اصول معماری پایدار و ساختمانهای مدرن
فهرست
اصطلاح پایداری
تفاوت معماری پایدار و معماری سبز
9اصل معماری پایدار
اصل خاصیت برگشت پذیری به چرخه طبیعت
خانه چوبین بیگ دیگ : راهی به سوی معماری سبز
برج هرست Hearst Tower
ویژگی های برج
وزارت کشور ولز
نمایشگاه و پاویون خرده فروشی در غار
ساختمان فدرال سانفرانسیسکو
گلن هاوس
بیگ دیگ هاوس
پل دونگایی
گلخانه دیوس
ورزشگاه ویمبلی
هتل و ساختمان اداری از گروه JDS
مجموعه مسکونی نانت؛محله پایدار
برج گیاهی- شیشه ای بر فراز آسمان های فرانسه
برج اداری نانگانگ تایپه
نمونه ای از معماری پایدار در ایران
سازه گِلی دفتر معماری برای بشریت در ایران
بام سبز
تعریف بام سبز
فواید بام سبز
معماری سنتی ایران
نتیجه گیری
معماری پایدار
اصطلاح پایداری(Sustainable)
برای نخستین بار در سال 1986 توسط کمیته جهانی گسترش محیط زیست تحت عنوان (رویارویی با نیازهای عصر حاضر بدون به مخاطره انداختن منابع نسل آینده برای مقابله با نیازهایشان) مطرح شد و هر روز بر ابعاد و دامنه آن افزوده می شود تا استراتژی های مناسبی پیش روی جهانیان قرار گیرد. در حقیقت اصل معماری پایدار بر این نکته استوار است که ساختمان، جزئی کوچک از طبیعت اطراف است و باید به عنوان بخشی از اکوسیستم عمل کرده و در چرخه حیات قرار گیرد.
تفاوت معماری پایدار و معماری سبز
محور معماری سبز محیط زیست است در حالی که معماری، پایدار به انسان و محیط زیست توجه دارد و تنها تمرکزش روی ساخت و ساز نیست عماری پایدار فلسفه معماری است که به جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به طور همزمان توجه داشته و در حقیقت با این نوع معماری، طبیعت را به داخل خانه هایمان دعوت می کنیم.
اصل اول: حفاظت از انرژی
هر ساختمان باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که نیاز آن به سوخت فسیلی به حداقل ممکن برسد.
دلیل تاکید بر اهمیت معماری زیر زمینی ، گذشته از دلایل فضایی و زیبا شناختی ، فواید علمی آن است . اگر چه بهره برداری از زیر زمین با مشکلاتی چون دشواری های بهره گیری از نور طبیعی ، تهویه و حرکت به روبه روست ، مزایای بیشماری هم دارد از جمله :آزاد کردن سطح زمین از بنا و تاسیسات مزاحم ، کاهش هزینه تامین انرژی ، محافظت در برابر خطراتی از جمله گردباد ، طوفان ، سرقت و ایجاد ارتباط دوستانه با محیط زیست . ضمن آن که احداث بنا در درون زمین ، خود به خود عایق صوتی مناسبی پدید می آورد.معماری در زیر زمین همچنین فرصت های متفاوتی ایجاد می کند از جمله :گسترش در جهات مختلف (مانند ریشه درخت ) بدون نیاز به تعریف نما و حجم بیرونی ، نور پردازی طبیعی و مصنوعی بسیا ر تاثیر گذار ،تاکید بر فضای درون ،تلفیق معماری با طبیعت ، خلق فضاهای پیچیده و پیوسته همچون غارهای طبیعی ، القای حال و هوایی رمز آلود و اسرار آمیز و دوری از کلیشه های معماری مبتنی بر زیبا شناسی حجم بیرونی بنا . معماری زیر زمینی با اهداف معماری پایدار هم پیوند بیشتری دارد بسیاری از معماران می کوشند بامعماری پشیده در خاک موجب کاهش مصرف انرژی و آلودگی های بصری ، محیطی و صوتی شوند
معماری این خانه حک شده در زیر زمین با یک لایه با شکوه از چمن زیر زمین پنهان شده است .جالب ترین ویژگی این خانه ، دسترسی به داخل آن از طریق سقف می باشد .در زیر نمای پنهان پله ها از تراز منفی به تراز مثبت در حال صعود هستند.
طراحان : شرکت معماری لهستانی Promes KWK
اصل دوم:کار با اقلیم
ساختمان ها باید به گونه ای طراحی شوند که قادر به استفاده از اقلیم و منابع انرژی محلی باشند.
اصل سوم: کاهش استفاده از منابع جدید
هر ساختمان باید به گونه ای طراحی شود که استفاده از منابع جدید را به حدلقل برساند و در پایان عمر مفید خود ، منبعی برای ایجاد سازه های دیگر به وجود بیاورد.
اصل چهارم: احترام به کاربران
معماری سبز به تمامی افرادی که از ساختمان استفاده می کنند احترام می گذارد.
اصل پنجم : احترام به سایت
هر ساختمان باید زمین را به گونه ای آرام و سبک لمس کند.
این بنا در چشم انداز کوهستانی Gyeongju در کره جنوبی واقع شده ، این کره آبی که ستاد فرماندهی قدرت هسته ای می باشد در جهت احترام به جنبه های جغرافیایی و تاریخی هیچ مزاحمتی را برای سایتی که در آن واقع شده ایجاد نمی کند
اصل ششم: کل گرایی
کل گرایی تمامی اصول سبز، نیازمند مشارکت در روندی کل گرا برای ساخت محیط مصنوع هستند. یک معماری پایدار یا سبز باید فراتر از یک ساختمان منفرد را شامل شود و باید شامل یک شکل پایدار از محیط شهری باشد. شهر، موجودی فراتر از مجموعه ساختمان ها است در حقیقت می توان یک شهر را مجموعه ای از سیستم های در حال تعامل دید که دارای روح و کالبد می باشند. در نتیجه اگر ساختمان ها را مجزا در نظر نگیریم می توانیم همزمان با طراحی ساختمانی سبز و پایدار، شهری پایدار داشته باشیم و چهره ای سبز از شهر، برای آینده ترسیم کنیم. آنچه پیرامون معماری سبز یا پایدار گفته شد، بیان کننده نوعی نگرش به معماری است که بر چند نکته اساسی اشاره دارد
کیفیت گرایی
توجه به آینده
توجه به محیط
که نشانگر این مطلب است که معماری پایدار دارای مفاهیم عمیقی است که پیوند دهنده انسان، طبیعت و معماری است. داشتن «معماری پایدار» و در ادامه آن«شهر پایدار» مستلزم رعایت قواعد و اصولی است که باید از سوی معماران و مسئولان ما با دقت و انجام عملیات کارشناسانه مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان در آینده ای که چندان دور نیست به وجود یک شهر زیبا و منسجم با رعایت کامل قواعد معماری و هویت ایرانی افتخار کرد
اصل هفتم: حفظ راحتی و آسایش
همانطور که گفته شد یک طراحی مناسب بر مبنای استفاده از انرژی طبیعی خورشید هم نور ، هم گرما و هم آسایش را برای ساکنین یک خانه تضمین می نماید.
اصل هشتم: استفاده از انرژی های قابل بازیافت
راه های بسیاری از قبیل استفاده از انرژی های پاک مانند انرژی خورشید- انرژی باد – انرژی آب و … برای تولید برق و الکتریسیته و صرفه جویی در مصرف انرژی ها فسیلی وجود دارد.
اصل نهم : استفاده از مصالح بومی
استفاده از مصالح طبیعی حداقل ضررهای اقتصادی و زیست محیطی را داراست .
هر مصالح بر اساس ویژگیهای ذاتی اش برای رفتار خاصی مناسب است. این ویژگیها از قبیل
طول عمر، سختی، مقاومت در مقابل نیرو، انعطاف پذیری و … هستند.
اصل خاصیت برگشت پذیری به چرخه طبیعت :
در طبیعت همه اجزاء از خود محیط تامین می
شوند و بعد از از بین رفتن به شکلی نو دوباره مصرف می
شوند. به تعبیری، هیچ چیزی از بین نمی رود و به وجود
نمی آید، بلکه تنها تغییر شکل می دهد. اصل استفاده از
مصالح بوم آورد در معماری نیز به نوعی بر همین نکته
تاکید دارد. این اصل امروزه در مکتب معماری پایدار مورد
توجه قرار گرفته است. اگرچه در مقابل، جریانهایی از
معماری، به دو شکل گوناگون، به انهدام طبیعت نزدیک
می شوند. گاه با استفاده حداکثر از منابع درجه یک
طبیعت، همچون چوب، آهن، و مصالح مصرفی، و گاه با
استفاده از مصالح تجزیه ناپذیر پلیمری.
ساختمان ماکس راینهارت هاوس ، طراح پیتر آیزنمن،
خانه چوبین بیگ دیگ : راهی به سوی معماری سبز
این ساختمان به عنوان یک نمونه چگونگی استفاده مجدد از مصالح بازیافتی و افزایش کارایی و کاربرد آنها را در ساختمان نمایش میدهد. سیستم ساختاربدنه این خانه از پسماندهای فولاد و بتن که از حفاری های شهر بستن بزرگ Boston Big Dig با بیش از 600.000 lbs مواد بازیافتی به جا مانده از بزرگراه ساخته شده است.
برنامه ریزان این طراحی بر آن بودند تا از گردهم آوردن و ترکیب کردن این قطعات با هم ساختار جدیدی به عنوان پیش فرض تشکیل دهند اما با این حال این مصالح قادر به حمل بار بیش از حد استاندارد را داشتند که این توانایی به راحتی اجازه ساخت این خانه را داد.
از همه مهمتر این پروژه نشان دهنده ی پتانسیل موجود در مصالح بازیافتی را میدهد که استراتژیک خوبی برای برنامه های ساخت و ساز مورد نیاز جامعه از جمله مدارس . کتابخانه ها و مسکن است که با استفاده از زیر ساخت های قدیمی در هر زمان میتوان در منابع و انرژی صرفه جویی کرد و راه حل خوبی برای تامین منابع ساخت و ساز میباشد.
برج هرست Hearst Tower :
این پروژه در واقع موقعیت بسیار استثنایی برای یک آرشیتکت انگلیسی به نام "نورمن فاستر" بود که همواره به عنوان ارائه دهنده طرح های مدرن شهرت داشته است . همزمانی این پروژه با پروژه اصلی بسیار جالب بود چرا که قرار براین گردید که ساختمان دیگری به ارتفاع سی و شش طبقه بر روی سقف آسمان خراش اصلی که همانا برج هرست می باشد و در سال 1928 ساخته شده بود بنا شود.
راه حل آقای فاستر از این قرار بود که نمایی بتونی ساختمان اصلی دچار هیچگونه تغییری نشود ولی بخش میانی و هسته مرکزی ساختمان را به گونه ای بتراشد که یک کانال یا پاساژ کاملا پهناوری ایجاد شود و به دنبال آن با استفاده از ستون های کاملا بزرگ بتونی و فلزی برج جدید را در آن ایجاد کند .
ساختمانی که بدین ترتیب به وجود می آمد دارای 9 طبقه بود که پنجره های آن که هر یک حدود 10 متر ارتفاع داشت و حالتی از آبشار که همین ویژگی آن را از سایر ساختمان ها و آسمانخراش های نیویورک متفاوت نموده بود . به اعتقاد آقای فاستر این ایده عبارت از خلق یک اتاق نشیمن در فضای درون شهری بود . شاسی و سازه اصلی برج که از اتصال چند مثلث به دست آمده و ترکیب مهندسی چند ضلعی به خود گرفته ضمن اینکه از استحکام و پایداری خوبی برخوردار بود طراحی خاص آن را باعث می گردد که نسبت به سازه های فلزی معمولی 20 درصد فولاد کمتر در آن استفاده شود که خود صرفه جویی قابل توجهی است .
از آنجایی که در این برج پنجره ها از کف تا سقف ادامه پیدا می کند لذا میزان نوری که به داخل آن می تابد قادر است 95 درصد فضاهای داخلی را روشن کند .
از نورهایی که در این برج به انجام رسیده پیش بینی هایی را می توان نام برد که در جهت کاهش مصرف انرژی بوده است که در این زمینه تدارکات وسیعی دیده شده که از جمله آنها می توان از حسگرهای حرکتی تا تجهیزات سیستم تهویه با راندمان بسیار بالا را نام برد . رعایت این مسائل باعث گردید که کل میزان مصرف انرژی در این ساختمان 22 درصد کمتر از آسمانخراشهای مشابه و هم اندازه با آن باشد که این به معنای صرفه جویی به میزان دو میلیون کیلووات برق در سال است .
در تهیه مواد بر قسمت های مختلف این برج سعی شده که در مصرف منابع صرفه جویی شود به طوری که موکت های مورد مصرف در کف پوش ها و همینطور تجهیزات سقف ها و بخش اعظم دکوراسیون داخلی از مواد بازیافتی استفاده شده است . آب باران در تانک ها و گالن هایی که ظرفیت آنها 14000 لیتر می باشد جمع آوری شده و این امر باعث مرطوب کردن فضای باز داخلی برج می شود .
قرار بر این گردید که این برج در مقوله صرفه جویی در انرژی و همینطور رعایت مسائل زیست محیطی دارای نشان طلا از طرف انجمن شهر نیویورک شود .
سازه:
سازه هندسی خاص این برج در واقع از فریم های مثلثی چهار طبقه که به یکدیگر متصل شده اند تشکیل شده چون مثلث ها ضمن اینکه می توانند بار جاذبه را حمل کنند توانایی ایجاد پایداری جانبی را نیز دارند و بنابراین ستون ها نیاز به کمربندهای تقویتی نداشته و بدین ترتیب در مصرف فولاد 2000 تن صرفه جویی شد . آقای "اسکات بورلند" که مدیر بخش سازه این برج است می گوید که هندسه این برج کار دشواری است چون در عین آنکه سازه آن جعبه ای شکل نیست ولی ما تاکنون جعبه های زیادی ساخته ایم و برای نصب هر چیزی کار بسیار دشواری انجام گرفت .
در قسمت بالای برج آنرا به وسیله ستون های غول پیکر که تعداد آنها 12 عدد است بر پا کردیم و انجام این کار آسان نبود چرا که حمل آنها به صورت یکپارچه امکان پذیر نبود چون بسیار سنگین بودند . و ضمنا طول هر یک بیش از 26 متر بود که در خیابان تخلیه شدند و بعد از جوشکاری قسمت های مختلف و برپا کردن آنها داخلشان را به وسیله بتون پر کردیم .
گردش آب
مهندسین از طریق مدلی که در تصویر ملاحظه می کنید طرح یک آبشار یا آب نما را که طول آن حدود 10 متر می باشد و قرا راست در لابی یا ورودی ساختمان نصب شود مورد آزمایش قرار دارند آب مورد نیاز این آب نما به وسیله آب باران در پشت بام تامین می شود که در اثر پایین آمدن از آن میزان رطوبت نسبی هوا را حدود 30 الی 50 در صد می رساند که این میزان بسته به فصل متفاوت است و وجود چنین آب نمایی باعث کاهش 5 درصد مصرف سیستم تهویه در تابستان می گردد .
آب از طریق شیلنگ های پلی اتیلن که در کف نصب شده اند در تابستان ایجاد خنکی و در زمستان ایجاد گرمایش می کنند . در زمستان این سیستم قادر است دمای کف را که به وسیله سنگ گرانیت پوشیده شده به حدود 26 درجه سانتیگراد برساند که این به به معنای تامین 36 درصد گرمای مورد نیاز است و در طول تابستان این سیستم دمای کف را به کمتر از 20 درجه سانتیگراد رسانده که باعث 10 درصد صرفه جویی در عملکرد سیستم ایرکاندیش می گردد.
نمای خاص:
برج یا آسمانخراش 46 طبقه در واقع تکمیل کننده برج هرست می باشد که در سال 1928 به اتمام رسید که قرار بود یک برج را که هرگز ساخته نشده در بر گیرد . کار بسیار دشوار بود چرا که می بایست ساختمان اصلی که 70 سال پیش از این ساخته شده بود به گونه ای حفظ شود که اصالت خود را از دست ندهد . بعد از اینکه برج جدید به طبقه دهم رسید موقعیت مناسبی پیش آمد که ارتباط با ساختمان اصلی و قدیمی قطع شود و اینگونه به نظر می رسید که برج بر روی ساختمان قدیمی حالتی شناور دارد چون در پیرامون آن هیچگونه ستونی وجود نداشت و به جای ستون در چهار گوشه سازه هایی به ارتفاع هشت طبقه و به شکل دهان پرنده بنا شده بودند.
وزارت کشور ولز
این ساختمان تماما از مصالح محلی قابل بازیافت ساخته شده است و دارای سیستم تهویه طبیعی است. در حالیکه معمولا در ساختمان های دولتی از دیوار استفاده می شود در این سازه برای تاکید بر شفافیت همه چیز، از شیشه به جای دیوار استفاده شده
نمایشگاه و پاویون خرده فروشی در غار
اولین ساختمان اداری پست زیرزمینی در جهان است . هدف از پروژه ، نوسازی پاویون در سالن کنسرت بود . این نمایشگاه و پاویون در دو بخش طراحی شده . بخش پاویون یک منطقه شفاف و گذرپذیر با چهار ورودی و خروجی است که در داخل یک حجم طولی به شکل حرف S طراحی شده ، در نتیجه دیوار سالن زیرزمینی را منعکس می کند . حجم به شیوه ای ساخته شده که جریان بازدیدکنندگان را هدایت کرده و نقاط ورودی و خروجی را نشان می دهد . بخش خدمات بازسازی شده ساختار ، نواحی خدمات و امکانات بهداشتی جدید برای بازدیدکنندگان غار Postojna را فراهم می کند . عملکرد فضای داخلی ساختار به عنوان یک فضای یکنواخت و انعطاف پذیر عمل می کند . حجم نمایشگاه و فضای خرده فروشی به عنوان یک فرمت از سالن در سراسر کل ارتفاع داخلی شفاف است . هدف از این پروژه ، نوسازی پاویون در سالن کنسرت بود . کل ساختار به حداکثر ابعاد درساختار تخریبی موجود ساخته می شود در حالی که ساخت و ساز غار زیرزمینی نیاز به استفاده از مصالح ساختمانی غیر ارگانیک مناسب برای چنین شرایطی دارد
نمایشگاه و پاویون
ساختمان فدرال سانفرانسیسکو
این ساختمان اولین برج در آمریکا است که در 70 درصد آن، سیستم تهویه مطبوع حذف شده است. نمای خارجی ساختمان که به صورت کامپیوتری کنترل می شود به تغییرات جوی حساس است و ساختمان را با شرایط محیط هماهنگ می کند. در همه جای این سازهسیستم تهویه طبیعی وجود دارد .
گلن هاوس: این ساختمان در سانتامونیکا کالیفرنیا بهترین نمونه از سازه های سازگار با محیط زیست است. این ساختمان برق و آب مصرفی خود را خودش تولید می کند و در آن بر مصرف بهینه انرژی تاکید شده است.
بیگ دیگ هاوس
این ساختمان در لکزینگتون ماساچوست ممکن است در نگاه اول معمولی به نظر برسد ولی برتری آن در این است که این ساختمان کلا از ضایعات ساختمانی در پروژه های بزرگ عمرانی شهر ماساچوست ساخته شده است
پل دونگایی
این پل که بخش مهمی از پروژه توسعه بزرگترین بندر آب های عمیق جهان، یعنی بندر شانگ های چین است دارای 20 مایل (تقریبا 32 کیلومتر) طول و شش خط عبوری است. پل که به صورت معلق (کابلی) عمل می کند شانگ های را به جزیره یانگشان که بزرگترین بندر کانتینری و اولین منطقه آزاد تجاری چین است متصل می کند.
برای جلوگیری از اثرات باد و موجها پل به شکل حرف S ساخته شده است. ساختن پل 1.2 میلیارد دلار هزینه داشته است و موقتا طولانی ترین پل جهان است. در سال 2008 پلی در نزدیکی این پل به طول 22 کیلومتر افتتاح خواهد شد
گلخانه دیوس
این ساختمان که در انگلیس ساخته شده است آمیزه ایست از تکنولوژی مدرن و روش های بهینه طراحی. مجاری تهویه در هنگام بارندگی به طور خودکار بسته می شوند. هوای ورودی به گلخانه پیش از وارد شدن در یک هزارتوی بتنی زیرزمینی خنک می شود. شکل منحصر به فرد سازه باعث می شود که همزمان با بالا رفتن هوای گرم در مجاری تهویه هوای خنک به داخل گلخانه مکیده شود.
ورزشگاه ویمبلی
هتل و ساختمان اداری از گروه JDS
بهره گیری از نور خورشید و ایجاد بام های سبز از نکات رعایت شده در این طرح می باشد. یکی از اصول به کار رفته در این پروژه، استفاده از معماری پلکانی است.
مجموعه مسکونی نانت؛محله پایدار
مجموعه مسکونی 142 واحدی نانت در شهر نانت کشور فرانسه و با توجه به اصول معماری پایدار طراحی شده است.
پروژه مجموعه مسکونی نانت شامل سه ساختمان مسکونی است که در نزدیکی بازار خرده فروشی شهر نانت تعبیه شده است. این مجموعه با هدف اجرای باغ شهر ایجاد شده است. برای بهره گیری مناسب از نور خورشید، جهت گیری تمام واحدها به سمت جنوب شرقی یا جنوب غربی می باشد. نکته قابل توجه در طراحی واحدهای مجموعه مسکونی نانت، طراحی تراس های سبز می باشد. همچنین در این تراس ها محل استراحت نیز به خوبی جانمایی شده است.
برج گیاهی- شیشه ای بر فراز آسمان های فرانسه
برج گیاهی- شیشه ای در هر یک از طبقات خود علاوه بر پنجره های شیشه ای، انواع ورقه های توری مشبکی را جای داده است که می تواند در عبور روشنایی و نور بسیار موثر عمل کنند.
برج اداری نانگانگ تایپه
پانل های شیشه ای در نمای برج علاوه بر دریافت انرژی خورشیدی و تبدیل آن به انرژی الکتریکی، بالانس دمای محیط را هم انجام می دهند
برج اداری تانگانگ تایپه با الهام از صدفهای ریز رودخانه طراحی شده است. در این ساختمان، رستورانها، کافی شاپها، کتابفروشیهای کوچک و فضاهای تبادل اندیشه قرار خواهند گرفت.
نمونه ای از معماری پایدار در ایران
حمام تاریخی کندوان نمونه ای از معماری پایدار در محافظت انرژی است
سازه گِلی دفتر معماری برای بشریت در ایران؛ طراحی پایدار به سبک ایرانی
پروژه تحقیقاتی سازه گِلی، طراحی و اجرا شده توسط بنیاد معماری برای بشریت، تهران ـ استودیو رای و دانشکده معماری دانشگاه رازی، طراحی برای بشریت از طریق روش های ساختمانی پایدار و ارزان قیمت را به عرصه ظهور می گذارد، طراحی بسیار قابل توجه.
کارگاه آموزشی نه تنها یک تجربه غنی و ارزشمند دانشگاهی برای دانشجویان فراهم می کند، بلکه یک فرصت برای رسیدگی و توسعه یک نقطه دور افتاده است. متن ذیل توسط کن اسمیت از دفتر مرکزی بنیاد معماری برای بشریت در سانفرانسیسکو آمده است.
پس از گذراندن چند ماه با ما در دفتر مرکزی، دوست خوب و همکار ما، پویا خزائلی به کشورش ایران، برای آغاز به کار روی پروژه تحقیقاتی سازه گِلی در کرمانشاه ایران بازگشت. او و گروه بلند همت اش و دانشجویان دانشگاه مشتاق توسعه و کار روی طراحی بشر دوستانه هستند و علاقه خاصی به تکنیک های ساختمانی ارزان و پایدار برای ناحیه عقب افتاده در مرز غربی ایران و شرق عراق دارند
نمونه های اولیه سکونت گاه ها از سازه نی، شاخه های درخت و دیوار هایی ساخته شده از گِل تشکیل می شود. شاخه های درخت از تعدادی از درختانی بدست می آمده که شهرداری کرمانشاه برای یک پروژه ی حمل و نقل قطع کرده بود.هزینه ساخت هر یک از واحد ها ۹۰۰ دلار امریکا است و گروه در کل قصد ساخت ۱۰ تا ۲۰ سکونت گاه را داشت. کارگاه آموزشی ۲۵ روزه برای دانشجویان شرکت کننده فرصت یادگیری روش های ساخت معماری پایدار با زمین که به نوعی مکمل دوره آموزشی آن ها در طراحی می شد، بود.
اولین نمونه آزمایشی سازه به عنوان غرفه نمایشگاهی (پاویون) دانشجویان در دانشگاه رازی به کار گرفته خواهد شد. پیامد پروژه در کرمانشاه آن شد که، تیم برای شرکت در جشنواره گران دیسر (Grain D’lsere) در سال ۲۰۱۲ در فرانسه دعوت شده بودند.گروه یک روستای کامل برای کودکان با بکار گیری فنون متفاوت معماری خواهد ساخت.کارگاه آموزشی، خانه های سه خوک کوچک، نام دارد که روی زمینه علمی و هنری بنا نهاده شده، برای دستیابی کودکان به شناخت مواد و متریال های طبیعی در راستای آگاهی به غنا و گوناگونی محیط زیستشان است
سازه گِلی، معماری پایدار با ابتکار ایرانی
بام سبز
بام سبز نیویورک
تعریف بام سبز
بام سبز در واقع بامی است که بر روی سطح آن گیاهان رشد می کنند. تنوع گیاهی چنان ساختاری می تواند از بام پوشیده از چمن مصنوعی تا باغ بامی باشد که با گیاهان مورد استفاده در طراحی منظر پوشیده شده است. سبز پوش کردن بام نیازمند گیاهانی است که به دقت انتخاب شده اند تا در برابر محیط خشن و بی روح محیط پشت بام در شرایط کم بی آبی عوامل اقلیمی یخ زدگی نسیم دریا و خشکی و غیره مقاومت کند. نوع گیاهان انتخابی بسته به نوع آب و هوا و شرایط اقلیمی مختلف متفاوت است. بام سبز یا باغ پشت بام اوج تلفیق اجرا با محیط است. دتایلهای اجرائی چنین بامی تفاوت چندانی با بامهای معمول نداشته و شامل عایق رطوبتی حرارتی پوشش ضد آب ماسه و درز پوش می باشند و در کنار آن شامل مصالح و عناصری هستند که بتوانند عمل نگهداری زهکشی رطوبت و اسبابب نگهداری گیاهان (مطابق استاندارد) را در ساختمان سازی فراهم آورند
فواید بام سبز
بامهای سبز می توانند پاسخ گوی بخشی ز نیاز همیشگی انسان به صورت نوین باشند. این فضاهای باز مسکونی به نوعی تبلور ماهیت زندگی جمعی هستند. این فضاها ضمن فراهم آوردن موقعیتهائی برای رشد خلاقیت زمینه معاشرت تعامل و تقابل اجتماعی و کاربردهائی همچون ایجاد آرامش ارتباط سرگرمی در کاهش آلودگی و بهبود محیط زندگی بسیار موثرند. در نهایت می توان گفت که ایجاد و گسترش فضاهای سبز بر روی پشت بام خانه ها در شهرها دارای مزایای زیر می باشد:
آرام بخشی گیاهان به انسان و بالتبع آن کاهش تنشهای روانی جامعه_تحقیقات روان شناسان در مورد تاثیر گل و گیاه بر رفتار انسان نشان می دهد که ارتباط از طبیعت و لذت بردن از مناظر زیبای آن راهی ساده اما مهم جهت کسب آرامش و تلطیف روح و روان انسان است و توسعه فراوان آن در مجتمعهای زیستی جمعی می تواند در کاهش بروز خشونت، افسردگی، خودکشی و…. مفید باشد.
ایجاد فضاهایی جهت استراحت و رفع خستگی انسانها خصوصا افراد مسن.
تعدیل تغییرات آب و هوائی فضای سبز شرایط زیست بوم را تغییر داده و تغئیرات آب و هوایی را تعدیل می کند.
کاهش هزینه نگه داری از سقف کشت روی بام و شکل گسترده نوعی پوشش محافظ را تداعی می کند سطح کاشته شده خود محافظت و نگهداری می شود و به عبارت دیگر نگه داری از بام به حداقل می رسد.
فراهم آوردن زیستگاهی برای حیات وحش کمک به زیبایی منظره شهر و محیط اطراف واحد مسکونی و فراهم آوردن فضاهای تفریحی شاد و سالم بازی بچه ها و ورزش کردن بزرگسالان.
افزایش طول عمر بام از طریق حفاظت ساختمان در برابر عوامل مخرب طبیعی یا مصنوعی_به عنوان مثال از تشعشعات ما ورای بنفش تغئیرات شدید درجه حرارت و آتش سوزی در اثر لایه های عایق بندی چمن و خاک جلو گیری شود.
کاهش اثر جزایر حرارتی شهری _تبدیل بام خانه ها به فضای سبز تبادل هوا بین مناطق با تراکم ساختمانی زیاد و فضاهای آزاد بین حومه آنان را بهبود بخشیده و با تنظیم دمای هوای مرکز شهر می شود. تراکم باعث بالا رفتن درجه هوا و گرم شدن هوا در مرکز شهر هاست. درجه حرارت هوا در مرکز شهر ۲تا ۳درجه گرمتر از حومه شهرها می باشد.
بهبود سیستم زه کشی شهر و تعادل آب در خارج از شهر
عایق بندی در مقابل صدا و پتانسیل ذخیره گرما و بالتبع آن کاهش مصرف انرژی.
فواید
دیوارها و محیطهای سبز با قرار گیری در محیطهای شهری فواید زیادی دارند. در ابتدا به نظر می رسد که ایجاد این دیوارها تنها برای جنبه های زیبایی و با تاثیر بصری آنها می باشد. در حالی که این امر مهمی است و با ترکیب محیطهای شهری با نماها و دیوارهای سبز شهرها سر زنده تر زیبا تر و آرامش بخش تر می شوند اما در عین حال این دیوارها و بامها به جهت فواید زیر نیز طراحی و اجرا می شوند.
فواید محیطی
اصلاح کیفیت هوا و در نتیجه کاهش آلودگی های کربنی
حفاظت از فاضلاب
عایق صوتی
کاهش اثرات جزایر گرمایی شهرها
جلوگیری از حرکت ذرات گرد و غبار در هوا و تصفیه هوا
فواید اقتصادی
حفاظت از پوسته ساختمان و افزایش طول عمر آن
کاهش مصرف انرژی و ذخیره بیشتر آن
ترکیب با انرژی خورشیدی تولید غذا فواید زیبائی شناسانه آرامش بصری ترکیب با محیط طبیعی اطراف تنوع در طراحی کاهش گرما
کاهش سربار خنک کردن ساختمان بین ۵۰ تا ۹۰ درصد
فیلتر کردن آلودگی های هوا و کربن دی اکسید که به کاهش بیماری های تنفسی مانند آسم کمک می کند.
فیلتر کردن آلودگی ها و فلزهای سنگین از آب باران
کمک کردن به عایق کردن ساختمان در برابر آلودگی صوتی
ایجاد زیست گاه طبیعی
کاهش اثر پدیده گرمای شهری جزیره
کاهش متوسط دمای محیط های شهری در فصل گرما
جدا از خواص بسیار خوب گیاهان می توان به تزئین بام ها و زیبا نمودن محیط با پوشش گیاهی اشاره نمود
سودهای مالی
افزایش چشمگیر طول عمر بام
افزایش ارزش ملکی
فرد می تواند با پرورش انواع گیاهان خوراکی (مانند بوته های گوجه فرنگی) منبع درآمدی را از حاصل برداشت آن کسب نماید.
معماری سنتی ایران
باغچه ها و درختان هماهنگ با اقلیم در هر منطقه در ایجاد آسایش بسیار موثر بوده است. به طور مثال در مناطق کویری درختان در کنار تامین سایه و ایجاد زیبایی فقر رطوبت محیط را جبران می کند. این سطح سبز با جذب پرتوهای تابشی خورشید مانع انعکاس دوباره پرتوها و افزایش نا خواسته گرما می گردند و نیز گرد و غبار اطراف ساختمان را کاهش می دهند. {خانه بروجردیها}:فضای سبز در این بنا به صورت سطوحی گسترده می باشند که در حیاط مرکزی قرار دارد. این سطوح سبز علاوه بر ایجاد زیبائی بصری موجب افزایش رطوبت و جذب پرتوهای خورشیدی شده و گرمای بادکویری را به واسطه تبخیر گرفته و در خنک شدن هوا نقش موثری را ایفا می کند.
نتیجه گیری
در خصوص آنچه که از راهبردهای معماری پایدار ذکر شد. راهکارهائی متفاوت برای هر کدام از راهبردهای به کار برده شده و می شود که این راهکارها در طراحی پایدار بنا بر دانش و فن معماران و طراحان روش های مختلفی را در اجرای بنا عرضه می کنند. اما آنچه مسلم است آن است که همه این روشها جهت برقراری چندین اصل از جمله حفظ انرژی هماهنگی با محیط و اقلیم کاهش استفاده از منابع و نیز بر آوردن نیازهای ساکنین می باشد. از آنجائی که چرخه حیات به هم پیوسته و زنجیروار است لذا برای رسیدن به این اهداف باید معماری کل گرا را مورد نظر قرار داد که در آن تمام اصول معماری پایدار در یک پروسه کامل (که منجر به ساخته شدن محیط زیست سالم می شود) تجسم یابد. و این همان است که در معماری سنتی ایران روی داده است. معماری ایران در مکانهای متفاوت با توجه کامل به تمام عوامل اقلیمی فرهنگی و اجتماعی شکل گرفته و به دلیل استفاده از سوختهای غیر فسیلی و انرژی های پاک و تجدید پذیر و نیز رشد ارگانیک و اهمیت به سایت در راستای احترام به محیط زیست طراحی شده است که امروزه می توان به عنوان الگویی مناسب برای معماران مطرح گردد.
پایان