1
روش های اصلاحی در گلابی
2
(Pyrus communis L.)
گلابی از جنس Pyrus
زیر خانواده (Maloideae)
خانواده (Rosaceae)
عمدتاً در آب و هوای معتدل و نیمه گرمسیری رشد می کند
3
4
5
6
7
اهداف مهم اصلاحی میوه ی گلابی:
سیستم های اصلاح(Breeding Systems)
گلابی دارای سیستم خود ناسازگاری گامتوفیتی (GSI) می باشد.
لقاح گرده تخمک ها در گل ها و تولید دانه های بعدی را از طریق تلاقی با سایر گلابی های سازگار را تضمین می کند.
بسیاری از صفات مهم باغبانی در گلابی احتمالاً توسط چندین ژن کنترل می شوند، این سیستم GSI تضمین می کند که نتاج گلابی بسیار ناهمگن باشند.
8
سه جزء مهم هر برنامه پرورش گلابی
1- هیبریداسیون والدین، حامل صفات مورد علاقه، برای تولید جمعیت نهال هایی که ویژگی های جدید و بهبود یافته را بیان می کنند
2- شناسایی انتخاب های مطلوب حامل آن صفات مورد علاقه در میان جمعیت های نهال
3- ارزیابی و آزمایش انتخاب ها با بهترین عملکرد
9
سازگاری (Compatibility)
GSI مکانیسمی است که توسط پروتئین های کدگذاری شده توسط یک مکان منفرد روی گروه پیوندی (LG) 17 با چندین آلل S ایجاد می شود که مانع از رشد لوله های گرده ناسازگار بدون آسیب رساندن به لوله های خودسازگار می شود.
Dondini and Sansavini 2012
تا به امروز، تعداد زیادی آلل S منحصر به فرد، 28 مورد در P. communis شناسایی شده است
Gharehaghaji et al. 2014 Goldway et al. 2009
10
استفاده مکرر از والدین نزدیک به هم در یک برنامه اصلاح نژاد ممکن است در طول زمان منجر به غلظت مضر چند آللS در مواد پرورشی با ارزش بالقوه به عنوان والدین شود. از 133 رقم P. communis ارزیابی شده برای هاپلوتیپ هایS آنها، 75 رقم حامل آلل S101 هستند که احتمالا منعکس کننده استفاده گسترده از "بارتلت" S101/S102 به عنوان والدین هستند.
Goldway et al. 2009
بنابراین درک ترکیبات جفت گیری سازگار و ناسازگار برای یک پرورش دهنده گلابی بسیار مهم است.
11
هیچ مانع ناسازگاری عمده ای برای هیبریداسیون بین گونه ای در Pyrus وجود ندارد و حداقل شش گونه هیبریدی طبیعی گزارش شده است
Thompson & Zielinski 1967
هیچ مانع ناسازگاری عمده ای برای هیبریداسیون بین گونه ای در Pyrus وجود ندارد و حداقل شش گونه هیبریدی طبیعی گزارش شده است
Bell 1991
12
گرده را می توان به مدت 2 سال در دمای 4-2 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 10 درصد نگهداری کرد
برای اطمینان از اینکه طیف کاملی از والدین با زمان های گلدهی متفاوت برای تلاقی در دسترس هستند، نیاز به جمع آوری گرده قبل از فصل تلاقی می باشد.
van der Zwet et al. 1977
Visser and Oost 1981
گرده ها را می توان از سال قبل ذخیره کرد.
یا شاخه هایی به طول 1.2 متر، با برش پایه آنها در امتداد زاویه 25 درجه، می توانند در مرحله گل خوشه ای بسته قبل از شروع گلدهی جمع آوری شوند.
و در گلخانه در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد نگهداری می شود. سپس بساک ها را جمع آوری می نماییم.
Bell et al. 1996
Bell et al. 1996
13
)Fruit Qualityکیفیت میوه (
بهبود کیفیت میوه سنگ بنای هر برنامه پرورش گلابی است.
کیفیت میوه یک صفت پیچیده است که اوج تمام خصوصیات بیرونی و درونی میوه است که اهمیت تجاری دارند.
Bell 1991
14
پرورش دهندگان اغلب کیفیت کلی میوه را با استفاده از یک امتیاز ترکیبی ارزیابی می کنند که از ادغام امتیازهای فنوتیپی بسیاری از صفات فردی ذکر شده در بالا تعیین می شود.
بافت اصطلاحی است که برای احساس کلی غذا در دهان به کار می رود و شامل خواصی است که با لمس قابل ارزیابی است.
شامل اجزای بیوشیمیایی، مانند اندازه و شکل ذرات، میزان رطوبت، محتوای لیپید، و ترکیب دیواره سلولی و همچنین عوامل مکانیکی می باشد.
Sams 1999
15
سفتی میوه گلابی رسیده به طور قابل توجهی در بین گونه ها متفاوت است.
گلابی اروپایی معمولاً وقتی نرم است خورده می شود، در حالی که گلابی آسیایی سفت خورده می شود.
گاهی اوقات بافت های سفت یا بافت های ترد «تقریباً»، مشابه «Abaté Fétel» نیز انتخاب می شوند.
Bell et al. 1996
Batlle et al. 2008
16
پرورش دهندگان اغلب کیفیت کلی میوه را با استفاده از یک امتیاز ترکیبی ارزیابی می کنند که از ادغام امتیازهای فنوتیپی بسیاری از صفات فردی ذکر شده در بالا تعیین می شود.
وراثت پذیری برای سفتی میوه تخمین زده شده برای جمعیت نهال گلابی هیبرید آسیایی یا بین گونه ای متوسط تا زیاد است.
به عنوان مثال، برآوردهای وراثت پذیری از 0.14 تا 0.56 برای P. pyrifolia در یک برنامه اصلاح نژاد ژاپنی متغیر است.
Saito 2016
Abe et al. 1995
Saito 2016
Abe et al. 1995
17
می توان انتظار داشت که پیشرفت ژنتیکی خوبی در اصلاح بافت های سفت (یا نرم) از چنین جمعیت های نهال که طیف وسیعی از سفتی میوه وجود دارد، حاصل شود.
در نیوزلند، تخمین وراثت پذیری برای جمعیت های نهال با اصالت هیبریدی آسیایی، اروپایی و بین گونه ای یا ژرم پلاسم گلابی، از جمله الحاق گونه های گلابی مشابه، و همچنین هیبریدهای بین گونه ای، زیاد است (h2 = 0.62–0.67)
White et al. 2000
Kumar et al. 2017
18
گزارش کرده اند که وراثت پذیری کمی برای آبدار بودن h2 = 0.04 در جمعیت های نهال اروپایی وجود دارد.
بنابراین نشان می دهد که تفاوت کمی در استفاده از والدین وجود دارد.
علاوه بر این، هنگامی که جمعیت نهال آسیایی و بین گونه ای در تجزیه و تحلیل گنجانده می شود، مقدار کمی بالاتر h2 = 0.21 مشاهده می شود.
آبدار بودن جزء مهمی از کیفیت میوه در گلابی های اروپایی و آسیایی است.
در گلابی اروپایی، این صفت تحت کنترل چند ژنی و تک ژنی قرار دارد
Hancock and Lobos 2008
Zielinski et al. 1965
White et al. 2000
19
در نهایت، برای برنامه های پرورش گلابی اروپایی و آسیایی، انتخاب قوی در برابر وجود شن یا سلول های سنگی در گوشت، پوست و تا حدودی در اطراف هسته و همچنین به سمت بافت ریز (به جای درشت) وجود دارد.
Bell and Janick 1990
20
21
منابع
BOOK
22