بررسی برخی از دارو های پر مصرف (گروه داروئی و مکانیسیم و..)
ـ بی کربنات سدیم (Sodium Bicarbonate):
گروه داروئی ـ درمانی: قلیائی کننده ـ قلیائی کننده سیستمیک و اداری، بافر سیستمیک
موارد مصرف:
درمان اسیدوز متابولیک، احیاء سیستم قلبی ـ ریوی بعضی مسمومیت ها. افزایش pH ادراری، واکنش های همولیتیک اسهال شدید، افزایش جذب پتاسیم، درمان اسیدوز متابولیک شدید ناشی از علل مختلف (نظیر الیست قلبی، شوک) کتواسیدوز دیابتی، کاهش آب شدید.
مکانیسم اثر:
بی کربنات سدیم در بدن تبدیل به یون بیکربنات می شود و در اثر ترکیب با یون هیدروژن pH خون را قلیائی می کند. دفع یون های بیکربنات از ادرار باعث قلیائی شدن pH ادرار می شود. این محلول توسط کلیه فیلتر و بازجذب می شود و کمتر از 1% آن از راه دفع ادرار می شود و Co2 حاصل از بی کربنات از راه ریه دفع می گردد.
ـ کلرید پتاسیم (Potossium chloride) :
گروه داروئی ـ درمانی: جانشین پتاسیم ـ اصلاح تعادل الکترولیت ها
مکانیسم اثر:
در درمان کاهش پتاسیم به کار می رود. همچنین یک جانشین الکترولیت است. پتاسیم کاتیون غالب درون سلولی است (تقریباً 160 ـ 150 میلی اکی والان در لیتر)
گرادیان پتاسیم درون سلولی به خارج سلولی برای هدایت پیام های عصبی در بافت های تخصصی نظیر قلب، مغز و عضلات اسکلت ضروری است.
ژلاتین: (Gelatin Modified)
گروه داروئی ـ درمانی ـ پلی پپتید و الکترولیت و افزایش دهنده حجم پلاسما.
مکانیسم اثر:
این فرآورده مثل دکستران یک حجم دهنده پلاسماست و در شوک های ناشی از کاهش حجم خون بکار می رود.
ـ مترونیدازول (Metronidazole):
گروه داروئی ـ درمانی: مشتق صناعی، ایمیدازول ـ ضدباکتری، ضد پروتوزآ
موارد مصرف: پیشگیری از عفونت قبل، حین و بعد از جراحی و کاهش عفونت در جراحی روده بزرگ و شکم.
مکانیسم اثر: به نظر می رسد مترونیدازول برعلیه اکثر باکتری های بی هوازی اجباری و پروتوزآها موثر باشد. این دارو باید در داخل سلول تحت احیاء شیمیائی قرار گیرد تا فعال گردد. احیاء شیمیائی مختص متابولیسم بی هوازی می باشد و نهایتاً این دارو سبب مهار سنتز اسید نوکلئیک و مرگ سلول می شود.
ـ رینگر (Ringer's ):
گروه داروئی ـ درمانی: محلول حاوی الکترولیت، جانشین مایع و الکترولیت ها.
موارد مصرف: به عنوان محلول همگن جهت جایگزین کردن آب و املاح خصوصاً مواردی که پتاسیم بین سلولی هم کاهش یافته باشد و به منظور افزایش حجم داخل عروقی مصرف می شود.
ـ دکستروز (Dextrose):
گروه داروئی ـ درمانی: کربوهیدرات، جانشین مایعات ـ تامین کننده کالری.
موارد مصرف:
تامین کالری موردنیاز بدن
کاهش فشار خون مغزی ـ نخاعی و ادم مغزی.
درمان علامتی کاهش قند خون حاد.
درمان کاهش قند خون شدید مخصوصاً پس از مصرف بیش از حد انسولین.
سولفات منیزم (Magnesium sultate.7H2o)
گروه داروئی ـ درمانی: سولفات منیزیم ـ ضدتشنج
موارد مصرف: نمک های منیزیم در درمان کمی منیزیم خون و حالات کمبود منیزیم به کار می رود. این دارو با مهار آزادسازی استیل کولین در محل اتصال عصب ـ عضله، انقباضاات عضلات مخطط را کاهش می دهد. نمک های منیزیم اساساً از طریق ادرار دفع می شوند. بیش از %90 مقداری که توسط کلیه ها فیلتره می شود مجدداً بازجذب می شود.
منیزیم برای عملکرد بسیاری از آنزیم های مهم بدن از جمله آنزیم هائی که در انتقال گروه های فسفات و تولید ATP نقش دارند و نیز جهت واکنش های فسفاتاز مختلف، در سنتز پروتئین واسیدهای نوکلئیک ضروری می باشد. همچنین در هدایت عضلانی فعالیت کانال های کلسیم، انتقال آهن، عملکرد هورمون پاراتیروئید معدنی شدن استخوان ها نقش مهمی را ایفا می کند همچنین اثرات گشادکنندگی عروق سیستمیک و عروق کرونر و نیز اثرات ضدتشنج دارو به علت بلوک انتقال عصبی، عضلانی از طریق کاهش آزادسازی استیل کولین می باشد.
ـ سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin):
مکانیسم اثر دارو:
سیپروفلوکساسین دارای اثر کشندگی روی بعضی باکتری های گرم منفی وگرم مثبت است و این اثر به دلیل اثر دارو از طریق مهار آنزیم های توپوایزومراز II و I است که آنزیم های ضروری جهت تکثیر باکتری ها هستند.
موارد مصرف: در هریک از عفونت های مجاری ادراری، عفونت های مجاری تحتانی تنفسی، عفونت باکتریال ریه، عفونت های بیمارستانی، عفونت های پوست، استخوان و مفصل، سینوزیت حاد، پروستاتیت حاد باکتریائی و سیاه زخم تنفسی.
منابع :
– جزوه نحوه شستشوی شیمیائی دیگ های بخار وزارت صنایع و معادن
– www . steem bolice . com
– www. Sakhta . ir
– http:// en . wikipedia . orglwik / drug
1