می دهند که مسابقه ای برای ایجاد پار کهای علمی در جهان جریان داشته است. آنگونه که کونگ شرح می دهد، از اواسط دهه ی ١٩٨٠ به بعد، هم افزایی پژوهشگران و مدیران پارک های علمی موجب شد که روندهای جدیدی در سطح جهانی پدید آید.
5-3-توسعه پارک ها در آسیا
در دهه 80، دولت های آسیایی به ایجاد پار کهایی همچون هسینچو ، زون گوان کون ، و پارک علمی سنگاپور پرداختند. دولت هن کنگ با اجرای پروژ ه های چندین میلیارد دلاری همچون سایبرپورت (پارک تکنولوژی اطلاعات) و سیلیکون هاربور(مجتمع نیمه هادی)، کوشیده است این کشور را به قطب تکنولوژی های سطح بالا تبدیل نماید.
سنگاپور نیز با همین رویکرد به ایجاد پیشرفته ترین زیرساخت فیزیکی پرداخته است.
چین نیز با توجه به این نکته که تکنولوژی های جدید و سطح بالا مهمترین ابزارهای افزایش کارایی، بهره وری و رقابت پذیری اقتصادی هستند بر توسعه ی پار کهای علمی متمرکز شده است. برنامه ی تاسیس اولین پارک علمی چین (زون گوان کون) در سال ١٩٨٨ به تصویب رسید. در سال ١٩٩٩ ، دولت پکن طرحی را به تصویب رساند که در ده سال آینده حدود ٢٤ میلیارد دلار صرف توسعه ی این پارک شود.
4-جایگاه قانونی شرکتهای دانش بنیان در اسناد توسعه
الف- سند چشم انداز ایران 1404
– دست یافتن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی
– تلاش برای دستیابی به اقتصاد متنوع و متکی بر منابع دانش و آگاهی، سرمایه انسانی و فناوری نوین.
ب- قانون برنامه پنجم توسعه
1- ماده 19
– افزایش سهم تحقیق و پژوهش از تولید ناخالص داخلی،سالانه به میزان نیم (5/0) درصد بطوریکه تا پایان برنامه به (3) درصد برسد.
– رسیدن به جایگاه دوم منطقه در شاخص های علم و فناوری(ایجاد شرکتهای دانش بنیان،ثبت اختراعات، تولیدات علمی بین المللی و….)
2- ماده 20
– حمایت مالی از پژوهش های تقاضا محور مشترک با دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری و حوزه های علمیه در موارد ناظر به حل مشکلات موجود کشور مشروط به اینکه حداقل پنجاه درصد(50%) از هزینه های آن را کارفرمای غیردولتی تامین و تعهد کرده باشد .
– حمایت مالی و تسهیل شکل گیری و توسعه شرکت های کوچک و متوسط خصوصی و تعاونی که در زمینه تجاری سازی دانش و فناوری به ویژه تولید محصولات مبتنی بر فناوری های پیشرفته و صادرات خدمات فنی و مهندسی فعالیت می کنند و نیز حمایت از راه اندازی مراکز رشد و پارک های علم و فناوری از طریق بخش غیر دولتی.
– تامین و پرداخت بخشی از هزینه ثبت اختراعات، تولید دانش فنی و حمایت مالی از تولیدکنندگان برای خرید دانش فنی و امتیاز اختراعات.
حمایت مالی از شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی نتایج حاصل از تحقیق، تولید و صادرات خدمات فنی و مهندسی به ویژه محصولات مبتنی بر فناوری های پیشرفته
دستگاه های اجرائی مکلفند امکانات و تجهیزات پژوهشی و تحقیقاتی، آزمایشگاه ها و کارگاه ها را با نرخ ترجیحی در اختیار موسسات و شرکت های دانش بنیان مورد تایید شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در چهارچوب مصوبه هیات وزیران قرار دهند.
تسری مزایای قانونی مناطق آزاد در خصوص روابط کار، معافیت های مالیاتی و عوارض، سرمایه گذاری خارجی و مبادلات مالی بین المللی به شرکتهای دانش بنیان مستقر در شهرک های فناوری و پارک های علم و فناوری.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موظف است صرفاً پس از ارائه گواهی ممیزی علمی اختراعات از سوی مراجع ذیصلاح نسبت به ثبت اختراعات اقدام نماید.
اعضاء هیات علمی می توانند با تصویب هیات امناء نسبت به تشکیل شرکتهای صد درصد(100%) خصوصی دانش بنیان اقدام و یا در این شرکتها مشارکت نمایند. این شرکتها برای انعقاد قرارداد پژوهشی مستقیم و یا غیرمستقیم با دستگاههای اجرائی، مشمول قانون منع مداخله کارکنان در معاملات دولتی و تغییرات بعدی آن نخواهند بود
تامین و پرداخت بخشی از هزینه ثبت اختراعات، تولید دانش فنی و حمایت مالی از تولیدکنندگان برای خرید دانش و امتیاز اختراعات.
5-زمینه های فعالیت
1- انجام پژوهش های کاربردی و توسعه ای
2- ارائه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی، تحقیقاتی و فنی)
3- تولید محصولات با فنّاوری نوین(توسعه فنّاوری)
4- تجاری سازی ایده های باارزش
5- انجام خدمات نظارتی بر پروژه های پژوهشی، اجرائی و مشاوره ای
6- ارایه خدمات کارآفرینی(تشخیص فرصت های کارآفرینی،منابع تامین سرمایه و…)
7- ایجاد مراکز رشد و توسعه کسب و کار
8- ارایه خدمات توسعه محصول جدید
9- و بسیاری موارد دیگر
9- ارایه خدمات تخصصی و توسعه خوشه های کسب و کار
10- شرکت درمناقصات بخش های دولتی ،خصوصی وتعاونی درراستای اهداف وموضوع فعالیت شرکت.
11- انجام خدمات توسعه فنّاوری
12- انجام خدمات ورود کسب و کارها به بازار بین الملل و جهانی کردن آنها
13- برنامه ریزی و اجرای طرحهای توسعه کارآفرینی در سطوح ملی، منطقه ای و محلی
6-انواع شرکتهای دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
1- شرکت هایی خصوصی و تعاونی
2- شرکت هایی که دولت (دانشگاه ها،مراکز پژوهشی و…) نیز در آنها سهام دارد.
دسته اول:
شرکت خصوصی دانش بنیان، شرکتی است که طیق قانون تجارت و در اداره ثبت شرکتها توسط بخش خصوصی و یا تعاونی ثبت شود.
دسته دوم:
شرکت دانش بنیان با مشارکت دولت، شرکتی است که سهام دولت و نهادهای وابسته به آن کمتر از 50% باشد.
7-وظیفه اصلی شرکتهای دانش بنیان
مرحله اول:
تولید ایده و پردازش آن
مرحله دوم:
تبدیل ایده به نمونه
1- ثبت شرکت در اداره ثبت اسناد(نعیین ارتباط بین سهامدارن مخصوصا حق مالکیت معنوی)
2- تهیه طرح امکان سنجی تبدیل ایده به نمونه(امکانات مورد نیاز سخت و نرم افزاری و…)
3- دریافت مجوز ثبت اختراع و مجوزهای ذیربط از دستگاه اجرایی(کاربری بودن نمونه) و تاییدیه های علمی از مراجع ذیربط
4- استفاده از تسهیلات و حمایت های دولتی
مرحله سوم:
نبدیل نمونه به محصول تجاری(تجاری سازی)
1- تهیه طرح امکان سنجی تبدیل نمونه به محصول
2- دریافت مجوزهای فعالیت از دستگاه اجرایی ذیربط
3-تهیه زمین محل اجرا(اولویت در پارکها،مراکز رشد و مناطق ویژه اقتصادی)
4- استفاده از تسهیلات و حمایت های دولتی(مخصوصا صندوق توسعه نوآوری و شکوفایی)
8-صندوق نوآوری و شکوفائی
ماده 5 قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات
به منظور کمک به تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات و شکوفاسازی و کاربردی نمودن دانش فنی از طریق ارائه کمک و تسهیلات قرض الحسنه و تسهیلات بدون اخذ هرگونه تضمین و مشارکت با اختیار بخشش تمام یا بخشی از سهم مشارکت به شرکتها و موسسات دانش بنیان، صندوقی تحت عنوان صندوق نوآوری و شکوفائی وابسته به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری زیر نظر رئیس شورا تاسیس می شود.
منابع مالی صندوق شامل کمکهای دولت، اعتبارات مندرج در بودجه سالانه، هرگونه کمک و سرمایه گذاری اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتهای دولتی وابسته و تابع، نهادهای عمومی غیر دولتی و شهرداری ها و شرکتهای وابسته و تابع می باشد.
بانکها نیز می توانند بخشی از منابع تسهیلات موضوع صندوق یادشده را تامین نمایند. به منظور تامین منابع مالی صندوق، دولت موظف است از سال سوم به بعد در لایحه بودجه، حداقل نیم درصد (0/5%) از منابع بودجه عمومی خود را جهت کمک به این صندوق در نظر بگیرد.
سرمایه اولیه صندوق نوآوری و شکوفایی به میزان سی هزار میلیارد ریال به تدریج حداکثر ظرف مدت 3 سال از محل صندوق توسعه ملی یا معادل آن از صندوق ذخیره ارزی تامین می گردد.
اساسنامه این صندوق شامل ارکان، وظایف، اختیارات، نحوه فعالیت، مدیریت و نظارت بر صندوق در چهارچوب این قانون توسط شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.
9-تسهیلات پیش بینی شده درقانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات
ماده 3 قانون:
1- معافیت از پرداخت مالیات، عوارض، حقوقی گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت 15 سال.
2- تامین تمام یا بخشی از هزینه تولید، عرضه یا به کارگیری نوآوری و فناوری با اعطاء وام کم بهره یا بدون بهره بلندمدت یا کوتاه مدت
3- اولویت استقرار واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی و تولیدی شرکتها و موسسات دانش بنیان موضوع این قانون در محل پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق ویژه علم و فناوری
4- اولویت واگذاری تمام یا بخشی از سهام مراکز و موسسات پژوهشی دولتی قابل واگذاری براساس ضوابط قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجراء سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی به شرکت ها و موسسات دانش بنیان موضوع این قانون
5- ایجاد پوشش بیمه ای مناسب برای کاهش خطر پذیری محصولات دستاوردهای دانش، نوآوری و فناوری در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری
6- تسهیل شرایط مناقصه در موضوعات مرتبط با ماده (1) و تمهید امکان مشارکت شرکتها و موسسات دانش بنیان موضوع این قانون
ماده 4:
وزارت امور اقتصاد و دارایی موظف است در راستای قانون اجراء سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی مصوب بهمن ماه 1386 موظف است ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون، با همکاری کلیه دستگاههای دولتی، فهرست تمامی مراکز و موسسات پژوهشی دولتی را تهیه و به شورا ارائه نماید. شورا موظف است ظرف سه ماه از تاریخ دریافت این فهرست مراکز و موسسات پژوهشی غیر حاکمیتی قابل واگذاری به بخش خصوصی و تعاونی را احصاء نموده و وزارت امور اقتصادی و دارائی مطابق قانون مذکور در این ماده زمینه واگذاری آنها را فراهم نماید.
تبصره1: ماهیت این شرکتها و موسسات پس از واگذاری نباید تغییر کند. تبصره 2: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وظیفه نظارت بر حسن اجراء و احراز صلاحیت خریداران را در این ماده برعهده دارد.
ماده 6:
کلیه دستگاهها و شرکتهای دولتی مجازند بخشی از مبلغ قراردادهای خرید کالا یا خدمات با مبدا خارجی را جهت نیل به خودکفائی در همان زمینه از طریق انجام فعالیتهای تحقیق و توسعه فناوری ضمن عقد قرارداد با شرکتها و موسسات دانش بنیان به انجام رسانند.
ماده 7:
کلیه دستگاههای مجری این قانون موظف هستند حداکثر ظرف مدت یک ماه به درخواستهای متقاضیان جهت استفاده از حمایت مندرج در این قانون رسیدگی کنند و نتیجه نهایی را به متقاضی اعلام نمایند، چنانچه نظر مبنی بر رد درخواست باشد باید بطور مستدل به آگاهی درخواست کننده برسانند. درخواست کننده می تواند نزد دبیرخانه اعتراض کند و شورا موظف است ظرف مدت یک ماه به شکایت واصله رسیدگی کند.
ماده 8:
شرکتها و موسسات دانش بنیان مجازند مرکز فعالیت خود را در محدوده شهر تهران و دیگر شهرها با رعایت مقررات زیست محیطی مستقر نمایند.
ماده 9:
به منظور ایجاد و توسعه شرکتها و موسسات دانش بنیان و تقویت همکاریهای بین المللی، اجازه داده می شود واحدهای پژوهشی و فناوری و مهندسی مستقر در پارکهای علم و فناوری در جهت انجام ماموریتهای محوله از مزایای قانونی مناطق آزاد در خصوص روابط کار، معافیتهای و عوارض، سرمایه گذاری خارجی و مبادلات مالی بین المللی برخوردار گردند.
ماده 10 :
هرگونه استفاده از مزایا، امتیازات و تسهیلات عنوان شده در این قانون برای شرکتها و موسسات دانش بنیان پس از انطباق با اهداف مندرج در این قانون توسط وزارت علوم تحقیقات و فناوری جهت تصویب به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری ارائه می گردد.
10-مجازات پیش بینی شده درقانون جهت سوء استفاده از تسهیلات
ماده 11:
کلیه اشخاصی(حقیقی یا حقوقی) که از حمایتهای این قانون برخوردار شده اند چنانچه حمایتها و تسهیلات اعطاء شده بر طبق این قانون را برای مقاصد دیگری مصرف کنند ضمن محرومیت از استفاده مجدد از حمایتهای این قانون به مجازاتهای زیر در مورد آنها اعمال می شود.
الف- در صورت برخورداری از تسهیلات مالی علاوه بر رد مال، به جریمه نقدی برابر با تسهیلات دریافتی محکوم میشوند. ب- در صورت برخورداری از شرایط تسهیلات در ورود به مناقصه به مدت سه سال از شرکت در کلیه مناقصه ها منع میشوند. ج- در صورت برخورداری از معافیتهای مالیاتی یا عوارض علاوه بر پرداخت آنها به جریمه نقدی برابر میزان معافیت اعطاء شده محکوم میشوند. د – در صورت برخورداری از پوشش بیمه ای، به پرداخت جریمه معادل پوشش بیمه ای دریافتی محکوم میشوند.
با توجه از بذل توجهتان