داستان برند کوکا کولا
نوشیدنی محبوب آمریکایی
سال 1886 میلادی، در اسکله نیویورک کارگران مشغول ساخت مجسمه آزادی بودند.
حدود 1300 کیلومتر آن طرف تر نیز نماد بزرگ دیگری از آمریکا در حال ساخت و ظهور بود.
نمادی به نام کوکا کولا
کوکاکولا به عنوان یکی از مشهور ترین و معروف ترین علامت های تجاری جهان و همینطور محبوب ترین نوشیدنی دنیا شناخته می شود. شرکت کوکاکولا یک شرکت نوشیدنی است محصولات خود را در بیش از 200 کشور بزرگ جهان ارائه می دهد.
این شرکت با استخدام بیش از 700000 هزار نفر در مجموعه ی خود همواره فرصت های شغلی را در سرتا سر جهان ایجاد کرده است.
از طرف موسسه جهانی اینتربرند چهارمین برند ارزشمند و قدرتمند دنیا برند کوکاکولا انتخاب شده است.
کوکاکولا در ابتدا به عنوان یک دارو مورد استفاده قرار می گرفت ( دارویی گوارا، نشاط آور، نیرو دهنده که علاوه بر اینها ناراحتی های عصبی، سردردها، بیهوشی و مالیخولیا را نیز بهبود می بخشید) و این اولین شعار تبلیغاتی کوکاکولا بود.
اما ترکیبات آن تغییر کرد و امروزه ۹۴ درصد مردم دنیا آن را به عنوان یکی از نوشیدنی های محبوب جهان می شناسند.
پس از آنکه در سال ۱۸۸۶در آتلانتا قانون منع مشروبات الکلی تصویب شد. دکتر جان اس پمبرتون – که در آن زمان شربت کوکای نیروبخش اش در اغلب داروخانه های آتلانتا به فروش می رسید- بر آن شد که محصول خود را با نام تجاری جدید و بدون استفاده از الکل به بازار عرضه کند. این کهنه سرباز شیمیدان آتلانتایی نام این محصول را با استفاده از مواد اولیه ی تشکیل دهنده ی آن که گیاه کاکائو و میوه درخت کولا بود – «شربت تقویت کننده کوکا و میوه کولا» انتخاب نمود.
پمبرتون فرمول معروف کوکاکولا را در یک کتری برنجی سه پایه در حیاط خانه خود تهیه کرد.
دکتر جان اس پمبرتون
جان پمبرتون که دکتر داروساز بود بعد از شرکت در جنگ جهانی و به پایان رسیدن جنگ تصمیم گرفت که چیزی اختراع کند تا از نظر تجاری برایش درآمد خوبی داشته باشد. او داروهای زیادی اختراع کرد اما همه ی آن ها با شکست مواجه شدند و هیچ کدام از آن ها برای او پول ساز نبودند. بنابراین پمبرتون بعد از نقل مکان به آتلانتا تصمیم گرفت که شانسش را در بازار نوشیدنی امتحان کند. در آن زمان نوشیدنی های گازدار در میان مردم محبوب بودند بنابراین درست کردن یک نوشیدنی گازدار جدید می توانست شانس خوبی در بازار داشته باشد و به این ترتیب نوشابه های کوکاکولا برای اولین بار تولید شدند
دکتر پمبرتون نوشیدنی خود را با آب گازدار ترکیب کرد و برای اولین بار توسط کارکنان داروسازی مورد آزمایش قرار داد که همگی آن را فوق العاده توصیف کردند
فرنک رابینسون
پمبرتون هیچ دانشی در مورد بازاریابی نداشت و ثبت فرمول ساخت این نوشیدنی و طراحی لوگوی آن را فرنک رابینسون بر عهده گرفت. جالب است بدانید امروزه نیز لوگوی این برند به همان صورت نوشته می شود.
دفتر دار و حسابدار دکتر ، فرانک رابینسون نام شربت تقویت کننده کوکا و میوه کولا را خلاصه کرده و به کوکاکولا تغییر داد و از آنجاییکه خط خوبی داشت حروف را با پیچ و خم زیبایی نوشت. این حالت نوشتاری مورد پسند دکتر پمبرتون قرار گرفت و اینگونه بود که لوگو کوکاکولا پایه گذاری شد.
در آن زمان کوکائین و کافئین دو ماده ی اصلی این نوشیدنی را تشکیل می دادند.
کوکائین از برگ کوکاCoca) ) گرفته می شد و کافئین آن نیز از دانه ی کولاKola) ) به دست می آمد.
درواقع نام این نوشیدنی یعنیCoca-Cola هم از ترکیب نام دو ماده ی اصلی آن گرفته شده است که حرف K در کلمه یKola برای مقاصد تجاری به حرفC تغییر کرده است.
پمبرتون در هر گالون از شربت ۵ اونس (حدود ۱۴۲ گرم) برگ کوکا می ریخت که در آن زمان مقدار قابل توجهی بود. کندلر این فرمول را تغییر داد و مقدار آن را به یک دهم کاهش داد. به طوری که تخمین زده می شد در هر لیوان از این نوشابه ۹ میلی گرم از این ماده باشد.
این نوشابه ابتدا در 8 مه 1886 در آتلانتا به مردم فروخته شد.
آن زمان هر لیوان از نوشابه های کوکاکولا ۵ سنت قیمت داشت و روزانه به طور متوسط ۹ لیوان نوشابه در آتلانتا فروخته می شد.
امروز تخمین زده می شود که میزان فروش روزانه ی این نوشابه ۱.۹ میلیارد بطری در سراسر جهان است
فروش آن سال اول در مجموع حدود 50 دلار بود. سال اول تجارت چندان موفقیت آمیز نبود، زیرا تهیه این نوشیدنی بیش از 70 دلار برای پمبرتون هزینه داشت و با ضرر همراه بود.
پمبرتون کمتر از دو سال پس از اختراع این نوشیدنی درگذشت و هرگز نتوانست شاهد موفقیت چشم گیر اختراع خود باشد.
او اندکی قبل از مرگ، بیمار و بدهکار، حقوق فرمول را به تاجری به نام آسا کندلر به قیمت 2300 دلار فروخت.
این کاندلر بود که شرکت کوکاکولا را تاسیس کرد و به دلیل تاکتیک های بازاریابی و تبلیغاتی تهاجمی و مهیج، این نوشیدنی را به پدیده ای تبدیل کرد که امروز وجود دارد و این باعث ثروت خارق العاده او شد.
با حضور کاندلر در راس کار، شرکت کوکاکولا فروش نوشابه را بین سال های 1890 تا 1900 بیش از 4000 درصد افزایش داد.
آسا کندلر
آسا کندلر یک مرد موفق اهل تجارت بود که توانست کوکاکولا را از یک اختراع تبدیل به یک تجارت کند. او می دانست که مردم در خیابان تشنه هستند و با استفاده از راه های خلاقانه نوشیدنی های خود را به آن ها معرفی می کرد. او در میان مردم کوپن پخش می کرد و آن ها را تشویق می کرد که این نوشیدنی را برای اولین بار و به طور رایگان میل کنند. او همچنین روی وسیله های مختلفی مانند ساعت، تقویم و حتی ترازوهای داروفروشی ها برند کوکاکولا را چاپ می کرد تا مردم نام این برند را در هر جایی که هستند ببینند و با آن آشنا شوند و البته ناگفته نماند که این روش تبلیغاتی بسیار موثر بود.
در سال 1894 میلادی، تاجر اهل می سی ی پی به نام «جوزف بیدن هارد» نخستین فردی بود که کوکاکولا را داخل بطری ریخت و 12 عدد از آنها را برای کندلر فرستاد. کندلر اشتیاقی برای این موضوع نشان نداد و غافل از این بود که آینده این نوشابه به بطری ها و قوطی های رنگی منتهی خواهد شد.
در سال 1899 میلادی، دو وکیل به نام های «بنجامین اف توماس» و «جوزف بی وایتهد» مجوز بطری کردن نوشابه ها را از کندلر گرفتند و آنها را با قیمت یک دلار میفروختند.
با شروع قرن جدید، شانس کوکاکولا بالا گرفت.
در سال ۱۹۰۲ با بودجه ای معادل ۱۲۰ هزار دلار، کوکاکولا به عنوان بهترین محصول در آمریکا شناخته شد.
در فرمول اولیه ساخت کوکاکولا مقدار کمی کوکائین وجود داشت که باعث نشئگی مصرف کنندگان می شد
سال بعد کوکائین از ترکیبات نوشابه حذف شد و حدود هفتاد سال بعد کافئین نیز از ترکیب محصول خارج شد. از آن پس، به جای کوکائین از کافئین استفاده می شود. با این حال، برگ های درخت کوکا هنوز هم بخشی از فرمول این نوشیدنی هستند و ظاهراً به عنوان طعم دهنده استفاده می شوند.
کوکاکولا مدعی شده بود که نوشیدنی اش خواص درمانی بسیاری دارد؛ از جمله تسکین سردرد و تقویت مغز و اعصاب.
برگ های درخت کوکا
دولت آمریکا در سال ۱۹۱۱ از این شرکت درخواست کرد که کافئین را از نوشیدنی های خود حذف کند و کافئین برای سلامتی خوب نیست. اما دادگاه به نفع شرکت کوکاکولا رای داد و تنها شرط آن ها این بود که باید از این به بعد نام کافئین و مقدار آن را در لیست مواد تشکیل دهنده در پشت بسته بندی محصولات درج کنند.
اما در سال ۱۹۱۶ رای دادگاه برگشت و شرکت کوکاکولا توافق کرد که میزان کافئین موجود در نوشابه را کاهش دهد و هزینه های قانونی برای جلوگیری از مشکلات بیشتر را پرداخت کرد.
در حالی که کوکائین تا سال 1914 غیرقانونی شناخته نمی شد، از اوایل دهه 1900، کندلر شروع به حذف کوکائین از دستور العمل کرد. اما احتمال داده می شد که آثار کوکائین در نوشیدنی معروف وجود داشته باشد. تا اینکه در سال 1929، دانشمندان توانستند تمام عناصر روانگردان ناشی از عصاره برگ کوکا را به طور کامل از نوشابه حذف کنند.
شاید تقلید کار جالبی نباشد اما همه هدف کوکاکولا رسیدن به موفقیت بود. کوکاکولا نوشابه دوست داشتنی و برند بزرگی شده بود.
هر دو این مسایل باید حفظ می شدند. به همین دلیل تبلیغات این محصول به این صورت تغییر کرد که: هیچ جایگزینی را قبول نکنید.
با محبوب شدن کوکاکولا نوشیدنی های جعلی نیز تولید شدند.
در سال 1916 شرکت برای اولین بار بطری های مشخص و ویژه ای را با امضای کوکاکولا طراحی کرد و شکل شناخته شده بطری ها را ساخت تا به سادگی از نمونه های تقلبی قابل تشخیص باشد.
کمپانی «روت گلاس» از ایالت ایندیانا زیباترین بطری را طراحی کرد.
بطری اصلی شیشه به گونه ای بود که لوگوی کوکاکولای روی آن در تاریکی نیز به راحتی دیده می شود. کوکاکولا رشد بسیاری پیدا کرد و به کشورهای دیگر همچون کانادا، پاناما، کوبا، پورتو ریکو، فرانسه و … را ه پیدا کرد.
در سال 1900 میلادی، فقط دو بطری از کوکا بود و در سال 1920 به یکهزار بطری رسید.
در سال 1919 شرکت کوکاکولا به گروهی از سرمایه داران به رهبری ارنست وودروف فروخته شد که در سال 1923 پسرش رابرت وودروف ریاست شرکت کوکاکولا را به عهده گرفت.
وودروف این شرکت را گسترش داد و کوکاکولا را به سایر نقاط جهان آورد و کوکاکولا شروع به توزیع بطری ها در بسته های شش تایی کرد.
شاید هیچ کس به اندازه «روبرت وودراف» شیفته کوکاکولا نشده بود. و نتوانست روی شرکت کوکاکولا و موفقیت آن تاثیر بگذارد
همان طور که کندلر، کوکاکولا را در کشورهای ایالت متحده به همگان معرفی کرد، وودراف نیز آن را به دیگر کشورهای دنیا معرفی و عرضه کرد.
وودراف حدود 60 سال مدیر و سرپرست کارخانجات کوکاکولا بود.
وودراف یک نابغه ی بازاریابی بود که از هر فرصت مناسبی برای تبلیغات استفاده می کرد وودراف در سال 1928 میلادی، کوکاکولا را به بازی های المپیک آمستردام برد و در بسته های شش تایی به مشتری ها عرضه می شد. همین امر باعث شناخه شدن این نوشابه در سراسر دنیا شد. این فکر وودراف بسیار هوشمندانه بود و کوکاکولا را تا جایی پیش برد که وارد زندگی روزانه مردم شد.
عکسی که مشاهده می کنید تصویر یکی از کیوسک های کوکاکولا در المپیک ۱۹۲۸ آمستردام است.
در این تصویر ۳ نفر از فروشندگان نوشابه های کوکاکولا را مشاهده می کنید که لباس و کلاه با لوگوی این برند را به تن کرده اند.
روی شیشه ی این کیوسک نیز نقاشی دیده می شود که ویژگی های این نوشیدنی را به زبان هلندی برای خریداران ترجمه کرده است. نوشابه هایی که در این عکس می بینید همراه با ورزشکاران از آمریکا به هلند سفر کرده بودند.
در سال ۱۹۴۱ آمریکا وارد جنگ جهانی دوم شد و هزاران شهروند آمریکایی به نیروهای جنگ پیوستند.
رابرت وودراف اعلام کرد هر مردی که یونیفرم جنگی به تن داشته باشد یک بطری نوشابه را می تواند به قیمت تنها ۵ سنت خریداری کند. در سال ۱۹۴۳ یکی از ژنرال های جنگ یک پیغام ضروری برای شرکت کوکاکولا فرستاد و از آن ها درخواست کرد تا نوشابه های خود را با کشتی به مناطق جنگی بفرستند. در دوران جنگ بسیاری از افراد اولین باری بود که این نوشیدنی را امتحان می کردند و از طعم و مزه ی آن خوششان آمده بود. بعد از به پایان رسیدن جنگ تجهیزات آن ها در همان مناطق باقی ماند و مقدمه ی ساختن کارخانه های نوشابه سازی در کشورهای دیگر فراهم شد. هدف وودراف برای شناساندن این محصول به جهانیان در حال محقق شدن بود و از سال ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰ تعداد کشورهایی که نوشابه های کوکاکولا را بسته بندی می کردند تقریبا ۲ برابر شده بود.
در واقع میتوان گفت گه دلیل اصلی پیشرفت کوکاکولا جنگ جهانی دوم بود! دراین جنگ به سربازان مانند نازی ها آبی داده میشد که بسیار بدطعم بود. پس از مدتی کوکاکولا جایگزین آب شد و ۱۰ میلیارد مصرف داشت
کوکاکولا بعد از ۷۰ سال موفقیت با یک برند تصمیم گرفت که طعم نوشیدنی های خود را گسترش دهد.
و به همین منظور برندهای جدید فانتا در دهه ی ۱۹40 میلادی تولید و در دهه 1950 معرفی شد
اسپرایت، در سال 1961 میلادی، TAB در سال 1963 و Fresca در سال 1966 میلادی پا به عرصه وجود گذاشتند.
در سال 1960 میلادی، کوکاکولا کمپانی Minute Maid را خریداری کرد و خط تولید نوشیدنی های خود را توسعه داد.
تا اواسط سال 1950 کوکاکولا در بطری های شیشه ای 6.5 اونسی فروخته می شد. در سال 1955 بطری های بزرگ تری تولید شد و در نهایت قوطی های فلزی در سال 1960 رونمایی شد و در نهایت در سال 1977 اولین بطری پلاستیکی 2 لیتری را تولید کردند. در حالیکه که شرکت پپسی که رقیب سختی برای برند کوکاکولا محسوب می شد نوشابه های رژیمی خود را در سال 1963 وارد بازار کرده بود و با استقبال بی نظیری مواجه شد نوشابه ی رژیمی کوکاکولا ظرف مدت دو سال بهترین نوشابه ی رژیمی جهان شد.
در سال 1978 میلادی، کوکاکولا نخستین شرکت تولید نوشیدنی بود که وارد جمهوری چین شد.
تبلیغات و بازاریابی کوکاکولا
تبلیغات همواره بخش مهمی از شرکت کوکاکولا بوده است. اولین تبلیغت کوکاکولا بسیار جالب بود، به این صورت که کوکاکولا محصول خود را به عنوان نوعی آرام بخش یا تقویت کننده ی اعصاب معرفی کرد که می تواند خستگی را از بین ببرد. این برند موفق به خوبی، شرکت و استراتژی های بازاریابی خود را با تغییرات محیطی هماهنگ ساخته است. اولین تبلیغ این شرکت که فقط یک تبلیغ چاپی بود. بازیگر زن جوانی را به نام هیلدا کلارک نشان می داد که نوشیدن کوکاکولا را توسط کلارک در کنار نوشته ی فقط 5 سنت به تصویر کشیده بود.
تبلیغات دیگر کوکاکولا نیز بانوانی را نشان می داد که با نوشیدن کوکا کولا شاداب و سرحال هستند.
در سال های 1950 تا 1960 نیز تبلیغات با نشان دادن افراد مختلف حس شادی را نسبت به استفاده از این محصول به مخاطب القا می کرد.
در سال 1969، شرکت کوکاکولا و آژانس تبلیغاتی آن، مک کان اریکسون، به کمپین محبوب خود “همه چیز با کوکاکولا بهتر می شود” پایان دادند و کمپینی را با محوریت شعار “این نوشابه واقعی است” جایگزین کردند. .
این کمپین با شروع یک موزیک پرطرفدار به نام I’d Like to Buy the World a Coke (می خواهم برای همه دنیا یک کوکا بخرم)، تبلیغاتی را ارائه داد که ثابت شد یکی از محبوب ترین تبلیغاتی است که تاکنون ایجاد شده است.
در 12 فوریه 1971، موزیک “می خواهم برای همه دنیا یک کوکا بخرم” به ایستگاه های رادیویی سراسر ایالات متحده ارسال شد.
عموم مردم به این تبلیغ توجه و علاقه ای نشان ندادند. بخش تبلیغات کوکاکولا مدیران این شرکت را متقاعد کردند که این تبلیغ همچنان قابل اجرا است اما به یک بعد بصری نیاز دارد. این شرکت در نهایت بیش از 250،000 دلار برای فیلمبرداری و تولید یک آگهی تصویری تصویب کرد که در آن زمان یکی از بزرگترین بودجه هایی بود که به یک آگهی تبلیغاتی اختصاص داده شده بود.
آگهی تلویزیونی “می خواهم برای همه دنیا یک کوکا بخرم” در ژوئیه 1971 در ایالات متحده منتشر شد و پاسخ فوری و چشمگیری در پی داشت. تا نوامبر همان سال، کوکاکولا بیش از 100000 نامه درباره این آگهی دریافت کرده بودند. تقاضا برای این آهنگ بسیار زیاد بود، بسیاری از مردم با ایستگاه های رادیویی تماس گرفتند و از آن ها درخواست می کردند که این موزیک تجاری را پخش کنند.
آهنگ “می خواهم برای همه دنیا یک کوکا بخرم” ارتباط دائمی با عموم مردم برقرار کرد. نظرسنجی های تبلیغاتی به طور مداوم آن را به عنوان یکی از بهترین تبلیغات در تمام دوران معرفی می کند و فروش نت این موزیک نیز بیش از 30 سال از زمان نوشتن آهنگ ادامه دارد.
برای ادای احترام به موفقیت این کمپین، تبلیغ تجاری معروف کوکاکولا بعد از بیش از 40 سال، دوباره در قسمت آخر نمایش تلویزیونی محبوب Mad Men (مردان دیوانه) در سال 2015 پخش شد.
در دهه 1980 میلادی، تب لاغر شدن میان مردم زیاد شد و بسیاری از آنها از نوشیدن کوکاکولا دست برداشته بوند.
در دهه ی ۱۹۸۰ شرکت کوکاکولا محصول جدیدی تحت عنوان نوشابه های رژیمی یا Diet Coke را به بازار عرضه کرد.
این نوشیدنی ها توانستند در طی ۲ سال عنوان بهترین نوشیدنی کم کالری را از آن خود کنند.
نوشابه های کوکاکولا در سال ۱۹۸۵ با طعم جدیدی وارد بازار شدند. این اولین تغییر طعم در ۹۹ سال گذشته بود. افرادی که در تست طعم جدید این نوشابه شرکت کرده بودند طعم جدید نوشابه را پسندیدند اما زمانی که این محصولات وارد بازار شدند معلوم شد که مردم علاقه ی بیشتری نسبت به طعم قدیمی این نوشابه دارند و درنتیجه این شرکت تصمیم گرفت با همان فرمول قبلی به تولید محصولات خود ادامه دهد.
بازار و برندهای جدید دهه 1990 میلادی زمان رشد و توسعه کمپانی کوکاکولا بود. ارتباط تنگاتنگ این کمپانی با ورزش در حوزه های مختلف در طول ده ها سال گذشته باعث برتری او شده بود. کوکاکولا در جام جهانی فوتبال، المپیک، جام جهانی راگبی و مسابقات جهانی بسکتبال حضور دایمی داشت. در سال 1993، آگهی تبلیغاتی مشهور «همیشه کوکاکولا» همه جا دیده می شد و خرس قطبی زیبا و دوست داشتنی کوکاکولا در آن سال متولد شد. خط تولیدهای جدیدی به این کمپانی اضافه شدند که از میان آنها می توان به نوشیدنی های ورزشی، نوشیدنی میوه ای کودکان و آب های Dasani اشاره کرد. این پیشرفت تا حدی بود که در سال 1997 میلادی، کوکاکولا روزانه یک میلیارد بطری در روز می فروخت.
اکنون پس از دو قرن، همچنان بزرگ ترین کمپانی تولید کننده نوشیدنی های خوش طعم در سراسر دنیا است و بیش از 50 برند مختلف از آن منشعب شده اند. در همه جای دنیا این نوشیدنی حضور دارد و در کشورهای مختلف با نام های متفاوت عرضه می شود. کوکاکولا، به فرهنگ های مختلف مردم در سراسر دنیا توجه بسیاری دارد و نوشیدنی های خود را بر اساس علاقه و فرهنگ آنها عرضه می کند. به همین دلیل است که محصولات این شرکت همه اقشار جامعه در همه جای دنیا را جذب خود کرده اند. این شرکت پس از این همه سال شهرت و موفقیت هرگز از کیفیت محصولاتش کم نکرده است و شاید دلیل پایداری و موفقیت طولانی مدت او نیز همین است.
کوکاکولا دارای 500 برند و 3500 نوع نوشیدنی مختلف شامل نوشابه، آبمیوه، سودا و نوشیدنی های انرژی زا است
کوکاکولا دارای 20 برند مختلف است که هر کدام بیش از 1 میلیارد دلار در سال فروش دارند
برند کوکا کولا تمرکز خود را بر مصرف کنندگان غیر الکلی نوشیدنی قرار داده است . با این هدف وسیع کوکا به خلق محصولاتی با توجه به بازارهای محلی پرداخته است. به همین دلیل، محصولات برند کوکاکولا، از قهوه، چای یخ، آب میوه، آب و آب ویتامین به نوشیدنی های گازدار مانند کوکاکولا، فانتا و غیره به انواع نوشیدنی ها تنوع دارند. این جایگاه یابی و تنوع وسیع در سراسر صنعت نوشیدنی باعث بدست آوردن سهم بازاری حدود 45-47٪ در سطح جهانی شده است.
کوکا کولا در حال حاضر در بیش از 200 کشور جهان فعالیت می کند و محصولات بسیار زیادی را در سبد محصولات خود گنجانده است. به طور میانگین می توانیم بگوییم کوکاکولا درحال حاضر حدود 500 نام تجاری و بیش از 3500 نوشیدنی را تولید میکند
شرکت کوکاکولا در سال ۲۰۰۹ متعهد شد که فعالیت های خود را به گونه ای تغییر دهد که تاثیر مثبت بیشتری روی سبک زندگی مردم داشته باشد. در راستای این هدف آن ها تصمیم گرفتند تا نوشیدنی های متفاوتی را برای هر سبک زندگی تولید کنند، حمایت بیشتری از برنامه های مرتبط با سلامتی داشته باشند و با بازیافت کردن بسته بندی هایشان به حفظ محیط زیست کمک کنند. این شرکت همچنین به فعالیت های حمایتی خودش از رویدادهای ورزشی مانند جام جهانی فوتبال FIFA و مسابقات المپیک لندن و برزیل ادامه داده است.
امروزه حدود ۱.۹ میلیارد بطری نوشابه ی کوکاکولا در سراسر جهان به فروش می رسد و ارزش این برند به ۸۳.۸ میلیارد دلار رسیده است. این یعنی ارزش آن از برندهایی مانند پپسی، ساب وی و کی اف سی نیز بیشتر است. یکی از عوامل موفقیت این برند تبلیغات خلاقانه و گسترده ی آن است. این برند حتی از اپل و مایکروسافت نیز هزینه ی بیشتری بابت تبلیغات خود پرداخت می کند و روزبه روز به تعداد محصولات و مصرف کنندگان آن افزوده می شود.
حاشیه های لوگوی کوکاکولا
شاید شما نیز با مطالبی که در رابطه با طراحی لوگو شرکت کوکاکولا پخش شده است، برخورد کرده باشید.
شایعاتی مبنی بر ضد دینی بودن لوگوی شرکت کوکاکولا که موجب خشم بسیاری از مسلمانان و خریداران این محصول شده است.
در زیر به این مطالب که در فضای مجازی منتشر شده است، اشاره می کنیم و در پایان به رد این ادعاها می پردازیم:
« این آرم بدون این که افراد معمولی به آن دقت کنند یک اهانت به پیامبر (ص) و شهر مکه می باشد. اگر برچسب نوشابه کوکاکولا را از بدنه بطری جدا کرده و به پشت آن نگاه کنید آرم کوکاکولا را به صورت برعکس مشاهده می کنید که از پشت به این صورت خوانده می شود «لا محمد– لا مکه» یعنی محمد و مکه وجود ندارد.
در این لوگو با خط زیبا و حرفه ای از یک طرف برچسب «لامحمد – لامکه» به زبان عربی دیده می شود و از طرف دیگر برچسب کلمه کوکاکولا به زبان انگلیسی و به همان شکل و شمایل صحیح آن قابل مشاهده می باشد.»
اما این که این مباحث چقدر بنیه علمی دارد و آیا این امر صحت داشته و قابل توجیه می باشد نیاز به بررسی بیشتری دارد.
پاسخ به ادعای مخالفین آرم شرکت کوکاکولا
1- زمانی که فرانک رابینسون این لوگو را طراحی نمود، در اندیشه افکار اسلام هراسی نبوده است. بررسی اندیشه ها ی رابینسون به عنوان طراح لوگوی کوکاکولا را می توان با مختصری از بیوگرافی وی مشخص کرد.
رابینسون در سال 1845 درشهر آتلانتا در ایالت جورجیا آمریکا به دنیا آمد. وی به عنوان یک بازاریاب مشغول به کار شد و بیشتر از آن که در مباحث سیاسی، اجتماعی و مذهبی شرکت کند، در امور اقتصادی فعالیت داشت و پس از آشنایی با دکتر جان پمبرتون به عنوان حسابدار در شرکت وی استخدام و در سال 1886 موفق به طراحی لوگوی کوکاکولا شد.
در این سال ها روابط مسلمانان و یهودیان به مانند امروز نبوده و مشکل اساسی میان این دو دین وجود نداشت که یک حسابدار در فکر طراحی لوگو برای تخریب اعتقادات دیگری باشد.
2- اگر بپذیریم برچسب ها ی بر روی بطری ها ی نوشابه کوکاکولا را برعکس کنیم عبارت «لامحمد ـ لامکه» ظاهر می گردد، باید توجه داشت که اخیرا بطری های این محصول بصورت فلزی بوده و لوگوی این شرکت بر روی آن حک شده به طوری که برعکس شده این لوگو از داخل ظرف قابل مشاهده نمی باشد و براستی که اگر هدف این شرکت مقابله با اعتقادات مسلمین است.
باید لوگو بر روی یک برچسب طراحی شود به طوری که پیوسته برعکس آن نیز قابل مشاهده باشد. این در حالی است که شرکت کوکاکولا رغبت بیشتری برای تولید بطری ها ی فلزی دارد.
3- اگر هم بپذیریم این لوگو حرفه ای در جهت مقابله با اسلام طراحی شده است، لوگو در حالت عادی هیچگونه مشکلی ندارد تنها اشکالی که از سوی مخالفین طرح شده برعکس شدن برچسب می باشد که عبارت مذکور بر روی آن مشاهده می شود.
لذا می توان گفت تنها تعداد معدودی از مصرف کنندگان برچسب را برعکس مشاهده می کنند که آن هم نیاز به دقت نظر زیادی دارد. مگر در مواردی که فرد از قبل نسبت به آن آگاهی پیدا کرده باشد.
4- محصولات این شرکت فارغ از مشروبات الکلی می باشند، در نتیجه برای مسلمانان قابل استفاده هستند. پس باید گفت از آنجا که در نوع محصول هیچگونه ضدیتی با قوانین اسلامی دیده نمی شود.
بنابراین کمی غیرمنطقی به نظر می رسد که یک امر اتفاقی را توطئه بدانیم، زیرا یک شرکت به دنبال مشتریان خود در سرتاسر جهان است و با توجه به جمعیت یک میلیارد و 500 میلیون نفری مسلمان هیچ گاه به خاطر اهداف مذهبی، خود را از هدف اصلی شرکت یعنی کسب سود دور نمی کند.
5- به دلیل رقابتی بودن بازارهای تجاری، ممکن است برخی از رقیبان این شرکت برای کاستن اعتبار این شرکت درصدد تخریب آن برآیند.
دراین زمینه اگر هم مخالفتی با طراحی لوگو این برند وجود داشته باشد، یک گروه به نمایندگی از سوی جامعه مسلمانان می تواند به شکل منطقی با شرکت کوکاکولا وارد مذاکره و گفتگو شود و از جنجال و بحث خودداری نماید.
کوکاکولا و بروز خشکسالی در جهان
کمپانی کوکاکولا متهم به آن است که به منظور تحصیل آب شیرین برای صنایع خود، جوامع میزبان را با بحران خشکسالی مواجه نموده است؛ چاه های کشاورزان را خشک و کشاورزی محلی را نابود کرده است.
کمپانی کوکاکولا مسبب بخشی از خشکسالی هایی است که در مناطق مختلف جهان رخ داده است.
شرکت کوکاکولا بدین موضوع اذعان دارد که بدون دسترسی به آب شیرین، تجارت این کمپانی عظیم از میان خواهد رفت. به عنوان نمونه، تولید یک لیتر نوشابه گازدار در صنایع کوکاکولا مستلزم سه لیتر آب قابل شرب است و این مسئله به تنهایی گویای حقیقت ماجرا و نیاز مبرم این صنایع به منابع آبی است
حقایقی جالب در مورد برند کوکاکولا
کوکاکولا به عنوان جایگزینی برای مورفین تولید شد
سرهنگ سابق، جان پمبرتون پس از زخمی شدن در جنگ داخلی دچار اعتیاد به مرفین شد. او در جستجوی جایگزینی بود که فاقد تریاک باشد. بر این اساس، او در داروخانه خود در کلمبوس جورجیا نمونه اولیه دستورالعمل کوکاکولا را ابداع کرد و نام آن را نوشیدنی تقویت کننده مغز و هوش نامید.
کوکاکولا در اصل یک نوشیدنی الکلی بود
فرمول اصلی کوکاکولای پمبرتون، که در سال 1885 ثبت شد حاوی الکل بود و در ابتدا به عنوان نوشیدنی الکلی کوکا تولید شد. پیش از کوکاکولا، برندی به نام وین ماریانی برای اولین بار در فرانسه دهه 1860، نوشیدنی کوکای الکلی را تولید کرد. این نوشیدنی مخلوطی از کوکائین و الکل بود و ملکه ویکتوریا، توماس ادیسون و اولیس اس گرانت از جمله طرفداران آن بودند.
فرمول کوکاکولا داخل گاو صندوق نگهداری می شود
فرمول دقیق کوکاکولای امروزی در یک گاو صندوق قفل شده نگهداری می شود.
فقط دو کارمند این شرکت فرمول دقیق را می دانند و اجازه ندارند با هم سفر کنند.
نوشابه های کوکاکولا تنها در دو کشور کره شمالی و کوبا فروخته نمی شوند.
تعداد نوشیدنی هایی که این برند تولید می کند به اندازه ای زیاد است که اگر تصمیم بگیرید همه ی آن ها را امتحان کنید باید این کار را هر روز به مدت ۹ سال ادامه دهید.
اگر تمام قطره های تولید شده از نوشیدنی های کوکاکولا را در بطری های ۸ اونسی (حدود ۲۲۷ گرم) بریزیم و آن ها را پشت سر هم قرار دهیم می توانیم بیش از ۲ هزار بار به ماه سفر کنیم و برگردیم.
این برند معتقد است که نامش بعد از کلمه ی اوکی به عنوان دومین کلمه ی پرطرفدار در دنیا شناخته می شود.
مکزیکی ها بیشترین مصرف کنندگان این برند هستند. هر مکزیکی سالیانه به طور متوسط ۷۴۵ نوشابه کوکاکولا می خورد.
بابانوئل هایی که امروزه با این قیافه آن ها را می شناسیم به لطف تبلیغات کوکاکولا در دهه ی ۱۹۲۰ طراحی شده اند.
کوکاکولا اولین نوشابه ای است که در سال ۱۹۸۵ به فضا رفت.
۹۴ درصد مردم دنیا لوگوی معروف قرمز و سفید این برند را می شناسند و به طور متوسط هر شخص هر ۴ روز یک بار کوکاکولا می خورد
کوکاکولا سال 2018 امتیاز برند قهوه Costa را به مبلغ 5.1 میلیارد دلار از آن خود کرد.
کوکا کولا با خرید امتیاز این برند، می تواند راه را برای گسترش آن هموار سازد.
رییس و مدیر اجرایی کوکا کولا، گفت:” Costa باعث افزایش تجربه ما در صنعت قهوه می شود و ما نیز می توانیم موقعیتهای پیشرفت را برای این برند فراهم کنیم. نوشیدنی های گرم یکی از حیطه هایی است که کوکا کولا در آن فعالیت جهانی نداشته است. شرکت Costa با سابقه بسیار زیاد در صنعت قهوه، به ما قدرت دسترسی به بازار جهانی را خواهد داد.”
شرکت نوشابه سازی کوکاکولا، برای اولین بار پس از شروع فعالیت خود در ۱۲۵ سال پیش، قصد دارد اولین نوشابه الکلی خود را به بازار عرضه کند. اولین تولید از این نوع قرار است در ژاپن صورت گیرد.
گفته شده خلوص الکل در این نوشیدنی ها ۳ تا ۸ درصد خواهد بود. یکی از مدیران ارشد این شرکت در ژاپن می گوید این اقدام آزمایشی برای فقط "بخشی از بازار" این کشور است.
مدیر عامل شرکت کوکاکولا در ژاپن گفته است: "ما پیش از این در بخش نوشیدنی های حاوی خلوص پائین الکل آزمایشی انجام نداده بودیم.
این مثالی برای آزمودن فرصت ها در بخش های غیراصلی ماست." به گفته او البته بعید بنظر می رسد این نوشابه الکلی بعد از تولید در خارج از ژاپن به فروش برسد. .
افت ۷ میلیارد دلاری فروش کوکاکولا در دوران قرنطینه
غول تولیدکننده نوشابه های غیر الکلی در جهان اعلام کرد که درآمد این شرکت آمریکایی در فاصله ماه های آوریل و ژوئن 2020 نزدیک به ۷.۱۵ میلیارد دلار کاهش یافته که این افت ناشی از کاهش فروش مجموعه محصولات این شرکت از فانتا گرفته تا اسپرایت بوده است.
بر پایه اعلام این گروه، فروش نوشابه های گازدار غیرالکلی این شرکت در سه ماهه دوم سال جاری ۱۲ درصد کاهش یافته و در این میان فروش شناخته شده ترین محصول آن یعنی کوکاکولا ۷ درصد افت کرده است. همچنین فروش آب میوه ها و نوشیدنی های گیاهی این شرکت نیز در این مدت ۲۰ درصد پایین آمده است. بالاترین کاهش فروش نیز با ۲۴ درصد به آب و نوشیدنی ها ورزشی عرضه شده توسط این شرکت اختصاص یافته است.
منابع اینترنتی
www.agerin.ir
www.fa.parsethylene-kish.com
www.meyshanco.com
armcade.com
www.snapp.market
www.www.zoomit.ir
www.Geraf.net
www.bartarinha.ir
www.ilna.news
www.picobino.com
Www.Finds.Com
www.mashreghnews.com
www.digiro.ir