بسم الله الرحمن الرحیم
منظور از آراستگی در مذاکره چیست؟
آراستگی ظاهری، یکی از آداب مذاکره میباشد. بنابرین بر خود لازم میدانیم که ابتدا تعریفی از مذاکره ارائه و در ادامه سایر آداب و مهارتهای مذاکره را نام ببریم. سپس در جهت پاسخگویی به سوال فوق و تشریح کامل آن اقدام نمائیم.
مذاکره چیست؟
مذاکره که معادل لاتین آن Negotiation میباشد، عبارت است از عمل یا فرایند گفت و گو با دیگری برای دستیابی به توافق بر سر مسئله ای خاص (مارین وبستر).
آداب و مهارتهای مذاکره
برای داشتن مذاکرهای بهتر، موثر و موفق موارد زیر را باید رعایت نمود:
> داشتن صداقت
> داشتن صبر و حوصله
> رعایت ادب و احترام (حریمها و حرمتها)
> رعایت آراستگی ظاهری
> داشتن انصاف
> آشنایی با فرهنگها
> انتخاب محل مذاکره
> آشنایی با روانشناسی عمومی (شخصیت)
> هنر سخنوری
> چهرهشناسی
> برقراری ارتباط موثر
هر آنچه در شناخت بیشتر مخاطب و ارتباط موثرتر به ما کمک کند، ما را یک گام به موفقیت نزدیکتر خواهد کرد.
آراستگی ظاهری در مذاکره
منظور از آراستگی ظاهری در مذاکره نظم و ترتیب در لباس و ترکیب ظاهری مذاکرهگر میباشد.
آراستگی ظاهری عبارت است از رسیدگی به وضع ظاهری از نظر پاکیزگی، نظم در پوشاک، چهره و …. به منظور استفاده بهینه از امکانات موجود و لباسهایی که در عین سادگی، تمیز و مرتبند. به عبارت دیگر، رعایت نظم و پاکیزگی در پوشاک و چهره، به گونهای که مانع از تنفر و آزردگی دیگران گردد.
بهترین راه برای پرداختن به این مقوله و استفاده خود از آن و ترویج این روش و مهارت مهم در زندگی به دیگران، معرفی الگویی قابل قبول به دیگران است. بررسی سیره و روش زندگی پیامبر در زمینه آراستگی ظاهری ایشان ملاکها و مواردی را که در آراستگی ظاهری نقش مهمی را دارند به ما معرفی میکند که میبایست آنها را به کار ببندیم؛ بدون شک اگر پیامبر به آراستگی ظاهر خود توجه نمیکردند هیچ وقت نمیتوانستند جذابیت زیادی داشته باشند و افراد زیادی را به دین اسلام دعوت کنند و این از نشانه های موفقیت ایشان است.
بیشک آراستگی ظاهر اثری نیک در ذهن طرف مقابل میگذارد، زیرا انسان به طور فطری به جمال و زیبایی تمایل دارد و ناخودآگاه متاثر از آن است. 59 درصد از نخستین تاثیری که بر دیگران میگذارد بستگی به آراستگی ظاهر مذاکرهگر دارد و 41 درصد باقیمانده از نخستین تاثیر مربوط به زبان رفتار او میباشد.
ظاهر آراسته بیانگر و منعکس کنندهی اعتبار و شخصیت است. وقتی با ظاهری مرتب و تمیز در مقابل دیگران ظاهر شویم برایمان ارزش بیشتری قائل شده و با اعتماد و اطمینان کار ما را می پذیرند.
رسیدن به آراستگی ظاهری شامل دو بعد جسمانی و پوشش است که شامل موارد زیر میباشد:
آراستگی ظاهری از نظر جسمانی شامل:
آراستگی ظاهری از نظر پوشش (لباس) شامل:
استراحت
لباس رسمی
استحمام
لباس غیررسمی
اصلاح سر و صورت
رنگ لباس
عطر (بوی خوش)
همنشینی رنگ لباسها
آراستگی مو
آراستگی لباس
آراستگی ظاهری از نظر جسمانی
1- استراحت و آرامش:
مذاکره کننده برای انجام مذاکره باید در کمال آرامش و با نیروی کافی بدون هرگونه فشار عصبی و خستگی در جلسه حضور یابد، البته زندگی و انجام فعالیت مستمر، به جریان دایمی انرژی بستگی دارد. انرژی نیرویی است که انسان را در طول مدت حیات به حرکت در میآورد تا بتواند به اهداف و آرمانهای خویش نائل آید. انرژی در رابطه با چگونگی زندگی ما در حال جزر و مد است. همین انرژی است که شما را در انجام یک مذاکره موفق یاری میبخشد، مسلما شما برای مذاکره باید از نظر جسمی در حالت تعادل باشید وگرنه در صورت فقدان نیرو و ضعف جسمی که ناشی از عوامل مختلف است مذاکره موفقی را نخواهید داشت.
آرتور گلدبرگ در زمینه بنیه و توانایی روحی و جسمی مذاکره کننده میگوید:
"مذاکره کننده باید بنیه قوی داشته باشد. چه از نظر جسمی و چه از نظر روحی، از نظر جسمی باید آمادگی و توانایی داشته باشد، زیرا او نمیتواند همیشه مذاکره را کنترل کند زیرا افراد دیگر هم در این مسئله ذیمدخل هستند، مذاکره کننده نباید زود خسته شود".
عواملی که در خستگی و ضعف جسمی مذاکرهگو نقش به سزایی دارند عبارتند از: مسافرت، تغذیه کافی و غیراصولی، فشار روانی، کمبود خواب (که سبب عدم تمرکز، ضعف و سستی، بیحوصلگی و عصبانیت مذاکرهگر میگردد).
2- آراستن سر و صورت:
آراستگی سر و صورت از موارد مهم دیگری است که برای داشتن ظاهری آراسته باید آن را رعایت کرد.
رسول خدا (ص) که اسلام مجسم است وضعیت ظاهری سر و صورت خود را کلاً به پنج طریق آراسته مینمودند: 1- اصلاح موهای سر و صورت 2- شستن موی سر و محاسن 3- روغن مالیدن به آنان 4- خضاب 5- سرمه 6- آینه و شانه.
3- استعمال عطر و بوی خوش:
از سنتهای پیامبر استعمال بوی خوش بود به طوری که هنگامی از کوچه ای میگذشتند، دیگران میتوانستند از بوی خوشی که در کوچه پیچیده بود متوجه شوند که پیامبر از این محل گذشتهاند و دیگران را هم سفارش به معطر نمودن خویش میکردند. و این یکی دیگر از مواردی است که جزء آراستگی ظاهری به حساب میآید.
آراستگی ظاهر از نظر پوشش (لباس)
امـروزه مـد و مـدگرایـی بخـش وسیـعـی از زنــدگی روزمره انـسانها را به خود اختصاص داده است. نه تنها خانمها به زیــبایی ظاهر و آراستگی خود اهمیت میدهند بلکه آقایان نیـز بــه این نتیجه رسیدهاند که پیروی از مد روز میتواند نــقش بسیار مهمی را در زندگی فردی، اجتماعی و حتی شــغلی آنها ایفا کند. البـتـه هـنـوز هـم عـده معدودی مخالف این روند هستند. آنها بر ایـن باورند که تنها سیرت و باطن افـراد مـهـم اسـت نـه ظاهر آنها. اما همه ما میدانیم که مردم به افرادی که خـوش لـبــاس هستند با یک دید دیگر نگاه میکنند. با این وجود ما خود منکر اهمیت شخصیت و هویت افراد نیستیم اما قبول کنید که هیچ کس در برخورد اول و با اولین نگاه نمیتواند پی به خصوصیات اخلاقی شما ببرد و برای مثال بگوید: "آه، خدای من شما واقعا آدم شوخ طبعی هستید." پس اولین ویژگی که در یک برخورد بیش از سایر مسایل توجه دیگران را به خود جلب میکند وضعیت ظاهری شماست. در جهان امروزی برای اینکه همیشه یک گام از سایرین جلوتر باشید میبایست به وضع ظاهری خود بیش از پیش اهمیت بدهید و در این راه کلیه حواس خود را به کار گیرید.
پیامبر اعظم (ص) که توان تهیه کردن و پوشیدن بهترین لباسها را از نظر قیمت و کیفیت داشتند، آراستگی ظاهری نیز مورد توجّه آن حضرت بوده است؛ آراستگی، تنها منحصر به تجمّل هایی که امروزه در اکثر جوامع اسلامی به خاطر بی اطلاعی از سیره نبوی رایج شده و آراستن را فقط در پوشیدن لباسهای گران قیمت و فاخر میدانند، نیست؛ زیرا آراستگی با لباسهای ساده و ارزان قیمت نیز ممکن است؛ پیامبر (ص) از سادهترین پوشاک آن زمان استفاده میکرد و در مواردی هم لباسهای درشت و خشن بر تن میکرد. ایشان حتی در رنگ لباس و جنس آن نیز دقیق بودند و به تناسب محیط و اقتضاء زمان رنگ و نوع پوشش خود را انتخاب میکردند.
از نظر پوشش رسمی و غیررسمی، متناسب با جلسهی مذاکره نوع تیپتان باید هماهنگ باشد یعنی اگر قرار است با تیپ رسمی به جلسه بروید تمام لباس هایتان را در این مدل هماهنگ کنید و اگر قرار است با تیپ اسپرت به آنجا، لباس ها و کفش هایتان را همه اسپرت انتخاب کنید.
بدیهی است پوشش لباسی که برای خویش انتخاب میکنید علاوه بر اینکه باید منظم و آراسته باشد بایستی متعارف و باب روز بوده و در آن احساس آرامش کنید یعنی نسبت به بدن شما نه بسیار کوچک و نه بسیار بزرگ باشد. در غیر این صورت تمرکز حواس شما را در جلسه دچار اختلال میکند.
فهرست منابع
* http://www.mardoman.net/?sn=articles&pt=full&id=1454
* http://vista.ir/article/294469/
* http://fann-e-bayan.blogfa.com/cat-127.aspx