مقدمه
همان طور که می دانیم با پیشرفت علم و تکنولوژی تقریباً تمام نیازهای روزمره انسان تامین شده است . چه آنهایی که نیاز اولیه هستند مانند خوراک و چه آنهائیکه نیازهای ثانویه هستند مانند تفریح. ولی چیزی که مهم است این است که بتوانیم در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه این نیازها را برطرف کنیم.
خوراک یک نیاز اصلی برای انسان است و از این رو تولیدکنندگان زیادی رو به تولید مواد غذایی و خوراکی آورده اند مانند کیک که تقریباً در میان تمام مردم جهان به علت دسترسی آسان ، ارزانی قیمت، سالم بودن آن و… دارای مشتری است. جامعه امروز ما با جمعیت جوان خود و دانش آموزان و کودکان فراوان یکی از پر مصرف کننده ترین جوامع این کالا می باشد.
امید است که با تولید مناسب چه از نظر قیمت و چه از نظر کیفیت بتوانیم خدمتی به مردم جامعه ایران عرضه کرده باشیم.
مشخصه های طرح :
عنوان محصولات تولیدی : کیک اسفنجی و کلوچه
ظرفیت تولید : 240 تن در سال تعداد روز کاری : 270 روز
تعداد شیفت 2 نوبت در هر روز و هر شیفت 8 ساعت کاری
تهیه سرمایه شرکت :
با توجه ریز هزینه ها، تجهیزات، ساختمان و زمین و … که به شرح زیر برآورد گردیده است. سرمایه ای معادل 4.065.500.000 ریال جهت راه اندازی خط تولید لازم می باشد.
لازم به ذکر است با تایید طرح توجیهی و اقتصادی از طرف وزارت صنایع و معادن می توان از بانک رخواست تامین اعتبار و استقراض نمود. و الباقی سرمایه را حداقل از طریق 3 شریک که از سهامداران شرکت می باشند تهیه نمود.
زمین 1000 متر 2.000.000.000 ریال
ساخت سالن تولید و ساختمان اداری 1.021.500.000 ریال
خرید ماشین آلات و تجهیزات تولید 1.004.000.000 ریال
خرید کامپیوتر ، میز و سایر اثاثیه 40.000.000 ریال
جمع کل سرمایه مورد نیاز 4.065.500.000ریال
با توجه به قانون، شرکتهای سهامی خاص می بایست در هنگام تشکیل شرکت 35% سرمایه شرکت را سهامداران تعهد و حداقل 20% آنرا نقداً پرداخت کنند. که این مبلغ 284.585.000 ریال می باشد.
ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز
دو عدد فر برقی که هر کدام 80.000.000 ریال است.
دو عدد دستگاه کلوچه زن که هر کدام 90.000.000ریال است.
دو عدد ماشین خمیرگیر که هر کدام 22.000.000ریال است.
یک عدد اکسر میسکر و خمیر زن کلوچه و قالب جمعاً به مبلغ 100.000.000ریال است.
یک عدد ترازوی یک تنی دیجیتال که 15.000.000 ریال است.
دو عدد میکسر کیک که هر کدام 40.000.000 ریال است.
یک عدد وانت برای توزیع کالا 50.000.000 ریال .
یک عدد دستگاه دوخت سلفون و بسته بندی 60.000.000ریال است.
سه دستگاه کامپیوتر و سایر اثاثیه اداری 40.000.000ریال .
یک عدد کمپرسور هوا به مبلغ 70.000.000 ریال.
یک عدد دستگاه رطوبت سنج PH به مبلغ 5.000.000 ریال
زمین و ساختمان :
خرید 1000 متر مربع زمین جهت ساخت سالن تولید و ساختمان اداری و …. از قرار هر متر مربعی 200 هزار تومان به مبلغ 200.000.000 تومان نیازمند است.
جدول مساحت و هزینه های ساختمانی و محوطه سازی
نام ساختمان
زیر بنا (متر مربع)
هزینه هر متر مربع
هزینه کل (هزار ریال)
سالن تولید
انبارها
ساختمانهای اداری + مدیریت
سرویس بهداشتی و رختکن
نمازخانه و غذاخوری
محل زندگی سرایدار + ساختمان نگهبانی
تعمیرات و تاسیسات
آزمایشگاه
حیاط
400
160
150
28
37
10+40
65
20
90
500
1000
2500
1500
1500
1500
1000
2000
100
200.000
160.000
375000
42.000
55.500
75.000
65.000
40.000
9000
جمع
1000
هزار ریال
1021.500
انبارها شامل ، انبار محصول – مواد اولیه و انبار ملزومات میباشد .
محاسبه مساحت انبار محصول
با توجه به ظرفیت تولید سالانه 240تن معادل 3.000.000 بسته کیک در ابعاد 05/0 × 04/0 × 12/0 متر برای هر بسته کیک و با فرض نیاز به انباری جهت نگهداری 20 روز تولیدات کارخانه میتوان محاسبات لازم را بشرح زیر انجام داد.
تولیدات یک روز 11.111= 270 ÷3.000.000
تولیدات 20 روز 1.222.222 = 20 × 11.111
متر مکعب حجم یک بسته کیک 00024/0 = 05/0 ×04/0 ×12/0
متر مکعب حجم محصول 2 ماه 53.334= 00024/0 × 222.222
محاسبه مساحت انبار لازم به منظور نگهداری مواد اولیه بجز آرد
مواد اولیه پر مصرف بجز آرد عبارتند از روغن، شکر و کارتن های بسته بندی و تخم مرغ
روغن :
میزان مصرف روغن نباتی با فرض 2% ضایعات 2/19 تن در سال میباشد.
مصرف روغن 2 ماه = 1600 کیلو
روغن بصورت حلب های 5/4 کیلو به ابعاد 16×16×22 سانتی متر مکعب می باشد.
تعداد حلب های روغن مصرف 2 ماه = 355 =
اگر حلب ها با ارتفاع 22 سانتی متر تا ارتفاع 3 متر روی هم قرار گیرند در نتیجه 13 حلب میتوان روی هم چید و در نتیجه مساحت لازم برای این حلب ها برابر است با
مساحت مورد نیاز برای انبار روغن 27 متر مربع می باشد.
جهت انبار شکر و تخم مرغ و سایر مواد اولیه جمعاً 55 متر مربع در نظر گرفته شده است و جهت انبار فنی و ملزومات یک انبار 25 متری در نظر گرفته شده است.
مواد اولیه :
محصول مورد نظر از 12 نوع مواد و قطعات ساخته شده که همگی بجز وانیل در داخل کشور قابل تهیه میباشند. لیست این مواد به شرح زیر است.
مواد اولیه
میزان مصرف
قیمت
مقدار
واحد
آرد
600
کیلوگرم
2.100.000
جوش شیرین
1.5
کیلوگرم
18000
شکر
120
کیلوگرم
600.000
روغن نباتی
80
کیلوگرم
800.000
نمک
1
کیلوگرم
5000
وانیل و بکینگ پودر
1
کیلوگرم
60000
شیر
50
کیلوگرم
175.000
تخم مرغ
130
کیلوگرم
1300.000
مایه مصنوعی طعم دهنده
4
کیلوگرم
140.000
سلوفون
37.5
کیلوگرم
2.250.000
چسب مایع
5/0
کیلوگرم
20.000
کارتن بسته بندی
185
عدد
74.000
جمع 7.562.000
– ارقام جدول بر اساس یک تن محصول میباشد.
جدول نیروی انسانی مورد نیاز در هر شیفت و سطح تحصیلات لازم
سمت
درجه تحصیلی
تعداد پرسنل
کارشناسی ارشد
کارشناس
فوق دیپلم
دیپلم
باسواد
شیفت 1
شیفت 2
جمع
مدیر کارخانه
مدیر تولید، امور مهندسی
مسئول کنترل کیفیت
رئیس امور اداری، امور مالی، بازرگانی و فروش
معاون تولید
کارمند امور تولید مهندسی و کنترل کیفیت
کارمند اداری، مالی و فروش
کارگر تولید
انباردار
راننده
سرایدار
تعمیرگاه
منشی
__
___
___
___
____
___
___
____
___
___
___
___
__
1
1
1
1
–
1
1
6
1
1
شبانه روزی
1
1
–
–
–
–
1
1
1
6
10
1
شبانه روزی
1
–
1
1
1
1
1
2
2
12
2
2
1
1
1
جمع
2
5
2
17
1
16
11
27
تجزیه و تحلیل و محاسبه تعداد نیروی انسانی
برآورد تعداد پرسنل مورد نیاز طرح و میزان دستمزد سالیانه
شرح
تعداد
متوسط حقوق ماهیانه (هزار ریال)
کل پرداخت سالیانه معادل 14 ماه (هزار ریال)
مدیریت
1
5000
60.000
پرسنل تولیدی
مهندس تکنسین کارگر
1
2
12
4000
2500
2000
48000
60.000
288.000
پرسنل تعمیرات و تاسیسات
1
2500
30.000
پرسنل اداری ، مالی
2
3.000
72000
منشی
1
1200
14.400
پرسنل فروش
2
2000
48000
راننده
2
1800
43200
نگهبان – سرایدار
1
2.000
24000
انباردار
2
2000
48000
جمع
27
735.600
* هزینه بیمه 23% حقوق ماهیانه در نظر گرفته شده است.
بیمه 138000
جمع کل پرداختی سالیانه 873.600
توجیه اقتصادی و مالی طرح
نقطه سر به سر:
100× = نقطه سر به سر
هزینه های ثابت و متغییر تولید سالانه طرح با ظرفیت نهائی بشرح جدول زیر میباشند.
ردیف
شرح
ثابت
متغیر
جمع هزینه (هزار ریال)
درصد
هزینه
درصد
هزینه
1
مواد اولیه مصرفی
–
–
100
1792320
1.792.320
2
حقوق و دستمزد
90
786240
10
87360
873.600
3
انرژی و آب مصرفی
10
960
90
8640
30.000
4
تعمیرات و نگهداری
7
2100
93
27900
2
5
هزینه های پیش بینی نشده تولیدی
32
6400
68
13600
60.000
6
استهلاک
70
42000
30
1800
40.000
7
هزینه های اداری و فروش
100
40000
–
60.000
8
هزینه تسهیلات مالی
100
60.000
–
جمع کل هزینه ها
403460
1.888.460
2.885.520
میانگین وزن تقریبی هر کیک 75 گرم که 240 تن تولید سالانه برابر با 3.200.000 عدد کیک می باشد و قیمت فروش هر کیک 1000 ریال است.
3.200.000.000 = 1000× 3.200.000
سود سالیانه 314.480.000 = 2.885.520.000 – 3.200.000.00
3- بررسی فنی
فرآیند تولید
در شروع پروسس کلیه مواد اولیه پس از توزین (از قبیل ، آرد، شکر ، روغن ، ….) بدون پاتیل دستگاه مخلوط کن و ساخت خمیر ریخته میشوند. پس از آماده شدن، این خمیر بدون محفظه دستگاه قالب زنی هدایت می شود. پس از قالب زدن مرحله پخت فرا میرسد که بصورت پیوسته (توسط نوار نقاله) یا نوبتی صورت میگیرید(لازم به تذکر است که در فرآیند بکار گرفته شده از روش پیوسته استفاده میشود). پس از مرحله پخت، کیک ها توسط دستگاه اتوماتیک بسته بندی شده و متعاقباً با قرار گرفتن در کارتن به محلهای مصرف حمل میشوند.
کنترل کیفیت
در هر فرآیند تولیدی یا خدماتی که بنحوی با مصرف کننده کالا یا خدمات در ارتباط باشد حجم تقاضا برای محصول یا خدمات ارائه شده رابطه مستقیمی با کیفیت آن دارد. در این طرح با توجه به مراحل کاری که باید برای تولید محصول انجام گیرد و با توجه به سطح تکنولوژی صنعتی موجود کشور سعی شده حداقل مراحل کاری که باید برای فرآیند تولید محصول در نظر گرفته شود، با توجه به آنکه بتوان حداکثر کیفیت لازم را کسب نمود ایستگاههائی جهت عملیات بازرسی و کنترل در مراحل مختلف تولید پیش بینی شده است. در تعیین ایستگاههای بازرسی در فرآیند تولید کلیه اصول لازم مد نظر قرار داشته است، از جمله وجود ایستگاههای بازرسی قبل از عملیات پخت و قبل از عملیات بسته بندی .
مسئله کنترل در فرآیند تولید کیک بد و بخش ایستگاههای کنترل میانی و کنترل نهایی تقسیم میشود که در واقع کنترلهای میانی پروسس کار خود تا حد زیادی از بروز اشکال در محصول نهایی میکاهد.
مراحل کنترل میانی در جریان فرآیند در زیر شرح داده شده است:
کنترل 1 : در مرحله ساخت خمیر صورت میگیرد کنترل خمیر بدست آمده از لحاظ یکنواختی، رنگ و سیالیت میباشد که فقط توسط تجربه شخص یا در واقع کنترل کیفیت صورت میگیرد که باید اقلاً روزی یکبار صورت گیرد.
کنترل 2 : پس از قالب زنی کیک بمنظور کنترل کیفیت قالب زنی صورت میگیرد.
کنترل 3: پس از پخت کیک صورت میگیرد و شامل دو قسمت 1) بررسی کلیه خواص ظاهری محصول از لحاظ ابعاد و وزن – یکنواختی پخت، تردی، بو – طعم 2) خصوصیات رطوبت، خاکستر، پر اکسید و چربی که مستلزم انتقال نمونه به آزمایشگاه میباشد. (کلیه دستگاهها از قبیل رطوبت سنج و دیگر وسایل آزمایشگاه در این مرحله استفاده میشوند.)
آخرین مرحله کنترل پس از بسته بندی محصول میباشد که شامل کلیه آزمایشات مرحله دوم بند 3 (البته با نمونه برداری از بسته های جداگانه) صورت میگیرد.
دستگاه PH سنج نیز برای اندازه گیری PH آب مصرفی در تهیه خمیر میباشد چرا که آب مصرفی باید PH بین حدود 8-5 داشته باشد تا در پروسس کار از لحاظ تندی محصول و تغییر بو مسئله ای بروز کند.
خواص ظاهری کیک نظیر وزن توسط ترازوی حساس و ابعاد آن مثل ضخامت و طول و عرض توسط خط کش و کولیس انجام میپذیرد.
روش تولید
پس از تهیه خمیر بر اساس فرمولاسیون مشخص خمیر پس از لول کردن و شکل دهی در اندازه ها و شکل های مشخص در آمده در داخل سینی هائی چیده میشود.
سینی ها به داخل فر منتقل میشود و پس از اینکه عمل پخت در درجه حرارت و مدت معین انجام گرفت سینی ها از فر خارج شده و پس از سرد شدن کیکها بر روی نوار کاغذ سلفون که زیر دستگاه دوخ حرارتی می گذرد قرار داده می شود.
و بدینوسیله کیک ها پس از گذشت از زیر دستگاه دوخت حرارتی سلفون در داخل کاغذ سلفون بسته بندی میشود. کیکهائی که در داخل کاغذ سلفون بسته بندی شده در داخل کارتن 3 کیلوئی قرار داده شده و درب کارتن با چسب نوار کاغذی بسته می شود. برای توزین محتوی هر کارتن 3 کیلوئی از یک ترازوی معمولی استفاده میشود.
بسته بندی کلوچه نیز در داخل کاغذ سلفون انجام میگیرد ولی از جهت متفاوت بودن اندازه کیک و کلوچه هنگام خرید دستگاهها می توان دوخت دو منظوره سفارش داد که برای بسته بندی کیک و کلوچه هر دو قابل تنظیم و استفاده باشد.
کلوچه که در کاغذ سلفون بسته بندی شده است در داخل کارتن 3 کیلوئی بسته بندی و با چسب نواری کاغذی دربندی می شود. با توجه به اینکه بسته بندی در داخل کارتن بصورت دستی انجام میگیرد کیک و کلوچه هر دو می تواند در داخل کارتهای بزرگتر یا کوچکتر که بصورت آماده خریداری می گردد بسته بندی شود.
آشنایی با مشخصات فنی دستگاه فر
دستگاه فر که جهت کیک و کلوچه و سایر محصولات غذای مظر نان فانتزی و غیره نیز بکار در حال حاضر در دو نوع در داخل کشور ساخته می شود: 1- نوع گردان 2- نوع طبقه ای
در این طرح از نوع طبقه ای استفاده میگردد دستگاه فر از نوع طبقه ای و 5 طبقه میباشد و کیک و کلوچه پس از اینکه به اندازه و شکل مورد نظر درآمدند در داخل سینی به ابعاد 90×60 یا 60×40 چیده و در طبقات فر چینده میشود .
در هر طبقه تعداد 4 عدد سینی و در هر سینی حدود تعداد 65 عدد کیک یا کلوچه قرار داده میشود. خدمات زمان پخت بین 15 تا 25 دقیقه میباشد.
اگر وزن هر کیک یا کلوچه را بطور متوسط 75 گرم در نظر بگیریم ظرفیت سالانه فر برای 270 روز کار در سال محاسبه میگردد. لازم به توضیح است پس از کسر ساعت نهار و نماز در هر روز مدت زمان واقعی کار در طول هر شیفت 7 ساعت فرض میشود.
ضمناً مدت زمان هر پخت 30 دقیقه فرض میشود. تعداد دفعات پر و خالی شدن فر در طول روز 14 مرتبه میباشد.
فهرست مطالب
مقدمه 1
مشخصه های طرح : 2
تهیه سرمایه شرکت : 2
ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز 3
زمین و ساختمان : 4
جدول مساحت و هزینه های ساختمانی و محوطه سازی 4
محاسبه مساحت انبار محصول 5
مواد اولیه : 7
جدول نیروی انسانی مورد نیاز در هر شیفت و سطح تحصیلات لازم 8
تجزیه و تحلیل و محاسبه تعداد نیروی انسانی 8
برآورد تعداد پرسنل مورد نیاز طرح و میزان دستمزد سالیانه 9
توجیه اقتصادی و مالی طرح 9
3- بررسی فنی 12
فرآیند تولید 12
کنترل کیفیت 12
روش تولید 15
آشنایی با مشخصات فنی دستگاه فر 16
17