تارا فایل

پاورپوینت ارگونومی،شرایط محیط کار با کامپیوتر و بیماریهای کامپیوتر،


به نام خدا

مهندسی فاکتورهای انسانی
موضوع:
ارگونومی،شرایط محیط کار با کامپیوتر و بیماریهای کامپیوتر

ارگونومی
علم متناسب کردن کار با انسان
FITTING THE JOB TO THE HUMAN

ارگونومی چیست؟
طراحی برای انسان
بررسی روابط بین انسان ، ماشین ومحیط کار و بهینه سازی آن
دانش جوانی است که با استفاده از مجوعه ای از علوم، سیستم کار را به گونه ای طراحی می کند که حداکثر بازدهی و حداقل خطا و خستگی را داشته باشد.
علم پیشگیری از اختلالات اسکلتی- عضلانی

ارگونومی یا مهندسی فاکتورهای انسانی از دو کلمه یونانی
Ergoبه معنی کار و Nomos به معنی قانون و قاعده مشتق شده است و در لغت به معنی قانون و قاعده کار است.

ارگونومی عبارت است از مطالعه علمی انسانها در ارتباط با محیط کارشان و تطابق علمی کار و محیط کار با مشخصات فیزیکی و روانی انسان و کاربرد اطلاعات علمی موجود درباره انسان برای حل مشکلات طراحی.
ارگونومی

سلامت
ارگونومی
راحتی و رضایت
اهداف ارگونومی

بهره وری

چالش ارگونومی : تناسب/عدم تناسب کار با انسان
انسان
کار
توانایی ها
خواسته ها
عدم تناسب نیازمند یافتن راه حل است

منافع ارگونومی
کاهش آسیبهای جسمی
افزایش بهره وری
کاهش خطاهای انسانی /دوباره کاری (بهبود کیفیت)

کاهش روزهای کار از دست رفته
کاهش گردش شغلی
بهبود ارتباطات

محیط
[اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی ، سیاسی و محیط فیزیکی ]
ورودی
خروجی
محیط خارجی
اجزای یک سیستم که با هم در تعامل هستند

نخستین کاربردهای ارگونومی
طراحی ابزار
طراحی ایستگاه کار
حمل ونقل مواد
طراحی وظایف شنوایی و بینایی

عوامل محیطی
صدا
نور
شرایط دمایی
عوامل شیمیایی

ترس از جایگزینی توسط کامپیوتر
مشاغل گسترده
عدم اطمینان از آینده شغل
فشار کار
عدم حمایت همکاران
عدم وجود استاندارد بهره وری
عدم وجود مشارکت در تصمیم گیری

عوامل روانی

شاخصهای ارزیابی
کاهش بهره وری
مشکلات کیفیت
غیبت و گردش شغلی
اختلالات عضلانی – اسکلتی
شکایت از خستگی و ناراحتی

تعریف جدید از ارگونومی
در حال حاضر این تکنولوژی دارای 4 جزء مشخص بصورت زیر است:

1- ارگونومی سخت افزار: تکنولوژی سطح مشترک انسان ـ ماشین
2- ارگونومی محیطی: تکنولوژی سطح مشترک انسان ـ محیط
3- ارگونومی شناختی: تکنولوژی سطح مشترک انسان ـ نرم افزار
4- ماکروارگونومی: تکنولوژی سطح مشترک انسان – سازمان

« پوسچرهای نامناسب »
وضعیت هایی هستند که روی همه عضلات فعال در طول فعالیت جسمانی تاثیر می گذارند. وضعیت های نامناسب میتوانند شرایط کاری سخت تری را ایجاد کنند، توسط افزایش انرژی لازم از تمام ماهیچه های کوچک و جلوگیری از تمام ماهیچه های بزرگتر و قوی تر در کار با حداکثر کارایی. افزایش تلاش در گروه های ماهیچه کوچک و ضعیف تر می تواند میزان خستگی را افزایش دهد.

وضعیت های نامناسب معمولاً شامل کارهای تکراری یا طولانی، پیچ خوردگی، خمیدگی، کار بالای سر، زانوزدن، چمباتمه زدن، وضعیت های ثابت یا چنگش نیشگونی می باشد. آنها ممکن است تاثیرات متفاوتی در مناطقی از بدن از قبیل دست ها، مچ ها، شانه ها، بازوها، گردن، زانوها و پشت بگذارند.تاثیرات وضعیت های نامناسب بدتراند اگر وظایف کاری همچنین شامل حرکات تکراری یا اعمال نیروی زیاد باشد. وضعیت های نامناسب ممکن است توسط طراحی ضعیف و ایستگاه کاری نامنظم، ابزارآلات وتجهیزات و شیوه های کاری ضعیف ایجاد شود.

« پوسچرهای نامناسب »
کار خیلی پایین – خمیدگی، تابیدگی، کشیدگی

کار خیلی دور – کشیدگی ایجاد می شود
عدم دسترسی – خمیدگی و وضعیت بالا تنه بدن نامناسب
« پوسچرهای نامناسب »
« پوسچر های نامناسب »

« پوسچرهای نامناسب »
کار در ارتفاع بالا- باعث دسترسی سخت شده
و
کشیدگی ایجاد می شود.

شرایط محیط کار با کامپیوتر

عوامل زیان آور ارگونومیکی عبارتند از : طراحی نادرست ابزار تجهیزات و محیط کار ، حمل و بلند کردن بار ، شرائط بینائی نا مطلوب ، ارتعاش ، وضعیت نامطلوب بدنی هنگام کار، اعمال نیرو و تکرار حرکت و… . هر یک از عوامل یاد شده اگر از اندازه تحمل فیزیولوژیک بدن انسان فزونی گیرد ، عوارض و آسیب هایی راایجاد می کند . در بهداشت حرفه ای کوشش ها بر پیش بینی ، تشخیص ، ارزیابی ودر صورت نیاز کنترل آنها متمرکز است .

دریک سیستم تعدادی به عنوان ارائه دهنده خدمات مشغول به خدمت می باشند. وبنا به نوع خدمت و سرویس ارائه شونده از تجهیزات و تسهیلاتی از قبیل: میز، صندلی ، کامپیوتر، فاکس ، تلفن و غیره در جهت پیشبرد اهداف سازمانی استفاده می شود تجهیزات و تسهیلات فراهم شده سلیقه ای بوده و بدون توجه به وضعیت بدنی کارکنان طراحی شده اند به مرور زمان انواع مشکلات و ناراحتیهای اسکلتی و عضلانی برای کارکنان بوجود می آورد که بر روی کیفیت و کمیت کار تاثیر گذاشته و سبب نارضایتی را فراهم می آورد .

رنگ :
واکنش افراد و سلیقه آنان برای انتخاب رنگ نه تنها در جوامع مختلف با هم تفاوت دارد، بلکه در بین گروههای مختلف یک جامعه هم فرق می کند.

الف : کاربرد رنگ در محیط کار
رنگ آمیزی در و دیوار و ابزار و آلات در محیط کار به رنگهای بخصوص، مبتنی بر این است که کارایی فرد در محیطی با رنگ دلخواهش افزایش پیدا می کند. بنابر این ما باید محیطهای کار، را به رنگی درآوریم که برای اکثر کارکنان و کارگران محیطی آرام بخش و مطلوب باشد. زیرا هدف فراهم آوردن شرایطی است که هیچ فشار عصبی و روانی بر فرد وارد نشود. بطور کلی، رنگها برای اکثر مردم معنی مشخصی داشته و واکنشهای هیجانی تقریباً یکسانی را درپی دارند.

ب : آثار عمومی فیزیولوژیکی رنگها
بررسی ها نشان داده اند که رنگها بر سیستم اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک اثر می گذارند. تحریک و فعالیت بخش سمپاتیک سلسله اعصاب فیزیولوژی بدن را از وضع بهینه و تعادل برمی گرداند. بعضی از رنگها موجب فعال شدن اعصاب پاراسمپاتیک می شوند

ج : خواص اختصاصی رنگها و اثر آنها بر عملکرد
رنگها هر کدام بر فرد اثر خاص و متفاوتی دارند. که بدنبال آن رفتار کار و عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. روانشناسی کار، رنگ را در محیط کار به عنوان یک متغیر فیزیکی در نظر دارد که می تواند بر میزان بازدهی کارکنان تاثیر بگذارد.

خاکستری
رنگ خاکستر ی رنگی است خنثی که هیچ گرایشی را برنمی انگیزد، نه روشن است و نه تیره . این رنگ عاری از هر نوع تحریک و واکنش است. به همین دلیل در صنایع کاربرد فراوان دارد .

آبی تیره
این رنگ به دلیل اثری که بر اعصاب پاراسمپاتیک می گذارد، منجر به کاهش فشار خون و تعداد تنفس شده، احساس امنیت کارمند را افزایش می دهد. چنانچه او بر اثر عواملی از قبیل ترس از عدم موفقیت، ارزشیابی و یا هر عامل خارج از محیط کار، دچار اضطراب و تشویش شده باشد، در محیطی با رنگ آبی، تنش او کاهش یافته و حساسیت و آسیب پذیری و در نتیجه خستگی روانی و جسمی او تقلیل می یابد.

بعضی از تحقیقات نشان داده اند که استفاده از رنگ آبی احساس سرما و خنکی را بر می انگیزد.

افراد در اطاقی که رنگ سبز یا آبی داشته باشد بیشتر احساس خنکی می کنند تا در اطاقی که رنگ آن قرمز یا نارنجی است.

سرخ
رنگ سرخ نمایانگر نیروی حیاتی است.
سرعت نبض را بالا می برد و میزان دم و بازدم را افزایش می دهد.
این رنگ به معنای تمایل و رغبت است.
این رنگ اصرار بر بدست آوردن نتایج است این رنگ احساس گرما را برمی انگیزاند و موجب رها شدن انرژیها و نیروهای حیاتی فرد می شود.
این رنگ فعالیتهای عمومی را افزایش می دهد و احساس رقابت را تشدید می کند.
در ابتدای ساعات فعالیت، رنگی سازنده است اما در حالت خستگی عصبی و فیزیکی آزاددهنده است این رنگ در محیط کار به شرطی می تواند کارایی را افزایش دهد که سایر شرایط نامساعد نباشد.

زرد
زرد روشن ترین رنگ است به همین دلیل شادی افزاست. اثرش خوش رویی و شادمانی است. وجود رنگ زرد در محیط کار افراد را در رهایی از مشکلات و موانع و تعارضات یاری می بخشد. این رنگ امید بخش و دلالت کننده است. زیرا تنش زدا و عامل انبساط ماهیچه ها است .

قهوه ای:
رنگ قهوه ای، سرخ تیره شده می باشد. بنابراین به جای زنده دلی رنگ سرخ، موجب دل مردگی و تسلیم می شود. محیط کاری قهوه ای رنگ، نیروی حیاتی و انفعالی کارمندان را نقصان می بخشد و انگیزه های آنان را برای کار و فعالیت کاهش می دهد و آنان را به افرادی بی تفاوت مبدل می سازد. بنابراین رنگ قهوه ای برای محیط کار رنگ مناسبی نیست.

بنفش:
این رنگ ترکیبی از رنگهای آبی و سرخ می باشد. بنابراین بعضی از ویژگیهای هر دو رنگ را داراست. یعنی هم هیجان انگیز و هم آرام بخش است. محیط کار با محیط بنفش باعث می شود کارگر یا کارمند بیشتر به جستجوی هویت خود رفته و به ذهنیات خویش عینیت بخشد. یعنی افکارش را به عمل تبدیل کند. به عبارت دیگر هر چیزی که مورد تفکر واقع گردد باید به حقیقتی ملموس تبدیل شود.

سیاه :
رنگ سیاه رنگی است نفی کننده و متوقف فرد را نومید و دچار یاس کرده و احساس پوچی را در او تحریک می نماید. رنگ سیاه تداعی کننده پایان همه چیز است. فرد در چنین محیطی دست به هیچ کار نمی زند زیرا برای او چیزی وجود ندارد. در پشت رنگ سیاه زندگی کاملاً متوقف است.

پیشگیری از اختلالات اسکلتی و عضلانی در بین شاغلین(مانند کمردرد، سندروم تونل کارپال یا درد شدید در مچ دست، درد ناحیه گردن، درد ناحیه زانو یا آرنج و…).
کمک به پیشگیری از حوادث شغلی.
افزایش میزان رضایت مندی کارکنان.
افزایش رفاه و آسایش کارکنان.
کمک به افزایش بهره وری در کار.
کمک به افزایش تولید.
نتا یج به کارگیری دانش ارگونومی در محیط کار

طراحی نامناسب محیط کار و ناراحتیهای اسکلتی و عضلانی ناشی از کار

محیط کار ونشستن
محیط کار متناسب با ابعاد بدنی کارکنان شاغل باشد
درجلوگیری از بروز بیماریهای ناشی از کار وجود میز و صندلی مناسب همراه با یک روشنایی مطلوب از ایجاد ناراحتیهای اسکلتی عضلانی و خستگی در ناحیه کمر پیشگیری می نماید.

چگونه کار با رایانه سلامتی را تهدید می کند ؟
1- صندلی :
اجزاء صندلی شامل شامل پشتی ، نشیمنگاه ، دسته و پایه می باشد و یک صندلی مناسب برای پشت کامپیوتر باید ویژگیهای زیر را داشته باشد :

صندلی از هر نظر ( ارتفاع ، زوایا و فواصل ) قابل تنظیم باشد . ارتفاع صندلی بین 41 تا 52 سانتیمتر توصیه می شود .

زاویه پشتی با تشک صندلی ، حداقل 95 تا 110 درجه باشد .

عرض پشتی صندلی باید حداقل 32 تا 36 سانتیمتر باشد . ارتفاع پشتی صندلی را نیز بین 50 تا 82 سانتیمتر توصیه می کنند . صندلی باید در قسمت قرار گرفتن گودی کمر ( ارتفاع 15 تا 20 سانتیمتر از پایین ) دارای یک قوس محدب و در قسمت پشت دارای یک قوس مقعر باشد .

سطح نشیمنگاه صندلی باید دارای طول و عرض 40 تا 48 سانتیمتر باشد . برای افراد چاق صندلی های پهنتر توصیه می شود .

ضخامت تشک در حدود 4 تا 5 سانتیمتر باشد و رویه آن از جنسی باشد که اصطلاحا بتواند تنفس کند و لبه جلو صندلی ، گرد و لبه بیرونی آن ، نرم باشد .

بر اساس اصول ارگونومی که از سوی سازمان بین المللی توصیه شده ، ارتفاع نشیمنگاه صندلی باید 25 الی 35 سانتیمتر پایینتر از سطح میز کار در نظر گرفته شود .

شیب کف صندلی 5 تا 15 درجه برای تمایل به جلو و 5 درجه تمایل به عقب را امکان پذیر سازد .

صندلی های مورد استفاده در کار با رایانه بهتر است دسته دار بوده و دسته آن با ارتفاع میز کار مطابقت داشته باشد .همچنین دارای 5 چرخ بوده وچرخان باشد .

دسته صندلی قابل تنظیم باشد ، به اندازه کافی عریض باشد که اجازه ورود و خروج دهد ، به اندازه کافی بزرگ باشد که تکیه گاه لازم را برای پایین بازوی کار فراهم کند و به اندازه کافی کوچک ، که در نحوه نشستن اختلال ایجاد نکند .
باید از مواد نرم ساخته شوند و دارای کناره های گرد باشند .

اگر در هنگام نشستن 10 درجه به جلو خم شوید فشار وارد به ماهیچه های کمر 2 برابر می شود بهترین حالت نشستن پشت میز نزدیک نشستن به میز است طوری که ناحیه پشت بدن محکم به صندلی چسبیده و پاها نیز روی زمین یا زیر پایی باشد.
در هنگام نشستن سررا باید کاملاً راست و کمی روبه جلو نگه داشته و قوز نکنید.
در هنگام ایستادن فشار وارد بردیسک ها به3/1 کاهش می یابد.
چند نکته مهم در مورد طرز نشستن

الف . وضع اندامی صاف ب.وضع اندامی قوز کرده

1-1 : وضعیت نشستن کاربر روی صندلی :
تا جایی که می توانیدنشیمنگاه خود را به تکیه گاه ( پشت ) صندلی نزدیک کنید . ارتفاع نشیمنگاه صندلی را طوری تنظیم کنید که کف پایتان صاف روی زمین قرار گیرد و زانوهای شما در راستای ران هایتان باشند . ( ران و ساق پا زاویه ی 90 درجه داشته باشند )
پشتی صندلی باید با نشیمنگاه زاویه ای بین 95 تا 110 درجه بسازد . در این زاویه کمترین فشار بر ستون مهره ها وارد میشود وانحنای آن در وضع طبیعی خود قرار می گیرند . اگر لازم است از کوسن های کوچک استفاده کنید تا پایین و بالای کمرتان هم تکیه گاه داشته باشد . این کار باعث می شود انحنای طبیعی ستون فقرات حفظ شود و فشار کمتری به کمر وارد شود .
دسته های صندلی هم باید طوری تنظیم شود که وقتی دستها را روی آن قرار می دهید ، شانه هایتان شل و آزاد باشند .
ترجیحا" از یک زیر پایی استفاده نمایید و پاها را روی آن قرار دهید . این وسیله به راحت بودن وضعیت پاهای شما کمک می کند .

1-2 : چگونگی تنظیم صندلی کامپیوتر :
مرحله اول : درست روبه روی صندلی بایستید . در این حالت زانوها باید با محل نشستن در یک راستا باشند . به عبارتی زانوها با محل نشستن تماس داشته باشد . در این حالت محل نشستن تنظیم شده است .
مرحله دوم : روی صندلی بنشینید . در این حالت قسمت داخلی زانو با لبه صندلی بایستی به اندازه یک مشت جمع شده کاربر فاصله داشته باشد . توجه داشته باشید که زانو بایستی زاویه ای حدودا" 90 درجه بین ساق و ران داشته باشد .
مرحله سوم : تکیه گاه یا پشتی باید به نحوی تنظیم شود که دقیقا" قسمت انحنا یا تو رفتگی کمر را پر کند . اگر هر یک از این سه مرحله تنظیم نبود ، در صورت اینکه صندلی کاربر دارای شرایط ذکر شده باشد ، به راحتی می توان آن را تنظیم کرد .

مقایسه وضع اندامی در دو حالت سطح افقی و سطح مایل

نوع صندلی
نوع صندلی مورد استفاده و طراحی آن نقش بسیار مهم در جلوگیری از خستگی و بروز ناراحتی های اسکلتی عضلانی دارد
یک صندلی خوب زمانی میتواند نقش خود را خوب ایفا می کندکه بتواند حالت انحنای قوس کمر را در هنگام نشستن حفظ بنماید. و همچنین در محیط کار فرد بتواند دسترسی به صندلی متناسب با نوع کار داشته باشد. برای مثال اگر نوع کار نیازمند استفاده از حالت ایستاده و نشسته توا"م با هم می باشد باید ارتفاع صندلی طوری باشد که فرد بتواند در هر شرایطی از آن استفاده نماید.

2- میز کامپیوتر :

میز باید فضای کافی در اختیار کاربر قرار دهد . تا مانیتور و کیبورد و سایر وسایل مورد نیاز کاربر به راحتی بر روی آن قرار گرفته و فضای استفاده از آنها برای دستها نیز فراهم باشد .

. ترجیحاً از یک زیر پایی استفاده نمایید و پاها را روی آن قرار دهید.این وسیله به راحت بودن وضعیت پاهای شما کمک می کند

میزها باید به گونه ای باشد که کمترین تشعشع ( بازتاب نور ) را داشته باشد . بهتر است از استفاده شیشه بر روی میزها خودداری شود . کناره های میز هم باید گرد باشد .
ارتفاع میز هم باید طوری تنظیم شود که آرنج و شانه های شما بتواند آزاد و شل قرار گیرند و مچ دست های شما خم نشوند ( در امتداد ساعد باشد ) در این حالت معمولا" یک زاویه 110 درجه بین ساعد و بازو ایجاد می شود . برای نوشتن هم نباید روی میز خم شوید ، بلکه با نزدیک کردن میز و صندلی خود را به کار مسلط کنید .
برای به حداقل رساندن فشار بر روی گردن و کمر هنگام تایپ یک نوشته یا نامه ، استفاده از نگهدارنده های کاغذ برای قرار دادن نامه روی آن لازم است .

میز
مواردی که در میز اهمیت دارد عبارتند از : سطح روی و ارتفاع سطح بالائی و سطح پایینی و عمق داخل میز.
وسعت سطح روی میز بایدبه اندازه کافی باشد تا کلیه قطعات و وسایلی که برای انجام کار لازم است جا بگیرد .
نوع موادی که برای ساخت میز استفاده می گردد باید از لغزیدن قطعات برروی میز در هنگام کار جلوگیری کند .

خدیجه رحمانی کارشناس ارشد ارگونومی

عمق میز و فضای داخل میز اهمیت زیادی در راحت بودن پا برای انجام یکسری حرکات دارد. باید پا به اندازه کافی فضای آزاد در زیر میز داشته باشد.
اگر ارتفاع میز بالاتر از ارتفاع آرنج باشد باعث بالا بردن شانه و دست می شود و این سبب خستگی و درد در ناحیه شانه می گردد
برای هرکاری با توجه به نوع فعالیت و مشخصات آنتروپومتری شاغلین میز مناسب قابل تنظیم طراحی گردد. واگر این میسر نگردد میتوان از صندلی قابل تنظیم ارگونومیک استفاده گردد.

خدیجه رحمانی کارشناس ارشد ارگونومی

اگر ارتفاع میز بالاتر از ارتفاع آرنج باشد باعث بالا بردن شانه و دست می شود و این سبب خستگی و درد در ناحیه شانه می گردد . این مسئله بخصوص دربین افرادی که با کامپیوتر سروکار دارن د اتفاق می افتد . بالا بودن سطح قرار گرفتن نمایشگر و مانیتور بر روی میز سبب به عقب رفتن گردن می شود( زاویه 15 درجه بین سر و تنه قابل قبول می باشد) که بهترین وضعیت جهت کار با کامپیوتر زمانی است که سطح کار در حد آرنج و سطح بالایی مانیتور پایین تر از حد چشم فرد قرار گیرد.

تجربه درد در ناحیه گردن و شانه و آرنج و مچ را تجربه نمایند می تواند به دلیل نامناسب قرارگیری دستگاه بر وی میز کار باشد که این موارد به ترتیب زیر می تواند بر آن تاثیر بگذارد
فاصله مانیتور باید مناسب باشد در حدود 50 تا 100 سانتیمتر(یا 20 تا 40 اینچ ) مورد قبول می باشد در غیر اینصورت سبب خستگی چشم می گردد در صورتیکه فاصله زیاد باشد فرد مجبور است که برای دیدن مطالب و نوشته های ریزتر به طرف جلو خم گردد

3- صفحه کلید
در استاندارد مشخصه صفه کلیدها چنین بیان شده است :
صفحه کلید باید شیبدار و شیب آن قابل تنظیم باشد تا وضعیت مچ را تا حد امکان به حالت خط مستقیم نزدیک کنید ( با درجه رو به پایین یا بالا )
صفحه کلید باید مستقیما" در جلوی کاربر در فاصله ای که آرنج کاربر در نزدیکی بدن قرار گیرد و ساعد تقریبا" موازی کف اتاق باشد قرار بگیرد .
اگر فضای میز کافی نباشد سینی صفحه کلید می تواند مفید واقع باشد .
صفحه کلیدهای معمولی کاربر را مجبور می کند که مچ هایش را برای دسترسی و استفاده از کلیدها در حالت خمیده نگه دارد .
صفحه کلیدهای معمولی قابلیت استفاده توسط کاربران چپ دست را ندارد . کاربران چپ دست می توانند از صفحه کلیدهای ارگونومیکی خاص استفاده کنند .
صفحه کلید مورد استفاده باید در دسترس فرد و در محلی قرار گیرد که در هنگام کار با آن ساعد و بازوها زاویه ای بین 80 تا 100 درجه ایجاد نمایند . در این حالت بازو باید به زمن عمود باشد و مچ نباید هیچ گونه فشاری را متحمل شود و نباید به بالا ، پایین یا داخل خم شود . برای این منظور میتوان از تکیه گاه مخصوصی استفاده کرد .
صفحه کلید باید بطور دقیق در جلوی فرد قرار گیرد .

4- مانیتور :
4-1 : بطور کلی مانیتورها ممکن است دو نوع خطر را برای افراد بوجود آورند که عبارتند از :
الف ) خطر درخشندگی نور و یا انعکاس و بازتاب نور محیط اطراف به چشمان فرد
ب ) خطر تشعشع

از لحاظ اصول ارگونومی ، در هنگام کار با مانیتورها ، خصوصیات و اصول زیر باید مورد توجه قرار گیرند :
بالاترین قسمت صفحه مانیتور در امتداد دید اپراتور قرار گیرد .
صفحه مانیتور نباید درخشندگی داشته باشد و نور را نیز نباید منعکس کند .
جهت کاهش انعکاس نور محیط اطراف در مانیتور ، باید ضمن تنظیم مانیتور ، درخشندگی را نیز در منبع تولید آن کنترل کرد ( کاهش داد )
مانیتورها باید در مکانی دورتر از پنجره و در امتداد قائم با آنها قرار گیرند .
برای جلوگیری از انعکاس نور ، پس از تنظیم محیط کار می توان از یک فیلتر شیشه ای یا نوری استفاده کرد .

برای ایجاد یک زاویه دید مناسب به صورتی که صفحه مانیتور در میدان دید فرد واقع شود ، گردن باید راست نگاه داشته شود و مسیر دید نیز باید به سمت پایین باشد .
برای جلوگیری از خطر میادین الکترومغناطیسی ، هیچگاه نباید در پشت مانیتور قرار گرفت .
فاصله دید طراحی شده برای مانیتور برای کارهای معمولی اداری نباید کمتر از 40 سانتیمترباشد .
نگاه کردن طولانی به مانیتور ممکن است باعث خستگی و خشکی چشم کاربر شود هر از گاهی پلک زده شود و به چشمان استراحت داده شود . هر 30 دقیقه به اشیائی که در فاصله 6 متری قرار دارند ، چند دقیقه بدوزید .

4-3 : بازتابش :
منابع نور مستقیم ( پنجره ها و لامپ های بالای سر ) باعث بازتابش نور بر روی صفحه نمایش می شوند و دیدن تصاویر را مشکل می سازند و در نتیجه باعث خستگی چشم می شود .
مانیتور را در زاویه عمود بر پنجره و منابع نوری قرار دهید . لامپ در محل کارلامپ میز کاری (position task lighting ) را طوری قرار دهید که بر روی مانیتور بازتاب نداشته باشد . مانیتور را تمیز نگه دارید . لایه غبار بازتاب را شدت می دهد . از پرده در جلوی پنجره ها برای کاهش باز تابش استفاده شود .
میتوان از فیلترهایی که مستقیما در جلوی مانیتور قرار می گیرند برای کاهش بازتابش استفادهخ شود اما این فیلتر نباید دید مانیتور را کاهش دهد . برای کم کردن بازتابش از دیوار و سطح کاری اطراف مانیتور ، با رنگ ملایم و غیر بازتابنده رنگ آمیزی شود . تجهیزات ایستگاه و لامپ را طوری قرار دهید تا از بازتابش از مانیتور و سطوح اطراف آن جلوگیری شود .

5- موس و اشاره گرها :
موس باید در نزدیکی صفحه کلید قرار گیرد تا کاربر بدون کشش بدن به آن دسترسی پیدا کند .
در هنگام استفاده کاربر از ماوس ، باید ماوس را به آرامی در دست نگه دارد و با ملایمت کلیک کند و همچنین ماوس را با تمام بازو جابجا کند و آنرا با مچ جابجا نکند .
کاربر در هنگام جابجا کردن ماوس از قرار دادن مچ و ساعد بر روی میز خودداری کند .
از پدهایی ( صفحه هایی مخصوص ماوس ) که امروزه به عنوان پد طبی مطرح است استفاده شود .تکیه گاه مچ باید نسبتا" نرم و اطراف آن گرد باشد تا فشار وارده بر مچ را به حداقل برساند . عرض تکیه گاه باید حداقل 8/3 سانتیمتر باشد .
ماوس و اشاره گرها را نزدیک صفحه کلید قرار دهید . ماوس را به آرامی نگه دارید و استفاده کنید و آنرا در دست فشار ندهید زیرا باعث خستگی دست و ساعد می شود .

مواردپیشگیری ازعوارض ناشی از کاربا کامپیوتر
در هنگام خواندن مطالب از روی صحفه مانیتور حتما باید تنه و گردن در یک امتداد و صاف باشد و هنگام تایپ از نگهدارنده نامه که در جلو ی فرد در کنار مانیتور به صورت عمودی قرار داده شود که دیگر نیازی به این نباشد گردن را برای خواندن نامه خم نماید.

برای جلوگیری از ایجاد قرارگیری بدن در وضعیت نامناسب نیاز می باشد که میز مناسب که دارای طراحی ارگونومیک باشد به طوری در قسمت جلوی میز سینی کشویی که صحفه کلید و موس را در خود جا داده و نیاز نباشد جهت دسترسی به موس دست را بالا برده و عضلات شانه و دست و مچ تحت استرس و فشار باشد و تا جاییکه امکان دارد پرینتر به مانیتور نزدیک باشد و یا جایی قرار داده شود که نیاز به خم شدن زیاد و یا کشیدن دست نباشد.

برای جلوگیری از برخورد دست با سطح میز از زیر دستی که از جنس مناسب و انعطاف پذیر باشد استفاده گردد

مواردی را که در هنگام انجام کار نشسته باید رعایت نمود
برای کارهای نشسته هر 15 دقیقه یکبارانجام یکسری حرکات23% از ورم پا خواهد کاست.
در جهت پیشگیری از ایجاد ناراحتیهای اسکلتی و عضلانی ناشی از نشستن افرادی که دارای کار اپراتوری با کامپیوتری هستندهر 2ساعتیکبار نیازمند استراحت به مدت 15 دقیقه می باشند. و در زمانی که بار کاری بیشتر باشد برای هر ساعت 10 دقیقه پیش بینی کرده اند.
عدم استفاده از پوشش جرمی برای روی صندلی در محیطهای فردباید به مدت طولانی کار نشسته انجام بدهد
خدیجه رحمانی کارشناس ارشد ارگونومی

فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست
بیماریهای کامپیوتر
عارضه خشکی و بیماری چشمی در کار با اینترنت و کامپیوتر
CVS
خشکی و گرفتگی عضلانی بدن

فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست
بیماری CVS
بیماری حاصل از کار مداوم با کامپیوتر و مانیتور
علل پیدایش : عدم تفکیک علائم در مانیتور و وجود تفکیک زمینه های سیاه و سفید در مانیتور توسط چشم
علائم وجود بیماری :
خستگی و خشکی چشم ، سوزش و ریزش اشک ، تاری دید
امکان ایجاد درد در گردن و شانه ها و سردرد

فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست
دلایل ایجاد بیماری
عدم پلک زدن در حالت کار با صفحه نمایش ( تا یک پنجم حالت عادی )

خیره شدن به صفحه نمایش و تمرکز بر روی کار

تبخیر سریعتر اشک درون چشم به دلیل باز ماندن زیاد آن

فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست
روشهای کاهش عوارض CVS
پلک زدن عادی
استفاده از اشک مصنوعی در صورت شدت بیماری با تجویز پزشک
قراردادن مرکز مانیتور 10 تا 20 سانتیمتر از چشم
قراردادن مانیتور به نحوی که نور اتاق یا روشنایی اتاق به آن نتابد
عدم تابش نور چراغ مطالعه روی میز به صفحه نمایش یا چشم
استراخت هر 5 تا 10 دقیقه به چشم به مدت 5 تا 10 ثانیه با نگاه به ناحیه دور
تنظیم نور مانیتور با نور محیط
انتخاب مانیتور بهینه و متناسب با شرایط بهداشتی ما

کاربرد IT در زندگی و کار قانون مهندسی : هر انسان می تواند یک متخصص باشد به شرطی که 6چ ک را رعایت کند
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست

مدیریت زمان و رهبری آن
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست

کار : برآورده کردن یک نیاز تقسیم بندی کار 1) فوری 2) مهم
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست

مدلهای کارکردن افراد در جامعه قانون 20 به 80
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست

مدل کاری 80 درصد جامعه
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست
فوریت
اهمیت
کم
زیاد
کم
زیاد

مدل کاری 20درصد جامعه
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست
فوریت
اهمیت
کم
زیاد
کم
زیاد

فصل اول پیشینه کامپیوتر، ویژگی ها و کاربردهای آن
فعال/قطع موسیقی صفحه بعد بازگشت به فهرست

COMPUTE COMPUTER (حسابگر) (محاسبه کردن) رایانه رای – تدبیر
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

نمونه هایی از ماشین های تولید شده قبل از عصرالکترونیک
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

نرم افزار؛ به بخش های غیرقابل لمس و غیرفیزیکی کامپیوتر و واسط بین کاربر و سخت افزار را نرم افزار گویند.
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

نمونه هایی از ماشین های تولید شده قبل از عصرالکترونیک
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

سرعت دقت سخت کوشی و خستگی ناپذیری ویژگی ها و امتیازات کامپیوتر ظرفیت بالای حافظه و دسترسی سریع قابلیت انعطاف یا تغییر پذیری
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

سخت افزار؛ مجموعه ای از قطعات و اجزای کامپیوتر که قابل لمس باشند را سخت افزار گویند.
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

موارد کاربرد کامپیوتر کامپیوتر در مدارس؛ کامپیوتر به عنوان یک وسیله کمک آموزشی استفاده می شود.
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

موارد کاربرد کامپیوتر کامپیوتر در پزشکی؛ روز به روز بیشتر، تخصصی تر و وابستگی بیمارستان ها به کامپیوتر در حال افزایش است.
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

موارد کاربرد کامپیوتر کامپیوتر در معماری؛ کاربردهای فراوانی دارد انجام محاسبات ضروری طراحی های دقیق معماری و…دارند.
فعال/قطع موسیقی صفحه قبل صفحه بعد بازگشت به فهرست

منابع:
اینترنت
وبلاگ ایمنی صنعتی
www.i-is.blogfa.com

خسته نباشید

با تشکر از توجه شما


تعداد صفحات : 88 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود