2
رزومه
محرم غفاری فارغ التحصیل دکتری DBA(Doctor of Business -Administration)- از دانشگاه خوارزمی تهران
دکتری مدیریت استراتژیک DBAازدانشگاه صنایع ومعادن ایران
مدرس دانشگاه:دانشگاه خوارزمی،دانشگاه آزاد ،دانشگاه پیام نور
مشاوره شغلی و تجاری (مدیران محترم شرکت ها –کارخانجات-شرکت های خدماتی –کسب و کارهای کوچک و بزرگ)…….. مشاور پایان نامه و پژوهش های کاربردی مدرس کار آفرینی
مشاور اجرایی و مطالعه فنی راه اندازی کارخانجات،
مدرس کلا س های آموزش ضمن خدمت و توانمند سازی مدیران
پست الکترونیکی :gaffarim3@yahoo.com
وب سایت :pajoohesh-kara.com
کانال تلگرام:pajhohesh_kasbokar@
همراه 09144067323-09142183819
3
دیباچه
در محیط تولید کلاس جهانی هر مشتری خواهان کارائی، کیفیتت و قابلیت اطمینان با کمترین هزینه امکان پذیر و رقابتی است و عملکرد محصول با استفاده از تکنیک ها و استراتژی های مختلف قابلیت اطمینان بهبود می یابد. وشرکت هایی در این برهه موفق خواهند شد که بازیرقابت در مقابل حریف را بخوبی بلد باشند و در بازار بقای بیشتری داشته باشندو این این بدون شناخت محیطی در بازارو شناخت اشتراتژی رقبا امکان پذیر نمی باشد.
4
استراتژی های بازاریابی برند کوکاکولا که آن را معروف ترین برند جهان کرده است
برند کوکاکولا یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است که در بیش از ۲۰۰ کشور جهان مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت می توان گفت داشتن محصولی که مردم از آن لذت می برند یکی از رموز موفقیت اکثر شرکت های بزرگ جهان است.
گفته دیوید باتلر ((David Butler) مدیر بخش نوآوری شرکت کوکاکولا، این برند با به کارگیری چند استراتژی بازاریابی و طراحی مختلف، موفق به تثبیت جایگاه خود به عنوان یکی از معروف ترین و محبوب ترین برندهای جهان شده است. در ادامه به مورد کاوی استراتژی های این برند معروف می پردازیم.
5
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا
1)استفاده از یک فرمول منحصر به فرد
۲) طراحی لوگو با یک فونت بی انتها
۳) توزیع در بطری های اختصاصی
۴) واگذاری مسئولیت حفاظت از استانداردهای برند به خرده فروشان
۵) ثابت نگه داشتن قیمت مصرف کننده به مدت ۷۰ سال
۶) استفاده از روش تبلیغات دهان به دهان برای توسعه برند
6
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا-استفاده از یک فرمول منحصر به فرد
نوع نگاه به محیط ازمنظر نوآوری می تواند سرنوشت هربرندی را تغییر بدهد همچنانکه در نگاه بنیان گذار کوکاکولا این مطلب به خوبی هویداست.
سرهنگ جان پمبرتون بنیانگذار کوکاکولا، پس از خدمت در جنگ داخلی ایالات متحده، تصمیم به تولید نوشیدنی که حاوی کافئین و الکل باشد، گرفت. اما در سال ۱۸۸۶ قوانین آتلانتا با منع تولید مواد غذایی حاوی الکل، تولید کنندگان را وادار به تولید نوشیدنی های غیرالکلی کرد. بنابراین پمبرتون نیز فرمول تولید نوشیدنی خود به کمک آزمایش های مختلف و جمع آوری بازخوردهای مردم تغییر داد. این سعی و خطا به شکل گیری فرمول منحصر به فرد تولید کوکاکولا که متناسب با سلیقه ی مصرف کننده بود منجر شد. در سال ۱۹۰۳ کوکائین موجود در نوشیدنی های کوکاکولا نیز حذف شد. اما این نوشیدنی با طعم خاص خود همچنان یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است. می توان گفت فرمول منحصر به فرد این نوشیدنی رمز موفقیت آن در بازر جهانی بوده است. بنابراین استراتژی انحصار در تولید محصولات مختلف می تواند بسیار اثربخش باشد.
7
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا-طراحی لوگو با یک فونت بی انتها
به توصیه ی حسابدار آقای پمبرتون، فرانک میسون رابینسون ،در قالبی که در حسابداری استفاده می شود طراحی شد. دلیل این تصمیم گیری متمایز کردن لوگوی برند کوکاکولا در میان رقبای خود بود. لوگوی این برند یک بار در سال ۱۹۲۳ استانداردسازی شد و پس از آن بخش مرکزی لوگوی کوکاکولا نیز مانند فرمول منحصر به فرد آن بدون تغییر باقی ماند. از این رو لوگوی کوکاکولا نزدیک به یک قرن است که در ذهن مخاطبان خود حک شده است. بنابراین می توان گفت که ثبات لوگوی برند کوکاکولا یکی از عوامل موفقیت برندینگ آن است.
8
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا-توزیع در بطری های اختصاصی
در سال ۱۸۸۸ پس از آنکه آسا گریس کندلر ،تاجر گرجستانی، به یکی از سهامداران بزرگ کوکاکولا تبدیل شد. با شیوه ی بازاریابی منحصر به فرد او این نوشیدنی محبوب در قالب بطری های اختصاصی توزیع شد. اما در سال ۱۹۱۵ کندلر سهم از بازار را به نفع رقبا از دست داد. بنابراین اقدام به طراحی بطری منحصر به فرد دیگری کرد تا به کمک آن به مصرف کنندگان یادآوری کند که کوکاکولا با سایر نوشابه های مشکی موجود در بازار تفاوت دارد. و با تجهیزات موجود این بطری ها را به تولید انبوه رساند. به منظور منحصر به فرد بودن مدل این بطری های شیشه ای برای برند کوکاکولا نیز با ایده گیری از غلاف کاکائو بطری هایی که مشابه با غلاف کاکائو بودند تولید شد. بنابراین خلاقیت در تولید محصول به شکل اختصاصی نیز یکی از نکات کلیدی موفقیت برندسازی کوکاکولا محسوب می شود.
برای منحصر به فرد بودن مدل بطری های شیشه ای برند کوکاکولا با ایده گیری از غلاف کاکائو بطری هایی که مشابه با غلاف کاکائو بودند تولید شد.
9
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا-واگذاری مسئولیت حفاظت از استانداردهای برند به خرده فروشان
در سال ۱۹۱۹ کوکاکولا توسط شرکت ارنست وودراف تراست خریداری شد. این شرکت نیز برای ایجاد محبوبیت بیشتر برند کوکاکولا بر روی حفاظت از سطح بالایی از استاندارهای آن تمرکز کرد. بنابراین تیم بازاریابی این برند دمای مناسب برای استفاده از این نوشیدنی را ۳۶ درجه فارنهایت اعلام کردند. و از خرده فروشان نیز خواستند تا در این راستا از ارائه محصول با دمای ۴۰ درجه فارنهایت اجتناب کنند. همین امر سبب جلب توجه مردم به سمت برند کوکاکولا و محبوبیت آن در مقایسه با محصولات مشابه رقبا شد. از این رو می توان گفت حساسیت و حفاظت از استانداردها یکی از نکات کلیدی در بازاریابی و برندینگ محصولات است.
10
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا-ثابت نگه داشتن قیمت مصرف کننده به مدت ۷۰ سال
این برند به کمک تکنیکی که امروزه تحت عنوان بازاریابی شبکه ای شناخته می شود. موفق شد طی سال های ۱۸۸۶ تا ۱۹۵۹ قیمت محصول خود را ثابت نگه دارد. جالب است بدانید که این نکته به ظاهر ساده نیز به خودی خود مانند یک روش تبلیغاتی موثر عمل می کند و باعث ماندگاری نام برند در ذهن مشتری می شود. در حقیقت می توان گفت که ثبات قیمت محصول یکی از عوامل حیاتی در موفقیت و محبوبیت برند است.
11
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولا- استفاده از روش تبلیغات دهان به دهان برای توسعه برند
برای افزایش مصرف محصول برند کوکاکولا لازم بود که افراد بیشتری با آن مواجه شوند. از سوی دیگر افرادی که با این برند آشنا می شدند نیز باید احساس خوبی نسبت به آن پیدا می کردند. از این رو پوستر، کوله پشتی، ساعت، تقویم و انواع مختلفی از کالاهای نامرتبط دیگر با لوگو و نام برند کوکاکولا تهیه شد و به عنوان جایزه به خریداران ارائه شد. همین امر نیز باعث پیشبرد استراتژی تبلیغات دهان به دهان این برند در بین مردم شد. بنابراین می توان گفت که در نظر گرفتن اشانتیون و وسایل تبلیغاتی مختلف در کنار محصول می تواند نقش مثبتی در پیشبرد استراتژی برندینگ و بازاریابی محصولات داشته باشد.
هم اکنون شرکت کوکاکولا یکی از بزرگترین شرکت های جهان است. اما سیستم و مکانیسم آن مانند شرکت های کوچک طراحی شده است. همین مکانیسم نیز باعث شده است که طراحی محصول جدید، ایجاد ارتباطات جدید، ورود تجهیزات جدید و رشد و توسعه برند آن به سادگی میسر شود.
12
استراتژی های بازاریابی کوکاکولا
شرکت تولید کننده نوشابه کوکاکولا یکی از موفق ترین برندهای جهان است و در بیش از ۲۰۰ کشور در سرتاسر جهان به فروش می رسد. این شرکت تولید کننده انواع نوشیدنی های گازدار می باشد. حدود ۶۰ درصد درآمد این شرکت از کشور ایالات متحده و ۴۰ درصد از دیگر کشورهاست. کوکاکولا قوی ترین برندی ست که در تمام جهان به رسمیت شناخته شده و حدود ۹۴ درصد مردم جهان لوگوی این شرکت دوست داشتنی را می شناسند.
13
مورد کاوی استراتژی های کوکاکولاازمنظرتوسعه محصول وپیشتازرقابت
استراتژی های بازاریابی این شرکت سرشناس بخش بندی شده و هدفمند است، برای همین در طی سال های طولانی به عنوان برندی محبوب سر زبان ها باقی مانده. یکی از استراتژی های جالب کوکاکولا که متناسب با توسعه محصولات جدید بوده تقسیم بندی محصولات برای مشتریان خاص طبق رده سنی است. این ویژگی جالب باعث شده اکثر شرکت ها برای رقابت با این شرکت محبوب از استراتژی او استفاده کنند. اگر شما اضافه وزن دارید نوشابه رژیمی این شرکت پیشنهاد فوق العاده ای برایتان خواهد بود. شرکت های تجاری فقط با اندکی فکر می توانند از لحاظ رقابتی پیشتاز باشند.
14
استراتژی بازاریابی نوشابه کوکاکولا چیست-چشم انداز متفاوت به آینده
هر کارآفرینی برای رسیدن به موفقیت اهدافی دارد. هدف شما برای رسیدن به موفقیت چیست؟
هر تصمیم و هدفی که برای رسیده به تک تک آرزوهای خود به کار می برید در آینده کاری تان تاثیر بسزایی دارد. ممکن است در آینده اهداف شما باعث بروز رسانی جهان شود. کوکاکولا می گوید: به لحظات دیگران شادی ببخشید. به مردم انگیزه، ارزش و زندگی دوباره اعطا کنید و … چشم انداز ما برای آینده تفاوت دارد.
15
مزیت رقابتی کوکاکولا چگونه اجرا می شود؟
کوکاکولا در قله های موفقیت از رقبای خود پیشی گرفته است. رابطه خوب این شرکت در اتخاذ کردن هر گونه عملیات، کنترل هزینه های محصولات، نمونه کارهای تجاری متناسب با هر رده سنی، کانال های بازاریابی متفاوت و پیشرفته، ارتباط و تعامل درست با مردم و … از این شرکتِ بی همتا در چشم رقبا یک غول ساخته است.
کوکاکولا برای اتخاذ هر گونه عملیات بزرگ ترین متخصصان خود را برای همکاری دعوت می نماید و از آن ها راهکار می طلبد. این روش شرکت را در مرحله رشد و توسعه قرار خواهد داد. مهم ترین فرصت در حال توسعه کوکاکولا ارائه نوشابه های بدون گاز است که مشتریان آن را استراتژیک منحصربه فردی می نامند.
16
کنترل هزینه محصولات ،فرصت های طلایی برای جوانان وتعامل استراتژیک با مشتریان
با این که این برند سرشناس محبوبیت خاصی دارد، اما خرید آن برای هر کسی امکان پذیر است. برای همین سود شرکت روز به روز در حال افزایش است. ارائه محصولاتی فوق العاده، گسترده و حرفه ای امکان هر گونه تجارت با دیگر کشورها را برای کوکاکولا فراهم آورده است. با توسعه محصولاتی چون نوشابه های گازدار، رژیمی، نوشابه نیرو بخش، انرژی زا، بطری های آب، آب میوه، شیر، قهوه و …
این شرکت منحصر بفرد روز به روز فرصت های طلایی بیش تری را برای جوانان فعال فراهم می آورد. ارتباط و تعامل خوب با مشتری یکی دیگر از مزیت های رقابتی ابن برند است. با بازاریابی به روش های صحیح ارزش کوکاکولا روز به روز در بین مردم افزایش می یابد.
17
استراتژی توزیع برای کوکاکولا
اولین استراتژی موفق کوکاکولا فروش محصولاتش بر
اساس شرایط جغرافیایی و مشخصات مشتریست.
سیستم توزیع و فروش ترکیبی
کامیون های غول پیکر با آرم زیبای کوکاکولا آماده
سرویس دهی به همه جا هستند.
سیستم توزیع تلفنی
این نوع سرویس طرفداران فراوانی دارد و فروشگاه ها به عنوان یک
سیستم پیش فروش (خرید تلفنی با پرداخت اینترنتی) از آن بهره می برند.
فروش از طریق عمده فروشان
شخص ثالث از طرف بازاریاب شرکت، محصولات مورد نظر را به فروشگاه های مختلف عرضه می کند.
18
تجزبه و تحلیل بازار در استراتژی بازاریابی کوکاکولا
این نوشیدنی در بازارهای صنعتی و در حال رشد مخصوصا کشورهای آسیایی به شکل فوق العاده ای محبوب است. مردم کشورهای آسیایی در سفره های غذایی خود از کوکاکولا به عنوان نوشیدنی معجزه آسا یاد می کنند. تنوع نوشیدنی های مختلف این برند محبوبیت آن را نزد عموم افزایش داده و در انواع رده سنی طرفدار فراوانی دارد. هدف کوکاکولا از اجرای استراتژی های متفاوت بازاریابی انبوه محصولات است. با اجرای صحیح استراتژی ها انتظار موفقیت برای کوکاکولا عجیب نخواهد بود
19
استراتژی بازاریابی شرکت کوکاکولاازمنظرتنوع محصولات-بیش از نوشابه
کوکاکولا سال هاست که با همین یک محصول خود شناخته می شود اما اکنون قصد دارد محصولات جدیدی روانه بازار کند. آقای کوئینسی رییس این شرکت در ماه فوریه اعلام کرد: «کوکاکولا تاکنون موفق شده محصول اصلی خود را به انداه کافی به عنوان محصولی درجه یک به جهان معرفی کند.»
این شرکت تا سال ۱۹۵۵ تنها محصولی که می فروخت، نوشیدنی کوکاکولا بود. درواقع این شرکت یا همان نوشیدنی مشکی رنگ را تولید می کرد و یا محصولاتی مشابه آن تولید می کرد مثلا اسپرایت یا فانتا را روانه بازار می کرد. هرچه میزان نوشیدنی ها بیشتر می شد، سودی که از آنها به دست می آمد نیز بیشتر می شد. مدیرها دائم شیشه ها و قوطی های کوکاکولا را بزرگ تر می کردند تا به سود بیشتری دست پیدا کنند.
نتیجه این استراتژی، خیره کننده است. بررسی ها نشان می دهد در سال گذشته نیمی از نوشیدنی هایی را که در دنیا مصرف شده، شرکت کوکاکولا تولید کرده است. تحقیقات یورومانیتور نشان می دهد این شرکت به یگانه شرکت در این زمینه تبدیل شده است.
البته در بسیاری از کشورها، بازار نوشیدنی های گازدار به نظر ثابت و یکنواخت می آید. در امریکا میزان مصرف نوشیدنی های گازدار در ازای هر نفر، در دهه ۹۰ میلادی به اوج خود رسید. در آن زمان هر نفر ۵۳ گالن نوشیدنی گازدار مصرف می کرد. اما از آن زمان تاکنون، سطح مصرف این نوشیدنی دود ۷۵ درصد کاهش یافته است.
20
استراتژی بازاریابی شرکت کوکاکولاازمنظرتنوع محصولات- فراترازیک محصول
این روزها شرکت های بسیاری تلاش می کنند تنوع بخشی را وارد محصولات خود کنند و بعد از به سرانجام رساندن یک محصول، چندمحصولی شوند اما بررسی ها نشان می دهد سود آنها اغلب قابل ملاحظه نیست. کریس زوک نویسنده کتاب «فراتر از یک محصول» نوشته: «گاهی شرکت ها برای این که کسب و کار خود را گسترش بدهند، محصولات جدیدی را علاوه بر محصول قدیمی خود تولید می کنند. این یک حرکت جهشی است که می تواند خطرات و چالش های بسیاری را نیز ایجاد کند.»
براساس مطالعات زوک، بسیاری از شرکت ها برای نجات خود از سودهای حاشیه ای و کم، به این استراتژی روی می آورند و محصولات جدیدی را تولید می کنند؛ گاهی نیز خدمات متفاوتی ارائه می دهند. مطالعات نشان می دهد شرکت های فعال در حوزه تکنولوژی بیش از سایر شرکت ها به چنین روش هایی متوسل می شوند تا خودشان را از وضعیت بعد نجات بدهند یا به رشد بیشتری دست پیدا کنند.
یکی از نکات جالبی که زوک در کتاب خود به آن اشاره می کند این است که هر چند شرکت ها می توانند به محصولات جدید روی بیاورند اما در نهایت ناگزیر هستند محصول اصلی خود را بیشتر و بهتر تولید کنند. درواقع شرکت ها در نهایت چاره ای ندارند جز اینکه تمرکز خود را روی محصول اصلی خود بگذارند.
.
21
خبربد برای مدیران بد
خبر بد برای مدیران بد این است که هیچ گاه حرکت های جهشی شرکت ها نمی تواند آنها را از سقوط نجات بدهد؛ یعنی اینکه مدیرعاملی تصور کند با فروش محصولات جدید می تواند محصول قدیمی و کل شرکتش را نجات بدهد، فکری اشتباه است.
براساس مطالعات زوک، مدیرها باید به فکر اصلاح وضعیت خود باشند؛ تولید محصولات جدیدتر هیچ گاه نمی تواند وضعیت قبلی را اصلاح کند و شرکتی را که در آستانه سقوط قرار گرفته، به موفقیت برساند.
این نویسنده معتقد است استراتژی های مشتری محور این قابلیت را دارند که شرکتی را از خطرات جدی نجات بدهند در حالی که می توانند استراتژی های دیگری را برای نجات خود دنبال کنند. حرکت های جهشی از محصولی به محصول دیگر عموما در شرایطی خاص جواب می دهد.
22
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-مطالعه موردی شرکت کلگت
در سال ۱۹۸۲، کمپانی کلگت(1) تصمیم گرفت با ایجاد خط محصول مواد غذایی یخ زده با نام آشپزخانه مرودی کلگت (2)وارد بازار محصولات یخ زده شود. در آن دوران، بازار غذاهای آماده در حال رشد بود و به نظر می رسید فضای خوبی برای موفقیت شرکت هایی مانند کلگت (3)که برند محبوبی در بین مشتریان خود بودند، برای افزایش حضورشان در بازار وجود داشته باشد. فقط یک مشکل بزرگ برای این شرکت در ارائه این محصول وجود داشت و آن هم برند شرکت بود.
این شرکت به عنوان برند مشهور و برتر در صنعت خمیر دندان شهرت داشت. به همین دلیل معرفی حضور شرکت در تولد غذاهای آماده با برند و لوگوی همین شرکت، در ذهن مشتریان خیلی خوب و جالب نود. این شرکت سال های زیادی را برای این که بتواند برند خود را در صنعت خمیر دندان به مشتریان معرفی نماید، صرف کرده بود. ارادئه محصول جدید، موجب می گردید تصویر برند موجود در ذهن مخاطبان خوب جلوه نکند. شرکت تلاش بسیاری کرد تا محصول جدید را با برندی که بسیار با خمیر دندان ارتباط دارد به فروش برسانند، اما این کار انجام شدنی نبود.
1-Colgate 2-Colgate Kitchen Entrees 3-Colgate
23
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-۱- عدم هماهنگی در بستر های مختلف و رسانه ها
اولین قاعده ساخت یک نام تجاری قوی، سازگاری است. ارائه یک هویت سازگار به مخاطبان شما باعث احساس اعتماد و راحتی برای مصرف کنندگان می شود و می تواند راه بسیار خوبی برای ساخت یک تصویر قابل تشخیص برای کسب و کار شما باشد. یک سازمان که خود را به صورت غیر واقعی در بازار عرضه می کند، غیر حرفه ای، نامرتبط و حتی غیر قابل اعتماد به نظر می رسد. ثبات با هماهنگ کردن دارایی های بصری در تمامی پایگاه های تبلیغاتی شرکت شما را آغاز خواهد شد: وب سایت شما، حساب های رسانه های اجتماعی، تبلیغات، موارد چاپی و غیره.
این به این معنی نیست که شما تنها باید لوگوی خود را در تمامی صفحات شبکه های اجتماعی قرار دهید؛ بلکه برای تطبیق هویت بصری خود در یک روش کارآمد و قابل تجدید، به یک راهنمای سبک برند نیاز دارید.
24
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-۲- توجه و تکیه بیش از حد بر روند های طراحی
افرادی که با قدرت تحلیل و هوش بالای خود فرصت ها و تهدیدات را از درون این سیگنال ها دریافت می کنند، از فرصت ها استفاده کرده، باعث می شوند تا سازمانشان فراتر از تهدیدات حرکت کند.
کشف مشتریان بلقوه:برای استفاده از تهدیدها و فر صتهای محیطی ، سازمان نیازمند استفاده خلاقانه تری از هوش بازاریابی است. برای ارزیابی تهدیدات محیط داخلی و خارجی و همچنین برای توسعه بازار هدف و شناسایی مشتریان بالقوه سازمان ناچار به استفاده ازفنون وابزارهای هوش بازاریابی است. در این راستا سازمان باید دیدی فراتر از دید معمولی داشته باشد، با کفش مشتریان خود راه برود، توجه خاصی به رفتار مشتری داشته باشد، نیازها و ارزشهای مشتریان را خوب درک کند و تعریف مجددی از عرصه رقابتی داشته باشد
25
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-۲- توجه و تکیه بیش از حد بر روند های طراحی
همگام بودن با آخرین روندهای نام تجاری و طراحی های مربوط به آن بسیار عالی و خوب می باشد. این کار یک راه عالی برای اطمینان از این است که شما شرکت خود را به روز و مطابق با سلیقه جامعه معاصر و کنونی قرار می دهید. به این وجود بین مدرن سازی نام تجاری خود و از دست دادن هویت اصلی خود برای انتخاب به روزترین و داغ ترین مسایل، تفاوت زیادی وجود دارد.این که در همین لحظه چه چیز هایی خوب و جالب به نظر می رسد می تواند آسان باشد. اما به یاد داشته باشید که نام تجاری شما احتمالا نیاز به رعایت چندین موج از روند های طراحی را به طور هم زمان و بدون نگاه به تاریخ دارد.
اگر بیش از حد به روند ها در طراحی برند خود دقت کنید و زمان زیادی را برای طراحی آن به صورتی که مثلا خطوط آن به گونه ای با مناظر طبیعی مطابقت داشته باشد، صرف کنید در این صورت تاریخچه نام تجاری خود را با خطراتی مواجه خواهید کرد. سریع باشید، قاعده اصلی در این جا استفاده از روند های طراحی به عنوان منبع الهامات می باشد، اما هنگامی که برنامه ی طراحی مجدد بزرگی را در دست اجرا دارید، به آن ها بیش از حد وابسته نشوید.
26
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-۳- توجه به آن چیزی که در وهله اول باعث موفقیت می شود.
اگر در حال طراحی برند هستید، از مسائلی که در مراحل اولیه این کار باعث سرگردانی و خستگی شما می شود اجتناب کنید. شما می خواهید مخاطبان فعلی تان طراحی مجدد شما را تشخیص دهند. در نظر داشته باشید که تغییرات ناگهانی و زیاد می تواند اعتبار نام تجاری تان را حتی در بین طرفداران و مشتریان وفادار خدشه دار کند.
هیچ مثال بهتری در نام تجاری GAP در زمان طراحی مجدد برند شرکت در این زمینه وجود ندارد. در سال ۲۰۱۰، خرده فروش لباس های معمولی لوگوی مربع مانند کلاسیک خود را با یک تغییر کاملا متفاوت جنجالی کرد.
با توجه به سخنان سخنگوی شرکت گپ در آن زمان، این تغییر رادیکالی و اساسی، با هدف تغییر تصویر برند، از یک برند کلاسیک آمریکایی به برندی مدل جذاب و هیجان انگیز، بوده است. اما متاسفانه آن چیزی که آنان انتظار داشتند، اتفاق نیفتاد. شاید بتوان گفت دلیل اصلی این شکست این است که پس از طراحی مجدد، آن چه در ذهن مخاطب جای گرفت برندی ضعیف بوده است. این تغییر، در کمتر از یک هفته، واکنش های بسیاری را در اینترنت به همراه داشته و شرکت را مجبور کرد تا به برند قبلی خود بازگشته و دوباره لوگوی تمام جعبه های ارسالی را به همان لوگوی آبی رنگ ابتدایی تغییر دهند.
27
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-۴- پیوستن نام تجاری به چیزهای اشتباه
هنگامی که زمان برندسازی است، انجام برخی از کارها زیاد ضروری نمی باشد. به عبارت دیگر، از نام و لوگوی شرکت به صورت انتخابی و صرفه جویانه استفاده کنید (مخصوصا زمانی که برای محصولات مارک دار و یا در رویداد های مالی، جذب اسپانسر و یا سایر رویداد ها از آن ها استفاده می کنید). هنگامی که برند خود را به چیز خاصی ربط می دهید و به آن وصل می کنید، باید به گونه ای باشد که ارزش و صدای شما را به درستی منعکس نماید. زمانی که برند شما با شرکت و یا محصول دیگری با پیام شرکت شما که با آن مرتبط نیست، همراه می شود این امر منجر می گردد تا برند شرکت شما ناسازگار و غیر قابل اعتماد به نظر آید.
به عنوان مثال، در سال ۲۰۰۹، دیزنی برای آوردن گیلاس مارک هانا مونتانا در بازار در معرض خطر قرار گرفت. حرکت عجیب و غریبی به نفع مصرف کنندگان به نظر می رسید، و حتی طرفداران نمایش تلویزیونی کودکان نیز گفتند… “صبر کنید، این چیست؟
حتی بدون در نظر گرفتن ارتباط بین گیلاس و مارک هانا مونتانا، واضح است که این حرکت از دیزنی می تواند به عنوان یک خطا در نام تجاری باشد.
28
۶ اشتباه در برندسازی که برند شما را نابود می کند-۵- به این که برند شما در سطح جهانی دریافت می شود، فکر نکنید.
هنگامی که پیام تبلیغاتی خود را طراحی می کنید، اطمینان حاصل کنید که آن پیام چگونه در سراسر جهان درک می شود. حتی اگر در حال حاضر شرکتی نیستید که در سطح بین المللی فعالیت می کنید این خوب است بدانید که آیا برندی را طراحی کرده اید که به طور تصادفی یک پیام تبلیغاتی تهاجمی و زشت می باشد که می تواند برند شما را از نظر جهانی مشکل ساز نماید.
۶- استفاده از نامی که شما را به درستی توصیف نمی کند.
بسیاری از برند ها قربانی کپی رایت هایی می شوند که بیش از حد مبهم می باشند.
برای خلق یک جایگاه برای نام تجاری خود، به شیوه ای که به وضوح با رقبای خود متمایز شوید، نمی توانید تنها به کلمات هیجانی که هر کسی استفاده می کند بسنده کنید. چیزی را پیدا کنید که شما را واقعا منحصر به فرد کرده و از این طریق کار خود را ادامه دهید. اما زمانی که در اوج هستید مراقب باشید.
برای مثال اگر محصولات و خدماتی که شما پیشنهاد می کنید واقعا در صنعتی که در حال فعالیت هستید انقلابی نیست، از واژه “انقلابی” در پیام خود استفاده نکنید، کلمه ای را که منحصر به فرد و دقیق است را پیدا کنید.
29
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند– آمازون صمیمی شوید
خرده فروش آنلاین همه چیز، که بالاترین امتیاز را نه صرفا در اعتماد کلی برند، بلکه در ارزش اعتماد تمامی افراد دارا است. (1)معتقد است قابلیت دسترسی محصول و عملکرد مورد انتظار و تجربه مشتری آمازون همگی با هم موجب خلق برندی قدرتمند می شوند که مصرف کننده به آن اعتماد می کند.
وی می گوید: “با داشتن میلیون های محصول، دسترسی ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته، فناوری مرورگر و جستجوی برتر، بازنگری های کاربر و سایر منابع اطلاعات عمیق محصول، تجربه خرید برتر را ارائه می دهد.
1-Brad VanAuken
30
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-شادی و سعادت بفروشید: کوکاکولا
“کوکاکولا احترامی عمیق برای گذشته خود و افرادی که پیش از آن ها بوده اند، قائل است. آن ها هرگز فراموش نمی کنند چرا این کار را آغاز کردند و از کجا آمده اند، این برای مصرف کننده بسیار ارزشمند است”. جیم استنگل، مشاور برندسازی .
“آفتاب یخ زده”، “مکثی که طراوت به همراه دارد”، “زندگی طعم خوبی دارد”. وعده بزرگ ترین تولیدکننده نوشیدنی در جهان ایجاد خوشنودی در مصرف کننده است. استنگل می گوید: “هرکاری که انجام می دهند از این ایده الهام گرفته است، چطور شادی را خلق، پرورش و افزایش دهیم؟”
کوکاکولا در تمامی نقاط جذب مشتری این پیام را ارسال می کند، از فیس بوک تا ماشین های فروش سفارشی، که به مصرف کننده اجازه می دهند ترکیب طعم مورد علاقه اش را اختراع کند. استنگل می گوید: “آن ها ایده های ناگهانی و لذت بخش را می گیرند و به همه چیز تزریق می کنند”.
31
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟- با وعده هات زندگی کن:فدکس
جای تعجب نیست که فدکس قوی ترین رتبه بندی ها را دریافت کرده است، به ویژه برای توانا بودن در تحقق وعده هایش و برای کارآمدی در عملیات خود.
علاوه بر ارائه خدمات قابل اطمینان، این برند از طریق ابتکار عمل هایی همچون کمپین “ما می فهمیم” توانسته است اعتماد ایجاد کند. آن ها با تشخیص اینکه کارشان صرفا تدارکات بسته ها و جعبه های در حال حرکت نیست برند خود را ارتقاء داده اند. آن ها قدردان گنجینه ها، معیشت و آینده مردم هستند، و اینکه محتوای این بسته ها برای مردم بسیار ارزشمند است.
فدکس از طریق برنامه پاداش های شخصی شده و تعامل از طریق رسانه های اجتماعی مصرف کننده را درگیر می کند. هنگامی که توانستید به خصیصه هایی همچون قابلیت اعتماد و اطمینان دست یابید، چیزهایی که برای کسب و کار ضروری هستند، زمان آن است که به مشتری خود به عنوان یک شخص نگاه کنید نه صرفا عدد و رقم
32
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-باحال باشید:اپل
اپل از فروشگاه های خرده فروشی خود برای نشان دادن فلسفه برند خود به مصرف کنندگانش استفاده می کند. هرچه که محصول جدید اپل باشد، مشتری آن را باهوش دانسته و اینکه شیوه برقراری ارتباط، کار یا اوقات فراغت آن ها را بهبود خواهد داد. علاوه بر این، حس لذت از خرید را به مشتری خود انتقال می دهد.
در حالی که اپل همیشه درباره خلاقیت بوده است، این برند از طریق خلق فروشگاه هایی که حس همکاری و شفافیت را بین مصرف کننده و نیروی فروش تقویت میکند، در فاکتور احساسی عالی عمل کرده است. استنگل رویکرد اپل به فروشگاه هایش را اینگونه می داند: “بهترین خرده فروش در تاریخ. آن ها واقعا می خواهند مردم وارد شده و الهام بگیرند، با خرید از فروشگاه اعتماد به نفس کسب نموده و واقعا نسبت به خودشان احساس بهتری پیدا کنند.”
اپل از فروشگاه های خود برای نشان دادن فلسفه فرند خود به مصرف کنندگانش استفاده می کند نه برای گفتن آن. از تبلت های بزرگ تا فضاهای باز و دیوارهایی که تماما پنجره هستند گرفته تا فروشندگان آموزش دیده اش، که مجهز به اسکنرهای چک آوت هستند تا خریدار بتواند بدون منتظر ماندن در صف، خرید خود را انجام دهد.
33
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-باحال باشید:تجربه طراحی کنید:تارگت
خیلی ساده می توان فراموش کرد که تارگت یک فروشگاه تخفیف است. کمپین های تبلیغاتی دارای سبک به خصوص تارگت و همچنین همکاری های وی با برترین طراحانی که محصولات (1)را خلق می کنند، که تغییر دهنده روند مد هستند، همه و همه چهره عمومی تارگت را که اغلب وضعیت تاجر عمده فروش بودن است، کنار می زند.
تارگت پیوسته تجربه خرده فروش استثنائی خلق می کند، از طراحی فروشگاه تا انتخاب کالا، قیمت و خدمات مشتری. تارگت برای ارائه تجربه خرید لذت بخش تمام تلاش خود را می کند، اما شما همچنان محصول با کیفیت را با قیمت خوبی بدست می اورید. به عنوان جزئی از شخصیت برند، آن ها تلاش دارند تا گرم و انسانی باشند.
به لطف طراحی هایی که امکان مانور را افزایش می دهند، فروشگاه های تارگت مکان هایی راحت برای خرید، اطمینان دادن به مشتری نسبت به یافتن همان چیزی که می خواهند، حتی در یک طبقه فروش وسیع، محسوب می شوند.
مصرف کنندگان تارگت از توانایی برند برای طراحی کالاهای جذاب و در عین حال مقرون به صرفه قدردانی می کنند. خدمات مشتری دوستانه و مداوم است. از شیوه ای که مسئول صندوق مراقب افراد در صف بوده و آن ها را به صفی که کمتر شلوغ است می فرستد تا ادراک هایی مبنی بر اینکه آنها کارمند به تعداد کافی در فروشگاه دارند و با مشتریان خود به عنوان مهمان برخورد می کنند.
1-limited edition
34
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-باحال باشید:باثبات باشید فورد
در عصری که تنها چیزی که به نظر حتمی می آید تغییر است، برندسازی باثبات فورد تبدیل به راهکار اطمینان شرکت شده است. از نام ساده و دارای سبک آن تا لوگوی نمادین و تاکید بر پدر بنیانگذار شرکت، هنری فورد، هویت برند در گذر زمان پایدار مانده است. همه داستان فورد را می دانند و آن را تحسین می کنند. از بین سه تولیدکننده خودرو در دیترویت، فورد باثبات ترین برند، استراتژی محصول و اجرا را دارد.
فورد همچنین به نیازهای مشتری گوش داده و براساس آن ها عمل می کند. این ویژگی ها موجب ارتباطی قوی شده است: برند برای پایداری و وابستگی درجه بالایی گرفته است. پاسخگویان رتبه بالایی به دغدغه فورد برای مسئولیت پذیری و اهمیت دادن به رفاه کارکنان و مشتریان داده اند. مشتریان عدم پذیرش کمک های مالی دولت توسط فورد را به عنوان مدرکی دال بر صداقت شرکت می دانند.
35
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-نگرش توان انجام دادن :نایک
نایک در وب سایتش خود ماموریت برند خود را اینگونه اعلام کرده است: “الهام بخشی و نوآوری برای همه ورزشکاران در سراسر جهان”، “اگر جسم دارید، پس ورزشکارید”.
همین پیام الهام بخش است که شرکت پوشاک ورزشی را به مصرف کنندگانش در سراسر جهان متصل می کند. نایک همیشه به شدت مشتری محور بوده است، نقطه دسترسی وسیعی که موجب شده تا این برند هم با ورزشکاران نخبه و هم افراد عادی مرتبط شود.
توسعه مداوم محصول نایک از جمله معرفی فناوری هایی همچون Nike Air و Dri-Fit یکی از بزرگ ترین نقاط قوت آن است. کلر، مشاور بازاریابی معتقد است “زمانی که نوآوری داشته باشید، مصرف کنندگان به شما بیشتر اعتماد می کنند. زیرا تصور می کنند شما واقعا می دانید چه کار می کنید. اولین محصول نایک اولین گام در این سفر بود که به وی اجازه می داد تا ریشه های خود را از کفش ورزشی بودن به همه چیز ورزشکار، در سراسر جهان، در تمامی ورزش ها، جابجا کند”.
نایک به این دلیل اعتماد کسب کرده است که تاسیس گذار معروف این شرکت فیل نایت همچنان در عملیات مشارکت دارد. زمانی که موسس همچان حضور داشته باشد، مردم به برند به شیوه ای احترام می گذارند که در زمان عدم حضور وی اینگونه رفتار نخواهند کرد. صدا و شخصیت وی را همراه با شرکت داشتن موجب نزدیک شدن ارتباط با مشتری می شود.
36
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-ارتباطات راجعل کنید استارباکس
از وای فای و موسیقی درون فروشگاه تا میزهای بزرگ به همراه فضایی برای گروه ها و جلسات. فروشگاه های این شرکت به گونه ای طراحی شده اند تا به تعامل مصرف کنندگان کمک کنند. به هر فروشگاه استارباکس که می خواهید بروید، تجارت در حال رخ دادن است و مردم با هم تبادل اطلاعات دارند. شرکت درک می کند که همه چیزی در اینجا درباره ارتباطات، کشف، الهام بخشی و خلق است.
کلید موفقیت درک هنجارهای طبقه مشتریان، استراتژی های رقبا و تعیین این امر است که چگونه از این موارد بر رسیدن به مزایای خود استفاده کنید.
37
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-عجیب و غریب بودن را مطرح کنید ساوت وست
ساوت وست همیشه برندی بسیار مستقل بوده که به سرعت هنجارهای صنعت هواپیمایی را زیر پا می گذارد. از علائم صندلی تا این حقیقت که در بسیاری از سیستم های رزرواسیون آنلاین بزرگ فهرست نشده است، همیشه خودش را به بسیار متفاوت بودن مفتخر دانسته است.
بسیاری از موفقیت های ساوت وست ناشی از این حقیقت است که اگرچه عملیات و فرهنگ وی ویژه هستند، اما این تفاوت ها از کارکرد اصلی شرکت حمایت می کنند.
ساوت وست شرکتی شاد و پرانرژی دارد که در صنعت هوایی منحصر بفرد است. اما در هسته درونی، آن ها عملیات بسیار کارآمدی دارند که مسافران را از جایی به جای دیگر به شیوه ای کارا و مقرون به صرفه منتقل می کنند.
ساوت وست یک نوع هواپیما دارد، برای چمدان هزینه نمی گیرد و کارکنانی صمیمی دارد. جادوی ساوت وست این است که هرچند این برند عناصر منحصر بفرد بسیاری دارد همه این قطعات متفاوت با هم کار کرده و به مشتریان به شیوه ای منحصر بفرد خدمت می کنند.
38
برترین برند های جهان چگونه به این جایگاه رسیدند؟-تمرکزبرمشتری نورد استروم
وقتی داستان های اسطوره ای درباره خدمات مشتری فوق العاده شرکت شما شایع می شوند، شما می دانید که دارید کار درست را انجام می دهید. این مشخصه ای از این فروشگاه مجلل است که شایعه شد یک بار مجموعه ای از لاستیک مرجوعی را پذیرفت با اینکه هرگز لاستیک نفروخته است.
نورد استروم تماما درباره قدرت انتقال خدمات مشتری استثنایی است که فراتر از تجربه خدمات عادی عمل می کند. این شرکت امتیاز بالایی برای دغدغه مشتریان داشتن و نیز برای کیفیت محصولات در تقریبا ۲۳۰ فروشگاهش دریافت کرده است. خدمات قابل توجه که شامل سیاست مرجوعی آزاد، تصاویر دیجیتال پست الکترونیک از آیتم های جدید برای مشتریان همیشگی و ارسال یادداشت های تشکر پس از خرید، موجب شده تا خرده فروشان از تمرکز بر شیوه قیمت گذاری رقبا رها شوند.
39
بارزترین نمونه های شکست برند-نیو کوک کوکا کولا
زمانی که به یک برند موفق می اندیشید، ناخودآگاه نام کوکاکولا به ذهن شما متبادر می گردد. کوکاکولا با فروش روزانه یک میلیارد بطری نوشابه، یکی از شناخته شده ترین برندهای دنیاست.
در سال ۱۹۸۵ شرکت کوکاکولا تصمیم گرفت تا خط تولید یکی از محبوب ترین نوشیدنی های سالم خود را متوقف کرده و آن را با فرمول جدیدی به نام نیوکوک جایگزین کند. برای فهم چرایی اتخاذ چنین تصمیمی که آبستن فاجعه های فراوان بود، ضروری است که اتفاقات بازار نوشیدنی های سالم را مورد ارزیابی قرار دهیم. به طور مشخص ما باید نگاه دقیق تری به رقابت فزاینده بین شرکت کوکاکولا و پپسی کولا طی سال ها و حتی دهه ها ی پیش از راه اندازی نیوکوک باید داشته باشیم.
این رقابت، سال ها بین رقبا در جریان بود. کارشناسان بازار بر این باورند که رقابت بین این دو شرکت تا مدت ها آنچنان مصرف کنندگان را دچار «کولا زدگی» کرده بود که حتی خود این شرکت ها هم قبلاً مانند آن را ندیده بودند.
در دهه ۱۹۷۰ هماورد اصلی کوک با معرفی پپسی چلنج، صرف نظر از تفاوت موجود میان برند خود و «ارزش واقعی محصول» به امتحان مصرف کنندگان پرداخت. از این رو قیمت سهام این شرکت حتی نسبت به قبل نیز ترقی کرد.
در دهه ۱۹۸۰ پپسی با در دست گرفتن پپسی چلنج، تاخت و تاز خود را در سراسر دنیا ادامه داد و ورود تولیدات پپسی را به اطلاع همگان رساند.
نمی توان انکار کرد که با وجود فراوانی برندهای نوشیدنی، این پپسی بود که مشتری های جدید را به چنگ می آورد. کوک از لحاظ مزه موفقیتی به دست نیاورد و چیزی که کوکاکولا تاب تحمل آن را نداشت از دست رفتن رتبه شماره یک بازار فروش بود..
40
بارزترین نمونه های شکست برند-نیو کوک کوکا کولا
بنابراین تنها گام منطقی از سوی کوکاکولا می توانست در زمینه کار روی یک فرمول جدید برداشته شود. یک سال بعد نیوکوک وارد بازار شد. این محصول با فرمول جدیدی تولید شده بود و شرکت کوکاکولای واقع در آتلانتا ۲۰۰۰۰۰ آزمایش برای دست یافتن به مزه مناسب آن ترتیب داده بود. نتایج به دست آمده حیرت آور بود. نه تنها مزه آن از محصول اصلی بهتر بود، بلکه مردم به خوبی آن را به پپسی ترجیح می دادند.
مشکل اینجا بود که شرکت کوکاکولا قدرت اولیه برند خود را شدیداً نادیده گرفته بود. زمانی که این تصمیم به اعلان عمومی رسید. درصد قابل توجهی از مردم آمریکا این محصول جدید را تحریم کردند. خیلی زود مشخص شد که کوکاکولا چاره ای جز برگرداندن برند اصلی به جایگاه قبلی خود ندارد.
کوکاکولا آموخت که بازاریابی چیزی فراتر از خود محصولات است. اکثر آزمایش ها چشم بسته صورت گرفته بودند و مزه تنها عامل ارزیابی در نظر آورده شده بود. شرکت سرانجام از مهلکه پپسی جان سالم به در برد و در مقابل سرمایه اصلی این شرکت، یعنی «اصالت» سر تعظیم فرود آورد.
منحصر شدن به مزه در مقابل تمام مشخصه ها و شایستگی های دیگر برند، کاری جز به بیراهه رفتن نبود. در مورد بسیاری از برندهای بزرگ باید گفت که نوع تصویر سازی و معرفی یک محصول، بیش از خود آن محصول اهمیت دارد و این پپسی است که می تواند حامل کلمه «جدید» باشد و نه کوکاکولا (هر چند که پپسی فقط یک دهه جوانتراست).
عجیب این که شکست برند نیوکوک، میزان وفاداری به «محصول اصلی» را قوت بخشید. با این حال بسیاری از نظریه پردازان دسیسه چین، تا آنجا پیش رفتند که همه این قضایا را یک حیله تعمدی بازاریابی برای تحکیم مجدد عواطف عمومی، حول محصولات کوکاکولا تلقی کردند
41
آنچه نیوکوک به ما می آموزد
متمرکز شدن بر درک موجود از برند: «بازاریابی؛ نبرد مفاهیم موجود از یک برند در بین مصرف کنندگان است و نه محصولات».
عدم دنباله روی از رقیب: کوکاکولا هنگام راه اندازی نیوکوک، تصویر برند خود را برای مقارن شدن با پپسی دگرگون کرد. این شرکت قبل و بعد از این داستان هم با راه اندازی مستر پیب و فروییتوپیا به ترتیب برای رقابت با داکتر پپر و اسنپل اشتباه های مشابهی را مرتکب شده بود.
قدرت تاثیر عشق: برندهای موفق به جای «مارک تجاری» از «مارک عشق» برخوردارند. در مسیر اعتماد سازی، شرکت ها به خلق ارتباطات عاطفی می پردازند و اغلب در خصوص کیفیت محصولات، زیاد خود را به زحمت نمی اندازند.»
نهراسیدن از عقب گرد: شرکت با برگشت از تصمیم خود مبنی بر توقف تولید کوک اصلی، به پیوندی حتی مستحکم تر از قبل بین محصول و مصرف کننده نائل شد.
انجام تحقیقات صحیح بازاری: با وجود صدها آزمایش مزه که کوکاکولا درخصوص محصول جدید خود به کار بست، از انجام تحقیقات کافی در زمینه استنباط مردمی از نسخه اصلی و اصیل برند، قصور کرد.
42
بارزترین نمونه های شکست برند- فورد واسل
در میان بسیاری از استادان بازاریابی ایالات متحده، شرکت خودرو سازی ادسل، به عنوان شکست یک برند تاریخی و ممتاز مطرح بوده است. ادسل که «تایتانیک خودروها» لقب گرفته بود حقیقتاً رقم زننده یکی از بزرگ ترین فجایع ساخت برند شد و شرکت «فورد موتور» را فلج کرد.
فورد امیدوار بود که به اندازه کافی اشتیاق مردم را برانگیخته باشد. شرکت حتی یک لحظه هم به این موضوع فکر نکرده بود که شاید این محصول توانایی ظاهر شدن در حد تبلیغات پر سر و صدای خود را نداشته باشد و مشتری ها دست رد به سینه آن بزنند. برخلاف مدل های گذشته، تلاش و تحقیقات زیادی برای ساخت این خودرو صورت پذیرفته بود.
یک قسمت از فرآیند تحقیقات بازار، به یافتن نامی مناسب برای این مدل جدید معطوف شده بود. البته این می توانست در ابتدا ایده خوبی به نظر بیاید؛ چرا که یکی از مدل های محبوب ماشین فورد با نام تاندربرد (پرنده آتش) در سال ۱۹۵۴ وارد بازار شد.
بخشیده بود که آگهی های تبلیغاتی توام با اعتماد به نفس کاذب آنها در خصوص ادسل انعکاس چنین احساساتی بود.
43
بارزترین نمونه های شکست برند- فورد واسل –ادامه
ادسل نمونه درسنامه ای از گمانه زنی و کم توجهی در خصوص تحقیقات بازاری است. همچنین این قضیه به ما ثابت می کند که تبلیغات پرهیاهو و غلوآمیز پیش از عرضه محصول جدیدی که امتحان خود را هنوز پس نداده، محدودیت هایی را پیش روی شرکت قرار می دهد. در اقتصاد بازار آزاد، این خریداران عام هستند که موفقیت یا شکست یک خودرو را تعیین می کنند. نه سازندگان آن.
به هر تقدیر فورد خیلی سریع از این موضوع درس عبرت گرفت. چند سال بعد شکست چشمگیر ادسل با میزان موفقیت چشمگیر موستانگ برابری می کرد. خط تولید موستانگ در سال ۱۹۶۴ راه اندازی شد و در همان سال نخست، نیم میلیون دستگاه فروش داشت. این محصول نه تنها از نام بهتر و کاپوت هایی با طراحی زیباتر برخوردار بود، بلکه نسبت به مدل های پیشین خود قیمت مناسب تری نیز داشت.
به بیانی ساده می توان گفت تمامی نمایشنامه ادسل از ابتدا تا انتها یک خرابکاری پرهزینه برای فورد بود، اما از سوی دیگر سبب کسب درس عبرت هایی ارزشمند برای شرکت شد که تا به امروز هم باقی است.
44
آنچه ادسل به ما می آموزد:
جار و جنجال سازی برای محصول امتحان نشده، کاری بس اشتباه است؛ سیگیل وارنوک؛ مدیر روابط عمومی و مسئول تبلیغات گسترده ادسل، این گونه اعتراف می کند: « من آموختم که سخنگویان یک شرکت هیچگاه نباید برای یک محصول پشت پرده و امتحان نشده هیاهو به راه بیندازند.»
اهمیت انتخاب نام: اولین مرحله خلق یک برند، انتخاب یک نام مناسب است. مهم نیست که نام برند برای شرکت تا چه اندازه اهمیت دارد؛ مهم این است که استنباط مردم از چنین نامی چیست.
اهمیت ظاهر محصول: برای بسیاری از محصولات، نمای ظاهری نقش یک فاکتور کلیدی را در خلق هویت برند بازی می کند. شکل متمایز و چشم نواز بطری های کوکاکولا به عظمت یافتن این برند کمک شایانی کرد. با توجه به این که در صنعت خودرو سازی، طراحی و نمای ظاهری خودرو از اهمیت بسزایی برخوردار است، ادسل ثابت کرد که جوجه اردک زشت، همیشه به یک قوی زیبا تبدیل نمی شود.
اهمیت قیمت گذاری: هر محصولی می تواند دارای قیمتی بسیار گران و یا ارزان باشد. قیمت های بسیار پایین، منزلت و اعتبار برند را از بین خواهد برد. اما قیمت بالای خودرویی مانند ادسل، در ذهن مردم غیر قابل توجیه بود.
اهمیت تحقیقات صحیح: فورد زمان و هزینه فراوانی را برای سهوترین تحقیقات بازاریابی صرف کرد. در عوض تحقیق و جستجو برای یافتن یک نام مناسب، بهتر بود که شرکت در وهله اول توجه خود را به وجود بازار برای محصول جدیدش معطوف می ساخت. همان گونه که مشخص شد، فورد میلیون ها دلار برای دستیابی به بازاری هزینه کرد که اصولاً وجود خارجی نداشت.
اهمیت کیفیت: به طور حتم، کیفیت یک محصول همیشه مهمترین بخش آن محسوب می شود. کیفیت در مورد خودرو نقشی حیاتی دارد. کنترل کیفی نامطلوب در واقع مثل استخوانی لای زخم های ادسل بود.
45
بازاریابی کوکاکولا به شکل مطالعه موردی – Case study
کوکاکولا شرکتی دارای 3500 محصول با حضور در 200 کشور جهان و خدماتی روزانه به 1.9 میلیارد نفر بعنوان برترین برند جهان که 94% از مردم جهان آن را به رسمیت شناخته اند و برند تجاری این شرکت را با رنگ قرمز و سفید به خاطر سپرده اند.
همه ی این ها برمیگردد به استراتژی بسیار بزرگ کوکاکولا در بازاریابی که در این مقاله به آن میپردازیم.
دارایی بازار کوکا کولا 192.8 میلیارد دلار است البته تا سال مه 2016
با درآمد بیش از 44.29 میلیارد دلار فقط یک شرکت نیست یک است کامل و تمام عیار است
از 55 میلیارد وعده ی نوشیدنی در هر روز به غیر از آب 1.7 میلیارد متعلق به کوکا کولا است
با این همه تعریف و توصیف از این ابر قدرت اقتصادی برسیم به بررسی بازاریابی کوکاکولا و بیان این نکته که آموزش های موردی یکی از مفید ترین راه ها برای یادگیری بازاریابی است که امیدوارم استفاده مفیدی داشته باشید.
46
47
مطالعه موردی بازاریابی کوکاکولا-تحقیقات بازار در روزهای اول
تحقیقات بازاریابی و بازار در ابتدا برای این برند نامدار از 130 سال پیش شروع شد.
ایده ی اولیه این محصول در سال 1886 با این رویکرد بوجود آمد که شرابی با مخلوط کولا و کوکائین درست کنند.
البته این موضوع ایده ی جدیدی نبود و ایده ی درست کردن کولا با الکل و کوکائین به آنژلو ماریانی شیمیدان پاریسی متعلق است.
ولی یک سرهنگ دوم کنگره ی آمریکا در آن سال یعنی 1886 این ترکیب را درست کرد و در اولین روزها آن را به قیمت هر لیوان 5 سنت به فروش رساند که بنا به وضع موجود بازاریابی آن دوره نظرات مشتریان وخریداران توسط برادر زاده های وی جمع آوری وبه او انتقال داده میشد.
جان پمبرتون (john pomberton) ترکیب منحصر بفرد و سری این نوشیدنی را آرام آرام با نظرات مشتریان درست کرد و این نوشیدنی معروف شد به نوشیدنی پمبرتون.
48
استراتژی بازاریابی در روزهای اول
پمبرتون به دلیل قوانین حاکم در آتلانتا به زودی مجبور شد که الکل را از ترکیب حذف کند چرا که در ابتدای ساخت این محصول پمبرتون با اهداف درمان سردرد ، استرس ، اضطراب ، سوءهاضمه و اعتیاد شروع کرده بود و بعد از مدت کوتاهی در سال 1903 مجبور به حذف کوکائین نیز شد.
نام اصلی و کنونی این برند توسط فرانک رابینسون که حسابدار پمبرتون بود ارایه داده شد و این ایده به قدری جذاب بود که پمبرتون آن را قبول کرد وبه عنوان نام کوکاکولا به ثبت رساند.
در سال 1889 این فرمول فروخته شد به Asa G Candler که همین باعث شد که تبدیل به نوشابه ی سودا شود و بازاریابی واقعی آغاز شد.
کاندلر ، صاحب این شرکت که بازاریابی قدر در آن زمان بود هزاران بطری از شیشه های نوشابه ی کوکاکولا را همراه با سوغات ، تقویم ها ، برای برنامه های سال نو و هر مناسب دیگری میفروخت.
و بر روی همه محصولات نشان تجاری کوکاکولا موجود بود او آرام آرام داشته به همه ی مردم این برند را نشان میداد و موفق به این کار هم شد.
شرکت های مختلف در بیرون از ایالت آتلانتا افتتاح شد و بعنوان توزیع کنندگانی برای کوکاکولا این محصول بسیار ترند شده در آن زمان شروع به فعالیت کردند و کاندلر درسال 1895اعلام کرد که کوکاکولا در همه ی ایلت های آمریکا قلمرو فروش دارد.
ایده بطری
در زمان کاندلر بازاریابی کوکاکولا و فروشش تنها از طریق های توزیع نوشیدنی های سودا بود اما دو ذهن خلاق وضعیت را به این شکل رها نکردند وتغییراتی بوجود آوردند که بسسیار به نفع این برند بود.
مراکز توزیع نوشیدنی های سودا یعنی رستوران ها ، بارها ، کافی شاپ و… که بازار بسیار کوچکی بودند برای گستردگی این برند دو اسم با نام های بنجامین فت تماس و جوزف بی وایتهد ایده ی بطری را ارایه دادند و طولی نکشید که بطری ها توسط شرکت Root Glass Company of Terre Haute, Indiana ساخته شد وبازار و بازاریابی کوکاکولا به یک باره روبه انفجار گذاشت.
شکل بطری ها و نام تجاری روی آن ها از آن زمان تا کنون هیچ تغییری نکرده است.
49
کوکاکولا در سراسر جهان
در سال 1919 کاندلر این شرکت را به رابرت وودروفت فروخت و اهداف بلند پروازانه ی رودروفت آینده ی خوبی را برای کوکاکولا رقم زد.
توزیع بطری های نوشابه ی کوکاکولا در سرتاسر جهان راه اندازی شد و برای اولین بار این نام تجاری جهانی شد.
رودروفت چند استراتژی مهم دیگری نیز در سر میپروراند که یکی از آنها حفظ یک استاندارد برتری به عنوان شرکت مقیاس بود. او می خواست کوکا کولا را به عنوان یک محصول برتر معرفی کند که ارزش توجه بیشتری نسبت به هر یک از رقبای خود داشت. و او در آن موفق شد. کوکا کولا به سرعت در سراسر جهان رشد کرد.
50
استراتژی های بازاریابی کوکاکولا
محبوبیت و معروفیت برند کوکاکولا به استراتژی های کاملا ساده ولی پیشگامانه اش برمیگردد مانند :
ثبات
سازگاری و ثبات را به وضوح میتوان در این برند دید برای مثال قیمت این محصول از سال 1886 تا 1959 فقط 5 سنت بود و همین کل بازاریابی و شعارهای تبلیغاتی اش حتی هم اکنون حول محور دو کلمه لذت بردن و خوشبختی میچرخد.
نام تجاری
کاندلر در همه جا وهمه جا و همه جا از تقویم گرفته تا تی شرت از کلاه تا برچسب از نام کوکولا استفاده کرد و این استراتژی تا کنون آمده و وجود دارد.از این رو یکی از آرم های مشهور جهان است.
تثبیت موقعیت
کوکاکولا به عنوان یک محصول خودش را معرفی نکرد بلکه بعنوان یک تجربه ی شادی آور دست به معرفی خود در بازاریابی اش کرد و تا امروز این روند را در بازاریابی خود پیش میبرد.
مدل فرانچایز یا فرانشیز
کوکاکولا یک شرکت غول پیکر نیست که به راحتی از پاشنه آشیل قابلیت صدمه خوردن را داشته باشد بلکه این برند حقوق تولید را به کارفرمان محلی واگذار میکند و آن ها را در روند توزع و تولید دخالت میدهد و در مجموع با جمع شدن هزاران هزار شرکت ریز و درشت کوکاکولا به موجودی غول پیکر تبدیل میشود.
شخصی سازی و اجتماعی شدن
بر خلاف سایر شرکت های بزرگ، کوکا کولا موقعیت خود را به عنوان یک نام تجاری اجتماعی حفظ کرده است. آن را به کاربران میگوید. کوکا کولا شرکت دیگری نیست حالا بخشی از ماست. با ایده های تبلیغاتی نمادین و کمپین هایی که شامل “من می خواهم به خرید جهانی کک دست یابم” و “به اشتراک گذاری یک کک”، نقطه ی ویژه ای در قلب کاربران خود نگه داشته است.
تنوع
کوکاکولا با وجود خوددر سرتاسر جهان در سال 1960 دست به تنوع بخشیدن به محصولات خود زد.
که هم اکنون در سراسر جهان 3500 برند این شرکت در حال فعالیت است.
51
آماربازاریابی کوکاکولا
طراحی لوگو از زمان شروع تا به حال تغییری به خود ندیده است.
در طول سال اول خود، به طور میانگین روزانه 9 بطری میفروخت.
نورمن راکول اسطوره بازاریابی هنر برای بازاریابی کوکاکولا را ایجاد کرد.
در دهه 1980 این شرکت شروع به مبارزه با مصرف کنندگان قهوه کرد.
در سال 1923 شروع به فروش بطری ها با قرار داد های 6 ساله کرد.
کوکاکولا هم اکنون 123.200 نفر کارمند دارد.
52
بررسی شیوه کسب و کار کمپانی کوکاکولا
کوکا کولا همیشه با این شعار به دنبال بهبود وضعیت محیط زیست بوده که« ما همیشه بیشتر از آن که از طبیعت بگیریم، به آن باز پس خواهیم داد». این کمپانی دائماً به دنبال پیدا کردن راه های بهتر و تازه ای برای بهبود عملکردش در رابطه با مسائل زیست محیطی است.
کمپانی کوکا کولا بزرگ ترین شرکت تولید کننده نوشیدنی های گاز دار دنیا بوده و در بازار این صنعت، حرف اول را می زند. روزانه بیش از ۱/۹ میلیارد نفر از محصولات این شرکت استفاده می کنند، با این حال، مصرف کنندگان این کمپانی رو به افزایش هستند.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرصت امروز، کوکا کولا از آن دست شرکت هایی نیست که تنها به موفقیت های گذشته خود تکیه کند، بلکه همیشه چشم اندازی رو به جلو داشته و دائماً به دنبال چالش ها و بازار های جدید است. حدود ۷۵درصد از فروش کمپانی از فروش برند کوکا کولا تامین می شود و ۲۵درصد باقی مانده شامل فروش سایر نوشیدنی های غیر الکلی معروف از جمله اسپرایت و فانتا است.
بخش های عملیاتی این کمپانی در شش گروه مجزا مدیریت می شود؛ آمریکای شمالی، آمریکای لاتین، آفریقا، اروپا، آسیای میانه و خاور دور. امروزه کوکا کولا در سراسر دنیا شناخته شده است و چالشی که این کمپانی پیش رو دارد، ایجاد الگو های جدید توزیع در بین مصرف کنندگانش است.
53
استراتژی بازاریابی کوکاکولا
بازاریابی شامل تولید محصول مناسب، در موقعیت، زمان و با قیمتی مناسب است. کوکا کولا همیشه مناسب ترین آمیخته بازاریابی را ارائه داده است.
کوکا کولا از همان ابتدا، کسب و کار خود را با استفاده از استراتژی های جهانی و بر اساس سه قانون اصلی پایه ریزی کرده است:
پذیرش؛ با کمک یک بازاریابی موثر، برند های کوکا کولا این اطمینان را خواهند داد که انتخاب اول مصرف کنندگان نوشابه های گاز دار بوده و جزئی از سبد غذایی روزانه مردم خواهند بود.
قیمت؛ کوکا کولا تضمین کرده که بهترین قیمت ها را به مشتریان خود ارائه کند، به طوری که از لحاظ اقتصادی برای مصرف کنندگان به صرفه باشد.
در دسترس بودن؛ اطمینان از اینکه برند های کوکا کولا همه جا در دسترس مصرف کنندگان باشد.
کوکا کولا شبکه پخش جهانی و سازماندهی شده ای ایجاد کرده که در دسترس بودن محصولاتش را در کلیه نقاط دنیا تضمین می کند.
54
استراتژی بازاریابی کوکاکولا- حمایت مالی و تعهدنسبت به محیط زیست
حمایت مالی
کوکا کولا حامی مالی بسیاری از رویدادهای مهم از جمله بازی های المپیک، جام جهانی فوتبال و مسابقات تنیس ویمبلدون بوده است. در تمام این رویداد ها، این کمپانی به دنبال افزایش رضایت و لذت مصرف کنندگانش بوده است.
تعهد نسبت به محیط زیست
کوکا کولا همیشه با این شعار به دنبال بهبود وضعیت محیط زیست بوده که« ما همیشه بیشتر از آن که از طبیعت بگیریم، به آن باز پس خواهیم داد». این کمپانی دائماً به دنبال پیدا کردن راه های بهتر و تازه ای برای بهبود عملکردش در رابطه با مسائل زیست محیطی است.
در راستای این هدف، کوکا کولا یک سیستم مدیریتی جهانی ایجاد کرده تا از این راه به قوانین و اصولی که مد نظر دارد دست پیدا کند. کمپانی کوکا کولا در سراسر دنیا و به خصوص در بریتانیا، از مصرف کنندگان خود می خواهد که به محیط زیست توجه نشان دهند. کوکا کولا روی فعالیت هایی تمرکز دارد که صنعت نوشابه های گاز دار و در نهایت خود شرکت را تحت تاثیر قرار خواهد داد. برای مثال، این شرکت به دنبال راه اندازی سیستمی بوده که با جمع آوری زباله ها و بازیافت آنها، در زمینه حفاظت از محیط زیست، نقش مهم و تاثیر گذاری ایفا کند.
55
استراتژی بازاریابی کوکاکولا-تضمین کیفیت محصولات
تولید محصولات کوکا کولا شامل مجموعه ای از مراحل است که به آن جریان تولید مداوم گفته می شود. در خط تولید، یک مرحله به طور دائم تکرار می شود و محصولات مشابه، از دل مراحل یکسان عبور می کنند. سیستم جریان تولید مداوم به کمک یک دستگاه تولید خود کار انجام می شود که قادر است به شکل ۲۴ ساعته، محصولات مورد نیاز این کمپانی را تولید کند.
کو کا کولا از مدیریت کنترل کیفی سطح بالایی بهره برده و به این ترتیب، جای هیچ گونه شکی در رابطه با کیفیت بالای محصولات این کمپانی باقی نمی گذارد. هر یک از کارکنان موظفند رضایت مشتری را فراهم کرده و این موضوع را اولویت خود قرار دهند. توجه دائم به بهبود محصولات از جنبه های مختلف، به کارکنان این امکان را می دهد تا به محض مشاهده هر گونه مشکلی، آن را شناسایی و اصلاح کنند.
طی مراحل تولید محصول، دستگاه کنترل کیفی، محصولات را بررسی و نمونه هایی را برای آزمایش انتخاب می کند. برای اطمینان از وجود هر گونه مشکل، بازرسان کنترل کیفیت در انتهای فرآیند تولید، به طور اتفاقی بعضی از محصولات را به عنوان نمونه انتخاب می کنند.
بازرسان بسته بندی کالا ها را نیز بررسی و از هر گونه خطایی در این مرحله جلوگیری می کنند. یک چشم الکترونیکی، قوطی های نوشابه را باز بینی می کند تا مشخص شود نوشابه ها در سطح مشخصی پر شده باشند. قوطی هایی که تا حد انتظار پر نشده باشند از چرخه تولید حذف خواهند شد.
56
استراتژی بازاریابی کوکاکولا-جهانی شدن برند
توانایی یک برند در ورود به عرصه جهانی یکی از راز های موفقیت بسیاری از کمپانی های بزرگ است. در این مورد، کوکا کولا موفق عمل کرد و نماد هایی را ارائه داد که حتی بیشتر از طعم نوشابه های این کمپانی، بین مصرف کنندگان شناخته و معروف شد. فرم شاخص و کلاسیک بطری ها و قوطی های مشهور سفید و قرمز کوکا کولا، از جمله این نماد ها بودند.
هیچ مغازه ای بدون داشتن بطری های شیشه ای کوکا کولا تکمیل نمی شد. طراحی این بطری ها به اوایل سال ۱۹۰۰ بر می گردد. آنها قصد داشتند که شکل منحصر به فردی را برای بطری های خود طراحی کنند تا حتی در تاریکی و با لمس کردن بطری بتوان متوجه شد که این بطری متعلق به کوکا کولا است. امروزه، این بطری های شیشه ای به یک نماد تبدیل شده اند؛ نماد یا سمبلی از یک دوره خاص.
از سوی دیگر، کوکا کولا دو برند محبوب از نوشابه های طعم دار را با نام های فانتا و اسپرایت وارد بازار کرد. این محصولات می توانستند به شکل گسترده ای به کمک کمپین های تبلیغاتی و استراتژی های ترویجی مناسب، در بازار جهانی انتشار پیدا کنند. از آنجایی که کوکا کولا پرچمدار کمپانی است، بخش بیشتری از هزینه ها صرف تبلیغات و ترویج نوشابه های این برند می شود.
57
استراتژی بازاریابی کوکاکولا-جنبه های کلیدی کسب و کار کوکا کولا
سیاست های کسب و کاری شرکت کوکا کولا، آموزه های مهمی را در اصول مربوط به کسب و کار در بر دارد، برای مثال:
تمرکز روی بهترین خط تولید؛ کوکا کولا روی سود مند ترین خط های تولید خود تمرکز می کند. در سال ۱۹۸۴، ۷۷درصد از در آمد های به دست آمده از این کمپانی، از نوشابه های گاز دار آن حاصل شد. در حال حاضر تاکید کوکا کولا روی سود دهی بسیار بالا متمرکز شده است.
سرمایه گذاری مجدد؛ سرمایه گذاری مجدد از جمله نکات مهمی است که به پیشرفت یک کسب و کار کمک خواهد کرد. در دهه ۹۰، کوکا کولا سود خود را روی سرمایه گذاری مجدد معطوف کرد.
تمرکز روی مصرف کننده؛ تمام کسب و کار های موفق، در نتیجه توجه به مشتریان حاصل شده است. اگر یک کمپانی به در خواست مشتریانش توجه نشان دهد، بدون شک به موفقیت خواهد رسید. یکی از بهترین راه های سنجش اقبال مصرف کنندگان، میزان فروش محصولات یک شرکت است. کوکاکولا طی برنامه ریزی های خود متعهد شده تا با فعالیت هایی آشکار، در جلب رضایت مشتری حرف اول را بزند.
وسیع ترین سهم بازار؛ بهترین بودن در بازار یک کسب و کار، یکی دیگر از عوامل موفقیت است. تنها زمانی یک کمپانی در میان سایرین حرف اول را خواهد زد که در بازار بهترین بوده و نیاز مشتریانش را با جزییات کامل بداند و سعی کند تقاضای بازار را افزایش دهد. به محض اینکه یک کمپانی به شاخص ترین شرکت در میان سایرین تبدیل شد، مزایای قابل توجهی را به خود جذب خواهد کرد.
58
پادشاهی کوکاکولا
امروز با سرگذشت یک نوشیدنی محبوب رسیدیم خدمت شما عزیزان، و آن نوشیدنی نوشابه هست و ما با سرگذشت برند کوکاولا می خواهیم روند محبوبیت پیدا کردن این برند را به اطلاع شما عزیزان برسانیم.کوکاکولا اولین بار تحت عنوان دارو وارد بازار شد؛ اما ترکیبات آن تغییر کرد و امروزه ۹۴ درصد مردم دنیا آن را به عنوان یکی از بهترین نوشیدنی های جهان می شناسند.
این نوشیدنی در سال ۱۸۸۶ و توسط یک داروساز به نام جان پمبرتون در کلمبوس جورجیا اختراع شد،و فرمول ساخت آن به صورت اتفاقی بعد از ترکیب شدن با آب گازدار به دست آمد.امیتاز این برند و فرمول ساخت این نوشیدنی که تعداد افراد کمی از آن مطلع هستند در سال ۱۸۸۹ توسط آسا کندلرخریداری شد و او هم شرکت کوکاکولا را در سال ۱۸۹۲ راه اندازی کرد. این شرکت امروزه به عنوان یکی از عظیم ترین تولیدکنندگان نوشیدنی و مواد غذایی جهان شناخته می شود و دفتر اصلی این شرکت در شهر آتلانتا ایالت جورجیا قرار دارد. این برند نوشیدنی های متنوع و مختلفی تولید می کند و جالب است بدانید که برندهای فانتا، دسانی، اسپرایت و کوکاکولا زیرو زیر مجموعه ی کوکاکولا هستند.
59
داستان شکل گیری برندکوکاکولا
جان پمبرتون که در اختراع دارو های مختلف با شکست مواجه شده بود پیگیر اختراعی بود که نظر تجاری درآمد زا باشد،بنابراین پمبرتون بعد از نقل مکان به آتلانتا تصمیم گرفت که شانسش را در بازار نوشیدنی امتحان کند. در آن زمان نوشیدنی های گازدار در میان مردم محبوب بودند بنابراین درست کردن یک نوشیدنی گازدار جدید می توانست شانس خوبی در بازار داشته باشد و به این ترتیب نوشابه های کوکاکولا برای اولین بار تولید شدند. در آن زمان کوکائین و کافئین دو ماده اصلی این نوشیدنی را تشکیل می دادند. کوکائین از برگ کوکا Coca گرفته می شد و کافئین آن نیز از دانه کولا به دست می آمد. در اصل نام این نوشیدنی یعنی کولا هم از ترکیب نام دو ماده اصلی آن گرفته شده است که حرف کادر کلمه ی برای مقاصد تجاری به حرف سی تغییر کرده است.
60
فرمول ساخت
پمبرتون در هر گالون از شربت حدود ۱۴۰ گرم برگ کوکا می ریخت که در آن زمان مقدار قابل توجهی بود ولی کندلر این فرمول را تغییر داد و مقدار آن را به یک دهم کاهش داد. به طوری که تخمین زده می شد در هر لیوان از این نوشابه ۹ میلی گرم از این ماده باشد. اما فرمول ساخت این نوشیدنی بازهم تغییر کرد و در سال ۱۹۰۳ برگ کوکا به طور کامل از فرمول ساخت این نوشیدنی کنار رفت و به جای آن از دانه های کولا ،که منبع کافئین هستند و به عنوان طعم دهنده استفاده می شدند. دولت آمریکا در سال ۱۹۱۱ از این شرکت درخواست کرد که کافئین را از این نوشیدنی به کلی حذف کند که دادگاه با این حکم مخالفت کرد و مقرر کرد میزان کافئین استفاده شده را در لیست مواد تشکیل دهنده در پشت بسته بندی محصولات درج کنند.
61
تسخیردنیا
در آن زمان هر لیوان کوکاکولا ۵ سنت قیمت داشت و روزانه به طور متوسط ۹ لیوان در آتلانتا فروخته می شد ولی امروز تخمین زده می شود که فروش روزانه این نوشابه ۱.۹ میلیارد بطری در سراسر جهان است. پمبرتون هیچگونه علمی در مورد بازاریابی نداشت و ثبت فرمول ساخت این نوشیدنی و طراحی لوگوی آن را دوستش فرنک رابینسون بر عهده گرفت. جالب است بدانید امروزه نیز لوگوی این برند به همان صورت نوشته می شود. کندلر در سال ۱۸۸۹ حق امتیاز و فرمول سری ساخت این نوشابه ها را به مبلغ حدود ۲ هزار و سیصد دلار از پمبرتون خرید و خود را اولین مدیرعامل شرکت کوکاکولا معرفی کرد و توسط آن را به جهان معرفی کند، پمبرتون یک سال بعد از دنیا رفت و هرگز نتوانست موفقیت اختراع خود را ببیند.
او می دانست که مردم در خیابان تشنه هستند و با استفاده از راه های خلاقانه نوشیدنی های خود را به آن ها معرفی می کرد. او در میان مردم کوپن پخش می کرد و آن ها را تشویق می کرد که این نوشیدنی را برای اولین مرتبه به صورت رایگان میل کنند. او همچنین روی وسیله های مختلفی مانند ساعت، تقویم و حتی ترازوهای داروفروشی ها برند کوکاکولا را چاپ می کرد تا مردم نام این برند را در هر جایی که هستند ببینند و با آن آشنا شوند و البته ناگفته نماند که این روش تبلیغاتی بسیار موثر بود. در سال ۱۹۸۹ دو وکیل به او مراجعه کردند و به او پیشنهاد دادند که نوشابه را در قوطی های قابل حمل بسته بندی کند که برای مردم راحتی به همراه بیاورد که سرانجام به ای موضوع قانع شد و تغییر ساختار در ارائه محصول را آغاز کرد که با موفقیتی عظیم همراه بود.
62
حقایقی جالب درمورد برند کوکاکولا
نوشابه کوکاکولا تنها در دو کشور کره شمالی و کوبا فروخته نمی شوند.
تعداد نوشیدنی هایی که تولید می کند به قدری زیاد است که اگر تصمیم بگیرید همه آن ها را امتحان کنید باید این کار را هر روز به مدت ۹ سال ادامه دهید.
اگر تمام قطره های تولید شده از کوکاکولا را در بطری های ۸ اونسی (حدود ۲۲۷ گرم) بریزیم و آن ها را پشت سر هم قرار دهیم می توانیم بیش از ۲ هزار بار به ماه سفری دو طرفه داشته باشیم.
اعتقاد این برند این است که نامش بعد از کلمه اوکی به عنوان دومین کلمه پرطرفدار در دنیا شناخته می شود.
مکزیکی ها بیشترین مصرف کنندگان این برند هستندبه طوری که هر مکزیکی سالیانه به طور متوسط ۷۴۵ نوشابه کوکاکولا می خورد.
قیافه بابانوئل ها که این شکل می بینیم به لطف تبلیغات دهه ۱۹۲۰ این کمپانی می باشد.
کوکاکولا اولین نوشابه ای است که در سال ۱۹۸۵ به فضا رفت.
۹۴ درصد مردم دنیا لوگوی معروف قرمز و سفید این برند آشنا هستند و به طور متوسط هر شخص هر ۴ روز یک بار کوکاکولا می خورد.
63
استراتژی بازاریابی برند کوکاکولا
برند کوکاکولا یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است که در بیش از ۲۰۰ کشور جهان مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت می توان گفت داشتن محصولی که مردم از آن لذت می برند یکی از رموز موفقیت اکثر شرکت های بزرگ جهان است. به گفته دیوید باتلر مدیر بخش نوآوری شرکت کوکاکولا، این برند با به کارگیری چند استراتژی بازاریابی و طراحی مختلف، موفق به تثبیت جایگاه خود به عنوان یکی از مشهورترین و محبوب ترین برندهای جهان شده است.
استفاده از یک محصول منحصر به فرد
سرهنگ جان پمبرتون بنیانگذار کوکاکولا، پس از خدمت در جنگ داخلی ایالات متحده، تصمیم به تولید نوشیدنی که حاوی کافئین و الکل باشد، گرفت. اما در سال ۱۸۸۶ قوانین آتلانتا با منع تولید مواد غذایی حاوی الکل، تولید کنندگان را ناچار به تولید نوشیدنی های غیرالکلی کرد. بنابراین پمبرتون نیز فرمول تولید نوشیدنی خود به کمک آزمایش های مختلف و جمع آوری بازخوردهای مردم تغییر داد. این آزمون و خطا منجر به شکل گیری فرمول منحصر به فرد کوکاکولا که متناسب با سلیقه ی عوام مردم بود شد. در سال ۱۹۰۳ کوکائین موجود در نوشیدنی های کوکاکولا نیز حذف شد، اما این نوشیدنی با طعم خاص خود همچنان یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است. می توان گفت فرمول منحصر به فرد این نوشیدنی رمز موفقیت آن در شاخص جهانی بوده است. بنابراین استراتژی تولید انحصاری محصولات مختلف می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
لوگوی ممتاز
به توصیه ی حسابدار آقای پمبرتون، فرانک میسون رابینسون لوگوی کوکا کولا در قالبی که در حسابداری استفاده می شود طراحی شد. دلیل این تصمیم گیری متمایز کردن لوگوی برند کوکاکولا در میان رقبای خود بود. لوگوی این برند یک بار در سال ۱۹۲۳ استانداردسازی شد و پس از آن بخش مرکزی لوگوی کوکاکولا نیز مانند فرمول منحصر به فرد آن بدون هیچ تغییری باقی ماند. از این رو لوگوی کوکاکولا نزدیک به یک قرن است که در ذهن مردم جهان ثبت شده است. بنابراین می توان گفت که ثبات لوگوی برند کوکاکولا یکی از عوامل موفقیت برندینگ آن است.
بطری های اختصاصی
در سال ۱۸۸۸ پس از آنکه آسا گریس کندلر تاجر گرجستانی، به یکی از سهامداران بزرگ کوکاکولا تبدیل شد، با شیوه ی بازاریابی منحصر به فرد او این نوشیدنی محبوب در قالب بطری های اختصاصی شروع به توزیع شد. اما در سال ۱۹۱۵ کندلر سهم از بازار را به نفع رقبا از دست داد. بنابراین اقدام به طراحی بطری خاص دیگری کرد تا به کمک آن به مصرف کنندگان یادآوری کند که کوکاکولا با سایر نوشابه های مشکی موجود در بازار متفاوت است و با تجهیزات موجود این بطری ها را به تولید انبوه رساند. به منظور منحصر به فرد بودن مدل این بطری های شیشه ای برای برند کوکاکولا نیز با ایده گیری از پوست کاکائو، بطری هایی که مشابه با غلاف کاکائو بودند تولید شد. بنابراین خلاقیت در تولید محصول به شکل اختصاصی نیز یکی از نکات کلیدی موفقیت برندسازی کوکاکولا به حساب می آید.
واگذاری مسئولیت حفاظت از استانداردهای برند به خرده فروشان
در سال ۱۹۱۹ کوکاکولا توسط شرکت ارنست وودراف تراست خریداری شد. این شرکت نیز برای ایجاد محبوبیت بیشتر برند کوکاکولا بر روی حفاظت از سطح بالایی از استاندارهای آن تمرکز کرد. بنابراین تیم بازاریابی این برند دمای مناسب برای استفاده از این نوشیدنی را ۳۶ درجه فارنهایت اعلام نمودند و از خرده فروشان خواستند تا در این راستا از ارائه محصول با دمای ۴۰ درجه فارنهایت اجتناب کنند. همین موضوع سبب جلب توجه مردم به سمت برند کوکاکولا و محبوبیت آن در مقایسه با محصولات مشابه رقیبان شد. از این رو می توان گفت حساسیت و حفاظت از استانداردها یکی از نکات کلیدی در بازاریابی و برندینگ محصولات محسوب می شود.
قیمت ثابت به مدت 70 سال
این برند به کمک تکنیکی که امروزه تحت عنوان بازاریابی شبکه ای شناخته می شود، موفق شد طی سال های ۱۸۸۶ تا ۱۹۵۹ قیمت محصول خود را بدن هیچ تغییری ثابت نگه دارد. جالب است بدانید که این نکته به ظاهر ساده نیز به خودی خود مانند یک روش تبلیغاتی موثر عمل می کند و باعث ماندگاری نام برند در ذهن مخاطب می شود. در حقیقت می توان گفت که ثبات قیمت محصول یکی از عوامل حیاتی در موفقیت و محبوبیت برند در میان مردم است.
اسفاده از تبلیغات دهان به دهان
برای افزایش مصرف محصول برند کوکاکولا لازم بود که افراد بیشتری با آن رو به رو شوند. از سوی دیگر افرادی که با این برند آشنا می شدند نیز باید احساس خوبی نسبت به آن پیدا می کردند. از این رو پوستر، کوله پشتی، ساعت، تقویم و انواع مختلفی از کالاهای نامرتبط دیگر با لوگو و نام برند کوکاکولا تهیه شد و به عنوان جایزه به خریداران داده شد. همین امر نیز باعث پیشبرد استراتژی تبلیغات دهان به دهان این برند در بین مردم شد. بنابراین می توان گفت که در نظر گرفتن اشانتیون و وسایل تبلیغاتی مختلف در کنار محصول اصلی می تواند نقش بسیار مثبت و موثری در پیشبرد استراتژی برندینگ و بازاریابی محصولات داشته باشد.
در حال حاضر شرکت کوکاکولا یکی از بزرگترین شرکت های جهان است. اما سیستم و مکانیسم آن مانند شرکت های کوچک طراحی و اجرا شده است. همین مکانیسم باعث شده است که طراحی محصول جدید، ایجاد ارتباطات جدید، ورود تجهیزات جدید و رشد و توسعه برند آن به سادگی و راحتی ولی در شاخص جهانی انجام شود
۹ مورد از راهکارهای عجیب و غریب کمپانی کوکاکولا در حوزه ی تولید و بازاریابی
سال های زیادی از تاسیس کمپانی کوکاکولا می گذرد بنابراین جای تعجب نیست که مسئولان این کمپانی بزرگ در این همه سال اشتباهات فاحشی در تبلیغات و روش های بازاریابی خود کرده باشند. پیدا کردن مواردی از اشتباهات خنده داری که مدیران کمپانی کوکاکولا مرتکب شده اند کار دشواری نیست و ما در ادامه به ۹ مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد.
۹- کوکاکولا نوشیدنی تب کلیررا تنها برای تضعیف کمپانی پپسی عرضه کرد
کمپانی کوکاکولا نوشیدنی تب کلیر ورژن رژیمی تب کولاکه حاوی عصاره ی کولا بود را در دوران تاریک دهه ی ۹۰ عرضه کرد که در آن زمان کمپانی های تولید کننده ی نوشیدنی های غیر الکلی فکر می کردند که مردم کولای کافئین دار بی رنگ را به کولای با رنگ طبیعی قهوه ای ترجیح خواهند داد. در آن دوره نوشیدنی های کولای قهوه ای رنگ بسیار سالم تر به نظر می رسیدند و مردم علاقه ی فراوانی به آن داشتند. نوشیدنی «تب کلییر» به خاطر دوران عمر کوتاهش شناخته می شود به طوری که تنها چند ماه در قفسه های مراکز فروش قرار داشت و بعد از عدم استقبال مصرف کنندگان خط تولید آن متوقف گردید. البته بعدها مشخص شد که این استراتژی شرکت کوکاکولا برای نقش بر آب کردن برنامه های رقیبشان کمپانی پپسی بوده است.
خراب کردن رقیب
در واقع آن ها بعد از تولید نوشابه های کریستال پپسی در کمپانی پپسی قصد داشتند با عرضه ی یک نوشیدنی مشابه بازار این نوشیدنی رقیب را خراب کنند که البته در این راه موفق بودند. مطالعات آن ها نشان می داد که در آن برهه ی زمانی مردم علاقه ی زیادی به نوشابه های رژیمی نداشتند از این رو تصمیم گرفتند که یک نوشابه ی رژِیمی شبیه کریستال پپسی تولید کرده و به بازار عرضه نمایند که رژیمی نیز بود. بر اساس برنامه ریزی آن ها مردم بعد از دیدن نوشیدنی «تب کلییر» که با عنوان یک نوشیدنی بدون قند عرضه می شد فکر خواهند کرد که نوشیدنی «کریستال پپسی» نیز یک نوشیدنی رژیمی است و البته آن ها درست فکر کرده بودند.
در مدت کمتر از ۶ ماه از عرضه ی «تب کلییر» هر دو شرکت به دلیل عدم
استقبال مصرف کنندگان از ادامه ی تولید و عرضه ی این دو محصول منصرف شدند.
به عبارت دیگر شرکت کوکاکولا بعد از این که دریافت آن ها میلیون ها دلار برای
تولید یک محصول جدید صرف کرده اند و برای این که به خودشان
زحمت برنامه ریزی برای رقابت و تولید یک محصول هم ارزش را ندهند
تصمیم گرفتند برای خراب کردن محصول جدید آن ها دست به این ابتکار
جالب بزنند.
۸- مَجیکَن یا کوکاکولایی که بوی تخم مرغ گندیده می داد
کمپانی کوکاکولا نیز مانند دیگر کمپانی ها
از روش های متعددی برای افزایش فروش
محصولات خود یا تبلیغ یک محصول
جدید استفاد می کرد. البته تولید و عرضه ی
نوشیدنی « مجیکن یکی از این موارد نبود.
به طور خلاصه کمپانی کوکاکولا یک کمپین
را به راه انداخت که بر اساس آن به صورت
تصادفی در داخل قوطی محصولات خود
اسکناس می گذاشت. برای این که این اسکناس
ها در داخل مایع شیرین قهوه ای فرو نروند
نوع خاصی از قوطی های نوشیدنی را ابداع و به ثبت رساند که مخزن کوچکی در آن ها تعبیه شده بود تا اسکناس در داخل آن قرار گیرد. علاوه بر این، آن ها مکانیزمی را طراحی کرده بودند که به محض باز کردن درب قوطی اسکناس بیرون می پرید. همچنین برای این که این قوطی وزنی مساوی با قوطی های اصلی نوشابه داشته باشد بقیه ی قوطی از یک محلول دارای کلراید پر شده بود که بوی تخم مرغ گندیده می داد. شاید بتوانید ادامه ی ماجرا را حدس بزنید.
کوکاکولا مجبور می شود هزاران قوطی نوشابه را جمع آوری کند
حفاظی که بین محلول کلراید دار و اسکناس را از هم جدا می کرد در هزاران بطری خریداری شده توسط مصرف کنندگان درست عمل نکرده در نتیجه خریداران به ظاهر خوش شانس زیادی با اسکناس هایی که بوی گند می داد مواجه می شدند. حتی در یک مورد یک کودک محلول موجود را خورده بود که کار به بیمارستان نیز کشیده شد. اگر چه برای وی مشکلی پیش نیامد اما این موضوع چنان انعکاسی در رسانه ها پیدا کرد که انگار کودک مرده است و البته بسیاری هنوز نیز بر این باورند.
این موضوع باعث شد که استراتژی کنترل خسارت در پیش گرفته شود. از آن جا که قوطی هایی که در داخل آن ها اسکناس وجود داشت هیچ گاه نشانه گذاری نمی شدند تا مردم آن ها را از شکل ظاهری شان شناسایی نکنند، خود سازندگان این محصول نمی توانستند قوطی های حاوی اسکناس را از قوطی های حاوی نوشابه ی معمولی تشخیص دهند. از این رو آن ها مجبور بودند که تمامی نوشابه هایی که توزیع کرده بودند را به مدت چند هفته جمع آوری کنند.
۷- کوکاکولا سعی کرد آب لوله کشی سرطان زا به مردم بریتانیا بفروشد
اگر از یکی از سخنگویان کمپانی کوکاکولا در مورد آب های «داسانی» و شرایط آن ها قبل از ریختن در بطری های مخصوص سوال کنید در نتیجه وی به شما خواهد گفت که آن ها آب خالص یخچال های قطبی را با استفاده از یک صافی ابریشمی گران قیمت تصفیه کرده و با بهترین دستگاه ها آن را پمپاژ نموده و به دست مشتریان می رسانند و بسیاری داستان های اعجاب برانگیز دیگر. اما اگر همین سوال را از یک شیمیدان بپرسید وی به شما خواهد گفت که آب های «داسانی» در واقع آب لوله کشی هستند که تنها یک بار بیشتر تصفیه شده و در بسته بندی های و بطری های زیبا به چندین برابر قیمت در بازار به فروش می رسند.
کوکا کولا معنی دقیق اسپانک را نمی دانست
اگر چه ظاهراً این روش در ایالات متحده به خوبی جواب داده بود اما وقتی که کمپانی کوکاکولا در سال ۲۰۰۴ سعی کرد آب معدنی های «داسانی» را وارد بازار بریتانیا کند همه چیز بر طبق برنامه پیش نرفت. در نتیجه وقتی مردم دریافتند که این آب در واقع تفاوت چندانی با آب لوله کشی ندارد شدیداً به این موضوع عکس العمل نشان دادند. مسئولان کوکاکولا سعی کردند افکار عمومی را متقاعد کنند که فرآیند تصفیه ی خاص آن ها «داسانی» را از هر آب دیگری خالص تر می کند اما مسئولین تصفیه ی آب بریتانیا بعد از آزمایش آب «داسانی» اعلام کردند که این آب هیچ تفاوتی با آب لوله کشی آن ها ندارد و تنها مقدار بیشتری ماده ی سرطان زای «برومات» در آن موجود است.
چیزی که این مسئولان را شگفت زده کرد این بود که آب لوله کشی این کشور حاوی کوچک ترین درصدی از این ماده ی شیمیایی خطرناک نبود که می توانست به این معنی باشد که سیستم تصفیه کمپانی کوکاکولا به شکلی این ماده ی سرطان زا را به میزانی قابل توجه وارد آب های «داسانی» می کند.
در گافی دیگر مسئولین شرکت سعی کردند آب های «داسانی» را تحت عنوان محصولی «پر از آتش»1به بازار عرضه کنند بدون آن که به خود زحمت جستجوی معنی واژه ی اسپانک را بدهند زیرا در فرهنگ عامیانه ی بریتانیا این واژه به معنای «اسپرم» بود.
1-full of spunk)
۶- «کوک زیرو به عنوان محصولی برای مردان عرضه شد زیرا کمپانی کوکاکولا تصادفاً نوشیدنی دیت کوک را به عنوان محصولی برای زنان عرضه کرده بود
همانطور که در موارد قبلی نیز اشاره شد در برهه ای از زمان مردم علاقه ای به نوشیدنی های رژیمی و بدون قند نداشتند. چیزی که قبلا به آن اشاره نکردیم این است که دلیل این امر آن بود که شرکت کوکاکولا دهه های زیادی تنها نوشیدنی های رژیمی را برای ۵۰ درصد از مردم عرضه می کرد. به طور ویژه کمپانی کوکاکولا سال ها نوشیدنی رژیمی «دایت کوک» را چنان با سر و صدای زیاد به عنوان یک «نوشیدنی کاملاً دخترانه» به بازار می فرستاد که وقتی در سال های بعد از ۲۰۱۰ مردم دریافتند که با خوردن نوشابه های رژیمی می توانند از مبتلا شدن به بیماری دیابت جلوگیری کنند کمپانی مجبور شد که یک نوشیدنی رژیمی جدید برای مردان تولید کند.
این محصول جدید با نام کوک زیرو کالری بسیار پایینی داشت و سعی می شد بدون استفاده از واژه ی «رژیمی» به بازار عرضه شود زیرا آن ها به مدت سال ها به مشتریان خود گفته بودند که تنها زنان نوشیدنی های رژیمی مصرف کنند. به عبارت دیگر کمپانی کوکاکولا چنان در تبلیغ دخترانه بودن نوشابه های رژیمی زیاده روی کرده بود که مجبور شد محصولی مشابه را برای مردان نیز تولید کرده و میلیون ها دلار خرج نماید که به مردان القا کند خوردن این نوشابه های رژیمی بدون اشکال است.
۵- کمپانی کوکاکولا به محققان کمک مالی می کرد که آن ها تایید کنند نوشابه های کوکاکولا باعث چاقی نمی شوند
رابطه ی مردم مکزیک با نوشیدنی های کوکاکولا چیزی بین عشق و نفرت است. از یک طرف مردم این کشور حتی بیشتر از مردم آمریکا از این نوشیدنی استفاده می کنند و از طرف دیگر این موضوع با افزایش میزان چاقی در بین مردم این کشور رابطه ی مستقیمی دارد تا جایی که قانونی برای مالیات بر نوشیدنی های شیرین در این کشور اعمال شده است. اما این افراد در خاک آمریکا هیچ محدودیتی در مصرف نوشیدنی های شیرین ندارند بنابراین می توان شرایط مکزیکی های ساکن در خاک آمریکا را بسیار بدتر از مکزیکی های ساکن در کشور خود دانست.
نمی توان میزان محبوبیت نوشیدنی های گازدار را در مکزیک مشخص کرد
بنابراین برای روشن شدن موضوع تعدادی آمار و ارقام را در اختیار شما قرار
خواهیم داد. بر اساس آماری که از سوی متخصصان اطفال در این کشور اعلام شده
والدین مکزیکی به طور روزانه به بیش از ۸۰ درصد کودکان ۲ ساله و ۱۰ درصد
نوزادان تازه متولد شده مقادیری از این نوشیدنی ها را از طریق بطری شیر
می خورانند و هر فرد مکزیکی سالانه حدود ۱۳۶ لیتر نوشیدنی گازدار مصرف
می کند. به همین دلیل مصرف این نوشیدنی ها نقش عمده ای در بالا رفتن میزان چاقی در جمعیت این کشور داشته است. از اینرو پزشکان و مقامات رسمی کشور مکزیک همواره این محصولات و کمپانی هایی مانند کوکاکولا را به خاطر معضل چاقی مردم کشورشان سرزنش می کنند.
اما ظاهراً مسئولان کمپانی کوکاکولا تنها قسمتی از این گزارشات که علاقه ی مردم مکزیک به نوشیدنی های گازدار است را مورد توجه قرار داده و تبلیغی را پخش کرده اند که در آن آمریکایی های سفید پوست بطری های نوشابه ی گازدار این شرکت را به مکزیکی ها تقدیم می کنند. در کمال تعجب مسئولین کمپانی توجهی به اهانت آشکار نشان داده شده در این تبلیغ نداشتند که نوجوانان سفید پوست را در حال دادن بطری هایی پر از موادی که سالانه موجب مرگ هزاران مکزیکی می شد به مردم این کشور نشان می داد. این موضوع بدون شک می توانست عکس العمل شدید شهروندان مکزیکی را در پی داشته باشد تا این که بالاخره مسئولان کمپانی به خطر بالقوه ی موجود در این آگهی تبلیغاتی پی بردند.
۳- یک بار کمپانی کوکاکولا مستقیماً اعلام کرد که «ویتامین واتر» برای سلامتی افراد مضر است
اگر چه ممکن است ترکیب این دو واژه بسیار ساده و بی ضرر به نظر می رسد اما اگر فکر می کنید که نوشابه های ویتامین واتر برای سلامتی شما هیچ ضرری ندارند کاملا در اشتباه هستید. برای اثبات این موضوع باید بدانید که یک بار وکلای کمپانی کوکاکولا در دادگاه اعلام کردند که ” هیچ کس نمی تواند به دلایل منطقی فکر کند که ویتامین واتر یک نوشیدنی گازدار سالم است”. شما فکر کنید که تا قبل از سال ۲۰۰۷ اعلام می شد که این نوشیدنی برای درمان سرطان مفید است!
اگر چه این کمپانی علناً اعلام کرد که ویتامین واتر هیچ فواید قابل اثباتی برای سلامتی انسان نداشته و معمولا نقش تخریبی برای سلامتی دارد اما همچنان به تولید آن ادامه داده و ادعا می کند که پر از مواد مغذی و ویتامین ها است زیرا فکر می کنند مصرف کنندگان همواره دوست دارند به آن ها دروغ گفته شود
و متاسفانه در بسیاری از موارد نیز این موضوع کاملا صحت دارد.
۲- کمپانی کوکاکولا در یکی از تبلیغات خود از دوران حکومت نازی ها در آلمان با عنوان «روزگاران خوش گذشته» یاد کرده بود
بسیاری از کمپانی های بزرگ در کمک یا دستکم در حمایت از حکومت رایش سوم در دوران جنگ جهانی دوم گناهکار شناخته می شوند زیرا علی رغم دشمنی ها و جنایات آشکار این حکومت، کمپانی های فوق محصولات و خدمات خود را در اختیار آن ها قرار می دادند. کوکاکولا نیز یکی از این کمپانی ها بود که به دلیل ممنوعیت استفاده از شیرین کننده های معمولی در دوران حکومت رایش سوم با اضافه کردن شربت پرتقال محصولی جدید به نام «فانتا» را برای آنان تولید کرد.
امروزه نوشیدنی های فانتا یکی از مهم ترین محصولات این کمپانی به شمار آمده و مسئولان آن از این که این محصول را برای بدست گرفتن بازار نوشیدنی های گازدار در کشورهای تحت سلطه ی رایش سوم تولید کرده اند کمتر سخن می گویند. البته به غیر از آن باری که در سال ۲۰۱۵ به مناسبت ۷۵اُمین سالگرد تولید فانتا در کشور آلمان یک آگهی تبلیغاتی پخش کردند که در آن به صورت شعار آمده بود: “دوران خوش گذشته برگرد”. اما این خود بسیار توهین آمیز بود زیرا کمپانی فکر می کرد که هیچ کس عدد ۷۵ را از ۲۰۱۵ کم نکرده و متوجه نخواهد شد که این محصول در دوران حکومت هیتلر به بازار عرضه شده است. نکته ی مهم تر این که در کمال تعجب این آگهی تبلیغاتی در کشور آلمان تولید و پخش شد.
سخنگوی کمپانی کوکاکولا به سرعت سعی کرد که اعتراضات صورت گرفته به این تبلیغ را بخواباند و اعلام کرد که اگر چه این محصول در دوران حکومت نازی ها به بازار آمده اما این کمپانی هیچ ارتباطی با هیتلر و حکومت نازی ها نداشته است. بله در واقع او راست می گوید زیرا آن ها فقط سود خود را از نازی ها گرفته و سپس بعد از پایان جنگ همه ی پول ها را در حساب های خود ریختند.
۱- کوکاکولای جدید
داستان کوکاکولای جدید نیو کوک به دهه های ۸۰ میلادی بر می گردد و بسیاری این داستان را به یاد دارند. در آن دوران کمپانی کوکاکولا به این نتیجه رسید که با تغییر فرمول نوشیدنی گازدار اصلی خود سود بیشتری به دست خواهند آورد اما این ایده ی آن ها با شکست مواجه شده و آن ها ناگزیر به فرمول سابق بازگشتند. برخی بر این باورند که کوکاکولای جدید در واقع یک بهانه برای جایگزین کردن شکر با یک قند با فروکتوز بالا و مشتق شده از دانه ی ذرت بوده است یا برخی دیگر عقیده دارند که این کار تلاشی بوده برای جان تازه ای بخشیدن به این برند تجاری که البته هر دو در اشتباهند. در واقع کوکاکولا تنها می خواست یک محصول بهتر ارائه دهند و در این کار نیز موفق بودند.
آزمایش های این محصول نشان داد که کولای جدید نسبت به محصولات دیگر کمپانی کوکاکولا ضرر کمتری برای سلامتی انسان دارد زیرا دستورالعمل ساخت آن تا حدودی بر اساس دستورالعمل تولید نوشابه های رژیمی استوار بود. اما مشکل اصلی در این زمینه مانند هر مورد دیگری در دنیای تجارت به مصرف کنندگان باز می گشت. اگر چه این محصول از کوکای قدیمی سالم تر بود اما بسیاری از مصرف کنندگان مانند بچه ای که اسباب بازی هایش را از او بگیرند به این موضوع عکس العمل نشان داده و اعلام کردند که تغییر فرمولاسیون کوکای دوست داشتنی قدیمی خود را برنمی تابند.
ذائقه مشتریان یا نوستالژی قدیمی!
از این رو علی رغم این که کوکای جدید در آزمایش های تست مزه نسخه ی قدیمی کوکاکولا را شکست داده بود اما مسئولان کمپانی کوکاکولا مجبور شدند یک روانشناس را استخدام کنند که با پاسخگویی به تماس های مصرف کنندگان عصبانی و ناراضی از کوکای جدید، علت مخالفت آن ها با این محصول جدید را دریابد. بعد از یک روز بررسی کردن تماس مشتریان ناراضی، روانشناس مذکور اعلام کرد که تنها باری که افرادی را با چنین عصبانیت و پریشانی دیده است زمانی بوده که آن ها یکی از عزیزان خود را از دست داده بودند.
در نتیجه کمپانی کوکاکولا مجبور شد به خاطر جلب نظر مشتریان خشمگین و ناراضی این محصول خوشمزه تر از کوکاکولای قدیمی را نادیده گرفته و به همان فرمولاسیون قدیمی کوکاکولای کلاسیک برگردد. این کار باعث افزایش سرسام آور فروش محصولات کوکاکولا در یک برهه ی زمانی کوتاه شد. بنابراین باید گفت که در دهه ی ۸۰ کمپانی کوکاکولا قصد داشت که یک محصول خوشمزه تر و سالم تر از کوکای قدیمی تولید کند اما مصرف کنندگان به وضوح اصرار داشتند که همان محصول ناسالم قدیمی را می خواهند. بدین ترتیب دیگر نمی توان این کمپانی ها را به خاطر احمق فرض کردن مشتریان خود سرزنش کرد، اینطور نیست؟!
تحلیل سوات برند کوکا کولا
کوکاکولا برندی است که در همه جا از خانه ها گرفته تا مغازه ها، هتل ها، دفاتر و … یافت می شوند، به شکلی که شاید فقط لازم باشد نام آن را بر زبان بیاورید. این برند در سبد محصول خود مجموعه گسترده ای از محصولات را در اختیار دارد.
نقاط قوت قابل توجه در تحلیل سوات برند کوکاکولا
1- ارزش ویژه برند: موسسه اینتر برند در سال 2011 جایزه بالاترین ارزش ویژه برند را به برند کوکاکولا داد (علیرغم اینکه این برند در سال جاری این مقام را ازدست داده و در جایگاه سوم قرارگرفته است). برند کوکاکولا با حضور گسترده جهانی و هویت ویژه برند مطمئناً یکی از پرهزینه ترین برندها جهانی با بالاترین ارزش برند است.
2- ارزیابی شرکت: کوکاکولا به عنوان یکی از باارزش ترین شرکت ها در دنیا در حال حاضر چیزی در حدود 73.1 میلیارد دلار ارزش دارد. این مبلغ و این ارزشیابی شرکت شامل مواردی از قبیل ارزش برند، کارخانه های متعدد و دارایی های آن ها در سراسر جهان و مجموعه هزینه و سود عملیات این شرکت می شود.
3- حضور گسترده جهانی: کوکاکولا در بیش از 200 کشور مختلف در سراسر جهان حضور دارد و شانس دیده شدن آن در هر یک از فروشگاه های هر کشوری که به آن سفر کنید وجود دارد.
4- بزرگ ترین سهم بازار: به طورکلی در این صنعت دو رقیب بزرگ وجود دارند: 1- کوکاکولا و 2- پپسی. از بین این دو کوکاکولا برنده بلامنازع بوده و مطمئناً دارای سهم بیشتری از بازار نوشیدنی در سراسر دنیا را برای خود دارد و از بین تمام نوشیدنی های تولید این شرکت نوشیدنی هایی از قبیل کوک تامس آپ اسپریت.دیت کوک. فانتا و لیکا بیشترین سهم در موفقیت این شرکت داشته اند.
5- استراتژی های بازاریابی فوق العاده: کوکاکولا برخلاف رقیب دیرینه خود پپسی، همواره در پی نفوذ کردن به درون قلب مشتریان خودش است. درحالی که هدف پپسی همواره در حال تغییر کردن است و همواره چشم به سوی جمعیت جوان ترها دارد، کوکاکولا مخاطبین از هر رده سنی را مخاطب محصولات خودش قرار می دهد و البته در تبلیغات خودش از افراد مشهور و ستاره موردپسند و تائید گروه های سنی و فکری مختلف استفاده می کند.
6- وفاداری مشتری: با داشتن چنین محصولات قدرتمندی، طبیعی است که شرکت کوکاکولا دارای مشتریان وفادار بسیار زیادی باشد. محصولاتی که در بالا به آن ها اشاره شد، از قبیل کوک و فانتا دارای طرفداران بسیار زیادی در بازار است. عموماً مردم در کشورهای مختلف هم این نوشیدنی ها را نسبت به دیگر نوشیدنی های بدون الکل ترجیح می دهند، چراکه طعم این نوشیدنی ها به گونه ای است که یافتن جایگزین برای آن ها توسط مشتری بسیار دشوار است.
7- شبکه توزیع: شرکت کوکاکولا به دلیل وجود تقاضای بسیار زیاد در بازار برای محصولاتش، دارای وسیع ترین شبکه توزیع در سراسر دنیاست. از طرف دیگر، به دلیل برخورداری از این شبکه توزیع موفق، این شرکت موفق به داشتن حضور بسیار زیاد و قوی در سراسر دنیا شده است.
کوکا کولا
نقاط ضعف قابل توجه در تحلیل سوات برند کوکاکولا
1- رقابت با پپسی: پپسی عموماً همانند خاری در چشم برند کوکاکولا در بازار نوشیدنی عمل کرده و می کند. بطوریکه اگر به دلیل حضور پپسی در بازار نبود، کوکاکولا خیلی راحت می توانست نقش رهبری را در بازار نوشیدنی ها در سراسر جهان بازی کند. رقابت در بین این دو برند بسیار شدید است و به هیچ وجه احتمال عقب کشیدن پپسی در برابر کوکاکولا نیز داده نمی شود.
2- تنوع کم در سبد محصول: درحالی که شرکت پپسی با یک اقدام هوشمندانه اقدام به تنوع بخشی سبد محصولات خودش و ورود به حوزه تنقلات با ارائه محصولاتی از قبیل لیز و کورکورکرده است، کوکاکولا در این حوزه هیچ فعالیتی از خود نشان نداده است. حضور در این بخش از بازار جریان درآمدی جدیدی را برای شرکت پپسی ایجاد کرده است که طبیعتاً اگر کوکاکولا هم در این عرصه خودش را نشان می داد، از این فرصت درآمدی بهره می برد.
3- عدم حضور نوشیدنی های سالم در سبد محصول شرکت: اگر اخبار را دنبال کنید، به راحتی می توانید شوید که چاقی مسئله ای است که امروزه مشکل بزرگی است که گریبان گیر بسیاری از افراد شده است. امروزه فضای کسب وکار در حال تغییر کردن است و مردم هم در حال لحاظ کردن معیارهایی در زندگی و رفتار خودشان هستند که با استفاده از آن ها اطمینان پیدا کنند که از مشکل چاقی رنج نمی برند. نوشیدنی های گازدار یکی از دلایل اصلی مصرف چربی به شمار رفته و کوکاکولا هم بزرگ ترین تولیدکننده نوشیدنی های گازدار در جهان است. نتیجه اینکه مصرف نوشیدنی های گازدار در کشورهای توسعه یافته با تغییر تمایل مردم به استفاده از رژیم های غذایی سالم تر ممکن است به مرورزمان کاهش پیدا کند.
4- مدیریت آب: کوکاکولا درگذشته در رابطه مسائل مدیریت آب توسط این شرکت مورد انتقادهای بسیار زیادی قرارگرفته است. گروه های مختلف پرونده های قضایی و شکایت مختلفی را به دلیل مصرف بیش ازحد آب توسط این شرکت حتی در مناطق کم آب باز کرده اند. در همین فاصله زمانی، مردم این شرکت را به دلیل مخلوط کردن انواع مختلف آفت کش ها در آب به منظور حذف آلوده کننده ها موردانتقاد قرار داده اند. بنابراین این برند نیاز به مدیریت آب برای تبدیل شدن به یک شرکت و برند بهتر دارد.
فرصت های موجود در تحلیل سوات برند کوکاکولا
1- تنوع بخشی: تنوع بخشی در کسب وکارهای مرتبط با موضوع سلامتی و خوردوخوراک موجب ارتقاء و بهبود پیشنهاد ها و محصولات شرکت کوکاکولا برای مشتریان آن ها می شود. این موضوع همچنین موجب می شود تا این شرکت به طور حتم سطح درآمدی بالاتری را از مشتریان فعلی داشته باشد، به این شکل که مجموعه وسیع تر و متنوع تری از محصولات را به مشتریان فعلی عرضه می کنند. زنجیره عرضه که در حال توزیع نوشیدنی های تولیدی این شرکت است نیز قادر به توزیع این محصولات تنقلی است و این گونه می تواند موجب تقسیم کردن و کاهش هزینه های ناشی از زنجیره عرضه برای این شرکت باشد.
2- کشورهای درحال توسعه: باوجوداینکه محصولات این شرکت در کشورهای توسعه یافته به وفور یافت می شود، این کشورها به مرورزمان در حال تغییر ذائقه به سمت نوشیدنی های سالم تر هستند. بااین وجود خوشی و لذت ناشی از استفاده از نوشیدنی های گازدار همچنان به مصرف کنندگان و مردم این کشورها معرفی می شود. کشورهایی از قبیل هند که جزء کشورهای توسعه یافته به شمار می آیند و البته تابستان های گرم و سوزانی دارند، عموماً با مصرف دو برابری نوشیدنی های سرد در طی فصول تابستان مواجه می شوند. ازاین رو مصرف بیشتر در محیط های کسب وکار درحال توسعه می تواند به عنوان فرصت خوبی برای سرمایه گذاری برای کوکاکولا به حساب بیاید.
3- آب آشامیدنی بسته بندی: با تبدیل شدن موضوع بهداشت به یک معیار اصلی و مهم در مصرف آب، آب آشامیدنی بسته بندی جایگاه خود را در اذهان مردم پیداکرده است. کوکاکولا هم در این بخش از بازار هم حضورداشته آب آشامیدنی بسته بندی شده را تحت برند کین لی به بازار عرضه می کند. باوجوداینکه رشد سهم از بازار این برند تاکنون بسیار آهسته بوده، اما کین لی پتانسیل بسیار بالایی برای رشد و توسعه دارد. ازاین رو کوکاکولا به عنوان یک شرکت باید بر روی توسعه بازار کین لی به عنوان یک برند تمرکز داشته باشد و آن را به سطوح بالایی ازلحاظ اعتماد مشتری و مصرف کننده برساند.
4- بهبود زنجیره تامین: زنجیره عرضه درحالی که هزینه های مربوط به حمل ونقل همواره در حال افزایش یافتن است، به مانند یک منجلاب بزرگ برای هر شرکتی محسوب می شود. از طرفی کل کسب وکار کوکاکولا هم به حمل ونقل و توزیع محصولات تولیدی وابسته است، اما این حوزه درواقع حوزه ای است که همیشه راه و روش هایی برای توسعه بهبود شرایط در آن وجود دارد. بنابراین کوکاکولا باید توجه خاص و ویژه ای بر روی زنجیره عرضه خودش داشته باشد و به منظور کاهش هزینه ها همواره در سعی و تلاش برای بهبود و ارتقاء آن باشد.
5- بازاریابی و فروش محصولاتی که فروش کمتری دارند: در سبد محصول کوکاکولا، محصولات متعددی وجود دارد که توسط بازار پذیرفته نشده است. کوکاکولا همچنان نیاز به ادامه دادن به تمرکز بر روی بازاریابی این محصولات هم دارد. شکی نیست که شرکت کوکاکولا هزینه های مختلفی را برای تولید و معرفی و عرضه این محصولات متحمل شده است. ازاین رو، بازاریابی و افزایش فروش حاصل شده برای این محصولات موجب کمک به افزایش درآمد برای کوکاکولا می شود.
تهدیدهای موجود در تحلیل سوات برند کوکاکولا
1- منبع یابی مواد خام: شاید بتوان از آب به عنوان تنها تهدید موجود برای کوکاکولا نام برد. ضعف کوکاکولا شک جامعه به استفاده از آفت کش ها و یا مصرف حجم وسیعی از آب بود. بااین وجود، تهدید مهم تر این است که کمبود آب در حال افزایش است. با تغییر شرایط آب و هوایی که این روزها در دنیا با آن مواجه هستیم و مناطق کم آب کشورهای مختلف که به مرور در حال افزایش هم هست، دیر یا زود ادامه فعالیت و تولید این شرکت ها در اقصی نقاط دنیا با مشکلات زیادی مواجه می شود. ازاین رو، منبع یابی آب به عنوان ماده خام و اصلی تولید نوشیدنی همانند تبری است که به هرحال روزی بر روی گردن کوکاکولا سقوط می کند. اگر استفاده از آب با محدودیت هایی روبرو شود یا حتی جیره بندی شود، شرکت کوکاکولا با کاهش بسیار زیادی در میزان درآمد خودش و ظرفیت تولید و توزیع محصولات روبرو می شود. این موضوع البته به شدن می تواند بر رقیب آن یعنی پپسی هم اثرگذار باشد.
2- رقبای غیرمستقیم: شرکت های زنجیره ای تهیه و عرضه قهوه و نسکافه ماننداستارباکس ، کفی کافی دی و کاستا کافی در حال افزایش هستند. این شرکت های زنجیره ای رقابتی سالم و سلامت را در برابر محصولات گازدار کوکاکولا عرضه می کنند. البته درواقع آن ها رقیبی برای محصولات کوکاکولا به حساب نمی آیند، اما به راحتی می توانند بخشی از سهم بازار نوشیدنی آن ها را از آن خودکرده و به درآمد این شرکت لطمه بزنند. به طور مشابه نوشیدنی های سالم و نوشابه های انرژی زا مانند رِد بول نیز در حال به سرقت بردن بخشی از سهم بازار این شرکت به صورت غیرمستقیم هستند.
بررسی شیوه کسب و کار کمپانی کوکاکولا
کوکا کولا همیشه با این شعار به دنبال بهبود وضعیت محیط زیست بوده که« ما همیشه بیشتر از آن که از طبیعت بگیریم، به آن باز پس خواهیم داد». این کمپانی دائماً به دنبال پیدا کردن راه های بهتر و تازه ای برای بهبود عملکردش در رابطه با مسائل زیست محیطی است.
کمپانی کوکا کولا بزرگ ترین شرکت تولید کننده نوشیدنی های گاز دار دنیا بوده و در بازار این صنعت، حرف اول را می زند. روزانه بیش از ۱/۹ میلیارد نفر از محصولات این شرکت استفاده می کنند، با این حال، مصرف کنندگان این کمپانی رو به افزایش هستند.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرصت امروز، کوکا کولا از آن دست شرکت هایی نیست که تنها به موفقیت های گذشته خود تکیه کند، بلکه همیشه چشم اندازی رو به جلو داشته و دائماً به دنبال چالش ها و بازار های جدید است. حدود ۷۵درصد از فروش کمپانی از فروش برند کوکا کولا تامین می شود و ۲۵درصد باقی مانده شامل فروش سایر نوشیدنی های غیر الکلی معروف از جمله اسپرایت و فانتا است.
بخش های عملیاتی این کمپانی در شش گروه مجزا مدیریت می شود؛ آمریکای شمالی، آمریکای لاتین، آفریقا، اروپا، آسیای میانه و خاور دور. امروزه کوکا کولا در سراسر دنیا شناخته شده است و چالشی که این کمپانی پیش رو دارد، ایجاد الگو های جدید توزیع در بین مصرف کنندگانش است.
استراتژی بازاریابی
بازاریابی شامل تولید محصول مناسب، در موقعیت، زمان و با قیمتی مناسب است. کوکا کولا همیشه مناسب ترین آمیخته بازاریابی را ارائه داده است.
کوکا کولا از همان ابتدا، کسب و کار خود را با استفاده از استراتژی های جهانی و بر اساس سه قانون اصلی پایه ریزی کرده است:
پذیرش؛ با کمک یک بازاریابی موثر، برند های کوکا کولا این اطمینان را خواهند داد که انتخاب اول مصرف کنندگان نوشابه های گاز دار بوده و جزئی از سبد غذایی روزانه مردم خواهند بود.
قیمت؛ کوکا کولا تضمین کرده که بهترین قیمت ها را به مشتریان خود ارائه کند، به طوری که از لحاظ اقتصادی برای مصرف کنندگان به صرفه باشد.
در دسترس بودن؛ اطمینان از اینکه برند های کوکا کولا همه جا در دسترس مصرف کنندگان باشد.
کوکا کولا شبکه پخش جهانی و سازماندهی شده ای ایجاد کرده که در دسترس بودن محصولاتش را در کلیه نقاط دنیا تضمین می کند.
جنبه های کلیدی کسب و کار کوکا کولا
سیاست های کسب و کاری شرکت کوکا کولا، آموزه های مهمی را در اصول مربوط به کسب و کار در بر دارد، برای مثال:
تمرکز روی بهترین خط تولید؛ کوکا کولا روی سود مند ترین خط های تولید خود تمرکز می کند. در سال ۱۹۸۴، ۷۷درصد از در آمد های به دست آمده از این کمپانی، از نوشابه های گاز دار آن حاصل شد. در حال حاضر تاکید کوکا کولا روی سود دهی بسیار بالا متمرکز شده است.
سرمایه گذاری مجدد؛ سرمایه گذاری مجدد از جمله نکات مهمی است که به پیشرفت یک کسب و کار کمک خواهد کرد. در دهه ۹۰، کوکا کولا سود خود را روی سرمایه گذاری مجدد معطوف کرد.
تمرکز روی مصرف کننده؛ تمام کسب و کار های موفق، در نتیجه توجه به مشتریان حاصل شده است. اگر یک کمپانی به در خواست مشتریانش توجه نشان دهد، بدون شک به موفقیت خواهد رسید. یکی از بهترین راه های سنجش اقبال مصرف کنندگان، میزان فروش محصولات یک شرکت است. کوکاکولا طی برنامه ریزی های خود متعهد شده تا با فعالیت هایی آشکار، در جلب رضایت مشتری حرف اول را بزند.
وسیع ترین سهم بازار؛ بهترین بودن در بازار یک کسب و کار، یکی دیگر از عوامل موفقیت است. تنها زمانی یک کمپانی در میان سایرین حرف اول را خواهد زد که در بازار بهترین بوده و نیاز مشتریانش را با جزییات کامل بداند و سعی کند تقاضای بازار را افزایش دهد. به محض اینکه یک کمپانی به شاخص ترین شرکت در میان سایرین تبدیل شد، مزایای قابل توجهی را به خود جذب خواهد کرد.
سهم بازاریابی کوکاکولا در بازار
بازاریابی بخشی است که در برنامه تجارت، قیمت، ارتقاء و توزیع محصول های هر شرکتی استفاده می شود و این شرکت نیز از این قانون مستثنا نیست. بازاریابی شرکت کوکاکولا شامل:
آنالیز موقعیت
هدف تجارت
هدف های عینی
استراتژی بازاریابی و سرشتن آن ها
نظارت و کنترل می باشد.
شرکت کوکاکولا بیشتر از یک قرن است که در حال فعالیت است و بسیار موفق بوده است. رسیدن به این سطح از کمال در دوره حیات تجارت یک محصول بسیار متداول و رایج است، و در عین حال بسیار ناچیز نیز می باشد (با در نظر گرفتن مدت یک قرن )
سهم بازاریابی کوکاکولا در بازار
شرکت کوکاکولا بیشترین سهم بخش نوشیدنی گازدار، حدود تقریبا ۸۵ % را به خود اختصاص داده است. نام بازرگانی شرکت کوکاکولا شناخته شده ترین در دنیا محسوب می شود. قرار داد شرکت کوکاکولا با شرکت های بطری سازی، ثابت است. کوکاکولا می تواند جانشین دیگر نوشیدنی های ساخته شده توسط کمپانی های قابل رقابت دیگر شود. این رقبا ممکن است که در راستای توسعه استراتژی های بازاریابی بخواهند شرکت کوکاکولا را حذف کنند و این ممکن است یک رکود اقتصادی در دوره ای از حیات تجاری را برای این شرکت ایجاد کند.
شرکت های نوشیدنی برای همه مصرف کنندگان عادی هستند. به هر حال برخی برند ها وجود دارند که برخی مصرف کنندگان خاص را هدف می گیرند. برای مثال؛ نوشیدنی های ملایم و گوارای رژیمی کوکاکولا هدف مصرف کنندگانی هستند که سن بالایی دارند و یا بین ۲۵ تا ۳۹ سال سن دارند، همچنین برای ورزش های قدرتی آبی، کسانی که به تناسب و سلامتی و ورزش اهمیت می دهند هدف هستند و نیز نوشیدنی آبمیوه ای که برای کودکان بین ۵ تا ۱۲ سال تولید می شوند. این نوع تجارت به تجارت بخش بندی شده نزدیک تر است.
کوکاکولا زمانی که آگهی تبلیغاتی انجام می دهد، یک هدف اولیه دارد و آن گروه سنی ۱۳ تا ۲۴ سال می باشد و یک هدف ثانویه که گروه سنی ۱۰ تا ۳۹ سال را شامل می شود.
هدف های کوکاکولا شامل رفع نیاز ها و خواسته های همه علاقه مندان به نوشیدنی ها می شود. کوکاکولا در درجه دوم هدف های خود در پی بالا بردن سود سهام داران از طریق افزایش سهم بازار خود است یعنی استراتژی بازاریابی. شرکت کوکاکولا توانسته با بازاریابی مناسبی به رقابت خود تا به امروز ادامه دهد.
پنج درس از استراتژی بازاریابی جدید کوکاکولا
بیش از 100 سال است که کوکاکولا یکی از نخستین شرکت های پیشرو در زمینه به کارگیری چیزهایی است که داستان سرایی یک طرفه مشهور شده است. اما آیا گفتن داستان واقعا می تواند فرهنگ عامه را تحت تاثیر قرار دهد؟ و بر تصمیم خرید مردم اثر گذار باشد؟
روش بازاریابی و ارتباطات کوکاکولا، روشی هدفمند است و با مشتریان و مخاطبان خود به گونه ای ارتباط برقرار می کند که آن را از دیگر رقبایش برجسته می سازد. وظیفه اصلی آن تنها فروش محصولات نیست بلکه ایجاد تغییر مثبت و معنادار در جهان است که از دنیا مکان بهتری می سازد.
آن ها به تازگی متوجه شده اند که استراتژی بازاریابی شان که در طول دهه ها به خوبی برای آن ها نتیجه داده است، نیاز به تکامل دارد و به همین دلیل از "رجحان خالق " به سوی " رجحان محتوا" درحال حرکت هستند.
رحجان خالق همواره در قلب تبلیغات کوکا کولا بوده است اما آن ها متوجه شده اند که در حال حاضر "محتوا" به عنوان کلید موفقیت در بازاریابی قرن 21 اهمیت ویژه ای یافته است، که از طریق رسانه های اجتماعی امکان پذیر می باشد.
هم اکنون برای کوکاکولا " اصل" و "فرع" در تعامل برندها محتوا است. و حال این سوال مطرح است که ما چه درس هایی را می توانیم از استراتژی جدید بازاریابی کوکاکولا بیاموزیم؟
درس 1: محتوای سیال (شکل پذیر) تولید کنید.
هدف رحجان محتوا، خلق" ایده ها" می باشد. آن ها محتوای سیال را تحت عنوان ایده های واگیرداری که قابل کنترل نیستند، تعریف می کنند. این محتوا ها به طور ذاتی با اهداف کسب و کار، برندها و منافع مصرف کننده مرتبط است و در تولید گفت و گوهای معنادار میان مخاطبان، نقش ویژه ای ایفا می کند.
در یک وب سایت اجتماعی مردم به راحتی می توانند ایده ها، فیلم ها و عکس ها بر روی شبکه های اجتماعی مختلف مانند فیس بوک به اشتراک بگذارند. بنابراین یکی از شرط های ایجاد محتوا اشتراک گذاری می باشد خواه یک تصویر باشد، یا یک ویدیو و یا یک مقاله
درس 2: ازمرتبط بودن محتوای مطالب خود مطمئن شوید
قسمت بعدی معادله این است که اطمینان حاصل شود این ایده ها، به خلق محتواهایی خواهند پرداخت که ذاتا با موضوعات و اهداف کسب و کار شما، نام تجاری، و منافع و علایق مشتریانتان ارتباط دارند. از این رو مطمئن شوید که محتوا با پیام شما سازگاری دارد و متناسب با وظایف و ارزش های شرکت شما تولید شده است.
درس 3: خلق گفت و گو ها
کوکا کولا متوجه شده است که مصرف کنندگان، داستان ها و ایده های بیشتری از خود آن ها خلق می کنند بنابراین با هدف دامن زدن به این گفت و گوها، در طول 365 روز سال با مشتریان خود در شبکه های اجتماعی، وارد " کنش" و "واکنش" موثر می شوند. "فناوری های انتشار" جدید درشبکه های توییتر، یوتیوب و فیس بوک ارتباط بیشتر و گسترده تری را فراهم می آورند، و مصرف کنندگان را نسبت به قبل توانمندتر می شوند. بنابراین، تنها به انتشار محتوا نپردازید بلکه با مخاطبان و افراد قبیله خود در تعامل باشید.
درس 4. حرکت در راستای بیان داستان پویا
در گذشته و در رسانه های سنتی، داستان سرایی ایستا و خیابان یک طرفه بود. تلویزیون و روزنامه ها برای شما برنامه پخش می کردند بدون آن که هیچ معنایی از تعامل وجود داشته باشد.
حال کوکا کولا به این واقعیت پی برده است که باید با استفاده از وب سایت های اجتماعی، کسب و کار خود را رشد دهد. آن ها فهمیده اند که نیاز دارند از" داستان سرایی یک سویه" به سوی " داستان سرایی دوطرفه و پویا" حرکت کنند.
این به معنی آن است که شما باید به داستان اجازه دهید تا همچنان که شما با مشتریان خود در تعامل و گفت و گو هستید، تکامل یابد. شما نیازمند آن هستید که با مشتریان خود از طریق بسیاری از رسانه های گوناگون و شبکه های اجتماعی گفت و گو کنید. داستان سرایی از شکل استاتیک و همزمان به شکل چند وجهی، تعاملی و قابل انتشار نقل مکان کرده است.
درس 5: با ایجاد محتوای خود، شجاع و خلاق باشید
بخشی از استراتژی محتوای جدید کوکاکولا پاسخ به اصل سرمایه گذاری 70/20/10 برای ایجاد "محتوای سیال" می باشد.
70 درصد محتوای شما باید کم خطر باشد. (باید به آسانی انجام شود و تنها 50 درصد از وقت شما را بگیرد.
20 درصد از خلق محتوا باید درآنچه انجام می دهید، تغییرات و نوآوری بوجود آورد و ایده ها را بیشتر براساس جریان اصلی ارتباطات خود گسترش دهد.
در نهایت10 درصد از بازاریابی محتوا، ایده های با قدرت ریسک بالا هستند که تجربی و برای برخی مخاطبان جذاب خواهد بود. درس های آموخته شده از محتوای 10 درصد، می تواند آن ها را نسبت به اینکه مراحل بعدی برای تولید محتوای 70 درصد چه چیزهایی باشد، آگاه سازد.
این موارد یک طرح اولیه برای حرکت از گسترش مقالات سفید به سمت تلاش در خلق محتواهای دیداری تر، شجاعانه تر و تعاملی تردر دنیای وب می باشد که محتوای تعاملی و چندرسانه ای را درآغوش گرفته است.
دیگر30ثانیه آگهی تلویزیون پادشاه نیست
کوکا کولا به این نتیجه رسید که جهان دیگر از تبلیغات تلویزیونی 30 ثانیه ای نقل مکان کرده است. بنابراین برندهای قدیمی و بسیاری از کسب و کارهای دیگر، رسانه های اجتماعی را به عنوان بخشی از استراتژی بازاریابی خودشان در آغوش گرفته اند. ما نیازمند آن هستیم که به سوی یک مدل همکاری مصرف کننده واقعی حرکت کنیم که گفت و گوها و صحبت هایی را به همراه دارد و نظریه های تکرار شده در ایجاد محتوا را می پذیرد.
یادگیری این که چگونه گفت و گوها، و کنش و واکنش افراد را تحریک کنیم، هرگز بسیار مهم نبوده است.
ایده های مصرف کنندگان، خلاقیت و گفت و گوها با تکامل شبکه های اجتماعی راه اندازی شده است. یادگیری شیوه به کار بردن و گردآوردن گفت و گوها برای افزایش قابلیت دیداری برند شما، در حال حاضر یکی از بخش های مهم استراتژی بازاریابی شماست.
شما چطور؟
آیا شما گفت و گوهایی را در بازاریابی خود ایجاد می کنید؟ چه تعداد از مردم درباره داستان های شما در فیس بوک صحبت می کنند؟
آیا محتوای شما سیال، مرتبط و چند چهره است؟
محصولات جدید و سلامت محور برند کوکاکولا
این مسئله در واقع در مورد حوزه بازاریابی بوده است. چیزی که کوئینسی این هفته به آن اشاره کرده است: «شما به نوآوری، به بازاریابی، به بسته بندی و به اجرای آن نیاز دارید».
برند کوکاکولا تا به امروز ۶٪ ارزش خرده فروشی خود را افزایش داده است. سوپرایزی که تغییر رویه مصرف کنندگان از نوشیدنی گازدار صرف را نشان می دهد. در واقع، کوکاکولا از طریق نوآوری هایی که در تنوع نوشیدنی ها داشته، همچون کولا زیرو (نوشابه بدون قند)، کوک انرژی (نوشابه انرژی زا) و همچنین بهینه سازی بسته بندی محصولات این تغییر رویه را در مصرف کنندگان ایجاد کرده است.
استراتژی جدید برند کوکاکولا نتیجه داد!
برند کوکاکولا از سال ۲۰۱۷ قصد داشته به یک برند نوشیدنی محض تبدیل شود و به جز نوشابه های گازدار، محصولات متنوع دیگری نیز تولید کند.
پایگاه خبری دنیای برند – دستاوردهای برند کوکاکولا در سه ماهه سوم سال بهتر از حد انتظار بوده است. زیرا نسبت به سال گذشته درآمد خالص آن ۸٪ افزایش داشته است که معادل ۹٫۵ میلیارد دلار (۷٫۳ میلیارد پوند) بوده است. این پیشرفت به دلیل ایجاد نوآوری در بسته بندی محصولات و همچنین تولید انواع نوشیدنی های بدون قند و کم قند می باشد.
جیمز کوئینسی مدیر عامل شرکت کوکاکولا از سال ۲۰۱۷ تمرکز خود را بر این گذاشته است که کوکاکولا را به یک برند نوشیدنی محض تبدیل کند و به جز نوشابه های گازدار، محصولات دیگری نیز تولید کند و در واقع تنوع نوشیدنی های این برند را افزایش دهد.