رفتارهای تغذیه ای نامطلوب در نوآموزان
حذف وعده های غذایی به خصوص صبحانه
خودداری از مصرف گوشت، لبنیات و سبزیجات
تمایل به مصرف غذاهای آماده Fast Food
مصرف بی رویه تنقلات غذایی کم ارزش
پرخوری اضافه وزن و چاقی
استفاده از روش های غلط کنترل وزن
حذف وعده های غذایی به خصوص صبحانه
پایین آمدن قند خون و نرسیدن گلوکز به مغز
اختلال در عملکرد مغز
کاهش کارآیی، یادگیری و تمرکز دانش آموز در مدت طولانی کمبود دریافت مواد مغذی و عوارض کمبود آن
بهانه دانش آموزان جهت نخوردن صبحانه نداشتن اشتها نداشتن وقت
راه حل
– صرف شام در ساعات ابتدای شب – خوابیدن به موقع و به اندازه – زودتر از خواب بیدار شدن در صبح – انجام نرمش قبل از صرف صبحانه
صبحانه مناسب
نان وغلات به عنوان منبع تامین انرژی پنیر یا تخم مرغ به عنوان منبع پروتئین شیر برای تامین پروتئین و کلسیم
مثال : } نان و پنیر و گردو{ }نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی{
} نان و پنیر و خرما { } نان و پنیر و خیار و گوجه { }انواع غذاهای سنتی مانند عدسی با نان و انواع آش، سوپ و حلیم محلی{
همراه با صبحانه یک لیوان شیر مصرف شود.
خودداری از مصرف گوشت، لبنیات و سبزیجات
گوشت: منبع عمده پروتئین با کیفیت خوب، آهن، روی
لبنیات: مهمترین منبع تامین کلسیم، ویتامین های محلول در چربی جهت رشد، استحکام دندان و استخوان
سبزیجات: تامین فیبر، املاح و ویتامین ها به ویژه A&C جهت افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها، ترمیم زخم ها، سلامت پوست
توصیه ها
*استفاده از قسمت های نرم گوشت یا به صورت چرخ کرده، استفاده در غذاهای مورد علاقه کودکان، تهیه انواع کتلت،همبرگر و کباب خانگی
*افزودن عسل، خرما یا کمی پودر کاکائو به شیر دریافتی
افزودن پودر گردو، بادام یا پسته به ماست
گنجاندن ماست، پنیر، کشک یا دوغ در وعده ناهار یا شام
*سبزیجات را می توان به عنوان سالاد با سس خانگی،
استفاده در ساندیچ های خانگی ، میان وعده یا در زنگ تفریح استفاده کرد.
امام صادق (ع):
هر چیزی را زینتی است و زینت سفره سبزی خوردن است.
تمایل به مصرف غذاهای آماده Fast Food
معایب:
فقیر بودن از نظر موادمغذی ( آهن، روی، ویتامین های C,B,A و اسید فولیک )
حاوی چربی های اشباع، کلسترول و نمک زیاد
افزایش خطر ابتلا به پرفشاری خون
بیماری های قلبی
انواع سرطان
چاقی
راه حل
تهیه پیتزا با استفاده
از گوشت قرمز یا سفید همراه با سبزیجات فراوان
تهیه انواع ساندویچ در منزل با مواد غذایی سالم مانند گوشت چرخ کرده و مصرف همراه با سبزیجات تازه
تهیه غذاهای سنتی همراه با چاشنی های سالم و مناسب
استفاده از سس های خانگی کم چرب
مصرف بی رویه تنقلات غذایی بی ارزش
پفک:
ایجاد سیری کاذب کاهش دریافت مواد مغذی
وجود نمک زیاد عادت کودک به ذائقه شور
تهیه در حرارت بالا تغییر خواص مواد غذایی
چیپس:
وجود نمک و چربی بالا
دریافت کالری بالا ا اضافه وزن و ..
تهیه در روغن با دمای بالا
تغییر خواص طبیعی و تولید مواد سرطان زا
نوشابه:
ایجاد سیری کاذب( دریافت کالری زیاد بدون دریافت مواد مغذی)
اختلال در جذب مواد مغذی از جمله Ca
احتمال پوکی استخوان
راه حل
مصرف نوشیدنی های سالم
آب، آبمیوه طبیعی، دوغ کم نمک، شیر
امام علی (ع)
به روایت امام صادق (ع ): چون مسلمانی سست و ضعیف شود، لازم است گوشت و شیر بخورد که خدای بزرگ نیرو را در آنها آفریده است. (خصال 2/617)
مصرف تنقلات سالم
غلات بو داده مانند برنجک، گندم برشته
انواع مغزها و خشکبار
مصرف میوه و سبزی
چاقی
زمینه ساز انواع بیماری های قلبی – عروقی، دیابت، پرفشاری خون، انواع سرطان، درد ناحیه کمر و پا و…
عوامل موثر در بروز چاقی نوجوانان
عادات غذایی خاص
مصرف انواع مواد پرکالری
کم تحرکی و عدم فعالیت
استفاده از بازی های رایانه ای
تماشای تلویزیون
توصیه ها
مصرف متعادل و متنوع مواد غذایی بر اساس هرم مواد غذایی
محدود کردن مصرف مواد قندی
کاهش مصرف غذاهای پرچرب، چربی های حیوانی،
تشویق به ورزش، تحرک بدنی و بازی های گروهی
استفاده از تنقلات سالم و سنتی
صبحانه
پایین آمدن قند خون و نرسیدن گلوکز به مغز
اختلال در عملکرد مغز
کاهش کارآیی، یادگیری و تمرکز دانش آموز در مدت طولانی کمبود دریافت مواد مغذی و عوارض کمبود آن
بهانه دانش آموزان جهت نخوردن صبحانه نداشتن اشتها نداشتن وقت
راه حل
– صرف شام در ساعات ابتدای شب – خوابیدن به موقع و به اندازه – زودتر از خواب بیدار شدن در صبح – انجام نرمش قبل از صرف صبحانه
صبحانه مناسب
نان وغلات به عنوان منبع تامین انرژی پنیر یا تخم مرغ به عنوان منبع پروتئین شیر برای تامین پروتئین و کلسیم
مثال : } نان و پنیر و گردو{ }نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی{ } نان و پنیر و خرما { } نان و پنیر و خیار و گوجه { }انواع غذاهای سنتی مانند عدسی با نان و انواع آش، سوپ و حلیم محلی{
همراه با صبحانه یک لیوان شیر مصرف شود.